Projekt Slussen Förslag till kontrollprogram för ny reglering av Mälaren och ombyggnad av Slussen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Projekt Slussen Förslag till kontrollprogram för ny reglering av Mälaren och ombyggnad av Slussen"

Transkript

1 PM Stockholms Stads Exploateringskontor Slussen, miljöprövning Uppdragsnummer Projekt Slussen Förslag till kontrollprogram för ny reglering av Mälaren och ombyggnad av Slussen Stockholm Sweco Environment AB Stockholm/Miljöutredning och tillstånd Henrik Tideström 1 (11) Sweco Gjörwellsgatan 22 Box 34044, Stockholm Telefon Telefax Sweco Environment AB Org.nr säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen Henrik Tideström Telefon direkt Mobil henrik.tidestrom@sweco.se

2 Förord Denna pm beskriver övergripande den övervakning och kontroll (egenkontroll), som Stockholms stad planerar för Projekt Slussens ombyggnads- och driftskede. Egenkontrollen ska uppfylla de krav som ställs i 26 kap. 19 miljöbalken, förordningen (1998:901) om verksamhetsutövares egenkontroll och andra tillämpliga föreskrifter. Egenkontrollen är också ett verktyg för att uppfylla 1 3 i miljöbalkens 2 kap. om allmänna hänsynsregler. Ombyggnaden av Slussen består av ett antal delprojekt. För dessa delprojekt finns övergripande beskrivningar av vad som ska genomföras. Hur arbetena kommer att genomföras i detalj avgörs tidigast vid upphandlingen av entreprenader. På vilket sätt som avbärningen av Mälaren ska ske i bygg- och driftsskedet fastställs av mark- och miljödomstolen. Denna pm bifogas Stockholms stads ansökan om tillstånd till vattenverksamhet enligt 11 kap. miljöbalken. Sweco Environment AB Stockholm/Miljöutredning och tillstånd Henrik Tideström 2 (11)

3 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Egenkontrollens syfte 4 2 Organisation och principer för egenkontrollen inom Projekt Slussen 4 3 Egenkontrollens omfattning Kulturmiljö Buller och stomljud Luft Ytvatten Grundvatten Kemikaliehantering Plan för återanvändning av restmaterial Miljö- och hälsoriskutredning Utvärdering och rapportering av kontrollresultaten Hantering av klagomål 10 4 Bilagor 10 5 Referenser 11 3 (11)

4 1 Egenkontrollens syfte Syftet med den övervakning och kontroll, nedan kallad egenkontroll, som avses genomföras under Slussenprojektets ombyggnads- och driftskede är att planera och kontrollera verksamheterna så att olägenheter för människors hälsa och miljön kan motverkas och förebyggas. Egenkontrollen är också ett verktyg för projektet att hålla sig underrättad om verksamhetens påverkan på miljön. Resultatet av kontrollen ska användas för att kontrollera och verifiera att verksamheten följer villkoren i domen från Mark- och miljödomstolen, däri meddelade villkor och att övriga krav enligt miljöbalken följs samt att vidtagna skyddsåtgärder fungerar som avsett. Begreppet egenkontroll, liksom övervakning och kontroll, används i vid bemärkelse, dvs. dels för mätningar, miljöronder och liknande, dels för rutiner av olika slag: funktionskontroller, anteckningar/journalföring, intern och extern rapportering och liknande. Med begreppet miljö avses här yttre miljö, dvs. inte arbetsmiljö (arbetsmiljöfrågorna regleras av särskild lagstiftning). Miljöbalkens krav på att en verksamhetsutövare fortlöpande ska planera sin verksamhet uppfylls genom projektets genomförandeplanering, masshanteringsplan och miljöprogram. Egenkontrollens omfattning ska anpassas till respektive miljöaspekts omfattning, komplexitet, utbredning m.m. 2 Organisation och principer för egenkontrollen inom Projekt Slussen Projektledningen har ett övergripande ansvar för styrning och uppföljning av Projekt Slussens miljökrav. Vid upphandling ställs krav på att projektörer och entreprenörer har de resurser och den kompetens som krävs för uppgiften. Projekt Slussen har tagit fram ett projektspecifikt miljöprogram som omfattar de lokala miljömål och miljökrav som Stockholms stad har satt upp för projektet. Version 1 av programmet riktar sig till projektets egen organisation samt till de externa arkitekter och projektörer, som är verksamma inom projektet. Senare versioner ska vända sig till externa leverantörer och exploatörer. Miljöprogrammet är begränsat till området för detaljplanen, men omfattar även etableringsområden och transporter inom ett större område. Styrande för miljösäkring i produktionen är de miljökrav för entreprenadens genomförande (MEG), som projektet tar fram för varje entreprenad. En MEG är en del av kontraktet mellan Stockholms stad och respektive entreprenör. Den baseras på projektets miljöprogram och på beslut från Mark- och miljödomstolen och tillsynsmyndigheterna. Miljöplanerna är de verktyg som gör det möjligt för projektörer, entreprenörer och projektet att följa upp att miljömålen har tillgodosetts. Anlitade entreprenörer ska bedriva egenkontroll under ombyggnadstiden. Entreprenörerna utarbetar kontrollrutiner som dokumenteras i miljöplanen. 4 (11)

5 Entreprenörernas miljöplaner granskas och godkänns av projektet. Miljöprogram och andra styrande dokument kommer att vara levande dokument under hela projektet. Vid förändringar i projektet eller nya krav utifrån kan miljöprogrammet förändras under projektets gång. Projektet kontrollerar entreprenören via miljöronder på arbetsplatsen och genom återkommande kvalitets- eller miljörevisioner. 3 Egenkontrollens omfattning I denna pm ges en orientering om den planerade omfattningen och inriktningen på egenkontrollen inom projektet. Konsekvensbedömningar och beskrivningar av möjliga skyddsåtgärder finns i MKB:n med underlagsutredningar. För aspekterna vibrationer (inverkan på kulturmiljön), buller, stomljud, grundvatten, vattenarbeten och reglering av Mälaren finns separata åtgärdsplaner eller kontrollprogram, där egenkontroll ingår som en del och beskrivs mer detaljerat. Därutöver har projektet även tagit fram säkerhetsrutiner för driften av den nya regleringen. Övrig egenkontroll specificeras i entreprenörernas miljöplaner (kontroll- och mätmetoder, mätstationer, parametrar, mätfrekvens, mätvärdeshantering m.m.). Provtagningar och annan mätning utförs normalt av entreprenören, men kan också utföras av projektet eller av projektet utsedd person. Provberedning och analys görs på ackrediterade laboratorier. 3.1 Kulturmiljö Projekt Slussens arbetsområde ligger inom ett riksintresse för kulturmiljövården enligt 3 kap miljöbalken (Stockholms innerstad med Djurgården). Egenkontrollen för inverkan på kulturmiljön syftar till att undersöka påverkan samt att förebygga, hindra och motverka sättningar eller annan skadlig påverkan på kulturhistoriskt värdefulla byggnader. Exempel är vibrationsalstrande arbeten som schaktning, bergborrning, sprängning och viss grundläggning på berg. Hela arbetsområdet ligger även inom ett fornlämningsområde enligt kulturminneslagen (1988:950): Stockholm RAÄ 103. Alla ingrepp under markytan kräver därför särskild hantering enligt kulturminneslagen och ska följa den undersökningsplan som fastställs av Länsstyrelsen i Stockholms län. Stockholms stad kommer att söka tillstånd för ingrepp i fornlämning enligt kulturminneslagen. Frågor kopplade till prövning enligt denna lag tas inte upp ytterligare i föreliggande förslag till kontrollprogram, utan här beskrivs de försiktighetsmått och hänsynstaganden som följer av miljöbalkens bestämmelser. 5 (11)

6 3.1.1 Kontroll Projektet har tagit fram en speciell åtgärdsplan för hur särskilt värdefulla kulturhistoriska byggnader inom Projekt Slussens influensområde ska skyddas från skador på grund av vibrationsalstrande 1 byggaktiviteter (Tyréns, ). Åtgärdsplanen bifogas (se bilaga 7 till ansökan). Planen omfattar förebyggande moment, uppföljning under byggtiden och efterkontroller då byggarbetena har avslutats. För en mer detaljerad beskrivning av egenkontrollen hänvisas till åtgärdsplanen. 3.2 Buller och stomljud Slussen är en trafikplats med hög ljudnivå på grund av intensiv trafik Ljudnivån överskrider gällande riktvärden för trafikbuller längs Munkbroleden och Skeppsbron samt vid Södermalmstorg. Tunnelbanetrafik och tung trafik orsakar hörbart stomljud inne i bostäder och arbetsplatser i Slussenområdet. Ombyggnadsarbetena bedöms kunna höja den totala ljudnivån i de södra delarna av Gamla stan och i de norra delarna av Södermalm. Projektet har identifierat de byggnader där bullerskyddsåtgärd kommer att övervägas Kontroll 3.3 Luft Bakgrundsnivåer från trafiken och de ljudnivåer som ombyggnadsarbetena beräknas kunna medföra utomhus redovisas i MKB:n. Projektet har tagit fram ett åtgärdsplan för att följa upp och förebygga olägenheter inomhus i fastigheter utsatta för luftburet buller och stomljud som överstiger riktvärden och övriga rekommendationer i NFS 2004:15 (Norconsult, ). För beskrivning av åtgärdsplanen hänvisas till bilaga 6 till ansökan. På grund av intensiv trafik överskrids idag miljöbalkens miljökvalitetsnormer för partiklar och kvävedioxid i utomhusluft längs flera av Slussens omgivande gator. Vid ombyggnadsarbetena tillkommer utsläpp av partiklar (PM10) och kvävedioxid från främst arbetsmaskiner, men också till en liten del från masstransporter in och ut ur arbetsområdet. Utsläppen från projektets masstransporter bedöms dock bli mycket små jämfört med utsläppen från den ordinarie vägtrafiken på Stadsgårdsleden. Vid rivningsarbeten på land under torr väderlek kan även damm komma att påverka utomhusluften i delar av arbetsområdet Kontroll Bakgrundsnivåer och de föroreningshalter som ombyggnadsarbetena beräknas tillföra redovisas i MKB:n. 1 Kontroll och övervakning av inverkan på byggnader som med grundvattenpåverkad grundläggning beskrivs i avsnitt 3.5 Grundvatten i föreliggande pm. 6 (11)

7 Egenkontrollen är inriktad på att följa upp att entreprenörerna uppfyller de krav på drivmedel, maskin- och fordonstyper, som Stockholms stad ställer vid entreprenadupphandling. Inom Stockholms stads miljözon gäller särskilda regler, vars efterlevnad också följs upp. Eftersom utsläppen till luft främst kommer att påverka luften inom arbetsområdet där miljökvalitetsnormerna inte gäller, är det inte motiverat att mäta luftkvaliteten. 3.4 Ytvatten Vattenmiljön i Slussens närhet är starkt modifierad och påverkad av föroreningar. Växtoch djursamhällen är utarmade och domineras av föroreningståliga arter. Muddring och utfyllnad av djuphålor och vissa andra ombyggnadsarbeten påverkar vattenmiljön främst genom kortvarig grumling, spridning av förorenade sediment och genom att påverka bottensubstratet. Utsläpp av länshållningsvatten, processvatten och liknande kan påverka vattenkvaliteten. De muddermassor som hanteras i arbetsområdet ska i första hand återanvändas för att jämna ut botten i området kring sluss och avtappningskanaler. Bottnarna i de planerade muddringsområdena har analyserats med avseende på innehållet av metaller och organiska svårnedbrytbara ämnen. Analyserna visar att föroreningshalten är lägre än den lokala bakgrundsnivån (medelhalterna i Riddarfjärden) Kontroll Projektet har låtit ta fram ett förslag till kontrollprogram för ytvatten i byggskedet. Programmet bifogas (se bilaga A). Vid utsläpp av länshållningsvatten, processvatten och liknande ska entreprenören kontrollera föroreningshalten och i övrigt följa Stockholm Vattens riktlinjer för länshållningsvatten samt spräng- och borrvatten från byggarbetsplatser (Stockholm Vatten, ). 3.5 Grundvatten De grundvattenundersökningar som har bedrivits sedan 2007 visar att föroreningshalterna i Slussenområdets grundvatten är låga. Det kan dock inte uteslutas att det kan finnas förorenat grundvatten i fickor i berget eller dylikt. Grundvattenbortledning eller dämning under ombyggnadsarbetena kan påverka grundvattennivån. I MKB:n beskrivs de skyddsåtgärder, som bedöms vara möjliga för att förhindra negativa konsekvenser som grundvattensänkning, portrycksminskning i lera, förändrade flödesriktningar, sättning av byggnader med mera Kontroll Projektet har låtit ta fram ett särskilt förslag till kontrollprogram för grundvatten. Programmet bifogas (se Bilaga B). 7 (11)

8 3.6 Kemikaliehantering Kontroll Projektet följer de miljökrav för användning av kemikalier och produkter som projektet föreskriver. En mer detaljerad handlingsplan kommer att upprättas inför produktionsstarten. Bygg- och anläggningsprodukter granskas innan de används och projektet kommer att anvisa bedömningssystem och listor för detta. Kontroll av ställda miljökrav görs i huvudsak vid återkommande miljöronder som utgår från kraven i MEG. Alla entreprenörer ska enligt lag ha en uppdaterad förteckning över de kemiska produkter de använder (drivmedel, oljor, sprängmedel, injekteringsmedel m.m.). Platsanpassade krav för hantering av kemiska injekteringsmedel kommer att ställas i projektet. Kemiska injekteringsmedel är injekteringsmedel som i undantagsfall kan behövas om cementinjektering inte bedöms vara tillräcklig för att stoppa vattenflöden eller behöver användas för tätning av sprickor i betongkonstruktioner där sprickvidden kan tänkas påverka konstruktionens livslängd. Användningen av kemiska injekteringsmedel ska begränsas, men om de behöver användas ska entreprenören göra en platsspecifik riskanalys. I riskanalysen ska mängden kemiska injekteringsmedel, planerade skyddsåtgärder, risker och förslag till kontroll behandlas. 3.7 Massor och masshantering Målsättningen för masshanteringen inom projektet är att omgivningen ska påverkas så lite som möjligt. Hittills genomförda undersökningar av blivande schakt- och muddermassor visar att föroreningsinnehållet generellt sett är lågt. Vid rivning av byggnader och konstruktioner kommer farligt avfall att hanteras i enlighet med gällande lagkrav Kontroll Egenkontrollen av hanteringen av överskottsmassor syftar till att säkerställa att hantering och omhändertagande av massor utförs på ett miljömässigt godtagbart sätt. En plan för återanvändningen av restmaterial i projekt slussen finns framtagen och bifogas i bilaga 8E. Fornlämningar kan påträffas under arbetena. Upptagna massor ska hanteras enligt tillstånd och undersökningsplaner från Länsstyrelsen i Stockholms län. Bygg- och rivningsavfall Hanteringen av bygg- och rivningsavfall kommer att följa Kretsloppsrådets riktlinjer. Projektanpassade rivningsplaner tas fram. Slam från förbehandling av länshållningsvatten Föroreningsinnehållet i det slam som uppkommer vid förbehandling av länshållningsvatten vid sprängarbeten ska bestämmas innan vidare hantering. 8 (11)

9 3.8 Miljö- och hälsoriskutredning Ombyggnadens risker från hälso- och miljösynpunkt undersöks, bedöms och dokumenteras fortlöpande och systematiskt i enlighet med kraven i förordningen om verksamhetsutövares egenkontroll. En riskanalys för byggskedet med avseende på tredje man, naturmiljö, kulturmiljö samt sjöfart och andra samhällsviktiga funktioner pågår i projekteringen. Riskutredningar kommer även att göras under ombyggnadstiden. 3.9 Ny reglering av Mälaren Slussen ombyggnad medför att tappningskapaciteten utökas från ca 800 m³/s till m³/s vilket medför att den nuvarande regleringsregimen för Mälarens vattennivåer behöver göras om. För driftsfasen har nya tappningsbestämmelser tagits fram som förutsätter en flödesstyrd tappning i Söderström och så småningom även i Norrström. Regleringen syftar till att minska risken för översvämningar, att minska risken för låga vattennivåer samt att förhindra saltvatteninträngning. Vid utformningen av den nya regleringen tas särskild hänsyn till värdefulla strandnära naturmiljöer genom att eftersträva årstidsvariationer som gynnar strandnära naturmiljö. Regleringen ska också eftersträva att sänka vattenhastigheterna för att begränsa erosion på bottnar och anläggningar samt påverkan på sjöfarten uppströms och nedströms Slussen. Utformningen av regleringen eftersträvar vidare att, om möjligt, ta särskild hänsyn till det allmänna fiskeintresset och kulturmiljön genom längre tidsperioder med flöden i Stockholms ström, vid Riksbron, särskilt under vår och höst. Regleringen eftersträvar också tidigare och mer frekvent tappning i Hammarby (kulverten vid Skanstull) för att förbättra vattenmiljön i Årstaviken och Hammarby sjö. Under tiden för ombyggnaden föreslås tillfälliga hushållningsbestämmelser som i huvudsak innebär att de nu gällande bestämmelserna ska upprätthålls, men att tappningsordningen kan ändras om behov uppstår samt att nya avtappningskanaler får tas i anspråk när de är färdigställda Kontroll För att tillvarata ovanstående syften och hänsynstaganden har projektet tagit fram ett särskilt förslag till kontrollprogram för den nya regleringen av Mälaren. Kontrollprogrammet gäller både för bygg- och driftskedet. Programmet bifogas (se Bilaga C). För att öka säkerheten vid situationer med höga flöden har projektet tagit fram ett förslag till säkerhetsrutiner för den nya regleringen av Mälaren. Rutinerna bifogas (se bilaga D) Utvärdering och rapportering av kontrollresultaten Miljöuppföljningen i projektet kommer att dokumenteras. Projektet planerar att samråda med tillsynsmyndigheterna om hur det löpande miljöarbetet ska kommuniceras. 9 (11)

10 Vid driftsstörningar, olyckor eller liknande händelser, som kan leda till olägenheter för människors hälsa eller miljön, underrättas tillsynsmyndigheten omgående, vid behov även räddningstjänsten. Vid behov av avsteg från gällande tappningsbestämmelser tas även kontakt med SMHI i egenskap av kontrollant Hantering av klagomål Vid störande byggarbeten ska berörda fastighetsägare, boende och verksamheter informeras om arbetenas start- och stopptider. 4 Bilagor Bilaga A: Förslag till kontrollprogram för ytvatten i byggskedet (WSP, ) Bilaga B. Förslag till kontrollprogram för grundvatten (Bergab, ) Bilaga C. Förslag till kontrollprogram för ny reglering av Mälaren (Stockholms stad, ) Bilaga D. Förslag till säkerhetsrutiner för ny reglering av Mälaren (Tyréns ) Bilaga E. Plan för återanvändning av restmaterial i Projekt Slussen (Stockholms stad, ) 10 (11)

11 5 Referenser NFS 2000:15. Naturvårdsverkets föreskrifter om genomförande av mätningar och provtagningar i vissa verksamheter. Norconsult, Projekt Slussen. Åtgärdsplan för buller och stomljud under byggtiden. Stockholm Vatten, Stockholm Vattens riktlinjer för länshållningsvatten samt spräng- och borrvatten från byggarbetsplatser. Utgåva 7, mars Stockholms stad et al, Miljökrav vid upphandling av entreprenader överenskomna mellan Göteborgs, Malmö och Stockholms stad samt Trafikverket. Tyréns, Åtgärdsplan för vibrationer gällande kulturbyggnader. Oskar Lundberg, Christer Jönsson. Tyréns, Projekt Slussen Stomljud och komfortvibrationer. Konsekvensbedömning vid ombyggnad av Slussen. FSD, PM H Riskanalys avseende föroreningsspridning delområde land och berg. Granskningsversion (Ej samgranskad av Tyréns). Bergab, Kontrollprogram vattenverksamhet grundvatten 11 (11)

Projekt Slussen: Kontrollprogram vattenverksamhet - ytvatten

Projekt Slussen: Kontrollprogram vattenverksamhet - ytvatten Uppdragsnr: 10133309 1 (6) PM Projekt Slussen: Kontrollprogram vattenverksamhet - ytvatten John Sternbeck, WSP Inledning Slussen i Stockholm är uttjänt och behöver byggas om. Den nuvarande avtappningskapaciteten

Läs mer

Grundvattenbortledning från Värtaverket, AB Fortum Värme

Grundvattenbortledning från Värtaverket, AB Fortum Värme Grundvattenbortledning från Värtaverket, AB Fortum Värme Samrådsunderlag inför prövning enligt miljöbalken Innehållsförteckning 1 Administrativa uppgifter... 3 2 Bakgrund... 3 3 Hur går tillståndsprocessen

Läs mer

Innehåll. 1. Underlag. 2. Bakgrund

Innehåll. 1. Underlag. 2. Bakgrund Innehåll 1. Underlag... 2 2. Bakgrund... 2 3. Riktvärden för ljud från industriverksamhet... 3 4. Riktvärden för ljud från trafik... 3 5. Riktvärden för byggbuller... 4 6. Förutsättningar... 5 6.1. Trafikuppgifter...

Läs mer

FU 2000 Generella miljökrav - entreprenader

FU 2000 Generella miljökrav - entreprenader Handling 7.3 Giltig från Versionsnummer Antal sidor 2010-03-31 Utgåva J 9 Diarienummer Utgivningsdatum Antal bilagor F10-3435/IN10 2010-03-31 0 Beslutsfattare Ulrika Wennergren Handläggande enhet, Handläggare

Läs mer

Bilaga 8E - Plan för återanvändning av restmaterial i Projekt Slussen

Bilaga 8E - Plan för återanvändning av restmaterial i Projekt Slussen Dokumentnamn Projekteringsskede Ansvarig part Konstruktör TeknisktPM Tillståndsansökan M2 - Miljö/MKB Per Molander Upprättad datum 2011-12-21 Bilaga 8E - Plan för återanvändning av restmaterial i Projekt

Läs mer

E4 Förbifart Stockholm

E4 Förbifart Stockholm E4 Förbifart Stockholm Projektstyrningsdokument TRV Kontrollprogram under byggtiden Bilaga 3 Hamnanläggningar och sjötransporter BYGGHANDLING 2014-09-23 0N130003_Bilaga 3 Hamnanläggningar och sjötransporter_140923

Läs mer

MILJÖDIREKTIV VID PROJEKTERING OCH BYGGANDE DIVISION STOCKHOLM

MILJÖDIREKTIV VID PROJEKTERING OCH BYGGANDE DIVISION STOCKHOLM Division Stockholm DIREKTIV D-LFV 2005-1997 1(10) MILJÖDIREKTIV VID PROJEKTERING OCH BYGGANDE DIVISION STOCKHOLM Bilaga till Administrativa föreskrifter (AF) Division Stockholm DIREKTIV D-LFV 2005-1997

Läs mer

Kommunicering via e-post? Kordinater (ange centrumpunkt för punktförorening alt. hörn/noder för förorenat område, SWEREF 15.00)

Kommunicering via e-post? Kordinater (ange centrumpunkt för punktförorening alt. hörn/noder för förorenat område, SWEREF 15.00) Saneringsanmälan Enligt 28 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Anmälare Verksamhetsutövare Personnummer/organisationsnummer Gatuadress Postnummer och ort E-postadress Fastighetsbeteckning

Läs mer

Tillfälligt färjeläge Tyska Botten

Tillfälligt färjeläge Tyska Botten Anmälan om vattenverksamhet Tillfälligt färjeläge Tyska Botten Stockholms kommun, Stockholms län Komplettering 2010-10-13 Projektnummer: 883850 Dokumenttitel: Tillfälligt färjeläge Tyska Botten Skapat

Läs mer

Ny älvförbindelse, samråd för järnvägsplan och vattenverksamhet

Ny älvförbindelse, samråd för järnvägsplan och vattenverksamhet Ny älvförbindelse, samråd för järnvägsplan och vattenverksamhet Samråd 22 november 2012 Patrik Fridh, projektledare Dagordning Presentation Bakgrund Ny bro över Göta älv; förslag och konsekvenser Prövningsprocesser

Läs mer

Uppföljning av betydande miljöpåverkan(pbl)

Uppföljning av betydande miljöpåverkan(pbl) Uppföljning av betydande miljöpåverkan(pbl) Tunnelbana till Nacka och söderort Miljökonsekvensbeskrivning bilaga 7 2017-11-07 Titel: Uppföljning av betydande miljöpåverkan(pbl) Projektledare: Martin Hellgren

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av ny bussterminal för Nacka- och Värmdöbussarna vid Slussen, del av fastigheten Södermalm 7:87 m fl.

Startpromemoria för planläggning av ny bussterminal för Nacka- och Värmdöbussarna vid Slussen, del av fastigheten Södermalm 7:87 m fl. STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (13) 2011-03-17 Handläggare: Martin Schröder Tfn 08-50826628 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av ny bussterminal för

Läs mer

Därför blev miljöprövningen av Citytunneln framgångsrik

Därför blev miljöprövningen av Citytunneln framgångsrik Miljöbalksdagarna 21 mars 2013 Därför blev miljöprövningen av Citytunneln framgångsrik Wollmar Hintze, VD, Tekn dr Hintze Miljöteknik AB (tidigare Miljöchef på Citytunnelprojektet i Malmö) Wollmar Hintze,

Läs mer

Dnr 2011-1297 Tillstånd till grundvattenbortledning för Förbifart Stockholm, ert dnr M 3346-11. Bygg- och miljöförvaltningens förslag till beslut

Dnr 2011-1297 Tillstånd till grundvattenbortledning för Förbifart Stockholm, ert dnr M 3346-11. Bygg- och miljöförvaltningens förslag till beslut TJÄNSTESKRIVELSE 1 (6) 2012-01-03 Miljö- och bygglovsnämnden Dnr 2011-1297 Tillstånd till grundvattenbortledning för Förbifart Stockholm, ert dnr M 3346-11 Förslag till beslut Bygg- och miljöförvaltningens

Läs mer

Egenkontroll på skolor

Egenkontroll på skolor UI.23 Version 14/1-2016 Miljö- och byggnämnden 1(5) Egenkontroll på skolor Alla skolor och liknande verksamheter ska fortlöpande planera och kontrollera sin verksamhet. Genom er egenkontroll ska ni motverka

Läs mer

Bilaga K:1 Förslag till villkor

Bilaga K:1 Förslag till villkor Bilaga K:1 Förslag till villkor 1. Villkorsdiskussion 1.1 Inledning SKB har i avsnitt 8 i ansökan lämnat förslag till villkor och därutöver redogjort för sin uppfattning om behovet av villkor. Flera remissinstanser

Läs mer

Konsekvensutredning Boverkets allmänna råd om rivningsavfall

Konsekvensutredning Boverkets allmänna råd om rivningsavfall Konsekvensutredning Boverkets allmänna råd om rivningsavfall Boverket september 2013 Titel: Konsekvensutredning Boverkets allmänna råd om rivningsavfall Utgivare: Boverket september 2013 Dnr: 1255-369/2013

Läs mer

E6.21 Lundbyleden, delen Brantingmotet Ringömotet. Samråd December 2014 januari 2015

E6.21 Lundbyleden, delen Brantingmotet Ringömotet. Samråd December 2014 januari 2015 E6.21 Lundbyleden, delen Brantingmotet Ringömotet Samråd December 2014 januari 2015 Vägplan ger markåtkomst för vägen Planläggning Åtgärdsval Utredningsarbete VAR ska den nya vägen gå och HUR ska den utformas

Läs mer

Information om egenkontroll enligt miljöbalken för skolor

Information om egenkontroll enligt miljöbalken för skolor Överkalix kommun Miljökontoret 956 81 ÖVERKALIX Information om egenkontroll enligt miljöbalken för skolor December 2013 Varför behövs egenkontroll? En väl fungerande egenkontroll gör att förskolan tydligt

Läs mer

Sagobyn och Kv. Laxen

Sagobyn och Kv. Laxen 1 tillhörande ändring av detaljplan för Sagobyn och Kv. Laxen SAMRÅDSHANDLING Dnr MOB 2015-241 2 Planbeskrivning Inledning Handlingar En planbeskrivning skall underlätta förståelsen för planförslagets

Läs mer

Kv Lancaster, Uddevalla. Nya biografsalonger Ljud och vibrationer

Kv Lancaster, Uddevalla. Nya biografsalonger Ljud och vibrationer Kv Lancaster, Uddevalla. Nya biografsalonger Ljud och vibrationer I detta dokument anges krav på ljud- och vibrationsmiljö som hyresgästen/biografen behöver säkerställa för att bedriva godtagbar verksamhet.

Läs mer

1.1 Syftet med en periodisk besiktning enligt miljöbalken

1.1 Syftet med en periodisk besiktning enligt miljöbalken Uppdragsnr: 10095928 1 (7) PM Kommentarer till periodisk besiktning av RagnSells, Fagerliden deponi och avfallsanläggning 2011 1 Allmänna 1.1 Syftet med en periodisk besiktning enligt miljöbalken Med besiktning

Läs mer

FÖRSTUDIE SOM UNDERLAG INFÖR SKATTNING AV ÅL I GRUNDVIKEN, KARLSTADS KOMMUN, VÄRMLANDS LÄN

FÖRSTUDIE SOM UNDERLAG INFÖR SKATTNING AV ÅL I GRUNDVIKEN, KARLSTADS KOMMUN, VÄRMLANDS LÄN Karlstads kommun KARLSTADS KOMMUN, VÄRMLANDS LÄN UPPDRAGSNUMMER 1331177000 KARLSTAD Sweco Environment AB Martin Stenqvist 1 (8) Sweco Kanikenäsbanken 10 Box 385, 651 09 Karlstad Telefon 054-14 17 00 Telefax

Läs mer

Tillsyn väg- och spårtrafik

Tillsyn väg- och spårtrafik Tillsyn väg- och spårtrafik Dokumenter behandlar översiktligt vanligt förekommande störningar från väg- och spårtrafik, hur störningarna kan åtgärdas och vilka roller olika aktörer har enligt miljöbalken.

Läs mer

Tolkningar och bedömningar av Egenkontrollförordningen

Tolkningar och bedömningar av Egenkontrollförordningen TILLSYNSSAMVERKAN I HALLAND - MILJÖ Datum Dnr 2004-12-20 RH0325 Tolkningar och bedömningar av Egenkontrollförordningen Förordningen om verksamhetsutövarens egenkontroll (FVE) (SFS 1998:901) gäller för

Läs mer

FÄRGAREN 3, KRISTIANSTAD

FÄRGAREN 3, KRISTIANSTAD PM GEOTEKNIK FÄRGAREN 3, KRISTIANSTAD 2013-07-01 Innehållsförteckning 1 Objekt... 4 2 Ändamål... 4 3 Underlag för PM... 5 4 Befintliga förhållanden... 5 5 Geotekniska förhållanden... 5 6 Hydrogeologiska

Läs mer

Sanering av tidigare kemtvätt inom Kv. Järnsågen, Trollhättan

Sanering av tidigare kemtvätt inom Kv. Järnsågen, Trollhättan RAPPORT Handläggare Pär Wigholm Tel +46 (0)10 505 84 76 Mobil +46 (0)701 84 74 76 Fax +46 520 103 95 par.wigholm@afconsult.com 1 (16) Datum 2014-08-22 Trollhättans Stad Hållbart samhälle 461 29 Trollhättan

Läs mer

Miljöprogram för entreprenader -Ramavtal kategori 2

Miljöprogram för entreprenader -Ramavtal kategori 2 Miljöprogram för entreprenader -Ramavtal kategori 2 Utförandeentreprenad sid 2-7 Totalentreprenad sid 8-14 Bilagor 1. Vasakronans miljöpolicy 2. Vasakronans energistrategi 3. Vasakronans avfallstrategi

Läs mer

Allmänna bestämmelser och anvisningar

Allmänna bestämmelser och anvisningar 2012-12-05 Allmänna bestämmelser och anvisningar För markarbeten inom eller intill jordförlagda anläggningar (ledningar, pumpstationer etc.) tillhörande Stockholm Vatten. I allmänna bestämmelser och anvisningar

Läs mer

Upplands-Bro kommun Örnäs 1:1, Kungsängen Golf och Rekreation

Upplands-Bro kommun Örnäs 1:1, Kungsängen Golf och Rekreation Upplands-Bro kommun Örnäs 1:1, Kungsängen Golf och Rekreation PM Geoteknik PROJEKTERINGSUNDERLAG Upprättad 2010-05-28, reviderad 2010-05-31 Upprättad av: Mats Tidlund PM Geoteknik Kund Kungsängen Golf

Läs mer

RAPPORT. Detaljplan Församlingen 27 & 28, Södertälje SÖDERTÄLJE KOMMUN MILJÖ INFRASTRUKTUR TRAFIKBULLERUTREDNING FÖR VÄG- OCH SPÅRTRAFIK

RAPPORT. Detaljplan Församlingen 27 & 28, Södertälje SÖDERTÄLJE KOMMUN MILJÖ INFRASTRUKTUR TRAFIKBULLERUTREDNING FÖR VÄG- OCH SPÅRTRAFIK repo001.docx 2012-03-2914 RAPPORT SÖDERTÄLJE KOMMUN Detaljplan Församlingen 27 & 28, Södertälje UPPDRAGSNUMMER 1150973000 TRAFIKBULLERUTREDNING FÖR VÄG- OCH SPÅRTRAFIK [GRANSKAD] MILJÖ INFRASTRUKTUR RIKARD

Läs mer

HANDLINGAR Plankarta skala 1:1000 med bestämmelser Plan och genomförandebeskrivning

HANDLINGAR Plankarta skala 1:1000 med bestämmelser Plan och genomförandebeskrivning Ändring av detaljplan för del av Perstorp 23:4 Jeans damm Perstorps kommun, Skåne län PLAN och GENOMFÖRANDEBESKRIVNING UTSTÄLLNING HANDLINGAR Plankarta skala 1:1000 med bestämmelser Plan och genomförandebeskrivning

Läs mer

INFORMATION OM HUR MAN SÖKER TILLSTÅND FÖR VATTENVERKSAMHET ENLIGT 11 KAP. MILJÖBALKEN

INFORMATION OM HUR MAN SÖKER TILLSTÅND FÖR VATTENVERKSAMHET ENLIGT 11 KAP. MILJÖBALKEN INFORMATION OM HUR MAN SÖKER TILLSTÅND FÖR VATTENVERKSAMHET ENLIGT 11 KAP. MILJÖBALKEN INNEHÅLLSFÖRTECKNING Inledning... 2 Översikt över tillståndsprocessens olika steg... 2 1. Samråd... 2 2. Upprättande

Läs mer

B EHOVSBEDÖMNING. Kvarteret Spinnhuset. (Bostäder, kontor, hotell) inom Saltängen i Norrköping. tillhörande detaljplan för

B EHOVSBEDÖMNING. Kvarteret Spinnhuset. (Bostäder, kontor, hotell) inom Saltängen i Norrköping. tillhörande detaljplan för Vårt diarienummer SPN-120/2009 214 B EHOVSBEDÖMNING tillhörande detaljplan för Kvarteret Spinnhuset (Bostäder, kontor, hotell) inom Saltängen i Norrköping, fysisk planering Den 4 maj 2010, reviderad den

Läs mer

Bostäder vid Vällkullevägen inom Kullbäckstorp 2:2 mfl. Bahatin Gündüz 010 505 47 81 bahatin.gunduz@afconsult.com

Bostäder vid Vällkullevägen inom Kullbäckstorp 2:2 mfl. Bahatin Gündüz 010 505 47 81 bahatin.gunduz@afconsult.com Härryda kommun Bostäder vid Vällkullevägen inom Kullbäckstorp 2:2 mfl. Teknisk PM Geoteknik Underlag för detaljplan 2012-06-29 Handläggare: i samråd med: Bahatin Gündüz 010 505 47 81 bahatin.gunduz@afconsult.com

Läs mer

Tillstånd enligt miljöbalken (1998:808) till mellanlagring av avfall vid NEMAX Miljöhantering AB, Lekebergs kommun. Kod 90.50 B, 90.

Tillstånd enligt miljöbalken (1998:808) till mellanlagring av avfall vid NEMAX Miljöhantering AB, Lekebergs kommun. Kod 90.50 B, 90. 1(9) Miljöprövningsdelegationen NEMAX Miljöhantering AB Skoftesta Gård 692 93 KUMLA Tillstånd enligt miljöbalken (1998:808) till mellanlagring av avfall vid NEMAX Miljöhantering AB, Lekebergs kommun. Kod

Läs mer

Undersökning av förekomst av metallförorening i ytlig jord, bostadsrättsföreningarna Hejaren 2 och Hejaren 3 i Sundbybergs kommun.

Undersökning av förekomst av metallförorening i ytlig jord, bostadsrättsföreningarna Hejaren 2 och Hejaren 3 i Sundbybergs kommun. PM UPPDRAG Markundersökning Hejaren UPPDRAGSNUMMER 1155638 UPPDRAGSLEDARE Leo Mille UPPRÄTTAD AV Leo Mille DATUM 2010-11-25 Undersökning av förekomst av metallförorening i ytlig jord, bostadsrättsföreningarna

Läs mer

Egenkontroll. - ditt ansvar som verksamhetsutövare

Egenkontroll. - ditt ansvar som verksamhetsutövare Samhällsbyggnadsförvaltningen Miljöavdelningen Egenkontroll - ditt ansvar som verksamhetsutövare Som företagare är det ditt ansvar att veta hur din verksamhet påverkar omgivningen. Detsamma gäller även

Läs mer

FAKTABLAD Kemikalieförteckning. Checklista och exempel 2013-04-11. WSP Natlikan

FAKTABLAD Kemikalieförteckning. Checklista och exempel 2013-04-11. WSP Natlikan FAKTABLAD Kemikalieförteckning Checklista och exempel 2013-04-11 WSP Natlikan Om WSP Natlikan Lösningar för ett resultatinriktat hållbarhetsarbete WSP Natlikan har affärsmässiga lösningar för att förbättra

Läs mer

Teknisk handbok Projektering

Teknisk handbok Projektering Teknisk handbok Projektering Teknisk handbok Projektering... 1 Läsanvisningar... 2 1. Lagar, bestämmelser och riktlinjer... 2 1.1. Handlingar som åberopas... 2 2. Projektledning... 2 2.1. Projektstart...

Läs mer

UPPGIFTER I EGENKONTROLL ENLIGT MILJÖBALKEN

UPPGIFTER I EGENKONTROLL ENLIGT MILJÖBALKEN Miljö- och byggenheten informerar om UPPGIFTER I EGENKONTROLL ENLIGT MILJÖBALKEN Exempel på punkter som ska finnas med i egenkontrollen Här följer exempel på punkter som ska finnas med i verksamhetens

Läs mer

2 Allmänna regler för byggnader 2:2 Ekonomiskt rimlig livslängd

2 Allmänna regler för byggnader 2:2 Ekonomiskt rimlig livslängd 2:1 Material och produkter 2 Allmänna regler för byggnader 2:2 Ekonomiskt rimlig livslängd 2 5 Allmänna regler för byggnader Detta avsnitt innehåller föreskrifter och allmänna råd till 9 kap. 1 PBL samt

Läs mer

Miljöprövning för tunnelbana till Arenastaden. Bilaga 1 Konsoliderad version av villkorsförslag

Miljöprövning för tunnelbana till Arenastaden. Bilaga 1 Konsoliderad version av villkorsförslag Miljöprövning för tunnelbana till Arenastaden Bilaga 1 Konsoliderad version av villkorsförslag Villkorsförslag, 2017-06-15 1. Villkorsförslag 1.1 Slutliga villkor Allmänt villkor 1. Verksamheten ska bedrivas

Läs mer

PM - UTREDNING AVSEENDE SKYDDSÅTGÄRDER, LANDVETTERS-BACKA

PM - UTREDNING AVSEENDE SKYDDSÅTGÄRDER, LANDVETTERS-BACKA PM - UTREDNING AVSEENDE SKYDDSÅTGÄRDER, LANDVETTERS-BACKA ADRESS COWI AB Skärgårdsgatan 1 Box 12076 402 41 Göteborg Sverige TEL 010 850 10 00 FAX 010 850 10 10 WWW cowi.se PM- UTREDNING AVSEENDE SKYDDSÅTGÄRDER,

Läs mer

Kommunfullmäktige i Kils kommun förslag till vattenskyddsföreskrifter för Nilsby grundvattentäkt i Kils kommun;

Kommunfullmäktige i Kils kommun förslag till vattenskyddsföreskrifter för Nilsby grundvattentäkt i Kils kommun; UTKAST Kommunfullmäktige i Kils kommun förslag till vattenskyddsföreskrifter för Nilsby grundvattentäkt i Kils kommun; Förslag till skyddsföreskrifter tillhörande vattenskyddsområde för Fryksta grundvattentäkt

Läs mer

DELDOM 2014-02-13 meddelad i Nacka Strand

DELDOM 2014-02-13 meddelad i Nacka Strand 1 NACKA TINGSRÄTT DELDOM 2014-02-13 meddelad i Nacka Strand Mål nr M 1425-12 SÖKANDE Stockholms kommun, 212000-0142 Box 8189 104 20 Stockholm Ombud: Advokaterna Per Molander och Bo Hansson Mannheimer Swartling

Läs mer

Behovsbedömning. Detaljplan för Alby Gård och Gula Villan. Del av Alby 15:32 i Botkyrka kommun. Bild på Alby gård, mars 2015.

Behovsbedömning. Detaljplan för Alby Gård och Gula Villan. Del av Alby 15:32 i Botkyrka kommun. Bild på Alby gård, mars 2015. Behovsbedömning Detaljplan för Alby Gård och Gula Villan Del av Alby 15:32 i Botkyrka kommun Bild på Alby gård, mars 2015. Behovsbedömningen av detaljplan för Alby Gård, del av Alby 15:32, är framtagen

Läs mer

E4 Stockholm Uppsala, Trafikplats Måby

E4 Stockholm Uppsala, Trafikplats Måby TEKNISKT PM GEOTEKNIK E4 Stockholm Uppsala, Trafikplats Måby Sigtuna Kommun, Stockholms Län Arbetsplan, Utställelsehandling 2011-11-18 Projektnummer: 8447022 Dokumenttitel: Tekniskt PM Geoteknik Skapat

Läs mer

2007-01-04 10083754. Rev. A 2007-06-20. Stugsund, fd impregnering Söderhamns kommun. Geoteknisk undersökning. PM. Handläggare: Mats Granström

2007-01-04 10083754. Rev. A 2007-06-20. Stugsund, fd impregnering Söderhamns kommun. Geoteknisk undersökning. PM. Handläggare: Mats Granström Stugsund, fd impregnering Söderhamns kommun Geoteknisk undersökning. PM Handläggare: Mats Granström WSP Samhällsbyggnad Norra Skeppargatan 11 803 20 Gävle Tel: 026-66 35 50 Fax: 026-66 35 60 WSP Sverige

Läs mer

Ny verksamhet Befintlig verksamhet Avslutande av verksamhet Annat. byggomiljokontoret@norrkoping.se Bygg- och miljökontoret Miljö- och hälsoskydd

Ny verksamhet Befintlig verksamhet Avslutande av verksamhet Annat. byggomiljokontoret@norrkoping.se Bygg- och miljökontoret Miljö- och hälsoskydd Administrativa uppgifter 1(8) ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET - Enligt 9 kap. 6 i miljöbalken samt 10 i miljöprövningsförordningen (2013:251) Anläggning, namn Organisations- eller personnummer Kund-ID

Läs mer

INFORMATION OM EGENKONTROLL

INFORMATION OM EGENKONTROLL INFORMATION OM EGENKONTROLL Väl fungerande rutiner i verksamheten gör att fel på utrustning och felaktig hantering kan upptäckas innan allvarlig skada inträffar. Egenkontrollen är ett verktyg för att skapa

Läs mer

FYSISK SKYDDSROND OCH EGENKONTROLL CHECKLISTA

FYSISK SKYDDSROND OCH EGENKONTROLL CHECKLISTA FYSISK SKYDDSROND OCH EGENKONTROLL CHECKLISTA 1 (11) Verksamhetsutövaren ska fortlöpande och systematiskt identifiera, förutse och förebygga risker i verksamheten utifrån hälso- och miljösynpunkt. Ett

Läs mer

SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR ULRICEHAMN VATTENSKYDDSOMRÅDE, ULRICEHAMNS KOMMUN

SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR ULRICEHAMN VATTENSKYDDSOMRÅDE, ULRICEHAMNS KOMMUN SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR ULRICEHAMN VATTENSKYDDSOMRÅDE, ULRICEHAMNS KOMMUN Fastställda av kommunfullmäktige 2012-10-29 142 Med stöd av 7 kap 21 miljöbalken har kommunfullmäktige i Ulricehamn beslutat om

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN AXET 1

BEHOVSBEDÖMNING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN AXET 1 BEHOVSBEDÖMNING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN AET 1 VALDEMARSVIKS KOMMUN Östergötlands län Kompletterad 2015-05-27 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 PLANENSSYFTE OCH HUVUDDRAG... 2 ALTERNATIV

Läs mer

DOM 2006-02-03 Stockholm

DOM 2006-02-03 Stockholm SVEA HOVRÄTT DOM 2006-02-03 Stockholm Mål nr Sid 1 (5) ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, miljödomstolen, dom den 28 januari 2005 i mål nr M 344-02, se bilaga A KLAGANDE 1. Rolf Arnemo Arvid Västgötes

Läs mer

LEKSANDSBOSTÄDER AB 2015-07-01. Sweco Environment AB. Falun Miljö. Trafikbullerutredning för Snedkanten, Leksands kommun UPPDRAGSNUMMER 1520988

LEKSANDSBOSTÄDER AB 2015-07-01. Sweco Environment AB. Falun Miljö. Trafikbullerutredning för Snedkanten, Leksands kommun UPPDRAGSNUMMER 1520988 memo03.docx 2012-03-28-14 PM LEKSANDSBOSTÄDER AB Trafikbullerutredning för Snedkanten, Leksands kommun UPPDRAGSNUMMER 1520988 SLUTRAPPORT VERSION 2 Sweco Environment AB Falun Miljö UPPDRAGSLEDARE/HANDLÄGGARE:

Läs mer

Innehåll. Bilaga 3 Sammanvägd ljudnivå vid fasad

Innehåll. Bilaga 3 Sammanvägd ljudnivå vid fasad PM LEKSANDSBOSTÄDER AB Trafikbullerutredning för Snedkanten, Leksands kommun UPPDRAGSNUMMER 1520988 SLUTRAPPORT VERSION 4 Rev Sweco Environment AB Falun Miljö UPPDRAGSLEDARE/HANDLÄGGARE: SARA DAHSLTEN

Läs mer

Advokat Joakim A. Nyman, Joakim A. Nyman Advokat AB Köpmangatan 41, 831 30 ÖSTERSUND Tel 063-103332 Fax 063-100332 joakim@nymanadvokat.

Advokat Joakim A. Nyman, Joakim A. Nyman Advokat AB Köpmangatan 41, 831 30 ÖSTERSUND Tel 063-103332 Fax 063-100332 joakim@nymanadvokat. 1 Östersunds Tingsrätt Mark- och miljödomstolen Box 708 831 28 ÖSTERSUND Sökande Jämtkraft AB, 556001-6064 Box 394, 831 25 ÖSTERSUND Ombud Advokat Joakim A. Nyman, Joakim A. Nyman Advokat AB Köpmangatan

Läs mer

SKYDDSFÖRESKRIFTER inom skyddsområdet för ytvattentäkten Nedre Glottern, Norrköpings kommun

SKYDDSFÖRESKRIFTER inom skyddsområdet för ytvattentäkten Nedre Glottern, Norrköpings kommun 1(7) SKYDDSFÖRESKRIFTER inom skyddsområdet för ytvattentäkten Nedre Glottern, Norrköpings kommun Nedan angivna föreskrifter, meddelade med stöd av 7 kap. 21-22 miljöbalken (1998:808), gäller inom de skyddszoner

Läs mer

Anmälan av överklagande av miljöprövningsdelega-tionens

Anmälan av överklagande av miljöprövningsdelega-tionens BilagaB 2009-12-29 Christer Rosenblad Stadsmiljö 08-508 262 94 christer.rosenblad@tk.stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden 2010-02-08 Anmälan av överklagande av miljöprövningsdelega-tionens

Läs mer

Yttrande över program för Älta centrum.

Yttrande över program för Älta centrum. 1 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden 2014-02-02 KFKS 2012/696-214 Planenheten Nacka kommun 131 81 Nacka Yttrande över program för Älta centrum. Sammanfattning En fördjupad översiktsplan bör tas fram för Älta

Läs mer

Att söka tillstånd. 2. Samråd

Att söka tillstånd. 2. Samråd Bilaga 1 Att söka tillstånd Arbete pågår inom MPD-nätverket med att ta fram en länsstyrelsegemensam informationsbroschyr Att söka tillstånd. Miljösamverkan Sveriges projekt Samråd enligt 6 kap. miljöbalken

Läs mer

Arbetar främst med utredningar och riskbedömningar inom förorenad mark.

Arbetar främst med utredningar och riskbedömningar inom förorenad mark. Välkomna! Teresia Kling, Miljökonsult på Ramböll sen två år tillbaka. Arbetar främst med utredningar och riskbedömningar inom förorenad mark. Tidigare jobbat på Miljökontoret i Borås och några andra mindre

Läs mer

Tillsynsplan för miljöbalkstillsynen i Eslövs kommun 2015

Tillsynsplan för miljöbalkstillsynen i Eslövs kommun 2015 Tillsynsplan för miljöbalkstillsynen i Eslövs kommun 2015 Inledning I behovsutredningen har vi identifierat Vatten som ett fokusområde för miljötillsynen där det finns ett stort och uppenbart behov av

Läs mer

TILLSTÅNDSANSÖKAN ANSÖKAN BYLANDETS AVLOPPSRENINGSVERK SAMRÅDSHANDLING SEAB. Karlstad 2013-05-21. Uppdragsnummer 2004-30

TILLSTÅNDSANSÖKAN ANSÖKAN BYLANDETS AVLOPPSRENINGSVERK SAMRÅDSHANDLING SEAB. Karlstad 2013-05-21. Uppdragsnummer 2004-30 TILLSTÅNDSANSÖKAN ANSÖKAN BYLANDETS AVLOPPSRENINGSVERK Karlstad Uppdragsnummer 2004-30 VA-Konsulten Magnus Aronsson AB Granitvägen 28 653 50 Karlstad Telefon 070-307 87 75 arv:2004-30 Tillsta ndsanso kan:130521

Läs mer

Detaljplan för InfraCity Nordväst i Upplands Väsby kommun

Detaljplan för InfraCity Nordväst i Upplands Väsby kommun Underrättelsehandling nr. 2 Enkelt planförfarande Dnr: BN/2009:505 Detaljplan för InfraCity Nordväst i Upplands Väsby kommun GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Genomförandebeskrivningen behandlar de organisatoriska,

Läs mer

Datum Tel Fastighetskontoret Mobil Stockholm

Datum Tel Fastighetskontoret Mobil Stockholm RAPPORT C 1 (7) Handläggare Daniel Lindfors Datum 20150317 Tel +46 10 505 60 88 Fastighetskontoret Mobil +46 70 184 57 88 Box 8312 Fax +46 10 505 00 10 104 20 Stockholm Daniel.lindfors@afconsult.com Att:

Läs mer

Riktlinjer för fordonstvättar i Nybro kommun Riktlinjer beslutade av myndighetsnämnden Nybro kommun 2014-0 -0,

Riktlinjer för fordonstvättar i Nybro kommun Riktlinjer beslutade av myndighetsnämnden Nybro kommun 2014-0 -0, Riktlinjer för fordonstvättar i Nybro kommun Riktlinjer beslutade av myndighetsnämnden Nybro kommun 2014-0 -0, Nybro-logga Riktlinjer för fordonstvättar i Nybro kommun Spillvatten från fordonstvättar innehåller

Läs mer

RISKBEDÖMNING STORA BRÅTA, LERUM

RISKBEDÖMNING STORA BRÅTA, LERUM repo001.docx 2012-03-2914 UPPDRAGSNUMMER 1340010000 EN KVALITATIV RISKBEDÖMNING MED AVSEEENDE PÅ TRANSPORTER AV FARLIGT GODS INFÖR PLANERAD ETABLERING AV BOSTÄDER I STORA BRÅTA, LERUMS KOMMUN Sweco Environment

Läs mer

BILAGA 3 GEOTEKNISK UNDERSÖKNING DETALJPLAN FÖR SKUMMESLÖV 24:1 M FL. FAST. SKUMMESLÖVSSTRAND, LAHOLMS KN. Växjö 2009-11-30 SWECO Infrastructure AB

BILAGA 3 GEOTEKNISK UNDERSÖKNING DETALJPLAN FÖR SKUMMESLÖV 24:1 M FL. FAST. SKUMMESLÖVSSTRAND, LAHOLMS KN. Växjö 2009-11-30 SWECO Infrastructure AB BILAGA 3 GEOTEKNISK UNDERSÖKNING DETALJPLAN FÖR SKUMMESLÖV 24:1 M FL. FAST. SKUMMESLÖVSSTRAND, LAHOLMS KN Växjö 2009-11-30 SWECO Infrastructure AB Henrik Malmberg Anders Petersson Uppdragsnummer 2292762

Läs mer

ÖSTRANDS MASSAFABRIK GRANSKNINGSUTLÅTANDE

ÖSTRANDS MASSAFABRIK GRANSKNINGSUTLÅTANDE Antagandehandling 2015-09-30 Sid 1 DETALJPLAN ÖSTRANDS MASSAFABRIK Östrand 3:4 m.fl, Västernorrlands län GRANSKNINGSUTLÅTANDE ANTAGANDEHANDLING 2015-09-30 GRANSKNINGENS GENOMFÖRANDE Berörda Detaljplanens

Läs mer

RAPPORT. Kil, Södra Hannäs 1:46 SBK VÄRMLAND AB SWECO CIVIL AB KARLSTAD GEOTEKNIK GEOTEKNISK UNDERSÖKNING INFÖR UPPRÄTTANDE AV DETALJPLAN

RAPPORT. Kil, Södra Hannäs 1:46 SBK VÄRMLAND AB SWECO CIVIL AB KARLSTAD GEOTEKNIK GEOTEKNISK UNDERSÖKNING INFÖR UPPRÄTTANDE AV DETALJPLAN RAPPORT SBK VÄRMLAND AB Kil, Södra Hannäs 1:46 UPPDRAGSNUMMER 2335882000 GEOTEKNISK UNDERSÖKNING INFÖR UPPRÄTTANDE AV DETALJPLAN 2015-06-17 SWECO CIVIL AB KARLSTAD GEOTEKNIK EVA-LENA ERIKSSON repo002.docx

Läs mer

ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN 9 kap 6, 1 kap 10 miljöprövningsförordningen (2013:251)

ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN 9 kap 6, 1 kap 10 miljöprövningsförordningen (2013:251) Anmälan skickas i två exemplar till Västerviks kommun Miljö och byggnadskontoret 593 80 Västervik Telefon: 0490-25 40 00 E-post: mbn@vastervik.se ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN 9 kap 6, 1 kap 10 miljöprövningsförordningen

Läs mer

PD Startboxen, Solna. Granskningshandling 2014-11-14 Rev. 141210. Översiktlig geoteknisk undersökning. Uppdragsnummer: 7178418-5000

PD Startboxen, Solna. Granskningshandling 2014-11-14 Rev. 141210. Översiktlig geoteknisk undersökning. Uppdragsnummer: 7178418-5000 PD Startboxen, Solna Granskningshandling 2014-11-14 Rev. 141210 PD Startboxen, Solna Översiktlig geoteknisk undersökning Uppdragsnummer: 7178418-5000 PM Uppgifter om dokumentet: Beställare, Slutkund Objekt

Läs mer

Förtydliganden och rekommendationer avseende risker kring förorenat berggrundvatten inom fastigheten Falkenbäck 25, Varbergs kommun

Förtydliganden och rekommendationer avseende risker kring förorenat berggrundvatten inom fastigheten Falkenbäck 25, Varbergs kommun Handläggare Ann-Sofie Östlund Telefon +46 10 505 32 32 Mobil +46 0 32 6 395 E-post ann-sofie.ostlund@afconsult.com Till Varbergs kommun Att: Fredrik Olausson Samhällsutvecklingskontoret 432 80 Varberg

Läs mer

RAPPORT. Bullerutredning, Kv. Lejonet TIERPS KOMMUN UPPDRAGSNUMMER 2175468000 2016-03-30 SWECO CIVIL AB ÖREBRO INFRA

RAPPORT. Bullerutredning, Kv. Lejonet TIERPS KOMMUN UPPDRAGSNUMMER 2175468000 2016-03-30 SWECO CIVIL AB ÖREBRO INFRA TIERPS KOMMUN Bullerutredning, Kv. Lejonet UPPDRAGSNUMMER 2175468000 SWECO CIVIL AB ÖREBRO INFRA ANDREAS PERSSON NICKLAS BERGKVIST Uppdragsledare, Akustiker Granskare, Akustiker repo001.docx 2012-03-2914

Läs mer

Allmänna platser Kommunen föreslås vara huvudman för allmänna platser inom planområdet.

Allmänna platser Kommunen föreslås vara huvudman för allmänna platser inom planområdet. men ändras eller upphävs planen finns det ingen rätt till ersättning för de byggrätter som gått förlorade. Ansvarsfördelning och huvudmannaskap Allmänna platser Kommunen föreslås vara huvudman för allmänna

Läs mer

EGENKONTROLL ENLIGT MILJÖBALKEN

EGENKONTROLL ENLIGT MILJÖBALKEN Miljö- och byggenheten informerar om EGENKONTROLL ENLIGT MILJÖBALKEN En kort vägledning om egenkontroll Alla som bedriver en verksamhet måste ha egenkontroll. Den är ett verktyg för att skapa rutiner och

Läs mer

RAPPORT ANSÖKAN OM TILLSTÅND FÖR BRÄNNVALLEN SLAMAVVATTNINGSANLÄGGNING ÅRE KOMMUN SWECO ENVIRONMENT AB ÖSTERSUND VATTEN OCH MILJÖ SAMRÅDSUNDERLAG

RAPPORT ANSÖKAN OM TILLSTÅND FÖR BRÄNNVALLEN SLAMAVVATTNINGSANLÄGGNING ÅRE KOMMUN SWECO ENVIRONMENT AB ÖSTERSUND VATTEN OCH MILJÖ SAMRÅDSUNDERLAG ÅRE KOMMUN UPPDRAGSNUMMER1644649000 SAMRÅDSUNDERLAG SAMRÅDSUNDERLAG ÖSTERSUND SWECO ENVIRONMENT AB ÖSTERSUND VATTEN OCH MILJÖ JESSIC RAFTSJÖ LINDBERG HELENA FUREMAN 1 (9) S w e co Bangårdsgatan 2 Box 553

Läs mer

1(5) ra04s 2011-02-17 Sweco Parkgatan 3 Box 1902, 791 19 Falun Telefon 023-464 00 Telefax 023-464 01 www.sweco.se. Sweco Environment AB

1(5) ra04s 2011-02-17 Sweco Parkgatan 3 Box 1902, 791 19 Falun Telefon 023-464 00 Telefax 023-464 01 www.sweco.se. Sweco Environment AB Svensk markexploatering AB VA-utredning till detaljplan Uppdragsnummer 1570096 Tomtområde vid Digernäs 5:5 och 1:45 Falun rev. 2013-10-09 Sweco Environment AB 1(5) Sweco Parkgatan 3 Box 1902, 791 19 Falun

Läs mer

Miljörapport 2008. Svensk Biogas i Linköping AB Norrköping Biogas Anläggning 0581-1106

Miljörapport 2008. Svensk Biogas i Linköping AB Norrköping Biogas Anläggning 0581-1106 Svensk Biogas i Linköping AB Norrköping Biogas Anläggning 0581-1106 Innehållsförteckning 1 Verksamhetsbeskrivning... 2 1.1 Organisation och ansvarsfördelning... 2 1.2 Beskrivning av verksamheten... 2 1.3

Läs mer

Information om egenkontroll enligt miljöbalken för förskolor

Information om egenkontroll enligt miljöbalken för förskolor Överkalix kommun Miljökontoret 956 81 ÖVERKALIX Information om egenkontroll enligt miljöbalken för förskolor December 2013 Varför behövs egenkontroll? En väl fungerande egenkontroll gör att förskolan tydligt

Läs mer

Kanaludden Härnösand Geoteknisk undersökning

Kanaludden Härnösand Geoteknisk undersökning PM Geoteknik och Miljö Projektledare Sören Westberg AB Kanaludden Härnösand Geoteknisk undersökning Sundsvall 2016-03-02 Kanaludden Härnösand Geoteknisk undersökning Datum 2016-03-02 Uppdragsnummer 1320018771

Läs mer

Länsstyrelsen har enligt nedanstående inte agerat i enlighet med sitt uppdrag som tillsynsmyndighet.

Länsstyrelsen har enligt nedanstående inte agerat i enlighet med sitt uppdrag som tillsynsmyndighet. Till Länsstyrelsen i Västra Götalands län vastragotaland@lansstyrelsen.se Yrkande ang. inledande arbeten för Västlänken Trafikverkets objekt nr. VVA 119 samt TRV 2015/24562 Saken Trafikverket har utan

Läs mer

Sweco Civil AB Org.nr 556507-0868 säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen

Sweco Civil AB Org.nr 556507-0868 säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen SAMHÄLLSBYGGNADSKONTORET, PARTILLE KOMMUN Detaljplan för ny verksamhet, Jonsereds herrgård Översiktlig geoteknisk utredning inför detaljplan UPPDRAGSNUMMER 2305 725 FÖR DETALJPLAN SWECO CIVIL AB GEOTEKNIK,

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING. Behovsbedömning. Dnr MOB 2015-72. tillhörande ändring av detaljplan för. del av Hultsfred 3:1 m.fl

ANTAGANDEHANDLING. Behovsbedömning. Dnr MOB 2015-72. tillhörande ändring av detaljplan för. del av Hultsfred 3:1 m.fl ANTAGANDEHANDLING Dnr MOB 2015-72 tillhörande ändring av detaljplan för del av Hultsfred 3:1 m.fl 1 Enligt 6 kap 11 miljöbalken ska kommunen göra en miljöbedömning när en detaljplan upprättas. en är ett

Läs mer

Länsstyrelsen i Stockholms län 2011-07-29 Överklagandeenheten 2 Box 220 67 104 22 STOCKHOLM

Länsstyrelsen i Stockholms län 2011-07-29 Överklagandeenheten 2 Box 220 67 104 22 STOCKHOLM Dnr 4031-17811-11 Länsstyrelsen i Stockholms län 2011-07-29 Överklagandeenheten 2 Box 220 67 104 22 STOCKHOLM Överklagan på Detaljplan för del av Sicklaön 13:3 m.fl., Ny förbindelse mellan Kvarnholmen

Läs mer

PROJEKTERINGS-PM GEOTEKNIK. Geoteknisk utredning för ny VA-ledning och ny väg (Etapp 1) i Svärtinge Skogsbacke, Norrköping Kommun 2014-09-15

PROJEKTERINGS-PM GEOTEKNIK. Geoteknisk utredning för ny VA-ledning och ny väg (Etapp 1) i Svärtinge Skogsbacke, Norrköping Kommun 2014-09-15 PROJEKTERINGS-PM GEOTEKNIK Geoteknisk utredning för ny VA-ledning och ny väg (Etapp 1) i Svärtinge, Norrköping Kommun 2014-09-15 Upprättad av: Christopher Roxström Granskad av: Christina Berglund Godkänd

Läs mer

Gemensam policy för verksamheter som verkar på Södertörn. Botkyrka, Haninge, Huddinge, Nacka, Nynäshamn, Nykvarn, Salem, Södertälje, Tyresö, Värmdö

Gemensam policy för verksamheter som verkar på Södertörn. Botkyrka, Haninge, Huddinge, Nacka, Nynäshamn, Nykvarn, Salem, Södertälje, Tyresö, Värmdö Gemensam policy för verksamheter som verkar på Södertörn Botkyrka, Haninge, Huddinge, Nacka, Nynäshamn, Nykvarn, Salem, Södertälje, Tyresö, Värmdö Vägledning Hantering och lagring av kemiska produkter

Läs mer

TASMET AB - SCHAKTNING AV PROVGROPAR I NORRA KÄRR

TASMET AB - SCHAKTNING AV PROVGROPAR I NORRA KÄRR TASMET AB - SCHAKTNING AV PROVGROPAR I NORRA KÄRR SAMRÅDSUNDERLAG Framställd för: Myndigheter, enskilda och organisationer Uppdragsnummer: 1270389 Innehållsförteckning ADMINISTRATIVA UPPGIFTER... 1 1.0

Läs mer

PM-GEOTEKNIK. Karlstad. Kv. Plinten 1 Nybyggnation av bostäder KARLSTADS KOMMUN KARLSTAD GEOTEKNIK

PM-GEOTEKNIK. Karlstad. Kv. Plinten 1 Nybyggnation av bostäder KARLSTADS KOMMUN KARLSTAD GEOTEKNIK PM-GEOTEKNIK KARLSTADS KOMMUN Karlstad. Kv. Plinten 1 Nybyggnation av bostäder UPPDRAGSNUMMER 2335890 GEOTEKNISK UNDERSÖKNING MED AVSEEDNDE PÅ GRUNDLÄGGNING - PROJEKTERINGSUNDERLAG 2015-08-10 KARLSTAD

Läs mer

SOLNA STAD 1 (9) Stadsbyggnadsförvaltningen Caroline Novak 2013-03-06 SBN 2010:1430. inom stadsdelarna Skytteholm och Hagalund, upprättad i juni 2012

SOLNA STAD 1 (9) Stadsbyggnadsförvaltningen Caroline Novak 2013-03-06 SBN 2010:1430. inom stadsdelarna Skytteholm och Hagalund, upprättad i juni 2012 SOLNA STAD 1 (9) Stadsbyggnadsförvaltningen Caroline Novak 2013-03-06 SBN 2010:1430 Utställningshandling Planbeskrivning Spårområde vid kv Tegen inom stadsdelarna Skytteholm och Hagalund, upprättad i juni

Läs mer

STENHÖGA 1 LEDNINGSOMLÄGGNING

STENHÖGA 1 LEDNINGSOMLÄGGNING PM GEOTEKNIK STENHÖGA 1 LEDNINGSOMLÄGGNING 2013-10-21 Uppdrag: 246422, Processledning kv Stenhöga, Ny detaljplan Titel på rapport: PM Geoteknik Status: Projekteringsunderlag Datum: 2013-10-21 Medverkande

Läs mer

PM GENOMFÖRANDE AV UTBYGGNAD AV CENTRUM- TORSVIKLIDINGÖ

PM GENOMFÖRANDE AV UTBYGGNAD AV CENTRUM- TORSVIKLIDINGÖ PM GENOMFÖRANDE AV UTBYGGNAD AV CENTRUM- TORSVIKLIDINGÖ 2014-05-16 Förslag till utbyggnadsordning för Centrum-Torsvik Lidingö 1. Bakgrund Lidingö stad planerar en utbyggnad av Centrum-Torsvik med utbyggnad

Läs mer

BESLUT MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSNÄMNDEN

BESLUT MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSNÄMNDEN ECOS Mall 90_ALL_bes_obj_delg - ver. 2007-10-16 Bilaga 7 MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSNÄMNDEN BESLUT DNR: 2012-11972 SID 1 (5) 2013-08-27 Handläggare Marithe Eriksson 08-508 28 172 marithe.eriksson@stockholm.se

Läs mer

Inom fastigheten Lillhällom planeras för utbyggnad av det befintliga äldreboendet som finns inom fastigheten idag.

Inom fastigheten Lillhällom planeras för utbyggnad av det befintliga äldreboendet som finns inom fastigheten idag. REV 2014-04-22 Bakgrund Inom fastigheten Lillhällom planeras för utbyggnad av det befintliga äldreboendet som finns inom fastigheten idag. I dag är ca 35 % av fastighetens area hårdgjord, d.v.s. består

Läs mer

Bullerkarta 1. Vägtrafikbuller i dag TPL Handen (Bullerutredning TPL Handen, Structor 2012).

Bullerkarta 1. Vägtrafikbuller i dag TPL Handen (Bullerutredning TPL Handen, Structor 2012). Bullerkarta 1. Vägtrafikbuller i dag TPL Handen (Bullerutredning TPL Handen, Structor 2012). 30 4.4 Luft Luftkvaliteten vid trafikplats Handen är i första hand beroende av kvaliteten på bakgrundsluften,

Läs mer

Dagvattenhantering, vatten- och spillvattenförsörjning samt övrig teknisk försörjning. Sweco Environment AB

Dagvattenhantering, vatten- och spillvattenförsörjning samt övrig teknisk försörjning. Sweco Environment AB UDDEVALLA KOMMUN UPPDRAGSNUMMER 1351625000 Dagvattenhantering, vatten- och spillvattenförsörjning samt övrig teknisk försörjning UTSTÄLLNINGSHANDLING VÄNERSBORG 2010-05-06 Sweco Environment AB Vänersborg

Läs mer

FÖRSLAG TILL SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR VATTENSKYDDSOMRÅDE FÖR SKULTORPS RESERVVATTENTÄKT, SKÖVDE KOMMUN

FÖRSLAG TILL SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR VATTENSKYDDSOMRÅDE FÖR SKULTORPS RESERVVATTENTÄKT, SKÖVDE KOMMUN BILAGA 2 FÖRSLAG TILL SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR VATTENSKYDDSOMRÅDE FÖR SKULTORPS RESERVVATTENTÄKT, SKÖVDE KOMMUN Bilagan är uppdelad i två delar. I den första delen anges de skyddsföreskrifter som föreslås

Läs mer

Avtaisbilaga 4 Slutrapport för projekt Inom Mfljönnsijarcfen, Stockholm stad

Avtaisbilaga 4 Slutrapport för projekt Inom Mfljönnsijarcfen, Stockholm stad 'IL'f Of y>>/)/) c-/6 /.< o Avtaisbilaga 4 Slutrapport för projekt Inom Mfljönnsijarcfen, Stockholm stad Diarienummer för ursprunglig ansökan: Dnr 455-4660/2004 Projektets nummer och namn: Nr 72 Extern

Läs mer