Global utblick. 8 juli, Veckans knorr. Internationell utblick. Strategi och taktik. Safe Return

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Global utblick. 8 juli, 2015. Veckans knorr. Internationell utblick. Strategi och taktik. Safe Return"

Transkript

1 Global utblick 8 juli, 2015 Veckans knorr Internationell utblick Strategi och taktik Safe Return

2 På kort sikt är den svenska börsen på väg ned mot översålda nivåer inför kommande rapportperiod. Långsiktigt har den stigande börstrenden brutits i samband med rapportperioden i april. Börspositivt är en bekräftad expansiv penningpolitik i Europa, Japan och USA, en stabilisering av oljepriset och att den tidigare europeiska tillväxtoron till viss del varit överdriven. Börsnegativt är osäkerhet avseende Grekland, att 1:a kv. rapporter inte har verifierat en lång stigande börstrend, stigande långräntor och en ekonomisk avmattning i OECD-området. De amerikanska och europeiska börserna fortsatte ned under föregående vecka. I fokus var en utebliven överenskommelse mellan ECB/EU/IMF och Grekland avseende fortsatt ekonomiskt stödprogram. Varför behöver Grekland ett stödprogram? Grekland behöver ett ekonomiskt stödprogram för att hantera en statsskuld på över 170 procent av BNP. Diagram 1: Grekland skuldsättning i förhållande till BNP Källa: Bakgrunden till krisen är att Grekland hade hög ekonomisk tillväxt under större delen av 2000-talet. Från 2000 till 2007 växte ekonomin med i snitt 4,2 procent per år, och utländskt kapital flödade in i samband med landets EMU-medlemskap. Den höga tillväxten och låga räntor på statsskulden bidrog till att regeringen kunde tillåta stora strukturella underskott. För att bli medlemmar i EMU redovisade den grekiska regeringen även sin officiella ekonomiska statistik på ett missvisande sätt fick Grekland problem med räntebetalningarna på statsskulden och landet riskerade statsbankrutt. För att förhindra en statsbankrutt kom Grekland, ECB, EMU-länderna och IMF (den s.k. trojkan) överens om ett stödprogram. Programmet gav de privata bankerna i framförallt Frankrike och Tyskland utrymme att successivt flytta sina fordringar på Grekland över till trojkans skattebetalare (se diagram 2). För att få rätsida på Grekland behöver landet i nuläget en skuldavskrivning i kombination med en förbättrad konkurrenskraft. En lösning mellan trojkan och Grekland måste säkra båda delarna för annars är en överenskommelse långsiktigt inte ekonomiskt hållbar. Grekland behöver en skuldavskrivning men vem ska betala? Grekland behöver en skuldavskrivning. Den grekiska skulden på över 170 procent av BNP (se diagram 1) är för stor för landet att bära. I diagram 3 framgår den officiella exponeringen mot Grekland bland EMU-länderna.

3 Diagram 2: Euroländers bankers exponering mot Grekland 2009 och 2014 Källa: Diagram 3: Officiell exponering mot Grekland bland EMU-länderna Källa:

4 Den grekiska statsskulden uppges uppgå till omkring 340 Mdr. Om trojkan skulle skriva ned skulden med mellan 30 till 50 procent till mer hållbara nivåer skulle det innebära en avskrivning på mellan 102 till 170 Mdr. För Finlands del skulle det innebära 1,9 till 3,2 Mdr i en ökad statsskuld. En nedskrivning av Greklands skuld är därför ekonomiskt kännbart och därmed politiskt kontroversiellt. För att detta ska vara möjligt måste Grekland därför på ett seriöst sätt förstärka sin konkurrenskraft. Förbättrad konkurrenskraft på vilket sätt? När ett land har strukturella problem kan landets konkurrenskraft förbättras genom att landet deprecierar/devalverar sin valuta som därmed faller i värde. När ett land, såsom Grekland, befinner sig i en valutaunion är detta inte möjligt. För att förstärka konkurrenskraften behöver landet genomföra en intern devalvering likt Baltikum gjorde efter finanskrisen. De strukturprogram Grekland genomfört de senaste åren har inte nämnvärt förstärkt landets konkurrenskraft. Diagram 4: Greklands BNP-tillväxt relativt prognos Källa: I diagram 4 framgår att de strukturprogram Grekland genomfört inte har stabiliserat fallet i BNP-tillväxten. Den grekiska regeringens uppfattning är att det inte går att spara sig ur nuvarande problem. Trojkan pekar istället på diagram 5 där det framgår att Greklands enhetsarbetskostnader inte har kommit ned tillräckligt mycket relativt Tyskland för att landet framgångsrikt ska kunna konkurrera med omvärlden. Enhetsarbetskostnader är dock ett lite väl förenklat sätt att mäta konkurrenskraft på (se Måttet tar inte hänsyn till ett lands komparativa fördelar och vad det exporterar respektive importerar. Grekland är till exempel en stor nettoimportör av energi liksom andra problemländer med svag konkurrenskraft, såsom Cypern, Italien, Portugal och Spanien. På några månaders sikt kommer sannolikt därför sänkta oljepriser att förbättra Greklands konkurrenskraft. Grekland är även en stor exportör av livsmedel, något som drabbat landet i kölvattnet av sanktionerna mot Ryssland. Andra sätt att mäta konkurrenskraft är såsom World Economic Forum med en Global Competetiveness Report, som tar hänsyn till institutionella förhållanden, infrastruktur,

5 makroekonomisk miljö, hälsa och undervisning, utbildning, produktmarknader, arbetsmarknader, finansmarknader, teknologisk nivå, marknadsstorlek, företags konkurrenskraft och innovationsklimat. Tyvärr släpar Grekland på plats 81 av 144 långt bakom till exempel Frankrike (plats 23), Irland (25), Portugal (39), Spanien (35) och Tyskland (5) (se www3.weforum.org/docs/wef_globalcompetitivenessreport_ pdf). Goldman Sachs anser att Grekland måste förstärka sin konkurrenskraft med 30 procent (se diagram 5). De senaste åren har Tyskland enhetsarbetskostnader stigit med dryga 10 procentenheter medan Greklands har sjunkit med drygt 10 procentenheter. Grekland måste inte konvergera med Tyskland. Goldman Sachs anser dock att Grekland endast har förstärkt sin konkurrenskraft med 10 procentenheter och att konkurrenskraften måste förstärkas ytterligare. Vi anser att Grekland behöver en skuldavskrivning och att landet måste förstärka sin konkurrenskraft genom en fortsatt strukturomvandling och intern devalvering. I annat fall måste Grekland lämna valutaunionen och återigen införa Drachmen som valuta. Diagram 5: Nominell enhetsarbetskostnad och relativ konkurrenskraft Källa: Kan trojkan och Grekland komma överens? Vår uppfattning är att den grekiska folkomröstningen på ett positivt sätt har framtvingat att trojkan och Grekland tvingas fatta ett beslut. Rent ekonomiskt borde aldrig Grekland ha blivit medlem i EMU. Landet skiljer sig ekonomiskt alltför mycket från Frankrike, Italien och Tyskland för att vara en EMU-medlem. Parterna står i nuläget på ekonomiska grunder långt ifrån varandra. Trojkan vill inte skriva ned Greklands skulder. Grekland vill inte tvingas omvandla och modernisera sin ekonomi. Beslutet är dock politiskt och därför kan allt hända. Vad händer nu? Det bästa för de finansiella marknaderna på kort sikt är att tomburken sparkas vidare framåt och att parterna hittar ett sätt att skyla över de stora hål som finns för att Grekland ska fortsätta att vara ett EMU-land.

6 Det bästa för de finansiella marknaderna på lång sikt är att Grekland lämnar eurosamarbetet på ett ordnat sätt som inkluderar en skuldavskrivning. Grekland och många av de tongivande EMU-länderna är delaktiga och ansvariga för att det har blivit som det har blivit. På kort sikt befarar vi att en sådan process skulle ske efter en fortsatt tid av marknadsoro. Ett sista alternativ, som sannolikt bara kan ske efter en tid av fortsatt marknadsoro, är att trojkan och Grekland kommer överens om både en skuldavskrivning och att Grekland på ett övertygande sätt påbörjar en omfattande modernisering av sin ekonomi. En tid av marknadsoro skulle öppna för att Euron deprecierar mot pari mot den amerikanska dollarn, något som sannolikt även skulle involvera ett utökat QE-program från ECB. En depreciering av Euron med 10 procent och pari mot USD skulle även förstärka Greklands konkurrenskraft. Strategi, långsiktigt scenario och vår prognos för 2015 Vårt övergripande huvudscenario är fortsatt verifierat att ekonomin i OECD-området befinner sig i en avmattnings- och deflationistisk period. Ekonomen Gordon T. Long gav i en intervju med Greg Hunter (se Global utblick ) en prognos att Fed och andra centralbankerna i OECD-området är på väg att pressa ned långräntorna och USA:s 10-åring mot åtminstone 1,5 procent. Vår prognos de kommande månaderna är att pressen nedåt på långräntorna fortsätter efter att nuvarande studs uppåt är avslutad (ss. 26 till 27). Vi tror på en större botten för långräntorna, aktier och råvaror i höst. Den förväntade botten förväntas ske under finansmarknadskalabalik. Utvecklingen i Grekland kan forcera utvecklingen på ett sätt som vi inte förutsätt. En botten för långräntor, aktier och råvaror i höst skulle öppna för en fortsatt börsuppgång likt 1999/2000, som följde på Asien- och Rysslandskrisen 1997/1998. Till stöd för en övergripande press nedåt på räntorna är en expansiv penningpolitik och nuvarande ekonomiska avmattning, som i sin tur långsiktigt pressar olje- och råvarupriserna. I 20-årstrenden öppnar låga energi- och råvarupriser på sikt för en ny tillväxtfas (s. 4). Oljepriset (s. 22) är långsiktigt nära överköpta nivåer och motstånd. Vår prognos är att pressen nedåt på oljepriserna fortsätter likt de gjort för kopparpriset efter att nuvarande studs uppåt är avslutad. Vår börsprognos för i år är att börsen ska stiga (se Safe_Global_utblick_150108) under det första halvåret i enlighet med det traditionella börsmönstret. Tredje kvartalet förväntas bli stökigt, medan avslutningen av året förväntas bli bra. Mot bakgrunden av vår prognos noteras att Stockholmsbörsen bröt sin långa stigande börstrend i början av maj när index tappade cirka 9 procent på kort tid. Den svenska aktiemarknaden har sedan slutet av april nått 200-dagars enkelt glidande medelvärde (s. 39) och långsiktigt översålda nivåer. Utrymmet för fortsatta nedgångar är därför kortsiktigt begränsat. Utvecklingen avseende Grekland gör det dock svårprognosticerat. Rapportperioden för det andra kvartalet börjar den 8 juli när Alcoa släpper sin rapport. Börsen har fallit 11 procent och ned till 200 dagars enkelt glidande medelvärde sedan toppen den 27 april inför rapportperioden. Nedgången har varat mer än två månader. En motsvarande nedgång i magnitud och tid är relativt ovanlig. Under nedgången har börsen diskonterat antingen en omfattande; a. Greklandskris eller b. en avmattning i ekonomin. Ytterligare nedgångar kräver att aktörerna blir mer negativa än vad de redan är. Vi har trott på en betydligt gladare aktiemarknad i slutet av juni och i början av juli i enlighet med det traditionella börsmönstret (s. 40). Grekland gör oss dock osäkra men så brukar det vara vid bottnar.

7 Prognos Den tjugoåriga (~20 år) trenden är neutral. Den övergripande konjunkturcykeln (>1 år) är positiv. Den långa (6 v. till 9 m.) trenden är inte längre positiv utan neutral. Hög risk. Strategi: Neutral aktieandel

8 Global utblick Långsiktigt är den stigande börstrenden bruten. Kortsiktigt är index på väg ned mot översålda nivåer. Börspositivt är en bekräftad expansiv penningpolitik i Europa, Japan och USA, en stabilisering av oljepriset och att den tidigare europeiska tillväxtoron till viss del varit överdriven. Börsnegativt är att 1:a kv. rapporter inte har verifierat en lång stigande börstrend, stigande långräntor och en omfattande reklandsoro. Övergripande tycks börserna befinna sig i en övergång från Fas 2 till Fas 3 av 3 i en Bull market inom ramen för en 20-årig omstruktureringsfas. Fas 3 är en spekulativ hausse där framtidens vinstmöjligheter överskattas. Den långa trenden är inte längre positiv (6 v. till 9 m.). Hög risk. Den övergripande konjunkturcykeln är positiv (>1 år). Den 20-åriga trenden är neutral (~20 år). Strategi: Neutral aktieandel. 2

9 Veckans knorr Index är på väg ned mot översålda nivåer. Greklandsoro gör det svårprognosticerat. 3

10 Internationell utblick (20-årstrend) Aktier relativt råvaror indikerar på ett övergripande plan att aktiemarknaden 1966 Tillväxtfas 1932 Rationaliseringsfas Aktier Råvaror Vi är här Råvaror 2019 Tillväxtfas liksom världsekonomin befinner sig i en större rationaliseringsfas 4

11 Internationell utblick (20-årstrend) Världsekonomin är i en 20-årig rationaliseringsfas av globala obalanser, som byggts upp av en 20-årig tillväxtfas. Rationaliseringarna beror på ett minskat utbud av olja relativt efterfrågan. 1. Ökat arbetskraftsutbud i BRIC och låga oljepriser utlöste en tillväxtfas i världsekonomin i början av 80-talet. 2. Obalanser har byggts upp mellan BRIC som sparat (investerat) och OECD som konsumerat (låg investeringsnivå). Inflationen var låg globalt. Lågkvalificerade jobb slogs ut i OECD. En kreditexplosion i OECD utlöstes till den finansiella relativt den reala ekonomin. USA:s utgifter på bidrag/försvar respektive EU:s på administration/bidrag har minskat investeringsnivån i OECD-området ytterligare och bidragit till obalanser mellan konsumtion och sparande. 3. Tillväxtfasen avslutades när råvaruutbudet inte längre var i balans med efterfrågan, något som höjde råvarupriserna relativt arbete och kapital (inkl. aktier m.m.). Höga råvarupriser utlöste en rationaliseringsfas globalt. En tillväxtfas infaller när avregleringar, effektiviseringar och innovationer återigen öppnar för ökat utbud av arbetskraft och energi. 5

12 Internationell övergripande utblick Konjunkturen globalt följer en bana som kan liknas vid ett w. Vår prognos är att vi är en bit ifrån en lågkonjunktur En initialt snabb ekonomisk återhämtning övergick 2010 i en period av låg tillväxt i OECD-området. Vi förväntar en ny konjunkturavmattning innan en 20-årig tillväxtfas kan påbörjas. 6

13 Internationell övergripande utblick Världen är i en övergripande normalisering av obalanser i arbetskraftsutbud/naturresurser, reala/finansiella investeringar samt bytesbalans och konsumtion/sparande mellan BRIC/OECD. 1. Nämnda normalisering har stabiliserats av expansiv fiskal- och penningpolitik. Den expansiva fiskalpolitiken har avvecklats allt mer medan penningpolitikens roll utvecklats. 2. Realekonomiskt präglas stabiliseringen av relativt lägre tillväxt globalt jmf. med perioden 2003 till Tillväxten förväntas globalt vara positiv, men relativt låg så länge den expansiva penningpolitiken inte kan avvecklas. En expansiv penningpolitik och en god tillgång på likviditet på marknaderna är en förutsättning för stigande aktiepriser. 3. Börserna tycks befinna sig i Fas 3 av 3 i en Bull market. Fas 1 i en Bull market inleds när förväntningarna vänt uppåt efter att värsta möjliga utfall diskonterats. I Fas 2 svarar indexen mot ett allt bättre företagsklimat. I Fas 3 uppstår i en spekulativ hausse där den styrkan i den framtida utvecklingen överskattas. 7

14 Långsiktig internationell utblick USA Europa Ryssland Kina Japan Indien Brasilien Positiv faktor? och förändring till bättre/sämre Negativ faktor

15 Långsiktig internationell utblick - Brasilien (moln): Låg tillväxt. Neg. bytesbalans. Stram penningpolitik. Drabbas övergripande av låga olje- och råvarupriser. - Europa (moln): Grekisk oro gynnar USD. En svag Euro är börsnegativt om skälet är tillväxtoro. Börspositivt om skälet är ett mer expansivt ECB. + Indien (sol): Ok tillväxt. Neg. bytesbalans. Pos. penningpolitik. Ny tillväxtvänlig premiärminister (Narendra Modi). + Japan (sol): Låg tillväxt. En allt mer expansiv penningpolitik försvagar yenen och lyfter Nikkei Kina (moln): Ok tillväxt. Pos. bytesbalans. Expansiv penningpolitik. - Ryssland (moln): Låg tillväxt. Pos. bytesbalans. Stram penningpolitik. Drabbas övergripande av låga olje- och råvarupriser. + USA (sol): Svag tillväxt. Hög statsskuld. Feds penningpolitik är expansiv trots detta en stark USD på grund av bland annat europeisk tillväxtoro och att Fed står i beredskap att påbörja en höjning av styrräntan. 9

16 Långsiktig internationell utblick Råvaror och räntor + Börsneutralt är att oljepriset och många andra råvarupriser långsiktigt konsoliderar på prismässigt låga nivåer. - Börsnegativt är en kraftig studs uppå för amerikanska långräntor, trots BoJ:s och ECB:s expansiva penningpolitik. Aktiemarknad Större trend Lång trend USA Positiv Positiv Brasilien Neutral Negativ Japan Neutral Positiv Kina Positiv Negativ (toppat!) Indien Positiv Positiv (nära stöd och köp) Tyskland Neutral Negativ Ryssland Negativ/neutral Negativ Stockholm Positiv Neutral 10

17 Långsiktig internationell utblick Aktier Distribution Långräntor Återackumulation Återdistribution Ackumulation Oljepriset och räntor signalerar deflationsoro. Positivt är dock att aktier i Europa och USA (än så länge?) påvisar att tillväxtoron är överdriven Oljepriset 11

18 Valutor EUR/USD Lång trend Prognos (3:e kv.): Fortsatt i sidled Nära överköpta nivåer Greklandsoro öppnar för kortsiktig nedgång 12

19 Valutor EUR/SEK Övergripande? trend Riksbanken > exp. än ECB Lång trend 13

20 Valutor GBP/SEK Övergripande trend Riksbanken > exp. än BoE 14

21 Valutor USD/SEK Lång trend Riksbanken = exp. som Fed Översåld och utrymme för en studs uppåt Europeisk oro och ECB:s politik gynnar USD 15

22 Valutor USD/YEN Övergripande trend Lång trend BoJs > exp. än Fed 16

23 Råvaror - Ranking * Råvarorna är grupperade enligt råvarutyp och relativ styrka. De fyra starkaste/ svagaste är markerade med grönt/rött Starka: Crude Brent (ny), Gasoil, Gasoline och Heating Oil Neutral: Natural Gas (ny) och Rubber (ny) Svaga: Coffee, Rough Rice (ny), Sugar och Tin 17

24 Råvaror - Ranking * Råvarorna är grupperade enligt råvarutyps Relativa Styrka. De fem starkaste/svagaste är markerade med grönt/rött 18

25 Råvaror Baltic Dry index Övergripande trend Deflationstryck Nära överköpt Visar svaghet 19

26 Råvaror Guld Övergripande trend Expansiv penningpolitik lyfter Deflationstryck pressar På väg ned mot översålda nivåer 20

27 Råvaror Koppar Lång trend På väg ned mot översålda nivåer Prognos (3:e kv.): Lågpunkt sept./okt. 21

28 Råvaror Olja (Brent) Lång trend Överköpt och nära en långsiktig topp Tillväxtoro, ökat utbud och geopolitik (USA och Saudiarabien mot Iran och Ryssland) pressar övergripande oljan Prognos (3:e kv.): Lågpunkt sept./okt. Starkt motstånd 22

29 Råvaror Zink Övergripande trend Prognos (3:e kv.): Lågpunkt sept./okt. På väg ned från överköpta nivåer 23

30 Råvaror - Vete Övergripande? trend Kort trend Nära överköpta nivåer 24

31 Räntor och avkastningskurvor Avkastningskurvorna är i Japan, Schweiz, Tyskland, Sverige, UK och USA och Tyskland. Långsiktigt handlas räntor i större bottenformationer. Låg tillväxt i väst, globalisering och ny teknologi har sänkt räntorna det senaste decenniet. Begränsat utbud av arbetskraft och råvaror har grundlagt behov av produktionseffektiviseringar och förutsättningar för ett långsiktigt inflationsscenario. Ovanstående gäller bara om världen inte går in i en global depression. I nuläget handlas långräntor inom ramen för stora bottenformationer. Avkastningskurvan i Sverige signalerar högkonjunktur 25

32 Räntor 30 år USA Övergripande trend Överköpt och nära en långsiktig topp Prognos (3:e kv.): Lågpunkt sept./okt. Deflationsoro och expansiv penningpolitik 26

33 Räntor 10 år USA Övergripande trend Prognos (3:e kv.): Lågpunkt sept./okt. Överköpt och nära en långsiktig topp 27

34 Räntor 10 år Sverige Övergripande trend Överköpt och nära en långsiktig topp Prognos (3:e kv.): Lågpunkt sept./okt. 28

35 Aktier - Globalt Starka Jmf. med Stockholmsbörsen Svaga Starka: Neutral: Svaga: Danmark, Japan och Ryssland (ny) Brasilien (ny) och Sydafrika (ny) Finland, Australien (ny) och Indonesien (ny) 29

36 Aktier USA/Wall Street Övergripande trend Lång trend? Prognos (3:e kv.): Lågpunkt sept./okt. Stöd dagars SMA 30

37 Aktier Sydamerika/Sao Paolo Övergripande trend På väg ned från överköpta nivåer Hög risk! 31

38 Aktier Asien/Japan Övergripande trend Lång trend 32

39 Aktier Asien/Bombay Övergripande trend Lång trend Studs upp från starka stöd 33

40 Aktier Asien/Shanghai Övergripande trend Nått mål och har toppat! 34

41 Aktier Europa/Frankfurt Övergripande trend Lång Trend Översåld och utrymme för studs Grekland oroar dock! 35

42 Aktier Östeuropa/Moskva Övergripande / trend Kort trend Hög risk! 36

43 Strategisk allokering (> 4 veckor) 100% 90% 80% Strategisk allokering / Rekommenderad aktieandel Prognos om börsläget + Index stiger normalt ~ 11 %/år + Index handlas i en större konsolidering 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% Räntor Kassa Aktier Övergripande: Positiv Lång sikt:neutral Hög risk Rekommenderad aktieandel: Neutral 0% Hög Neutral Låg 37

44 Strategi Stockholmsbörsen (> 4 veckor) Övergripande trend Lång? Trend På väg ned mot översålda nivåer 38

45 Strategi risk (6 veckor till 9 månader) Sv. TED och volatilitet Avkastning kontra risk Volatilitet Hög risk rel. 200 d. SMA 1675 Medelhög risk rel. 200 d. SMA TED på väg upp Stöd Hög risk: Börsen är på eller väldigt nära 200 d. SMA 39

46 Strategi kalendereffekter Historiskt är juli en ok månad v. 28 3:e kvartalet är historiskt svagare än 2:a kvartalet Nuvarande vecka har historiskt en neutral utveckling 40

47 Taktisk all. sv. branscher (> 4 veckor) Övervikt Undervikt Övervikt: Neutral: Undervikt: Industri och Teleoperatörer (ny) Material (ny) Hälsovård och IT 41

48 Taktik små rel. stora sv. aktier (> 6 v.) Vi rekommenderar övervikt av stora relativt små svenska aktier Överköpt Översålt 42

49 Amerikanska branscher Starka Svaga Starka: Svaga: Consumer Services och Healthcare Oil & Gas (ny) och Utilities 43

50 Små kontra stora amerikanska aktier Små utvecklas starkare relativt stora amerikanska aktier Överköpt Översålt 44

51 Europeiska sektorer Starka Svaga Starka: Banks, Financial Services och Travel & Leisure (ny) Neutral: Construction & Materials (ny), Food & Beverages (ny), Insurance (ny) Svaga: Basic Resources (ny), Oil &Gas (ny) och Utilities 45

52 Taktik värde rel. tillväxt Europa (> 4 v.) Vi rekommenderar övervikt av tillväxt- relativt värdeaktier 46

53 Små kontra stora europeiska aktier Små utvecklas relativt starkare än stora europeiska aktier Överköpt Översålt 47

54 Nordiska branscher Starka Svaga Starka: Energi och Hälsovård (ny) Neutral: Dagligvaror (ny) Svaga: IT och Kraftförsörjning 48

55 Små kontra stora nordiska aktier Små fortsätter att utvecklas relativt svagare än stora nordiska aktier 49

56 Disclaimer This research report is produced by Safe Return Nordic Securities AB (Safe Return) for the private information of recipients. Neither the information nor any opinion which may be expressed herein constitutes a solicitation by Safe Return of purchase or sale of any securities nor does it constitute a solicitation to any person in any jurisdiction where solicitation would be unlawful. All information contained in this research report has been compiled from sources believed to be reliable. However, no representation or warranty, express or implied, is made with respect to the completeness or accuracy of its contents, and it is not to be relied upon as authoritative. Opinions contained in this research report represent Safe Return current opinions as of the date of the report only. While Safe Return endeavours to update its research reports from time to time, there be legal and other reasons why Safe Return cannot do so and accordingly, Safe Return disclaims any obligation to do so. Recipients are urged to base their investment decisions upon such information, analysis and investigation as they deem necessary. No liability whatsoever is accepted for any direct or consequential loss arising from the use of this research report or any information or opinion which may be set forth herein. This report is confidential and may not be reproduced, redistributed or republished by any recipient for any purpose or to any person. Recipients should be aware that Safe Return, any member or affiliate of Safe Return, and any officers, directors or employees of Safe Return or any such other entity may from time to time (a) have a long or short position in the securities (including derivative instruments thereof) of companies mentioned herein, (b) buy or sell such securities, (c) provide corporate finance services to such companies or in relation to such securities, (d) be represented on the board of directors or similar statutory advisory bodies of such companies in addition. 50

Global Utblick 18 oktober 2017

Global Utblick 18 oktober 2017 Global Utblick 18 oktober 2017 Veckans knorr den svenska aktiemarknaden Brott uppåt Starkt stöd Stockholmsbörsen Lång inför rapportperioden i oktober, som förväntas avgöra börsriktningen över årsskiftet.

Läs mer

Global utblick. 17 januari, Veckans knorr. Internationell utblick. Strategi och taktik. Safe Return

Global utblick. 17 januari, Veckans knorr. Internationell utblick. Strategi och taktik. Safe Return Global utblick 17 januari, 2017 Veckans knorr Internationell utblick Strategi och taktik Safe Return I nuläget signalerar finansmarknaderna global tillväxtoptimism. Vi förväntar oss ett positivt börsscenario

Läs mer

Economic Research oktober 2017

Economic Research oktober 2017 Economic Research oktober 2017 Jobb skapas i takt med arbetskraften Samtidigt som kvinnors inträde på arbetsmarknaden ökat starkt 2 De nordiska länderna har bra förutsättningar Social rörlighet, små inkomst

Läs mer

Monetär medvind möter politisk motvind. Nordic Outlook Februari 2013

Monetär medvind möter politisk motvind. Nordic Outlook Februari 2013 Monetär medvind möter politisk motvind Nordic Outlook Februari 2013 Globalt: På väg mot en mer normal riskaptit SEB:s finansiella riskaptitsindex Finansiell riskaptit vs. Makroekonomisk riskaptit 2013-02-22

Läs mer

Bärkraftig tillväxt, trots allt

Bärkraftig tillväxt, trots allt Bärkraftig tillväxt, trots allt Economic Research Annika Winsth September 2010 Svag makrodata i höst 1.4 1.3 1.2 1.1 1.0 0.9 0.8 0.7 0.6 0.5 Kvot Globalt inköpschefsindex, tillverkningsindustrin (höger)

Läs mer

Svårbedömt och svårnavigerat

Svårbedömt och svårnavigerat Svårbedömt och svårnavigerat 1 Politiker sätter avtryck i marknaden Source: Nordea Markets and Macrobond 2 Hög riskvilja ur ett historiskt perspektiv Där expansiv penningpolitik driver på 3 Viktiga positioner

Läs mer

Finansiell månadsrapport AB Stockholmshem april 2011

Finansiell månadsrapport AB Stockholmshem april 2011 Finansiell månadsrapport AB Stockholmshem april 2011 Bolagets skuld Skulden uppgick vid slutet av månaden till 3 923 mnkr. Det är en ökning med 180 mnkr sedan förra månaden, och 69% av ramen är utnyttjad.

Läs mer

Utvecklingen i den svenska ekonomin ur bankens perspektiv. Jörgen Kennemar

Utvecklingen i den svenska ekonomin ur bankens perspektiv. Jörgen Kennemar Utvecklingen i den svenska ekonomin ur bankens perspektiv Jörgen Kennemar Efter vinter kommer våren... 2 Globala tillväxten en återhämtning har inletts med Asien i spetsen 3 Den globala finanskrisen är

Läs mer

Finansiell månadsrapport Stockholm Stadshus AB (moderbolag) april 2011

Finansiell månadsrapport Stockholm Stadshus AB (moderbolag) april 2011 Finansiell månadsrapport Stockholm Stadshus AB (moderbolag) april 2011 Bolagets tillgång Tillgången uppgick vid slutet av månaden till 10 794 mnkr. Det är en minskning med 733 mnkr sedan förra månaden.

Läs mer

Förvaltarkommentar svenska räntor Q3 2014

Förvaltarkommentar svenska räntor Q3 2014 Förvaltarkommentar svenska räntor Q3 2014 Summering Q3 2014 Företagsobligationer Under det tredje kvartalet har vi sett en tydlig divergens i företagsobligationer. Investment Grade har fortsatt givit god

Läs mer

En god fortsättning? En sammanfattning av julhelgens nyckeltal. (23 december 6 januari)

En god fortsättning? En sammanfattning av julhelgens nyckeltal. (23 december 6 januari) En god fortsättning? En sammanfattning av julhelgens nyckeltal. (23 december 6 januari) Januari 2014 Andreas Wallström Torbjörn Isaksson Nordea Research 1 Bakhal global återhämtning Den amerikanska ekonomin

Läs mer

Hög tillväxt, låg Riksbank. Andreas Wallström Oktober 2015

Hög tillväxt, låg Riksbank. Andreas Wallström Oktober 2015 Hög tillväxt, låg Riksbank Andreas Wallström Oktober 2015 Global översikt BNP-tillväxt 2014 2015E 2016E 2017E Världen 3,4 3,1 3,5 3,3 USA 2,4 2,5 2,8 2,5 Euroområdet 0,9 1,3 1,6 1,5 UK 3,0 2,6 2,4 2,2

Läs mer

Månadskommentar oktober 2015

Månadskommentar oktober 2015 Månadskommentar oktober 2015 Månadskommentar oktober 2015 Ekonomiska läget Den värsta oron för konjunktur och finansiella marknader lade sig under månaden. Centralbankerna med ECB i spetsen signalerade

Läs mer

Finansiell månadsrapport Skolfastigheter i Stockholm AB augusti 2011

Finansiell månadsrapport Skolfastigheter i Stockholm AB augusti 2011 Finansiell månadsrapport Skolfastigheter i Stockholm AB augusti 2011 Bolagets skuld Skulden uppgick vid slutet av månaden till 7 308 mnkr och stadens borgensåtagande var 3 mnkr för bolaget. Den totala

Läs mer

Finansiell månadsrapport Stockholmshem augusti 2008

Finansiell månadsrapport Stockholmshem augusti 2008 Finansiell månadsrapport Stockholmshem augusti 2008 Bolagets skuld Skulden uppgick vid slutet av månaden till 6 321 mnkr. Det är en ökning med 8 mnkr sedan förra månaden, och 74% av ramen är utnyttjad.

Läs mer

Finansiell månadsrapport AB Stockholmshem augusti 2010

Finansiell månadsrapport AB Stockholmshem augusti 2010 Finansiell månadsrapport AB Stockholmshem augusti 2010 Bolagets skuld Skulden uppgick vid slutet av månaden till 3 633 mnkr. Det är en ökning med 40 mnkr sedan förra månaden, och 45% av ramen är utnyttjad.

Läs mer

Finansiell månadsrapport Stockholms Stads Parkerings AB oktober 2014

Finansiell månadsrapport Stockholms Stads Parkerings AB oktober 2014 Finansiell månadsrapport Stockholms Stads Parkerings AB oktober 214 Bolagets skuld Skulden uppgick vid slutet av månaden till 557 mnkr. Totalt är det är en ökning med 2 mnkr sedan förra månaden, 71% av

Läs mer

Annika Winsth Economic Research September 2017

Annika Winsth Economic Research September 2017 Annika Winsth Economic Research September 2017 Jobb skapas i takt med arbetskraften Samtidigt som kvinnors inträde på arbetsmarknaden ökat starkt 2 De nordiska länderna har bra förutsättningar Social rörlighet,

Läs mer

Finansiell månadsrapport Stockholm Stadshus AB (moderbolag) mars 2011

Finansiell månadsrapport Stockholm Stadshus AB (moderbolag) mars 2011 Finansiell månadsrapport Stockholm Stadshus AB (moderbolag) mars 2011 Bolagets tillgång Tillgången uppgick vid slutet av månaden till 11 527 mnkr. Det är en minskning med 278 mnkr sedan förra månaden.

Läs mer

Månadsrapport januari 2010

Månadsrapport januari 2010 Månadsrapport januari 2010 Månadsrapporten innehåller beskrivning och analys av rådande marknadsläge, prognos för kommande månad samt aktuell fördelning i modellportföljen. Utifrån modellportföljen visas

Läs mer

Är finanskrisen och lågkonjunkturen över? Cecilia Hermansson

Är finanskrisen och lågkonjunkturen över? Cecilia Hermansson Är finanskrisen och lågkonjunkturen över? Cecilia Hermansson Finanskriser: Bad policy, bad bankers and bad luck 2 The new normal Dopad BNP-tillväxt The great moderation Hög privat skuldsättning Låg offentlig

Läs mer

Investeringar i svensk och finsk skogsindustri

Investeringar i svensk och finsk skogsindustri Investeringar i svensk och finsk skogsindustri Oskar Lindström, Analytiker, Danske Bank Markets 4 november 2015 Investment Research Oskar Lindström Aktieanalytiker Skog Stål & gruvor Investmentbolag Danske

Läs mer

Vart är världen på väg? Globala utsikter & riksbanksutmaningar. Robert Bergqvist Västerås 7 oktober 2015

Vart är världen på väg? Globala utsikter & riksbanksutmaningar. Robert Bergqvist Västerås 7 oktober 2015 Vart är världen på väg? Globala utsikter & riksbanksutmaningar Robert Bergqvist Västerås 7 oktober 2015 Fågelperspektivet Global konjunktur & finansiella slutsatser Svensk ekonomi & riksbanksutmaningar

Läs mer

Månadskommentar juli 2015

Månadskommentar juli 2015 Månadskommentar juli 2015 Månadskommentar juli 2015 Ekonomiska läget En förnyad konjunkturoro fick fäste under månaden drivet av utvecklingen i Kina. Det preliminära inköpschefsindexet i Kina för juli

Läs mer

Investment Management

Investment Management Investment Management Konjunktur Räntor och valutor Aktier April 2011 Dag Lindskog +46 70 5989580 dag.lindskog@cim.se Optimistens utropstecken! Bara början av en lång expansionsperiod Politikerna prioriterar

Läs mer

VECKOBREV v.19 maj-13

VECKOBREV v.19 maj-13 Veckan som gått 0 0,001 Makro 1000 Under den händelsefattiga gånga veckan hölls ett G7-möte där det framkom att länderna inte fördömer den expansiva politiken som flera centralbanker bedriver. Japans ultralätta

Läs mer

Andreas Wallström Economic Research 11 oktober 2016

Andreas Wallström Economic Research 11 oktober 2016 1 Andreas Wallström Economic Research 11 oktober 2016 Vad händer om han vinner? Republikanerna eniga om skatter, Obama care. Djupt oeniga om handelsavtal, men presidenten har makt. 45% högre importtariffer

Läs mer

Finansiell månadsrapport Stockholm Stadshus AB (moderbolag) september 2010

Finansiell månadsrapport Stockholm Stadshus AB (moderbolag) september 2010 Finansiell månadsrapport Stockholm Stadshus AB (moderbolag) september 2010 Bolagets tillgång Tillgången uppgick vid slutet av månaden till 11 600 mnkr. Det är en ökning med 15 mnkr sedan förra månaden.

Läs mer

21 DECEMBER, 2015: MAKRO & MARKNAD FED HÖJDE TILL SLUT

21 DECEMBER, 2015: MAKRO & MARKNAD FED HÖJDE TILL SLUT 21 DECEMBER, 2015: MAKRO & MARKNAD FED HÖJDE TILL SLUT En enig FOMC-direktion valde att höja räntan i USA med 25 baspunkter till 0,25-0,50%. Räntehöjningen var till största del väntad eftersom ekonomin

Läs mer

Swedbank. Private Banking. Joakim Axelsson. Swedbank

Swedbank. Private Banking. Joakim Axelsson. Swedbank Swedbank Private Banking Joakim Axelsson Swedbank Stockholmsbörsen 1100 SIX Portfolio Return Index -0,35-0,35% Stockholm Stock Exchange, SIXIDX, SIX Portfolio Return Index, Last index 1100 1000 1000 900??

Läs mer

Sveriges ekonomi fortsätter att bromsa

Sveriges ekonomi fortsätter att bromsa Den 26 oktober 2016 släpper Industriarbetsgivarna sin konjunkturrapport 2016:2. Nedanstående är en försmak på den rapporten. Global konjunktur: The New Normal är här för att stanna Efter en tillfällig

Läs mer

Månadskommentar Augusti 2015

Månadskommentar Augusti 2015 Månadskommentar Augusti 2015 Månadskommentar augusti 2015 Ekonomiska läget Konjunkturoron förstärktes under augusti drivet av utvecklingen i Kina. En fortsatt svag utveckling för det preliminära inköpschefsindexet

Läs mer

Finansiell månadsrapport AB Svenska Bostäder december 2010

Finansiell månadsrapport AB Svenska Bostäder december 2010 Finansiell månadsrapport AB Svenska Bostäder december 2010 Bolagets tillgång Tillgången uppgick vid slutet av månaden till 268 mnkr. Det är en ökning med 6 mnkr sedan förra månaden. Räntan för månaden

Läs mer

Vart tar världen vägen?

Vart tar världen vägen? Vart tar världen vägen? PPT, 26 november 2012 Klas Eklund Senior Economist, SEB Snabb överblick Världsekonomin: Splittrad men trist bild USA: Ljusglimtar, men ännu ingen riktig fart Kina: På väg att bottna

Läs mer

Alternativscenario: svagare tillväxt i euroområdet

Alternativscenario: svagare tillväxt i euroområdet Konjunkturläget mars 6 FÖRDJUPNING Alternativscenario: svagare tillväxt i euroområdet Risken för en sämre utveckling i euroområdet än i Konjunkturinstitutets huvudscenario dominerar. En mer dämpad tillväxt

Läs mer

Månadsrapport december 2010

Månadsrapport december 2010 Månadsrapport december 2010 Månadsrapporten innehåller beskrivning och analys av rådande marknadsläge, prognos för kommande månad samt aktuell fördelning i modellportföljen. Utifrån modellportföljen visas

Läs mer

Inledning om penningpolitiken

Inledning om penningpolitiken Inledning om penningpolitiken Riksdagens finansutskott 7 mars 13 Riksbankschef Stefan Ingves En lämplig avvägning i penningpolitiken Reporänta 5 5 3 Räntan halverad sedan förra vintern för att stimulera

Läs mer

Månadskommentar mars 2016

Månadskommentar mars 2016 Månadskommentar mars 2016 Ekonomiska utsikter Måttligt men dock högre löneökningar Den svenska avtalsrörelsen ser ut att gå mot sitt slut och överenskomna löneökningar ligger kring 2,2 procent vilket är

Läs mer

Månadsrapport augusti 2012

Månadsrapport augusti 2012 Månadsrapport augusti 2012 Våra analytiker beskriver rådande marknadsläge och prognoser för kommande månad. I rapporten får du också förslag på placeringar samt fördelning mellan aktier och räntor. Fördelning

Läs mer

Rubicon. Vår syn på marknaderna. Maj 2018

Rubicon. Vår syn på marknaderna. Maj 2018 Rubicon Vår syn på marknaderna Maj 2018 Rubicon är en absolutavkastande strategi som investerar globalt i likvida tillgångar inom aktier, obligationer och valutor. Den förvaltas av ett mycket erfaret team

Läs mer

Agenda. Finans- och skuldkris Konjunkturuppdatering Räntor, valutor och börs

Agenda. Finans- och skuldkris Konjunkturuppdatering Räntor, valutor och börs Agenda Finans- och skuldkris Konjunkturuppdatering Räntor, valutor och börs Åke Linnander Anna-Maria Najafi BNP-prognoser BNP-prognos BNP prognos prognos bidrag till tillväxt 2011 2012 2013 2014 i Mdr

Läs mer

Den svenska ekonomin enligt regeringens bedömning i 2011 års budgetproposition

Den svenska ekonomin enligt regeringens bedömning i 2011 års budgetproposition Sid 1 (6) Den svenska ekonomin enligt regeringens bedömning i 2011 års budgetproposition I budgetpropositionen är regeringen betydligt mer pessimistiska om den ekonomiska utvecklingen jämfört med i vårpropositionen.

Läs mer

VECKOBREV v.44 okt-13

VECKOBREV v.44 okt-13 Veckan som gått 0 0,001 Makro 1000 Trots försiktigt positiva signaler från krisländerna i södra Europa kvarstår problemen med höga skuldnivåer och svag utveckling på arbetsmarknaderna. Detta i kombination

Läs mer

Inledning om penningpolitiken

Inledning om penningpolitiken Inledning om penningpolitiken Riksdagens finansutskott 5 mars 2015 Riksbankschef Stefan Ingves Sverige - en liten öppen ekonomi Stora oljeprisrörelser Negativa räntor och okonventionella åtgärder Centralbanker

Läs mer

Riksbanken: Avvaktan

Riksbanken: Avvaktan 26 October 2017 Riksbanken: Avvaktan Torbjörn Isaksson Riksbanken intog som väntat en avvaktande hållning då man idag meddelade att penningpolitiken lämnas oförändrad. En första räntehöjning ter sig även

Läs mer

Makrokommentar. April 2016

Makrokommentar. April 2016 Makrokommentar April 2016 Positiva marknader i april April var en svagt positiv månad på de internationella finansmarknaderna. Oslo-börsen utvecklades dock starkt under månaden och gick upp med fem procent.

Läs mer

Riskbarometer. En riskindikator om framtiden! Q4 2018

Riskbarometer. En riskindikator om framtiden! Q4 2018 Riskbarometer En riskindikator om framtiden! Q4 2018 Vi har med hjälp av statistiska metoder bearbetat ett stort antal olika tänkbara indikatorer för att se vilka som kan innehålla information om den framtida

Läs mer

Quick FX Update. Konsumentförtroende driver upp dollarn köp USDSEK. Valutaanalys. Swedbank Markets. Sammanfattning och slutsatser.

Quick FX Update. Konsumentförtroende driver upp dollarn köp USDSEK. Valutaanalys. Swedbank Markets. Sammanfattning och slutsatser. Quick FX Update Konsumentförtroende driver upp dollarn köp USDSEK Valutaanalys Swedbank Markets 6 augusti 2008 Sammanfattning och slutsatser Konjunkturen i EMU har försvagats påtagligt under sommaren Samtidigt

Läs mer

Finansiell månadsrapport AB Svenska Bostäder december 2009

Finansiell månadsrapport AB Svenska Bostäder december 2009 Finansiell månadsrapport AB Svenska Bostäder december 2009 Bolagets skuld Skulden uppgick vid slutet av månaden till 3 102 mnkr och stadens borgensåtagande var 146 mnkr för bolaget. Den totala skulden

Läs mer

Hur stark är grunden för den ekonomiska tillväxten i Finland?

Hur stark är grunden för den ekonomiska tillväxten i Finland? Pentti Hakkarainen Finlands Bank Hur stark är grunden för den ekonomiska tillväxten i Finland? Mariehamn, 15.8.2016 15.8.2016 1 Ekonomiska utsikter för euroområdet 15.8.2016 Pentti Hakkarainen 2 Svagare

Läs mer

Det ekonomiska läget. Finansminister Magdalena Andersson 30 juni Finansdepartementet

Det ekonomiska läget. Finansminister Magdalena Andersson 30 juni Finansdepartementet Det ekonomiska läget Finansminister Magdalena Andersson 30 juni 2015 2 AGENDA Utvecklingen i omvärlden Svensk ekonomi Sammanfattning 3 Tillväxt i världen stärks men i långsammare takt BNP-tillväxt i utvalda

Läs mer

Makrokommentar. November 2016

Makrokommentar. November 2016 Makrokommentar November 2016 Stora marknadsrörelser efter valet i USA Finansmarknaderna överraskades av Donald Trumps seger i det amerikanska presidentvalet och marknadens reaktioner lät inte vänta på

Läs mer

CATELLA FÖRMÖGENHETSFÖRVALTNING

CATELLA FÖRMÖGENHETSFÖRVALTNING Portföljserie LÅNGSIKTIGT CATELLA FÖRMÖGENHETSFÖRVALTNING - Månadsbrev februari 2012 - VÄRLDEN Det nya börsåret inleddes med en rivstart då världsindex steg med nästan 5% under januari månad. Stockholmsbörsen

Läs mer

Månadskommentar januari 2016

Månadskommentar januari 2016 Månadskommentar januari 2016 Ekonomiska utsikter Centralbanker trycker återigen på gasen Året har börjat turbulent med fallande börser och sjunkande räntor. Början på 2016 är den sämsta inledningen på

Läs mer

BUSINESS SWEDENS MARKNADSÖVERSIKT SEPTEMBER 2015. Mauro Gozzo, Business Swedens chefekonom

BUSINESS SWEDENS MARKNADSÖVERSIKT SEPTEMBER 2015. Mauro Gozzo, Business Swedens chefekonom BUSINESS SWEDENS MARKNADSÖVERSIKT SEPTEMBER 2015 Mauro Gozzo, Business Swedens chefekonom 1 Business Swedens Marknadsöversikt ges ut tre gånger per år: i april, september och december. Marknadsöversikt

Läs mer

Månadskommentar, makro. Oktober 2013

Månadskommentar, makro. Oktober 2013 Månadskommentar, makro Oktober 2013 Uppgången fortsatte i oktober Oktober var en positiv månad för aktiemarknader världen över. Månaden började lite svagt i samband med den politiska låsningen i USA och

Läs mer

Hur ser finansmarknaden på den ekonomiska utvecklingen framöver? Prins Bertil Seminariet Handelshögskolan i Göteborg. Andreas Wallström oktober 2016

Hur ser finansmarknaden på den ekonomiska utvecklingen framöver? Prins Bertil Seminariet Handelshögskolan i Göteborg. Andreas Wallström oktober 2016 Hur ser finansmarknaden på den ekonomiska utvecklingen framöver? Prins Bertil Seminariet Handelshögskolan i Göteborg Andreas Wallström oktober 2016 Centralbankerna trycker även ned långa räntor Bank of

Läs mer

Månadskommentar november 2015

Månadskommentar november 2015 Månadskommentar november 2015 Månadskommentar november 2015 Ekonomiska läget Inköpschefsindex för tillverkningsindustrin avseende november avspeglar på ett bra sätt det globala konjunkturscenariot. Tillväxten

Läs mer

23 NOVEMBER, 2015: MAKRO & MARKNAD RÄNTEGAPET VIDGAS

23 NOVEMBER, 2015: MAKRO & MARKNAD RÄNTEGAPET VIDGAS 23 NOVEMBER, 2015: MAKRO & MARKNAD RÄNTEGAPET VIDGAS Den ekonomiska återhämtningen i Europa fortsätter. Makrosiffror från både USA och Kina har legat på den svaga sidan under en längre tid men böjar nu

Läs mer

Danske Bank. Marknadssyn. Januari/februari 2016 Stefan Garhult

Danske Bank. Marknadssyn. Januari/februari 2016 Stefan Garhult Danske Bank Marknadssyn Januari/februari 2016 Stefan Garhult Agenda Makro och risk Strategi Allokering Stockholmsbörsen Appendix 2 Makroekonomi - Global Tillväxten ökar 2016 Tillväxten för USA förväntas

Läs mer

Finansiell månadsrapport Micasa Fastigheter i Stockholm AB juli 2017

Finansiell månadsrapport Micasa Fastigheter i Stockholm AB juli 2017 Finansiell månadsrapport Micasa Fastigheter i Stockholm AB juli 217 Bolagets skuld Skulden uppgick vid slutet av månaden till 6 339 mnkr. Totalt är det en ökning med 36 mnkr sedan förra månaden, 88% av

Läs mer

22 FEBRUARI, 2016: MAKRO & MARKNAD BLANDAD STATISTIK OCH RÄDSLA PRESSAR AKTIER

22 FEBRUARI, 2016: MAKRO & MARKNAD BLANDAD STATISTIK OCH RÄDSLA PRESSAR AKTIER 22 FEBRUARI, 2016: MAKRO & MARKNAD BLANDAD STATISTIK OCH RÄDSLA PRESSAR AKTIER Året har inletts med fallande aktiekurser och marknadssentimentet har varit ordentligt nedtryckt, dock har börsen återhämtat

Läs mer

Finansiell månadsrapport Stockholm Stadshus AB (moderbolag) november 2010

Finansiell månadsrapport Stockholm Stadshus AB (moderbolag) november 2010 Finansiell månadsrapport Stockholm Stadshus AB (moderbolag) november 2010 Bolagets tillgång Tillgången uppgick vid slutet av månaden till 11 644 mnkr. Det är en ökning med 23 mnkr sedan förra månaden.

Läs mer

Vart är vi på väg? Swedbank Economic Outlook, hösten Knut Hallberg Swedbank Makroanalys. Swedbank

Vart är vi på väg? Swedbank Economic Outlook, hösten Knut Hallberg Swedbank Makroanalys. Swedbank Vart är vi på väg? Swedbank Economic Outlook, hösten 2016 Knut Hallberg Swedbank Makroanalys 2 Teman under de närmaste åren Låg global tillväxt Populistiska strömningar Fortsatt expansiv penningpolitik

Läs mer

Marknadsinsikt. Kvartal 2 2016

Marknadsinsikt. Kvartal 2 2016 Marknadsinsikt Kvartal 2 2016 Inflationen uppvisar livstecken. Rapporterna för årets första kvartal kom in bättre än analytikernas prognoser, dock tynger banker. Tillväxtindikatorn i USA är allt svagare

Läs mer

FASTIGHETSÄGARNA SVERIGE RÄNTEFOKUS APRIL 2015 LÅNG VÄNTAN PÅ PLUS- RÄNTOR

FASTIGHETSÄGARNA SVERIGE RÄNTEFOKUS APRIL 2015 LÅNG VÄNTAN PÅ PLUS- RÄNTOR FASTIGHETSÄGARNA SVERIGE RÄNTEFOKUS APRIL 2015 LÅNG VÄNTAN PÅ PLUS- RÄNTOR Sammanfattning Eurozonen växte med drygt 1 procent i årstakt under förra årets sista kvartal. Trots att många såg det som positivt,

Läs mer

Halvårsredogörelse för 2015. Carlsson Norén Macro Fund. (Organisationsnummer 515602-2385)

Halvårsredogörelse för 2015. Carlsson Norén Macro Fund. (Organisationsnummer 515602-2385) Halvårsredogörelse för 2015 Carlsson Norén Macro Fund (Organisationsnummer 515602-2385) Förvaltarna kommenterar marknaden det första halvåret: Fonden är en svensk specialfond (hedgefond) som skapar avkastning

Läs mer

Finansiell månadsrapport Stadshus AB (moderbolag) november 2008

Finansiell månadsrapport Stadshus AB (moderbolag) november 2008 Finansiell månadsrapport Stadshus AB (moderbolag) november 2008 Bolagets tillgång Tillgången uppgick vid slutet av månaden till 13 721 mnkr. Det är en ökning med 497 mnkr sedan förra månaden. Räntan för

Läs mer

Månadsanalys Augusti 2012

Månadsanalys Augusti 2012 Månadsanalys Augusti 2012 Positiv trend på aktiemarknaden efter uttalanden från ECB-chefen ÅRETS ANDRA RAPPORTSÄSONG är i stort sett avklarad och de svenska bolagens rapporter kan sammanfattas som stabila.

Läs mer

10 AUGUSTI, 2015: MAKRO & MARKNAD FED VÄNTAR RUNT HÖRNET

10 AUGUSTI, 2015: MAKRO & MARKNAD FED VÄNTAR RUNT HÖRNET 10 AUGUSTI, 2015: MAKRO & MARKNAD FED VÄNTAR RUNT HÖRNET Efter att man röstade ner långivarnas förslag för sparpaket samt att man missade sin betalning till IMF så godkänndes till slut ett sparpaket från

Läs mer

-4,6% Startdatum Jämförelseindex. Rådgivare 56,3%

-4,6% Startdatum Jämförelseindex. Rådgivare 56,3% US Balanserad 2 1 1 allmän global konjunkturosäkerhet. Den makroekonomiska statistiken har åter varit en aning svagare för samtliga större regioner och pekat mot en global avmattning. Marknadens focus

Läs mer

Höjdpunkter. Agasti Marknadssyn

Höjdpunkter. Agasti Marknadssyn Höjdpunkter Agasti Marknadssyn Sammanställt av Obligo Investment Management September 2015 Höjdpunkter Marknadsoro... Osäkerhet knuten till den ekonomiska utvecklingen i Kina har präglat de globala aktiemarknaderna

Läs mer

Månadsrapport december 2009

Månadsrapport december 2009 Månadsrapport december 2009 Månadsrapporten innehåller beskrivning och analys av rådande marknadsläge, prognos för kommande månad samt en modellportfölj. Utifrån modellportföljen visas här en kundportfölj

Läs mer

1 Halvårsrapport januari juni 2003. Marknadsvärdet på Fjärde AP-fondens placeringstillgångar var 123 mdr per 2003-06-30. HALVÅRSRAPPORT.

1 Halvårsrapport januari juni 2003. Marknadsvärdet på Fjärde AP-fondens placeringstillgångar var 123 mdr per 2003-06-30. HALVÅRSRAPPORT. 1 Marknadsvärdet på Fjärde AP-fondens placeringstillgångar var 123 mdr per 2003-06-30. HALVÅRSRAPPORT januari juni Totalavkastningen på fondens tillgångar uppgick till 6,7 % för första halvåret 2003. Periodens

Läs mer

Finansiell månadsrapport AB Familjebostäder juli 2014

Finansiell månadsrapport AB Familjebostäder juli 2014 Finansiell månadsrapport AB Familjebostäder juli 214 Bolagets skuld Skulden uppgick vid slutet av månaden till 4 829 mnkr. Totalt är det är en ökning med 63 mnkr sedan förra månaden, 79% av ramen är utnyttjad.

Läs mer

Strategifonderna Multistrategi Coeli Mix och Coeli Potential. per 31 maj 2018

Strategifonderna Multistrategi Coeli Mix och Coeli Potential. per 31 maj 2018 Strategifonderna Multistrategi Coeli Mix och Coeli Potential per 31 maj 2018 Viktig Information. Detta marknadsbrev är enbart ämnad som information och utgör inget erbjudande om eller utfästelse att köpa

Läs mer

Finansiell månadsrapport S:t Erik Markutveckling AB juli 2014

Finansiell månadsrapport S:t Erik Markutveckling AB juli 2014 Finansiell månadsrapport S:t Erik Markutveckling AB juli 204 Bolagets skuld Skulden uppgick vid slutet av månaden till 2 056 mnkr. Totalt är det är en ökning med 0 mnkr sedan förra månaden, 9% av ramen

Läs mer

Makrokommentar. November 2013

Makrokommentar. November 2013 Makrokommentar November 2013 Fortsatt positivt på marknaderna Aktiemarknaderna fortsatte uppåt i november. 2013 ser därmed ut att kunna bli ett riktigt bra år för aktieinvesterare världen över. De nordiska

Läs mer

Finansiell månadsrapport Stockholms Stads Parkerings AB oktober 2013

Finansiell månadsrapport Stockholms Stads Parkerings AB oktober 2013 Finansiell månadsrapport Stockholms Stads Parkerings AB oktober 2013 Bolagets skuld Skulden uppgick vid slutet av månaden till 483 mnkr. Det är en minskning med 24 mnkr sedan förra månaden, och 70% av

Läs mer

VECKOBREV v.37 sep-15

VECKOBREV v.37 sep-15 0 0,001 Makro Inflationsmålet vara eller icke vara diskuteras allt mer frekvent och på DI-debatt ger vice riksbankscheferna Martin Flodén och Per Jansson svar på tal. Kritikerna menar att Riksbanken jagar

Läs mer

Finansiell månadsrapport S:t Erik Markutveckling AB oktober 2010

Finansiell månadsrapport S:t Erik Markutveckling AB oktober 2010 Finansiell månadsrapport S:t Erik Markutveckling AB oktober 2010 Bolagets skuld Skulden uppgick vid slutet av månaden till 691 mnkr och stadens borgensåtagande var 1 mnkr för bolaget. Den totala skulden

Läs mer

Riskbarometer. En indikator för framtiden! Q1 2019

Riskbarometer. En indikator för framtiden! Q1 2019 Riskbarometer En indikator för framtiden! Q1 2019 Vi har med hjälp av statistiska metoder bearbetat ett stort antal olika tänkbara indikatorer för att se vilka som kan innehålla information om den framtida

Läs mer

Vart är vi på väg? Swedbank Economic Outlook, hösten Knut Hallberg Swedbank Makroanalys. Swedbank

Vart är vi på väg? Swedbank Economic Outlook, hösten Knut Hallberg Swedbank Makroanalys. Swedbank Vart är vi på väg? Swedbank Economic Outlook, hösten 2016 Knut Hallberg Swedbank Makroanalys 2 Teman under de närmaste åren Låg global tillväxt Populistiska strömningar Fortsatt expansiv penningpolitik

Läs mer

Affärsvärlden Bank & Finans Outlook Det ekonomiska läget

Affärsvärlden Bank & Finans Outlook Det ekonomiska läget 1 Affärsvärlden Bank & Finans Outlook Det ekonomiska läget Finansminister Magdalena Andersson 18 mars 2015 2 AGENDA Det ekonomiska läget Lågräntemiljö Investeringar och finanspolitikens ansvar USA fortsatt

Läs mer

Det ekonomiska läget i Europa - Maj 2013- Jan Bergstrand

Det ekonomiska läget i Europa - Maj 2013- Jan Bergstrand Det ekonomiska läget i Europa - Maj 2013- Jan Bergstrand 1 Utvecklingen i några viktiga regioner - Ändring i BNP, % per år - 14 12 - - 10 8 6 4 2 0-2 -4-6 2000 2002 2004 2006 2008 2010 2012 OECD, Nov -12

Läs mer

Dags att köpa aktier? Om aktiesparande på turbulenta finansmarknader Urban Bäckström

Dags att köpa aktier? Om aktiesparande på turbulenta finansmarknader Urban Bäckström Dags att köpa aktier? Om aktiesparande på turbulenta finansmarknader Urban Bäckström Aktiespararnas Summer Campus 2009 22-24 juni i Tällberg, Dalarna 1 Utkommer den 19 augusti 2009 Ekerlids Förlag 2 Turbulenta

Läs mer

VECKOBREV v.3 jan-15

VECKOBREV v.3 jan-15 0 0,001 Makro Veckan Valutakaos som uppstod gått efter att Schweiziska centralbanken slopade det valutagolv mot euron om 1.20 som infördes 2011. Schweizerfrancen sågs under eurokrisen som en säker hamn

Läs mer

Anförande av Robert Boije i Almedalen: Trovärdig politik central för minskad osäkerhet efter den brittiska valutgången

Anförande av Robert Boije i Almedalen: Trovärdig politik central för minskad osäkerhet efter den brittiska valutgången Anförande av Robert Boije i Almedalen: Trovärdig politik central för minskad osäkerhet efter den brittiska valutgången Hej allesammans! Jag heter Robert Boije och är chefsekonom på Riksrevisionen. Temat

Läs mer

Trumponomi & svensk ekonomi. Andreas Wallström, Economic Research December 2016

Trumponomi & svensk ekonomi. Andreas Wallström, Economic Research December 2016 Trumponomi & svensk ekonomi Andreas Wallström, Economic Research December 2016 Trump har höjt långräntor senaste veckorna men mycket talar för fortsa0 låga realräntor under lång 6d framöver (10-15 år).

Läs mer

Marknadskommentar December

Marknadskommentar December Det har varit en exceptionellt svag start på börsåret 2016. Enligt Financial Times var årets två första veckor de svagaste någonsin. Som vi ser det är en av förklaringarna det kraftiga oljeprisfallet under

Läs mer

Marknad 2010-12-08. Johan Tegeback johan.tegeback@seb.se 060-6079023

Marknad 2010-12-08. Johan Tegeback johan.tegeback@seb.se 060-6079023 Marknad 2010-12-08 Johan Tegeback johan.tegeback@seb.se 060-6079023 1 Marknader idag Fokus skiftar till makro Marknaderna fortsätter att tveka, fokus på nya risker, Irland och Kina (Portugal&Spanien).

Läs mer

17 MAJ, 2016: MAKRO & MARKNAD CENTRALBANKERNA I FOKUS

17 MAJ, 2016: MAKRO & MARKNAD CENTRALBANKERNA I FOKUS 17 MAJ, 2016: MAKRO & MARKNAD CENTRALBANKERNA I FOKUS Flera centralbanker bedriver en mycket expansiv penningpolitik för att ge stöd åt den ekonomiska utvecklingen och för att inflationen skall stiga.

Läs mer

Marknadsinsikt. Kvartal 1 2016

Marknadsinsikt. Kvartal 1 2016 Marknadsinsikt Kvartal 1 2016 2016 inleds med fallande aktiemarknader och räntor världen över. Rapporterna för årets fjärde kvartal kom in något svagare än analytikernas prognoser. Den globala tillväxtindikatorn

Läs mer

Carnegie Investment Bank AB MAKRO SOMMAREN & TURBULENSEN

Carnegie Investment Bank AB MAKRO SOMMAREN & TURBULENSEN Carnegie Investment Bank AB MAKRO SOMMAREN & TURBULENSEN BÖRSERNA SKAKAR Allmänt: Sensommarens börsturbulens har medfört att riskläget på marknaderna ökat och investerarsentimentet försämrats. Flera stora

Läs mer

Sverige behöver sitt inflationsmål

Sverige behöver sitt inflationsmål Sverige behöver sitt inflationsmål Fores 13 oktober Vice riksbankschef Martin Flodén Varför inflationsmål? Riktmärke för förväntningarna i ekonomin Underlättar för hushåll och företag att fatta ekonomiska

Läs mer

Global Asset Allocation Strategy 2018 Ytterligare ett bra år? Nordea Tactical Asset Allocation December 2017

Global Asset Allocation Strategy 2018 Ytterligare ett bra år? Nordea Tactical Asset Allocation December 2017 Global Asset Allocation Strategy 2018 Ytterligare ett bra år? Nordea Tactical Asset Allocation December 2017 Sammanfattning 2018 ytterligare ett bra år? Hittills har decenniet inneburit ett långt rally

Läs mer

0,2% Startdatum Jämförelseindex. Rådgivare 52,8%

0,2% Startdatum Jämförelseindex. Rådgivare 52,8% US Balanserad 2 1 1 visas med återinvesterad utdelning. ens avkastning visas exklusive avgifter. World föll under april med 1 procent medan de europeiska börserna (STOXX Europe 0) föll med 1,6 procent.

Läs mer

Finansiell månadsrapport AB Familjebostäder januari 2014

Finansiell månadsrapport AB Familjebostäder januari 2014 Finansiell månadsrapport AB Familjebostäder januari 214 Bolagets skuld Skulden uppgick vid slutet av månaden till 4 525 mnkr.det är en ökning med 122 mnkr sedan förra månaden, 74% av ramen är utnyttjad.

Läs mer

VECKOBREV v.21 maj-13

VECKOBREV v.21 maj-13 Veckan som gått 0 0,001 Makro 1000 Börserna runt om i världen föll kraftigt i slutet på förra veckan. Det var främst Ben Bernakes uttalande om att Federal Reserve redan under sommaren kan dra ner på de

Läs mer