Verksamhetsplan med budget

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamhetsplan med budget"

Transkript

1

2

3 PVN-HSF Verksamhetsplan med budget Primärvårdsnämnden

4 Inledning Verksamhetens uppdrag Landstingsstyrelsen har det övergripande ansvaret för hälso- och sjukvården, såväl strategiskt som ekonomiskt. För primärvården tillämpas från 2010 en annan ersättningsmodell än för övriga hälso- och sjukvården. Primärvårdens ekonomiska ramar fastställs av Landstingsstyrelsen i Regelboken. Både landstingsdrivna och privata vårdcentraler ersätts och följs upp från Hälsoval Sörmland, som sorterar under Landstingsstyrelsen. Från 2011 är Primärvårdsnämnden produktions- och driftnämnd för de landstingsdrivna vårdcentralerna. Primärvårdsnämndens budgetdokument omfattar enbart de landstingsdrivna vårdcentralerna. Landstingets vision är Det öppna landstinget För jämlik hälsa och levande kultur i en hållbar, livskraftig region. Visionen är i inriktningsbeslutet om Framtidens Hälso- och sjukvård kompletterad med målsättningen att Sörmland ska vara Sveriges friskaste län Med andra ord är det dessa formuleringar och dokument som är anger färdriktningen för planperioden och även åren därefter. Den gemensamma värdegrunden/utgångspunkten för all hälso- och sjukvård är Att bidra till god hälsa och vård på lika villkor för befolkningen Att vårdens ska ges med respekt för alla människors lika värde och den enskilda människans värdighet. Primärvårdens uppdrag är att arbeta hälsofrämjande, förebygga sjukdom, utreda och behandla sjukdomar och skador. Det övergripande målet för primärvården är att bidra till god hälsa och vård på lika villkor för befolkningen. Primärvårdens uppdrag är också att på ett professionellt och kostnadseffektivt sätt leverera nytta för de skattemedel som står till primärvårdens förfogande. Primärvården i Landstinget Sörmland ska bedrivas med god kvalitet. För att klara detta krävs att vårdens processer utvecklas och blir effektiva att minimera variationerna i omhändertagande av patienter att utveckla ledarskapet att personalen trivs, är engagerad och bidrar till en bra och effektiv vård samt känner stolthet för primärvården att beslut är faktabaserade att uppföljningsverktygen utvecklas för alla beslutsfattande nivåer att lokalerna är ändamålsenliga Primärvården är en viktig och avgörande länk i vårdkedjan. Primärvården är i de flesta fall den första kontakten för medborgarna när de söker vård. Primärvårdens utmaningar är att utveckla och ta ansvar för den basala vården där sjukhusens specialistkompetens inte behövs att tillsammans med sjukhusvården och kommunerna fortsätta utveckla sammanhållna vårdkedjor Primärvårdsnämnden, Verksamhetsplan med budget (15)

5 Organisation Den landstingsdrivna primärvården i Sörmland organiseras i en av Hälso- och sjukvårdsförvaltningens divisioner, Primärvårdsdivisionen. Den leds av en divisionschef som är direkt underställ Hälso- och sjukvårdschefen. Divisionen har 17 vårdcentraler i samtliga kommuner med undantag av Vingåker. Vårdcentraler ***************** Bagaregatan Nyköping City Eskilstuna Ekensberg Nyköping Flen Fröslunda Eskilstuna Gnesta Linden Katrineholm Malmköping Mariefred Nävertorp Katrineholm Oxelösund Skiftinge Eskilstuna Strängnäs Torshälla Trosa Tunafors Eskilstuna Åsidan Nyköping Hälso- och sjukvården, som leds av hälso- och sjukvårdschefen, är indelad i fem divisioner. Länssjukvård, Närvård och Medicinsk Service ingår alla i Länssjukvårdsnämnden. Primärvården ingår i en särskild Primärvårdsnämnd. Varje division leds av en divisionschef. Förändringar under planperioden Hälsoutvecklingen Sverige har en hög medellivslängd i jämförelse med omvärlden. Under det senaste decenniet har männens medellivslängd ökat med drygt två år och kvinnornas med 1,5 år. Inom Sverige finns regionala skillnader. Sörmland ligger bland de län som har lägst medellivslängd i landet. Som en konsekvens av ökad medellivslängd så har svår sjuklighet som påverkar äldres hälsa, funktionsförmåga och livskvalitet förskjutits uppåt i åldrarna. Hjärt- och kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken Tumörer är den näst vanligaste och inom detta område har t ex lungcancer gått om bröstcancer som den vanligaste dödsorsaken bland kvinnor. Primärvårdsnämnden, Verksamhetsplan med budget (15)

6 Demenssjukdomar uppges i allt större utsträckning som dödsorsak för både kvinnor och män. Hälsan påverkas inte enbart av sjukdomstillstånd. Det finns ett samband mellan förtida död (före 65 års ålder) och låg utbildningsnivå. Det gäller både för kvinnor och män. Övervikt och fetma är riskfaktorer för stora folksjukdomar. Andelen överviktiga har ökat under de två senaste decennierna. Detta gäller även alkoholkonsumtionen, medan rökning generellt sett har minskat. Unga har under de senaste två decennierna haft en sämre hälsoutveckling än andra åldersgrupper. Satsningar och områden som har stark påverkan de närmsta åren Under planperioden är utvecklingen av primärvårdens roll i Hälso- och sjukvården en av de viktigaste utmaningarna. Detta konkretiseras t ex genom arbetet med/under närmaste åren kommer särskilda satsningar på Samordnings-och äldresköterskor - En funktion på vårdcentralen som ska vara spindel för kontakter med kommunens hemsjukvård, vara delaktig i framtagande av samordnade vårdplaner, planera läkemedelsgenomgångar, vara kontakt person mot slutenvården samt vid behov vara en fast vårdkontakt för patienter med särskilda behov. ST-läkare - En satsning på att öka antalet ST-läkare inom allmän medicin. En kommande generationsväxling närmar sig och tillgången på klara allmänspecialister är mycket begränsad Hälsokontroller - Primärvården har också i beställningen inför fått uppdrag att genomföra hälsokontroller för 40-, 50- och 60-åringar. Patientsäkerhet -Satsning på ökad registrering av avvikelser, efterlevnad av basala hygienregler samt kontinuerliga genomgångar av Lex Maria ärenden Kompetens - För att möta behovet från patienter med evidensbaserade och effektiva metoder ska kompetensutveckling ske kontinuerligt. Nationella satsningar som primärvården deltar i är Bättre liv för sjuka äldre Satsningen omfattar focus på bättre vård i livets slut, demensutredningar, deltagande i Senior Alert för bättre omvårdnad, minskad förskrivning av olämpliga läkemedel samt målet att minska återinläggningar och undvikbar slutenvård för vissa diagnosgrupper Sammanhållen vård för de mest vårdtunga grupperna En satsning från Socialdepartement för att stödja utvecklingsarbete av ersättningssystem och vårdval. Vid nationella utvärderingar har man efter några år med olika vårdvalsmodeller konstaterat att tillgängligheten har ökat i primärvården men den sammanhållna vården för de mest vårdtunga har försämrats. Även här fokuseras uppföljningen på den patientgrupp som av olika skäl besöker vården ofta. Målet är att skapa incitament för att få vårdkedjan att hålla ihop mellan, primärvård och specialistvård/slutenvård. Primärvårdsnämnden, Verksamhetsplan med budget (15)

7 Intern kontroll Kontrollområde Kontrollmål Kontrollmoment Rutiner för styrkortens mål gällande patient- och processperspektiven Säkerställa att befintliga rutiner leder till att rapporterade resultat för styrkortens mål är tillförlitliga. Kontroll omfattande hela den administrativa kedjan från registrering till rapportuttag för de rutiner som omfattas av styrkorten. Kontrollområde Kontrollmål Kontrollmoment Uppföljning medicinsk kvalitet Verksamheterna ska delta i relevanta kvalitetsregister. Verksamheterna rapporterar vilka kvalitetsregister de deltar i och rapporterar hur resultaten återkopplats och följts upp. Personalperspektivet Kontrollområde Kontrollmål Kontrollmoment Rehabilitering av sjukskriven personal Rehabiliteringssamtal ska hållas med alla som uppnått en sjukfrånvaro om 40 dagar. Stickprovskontroll av hur många sjukfall som uppfyllt kravet. Kontrollområde Kontrollmål Kontrollmoment Rutin för hyrpersonal Säkerställa att beslut om anlitande av hyrpersonal sker i enlighet med beslutad rutin. Stickprovskontroll av godkända dispenser. Resultatet sammanställs i antal granskade fall och antal som följt fastställd rutin. Kontrollområde Kontrollmål Kontrollmoment Personalens kompetens Säkerställa att Hälso- och sjukvården har rätt kompetens i rätt mängd för uppdraget genom att alla beslut om anställning föregåtts av omprövningsprocedur enligt modell. Stickprovskontroll av anställningar. Resultatet sammanställs i antalet fall och antal som följt omprövningsmodellen. Miljöperspektivet Kontrollområde Kontrollmål Kontrollmoment Miljö Rutiner för betydande miljöaspekter är dessa beslutade och införda är dessa kända av personalen Stickprovskontroll av x antal enheter ledningsprotokoll minnesanteckningar APT Granskade enheter redovisar dessa dokument i samband med 1:a delårsrapport Primärvårdsnämnden, Verksamhetsplan med budget (15)

8 Ekonomiperspektivet Kontrollområde Kontrollmål Kontrollmoment Attestkontroll Syfte och deltagare Fungerande attestrutin som ska förhindra oberättigade misstankar. Kontraattest ska alltid ske när en beslutsattestant är i jävsituation. Fungerande rutin för dokumentation kring olika former av extern representation, såväl representation som utbildning och konferens ska förhindra felaktig hantering. Stickprovskontroll av 50 fakturor där kostnaden berör beslutsattestanten. Resultatet redovisas i antal identifierade fall av jäv och antal av dessa som har fullgod kontraattest. Redovisas i delårsrapport 2 och årsbokslut. Stickprov av fakturor där kostnaden berör extern representation, såväl representation som utbildning och konferenser. Resultatet visas i antal fakturor som saknar syfte och deltagare. Redovisas i delårsrapport 2 och årsbokslut. Fullständiga fakturor Handkassor Avtalstrohet Regelverk och krav på innehåll i faktura ska följas för att förhindra misstankar om felaktig utbetalning. Rutinen kring hantering av handkassor ska följas. Kravet på beslut följsamhet till landstingets ingångna avtal ska följas upp. Stickprov av fakturor inom kostnadsområden köpta konsulttjänster och inhyrd personal. Resultatet redovisas i antal ofullständiga fakturor. Redovisas i delårsrapport 2 och årsbokslut. Stickprov av verifikationer med redovisning av handkassor. Resultatet redovisas i antal identifierade felaktigheter. Redovisas i delårsrapport 2 och årsbokslut. Uppföljning av avtalstrohet sker löpande. Redovisas i andel måluppfyllelse. Redovisas i årsbokslutet. Primärvårdsnämnden, Verksamhetsplan med budget (15)

9 Perspektiv Medborgare (patient, kund) Medborgarna får tjänster av god kvalitet, känner sig delaktiga och blir respektfullt bemötta. Hälso- och sjukvårdens grunduppdrag är att förebygga sjukdom, utreda och behandla sjukdomar och skador. Hälso- och sjukvården i Landstinget Sörmland ska bedrivas med god kvalitet, vilket i Socialstyrelsens författning (SOSFS 2011:9) sammanfattas med att: Vården ska vara kunskapsbaserad och ändamålsenlig Vården ska vara säker Vården ska vara patientfokuserad Vården ska ges i rimlig tid Vården ska vara jämlik Vården ska vara effektiv - tillgängliga resurser utnyttjas på bästa sätt Hälso- och sjukvårdens åtaganden påverkas/styrs i allt större omfattning av lagar, författningar och vårdriktlinjer: Hälso- och sjukvårdslagen är portallagen Vårdgaranti/tillgänglighet, som från 2010 är lagstiftad Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Bemötande och information (ökade krav genom vårdgarantilagen) Patientsäkerhetslagen från och med 2011 Nationella riktlinjer I februari 2013 startar ett pilotprojekt för att hitta en modell för samverkan med brukarråd i Oxelösund. Pilotprojektet kommer följas upp och målsättningen är att modellen ska kunna spridas till övriga vårdcentraler i division Primärvård. Primärvården ska bedriva patientfokuserad verksamhet med god säkerhet och kvalitet, med patientansvar dygnet runt systematiskt kontrollera, analysera och förbättra dessa Vården ska bygga på vetenskap och beprövad erfarenhet och utformas för att möte den individuella patientens behov på bästa möjliga sätt. Patienterna ska känna sig trygga och nöjda med den vård de möter. Livsstilssjukdomarna, t ex fetma, diabetes, KOL, lungcancer, fortsätter att öka. Primärvården har en tydlig roll i kedjan för att hindra ökningen av dessa sjukdomar. Vårdcentralernas aktiviteter och insatser inom sjukdomsförebyggande arbete är centrala för att förhindra ökningen. Det sjukdomsförebyggande arbetet sker i samverkan med andra vårdgivare. Vården ska vara såväl säker som personcentrerad. Primärvårdsnämnden, Verksamhetsplan med budget (15)

10 Berörda verksamheter ska ha en handlingsplan efter NPE Berörda verksamheter ska ha en handlingsplan efter Öppna jämförelser Andel i befolkningen som instämmer med att de har tillgång till den vård de behöver (Vårdbarometern) Andel i befolkningen som har förtroende för vården (Vårdbarometern) Andel patienter som anser sig bemötta på ett respektfullt sätt (Nationell patientenkät) Andel i befolkningen med ett gott självuppskattat hälsotillstånd (Vårdbarometern) 100 %, 2013 första året indikatorn mäts 100 %, 2013 första året indikatorn mäts Enligt LtS mål, 2013 första året indikatorn mäts Enligt LtS mål, 2013 första året indikatorn mäts Enligt LtS mål, 2013 första året indikatorn mäts Enligt LtS mål, 2013 första året indikatorn mäts Personal Under 2013 kommer ett utbildningsprogram för chefer genomföras i förvaltningen inom områden som ledning/styrning, uppföljning, arbetsrätt, rekrytering, utbildning i patientsäkerhet m m. Ett strategiskt rekryteringsarbete pågår, särskilda resurser har avsatts för detta med syfte att rekrytera läkare i primärvården. Ett fortsatt arbete kommer att ske för att utveckla arbetsprocesser så att rätt kompetens möter rätt patientsituation. Arbetet med att utveckla en bra arbetsfördelning mellan olika yrkesgrupper måste fortsätta så att varje medarbetares kompetens tillvaratas på bästa sätt. Då antalet ST-läkare ökar genom den satsning som görs kommer den avsatta tiden för studierektorsuppdraget att utökas i syfte att säkra utbildningskvaliten. Landstinget är en attraktiv arbetsgivare med kompetenta och engagerade medarbetare. Hälso- och sjukvården skall vara en attraktiv arbetsgivare och genom olika aktiviteter bidra till att medarbetarnas kompetens utvecklas i en organisation som systematiskt tillvaratar och utvecklar kompetens. Andelen chefer/ledare som har en individuell kompetensutvecklingsplan för chefs- och ledarrollen Andel medarbetare som utifrån verksamhetens behov har en individuell kompetensutvecklingsplan Antal medarbetare som varit anställda i mer än ett år och som haft medarbetarsamtal med sin närmaste chef under den senaste 12- månadersperioden >50%, 2013 första året indikatorn mäts >50%, 2013 första året indikatorn mäts 100%, 2013 första året indikatorn mäts Landstingets personal upplever en god arbetsmiljö som bidrar till personlig utveckling, delaktighet och arbetsglädje. Andelen medarbetare som skulle rekommendera andra att söka till arbetsplatsen. > 75%, 2013 första året indikatorn mäts Primärvårdsnämnden, Verksamhetsplan med budget (15)

11 Hälso- och sjukvården arbetar för att personalen skall uppleva en god arbetsmiljö som bidrar till personlig utveckling, delaktighet och arbetsglädje. Sjukfrånvarotid i relation till ordinarie arbetstid. <4,5%, utgångspunkt helår 2012 Landstingets personal deltar aktivt i utvecklingen av verksamheten och ser sin roll i helheten. Hälso- och sjukvården arbetar systematiskt med förbättringsarbete i syfte att utveckla bl a vårdprocesser och vårdkedjor, i detta arbete är personalens delaktighet en förutsättning. Andelen medarbetare som upplever att de deltar aktivt i utvecklingen av verksamheten. Antal medarbetare som genomfört utbildning i sekretess och tystnadsplikt i ELLSA. Antal medarbetare som genomfört utbildning i behörighet och dataintrång i ELLSA > 75%, 2013 första året indikatorn mäts 100%, utgångspunkt helår %, utgångspunkt helår 2012 Antal utannonserade tjänster som avser heltid >90%, 2013 första året indikatorn mäts Andel visstidsanställd personal <13%, utgångsläge helår 2012 Process och förnyelse Landstinget bedriver, genom tydlig ledning och styrning, ett kontinuerligt och systematiskt kvalitetsarbete med effektivitet, kvalitet, långsiktighet och tillgänglighet som ledord. Primärvården åtar sig att aktivt delta i och driva processarbete inom definierade diagnosgrupper Primärvården är en aktiv part i huvudvårdsprocesserna som identifierats och där arbetet påbörjats under hösten Arbetet kommer bedrivas i Bra-till-bäst - andan med samma metodik. Det är angeläget att processarbetena sker i samverkan mellan både primärvården och länssjukvården. I inriktningsdokumentet Framtidens Hälso- och sjukvård beskrivs primärvårdens roll som en vägvisare för patienten. Primärvården är också aktiv i förvaltningens pilotprojekt inom produktionsplanering och målstyrning. Målstyrning och produktionsplanering är centrala delar i hela planeringsprocessen och avgörande för att säkerställa att resurser och kapacitet används optimalt. Antal mångbesökare på akutmottagningarna i relation till antalet listade. Antal återinskrivna inom 30 dagar i relation till antalet listade. Andel undvikbar slutenvård i relation till antalet listade Minska med >50%, 2013 första året indikatorn mäts Minska med >10%, 2013 första året indikatorn mäts Minska med >10%, 2013 första året indikatorn mäts Andel olämplig läkemedelsförskrivning till äldre Minska med 10%, utgångspunkt 2012 Följsamhet till basala hygienrutiner och klädregler 100 %, utgångspunkt 2012 Andel patienter som fått läkarbesök i primärvården 100%, utgångspunkt 2012 Primärvårdsnämnden, Verksamhetsplan med budget (15)

12 inom 7 dagar Andel patienter som fått kontakt med primärvården inom 1 dygn Följsamhet till av Läkemedelskommittén rekommenderade läkemedel. Andel indikatorer i öppna jämförelser 2012 som är lika med eller bättre än riket >90%, utgångspunkt 2012 >90%, 2013 första året indikatorn mäts 2/3, 2013 första året indikatorn mäts Landstingets verksamheter arbetar för att uppnå jämlikhet i hälsa för länets invånare. Jämlikheten ska förbättras genom en ökad grad av standardisering och ökat införande av landstingsgemensamma rutiner. En av vårdens utmaningar är att minimera variationerna av omhändertagandet av patienter samt anpassa omhändertagandet utifrån respektive patients individuella behov. Landstinget Sörmland har fastställt en policy för det hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande arbete i syfte att stärka individens egenupplevda hälsa och hälsorelaterade livskvalitet. Primärvården deltar i implementeringen av Socialstyrelsens sjukdomsförebyggande metoder. Exempel på en sådan metod är motiverande samtal vid rökning. Genom screening om levnadsvanor med hjälp av Frågor om din hälsa samlas kunskap och utifrån det utvecklas vårdcentralernas arbete i det sjukdomsförebyggande arbetet. En möjlighet för vårdcentralerna att diplomeras till Hälsocentral har införts och denna diplomering bygger på kriterier för Hälsokoordinatorskonceptet. Andel genomförda Frågor om din hälsa ska bli högre Öka >20%, 2013 första året indikatorn mäts Landstingets verksamheter bedriver ett aktivt arbete i syfte att vara ett öppet landsting för alla oavsett kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionshinder, sexuell läggning, ålder eller social tillhörighet. Hälso- och sjukvården ska genom olika aktiviteter såväl på förvaltningsnivå som verksamhetsnivå uppnå en likvärdig behandling för alla patienter. Utmaningen för primärvården, för att inte säga hela Hälso- och sjukvården, är att minska variationerna av behandling och omhändertagande av patienterna. Alla patienter ska känna trygghet i den behandling som ges och att den skiljer sig mellan olika enheter. Tre vårdcentraler ingår i SKLs projekt Lika vård. Under 2012 HBT-certifierades Vårdcentralen City. Den kunskap som VC City byggt upp kommer spridas i divisionen. Primärvårdsnämnden, Verksamhetsplan med budget (15)

13 Landstinget utgör en aktiv part i en regional utveckling som är ekonomiskt, ekologiskt och socialt långsiktigt hållbar. Hälso- och sjukvården i Sörmland samverkar med andra aktörer i utveckling av vården på nationell, regional och kommunal nivå För primärvården är de viktigaste samverkansparterna övriga divisioner inom länssjukvården och länets kommuner. Miljö Miljöperspektivet beskriver nuvarande miljöverksamhet och vidareutveckling av miljöarbetet enligt beslutat miljöprogram Landstinget har tre miljömålsområden: Effektivt miljöarbetet, Klimatpåverkan samt Kemikalier och läkemedel. Landstinget är miljöcertifierat och arbetet med att implementera miljörutinerna pågår. Landstinget bedriver ett effektivt miljöarbete. Primärvården ska vara aktiv i utvecklingen av ett effektivt miljöarbete och sträva efter att minska skadlig påverkan på miljön. Landstingets verksamheters köptrohet mot ramavtal ska minst vara 95 % Införandet av miljöledningssystemet pågår och utgör ett steg för att uppnå effektivt miljöarbete. Genom effektivt miljöarbete minimerar Hälso- och sjukvården sin miljöpåverkan och spar resurser. Att personalen har grundläggande miljökunskaper är en förutsättning för att lyckas i miljöarbetet. Webbutbildningen i miljö finns inom ELLSA kompetensplats och landstingets mål är att alla medarbetare ska genomgå utbildningen. Landstingets verksamheters köptrohet mot ramavtal ska vara minst 95% Köptrohet till landstingets ramavtal >95 %, utgångspunkt helår 2012 Landstinget fokuserar på att minimera negativ klimatpåverkan. Utsläpp av koldioxid från tjänsteresor med personbil ska minska med 25% från utgångsvärde 2008 Antal distansmöten via konferensbryggor ska öka Öka med >20 % Utsläpp av koldioxid från tjänsteresor Minska med < 25%, utgångsvärde 2008 Förbrukningen av fossila bränslen ska minska med 25% från utgångsvärdet 2008, för landsginets leasade och korttidshyrda fordon samt varu- och persontransporter, undantaget ambulanser, vissa arbetsfordon och lastbilar Förbrukning av fossila bränslen Minska med < 25%, utgångsvärde 2008 Primärvårdsnämnden, Verksamhetsplan med budget (15)

14 95% av landstingets leasade och korttidshyrda fordon ska vara miljöfordon, enligt den statliga miljöbilsdefinitionen, undantaget ambulanser, vissa arbetsfordon och lastbilar Miljöklassade fordon i landstinget >95% Landstinget säkerställer att de kemikalier och läkemedel som används ger minsta möjliga miljöpåverkan. Användningen av miljöskadliga kemikalier ska minska med 10% Användning av miljöskadliga kemikalier ska minska Minska med >10 % Ekonomi Landstinget uppnår och behåller en ekonomi i balans som är långsiktigt ekonomiskt hållbar. Respektive vårdcentral får ersättning efter antalet listade patienter och listpoäng samt utförda prestationer. Den grundläggande förutsättningen för att tillhandahålla en god vård till befolkning är att vårdcentralerna har en ekonomi i balans. Vårdcentralen ska följa Regelbok för bedrivande av Primärvård i Sörmland. Efter införandet av vårdval med tillhörande ersättningsmodell har primärvården utvecklat en stark medvetenhet runt intäkter och kostnader, hur variationer i ekonomin påverkar planeringen. Utmaningen är att ha fortsatt nöjda patienter trots att t ex intäkterna minskar och det leder till effektiviseringar. Hälso- och sjukvården ska leda och styra verksamheten så att en stabil ekonomisk utveckling kan uppnås och bibehållas. Det långsiktiga målet är att soliditeten successivt ska öka. Avvikelse mot budgeterat resultat i tkr >0 mnkr De ekonomiska förutsättningarna styrs av Regelboken som landstingsstyrelsen fastställer. De viktigaste förändringarna inför 2013 är: Att vårdcentralernas socioekonomiska ersättning kommer, till viss del, beräknas utifrån CNI (care need index) Att ersättningen för de perifera vårdcentralerna ökar från 100 kr till 250 kr per listad Ersättningen för listpoängen är kr 2013 jämfört med kr Vårdcentralerna erhåller även prestationsbaserade ersättningar för sjukskrivningsmiljarden och rehabiliteringsgarantin. Primärvårdsnämnden, Verksamhetsplan med budget (15)

15 Avsättningskravet på respektive vårdcentral inom hälso- och sjukvården är 0,5% av driftsintäkten Avsättningen betalas in till ett gemensamt konto, som kan användas för utjämning och gemensamma satsningar. Marknadsandelar Målet för division Primärvård är att den landstingsdrivna primärvården ska ha 75 % av befolkningen listad. Oktober 2012 är nivån 72 %. Andelen listade samt listpoäng är de kriterier som har avgjort störst påverkan på intäkterna. För att ha en långsiktigt stabil planeringshorisont är det viktigt att hålla listningen stabil. Resultathantering Resultathanteringen regleras i ett internt reglemente så att förutsättningarna är tydliga. De viktigaste principerna i reglementet är: Resultatbudget Vårdcentral med underskott måste omedelbart ta fram en handlingsplan för att nå budgetbalans. Negativt årsresultat måste vara återställt inom tre år. Vårdcentral med överskott behåller halva överskottet. Resterande delen överförs till Primärvårdsgemensamt konto för särskilda insatser. Primärvårdens totala resultatbudget är uppbyggd utifrån respektive vårdcentrals resultatbudget. En bedömning av respektive vårdcentrals totala intäkter för 2012 är ramen för den verksamhet som budgeteras. Av tabellen framgår planperiodens beräknade budget för divisionen. Hälsovalsintäkterna kommer i och med landstingets nya kontoindelning att redovisas under Övriga intäkter i division Primärvård. LPI är 2,5% 2013 och i landstingets Mål och Budget 2013 utgår beräkningarna från att LPI är 2,2% 2014 och 2,9% Resultatbudgetramarna för 2013, 2014 och 2015 är beräknade utifrån dessa index. Resultaträkning Tkr Verksamhetens intäkter Uppdragsersättning/ Landstingsbidrag Patientavgifter och andra avgifter Bokslut 2011 Budget 2012 Prognos 2012 Budget 2013 Plan 2014 Plan Övriga intäkter Summa verksamhetens intäkter Verksamhetens kostnader Personalkostnader Köpt verksamhet Lämnad uppdragsersättning Läkemedel Lokalkostnader Primärvårdsnämnden, Verksamhetsplan med budget (15)

16 Tkr Bokslut 2011 Budget 2012 Prognos 2012 Budget 2013 Plan 2014 Plan 2015 Övriga kostnader Avskrivningar Summa verksamhetens kostnader Finansiella intäkter Finansiella kostnader Årets resultat Investeringar Fastighetsinvesteringar under pågående planering kommer under 2013 att vara: Ombyggnation på VC Tunafors Ombyggnation på VC City Ombyggnation på VC Bagaregatan Fastighetsinvesteringarna kommer att medföra ökad hyreskostnad när de är klara. Investeringsramen för utrustning i primärvården baseras på ett antagande om 100 tkr för respektive vårdcentral. Det betyder att primärvårdens investeringsram är 1,7 mnkr. Investeringsramen innehåller en del som är definierade objekt i prioriteringsprocessen och en del för så kallade akutinvesteringar. Akuta investeringar kan göras utifrån kriterierna: Oförutsett haveri av utrustning Nya lagstadgade krav Oförutsedda nya kliniska metoder som är till stor nytta för patienten och /eller bidrar till lägre kostnader. Förteckning över planerade utrustningsinvesteringar framgår av bilaga 1. Primärvårdsnämnden, Verksamhetsplan med budget (15)

17 Rapportplan Nämnden ska redovisa det ekonomiska och verksamhetsmässiga utfallet per mars, augusti och december. Nämnden ska bistå med uppgifter i enlighet med landstingsstyrelsens instruktioner. Nämnden ska i delårsrapporten kommentera utfallet i förhållande till de strategiska målen, ekonomiskt resultat och relevant lagstiftning. Vidare ska anges vilka åtgärder som man avser att vidta om man inte anser sig kunna nå uppsatta mål. Om prognosen för en nämnd visar på negativ budgetavvikelse, ska nämnden ange vilka åtgärder man vidtagit samt vilka åtgärder man avser att vidta. Övriga månader, med undantag av januari och juni, ska en ekonomisk resultatrapport lämnas. Samtliga verksamheter ska till hälso- och sjukvårdsledningen månadsvis rapportera aktiviteter kopplade till utlagda indikatorer samt rapport och prognos kring verksamheten i stort. Primärvårdsnämnden, Verksamhetsplan med budget (15)

18 Investeringar PV 2013 Bilaga 1 Totalt exkl MFT-volympumpar Utrymme för akutinvesteringar Totalram Basenhet Objekt Totalt VC City Provtagningsstol lab 40 Ambulerande provtrycksmätare 24 VC Torshälla Öronmikroskop 120 Dragapparat 30 Cheast press 45 VC Trosa Spirometer 25 VC Gnesta Öronmikroskop 100 Två ergometercyklar 50 Öronsug 50 VC Oxelösund Träningsredskap nedre extremitet 65 Behandlingsbrits 30 Provtagningsstol 38 VC Bagaregatan Stor diskdesinfektor 80 VC Ekensberg Leg-extension curl 45 VC Strängnäs Sug rekto 25 Sug akutrum 25 Bladderscanner 110 Läkemedelspumpar 25 VC Mariefred Progtagningsstol 43 Sug 25 Totalt 995

FÖRSLAG. 28 Åtagande styrtal 2011

FÖRSLAG. 28 Åtagande styrtal 2011 Nämnden för kultur, utbildning och friluftsverksamhet FÖRSLAG DATUM DIARIENR 2010-09-20 KN-KUS10-004 28 Åtagande styrtal 2011 Nämnden för kultur, utbildning och friluftsverksamhet beslut 1. Nämnden för

Läs mer

Nämnd/förvaltning: Hälso- sjukvården - Primärvården. Perspektiv/Mål Åtagande Styrtal Måltal Mätmetod

Nämnd/förvaltning: Hälso- sjukvården - Primärvården. Perspektiv/Mål Åtagande Styrtal Måltal Mätmetod Perspektiv/Mål Åtagande Styrtal Måltal Mätmetod Medborgare (patient, kund) Mål 1. Medborgare får tjänster av god kvalitet, känner sig delaktiga och blir respektfullt bemötta Primärvården ska bedriva patientfokuserad

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden. Hälso- och sjukvårdsnämnden; Paragrafen förklarades omedelbart justerad.

Hälso- och sjukvårdsnämnden. Hälso- och sjukvårdsnämnden; Paragrafen förklarades omedelbart justerad. Hälso- och sjukvårdsnämnden FÖRSLAG DATUM 2010-10-27 74 Styrtal till budget 2011 - Hälso- och sjukvården Beslut Hälso- och sjukvårdsnämnden; 1. Antar hälso- och sjukvårdens förslag på styrtal till budget

Läs mer

Verksamhetsplan med budget 2015-2017

Verksamhetsplan med budget 2015-2017 Diarienummer: PVN-HSF14-137 Verksamhetsplan med budget 2015-2017 Primärvårdsnämnden 2015 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Inledning... 3 Verksamhetens uppdrag...

Läs mer

INRIKTNINGSDOKUMENT FO R PRIMÄ RVÄ RDEN I LÄNDSTINGET SO RMLÄND

INRIKTNINGSDOKUMENT FO R PRIMÄ RVÄ RDEN I LÄNDSTINGET SO RMLÄND INRIKTNINGSDOKUMENT FO R PRIMÄ RVÄ RDEN I LÄNDSTINGET SO RMLÄND Detta dokument baseras på Landstingets strategiska mål, som beslutas av Landstingsfullmäktige i landstingsbudgeten och som är styrande för

Läs mer

29/16 Verksamhetsplan med budget primärvårdsnämnden

29/16 Verksamhetsplan med budget primärvårdsnämnden Primärvårdsnämnd PROTOKOLLSUTDRAG SID 1(2) D A T U M D I A R I E N R 2016-12-07 PVN16-0259-2 29/16 Verksamhetsplan med budget 2017-2019 primärvårdsnämnden Diarienummer: PVN16-0259 Behandlat av Mötesdatum

Läs mer

Budgetunderlag 2014-2016 PVN

Budgetunderlag 2014-2016 PVN Hälso- och sjukvårdsförvaltningen D A T U M D I A R I E N R 2013-03-08 PVN-HSF13-029 Budgetunderlag 2014-2016 PVN Nämndens reaktion på budgetramen I anvisningarna till budgetunderlaget står att landstinget

Läs mer

Budgetunderlag Primärvård

Budgetunderlag Primärvård TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(2) H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Annika Hagstedt Hälso- och sjukvård +46155245753 2016-05-30 PVN16-0126-1 Ä R E N D E G Å N G Primärvårdsnämnden M Ö T E S D A T

Läs mer

20/16 Delårsrapport 1, 2016 Primärvårdsnämnden

20/16 Delårsrapport 1, 2016 Primärvårdsnämnden Primärvårdsnämnden PROTOKOLLSUTDRAG SID 1(2) D A T U M D I A R I E N R 2016-09-30 PVN16-0182-2 20/16 Delårsrapport 1, 2016 Primärvårdsnämnden Diarienummer: PVN16-0182 Behandlat av Mötesdatum Ärendenr 1

Läs mer

Landstingsstyrelsens beslut

Landstingsstyrelsens beslut Landstingsstyrelsen PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2010-08-31 LS-LED10-447 145 Styrtal 2010 för hälso- och sjukvården. Revidering Landstingsstyrelsens beslut 1. Landstingsstyrelsen fastställer de reviderade

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2013

Kvalitetsbokslut 2013 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2013 Vårdcentralen Nävertorp Katrineholm 2013 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Verksamhetens

Läs mer

KVALITETSPOLICY FÖR HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN I LANDSTINGET SÖRMLAND

KVALITETSPOLICY FÖR HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN I LANDSTINGET SÖRMLAND DATUM DIARIENR 1999-03-26 VOS 99223 KVALITETSPOLICY FÖR HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN I LANDSTINGET SÖRMLAND Inledning Denna policy utgör en gemensam grund för att beskriva, följa upp och utveckla kvaliteten,

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämndens uppdrag till landstingsdirektören

Hälso- och sjukvårdsnämndens uppdrag till landstingsdirektören Hälso- och sjukvårdsnämndens uppdrag till landstingsdirektören inför 2008 Hälso- och sjukvårdsnämnden ger följande uppdrag till landstingsdirektören som ytterst ansvarig tjänsteman för hälso- och sjukvården.

Läs mer

Ekonomiskt utfall och prognos

Ekonomiskt utfall och prognos 1 Ekonomiskt utfall och prognos Utfall per augusti +62,6 mnkr +51,5 mnkr i förhållande till budget Prognos +1,4 mnkr -15,3 mnkr i förhållande till budget Finansiella intäkter och AFA genererar positivt

Läs mer

2 Verksamhetsplan med budget för primärvårdsnämnden

2 Verksamhetsplan med budget för primärvårdsnämnden Primärvårdsnämnden KALLELSE D A T U M D I A R I E N R 2015-11-17 PVN15-0001-11 2 Verksamhetsplan med budget 2016-2018 för primärvårdsnämnden Diarienummer: PVN15-0183 Dokument: PVN15-0183-1 Handläggare

Läs mer

Dnr Vårdcentralen Söderköping Verksamhetsplan 2013 Inklusive årsbudget

Dnr Vårdcentralen Söderköping Verksamhetsplan 2013 Inklusive årsbudget 2012 10 17 Dnr 2012 110 Vårdcentralen Söderköping Verksamhetsplan Inklusive årsbudget Innehållsförteckning Vision (och verksamhetsidé) 1 Medborgar kundperspektivet 2 Processperspektivet 2 Medarbetarperspektivet

Läs mer

Granskning av Delårsrapport 2 2015

Granskning av Delårsrapport 2 2015 Landstingets revisorer 2015-10-14 Rev/15036 Revisionskontoret Karin Selander Anders Marmon Johan Magnusson Granskning av Delårsrapport 2 2015 Rapport 4-15 1 Granskning av måluppfyllelsen i Delårsrapport

Läs mer

Förändringar i styrtal - Karsudden.

Förändringar i styrtal - Karsudden. Förändringar i styrtal - Karsudden. som togs bort inför budget 2012 Att bedriva evidensbaserad behandling riktad mot riskbeteende. Att bedriva evidensbaserad vård riktad mot riskbeteende under öppenvårdsförhållanden.

Läs mer

God vård för äldre i Sörmland 2015

God vård för äldre i Sörmland 2015 God vård för äldre i Sörmland 2015 Uppföljning av målen Anita Segring, utvecklingsledare 1 Uppföljning av målen God vård för äldre i Sörmland 2015 Innehåll God läkemedelsbehandling... 2 Eskilstuna... 2

Läs mer

2018 Vårdcentralen Bagaregatan Nyköping. Uppföljning av 2018

2018 Vårdcentralen Bagaregatan Nyköping. Uppföljning av 2018 2018 Vårdcentralen Bagaregatan Nyköping Uppföljning av 2018 Inledning Syftet med Hälsovals avtalsuppföljning är att säkerställa att vårdgivaren uppfyller kraven i regelboken. Uppföljningen syftar också

Läs mer

Granskning av Delårsrapport

Granskning av Delårsrapport Landstingets revisorer 2014-10-20 Rev/14040 Revisionskontoret Susanne Kangas Anders Marmon Johan Magnusson Granskning av Delårsrapport 2 2014 Rapport 9-14 1 Granskning av måluppfyllelsen i Delårsrapport

Läs mer

Bokslutskommuniké 2017

Bokslutskommuniké 2017 Bokslutskommuniké 2017 Uppgifterna i bokslutskommunikén är preliminära och kan komma att ändras i den slutliga årsredovisningen. Landstingsfullmäktige behandlar den slutliga årsredovisningen i april 2018.

Läs mer

Hälso och sjukvårdsnämnden Balanserat styrkort 2015

Hälso och sjukvårdsnämnden Balanserat styrkort 2015 1 (6) Hälso och sjukvårdsnämnden Fastställt i Hälso och sjukvårdsnämnden 2014 05 22 Dnr 14HSN372 Hälso och sjukvårdsnämnden 2 (6) Hälso och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden (HSN) är ansvarig

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämndens budget 2011

Hälso- och sjukvårdsnämndens budget 2011 Bilaga 1 Hälso- och sjukvårdsnämndens budget 2011 Hälso- och sjukvården: Primärvården 1 Inledning 1.1 Verksamhetens uppdrag Landstingsstyrelsen har det övergripande ansvaret för hälso- och sjukvården,

Läs mer

Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen

Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen Fastställt i Landstingsstyrelsen 2015-05-13 Dnr 15LS1947 BALANSERAT STYRKORT 2016 LANDSTINGSSTYRELSEN Landstinget använder balanserad styrning/balanserat styrkort

Läs mer

Dnr NiF Vårdcentralen Skärblacka Närsjukvården i Finspång Verksamhetsplan 2014

Dnr NiF Vårdcentralen Skärblacka Närsjukvården i Finspång Verksamhetsplan 2014 -11-15 Dnr NiF -66 Vårdcentralen Skärblacka Närsjukvården i Finspång Innehållsförteckning Vision (och verksamhetsidé) 1 Medborgar - kundperspektivet 2 Processperspektivet 3 Medarbetarperspektivet 4 Ekonomiperspektivet

Läs mer

Arbetsutskottets förslag till beslut

Arbetsutskottets förslag till beslut Primärvårdsnämnden FÖRSLAG D A T U M D I A R I E N R 2013-04-18 PVN-HSF13-029 4 Budget- och planeringsunderlag 2014 2016 för Primärvården Arbetsutskottets förslag till beslut 1. Primärvårdsnämnden godkänner

Läs mer

Landstingsfullmäktiges mätplan 2018

Landstingsfullmäktiges mätplan 2018 Landstingsfullmäktiges mätplan Om mätplanen Utgår strikt från landstingsplan Avser uppföljningen till landstingsfullmäktige Innehåller främst resultatmått (visar resultatet av insatser) Innehåller även

Läs mer

Resultatredovisning av, de av VOHJS fastställda målen för 2012

Resultatredovisning av, de av VOHJS fastställda målen för 2012 Resultatredovisning av, de av VOHJS fastställda målen för 2012 1. Hemsjukvård Insatserna för patienter i hemsjukvården ska vara sammanhållna för att skapa en trygg vård i hemmet. För att nå det ska samordnade

Läs mer

Utvecklingsplan för god och jämlik vård. Revisionspromemoria. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret

Utvecklingsplan för god och jämlik vård. Revisionspromemoria. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret Utvecklingsplan för god och jämlik vård Revisionspromemoria LANDSTINGETS REVISORER 2014-04-09 14REV9 2(7) Sammanfattning Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade i december 2011 om en utvecklingsplan för

Läs mer

Bokslutskommuniké 2013

Bokslutskommuniké 2013 Bokslutskommuniké 2013 Uppgifterna i bokslutskommunikén är preliminära och kan komma att ändras i den slutliga årsredovisningen. Landstingsstyrelsen och landstingsfullmäktige behandlar den slutliga årsredovisningen

Läs mer

Kommunens ansvar för hälso- och sjukvård

Kommunens ansvar för hälso- och sjukvård SOCIALFÖRVALTNINGEN Annika Nilsson, 0554-191 56 annika.nilsson@kil.se 2013-12-06 Kommunens ansvar för hälso- och sjukvård HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSANSVAR Enligt hälso- och sjukvårdslagen (SFS 1982:763) och

Läs mer

Hälso- och sjukvård REGELVERK FÖR LANDSTINGSDRIVNA VÅRDENHETER I HÄLSOVAL SÖRMLAND

Hälso- och sjukvård REGELVERK FÖR LANDSTINGSDRIVNA VÅRDENHETER I HÄLSOVAL SÖRMLAND Hälso- och sjukvård DATUM DIARIENR 2009-11-14 HN-HOS09-383 REGELVERK FÖR LANDSTINGSDRIVNA VÅRDENHETER I HÄLSOVAL SÖRMLAND Begreppet alternativ driftsform inom ramen för en verksamhet som fortfarande inordnas

Läs mer

Moderaternas förslag till Finansplan

Moderaternas förslag till Finansplan Moderaternas förslag till Finansplan 2018-2020 Inledning Regionfullmäktige fastställde i juni 2017 en strategisk plan med budget för åren 2018-2020. Moderaterna föreslog en alternativ strategisk plan som

Läs mer

GRANSKNING AV LANDSTINGET SÖRMLANDS DELÅRSRAPPORT

GRANSKNING AV LANDSTINGET SÖRMLANDS DELÅRSRAPPORT GRANSKNING AV LANDSTINGET SÖRMLANDS DELÅRSRAPPORT 2013-08-31 BAKGRUND Revisorerna ska enligt kommunallagen bedöma om resultatet i den lagstadgade delårsrapporten är förenligt med de av fullmäktige fastställda

Läs mer

Strategi för systematisk uppföljning och granskning av hälso- och sjukvården i Stockholms läns landsting

Strategi för systematisk uppföljning och granskning av hälso- och sjukvården i Stockholms läns landsting 1 (9) Ledning och styrning Strategisk enhet Handläggare Henrik Gaunitz Telefon 08-123 132 92 E-post henrik.gaunitz@sll.se Strategi för systematisk uppföljning och granskning av hälso- och sjukvården i

Läs mer

Granskning av hur landstingsstyrelsen redovisar måluppfyllelse i årsredovisningen 2013

Granskning av hur landstingsstyrelsen redovisar måluppfyllelse i årsredovisningen 2013 Granskning av hur landstingsstyrelsen redovisar måluppfyllelse i årsredovisningen 2013 Rapport nr 37/2013 April 2014 Richard Norberg, revisionskontoret Innehåll 1. Sammanfattande analys... 3 2. Inledning...

Läs mer

Verksamhetsplan HSF 2014

Verksamhetsplan HSF 2014 Verksamhetsplan HSF 2014 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen 08-123 132 00 Datum: 2013-10-21 Diarienummer: Innehållsförteckning HSF Verksamhetsplan 2014... 3 1. Utgångspunkter... 3 1.1 Målbild för framtidens

Läs mer

www.fou.sormland.se Välkomna till nätverkets konferens 13 mars 2013

www.fou.sormland.se Välkomna till nätverkets konferens 13 mars 2013 www.fou.sormland.se Välkomna till nätverkets konferens 13 mars 2013 Dagens innehåll www.fou.sormland.se Redovisning av kvalitetsuppföljning (Annika) Förbättringsarbete Hur kan vi arbeta med våra resultat

Läs mer

ERSÄTTNINGSSYSTEM FÖR RESULTAT. Målrelaterad ersättning inom specialistvården. Nätverkskonferensen 2012

ERSÄTTNINGSSYSTEM FÖR RESULTAT. Målrelaterad ersättning inom specialistvården. Nätverkskonferensen 2012 ERSÄTTNINGSSYSTEM FÖR RESULTAT Målrelaterad ersättning inom specialistvården Nätverkskonferensen 2012 kerstin.petren@lul.se niklas.rommel@lul.se LANDSTINGET I UPPSALA LÄN 2012 Uppsala medelstort landsting:

Läs mer

Gemensam värdegrund för. personalfrågor

Gemensam värdegrund för. personalfrågor Gemensam värdegrund för personalfrågor Det öppna landstinget för jämlik hälsa och levande kultur i en hållbar, livskraftig region Landstingets vision Värdegrunden utgår från Landstinget Sörmlands vision

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2012

Kvalitetsbokslut 2012 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2012 Vårdcentralen Åsidan Nyköping Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 4 Organisation

Läs mer

Bokslutskommuniké 2016

Bokslutskommuniké 2016 Bokslutskommuniké 2016 Uppgifterna i bokslutskommunikén är preliminära och kan komma att ändras i den slutliga årsredovisningen. Landstingsfullmäktige behandlar den slutliga årsredovisningen i april 2017.

Läs mer

Löpande granskning av intern kontroll Utveckling av styrkort

Löpande granskning av intern kontroll Utveckling av styrkort Revisionsrapport Löpande granskning av intern kontroll Utveckling av styrkort Landstinget Gävleborg Lars-Åke Ullström Hanna Franck Oktober 2011 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 1. Inledning...

Läs mer

Budgetunderlag 2015-2017 LSN

Budgetunderlag 2015-2017 LSN Hälso- och sjukvårdsförvaltningen D A T U M 2014-04-02 D I A R I E N R Budgetunderlag 2015-2017 LSN Planeringsförutsättningar och utmaningar under perioden Det beslutade inriktningsdokumentet om Framtidens

Läs mer

Förslag till Mål och Inriktningar för Ambulanssjukvården Halland 2013.

Förslag till Mål och Inriktningar för Ambulanssjukvården Halland 2013. 2012-10-09 Förslag till Mål och Inriktningar för Ambulanssjukvården Halland 2013. Innehållande Mål och inriktningar samt internbudget inklusive investeringsplan Ambulanssjukvården Halland utgörs av verksamheterna:

Läs mer

Balanserat styrkort 2017 Landstingsstyrelsen Fastställt i Landstingsstyrelsen

Balanserat styrkort 2017 Landstingsstyrelsen Fastställt i Landstingsstyrelsen Balanserat styrkort 2017 Landstingsstyrelsen Fastställt i Landstingsstyrelsen 2016-05-12 Dnr 16LS3265 BALANSERAT STYRKORT 2017 LANDSTINGSSTYRELSEN Landstingsstyrelsen är Landstinget Västernorrlands ledande

Läs mer

Dnr 14OLL28 Verksamhetsberättelse 2013 Nämnden för folkhälsa ÖREBRO LÄNS LANDSTING Inledning Nämnden för folkhälsa ska känna till dagens livsvillkor, levnadsvanor och hälsoläget i befolkningen för att

Läs mer

Granskning av Delårsrapport

Granskning av Delårsrapport Landstingets revisorer 2016-10-18 Rev/16032 Revisionskontoret Karin Selander Anders Marmon Johan Magnusson Granskning av Delårsrapport 2 2016 Rapport 11-16 1 Granskning av måluppfyllelsen i Delårsrapport

Läs mer

Kvalitetsbokslut VC Flen

Kvalitetsbokslut VC Flen Kvalitetsbokslut 2011 VC Flen Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 5 Organisation / Kompetens... 6 Verksamhetens uppdrag... 7 Måluppfyllelse... 8 Tillgänglighet... 9 Medicinska resultat...

Läs mer

Bokslut 2014 Landstinget Blekinge

Bokslut 2014 Landstinget Blekinge Bokslut 2014 Landstinget Blekinge 1 2 Resultat 2014 Årets resultat + 49,2 mnkr Nettokostnadsutveckling 4,0 % 3 Engångskostnader 2014 Nedskrivningar fastigheter 48,6 mnkr Komponentredovisning 20,6 mnkr

Läs mer

Framtidens hälso- och sjukvård 2.0

Framtidens hälso- och sjukvård 2.0 Dokumenttitel: Framtidens hälso- och sjukvård 2.0 Ämnesområde: Planera och styra Nivå: Huvuddokument Författare: Landstingsstyrelsens presidium Dokumentansvarig: Administrativa enheten Beslutad av: Landstingsfullmäktige

Läs mer

FRAMTIDENS HÄLSOOCH SJUKVÅRD 2.0

FRAMTIDENS HÄLSOOCH SJUKVÅRD 2.0 FRAMTIDENS HÄLSOOCH SJUKVÅRD 2.0 Innehåll Förebyggande och hälsofrämjande arbete 4 Personcentrerad vård 6 En utbyggd primärvård och en förstärkt närvård 8 Patienter med komplexa behov - kroniker och multisjuka

Läs mer

Hjärtsviktsprocessen Landstinget Sörmland. Maria Liljeroos Processledare Christer Magnusson Medicinskt ansvarig

Hjärtsviktsprocessen Landstinget Sörmland. Maria Liljeroos Processledare Christer Magnusson Medicinskt ansvarig Hjärtsviktsprocessen Landstinget Sörmland Maria Liljeroos Processledare Christer Magnusson Medicinskt ansvarig Vårdkontakter Man räknar med att åtminstone 50 60 % av patienterna med hjärtsvikt kontrolleras

Läs mer

Hälso- och sjukvårdens utveckling i Landstinget Västernorrland

Hälso- och sjukvårdens utveckling i Landstinget Västernorrland Hälso- och sjukvårdens utveckling i Landstinget Västernorrland 2016-09-20 2(7) 1. Inledning Landstinget Västernorrland driver ett omfattande omställningsarbete för att skapa en ekonomi i balans. Men jämte

Läs mer

Uppdragsplan Vård- och omsorgsnämnden. Antagen av vård- och omsorgsnämnden 9 december 2015 VON 2015/

Uppdragsplan Vård- och omsorgsnämnden. Antagen av vård- och omsorgsnämnden 9 december 2015 VON 2015/ Uppdragsplan 2016 Vård- och omsorgsnämnden Antagen av vård- och omsorgsnämnden 9 december 2015 VON 2015/0864 003 1 Innehållsförteckning Inledning 3 Ansvarsområden 4 Verksamhetsidé 4 Uppföljning och utvärdering

Läs mer

Kvalitetsledningssystem inom vård- och omsorgsförvaltningen

Kvalitetsledningssystem inom vård- och omsorgsförvaltningen STYRDOKUMENT 1 (9) Vår handläggare Jan Nilsson Antaget av vård- och omsorgsnämnden 2012-10-25, 122 Kvalitetsledningssystem inom vård- och omsorgsförvaltningen STYRDOKUMENT 2 (9) Innehållsförteckning Bakgrund...

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämndens yttrande

Hälso- och sjukvårdsnämndens yttrande Datum 2019-02-28 Hälso- och sjukvårdsnämndens yttrande Utifrån regionstyrelsens budgetplanering 2020 och inför beslut om verksamhetsplan och budget 2020-22 Regionstyrelsens beslut 2019-02-07 Inledning

Läs mer

Regionstyrelsen 15 april 2019

Regionstyrelsen 15 april 2019 Regionstyrelsen 15 april 2019 Ekonomisk information Månadsrapport mars (prel) Årsredovisning 2018 Årsredovisning 2018 (beslutsärende) 2019-04-15 10 Resultat +65 mnkr jämfört budget +103 mnkr Resultat är

Läs mer

Verksamhetsplan Regionstyrelsen

Verksamhetsplan Regionstyrelsen Verksamhetsplan 2019 Regionstyrelsen Regionstyrelsen Innehåll Styrning från fullmäktige Styrelsens plan Uppdrag Mål Ekonomiska förutsättningar och budget Tidplan Regionstyrelsen Regionplanen utgör grunden

Läs mer

UTKAST. Detaljbudget Patientnämnderna. Beslutsunderlag Patientnämnderna

UTKAST. Detaljbudget Patientnämnderna. Beslutsunderlag Patientnämnderna Detaljbudget 2019 Patientnämnderna UTKAST Beslutsunderlag 181101Patientnämnderna Dnr: PNN 2018-00089 Dnr: PNG 2018-00066 Dnr: PNS 2018-00065 Dnr: PNV 2018-00064 Dnr: PNÖ 2018-00066 Detaljbudget 2019 2019

Läs mer

LANDSTINGSPLAN KORTVERSION

LANDSTINGSPLAN KORTVERSION 2017 LANDSTINGSPLAN KORTVERSION Landstinget ansvarar för hälsooch sjukvård, tandvård och regional utveckling i Värmland. Vården ska vara förebyggande, effektiv och behovsanpassad samt utföras på lika

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2013

Kvalitetsbokslut 2013 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2013 Vårdcentralen Åsidan Nyköping 2013 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Verksamhetens uppdrag...

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2013

Kvalitetsbokslut 2013 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2013 Vårdcentralen Fröslunda Eskilstuna 2013 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Verksamhetens uppdrag...

Läs mer

Riktlinje för ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete

Riktlinje för ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Riktlinje för ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Socialnämnden Riktlinje för ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete xx Fastställd Socialnämnden 2014-05-07 Reviderad - Produktion Socialförvaltningen

Läs mer

Kvalitetsbokslut VC Linden Katrineholm

Kvalitetsbokslut VC Linden Katrineholm Kvalitetsbokslut 2011 VC Linden Katrineholm Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 4 Organisation / Kompetens... 5 Verksamhetens uppdrag... 6 Måluppfyllelse... 7 Tillgänglighet... 8 Medicinska

Läs mer

Kvalitetsbokslut VC Oxelösund

Kvalitetsbokslut VC Oxelösund Kvalitetsbokslut 2011 VC Oxelösund Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 4 Organisation / Kompetens... 5 Verksamhetens uppdrag... 6 Måluppfyllelse... 7 Tillgänglighet... 8 Medicinska resultat...

Läs mer

Löpande granskning av intern kontroll Omställningsarbetet inom Division Primärvård (PM2)

Löpande granskning av intern kontroll Omställningsarbetet inom Division Primärvård (PM2) Revisionsrapport Löpande granskning av intern kontroll Omställningsarbetet inom Division Primärvård (PM2) Landstinget Gävleborg Lars-Åke Ullström Hanna Franck Larsson Emil Ring Oktober 2012 Innehållsförteckning

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2013

Kvalitetsbokslut 2013 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2013 Vårdcentralen Bagaregatan Nyköping 2013 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Verksamhetens uppdrag...

Läs mer

God och nära vård. GR:s socialchefsnätverk

God och nära vård. GR:s socialchefsnätverk God och nära vård GR:s socialchefsnätverk 180831 Hälso- och sjukvården en gemensam resurs Staten har ett övergripande systemansvar lagstiftning, tillsyn, m.m (1,5%) 21 landsting och regioner ansvarar för

Läs mer

Mål och inriktning 2014

Mål och inriktning 2014 Förslag Mål och inriktning 2014 Driftnämnden öppen specialiserad vård Hälsa och funktionsstöd I detta dokument redovisas driftnämndens mål och inriktningar för att genomföra det uppdrag för 2014 som nämnden

Läs mer

POLICY. Folkhälsa GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING

POLICY. Folkhälsa GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING POLICY Folkhälsa 2017 2021 GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Innehåll 1. Syfte och bakgrund... 3 1.1 Utmaningar och möjligheter för en god hälsa... 3 2. Definition... 4 3. Vision... 4 4. Mål... 4 5.

Läs mer

Kommunalt hälso- och sjukvårdsuppdrag. Styrdokument Socialförvaltningen

Kommunalt hälso- och sjukvårdsuppdrag. Styrdokument Socialförvaltningen Kommunalt hälso- och sjukvårdsuppdrag Styrdokument Socialförvaltningen Sammanfattning Detta styrdokument beskriver uppdrag och ansvarsfördelning gällande hälso- och sjukvård inom socialnämndens ansvarsområde.

Läs mer

DATUM Delårsrapport 1,2013. Behandlat av 1 Nämnden för kultur, utbildning och fiilufisverksamhet

DATUM Delårsrapport 1,2013. Behandlat av 1 Nämnden för kultur, utbildning och fiilufisverksamhet LANDSTINGET SORMLAND Nämnden för kultur, utbildning och filuftsverksamhet PROTOKOLL DATUM 20 13-05-02 DIARIENR KN-KUS13-001 2111 3 Delårsrapport 1,2013 Diarienummer: KN-KUS 12-1 69 Behandlat av 1 Nämnden

Läs mer

Kvalitetsledningssystem för Socialnämnden i Timrå kommun Utgångspunkter, ansvar och processer

Kvalitetsledningssystem för Socialnämnden i Timrå kommun Utgångspunkter, ansvar och processer Kvalitetsledningssystem för Socialnämnden i Timrå kommun Utgångspunkter, ansvar och processer Upprättad 2013-12-18 2(5) Kvalitetsledningssystem i Timrå Bakgrund Socialtjänstlagen (SoL) 3 kap 3 säger insatserna

Läs mer

Överenskommelser om en förbättrad patientsäkerhet

Överenskommelser om en förbättrad patientsäkerhet BILAGA TILL GRANSKNINGSRAPPORT DNR: 31 2013 0103 Bilaga 4. Överenskommelser om en förbättrad patientsäkerhet Patientsäkerhet har staten gett tillräckliga förutsättningar för en hög patientsäkerhet? (RiR

Läs mer

Ledning och styrning av sjukskrivningsprocessen

Ledning och styrning av sjukskrivningsprocessen 1 (5) Ledning och styrning av sjukskrivningsprocessen Inom hälso- och sjukvården skall kvaliteten systematiskt och fortlöpande utvecklas och säkras. Ledningen för hälso- och sjukvård ska organiseras så

Läs mer

2018 Vårdcentralen Mäster Olof. Uppföljning av 2018

2018 Vårdcentralen Mäster Olof. Uppföljning av 2018 2018 Vårdcentralen Mäster Olof Uppföljning av 2018 Inledning Syftet med Hälsovals avtalsuppföljning är att säkerställa att vårdgivaren uppfyller kraven i regelboken. Uppföljningen syftar också till att

Läs mer

2013-xx-xx. Närsjukvården i centrala Östergötland Vårdcentralen Österbymo Verksamhetsplan 2014 Inklusive årsbudget

2013-xx-xx. Närsjukvården i centrala Östergötland Vårdcentralen Österbymo Verksamhetsplan 2014 Inklusive årsbudget 2013-xx-xx Närsjukvården i centrala Östergötland Vårdcentralen Österbymo Verksamhetsplan Inklusive årsbudget Innehållsförteckning Vision (och verksamhetsidé) 1 Medborgar - kundperspektivet 2 Processperspektivet

Läs mer

Det goda livet för sjuka äldre i Västra Götaland

Det goda livet för sjuka äldre i Västra Götaland Det goda livet för sjuka äldre i Västra Götaland Regional handlingsplan 2012-2014 med fokus på Mest sjuka äldre Palliativ-senior alert 19 sept ann-christine.baar@vgregion.se tel 070 2398324 1 Varför en

Läs mer

Regional handlingsplan 2017 Region Skånes läkemedelsstrategi

Regional handlingsplan 2017 Region Skånes läkemedelsstrategi Regional handlingsplan 2017 Region Skånes läkemedelsstrategi 2017-2020 FÖR EN ÄNNU BÄTTRE LÄKEMEDELSANVÄNDNING 1 1. Effektiv och säker läkemedelsanvändning Övergripande mål enligt Region Skånes Läkemedelsstrategi

Läs mer

Gemensamma utgångspunkter för vård och omsorg av de äldre i Gävleborg

Gemensamma utgångspunkter för vård och omsorg av de äldre i Gävleborg Gemensamma utgångspunkter för vård och omsorg av de äldre i Gävleborg Genom vår samverkan i ett handlingskraftigt nätverk ska de äldre i Gävleborg uppleva trygghet och oberoende. Inledning och bakgrund

Läs mer

Personalpolitiskt program. Antaget av kommunfullmäktige , 22 Distribueras via personalavdelningen

Personalpolitiskt program. Antaget av kommunfullmäktige , 22 Distribueras via personalavdelningen Personalpolitiskt program Antaget av kommunfullmäktige 2012-03-29, 22 Distribueras via personalavdelningen Personalpolitiskt program INLEDNING... 3 VISION... 3 INRIKTNINGSMÅL... 3 MEDARBETARSKAP OCH LEDARSKAP...

Läs mer

Verksamhetsplan Länssjukvården MED BUDGET 2015-2017

Verksamhetsplan Länssjukvården MED BUDGET 2015-2017 Sv er ig es fri sk as te län 20 25 d Sveriges friskaste län 2025 Sörmlan r ö S m n la d Verksamhetsplan Länssjukvården MED BUDGET 2015-2017 2 Innehåll Innehåll 3 Landstingets vision 4 Landstingets styrmodel

Läs mer

Kvalitet och patientsäkerhet. Krister Björkegren, utvecklingsdirektör Sofia Barakat, enhetschef Hälsoval och Folkhälsa

Kvalitet och patientsäkerhet. Krister Björkegren, utvecklingsdirektör Sofia Barakat, enhetschef Hälsoval och Folkhälsa Kvalitet och patientsäkerhet Krister Björkegren, utvecklingsdirektör Sofia Barakat, enhetschef Hälsoval och Folkhälsa Varje dag lite bättre Sveriges bästa kvalitet och säkraste hälso- och sjukvård 2014

Läs mer

2018 Vårdcentralen Linden Katrineholm. Uppföljning av 2018

2018 Vårdcentralen Linden Katrineholm. Uppföljning av 2018 2018 Vårdcentralen Linden Katrineholm Uppföljning av 2018 Inledning Syftet med Hälsovals avtalsuppföljning är att säkerställa att vårdgivaren uppfyller kraven i regelboken. Uppföljningen syftar också till

Läs mer

Budget för Primärvården. Primarvårdsnämndens beslut. Yrkande 1 Ordföranden yrkar bifall till utskickat förslag.

Budget för Primärvården. Primarvårdsnämndens beslut. Yrkande 1 Ordföranden yrkar bifall till utskickat förslag. PROTOKOLL DATUM 201 1-02-17 DIARIENR PVN-HSFI 1-003 Budget 20 1 1 för Primärvården Primarvårdsnämndens beslut 1. Primärvårdsnämnden beslutar godkänna hälso- och sjukvårdsförvaltningens förslag till budget

Läs mer

Uppdragsplan 2017 VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDENS UPPDRAG TILL VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET

Uppdragsplan 2017 VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDENS UPPDRAG TILL VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Uppdragsplan 2017 VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDENS UPPDRAG TILL VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET VON 2016/0924 Antagen av vård- och omsorgsnämnden den 7 december 2016 norrkoping.se facebook.com/norrkopingskommun Innehåll

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2013

Kvalitetsbokslut 2013 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2013 Vårdcentralen Oxelösund 2013 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Verksamhetens uppdrag... 3

Läs mer

Patientens rätt till fast vårdkontakt verksamhetschefens ansvar för patientens trygghet, kontinuitet och samordning

Patientens rätt till fast vårdkontakt verksamhetschefens ansvar för patientens trygghet, kontinuitet och samordning Meddelandeblad Mottagare: Kommuner: nämnder med ansvar för verksamheter inom hälso- och sjukvård, socialtjänst och LSS, Landsting: nämnder med ansvar för verksamheter inom hälso- och sjukvård, tandvård

Läs mer

Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre

Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre Ett nationellt perspektiv Jan Olov Strandell Mål för hälso- och sjukvården 2 Hälso- och sjukvårdslagen Målet för hälso- och sjukvården är en god hälsa

Läs mer

BILAGA 3. FÖRDELNING AV ANSVAR OCH KOSTNADER MELLAN PRIMÄRVÅRD OCH SPECIALISERAD VÅRD BAKGRUND SYFTE DEFINITIONER

BILAGA 3. FÖRDELNING AV ANSVAR OCH KOSTNADER MELLAN PRIMÄRVÅRD OCH SPECIALISERAD VÅRD BAKGRUND SYFTE DEFINITIONER DATUM 2010-12-29 BILAGA 3. FÖRDELNING AV ANSVAR OCH KOSTNADER MELLAN PRIMÄRVÅRD OCH SPECIALISERAD VÅRD BAKGRUND Hälsoval i Primärvården innebär att konkurrensneutralitet ska råda mellan privata och offentliga

Läs mer

Förslag till justering av Krav- och kvalitetsbok 2013 VG PV. 29 maj 2012

Förslag till justering av Krav- och kvalitetsbok 2013 VG PV. 29 maj 2012 Förslag till justering av Krav- och kvalitetsbok 2013 VG PV 29 maj 2012 Justering av Krav- och kvalitetsbok 2013 Inriktning Vidareutveckla modellen efter beslutade mål för primärvården (Idéskissen medborgarens

Läs mer

Bilaga Uppföljning 2014

Bilaga Uppföljning 2014 Diarienr 1 (7) Bilaga Uppföljning 2014 Innehåll 1 Uppföljning...2 1.1 Allmänna förutsättningar...2 1.2 Områden för uppföljning...2 1.3 Hälsovalsrapport...2 2 Former för uppföljning...3 2.1 Vad som skall

Läs mer

Stockholmsvården i korthet

Stockholmsvården i korthet 1 Stockholmsvården i korthet 2 Ett vanligt dygn i 86 000 personer besöker 1177 Vårdguiden på nätet Cirka 1 500 patienter besöker en akutmottagning 12 300 patienter tas emot på husläkarmottagningar och

Läs mer

Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, Uppföljning 2017

Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, Uppföljning 2017 Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, 2016-2018 Uppföljning 2017 Bakgrund Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, 2016-2018 är den tredje handlingsplanen för

Läs mer

Inte störst men bäst. Det är vår vision. Förbättringsarbete på Lasarettet i Ystad ISO 9001

Inte störst men bäst. Det är vår vision. Förbättringsarbete på Lasarettet i Ystad ISO 9001 Inte störst men bäst. Det är vår vision. Förbättringsarbete på Lasarettet i Ystad ISO 9001 Målet för hälso- och sjukvården är en god hälsa och en vård på lika villkor för hela befolkningen. Vården ska

Läs mer

KVALITETSREVISION. 1 (5) Dnr: SN 2012/0072

KVALITETSREVISION. 1 (5) Dnr: SN 2012/0072 1 (5) Utvecklings och kvalitetsavdelningen Ann Louise Brolin 0340-697198 ann.louise.brolin@varberg.se KVALITETSREVISION Socialtjänstlagen (SoL 3kap 3) anger att Insatser inom socialtjänsten skall vara

Läs mer

Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre 2014

Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre 2014 Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre 2014 Handlingsplan Ledningskraft 2014 i Osby kommun Mål ur den enskildes perspektiv Jag kan åldras i trygghet och självbestämmande med tillgång till

Läs mer

Budget 2014 Landstingets kansli

Budget 2014 Landstingets kansli Budget 2014 Landstingets kansli Vision För ett bra liv i ett attraktivt län Verksamhetsidé: Genom ledning, stöd och service skapar vi tillsammans förutsättningar för största möjliga välfärd för invånarna.

Läs mer