Strategi för systematisk uppföljning och granskning av hälso- och sjukvården i Stockholms läns landsting

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Strategi för systematisk uppföljning och granskning av hälso- och sjukvården i Stockholms läns landsting"

Transkript

1 1 (9) Ledning och styrning Strategisk enhet Handläggare Henrik Gaunitz Telefon E-post Strategi för systematisk uppföljning och granskning av hälso- och sjukvården i Stockholms läns landsting 1. Mål och uppdrag för hälso- och sjukvården Målet för hälso- och sjukvården är enligt hälso- och sjukvårdslagen en god hälsa och vård på lika villkor för hela befolkningen. De övergripande målen om god vård i länet innebär att utifrån behov ge en patientfokuserad vård i rimlig tid som är säker, kunskapsbaserad, ändamålsenlig, jämlik och effektiv som bidrar till ett förbättrat hälsoläge bland länets invånare. 2. En strategi för uppföljning och granskning av hälso- och sjukvården För att kunna genomföra målen för hälso- och sjukvården enligt hälso- och sjukvårdslagen är granskningen och uppföljningen central. En långsiktig strategi föreslås därför för granskningen och uppföljningen av hälso- och sjukvården i Stockholms läns landsting. Strategin kompletteras med en handlingsplan där konkreta åtgärder föreslås utifrån den fastlagda strategin. Hälso- och sjukvårdsnämnden köper hälso- och sjukvård till medborgarna i länet från olika vårdgivare för cirka 43 miljarder kronor per år. Vårdgivarnas verksamhet skiftar mycket i storlek och karaktär, från de stora sjukhusen till den enskilda fotsjukvårdaren. Samtidigt har vårdstrukturen ändrats mycket i Stockholms läns landsting under senare år. Vårdval har införts på en rad områden samtidigt som nya vårdområden har upphandlats och ersättningsetableringar kan överlåtas. Detta har inneburit en ökad valfrihet för patienterna med fler privata vårdgivare. Vidare har flerårsavtal tecknats med till exempel sjukhusen. Parallellt med denna utveckling har det funnits en snabb teknisk utveckling som innebär

2 2 (9) att det idag finns omfattande information om hälso- och sjukvårdens produktion. Sammantaget ställer detta ökade krav på Hälso- och sjukvårdsnämndens uppföljning. Uppföljning och granskningen har därför utvecklats mycket under de senaste två-tre åren och vi vet idag betydligt mer om den vård som produceras än tidigare. Syftet med uppföljning och granskningen är att garantera att medborgarna får den vård de har rätt till. Vidare ska uppföljning och granskningen utformas så att oegentligheter upptäcks. På detta sätt ska uppföljning och granskningen också fungera preventivt med syftet att förhindra oegentligheter. Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning gör idag en omfattande uppföljning och granskning av den hälso- och sjukvård som produceras i länet. Resurserna för uppföljningen och granskningen bör dock samordnas på en övergripande nivå. Detta gäller såväl den pågående granskningen och uppföljningen som den kontinuerliga utvecklingen av granskningen och uppföljningen. 3. Tre huvudområden för uppföljning och granskning En övergripande målsättning med uppföljning och granskningen är att skapa en helhetssyn och integrera denna verksamhet med övrigt arbete för kvalitetssäkring och kvalitetsutveckling. Det handlar också om att få en ökad kunskap om förekomsten av och orsakerna till fel och misstänkta oegentligheter. Nedan redovisas förslag till strategier uppdelade på tre huvudområden: 1. Uppföljning och granskning på systemnivå 2. Uppföljning och granskning av avtal 3. När så krävs särskilda utredningar av misstänkta oegentligheter 3.1 Huvudområde Uppföljning och granskning på systemnivå Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning har ett ansvar för att följa upp och granska hälso- och sjukvården på en övergripande systemnivå. Med systemnivå avses hur hälso- och sjukvården fungerar på en övergripande nivå i länet utifrån ett antal olika aspekter som till exempel befolkningens behov och effektivitet. I strategin för uppföljning och granskning redovisas denna del under huvudområdet uppföljning och granskning på systemnivå.

3 3 (9) Mål Hälso- och sjukvårdsnämnden ska ha en god kännedom om hur hälso- och sjukvården i länet fungerar på en övergripande systemnivå Strategier Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning ska i samband med verksamhetsplanen ta fram en plan med kommande rapporter som ska beskriva hälso- och sjukvården i länet utifrån ett systemperspektiv Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning ska kontinuerligt granska och följa upp i vilken utsträckning olika grupper i länet får del av hälsooch sjukvården och vad medborgarna och patienterna tycker om hälsooch sjukvården Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning ska kontinuerligt granska och följa upp effektiviteten i hälso- och sjukvården Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning ska utifrån granskningen och uppföljningen på systemnivå ha en god kunskap om hur hälso- och sjukvården i länet ska utvecklas under de kommande tio åren Aktiviteter Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning ska i en särskild rapportserie presentera olika rapporter som belyser hälso- och sjukvården i länet utifrån ett systemperspektiv. Rapportserien ska göras tillgänglig för medarbetarna och intresserade utanför förvaltning I samband med budget, delårsbokslut och årsbokslut beskrivs utvecklingen i hälso- och sjukvården utifrån ett övergripande systemperspektiv Arbetet med att utveckla olika nyckeltal som visar på effektiviteten i hälso- och sjukvården fortgår Hälso- och sjukvårdsnämnden ska ha en väl utvecklad omvärldsbevakning 3.2 Huvudområde Uppföljning och granskning av avtal Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning ska se till att rätt ersättning utgår till vårdgivarna. I strategin för uppföljning och granskning redovisas denna del under huvudområdet uppföljning och granskning av avtal. I vissa fall kan uppföljning och granskning leda till att oegentligheter eller försök till oegentligheter upptäcks. Om så är fallet bör ärendet handläggas enligt de strategier som redovisas i avsnitt 3.3.

4 4 (9) Mål Hälso- och sjukvårdsnämndens uppföljning och granskning ska säkerställa att vårdgivaren fullgör sitt uppdrag enligt lagar och avtal Strategier Avtal ska utvecklas så att uppföljning och granskning underlättas Uppföljning och granskningen ska bygga på kunskap om var fel förekommer och vilken typ av fel det kan handlar om När Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning kan bedöma att vårdgivarens uppgifter är rimliga ska de godtas Uppföljning och granskningen ska vara dokumenterad Vårdgivarnas administrativa kostnader för rapportering ska begränsas Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning ska samarbeta med Landstingsstyrelsens förvaltning, vårdgivare, myndigheter och organisationer vid granskningen och uppföljningen Aktiviteter I detta avsnitt redogörs för de aktiviteter och områden som får anses vara de mest prioriterade för att kunna genomföra strategierna för uppföljning och granskning i handläggningen. Risk och konsekvensanalyser Risk- och konsekvensanalyser behöver göras för alla vårdområden för att identifiera områden där Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning särskilt behöver följa upp och granska vårdgivarna. Syftet är att kunna styra resurserna i förvaltningen till områden där det finns störst risk. Vad behöver granskas och följas upp? Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltnings uppföljning och granskning sker fortlöpande under pågående avtal. Utformningen av granskningen och uppföljningen bestäms beroende på lagar och avtal. Utgångspunkten är att följa upp huruvida vårdgivarna följer gällande avtal. I detta ingår också att granska att ersättning utgår till vårdgivaren enligt gällande avtal. Uppföljning av vårdgivarna ska också ske vid särskilda möten. Frekvensen för dessa möten beror på verksamhetens omfattning och hur väl verksamheten bedöms efterleva det gällande avtalet. För samtliga avtal gäller att Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning särskilt måste följa upp och granska att vårdgivarna registrerar sin verksamhet på ett korrekt sätt. Felaktiga registreringar kan till exempel leda till att felaktiga utbetalningar utgår till vårdgivarna.

5 5 (9) Riktlinjer tas fram för när uppgifter kan godkännas av Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning utan kontroll i varje enskilt ärende. I dessa fall sker uppföljningen och granskningen främst genom stickprov. Detta för att administrationen ska vara så effektiv som möjligt. Metoder för uppföljning och granskning De metoder som ska användas för uppföljningen och granskningen blir beroende av vad som ska granskas och följas upp. Mycket av uppföljning och granskningen kan ske via den information som finns i databaserna. Annan typ av uppföljning och granskning kräver skriftlig eller muntlig kontakt med vårdgivare och i vissa fall även patienter. Utifrån informationen i databaserna har Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning möjlighet att kontrollera rimligheten i vårdgivarens rapporterade verksamhet. Det gäller till exempel inrapporterade producerade volymer, ekonomiska uppgifter, diagnoser samt medicinsk service och läkemedel. På detta sätt kan särskilda varningssystem utvecklas. Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning arbetar också med olika typer av revisioner. Revisionerna gör det möjligt att utföra mer detaljerade granskningar och uppföljningar av särskilda verksamheter. Revisionerna kan förekomma beroende på att misstänkta oegentligheter förekommer, men också till följd av stickprovskontroller. Uppföljningen och granskningen sker också med maskinella kontroller. Ett sådant exempel är det elektroniska faktureringssystemet Vårdfaktura som både ökar kontrollen, men också underlättar administrationen. Vidare bör information från andra myndigheter användas för granskningen och uppföljningen, till exempel uppgifter från Skatteverket. Attitydpåverkande åtgärder Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning har ett uppdrag att lyfta etiska frågeställningar med vårdgivarna. Det är också viktigt att vårdgivarna själva i detta sammanhang diskuterar dessa frågor och arbetar fram en internkontroll utifrån en bedömning av risker och konsekvenser i sin egen verksamhet. Kvaliteten i registreringen Uppföljning och granskningen av vårdgivarna bygger till stor del på den information som vårdgivarna registrerar i olika system. Kvaliteten i denna registrering blir därför avgörande för uppföljningen och granskningen av vårdgivarna. Mot bakgrund av detta ska vårdgivarnas registrering göras enkel samtidigt som det ska finnas en väl utvecklad hjälpfunktion som ska

6 6 (9) kunna hantera vårdgivarnas eventuella frågor om hur registreringen faktiskt ska ske. Uppföljning och utvärdering Det är svårt att idag kunna ge något svar på effekterna av Hälso- och sjukvårdsnämndens uppföljning och granskning. Det är därför viktigt att följa att uppföljningen och granskningen ger de avsedda effekterna. Granskningen och uppföljningen kan leda till att man bör överväga om det finns behov av exempelvis regelförändringar, förändringar i arbetsprocesserna eller i IT-systemen. Vidare kan det finnas omständigheter om enskilda leverantörer som bör göras känt i förvaltningen. Även detta arbete och information ska sammanställas och följas upp. 3.3 Huvudområde - Utredning av misstänkta oegentligheter Det tredje huvudområdet för strategin för uppföljning och granskning är utredning av misstänkta oegentligheter. Utredningar genomförs i särskild ordning när det finns indikationer på att oegentligheter förekommer Mål Inga oegentligheter med skattebetalarnas pengar får förekomma i Stockholms läns landsting - nolltolerans gäller Strategier Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning ska ha god överblick och kunna uttala sig om förekomsten av oegentligheter Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning ska arbeta för att regelverket försvårar oegentligheter Signaler om misstänkta oegentligheter ska alltid följas upp Efter intern uppföljning ska ärenden där Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning misstänker brott alltid polisanmälas Insatser och resultat av arbetet med misstänkta oegentligheter ska tydligt och öppet redovisas årligen Arbetet med misstänkta oegentligheter ska vara väl dokumenterat Regelverket ska utformas med syfte att förhindra oegentligheter, vilket innebär att regelverket bland annat ska vara tydligt och enkelt Hälso- och sjukvårdsnämndens interna kontrollsystem ska förhindra att den egna personalen kan begå oegentligheter eller vara jävig.

7 7 (9) Aktiviteter I detta avsnitt redogörs för de aktiviteter och områden som får anses vara de mest prioriterade för att kunna genomföra strategierna för utredning av misstänkta oegentligheter. Risk och konsekvensanalyser För att identifiera områden där utredning av oegentligheter behöver ske ska en risk- och konsekvensanalys genomföras. Vad behöver kontrolleras? De uppgifter som behöver kontrolleras inför beslut om ersättning är ofta de samma som behöver kontrolleras i uppföljning och granskningen, se avsnitt 3.1. Vid oegentligheter är dock uppsåtet att tillgodogöra sig ersättning under felaktiga förutsättningar. Metoder för kontroll Samma metoder används för uppföljning och granskning som för upptäckt av oegentligheter, se avsnitt 3.1. De utredningar av oegentligheter som ska genomföras kan ske systematiskt, vara riktade mot exempelvis ett visst vårdområde under en viss tid eller efter en indikation om oegentligheter. Den systematiska kontrollen av oegentligheter kan till exempel ske genom att ett urval av utbetalningar granskas särskilt noga varje månad. Det ska också finnas utarbetade rutiner för inom vilka områden revisioner ska göras. Arbetet med att förhindra oegentligheter kan också komma att ske i samverkan med vårdgivarna, myndigheter och organisationer. Utredning av oegentligheter kan ske såväl av pågående avtal och regelböcker som i efterhand av avslutade avtal och regelböcker. Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning ska fortlöpande följa utvecklingen av oegentligheter. Attitydpåverkande åtgärder Det är inte alltid givet att information ska lämnas om kommande utredningsinsatser mot oegentligheter. Huvudregeln är dock att resultatet från utredningsinsatsen alltid ska offentliggöras. För tilliten till Hälso- och sjukvården är det viktigt att informera om att utredningar av oegentligheter görs och vilka resultat dessa ger.

8 8 (9) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltnings personal Rutiner för attestering av fakturor ska vara väl dokumenterade och utformade så att oegentligheter inte ska uppstå. Personalen vid hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning ska vidare redovisa sina uppdrag och sina innehav i värdepapper och annat som skulle kunna påverka yrkesutövningen. Uppföljning och utvärdering När det gäller oegentligheter ska årligen Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning redovisa antalet polisanmälningar, hur många som lett till åtal och hur många som blivit dömda. Den långa tid det tar mellan polisanmälan och eventuell dom försvårar uppföljningen. Vidare ska Hälsooch sjukvårdsnämndens förvaltning redovisa antalet revisioner och hur misstänkta oegentligheter har hanterats. Arbetet för att utreda misstänkta oegentligheter kan leda till att man bör överväga om det finns behov av exempelvis regelförändringar, förändringar i arbetsprocesserna eller i IT-systemen. Även detta arbete bör sammanställas och följas upp. 4. Praxis vid oegentligheter Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltnings bedömning är att oegentligheter uppstår när vårdgivarens uppsåt är att tillförskansa sig ersättning den inte har rätt till. Oegentligheter uppstår dock inte vid rena felregistreringar. Vid alla typer av felregistreringar och felaktiga tolkningar av regelverket ska dock ekonomiska transaktioner snarast göras så att korrekt ersättning utgår. Det är inte självklart var gränsen går för oegentligheter eller en hotad patientsäkerhet. Det som nu pågår är att Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning med stöd av juridisk sakkunskap inför en rättssäker praxis för hur dessa ärenden ska hanteras. Denna praxis ska nedtecknas och hållas aktuell. Denna praxis ska visa hur Hälso- och sjukvårdsnämnden ska agera i olika situationer, till exempel när avtalen ska sägas upp. En effekt av den praxis som nu tar form är att de nuvarande avtalen och regelböckerna måste utvecklas. Det måste tydliggöras när avtal med vårdgivarna kan sägas upp.

9 9 (9) 5. Offentlig och privat verksamhet Strategin för uppföljningen och granskningen gäller alla vårdgivare, oavsett om drivs externt eller av landstinget. 6. Kontroll innan vårdgivaren får avtal De kontroller som finns idag för vårdgivarna innan de får avtal bör utvecklas ytterligare. 7. Årliga planer Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning ska årligen ta fram en plan för vilka uppföljningar och granskningar som ska genomföras på systemnivå. Arbetet med uppföljningen och granskningen justeras årligen utifrån uppdaterade risk- och konsekvensanalyser. Detsamma gäller de riktade insatserna för utredningar av oegentligheter. Utifrån ovanstående tas en revisionsplan fram för det kommande året. Denna planering bör ingå som en del i arbetet med verksamhetsplaneringen som görs på Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning. Resultatet rapporteras till Hälso- och sjukvårdsnämnden i samband med delårsbokslut och årsbokslut. Rapporteringen ska också innehålla en beskrivning av vilka åtgärder som har vidtagits med anledning av arbetet med uppföljningen och granskningen.

Program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare

Program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare Riktlinjer Program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare Gäller för de nämnder och förvaltningar inom Stockholms läns landsting som anlitar privata utförare för kommunala

Läs mer

Yttrande över betänkande Privata utförare Kontroll och insyn, SOU 2013:53

Yttrande över betänkande Privata utförare Kontroll och insyn, SOU 2013:53 1 (3) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-08-27 HSN 1308-0918 Handläggare: Hälso- och sjukvårdsnämnden, Torsten Ibring 2013-09-03, p 20 Yttrande över betänkande Privata utförare Kontroll

Läs mer

Program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare

Program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare Stockholms läns landsting 1(2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2016-03-23 Landstingsstyrelsen Program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare Föredragande landstingsråd:

Läs mer

Revisionsberättelser och granskningsrapporter 2007

Revisionsberättelser och granskningsrapporter 2007 LANDSTINGS- REVISORERNA Revisionsberättelser och granskningsrapporter 2007 med sammanfattning av yrkesrevisorernas årsrapporter för nämnder, styrelser och bolag April 2008 RK 200706-48

Läs mer

Framtidsplan för hälso- och sjukvården

Framtidsplan för hälso- och sjukvården Landstingsstyrelsens förvaltning Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning 1 (6) HSN 0910-1366 Handläggare: Henrik Gaunitz Landstingsstyrelsen Hälso- och sjukvårdsnämnden Framtidsplan för hälso- och sjukvården

Läs mer

Yttrande över remiss från Sveriges kommuner och landsting om Förslag angående former och inriktning av nationellt samarbete inom ehälsa

Yttrande över remiss från Sveriges kommuner och landsting om Förslag angående former och inriktning av nationellt samarbete inom ehälsa HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2012-03-27 p 18 1 (5) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2012-02-27 HSN 1202-0133 Handläggare: Ewa Printz Kim Nordlander Yttrande över remiss från Sveriges kommuner

Läs mer

Ledning och styrning av sjukskrivningsprocessen

Ledning och styrning av sjukskrivningsprocessen 1 (5) Ledning och styrning av sjukskrivningsprocessen Inom hälso- och sjukvården skall kvaliteten systematiskt och fortlöpande utvecklas och säkras. Ledningen för hälso- och sjukvård ska organiseras så

Läs mer

ERSÄTTNINGSSYSTEM FÖR RESULTAT. Målrelaterad ersättning inom specialistvården. Nätverkskonferensen 2012

ERSÄTTNINGSSYSTEM FÖR RESULTAT. Målrelaterad ersättning inom specialistvården. Nätverkskonferensen 2012 ERSÄTTNINGSSYSTEM FÖR RESULTAT Målrelaterad ersättning inom specialistvården Nätverkskonferensen 2012 kerstin.petren@lul.se niklas.rommel@lul.se LANDSTINGET I UPPSALA LÄN 2012 Uppsala medelstort landsting:

Läs mer

KVALITETSPOLICY FÖR HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN I LANDSTINGET SÖRMLAND

KVALITETSPOLICY FÖR HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN I LANDSTINGET SÖRMLAND DATUM DIARIENR 1999-03-26 VOS 99223 KVALITETSPOLICY FÖR HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN I LANDSTINGET SÖRMLAND Inledning Denna policy utgör en gemensam grund för att beskriva, följa upp och utveckla kvaliteten,

Läs mer

Lokala regler och anvisningar för intern kontroll

Lokala regler och anvisningar för intern kontroll Kulturförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE Diarienummer: Avdelningen för verksamhets- och ledningsstöd 2019-03-27 KN 2019/364 Handläggare: Harald Lindkvist Lokala regler och anvisningar för intern kontroll Ärendebeskrivning

Läs mer

Kommittédirektiv. Offentlig-privat samverkan, styrning och kontroll. Dir. 2018:9. Beslut vid regeringssammanträde den 22 februari 2018.

Kommittédirektiv. Offentlig-privat samverkan, styrning och kontroll. Dir. 2018:9. Beslut vid regeringssammanträde den 22 februari 2018. Kommittédirektiv Offentlig-privat samverkan, styrning och kontroll Dir. 2018:9 Beslut vid regeringssammanträde den 22 februari 2018. Sammanfattning En särskild utredare ges i uppdrag att utreda former

Läs mer

till Landstingsstyrelsen överlämna förvaltningens förslag till yttrande.

till Landstingsstyrelsen överlämna förvaltningens förslag till yttrande. JUL Hälso- och sjukvårdsnämnden ^ S^^S STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING HÄLSO- OCH 1 (5) SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2012-04-24 p 16 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTÄNDE Handläggare: Yvonne Lettermark Ankom

Läs mer

Policy för internkontroll för Stockholms läns landsting och bolag

Policy för internkontroll för Stockholms läns landsting och bolag Policy för internkontroll för Stockholms läns landsting och bolag Policy för internkontroll för Stockholms läns landsting och bolag 2 (6) Innehållsförteckning Policy för internkontroll... 1 för Stockholms

Läs mer

Idrottsnämndens system för internkontroll

Idrottsnämndens system för internkontroll Idrottsförvaltningen Avdelningen för lednings- och verksamhetsstöd Sida 1 (7) 2016-11-30 IDN 2016-12-20 Handläggare Sara Östling Telefon: 08-508 27 918 Till Idrottsnämnden Idrottsnämndens system för internkontroll

Läs mer

KVALITETSREVISION. 1 (5) Dnr: SN 2012/0072

KVALITETSREVISION. 1 (5) Dnr: SN 2012/0072 1 (5) Utvecklings och kvalitetsavdelningen Ann Louise Brolin 0340-697198 ann.louise.brolin@varberg.se KVALITETSREVISION Socialtjänstlagen (SoL 3kap 3) anger att Insatser inom socialtjänsten skall vara

Läs mer

Riktlinjer för hantering av fel och brister, samt allvarliga missförhållanden, Lex Sarah, inom socialförvaltningen, Vaxholms stad

Riktlinjer för hantering av fel och brister, samt allvarliga missförhållanden, Lex Sarah, inom socialförvaltningen, Vaxholms stad 1 SOCIALFÖRVALTNINGEN Bilaga 16 Riktlinjer för hantering av fel och brister, samt allvarliga missförhållanden, Lex Sarah, inom socialförvaltningen, Vaxholms stad Bakgrund och syfte Människor som bor och

Läs mer

Svar på Socialstyrelsens enkät om landstingens/regionernas ledningssystem avseende systematiskt patientsäkerhetsarbete

Svar på Socialstyrelsens enkät om landstingens/regionernas ledningssystem avseende systematiskt patientsäkerhetsarbete HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2012-08-28 p 19 1 (3) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2012-08-15 HSN 1206-0718 Handläggare: Ann Fjellner Svar på Socialstyrelsens enkät om landstingens/regionernas

Läs mer

Svar på revisionsrapport Granskning av avvikelsehantering Region Kronoberg

Svar på revisionsrapport Granskning av avvikelsehantering Region Kronoberg Regionstyrelsen Svar på revisionsrapport Granskning av avvikelsehantering Region Kronoberg Ordförandes förslag till beslut Föreslås att regionstyrelsen beslutar att godkänna svar på revisionsrapport Granskning

Läs mer

Revision av registreringar inom psykiatrisk öppenvård

Revision av registreringar inom psykiatrisk öppenvård Revision av registreringar inom psykiatrisk öppenvård Barn- och ungdomspsykiatri Beroendevård Vuxenpsykiatri Hälso- och sjukvårdsförvaltningen 08-123 132 00 Datum: 2011-10-19 Diarienummer: HSN1103-0243

Läs mer

Ledningssystem för kvalitet enligt SOSFS 2006:11 och SOSFS 2005:12

Ledningssystem för kvalitet enligt SOSFS 2006:11 och SOSFS 2005:12 1(9) enligt SOSFS 2006:11 och SOSFS 2005:12 Inledning Socialstyrelsen har angett föreskrifter och allmänna råd för hur kommunerna ska inrätta ledningssystem för kvalitet i verksamheter enligt SoL, LVU,

Läs mer

Reglemente för intern kontroll

Reglemente för intern kontroll KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2015:6-042 Reglemente för intern kontroll Antagen av kommunfullmäktige 2015-08-27 102 1 Reglemente för intern kontroll Syfte med reglementet 1 Syfte Detta reglemente syftar

Läs mer

Revisionen i finansiella samordningsförbund. seminarium 2014 01 14

Revisionen i finansiella samordningsförbund. seminarium 2014 01 14 Revisionen i finansiella samordningsförbund seminarium 2014 01 14 Så här är det tänkt Varje förbundsmedlem ska utse en revisor. För Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen utser Försäkringskassan en gemensam

Läs mer

Utvecklingsplan för god och jämlik vård. Revisionspromemoria. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret

Utvecklingsplan för god och jämlik vård. Revisionspromemoria. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret Utvecklingsplan för god och jämlik vård Revisionspromemoria LANDSTINGETS REVISORER 2014-04-09 14REV9 2(7) Sammanfattning Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade i december 2011 om en utvecklingsplan för

Läs mer

Internkontrollplan 2019 för omsorgsnämnden

Internkontrollplan 2019 för omsorgsnämnden OMSORGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Hjort Susanna Datum 2018-01-30 Diarienummer OSN-2019-0033 Omsorgsnämnden Internkontrollplan 2019 för omsorgsnämnden Förslag till beslut Omsorgsnämnden föreslås besluta

Läs mer

Vision för Hälso- och sjukvårdsförvaltningen: Rätt, säker och mesta vård för insatta resurser

Vision för Hälso- och sjukvårdsförvaltningen: Rätt, säker och mesta vård för insatta resurser BESLUT HSN 2011-10 - 25 1 (16) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen INTERN KONTROLLPLAN 2011 HSN 1109-0997 Vision för Hälso- och sjukvårdsförvaltningen: Rätt, säker och mesta vård för insatta resurser Politiska

Läs mer

Slutlig budget för 2014 och planering för 2015-2016 för

Slutlig budget för 2014 och planering för 2015-2016 för Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-09-24 1 (5) HSN 1211-1415 Handläggare: Gunilla De Geer Hälso- och sjukvårdsnämnden 2013-10-08, p 3 Slutlig budget för 2014 och planering för 2015-2016

Läs mer

Yttrande över motion 2012:15 av Paul Lappalainen m.fl. (MP) om att utvärdera konkurrensutsättningen i vården

Yttrande över motion 2012:15 av Paul Lappalainen m.fl. (MP) om att utvärdera konkurrensutsättningen i vården Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Birger Forsberg Kajsa Westling TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-02-18 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2013-03-18, P 17 1 (3) HSN 1209-1123 Yttrande över motion 2012:15 av

Läs mer

Intern kontroll förslag till plan 2017

Intern kontroll förslag till plan 2017 Handläggare Dahl Jessica (OMF) Sporrong Anna-Terese (OMF) Rev Datum 206--25 206-2-07 Diarienummer OSN-206-0337 Omsorgsnämnden Intern kontroll förslag till plan 207 Förslag till beslut Omsorgsnämnden föreslås

Läs mer

Uppföljning av internkontrollplan per december 2017

Uppföljning av internkontrollplan per december 2017 STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Sara Eriksdotter Bjurström Barbro Rinander Datum 2018-02-05 Namngivningsnämnden Diarienummer NGN-2017-0017 Uppföljning av internkontrollplan per december 2017 Förslag

Läs mer

28 Yttrande över motion 2017:65 av Håkan Jörnehed (V) om införande av garanti för en barnmorska per födande i Stockholms läns landsting HSN

28 Yttrande över motion 2017:65 av Håkan Jörnehed (V) om införande av garanti för en barnmorska per födande i Stockholms läns landsting HSN 28 Yttrande över motion 2017:65 av Håkan Jörnehed (V) om införande av garanti för en barnmorska per födande i Stockholms läns landsting HSN 2017-1935 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2017-1935

Läs mer

Våld i nära relation Norrbottens läns landsting

Våld i nära relation Norrbottens läns landsting Bilaga 2 Våld i nära relation Norrbottens läns landsting Undersökningsperiod: 2015-11-11 -> 2015-11-30 Antal svar: 875 Svarsfrekvens: 43.1% (875/2032) Om oss och granskningen Landstingsrevisionen PwC Våld

Läs mer

Ledningssystem för kvalitet vid avdelningen för social omsorg

Ledningssystem för kvalitet vid avdelningen för social omsorg HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR SOCIAL OMSORG SID 1 (3) 2009-08-26 Ledningssystem för kvalitet vid avdelningen för social omsorg Inledning Av bestämmelserna i 3 kap. 3 SoL och

Läs mer

Kompetensförsörjningsstrategi för Stockholms läns landsting

Kompetensförsörjningsstrategi för Stockholms läns landsting Kompetensförsörjningsstrategi för Stockholms läns landsting 2016 2021 BESLUTAD AV LANDSTINGSFULLMÄKTIGE 2016-11-15 (LS 2015-0998) Långsiktig och hållbar kompetens försörjning är en förutsättning för att

Läs mer

FÖRSLAG 2017:96 LS Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Patientavgifter för distanskontakter

FÖRSLAG 2017:96 LS Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Patientavgifter för distanskontakter FÖRSLAG 2017:96 LS 2017-1081 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Patientavgifter för distanskontakter Stockholms läns landsting 28 (86) Landstingsstyrelsen PROTOKOLL LS 2017-0084 2017-11-14 KL 10:00-10:30

Läs mer

System för intern kontroll Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning

System för intern kontroll Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning System för intern kontroll Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning stockholm.se Augusti 2017 Dnr: 1.2.1-264-2017 Kontaktperson: Per Lindberg 3 (11) Innehåll Inledning... 4 Kontrollsystemet... 5 Ansvarsfördelning...

Läs mer

Samverkan för utveckling av hälsooch sjukvård samt omsorg i Blekinge. Landstingsdirektörens stab, planeringsenheten Januari 2018 Ärendenr 2018/00182

Samverkan för utveckling av hälsooch sjukvård samt omsorg i Blekinge. Landstingsdirektörens stab, planeringsenheten Januari 2018 Ärendenr 2018/00182 Samverkan för utveckling av hälsooch sjukvård samt omsorg i Blekinge Landstingsdirektörens stab, planeringsenheten Januari 2018 Ärendenr 2018/00182 Innehållsförteckning Vårdsamverkan/Fördjupad samverkan

Läs mer

Riktlinje för avvikelsehantering i hälso- och sjukvården samt anmälningsskyldighet enl. Lex Maria inom Socialförvaltningen Klippans kommun

Riktlinje för avvikelsehantering i hälso- och sjukvården samt anmälningsskyldighet enl. Lex Maria inom Socialförvaltningen Klippans kommun Riktlinje för avvikelsehantering i hälso- och sjukvården samt anmälningsskyldighet enl. Lex Maria inom Socialförvaltningen Klippans kommun Antagen i socialnämnden 2006-12-05 138 Riktlinjen grundar sig

Läs mer

Förlängning/ingående av avtal om tjänster inom klinisk laboratoriemedicin

Förlängning/ingående av avtal om tjänster inom klinisk laboratoriemedicin Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015-04-27 1 (5) HSN 1504-0518 Handläggare: Alexandra Solivy Hälso- och sjukvårdsnämnden, 2015-06-02, p 14 Förlängning/ingående av avtal om tjänster inom

Läs mer

Uppföljning av granskningsplan 2012 för administrativa processer

Uppföljning av granskningsplan 2012 för administrativa processer 1(5) Landstingsstyrelsen Uppföljning av granskningsplan 2012 för administrativa processer Inledning De förtroendevalda har ett övergripande ansvar att följa upp att det är en god internkontroll i landstinget.

Läs mer

Kommunrevisionen Granskning av intern kontroll

Kommunrevisionen Granskning av intern kontroll OMSORGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Dahl Jessica Sporrong Anna-Terese Datum 2019-04-05 Diarienummer OSN-2019-0131 Omsorgsnämnden Kommunrevisionen Granskning av intern kontroll Förslag till beslut Omsorgsnämnden

Läs mer

Kvalitetsledningssystem inom vård- och omsorgsförvaltningen

Kvalitetsledningssystem inom vård- och omsorgsförvaltningen STYRDOKUMENT 1 (9) Vår handläggare Jan Nilsson Antaget av vård- och omsorgsnämnden 2012-10-25, 122 Kvalitetsledningssystem inom vård- och omsorgsförvaltningen STYRDOKUMENT 2 (9) Innehållsförteckning Bakgrund...

Läs mer

Privata vårdgivare förstudie

Privata vårdgivare förstudie Revisionskontoret AM/KS Rev/15021 Privata vårdgivare förstudie Rapport 5-15 Privata vårdgivare, förstudie Bakgrund Landstingets revisorer har ansvar för att genomföra årlig granskning av landstingets samtliga

Läs mer

Begäran om komplettering av utredning i principärende

Begäran om komplettering av utredning i principärende Handläggare: Gunilla Larsdotter 1 (3) PaN 2015-09-17 P 7 TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015-09-01 PaN 1303-0128359 HSN 1407-0898 Begäran om komplettering av utredning i principärende Patientförsäkringsvillkor Ärendet

Läs mer

Regionens uppföljning av externa utförare inom primärvården

Regionens uppföljning av externa utförare inom primärvården Regionens uppföljning av externa utförare inom primärvården Dnr: Rev 34-2011 Genomförd av: Revisionsenheten Vilhelm Rundquist Behandlad av Revisorskollegiet den 14 december 2011 Regionens uppföljning av

Läs mer

Inte störst men bäst. Det är vår vision. Förbättringsarbete på Lasarettet i Ystad ISO 9001

Inte störst men bäst. Det är vår vision. Förbättringsarbete på Lasarettet i Ystad ISO 9001 Inte störst men bäst. Det är vår vision. Förbättringsarbete på Lasarettet i Ystad ISO 9001 Målet för hälso- och sjukvården är en god hälsa och en vård på lika villkor för hela befolkningen. Vården ska

Läs mer

Riktlinjer för systematiskt patientsäkerhetsarbete

Riktlinjer för systematiskt patientsäkerhetsarbete RIKTLINJER HÄLSO- OCH SJUKVÅRD Sid 1 (5) Riktlinjer för systematiskt sarbete Övergripande styrdokument Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (HSLF-FS 2017:40) om vårdgivares systematiska sarbete

Läs mer

Yttrande över Privata sjukvårdsförsäkringar inom offentligt finansierad hälso- och sjukvård (Ds 2016:29)

Yttrande över Privata sjukvårdsförsäkringar inom offentligt finansierad hälso- och sjukvård (Ds 2016:29) Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2016-11-09 LS 2016-1015 Landstingsstyrelsen Yttrande över Privata sjukvårdsförsäkringar inom offentligt finansierad hälso- och sjukvård

Läs mer

Principer för vårdgivares kostnadsansvar för läkemedel, hjälpmedel och medicinsk service

Principer för vårdgivares kostnadsansvar för läkemedel, hjälpmedel och medicinsk service Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-05-15 1 (3) HSN 2017-0887 Handläggare: Björn Wettermark Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-06-20 Principer för vårdgivares kostnadsansvar för läkemedel,

Läs mer

Granskning år 2014 av patientnämnden

Granskning år 2014 av patientnämnden Granskning år 2014 av patientnämnden Rapport nr 26/2014 Mars 2015 Jonas Hansson, Revisor, revisionskontoret Diarienummer: Rev 24:2-2014 Innehåll 1. SAMMANFATTNING... 3 2. INLEDNING... 4 3. NÄMNDENS UPPDRAG...

Läs mer

Dnr PN Patientnämndens Verksamhetsplan 2017

Dnr PN Patientnämndens Verksamhetsplan 2017 20160101 Dnr PN--1 Patientnämndens Verksamhetsplan Verksamhetsplan Innehållsförteckning 1. Vision/verksamhetsidé... 3 2. Medborgarperspektivet... 4 3. Processperspektivet... 5 4. Ekonomiperspektivet...

Läs mer

Dnr Patientnämndens Verksamhetsplan 2015

Dnr Patientnämndens Verksamhetsplan 2015 -03-24 Dnr Patientnämndens Verksamhetsplan Innehållsförteckning 1. Vision/verksamhetsidè... 3 2. Medborgarperspektivet... 4 3. Processperspektivet... 5 4. Ekonomiperspektivet... 6 5. Nyckelindikatorer...

Läs mer

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete för systematiskt kvalitetsarbete Bakgrund I SOSFS 2011:9, för systematiskt kvalitetsarbete, finns föreskrifter och allmänna råd som reglerar hur socialtjänstens kvalitetsarbete ska ledas. Författningen

Läs mer

Avvikelsehantering och kunskapsåterföring - uppföljning

Avvikelsehantering och kunskapsåterföring - uppföljning LANDSTINGET I VÄRMLAND Revisionskontoret 2017-06-15 Johan Magnusson Rev/17017 Avvikelsehantering och kunskapsåterföring - uppföljning Rapport 3-17 Avvikelsehantering och kunskapsåterföring - uppföljning

Läs mer

Kvalitetsledningssystem för Socialnämnden i Timrå kommun Utgångspunkter, ansvar och processer

Kvalitetsledningssystem för Socialnämnden i Timrå kommun Utgångspunkter, ansvar och processer Kvalitetsledningssystem för Socialnämnden i Timrå kommun Utgångspunkter, ansvar och processer Upprättad 2013-12-18 2(5) Kvalitetsledningssystem i Timrå Bakgrund Socialtjänstlagen (SoL) 3 kap 3 säger insatserna

Läs mer

Granskning år 2015 av patientnämnden

Granskning år 2015 av patientnämnden Granskning år 2015 av patientnämnden Rapport nr 20/2015 Mars 2016 Jonas Hansson, revisionskontoret Diarienummer: REV 21:2 2015 Innehåll 1. SAMMANFATTANDE ANALYS... 3 1.1. REKOMMENDATIONER... 3 2. BAKGRUND...

Läs mer

Rutin vid avvikelsehantering gällande hälso- och sjukvård

Rutin vid avvikelsehantering gällande hälso- och sjukvård Rutin vid avvikelsehantering gällande hälso- och sjukvård Skapad av: MAS MAR Beslutad av: Gäller från: 2004-04-04 Reviderad den: 2011-11-30 Diarienummer: Inledning Hälso- och sjukvårdslagen ställer krav

Läs mer

Revisionsrapport. Lantmäteriverket - Skydd mot mutor och annan otillbörlig påverkan. Sammanfattning

Revisionsrapport. Lantmäteriverket - Skydd mot mutor och annan otillbörlig påverkan. Sammanfattning Revisionsrapport Lantmäteriverket 801 82 Gävle Datum Dnr 2008-03-19 32-2007-0781 Lantmäteriverket - Skydd mot mutor och annan otillbörlig påverkan Riksrevisionen har som ett led i den årliga revisionen

Läs mer

SOSFS 2014:xx (S) Utkom från trycket den 2014

SOSFS 2014:xx (S) Utkom från trycket den 2014 2013-11-11 1 Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om våld i nära relationer; beslutade den xx xx 2014. SOSFS 2014:xx (S) Utkom från trycket den 2014 Socialstyrelsen föreskriver följande med stöd

Läs mer

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m.

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. ISSN 2002-1054, Artikelnummer xxxxxxxx Utgivare: Rättschef Pär Ödman, Socialstyrelsen Socialstyrelsens

Läs mer

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m.

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. ISSN 2002-1054, Artikelnummer 2017-5-24 Utgivare: Chefsjurist Pär Ödman, Socialstyrelsen Socialstyrelsens

Läs mer

Lokala rutiner för Lex Sarah Mars 2014

Lokala rutiner för Lex Sarah Mars 2014 Lokala rutiner för Lex Sarah Mars 2014 Beslutade av Älvsjö stadsdelsnämnd xxxxx stockholm.se 2 (11) Innehåll Lokala rutiner för Lex Sarah 3 Inledning 3 Vem är rapporteringsskyldig? 3 Vad ska rapporteras?

Läs mer

godkänna hälso- och sjukvårdsdirektörens föreslag till huvudinriktning i utredningen om hur Vårdval seniorvård ska utformas

godkänna hälso- och sjukvårdsdirektörens föreslag till huvudinriktning i utredningen om hur Vårdval seniorvård ska utformas Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Peter Lundqvist TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-09-01 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-09-28 1 (3) HSN 2017-0969 Förslag till huvudinriktning för utredningen av Vårdval

Läs mer

Lokala rutiner vid hantering av rapporter och anmälningar enligt lex Sarah. En del av kvalitetsarbetet

Lokala rutiner vid hantering av rapporter och anmälningar enligt lex Sarah. En del av kvalitetsarbetet Lokala rutiner vid hantering av rapporter och anmälningar enligt lex Sarah En del av kvalitetsarbetet Fastställd av Individ- och familjenämnden 2014-11-18 Innehåll Skyldighet att rapportera 1 Skyldighet

Läs mer

Nationell IT-strategi för vård och omsorg tillämpning för Stockholms stad

Nationell IT-strategi för vård och omsorg tillämpning för Stockholms stad Utlåtande 2009: RI (Dnr 031-2279/2008) Nationell IT-strategi för vård och omsorg tillämpning för Stockholms stad Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande 1. Den Nationella IT-strategin

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Behovs- och riskanalys samt riktlinjer till befattningshavare som utför loggkontroller

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Behovs- och riskanalys samt riktlinjer till befattningshavare som utför loggkontroller Beslut Diarienr 1 (8) 2017-06-13 989-2016 Praktikertjänst AB 103 55 Stockholm Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Behovs- och riskanalys samt riktlinjer till befattningshavare som utför loggkontroller

Läs mer

Revidering av reglemente avseende patientnämnden med anledning av ny lag 4 LS

Revidering av reglemente avseende patientnämnden med anledning av ny lag 4 LS Revidering av reglemente avseende patientnämnden med anledning av ny lag 4 LS 2017-1185 1 (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2017-11-22 LS 2017-1185 Landstingsstyrelsen Revidering av reglemente avseende

Läs mer

Dnr PN Patientnämndens Verksamhetsplan 2019

Dnr PN Patientnämndens Verksamhetsplan 2019 20160101 Dnr PN-2018-1100 Patientnämndens Innehållsförteckning 1. Vision/verksamhetsidé... 1 2. Medborgarperspektivet... 2 3. Processperspektivet... 2 4. Ekonomiperspektivet... 3 5. Nyckelindikatorer...

Läs mer

PATIENTSÄKERHET RIKTLINJE FÖR PATIENTSÄKERHET

PATIENTSÄKERHET RIKTLINJE FÖR PATIENTSÄKERHET PATIENTSÄKERHET RIKTLINJE FÖR PATIENTSÄKERHET KARLSTADS KOMMUN Beslutad i: Vård- och omsorgsförvaltningen Ansvarig samt giltighetstid: Medicinskt ansvarig sjuksköterska Uppdaterad: 2016-07-01 POLICY Uttrycker

Läs mer

Neuro Center S:t Göran bristande information om avgifter m.m.

Neuro Center S:t Göran bristande information om avgifter m.m. Handläggare: Agneta Calleberg PaN 2014-02-11 P 6 Återföring TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-01-08 PaN V1208-03386-52 1209-03659-52 1209-03661-50 1210-04308-55 1210-04433-50 HSN 1304-0419 Neuro Center S:t Göran bristande

Läs mer

Generella ägardirektiv

Generella ägardirektiv Direktiv Generella ägardirektiv Gäller för Region Stockholms bolag. Fastställda i landstingsfullmäktige 2010-12-14, LS 1011 0949, reviderade i landstingsfullmäktige 2015-02-17, LS 1411-1289, 2017-06-13,

Läs mer

Landstingsstyrelsens förvaltning Bilaga 1 Internkontrollplan (5)

Landstingsstyrelsens förvaltning Bilaga 1 Internkontrollplan (5) Internkontrollplan 2009 2009-06-01 1(5) Styrning och konsekvensanalyser Landstingsstyrelsens förvaltning har en fastställd budget/verksamhetsplan med mätbara mål Landstingsstyrelsens förvaltning tecknar

Läs mer

Revisionsrapport. Norrbottens läns landsting. Granskning av Patientnämnden. Februari Ellinor Nybom Granskning av ansvarsutövande 2003

Revisionsrapport. Norrbottens läns landsting. Granskning av Patientnämnden. Februari Ellinor Nybom Granskning av ansvarsutövande 2003 Revisionsrapport Februari 2004 Granskning av Patientnämnden Ellinor Nybom Granskning av ansvarsutövande 2003 Norrbottens läns landsting Innehållsförteckning 1. Uppdrag, revisionsfråga och metod... 1 2.

Läs mer

Hälsa Sjukvård Tandvård. Vårdval Halland. fakta om modellen

Hälsa Sjukvård Tandvård. Vårdval Halland. fakta om modellen Hälsa Sjukvård Tandvård Vårdval Halland fakta om modellen Möjlighet att välja vårdenhet, en hälso- och sjukvårdspeng som följer varje invånare och lika arbetsvillkor oavsett driftsform är grundtankar

Läs mer

Riktlinje för ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete

Riktlinje för ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Riktlinje för ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Socialnämnden Riktlinje för ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete xx Fastställd Socialnämnden 2014-05-07 Reviderad - Produktion Socialförvaltningen

Läs mer

Riktlinjer för intern kontroll och insyn i kommunens verksamheter

Riktlinjer för intern kontroll och insyn i kommunens verksamheter Riktlinjer för intern kontroll och insyn i kommunens verksamheter Tierps kommun 815 80 TIERP Telefon: 0293-21 80 00 www.tierp.se Dokumentets giltighet och beslut Dokumentnamn: Riktlinje för intern kontroll

Läs mer

Revisionens granskning av landstingets arbete med vårdkedjan för barn och unga med psykisk ohälsa. RS den 30 oktober 2018

Revisionens granskning av landstingets arbete med vårdkedjan för barn och unga med psykisk ohälsa. RS den 30 oktober 2018 Revisionens granskning av landstingets arbete med vårdkedjan för barn och unga med psykisk ohälsa. RS den 30 oktober 2018 Syfte och den övergripande frågan Landstingets revisorer har låtit granska hur

Läs mer

Stockholms läns landsting 1(2)

Stockholms läns landsting 1(2) Stockholms läns landsting 1(2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2015-05-20 LS 2015-0570 Landstingsstyrelsen Yttrande över remiss - Patientrörlighet inom EES - vissa kompletterande förslag (Ds 2015:18)

Läs mer

Hantering av loggkontroller och intrång i journal- och passagesystem

Hantering av loggkontroller och intrång i journal- och passagesystem Styrande dokument Regeldokument Anvisning Sida 1 (6) Hantering av loggkontroller och intrång i journal- och passagesystem Bakgrund Lagrum och styrande förutsättningar Patientdatalagen 2008:355 (PDL) HSLF-FS

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse Hélène Stolt Psykoterapi & Ledarskap AB

Patientsäkerhetsberättelse Hélène Stolt Psykoterapi & Ledarskap AB Patientsäkerhetsberättelse Hélène Stolt Psykoterapi & Ledarskap AB År 2016 2017-01-08 Hélène Stolt Leg. psykoterapeut, socionom, verksamhetsansvarig Mallen är framtagen av Sveriges Kommuner och Landsting

Läs mer

Överenskommelser om en förbättrad patientsäkerhet

Överenskommelser om en förbättrad patientsäkerhet BILAGA TILL GRANSKNINGSRAPPORT DNR: 31 2013 0103 Bilaga 4. Överenskommelser om en förbättrad patientsäkerhet Patientsäkerhet har staten gett tillräckliga förutsättningar för en hög patientsäkerhet? (RiR

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse Hélène Stolt Psykoterapi & Ledarskap AB

Patientsäkerhetsberättelse Hélène Stolt Psykoterapi & Ledarskap AB Patientsäkerhetsberättelse Hélène Stolt Psykoterapi & Ledarskap AB År 2017 2018-01-07 Hélène Stolt Leg. psykoterapeut, socionom, verksamhetsansvarig Mallen är framtagen av Sveriges Kommuner och Landsting

Läs mer

Projektplan Samverkan kring barn med behov av samordnande insatser

Projektplan Samverkan kring barn med behov av samordnande insatser 1 Projektplan Samverkan kring barn med behov av samordnande insatser En del barn och unga har behov av särskilt stöd. Det kan bero på flera orsaker så som social problematik, psykisk ohälsa, kroniska sjukdomar

Läs mer

Uppföljning januari-mars 2009 inklusive fördjupning av produktionsuppföljning och tillgänglighet

Uppföljning januari-mars 2009 inklusive fördjupning av produktionsuppföljning och tillgänglighet Denna information redogör kortfattat för beslut i de ärenden som behandlades vid vårdproduktionsberedningens sammanträde den 27 april 2009. För mer information om olika ärenden, besök www.skane.se under

Läs mer

Förslag till justeringar i riktlinjer för bidrag till ideella organisationer

Förslag till justeringar i riktlinjer för bidrag till ideella organisationer Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-01-13 1 (3) HSN 2016-4802 Handläggare: Amalia Vinogradova Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-02-21 Förslag till justeringar i riktlinjer för bidrag

Läs mer

Juridiska frågor och svar om försäkringsmedicinska utredningar rörande personuppgiftsbehandling och dokumentation

Juridiska frågor och svar om försäkringsmedicinska utredningar rörande personuppgiftsbehandling och dokumentation Jonas Dahl Manolis Nymark Pål Resare Anna Östbom Juridiska frågor och svar om försäkringsmedicinska utredningar rörande personuppgiftsbehandling och dokumentation Denna promemoria innehåller frågor och

Läs mer

4 Sammanfattning av landstingsrevisorernas rapport

4 Sammanfattning av landstingsrevisorernas rapport KUN 2008-02-14, p 6 Enheten för administration och kommunikation KUN 2007/637 Handläggare: Anders Lundmark Yttrande över revisionsrapport över löpande granskning av intern kontroll 2007 avseende kulturnämnden

Läs mer

Yttrande avseende förslag till Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om vårdgivares systematiska patientsäkerhetsarbete, dnr 4.1.

Yttrande avseende förslag till Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om vårdgivares systematiska patientsäkerhetsarbete, dnr 4.1. Punkt 25 1 (2) Tjänsteutlåtande Datum 2016-11-21 Diarienummer SU 2016-04087 Förvaltning/enhet Handläggare: Ali Khatami Till styrelsen för Sahlgrenska Universitetssjukhuset Yttrande avseende förslag till

Läs mer

Riktlinje för rapportering och handläggning av missförhållanden enligt Lex Sarah

Riktlinje för rapportering och handläggning av missförhållanden enligt Lex Sarah Godkänd av (Namn,, Enhet ) Utfärdat av (Namn,, Enhet) RIKTLINJE 1(5) Riktlinje för rapportering och handläggning av missförhållanden enligt Bakgrund Socialnämnden (kommunstyrelsen i Töreboda) ska enligt

Läs mer

Granskning år 2012 av patientnämnden

Granskning år 2012 av patientnämnden Granskning år 2012 av patientnämnden Rapport nr 22/2012 Februari 2013 Jonas Hansson, Revisor, revisionskontoret Innehåll Innehåll... 2 1 Sammanfattning... 3 2 Inledning... 3 2.1 Bakgrund... 3 2.2 Revisionsfrågor...

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse Ledarskapsutveckling i Norden AB

Patientsäkerhetsberättelse Ledarskapsutveckling i Norden AB Patientsäkerhetsberättelse Ledarskapsutveckling i Norden AB År 2013 2014-02-09 Helene Stolt Psykoterapeut, socionom Verksamhetsansvarig Mallen är framtagen av Sveriges Kommuner och Landsting Verksamhetens

Läs mer

Samordning och styrning av läkares specialiseringstjänstgöring

Samordning och styrning av läkares specialiseringstjänstgöring Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Maria Samuelsson Almén TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-01-21 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2014-03-04, p 5 1 (2) HSN 1402-0216 Samordning och styrning av läkares specialiseringstjänstgöring

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämndens uppdrag till landstingsdirektören

Hälso- och sjukvårdsnämndens uppdrag till landstingsdirektören Hälso- och sjukvårdsnämndens uppdrag till landstingsdirektören inför 2008 Hälso- och sjukvårdsnämnden ger följande uppdrag till landstingsdirektören som ytterst ansvarig tjänsteman för hälso- och sjukvården.

Läs mer

Stockholms läns landsting 1(2)

Stockholms läns landsting 1(2) Stockholms läns landsting 1(2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2016-03-23 LS 2016-0146 Landstingsstyrelsen Svar på skrivelse av Erika Ullberg (S) om behovet att säkra tillgång till gynekologisk vård

Läs mer

Uppföljning av plan för intern kontroll 2016

Uppföljning av plan för intern kontroll 2016 STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Barbro Rinander Datum 2016-11-24 Diarienummer GSN-2015-2632 Uppföljning av plan för intern kontroll 2016 Gatu- och samhällsmiljönämnden föreslås besluta att godkänna

Läs mer

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete SOSFS 2011:9

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete SOSFS 2011:9 Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete SOSFS 2011:9 SOSFS 2011:9 träder i kraft..och ersätter 20120101 Socialstyrelsens föreskrifter (SOSFS 2005:12) om ledningssystem för kvalitet och patientsäkerhet

Läs mer

Meddelandeblad. Mottagare: Nämnder och verksamheter i kommuner med ansvar för vård och omsorg, medicinskt ansvariga sjuksköterskor,

Meddelandeblad. Mottagare: Nämnder och verksamheter i kommuner med ansvar för vård och omsorg, medicinskt ansvariga sjuksköterskor, Meddelandeblad Mottagare: Nämnder och verksamheter i kommuner med ansvar för vård och omsorg, medicinskt ansvariga sjuksköterskor, medicinskt ansvariga för rehabilitering, huvudmän i enskild verksamhet

Läs mer

LSS information maj Aktuella frågor inom assistansersättningen

LSS information maj Aktuella frågor inom assistansersättningen Aktuella frågor inom assistansersättningen Jag kommer att tala om Utvecklingen av assistansersättningen Studie om Försäkringskassans administration av assistansersättningen Digitalisering av utbetalning

Läs mer

Antagande av leverantör - upphandling av specialiserad kirurgi i öppenvård i Stockholms län

Antagande av leverantör - upphandling av specialiserad kirurgi i öppenvård i Stockholms län Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-08-21 1 (5) HSN 2017-0619 Handläggare: Susanna Stål Karlström Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-09-28 Antagande av leverantör - upphandling av specialiserad

Läs mer

System för intern kontroll Spånga-Tensta Stadsdelsnämnd

System för intern kontroll Spånga-Tensta Stadsdelsnämnd System för intern kontroll Spånga-Tensta Stadsdelsnämnd stockholm.se Innehåll Syfte och funktion... 3 Internkontrollsarbetets förutsättningar och utförande... 3 Systematiska kontroller... 4 Internkontrollplanen...

Läs mer

Yttrande över betänkandet Samordnad och tydlig tillsyn av socialtjänsten (SOU 2007:82)

Yttrande över betänkandet Samordnad och tydlig tillsyn av socialtjänsten (SOU 2007:82) 1 (5) Landstingsstyrelsens förvaltning Handläggare: Annette Book Landstingsstyrelsen Yttrande över betänkandet Samordnad och tydlig tillsyn av socialtjänsten (SOU 2007:82) Ärendet Socialdepartementet har

Läs mer