OMSORGSNÄMNDEN BUDGET 2011 OCH 2012 MED PLAN FÖR

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "OMSORGSNÄMNDEN BUDGET 2011 OCH 2012 MED PLAN FÖR 2013-2014"

Transkript

1 109 OMSORGSNÄMNDEN BUDGET 2011 OCH 2012 MED PLAN FÖR Sammanfattning av nämndens viktigaste effektmål och prioriterade aktiviteter Några av de viktigaste effektmålen gäller kvalitetsuppföljning, tillgänglighet, evidensbaserade verksamheter samt att tillhandahålla insatser i enlighet med gällande lagstiftning. Prioriterade aktiviteter Några av de viktigaste prioriterade aktiviteterna är: Förstärkt kvalitetsuppföljning genom brukarenkäter och verksamhetsbesök. Fokus är kvalitet för brukaren. Att erbjuda boende och boendestöd till alla målgrupper utifrån den enskildes behov. Utveckling av administrativa stödsystem och IT-lösningar. Stärka samverkan mellan forskning och praktik. Evidensbaserad kunskap. Tidiga och förebyggande insatser i samverkan med andra aktörer och huvudmän. Lättillgängligt stöd, utveckling av serviceinsatser. Erbjudande av sysselsättning och gemenskap i varierande former och arbetsinriktat stöd som kan leda till anställning. Utveckla ett samordnat stöd utifrån ett helhetsperspektiv på den enskildes behov. Samordnad vårdplanering är ett led i detta arbete. Stärka den enskildes inflytande över insatsers innehåll och utformande samt möjliggöra val av utförare. Utveckla och stärka stödet till anhöriga. Se över möjligheten att införa LOV (Lagen Om Valfrihet) inom flera verksamheter. Påbörja arbetet med att förbereda en kommunalisering av hemsjukvården. Jämställdhet ur ett brukarperspektiv skall belysas och beaktas inom alla verksamheter. Hälsofrämjande aktiviteter skall erbjudas i högre utsträckning inom flera verksamheter.

2 110 Driftsammandrag, tkr EKONOMI Bokslut Bokslut Verksamhet Omsorgsnämnd Disponibla medel av utökad ram Köpta administrativa tjänster FoU-centrum Individ- och familjeomsorg Insatser för personer med psykisk och neuropsykiatrisk funktionsnedsättning Hemtjänst 0 64 år Funktionshindrade barn och vuxna (LSS-insatser) Funktionshindrade barn och vuxna (LASSassistans) Insatser för personer med utvecklingsstörning Föreningsbidrag Summa varav kostnader varav intäkter Ekonomiska kommentarer Omsorgsnämndens ram utökas med tkr för 2011, tkr för 2012, tkr för 2013 och tkr för 2014 som nämnden ska redovisa hur de vill använda till fullmäktige i april I budget ingår för 2011 inom området insatser för personer med psykisk funktionsnedsättning 5 platser/bostäder. Ytterligare 5 platser/bostäder tillkommer Inom området insatser för personer med utvecklingsstörning tillkommer 5 platser/bostäder 2011 och ytterligare 5 platser/bostäder Bedömning har gjorts av besparingar som är möjliga att genomföra med hänsyn tagen till nämndens avtal med olika utförare. Besparingarna är inräknade i budgeten och ingår i nämndens verksamhetsförändringar där budget jämförs med budget 2010.

3 111 Investeringar, tkr Investeringar Nettoutgift Nettoutgift Nettoutgift Nettoutgift Ombyggnadsarbeten m.m. i fastigheter Summa investeringar varav utgifter varav inkomster Ekonomiska kommentarer, investeringar Nämnden har ett stort antal hyreskontrakt med olika fastighetsägare. Behov finns av investeringsmedel för olika typer av ombyggnad, renoveringar m.m. för att lokalerna ska vara ändamålsenliga och svara mot de krav som verksamheten ställer.

4 112 OMSORGSNÄMNDEN Ett grönare Linköping Omsorgsnämnden ska medverka till en förbättrad miljö. Antalet utförare som godkänns enligt Omsorg om miljön ska öka. Målet följs upp genom att årligen mäta antalet utförare som arbetar och godkänns enligt Omsorg om miljön. Ett företagsammare Linköping Omsorgsnämnden ska vid utarbetande av förfrågningsunderlag och godkännande av utförare underlätta för mindre företag att etablera sig för att utföra vård och omsorg. Målet ska följas upp genom att årligen mäta om antalet företag med färre än 10 anställda ökar jämfört med föregående år. Ett friare Linköping Antalet verksamheter som är godkända enligt LOV (Lag Om Valfrihet) ska öka. Målet ska följas upp genom att mäta antalet verksamheter som är godkända enligt LOV. Ett tryggare Linköping Brukarna ska vara välinformerade om vart de kan vända sig om de har synpunkter och klagomål att framföra. Minst 70 % ska känna till vart man vänder sig. Målet följs upp i de brukarenkäter som genomförs vartannat år. Både kvinnor och män i kommunen ska vara nöjda med det stöd de får. I Omsorgsnämndens brukarenkäter ska index vara minst 80 när det gäller helhetsomdöme för att målet ska anses vara uppfyllt. Fler brukare än i dag ska erhålla stöd från verksamheter som grundar sig på vetenskap och beprövad erfarenhet samt följa upp verksamheten systematiskt så att resultaten av insatserna blir tydliga. Målet följs upp genom att mäta antalet verksamheter som tydligt arbetar med kunskapsbaserad socialtjänst. Alla enkelt avhjälpta hinder i lokaler där verksamhet bedrivs ska vara åtgärdade senast år Formerna för brukarmedverkan ska utvecklas när det gäller planering, genomförande och uppföljning av verksamhet. Målet följs upp genom att beskriva om och hur formerna utvecklats. Prioriterade aktiviteter Kvalitetsuppföljning. Genusperspektivet ska belysas när det gäller planering, genomförande och uppföljning av verksamhet. Ökad valfrihet i vård och omsorg. Påbörja arbetet med att förbereda en kommunalisering av hemsjukvården. Ta fram förslag på hur vi kan öka sysselsättningen bland Omsorgsnämndens målgrupper. Omsorgsnämnden fastställer årligen en kvalitetsuppföljnings- och internkontrollplan. Denna följs upp och redovisas årligen i november. I beslutsunderlag och uppföljningar ska genusperspektivet tydliggöras. Statistik ska så långt som möjligt vara könsuppdelad. Förutsättningarna för att erbjuda fler tjänster enligt Lagen om valfrihet (LOV) ska utredas.

5 113 KÖPTA ADMINISTRATIVA TJÄNSTER Prioriterade aktiviteter Det nuvarande avgifts- och verksamhetssystemet Sofia Omfale kommer att ersättas av ett nytt system, Treserva, som kommer att bli ett kommungemensamt system. Äldrenämnden är ägare av systemet. Systemet kommer att användas av Omsorgsnämnden, äldrenämnden, Socialnämnden och både kommunala och privata utförare. Logica (f.d. WM-data) är leverantör av både det gamla och det nya systemet. Systemet planeras vara i full drift i slutet av kommer att ske via styrgruppen för Treservas införande.

6 114 FOU-CENTRUM Förutsättning för utveckling och tillväxt FoU-centrum för vård, omsorg och socialt arbete ska genom samverkan mellan forskning och praktik stödja utvecklingen av kunskap, kompetens, metoder och verksamhet. Prioriterade aktiviteter Genomföra seminarier för etablering av nya projekt och rapportering av pågående och avslutade projekt. Påbörja nya lokala och verksamhetsbaserade FoU-projekt. Påbörja etableringen av FoU-teman tillsammans med övriga FoUkommuner. Utveckla samarbete med regionala, nationella och internationella FoUmiljöer. kommer att ske genom kontinuerliga möten i FoU-grupp, styrelse och programråd. Därutöver följs verksamheten upp genom verksamhetsberättelsen samt genom dialogmöten med respektive medlemskommun. kommer att ske genom kontinuerliga möten i FoU-grupp, styrelse och programråd. Därutöver följs verksamheten upp genom verksamhetsberättelsen samt genom dialogmöten med respektive medlemskommun. kommer att ske genom kontinuerliga möten i FoU-grupp, styrelse och programråd. Därutöver följs verksamheten upp genom verksamhetsberättelsen samt genom dialogmöten med respektive medlemskommun. kommer att ske genom kontinuerliga möten i FoU-grupp, styrelse och programråd. Därutöver följs verksamheten upp genom verksamhetsberättelsen samt genom dialogmöten med respektive medlemskommun.

7 115 INDIVID- OCH FAMILJEOMSORG Ett tryggare Linköping Fler föräldrar, både kvinnor och män, ska få del av kommunens olika former av föräldrastöd. Målet följs upp genom sammanställning av den årliga brukarstatistiken för de familjestödjande verksamheterna. Kommunens medborgare ska kunna erhålla ett personligt rådgivningssamtal inom 10 dagar. Målet följs upp i den årliga verksamhetsstatistiken. Det förebyggande arbetet bland barn och ungdomar ska stärkas under mandatperioden genom att antalet fältsekreterare ska utökas. Antalet familjer som har tillgång till en familjecentral i sitt närområde ska öka. Prioriterade aktiviteter Omsorgskontorets arbete med kvalitetsuppföljning är ett prioriterat arbete. Kvalitetsuppföljningen innefattar olika aktiviteter såsom brukarenkäter, verksamhetsbesök, intervjuer med personal, ledning, brukare och anhöriga. Arbete med tidiga, förebyggande insatser i samarbete bl.a. mellan skola och socialtjänst är ett prioriterat område. Samarbetet mellan Omsorgsnämnden och landstinget är ett prioriterat område det gäller både insatser för barn och unga och vuxna. Samverkan och samordnade verksamheter där så är möjligt. kommer att ske i samband med den årliga redovisningen av kvalitetsuppföljningsarbetet. Vid samma tillfälle fattas beslut om kommande års plan. sker bl.a. genom den kommunövergripande samverkansgruppen (Barn, Unga och deras Föräldrar) samt genom den årliga verksamhetsberättelsen. Många verksamheter drivs i samarbete mellan socialtjänst och skola bl.a. områdesarbetet i Nygård, föräldraprogram, ungdomsmottagning och resursskolor och hedersrelaterat våld. sker inom ramen för de samverkansorgan som finns mellan landstinget och omsorgskontoret (SAMPLAN). sker också i samband med att nya samverkansavtal utarbetas. En del av det prioriterade arbetet gäller utveckling av föräldrastöd bl.a. familjecentraler och familjeprogram i samarbete med landstinget m.fl. parter. Det finns önskemål från landstingets sida att skapa familjecentraler i flera områden. Detta är en mycket positiv förebyggande verksamhet. Utvecklingsarbete pågår inom ramen för projekt Föräldrastöd forsknings- och nätversarbete. Universitetet, landstinget och skolan är några av samarbetsparterna. Arbetet sker med stöd av medel från Folkhälsoinstitutet. En samordnad mottagning mellan kommunen och landstinget gällande barn och unga mellan 6 och 12 år med psykisk ohälsa har skapats. Arbetet i denna mottagning kommer att följas upp under året.

8 116 Kvinnofrid utveckling och uppföljning. Den enskildes möjlighet till självbestämmande och möjligheter att välja insats och utförare har varit och är även inför kommande år en prioriterad fråga. Att utforma information som är tillgänglig för alla och som ger underlag för brukaren att göra egna val är en viktig förutsättning för detta. Det brottsförebyggande arbetet riktat till barn och ungdomar kommer att vidareutvecklas. Det brottsförebyggande arbetet innefattar bl.a. medling, ungdomstjänst och insatser för barn mellan 10 och 14 år som begått brott och deras föräldrar samt arbete inom ramen för överenskommelsen mellan skola, polis och socialtjänst. En utveckling där fler insatser inom socialtjänsten grundar sig på vetenskap och beprövad erfarenhet (evidensbaserad socialtjänst) och där brukarens, professionens och forskningens perspektiv tydliggörs och tas tillvara är angelägen. Implementering av de nationella riktlinjerna inom missbruks- och beroendevården. Fortsatt uppmärksamhet på behov inom missbruks- och beroendevården på grund av ökad alkoholkonsumtion. Utveckling av lättillgängligt stöd och behandlingsinsatser i enlighet med riktlinjerna är angeläget. Kvinnofridsarbetet grundas på ett samverkansavtal mellan flera parter i centrala Östergötland. Avtalet gäller t.o.m Statsbidrag har möjliggjort satsningar under 2010 på barn och ungdomar som bevittnat våld och förstärkta utbildningsinsatser för olika personalgrupper. Antalet kvinnor som erhåller stöd har successivt ökat. Ett led i kvinnofridsarbetet är försök med skyddat akutboende för kvinnor med missbruksproblem som också utsatts för våld. Det skyddade boendet öppnades i december 2009 och har plats för 3 kvinnor. Det är ett projekt som kommer att fortgå även 2011 och som helt drivs med stöd av statsbidrag. Medel från länsstyrelsen har möjliggjort ett kraftfullt utvecklingsarbete under flera år. Omsorgsnämnden har erhållit nya medel under 2010 som är riktade till insatser för kvalitativt och kvantitativt utvecklingsarbete av ordinarie kvinnofridsarbete, fortsatt stöd för utveckling av skyddat boende för kvinnor med missbruksproblem samt förstärkning av kvinnojourens arbete genom en barn- och tjejjoursamordnare. sker i samband med redovisning till länsstyrelsen och i samband med årlig verksamhetsrapport. Den öppenvårdsupphandling som genomfördes under 2010 har lett till fler utförare och verksamheter att välja mellan för medborgarna. Revidering av informationsmaterialet kommer att slutföras under början av sker i samband med den årliga verksamhetsberättelsen samt fortlöpande under året tillsammans med utförare och samarbetsparter. kommer att ske gemensamt med övriga parter inom ramen för SSP åttapunktsprogrammet. Samarbetet inom ramen för överenskommelsen mellan skola, socialtjänst, polis (SSP) gällande brottsförebyggande arbete när det gäller unga konkretiserades i handlingsplaner under Dessa planer kommer att följas upp under 2011 och nya prioriteringar kommer att göras. kommer att ske årligen utifrån verksamheternas verksamhetsberättelser och de satsningar som nämnden gjort. Vid tillskapande av nya verksamheter ska metodval göras utifrån bästa möjliga evidens. I den under 2010 genomförda öppenvårdsupphandlingen ställdes stora krav på evidensbaserad verksamhet, vilket också fick genomslag i upphandlingen. Det utvecklingsarbete som genomfördes under 2010 inom ramen för öppenvårdsupphandlingen samt i direkta verksamhetsuppdrag till Leanlink ledde fram till att riktlinjerna i högre grad kommer att implementeras. Det gäller vuxna personer som i högre grad ska kunna erbjudas kvalificerad öppenvård som ett alternativ till placeringar på behandlingshem och ungdomar med risk/missbruk. En statlig utredning som ser över huvudmannaskapsgränser m.m. när det gäller behandlingsinsatser för personer med missbruksproblem kommer att presenteras under april Förslaget kan komma att innebära stora förändringar för kommun och landsting.

9 117 Att skapa värdiga boendeformer för personer med komplexa problem och fortsatt satsning på hållbara boendelösningar för dessa personer. Behovet är särskilt angeläget för kvinnor med missbruksproblem och kvinnor som dessutom är våldsutsatta. Behov av anhörigstöd för olika målgrupper har uppmärksammats under de senaste åren. Det gäller t.ex. anhöriga till psykiskt sjuka och barn i utsatta familjer. kommer att ske när det gäller hur många personer som har behov av särskilda boendelösningar som är långsiktiga. Behov finns att skapa 5-6 platser i särskilda stödbostäder för kvinnor samt 2 akutplatser i skyddat boende för kvinnor. Behov finns också av att hitta värdiga och över tid hållbara boendelösningar för ytterligare cirka 12 personer med komplex problematik i form av missbruksproblem och psykisk problematik. Särskilda insatser kommer att utformas för att stärka stödet till barn och ungdomar som bevittnat våld. Även barn/ungdomar vars anhöriga har psykisk problematik är en angelägen grupp att ge stöd. Verksamhetsmått/Jämförelser med andra organisationer Verksamhetsmått/nyckeltal Bokslut 2009 Bokslut Hvb, ungdom, dagar Kontaktfamiljer/personer, barn och ungdomar, årsplatser Hvb, vuxna, dagar Kontaktfamiljer/personer, vuxna, årsplatser Rådgivning och stöd, personer Familjerådgivning, hushåll Familjestöd 0-20 år Stöd i boendet/stödboende, ungdomar Stöd i boendet, vuxna Stödboende, vuxna Sysselsättning, årsplatservuxna Fältarbete, uppsökande och förebyggande insatser, timmar Socialt områdesarbete/ familjecentraler, timmar

10 118 Vid jämförelser med andra kommuner används nyckeltal hämtade från Sveriges Kommuners och Landstings dataapplikation WebOr. De nyckeltal som redovisas bygger på räkenskapssammandrag som kommunerna lämnat in till Statistiska centralbyrån (SCB). De kommuner som ingår i nedanstående jämförelser är, förutom Linköping, Eskilstuna, Jönköping, Norrköping Västerås och Örebro. Folkmängd 31 dec 2009 Linköping Jönköping Eskilstuna Västerås Örebro Norrköping Källa: SKL och SCB, Vad kostar verksamheten i Din kommun? Bokslut 2009 Kostnad (kronor per invånare) för individ- och familjeomsorg inklusive ekonomiskt bistånd Källa: SKL, WebOr - Bokslut Eskilstuna Jönköping Linköping Norrköping Västerås Örebro Kommentar och analys: Ovanstående diagram visar hur Linköpings kommuns kostnader för individ- och familjeomsorg inklusive ekonomiskt bistånd förhåller sig till några andra större kommuner. Linköpings kostnader placerar sig i mitten av de jämförda kommunerna. I samtliga kommuner redovisas ökade kostnader för 2009 men även för Bedömningen görs att detta till viss del är en effekt av finanskrisen då jämförelsen inkluderar ekonomiskt bistånd.

11 119 Skillnad redovisad kostnad och standardkostnad, individ- och familjeomsorg Källa: SKL, WebOr - Bokslut ,0 20,0 15,0 Avvikelse % 10,0 5,0 Linköping Jönköping Eskilstuna Västerås Örebro Norrköping 0,0-5, ,0 Kommentar och analys: Standardkostnad är en teoretisk beräknad kostnad för varje kommun. Den beräknade standardkostnaden används för kostnadsutjämningen mellan kommunerna. Standardkostnaden är den kostnad som kommunen skulle ha om man bedrev verksamheten på en genomsnittlig avgifts-, ambitions- och effektivitetsnivå och med hänsyn till de egna strukturella faktorerna enligt kostnadsutjämningen. År En delförklaring kan vara att tillgången och tillgängligheten till sociala stödinsatser är hög i Linköpings kommun, vilket speglar en hög ambitionsnivå och en medveten strategi för att möta behoven hos medborgarna. En annan delförklaring är att kostnaden för ekonomiskt bistånd ligger på en relativt hög nivå på grund av höga arbetslöshetstal, särskilt när det gäller ungdomar. I förhållande till beräknad standardkostnad ligger kostnaderna för kommunens individ- och familjeomsorg på en högre nivå än de jämförda kommunerna.

12 Barn och ungdomsvård , kronor per invånare Källa: SKL, WebOr Eskilstuna Linköping Norrköping Jönköping Västerås Örebro Kommentar och analys: När det gäller kostnaderna för barn- och ungdomsvård placerar sig Linköpings kommun i mitten vid en jämförelse med andra större kommuner Missbrukarvård för vuxna Källa: SKL WebOr Eskilstuna Linköping Norrköping Jönköping Västerås Örebro Kommentar och analys: När det gäller missbruksvård ligger Västerås och Linköping på ungefär samma nivå och högre än de andra kommunerna. Linköpings kommuns ambition är att personer med missbruksproblem skall kunna erhålla bra stöd- och behandlingsinsatser inom rimlig tid.

13 121 INSATSER FÖR PERSONER MED PSYKISK OCH NEUROPSYKIATRISK FUNKTIONSNEDSÄTT- NING Ett tryggare Linköping Alla som beviljas bostad med särskild service ska få erbjudande inom 6 månader. sker varje månad tillsammans med socialkontoret. Daglig verksamhet ska erbjudas för att ge sysselsättning och gemenskap i varierade former minst 15 timmar/vecka och person. sker årligen genom sammanställning av utförarnas verksamhetsstatistik. Arbetsinriktat stöd ska leda till anställning för minst 5 personer per år. sker årligen genom sammanställning av utförarnas verksamhetsstatistik. Minst 4 personer som bor i särskilt boende ska årligen flytta till ordinärt boende med 1:a eller 2:a-handskontrakt. sker varje tertial tillsammans med socialkontoret. Möjligheterna att delta i hälsofrämjande insatser ska öka för målgruppen (alliansens program). Målet följs upp genom att utförarna redovisar i verksamhetsberättelsen vilka aktiviteter som genomförts. Prioriterade aktiviteter ering för fortsatt utbyggnad av bostäder med särskild service sker kontinuerligt där enskildas önskemål om mer självständigt boende vägs in. I Omsorgsnämndens internbudget finns en utbyggnad med 5 platser per år. av aktuell kö och intresseanmälningar sker varje månad tillsammans med socialkontoret. Rättspsykiatriska regionkliniken aviserar att 3 5 personer per år beräknas skrivas ut till Linköping och vara i behov av bostad med särskild service eller boendestöd. Socialkontoret redovisar behov av ca 5 bostäder med särskild service för personer med psykisk funktionsnedsättning och missbruk. Varje år insjuknar några personer som bedöms behöva bostad med särskild service eller boendestöd. Utbyggnad pågår av 5 nya gruppbostadsplatser på Torparegatan med beräknad inflyttning till sommaren ering pågår även för att tillsammans med landstingets psykiatriska klinik tillskapa 3-4 korttidsplatser/mellanvårdsplatser. För att säkerställa en väl fungerade vårdkedja behövs gemensamma vårdplaneringsrutiner. För att möjliggöra för personer som vill flytta hem till Linköping från enskilda vårdhem pågår upphandling av 10 bostäder med särskild service i Ullstämma. För närvarande har ca personer framfört önskemål om att få flytta till Linköping. En gemensam vårdplaneringsrutin finns utarbetad tillsammans med landstinget och socialkontoret. Information om rutinens innehåll till berörd personal behöver genomföras kontinuerligt. av hur rutinen fungerar kommer att ske i samarbete med socialkontoret och landstinget.

14 122 För att stimulera deltagande i daglig verksamhet och sysselsättning infördes 2009 aktivitetsersättning. Flera verksamheter finns med målsättning att underlätta anställning. Behovet av arbetsinriktat stöd har ökat. Nya nationella riktlinjer visar på vikten av att den enskilde kan erhålla arbete. Arbete pågår för att möjliggöra en ökad valfrihet avseende daglig verksamhet. Målsättningen är att det ska finnas verksamheter med olika inriktning och att verksamheterna ska utvecklas och/eller tillkomma utifrån brukarnas behov och önskemål. För att eventuellt möjliggöra införande av LOV behöver ett nytt ersättningssystem till utförare utarbetas. Personalens kunskap och kompens är avgörande för att den enskilde ska erhålla ett bra stöd. Genom statliga stimulansmedel kommer kompetensutvecklingsinsatser att riktas till personal inom landstinget, kommunen och hos alternativa utförare. I syfte att tydliggöra ansvarsgränserna mellan kommunen och landstinget ska ett gemensamt informationsmaterial om respektive huvudmans resurser och verksamhet presenteras. Gemensamma informations-/utbildningsinsatser ska därefter genomföras till berörd personal. Omsorgskontoret har erhållit resursförstärkning för att genomföra förstärkt kvalitetsuppföljning. Denna innebär olika aktiviteter såsom brukarenkäter, verksamhetsbesök, intervjuer med personal, ledning, brukare och anhöriga. Kommunen och landstinget har överenskommit att gemensamt göra en ny inventering och analys av behov av åtgärder för personer med stora och varaktiga behov av insatser från såväl landstinget som kommunen. Målsättningen har varit att förstärka brukarinflytandet i verksamheter som riktar sig till målgruppen samt utveckla arbetet med brukarrevisioner. Sammanlagt erhåller 120 personer aktivitetsersättning. Samtliga har en individuell genomförandeplan som är utarbetad i samarbete med aktuell utförare. Genom arbetsinriktat stöd bedöms några personer varje år kunna erhålla anställning. Omsorgsnämnden har avtal med Jobbtorget, Team Rehabilitering som 2010 gav stöd till 155 deltagare. Under året fick 18 av dessa personer arbete eller började studera. Utöver detta har ett par personer erhållit lönebidragsanställning inom daglig verksamhet. av antalet deltagare och närvaro i daglig verksamhet har genomförts 2010 för att kunna ligga till grund för fortsatt arbete. Några kommuner har genomfört LOV. Erfarenheter från dessa kommuner kommer att inhämtas och analyseras för att kunna ligga tillgrund för fortsatt planering av arbetet. En projektledare finns knuten till regionförbundet Östsam som har till uppgift att samordna och följa upp planerade kompetensutvecklingsinsatser i hela länet. Arbetet påbörjades 2009 och kommer att fortgå 2011 och Centrala länsdelen har även beviljats egna kompetensutvecklingsmedel. En projektledningsgrupp finns i centrala länsdelen. En projektledare, knuten till omsorgskontoret, samordnar arbetet. Flera utbildningsinsatser och ett ledarinternat är planerat våren Arbetet har påbörjats och kommer att fortgå under hela Brukarenkäter skickas vartannat år till deltagare i nästan alla verksamheter som riktar sig till personer med psykisk funktionsnedsättning. Den senaste enkätundersökningen genomfördes Undersökningen visar på en hög grad av nöjdhet. Svaren sammanställs och analyseras tillsammans med berörda utförare. Fyra fördjupade verksamhetsbesök kommer att genomföras varje år. Resultaten kommer att användas för utvecklings- och förbättringsarbete. Socialstyrelsen har utarbetat ett inventeringsinstrument som berörda huvudmän kan använda. Instrumentet ska revideras av socialstyrelsen för att kunna användas tidigast hösten Genom inventeringen kommer en säkrare bild finnas av hur många personer som ingår i målgruppen, vilka insatser som de erhåller samt behov av ytterligare insatser. Brukare i Linköping (BIL) har själva tagit initiativ till olika uppföljningsaktiviteter för att ge underlag för planering och utveckling av verksamhet. Brukarorganisationerna träffar regelbundet företrädare för både landsting och kommun för information och samråd. Även föreningen Attention har initierat en kartläggning av behov och insatser i syfte att ge underlag för utveckling och samordning av insatser för personer med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning.

15 123 Anhörigstöd har uppmärksammats särskilt de senaste åren. Statliga medel utges till kommunerna för att utveckla anhörigstödjande insatser under Fr.o.m har kommunen erhållit särskilt riktade medel för att möjliggöra ett förstärkt anhörigstöd. Hälsofrämjande aktiviteter är viktigt för målgruppens välbefinnande och personliga utveckling. Med hälsofrämjande aktiviteter avses exempelvis motion, kost, sömn, kultur och fritidsaktiviteter. Särskilda insatser kommer att utformas för att stärka stödet till barn, ungdomar och vuxna som är anhöriga till personer med psykisk funktionsnedsättning. Förutsättningen är att medel för anhörigstöd avsätts till anhöriginsatser. kommer att ske genom att utförarna redovisar de aktiviteter som genomförts i sin årliga verksamhetsberättelse. Verksamhetsmått Verksamhetsmått/nyckeltal Bokslut 2009 Bokslut Bostad med särskild service, personer med insatsen Enskilda vårdhem, personer Daglig verksamhet och sysselsättning, platser Platser i arbetsinriktad verksamhet (Team Rehabilitering) Stöd i eget boende, antal personer Personligt ombud, antal personer med insatsen

16 124 HEMTJÄNST 0 64 ÅR Ett tryggare Linköping Hemtjänsten ska utvecklas med syftet att stärka den enskildes inflytande över hemtjänstens innehåll, omfattning och tidpunkt. I hemtjänstenkäten ska index vara minst 80 när det gäller helhetsomdöme för att målet ska anses vara uppfyllt. Prioriterade aktiviteter Fördjupad analys av hur den enskildes inflytande över hemtjänstens innehåll och omfattning ska genomföras bland annat genom fokusgrupper och samtal med personal. Sammanställning och analys av genomförda aktiviteter redovisas till Omsorgsnämnden. Verksamhetsmått Verksamhetsmått/nyckeltal Bokslut 2009 Bokslut Antal hemtjänstärenden/ månad Antal hemtjänstärenden med timtid/månad Antal hemtjänsttimmar/ månad Antal hemtjänsttimmar/ ärende och månad 43,8 46,8 46,2 46,2 46,2 46,2 Antal hemtjänsttimmar/år

17 125 FUNKTIONSHINDRADE BARN OCH VUXNA (LSS-INSATSER) Ett tryggare Linköping Barn och vuxna som har personlig assistent eller avlösarservice enligt LSS ska vara nöjda med den insats de får. Nöjdhetsindex ska vara minst 80 för att målet ska anses vara uppfyllt. Målet följs upp genom brukarenkät. Prioriterade aktiviteter Ett fördjupat och breddat samarbete med andra aktörer både inom kommunen och med landstinget bedöms vara en viktig framgångsfaktor för att kunna erbjuda ett samordnat stöd för människor med behov av stöd och omsorg. Omsorgskontoret följer arbetet med nationell e-hälsa, f.d. nationella ITstrategin. Det nationella arbetet med e- hälsa kommer att fokusera ännu mer på hur framtidens vård och omsorg ska kunna förbättras med hjälp av e- tjänster. Behov finns av att kvalitetssäkra redovisning och fakturering bl.a. av personlig assistans enligt LSS. Att tillgodose behov av bostäder med särskild service är en fråga med hög prioritet. Behov finns av insatser i form av korttidsvistelse/korttidstillsyn för barn och ungdomar med autism/asperger. Personlig assistans har ökat dramatiskt sedan drygt ett år. Arbete pågår i Samplangrupper tillsammans med landstinget för att samordna insatser kring olika målgrupper, bl.a. insatser för personer med funktionsnedsättning. Omsorgskontoret följer på olika sätt arbetet med nationell e-hälsa, bl.a. genom deltagande och medverkan vid konferenser. Omsorgskontoret är bl.a. representerade i den nationella programstyrgruppen och kommunikatörsnätverk samt i länsövergripande samverkan kring termer och begrepp, ICF. Kommunen i samarbete med FoU-centrum har under året anordnat två seminariedagar om Nationell Patientöversikt. Införandet av ett nytt IT-stödsystem, Treserva, med webbaserad information och kvalitetsuppföljningar för att underlätta val är exempel på vad som görs utifrån nationell e-hälsa. Upphandling av ett system för insatsregistrering har genomförts. Systemet kommer att användas bl.a. för rapportering av personlig assistans, ledsagarservice och avlösarservice. Bostäder med särskild service i form av sammanhållen gruppbostad för personer med förvärvad hjärnskada kommer att starta i början av ering pågår för start av korttidsvistelse och korttidstillsyn under Arbete pågår både tillsammans med socialkontoret och Försäkringskassan för att bl.a. se över ansvarsgränser mellan kommunen och Försäkringskassan. Till hjälp vid bedömningen i enskilda ärenden pågår arbete för att få in en arbetsterapeutresurs som kan göra funktionsbedömningar av den enskildes förmåga.

18 126 Verksamhetsmått/Jämförelser med andra organisationer Verksamhetsmått/nyckeltal Bokslut 2009 Bokslut Servicebostad för yngre funktionshindrade, antal lägenheter Korttidshem, antal platser Korttidstillsyn för skolungdomar över 12 år, antal ungdomar Stödfamilj, antal personer som har insatsen Personlig assistans, antal personer som har insatsen Personlig assistans, antal timmar Kontaktperson, antal personer som har insatsen Avlösarservice i hemmet, antal personer som har insatsen Avlösarservice i hemmet, antal beslutade timmar Ledsagarservice, antal personer som har insatsen Ledsagarservice, antal beslutade timmar Fritidsverksamhet för barn och ungdom med neuropsykiatriska funktionshinder

19 127 1,20 Andel (%) med en eller flera insatser enligt LSS, andel av invånare 0 64 år Källa: SKL, WebOr 1,00 0,80 0,60 0, ,20 0,00 Eskilstuna Jönköping Linköping Norrköping Västerås Örebro Kommentar och analys: Linköping ligger på ungefär samma nivå som Jönköping och Eskilstuna. Andelen personer med LSSinsatser varierar inte särskilt mycket mellan olika år. Norrköping och Örebro avviker från övriga kommuner och har en högre andel av invånarna som har LSS-insatser. En förklaring kan vara att man bedömer personkretstillhörigheten på olika sätt. Främst gäller detta grupper med psykisk funktionsnedsättning Kostnad för personlig assistans LSS/LASS, kronor per invånare 0 64 år Källa: SKL, WebOr Eskilstuna Jönköping Linköping Norrköping Västerås Örebro Kommentar och analys: Utifrån kommunens befolkningsstruktur ska Linköping ha relativt låga kostnader inom LSS-området. I jämförelse med jämnstora kommuner kan man också se att Linköping ligger på den nedre halvan tillsammans med Norrköping och Västerås när det gäller kostnader för personlig assistans.

20 128 FUNKTIONSHINDRADE BARN OCH VUXNA (PERSONLIG ASSISTANS ENLIGT SOCIALFÖR- SÄKRINGSBALKEN (SFB)*) Prioriterade aktiviteter Behov finns av att kvalitetssäkra redovisning och fakturering av personlig assistans enligt LSS. Se verksamhetsområde funktionshindrade barn och vuxna (LSS-insatser). Verktyg för tidsregistrering och fakturering kan användas vid personlig assistans enligt både LSS och LASS. Äldrenämnden har upphandlat ett system för insatsregistrering. Systemet kommer att användas även inom Omsorgsnämndens verksamhet, för rapportering av bl.a. personlig assistans. Verksamhetsmått Verksamhetsmått/nyckeltal Bokslut 2009 Bokslut Personlig assistans, antal personer som har insatsen Sjuklönekostnader, antal timmar *Lag om assistansersättning (LASS) upphörde Regelverket kring personlig assistans som beslutas av Försäkringskassan ingår fr.o.m i Socialförsäkringsbalken (SFB).

21 129 INSATSER FÖR PERSONER MED UTVECKLINGSSTÖRNING Ett tryggare Linköping Alla som beviljas bostad med särskild service ska få erbjudande inom 6 månader. varje månad tillsammans med socialkontoret. Minst 4 personer som deltar i daglig verksamhet ska årligen genom stöd erhålla anställning på öppna arbetsmarknaden. Målet följs upp genom årlig redovisning. Både kvinnor och män ska känna sig delaktiga i sin dagliga verksamhet. Index ska vara över 80 när det gäller frågeområdet påverkan och maktbalans för att målet ska anses vara uppfyllt. Målet följs upp genom brukarenkät. Personer som bor i bostad med särskild service ska uppleva trivsel i sitt boende. Nöjdhetsindex ska vara över 80 för att målet ska anses vara uppfyllt. Målet följs upp genom brukarenkät. Antalet tillbud gällande läkemedelshantering inom bostäder med särskild service ska minska i förhållande till föregående år. sker genom avvikelserapportering. Antalet enheter som regelbundet erbjuder fysisk aktivitet ska öka jämfört med föregående år. sker genom verksamhetsbesök och verksamhetsberättelser. Prioriterade aktiviteter Att tillgodose behovet av bostäder med särskild service är en mycket viktig fråga med hög prioritet. För att få bättre planeringsunderlag för framtida utbyggnad behövs en tidig kontakt med de brukare som på sikt kommer att behöva bostad med särskild service. För att skapa bättre förutsättningar för långsiktig planering av boenden behövs också tillgång till lämpliga tomter och lokaler. Omsorgskontoret följer på olika sätt utvecklingen av eget val inom daglig verksamhet. LOV inom daglig verksamhet infördes i april Omsorgskontoret kommer undersöka förutsättningarna att införa eget val inom fler verksamheter. Omsorgskontoret deltar i årliga träffar där ungdomar som slutar gymnasiesärskolan och deras familjer bjuds in till information om boendefrågor. I samband med dessa träffar ges också möjlighet att lämna intresseanmälan om boende. På det sättet får man en viss överblick över framtida behov, även om enskildas behov och önskemål snabbt kan förändras. För att få tillgång till lämpliga tomter och lokaler för bostäder finns regelbundet samarbete med miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen samt kommunens lokalstrateg. arbetet är ofta tidskrävande, och det är inte ovanligt att arbetet också fördröjs p.g.a. överklagningar. Under de närmaste åren finns ett stort behov av att få fram nya platser i bostäder med särskild service. En brukarutvärdering av eget val i daglig verksamhet kommer att genomföras under Nya ersättningsnivåer för 2011 fastställdes av Omsorgsnämnden i februari. Ersättningsnivåer fastställs årligen av nämnden. En översyn pågår av det bedömningsinstrument som används vid nivåbedömningarna. Bl.a. inhämtas erfarenheter från andra kommuner. I första hand kommer omsorgskontoret undersöka möjligheten att införa eget val i servicebostäder för personer med utvecklingsstörning.

22 130 Nämndens uppföljning och utvärdering ur ett brukarperspektiv har stärkts. För att genomföra detta har omsorgskontoret erhållit särskilda medel för genomförande av förstärkt kvalitetsuppföljning. Denna innebär olika aktiviteter såsom brukarenkäter, verksamhetsbesök, intervjuer med personal, ledning, brukare och gode män. IT-stöd bedöms bli ett viktigt komplement och hjälpmedel inom vård- och omsorgsområdet. IT-stöd/hjälpmedel kan många gånger underlätta och bidra till ökad självständighet för personer med funktionsnedsättning. Då Omsorgsnämnden upphandlar nybyggnation av bostäder alternativt tecknar nya kontrakt om bostäder i befintliga hus måste krav ställas på att infrastrukturen i bostaden utformas på ett sådant sätt att den möjliggör användning av IT-stöd och tekniska hjälpmedel. Under 2011 kommer brukarenkäter att genomföras både för dem som bor i bostad med särskild service och dem som har daglig verksamhet. Vid brukarenkäterna används enkätverktyget Pict-O-Stat. Platsbesök och s.k. fördjupade verksamhetsbesök genomförs årligen vår och höst. Omsorgskontoret deltar på flera sätt i arbete med IT-stöd för personer med funktionsnedsättningar. På flera gruppbostäder arbetar man med ökat fokus på tekniklösningar. Tillsammans med Hälsans Nya Verktyg och KTH har utbildningsdagar teknik i vardagen genomförts. Målgruppen är personal i bostäder med särskild service. Ett nätverk med teknikombud har bildats. Målsättningen är att ha återkommande aktiviteter för att ge inspiration, sprida idéer och kunskap inom teknikområdet. Omsorgskontoret följer utvecklingen inom området bl.a. genom kontakter med Linköpings universitet, Kungliga Tekniska Högskolan (KTH), Lunds universitet, Hälsans Nya Verktyg och Hjälpmedelsinstitutet. Kommunen ingår också som en part i Centrum för Hälsa och Byggande (CHB) vid KTH. I Centrum för Hälsa och Byggande arbetar man med forsknings- och utvecklingsarbete kring det livslånga boendet, produktutveckling samt utbildning av vård- och omsorgspersonal. Arbetet i centret är tvärvetenskapligt.

23 131 Verksamhetsmått/nyckeltal Bokslut 2009 Bokslut Bostäder med särskild service för barn och ungdomar (elevhem), platser Korttidshem för barn och ungdomar inkl. akutplatser, platser Helgkorttidsplatser för ungdomar, antal platser Korttidstillsyn för skolungdom över 12 år i anslutning till skoldagen och under lov (avser ungdomar med utvecklingsstörning), antal platser Bostäder med särskild service för vuxna, antal platser Korttidshem för vuxna, antal platser Dagverksamhet/dagcenter för vuxna, antal personer Dagverksamhet BoDa (boende med daglig verksamhet), antal platser Familjehem, antal personer med placering i familjehem Stödfamilj, antal personer med stödfamilj Kontaktperson, antal personer med insatsen

24 Kostnader totalt för insatser enligt LSS och LASS , kronor per invånare 0 64 år Källa: SKL, WebOr Eskilstuna Jönköping Linköping Norrköping Västerås Örebro Kommentar och analys: Utifrån kommunens befolkningsstruktur ska Linköping ha relativt låga kostnader inom LSS-området. I jämförelse med jämnstora kommuner kan man också se att Linköping tillsammans med Västerås har de lägsta kostnaderna. När det gäller kostnaden för boenden har Linköping under lång tid arbetat med konkurrensupphandling av bostäder med särskild service. Det bedöms ha bidragit till att dämpa kostnaderna Kostnader för boende, kr/brukare, enligt LSS för barn, ungdomar och vuxna Källa: SKL, WebOr Eskilstuna Jönköping Linköping Norrköping Västerås Örebro Kommentar och analys: I samband med konkurrensupphandling har kraven på verksamheterna tydliggjorts, vilket bidragit till att kommunen har en god kvalitet inom verksamhetsområdet. En förklaring till att det i vissa fall är mycket stora skillnader i kostnaden mellan olika kommuner kan också vara att man bedömer personkretstillhörigheten på olika sätt. Främst gäller detta gruppen med psykisk funktionsnedsättning. Det kan medföra att kommuner med likartad befolkningsstruktur redovisar stora skillnader i kostnader för LSS-insatser och andel personer med LSS-beslut.

25 133 FÖRENINGSBIDRAG Ett tryggare Linköping Arbetet med att tillvarata kunskap och engagemang hos föreningar ska förstärkas. Målet ska följas upp genom att beskriva de aktiviteter som gjorts för att tillvara föreningslivet i arbetet med att utveckla och följa upp tjänster och verksamhet. Prioriterade aktiviteter Omsorgsnämndens föreningsbidrag syftar till att: - Stödja, stimulera och underlätta frivilligt socialt arbete. - Stimulera föreningar att bedriva utåtriktad verksamhet för personer som är i behov av stöd på grund av fysiska, psykiska, sociala eller andra skäl. - Bryta isolering för enskilda grupper. - Ge förutsättningar för ett aktivt socialt liv, gemenskap och sociala kontakter mellan människor. - Främja alkohol- och drogförebyggande insatser såväl på arbetsplatser och i skolor som för enskilda personer och familjer. - Stödja aktiviteter till barn, ungdomar och deras familjer samt vuxna enskilt eller i grupp. kommer att ske genom att ta del av föreningarnas verksamhetsberättelser.

26 134 Nämndens förändringar år och plan för Verksamhetsförändringar jämfört med budget 2010 Belopp netto tkr 2011 Omsorgsnämnden Kostnader Nya arvoden förtroendevalda Utökad ekonomisk ram Avgår till ospec besparing Disponibla medel av utökad ram Individ- och familjeomsorg Kostnader HvB-unga, reducering platser, 2,5 pl av 56 pl HvB-vuxna, reducering platser, 5 pl av 90 pl Ökad satsning generella avtal upphör Effekt av särskilda avtal, rättning Ökad effekt av särskilda avtal Stödinsatser till barn, ungdomar och familjer, rättning Fältverksamhet, reducering 25 % Filbytergruppen, justering kostnad Ungdomstjänst, justering kostnad Ungdomsmottagningen, avveckling kuratorsresurs BUP-Elefanten, avveckling verksamhet Anhörigstöd, reducering kostnad Projekt Skolan förebygger upphör Kontaktcentrum, reducerad verksamhet 25 % Utbildning nationella riktlinjer missbruksvård slutfört ASI net och ADAD net, justering Projekt sysselsättning personer med missbruksproblem upphör Ökning lokalkostnader Pris- och lönejusteringar 2010 och Övriga justeringar Intäkter Justering momsintäkt verksamhet HvB-unga Justering momsintäkt verksamhet HvB-vuxna Ny prognos hyresintäkter Ny prognos avgifter familjerådgivning Riktade statsbidrag upphör/avslutade, från Länsstyrelsen Riktat statsbidrag anhörigstöd upphör, ingår i ekonomisk ram Intäkter 2011 års pris Justering ny prognos momsintäkt bostäder

27 135 Belopp netto tkr Insatser för personer med psykisk funktionsnedsättning Kostnader Engångssatsning tillfälligt statsbidrag 2010 ( tkr) Dagverksamhet Rosetten, samordning Reducering nytt avtal gruppboende Omförhandling avtal enskilda vårdhem (3,5 %) Reducering kostnader särskilt vårdkrävande Utbyggnad 5 pl Utbyggnad 5 pl Reducering betalningsansvar medicinskt utskrivningsklara Justering lokalkostnader Pris- och lönejusteringar 2010 och Övriga justeringar Intäkter Ny prognos hyresintäkter Statsbidrag öppen psykiatrisk tvångsvård endast Ny prognos statsbidrag moms, verksamhet Intäkter ny bedömning Hemtjänst 0 64 år Kostnader Justering ersättning till utförare (bl.a. övergång till Eget val) Pris- och lönejusteringar 2010 och Intäkter Justering momsintäkt verksamhet Intäkter ny bedömning LSS-insatser Kostnader Ökat behov personlig assistans timmar Justering lokalkostnad Pris- och lönejustering 2010 och Intäkter Intäkter 2011 års pris LASS-assistans Kostnader Kostnadsansvar Försäkringskassan 2010, minskat behov 2 personer (från 212 till 210 personer) Kostnadsansvar Försäkringskassan, ökning 4 personer (från 210 till 214 personer) Kostnadsansvar Försäkringskassan, ökning 4 personer (från 214 personer till 218 personer) Ny bedömning Intäkter Ny bedömning

28 136 Belopp netto tkr Insatser för personer med utvecklingsstörning Kostnader Engångssatsning tillfälligt statsbidrag 2010 ( tkr) Utbyggnad 5 pl , helårsdrift Utbyggnad 5 pl Utbyggnad 5 pl Omförhandling avtal externa placeringar Rättning ersättning Sociala förvaltningen Reducering/anpassning förlängd skolbarnsomsorg Reducering/omförhandling musikterapi Justering kostnader tekniska hjälpmedel m.m Reducering fritidsverksamhet Kommunsjukvården, reducering verksamhet Reaktiva Kommunsjukvården, reducering sjuksköterske/arbetsterapeutinsatser Gruppbostäder Vallavägen, helårsdrift Reducering/omförhandling avtal gruppbostäder för vuxna personer med utvecklingsstörning Gruppbostad Linghem, ändrad inriktning Jungfrubergsvägen, extra ersättning upphör Hjulsbrovägen, justering ersättning Edhaga, justering extra ersättning Aspnäsvägen, justering extra ersättning Lambohov, justering extra ersättning Lambohov, ökning extra vårdbehov Jordbruksgatan, justering extra ersättning Ekholmsvägen, extra ersättning upphör Ulrika, justering ersättning daglig verksamhet Resursmedel endast Ökad kostnad Eget val daglig verksamhet personer med SoL-beslut Ökad kostnad Eget val daglig verksamhet, Händelseriket Ökat behov daglig verksamhet Höjd internränta Pris- och lönejusteringar 2010 och Övriga justeringar Intäkter Justering ny prognos momsintäkter bostäder Ny prognos statsbidrag moms verksamhet Ny prognos intäkter verksamhet barn och ungdomar Ny bedömning intäkter

Sammanfattning av nämndens viktigaste effektmål och måluppfyllelse

Sammanfattning av nämndens viktigaste effektmål och måluppfyllelse 69 OMSORGSNÄMNDEN Sammanfattning av nämndens viktigaste effektmål och måluppfyllelse Omsorgsnämnden ansvarar för stöd, vård och behandlingsinsatser samt förebyggande insatser för familjer, barn, ungdomar

Läs mer

ÄLDRENÄMNDEN BUDGET 2011 OCH 2012 MED PLAN FÖR 2013-2014

ÄLDRENÄMNDEN BUDGET 2011 OCH 2012 MED PLAN FÖR 2013-2014 95 ÄLDRENÄMNDEN BUDGET 2011 OCH 2012 MED PLAN FÖR 2013-2014 Sammanfattning av nämndens viktigaste effektmål och prioriterade aktiviteter Målsättningen är att erbjuda äldreomsorgsinsatser och trygghet i

Läs mer

Vad får vi för pengarna? Omsorgsnämnd Äldrenämnd

Vad får vi för pengarna? Omsorgsnämnd Äldrenämnd Vad får vi för pengarna? Omsorgsnämnd Äldrenämnd Omsorgsnämnd Förebyggande insatser samt insatser till personer med psykosocial problemtik samt psykisk eller fysisk funktionsnedsättning. Ungefär 7 500

Läs mer

Pressinformation inför omsorgsnämndens sammanträde. Ärende 4 Barn och ungdomar med neuropsykiatrisk diagnos

Pressinformation inför omsorgsnämndens sammanträde. Ärende 4 Barn och ungdomar med neuropsykiatrisk diagnos 1 Omsorgsnämnden 2008-01-30 Pressinformation inför omsorgsnämndens sammanträde För ytterligare information kontakta omsorgsnämndens ordförande Linnéa Darell (fp), telefon 013-20 62 51 eller 070-382 47

Läs mer

Sammanfattning Omsorgsnämndens verksamhet omfattar insatser som berör cirka 6 000 personer per år. Köpta adm tjänster 0,3% FoU-centrum 0,2%

Sammanfattning Omsorgsnämndens verksamhet omfattar insatser som berör cirka 6 000 personer per år. Köpta adm tjänster 0,3% FoU-centrum 0,2% 75 OMSORGSNÄMNDEN Sammanfattning Omsorgsnämndens verksamhet omfattar insatser som berör cirka 6 000 personer per år. Omsorgsnämndens internbudget omfattar 786,6 mnkr och fördelas procentuellt på följande

Läs mer

OMSORGSNÄMNDEN BUDGET 2009 OCH 2010 MED PLAN FÖR 2011-2012. Inledning/vision och sammanfattning

OMSORGSNÄMNDEN BUDGET 2009 OCH 2010 MED PLAN FÖR 2011-2012. Inledning/vision och sammanfattning OMSORGSNÄMNDEN BUDGET 2009 OCH 2010 MED PLAN FÖR 2011-2012 Inledning/vision och sammanfattning Omsorgsnämndens ansvarsområde omfattar sociala insatser inom individ- och familjeomsorg, insatser för psykiskt

Läs mer

Pressinformation inför omsorgsnämndens sammanträde

Pressinformation inför omsorgsnämndens sammanträde 1 Omsorgsnämnden 2009-03-24 Pressinformation inför omsorgsnämndens sammanträde För ytterligare information kontakta omsorgsnämndens ordförande Linnéa Darell (FP), telefon 013-20 62 51 eller 070-382 47

Läs mer

Regionala stödstrukturer för kunskapsutveckling

Regionala stödstrukturer för kunskapsutveckling Regionala stödstrukturer för kunskapsutveckling Redovisning 2012 Kalmar län 2013-01-25 1 Mona Krispinsson RF Ann-Sofie Togner LT Ann-Christine Larsson Fokus Nadja Widén RF Innehåll 1. ÅTERRAPPORTERING

Läs mer

Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS.

Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS. Nordmalings kommun 914 81 NORDMALING Tfn 0930-140 00 www.nordmaling.se Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS. Lagen börjar med personkretsen. Det är de personer som har rätt till hjälp.

Läs mer

Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade

Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Socialförvaltningen OF-Omsorg till personer med funktionsnedsättning Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Denna broschyr vänder sig till dig som söker information om stöd, service och rättigheter

Läs mer

Information om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS)

Information om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) LSS handläggare Information om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) är en rättighetslag med tio insatser som ska garantera att

Läs mer

LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade

LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, är en rättighetslag. De som tillhör någon av lagens tre personkretsar kan få rätt till

Läs mer

Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Hälso- och sjukvårdslagen (HSL) och Socialtjänstlagen (SoL) föreskriver

Läs mer

VÅRD OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN. Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS

VÅRD OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN. Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS VÅRD OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS 1 Innehåll LSS - Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade... 4 Vem gäller lagen för?... 4 Rätten till

Läs mer

LSS. Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade

LSS. Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Innehållsförteckning LSS - Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Vem gäller lagen för?... 1 Tio rättigheter/insatser... 2 1. Rådgivning

Läs mer

1. Stöd till en evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänsten 2. Stöd till riktade insatser inom området psykisk ohälsa

1. Stöd till en evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänsten 2. Stöd till riktade insatser inom området psykisk ohälsa Information om statliga stimulansmedel aktuella för Kalmar län genom överenskommelser mellan SKL och regeringen 2015 avseende socialtjänst och angränsande hälso- och sjukvård Sveriges Kommuner och Landsting

Läs mer

LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade

LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade www.filipstad.se LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) ger rätt till särskilt stöd och service som människor kan behöva

Läs mer

Uppföljningsplan för vård- och omsorgstjänster

Uppföljningsplan för vård- och omsorgstjänster 2016-11-09 Uppföljningsplan för vård- och omsorgstjänster 2016 2017 Diarienummer: VON 2016/0417 003 Antagen av vård- och omsorgsnämnden 15 juni 2016, reviderad 9 november 2016. Uppföljningsplanen omfattar

Läs mer

Omsorgsnämnden Antagen av nämnden Uppföljning

Omsorgsnämnden Antagen av nämnden Uppföljning Verksamhetsplan 2018 Omsorgsnämnden Antagen av nämnden 2017-10-25 Uppföljning 2019-01-20 Barn och ungdomar i Linköping ska ha goda uppväxtvillkor, oavsett var man växer upp eller vilka föräldrar man Linköping

Läs mer

Stöd och service enligt LSS

Stöd och service enligt LSS Stöd och service enligt LSS LSS betyder lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. LSS är en lag som ger särskilda rättigheter till en del personer med funktionsnedsättningar. Socialtjänstlagen,

Läs mer

Överenskommelse om samarbete inom området psykisk ohälsa - mellan kommuner och landsting i Norrbottenslän

Överenskommelse om samarbete inom området psykisk ohälsa - mellan kommuner och landsting i Norrbottenslän Överenskommelse om samarbete inom området psykisk ohälsa - mellan kommuner och landsting i Norrbottenslän För vem? Barn och unga 0-25 år som har eller riskerar att utveckla psykisk ohälsa och sjukdom Personer

Läs mer

OMSORG OM FUNKTIONSHINDRADE. Utbildning socialnämnden 2015-01-22

OMSORG OM FUNKTIONSHINDRADE. Utbildning socialnämnden 2015-01-22 OMSORG OM FUNKTIONSHINDRADE Utbildning socialnämnden 2015-01-22 Administrativa enheten Administration Bemanningspool Biståndshandläggare LSS, SoL o färdtjänst, 5,0 tjänst OoF Avd chef Utvecklingsenhet

Läs mer

LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade

LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade Sollefteå kommun Individ- och omsorgsförvaltningen Information om vad lagen innebär och hur det går till vid ansökan om insats Vart vänder man

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN FÖR OMSORG OM FUNKTIONSHINDRADE 2013-2015

VERKSAMHETSPLAN FÖR OMSORG OM FUNKTIONSHINDRADE 2013-2015 VERKSAMHETSPLAN FÖR OMSORG OM FUNKTIONSHINDRADE 2013-2015 Upprättad 2013-01-23 2(7) INLEDNING Omsorgen om funktionshindrade riktar sig till personer med fysiska och psykiska funktionshinder och deras familjer.

Läs mer

Stöd till personer med funktionsnedsättning. i Lessebo kommun

Stöd till personer med funktionsnedsättning. i Lessebo kommun Stöd till personer med funktionsnedsättning i Lessebo kommun Omsorgen om personer med funktionsnedsättning Omsorgen om personer med funktionsnedsättning (OF) erbjuder en rad olika stöd till personer med

Läs mer

Bistånd och insatser enligt SoL och LSS

Bistånd och insatser enligt SoL och LSS Bistånd och insatser enligt SoL och LSS Vad innehåller broschyren? I denna broschyr finner du information om det stöd och de insatser Strängnäs kommun har att erbjuda enligt socialtjänstlagen (SoL) för

Läs mer

Stöd till personer med funktionsnedsättning

Stöd till personer med funktionsnedsättning Stöd till personer med funktionsnedsättning i Lessebo kommun Stöd till personer med funktionsnedsättning Omsorgen om personer med funktionsnedsättning (OF) erbjuder en rad olika stöd till personer med

Läs mer

INFORMATION FRÅN HÖGANÄS KOMMUN OM I HÖGANÄS

INFORMATION FRÅN HÖGANÄS KOMMUN OM I HÖGANÄS INFORMATION FRÅN HÖGANÄS KOMMUN OM LSS-verksamheten I HÖGANÄS LSS - LAGEN OM STÖD & SERVICE TILL VISSA FUNKTIONSHINDRADE Personer med funktionsnedsättning har möjlighet att ansöka om tio olika insatser

Läs mer

information om LSS VERKSAMHETEN

information om LSS VERKSAMHETEN information om LSS VERKSAMHETEN LSS Lagen om stöd och service till vissa personer med funktionsnedsättning LSS ger vissa personer med funktionsnedsättning särskilda rättigheter genom tio olika insatser.

Läs mer

LSS. Här kan du läsa om... Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade

LSS. Här kan du läsa om... Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Här kan du läsa om... LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade "Det rör sig inte om människor med särskilda behov, utan om människor med alldeles vanliga, normala behov som måste tillgodoses

Läs mer

Handlingsplan psykiatrisk ohälsa

Handlingsplan psykiatrisk ohälsa SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Socialberedningen Sammanträdesdatum 2014-11-12 64/71 44./. Bilaga. Handlingsplan psykiatrisk ohälsa I Norrbottens län finns sedan hösten 2013 en överenskommelse om samarbete

Läs mer

Nämndens viktigaste mål för 2016 2017. Medborgare i Linköpings kommun ska känna sig trygga med att stöd och hjälp finns att få när behov uppstår.

Nämndens viktigaste mål för 2016 2017. Medborgare i Linköpings kommun ska känna sig trygga med att stöd och hjälp finns att få när behov uppstår. 1 Budget 2016 2017 med plan för 2018 2019 Nämndens prioriterade frågor och utmaningar 2016 2017 Ökade behov Inom flera verksamhetsområden ser omsorgsnämnden ökade behov under planperioden. Förebyggande

Läs mer

Uppföljning av uppdrag i handlingsplan i Socialnämndens verksamhetsplan 2018

Uppföljning av uppdrag i handlingsplan i Socialnämndens verksamhetsplan 2018 Uppföljning av uppdrag i handlingsplan i Socialnämndens verksamhetsplan 2018 1. Tillgänglighet och service Åtgärd Tidsplan Bedömning Kommentar a) Fortsätta arbetet med att systematiskt följa upp bemötande,

Läs mer

LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. - Kan sökas av funktionsnedsatta i alla åldrar

LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. - Kan sökas av funktionsnedsatta i alla åldrar LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade - Kan sökas av funktionsnedsatta i alla åldrar Rev nov 2014 Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Den första januari 1994

Läs mer

Leva som andra. Stöd för dig som har en funktionsnedsättning

Leva som andra. Stöd för dig som har en funktionsnedsättning Leva som andra Stöd för dig som har en funktionsnedsättning Stöd att leva ett självständigt liv Du som har en funktionsnedsättning kan få stöd och hjälp i vardagen. Med hjälp kan du leva som andra och

Läs mer

LSS-omsorgen. Det här kan du som har funktionsnedsättning

LSS-omsorgen. Det här kan du som har funktionsnedsättning LSS-omsorgen Det här kan du som har funktionsnedsättning få hjälp med Genom LSS (lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) kan personer med omfattande funktionsnedsättningar få möjlighet

Läs mer

Konkurrensutsättningsplan 2015-2017 social- och äldrenämnden

Konkurrensutsättningsplan 2015-2017 social- och äldrenämnden Styrdokument, plan 2014-09-08 Dnr SÄN/2013:259 Konkurrensutsättningsplan 2015-2017 social- och äldrenämnden Nivå: Social- och äldrenämnden Antagen: Social- och äldrenämnden den 15 oktober 2013 Reviderad:

Läs mer

Stöd och service till dig som har funktionsnedsättning

Stöd och service till dig som har funktionsnedsättning Stöd och service till dig som har funktionsnedsättning Jörgen Wiklund & Co/Bildarkivet.se Stöd och service till dig som har funktionsnedsättning Om du har en funktionsnedsättning som är omfattande, betydande

Läs mer

Flerårsplan avseende bostäder för personer med funktionsnedsättning Avser

Flerårsplan avseende bostäder för personer med funktionsnedsättning Avser Flerårsplan avseende bostäder för personer med funktionsnedsättning Avser 2018-2024 Framtagen av: Verksamhetschef Helen Persson, funktionshinderavdelningen Datum: 2017-11-20 Sammanfattning Utifrån lagen

Läs mer

Stöd och service till personer med funktionsnedsättning enligt LSS

Stöd och service till personer med funktionsnedsättning enligt LSS Stöd och service till personer med funktionsnedsättning enligt LSS Stöd och service till personer med funktionsnedsättning 2 Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) har kommit till

Läs mer

Information om LSS. Version 5.1 20150804 Vård- och omsorg

Information om LSS. Version 5.1 20150804 Vård- och omsorg Information om LSS Version 5.1 20150804 Vård- och omsorg Om LSS Lagen om Stöd och Service till vissa funktionshindrade (LSS) är en rättighetslag som garanterar personer med omfattande varaktiga funktionshinder

Läs mer

Handlingsplan och policy för anhörigstöd i Årjängs kommun

Handlingsplan och policy för anhörigstöd i Årjängs kommun Lena Bergman, 0573-142 89 lena.bergman@arjang.se HANDLINGSPLAN/POLICY Antagen av Stöd och omsorgsnämnden Handlingsplan och policy för anhörigstöd i Årjängs kommun 2(5) Bakgrund Handlingsplan/policyn för

Läs mer

Information om. LSS- Lagen. stöd och service till vissa. funktionshindrade. Telefonnummer: LSS-handläggare Tina Persson 0240-66 0178

Information om. LSS- Lagen. stöd och service till vissa. funktionshindrade. Telefonnummer: LSS-handläggare Tina Persson 0240-66 0178 Telefonnummer: LSS-handläggare Tina Persson 0240-66 0178 Avdelningschef LSS Agneta Stabforsmo 0240-66 03 25 SMEDJEBACKENS KOMMUN Socialförvaltningen LSS-avdelningen Information om LSS- Lagen om När Du

Läs mer

Stöd och service enligt LSS

Stöd och service enligt LSS Stöd och service enligt LSS Det finns en lag som säger att personer med funktionsnedsättning kan få särskilt stöd och service. Lagen heter LSS, som är ett kortare namn för Lagen om stöd och service till

Läs mer

STÖD OCH SERVICE FRÅN HANDIKAPPFÖRVALTNINGEN

STÖD OCH SERVICE FRÅN HANDIKAPPFÖRVALTNINGEN Stöd & Service STÖD OCH SERVICE FRÅN HANDIKAPPFÖRVALTNINGEN STÖD OCH SERVICE till dig som har en psykisk funktionsnedsättning -Team Psykiatri- STÖD OCH SERVICE till dig som har en intellektuell funktionsnedsättning

Läs mer

LAG OM STÖD OCH SERVICE TILL VISSA FUNKTIONSHINDRADE - LSS

LAG OM STÖD OCH SERVICE TILL VISSA FUNKTIONSHINDRADE - LSS LAG OM STÖD OCH SERVICE TILL VISSA FUNKTIONSHINDRADE - LSS HAGFORS KOMMUN MÅLET MED LAGEN OM STÖD OCH SERVICE TILL VISSA FUNKTIONSHINDRADE, LSS, ÄR ATT DEN ENSKILDE FÅR MÖJLIGHET ATT LEVA SOM ANDRA LSS

Läs mer

LSS. Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade 2011-10-20

LSS. Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade 2011-10-20 LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade 2011-10-20 Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade Du som har stora och omfattade behov av stöd och service kan tillhöra lagens

Läs mer

Vård- och omsorgsförvaltningen LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade

Vård- och omsorgsförvaltningen LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Vård- och omsorgsförvaltningen LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Denna broschyr vänder sig till dig som söker information om stöd, service och rättigheter för personer med funktionshinder

Läs mer

Gemensamma 1. Verksamheten skall bygga på respekt för människor, deras självbestämmande och integritet.

Gemensamma 1. Verksamheten skall bygga på respekt för människor, deras självbestämmande och integritet. STRATEGISKA FOKUSOMRÅDEN Kompetensutveckling Mål, uppföljning och nyckeltal Barnperspektivet/stöd i föräldrarollen Förebyggande hälsoarbete Vårdtagare/Klient/ INRIKTNINGSMÅL Gemensamma 1. Verksamheten

Läs mer

1 MARS Överenskommelse. mellan kommunerna och landstinget i Norrbottens län om samarbete för personer med psykisk funktionsnedsättning

1 MARS Överenskommelse. mellan kommunerna och landstinget i Norrbottens län om samarbete för personer med psykisk funktionsnedsättning Överenskommelse mellan kommunerna och landstinget i Norrbottens län om samarbete för personer med psykisk funktionsnedsättning Kommunerna i Norrbotten och Norrbottens läns landsting är överens om att god

Läs mer

Riktlinjer för boendestöd till vuxna personer med funktionsnedsättning

Riktlinjer för boendestöd till vuxna personer med funktionsnedsättning Riktlinjer för boendestöd till vuxna personer med funktionsnedsättning Bistånd enligt socialtjänstlagen (SoL) 4 kap 1 Fastställda av vård- och omsorgsnämnden 2015-05-13, 45, Dnr VON 2015/103 Innehållsförteckning

Läs mer

LSS-Lagen om särskilt stöd och service till vissa funktionshindrade

LSS-Lagen om särskilt stöd och service till vissa funktionshindrade Socialförvaltningen LSS-Lagen om särskilt stöd och service till vissa funktionshindrade En lag om rätten att leva som andra Genom LSS kan personer med omfattande funktionshinder få möjlighet till stöd

Läs mer

Överenskommelse om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Överenskommelse om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning MISSIV 2015-08-28 RJL 2015/1138 Kommunalt forum Överenskommelse om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Ledningsgruppen för samverkan Region Jönköpings län och kommun överlämnar bilagd

Läs mer

Analys och kommentarer till Öppna jämförelser 2015 stöd till personer med funktionsnedsättning

Analys och kommentarer till Öppna jämförelser 2015 stöd till personer med funktionsnedsättning 2015-07-08 er till Öppna jämförelser 2015 stöd till personer med funktionsnedsättning Bakgrund och ärendebeskrivning Sveriges kommuner och landsting, SKL och Socialstyrelsen har i år genomfört en sjätte

Läs mer

LSS. Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade

LSS. Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Vad är LSS? Lagen om stöd och service till vissa människor med funktionsnedsättning, är

Läs mer

Omsorg om funktionshindrade. Information och stödformer

Omsorg om funktionshindrade. Information och stödformer Omsorg om funktionshindrade Information och stödformer Vård och omsorg om de som lever med funktionshinder Det handlar egentligen inte om människor med särskilda behov utan om människor med alldeles vanliga

Läs mer

LSS. Lag om Stöd och Service till vissa funktionshindrade för dig som bor i Huddinge kommun.

LSS. Lag om Stöd och Service till vissa funktionshindrade för dig som bor i Huddinge kommun. LSS Lag om Stöd och Service till vissa funktionshindrade för dig som bor i Huddinge kommun. Vart vänder jag mig? Du som bor i Huddinge kommun och har stora funktionsnedsättningar kan vända dig till biståndskansliet

Läs mer

realistiska möjligheter att hålla sig inom tilldelade ramar. Inga konton ska medvetet underbudgeteras.

realistiska möjligheter att hålla sig inom tilldelade ramar. Inga konton ska medvetet underbudgeteras. socialnämnden Uppdrag Utifrån gällande lagstiftning och kommunala mål och riktlinjer ge vård, stöd och service till medborgarna inom områdena individ- och familjeomsorg, integration och arbetsmarknad samt

Läs mer

LSS. Till Dig som nu läser denna broschyr! Lag om stöd och service. till vissa funktionshindrade

LSS. Till Dig som nu läser denna broschyr! Lag om stöd och service. till vissa funktionshindrade Till Dig som nu läser denna broschyr! Lagen vänder sig till personer i alla åldersgrupper och med olika funktionshinder och livssituationer. Lag om stöd och service LSS till vissa funktionshindrade Lagen

Läs mer

Ett gott och självständigt liv. Stöd och service enligt LSS-lagen. Linköpings kommun linkoping.se

Ett gott och självständigt liv. Stöd och service enligt LSS-lagen. Linköpings kommun linkoping.se Ett gott och självständigt liv Stöd och service enligt LSS-lagen Linköpings kommun linkoping.se Stöd och service enligt LSS-lagen Du som har stora och varaktiga funktionsnedsättningar har enligt lag rätt

Läs mer

LSS Information för personer med funktionsnedsättning

LSS Information för personer med funktionsnedsättning LSS Information för personer med funktionsnedsättning Information från Socialkontoret i Danderyd om insatser enligt Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS LSS Lagen om stöd och service

Läs mer

Informationsbroschyr till dig som har ett funktionshinder.

Informationsbroschyr till dig som har ett funktionshinder. Informationsbroschyr till dig som har ett funktionshinder. Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS Lagen om stöd och service åt vissa funktionshindrade (LSS) är en rättighetslag som

Läs mer

Psykisk hälsa Lokal handlingsplan

Psykisk hälsa Lokal handlingsplan Psykisk hälsa Lokal handlingsplan Handlingsplan kring området psykisk hälsa utifrån regional analys Psykisk hälsa fastställd av Chefsgrupp Närvård 2016-10-27 Handlingsplan Oktober 2016 ARBETSMATERIAL 0

Läs mer

Avtalet gäller från tid för undertecknande t o m 20171231, med möjlighet till förlängning med två år åt gången.

Avtalet gäller från tid för undertecknande t o m 20171231, med möjlighet till förlängning med två år åt gången. Överenskommelse om samverkan mellan Region Östergötland och Boxholm, Finspång, Kinda, Linköping, Motala, Mjölby, Norrköping, Söderköping, Valdemarsvik, Vadstena, Ydre, Åtvidaberg och Ödeshögs kommun, avseende

Läs mer

Vård och omsorgsförvaltningens organisation

Vård och omsorgsförvaltningens organisation Vård och omsorgsförvaltningens organisation Organisationen vof Förvaltningschef Marita Edlund Stab, IT Per Thulin, Förvaltningssekreterare/utredare Sangrid vvon Zedtwitz-Liebenstein Områdeschefer Område

Läs mer

Omvårdnad, Fritid och kultur. Vad kostar det att få hjälp? Så här klagar du. Vem ger hjälpen? Vill du veta mer?

Omvårdnad, Fritid och kultur. Vad kostar det att få hjälp? Så här klagar du. Vem ger hjälpen? Vill du veta mer? Omvårdnad, Fritid och kultur Personer med funktionshinder kan bo i bostäder där det finns personal. Personalen hjälper till med det praktiska. Men personalen ska också ge god vård. En människa som får

Läs mer

VÄRNAMO KOMMUN. informerar om LSS

VÄRNAMO KOMMUN. informerar om LSS VÄRNAMO KOMMUN informerar om LSS Vad är LSS? LSS betyder Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade. Syftet med LSS är att ge människor med funktionshinder möjlighet att leva som andra. Insatser

Läs mer

Stöd i vardagen från Omvårdnad Gävle

Stöd i vardagen från Omvårdnad Gävle OMVÅRDNAD GÄVLE Stöd i vardagen från Omvårdnad Gävle enligt lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Mer information och ansökan Om du har frågor eller vill ansöka om stöd, ring 026-17

Läs mer

Historiska tillbakablickar kom första lagen gällande personer med utvecklingsstörning 1968 Omsorgslagen 1986 Nya omsorgslagen 1994 LSS och LASS

Historiska tillbakablickar kom första lagen gällande personer med utvecklingsstörning 1968 Omsorgslagen 1986 Nya omsorgslagen 1994 LSS och LASS Historiska tillbakablickar 1944 kom första lagen gällande personer med utvecklingsstörning 1968 Omsorgslagen 1986 Nya omsorgslagen 1994 LSS och LASS LSS 5 Verksamhetens mål och allmänna inriktning Främja

Läs mer

Konkurrensutsättningsplan 2014-2016 Social- och äldrenämnden

Konkurrensutsättningsplan 2014-2016 Social- och äldrenämnden Styrdokument, plan 2013-09-11 Dnr SÄN/2013:259 Konkurrensutsättningsplan 2014-2016 Social- och äldrenämnden Nivå: Social- och äldrenämnden Antagen: Social- och äldrenämnden den 15 oktober 2013 Reviderad:

Läs mer

Bokslut 2018 LSS-VERKSAMHET

Bokslut 2018 LSS-VERKSAMHET Bokslut 2018 LSS-VERKSAMHET Innehållsförteckning 1 Verksamhet... 3 1.1 Driftredovisning... 3 1.2 Årets händelser... 3 1.3 Mål och måluppfyllelse... 3 Brukaren ska uppleva att hon eller han får de behov

Läs mer

Information om Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS)

Information om Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Information om Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Vem har rätt till LSS För att ha rätt till LSS-insatser måste din funktionsnedsättning omfattas av någon av följande punkter, vilket

Läs mer

Pressinformation inför omsorgsnämndens sammanträde

Pressinformation inför omsorgsnämndens sammanträde 2011-03-23 Omsorgsnämnden Pressinformation inför omsorgsnämndens sammanträde För ytterligare information kontakta omsorgsnämndens ordförande Linnéa Darell (FP), telefon 013-20 62 51 eller 070-382 47 52

Läs mer

Ekonomiskt bokslut per oktober 2016

Ekonomiskt bokslut per oktober 2016 OMSORGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Ida Sverkersson 2016-11-11 OSN-2016-0108 Omsorgsnämnden Ekonomiskt bokslut per oktober 2016 Förslag till beslut Omsorgsnämnden föreslås besluta att godkänna

Läs mer

Verksamhetsplan 2015 för socialnämnden SN-2015/6

Verksamhetsplan 2015 för socialnämnden SN-2015/6 Göran Nilsson Ordförandens förslag Diarienummer Socialnämndens ordförande 2015-02-16 SN-2015/6 Socialnämnden Verksamhetsplan 2015 för socialnämnden SN-2015/6 Förslag till beslut Socialnämnden beslutar

Läs mer

Ämne 2013-01-23. Kvalitetssäkrad välfärd Stockholm 22 januari 2013. Peder Ellison Omsorgsdirektör Linköping

Ämne 2013-01-23. Kvalitetssäkrad välfärd Stockholm 22 januari 2013. Peder Ellison Omsorgsdirektör Linköping Kvalitetssäkrad välfärd Stockholm 22 januari 2013 Peder Ellison Omsorgsdirektör Linköping 1 1985 1987 1989 1991 1993 1995 1997 1999 2001 2003 2005 2007 2009 2011 2013 2015 2017 2019 2021 2023 2025 2027

Läs mer

Undersökning om funktionshinderomsorgens verksamhet och organisering

Undersökning om funktionshinderomsorgens verksamhet och organisering Undersökning om funktionshinderomsorgens verksamhet och organisering Vårt uppdrag Socialnämnden i Jönköpings kommun har fått i uppdrag att se hur Funktionshinderomsorgen fungerar och är organiserad. Meningen

Läs mer

STÖD FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING

STÖD FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING STÖD FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING STÖD FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING Du som har en funktionsnedsättning har möjlighet att ansöka om insatser för att kunna få leva ett så självständigt

Läs mer

* Ledsagarservice * Korttidstillsyn för skolungdomar * Kontaktperson * Boende i familjehem eller i bostad med särskild service för

* Ledsagarservice * Korttidstillsyn för skolungdomar * Kontaktperson * Boende i familjehem eller i bostad med särskild service för * Ledsagarservice Ledsagare är en person som är anställd av kommunen och som kan följa med ex till badhus, affär, läkare, bio och promenader. Servicen skall anpassas efter den enskildes behov. Den som

Läs mer

FÖRSLAG PÅ KVALITETSUPPFÖLJNINGSPLAN 2012, OMSORGSNÄMNDEN

FÖRSLAG PÅ KVALITETSUPPFÖLJNINGSPLAN 2012, OMSORGSNÄMNDEN Bilaga 2 1 (5) FÖRSLAG PÅ KVALITETSUPPFÖLJNINGSPLAN 2012, OMSORGSNÄMNDEN 1. ENKÄTER * Öppenvård, individ och familjeomsorg * Socialpsykiatri (bostad med särskild service, daglig verksamhet och personligt

Läs mer

Plan för Funktionsstöd

Plan för Funktionsstöd Plan för Funktionsstöd 2015-2019 Antagen av Socialnämnden 150224 Reviderad 151215, 161220, 171219 1 Page 1 of 10 Förord Du håller i Askersunds kommuns första Plan för Funktionsstöd. Den är en viktig grundkälla

Läs mer

Övertorneå kommun. Socialtjänsten Övertorneå Kommun informerar om: LSS. Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade

Övertorneå kommun. Socialtjänsten Övertorneå Kommun informerar om: LSS. Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade Övertorneå kommun Socialtjänsten Övertorneå Kommun informerar om: LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade Alla personer med funktionsvariation har, vid behov, möjlighet till stöd och

Läs mer

Stöd & Service. Funktionsstödsförvaltningen

Stöd & Service. Funktionsstödsförvaltningen Stöd & Service Funktionsstödsförvaltningen STÖD OCH SERVICE FRÅN FUNKTIONSSTÖDSFÖRVALTNINGEN Vi vill att denna broschyr ska ge dig en bild av de insatser som Funktionsstödsförvaltnigen kan erbjuda dig

Läs mer

Kvalitetsuppföljningsplan 2015

Kvalitetsuppföljningsplan 2015 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (8) 2014-11-04 Kvalitets- och utvärderingskontoret Dnr Än 2014-480 Mattias Bly Äldrenämnden Kvalitetsuppföljningsplan 2015 OMSORG- OCH ÄLDREFÖRVALTNINGENS FÖRSLAG TILL BESLUT 1. Äldrenämnden

Läs mer

Kommunala Handikapprådet i Falun lämnar synpunkter på

Kommunala Handikapprådet i Falun lämnar synpunkter på 1 FALU KOMMUN KOMMUNALA HANDIKAPPRÅDET 2009-01-29 Kommunala Handikapprådet i Falun lämnar synpunkter på Slutbetänkande av LSS-kommittén SOU 2008:77 Möjlighet att leva som andra, Ny lag om stöd och service

Läs mer

att jobba på socialförvaltningen

att jobba på socialförvaltningen att jobba på socialförvaltningen Socialförvaltningen Socialförvaltningen ansvarar för insatser till barn, ungdomar, familjer samt personer med funktionsnedsättning eller någon form av beroende. Socialförvaltningen

Läs mer

LSS. Lättläst version

LSS. Lättläst version LSS Lättläst version Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Lagen är en rättighetslag. Lagen förkortas med LSS. LSS gäller för människor som har en stor funktionsnedsättning hela livet eller

Läs mer

Pressinformation inför omsorgsnämndens sammanträde

Pressinformation inför omsorgsnämndens sammanträde 1 Omsorgsnämnden 2008-04-23 Pressinformation inför omsorgsnämndens sammanträde För ytterligare information kontakta omsorgsnämndens ordförande Linnéa Darell (fp), telefon 013-20 62 51 eller 070-382 47

Läs mer

Jämförelse kostnader Linköping--Västerås

Jämförelse kostnader Linköping--Västerås 1 (5) Omsorgskontoret 2014-09-15 Dnr Än Anders Karlsson Budgetberedningen Budgetuppdrag nr 20 Jämförelse kostnader Linköping--Västerås Den komplettering av budgetmaterialet som efterfrågas är: -varför

Läs mer

I N F O R M A T I O N F R Å N H Ö G A N Ä S K O M M U N O M I HÖGANÄS

I N F O R M A T I O N F R Å N H Ö G A N Ä S K O M M U N O M I HÖGANÄS I N F O R M A T I O N F R Å N H Ö G A N Ä S K O M M U N O M LSS-verksamheten I HÖGANÄS LSS - LAGEN OM STÖD & SERVICE TILL VISSA FUNKTIONSHINDRADE Personer med funktionsnedsättning har möjlighet att ansöka

Läs mer

Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS. Hälso- och sjukvårdslagen, HSL

Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS. Hälso- och sjukvårdslagen, HSL Juridik för handläggare inom barn- och ungdomsvården Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS Hälso- och sjukvårdslagen, HSL 2010-04-22 BasUt SoL Hjälpbehövande medborgare Soc tjänsten

Läs mer

LSS. Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade

LSS. Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade I denna broschyr skriver vi om den hjälp du kan få enligt lagen som heter LSS det vill säga lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade.

Läs mer

Personer med särskilda behov, återrapportering av budgetuppdrag

Personer med särskilda behov, återrapportering av budgetuppdrag Tjänsteskrivelse 1 (7) Utbildningsförvaltningen Klas Lind Social- och omsorgsförvaltningen Ann-Britt Olofsson 2019-02-26 Dnr BOU 2019-36 Dnr ON 2019-321 Dnr BIN 2019-179 Kommunstyrelsen Personer med särskilda

Läs mer

Stöd och service till dig som har en funktionsnedsättning

Stöd och service till dig som har en funktionsnedsättning Stöd och service till dig som har en funktionsnedsättning Foto: Anna Hahn von Dorsche, Sollentuna kommun www.sollentuna.se Innehållsförteckning Vård- och omsorgsnämnden och kontor Stöd i vardagen Lagen

Läs mer

Äldrenämnden Lokalförsörjningsplan ( inklusive specifikation till investeringsplan)

Äldrenämnden Lokalförsörjningsplan ( inklusive specifikation till investeringsplan) Äldrenämnden Lokalförsörjningsplan 2019-2028 ( inklusive specifikation till investeringsplan) 1. Inledning Ett av äldrenämndens viktigaste mål är att Äldrenämndens insatser ska bidra till att äldre personer

Läs mer

Samverkansöverenskommelse om personer med psykisk funktionsnedsättning, psykisk ohälsa i Kronobergs län

Samverkansöverenskommelse om personer med psykisk funktionsnedsättning, psykisk ohälsa i Kronobergs län Samverkansöverenskommelse om personer med psykisk funktionsnedsättning, psykisk ohälsa i Kronobergs län 2016-05-23 Överenskommelse för socialtjänst, hälso- och sjukvårdens verksamhet och skolan gällande

Läs mer

Ekonomiskt bokslut per juli 2016

Ekonomiskt bokslut per juli 2016 OMSORGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Ida Sverkersson 2016-08-12 OSN-2016-0108 Omsorgsnämnden Ekonomiskt bokslut per juli 2016 Förslag till beslut Omsorgsnämnden föreslås besluta att godkänna

Läs mer

Får personer med psykiska funktionshinder ett bra stöd? LÄNSSTYRELSEN KALMAR LÄN INFORMERAR

Får personer med psykiska funktionshinder ett bra stöd? LÄNSSTYRELSEN KALMAR LÄN INFORMERAR LÄNSSTYRELSEN KALMAR LÄN INFORMERAR Får personer med psykiska funktionshinder ett bra stöd? Kartläggning och granskning av kommunernas verksamhet för personer med psykiska funktionshinder i Kalmar län

Läs mer

Omsorg om funktionshindrade och Bistånds- och avgiftsenheten

Omsorg om funktionshindrade och Bistånds- och avgiftsenheten Omsorg om funktionshindrade och Bistånds- och avgiftsenheten Verksamhetschef Bistånd och avgifter Områdeschef SoL Socialpsykiatri Områdeschef LSS Boende/ Sysselsättning Områdeschef LSS Boende/ Pers ass

Läs mer

Tjänsteutlåtande 2010-08-17. DANDERYDS KOMMUN Socialkontoret Handläggare: Millie Lindroth. Svar på motion angående värdighetsgaranti i äldreomsorgen

Tjänsteutlåtande 2010-08-17. DANDERYDS KOMMUN Socialkontoret Handläggare: Millie Lindroth. Svar på motion angående värdighetsgaranti i äldreomsorgen DANDERYDS KOMMUN Socialkontoret Handläggare: Millie Lindroth Tjänsteutlåtande 2010-08-17 1(5) Socialnämnden 2010-08-23 SN 2010/0068 Svar på motion angående värdighetsgaranti i äldreomsorgen Förslag till

Läs mer