Uppdrag i budget - princip för resursfördelningssystem för lokalbidrag inom barn- och utbildningsnämndens ansvarsområde.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "2012-12-11. Uppdrag i budget - princip för resursfördelningssystem för lokalbidrag inom barn- och utbildningsnämndens ansvarsområde."

Transkript

1 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg FALKENBERG 345 Uppdrag i budget - princip för resursfördelningssystem för lokalbidrag inom barn- och utbildningsnämndens ansvarsområde. Dnr KS KS Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen besluta 1 Strategienheten ska se över kommunstyrelsens resursfördelningssystem så att en lokalersättning finns med i det å-pris som används för beräkning av volymförändringsersättning. Detta bör med fordel samordnas med det uppdrag som lämnats avseende resursfördelningssystemet i samband med budget Tekniska nämnden ska i samråd med barn- och utbildningsförvaltningen se över internhyresavtalen för att möjliggöra flexibilitet i lokalanvändandet hos förvaltningarna. 3 Tekniska nämnden ska utarbeta ekonomistyrningsprinciper kring hantering av tomställda lokaler. För detta har lämnats ett uppdrag i samband med budget Ge kommunschefen i uppdrag att utreda förutsättningarna för införande av kundvalsmodell för barn- och utbildningsnämnd med förvaltning. 5 Strategienheten ska se över principerna för hantering av över- och underskott för att öka det ekonomiska ansvartagandet hos nämnderna. Beslutsunderlag Uppdrag i budget Fastställande av uppdragshandlingar, dnr KS Tjänsteskrivelse från strategienheten, "Budgetuppdrag - princip för resursfördelningssystem för lokalbidrag inom barn- och utbildningsnämndens ansvarsområde". Budgetuppdrag - princip för resursfördelningssystem för lokalbidrag inom nämndens ansvarsområde, dnr B UN /60. Tjänsteskrivelse från barn- och utbildningsförvaltningen, "Lokaluppdrag i Budget 2012". Sammanfattning av ärendet Barn- och utbildningsnämnden fick i samband med budget 2012 i uppdrag att i samråd med kommunstyrelsen ta fram en princip för hur hyrorna inom barn- och utbildningsnämndens område, med hänsyn tagen till privata huvudmän inom området, ska hanteras. Uppdraget innefattar att ta fram en princip för hur resursfördelningen avseende hyrorna inom barn- och utbildningsnämndens området ska ske. Principen ska vara långsiktigt hållbar både för barn- och utbildningsnämnden och e-posl: kommun@ralkenberg.se www. fal kenberg.se

2 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg FALKENBERG Forts. 345 andra huvudmän. En ekonomisk redovisning för hur principen påverkar kommunens budget ska redovisas. I samband med utredningen har studiebesök genomförts i två kommuner som har en stor del av sin utbildningsverksamhet hos andra huvudmän. Utifrån studiebesöken har ett antal brister i s styrprinciper observerats. Två brister har noterats avseende kommunstyrelsens resursfördelning och en ökad andel elever hos annan huvudman. Dels att ersättningen från kommunstyrelsen till barn- och utbildningsnämnden ej innehåller lokalkostnader i priset per barn/elev, vilket påverkar barn- och utbildningsnämnden negativt vid ökad andel av elever hos annan huvudman. Den andra bristen är att barn- och utbildningsnämnden ej har vidtagit åtgärder för att minska de fasta kostnaderna (lokalkostnaderna) då elevantalet minskat i den kommunala verksamheten. För att komma till rätta med problematiken är huvudmålet att skapa förutsättningar för större ekonomiskt ansvar och flexibilitet för barn- och utbildningsnämnden i hushållning med budgetramen. Då uppdraget kommit att inriktas på större övergripande frågor såsom förändring av ekonomistyrningsprinciper och förändringar av organisationen överlämnar barn- och utbildningsnämnden uppdraget till kommunstyrelsen för vidare behandling. Ekonomi Beslutet i sig har ingen påverkan på kommunens ekonomi. De uppdrag som ges i samband med beslutet har dock troligtvis påverkan på kommunens ekonomi. Övervägande De förslag som uppdragsgruppen har kommit fram till innebär förändringar i ekonomistyrningsprinciper och större organisatoriska förändringar. Därmed har barn- och utbildningsnämnden lämnat sin syn i frågan och kommunstyrelsen formulerar uppdrag för hur arbetet gällande detta område bör fortskrida. Barn- och utbildningsnämnden måste anpassa den kommunala verksamheten utifrån den ökade andelen elever hos andra huvudmän. För detta måste kommunstyrelsens å-priser i resursfördelningsmodellen till barn- och utbildningsnämnden räknas om och lokalkostnader läggas till "elevpengen" för att resurstilldelningen ska vara styrande. Vidare måste internhyressystemet ses över för att öka barn- och utbildningsnämndens flexibilitet i lokalanvändandet. Principerna för överföring av över- och underskott mellan år är ett viktigt styrmedel avseende ekonomiskt ansvarstagande hos nämnderna. Denna modell bör utvärderas och eventuellt justeras för att minska de negativa effekter denna har medfört.

3 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg FALKENBERG Forts. 345 Det kan konstateras att många av de kommuner som under längre tid haft en stor andel verksamhet hos privata huvudmän har lämnat den traditionella nämnds- och förvaltningsorganisationen för en mer kundvalsbaserad modell där man skiljer på beställande och producerande uppdrag. Detta bör övervägas även i för att säkerställa likabehandling och renodla ansvar inom kommunen. Vid protokollet Oskar Åhrén Protokollet justerat och anslaget samma dag. Utdragsbestyrkande

4 <S L / t -/ Datum FALKENBERG Kommunledningskontoret Strategienheten Ingrid Sennerdal ingrid.sennerdal@falkenberg.se Uppdrag till barn- och utbildningsnämnden Uppdrag Ta fram en princip för hur hyrorna inom barn- och utbildningsnämndens område, med hänsyn tagen till andra huvudmän inom området ska hanteras. Bakgrund I budgetramen ersätts barn- och utbildningsnämnden med en fast summa per elev som väljer skolgång hos andra huvudmän än kommunen. Kostnaden ska täcka undervisning, läromedel och måltider. Enligt skollagen ska andra huvudmän ersättas med en summa per elev som ska, förutom undervisning, läromedel och måltider, även täcka lokalhyra och administration. Summan är olika beroende vilket stadium det gäller. Den ökande konkurrensen kräver en effektivare lokalanvändning och lokalerna behöver anpassas till ett lägre elevantal. Effekterna av detta bör undersökas. Omfattning och ansvar Utredningen ska omfatta: Ta fram en princip för hur resursfördelningen avseende hyrorna inom barn- och utbildningsnämndens område ska ske. Principen ska vara långsiktigt hållbar både för barn- och utbildningsnämnden och andra huvudmän. En ekonomisk redovisning för hur principen påverkar kommunens budget. Barn- och utbildningsnämnden är ansvarig för uppdraget. Uppdraget ska göras i samarbete med kommunstyrelsen. Tidplan Uppdraget ska redovisas under 2012.

5 Tjänsteskrivelse Datum FALKENBERG Kommunledningskontoret Budgetuppdrag - princip för resursfördelningssystem för lokalbidrag inom barn- och utbildningsnämndens ansvarsområde Bakgrund Ökat antal externa utför are De kommunala verksamheterna inom utbildningsområdet har under senare år i allt högre grad utsatts för konkurrens från privata utförare. De nya förutsättningarna gör att kommunen måste genomfora anpassningar av den kommunala verksamheten. Ett av kommunfullmäktiges övergripande mål är: "Alternativa driftsformer ska uppmuntras och ständigt utvecklas och brukarnas valmöjligheter ska öka". Idag finns flera valmöjligheter for elever inom såväl förskola, grundskola som gymnasieskola. Lag om bidrag på lika villkor Skollagen förändrades år 2010 då bidrag på lika villkor infördes. De elever som väljer att studera hos en annan huvudman ska få sin ersättning beräknad på samma villkor som en elev som väljer att gå i kommunal skola. Bidragsbeloppet består av ett grundbelopp samt ett tilläggsbelopp. Grundbeloppet avser ersättning för undervisning, läromedel, skolmåltider, elevvård, lokalkostnader samt administration. På detta får de privata huvudmännen även en momsersättning baserad på 6 % av kostnaderna ovan. Utöver detta bidrag kan ett så kallat tilläggsbelopp utbetalas för de elever som behöver särskilt stöd för att tillgodogöra sig undervisningen. Detta bidrag ska utbetalas på samma villkor som till kommunens egen verksamhet. Alla bidragsbeslut går att överklaga till förvaltningsrätten. Resursfördelning till barn- och utbildningsnämnden Barn- och utbildningsnämnden tilldelas resurser utifrån volymförändringar multiplicerat med ett å- pris, baserat på rörliga kostnader, vilket till stor del sammanfaller med det bidrag som utbetalas som till fristående enheter. Å-priserna innehåller dock inte lokalkostnader utan förändringar i lokalhyror justeras särskilt i barn- och utbildningsnämndens budgetram. Vid upprättande av resursfördelningsmodellen 2010 fördes resonemanget att "med ett övergripande uppdrag om effektivt lokalutnyttjande och samordning mellan verksamheter bedöms inte denna hantering av lokalkostnader vara kostnadsdrivande". Man såg det också som ett incitament för barn- och utbildningsnämnden att sträva efter att hålla kvar elever i egen regi. Efter ett par års användning av resursfördelningsmodellen kan dock några negativa effekter ses.

6 Bidraget för lokaler baseras på tekniska nämndens beräkning av intern hyra till barn- och utbildningsnämnden. Denna budget fördelas per skolform och divideras därefter med antalet kommunala elever. Resultatet är ett bidrag for lokalkostnad per elev och år. Under verksamhetsåret får sedan annan huvudman ersättning utifrån volym multiplicerat med å-priset för lokalersättningen. Problematiken för barn- och utbildningsnämnden är att det i resursfördelningen från kommunstyrelsen enbart ingår rörliga delar och inte lokal- eller administrationskostnader. Detta betyder att om inte barn- och utbildningsnämnden minskar de fasta kostnaderna måste lokalkostnads- och administrationskostnadsbidrag till andra huvudmän finansieras via omfördelning från de kommunala verksamheternas undervisnings-/ läromedelsbudget. När större andel elever väljer annan huvudman slås lokalhyran (fast kostnad) ut på färre elever och därmed ökar å-priset och utbetald ersättning till andra huvudmän. Problematiken förstärks av att kommunen har en minskande elevvolym i grundskola och gymnasieskola och en ökande andel elever som väljer utbildning hos annan huvudman. Två brister kan alltså noteras. Dels att ersättningen från kommunstyrelsen till barn- och utbildningsnämnden ej innehåller lokalkostnader i priset per barn/elev, vilket främst påverkar barnoch utbildningsnämnden negativt vid ökad andel av elever hos annan huvudman. Den andra bristen är att barn- och utbildningsnämnden ej har vidtagit åtgärder för att minska de fasta kostnaderna (lokalkostnaderna) då elevantalet minskat i den kommunala verksamheten. Barn- och utbildningsnämnden äskade inför budget 2012 om en ökad budget med ca 8,5 mkr för att täcka lokalkostnader till annan huvudman. Äskandet avslogs och ett uppdrag att utreda frågan upprättades. Uppdrag I samband med budget 2012 fick barn- och utbildningsnämnden i uppdrag att i samråd med kommunstyrelsen ta fram en princip för hur hyrorna inom barn- och utbildningsnämndens område, med hänsyn tagen till privata huvudmän inom området, ska hanteras. Enligt uppdragsbeskrivningen ska utredningen omfatta: Framtagande av princip för hur resursfördelningen avseende hyrorna inom barn- och utbildningsnämndens område ska ske. Principen ska vara långsiktigt hållbar både för barn- och utbildningsnämnden och andra huvudmän. En ekonomisk redovisning för hur principen påverkar kommunens budget. Då uppdraget kommit att inriktas på större övergripande frågor såsom förändring av ekonomistyrningsprinciper och förändringar av organisationen överlämnar barn- och utbildningsnämnden uppdraget till kommunstyrelsen för vidare behandling. Uppdraget Uppdragets genomförande För att genomföra uppdraget bildades en projektgrupp med representanter från barn- och utbildningsförvaltningen, stadsbyggnadskontoret samt strategienheten. Gruppen har besökt två kommuner som har en hög andel elever hos annan huvudman för att få en genomgång av deras organisation och arbetssätt. Kommunerna som besöktes var Uppsala och Nacka som har en stor del av sin utbildningsverksamhet hos andra huvudmän.

7 Iakttagelser hos besökta kommuner En gemensam nämnare hos båda kommunerna är en tydlig uppdelning av organisationen, såväl politisk som förvaltning, enligt kundvalsmodell, där man särat på beställaruppdrag och utföraruppdrag. Även utifrån studier av fler kommuner i Stockholmsområdet, vilka är långt framme när det gäller verksamheter i extern regi, ser man tydligt att de flesta är organiserade enligt kundvalsmodell. 1 båda kommunerna ingår lokalersättning på något sätt i priset vid fördelning av resurser från kommunstyrelsen. Vidare finns möjlighet att säga upp de lokaler man ej har behov av och på så vis friställa lokalytor och minska de fasta kostnaderna i verksamheten. Utredning Lagen om bidrag på lika villkor ställer krav på att ersättningen till eleverna ska beräknas på samma grunder oavsett om eleven går i en kommunal skola eller hos annan huvudman. Beräkningarna ska ske utifrån kommunens budgeterade nettokostnad. För att det verkligen ska handla om lika villkor krävs att kommunen har en rättvisande kostnadsfördelning. Införandet av lagen har fått många kommuner att se över sin hantering av lokalkostnader inom skolverksamheten. Det har blivit viktigt att se över hur internhyror beräknas så att kostnader för lokaler ligger på rätt nivå. Detta föranleder att internhyressystemet i bör ses över så att verksamheten inte belastas med kostnader för annan verksamhet. Det kan bl.a. handla om hur kommunens tomställda lokaler finansieras. Vidare bör barn- och utbildningsnämnden ges större frihet och flexibilitet i sitt användande av lokaler. Om en lokal inte behövs av barn- och utbildningsförvaltningen ska denna kunna sägas upp i syfte att lokaleffektivisera. Barn- och utbildningsnämnden ska inte bara ges frihet och flexibilitet i sitt användande av lokaler utan ska också ha som krav att arbeta kontinuerligt med att utifrån elevunderlag och prognoser anpassa lokalanvändandet och minska de fasta kostnaderna. Ansvaret för att finna användning för de tomma lokalerna ligger hos tekniska nämnden, som kan hyra ut lokalen till annan hyresgäst, sälja lokalen eller, om ingen användare finns inom överskådlig framtid, riva lokalen. Detta kominer att utredas närmare i det uppdrag som kommunfullmäktige gett till kommunstyrelsen i samband med budget 2013 att utreda hur kostnader för lokalbanken, ska hanteras i ekonomisystemet". Målet att öka flexibiliteten hos barn- och utbildningsnämnden ställer i sin tur krav på kommunstyrelsens resursfördelning. För att barn- och utbildningsnämnden ska få ersättning för lokalkostnader även för elever som väljer annan huvudman bör lokalkostnaderna läggas in i å- priset. Här bör man utreda vad kapacitetsutnyttjandet är i skollokalerna och därefter beräkna vad som ska räknas in i å-priserna då ökningen av andelen elever hos annan huvudman torde innebära att det skett en "utglesning" av lokalutnyttjandet. På så vis ställs också krav på lokaleffektivisering. Arbetet med detta bör samordnas med det uppdrag som kommunfullmäktige gett till kommunstyrelsen i samband med budget 2013, att ta fram en modell för hur å-priset per barn/elev ska räknas i resursfördelningssystemet, så att principen om bidrag på lika villkor för kommunens verksamheter och andra utövare kan upprätthållas. För att skapa flexibilitet inom barn- och utbildningsnämndens budgetram krävs vidare att barn- och utbildningsnämnden har större frihet att hushålla med sin budgetram. Kommunstyrelsen har vid budgetberedningar av tradition justerat nämndernas ramar för "småposter" och detaljer. Istället bör

8 en modell eftersträvas där nämnderna tilldelas medel utifrån de volymer de har (inom de områden där det är möjligt) och därefter enbart justera budgetramarna utifrån volymförändringar och löneoch prisuppräkningar samt för ökad måluppfyllelse eller utökat uppdrag enligt Regeringens finansieringsprincip. Det står därefter nämnden fritt att fördela medel så att budgetramen hålles. A- priserna som används vid fördelning av resurser från kommunstyrelsen till nämnderna ska löneoch pri sjusteras centralt. Sedan några år tillbaka använder en modell för resultatöverföring mellan åren med syfte att öka det ekonomiska ansvarstagandet hos nämnderna. Som principerna har tolkats har inga nämnder burit med sig över-zunderskott som härrört från volymförändringar. Denna formulering kan skapa passivitet hos nämnderna i arbete med volymprognoser. Det finns inte ur ekonomisk synpunkt något incitament för nämnderna att göra noggranna prognoser då kommunstyrelsen stryker underskott härrörande från volymer. Därmed kan nämnderna anse det rättfärdigt att lämna stora underskott till följd av ökade volymer, vilket naturligtvis skulle påverka kommunens totala ekonomi. För att öka nämndernas ansvartagande för ekonomin och även öka flexibiliteten inom budgetramen bör även modellen för resultatöverföring ses över. I och med ökningen av konkurrensen inom skolområdet har barn- och utbildningsnämnd med förvaltning ett tudelat uppdrag. Dels ett marknadsstyrningsuppdrag där nämnd och förvaltning ska fastställa behov och vad som ska åstadkommas. Vidare ska kommunen garantera att det faktiskt sker. Det andra uppdraget kan benämnas förvaltningsstyrning där det handlar om att styra och utveckla egenregin i konkurrens med andra utförare. Denna tudelning av uppdraget gör att barnoch utbildningsnämnden med förvaltning bör utforma sin organisation enligt någon form av kundvalsmodell där man skiljer på beställande och producerande uppdrag. Enligt forskningen inom området kundval är det tydligt att kommuner under de senaste åren gått mer åt att dela upp förvaltningen i beställare och utförare. Denna utveckling ses som en förutsättning för likabehandling av de producerande enheterna, både inom egenregin och externt. Det blir då tydligt att uppdraget för beställarorganisationen är att varje barn/ungdom inom kommunen ska erbjudas barnomsorg/utbildning. För utförarorganisationen är målet att producera utbildning. Då samma ersättning för verksamheten per elev ska utgå från beställaren till utförarna såväl kommunala som till annan huvudman blir det viktigt för den kommunala utföraren att konkurrera för att elever ska välja just det alternativet. Förslag De förslag som uppdragsgruppen kommit fram till innebär förändringar i ekonomistyrningsprinciper och större organisatoriska förändringar. Därmed ger strategienheten förslag till hur arbetet gällande detta område bör fortskrida: 1. Kommunstyrelsens resursfördelningssystem bör ses över så att en lokalersättning finns med i det å-pris som används för beräkning av volymförändringsersättning. Detta bör med fördel samordnas med det uppdrag som lämnas avseende resursfördelningssystemet i samband med budget Internhyresavtalen bör ses över för att möjliggöra flexibilitet i lokalanvändandet hos förvaltningarna.

9 3. Ekonomistyrningsprincip kring hantering av tomställda lokaler bör utarbetas. För detta har lämnats ett uppdrag i samband med budget Förutsättningarna för införande av kundvalsmodell för barn- och utbildningsnämnd med förvaltning bör utredas. 31 I 80 Falkenberg. Telefon växel: Fax:

10 FALKENBERG Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med barn- och utbildningsnämnden i Falkenberg Kommunlt-diiinuskcnrlorcl k 'H xfarxlecji ev heten scf. H 59 K s m, - w 6 0 Dpi Budgetuppdrag- princip för resursfördelningssystem för lokalbidrag inom nämndens ansvarsområde. Dnr /60 Beslut Barn- och utbildningsnämnden beslutar 1 Föreslå kommunstyrelsen att arbeta vidare med uppdraget då beslutsrätten för att genomföra de nödvändiga förändringarna i resursfördelningssystemet inte ryms inom barn- och utbildningsnämndens beslutsrätt. 2 Överlämna projektgruppens rapport till kommunstyrelsen med följande förslag: - En budgetram inklusive lokal- och administrationsersättning for elever hos annan huvudman införs i kommunstyrelsens resursfördelningssystem till barn- och utbildningsnämnden. - Någon form av övergångsregel vid volymminskning införs i fördelningssystemet om reglering sker via a-priset. - Fortsatt utredning av vilken nämnd som ska betala för (övertaliga) lokaler. - Ge fortsatt uppdrag att utreda om strukturell ersättning ska ges i KS resursmodell. Beslutsunderlag Beslutsförslag, Fastställande av budgetuppdrag princip för hyror, (KS ) Tjänsteskrivelse, Sammanfattning av ärendet Sedan lagstiftningen kring bidrag på lika villkor förändrades 2010 har kommunerna arbetat för att hitta transparanta och rättvisa system för resursfördelning till kommunala och fristående skolor. Avsikten med lagstiftningen är att kommunala och fristående enheter ska tilldelas medel utifrån samma principer vilket ska ge likvärdighet. Barn- och utbildningsnämnden har uppmärksammat att Falkenbergs system för att fördela medel för hyror innebär att nämnden inte får full täckning i budget för lokalhyror vilket gör att medel måste tas från andra delar av verksamheten. I förra årets budgetprocess lyftes ärendet igen och utmynnade i ett utredningsuppdrag där barn- och utbildningsförvaltningen i samarbete med kommunledningen fick följande uppdrag: Ta fram en princip för hur resursfördelningen avseende hyrorna inom barn- och utbildningsnämndens område ska ske. Principen ska vara långsiktigt hållbar både för barn- och utbildningsnämnden och andra huvudmän. En ekonomisk redovisning för hur principen påverkar kommunens budget.

11 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med barn- och utbildningsnämnden i Falkenberg FALKENBERG Utredningen har innefattat studiebesök i andra kommuner som har arbetat framgångsrikt för att ta fram modeller för resursfördelning. Utredningen visar att det går att ta fram mer ändamålsenliga system där även lokalhyra för barn och elever hos annan huvudman ingår i den ekonomiska ram nämnden tilldelas per elev av kommunfullmäktige istället för dagens rörliga ersättning. Det är viktigt att i systemet bygga in mekanismer som tar hänsyn till minskade elevkullar och skapar förutsättningar för landsbygdsskolor. En annan viktig fråga att lösa är att om lokalanvändandet effektiviseras och det blir övertaliga lokaler så ska dessa inte belasta hyresersättningssystemet till enskilda huvudmän. Ekonomi Förslaget innebär en påverkan på kommunens resursfördelningssystem. Övervägande Principen är att ersättning som ges per elev ska fördelas likvärdigt oavsett vilken huvudman som utför utbildningen. Expedieras till Kommunstyrelsen Vid protokollet Frida Byrsten Protokollet justerat och anslaget Utdragsbestyrkande

12 Beslutsförslag tM i SA 2aW_ FALKENBERG Barn- och utbildningsförvaltningen BUN-kansliet Stefan Bergdoff Budgetuppdrag- princip för resursfördelningssystem för lokalbidrag inom nämndens ansvarsområde. Dnr /60 Förslag till beslut Barn- och utbildningsnämnden beslutar 1 Föreslå kommunstyrelsen att arbeta vidare med uppdraget då beslutsrätten för att genomföra de nödvändiga förändringarna i resursfördelningssystemet inte ryms inom barn- och utbildningsnämndens beslutsrätt. 2 Överlämna projektgruppens rapport till kommunstyrelsen med följande förslag: - En budgetram inklusive lokal- och administrationsersättning för elever hos annan huvudman införs i kommunstyrelsens resursfördelningssystem till barn- och utbildningsnämnden. - Någon form av övergångsregel vid volymminskning införs i fördelningssystemet om reglering sker via a-priset - Fortsatt utredning av vilken nämnd som ska betala för (övertaliga) lokaler. - Ge fortsatt uppdrag att utreda om strukturell ersättning ska ges i KS resursmodell. Beslutsunderlag Fastställande av budgetuppdrag princip för hyror, (KS ) Tjänsteskrivelse, Sammanfattning av ärendet Sedan lagstiftningen kring bidrag på lika villkor förändrades 2010 har kommunerna arbetat för att hitta transparanta och rättvisa system för resursfördelning till kommunala och fristående skolor. Avsikten med lagstiftningen är att kommunala och fristående enheter ska tilldelas medel utifrån samma principer vilket ska ge likvärdighet. Barn- och utbildningsnämnden har uppmärksammat att Falkenbergs system för att fördela medel för hyror innebär att nämnden inte får full täckning i budget för lokalhyror vilket gör att medel måste tas från andra delar av verksamheten. 1 förra årets budgetprocess lyftes ärendet igen och utmynnade i ett utredningsuppdrag där barn- och utbildningsförvaltningen i samarbete med kommunledningen fick följande uppdrag: Ta fram en princip för hur resursfördelningen avseende hyrorna inom barn- och utbildningsnämndens område ska ske. Principen ska vara långsiktigt hållbar både för barn- och utbildningsnämnden och andra huvudmän. En ekonomisk redovisning för hur principen påverkar kommunens budget.

13 Utredningen har innefattat studiebesök i andra kommuner som har arbetat framgångsrikt för att ta fram modeller för resursfördelning. Utredningen visar att det går att ta fram mer ändamålsenliga system där även lokalhyra för barn och elever hos annan huvudman ingår i den ekonomiska ram nämnden tilldelas per elev av kommunfullmäktige istället för dagens rörliga ersättning. Det är viktigt att i systemet bygga in mekanismer som tar hänsyn till minskade elevkullar och skapar förutsättningar för landsbygdsskolor. En annan viktig fråga att lösa är att om lokalanvändandet effektiviseras och det blir övertaliga lokaler så ska dessa inte belasta hyresersättningssystemet till enskilda huvudmän. Ekonomi Förslaget innebär en påverkan på kommunens resursfördelningssystem. Övervägande Principen är att ersättning som ges per elev ska fördelas likvärdigt oavsett vilken huvudman som utför utbildningen. Expedieras till Kommunstyrelsen 2

14 Datum ! FALKENBERG Barn- och utbildningsförvaltningen BUN-kansliet Stefan Bergdoff Lokaluppdrag i Budget 2012 Bakgrund Skollagen förändrades år 2010 då bidrag på lika villkor infördes. De elever som väljer att studera hos en annan huvudman ska få sin ersättning beräknad på samma villkor som en elev som väljer att gå i kommunal skola. Barn och utbildningsnämnden i Falkenberg har följt detta regelverk sedan det infördes. Bidragsbeloppet består av ett grundbelopp samt ett tilläggsbelopp. Grundbeloppet avser ersättning för undervisning, läromedel, skolmåltider, elevvård, lokalkostnader samt administration. På detta får företagen även en momsersättning baserad på 6% av kostnader ovan. Utöver detta bidrag kan ett så kallat tilläggsbelopp utbetalas för de elever som behöver särskilt stöd för att tillgodogöra sig undervisningen. Detta bidrag ska utbetalas på samma villkor som till kommunens egen verksamhet. Alla bidragsbeslut går att överklaga till förvaltningsrätten. Barn och utbildningsnämndens lokalbudget är baserat på den internhyra som stadsbyggnadskontoret tar fram för våra skollokaler. Nämnden får alltså ersättningen som en samlad summa. Sen ska nämnden i sin tur betala ut ersättning till fristående huvudmän vilka ska få samma ersättning per elev som kommunen har för att det ska vara rättvist. Därför måste nämnden beräkna hur stort lokalbidraget är per elev. Detta görs genom att lokalbudgeten fördelas per skolform och divideras med antalet kommunala elever. Resultatet är ett bidrag för lokalkostnad per elev och år. Under verksamhetsåret får sedan de fristående huvudmännen ersättning utifrån hur många elever de har multiplicerat med lokalbidraget. Problematiken för barn- och utbildningsnämnden är att delar av den budget som nämnden får för lokaler är en fast summa som inte är beroende av antal elever. Det innebär att när elever väljer en fristående skola så betalar nämnden ut bidrag samtidigt som kostnaderna för de egna lokalerna är de samma vilket innebär att man får ta från de kommunala rektorernas undervisning/läromedels budgetar för att täcka kostnaderna. Om en större andel elever väljer annan huvudman blir effekten att lokalhyran slås ut på färre elever och därmed ökar a-priset och utbetald ersättning till andra huvudmän. Det blir därför en negativ ekonomisk spiral med nuvarande resursfördelningsmodell. Systemet innebär att likvärdigheten sätts ur spel. Barn- och utbildningsnämnden äskade inför budget 2012 om en ökad budget med ca 8,5 mkr för att täcka lokalkostnader till annan huvudman. Äskandet avslogs och ett uppdrag att utreda frågan upprättades. Uppdraget från Kommunstyrelsen/Kommunfullmäktige Utredningen ska omfatta: Ta fram en princip för hur resursfördelningen avseende hyrorna inom barn- och utbildningsnämndens område ska ske.

15 Principen ska vara långsiktigt hållbar både för barn- och utbildningsnämnden och andra huvudmän. En ekonomisk redovisning för hur principen påverkar kommunens budget. Barn- och utbildningsnämnden är ansvarig för uppdraget. Uppdraget ska göras i samarbete med kommunstyrelsen. Uppdragets genomförande För att genomföra uppdraget bildades en projektgrupp med representanter från barn- och utbildningsförvaltningen, stadsbyggnadskontoret samt strategienheten. Tanken är att gruppen täcker upp lokalfrågan tvärs igenom de kommunala förvaltningarna i Falkenberg. Gruppen tog gemensamt fram ett frågeformulär, se bilaga, som skickades till de kommuner som ansågs intressanta utifrån faktorer som hög andel privata aktörer inom kommunen eller utifrån unika lösningar för hantering av lokal beståndet inom kommunen, se nedan. Därefter har gruppen har två kommuner som har en hög andel elever hos annan huvudman för att få en genomgång av organisation och hantering av resursfördelning från kommunstyrelsenivå till nämnds nivå. Kommunerna som besöktes var Uppsala och Nacka. Båda dessa kommuner har en stor del av sin verksamhet inom utbildningsdelarna hos andra huvudmän. Hela deras organisation, både den politiska och förvaltningen är tydligt indelad i en beställar- och utförare organisation. 1 Uppsala låg beställardelen på en nämnd medan den i Nacka låg direkt under kommunstyrelsen så kallad KS/VU(verkställande utskott). 1 båda kommunerna ingick lokalersättning till utförarorganisationen och till annan huvudman i ersättningen från kommunstyrelsen. Vidare har man ett incitament för rektorerna att enbart utnyttja de lokaler de har behov av vilket gjorde att lokaldelar med separat ingång kunde sägas upp och lämnas över till fastighetsförvaltningen. På detta sätt frigjordes lokalytor och de budgeterades inte längre på utbildningssidan. Rektorerna i kommunerna har vidare befogenhet att hyra ut lokalerna till andra och kan på så sätt få in intäkter i verksamheten. De måste givetvis följa framtagna brandriktlinjer osv. Kommunerna tar även med de fristående skolorna i pågående diskussioner. 1 Nacka så är de med i en gemensam och öppen hantering vid intagning till förskola, grundskola samt gymnasieskola, (så kallad gemensam kö i barnomsorgen). I Uppsala så tillämpades olika typer av strukturersättning. En liten skola på landet kunde därför få en högre tilldelning. Skulle en friskola etablera sig enligt dessa villkor skulle den också få del av samma strukturersättning. Tidplan Uppdraget ska redovisas under Utredning Lagen om bidrag på lika villkor ställer krav på att ersättningen till eleverna ska beräknas på samma grunder oavsett om eleven går i en kommunal skola eller hos annan huvudman. Beräkningarna ska ske utifrån kommunens budgeterade nettokostnad. För att det verkligen ska handla om lika villkor krävs att kommunen har en rättvisande kostnadsfördelning. Införandet av lagen har fått många kommuner att se över sin hantering av lokalkostnader inom skolverksamheten. Det har blivit viktigt att se över hur internhyror beräknas så att kostnader för lokaler ligger på rätt nivå. Detta föranleder att internhyressystemet bör ses över så att verksamheten inte belastas med kostnader för annan verksamhet. Det kan bl.a. handla om hur kommunens övertaliga lokaler finansieras. Vidare bör barn- och utbildningsnämnden ges större frihet och flexibilitet i sitt användande av lokaler. Om en

16 lokal inte behövs av barn- och utbildningsförvaltningen ska denna kunna sägas upp i syfte att lokaleffektivisera. Om barn- och utbildningsnämndens lokalkostnader slås ut på ett färre antal elever ökar lokalkostnaden per elev och ersättningen per elev till annan huvudman ökar omotiverat. Detta ställer i sin tur krav på kommunstyrelsens resursfördelning till barn- och utbildningsnämnden. I nuläget tilldelas barn- och utbildningsnämnden resurser beräknat utifrån ett å-pris per elev i de olika skolformerna. I å-priset ingår inte ersättning för lokaler och administration. Förändringar av internhyror justeras automatiskt i nämndernas budgetramar varje år och eventuella förändringar av externa hyror behandlas särskilt. Problematiken i detta är som redan beskrivits att om barnantalet minskar och inte barn- och utbildningsnämnden kan dra ner sina fasta kostnader, ökar ersättningen till annan huvudman. Detta far finansieras via befintliga undervisningsresurser. För att barn- och utbildningsnämnden ska få ersättning for lokalkostnader även för elever som väljer annan huvudman bör lokalkostnaderna läggas in i å-priset. Då å-priserna räknades om infor budget 2011 såg man det som ett incitament för barn- och utbildningsförvaltningen att sträva efter att behålla elever i egen regi, att inte ge ersättning for lokaler per elev. För kommunen som helhet strider dock detta mot kommunfullmäktiges mål att alternativa driftformer ska uppmuntras och ständigt utvecklas och att brukarnas valmöjligheter ska öka. För den enskilda skolan bör det dock vara självklart att sträva efter att behålla elever för att utgöra en valmöjlighet. Förslag För att svara på vad uppdraget i första hand handlade om, dvs. lokalersättningar inom barn- och utbildningsområdet är det tydligt att å-priset som används for resursfördelning från kommunstyrelsen till barn- och utbildningsnämnden bör innehålla lokalkostnader. Problemet med införandet av detta i nuläget är att kommunen for tillfället är inne i en period av minskade volymer inom grundskola och gymnasieskola. Att då räkna in lokalkostnaderna i å-priset och direkt justera barn- och utbildningsnämndens ram med detta skulle innebära stora minskningar i budgetramen. Något som skulle ge svåra omställningsproblem för barn- och utbildningsnämnden. Vidare bör internhyressystemet ses över i syfte att garantera att hyresgästen betalar en rättvisande hyra. Detta för att garantera att elevpengen är rättvisande. Barn- och utbildningsnämnden använder merparten av sina lokaler i grund- och gymnasieskola 36 veckor om året, vardagar kl Övrig tid kan lokalerna budgeteras på annan nämnd och på så sätt hyras ut till andra intressenter. Förslag till beslut: 1. En budgetram inklusive lokal- och administrationsersättning för elever hos annan huvudman införs i kommunstyrelsens resursfördelningssystem till barn och utbildningsnämnden. a. Någon form av övergångsregel vid volymminskning införs om detta ska regleras via volym multiplicerat med ett a-pris. 2. Ersättningsmodeller med strukturkostnad utreds vidare. 3. Utreda vidare vilken nämnd som ska betala för (övertaliga) lokaler så att inte ersättning till friskolor höjs omotiverat.

17 Bilaga 1. Frågor till kommuner angående lokalkostnader samt bidrag för lokaler till andra huvudmän (Svar från Uppsala kommun i "fet" stil) Strategienhetens frågor: 1. Hur ser kommunens organisation ut (nämnder och inom förvaltning)? i. (Är man t ex organiserad i beställar-zutförarenhet osv?) Kommunen är organiserad i uppdragsnämnder respektive produktionsenheter. Det är en variant av beställare och utförare där konkurrens med marknaden är etablerad för utförarna. Uppdragsnämnderna är organiserade utifrån verksamhets- och ålderssegment medan egen regi på produktionssidan består av två enheter, Teknik och Service som levererar tjänster internt samt Vård och Bildning som har sina kunder externt. Idag produceras ca 65 procent av de externt levererade tjänsterna av Vård och Bildning. 2. Hur ser kommunens övergripande styrmode 1 I/styrsystem ut? Uppdragsnämnderna styrs genom inriktningsmål vilka formuleras av politiken (med stöd av kommunledningskontoret) samt ett kommunbidrag (pengar) som korresponderar dels med ambitionen i inriktningsmål dels med det åtagande som uppdragsnämnden har genom befolkningen. Produktionen styrs dels genom direktiv rörande enskilda forhållanden dels genom att avkastningskrav. Både uppdrag och produktion kan även få direkta uppdrag från KF. 3. Vad har nämnderna för ekonomiskt ansvar (kostnadsenhet/resultatenhet/balansenhet)? Både uppdragsnämnd och styrelserna för produktion är balansenheter men endast produktionen är en fullständig balansräkningsenhet i så motto att de för med sig sitt ekonomiska resultat över åren och har rätt att disponera det egna kapitalet for utveckling/anpassning. 4. Vad har kommunen för resursfördelningsmodell centralt till förvaltning? i. Om någon form av å-pris används, hur är detta framräknat och hur räknas detta upp? Resursfördelning bygger på hur demografin förändras i de ålderssegment och verksamhet (tjänster)som respektive nämnd svarar för. "priset" per tjänst och individ i segmentet bestäms utifrån den kostnad som nämnden hade för verksamheten året före, eventuellt korrigerat för bedömda över- eller underkostnader. Detta pris räknas sedan upp med den kostnadsförändring som SKL har för kommunal verksamhet. Efter det kan ett effektiviseringskrav komma att läggas på respektive tjänst. 5. Har kommunen någon form av resurstilldelning till nämnder utöver ovanstående (äskanden/extra behov/tilläggsanslag)?

18 Nämnderna äskar normalt inte men det finns kompletterande kommunbidrag för nya eller utökade åtaganden som inte speglas av befolkningsförändringen. Kompletterande kommunbidrag kan även ges för förändring av en tjänsts innehåll eller kvalitet. Barn och utbildningsförvaltningens frågor: 6. Hur ser finansieringen av facknämndens ram ut när det gäller lokalkostnaden och administrationskostnaden för barn/elever hos andra huvudmän? Vi ersätter utförarna med ett lika stort belopp, momskompensation tillkommer för fristående aktörer, där hänsyn inte tas till respektive utförares specifika kostnadsbild. 7. Vilken typ av organisation har facknämnden avseende lokalnyttjande: a. Hur bokför man "tomma" stolar Ersättning betalas månadsvis för belagda stolar från uppdragsnämnden till utföraren, samma villkor for egen regi som externa producenter. b. Hur säger man upp lokaler eller delar av lokaler som ej används inom utbildningsverksamheten och vem betalar för dessa? Tomma lokaler kan sägas upp med 6 månaders uppsägningstid. Lokalen går då åter till fastighetsförvaltaren som har att hitta ny hyresgäst. 8. Styrkor och svagheter med nuvarande resursfördelningsmodell där kommunstyrelsen styr budgetmedel till utbildningsnämnd? Genom att den baseras på demografi och generell uppräkning blir det rätt mycket av automatik i fördelningen där politiken måste gå in med effektiviseringskrav för att hitta utrymmer för innehållsmässiga förändringar. Samtidigt speglar demografln för de större verksamheterna relativt väl det åtagande som uppdragsnämnderna har att möta. Stadsbyggnadskontorets frågor: Organisation 9. Vem äger fastigheterna? Kommunen eller kommunalt bolag? Kommunen äger skolfastigheter medan boenden for äldre har sålts ut till externa fastighetsbolag (ej något av de egna bostadsbolagen) 10. Om bolag; Finns det någon central förvaltning som hyr in lokalerna från det kommunala fastighetsbolaget, eller hyr respektive förvaltning direkt från bolaget? Alla lokaler för utbildning och äldreomsorg hyrs in genom fastighetskontoret. Ingen verksamhet, vare sig på uppdragssidan eller hos produktionen, får hyra in lokaler. Genom upphandling från uppdragssidan har det dock i några fall ingått i de upphandlade tjänsterna att även lokalen ska ingå i tjänsten, exempelvis köp av platser för särskilt boende inom äldreomsorg. 11. Vem hyr in externa lokaler? Har respektive nämnd rätt att göra det själva, eller görs det centralt? Vilken roll har kommunens lokalansvariga vad gäller externt inhyrda lokaler? Den lokalansvarige som äger den sk tillhandahålla-lokaler-processen har ansvaret att matcha mellan behov och tillgång på lokaler. Genom att arbeta med en portfölj av hyreskontrakt på externa lokaler och de som kontrakteras från det egna fastighetsbeståndet skapas förutsättningar att matcha behov mot tillgång.

19 Internhyressystem 12. På vilka villkor har förvaltningarna rätt att lämna lokaler? Får de lämna del av lokal såsom ett par klassrum? Ska det vara en uthyrningsbar del? Uppsägningstid? Uppsägning under pågående kontrakt? Lokaler kan lämnas med 6 månaders uppsägning på löpande kontrakt. Kontrakten faller då tillbaka till fastighetskontoret som har att hitta nya hyresgäster eller avyttra fastigheten i de fall den blivit helt tom. 13. Vem tar kostnaden för tomma lokaler? Fastighetskontoret efter det att uppsägningstiden löpt ut. 14. Hur hanteras ev överkapacitet av lokaler, exempelvis nedläggning av skolor? Svårt att lägga ned skolor då det alltid bildas en lokal opinion, då kommunen växer stadigt så har behovet av nedläggning inte varit så stort. I de fall det aktualiseras ska det ske i dialog mellan uppdragsnämnd och produktionsstyrelse. 15. Om en skola har lämnat exempelvis tre klassrum som kommunen hyr ut till annan hyresgäst. Vad händer om skolan helt plötsligt behöver klassrummen? Genom att utbildning är en kundvalsverksamhet så fungerar det ibland så att om eleven inte får plats i den önskade skolan får plats beredas i annan skola, vilket kan fungera på högre år och i tätorten. Grunden för att säja upp lokaler måste dock vara den att det finns en planering där produktionen har bra kontroll över elevtal, efterfrågan och de externa aktörerna.

2013-09-10. Principer för ekonomistyrning av lokalbanken. (AU 266) Dnr KS 2013-68

2013-09-10. Principer för ekonomistyrning av lokalbanken. (AU 266) Dnr KS 2013-68 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsen i Falkenberg 2013-09-10 201 Principer för ekonomistyrning av lokalbanken. (AU 266) Dnr KS 2013-68 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar enligt

Läs mer

Uppdragsredovisning - à-priser i kommunens resursfördelningsmodell.

Uppdragsredovisning - à-priser i kommunens resursfördelningsmodell. Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsen i Falkenberg 2014-06-03 158 Uppdragsredovisning - à-priser i kommunens resursfördelningsmodell. (AU 177)KS 2013-69 KF Beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Uppdragsredovisning - à-priser i kommunens resursfördelningsmodell. KS

Uppdragsredovisning - à-priser i kommunens resursfördelningsmodell. KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2014-05-27 177 Uppdragsredovisning - à-priser i kommunens resursfördelningsmodell. KS 2013-69 KS, KF Beslut Arbetsutskottet

Läs mer

Uppdrag i budget 2014 - fastställande av uppdragshandlingar.

Uppdrag i budget 2014 - fastställande av uppdragshandlingar. Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2013-12-10 377 Uppdrag i budget 2014 - fastställande av uppdragshandlingar. KS 2013-422 KS Beslut Arbetsutskottet

Läs mer

Saken: Överklagande genom förvaltningsbesvär enligt 2 a kap. 19, 2 b kap. 12 och 9 kap. 17 skollagen (1985:1100)

Saken: Överklagande genom förvaltningsbesvär enligt 2 a kap. 19, 2 b kap. 12 och 9 kap. 17 skollagen (1985:1100) Yttrande/komplettering Mål nr. 108-10, aktbilaga 2 Till: Länsrätten i Kronobergs län (senare förvaltningsrätten) Kungsgatan 8, 351 03 Växjö Klagande: Virestad Friskola Ekonomisk förening Orgnr: 769619-4153

Läs mer

Ökade kostnader i samband med förskolepaviljonger i Stafsinge och Kristineslätt. KS

Ökade kostnader i samband med förskolepaviljonger i Stafsinge och Kristineslätt. KS kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2016-02-16 36 Ökade kostnader i samband med förskolepaviljonger i Stafsinge och Kristineslätt. KS 2016-52 KS, KF Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen

Läs mer

Därutöver har kommunfullmäktige beslutat om följande specifika uppdrag för Barn- och utbildningsnämnden 2011.

Därutöver har kommunfullmäktige beslutat om följande specifika uppdrag för Barn- och utbildningsnämnden 2011. Information Datum 2011-02-17 Barn- och utbildningsförvaltningen BUN-kansliet Stefan Bergdoff 0346-886408 stefan.bergdoff@falkenberg.se Info-ärende på BUN 2011-02-23 Internbudget 2011 Uppdrag från Kommunfullmäktige

Läs mer

Dnr Bun 2010/289 Offentliga bidrag på lika villkor - beslut om bidrag för år Barn- och ungdomsförvaltningens förslag

Dnr Bun 2010/289 Offentliga bidrag på lika villkor - beslut om bidrag för år Barn- och ungdomsförvaltningens förslag TJÄNSTESKRIVELSE 1 (7) 2010-11-16 Barn- och ungdomsnämnden Dnr Bun 2010/289 Offentliga bidrag på lika villkor - beslut om bidrag för år 2011 Förslag till beslut Barn- och ungdomsförvaltningens förslag

Läs mer

1. Principer för resursfördelningsmodell

1. Principer för resursfördelningsmodell Resursfördelningsmodell för grundskola F-9 och fritidshem med ersättningsnivåer 2017 1. Principer för resursfördelningsmodell Barn- och ungdomskontorets principer som genomsyrar resursfördelningsmodellen

Läs mer

Det stämmer! Ökad transparens och mer lika villkor (SOU )

Det stämmer! Ökad transparens och mer lika villkor (SOU ) Utbildningsförvaltningen Avdelningen för utveckling och samordning Tjänsteutlåtande Dnr 1.6.1-9766/2016 Sida 1 (8) 2017-01-13 Handläggare Jörgen Ödalen Telefon: 08-508 33 161 Till Utbildningsnämnden 2017-02-02

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden; redovisning av uppdrag rörande alternativa driftformer för skolor. Dnr KS 2010-390, KS 2010-391

Barn- och utbildningsnämnden; redovisning av uppdrag rörande alternativa driftformer för skolor. Dnr KS 2010-390, KS 2010-391 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2011-05-17 FALKENBERG 176 Barn- och utbildningsnämnden; redovisning av uppdrag rörande alternativa driftformer för

Läs mer

Överföring av centrala budgetmedel. KS 2015-120

Överföring av centrala budgetmedel. KS 2015-120 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2015-09-22 253 Överföring av centrala budgetmedel. KS 2015-120 KS Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen

Läs mer

Resursfördelningsmodell. Beslutad av Barn och utbildningsnämnden 11 december 2018, 129/18. Dnr BUN

Resursfördelningsmodell. Beslutad av Barn och utbildningsnämnden 11 december 2018, 129/18. Dnr BUN Resursfördelningsmodell Beslutad av Barn och utbildningsnämnden 11 december 2018, 129/18. Dnr BUN2018.0892 Innehåll 1 Syfte och principer för resursfördelning... 3 2 Generell resurstilldelning... 3 2.1

Läs mer

Redovisning av uppdrag Utredning av formerna för förvaltningen KS av fastigheter inom kultur- och fritidsnämnden. Dnr KS 2011-65

Redovisning av uppdrag Utredning av formerna för förvaltningen KS av fastigheter inom kultur- och fritidsnämnden. Dnr KS 2011-65 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2012-09-11 227 Redovisning av uppdrag Utredning av formerna för förvaltningen KS av fastigheter inom kultur- och

Läs mer

Resursfördelningsmodell grundskola F-9

Resursfördelningsmodell grundskola F-9 Resursfördelningsmodell grundskola F-9 Sektor utbildning Mariestads kommun Antagen av kommunfullmäktige 2014-12-15 Reviderad 2015-xx-xx 1 Innehållsförteckning 1 Principer för resursfördelningsmodell...

Läs mer

Förslag till modell för fördelning av tilläggsersättning

Förslag till modell för fördelning av tilläggsersättning Utbildningsförvaltningen Bilaga 5 Avdelningen för ekonomi och styrning Sida 1 (6) 2017-02-28 Förslag till modell för fördelning av tilläggsersättning för nyanlända Under 2015 ökade antalet nyanlända elever

Läs mer

Propositionsordning Ordföranden frågar om arbetsutskottet beslutar enligt Michaela Fletchers (M) yrkande och finner att så är fallet.

Propositionsordning Ordföranden frågar om arbetsutskottet beslutar enligt Michaela Fletchers (M) yrkande och finner att så är fallet. Österåker Sammanträdesprotokoll för Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-10-07 AU 10:10 Dnr. KS 2015/ Policy för fastigheter inom skola och förskola Arbetsutskottets beslut Ärendet bereds vidare. Sammanfattning

Läs mer

Slutredovisning investeringsprojekt ventilationsanläggning Stadshuset. (AU 141) KS

Slutredovisning investeringsprojekt ventilationsanläggning Stadshuset. (AU 141) KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsen i Falkenberg 2015-06-02 151 Slutredovisning investeringsprojekt ventilationsanläggning Stadshuset. (AU 141) KS 2012-233 KF Beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Motion om plan för att minska antalet barn i förskolegrupperna. (AU 35) Dnr KS 2011-363

Motion om plan för att minska antalet barn i förskolegrupperna. (AU 35) Dnr KS 2011-363 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsen i Falkenberg 2012-02-07 42 Motion om plan för att minska antalet barn i förskolegrupperna. (AU 35) Dnr KS 2011-363 KF Beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Resursfördelningsmodell gymnasieskola och gymnasiesärskola

Resursfördelningsmodell gymnasieskola och gymnasiesärskola Resursfördelningsmodell gymnasieskola och gymnasiesärskola Sektor utbildning Mariestads kommun Antagen av kommunfullmäktige 2017-09-25 1 Innehållsförteckning 1 Principer för resursfördelningsmodell...

Läs mer

Tydligare skolpengsbeslut

Tydligare skolpengsbeslut 2012-11-22 Tydligare skolpengsbeslut PM om hur kommunernas skolpengsbeslut kan utformas för att bli mer transparenta Bakgrund Sedan de nya reglerna om bidrag på lika villkor började tillämpas år 2010 har

Läs mer

FÖRVALTNINGEN FÖR UTBILDNING, KOST, KULTUR OCH FRITID

FÖRVALTNINGEN FÖR UTBILDNING, KOST, KULTUR OCH FRITID s. 1 (11) FÖRVALTNINGEN FÖR UTBILDNING, KOST, KULTUR OCH FRITID 2017-11-17 Vår referens: Magnus Lindvall Direkttel: 040-641 13 12 E-post: Magnus.Lindvall @lomma.se Diarienr: BUN/2017:227 Er referens: Förslag

Läs mer

Ökade hyreskostnader för Kattegatthallen. KS

Ökade hyreskostnader för Kattegatthallen. KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg FALKENBERG 2014-03-18 74 Ökade hyreskostnader för Kattegatthallen. KS 2014-57 KS Beslut Arbetsutskottet föreslår

Läs mer

Rättvisande lokalkostnader barn- och utbildningsförvaltningen omfördelning kostnader och kommunbidrag mellan förvaltningar

Rättvisande lokalkostnader barn- och utbildningsförvaltningen omfördelning kostnader och kommunbidrag mellan förvaltningar Kommunfullmäktige 2006-12-18 268 608 Kommunstyrelsen 2006-12-04 253 616 Arbets- och personalutskottet 2006-11-27 247 531 Ekonomikontoret, Barn- och utbildningsförvaltningen, Fritidsförvaltningen, Tekniska

Läs mer

Rättvisande lokalkostnader barn- och utbildningsförvaltningen omfördelning kostnader och kommunbidrag mellan förvaltningar

Rättvisande lokalkostnader barn- och utbildningsförvaltningen omfördelning kostnader och kommunbidrag mellan förvaltningar Kommunstyrelsen 2006-12-04 253 616 Arbets- och personalutskottet 2006-11-27 247 531 Ekonomikontoret, Barn- och utbildningsförvaltningen, Fritidsförvaltningen 291 deckf15 Rättvisande lokalkostnader barn-

Läs mer

Resursfördelningsmodell förskoleverksamhet

Resursfördelningsmodell förskoleverksamhet Resursfördelningsmodell förskoleverksamhet Sektor utbildning Mariestads kommun Antagen av kommunfullmäktige 2014-12-15 Reviderad 2015-10-26 Reviderad 2016-09-26 Reviderad 2017-09-25 Innehållsförteckning

Läs mer

Nya regler för lovskola i årskurs 8 och 9

Nya regler för lovskola i årskurs 8 och 9 Utbildningsförvaltningen Avdelningen för ekonomi och styrning Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2018-03-07 Handläggare Peter Fahlander Telefon: 08-50833062 Till Utbildningsnämnden 2018-04-19 Nya regler för lovskola

Läs mer

Motion om öppen förskola i Ullared. (AU 114) KS 2014-332

Motion om öppen förskola i Ullared. (AU 114) KS 2014-332 kommunstyrelsen i Falkenberg 2015-05-05 125 Motion om öppen förskola i Ullared. (AU 114) KS 2014-332 KF Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta 1 Bifalla motionen och ge barn- och utbildningsnämnden

Läs mer

Ökad kostnad för inköp av färskt och fryst kött. KS 2015-203

Ökad kostnad för inköp av färskt och fryst kött. KS 2015-203 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2015-06-09 173 Ökad kostnad för inköp av färskt och fryst kött. KS 2015-203 KS Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen

Läs mer

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning samt hantering av resultatutjämningsreserven. Dnr KS

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning samt hantering av resultatutjämningsreserven. Dnr KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 3 2013-09-24 285 Riktlinjer för god ekonomisk hushållning samt hantering av resultatutjämningsreserven. Dnr KS 2013-322

Läs mer

Åldersintervall för förskolan är 1-3 år och 4-5 år. Åldersintervall för grundskolan är förskoleklass åk 3, åk 4 6 och åk 7 9.

Åldersintervall för förskolan är 1-3 år och 4-5 år. Åldersintervall för grundskolan är förskoleklass åk 3, åk 4 6 och åk 7 9. Resursfördelningsmodellens syfte är att beskriva hur ekonomiska resurser fördelas till enheterna inom förskola, fritidshem, grundskola och gymnasieskola. Utöver dessa verksamheter finns det ett antal anslagsfinansierade

Läs mer

Reviderade principer för investeringsprocessen med anledning av bildandet av kost- och städservice. KS

Reviderade principer för investeringsprocessen med anledning av bildandet av kost- och städservice. KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2014-06-10 189 Reviderade principer för investeringsprocessen med anledning av bildandet av kost- och städservice.

Läs mer

Motion om avgiftsfri förskola och grundskola. KS

Motion om avgiftsfri förskola och grundskola. KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2016-01-19 15 Motion om avgiftsfri förskola och grundskola. KS 2015-301 KS, KF Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen

Läs mer

Beställning av förskolepaviljonger Stafsinge och Kristineslätt. KS

Beställning av förskolepaviljonger Stafsinge och Kristineslätt. KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2014-10-28 323 Beställning av förskolepaviljonger Stafsinge och Kristineslätt. KS 2014-402 KS Beslut Arbetsutskottet

Läs mer

DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1 (6) Bildningsförvaltningen Datum Diarienummer UN 2019/0122 Henning Törner

DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1 (6) Bildningsförvaltningen Datum Diarienummer UN 2019/0122 Henning Törner DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1 (6) 2020 med plan 2021-2022 Inledning Utbildningsnämnden fullgör kommunens uppgifter som huvudman inom skolväsendet. Drift, ledning och styrning av förskola, förskoleklass,

Läs mer

PROTOKOLL Sammanträdesdatum

PROTOKOLL Sammanträdesdatum PROTOKOLL Plats och tid: Kommunhuset, Boken kl. 15:00-18:15 Beslutande Marie Gärdby (C), ordförande Kim Svitzer (PF), 1:e vice ordförande Valter Titusson (S), tjänstgörande ersättare Övriga deltagande

Läs mer

Bidrag till fristående förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet, principer och belopp 2017

Bidrag till fristående förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet, principer och belopp 2017 Datum 2016-11-08 Beställarkontoret Hélène BöklinJonsson BUN 16/35 Bidrag till fristående förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet, principer och belopp 2017 En kommuns bidrag för barn/elev

Läs mer

Motion om att ta fram handlingsplan för att minska barns och ungas exponering av gifter i vardagen. (AU 395) KS

Motion om att ta fram handlingsplan för att minska barns och ungas exponering av gifter i vardagen. (AU 395) KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsen i Falkenberg 2015-01-13 31 Motion om att ta fram handlingsplan för att minska barns och ungas exponering av gifter i vardagen. (AU 395) KS 2014-322

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Avstämning av grundbelopp år 2018 för fristående verksamhet GRF

Tjänsteskrivelse. Avstämning av grundbelopp år 2018 för fristående verksamhet GRF Malmö stad Grundskoleförvaltningen 1 (5) Datum 2019-05-02 Vår referens Kimmo Räihä Controller kimmo.raiha@malmo.se Tjänsteskrivelse Avstämning av grundbelopp år 2018 för fristående verksamhet GRF-2019-11858

Läs mer

Beslut om verkställande av dom avseende grundbelopp mål nr

Beslut om verkställande av dom avseende grundbelopp mål nr Kommunstyrelsen 2017-09-18 Kommunledningskontoret Välfärd KSKF/2015:67 Marita Skog, utvecklingsdirektör 1 (2) Kommunstyrelsen Beslut om verkställande av dom avseende grundbelopp 2015 - mål nr 815-15 Förslag

Läs mer

Medborgarförslag om att låta pensionärer åka buss gratis mellan klockan 9.30-14.30. KS 2014-130

Medborgarförslag om att låta pensionärer åka buss gratis mellan klockan 9.30-14.30. KS 2014-130 kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2014-11-11 340 Medborgarförslag om att låta pensionärer åka buss gratis mellan klockan 9.30-14.30. KS 2014-130 KS, KF Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen

Läs mer

Föreningslån till Fegens bygdegårdsförening. (AU 130) KS 2015-163

Föreningslån till Fegens bygdegårdsförening. (AU 130) KS 2015-163 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsen i Falkenberg 2015-05-05 138 Föreningslån till Fegens bygdegårdsförening. (AU 130) KS 2015-163 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets

Läs mer

Resursfördelningsmodell grundskola f-9, grundsärskola, fritidshem

Resursfördelningsmodell grundskola f-9, grundsärskola, fritidshem Resursfördelningsmodell grundskola f-9, grundsärskola, fritidshem 1 Sektor utbildning Mariestads kommun Antagen av kommunfullmäktige 2014-12-15 Reviderad 2015-10-26 Reviderad 2016-09-26 Reviderad 2017-09-25

Läs mer

Motion om screening av läs- och skrivutveckling hos barn och elever. KS

Motion om screening av läs- och skrivutveckling hos barn och elever. KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2017-01-24 9 Motion om screening av läs- och skrivutveckling hos barn och elever. KS 2016-439 KS, KF Beslut Arbetsutskottet

Läs mer

Föreningslån till Fegens bygdegårdsförening. KS 2015-163

Föreningslån till Fegens bygdegårdsförening. KS 2015-163 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2015-04-28 130 Föreningslån till Fegens bygdegårdsförening. KS 2015-163 KS, KF Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen

Läs mer

RESURSFÖRDELNING TILL FÖRSKOLA, GRUNDSKOLA, FRITIDSHEM OCH OBLIGATORISK SÄRSKOLA BUDGETÅRET 2007

RESURSFÖRDELNING TILL FÖRSKOLA, GRUNDSKOLA, FRITIDSHEM OCH OBLIGATORISK SÄRSKOLA BUDGETÅRET 2007 RESURSFÖRDELNING TILL FÖRSKOLA, GRUNDSKOLA, FRITIDSHEM OCH OBLIGATORISK SÄRSKOLA BUDGETÅRET 2007 Kontaktuppgifter Kommun: Förvaltning (motsvarande):. Namn:. E-post adress:... Telefon:... Kommunens nämndorganisation

Läs mer

Beslut om verkställande av dom avseende grundbelopp mål nr

Beslut om verkställande av dom avseende grundbelopp mål nr Kommunstyrelsen 2017-09-18 Kommunledningskontoret Välfärd KSKF/2016:38 Marita Skog, utvecklingsdirektör 1 (2) Kommunstyrelsen Beslut om verkställande av dom avseende grundbelopp 2016 - mål nr 367-16 Förslag

Läs mer

Kristina Söderberg. Avdelningen för juridik

Kristina Söderberg. Avdelningen för juridik Cirkulärnr: 18:46 Diarienr: 18/05040 Handläggare: Avdelning: Kristina Söderberg Datum: 2018-11-09 Mottagare: Rubrik: Avdelningen för juridik Ersätter: Cirkulär 09:75 Kommunledningen Barn- och utbildningsnämnder

Läs mer

Bidrag till fristående verksamhet 2015 Västra skolan

Bidrag till fristående verksamhet 2015 Västra skolan TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Kristina Olson 2014-10-09 BUN 2014/0788 0480-45 30 08 Barn- och ungdomsnämnden Bidrag till fristående verksamhet 2015 Västra skolan Förslag till beslut

Läs mer

Barn- och ungdomsförvaltningens förslag

Barn- och ungdomsförvaltningens förslag TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2010-08-31 Barn- och ungdomsnämnden Lokalpeng 2011 Dnr Bun 2010/185 Förslag till beslut Barn- och ungdomsförvaltningens förslag Barn- och ungdomsnämnden föreslår kommunstyrelsen

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 13 (62)

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 13 (62) VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 13 (62) Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott 2015-11-24 312 Budget barn- och ungdomsnämnden 2016 (BUN 2015.659) Beslut Arbetsutskottet beslutar att föreslå att:

Läs mer

Granskning av resursfördelning till utbildningsverksamheten

Granskning av resursfördelning till utbildningsverksamheten Revisionsrapport Granskning av resursfördelning till utbildningsverksamheten Nyköpings kommun Augusti 2009 Håkan Lindahl Innehållsförteckning 1 Inledning och bakgrund...3 2 Revisionsfråga och metod...3

Läs mer

Yttrande över Alterdalens Bygdeförenings ansökan om fristående verksamhet i Piteå kommun, dnr :723

Yttrande över Alterdalens Bygdeförenings ansökan om fristående verksamhet i Piteå kommun, dnr :723 Skolinspektionen Registrator Box 23069 104 35 STOCKHOLM Yttrande över Alterdalens Bygdeförenings ansökan om fristående verksamhet i Piteå kommun, dnr 31 2015:723 Yttrandet avser en ansökan från Alterdalens

Läs mer

Samverkansavtal gällande överförmyndar-verksamheten i Falkenbergs och Varbergs kommuner, samt kostnadsreglering. KS 2014-228

Samverkansavtal gällande överförmyndar-verksamheten i Falkenbergs och Varbergs kommuner, samt kostnadsreglering. KS 2014-228 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2014-05-13 152 Samverkansavtal gällande överförmyndar-verksamheten i Falkenbergs och Varbergs kommuner, samt kostnadsreglering.

Läs mer

KF MAJ 2012 Nr 94. Motion av Stavros Gian- gozoglou (S) om lika villkor för alla utförare av skattefinansierad pedagogisk verksamhet

KF MAJ 2012 Nr 94. Motion av Stavros Gian- gozoglou (S) om lika villkor för alla utförare av skattefinansierad pedagogisk verksamhet KF 94 28 MAJ 2012 Nr 94. Motion av Stavros Giangozoglou (S) om lika villkor för alla utförare av skattefinansierad pedagogisk verksamhet KSN-2012-0500 Kommunfullmäktige Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Samverkansavtal gällande överförmyndarverksamheten i Falkenbergs och Varbergs kommuner, samt kostnadsreglering. (AU 152) KS 2014-228

Samverkansavtal gällande överförmyndarverksamheten i Falkenbergs och Varbergs kommuner, samt kostnadsreglering. (AU 152) KS 2014-228 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsen i Falkenberg 2014-06-03 139 Samverkansavtal gällande överförmyndarverksamheten i Falkenbergs och Varbergs kommuner, samt kostnadsreglering.

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Barn- och skolnämndens arbetsutskott 2011-08-29 Plats och tid Beslutande Sammanträdesrum Fregatten, Norrtälje kommunala vuxenutbildning (NKV) Astrid Lindgrens gata 2, Nordrona, Norrtälje kl 13:00-13:30

Läs mer

Ersättning till Friskolor

Ersättning till Friskolor Ersättning till Friskolor Halmstads kommun Januari 2012 Bo Thörn Viktor Prytz Sammanfattning Revisorerna i Halmstads kommun har gett i uppdrag till PwC att granska ersättningen till fristående förskolor

Läs mer

att med anledning av 2015 års lönesatsning fastställa justerade bidrag för budgetår 2015 för förskoleklass och grundskola enligt Styrkort 2, samt

att med anledning av 2015 års lönesatsning fastställa justerade bidrag för budgetår 2015 för förskoleklass och grundskola enligt Styrkort 2, samt Utbildningsnämndens arbetsutskott Utdrag ur PROTOKOLL 2015-08-25 52 Fördelning av lönesatsning 2015 UN-2014/8 Beslut Arbetsutskottet föreslår utbildningsnämnden besluta att med anledning av 2015 års lönesatsning

Läs mer

Motion om återinförande av kommunal handikappomsorg information. KS 2014-471

Motion om återinförande av kommunal handikappomsorg information. KS 2014-471 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2015-05-26 158 Motion om återinförande av kommunal handikappomsorg information. KS 2014-471 Beslut Arbetsutskottet

Läs mer

Förvaltningens förslag till beslut 1. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att anta förvaltningens förslag till

Förvaltningens förslag till beslut 1. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att anta förvaltningens förslag till TJÄNSTESKRIVELSE 2016-11-01 Kommunstyrelsen Erika Nysäter Utredare Telefon 08-555 010 89 erika.nysater@nykvarn.se Program för uppföljning och insyn av verksamhet som bedrivs av privata utförare för mandatperioden

Läs mer

Yttrande över remiss gällande anmälan till JO.

Yttrande över remiss gällande anmälan till JO. Kommunstyrelsen 2017-08-22 Kommunledningskontoret Väldfärd KSKF/2017:400 Annette Johansson 016-710 84 64 1 (2) Kommunstyrelsen Yttrande över remiss gällande anmälan till JO. Dnr: 3089-2017 Förslag till

Läs mer

Motion om att utarbeta en långsiktig utdelningspolicy för de kommunägda bolagen. KS

Motion om att utarbeta en långsiktig utdelningspolicy för de kommunägda bolagen. KS kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2017-05-02 136 Motion om att utarbeta en långsiktig utdelningspolicy för de kommunägda bolagen. KS 2016-533 KS, KF Förslag till beslut Arbetsutskottet föreslår

Läs mer

UN 2016/1136 UN 2018/3001 Antagen av utbildningsnämnden , reviderad av utbildningsnämnden , 79

UN 2016/1136 UN 2018/3001 Antagen av utbildningsnämnden , reviderad av utbildningsnämnden , 79 Riktlinje Riktlinje om tilläggsbelopp 2018-06-19 UN 2016/1136 UN 2018/3001 Antagen av utbildningsnämnden 2016-04-20, reviderad av utbildningsnämnden 2018-06-13, 79 Tilläggsbelopp kan ges till barn i förskolan

Läs mer

Resursfördelningsmodell avseende förskola, grundsärskola, förskoleklass, grundskola och fritidshem

Resursfördelningsmodell avseende förskola, grundsärskola, förskoleklass, grundskola och fritidshem Styrdokument 1 (17) 2016-12-01 Fastställd: BON 16-12-13 130 Gäller för: Bildnings- och omsorgsnämnden Dokumentansvarig: Bildning- och omsorgschef Dnr : BON2016/274-3 Resursfördelningsmodell avseende förskola,

Läs mer

Utbildningsnämnden

Utbildningsnämnden TJÄNSTESKRIVELSE 2018-04-26 Utbildningsnämnden Josefine Alan Ekonom Telefon 08 555 010 38 Josefine.alan@nykvarn.se 2019-03-31 för utbildningsnämnden UN/2019:66 Förvaltningens förslag till beslut Budgetuppföljning

Läs mer

Motion om att utreda lärarnas arbetssituation och rättssäkerhet vid våldsamma situationer. KS

Motion om att utreda lärarnas arbetssituation och rättssäkerhet vid våldsamma situationer. KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2014-05-20 166 Motion om att utreda lärarnas arbetssituation och rättssäkerhet vid våldsamma situationer. KS 2014-13

Läs mer

Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott

Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott 2017-05-02 45 Begäran om ytterligare bidrag enligt skollagen (BUN 2017.168) Beslut Arbetsutskottet föreslår att: Barn- och

Läs mer

Grundbelopp till Internationella Engelska skolan i Falun Ab 2018

Grundbelopp till Internationella Engelska skolan i Falun Ab 2018 2017-12-18 1(5) Vår adress Barn- och bildningsnämnd Borlänge kommun Adress Besöksadress Röda vägen 50 Handläggare, telefon, e-post Catherine Säll Franzén Catherine.sall@borlange.se Delegationsbeslut Grundbelopp

Läs mer

Uppdrag till Skolnämnden att se över möjligheten att införa ett system med lokalpeng för idrottshallarna i Österåkers kommun

Uppdrag till Skolnämnden att se över möjligheten att införa ett system med lokalpeng för idrottshallarna i Österåkers kommun Tjänsteutlåtande 0 Österåker Kommunkansliet Till Kommunstyrelsen Datum 2015-10-20 Dnr KS 2015/0338 Uppdrag till Skolnämnden att se över möjligheten att införa ett system med lokalpeng för idrottshallarna

Läs mer

Gemensam verksamhet i den nya nämndorganisationen

Gemensam verksamhet i den nya nämndorganisationen KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Anderson Tomas Holmgren Ulla Datum 2016-08-30 Diarienummer KSN-2015-2455 Kommunstyrelsen Gemensam verksamhet i den nya nämndorganisationen Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Resursfördelningsmodell avseende förskola, grundsärskola, förskoleklass, grundskola och fritidshem

Resursfördelningsmodell avseende förskola, grundsärskola, förskoleklass, grundskola och fritidshem Styrdokument 1 (13) 2016-12-01 Fastställd: BON 16-12-13 130 Gäller för: Bildnings- och omsorgsnämnden Dokumentansvarig: Bildning- och omsorgschef Dnr : BON2016/274-3 Resursfördelningsmodell avseende förskola,

Läs mer

Försäljning av fastigheten Hjulet 5 samt del av Innerstaden 3:1. KS

Försäljning av fastigheten Hjulet 5 samt del av Innerstaden 3:1. KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2015-04-28 121 Försäljning av fastigheten Hjulet 5 samt del av Innerstaden 3:1. KS 2015-150 KS, KF Beslut Arbetsutskottet

Läs mer

Uppdrag i budget rapport från integrationsberedningen om hur integration av asylsökande och nyanlända kan förbättras i kommunen. KS 2015-112.

Uppdrag i budget rapport från integrationsberedningen om hur integration av asylsökande och nyanlända kan förbättras i kommunen. KS 2015-112. Beslutsförslag 2014-08-06 Kommunstyrelseförvaltningen Kanslienheten Jenny Antonsson Uppdrag i budget rapport från integrationsberedningen om hur integration av asylsökande och nyanlända kan förbättras

Läs mer

Kommunala bolagens övertagande av kommunens lån, ingående av borgen för de kommunala bolagen. (AU 26) Dnr KS 2013-41

Kommunala bolagens övertagande av kommunens lån, ingående av borgen för de kommunala bolagen. (AU 26) Dnr KS 2013-41 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsen i Falkenberg 2013-02-05 45 Kommunala bolagens övertagande av kommunens lån, ingående av borgen för de kommunala bolagen. (AU 26) Dnr KS 2013-41

Läs mer

Motion om utökat antal solcellspanelladdare för elbil. (AU 299) KS 2014-117

Motion om utökat antal solcellspanelladdare för elbil. (AU 299) KS 2014-117 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsen i Falkenberg 2015-12-01 298 Motion om utökat antal solcellspanelladdare för elbil. (AU 299) KS 2014-117 KF Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige

Läs mer

Socioekonomisk resursfördelningsmodell grundskola 2017

Socioekonomisk resursfördelningsmodell grundskola 2017 2016-12-07 2016/2927 1(5) Vår adress Barn- och bildningsnämnd Borlänge kommun Adress Besöksadress Röda vägen 50 Handläggare, telefon, e-post Catherine Säll Franzén 0243-74224 Nämnd Datum Socioekonomisk

Läs mer

Bidrag till fristående skolenheter, principer och belopp verksamhetsåret 2016

Bidrag till fristående skolenheter, principer och belopp verksamhetsåret 2016 Barn- och ungdomsnämnden Datum Carina Norgren Dnr BUN15/120 Fristående skolenheter Rektor Bidrag till fristående skolenheter, principer och belopp verksamhetsåret 2016 Grundbelopp för grundskola och förskoleklass

Läs mer

Återremiss angående vuxennärvaro i skolan

Återremiss angående vuxennärvaro i skolan Tjänsteskrivelse 1 (4) Handläggare Per Blom Barn- och utbildningsnämnden Återremiss angående vuxennärvaro i skolan Sammanfattning Börje Engholm, Marketta Loiske och Daniel Ekelund, Miljöpartiet, har i

Läs mer

Förslag till förändrad resursfördelningsmodell för Katrineholms grundskolor, skolbarnsomsorg och förskolor från och med 2012

Förslag till förändrad resursfördelningsmodell för Katrineholms grundskolor, skolbarnsomsorg och förskolor från och med 2012 1 (6) Vår handläggare Eva Knutsson, avd.chef Jörgen Rüdeberg, verks.chef Ert datum Er beteckning Förslag till förändrad resursfördelningsmodell för Katrineholms grundskolor, skolbarnsomsorg och förskolor

Läs mer

Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott

Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott 2017-08-22 74 Begäran om ytterligare grundbidrag enligt skollagen (BUN 2017.241) Beslut Arbetsutskottet föreslår att: Barn-

Läs mer

Införande av lag (2008:962) om valfrihetssystem (LOV) inom särskilt boende inom äldreomsorgen

Införande av lag (2008:962) om valfrihetssystem (LOV) inom särskilt boende inom äldreomsorgen 1(5) Införande av lag (2008:962) om valfrihetssystem (LOV) inom särskilt boende inom äldreomsorgen Ärendet Mot bakgrund av socialnämndens förslag till beslut om införande av lag om valfrihetssystem (LOV)

Läs mer

Bortföring av dag- och dräneringsvatten inom Långasandsområdet.

Bortföring av dag- och dräneringsvatten inom Långasandsområdet. Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2012-05-15 131 Bortföring av dag- och dräneringsvatten inom Långasandsområdet. Dnr KS 2011-415 KS Beslut Arbetsutskottet

Läs mer

Handlingsplan för att hantera kommunens ackumulerade underskott

Handlingsplan för att hantera kommunens ackumulerade underskott DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1 (5) Kommunstyrelsen Handlingsplan för att hantera kommunens ackumulerade underskott Ärende Helårsprognosen för 2018 inklusive underskottet 2017 innebär att Danderyds

Läs mer

Medborgarförslag om bilpool. (AU 291) KS 2014-320

Medborgarförslag om bilpool. (AU 291) KS 2014-320 kommunstyrelsen i Falkenberg 2014-11-04 253 Medborgarförslag om bilpool. (AU 291) KS 2014-320 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag. Arbetsutskottets förslag Arbetsutskottet

Läs mer

Återrapportering av uppdrag - Utreda hur Falkenbergs kommun kan arbeta med social hänsyn vid offentlig upphandling. KS

Återrapportering av uppdrag - Utreda hur Falkenbergs kommun kan arbeta med social hänsyn vid offentlig upphandling. KS Kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2017-04-18 110 Återrapportering av uppdrag - Utreda hur Falkenbergs kommun kan arbeta med social hänsyn vid offentlig upphandling. KS 2014-428 KS Beslut Arbetsutskottet

Läs mer

Bidrag till fristående förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet, principer och belopp 2018

Bidrag till fristående förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet, principer och belopp 2018 Datum 2017-11-03 Beställarkontoret Jennie Vellner BUN 17/91 Bidrag till fristående förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet, principer och belopp 2018 En kommuns bidrag för barn/elev i fristående

Läs mer

Slutredovisning investeringsprojekt cirkulationsplats väg 767/Strandvägen. (AU 140) KS 2012-151

Slutredovisning investeringsprojekt cirkulationsplats väg 767/Strandvägen. (AU 140) KS 2012-151 kommunstyrelsen i Falkenberg 2015-06-02 150 Slutredovisning investeringsprojekt cirkulationsplats väg 767/Strandvägen. (AU 140) KS 2012-151 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag.

Läs mer

Förslag till beslut Barn- och ungdomsnämnden avslår nämndinitiativet.

Förslag till beslut Barn- och ungdomsnämnden avslår nämndinitiativet. Rossana Rothstein - bunrr01 E-post: rossana.rothstein@vasteras.se Kopia till TJÄNSTESKRIVELSE 1 (2) 2013-08-19 Dnr: 2013/2079-BaUN- 616 Barn- och ungdomsnämnden Beslut- hantering av nämndinitativ- Möjliggör

Läs mer

Ersättning pedagogisk verksamhet 2018 IT Gymnasiet Sverige AB - överklagande

Ersättning pedagogisk verksamhet 2018 IT Gymnasiet Sverige AB - överklagande UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Hanna Asp Holström Ingrid Datum 2018-03-06 Diarienummer UBN-2017-5913 Utbildningsnämnden Ersättning pedagogisk verksamhet 2018 IT Gymnasiet Sverige AB - överklagande

Läs mer

Riktlinjer för rätt till bidrag till enskild pedagogisk omsorg

Riktlinjer för rätt till bidrag till enskild pedagogisk omsorg 1(6) 2012-05-22 Utbildningsförvaltningen Gunilla Håkansson 0225-341 77 Riktlinjer för rätt till bidrag till enskild pedagogisk omsorg Skollagen Enligt Skollagen (2010:800) 25 kap. 10-13 ska en kommun där

Läs mer

Skolpeng/bidrag och interkommunal ersättning till förskola, fritidshem, pedagogisk omsorg, förskoleklass, skola och gymnasieskola 2015

Skolpeng/bidrag och interkommunal ersättning till förskola, fritidshem, pedagogisk omsorg, förskoleklass, skola och gymnasieskola 2015 Fastställd i KS 2014-12-01 Vellinge Skolpeng/bidrag och interal ersättning till förskola, fritidshem, pedagogisk omsorg, förskoleklass, skola och gymnasieskola 2015 FÖRSKOLA egen 1-3 år 93 160 kr 100 260

Läs mer

Motion om att alla barn från fem år ska ges möjlighet att delta i simskola. (AU 57) KS

Motion om att alla barn från fem år ska ges möjlighet att delta i simskola. (AU 57) KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsen i Falkenberg 2017-03-14 74 Motion om att alla barn från fem år ska ges möjlighet att delta i simskola. (AU 57) KS 2016-352 KF Beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

SOLLENTUNA KOMMUN Barn- och utbildningskontoret

SOLLENTUNA KOMMUN Barn- och utbildningskontoret SOLLENTUNA KOMMUN Barn- och utbildningskontoret Tjänsteutlåtande 2012-03-30 Anders Nilfjord Sidan 1 av 2 Ekonomichef Dnr 2012/18 BUN. Barn- och ungdomsnämnden Budget 2013 inklusive verksamhetsplan Förslag

Läs mer

Barn- och ungdomsförvaltningens förslag. 1 Lokalpeng för år 2013 fastställs enligt förvaltningens förslag

Barn- och ungdomsförvaltningens förslag. 1 Lokalpeng för år 2013 fastställs enligt förvaltningens förslag TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2012-05-23 Barn- och ungdomsnämnden Dnr Bun 2012/150 Barn- elev- och lokalpeng år 2013 Förslag till beslut Barn- och ungdomsförvaltningens förslag 1 Lokalpeng för år 2013 fastställs

Läs mer

Beslut om bidragsbelopp 2019 för förskolor och grundskolor

Beslut om bidragsbelopp 2019 för förskolor och grundskolor [8] UF/08 Information till utförare/er som har barn och elever som är folkbokförd i Botkyrka i sin verksamhet Beslut om bidragsbelopp 09 för förskolor och grundskolor i Botkyrka har fastställt beslut om

Läs mer

Slutredovisning av ombyggnation av skolpaviljong till Tullbroskolans förskola. KS

Slutredovisning av ombyggnation av skolpaviljong till Tullbroskolans förskola. KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2014-01-21 17 Slutredovisning av ombyggnation av skolpaviljong till Tullbroskolans förskola. KS 2013-446 KS, KF

Läs mer

Samverkansavtal gällande överförmyndarverksamheten i Falkenbergs och Varbergs kommuner, samt kostnadsreglering.

Samverkansavtal gällande överförmyndarverksamheten i Falkenbergs och Varbergs kommuner, samt kostnadsreglering. Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsen i Falkenberg 2014-08-12 190 Samverkansavtal gällande överförmyndarverksamheten i Falkenbergs och Varbergs kommuner, samt kostnadsreglering.

Läs mer

Grundbelopp 2019 för grund- och gymnasieskolan

Grundbelopp 2019 för grund- och gymnasieskolan 2018-12-07 1 (5) DNR GGN-0522/2018-2 Grundbelopp 2019 för grund- och gymnasieskolan Bakgrund Av 14 kap. 1 skolförordningen (2011:185) framgår bland annat följande, ett bidrag till enskilda huvudmän för

Läs mer

Motion - utebliven betalning av barnomsorgsavgiften ska inte leda till avstängning från förskolan. KS

Motion - utebliven betalning av barnomsorgsavgiften ska inte leda till avstängning från förskolan. KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2018-01-09 16 Motion - utebliven betalning av barnomsorgsavgiften ska inte leda till avstängning från förskolan.

Läs mer