Kvalitetsuppföljningsplan 2015

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kvalitetsuppföljningsplan 2015"

Transkript

1 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (8) Kvalitets- och utvärderingskontoret Dnr Än Mattias Bly Äldrenämnden Kvalitetsuppföljningsplan 2015 OMSORG- OCH ÄLDREFÖRVALTNINGENS FÖRSLAG TILL BESLUT 1. Äldrenämnden godkänner förslag till kvalitetsuppföljningsplan 2015 SAMMANFATTNING Äldrenämnden beslutar årligen om en kvalitetsuppföljningsplan för det kommande året. Sedan 2013 ligger det övergripande ansvaret för uppföljning av äldrenämndens ansvarsområde på kvalitets- och utvärderingskontoret. Uppföljning vid nya avtal och platsbesök tillsammans med politiker utförs fortfarande av omsorgskontoret, varför kvalitetsuppföljningsplanen för 2015 är uppdelat i två delar. En för kvalitets- och utvärderingskontoret och en för omsorgskontoret, där även FoU Centrum ingår. Då kvalitets- och utvärderingskontoret sedan mars 2014 är fullt bemannad och då även kontorets arbetsmetoder blivit mer etablerade finns utrymme för en ambitionshöjning 2015 jämfört med För att få så stor effekt som möjligt för brukarna avser kvalitets- och utvärderingskontoret att utöka fokuset på övergripande uppföljningar, det vill säga uppföljningar som snarare fokuserar på specifika frågor än på en specifik verksamhet. Erfarenheten säger att denna typ av uppföljningar i högre grad leder till verksamhetsutveckling och därmed är till störst nytta för brukarna. Med anledning av detta kommer antalet verksamheter som följs upp utifrån det verksamhetsspecifika avtalet vara minst 20 stycken vilket är samma antal som Då flera av de övergripande uppföljningarna berör samtliga verksamheter kommer dock all verksamhet följas upp i någon form under De övergripande uppföljningarna som kommer genomföras inom äldrenämndens ansvarsområde är: Upprättande och uppföljning av genomförandeplaner Personalens kompetens Avvikelsehantering Värdighetsgarantier Delat ansvar på servicehusen Fokusgruppsundersökning Växelvård Kontinuitet inom hemtjänsten Rehabilitering i särskilt boende utifrån brukare som haft stroke Sjuksköterskebemanning Minigym

2 2 (8) Kvalitets- och utvärderingskontoret kommer, via äldreombudsmannen, hantera inkomna synpunkter och klagomål samt följa utvecklingen avseende rapporter och utredningar av missförhållanden som inkommer till omsorg- och äldreförvaltningen. Kvalitets- och utvärderingskontoret ansvarar även för Linköping kommuns uppsökande verksamhet till personer över 80 år som inte har kontakt med äldreomsorgen. Äldreombudsmannen har under de senaste två åren arbetat för att anpassa konceptet för at göra det mer attraktivt och därmed nå en större del av målgruppen. Detta arbete kommer fortsätta under Det interna utvecklingsarbetet inom kvalitets- och utvärderingskontoret kommer fokusera på ytterligare metodutveckling och framtagande av policydokument för stöd och förtydligande gällande befintliga metoder, jämställdhetsperspektiv i uppföljningsarbete samt former för spridande av resultat av uppföljningsarbetet till allmänheten. Omsorgskontoret kommer under 2015 att följa upp de nya avtal som börjar gälla under året. Denna uppföljning sker ca 6-8 veckor efter det att det nya avtalet tecknats. Under 2015 planeras platsbesök att genomföras av Omsorgskontoret och ansvariga politiker i den omfattning som skett de senaste åren vilket. Äldrenämnden tar under vår och höst ställning till vilka verksamheter som skall besökas. FoU-centrum för och vård, omsorg och socialt arbete har fått i uppdrag att följa upp avtalet om hemsjukvård mellan Landstinget och länets kommuner. Arbetet har påbörjats 2014 och kommer att fortsätta 2015 och 2016.

3 3 (8) BAKGRUND Äldrenämnden beslutar årligen om en kvalitetsuppföljningsplan för det kommande året. Sedan 2013 ligger det övergripande ansvaret för uppföljning av äldrenämndens ansvarsområde på kvalitets- och utvärderingskontoret. Uppföljning vid nya avtal och platsbesök tillsammans med politiker utförs fortfarande av omsorgskontoret, varför kvalitetsuppföljningsplanen för 2015 är uppdelat i två delar. En för kvalitets- och utvärderingskontoret och en för omsorgskontoret, där även FoU Centrum ingår. Då kvalitets- och utvärderingskontoret sedan mars 2014 är fullt bemannad och då även kontorets arbetsmetoder blivit mer etablerade finns utrymme för en ambitionshöjning 2015 jämfört med För att få så stor effekt som möjligt för brukarna avser kvalitets- och utvärderingskontoret att utöka fokuset på övergripande uppföljningar, det vill säga uppföljningar som snarare fokuserar på specifika frågor än på en specifik verksamhet. Erfarenheten säger att denna typ av uppföljningar i högre grad leder till verksamhetsutveckling och därmed är till störst nytta för brukarna. Med anledning av detta kommer antalet verksamheter som följs upp utifrån det verksamhetsspecifika avtalet vara minst 20 stycken vilket är samma antal som Då flera av de övergripande uppföljningarna berör samtliga verksamheter kommer dock all verksamhet följas upp i någon form under De övergripande uppföljningarna som kommer genomföras inom äldrenämndens ansvarsområde är: Upprättande och uppföljning av genomförandeplaner Personalens kompetens Avvikelsehantering Värdighetsgarantier Delat ansvar på servicehusen Fokusgruppsundersökning gällande Växelvård Kontinuitet inom hemtjänsten Rehabilitering i särskilt boende utifrån brukare som haft stroke Sjuksköterskebemanning Minigym Kvalitets- och utvärderingskontoret kommer, via äldreombudsmannen, hantera inkomna synpunkter och klagomål samt följa utvecklingen avseende rapporter och utredningar av missförhållanden som inkommer till omsorg- och äldreförvaltningen. Kvalitets- och utvärderingskontoret ansvarar även för Linköpings kommuns uppsökande verksamhet till personer över 80 år som inte har kontakt med äldreomsorgen. Äldreombudsmannen har under de senaste två åren arbetat för att anpassa konceptet för at göra det mer attraktivt och därmed nå en större del av målgruppen. Detta arbete kommer fortsätta under Det interna utvecklingsarbetet inom kvalitets- och utvärderingskontoret kommer fokusera på ytterligare metodutveckling och framtagande av policydokument för stöd och förtydligande gällande befintliga metoder, jämställdhetsperspektiv i uppföljningsarbete samt former för spridande av resultat av uppföljningsarbetet till allmänheten.

4 4 (8) Även om kvalitets- och utvärderingskontoret gör bedömningen att det är möjligt att genomföra samtliga ovanstående uppföljningar under 2015 finns dock en osäkerhet vilken består i att det under både 2013 och 2014 uppkommit ärenden som tagit en oväntad stor del av kontorets resurser i anspråk. Dessa situationer har uppkommit då omfattande brister uppmärksammats i en verksamhet och som i ett fall lett till att avtalet sades upp i förtid av omsorgsnämnden och i det andra fallet har det krävs flera beslut i äldrenämnden samt en omfattande utökning av antal uppföljningsbesök i de aktuella verksamheterna. I sådana särskilda situationer har kvalitets- och utvärderingskontoret varit tvungna att göra vissa omprioriteringar vilket påverkat övriga planerade uppföljningar. KOMMUNALA MÅL Av äldrenämndens mål framkommer att alla som lämnar synpunkter och klagomål via kommunens klagomålssystem ska få svar inom 7 dagar. Vidare anges att alla personer, kvinnor som män, över 80 år som inte har någon äldreomsorgsinsats, ska årligen erbjudas information om kommunens service till äldre genom hembesök eller vid informationsmöten. Äldrenämnden har även som mål att den enskilde ska få hjälp av så få personer som möjligt med hänsyn till vårdbehovet. I den årliga hemtjänstenkäten ska index vara minst 70 för både kvinnor och män på frågan om hur nöjd man är med antalet personer som ger hemtjänst. Gällande avvikelser anges att antalet allvarliga fallolyckor skall minska med 10 % i förhållande till föregående år samt att antalet tillbud gällande läkemedelshantering skall minska med 10 % i förhållande till föregående år. I den strategiska planen för framkommer att Linköpings kommun erbjuder välfärdstjänster med en hög tillgänglighet och en god kvalitet. ÅTGÄRDSFÖRSLAG För att uppfylla äldrenämndens mål kommer Äldreombudsmannen fortsätta arbetet med att på ett effektivt sätt hantera inkomna synpunkter och klagomål samt utveckla den uppsökande verksamheten. Kvalitets- och utvärderingskontoret kommer tillsammans med omsorgskontoret följa upp kontinuitet inom hemtjänst för att ge en kompletterande bild av de enkätundersökningar som genomförs. När det gäller avvikelsehantering kommer Medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS) att följa de inrapporterade avvikelserna. Då ökat fokus läggs på att, på ett professionellt sätt, hantera inträffade avvikelser är det inte alls säkert att antalet kommer att minska. Effekten kan bli att mer hanteras korrekt och därigenom kan antal inrapporterade avvikelser öka.

5 5 (8) För att säkerställa att kommunen erbjuder välfärdstjänster av god kvalitet och att både kvinnor och män är nöjda med insatsen krävs en väl fungerande, strukturerad uppföljning. Genom att fokusera på övergripande uppföljningar inom viktiga områden ökar möjligheten till en verksamhetsutveckling som medför nöjda brukare och anhöriga samt en förbättring av kvalitén. JÄMSTÄLLDHET Kvalitets- och utvärderingskontoret kommer inför samtliga uppföljningar under 2015 lägga särskild vikt på huruvida uppföljningen kan anpassas utifrån jämställdhetsperspektiv och som en del av detta kommer statistik, grunduppgifter kring brukare (antal boende, mottagare av välfärdstjänst) med mera delas upp efter kön där det är möjligt. KVALITETSUPPFÖLJNINGSPLAN 2015 Kvalitets- och utvärderingskontoret Verksamhetsuppföljning av specifika verksamheter Kvalitetsuppföljningsplanen för 2015 omfattar perioden Under denna period kommer Kvalitets- och utvärderingskontoret att genomföra minst 20 uppföljningar av specifika avtal. Uppföljningarna kommer bestå av en blandning av oanmälda verksamhetsbesök, bokade verksamhetsbesök, inhämtning av uppgifter, observationsstudier samt granskning av befintlig information såsom uppgifter från Treserva. Vidare kommer arbetet med att utveckla metoder för en effektivare uppföljning att fortgå vilket, kan medföra att även andra metoder kommer att användas. De verksamheter som kommer följas upp väljs ut via en rad olika informationskällor såsom synpunkter och klagomål, information från socialkontoret och omsorgskontoret, avvikelserapportering, Treservas utdataplattform med flera. Upprättande och uppföljning av genomförandeplaner Via ett arbete med utvecklande av utdataplattform från Treserva, från vilken avidentifierad statistik kommer gå att hämta, kommer kvalitets- och utvärderingskontoret på ett övergripande plan kunna följa när brukarnas genomförandeplaner upprättas och följs upp. Då genomförandeplanen är ett centralt dokument för att säkerställa att den enskilde får den hjälp och det stöd brukaren har behov av är det av stor vikt att genomförandeplanen upprättas inom rimlig tid från att insatsen påbörjas och att den hålls uppdaterad för att kunna spegla brukarens aktuella behov. Genom att följa upp detta sätts fokus på hur utförarna arbetar med genomförandeplanen som ett levande dokument. Uppföljningen kommer dock inte kunna säkerställa innehållet i den enskildes genomförandeplan. Detta är en central del i socialkontorets uppföljningsarbete. Personalens kompetens Personalens kompetens är en avgörande faktor för att uppnå god kvalité i de välfärdstjänster som kommunen erbjuder. Kvalitets- och utvärderingskontoret

6 6 (8) kommer därför genomföra en nämndövergripande uppföljning dels för att se hur personalens kompetens svarar upp mot de krav som ställs i avtal men även för att ge ett underlag för framtida utveckling i form av utbildningsinsatser samt skrivningar i framtida förfrågningsunderlag. Avvikelsehantering Oavsett hur välfungerande en verksamhet är kommer det inträffa avvikelser och misstag. För att undvika att dessa upprepas, minimera skadorna och stödja utvecklingen av kvalitén är det viktigt att dessa avvikelser hanteras på ett professionellt sätt. Under 2015 kommer medicinskt ansvarig sjuksköterska därför fortsätta arbetet med att följa hur avvikelser hanteras i verksamheterna. Värdighetsgarantier Lokala värdighetsgarantier i Linköpings kommun infördes Under 2014 har ett arbete med att följa upp dessa påbörjats och då fokuserat på verksamhetschefer. För att ytterligare undersöka vilken påverkan värdighetsgaranterna fått på verksamheten i kommunen kommer en enkätundersökning riktad till värdegrundsledare att genomföras under Denna kommer att kompletteras med interjuver eller enkät till brukare och anhöriga samt fokusgrupper med personal. Delat ansvar på servicehusen Vid ett utförarbyte på servicehus berörs inte de hemtjänstinsatser som de boende tar del av då detta ligger inom det egna valet och därför inte ingått i genomförd upphandling. Detta har fått konsekvensen att det i många fall är två olika utförare som har ansvar för hälso- och sjukvårdsinsatsen och omsorgsinsatsen. Detta har lett till ett flertal klagomål under 2014 och ställer särskilda krav på samverkan mellan berörda utförare. Med anledning av detta kommer kvalitets- och utvärderingskontoret följa upp hur detta delade ansvar påverkar kvaliteten för brukaren. Fokusgruppsundersökning Under 2014 utvecklade kvalitets- och utvärderingskontoret tillsammans med FoUcentrum en metod för fokusgruppsundersökningar som omfattar flera olika grupper som berörs av äldreomsorgen. Då detta ger ett resultat som speglar den undersökta frågan från flera vinklar är det intressant att fortsätta med detta arbete under Då sammanställningen och resultatet av undersökningarna som genomförts 2014 inte är avslutade kan kvalitets- och utvärderingskontoret inte fastställa lämpligt område för undersökningen 2015 utan återkommer om detta till äldrenämndens sammanträde i februari Växelvård Växelvård är en verksamhet som ställer speciella krav på utförarna då syftet med verksamheten skiljer sig markant både från korttidsvård och permanent vårdboende. Med anledning av detta kommer kvalitets- och utvärderingskontoret följa upp verksamheten för att se om befintliga avtal och verksamheter ger den avlastning för anhörig och brukare som välfärdstjänsten syftar till.

7 7 (8) Kontinuitet inom hemtjänsten Inom hemtjänst lyfts ofta kontinuitet fram som ett område som är viktigt för kvalitén i verksamheten. I och med att Linköpings kommun under 2015 ska införa ett system för tids- och insatsregistrering kommer kvalitets- och utvärderingskontoret löpande kunna följa hur många personer brukarna får hjälp av och om detta skiljer sig mellan olika utförare. Rehabilitering i särskilt boende utifrån brukare som haft stroke I särskilt boende har kommunen ansvar för att brukarna får den rehabilitering de har behov av och att denna ges på ett patientsäkert sätt. För att följa upp hur utförarna arbetar med rehabilitering kommer kvalitets- och utvärderingskontoret följa upp hur de nationella riktlinjerna för strokevård uppfylls. Brukare som haft stroke är återkommande i samtliga verksamheter och genom att följa upp denna grupp kan det ge en generell bild av hur rehabiliteringen fungerar. Sjuksköterskebemanning Under 2014 har kvalitets- och utvärderingskontoret följt upp i vilken omfattning det finns tillgång till sjuksköterskor på kommunens särskilda boenden under dagtid. Dels beroende på att hälso- och sjukvården är en växande del av äldreomsorgen och dels med anledning av att uppföljningen 2014 visar på brister i förhållande till gällande avtal kommer liknande uppföljning genomföras Minigym Idag finns minigym på sex servicehus i kommunen. Minigymmen drevs som projekt Syftet med minigymmen under projektiden var att skapa tillgänglighet till träningsmöjligheter för boende servicehus samt äldre boende i servicehusens närhet, ge äldre personer möjlighet att träffa fysioterapeut för individualiserat träningsprogram samt att skapa sociala träffpunkter i anslutning till minigymmens aktivitet. Idag är minigymmen en del av servicehusens fritidsverksamhet. Ett arbete med att rusta upp/följa upp användandet av minigymen har skett. Kvalitets- och utvärderingskontoret kommer tillsammans med medicinskt ansvarig för rehabilitering (MAR) följa upp hur minigymmen utnyttjas idag samt utvärdera minigymmens påverkan på kvalitén för brukarna. Synpunkter och klagomål Kvalitets- och utvärderingskontoret handlägger, genom Äldreombudsmannen, inkomna synpunkter och klagomål. Äldreombudsmannen sammanställer och analyserar dessa årligen i särskild rapport till äldrenämnden. Lex Sarah Inkomna lex Sarah rapporter ska sammanställas och rapporteras till äldrenämnden. Lex Maria Upprättade lex Maria utredningar och anmälningar ska sammanställas och rapporteras till äldrenämnden

8 8 (8) Omsorgskontoret och FoU Centrum Uppföljning av nya avtal Omsorgskontoret följer upp avtal 2-3 månader efter det att nytt avtal trätt i kraft. Denna avtalsuppföljning görs oavsett om det sker utförarbyte eller inte. Under 2015 bedöms nya avtal tecknas vid ca fem verksamheter. Platsbesök Under 2015 planeras platsbesök att genomföras av Omsorgskontoret och ansvariga politiker i en omfattning som skett de senaste åren. Äldrenämnden tar under vår och höst ställning till vilka verksamheter som skall besökas. Hemsjukvård Den strategiska ledningsgruppen SLG har beslutat att ge FoU-centrum för vård och omsorg och socialt arbete i uppdrag att följa upp avtalet om hemsjukvård mellan Landstinget och länets kommuner. Arbetet har påbörjats 2014 och kommer att fortsätta 2015 och SAMRÅD Samråd har skett med Omsorgskontoret samt MAS och MAR vilka inte har några synpunkter på Kvalitetsuppföljningsplanen. MBL De fackliga organisationerna informerades OMSORGS- OCH ÄLDREFÖRVALTNINGEN Peder Ellison Mattias Bly

Äldrenämndens Kvalitetsuppföljningsplan 2016

Äldrenämndens Kvalitetsuppföljningsplan 2016 Kvalitetsuppföljningsplan 2016 Linköpings kommun linkoping.se Diarienummer: Än 2015-665 Dokumentansvarig: Mattias Bly Sökord: 2 (9) Innehåll Innehåll 1 Bakgrund 4 2 Samverkan med upphandlings och uppföljningsenhet

Läs mer

Kvalitets- och utvärderingskontoret halvårsrapport Juni 2015.

Kvalitets- och utvärderingskontoret halvårsrapport Juni 2015. 1 (7) Kvalitets- och utvärderingskontoret 2015-05-31 Dnr ÄN 2014-480 Mattias Bly Kvalitets- och utvärderingskontoret halvårsrapport Juni 2015. Bakgrund och upplägg Kvalitets- och utvärderingskontoret har

Läs mer

Omsorgsnämndens Kvalitetsuppföljningsplan 2016

Omsorgsnämndens Kvalitetsuppföljningsplan 2016 Kvalitetsuppföljningsplan 2016 Linköpings kommun linkoping.se Diarienummer: On 2015-394, Dokumentansvarig: Mattias Bly Sökord: 2 (9) Innehåll Innehåll 1 Bakgrund 4 2 Samverkan med upphandlings och uppföljningsenhet

Läs mer

Ämne 2013-01-23. Kvalitetssäkrad välfärd Stockholm 22 januari 2013. Peder Ellison Omsorgsdirektör Linköping

Ämne 2013-01-23. Kvalitetssäkrad välfärd Stockholm 22 januari 2013. Peder Ellison Omsorgsdirektör Linköping Kvalitetssäkrad välfärd Stockholm 22 januari 2013 Peder Ellison Omsorgsdirektör Linköping 1 1985 1987 1989 1991 1993 1995 1997 1999 2001 2003 2005 2007 2009 2011 2013 2015 2017 2019 2021 2023 2025 2027

Läs mer

Riktlinjer för uppföljning

Riktlinjer för uppföljning [Dubbelklicka här för att infoga en bild] Riktlinjer för uppföljning Dokumenttyp: Riktlinjer Antaget av: Omsorgsnämnden Status: Antaget 2015-10-21 167 Giltighetstid: Gäller tills vidare Linköpings kommun

Läs mer

Kommunens politiska organisation

Kommunens politiska organisation Kommunens politiska organisation Kommunfullmäktige 11 geografiska utskott Ekonomiutskott och Valberedning Revision Valnämnd Kommunstyrelsen Planeringsutskott Personalutskott Mål- och utvärderingsutskott

Läs mer

Verksamhetsuppföljning Åleryd

Verksamhetsuppföljning Åleryd Tjänsteskrivelse 1 (5) 2014-10-06 Omsorgs- och äldreförvaltningen Dnr ÄN 2014-130 Mattias Bly Elisabeth Viman Malin Robertsson Verksamhetsuppföljning Åleryd OMSORGS- OCH ÄLDREFÖRVALTNINGENS FÖRSLAG TILL

Läs mer

Kvalitetsberättelse för 2017

Kvalitetsberättelse för 2017 Tjänsteskrivelse 1(5) VIMON 2017/000308/739 Id 25472 Socialnämnden Kvalitetsberättelse för 2017 Förslag till beslut Socialnämnden godkänner kvalitetsberättelsen för 2017 och lägger informationen till handlingarna.

Läs mer

Pressinformation inför omsorgsnämndens sammanträde

Pressinformation inför omsorgsnämndens sammanträde 2011-03-23 Omsorgsnämnden Pressinformation inför omsorgsnämndens sammanträde För ytterligare information kontakta omsorgsnämndens ordförande Linnéa Darell (FP), telefon 013-20 62 51 eller 070-382 47 52

Läs mer

1(8) Avvikelse- och riskhantering inom SoL, LSS och HSL. Styrdokument

1(8) Avvikelse- och riskhantering inom SoL, LSS och HSL. Styrdokument 1(8) Styrdokument 2(8) Styrdokument Dokumenttyp Riktlinje Beslutad av Kommunstyrelsen 2015-03-10, 51 Dokumentansvarig Medicinskt ansvarig sjuksköterska Reviderad 3(8) Innehållsförteckning 1 Bakgrund...4

Läs mer

Kvalitetssäkring genom avvikelsehantering

Kvalitetssäkring genom avvikelsehantering Bilaga 9, SN 84, 2016-09-07 Kvalitetssäkring genom avvikelsehantering Dokumenttyp: Reviderad riktlinje Diarienummer: 119/2016 Beslutande: Socialnämnden Antagen: 2016-09-07 Gäller fr.o.m.: 2016-10-05 Reviderad:

Läs mer

Behovs- och riskanalys behörigheter i Procapita HSL

Behovs- och riskanalys behörigheter i Procapita HSL 190211 Behovs- och riskanalys behörigheter i Procapita HSL Verksamhetschef hälsooch sjukvård (HoS) Åtkomst vid kvalitetsarbete och klagomålshantering i syfte att säkerställa kvalité och patientsäkerhet

Läs mer

Riktlinje för avvikelserapportering enligt SoL, LSS och HSL

Riktlinje för avvikelserapportering enligt SoL, LSS och HSL Beslutad 2013-05-2828 Gäller fr.o.m 2014-10- 10 datum Myndighet Socialkontoret för Äldreomsorg, Funktionsnedsatta, Kommunal hälso- och sjukvård Revideras datum 2015-10-01 eller vid förändring Ansvarig

Läs mer

Vård- och omsorgsnämndens kvalitetsuppföljningsplan

Vård- och omsorgsnämndens kvalitetsuppföljningsplan Vård- och omsorgsnämnden Reviderad 17 december 2013 Vård- och omsorgsnämndens kvalitetsuppföljningsplan Vård- och omsorgsnämndens ansvar Vård och omsorgsnämnden tillhandahåller tjänster bl.a. i form av

Läs mer

Redovisning av verksamhetsuppföljning inom äldreomsorgen 2014

Redovisning av verksamhetsuppföljning inom äldreomsorgen 2014 Älvsjö stadsdelsförvaltning Äldre och funktionsnedsatta Tjänsteutlåtande Dnr 1.2.1.25-2015 Sida 1 (7) 2014-08-13 Handläggare Madeleine Peatt Karin Lindbom Telefon: 08-508 21 000 Till Älvsjö stadsdelsnämnd

Läs mer

Kvalitetsledningssystem inom vård- och omsorgsförvaltningen

Kvalitetsledningssystem inom vård- och omsorgsförvaltningen STYRDOKUMENT 1 (9) Vår handläggare Jan Nilsson Antaget av vård- och omsorgsnämnden 2012-10-25, 122 Kvalitetsledningssystem inom vård- och omsorgsförvaltningen STYRDOKUMENT 2 (9) Innehållsförteckning Bakgrund...

Läs mer

Norrtälje är värdkommun för Tiohundraprojektet, ett unikt samarbete med Stockholms läns landsting inom hälsa, sjukvård och omsorg.

Norrtälje är värdkommun för Tiohundraprojektet, ett unikt samarbete med Stockholms läns landsting inom hälsa, sjukvård och omsorg. Riktlinje Utgåva Antal sidor 3 5 Dokumentets namn Riktlinje Patientsäkerhetsarbete Utfärdare/handläggare Anne Hallbäck Medicinskt ansvarig sjuksköterska Margareta Oswald Medicinskt ansvarig för rehabilitering

Läs mer

Uppföljning av hemtjänst, servicehus och vårdoch omsorgsboende 2018

Uppföljning av hemtjänst, servicehus och vårdoch omsorgsboende 2018 Kungsholmens stadsdelsförvaltning Bilaga 10, tertialrapport 2 2018 Äldreomsorgsavdelningen Dnr 1.2.1-277-2018 Sida 1 (5) Uppföljning av hemtjänst, servicehus och vårdoch omsorgsboende 2018 Bakgrund All

Läs mer

Uppföljningsplan 2017

Uppföljningsplan 2017 1 (11) HANDLÄGGARE TEL DIREKT DATUM DNR Tomas Öberg 08-731 30 55-01-10 OSN/2016:195 Omsorgs- och socialförvaltningen Uppföljningsplan Omsorgs- och socialnämndens plan för uppföljning av privata leverantörers

Läs mer

Avvikelser, klagomål. och synpunkter inom. Vård- och omsorgsnämnden. verksamheter. Antaget

Avvikelser, klagomål. och synpunkter inom. Vård- och omsorgsnämnden. verksamheter. Antaget RIKTLINJE Avvikelser, klagomål och synpunkter inom vård- och omsorgsnämndens verksamheter Antaget av Vård- och omsorgsnämnden Antaget 2019-02-26 Giltighetstid Dokumentansvarig Tillsvidare, dock längst

Läs mer

Plan för uppföljning av äldreomsorgen 2017

Plan för uppföljning av äldreomsorgen 2017 Älvsjö stadsdelsförvaltning Verksamhetsområde äldre, funktionsnedsatta och socialpsykiatri Dnr:1.2.1.27- Sida 1 (7) -03-09 Handläggare Madeleine Peatt Telefon: 08-508 21 506 Till Älvsjö stadsdelsnämnd

Läs mer

Framtida Medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS) och Medicinskt ansvarig rehabilitering (MAR) organisation i Stockholms stads äldreomsorg

Framtida Medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS) och Medicinskt ansvarig rehabilitering (MAR) organisation i Stockholms stads äldreomsorg ÄLVSJÖ STADSDELSFÖRVALTNING VUXNA, FUNKTIONSNEDS ATTA OCH ÄLDRE TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2010-09-30 Handläggare: Krisztina Buki Telefon: 08-508 21 079 Till Älvsjö stadsdelsnämnd 2010-10-28 Framtida Medicinskt

Läs mer

FÖRSLAG PÅ KVALITETSUPPFÖLJNINGSPLAN 2012, OMSORGSNÄMNDEN

FÖRSLAG PÅ KVALITETSUPPFÖLJNINGSPLAN 2012, OMSORGSNÄMNDEN Bilaga 2 1 (5) FÖRSLAG PÅ KVALITETSUPPFÖLJNINGSPLAN 2012, OMSORGSNÄMNDEN 1. ENKÄTER * Öppenvård, individ och familjeomsorg * Socialpsykiatri (bostad med särskild service, daglig verksamhet och personligt

Läs mer

Uppsala ^ "KOMMUN KONTORET FÖR HÄLSA, VÅRD OCH OMSORG

Uppsala ^ KOMMUN KONTORET FÖR HÄLSA, VÅRD OCH OMSORG Uppsala ^ "KOMMUN KONTORET FÖR HÄLSA, VÅRD OCH OMSORG Handläggare Hedberg Jenny Datum Diarienummer 13--6 ALN--16.3 Äldrenämnden Tertialuppföljningar, tertial 3 Förslag till beslut Äldrenämnden föreslås

Läs mer

HKF 7531 HUDDINGE KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING

HKF 7531 HUDDINGE KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (8) Antaget av äldreomsorgsnämnden 2016-10-25, 4, med ändring i vård- och omsorgsnämnden 2019-04-08, 9 Riktlinjer för ledning, utförande och uppföljning av verksamhet enligt socialtjänstlagen (SoL) och

Läs mer

Avvikelsehantering inom äldreomsorgen Yttrande till Stadsrevisionen

Avvikelsehantering inom äldreomsorgen Yttrande till Stadsrevisionen FARSTA STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR ÄLDR E TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2013-04-23 Handläggare: Monika Lind Telefon: 08-508 18 122 Till Farsta stadsdelsnämnd 2013-05-23 Avvikelsehantering inom äldreomsorgen

Läs mer

Verksamhetsuppföljning på Tallbackens vårdoch omsorgsboende

Verksamhetsuppföljning på Tallbackens vårdoch omsorgsboende Bromma stadsdelsförvaltning Verksamhetsområde Äldreomsorg Dnr 417-15-1.2.1 Sida 1 (5) SDN 2015-11-17 2015-10-29 Handläggare Anna-Lena Yngvesson Telefon: 08-508 06 314 Till Bromma stadsdelsnämnd vårdoch

Läs mer

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Vård- och omsorgsnämndens kvalitetsinriktning

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Vård- och omsorgsnämndens kvalitetsinriktning 2016-01-29 Vård- och omsorgsförvaltningen Kvalitet- och beställarenheten Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Vård- och omsorgsnämndens kvalitetsinriktning Innehållsförteckning Ledningssystem

Läs mer

Rutiner för avvikelsehantering och riskhantering

Rutiner för avvikelsehantering och riskhantering Riktlinje 3/Avvikelser Rev. 2018-07-03 Socialkontoret Annicka Pantzar Medicinskt ansvarig sjuksköterska Rutiner för avvikelsehantering och riskhantering Författningar Patientsäkerhetslagen (2010: 659)

Läs mer

Pressmeddelande inför äldrenämndens sammanträde

Pressmeddelande inför äldrenämndens sammanträde 2011-03-24 Äldrenämnden Pressmeddelande inför äldrenämndens sammanträde För ytterligare information kontakta äldrenämndens ordförande Jan-Willy Andersson (kd), telefon 013-20 71 84 eller 070-590 71 84

Läs mer

Inför verksamhetsuppföljning hemtjänst

Inför verksamhetsuppföljning hemtjänst Äldreförvaltningen Utvecklingsavdelningen Sida 1 (5) 2019-01-02 Inför verksamhetsuppföljning hemtjänst Bakgrund Kommunfullmäktige beslutade år 2017 om ett nytt inriktningsbeslut gällande stadens uppföljningsmodell

Läs mer

Riktlinje. Uppföljning av vård- och omsorgsverksamhet Diarienummer VON 2017/1022. Antagen av vård- och omsorgsnämnd den 17 januari 2018

Riktlinje. Uppföljning av vård- och omsorgsverksamhet Diarienummer VON 2017/1022. Antagen av vård- och omsorgsnämnd den 17 januari 2018 Riktlinje 2018-02-09 Uppföljning av vård- och omsorgsverksamhet Diarienummer VON 2017/1022 Antagen av vård- och omsorgsnämnd den 17 januari 2018 Riktlinjen omfattar vård- och omsorgstjänster som utförs

Läs mer

Ledningssystem för god kvalitet

Ledningssystem för god kvalitet RIKTLINJE Ledningssystem för god kvalitet Dokumentet gäller för Socialnämnden och Äldrenämnden Dokumentets syfte och mål Säkerställa att medborgare inom socialnämnden och äldrenämndens ansvarsområden får

Läs mer

Vad får vi för pengarna? Omsorgsnämnd Äldrenämnd

Vad får vi för pengarna? Omsorgsnämnd Äldrenämnd Vad får vi för pengarna? Omsorgsnämnd Äldrenämnd Omsorgsnämnd Förebyggande insatser samt insatser till personer med psykosocial problemtik samt psykisk eller fysisk funktionsnedsättning. Ungefär 7 500

Läs mer

Äldrenämnden Bilaga 3

Äldrenämnden Bilaga 3 Äldrenämnden Bilaga 3 Nämndens samtliga mål med indikatorer Nämndens viktigaste mål för verksamheten Äldrenämndens insatser ska bidra till att äldre personer känner sig trygga i sin vardag och får stöd

Läs mer

Verksamhetsuppföljningar, avseende hemtjänst, på uppdrag av äldrenämnden

Verksamhetsuppföljningar, avseende hemtjänst, på uppdrag av äldrenämnden SKÄRHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING BARN, UNGA OCH FRITI D ANMÄLNINGSÄRENDE DNR. 1.2.1/010-2012 SID 1 (8) Handläggare: Daniel Björkegren Telefon: 08-508 24 024 Till Skärholmens stadsdelsnämnd Verksamhetsuppföljningar,

Läs mer

Verksamhetsplan 2018 Äldrenämnden. Antagen av nämnden , Uppföljning

Verksamhetsplan 2018 Äldrenämnden. Antagen av nämnden , Uppföljning 1 Verksamhetsplan 2018 Äldrenämnden Antagen av nämnden 2017-10-26, Uppföljning 2019-01-24 2 VERKSAMHETSPLAN 2018 Äldrenämnden har det övergripande ansvaret att bidra till att äldre personer känner sig

Läs mer

Vi är en liten men växande hemtjänst företag där vårt huvudsakliga uppdrag är att bedriva hemtjänst utifrån biståndsbedömda insatser.

Vi är en liten men växande hemtjänst företag där vårt huvudsakliga uppdrag är att bedriva hemtjänst utifrån biståndsbedömda insatser. Anita Care AB Kvalitetsberättelse 2016-01-30 (Solna Stad) Verksamhetsbeskrivning Vi är en liten men växande hemtjänst företag där vårt huvudsakliga uppdrag är att bedriva hemtjänst utifrån biståndsbedömda

Läs mer

Avtals- och verksamhetsuppföljning 2015

Avtals- och verksamhetsuppföljning 2015 Kvalitet och utvärderingskontoret Dnr Än 2015-430 s- och verksamhetsuppföljning 2015 Verksamhet Datum för besök 2015-06-23 Deltagare/metod Humana hemtjänst, Ramstorp Metod Uppföljningen genomfördes via

Läs mer

Kvalitet inom äldreomsorgen

Kvalitet inom äldreomsorgen Revisionsrapport* Kvalitet inom äldreomsorgen Mora kommun Februari 2009 Inger Kullberg Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning...3 2 Inledning och bakgrund...4 2.1 Revisionsfråga...5 2.2 Revisionsmetod...5

Läs mer

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Dnr 2015/331.709 Id 22621 Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Styrdokument för Socialnämndens verksamhetsområden Antaget av Socialnämnden 2015-10-22 Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING...

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse

Patientsäkerhetsberättelse Patientsäkerhetsberättelse för Långskeppets socialpsykiatriska boende, särskild boende År 2011 Datum och ansvarig för innehållet 2012-04-13 Jaana Wollsten 1 Innehållsförteckning Sammanfattning 3 Övergripande

Läs mer

Ersättning år 2019 samt revidering av förfrågningsunderlag för upphandling av särskilt boende (LOV)

Ersättning år 2019 samt revidering av förfrågningsunderlag för upphandling av särskilt boende (LOV) Vård- och omsorgskontoret Tjänsteutlåtande Johanna Bång Sidan 1 av 5 Diariekod: 110 Vård- och omsorgsnämnden Ersättning år 2019 samt revidering av förfrågningsunderlag för upphandling av särskilt boende

Läs mer

Riktlinje för avvikelsehantering i hälso- och sjukvården samt anmälningsskyldighet enl. Lex Maria inom Socialförvaltningen Klippans kommun

Riktlinje för avvikelsehantering i hälso- och sjukvården samt anmälningsskyldighet enl. Lex Maria inom Socialförvaltningen Klippans kommun Riktlinje för avvikelsehantering i hälso- och sjukvården samt anmälningsskyldighet enl. Lex Maria inom Socialförvaltningen Klippans kommun Antagen i socialnämnden 2006-12-05 138 Riktlinjen grundar sig

Läs mer

Kvalitetsberättelse för område Vård och omsorg

Kvalitetsberättelse för område Vård och omsorg Kvalitetsberättelse för område Vård och omsorg År 2012 2013-02-25 Maria Ottosson Lundström Dnr: 2013-80 1 Innehåll Sammanfattning... 3 Övergripande mål och strategier... 4 Organisatoriskt ansvar... 4 Struktur

Läs mer

HÄSSELBY-VÄLLINGBY STADSDELSFÖRVALTNING. Hässelgården och Skolörtens vård- och omsorgsboende- Patientsäkerhetsberättelse 2010

HÄSSELBY-VÄLLINGBY STADSDELSFÖRVALTNING. Hässelgården och Skolörtens vård- och omsorgsboende- Patientsäkerhetsberättelse 2010 HÄSSELBY-VÄLLINGBY STADSDELSFÖRVALTNING ÄLDREOMSORGEN Marie Sundström Telefon: 508 05 016 TJÄNSTEUTLÅTANDE 1 APRIL 2011 SID 1 (6) DNR 1.2.1 195-2011 SAMMANTRÄDE 19 APRIL 2011 Till Hässelby- Vällingby stadsdelsnämnd

Läs mer

ÄLDRENÄMNDEN BUDGET 2011 OCH 2012 MED PLAN FÖR 2013-2014

ÄLDRENÄMNDEN BUDGET 2011 OCH 2012 MED PLAN FÖR 2013-2014 95 ÄLDRENÄMNDEN BUDGET 2011 OCH 2012 MED PLAN FÖR 2013-2014 Sammanfattning av nämndens viktigaste effektmål och prioriterade aktiviteter Målsättningen är att erbjuda äldreomsorgsinsatser och trygghet i

Läs mer

HKF 7321 HUDDINGE KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING

HKF 7321 HUDDINGE KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (7) Antagen av socialnämnden 2017-09-21, 3 Riktlinje för ledning, utförande och uppföljning av verksamhet enligt SoL och LSS inom socialnämndens ansvarsområde 1 Inledning Den här riktlinjen kompletterar

Läs mer

Äldre med sammansatta vårdbehov i grän s- snittet mellan landsting och kommun

Äldre med sammansatta vårdbehov i grän s- snittet mellan landsting och kommun ÄLDREFÖRVALTNINGEN AVDELNINGEN FÖR STRA TEGI- OCH PLANERING TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2011-04-01 Handläggare: Ulla Fredriksson Telefon: 08-508 36 216 Till Äldrenämnden den 12 april 2011 Äldre med sammansatta

Läs mer

Äldre personer med missbruk

Äldre personer med missbruk Äldre personer med missbruk Rutiner för samverkan Ledningsgruppen för social-och fritidsförvaltningen 2014-09-22 Ledningsgruppen för omsorgsförvaltningen 2014-04-10 Innehåll 1 Uppdraget 5 1.1 Mål med

Läs mer

Program för uppföljning och insyn

Program för uppföljning och insyn Program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare på uppdrag av Österåkers kommun Rev 2015-06-15 Bakgrund Riksdagen har beslutat om förändringar i kommunallagen med syfte att

Läs mer

1(8) Avvikelse- och riskhantering inom SoL, LSS och HSL. Styrdokument

1(8) Avvikelse- och riskhantering inom SoL, LSS och HSL. Styrdokument 1(8) Styrdokument 2(8) Styrdokument Dokumenttyp Riktlinje Beslutad av Kommunstyrelsen 2015-03-10, 51 Dokumentansvarig Medicinskt ansvarig sjuksköterska/alb Reviderad Kommunstyrelsen 2017-05-30, 105 Kommunstyrelsen

Läs mer

Sektor Stöd och omsorg

Sektor Stöd och omsorg 0 (4) Dokumentbenämning/typ: Riktlinje Verksamhet/process: Sektor stöd och omsorg/hälso- och sjukvård Ansvarig: MAS och MAR Fastställare: MAS och MAR Gäller fr.o.m: 2018-02-12 D.nr: KS 16.980 Utgåva/version:

Läs mer

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom Sektor Omsorg

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom Sektor Omsorg Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom Sektor Omsorg Fastställt av: Ledning Sektor Omsorg 2013-12-02 Senast reviderad: 2016-03-08 Giltighetstid: Tillsvidare Omprövning: Vid behov och minst

Läs mer

SYFTE Att genom ett systematiskt kvalitetsarbete säkerställa en trygg och säker vård

SYFTE Att genom ett systematiskt kvalitetsarbete säkerställa en trygg och säker vård Riktlinje Utgåva Antal sidor 3 5 Dokumentets namn Patientsäkerhetsarbete Utfärdare/handläggare Irene Johansson Medicinskt ansvarig sjuksköterska Margareta Oswald Medicinskt ansvarig rehabilitering Datum

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse Ledarskapsutveckling i Norden AB

Patientsäkerhetsberättelse Ledarskapsutveckling i Norden AB Patientsäkerhetsberättelse Ledarskapsutveckling i Norden AB År 2013 2014-02-09 Helene Stolt Psykoterapeut, socionom Verksamhetsansvarig Mallen är framtagen av Sveriges Kommuner och Landsting Verksamhetens

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad Utskottet Vård och omsorg 2011-10-20 70 Plats och tid Garvaren röd, kl. 13.15-17.20 Beslutande Ledamöter Sten Fransson (S), ordförande Maria Rönnehäll (S) Hans Forssell (S) Sara Andersson (MP) Börje Wahlund

Läs mer

Ledningssystem för kvalitet i Socialtjänst

Ledningssystem för kvalitet i Socialtjänst Ledningssystem för kvalitet i Vindelns kommun 2017 Fastställd av socialnämnden 2017-12-13 Ledningssystem för kvalitet i Sida 2(12) Innehållsförteckning Innehållsförteckning 2 Ledningssystem för kvalitet

Läs mer

Rapport Avtalsuppföljning hemtjänst LOV 2017 Sammanställd av socialförvaltningens kvalitetsgrupp

Rapport Avtalsuppföljning hemtjänst LOV 2017 Sammanställd av socialförvaltningens kvalitetsgrupp www.ljungby.se Rapport Avtalsuppföljning hemtjänst LOV 2017 Sammanställd av socialförvaltningens kvalitetsgrupp Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Bakgrund... 3 Metod... 3 Resultat, kommentarer

Läs mer

Riktlinje. Uppföljning av vård- och omsorgsverksamhet Diarienummer: VON 2019/

Riktlinje. Uppföljning av vård- och omsorgsverksamhet Diarienummer: VON 2019/ Riktlinje 2019-02-13 Uppföljning av vård- och omsorgsverksamhet Diarienummer: VON 2019/0086-3 003 Antagen av vård- och omsorgsnämnd den 13 februari 2019 Riktlinjen ersätter Uppföljning av vård- och omsorgsverksamhet,

Läs mer

Uppföljning 2014-03-28 Macorena AB

Uppföljning 2014-03-28 Macorena AB SOLNA STAD Omvårdnadsförvaltningen Uppföljning 20140328 Macorena AB Granskare: Metod: Webbenkät, verksamhetsbesök, intervju med VC, granskning av rutiner, genomförandeplaner och dokumentation. Företagets

Läs mer

MAS redovisning av avvikelser inom Vård och Omsorg i Knivsta kommun för period 2 (maj - augusti) 2010 SN-2010/171

MAS redovisning av avvikelser inom Vård och Omsorg i Knivsta kommun för period 2 (maj - augusti) 2010 SN-2010/171 Socialnämnden FÖRSLAG TILL BESLUT Estelle Karlsson (m) 2010-10-18 Ordförande Socialnämnden MAS redovisning av avvikelser inom Vård och Omsorg i Knivsta kommun för period 2 (maj - augusti) 2010 SN-2010/171

Läs mer

LEDNINGSSYSTEM FÖR SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE, SOSFS 2011:9

LEDNINGSSYSTEM FÖR SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE, SOSFS 2011:9 Socialnämnden LEDNINGSSYSTEM FÖR SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE, SOSFS 2011:9 DEL 1 Handläggare: Befattning: Mikael Daxberg Verksamhetsutvecklare Upprättad: 2014-02-14 Version: 1 Antagen av socialnämnden:

Läs mer

Avvikelser inom socialnämnden, andra tertialen 2018

Avvikelser inom socialnämnden, andra tertialen 2018 TJÄNSTEUTLÅTANDE Socialkontoret Dnr SN/2018:281-012 Planering och administration 2018-09-04 1/2 Handläggare Barbro Ernald 0152-296 07 Avvikelser inom socialnämnden, andra tertialen 2018 Förslag till beslut

Läs mer

Verksamhetsplan 2013 för Medicinskt ansvarig sjuksköterska, MAS och Medicinskt ansvarig för rehabilitering, MAR

Verksamhetsplan 2013 för Medicinskt ansvarig sjuksköterska, MAS och Medicinskt ansvarig för rehabilitering, MAR SKÄRHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING OMSORG OM ÄLDRE OCH STÖD TILL PERSONER M ED FUNKTIONSNEDSÄTTNING TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR:1.1./860-2012 SID 1 (6) 2012-12-18 Handläggare: Kristina Ström Telefon: 08 508 23

Läs mer

Riktlinjer och rutiner för Hälso- och sjukvårds avvikelser och riskhantering inom LSS

Riktlinjer och rutiner för Hälso- och sjukvårds avvikelser och riskhantering inom LSS Riktlinje 2/ Avvikelser LSS Rev. 2017-06-22 Socialkontoret Annicka Pantzar Medicinskt ansvarig sjuksköterska Riktlinjer och rutiner för Hälso- och sjukvårds avvikelser och riskhantering inom LSS Författningar

Läs mer

Information om Socialstyrelsens nya föreskrifter och allmänna råd om ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete (SOSFS 2011:9)

Information om Socialstyrelsens nya föreskrifter och allmänna råd om ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete (SOSFS 2011:9) Meddelandeblad Mottagare: Kommuner: nämnder med ansvar för verksamheter inom hälso- och sjukvård, socialtjänst och LSS, Landsting: nämnder med ansvar för verksamheter inom hälso- och sjukvård, tandvård

Läs mer

Rutin för avvikelsehantering

Rutin för avvikelsehantering 1(8) SOCIALFÖRVALTNINGEN Beslutsdatum: 2014-04-15 Gäller från och med: 2015-03-01 Beslutad av (namn och titel): Framtagen av (namn och titel): Reviderad av (namn och titel): Reviderad den: Amelie Gustafsson

Läs mer

Erfarenhet och kunskap från avvikelserapporteringen

Erfarenhet och kunskap från avvikelserapporteringen LANDSTINGET I VÄRMLAND Revisorerna JM/AM 2010-12-23 Rev/10042 Erfarenhet och kunskap från avvikelserapporteringen Rapport 6-10 LANDSTINGET I VÄRMLAND 2010-12-23 2 Erfarenhet och kunskap från avvikelserapporteringen

Läs mer

Äldre och handikappnämndens plan för uppföljning av verksamhet

Äldre och handikappnämndens plan för uppföljning av verksamhet Äldre och handikappnämndens plan för uppföljning av verksamhet Inledning Arbetet med uppföljning ska identifiera områden för uppföljning och säkerställa att nämnden erhåller det resultat som förväntas

Läs mer

Redovisning av avvikelser januari-juni 2016

Redovisning av avvikelser januari-juni 2016 Redovisning av avvikelser januari-juni 2016 Enligt Patientsäkerhetslagen (2010:659) är hälso- och sjukvårdspersonal skyldig att bidra till att hög patientsäkerhet upprätthålls. I detta syfte ska personalen

Läs mer

Riktlinje för ledning, utförande och uppföljning av äldreomsorg i Huddinge kommun

Riktlinje för ledning, utförande och uppföljning av äldreomsorg i Huddinge kommun 1 (9) Riktlinje för ledning, utförande och uppföljning av äldreomsorg i Huddinge kommun 1. Inledning Den här riktlinjen tillsammans med Riktlinje för biståndshandläggning inom äldreomsorgen i Huddinge

Läs mer

Rutin. Avvikelsehantering inom hälso-och sjukvård i Ljungby Kommun. Diarienummer: Hälso-och sjukvård. Gäller från: 20130710

Rutin. Avvikelsehantering inom hälso-och sjukvård i Ljungby Kommun. Diarienummer: Hälso-och sjukvård. Gäller från: 20130710 Diarienummer: Hälso-och sjukvård Rutin Avvikelsehantering inom hälso-och sjukvård i Ljungby Kommun Gäller från: 20130710 Gäller för: Socialförvaltningen Fastställd av: Socialförvaltningens ledningsgrupp

Läs mer

Äldrenämndens Kvalitetsuppföljningsplan 2019

Äldrenämndens Kvalitetsuppföljningsplan 2019 Äldrenämndens Kvalitetsuppföljningsplan 2019 Linköpings kommun linkoping.se Diarienummer: Dokumentansvarig: 2 (9) Error! No text of specified style in document. Innehåll 1. Bakgrund 4 2. Struktur för uppföljning

Läs mer

Verksamhetsuppföljning av avtal utifrån Socialtjänstlagen (SoL) och Hälso- och sjukvårdslagen (HSL)

Verksamhetsuppföljning av avtal utifrån Socialtjänstlagen (SoL) och Hälso- och sjukvårdslagen (HSL) 1 (5) HANDLÄGGARE TEL DIREKT DATUM Diarienummer Tomas Öberg 08-731 30 55 2016-10-11 OSN/2016:168 Joséphine Orling 08-731 31 75 Verksamhetsuppföljning av avtal utifrån Socialtjänstlagen (SoL) och Hälso-

Läs mer

Aktiv avtalsförvaltning inom hemtjänst? Yttrande till Stadsrevisionen i Stockholm

Aktiv avtalsförvaltning inom hemtjänst? Yttrande till Stadsrevisionen i Stockholm KUNGSHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING STÖD TILL RESULTATSTYRNING TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2010-11-30 Handläggare: Christina Egerbrandt Telefon: 08 508 08 032 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd 2010-12-16 Aktiv

Läs mer

Framtagen av: Charlotte Svessnon, MAR, Madeleine Bjurelid, enhetschef, Eva-Lott Jäghagen, enhetschef, Gunnel Rosenberg, MAS Gäller f.r.o.

Framtagen av: Charlotte Svessnon, MAR, Madeleine Bjurelid, enhetschef, Eva-Lott Jäghagen, enhetschef, Gunnel Rosenberg, MAS Gäller f.r.o. Framtagen av: Charlotte Svessnon, MAR, Madeleine Bjurelid, enhetschef, Eva-Lott Jäghagen, enhetschef, Gunnel Rosenberg, MAS Gäller f.r.o.m: 120925 Avvikelserutin Fastställd av: Eva Augustsson, förvaltningschef

Läs mer

Plan Ledningssystem för kvalitetsarbete

Plan Ledningssystem för kvalitetsarbete Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Plan Ledningssystem för kvalitetsarbete Arbetslivsnämnden, Individ- och familjeomsorgsnämnden, Sociala omsorgsnämnden och Vård- och äldrenämnden Borås Stads

Läs mer

Verksamhetsuppföljning, Ekollongatans vårdboende, Berzelii Vård & Omsorg

Verksamhetsuppföljning, Ekollongatans vårdboende, Berzelii Vård & Omsorg 1 (5) Kvalitets- och utvärderingskontoret 2017-06-07 Dnr ÄN 2017-401 Malin Visell Verksamhetsuppföljning, Ekollongatans vårdboende, Berzelii Vård & Omsorg Sammanfattning MAR och kvalitets- och utvärderingskontoret

Läs mer

Verksamhetsuppföljning boendestöd och resultat av NSPH:s brukarundersökning Dnr SN13/82-700

Verksamhetsuppföljning boendestöd och resultat av NSPH:s brukarundersökning Dnr SN13/82-700 2014-11-13 Inger Norin Utvecklingsledare 08 560 397 98 inger.norin@ekero.se Socialnämnden Verksamhetsuppföljning boendestöd och resultat av NSPH:s brukarundersökning Dnr SN13/82-700 Förslag till beslut

Läs mer

Verksamhetsuppföljningar 2017 inom äldreomsorg egen regi och entreprenad.

Verksamhetsuppföljningar 2017 inom äldreomsorg egen regi och entreprenad. Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning Avdelningen för äldre, funktionsnedsatta och socialpsykiatri Sida 1 (5) 2018-01-16 Handläggare Annika Ekengren Telefon: 08-508 01 230 Till Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd

Läs mer

Kvalitetsberättelse 2017 HS - hemtjänst

Kvalitetsberättelse 2017 HS - hemtjänst TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Thomas Johansson 2018-04-10 ON 2018/0034 53515 Omsorgsnämnden Kvalitetsberättelse 2017 HS - hemtjänst Förslag till beslut Omsorgsnämnden godkänner Kvalitetsberättelse

Läs mer

Verksamhetsplan 2012 för Medicinskt ansvarig sjuksköterska, MAS och Medicinskt ansvarig för rehabilitering, MAR

Verksamhetsplan 2012 för Medicinskt ansvarig sjuksköterska, MAS och Medicinskt ansvarig för rehabilitering, MAR SKÄRHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING OMSORG OM ÄLDRE OCH STÖD TILL PERSONER M ED FUNKTIONSNEDSÄTTNING TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR:1.1/1341-2011 SID 1 (6) 2011-12-01 Handläggare: Kristina Ström Telefon: 08 508 24

Läs mer

Riktlinjer för systematiskt patientsäkerhetsarbete

Riktlinjer för systematiskt patientsäkerhetsarbete RIKTLINJER HÄLSO- OCH SJUKVÅRD Sid 1 (5) Riktlinjer för systematiskt sarbete Övergripande styrdokument Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (HSLF-FS 2017:40) om vårdgivares systematiska sarbete

Läs mer

Treserva. Avvikelsehantering. Analys av avvikelse Verksamhetschef Legitimerad personal MAS. Senast reviderad: Manual för:

Treserva. Avvikelsehantering. Analys av avvikelse Verksamhetschef Legitimerad personal MAS. Senast reviderad: Manual för: Avvikelsehantering Analys av avvikelse Treserva Omsorgskontoret Manual nr: 602 Senast reviderad: Manual för: 2016-04-28 Verksamhetschef Legitimerad personal MAS 2 Innehåll Instruktion för Treserva... 3

Läs mer

Verksamhetsuppföljning, Gammelgården vårdboende, Kosmo AB, Datum 2015-06-16.

Verksamhetsuppföljning, Gammelgården vårdboende, Kosmo AB, Datum 2015-06-16. 1 (7) Kvalitets- och utvärderingskontoret 2015-07-02 Dnr ÄN 2015-411 Malin Robertsson Verksamhetsuppföljning, Gammelgården vårdboende, Kosmo AB, Datum 2015-06-16. Sammanfattning Kvalitets- och utvärderingskontoret

Läs mer

Rutin för hantering av avvikelser

Rutin för hantering av avvikelser LERUM2000, v2.1, 2013-02-21 RUTIN 1 (9) Dokumentbenämning/typ: Rutin Verksamhet/process: Sektor stöd och omsorg Ansvarig: Majed Shabo Fastställare: Anette Johannesson, Maria Terins Gäller fr.o.m: 2014-09-01

Läs mer

Pressinformation inför äldrenämndens sammanträde

Pressinformation inför äldrenämndens sammanträde 1 Äldrenämnden 2009-04-23 Pressinformation inför äldrenämndens sammanträde För ytterligare information kontakta äldrenämndens ordförande Jan-Willy Andersson (KD), telefon 013 20 71 84 eller 070-590 71

Läs mer

2010-02-18 Äldrenämnden

2010-02-18 Äldrenämnden 1 2010-02-18 Äldrenämnden Pressinformation inför äldrenämndens sammanträde För ytterligare information kontakta äldrenämndens ordförande Jan-Willy Andersson (KD), telefon 013-20 71 84 eller 070-590 71

Läs mer

Kommunala Pensionärsrådet Mötesprotokoll

Kommunala Pensionärsrådet Mötesprotokoll Kommunala Pensionärsrådet Tid och plats Onsdagen den 6 mars 2013, kl. 8.30 11.10 i Debatten, Kommunhuset Närvarande Cecilia Norlin (M) Inger Andersen (S) Anne Lindberg (MP) Göran Tode, SPF Monica Persson,

Läs mer

Program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare på uppdrag från Österåkers kommun

Program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare på uppdrag från Österåkers kommun Tjänsteutlåtande 0 Öster Kommunstyrelsens kontor Björn Moe Datum 2015-04-22 Dnr Till Kommunstyrelsen Program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare på uppdrag från Österåkers

Läs mer

Ledningssystem för kvalitet i verksamhet enligt SoL, LVU, LVM och LSS

Ledningssystem för kvalitet i verksamhet enligt SoL, LVU, LVM och LSS 2008-07-04 Socialnämnd Eva Martinsson Andersson Planeringsledare Ledningssystem för kvalitet i verksamhet enligt SoL, LVU, LVM och LSS Bakgrund År 2006 utkom socialstyrelsens föreskrifter och allmänna

Läs mer

RIKTLINJE. Riktlinje för hantering av avvikelser inom äldreomsorgen

RIKTLINJE. Riktlinje för hantering av avvikelser inom äldreomsorgen uniform KUB663 v 1.0, 2010-06-09 RIKTLINJE Version Datum Utfärdat av Godkänt 1 2009-09-24 Eva Franzén, Anneli Hafström, Ann- Eva Franzén, Anneli Hafström, Ann-Helen Helen Svensson Svensson, Ann-Marie Svensson

Läs mer

Riktlinje Riskhantering (Patientsäkerhet)

Riktlinje Riskhantering (Patientsäkerhet) Riktlinjer utarbetade för: Vård- och Omsorgsnämnden Kvalitetsområde: Hälso- och sjukvård Framtagen av ansvarig tjänsteman: Giltig f o m: Medicinskt ansvarig sjuksköterska 2018 06 01 Lagstiftning, föreskrift:

Läs mer

Utredning med anledning av rapporterad brist i utförande av insats (utebliven insats) enligt 14 kap. 3 SoL (Lex Sarah)

Utredning med anledning av rapporterad brist i utförande av insats (utebliven insats) enligt 14 kap. 3 SoL (Lex Sarah) UTREDNING 1 (5) Vår handläggare Lars Olsson, utredare Ert datum Er beteckning Utredning med anledning av rapporterad brist i utförande av insats (utebliven insats) enligt 14 kap. 3 SoL (Lex Sarah) Bakgrund

Läs mer

Pressmeddelande inför äldrenämndens sammanträde

Pressmeddelande inför äldrenämndens sammanträde 2011-02-17 Pressmeddelande Pressmeddelande inför äldrenämndens sammanträde Ärende 2 Aktuell kösituation Den 28 januari hade 18 personer väntat på vårdbostad i mer än tre månader. Tre personer hade väntat

Läs mer

LEDNINGSYSTEM FÖR KVALITET

LEDNINGSYSTEM FÖR KVALITET LEDNINGSYSTEM FÖR KVALITET i Socialtjänsten och den kommunala hälso-och sjukvården Versionshistorik Version Beskrivning Författare Datum 1 Upprättad Ingela Lundberg 2013-03-08 2 Revidering Ingela Lundberg

Läs mer

Rapport Avtalsuppföljning hemtjänst LOV 2018 Sammanställd av socialförvaltningens kvalitetsgrupp

Rapport Avtalsuppföljning hemtjänst LOV 2018 Sammanställd av socialförvaltningens kvalitetsgrupp www.ljungby.se Rapport Avtalsuppföljning hemtjänst LOV 2018 Sammanställd av socialförvaltningens kvalitetsgrupp Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Bakgrund... 3 Metod... 3 Resultat, kommentarer

Läs mer

Framtida medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS) och medicinskt ansvarig för rehabilitering (MAR) organisation i Stockholms stads äldreomsorg

Framtida medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS) och medicinskt ansvarig för rehabilitering (MAR) organisation i Stockholms stads äldreomsorg ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR ÄLDR EOMSORG SID 1 (6) 2010-09-29 Handläggare: Gunweig Högberg Telefon: 08-508 20 505 Till Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd Framtida medicinskt

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse Postiljonen vård och omsorgsboende, egen regi. Postiljonen vård- och omsorgsboende. Dnr: /2019 Sid 1 (6)

Patientsäkerhetsberättelse Postiljonen vård och omsorgsboende, egen regi. Postiljonen vård- och omsorgsboende. Dnr: /2019 Sid 1 (6) Postiljonen vård- och omsorgsboende Dnr: 1.6-164/2019 Sid 1 (6) Ansvarig för upprättande och innehåll: Patrik Mill, verksamhetschef med hälso- och sjukvårdsansvar Postiljonen vård och omsorgsboende, egen

Läs mer