23. Samråd Mötesprotokoll

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "23. Samråd 2010 - Mötesprotokoll"

Transkript

1 23. Samråd Mötesprotokoll

2

3 PROTOKOLL PROJEKT SLUSSEN Datum, tid: Mötesid: Samrådsmöte vattenverksamhet, Jordägarförbundet Plats: Tekniska Nämndhuset, Stockholm Närvarande Johannes Schmekel Rossviks säteri Peder Rinnman Brunnsholms säteri Göran Groth Horn, Enhörna Ristjan Ränk Prostökna gård, Eskilstuna Göran Mörner Fiholms säteri Ulric Celsing Rindholms gård Adam Reuterskiöld Stafsund Henrik Schmitterlöw Mörby gård Hans Åberg Lennartsnäs säteri Ragnar Klintberg Mackmyra bruk Johan Seth Almare Stäket säteri Projekt Slussen Ny reglering av Mälaren Monica Granberg MG Structor Miljöbyrån Projektledare Miljö Stockholm AB Bo Hansson BH Mannheimer & Swartling Advokat Carl-Johan Rangsjö CJR Jordbruksverket Ansvarig jodbruk Susanna Bruzell SB Tyréns AB Protokollskrivare Bilaga 1. Närvarolista Bilaga 2. Presentation 1) Inledning, välkomna Monika Granberg (MG) hälsar välkomna och presenterar de närvarande från projektet. Närvarolista skickas runt där de närvarande fyller i namn och hemvist. Presentationen tar ca en timme och sedan följer en frågestund. Frågor kan även ställas under mötets gång. Samrådsmaterialet delas ut vid mötet, både sammanfattning och hela MKB:n finns tillgängliga. Dessa finns även på projektets hemsida: Vissa underlagsrapporter finns tillgängliga vid förfrågan. 2011_11_XX\0.x - Jordägarförbundet_ doc 1(12)

4 2) Presentation av projektet För PowerPoint-presentationen i sin helhet, se bilaga 2. Presentationen inleds med att förklara att aktuellt samråd hålls för att informera om vattenverksamheten i projektet och för att få in synpunkter. Bakgrund MG inleder med att berätta om Mälaren i dag. Mälaren är en reglerad sjö, Stockholm stad fick tillstånd för regleringen 1941 och den sattes i drift Sjön regleras via avtappningskanaler och slusskanaler i Stockholm och Södertälje, som öppnas och stängs beroende på sjöns vattenstånd. Stockholms hamnar sköter driften av regleringen av Mälaren. Den vattendom som finns syftar till att hålla Mälarens nivå mellan 4,00 och 4,70 m (Mälarens höjdsystem), vilket innebär att sjön kan variera 70 cm. Under tidigare perioder när sjön inte var reglerad varierade den ca 1,5-2 m. Fråga: I vilket höjdsystem anges höjderna? Svar: Höjderna är angivna i Mälarens höjdsystem. Höjdsystemet har Karl Johanslussens tröskel som utgångspunkt. För att omvandla nivåerna till höjdsystemet RH00 ska man dra av 3,84 m från de angivna värdena. Dagens reglering uppfyller inte sitt syfte, p g a att den avtappningskapacitet som finns idag är inte tillräcklig för att undvika översvämningar och i ett framtida klimat finns risk för låga vattennivåer. I Klimat- och sårbarhetsutredningens delbetänkande som kom 2006 konstateras att avtappningskapaciteten måste utökas. Stockholms stad har arbetat med en ny reglering av Mälaren sedan Hösten 2007 hölls det första samrådet i projektet. Kopplat till projektet finns en referensgrupp med olika intressen i Mälarens reglering. Förutom att det finns stora översvämningsrisker runt Mälaren så är Slussenanläggningen i Stockholm, som i första hand är en trafikanläggning, tekniskt uttjänt och måste rivas. I Slussen finns avtappningskanaler för Mälaren. I samband med ombyggnation av Slussen ges möjlighet att öka avtappningskapaciteten och tappa ur mer vatten genom Slussen/Söderström i jämförelse med idag. Parallellt med arbetet med en ny reglering av Mälaren pågår arbetet med en ny detaljplan för Slussen. Arbetet med ny reglering av Mälaren har förts framåt stegvis. Regleringsförslag har utretts avseende miljökonsekvenser, och regleringen har justerats för att skapa den mest positiva regleringen för så många intressenter som möjligt. Det regleringsförslag som gäller nu är fas 3. När miljöutredningarna är klara kommer en ansökan att lämnas in till Miljödomstolen, vilket förväntas bli under hösten _11_XX\0.x - Jordägarförbundet_ doc 2(12)

5 Redan idag finns stora översvämningsrisker runt Mälaren och i ett framtida klimat finns också risk för låga vattenstånd, vilket kan orsaka problem runt Mälaren. Klimat- och sårbarhetsutredningen föreslog att avtappningskapaciteten för Mälaren skulle öka med ca 1000 m 3 /s (från dagens ca 800 m 3 /s till ca 1800 m 3 /s). I Slussenprojektet planeras nu för att öka avtappningen till ca 2000 m 3 /s. I Slussen/Söderström motsvarar detta en ökning från dagens ca 300 m 3 /s till ca 1500 m 3 /s. Att behovet av avtappningskapacitet är större nu än i Klimat- och sårbarhetsutredningen beror främst på hänsyn till att havet kan hålla emot vid avtappning från Mälaren. Fråga: Hur stor vattenvolym släpps ut ur Söderström? Svar: Idag maximalt ca 300 m 3 /s. I framtiden maximalt ca 1500 m 3 /s. Fråga: Hur stor är nivåskillnaden normalt mellan havet och Mälaren? Svar: Vid medelvattenstånd i både Mälaren och saltsjön är nivåskillnaden cirka 70 cm. Fråga: Hur mycket varierar vattenståndet i Östersjön över året? Svar: Vattenståndet beror av lufttrycket och vindar och kan variera med upp emot 2 meter i den mellersta delen av Östersjön. De allra högsta topparna i havets vattenstånd är väldigt kortvariga och är inte dimensionerande för förmågan att tappa ut vatten från Mälaren och därmed översvämningsrisker. Det är havets vattenstånd under en längre period som påverkar översvämningsrisken. Förutom den vattenverksamhet som regleringen innebär kommer även nya kajer, ny sluss och två avtappningskanaler anläggas samt ledningsomläggning och rivningsarbeten m.m att utföras i Slussenområdet. Erosionsskydd kommer också att anläggas. Detta ingår i den ansökan som kommer att lämnas till miljödomstolen. Regleringsförslag I arbetet med regleringen finns tre huvudsyften: Minska risken för översvämningar Minska risken för låga vattenstånd Förhindra saltvatteninträngning Vid utformningen av den nya regleringen tas särskild hänsyn till värdefulla strandnära naturmiljöer genom att eftersträva årstidsvariationer som gynnar strandnära naturmiljö. Regleringen ska eftersträva att sänka vattenhastigheterna i syfte att begränsa erosion på bottnar och anläggningar samt påverkan på sjöfarten uppströms och nedströms Slussen. Utformningen av regleringen eftersträvar vidare, om möjligt, särskild hänsyn till det allmänna fiskeintresset och kulturmiljön genom längre tidsperioder med önskade flöden i Stockholms ström, vid Riksbron, särskilt under vår och höst. 2011_11_XX\0.x - Jordägarförbundet_ doc 3(12)

6 Det finns likheter och skillnader mellan dagens och föreslagen reglering. Båda syftar till att hålla Mälarens nivå mellan 4,0-4,7 m och förhindra saltvatteninträngning. En skillnad är att det nya förslaget innehåller de hänsynstaganden som beskrivs ovan. Mälaren tappas på totalt nio platser, sex stycken i Stockholm och tre i Södertälje. Projektet har gjort en del ställningstagande för regleringsförslaget vilket framgår av pptbilderna. I regleringsförslaget föreslås automatluckor och en flödesreglerad reglering, vilket gör att man kan tappa den mängd vatten som behövs samt att man kan få ett jämnare flöde. Det innebär att med en flödesreglerad reglering kan man anpassa hur mycket vatten som släpps till hur högt havet är. Havet påverkar hur mycket vatten som kan släppas ut, om skillnaden är stor kan mycket vatten släppas och om skillnaden är liten begränsas flödet. Den stora avtappningskapacitet som planeras gör det möjligt att tappa tillräckligt med vatten även vid höga havsvattenstånd. Jämfört med dagens reglering blir vattenståndet som genomsnitt över en 30-årsperiod något högre på våren medan vintervattenståndet blir lägre och sommarens medelvattenstånd bibehålls. De höga vattenstånden blir lägre i föreslagen reglering än i dagens reglering samt låga värden något högre än idag. Mellanårsvariationen minskar medan inomårsvariationen blir högre. Det blir även färre tillfällen med låga nivåer och de varar under kortare tid. Nivåer för 100-årsflöde, 1000-årsflöde och årsflöde samt Flödeskommitténs riktlinjer vid dammdimensionerig (FLK) presenteras för dagens reglering och för regleringsförslaget. För samtliga dessa höga nivåer sänks vattennivåerna betydligt jämfört med idag. Regleringen kommer att bli mjukare med jämnare flödesförändringar och lägre vattenhastigheter i normaldriften. Hammarby och Södertäljes slussar används inte i normaldrift. Tillfällen med nolltappning blir färre. För att se hur regleringen klarar ett förändrat klimat har modelleringar gjorts med olika regionala scenarier och en havsnivåhöjning. I framtiden förändras den dimensionerande nivån till att bli mindre p g a att snömagasinet minskar, vilket gör att regleringen klarar framtida tillflöden. Den nya regleringen klarar också en global havsnivåhöjning på ca en meter (motsvarar ca 0,5 m i Stockholm med hänsyn tagen till landhöjning). SMHI bedömer att den nya avtappningskapaciteten som skapas skyddar Mälaren från översvämningar de närmaste åren. I framtiden bedöms det bli mer problem med låga nivåer än med höga i Mälaren. Möjligen behöver regleringen ändras i framtiden för att klara av att hålla vattennivån uppe. Reglering är i övrigt robust både avseende tillrinning och havsnivåhöjning. 2011_11_XX\0.x - Jordägarförbundet_ doc 4(12)

7 I framtiden kan inte en ökad avtappningskapacitet skydda Mälaren från ett stigande hav. Åtgärder i detta längre tidsperspektiv är utanför Projekt Slussen, och ligger istället på Länsstyrelserna och Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB). Miljökonsekvenser Projektet arbetar med olika geografiska skalor - Regionalt runt hela Mälaren - Lokalt Stockholm - Lokalt Slussen - Innerskärgården Projektet arbetar med olika tidsskalor - Byggtid: 5-10 år - Reglering: år (anpassad för att kunna användas i dagens klimat) - Anläggning: ca 100 år (fungerar även i ny reglering i framtiden) Regleringen är utformad för att fungera i dagens klimat. Längre fram kan regleringen behöva göras om för att fungera i det då rådande klimatet. Avtappningskapaciteten ska vara tillräcklig även då. Tidigare har regleringen gjorts om ungefär vart 20 år. Avseende alternativ så finns det enligt Klimat- och sårbarhetsutredningen inga andra lämpliga alternativ än att öka avtappningskapaciteten. För alternativ lokalisering så har bland annat en ökad tappning i Södertälje utretts. Det har även tagits fram flera regleringsförslag, och inom varje fas har det gjorts ett antal körningar med modellerna för att få fram ett bra resultat. Lokalt för Slussenområdet kommer det att bli stor påverkan. Projektet vidtar åtgärder för att minska konsekvenserna. Arbetena innebär intrång i fornlämningsområde, vilket gör att staden får begära tillstånd, med krav på dokumentationsåtgärder och kompensationsåtgärder. Övriga miljökonsekvenser hanteras genom bl a vibrationsåtgärder, bulleråtgärdsprogram, grundvatten- och sättningsmätningar, skyddsåtgärder för vattenmiljön vid schakt och grävning samt masshanteringsplan. Mälaren är dricksvattentäkt för ca 2 miljoner människor. Den nya regleringen innebär att konsekvenser från översvämningar minskar (utläckage av miljögifter, näringsämnen, bräddningar av avlopp m.m.) liksom att vi kan undvika låga vattenstånd som också är en risk för dricksvattenförsörjningen. Perioder med nolltappning blir färre och kortare. För dricksvatten bedöms den nya regleringen innebära stora positiva konsekvenser. Detta gäller också för hälsa, som är nära förknippat med dricksvatten, och således får positiva konsekvenser. Även försörjningssystem (VA, värme, transporter mm) får bättre förutsättningar vilket är positivt för hälsa. 2011_11_XX\0.x - Jordägarförbundet_ doc 5(12)

8 Mälaren har flera viktiga hamnar och farleder. De minskade översvämningsriskerna bedöms medföra stora positiva konsekvenser. I Stockholm innebär den ökade avtappningen förhöjda flödeshastigheter vid enstaka tillfällen vid Stadsgårdskajen. Detta innebära problem på endast en kajplats, i övrigt kan fartygen hantera detta. För bebyggelse och infrastruktur innebär regleringen stora positiva konsekvenser, eftersom den skyddar viktig el, värme distributionsnät m.m. från översvämningar. För jordbruk har det gjorts omfattande utredningar med insamling av kartmaterial samt inmätningar av ett antal områden runt Mälaren, s.k. titthålsområden. Detta för att få en uppfattning om höjderna och hur denna typ av jordbruksområdena kan påverkas av regleringen. Generellt sätt gäller att bra jordbruksmark finns över marknivån 4,95 m (Mälarens höjdsystem), men även under finns jordbruksmark och betesmark. Regleringsförslaget innebär minskade översvämningar, vilket är positivt för jordbruket. Däremot innebär det något högre vattenståndet på våren en försämrad dränering av oinvallade lågt liggande åkermark, vilket medför en sämre avkastning. När projektet har fått tillgång till mer detaljerade höjddata (i början av 2011) så kommer noggrannare utredningar göras för hela området. Parallellt med detta pågår diskussioner om skadeersättning i en grupp där bland annat LRF konsult och Jordbruksverkets vattenenhet ingår. Det finns flera områden av intressen för kulturmiljön längs Mälarens stränder. Dessa får positiva konsekvenser av Mälarens reglering. De vrakinventeringar som gjorts nedströms Slussen visar att de inte påverkas av den ökade strömningshastigheten i förslaget. Friluftsliv och rekreation får små positiva konsekvenser. Ett fåtal badplatser i Stockholm kan drabbas av höga flöden, främst i samband med vår och höstflöden. Detta hanteras i samråd med Stockholms hamnar och Miljöförvaltningen i Stockholm. Det finns endast ett fåtal och små produktiva skogsområden längs Mälarens stränder. De påverkas inte av förändringarna i regleringen, men det kan bli enklare att arbeta i skogen vintertid. Strandnära naturmiljö har fått stora negativa följder av dagens reglering (bl a har 2/3 av strandmiljöerna försvunnits sedan regleringen påbörjades), eftersom det inte togs någon hänsyn till naturmiljö när regleringen infördes på 1940-talet. Det finns ett 80-tal Natura 2000-områden runt Mälaren, varav ca 20 st påverkas av vattennivån. Det finns också ett 80-tal naturreservat. Den nya regleringen är positiv för naturmiljö eftersom den erbjuder mer nivåvariationer inom året, vid rätt tillfällen. Fisket i Mälaren får positiva konsekvenser, bl a då det blir bättre förutsättningar för lek och reproduktion. 2011_11_XX\0.x - Jordägarförbundet_ doc 6(12)

9 För vattenmiljön i inre skärgården blir det liten negativ påverkan. Det kommer att bli en ökad sedimentation till följd av de högre strömningshastigheterna i Stockholm, som leder till ökad erosion de första åren regleringen används. Vid Riksbron har man ännu inte fått till ett tillräckligt gynnsamt flöde, men det arbetas vidare med det. Vägen fram till tillstånd I tillståndsprocessen har det varit två samråd om regleringen av Mälaren, 2007 och nu Under våren kommer nya höjddata. Miljökonsekvensutredningarna ska uppdateras när dessa har kommit och för att ta in samrådssynpunkter. En samlad ansökan för vattenverksamhet planeras att lämnas in hösten Projektet kommer att söka tillstånd för att få en byggnadsdom. Anledningen till att projektet söker byggnadsdom beror på att det är höga säkerhetsrisker idag avseende både översvämningsrisker och den dåliga konstruktionen vid Slussen. Jordbruk Bo Hansson (BH) fortsätter med att kort berätta om ersättningsfrågorna. I vattenmål, som det här är, ska ersättningsfrågor hanteras innan man får en dom. Det kan göras antingen genom frivilliga uppgörelser eller i domstol. Det kommer att göras en skadeinventering och hantering av de intressen som kan lida ekonomisk skada. Ersättningsfrågorna hanteras i en värderingsgrupp där CJR och LRF Konsult m fl ingår, och man försöker hitta en bra metod tillsammans. För markägare är det bättre med frivilliga uppgörelser än i domstol. När projektet har fått tillgång till nya höjddata, som är på gång och är väldigt detaljerade, kommer sakägarna att identifieras. Projektet kommer att ha ett ersättningserbjudande innan man går in till domstol. Projektet ser gärna att ersättningsfrågor är lösta innan domstolsförhandlingarna. Fråga: När blir höjdmätningarna klara? Svar: (MG) Lantmäteriet har startat ett projekt med att mäta in nya höjddata för hela Sverige. Projekt Slussen har bidragit till att Mälardalen blir prioriterat och flygningar över området kommer att göras nu i vinter. Vi har blivit lovade nya höjddata till årsskiftet men pga snön har de inte kunnat flyga över hela Mälaren, så all data kommer inte att finnas vid nyår. Resten kommer att flygas till våren. Carl-Johan Rangsjö (CJR) kommer från Jordbruksverkets vattenenhet och arbetar med konsekvensbeskrivningar för jordbruket. CJR ger en mer utförlig beskrivning om arbetet kring konsekvenser för jordbruk. CJR har varit med i fas 2 och fas 3 av regleringen. I fas 2 var det högre nivåer på våren än i det nu gällande förslaget. Det var för höga nivåer både för jordbruk och naturmiljö, vilket gjorde att de sänktes till fas _11_XX\0.x - Jordägarförbundet_ doc 7(12)

10 Det saknas bra höjddata. Utan höjddata går det inte säga något om vad som händer eller var det händer. För att hantera detta så har ett antal områden valts ut och studerats noggrant, s k titthålsområden. Områdena är spridda runt Mälaren och är av olika typer. Totalt utgör titthålsområdena ca 500 ha. I titthålsområdena har man gjort noggranna undersökningar med höjdinmätningar. Hur stora områden som påverkas totalt sett är ännu oklart. Med mark som kan påverkas menas mark upp till 1,4 m över medelvattennivån. Runt Mälaren finns mellan ha jordbruksmark. Fråga: Finns det en karta idag över var de hektaren ligger? Svar: Nej, den angivna arealen är en uppskattning utifrån de titthål som studerats. En mer detaljerad bild förutsätter nya höjddata. Konsekvenser för mark som inte är invallad: Medelvattenståndet över året sjunker något. Under vegetationsperioden så höjs det ca 1 cm. Medelvattenståndet i mars-april höjs med 8 cm och under vårbruket höjs det med ca 4 cm i genomsnitt under en 30-årsperiod, jämfört med idag. Det ger en försening av vårbruket på ca 2 veckor. Vårbruket bedöms pågå 15/4-1/5. Höga högvattenstånd blir lägre och de varar kortare tid (de med längre återkomsttid än 10 år). De låga högvattnen höjs. Vattenstånd med kortare återkomsttid än 3 år i dag kommer att komma oftare och vara en längre tid. Konsekvenser för mark som är invallad: För invallningar blir det en positiv effekt eftersom höga högvatten sänks och skador på invallningar minskar. Främst flöden som kommer oftare än vart 100 år är intressanta för jordbruk. Ett något lägre medelvattenstånd (-1 cm) minskar inläckage genom vallarna, vilket ger en lägre driftskostnad. På våren kommer det att bli en något högre lyfthöjd eftersom vårtoppen kommer när det är högt tillflöde till Mälaren och högt vattenstånd. Det kommer att ge något högre lyfthöjd och ökade driftkostnader, men endast någon eller några procent. Effekten kommer att vara ungefär lika för inläckage och lyfthöjd, så det tar i princip ut varandra. Fullgod dränering kräver 1,4 m djup. Ju närmare sjön man kommer desto sämre dränering och svårare att bruka marken. Vissa år går det och vissa år går det inte att odla nära sjön, både idag och i framtiden. Det är de områden som är svåra att bearbeta idag som påverkas av den nya regleringen. Övriga delar av året är medelvattenståndet under vegetationsperioden ganska lika mot idag. Förutsättningarna förändras inte förutom under vårbruket. När vårvattenståndet höjs så får man antingen låta bli att bruka den mark som drabbas, köra ändå och riskera markpackning eller vänta med vårbruket. I så fall får man vänta _11_XX\0.x - Jordägarförbundet_ doc 8(12)

11 veckor. För att få en bärighet i marken krävs ca 60 cm ovanför vattenytan. Det ger att marker runt 4,90 får det lite besvärligare och ibland går det och ibland inte. För markområdena har man i titthålen tittat noga på markförhållandena där det kan påverkas. Påverkan av regleringen kommer att ge några procents försämring av markvärdet. För att värdera marken och de förändringar som kommer att uppstå så används en modell som används för att värdera mark när man gör dikningsföretag. Här använder man modellen tvärtom. De marker som drabbas oftare kommer att få en större värdeminskning. CJR påpekar att det finns både positiva och negativa följder av projektet. Naturmiljö MG berättar lite om arbetet med naturmiljöaspekterna. Strandnära naturmiljö har fått stora negativa följder av dagens reglering, eftersom det inte togs någon hänsyn till naturmiljö när regleringen gjordes. 2/3 av strandmiljöerna försvunnits sedan regleringen påbörjades och de som är kvar har en försämrad funktion. Det beror på hur arternas livsstadier samspelar med vårvattnet. Olika delar behöver olika mycket vatten för att fortsätta fungera. Den blå bården med öppet vatten på våren är väldigt viktig för fåglar, insekter och fisk. Strandzoner har många viktiga ekosystemtjänster. Högvatten är viktigt och det är runt 4,40-4,45 som vattennivåerna behöver hållas under vårperioden. På sommaren är det bra med låga vattenstånd. För naturmiljö är det negativt att ta bort stora variationer, så att de högsta och lägsta nivåerna tas bort är i grunden negativt för naturmiljön. Förslaget är ett sätt att skapa positiva förutsättningar även för naturmiljön. 3) Frågor och diskussion Fråga: Är det skillnad att släppa ut i Söderström där det finns en skärgård mot att släppa i Södertälje där en sådan saknas? Svar: I Södertälje tappas 70 m 3 i dag. Om man byter ut en av de befintliga luckorna kan man redan idag utöka till m 3. Vi har utrett även den lösningen. För många miljöaspekter så har det ingen påverkan om vi delar upp det mellan Stockholm och Södertälje eller tar allt i Stockholm. Det som skiljer är att om man tappar mer i Södertälje så sprids kvicksilver över en 15 km 2 yta i Södertälje kanal, vilket är negativt för vattenmiljön. Det är därför som Stockholm är bättre. Fråga: Kommer den gamla hederliga slusströskelhöjden att försvinna? Svar: I och med att Karl Johans sluss rivs bort kommer referenspunkten, den västra slusströskeln, för Mälarens höjdsystem att försvinna. Det är därför nödvändigt att 2011_11_XX\0.x - Jordägarförbundet_ doc 9(12)

12 använda ett nytt höjdsystem för den nya regleringen. För Mälaren finns även höjdsystemen RH00, RH70 och RH Det senare har en betydligt bättre noggrannhet och kommer att användas för den nya regleringen. Fråga: Finns det med i beräkningarna att Östersjön kan stiga? Svar: Ja, anläggningen dimensioneras för att fungera i 100 år. Inom den tidsperioden förväntas havsvattenståndet öka med ca 0,5 meter i Saltsjön då hänsyn tagits till landhöjningen. Den nya kapaciteten i Slussen eliminerar i princip översvämningsriskerna de närmaste åren. Fråga: Kommer inte strandområdena att öka? Svar: Nej, troligtvis inte. De olika strandängsmiljöerna kommer däremot att få bättre förutsättningar än idag med hänsyn till vattenståndet. Fråga: Varför sänks nivån på vintern för att behålla medelvattennivån? Svar: Det är för att behålla samma årsmedelvattenstånd, vilket är ett önskemål från huvudmännens för avloppsreningsverken. Vårvattenståndet har höjts för att tillgodose naturmiljön och förbättra för Natura 2000-områden, och för att få samma medelnivå så behöver vintervattenståndet sänkas. Fråga: De enskilda avloppen kommer att påverkas negativt av de oftare återkommande vårvattenstånden. Har ni tagit hänsyn till det? Svar: Effekten blir antingen att vårbruket förskjuts ca 2 veckor eller så har man förhöjt vattenstånd i vårbruket. Ungefär i mitten av maj är vi nere på samma nivåer. Även om utloppen står under vattennivån så rinner vattnet ut till jämvikt med sjöns vattenyta. Fråga: Kommer påverkan på de enskilda avloppen att räknas som ersättningsgilla skador? Svar: I vattenmål, som det här är, ska ersättningsfrågor hanteras innan man får en dom. Det kan göras antingen genom frivilliga uppgörelser eller i domstol. Det kommer att göras en skadeinventering och hantering av de intressen som kan lida ekonomisk skada. Ersättningsfrågorna hanteras i en värderingsgrupp där CJR och LRF Konsult m fl ingår, och man försöker hitta en bra metod tillsammans. (BH) Fråga: Hur mycket måste man öka kapaciteten för att inte ha några inomårsvariationer? Svar: Inomårsvariationen är ett hänsynstagande till naturmiljön som enbart har en koppling till ökad kapacitet genom att denna ger en möjlighet att hålla högre vattennivåer utan att detta leder till översvämningar. Den föreslagna regleringsregimen är en avvägning mellan olika intressen, exempelvis så är infrastrukturen omkring Mälaren anpassad till nivåerna 4,00 till 4,70, vid högre vattennivåer än så uppstår stora skador på infrastruktur och byggnader. Ett ställningstagande från Projekt Slussens sida har varit att försöka gynna naturmiljön inom ramen för den sökta amplituden, utan att andra intressen missgynnas för mycket. 2011_11_XX\0.x - Jordägarförbundet_ doc 10(12)

13 Fråga: Hur ofta har det gjorts förhandstappningar? Svar: Det har enbart skett vid enstaka tillfällen. Det senaste tillfället var under våren 2010 och innan dess vid de höga vattenståndet år Fråga: Varför låter man det inte vara högvatten vart tredje år? Svar: Naturmiljön behöver en variation både inom året och mellan olika år. Regleringen kommer att ge en inomårsvariation och variationer i tillrinningen kommer att ge en mellanårsvariation. Fråga: Vet ni om man planerar att reglera om Hjälmaren också? Svar: Hjälmaren ligger mycket högre än Mälaren och Hjälmarens reglering påverkas inte av det här förslaget till ny reglering av Mälaren. Vi känner inte till någon skulle ha planer på en ny reglering för Hjälmaren. (MG) Kommentar: Ni bör titta på Sagån om den kommer att påverkas mer än vad Jordbruksverket hittills trott. Fråga: Hur stora är de arealer som skyddats som Natura 2000 områden sammanlagt? Svar: Vi har inga uppgifter med oss idag angående den totalt skyddade arealen. Inom de aktuella Natura 2000 områdena är det enbart naturtypen strandängar som berörs. Uppskattningsvis finns det ca 6000 hektar strandängar omkring Mälaren. Fråga: Vad är kostnaden för projektet? Svar: Kostnaden för reglering och ökad avtappningskapacitet är ca 880 miljoner totalt, ombyggnationen av trafikapparaten i Slussen ligger utanför det. Fråga: Vad är den samhällsekonomiska vinsten? Svar: Kostnaden för ny reglering och ökad avtappningskapacitet är ungefär 880 miljoner, vilket är ca 10 % av den totala kostnaden för Slussenprojektet. Enligt Klimat- och sårbarhetsutredningen kan skador för 4-7 miljarder uppstå vid en kraftig översvämning. Den samhällsekonomiska nyttan bedöms vara mycket god även om man inte kan fullt ut räkna på värdet av Mälaren som dricksvattentäckt åt 2 miljoner människor. Fråga: Vilka är medfinansiärer till Stockholms stad? Svar: Finansieringen är för närvarande oklar. Det finns en förhandlingsman utsedd för detta, Ingemar Skogö och arbete kring finansiering pågår. 2011_11_XX\0.x - Jordägarförbundet_ doc 11(12)

14 MG berättar om de tillgängliga rapporterna som finns att ta del av. MG tackar för visat intresse och mötet avslutas. Vid protokollet: Susanna Bruzell Tyréns AB Monica Granberg Structor Miljöbyrån Stockholm AB 2011_11_XX\0.x - Jordägarförbundet_ doc 12(12)

15 PROTOKOLL PROJEKT SLUSSEN Datum, tid: , Mötesid: Samrådsmöte vattenverksamhet Mötestillfälle: 1 Plats: Bildningscentrum Jan Fridegård, Bålsta Närvarande Andreas Burghauser AB Exploateringskontoret, Stockholm Mats Freij MF Stockholm stad Monica Granberg MG Structor Miljöbyrån Stockholm AB Bo Hansson BH Advokatbyrån Mannheimer & Swartling Åsa Norman ÅN Tyréns AB Åsa Wisén ÅW Tyréns AB Susanna Bruzell SB Tyréns AB Carl-Johan Ragnsjö CJR Jordbruksverket Fredrik Flodin LRF Oskar Lindström Enhälja Bäddarö torrläggningsföretag Lars-Olof Carlsson Enhälja Bäddarö torrläggningsföretag Mats Skogh Enhälja Bäddarö torrläggningsföretag Torbjörn Andreasson Stall Frösunda Lennart Wendt Saltsjön-Mälarens BF Sture Johansson Ordf LRF Mälardalen Mats Jos LRF Konsult Juridiska Karin Müller-Wille KMW Ekolsund, Hammars Gård Wendelin Müller-Wille WMW Ekolsund, Hammars Gård Åsa Stenberg Active Safety Christer Danielsson Ekolsund, Kolartorp Tomas Eriksson Låddersta gård Christer Frohm LRF-Håbo P-J Pettersson LRF-Håbo Kjell Andersson LRF-Håbo Tommy Rosenkvist Moderaterna Rikard Nilsson Brunnsta gård Delges De som i närvarolistan angett att de vill ha minnesanteckningar. Protokollet publiceras även på Bilaga 1. Närvarolista Bilaga 2. Presentation 2011_11_XX\1 - Allmänhet Bålsta_ [slutlig ].doc 1(10)

16 1) Inledning, välkomna Andreas Burghauser, AB, inleder mötet med att hälsa välkommen. AB presenterar de närvarande från projektet. Närvarolista skickas runt där de närvarande fyller i namn, e- postadresser, fastighet/organisation samt kryssar för om de vill ha mötesanteckningarna skickade till sig, se bilaga 1. För att underlätta protokollskrivandet frågar AB om staden får använda sig av ljudupptagning. Samtliga bifaller. Presentationen tar ca en timme och sedan följer en frågestund. Frågor kan även ställas under mötets gång. Samrådsmaterialet delas ut vid mötet, både sammanfattning och hela MKB:n finns tillgängliga. Dessa finns även på projektets hemsida: 2) Presentation av projektet För PowerPoint-presentationen i sin helhet, se bilaga 2. Aktuellt samråd hålls för att informera om vattenverksamheten i projektet Ny reglering av Mälaren. Synpunkterna kommer att samlas i en samrådsredogörelse och i MKB:n tas hänyn till dessa. En fullständig ansökan planeras att lämnas in till Mark- och miljödomstolen Monica Granberg (MG) inleder med att berätta om Mälaren i dag. Mälaren är en reglerad sjö sedan Sjön regleras via avtappningskanaler och slussar i Stockholm och Södertälje, som öppnas och stängs beroende på sjöns vattenstånd. Stockholms stad har vattendom/tillstånd för regleringen och Stockholms Hamnar sköter driften av regleringen. Vattendomen syftar till att hålla Mälarens nivå mellan 4,00 och 4,70 m (Mälarens höjdsystem). Historiskt, när sjön inte var reglerad varierade den ca 1,5-2 m. Den avtappningskapacitet som finns idag är inte tillräcklig för att undvika översvämningar. I Klimat- och sårbarhetsutredningens delbetänkande som kom 2006 konstateras att avtappningskapaciteten måste utökas. Kostnader, vid en översvämning, från direkta skador på bebyggelse och infrastruktur är beräknade till mellan 4-7 miljarder kronor. Förutom att det idag finns stora översvämningsrisker så är Slussenanläggningen i Stockholm, som i första hand är en trafikanläggning, tekniskt uttjänt och behöver byggas om från grunden. Stockholms stad har beslutat att Slussen ska byggas om och anpassas till vår tids behov för tre viktiga funktioner på platsen, trafik, stadsliv och vatten. I samband med ombyggnation av Slussen ges möjligheten att öka avtappningskapaciteten och tappa ur mer vatten genom Slussen/Söderström i jämförelse med idag. En ny detaljplan tas fram för slussenområdet i en detaljplaneprocess som Stockholm stad driver. 2011_11_XX\1 - Allmänhet Bålsta_ [slutlig ].doc 2(10)

17 Arbetet med en ny reglering av Mälaren har pågått sedan Hösten 2007 hölls det första samrådet. Kopplat till arbetet finns en referensgrupp för Mälarens reglering med olika kompetenser och från olika platser runt Mälaren. Arbetet med ny reglering har genomförts stegvis. Regleringsförslag fas 1-3 har utretts avseende miljökonsekvenser, och regleringen har ändrats under tiden för att anpassas till olika intressenters önskemål. Det regleringsförslag som gäller nu är fas 3. När miljöutredningarna är klara och nya höjddata finns tillgängliga kommer en ansökan att lämnas in till Miljödomstolen. Idag finns stora översvämningsrisker runt Mälaren och i ett framtida klimat finns en ökad risk för lägre vattennivåer än idag, vilka kan orsaka problem runt Mälaren. I Klimat- och sårbarhetsutredningen föreslås att avtappningskapaciteten för Mälaren skall öka med ca ca 1000 m 3 /s (från dagens ca 800 m 3 /s till ca 1800 m 3 /s). I projektet planeras nu för att öka avtappningen till ca 2000 m 3 /s. I Slussen/Söderström motsvarar detta en ökning från dagens ca 300 m 3 /s till ca 1500 m 3 /s, som kommer att tappas via två avtappningskanaler och en slusskanal. Att behovet av avtappningskapacitet är större nu än i Klimat- och sårbarhetsutredningen beror främst på hänsyn till att havet kan hålla emot vid avtappning från Mälaren. Förutom den vattenverksamhet som regleringen innebär kommer även nya kajer, ledningsomläggning och rivningsarbeten utföras som klassas som vattenverksamhet. Omfattande erosionsskydd och skydd för att minska strömningshastigheter kommer också att anläggas. Detta ingår i den ansökan som kommer att lämnas till miljödomstolen. Åsa Norman (ÅN) fortsätter med att presentera regleringsförslaget, som är framtaget av SMHI. I arbetet med regleringen finns tre huvudsyften: Minska risken för översvämningar Minska risken för låga vattenstånd Förhindra saltvatteninträngning Vid utformningen av den nya regleringen tas särskild hänsyn till värdefulla strandnära naturmiljöer genom att eftersträva årstidsvariationer som gynnar strandnära naturmiljö. Regleringen ska eftersträva att sänka vattenhastigheterna i syfte att begränsa erosion på bottnar och anläggningar samt påverkan på sjöfarten uppströms och nedströms Slussen. Utformningen av regleringen eftersträvar vidare, om möjligt, särskild hänsyn till det allmänna fiskeintresset och kulturmiljön genom längre tidsperioder med önskade flöden i Stockholms ström, vid Riksbron, särskilt under vår och höst. 2011_11_XX\1 - Allmänhet Bålsta_ [slutlig ].doc 3(10)

18 Det finns likheter och skillnader mellan dagens och föreslagen reglering. Båda syftar till att hålla Mälarens nivå mellan 4,0-4,7 m och förhindra saltvatteninträngning. En skillnad är att det nya förslaget innehåller de hänsynstaganden som beskrivs ovan. Fråga: Hur mycket vatten kan tappas ut genom Södertälje idag? Svar: I Södertälje kan ca 70 m 3 /s tappas ut idag, vid Riksbron ca 230 m 3 /s och vid Hammarbyslussen ca 70 m 3 /s. Projektet har gjort följande ställningstagande för regleringsförslaget: Regleringsförslaget ska bibehålla samma amplitud som idag (4,0-4,7 m) Årstidsvariationer ska erhållas, vilket är nytt jämfört med den nuvarande. Oförändrat medelvattenstånd Oförändrad tappningsordning Det kommer att bli en liten förändring i tappningsordningen. Vid lägre flöden kommer både Norrström och Söderström användas enligt en viss ordning, för att få en spegeldammstappning och minska flöden för sjöfart nedströms Norrström. I dag används endast Norrström vid dessa lägre flöden. I regleringsförslaget föreslås automatluckor och en flödesreglerad reglering, vilket gör att man kan tappa den mängd som behövs samt att man kan få ett jämnare flöde. Havet påverkar hur mycket vatten som kan släppas ut, om skillnaden är stor kan mycket vatten släppas och om skillnaden är liten begränsas flödet. Med en flödesreglerad reglering kan man anpassa hur mycket vatten som släpps till hur högt havet är. Den stora avtappningskapacitet som planeras gör det också möjligt att tappa tillräckligt med vatten även vid höga havsvattenstånd. Regleringen kommer att bli mjukare med jämnare flödesförändringar. Jämfört med dagens reglering blir vattenståndet högre på våren, medan vintervattenståndet blir lägre och sommarens i princip bibehålls, som ett genomsnitt under en 30-års period. Medelvattenståndet under året blir ungefär det samma. Maxvärdena för höga vattenstånd blir lägre i föreslagen reglering än i dagens reglering samt låga nivåer något högre än idag. Mellanårsvariationen minskar medan inomårsvariationen blir högre. Det blir även färre tillfällen med låga nivåer och de varar under kortare tid. I regleringsförslaget presenteras nivåer för 100-årsflöde, 1000-årsflöde och årsflöde samt Flödeskommitténs riktlinjer vid dammdimensionerig (FLK). För samtliga dessa sänks vattennivåerna betydligt jämfört med idag och översvämningsriskerna minskar dramatiskt runt Mälaren. 2011_11_XX\1 - Allmänhet Bålsta_ [slutlig ].doc 4(10)

19 För att se hur regleringen klarar ett förändrat klimat har klimatmodelleringar gjorts med olika regionala scenarier och för en havsnivåhöjning. I framtiden förändras den dimensionerande nivån till att bli mindre p g a att snömagasinet minskar, vilket gör att regleringen klarar framtida tillflöden. Den klarar också en global havsnivåhöjning på en meter (motsvarar 0,5 m i Stockholm med hänsyn tagen till landhöjning). Detta innebär att den planerade tappningskapaciteten är robust både avseende tillrinning och havsnivåhöjning. SMHI bedömmer att översvämningsriskerna i princip helt försvinner i tidsperspektivet år framåt. Mot mitten av seklet bedöms det bli mer problem med låga nivåer än med höga i Mälaren. Regleringen kan behöva ändras i framtiden för att klara av att hålla vattennivån uppe sommartid. Fråga: Är nivån densamma i hela Mälaren? Svar: Den nivån som avses i regleringsförslaget är ett medelvärde av mätvärden från tre olika platser i Mälaren. Det kan skilja cm mellan olika delar av sjön. Fråga: Varför är vintervattenståndet lägre än idag? Svar: Det är för att behålla samma årsmedelvattenstånd. Vårvattenståndet har höjts för att tillgodose naturmiljön och skapa bättre förutsättningar för Natura 2000-områden, och för att få samma medelnivå så sänks vintervattenståndet. Fråga: För jordbruk är det viktigt med låg vattennivå på våren för att få igång vårbruket. Bättre höjddata behövs. Se svar nedan. Fråga: Hur lång tid tar det innan tappning i Stockholm märks i Västerås? Svar: SMHIKolla upp! Projektet återkommer med svar i protokollet. Fråga: Är det relevant att räkna på så lång sikt (1000-, års sikt)? Svar: Ja, det finns så många värdefulla intressen kring Mälaren att det är relevant. Om dessa nivåer inträffar så är konsekvenserna så pass stora att riskerna är oacceptabla. Fråga: Påverkar mer slussning i Hammarby och Södertälje Mälarens nivå? Svar: Nej, det är en så marginell påverkan. Fråga: Det är besvärande att Mälaren betraktas som en yta, +4,83 i Stockholm, vad blir det i Västerås? Om det blir mycket regn i Uppland, hur högt blir det i den delen av Mälaren? Hur ser det ut idag? Svar: Idag mäter man på tre olika ställen i Mälaren som underlag för tappningen och regleringen av Mälaren. SMHI och Projekt Slussen tittar på att bygga ut mätsystemet med fler punkter. Fråga: Kommer det att bli erosion på fler ställen? Hur ser det ut i Allmänna Stäket? 2011_11_XX\1 - Allmänhet Bålsta_ [slutlig ].doc 5(10)

20 Svar: SMHI har modellerat strömningshastigheter. Det blir ingen påverkan utanför centrala Stockholm. Längre västerut i Mälaren är det allmänt andra faktorer som styr än flöden och tappningen i Slussen/Söderström t.ex. vind. Vi tar med oss synpunkten om Allmänna Stäket. Fråga: Hjälmaren påverkar mycket då man ibland släpper mycket vatten därifrån hur ska det hanteras? Svar: Hjälmaren har en vattendom och den påverkas inte av den nya regleringen av Mälaren. SMHI har tagit med den i beräkningarna. Fråga: Vindarna trycker upp vattnet mer idag än tidigare, finns det med här? Svar: Det finns idag inga vetenskapliga slutsatser för att vindarna i Stockholm ökar i framtiden. Höga vattenstånd i havet p g a vind är väldigt kortvariga (timmar), det påverkar inte tappningsförmågan i någon större omfattning. Fråga: I Klimat- och sårbarhetsutredningen står det att vårregn kommer att komma tidigare i framtiden, vilket kan sammanfalla med vårtoppen. Om det tar lång tid att sänka nivåerna inne i Mälaren hur påverkar det vårjordbruket? Svar: Avtappningskapaciteten är så stor att den får ut det vatten som behövs. Under hela den modellerade 30-årsperioden används aldrig hela kapaciteten. Vårvattenståndet blir inte högre än beräknat. Reaktionen på nivåerna är troligtvis snabbare än idag, vi återkommer. Fråga: Om det faller ett stort regn i hela Mälardalen måste man kunna tappa av och är det möjligt att förhandstappa? Svar: Det finns prognos för vårflödet i samband med snösmältning i dag. I dag kan vi använda förtappning, vilket gjordes i våras, men det räcker inte för att undvika översvämningsrisker. Den utbyggda kapaciteten som planeras är tillräcklig för att klara av sådana situationer. I framtiden blir vårfloden mindre samtidigt som vi har en stor avtappningskapacitet, vilket innebär att Mälardalen är säkra för översvämningar. Efter frågorna om den föreslagna regleringen presenterar MG miljökonsekvenserna som följer av den föreslagna regleringen. Projektet arbetar med olika geografiska skalor - Regionalt runt hela Mälaren - Lokalt Stockholm - Lokalt Slussen - Innerskärgården 2011_11_XX\1 - Allmänhet Bålsta_ [slutlig ].doc 6(10)

21 Projektet arbetar med olika tidsskalor - Byggtid: 5-10 år - Reglering: år (anpassad för dagens klimat) - Anläggning: livstid 100 år (fungerar även i ny reglering) Mälaren är dricksvattentäkt för ca 2 miljoner människor. Den nya regleringen innebär att konsekvenser från översvämningar minskar (utläckage av miljögifter, näringsämnen, bräddningar mm) liksom att vi kan undvika låga vattenstånd som också är en risk för dricksvattenförsörjningen. För dricksvatten bedöms den nya regleringen innebära stora positiva konsekvenser. Detta gäller också för hälsa, som är nära förknippat med dricksvatten. För hälsa är det också positivt att de tekniska försörjningssystem, VA-nätet, värmeförsörjning skyddas mot översvämningar. För jordbruk har det gjorts omfattande utredningar med inmätningar av ett antal områden runt Mälaren, s k titthålsområden. Detta för att få en uppfattning om höjderna och hur områdena kan påverkas av regleringen. Generellt sätt gäller att bra jordbruksmark finns över marknivån 4,95 m (Mälarens höjdsystem), men även under finns jordbruksmark och betesmark. Regleringsförslaget innebär minskade översvämningar, vilket är positivt för jordbruket. Däremot innebär ett högre vårvattenstånd en försämrad dränering av oinvallad jordbruksmark. Detaljerade undersökningar görs och skadereglering utreds. När projektet har fått tillgång till mer detaljerade höjddata så kommer noggrannare utredningar göras för hela området och inte bara titthålsområdena. Med de nya höjddata kan också sakägare identifieras. Mälaren har flera viktiga hamnar och farleder, varav några är av riksintresse. De minskade översvämningsriskerna bedöms medföra stora positiva konsekvenser. I Stockholm innebär den ökade avtappningen förhöjda flödeshastigheter vid Stadsgårdskajen, vid enstaka tillfällen. Detta innebära problem på endast en kajplats, i övrigt kan fartygen hantera detta. För bebyggelse och infrastruktur innebär regleringen stora positiva konsekvenser, eftersom den skyddas från översvämningar. Strandnära naturmiljö har fått stora negativa följder av dagens reglering, eftersom det inte togs någon hänsyn till naturmiljö när regleringen gjordes. Det finns ett 80-tal Natura 2000-områden runt Mälaren, varav ca 20 st påverkas av vattennivån. Det finns också ett 80-tal naturreservat. Den nya regleringen skapar positiva förutsättningar för naturmiljö genom årstidsvariationer i regleringen. Det finns flera områden av intressen för kulturmiljön längs Mälarens stränder. Dessa får positiva konsekvenser av Mälarens reglering. De vrakinventeringar som gjorts nedströms Slussen visar på att de inte påverkas av den ökade strömhastigheten i förslaget. 2011_11_XX\1 - Allmänhet Bålsta_ [slutlig ].doc 7(10)

22 För vattenmiljön i inre skärgården blir det en negativ påverkan, men inget allvarligt. Det kommer att bli en ökad sedimentation till följd av de högre strömningshastigheterna i Stockholm, som leder till ökad erosion de första åren regleringen används. Det finns endast få, små produktiva skogsområden längs Mälarens stränder som kan påverkas av regleringen. De påverkas inte av dessa förändringar, men det kan bli enklare att arbeta i skogen vintertid. Fisket i Mälaren får positiva konsekvenser, bl a då det blir bättre miljöer för lek och reproduktion. Friluftsliv och rekreation får små positiva konsekvenser. Badplatser i Stockholm kan vid sällsynta tillfällen drabbas av höga flöden, detta hanteras i samråd med miljöförvaltningen i Stockholm. 3) Frågor och diskussion Mats Freij inleder frågestunden. Fråga: När beräknas preliminär byggstart? Svar: AB svarar att det sker två parallella formella processer just nu inom projektet, ansökan för vattenverksamhet och detaljplan för Slussen. Tidplanen är att byggstarten är i slutet av Trafikanläggningen ska vara klar Fråga: Man planerar ju även att bygga ut i Södertälje samtidigt, hur regleras Mälaren då? Svar: Mälaren ska kunna regleras enligt gällande dom under hela byggtiden. Fråga: Hur många Natura 2000-områden påverkas? Och en mer naturlig reglering borde väl slå ut det som har anpassat sig? Svar: Det är ca 20 st som påverkas av regleringen. Den nuvarande regleringen har varit väldigt negativ för de strandnära naturmiljöerna och de kommer att fortsätta missgynnas om vi fortsätter med en reglering som idag. Arterna som finns i området bedöms få bättre förutsättningar för att utvecklas. Responsen kommer att komma olika fort. Fråga: Vilka jordbruksområden påverkas? Finns karta? Svar: Än så länge finns det inte kartor för alla områden, utan bara för de s k titthålen. Titthålen är dock representativa för hur jordbruksmarken påverkas. När vi har nya höjddata (kommer våren 2011) kommer en bedömning göras för vilka områden och fastigheter som påverkas. Sakägare kommer att identifieras innan ansökan lämnas in. 2011_11_XX\1 - Allmänhet Bålsta_ [slutlig ].doc 8(10)

23 Fråga: När avtappningskapaciteten blir 5 gånger större, blir även strömmarna 5 gånger större? Svar: Ja som generell regel, men det kommer att bli lägre strömningshastigheter upp till en tappning på 750 m 3 /s p g a bredare kanaler och flödesreglerad tappning. De större flödena med högre strömningshastigheter inträffar väldigt sällan. Fråga: Med de ökande tappningsmängderna, hur påverkas Essingebroarna med flera i Stockholm? Vilka problem kan uppstå? Svar: Bortanför Centralbron blir det inga större problem. Man bedöms kunna tappa och slussa samtidigt i Slussen med flöden upp till 750 m 3 /s. SSPA har även undersökt påverkan på fritidsbåtar, vilka också klarar flöden upp till 750 m 3 /s. Kanotister får egentligen inte slussas, men de klarar flöden upp till ca 350 m 3 /s. Fråga: Hur sker kontakterna mellan LRF och projektet? LRF kan inte kontakta berörda, utan det måste projektet göra. Svar: Sökanden har ansvar för kontakten med sakägare. Kontakten med LRF är ett forum för att samarbeta med frågorna under arbetets gång. Fråga: I början av 70-talet lästes Mälarens nivå av vid Biskops-Arnö då det fanns en mätstation där. Den slutade användas p g a flödet från Fyrisån och att det är en trång passage. Kan det börja mätas där igen? Svar: Projektet tar med sig informationen till utvidgande av nätet med mätstationer. Fråga: Sker det någon samordning mellan ombyggnationen projektet och ombyggnationen i Södertälje? Svar: Projektet har haft kontakt med Sjöfartsverket i flera år. Även fortsättningsvis kommer en dialog mellan projekten att finnas. Fråga: Vad menas med värdefull jordbruksmark? Svar: Jordbruksverkets vattenenhet har gjort höjdmätningar i jordbruksmarken och därefter sammanställt åkermark och betesmark. Därefter görs en värdering av åkermarken. I vattenmål måste ersättningsfrågor regleras, förhoppningen är frivilliga uppgörelser. Det finns en värderingsgrupp, med bl a Mats Jos (LRFK Juridiska) och värderingsexperter. Mats Jos presenterar sig. Han företräder markägare och satt tidigare i projektets referensgrupp. Han arbetar med att hitta påverkade marker, invallade/oinvallade områden, vem som äger dem och hur de påverkas. Mats Jos har möjlighet att företräda markägare vid intrång. 2011_11_XX\1 - Allmänhet Bålsta_ [slutlig ].doc 9(10)

24 Fråga: Om övervägande delar av de berörda tycker att det är ett bra förslag, kan en liten grupp överklaga och förstöra? Svar: Det beror på vem som överklagar. När Mälaren reglerades förra gången, 1941, fanns ca 1000 berörda jordbrukare. De tyckte att nyttan var så stor att man avstod från ersättning. Utöver dessa fanns det 8 st som ville ha ersättning varav 6 fick. Fråga: Är alla kommuner runt Mälaren med och betalar eller betalar Stockholm för allt? Svar: Arbete med finansieringslösning pågår. Det finns en förhandlingsman utsedd för detta, Ingemar Skogö och arbete kring finansiering pågår. När alla frågor är avslutade tackar MG för visat intresse och mötet avslutas. Vid protokollet: Susanna Bruzell Tyréns AB Monica Granberg Projektledare miljö Slussenprojektet 2011_11_XX\1 - Allmänhet Bålsta_ [slutlig ].doc 10(10)

25 PROTOKOLL PROJEKT SLUSSEN Datum, tid: , Mötesid: Samrådsmöte vattenverksamhet Mötestillfälle: 2 Plats: Länsstyrelsen i Södermanlands län Stortorget 1, Nyköping Närvarande Kaj Hellner Länsstyrelsen i Södermanland Anders Bollvik Skogsstyrelsen Jenny Rondahl Länsstyrelsen i Södermanland Rune Van den Brink Länsstyrelsen i Södermanland Tomas Wieslander Länsstyrelsen i Södermanland Greger Nordlöf Länsstyrelsen i Södermanland Nils Ljunggren Länsstyrelsen i Södermanland Sigrid Naver Länsstyrelsen i Södermanland Lars Jonsson Länsstyrelsen i Södermanland Lena Mathiasson Länsstyrelsen i Södermanland Jan Hägg Länsstyrelsen i Södermanland Karin Södergren Länsstyrelsen i Södermanland Projekt Slussen Ny reglering av Mälaren Mårten Frumerie MF Exploateringskontoret Projektchef Stockholm stad Monica Granberg MG Structor Miljöbyrån Projektledare Miljö Stockholm AB Per Molander Mannheimer & Swartling Advokat Johan Andreásson JA SMHI Ansvarig regleringsförslag Hanna Gustavsson HJ SMHI Utredare regleringsförslag John Askling JA Calluna Ansvarig naturmiljö Susanna Bruzell SB Tyréns AB Protokollskrivare Delges De som i närvarolistan angett att de vill ha minnesanteckningar. Protokollet publiceras även på Bilaga 1. Närvarolista Bilaga 2. Presentation 2011_11_XX\2 - LST södermanland_ [slutlig ].doc 1(9)

Minskade översvämningsrisker, Mälardalen Monica Granberg Projektledare miljö

Minskade översvämningsrisker, Mälardalen Monica Granberg Projektledare miljö 21 september 2010 Minskade översvämningsrisker, Mälardalen Monica Granberg Projektledare miljö Slussen är i dåligt skick Nuvarande slussen måste rivas Nya Slussen Anpassas till vår tids förutsättningar

Läs mer

Samhälleliga påfrestningar vem drabbas och hur? Per Rosenqvist/(StenBergström) Klimat och Sårbarhetsutredningen

Samhälleliga påfrestningar vem drabbas och hur? Per Rosenqvist/(StenBergström) Klimat och Sårbarhetsutredningen Samhälleliga påfrestningar vem drabbas och hur? Per Rosenqvist/(StenBergström) Arbetsmetod: möjliga översvämningsskador har vägts mot tänkbara åtgärder Bedömningar av översvämningsskador Scenarier för

Läs mer

Risker för översvämning vid ombyggnaden av Slussen i Stockholm

Risker för översvämning vid ombyggnaden av Slussen i Stockholm 1 Risker för översvämning vid ombyggnaden av Slussen i Stockholm 2 Slussens historia Vikingatid Medeltiden Strömtröskeln bildas Två rännor i Söderström: - Lilleström för sjöfarten - Kvarnströmmen för energi

Läs mer

informationsmöte NATUR

informationsmöte NATUR Arbetsgrupp Uppströms Sommen informationsmöte NATUR Onsdag 11 december kl. 18 Kommunhuset, Stora sammanträdesrummet Trots arbete med att minska vår klimatpåverkan står det klart att klimatförändringarna

Läs mer

Översvämningar vårt ansvar för ett gemensamt samhällsbyggnadsproblem Vattendagen den 30 januari 2013

Översvämningar vårt ansvar för ett gemensamt samhällsbyggnadsproblem Vattendagen den 30 januari 2013 Översvämningar vårt ansvar för ett gemensamt samhällsbyggnadsproblem Vattendagen den 30 januari 2013 Christine Andersson Jurist, LRF Konsult (Malmö) Översvämningsdirektiv 2007/60/EG av den 23 oktober 2007

Läs mer

PROTOKOLL 2015-11-18 Muntlig förberedelse i Nacka Strand. RÄTTEN T.f. chefsrådmannen Bjarne Karlsson och tekniska rådet Ingrid Johansson

PROTOKOLL 2015-11-18 Muntlig förberedelse i Nacka Strand. RÄTTEN T.f. chefsrådmannen Bjarne Karlsson och tekniska rådet Ingrid Johansson NACKA TINGSRÄTT PROTOKOLL 2015-11-18 Muntlig förberedelse i Nacka Strand Aktbilaga 1164 Mål nr M 1425-12 Sid 1 (10) Tid: 10:00 13:25 RÄTTEN T.f. chefsrådmannen Bjarne Karlsson och tekniska rådet Ingrid

Läs mer

Vad är en översvämning?

Vad är en översvämning? ÖVERSVÄMNING Vad är en översvämning? Med översvämning menas att vatten täcker ytor utanför den normala gränsen för sjö, vattendrag eller hav. Översvämning kan dels ske utmed vattendrag, men också drabba

Läs mer

Samråd inför tillståndsprövning av ny ytvattentäkt i Hummeln

Samråd inför tillståndsprövning av ny ytvattentäkt i Hummeln 1 Samråd inför tillståndsprövning av ny ytvattentäkt i Hummeln 2012-03-05 Kristdala församlingshem Närvarande: För sökanden Jan Sandberg Charlotta Karlsson Pia Rapp C-G Göransson Holger Torstensson Agnes

Läs mer

UTKAST MILJÖKONSEKVENSER

UTKAST MILJÖKONSEKVENSER 1 UTKAST MILJÖKONSEKVENSER 12 02 09 2 3 Innehållsförteckning SYFTE OCH INNEHÅLL Syfte Process Innehåll Avgränsning MILJÖKONSEKVENSER Utbyggnad inom riksintresseområden Kultur Natur Friluftsliv Utbyggnad

Läs mer

PM Hantering av översvämningsrisk i nya Inre hamnen - med utblick mot år 2100

PM Hantering av översvämningsrisk i nya Inre hamnen - med utblick mot år 2100 PM Hantering av översvämningsrisk i nya Inre hamnen - med utblick mot år 2100 Innehåll 1 Riktlinjer för bebyggelse och översvämningsrisk... 1 1.1 Ökande översvämningsrisk och principer för att hantera

Läs mer

Förord. Vi har ett bra och effektivt miljöarbete

Förord. Vi har ett bra och effektivt miljöarbete Förord Vi har ett bra och effektivt miljöarbete i Sverige och Örebro län. I vårt län har vi minskat våra klimatpåverkande utsläpp med nästan 20 procent sedan 1990. Inom arbetet för minskad övergödning

Läs mer

Översvämningsskydd för Arvika stad

Översvämningsskydd för Arvika stad Översvämningsskydd för Arvika stad Bakgrund Hösten år 2000 drabbades Arvika av en kraftig översvämning där vattennivån i Glafsfjorden nådde mer än tre meter över normalvattennivån. Efter denna erfarenhet

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Fredrik Wettemark. Johanna Lindeskog

UPPDRAGSLEDARE. Fredrik Wettemark. Johanna Lindeskog UPPDRAG Modellering av översvämning i Höje å UPPDRAGSNUMMER UPPDRAGSLEDARE Fredrik Wettemark UPPRÄTTAD AV Johanna Lindeskog DATUM INLEDNING Höje å flyter genom de tre kommunerna Lomma, Lund och Staffanstorp

Läs mer

Miljöenkät inför kommunvalet 2014

Miljöenkät inför kommunvalet 2014 1 Ängelholm Miljöenkät inför kommunvalet 2014 Tillståndet i miljön påverkas i stor grad av beslut i politiska församlingar. Det gäller även lokalt i Ängelholms kommun, där beslut i kommunfullmäktige kommunstyrelsen

Läs mer

Klimatförändringens samhällspåverkan och myndigheternas arbete. Klimatanpassning

Klimatförändringens samhällspåverkan och myndigheternas arbete. Klimatanpassning Klimatförändringens samhällspåverkan och myndigheternas arbete Klimatanpassning I början Statens Meteorologiska Central Anstalt (1918) till högteknologisk, tillämpad forskning SMHI en myndighet under

Läs mer

Dagvattenutredning Södra Gröna Dalen

Dagvattenutredning Södra Gröna Dalen Uppdragsnr: 10144353 1 (11) PM Dagvattenutredning Södra Gröna Dalen Komplettering 2011-04-07 Bakgrund PEAB Bostad AB och Skanska Nya Hem AB i samarbete med Upplands-Bro kommun har beslutat att ta fram

Läs mer

Vilka föroreningar är det som förekommer inom området?

Vilka föroreningar är det som förekommer inom området? Dokumentnamn Minnesanteckning Datum Diarienummer 2015-18-12 KS 2014/155 1(5) Adress - Minnesanteckningar från samrådsmöte ang. DP 537 Karlholms strand Närvarande från kommunen: Jonas Nyberg (ordf. Utskottet

Läs mer

LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND LRF Skåne. Konsekvensanalys vattenskyddsområden i Skåne

LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND LRF Skåne. Konsekvensanalys vattenskyddsområden i Skåne LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND LRF Skåne Konsekvensanalys vattenskyddsområden i Skåne 2010 1(1) Förord Dricksvatten är vårt viktigaste livsmedel och vi är alla överens om att dricksvattnet behöver värnas. I

Läs mer

TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING

TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING Gullspångs kommun Kommunstyrelsen Ändring av detaljplaner för del av STORÖN 1:2 m.fl. samt STORÖN 1:27 m.fl. F.d. personalbostäder på Storön 1:50 TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING Upprättad i februari 2009,

Läs mer

MÄLAREN EN SJÖ FÖR MILJONER. Mälarens vattenvårdsförbund. Arbogaån. Kolbäcksån. Hedströmmen. Eskilstunaån. Köpingsån. Svartån. Sagån.

MÄLAREN EN SJÖ FÖR MILJONER. Mälarens vattenvårdsförbund. Arbogaån. Kolbäcksån. Hedströmmen. Eskilstunaån. Köpingsån. Svartån. Sagån. Hedströmmen MÄLAREN Kolbäcksån Arbogaån Svartån Örsundaån Råckstaån Sagån Oxundaån Märstaån Fyrisån EN SJÖ FÖR MILJONER Köpingsån Eskilstunaån SMHI & Länsstyrelsen i Västmanlands län 2004 Bakgrundskartor

Läs mer

Planläggning... 3 Planmonopol... 3. De olika plantyperna... 3 Översiktsplan... 3 Områdesbestämmelser... 3 Detaljplan... 4 Fastighetsplan...

Planläggning... 3 Planmonopol... 3. De olika plantyperna... 3 Översiktsplan... 3 Områdesbestämmelser... 3 Detaljplan... 4 Fastighetsplan... Detaljplaner Detta informationsmaterial är upphovsrättsligt skyddat enligt lagen (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk. Varje eftertryck och/eller kopiering utan tillåtelse av

Läs mer

Miljökonsekvensbeskrivning

Miljökonsekvensbeskrivning Miljökonsekvensbeskrivning 2015-03-23 Miljökonsekvensbeskrivning Vallmon 11 m fl Knislinge, Östra Göinge kommun Område där strandskydd upphävs Ny byggrätt, industri Fri pa ssa ge - gån g vä g Inf iltra

Läs mer

Behovsbedömning av detaljplan för bostäder Kåbäcken, Partille kommun

Behovsbedömning av detaljplan för bostäder Kåbäcken, Partille kommun 2012-12-04 Behovsbedömning av detaljplan för bostäder Kåbäcken, Partille kommun BEDÖMNING Partille kommun har genomfört en behovsbedömning enligt 4 kap 34 PBL och 6 kap 11 i MB för att avgöra om aktuell

Läs mer

Historisk analys. Vilka konsekvenser ger en översvämning av Mälaren? Stockholm 7 mars 2012

Historisk analys. Vilka konsekvenser ger en översvämning av Mälaren? Stockholm 7 mars 2012 Historisk analys Vilka konsekvenser ger en översvämning av Mälaren? Stockholm 7 mars 2012 Susanne Edsgård projektledare susanne.edsgard@msb.se 010-2405362 Mälarens avrinningsområde SMHI 2010 1852-01-03

Läs mer

Projekt Slussen: Kontrollprogram vattenverksamhet - ytvatten

Projekt Slussen: Kontrollprogram vattenverksamhet - ytvatten Uppdragsnr: 10133309 1 (6) PM Projekt Slussen: Kontrollprogram vattenverksamhet - ytvatten John Sternbeck, WSP Inledning Slussen i Stockholm är uttjänt och behöver byggas om. Den nuvarande avtappningskapaciteten

Läs mer

Gavleån. En ren kraftkälla för Gävle

Gavleån. En ren kraftkälla för Gävle Gavleån En ren kraftkälla för Gävle Att beskriva Gavleån som Gävles blå pulsåder är ingen överdrift. Från Gavleån får vi delar av vårt rena dricksvatten och en källmärkt energi. I vattnen leker fisken

Läs mer

Vattenmyndigheten i Södra Östersjöns vattendistrikt Länsstyrelsen i Kalmar län 391 86 Kalmar

Vattenmyndigheten i Södra Östersjöns vattendistrikt Länsstyrelsen i Kalmar län 391 86 Kalmar Björn Hjernquist 0498485248@telia.com 26 augusti 2009 Vattenmyndigheten i Södra Östersjöns vattendistrikt Länsstyrelsen i Kalmar län 391 86 Kalmar Samrådsyttrande över förslag till förvaltningsplan, miljökvalitetsnormer,

Läs mer

Underlag för behovsbedömning/ avgränsning av MKB för Detaljplan för Bro 5:22 samt del av Bro 5:10 m.fl. Brotorget Handläggare: Mikaela Nilsson

Underlag för behovsbedömning/ avgränsning av MKB för Detaljplan för Bro 5:22 samt del av Bro 5:10 m.fl. Brotorget Handläggare: Mikaela Nilsson Underlag för behovsbedömning/ avgränsning av MKB för Detaljplan för Bro 5:22 samt del av Bro 5:10 m.fl. Brotorget Handläggare: Mikaela Nilsson Översiktlig beskrivning av planområdet och dess influensområde

Läs mer

Vattenrådets arbete. Samrådsmaterialet. Engagemang och målkonflikter

Vattenrådets arbete. Samrådsmaterialet. Engagemang och målkonflikter Vattenrådet Nyköpingsån och Nyköpingsåarnas vattenvårdsförbunds samrådsyttrande gällande vattenmyndigheten i Norra Östersjöns förslag till åtgärdsprogram mm, dr nr 537-5346-2014 Vattenrådets arbete Nyköpingsåarnas

Läs mer

FÖR ÖJE 2:28 M. FL. VILLATOMTER VID VALLMOVÄGEN I JÄRVSÖ. Järvzoo. Flygbild över Järvsö, planområdet vid Vallmovägen är markerat med en cirkel.

FÖR ÖJE 2:28 M. FL. VILLATOMTER VID VALLMOVÄGEN I JÄRVSÖ. Järvzoo. Flygbild över Järvsö, planområdet vid Vallmovägen är markerat med en cirkel. Datum Dnr: 2011-01-28 KS 25/11 Samhällsutvecklingsförvaltningen SAMRÅD ANTAGANDE LAGA KRAFT DETALJPLAN FÖR ÖJE 2:28 M. FL. VILLATOMTER VID VALLMOVÄGEN I JÄRVSÖ LJUSDALS KOMMUN GÄVLEBORGS LÄN PLANBESKRIVNING

Läs mer

En önskad långsiktig utveckling i norra Bohuslän Reflektioner och frågeställningar. Diskussionsunderlag på väg mot en strukturbild för norra Bohuslän

En önskad långsiktig utveckling i norra Bohuslän Reflektioner och frågeställningar. Diskussionsunderlag på väg mot en strukturbild för norra Bohuslän En önskad långsiktig utveckling i norra Bohuslän Reflektioner och frågeställningar Diskussionsunderlag på väg mot en strukturbild för norra Bohuslän Innehållsförteckning INLEDNING...2 1. BOSTAD OCH BYGGANDE

Läs mer

B EHOVSBEDÖMNING 1(8) tillhörande tillägg till detaljplan för fastigheterna Djurön 1:2 och 1:3 (Djurön 1:163 med närområde)

B EHOVSBEDÖMNING 1(8) tillhörande tillägg till detaljplan för fastigheterna Djurön 1:2 och 1:3 (Djurön 1:163 med närområde) 1(8) B EHOVSBEDÖMNING tillhörande tillägg till detaljplan för fastigheterna Djurön 1:2 och 1:3 (Djurön 1:163 med närområde) inom Dagsberg i Norrköpings kommun, fysisk planering den 22 oktober 2010 A N

Läs mer

Klimatförändringarnas effekter inom byggnader och byggnadskonstruktion samt möjliga åtgärdsbehov

Klimatförändringarnas effekter inom byggnader och byggnadskonstruktion samt möjliga åtgärdsbehov Klimatförändringarnas effekter inom byggnader och byggnadskonstruktion samt möjliga åtgärdsbehov Slutrapport Arbetsgrupp för klimatanpassning inom byggnader och byggnadskonstruktion (augusti 2011 februari

Läs mer

Program för detaljplan för Ås-Hov 1:173, Byn 1:4 och 1:45. Sjövillan Krokoms kommun 2015-10-01

Program för detaljplan för Ås-Hov 1:173, Byn 1:4 och 1:45. Sjövillan Krokoms kommun 2015-10-01 Program för detaljplan för Ås-Hov 1:173, Byn 1:4 och 1:45 Sjövillan Krokoms kommun 2015-10-01 Krokoms kommun Postadress 835 80 Krokom Besöksadress Offerdalsvägen 8 Tel. 0640-161 00 Fax 0640-161 05 krokoms.kommun@krokom.se

Läs mer

www.m.lst.se Dialog vid hög nivå När klimatet blir varmare stiger havsnivån. Vad kan kommunen göra? Och vad gör staten? 2008-08-28

www.m.lst.se Dialog vid hög nivå När klimatet blir varmare stiger havsnivån. Vad kan kommunen göra? Och vad gör staten? 2008-08-28 2008-08-28 Dialog vid hög nivå När klimatet blir varmare stiger havsnivån. Vad kan kommunen göra? Och vad gör staten? Länsarkitekt Kerstin Nilermark, Länsstyrelsen i Skåne Samhällsbyggnadsdirektör Hans

Läs mer

Falsterbohalvön skydd mot höjda havsnivåer Hans Folkeson stadsbyggnadsdirektör Vellinge kommun MSB 7/12 2010

Falsterbohalvön skydd mot höjda havsnivåer Hans Folkeson stadsbyggnadsdirektör Vellinge kommun MSB 7/12 2010 Falsterbohalvön skydd mot höjda havsnivåer Hans Folkeson stadsbyggnadsdirektör Vellinge kommun MSB 7/12 2010 O Ca 8 000 18 000 33 300 40 000 50 000 År 1960 1975 2010 2025 2050 Befolkningsutveckling i Vellinge

Läs mer

Svenska kustvatten har God ekologisk status enligt definitionen i EG:s ramdirektiv

Svenska kustvatten har God ekologisk status enligt definitionen i EG:s ramdirektiv 7 Ingen övergödning Miljökvalitetsmålet Halterna av gödande ämnen i mark och vatten ska inte ha någon negativ inverkan på människors hälsa, förutsättningarna för biologisk mångfald eller möjligheterna

Läs mer

VA och dagvattenutredning

VA och dagvattenutredning Teknisk försörjning 1(8) VA och dagvattenutredning Miljö Området ligger vid fjorden Gullmarn som är ett Natura 2000 område, vilket innebär att det klassas som områden med särskilda skydds- och bevarandevärden

Läs mer

Frågor och svar om Väsjöområdet maj 2011

Frågor och svar om Väsjöområdet maj 2011 Sollentuna Frågor och svar om Väsjöområdet maj 2011 Vi har här samlat de vanligaste frågorna vi mött om Väsjöplaneringen den senaste tiden och försöker ge svar på dem. Övergripande frågor Fråga: Varför

Läs mer

Anteckningar från möte under samråd enligt miljöbalken 6 kap 4 miljöbalken rörande ersättningsreaktorer på Väröhalvön

Anteckningar från möte under samråd enligt miljöbalken 6 kap 4 miljöbalken rörande ersättningsreaktorer på Väröhalvön Anteckningar från möte under samråd enligt miljöbalken 6 kap 4 miljöbalken rörande ersättningsreaktorer på Väröhalvön Plats: Ringhals, Infocenter Datum: 2014 03 05 kl: 16:00 18:30 Deltagare Vattenfall:

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Antagandehandling 2009-08-12. Ändring av detaljplan för del av Grönviks varv, Näs 1:230 Ödsmål

PLANBESKRIVNING. Antagandehandling 2009-08-12. Ändring av detaljplan för del av Grönviks varv, Näs 1:230 Ödsmål STENUNGSUNDS KOMMUN Antagandehandling 2009-08-12 PLANBESKRIVNING Ändring av detaljplan för del av Grönviks varv, Näs 1:230 Ödsmål Stenungsunds kommun Västra Götalands län Normalt Planförfarande 1 Normalt

Läs mer

Rapportering av Bilaga 3 Text - Konsekvensbeskrivning av effekterna av en översvämning i tätorten Göteborg

Rapportering av Bilaga 3 Text - Konsekvensbeskrivning av effekterna av en översvämning i tätorten Göteborg 1(6) Rapportering av Bilaga 3 Text - Konsekvensbeskrivning av effekterna av en översvämning i tätorten Göteborg Inledande kommentar Göteborg har pekats ut som en av de orter med betydande översvämningsrisk

Läs mer

Östersjön. Gemensamt ansvar. Finlands jord- och skogsbruksproducenter. Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC r.f.

Östersjön. Gemensamt ansvar. Finlands jord- och skogsbruksproducenter. Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC r.f. Gemensamt ansvar Östersjön Finlands jord- och skogsbruksproducenter Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC r.f. Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter MTK r.f. Östersjön......

Läs mer

Vattenrådsmöte tema INFRASTRUKTUR Tranås Energi 2014-03-19

Vattenrådsmöte tema INFRASTRUKTUR Tranås Energi 2014-03-19 Vattenrådsmöte tema INFRASTRUKTUR Tranås Energi 2014-03-19 Lars-Erik Fälth, ordförande i arbetsgruppen Uppströms Sommen, hälsar välkommen och berättar lite om Vattenråd Motala ström Sydvästra. Han förklarar

Läs mer

Prövning enligt 7 kap. 29 miljöbalken avseende bekämpning av stickmygglarver i översvämningsvåtmarker vid Deje, Forshaga kommun

Prövning enligt 7 kap. 29 miljöbalken avseende bekämpning av stickmygglarver i översvämningsvåtmarker vid Deje, Forshaga kommun Regeringsbeslut 1:2 REGERINGEN 2015-04-09 M2015/800/Me Miljö- och energidepartementet Naturvårdsverket 106 48 STOCKHOLM Prövning enligt 7 kap. 29 miljöbalken avseende bekämpning av stickmygglarver i översvämningsvåtmarker

Läs mer

8.14 Samlad bedömning

8.14 Samlad bedömning 8.14 Samlad bedömning I detta och tidigare kapitel har förutsättningarna för och effekterna av en dragning av Norrbotniabanan inom respektive korridor redovisats. För att ge en mer helhetlig bild görs

Läs mer

PM ÖVERSVÄMNINGSUTREDNING Översiktlig utredning av möjliga skyddsåtgärder för att förhindra översvämningar vid Katthavsviken

PM ÖVERSVÄMNINGSUTREDNING Översiktlig utredning av möjliga skyddsåtgärder för att förhindra översvämningar vid Katthavsviken PM ÖVERSVÄMNINGSUTREDNING Översiktlig utredning av möjliga skyddsåtgärder för att förhindra översvämningar vid Katthavsviken 2015-06-09 Upprättad av: Anna Karin Wingskog PM ÖVERSVÄMNINGSUTREDNING Översiktlig

Läs mer

Projekt Slussen Förslag till kontrollprogram för ny reglering av Mälaren och ombyggnad av Slussen

Projekt Slussen Förslag till kontrollprogram för ny reglering av Mälaren och ombyggnad av Slussen PM Stockholms Stads Exploateringskontor Slussen, miljöprövning Uppdragsnummer 1150640020 Projekt Slussen Förslag till kontrollprogram för ny reglering av Mälaren och ombyggnad av Slussen Stockholm 2011-12-21

Läs mer

Förslag till prioriterade objekt vid en omprövning av vattendomar i Ljusnan nedströms Laforsen och Voxnan

Förslag till prioriterade objekt vid en omprövning av vattendomar i Ljusnan nedströms Laforsen och Voxnan PM 1 (17) 48 Miljöanalys Pär Granström 026-17 12 40 per.granstrom@x.lst.se Förslag till prioriterade objekt vid en omprövning av vattendomar i Ljusnan nedströms Laforsen och Voxnan Förord Detta förslag

Läs mer

PIREN TILL STORTÅNGSKÄR

PIREN TILL STORTÅNGSKÄR Detaljplan för Antagandehandling Antagen av Miljö- och Byggnämnden 2001-03-19 Sotenäs kommun, 2004-04-22. Justerad 2004-04-22 Laga kraft 2006-12-07. PIREN TILL STORTÅNGSKÄR Kungshamn, Sotenäs kommun PLANBESKRIVNING

Läs mer

Ny 150 kv kraftledning från vindkraftparken Blodrotberget till ställverk vid Norrtjärn

Ny 150 kv kraftledning från vindkraftparken Blodrotberget till ställverk vid Norrtjärn Underlag för samråd enligt miljöbalken 6 kap 4 Ny 150 kv kraftledning från vindkraftparken Blodrotberget till ställverk vid Norrtjärn Örnsköldsviks kommun, Västernorrlands län 2014-03-21 1 Inledning 1.1

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING. Planprogram för del av. TYLUDDEN 1:1 m fl. Tylösand, HALMSTAD KS 2012/0326

BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING. Planprogram för del av. TYLUDDEN 1:1 m fl. Tylösand, HALMSTAD KS 2012/0326 BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING Planprogram för del av TYLUDDEN 1:1 m fl Tylösand, HALMSTAD KS 2012/0326 Kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott 2012-06-18 LAGAR OM MILJÖBEDÖMNINGAR AV PLANER OCH PROGRAM

Läs mer

LRF ÖSTHAMMAR KOMMUNGRUPP YTTRANDE OM VATTEN VÅREN 2015. Avser yttrande tillhörande diarienummer 537-5058-14.

LRF ÖSTHAMMAR KOMMUNGRUPP YTTRANDE OM VATTEN VÅREN 2015. Avser yttrande tillhörande diarienummer 537-5058-14. LRF ÖSTHAMMAR KOMMUNGRUPP YTTRANDE OM VATTEN VÅREN 2015. Avser yttrande tillhörande diarienummer 537-5058-14. Centrala frågor. Grundläggande att översvämningar måste förhindras. Detta är det bästa för

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR Datum 2015-11-06. Närvarande från länsstyrelsen: Anna-Lena Fritz, Magnus Martinsson och Ingrid Thomasson

MINNESANTECKNINGAR Datum 2015-11-06. Närvarande från länsstyrelsen: Anna-Lena Fritz, Magnus Martinsson och Ingrid Thomasson MINNESANTECKNINGAR Datum 2015-11-06 Dnr 511-1375-15 1(7) Minnesanteckningar från informationsmötet i Othem bygdegård 2015-11- 03 angående undersökningen i riksintresseområdet Filehajdar, Hejnum hällar

Läs mer

Areella näringar 191

Areella näringar 191 Areella näringar 191 192 JORDBRUK Högvärdig åkermark är av nationell betydelse (miljöbalken 3:4). Det betyder att sådan jordbruksmark får tas i anspråk för bebyggelse eller andra anläggningar endast om

Läs mer

Dispens från biotopskyddsbestämmelser för borttagande av träd i allé och delar av stenmurar på fastigheten Nävrasjö 1:7 Karlskrona kommun

Dispens från biotopskyddsbestämmelser för borttagande av träd i allé och delar av stenmurar på fastigheten Nävrasjö 1:7 Karlskrona kommun 1 (5) BESLUT 2012-01-25 delgivningskvitto Trafikverket Att. Lars Jonsson Box 44 342 21 ALVESTA Dispens från biotopskyddsbestämmelser för borttagande av träd i allé och delar av stenmurar på fastigheten

Läs mer

Detaljplan för del av fastigheten Gräddö 7:2 i Rådmansö församling enligt PBL Dnr 13-1406.214 Ks 13-1156.214

Detaljplan för del av fastigheten Gräddö 7:2 i Rådmansö församling enligt PBL Dnr 13-1406.214 Ks 13-1156.214 SAMRÅDSFÖRSLAG 2014-11-28 Detaljplan för del av fastigheten Gräddö 7:2 i Rådmansö församling enligt PBL Dnr 13-1406.214 Ks 13-1156.214 PLANBESKRIVNING P O S T A D R E S S B E S Ö K S A D R E S S T E L

Läs mer

Arbetslöshet 1996-2009 i Sveriges kommuner

Arbetslöshet 1996-2009 i Sveriges kommuner Linköpings kommun Statistik & Utredningar Statistikinfo 2010:14 Arbetslöshet 1996-2009 i Sveriges kommuner Den totala arbetslösheten 1996-2009 (inklusive personer i program med aktivitetsstöd) har varierat

Läs mer

3. Principer för avgränsning av vindkraftsområden

3. Principer för avgränsning av vindkraftsområden 3. Principer för avgränsning av vindkraftsområden Detta kapitel redovisar, med utgångspunkt i förutsättningsanalysen och de remissvar som inkommit, hur avgränsningskriterierna tagits fram och motiverats.

Läs mer

Lotta Andersson, Nationellt kunskapscentrum för klimatanpassning. Underlag till kontrollstation 2015 för anpassning till ett förändrat klimat

Lotta Andersson, Nationellt kunskapscentrum för klimatanpassning. Underlag till kontrollstation 2015 för anpassning till ett förändrat klimat Lotta Andersson, Nationellt kunskapscentrum för klimatanpassning Underlag till kontrollstation 2015 för anpassning till ett förändrat klimat Vad är det vi måste förbereda oss för? Naturolyckornas snabba

Läs mer

1 (11) Granskningshandling 2016-01-05 835/15. Detaljplan för del av Staden 2:20 och 2:28 NY BRO TILL HÅGESTAÖN. Standardförfarande

1 (11) Granskningshandling 2016-01-05 835/15. Detaljplan för del av Staden 2:20 och 2:28 NY BRO TILL HÅGESTAÖN. Standardförfarande Granskningshandling Datum 2016-01-05 1 (11) Detaljplan för del av Staden 2:20 och 2:28 NY BRO TILL HÅGESTAÖN Standardförfarande 2 (11) PLANBESKRIVNING Handlingar Till planen finns följande handlingar -

Läs mer

Planförutsättningar. Del 2 Planförutsättningar. Introduktion Områdesbeskrivning Redogörelse för planförutsättningarna

Planförutsättningar. Del 2 Planförutsättningar. Introduktion Områdesbeskrivning Redogörelse för planförutsättningarna Del 2 Introduktion Områdesbeskrivning Redogörelse för planförutsättningarna En områdesbeskrivning har gjorts i syfte att inventera Östra Dalslundsområdet med dess planförutsättningar för geoteknik, trafi

Läs mer

2. Nämnden hemställer hos Stadsbyggnadsnämnden om ändrad detaljplan för området.

2. Nämnden hemställer hos Stadsbyggnadsnämnden om ändrad detaljplan för området. Martin Bucht Innerstad Telefon: 08-508 263 82 martin.bucht@expl.stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2008-01-24 Tidig markreservation för kommersiella ytor för restaurang m.m. inom fastigheterna Gamla

Läs mer

SAMRÅDSHANDLING. Planbeskrivning För Detaljplan gällande: Tjärhovet Södra del av Haparanda 8:1, Bostäder. Haparanda kommun, Norrbottens län

SAMRÅDSHANDLING. Planbeskrivning För Detaljplan gällande: Tjärhovet Södra del av Haparanda 8:1, Bostäder. Haparanda kommun, Norrbottens län SAMRÅDSHANDLING Planbeskrivning För Detaljplan gällande: Tjärhovet Södra del av Haparanda 8:1, Bostäder Haparanda kommun, Norrbottens län DETALJPLAN FÖR Del av Haparanda 8:1 Bostäder Haparanda kommun Norrbottens

Läs mer

Rapportering av Bilaga 3 Text - Konsekvensbeskrivning av effekterna av en översvämning i tätorten Göteborg

Rapportering av Bilaga 3 Text - Konsekvensbeskrivning av effekterna av en översvämning i tätorten Göteborg 1(5) Rapportering av Bilaga 3 Text - Konsekvensbeskrivning av effekterna av en översvämning i tätorten Göteborg Inledande kommentar Göteborg har pekats ut som en av de orter med betydande översvämningsrisk

Läs mer

DEL 3: INNEHÅLL 1. FÖRUTSÄTTNINGAR...464 2. KONSEKVENSANALYS...466

DEL 3: INNEHÅLL 1. FÖRUTSÄTTNINGAR...464 2. KONSEKVENSANALYS...466 DEL 3: FÖRDJUPNING 11. MARKANVÄNDNING Markanvändning kan definieras som reella, fysiska strukturer av naturligt eller mänskligt ursprung som innehar eller möjliggör åtkomst till ekonomiska värden. INNEHÅLL

Läs mer

Vindel River LIFE. Work plan för 2011 Action C2-C4

Vindel River LIFE. Work plan för 2011 Action C2-C4 Vindel River LIFE Work plan för 2011 Action C2-C4 Action C2: ROTENTRÄSKDAMMEN Sökande: Åtgärd: Lycksele kommun / Vindelälvens Fiskeråd Uppförande av överfallströskel vid utloppet av Rotenträsket (Sikbäcken)

Läs mer

Protokoll fört vid enskild föredragning Social- och miljöavdelningen Miljöbyrån, S3

Protokoll fört vid enskild föredragning Social- och miljöavdelningen Miljöbyrån, S3 PROTOKOLL Nummer 32 6.7.2015 Sammanträdesdatum Protokoll fört vid enskild föredragning Social- och miljöavdelningen Miljöbyrån, S3 Beslutande Föredragande Justerat Minister Fredrik Karlström Vattenbiolog

Läs mer

VAD TYCKER DU? VÅRT FRAMTIDA ÖREBRO

VAD TYCKER DU? VÅRT FRAMTIDA ÖREBRO VAD TYCKER DU? VÅRT FRAMTIDA ÖREBRO F Ö R S L A G T I L L ÖV E R S I K T S P L A N F Ö R Ö R E B R O KO M M U N VI BEHÖVER DIN HJÄLP MED ATT FUNDERA ÖVER EN VIKTIG FRÅGA! Hur ska vi använda mark och vatten

Läs mer

Regional klimatsammanställning Stockholms län Del 3: Mälaren och projekt Slussen

Regional klimatsammanställning Stockholms län Del 3: Mälaren och projekt Slussen Regional klimatsammanställning Stockholms län Del 3: Mälaren och projekt Slussen Björn Stensen, Johan Andréasson, Sten Bergström, Joel Dahné, Dan Eklund, Jonas German, Hanna Gustavsson, Kristoffer Hallberg,

Läs mer

Konsultation angående skötsel av dammar och ängar på Kungsbacka golfbana

Konsultation angående skötsel av dammar och ängar på Kungsbacka golfbana PM Konsultation angående skötsel av dammar och ängar på Kungsbacka golfbana Jonas Stenström Naturcentrum AB 2014-06-23 1 (5) Ängar Allmän bedömning Visserligen kan man konstatera att det verkar som att

Läs mer

Tolkning av framtida vattennivåer i Helsingborg

Tolkning av framtida vattennivåer i Helsingborg Helsingborgs kommun PM Tolkning av framtida vattennivåer i Helsingborg LEDNINGSSYSTEM FÖR KVALITET ENLIGT ISO 9001:2000 Projektets namn: Helsingborg Klimat Projekt nr: 12801584 Projektledare: Erik Mårtensson

Läs mer

Fördjupad utvärdering Myllrande våtmarker 2014

Fördjupad utvärdering Myllrande våtmarker 2014 Fördjupad utvärdering Myllrande våtmarker 2014 "Våtmarkernas ekologiska och vattenhushållande funktion i landskapet ska bibehållas och värdefulla våtmarker bevaras för framtiden." 18 november 2014 HUT

Läs mer

2.10 Kulturmiljö. Allmänt. Områdets skogklädda del. Nuläge

2.10 Kulturmiljö. Allmänt. Områdets skogklädda del. Nuläge 2.10 Kulturmiljö Allmänt År 1993 gjordes ett planeringsunderlag med inriktning på forn lämningar och kulturhistoriskt värdefull bebyggelse (Artelius med fl era, 1993). Inför denna vägutredning framförde

Läs mer

Odlings landskapets tekniska system måste anpassas till klimatförändringarna. Klimatförändringarna och täckdikningen

Odlings landskapets tekniska system måste anpassas till klimatförändringarna. Klimatförändringarna och täckdikningen Odlings landskapets tekniska system måste anpassas till klimatförändringarna Klimatförändringarna och täckdikningen Klimatförändringarna och täckdikningen Odlings landskapets tekniska system måste anpassas

Läs mer

På Orust nns drygt 6 000 ha åkermark och cirka 1 300 ha betesmark. Lantbruksnämnden klassi cerade 1990 jordbruksmarken i tre kategorier:

På Orust nns drygt 6 000 ha åkermark och cirka 1 300 ha betesmark. Lantbruksnämnden klassi cerade 1990 jordbruksmarken i tre kategorier: 5 AREELLA NÄRINGAR AREELLA NÄRINGAR 5.1 JORDBRUK Jordbruket är en näring av nationell betydelse enligt miljöbalken 3:4. Det betyder att brukningsvärd jordbruksmark inte får tas i anspråk för annat ändamål,

Läs mer

Dagvattenjuridik Alvesta 2015

Dagvattenjuridik Alvesta 2015 Dagvattenjuridik Alvesta 2015 Gilbert Nordenswan Svenskt Vatten Dagvattenjuridik Vilken juridik reglerar dagvatten? Ansvaret för dagvatten Vilka juridiska verktyg finns till hands? Klimatförändringar och

Läs mer

Rapport. Anpassning till ett förändrat klimat

Rapport. Anpassning till ett förändrat klimat Anpassning till ett förändrat klimat Tillståndet i kommunerna år 2015 Förord Naturskador orsakar stora skador som drabbar samhället och enskilda individer. Vi påverkas av alltmer frekventa extremväder

Läs mer

Bevarandeplan. Åtmyrberget SE0810484

Bevarandeplan. Åtmyrberget SE0810484 Bevarandeplan Åtmyrberget E0810484 Namn: Åtmyrberget itecode: E0810484 Områdestyp: CI Area: 35 320 ha Kommun: I huvudsak Vindeln, men berör också Vännäs, Bjurholm och Lycksele Karta: Vindeln 21 J, ekonomiska

Läs mer

Anteckningar från möte med Mölndalsåns vattenråd den 27 september 2011 på Landvetter flygplats

Anteckningar från möte med Mölndalsåns vattenråd den 27 september 2011 på Landvetter flygplats Anteckningar från möte med Mölndalsåns vattenråd den 27 september 2011 på Landvetter flygplats Närvarande: Kajsa Hamnén, Mölndals stad, ordf. Kaj Johansson, Mölndals stad, vice ordf. Agneta Thörnqvist,

Läs mer

Ekologisk hållbarhet och klimat

Ekologisk hållbarhet och klimat Ekologisk hållbarhet och klimat Foto: UN Photo/Eskinder Debebe Läget (2015) Trenden Mängden koldioxid i atmosfären, en av orsakerna till växthuseffekten, är högre idag än på mycket länge, sannolikt på

Läs mer

Utdrag ur godkänd 2016-03-14 Regional handlingsplan för landsbygdsprogrammet och havs- och fiskeriprogrammet 2014-2020

Utdrag ur godkänd 2016-03-14 Regional handlingsplan för landsbygdsprogrammet och havs- och fiskeriprogrammet 2014-2020 REDOVISNING Dnr 604-6474-2015 2016-03-14 Utdrag ur godkänd 2016-03-14 Regional handlingsplan för landsbygdsprogrammet och havs- och fiskeriprogrammet 2014-2020 1.1. Stöd till bredband (delåtgärd 7.3 fokusområde

Läs mer

Projekt Västlänken 2015 Projektnummer: TRV 2013/45076 Markör

Projekt Västlänken 2015 Projektnummer: TRV 2013/45076 Markör Projekt Västlänken 2015 Projektnummer: TRV 2013/45076 Markör Innehåll Bakgrund Syfte Metod och urval Resultat Kännedom Attityder till projektet Kontakter med Trafikverket Information Om Trafikverket Bakgrundsdata

Läs mer

Detaljplan för fastigheten Hulan 1:122 m fl, ICA Kvantum, i Lerums kommun. Behovsbedömning KS 13.386

Detaljplan för fastigheten Hulan 1:122 m fl, ICA Kvantum, i Lerums kommun. Behovsbedömning KS 13.386 KS 13.386 Detaljplan för fastigheten Hulan 1:122 m fl, ICA Kvantum, i Lerums kommun Behovsbedömning Sektor samhällsbyggnad Plan- och exploateringsenheten 2016-03-04 Innehåll 1 Allmänt 3 2 Kort beskrivning

Läs mer

Fåglar och vindkraft. Martin Green. Biologiska institutionen, Lunds Universitet

Fåglar och vindkraft. Martin Green. Biologiska institutionen, Lunds Universitet Fåglar och vindkraft Martin Green Biologiska institutionen, Lunds Universitet Vem är Martin Green? Forskare vid Lunds Universitet Miljöövervakningsprojekt & studier av påverkan Vindkraft och fåglar ca

Läs mer

Förslag till handlingsplan med åtgärder, prioriteringar och ansvarsfördelning för vattenarbetet

Förslag till handlingsplan med åtgärder, prioriteringar och ansvarsfördelning för vattenarbetet Förslag till handlingsplan med åtgärder, prioriteringar och ansvarsfördelning för vattenarbetet Vatten är ingen vara vilken som helst utan ett arv som måste skyddas, försvaras och behandlas som ett sådant.

Läs mer

Därför bör kollektiv sjötrafik på allvar tas upp som ett av alla alternativ inom RUFS

Därför bör kollektiv sjötrafik på allvar tas upp som ett av alla alternativ inom RUFS Synpunkter på förslag till ny regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen (RUFS 2010) Nacka 2008 11 27 Därför bör kollektiv sjötrafik på allvar tas upp som ett av alla alternativ inom RUFS I den nya

Läs mer

Nya riktlinjer för tillsyn av enskilda avlopp

Nya riktlinjer för tillsyn av enskilda avlopp Miljönämnden 2007-04-04 69 35 Dnr 2007-369 Nya riktlinjer för tillsyn av enskilda avlopp ÄRENDE Miljönämnden har tidigare fastställt riktlinjer för handläggning av enskilda avlopp. Dessa riktlinjer har

Läs mer

Samrådsmöte. Väg 2012, GC-väg Sjuntorp Glösemosse

Samrådsmöte. Väg 2012, GC-väg Sjuntorp Glösemosse Samrådsmöte Väg 2012, GC-väg Sjuntorp Glösemosse Dagordning 1. Presentation av oss från Trafikverket och Sweco 2. Syfte med dagens möte 3. Bakgrund till projektet 4. Vägplaneringsprocessen 5. Förutsättningar

Läs mer

Fåglar i Vajsjöns naturreservat, Norsjö 2013

Fåglar i Vajsjöns naturreservat, Norsjö 2013 Fåglar i Vajsjöns naturreservat, Norsjö 2013 Jonas Grahn Länsstyrelsen Västerbotten jonas.grahn@lansstyrelsen.se Bakgrund Vajsjön, strax utanför Norsjö samhälle, är en av Västerbottens läns få riktiga

Läs mer

Information om berg- och dalbanan i Kolmårdens djurpark

Information om berg- och dalbanan i Kolmårdens djurpark Information om berg- och dalbanan i Kolmårdens djurpark Naturskyddsföreningen Norrköping 1 maj 2016 Djurparkens utveckling Från början var Kolmårdens Djurpark en lugn anläggning som visade djur och hade

Läs mer

2003-2008 med fortsättning 2009

2003-2008 med fortsättning 2009 Guidade turer till anlagda våtmarker inom Rååns avrinningsområde 2003-2008 med fortsättning 2009 Ingegerd Ljungblom På uppdrag av Rååns vattendragsförbund INNEHÅLLSFÖRTECKNING Bakgrund.3 De guidade turerna

Läs mer

Underlag för samråd enl. MB 6 kap 4 Nätkoncession vid Täfteå, Umeå Kommun

Underlag för samråd enl. MB 6 kap 4 Nätkoncession vid Täfteå, Umeå Kommun Underlag för samråd enl. MB 6 kap 4 Nätkoncession vid Täfteå, Umeå Kommun 2015 Innehåll 1 BAKGRUND OCH SYFTE... 3 1.1 Koncessionsansökan... 3 1.2 Projektets omfattning... 3 1.3 Tidplan... 3 1.4 Samråd...

Läs mer

I nollalternativet och alternativ A bedöms inte tillgängligheten påverkas längs sträckan.

I nollalternativet och alternativ A bedöms inte tillgängligheten påverkas längs sträckan. Tillgänglighet I nollalternativet och alternativ A bedöms inte tillgängligheten påverkas längs sträckan. De föreslagna åtgärderna i alternativ B och C ger överlag fortsatt god tillgänglighet till bostäder,

Läs mer

WISTRAND. Läs LYSEKILSKOMMUN

WISTRAND. Läs LYSEKILSKOMMUN LYSEKILSKOMMUN REGISTRATUREN 2015-09- ns Läs Lysekils kommun Samhällsbyggnadsförvaltningen Planenheten 453 80 Lysekil E-post: registrator@lysekil.se YTTRANDEÖVER GRANSKNINGSHANDLINGAR Skaftö Fiskebäck

Läs mer

Sparvvägen, Östra Tyresö OMRÅDE FÖR VILLABEBYGGELSE

Sparvvägen, Östra Tyresö OMRÅDE FÖR VILLABEBYGGELSE Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen Planeringsavdelningen Bertil Eriksson, 1:e miljöingenjör Göran Bardun, kommunekolog KOMPLETTERANDE MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Sparvvägen,

Läs mer

RAPPORT ÖVERSVÄMNINGSANALYS FASTIGHET VALLMON 11

RAPPORT ÖVERSVÄMNINGSANALYS FASTIGHET VALLMON 11 RAPPORT ÖVERSVÄMNINGSANALYS FASTIGHET VALLMON 11 Koncept 10 november 2014 Uppdrag: Översvämningsanalys fastighet Vallmon 11 Knislinge, 257586 Titel på rapport: Översvämningsanalys fastighet Vallmon 11

Läs mer

Kungsbacka vattenrike

Kungsbacka vattenrike Grönt: Våtmarksanläggning avsedd att ytterligare rena det utgående avloppsvatten från reningsverket Rött: Tillsammans med natura 2000-området Kungsbackafjorden kan det bilda ett Kungsbacka vattenrike Kungsbacka

Läs mer

VA, park som båda ingår i Tekniska förvaltningen

VA, park som båda ingår i Tekniska förvaltningen Bilaga 5. Enkätfrågor och svar om ansvar, organisation, ekonomi och drift av dagvattendammar, från fem kommuner (Göteborg, Halmstad, Växjö, Malmö och Täby). Frågor Göteborg Halmstad Växjö Malmö Täby Organisation

Läs mer

Välkommen till informationsmöte om etapp 1 i Bydalens VA-försörjning

Välkommen till informationsmöte om etapp 1 i Bydalens VA-försörjning Välkommen till informationsmöte om etapp 1 i Bydalens VA-försörjning Vi som deltar idag är: Lars-Erik Eriksson, Teknisk chef, Åre kommun Fredrik Mörtberg, Advokat, Advokatfirman Abersten Kjell Jonsson,

Läs mer