Verksamhetsuppföljning, Gammelgården vårdboende, Kosmo AB, Datum

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamhetsuppföljning, Gammelgården vårdboende, Kosmo AB, Datum 2015-06-16."

Transkript

1 1 (7) Kvalitets- och utvärderingskontoret Dnr ÄN Malin Robertsson Verksamhetsuppföljning, Gammelgården vårdboende, Kosmo AB, Datum Sammanfattning Kvalitets- och utvärderingskontoret har genomfört en förbokad uppföljning på Gammelgårdens vårdboende. Uppföljningen gjordes med anledning av ett extra ersättningsärende där utföraren får betalt för 20 extra vårdtimmar per dygn från och så länge behovet kvarstår dock längst till och med Ersättningen ska täcka extra personalinsatser för en person under den givna tidsperioden. Planeringsledare från kvalitets- och utvärderingskontoret träffade verksamhetschefen på boendet som bland annat redogjorde hur de förstärkt personalgruppen med en person till på natten och även till viss del under dagtid. Dock kunde denna schemaförändring inte utläsas av scheman eller lönelistor enligt verksamhetschefen. Då det inte framgår av extra ersättningsbesluten eller grundavtal hur utförare ska redovisa utförda prestationer i samband med ersättning för extra personalinsatser är dessa problematiska att följa upp. Det går därför inte att säga om de extra 20 timmarna i sin helhet avsätts för brukaren med behov av extra stöd eller är att se som en allmän förstärkning på avdelningen. Besöksadress: Drottninggatan 16, Linköping Postadress: Box 356, Linköping Växel: E-postadress: Kvalitetsochutvarderingskontoret@linkoping.se

2 2 Bakgrund Kosmo AB driver sedan Gammelgårdens vårdboende som har 26 sjukhemsplatser (Dnr Än ). Boendet är beläget i Vikingstad. Avtalet löper i fem år med möjlighet till förlängning i ytterligare två år. Sedan 10 september 2014 får enheten så kallad extra ersättning med 20 timmar per dygn då de har en person med stora omvårdnadsbehov. Extra ersättningen ska täcka extra personal för att tillgodose denne brukares skäliga levnadsnivå. Enligt omsorgskontorets redogörelse har modellen med extra ersättning anammats för att hålla nere vårdprisersättningarna vid anbudsgivning. Det vill säga att utförarna inte behöver ta höjd för extra vårdkrävande personer i upphandlingsförfarandet. Syfte och metod Syfte med uppföljningen var att utröna om personalresurserna stämmer överens med det beslut som äldrenämnden fattat om ersättning för extra insatser i ett individuellt ärende. Kvalitets- och utvärderingskontoret förberedde uppföljningen med att inventera synpunkter och klagomål på boendet samt samråda med socialkontoret gällande deras uppföljning i individärendet. Det fanns klagomål till äldreombudsmannen från anhöriga till den berörda individen under hösten 2014 men inget under Socialkontoret har haft täta individuppföljningar på boendet. Möte bokades med verksamhetschef Vardo Aldemir, planeringsledare Malin Robertsson och Björn Dahlberg träffade Vardo på Gammelgårdens vårdboende Lagstiftning 1 kap. Socialtjänstens mål 1 Samhällets socialtjänst skall på demokratins och solidaritetens grund främja människornas - ekonomiska och sociala trygghet, - jämlikhet i levnadsvillkor, - aktiva deltagande i samhällslivet. Socialtjänsten skall under hänsynstagande till människans ansvar för sin och andras sociala situation inriktas på att frigöra och utveckla enskildas och gruppers egna resurser. Verksamheten skall bygga på respekt för människornas självbestämmanderätt och integritet. 3 kap. Vissa uppgifter inom socialtjänsten, m.m. 3 Insatser inom socialtjänsten ska vara av god kvalitet. För utförande av uppgifter inom socialtjänsten ska det finnas personal med lämplig utbildning och erfarenhet. Kvaliteten i verksamheten ska systematiskt och fortlöpande utvecklas och säkras. Lag (2009:596).

3 3 Verksamhetsuppföljning I ansökan som ligger till grund för äldrenämndens beslut uppger ställföreträdande operativ chef Maria Lagerqvist: Följande boende har ett högre behov av insatser för att tillgodose grundläggande fysiska, psykiska och sociala behov. Likaså när det gäller ansvar för rehabilitering för att behålla den funktionsförmågan som just nu kvarstår Boende f. 45 Diagnos MS. Totalförlamad i hela kroppen. Kan endast röra sitt huvud lite i sidled till höger. Stort omvårdnadsbehov. Rullstolsburen boende som behöver hjälp med all ADL samt matning. Mycket social och vill besöka olika aktiviteter utanför Gammelgårdens vårdbostad. Kan inte påkalla personalens uppmärksamhet genom trygghetslarm eftersom boende har mist förmågan att trycka på larm. Man har testat flera olika larmtyper i samråd med arbetsterapeut och Hjälpmedelscentralen men inte hittat något som fungerar på ett tillfredsställande sätt. Idag använder vi en så kallad Baby-vakt för att den boende ska kunna påkalla hjälp. Den typen av övervakning gör dock att den boende är övervakad hela tiden och att personalen hör allt från den boendes rum. Har dessutom mycket svag röst, så framtiden är oviss om detta larm innebär en trygghet för individen och dennes anhöriga. Behöver assistans alltid med sig. Inflyttning skedde den 15 juli Av de 26 boende på Gammelgården är 21 rullstolsburna och 5 använder sig av rullator, vilket ger en bild av vår situation varav vi ansöker om extra medel. För att möjliggöra ett värdigliv och ett välbefinnande trots svår sjukdom önskar vi få möjligheten att bemanna dygnet runt för denna boende, 24 timmar per dygn så länge behovet kvarstår. I äldrenämndens beslut om extra ersättning Dnr Än , anges: OMSORGSKONTORETS FÖRSLAG TILL BESLUT 1. KOSMO beviljas ersättning för extra personalinsatser med 209 kr per timme för 20 timmar per dygn från och så länge behovet kvarstår dock längst till BAKGRUND KOSMO inkom med ansökan om ersättning för extra personalresurser för en brukare. Ansökan avser extra personalresurser motsvarande 24 timmar per dygn. KOMMUNALA MÅL

4 4 Alla äldre skall känna sig trygga med att vård och stöd finns när behov uppstår. UTREDNING Brukaren flyttade till boendet i juli Brukaren har en omfattande funktionsnedsättning. Möjlighet att larma kan t ex enbart ske genom huvudrörelse. Av genomförandeplanen framgår det att vid ca 25 olika tillfällen per dygn behöver en eller flera insatser utföras. Vid flertalet av insatserna behövs det två personal för att utföra insatsen. Utöver de dagliga insatserna finns behov av ledsagning och medverkan vid aktiviteter utanför boendet vid minst fyra tillfällen per vecka. Mot bakgrund av det omfattande vård- och omsorgsbehovet föreslå omsorgskontoret att extra ersättning beviljas. Ersättningen föreslås utgå med 20 timmar per dygn från den så länge behovet kvarstår, dock längst till Den avtalade vårddygnsersättningen bedöms täcka fyra timmar. Omsorgskontoret kommer i samverkan med KOSMO och i dialog med den enskilde undersöka om tekniska lösningar kan användas. RESURSBEHOV OCH FINANSIERING I äldrenämndens budget finns medel avsatta för att kunna bevilja extra ersättning i särskilda ärenden. SAMRÅD Samråd har skett med socialkontorets biståndsbedömare som bedömer att de insatser som beskrivs i genomförandeplan krävs för att hen skall uppnå skälig levnadsnivå. UPPFÖLJNING OCH UTVÄRDERING KOSMO ansvarar för att informera omsorgskontoret om behoven förändras samt att ev. inkomma med ny ansökan om behovet kvarstår efter Beslut om att förlänga ersättningen fattades , av detta beslut framgår: KOSMO ansöker om fortsatt ersättning för personalinsatser för en person, boende på Gammelgården motsvarande 24 timmar per dygn. Äldrenämnden beslutade den 23 oktober 2014, 170 att bevilja KOSMO, Gammelgården, ersättning med 209 kr per timme för 20 timmar per dygn istället för 24 timmar per dygn som ansökan avsåg under perioden och så länge behovet kvarstår dock längst till och med Den avtalade vårddygns-ersättningen bedömdes täcka fyra timmar. I tjänsteskrivelsen daterad redogör omsorgskontoret för omständigheterna i ärendet.

5 5 Omsorgskontoret bedömer att behovet av de extra personalinsatserna kvarstår och att inget framkommit som föranleder utökning till 24 timmar per dygn. Omsorgskontoret föreslår äldrenämnden besluta att Gammelgården beviljas ersättning för extra personalresurser med 212 kronor per timme, i enlighet med omsorgskontorets fastställda nivå för 2015, för 20 timmar per dygn. Ersättningen föreslås utgå från och så länge behovet kvarstår, dock längst till och med Den avtalade vårddygnsersättningen bedöms täcka fyra timmar. I äldrenämndens budget finns medel avsatta för att kunna bevilja extra ersättning i särskilda ärenden. Uppdrag enligt avtal Boende i vårdbostad ska erbjudas allsidigt personligt och praktiskt stöd. Allt stöd till den enskilde ska ges på ett sådant sätt att den egna förmågan att utföra dagliga aktiviteter bibehålles. Insatserna inom äldreomsorgen ska utformas med utgångspunkt från en helhetssyn på individens samlade behov av service, vård och omsorg och beakta den enskildes sociala, fysiska, medicinska, psykiska och existentiella behov. Insatsen ska möjliggöra kvarboende till livets slut. Insatserna i vårdbostad ska omfatta: Personlig omvårdnad Boservice Rehabilitering/ADL-träning/hjälpmedel Kommunal hälso- och sjukvård Aktiviteter/social gemenskap Erbjudande om samtliga måltider inkl. huvudmål, mellanmål, sondmat, näringstillskott och frukt m.m. Ledsagning Förebyggande insatser mot äldreolycksfall Trygghetslarm och tillgänglighet till personal dygnet runt Information och administration av tandvård Information, samråd och brukarmedverkan Dokumentation/journaler/genomförandeplan Kontaktman Kvarboende Förfrågningsunderlaget anger följande om personalbemanning: Personalbemanning Anbudsgivaren ska säkerställa att verksamheten är bemannad efter brukarnas behov samt att personalen har nödvändig utbildning och lämplighet.

6 6 För att uppnå kraven gällande god omvårdnad, god hälso- och sjukvård, ett rehabiliteringsinriktat arbetssätt, en god måltidsmiljö, en aktiv dag samt kraven på boserviceinsatser krävs en differentierad kompetens och erfarenhet i personalgruppen. I vårdbostad ska personal finnas i den boendes närhet under hela dygnet. Personal ska utan dröjsmål kunna ingripa vid larm samt ha den regelbundna tillsyn som krävs utifrån de boendes psykiska och fysiska tillstånd. Av utvärderingskriterierna framgår: Vid behov nattetid kan extra personal sättas in under kortare eller längre perioder (ex. under ett antal veckor p.g.a. förhöjd vårdtyngd). Kommentar från uppföljningen Vid samtal med verksamhetschef (som tillträtt efter årsskiftet 2015) framkommer att hon har lyssnat på personalen, samt gått bredvid för att kunna bedöma personaltätheten. Därefter har hon tillsatt två extra personal under tidsperioden 15 februari till 15 maj Därefter bedömde hon att en extra personal var tillräckligt. Detta är utöver det som berör personal som finansieras med den extra ersättningen som enheten får från äldrenämnden för en individ med omfattande omvårdnadsbehov. När planeringsledare frågar om scheman för att kunna utläsa hur de 20 timmarna distribueras över dygnet, uppger verksamhetschefen att detta inte går att utläsa från scheman, eftersom de generellt förstärkt personalgruppen som handhar individen. Nattbemanningen är också förstärkt från en till två personer. Verksamhetschefen uppger att hon lägger mycket tid och engagemang i ärendet då det finns aktiva anhöriga, hon har valt att finnas tillgänglig på telefon både på kvällar, helger och andra ledigheter. Vidare har det gjorts satsningar på personalgruppen genom individuella samtal och studier på gruppdynamik och arbetssätt. Bedömning Det finns inga riktlinjer eller bedömningskriterier för vilka individer som kan innefattas av ersättning för extra insatser eller hur länge den kan fortgå. Det går inte att särskilja från uppdragsbeskrivningen i avtalet vilka typer av ärenden som ska eller inte ska innefattas. Avtalet är så skrivet att även extra insatser i individärende skulle kunna inrymmas i grundavtalet. Systemet med att betala ut extra ersättning för särskilt vårdtunga individer har dock funnits under en längre tid och kan därför ses som praxis i Linköpings kommun. Det finns även särskilda medel avsatta för ändamålet i äldrenämndens budget. Även om det inte går att läsa sig till så kan det verka rimligt att det finns individer vars vårdtyngd och behov faller utanför ramarna från det som kan anses normalt. Då det inte finns riktlinjer, eller välformulerade krav i beslutsunderlagen för extra ersättning för särskilt vårdtunga individer blir dessa ärenden svåra att följa upp och utvärdera. Kvalitets- och utvärderingskontoret kan därför inte bedöma om Kosmo AB lever upp till beslutet om extra personalinsatser, 20 timmar per dygn på Gammelgårdens vårdboende. Kosmo AB borde på ett tydligt sätt skulle kunna visa hur de extra resurserna riktas mot aktuell person och är utöver grundbemanning. Något sådant krav finns dock inte i äldrenämndens beslut.

7 7 Åtgärder Då det inte går att följa upp extra insatser utifrån beslut, underlag till beslut eller andra riktlinjer krävs inte några åtgärder från utföraren. Malin Robertsson Planeringsledare Mattias Bly Kvalitets- och utvärderingschef

Verksamhetsuppföljning, Järdalavägens äldreboende, Attendo Sverige AB, Datum

Verksamhetsuppföljning, Järdalavägens äldreboende, Attendo Sverige AB, Datum 1 (8) Kvalitets- och utvärderingskontoret 2016-08-05 Dnr ÄN 2016-476 Malin Robertsson Verksamhetsuppföljning, Järdalavägens äldreboende, Attendo Sverige AB, Datum 2016-08-04. Sammanfattning Vid ett uppföljningsbesök

Läs mer

Verksamhetsuppföljning, nattbemanning demensboenden, 2013-12-18 och 2014-01-15.

Verksamhetsuppföljning, nattbemanning demensboenden, 2013-12-18 och 2014-01-15. 1 (6) Kvalitets- och utvärderingskontoret 2014-01-08 Dnr ÄN 2014-23 Mattias Bly Verksamhetsuppföljning, nattbemanning demensboenden, 2013-12-18 och 2014-01-15. Bakgrund På grund av Socialstyrelsens föreskrifter

Läs mer

Verksamhetsuppföljning, Vasastadens vårdboende, Kosmo AB, ,

Verksamhetsuppföljning, Vasastadens vårdboende, Kosmo AB, , 1 (8) Kvalitets- och utvärderingskontoret 2015-01-14 Dnr ÄN 2015-36 Malin Robertsson Verksamhetsuppföljning, Vasastadens vårdboende, Kosmo AB, 2015-01-14, 2015-02-02. Bakgrund Äldrenämnden har sedan 1

Läs mer

Verksamhetsuppföljning, Linghems vårdboende, Leanlink, Datum 2016-02-24

Verksamhetsuppföljning, Linghems vårdboende, Leanlink, Datum 2016-02-24 1 (5) Kvalitets- och utvärderingskontoret 2016-03-04 Dnr ÄN 2016-170 Mattias Bly Verksamhetsuppföljning, Linghems vårdboende, Leanlink, Datum 2016-02-24 Sammanfattning Kvalitets- och utvärderingskontoret

Läs mer

Äldreomsorg i Stockholms stad. Äldreombudsman Linda Vikman

Äldreomsorg i Stockholms stad. Äldreombudsman Linda Vikman Äldreomsorg i Stockholms stad Äldreombudsman Linda Vikman The Capital of Scandinavia Äldreombudsmannens uppdrag 1 Äldreombudsmannen ska verka för att äldre personer i Stockholms stad har goda levnadsförhållanden

Läs mer

Verksamhetsuppföljning, Ekollongatans vårdboende, Berzelii Vård & Omsorg

Verksamhetsuppföljning, Ekollongatans vårdboende, Berzelii Vård & Omsorg 1 (5) Kvalitets- och utvärderingskontoret 2017-06-07 Dnr ÄN 2017-401 Malin Visell Verksamhetsuppföljning, Ekollongatans vårdboende, Berzelii Vård & Omsorg Sammanfattning MAR och kvalitets- och utvärderingskontoret

Läs mer

Anna Setterström. Omsorgskonsulent Karlstads kommun

Anna Setterström. Omsorgskonsulent Karlstads kommun Anna Setterström Omsorgskonsulent Karlstads kommun 2012-09-25 Omsorgskonsulent Ansvarar för uppföljning och tillsyn i enskilda ärenden enligt SoL och LSS Upprättar riktlinjer och instruktioner enligt SoL

Läs mer

Avtals- och verksamhetsuppföljning 2016

Avtals- och verksamhetsuppföljning 2016 Kvalitet och utvärderingskontoret Dnr ÄN 2016-91 s- och verksamhetsuppföljning 2016 Verksamhet Datum för besök 160510 Deltagare/metod Landeryds vårdboende Metod Uppföljningen genomfördes med förbokat besök

Läs mer

Tillsynsenheten. Administrativ chef MAS/MAR Omsorgskonsulenter Dietist

Tillsynsenheten. Administrativ chef MAS/MAR Omsorgskonsulenter Dietist Tillsynsenheten Administrativ chef MAS/MAR Omsorgskonsulenter Dietist Omsorgskonsulent Tillhör Tillsynsenheten Ansvarar för uppföljning och tillsyn i enskilda ärenden enligt SoL och LSS Upprättar riktlinjer

Läs mer

Avtals- och verksamhetsuppföljning 2016

Avtals- och verksamhetsuppföljning 2016 Kvalitets- och utvärderingskontoret 2016-06-02 Dnr ÄN 2016-407 Jonas Arnoldsson s- och verksamhetsuppföljning 2016 Verksamhet Datum för besök 2016-06-02 Deltagare/metod Bantorgets vårdboende en genomfördes

Läs mer

Vilka rättigheter har Esther och vilka skyldigheter har vi?

Vilka rättigheter har Esther och vilka skyldigheter har vi? Vilka rättigheter har Esther och vilka skyldigheter har vi? Flera lagar som styr O Socialtjänstlagen - SoL O Hälso- och sjukvårdslagen- HSL O Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS

Läs mer

Kvalitetsmål för äldreomsorgen i Tjörns kommun

Kvalitetsmål för äldreomsorgen i Tjörns kommun 2011-03-02 2011-05-25 reviderad SN 2011-05-25 153 SOCIALFÖRVALTNINGEN Kvalitetsmål för äldreomsorgen i Tjörns kommun Äldreomsorgen ska verka för att på demokratins och solidaritetens grund främja Människornas

Läs mer

Hur påverkar lagar och förordningar Esther och det dagliga arbete?

Hur påverkar lagar och förordningar Esther och det dagliga arbete? Hur påverkar lagar och förordningar Esther och det dagliga arbete? Flera lagar som styr Socialtjänstlagen - SoL Hälso- och sjukvårdslagen- HSL Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS

Läs mer

Verksamhetsuppföljning, Valla Park, Attendo Sverige AB, 2014-09-10, 2014-09-23, 2014-10-10.

Verksamhetsuppföljning, Valla Park, Attendo Sverige AB, 2014-09-10, 2014-09-23, 2014-10-10. 1 (5) Kvalitets- och utvärderingskontoret 2014-09-24 Dnr ÄN 2014-415 Malin Robertsson Verksamhetsuppföljning, Valla Park, Attendo Sverige AB, 2014-09-10, 2014-09-23, 2014-10-10. Bakgrund Äldrenämnden har

Läs mer

Tjänsteutlåtande 2010-08-17. DANDERYDS KOMMUN Socialkontoret Handläggare: Millie Lindroth. Svar på motion angående värdighetsgaranti i äldreomsorgen

Tjänsteutlåtande 2010-08-17. DANDERYDS KOMMUN Socialkontoret Handläggare: Millie Lindroth. Svar på motion angående värdighetsgaranti i äldreomsorgen DANDERYDS KOMMUN Socialkontoret Handläggare: Millie Lindroth Tjänsteutlåtande 2010-08-17 1(5) Socialnämnden 2010-08-23 SN 2010/0068 Svar på motion angående värdighetsgaranti i äldreomsorgen Förslag till

Läs mer

Avtals- och verksamhetsuppföljning 2015

Avtals- och verksamhetsuppföljning 2015 Kvalitet och utvärderingskontoret Dnr Än 2016-15 s- och verksamhetsuppföljning 2015 Verksamhet ISA Omsorg AB Datum för besök 2015-11-23 Deltagare/metod Metod Uppföljningen genomfördes via intervjuer med

Läs mer

Verksamhetsuppföljning Åleryd

Verksamhetsuppföljning Åleryd Tjänsteskrivelse 1 (5) 2014-10-06 Omsorgs- och äldreförvaltningen Dnr ÄN 2014-130 Mattias Bly Elisabeth Viman Malin Robertsson Verksamhetsuppföljning Åleryd OMSORGS- OCH ÄLDREFÖRVALTNINGENS FÖRSLAG TILL

Läs mer

KONTORET FÖR HÄLSA, VÅRD OCH OMSORG. Handläggare Datum Diarienummer Charlotta Larsson NHO

KONTORET FÖR HÄLSA, VÅRD OCH OMSORG. Handläggare Datum Diarienummer Charlotta Larsson NHO KOMMUN KONTORET FÖR HÄLSA, VÅRD OCH OMSORG Handläggare Datum Diarienummer Charlotta Larsson 2014-02-28 NHO-2013-0175.31 Oanmäld avtalsuppföljning av Ringgatan 6D Nämnden för hälsa och omsorg Förslag till

Läs mer

Egnahemsgatan 13 VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET

Egnahemsgatan 13 VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Egnahemsgatan 13 VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Välkommen till Egnahemsgatan 13! Det är vård- och omsorgsnämnden som har ansvar för kommunens äldre- och funktionshindersomsorg. I vård- och omsorgsnämndens servicedeklarationer

Läs mer

Skärlundagatan 8 VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET

Skärlundagatan 8 VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Skärlundagatan 8 VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Välkommen till Skärlundagatan 8! Det är vård- och omsorgsnämnden som har ansvar för kommunens äldre- och funktionshindersomsorg. I vård- och omsorgsnämndens servicedeklarationer

Läs mer

Kvalitetskrav. i bostad med särskild service för vuxna enligt LSS exklusive annan särskilt anpassad bostad i Varbergs kommun

Kvalitetskrav. i bostad med särskild service för vuxna enligt LSS exklusive annan särskilt anpassad bostad i Varbergs kommun Kvalitetskrav i bostad med särskild service för vuxna enligt LSS exklusive annan särskilt anpassad bostad i Varbergs kommun RIKTLINJER Följande kvalitetskrav för bostäder med särskild service för vuxna

Läs mer

Avtals- och verksamhetsuppföljning (2016)

Avtals- och verksamhetsuppföljning (2016) Kvalitet och utvärderingskontoret 2016-04-20 Dnr Än 2016-314 Malin Robertsson Maria Svensson Jonas Arnoldsson s- och verksamhetsuppföljning (2016) Verksamhet Datum för besök 2016-04-20 Deltagare/metod

Läs mer

Åleryds vårdboende, Attendo Sverige AB, ställningstagande till avtalsvite (sanktionsavgift)

Åleryds vårdboende, Attendo Sverige AB, ställningstagande till avtalsvite (sanktionsavgift) TJÄNSTESKRIVELSE 1 (8) 2014-08-19 Kvalitets- och utvärderingskontoret Dnr Än 2014-130 Mattias Bly Malin Robertsson Äldrenämnden Åleryds vårdboende, Attendo Sverige AB, ställningstagande till avtalsvite

Läs mer

Biståndshandläggning November 2016 Äldreomsorgens nationella värdegrund 5 kap. 4 socialtjänstlagen (2001:453,SoL) Socialtjänstens omsorg om äldre ska inriktas på att äldre personer får leva ett värdigt

Läs mer

Kvalitetsdeklarationer och Kvalitetskrav. för kunder. i dagverksamhet med social inriktning och demensinriktning.

Kvalitetsdeklarationer och Kvalitetskrav. för kunder. i dagverksamhet med social inriktning och demensinriktning. Kvalitetsdeklarationer och Kvalitetskrav för kunder i dagverksamhet med social inriktning och demensinriktning i Varbergs kommun KVALITETSDEKLARATIONER Varbergs kommun har som en av sina strategiska målsättningar

Läs mer

Ledningssystem för kvalitet i verksamhet enligt SoL, LVU, LVM och LSS

Ledningssystem för kvalitet i verksamhet enligt SoL, LVU, LVM och LSS 2008-07-04 Socialnämnd Eva Martinsson Andersson Planeringsledare Ledningssystem för kvalitet i verksamhet enligt SoL, LVU, LVM och LSS Bakgrund År 2006 utkom socialstyrelsens föreskrifter och allmänna

Läs mer

Kvalitetsuppföljningsplan 2015

Kvalitetsuppföljningsplan 2015 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (8) 2014-11-04 Kvalitets- och utvärderingskontoret Dnr Än 2014-480 Mattias Bly Äldrenämnden Kvalitetsuppföljningsplan 2015 OMSORG- OCH ÄLDREFÖRVALTNINGENS FÖRSLAG TILL BESLUT 1. Äldrenämnden

Läs mer

RIKTLINJER BOENDESTÖD

RIKTLINJER BOENDESTÖD RIKTLINJER BOENDESTÖD Handläggningsstöd och riktlinjer för biståndsbedömning i Laxå kommun DEN 28 MAJ 2019 LAXÅ KOMMUN Innehåll 1 Inledning... 2 1.1 Riktlinjernas syfte... 2 1.2 Avgränsning... 2 2 Lagstiftning...

Läs mer

Omsorg om funktionshindrade och Bistånds- och avgiftsenheten

Omsorg om funktionshindrade och Bistånds- och avgiftsenheten Omsorg om funktionshindrade och Bistånds- och avgiftsenheten Verksamhetschef Bistånd och avgifter Områdeschef SoL Socialpsykiatri Områdeschef LSS Boende/ Sysselsättning Områdeschef LSS Boende/ Pers ass

Läs mer

Bemötande Äldreomsorg

Bemötande Äldreomsorg Bemötande Äldreomsorg dig som har insatser inom äldreomsorgen. Det första mötet är ofta avgörande för att en relation ska ha förutsättningar att bli bra. Äldreomsorgens insatser ska vara individuellt anpassade

Läs mer

Riktlinje för ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete

Riktlinje för ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Riktlinje för ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Socialnämnden Riktlinje för ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete xx Fastställd Socialnämnden 2014-05-07 Reviderad - Produktion Socialförvaltningen

Läs mer

Dnr 2015/213 Svar till IVO gällande tillsyn på Tallbohovs äldreboende

Dnr 2015/213 Svar till IVO gällande tillsyn på Tallbohovs äldreboende TJÄNSTESKRIVELSE 1 (8) 2015-07-12 Dnr 2015/213 Svar till IVO gällande tillsyn på Tallbohovs äldreboende Förslag till beslut Socialförvaltningens förslag 1. Socialnämnden godkänner förvaltningens redovisning

Läs mer

Avtals- och verksamhetsuppföljning (2016)

Avtals- och verksamhetsuppföljning (2016) Kvalitet och utvärderingskontoret 2016-04-26 Dnr Än 2016-317 Malin Robertsson Maria Svensson Jonas Arnoldsson s- och verksamhetsuppföljning (2016) Verksamhet Blåklints Omsorg Datum för besök 2016-04-25

Läs mer

Äldrenämndens Kvalitetsuppföljningsplan 2016

Äldrenämndens Kvalitetsuppföljningsplan 2016 Kvalitetsuppföljningsplan 2016 Linköpings kommun linkoping.se Diarienummer: Än 2015-665 Dokumentansvarig: Mattias Bly Sökord: 2 (9) Innehåll Innehåll 1 Bakgrund 4 2 Samverkan med upphandlings och uppföljningsenhet

Läs mer

Vård och omsorg. Äldreomsorg, handikappomsorg, hälso- och sjukvård

Vård och omsorg. Äldreomsorg, handikappomsorg, hälso- och sjukvård e c i v r e S i t n a r a g Vård och omsorg Äldreomsorg, handikappomsorg, hälso- och sjukvård Servicegaranti Vård och omsorg Äldreomsorg Du som har kontakt med oss skall möta en kunnig och vänlig personal,

Läs mer

Bemötande Äldreomsorg

Bemötande Äldreomsorg Bemötande Äldreomsorg En service- och är ett löfte om innehåll och kvalitet på dig som har insatser inom äldreomsorgen. Det första mötet är ofta avgörande för att en relation ska ha förutsättningar att

Läs mer

Avtals- och verksamhetsuppföljning 2015

Avtals- och verksamhetsuppföljning 2015 Kvalitet och utvärderingskontoret Dnr Än 2015-430 s- och verksamhetsuppföljning 2015 Verksamhet Datum för besök 2015-06-23 Deltagare/metod Humana hemtjänst, Ramstorp Metod Uppföljningen genomfördes via

Läs mer

Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om ansvaret för äldre personer och bemanning i särskilda boenden;

Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om ansvaret för äldre personer och bemanning i särskilda boenden; 1 2014-11-11 SOSFS 2015:XX (S) Utkom från trycket den 2015 Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om ansvaret för äldre personer och bemanning i särskilda boenden; beslutade den XX XX 2015. Socialstyrelsen

Läs mer

Det här kan du förvänta dig av äldreomsorgen i Norrtälje kommun

Det här kan du förvänta dig av äldreomsorgen i Norrtälje kommun Det här kan du förvänta dig av äldreomsorgen i Norrtälje kommun Värdigt liv och välbefinnande Enligt socialtjänstlagen ska all personal i äldreomsorgen arbeta för att du får ett värdigt liv och känna välbefinnande.

Läs mer

KVALITETSKRITERIER FÖR PERSONLIG ASSISTANS SOM UTFÖRS AV ÖSTRA GÖINGE KOMMUN

KVALITETSKRITERIER FÖR PERSONLIG ASSISTANS SOM UTFÖRS AV ÖSTRA GÖINGE KOMMUN Produktion KVALITETSKRITERIER FÖR PERSONLIG ASSISTANS SOM UTFÖRS AV ÖSTRA GÖINGE KOMMUN Kriterierna gäller från 2009-10-01 Storgatan 4 280 60 Broby Växel: 044-775 60 00 Fax: 044-775 62 90 Plusgiro: 8 46

Läs mer

Varje medarbetare har ansvar för att inom sin enhet aktivt delta i verksamhetens utvärdering

Varje medarbetare har ansvar för att inom sin enhet aktivt delta i verksamhetens utvärdering Samverkan och samarbete det finns rutiner som tydliggör ansvaret för samarbete internt och externt, som gäller den enskildes behov av insatser vad avser t ex överföring av information hur samverkan ska

Läs mer

Handläggare Datum Diarienummer Eva Erikson ALN Planerad avtalsuppföljning vid Nyby hemvård, utförare Vård och Omsorg

Handläggare Datum Diarienummer Eva Erikson ALN Planerad avtalsuppföljning vid Nyby hemvård, utförare Vård och Omsorg Uppsala T»KOMMUN ÄLDREFÖRVALTNINGEN 3.0 Handläggare Datum Diarienummer Eva Erikson 2015-01-30 ALN-2014-0354.30 Äldrenämnden Planerad avtalsuppföljning vid Nyby hemvård, utförare Vård och Omsorg Förslag

Läs mer

Bemötande Äldreomsorg

Bemötande Äldreomsorg Bemötande Äldreomsorg som du kan förvänta dig av socialtjänsten. Garantin gäller för dig som har insatser inom äldreomsorgen. Det första mötet är ofta avgörande för att en relation ska ha förutsättningar

Läs mer

Kvalitetskrav för daglig verksamhet och sysselsättning i Varbergs kommun

Kvalitetskrav för daglig verksamhet och sysselsättning i Varbergs kommun Kvalitetskrav för daglig verksamhet och sysselsättning i Varbergs kommun RIKTLINJER Följande kvalitetskrav för daglig verksamhet enligt lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade (LSS) och för

Läs mer

Anmälan av verksamhetsuppföljning gällande vård- och omsorgsboende samt dagverksamhet på uppdrag av Äldrenämnden 2013

Anmälan av verksamhetsuppföljning gällande vård- och omsorgsboende samt dagverksamhet på uppdrag av Äldrenämnden 2013 Skärholmens stadsdelsförvaltning Socialtjänsten Anmälningsärende Sida 1 (6) 2014-01-20 Handläggare Rana Saegh Telefon: 08-508 24 511 Till Skärholmens stadsdelsnämnd Öppna delen Anmälan av verksamhetsuppföljning

Läs mer

Insatsen vård- och omsorgsboende

Insatsen vård- och omsorgsboende Socialförvaltningen Insatsen vård- och omsorgsboende Tjänstedeklaration Beslutad av socialnämnden 2013-06-13, 80. Varför tjänstedeklarationer? Insatsen vård- och omsorgsboende Vi vill förtydliga vad våra

Läs mer

Bemötande Äldreomsorg

Bemötande Äldreomsorg Bemötande Äldreomsorg som du kan förvänta dig av socialtjänsten. Garantin gäller för dig som har insatser inom äldreomsorgen. Det första mötet är ofta avgörande för att en relation ska ha förutsättningar

Läs mer

Service- och värdighetsgarantier

Service- och värdighetsgarantier 1(6) Service- och värdighetsgarantier Antagna av socialnämnden 2016-11-23 160 Vårt gemensamma mål Du som har kontakt med oss som arbetar inom Socialtjänsten i Mullsjö kommun ska möta en kunnig och vänlig

Läs mer

BESLUT. Ansökan om tillstånd att bedriva enskild verksamhet enligt lag (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade,

BESLUT. Ansökan om tillstånd att bedriva enskild verksamhet enligt lag (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade, BESLUT 2013-11-06 Dnr 1(7) Akida Omsorg AB Skogsbacken 21 172 41 Sundbyberg Ansökan om tillstånd att bedriva enskild verksamhet enligt lag (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade, (LSS)

Läs mer

Dnr 2017/150 Avgiftsbefriad avlösning för anhörigvårdare förslag till politiker

Dnr 2017/150 Avgiftsbefriad avlösning för anhörigvårdare förslag till politiker TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2017-08-28 Dnr 2017/150 Avgiftsbefriad avlösning för anhörigvårdare förslag till politiker Förslag till beslut Socialförvaltningens förslag 1. Socialnämnden föreslår att kommunstyrelsen

Läs mer

Riktlinjer för bistånd till ensamkommande barn. 1 Inledning... 3

Riktlinjer för bistånd till ensamkommande barn. 1 Inledning... 3 RIKTLINJE Riktlinjer för bistånd till ensamkommande barn Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Särskilda förutsättningar... 3 2.1 Barns behov i centrum - BBIC... 3 2.2 Evidensbaserad praktik... 3 3 Jourhem...

Läs mer

2010-02-23 SIDAN 1. Kundval-/ valfrihetssystem - upphandling och uppföljning inom äldreomsorgen

2010-02-23 SIDAN 1. Kundval-/ valfrihetssystem - upphandling och uppföljning inom äldreomsorgen SIDAN 1 Kundval-/ valfrihetssystem - upphandling och uppföljning inom äldreomsorgen Kundval- /valfrihetssystem Hemtjänst 1 januari 2002 Ledsagning och avlösning 1 januari 2002 Vård- och omsorgsboende 1

Läs mer

Verksamhetsuppföljning, Enkätundersökning Semester/aktiviteter LSS.

Verksamhetsuppföljning, Enkätundersökning Semester/aktiviteter LSS. 1 (5) Kvalitets och utvärderingskontoret 20150910 Dnr ON 2015284 Björn Skoog Verksamhetsuppföljning, Enkätundersökning Semester/aktiviteter LSS. Bakgrund Omsorgsnämnden beslutar ligen om en kvalitetsuppföljningsplan

Läs mer

Skärlundagatan 8. norrkoping.se

Skärlundagatan 8. norrkoping.se Skärlundagatan 8 norrkoping.se Välkommen till Skärlundagatan 8! Det är vård- och omsorgsnämnden som har ansvar för kommunens äldre- och funktionshindersomsorg. I vård- och omsorgsnämndens servicedeklarationer

Läs mer

Riktlinjer för biståndsbedömning enligt socialtjänstlagen inom omsorgen om äldre och funktionshindrade

Riktlinjer för biståndsbedömning enligt socialtjänstlagen inom omsorgen om äldre och funktionshindrade Riktlinjer för biståndsbedömning enligt socialtjänstlagen inom omsorgen om äldre och funktionshindrade Innehållsförteckning Inledning 2 Syfte 2 Grundläggande utgångspunkter för rätten till bistånd 2 Dokumentation

Läs mer

Kvalitetsmål för barn- och familjeavdelningen i Tjörns kommun

Kvalitetsmål för barn- och familjeavdelningen i Tjörns kommun 2011-04-27 SN 127 SOCIALFÖRVALTNINGEN Kvalitetsmål för barn- och familjeavdelningen i Tjörns kommun Den kommunala socialförvaltningens barn- och familjeavdelning ska verka för att på barn och unga växer

Läs mer

Riktlinjer för insatser och tjänster för äldre och personer med funktionsnedsättning. Socialnämnden, Motala kommun

Riktlinjer för insatser och tjänster för äldre och personer med funktionsnedsättning. Socialnämnden, Motala kommun Riktlinjer för insatser och tjänster för äldre och personer med funktionsnedsättning Socialnämnden, Motala kommun Beslutsinstans: Socialnämnden Diarienummer: 14/SN 0184 Datum: 2015-02-11 Paragraf: SN 29

Läs mer

Yttrande över förslag till utskottsinitiativ ifråga om krav på bemanning för en god äldreomsorg

Yttrande över förslag till utskottsinitiativ ifråga om krav på bemanning för en god äldreomsorg 2012-01-16 Dnr 42107/2011 1(7) Avdelningen för regler och tillstånd Birgitta Resenius Birgitta.resenius@socialstyrelsen.se Riksdagens socialutskott 100 12 STOCKHOLM Yttrande över förslag till utskottsinitiativ

Läs mer

Bilaga 1 Dnr SN 2013/298. Socialnämndens strategi för. VÅRD och OMSORG. Gäller från och med

Bilaga 1 Dnr SN 2013/298. Socialnämndens strategi för. VÅRD och OMSORG. Gäller från och med Bilaga 1 Dnr SN 2013/298 Socialnämndens strategi för VÅRD och OMSORG Gäller från och med 2014-01-01 1 Förord Denna strategi för vård och omsorg redovisar den övergripande och långsiktiga inriktningen för

Läs mer

Avtals- och verksamhetsuppföljning (2016)

Avtals- och verksamhetsuppföljning (2016) Kvalitet och utvärderingskontoret 2016-04-20 Dnr Än 2016-316 Malin Robertsson Maria Svensson Jonas Arnoldsson s- och verksamhetsuppföljning (2016) Verksamhet Datum för besök 2016-04-20 Deltagare/metod

Läs mer

Kriterierna gäller från 2012-01-01

Kriterierna gäller från 2012-01-01 Fastställt av Omsorgs- och utbildningsutskottet 2011-10-20 104 Kriterierna gäller från 2012-01-01 Följande kvalitetskriterier för hemtjänst i ordinärt boende i Östra Göinge kommun är antagna av kommunstyrelsens

Läs mer

Socialstyrelsens allmänna råd om värdegrunden i socialtjänstens omsorg om äldre

Socialstyrelsens allmänna råd om värdegrunden i socialtjänstens omsorg om äldre Meddelandeblad Mottagare: Kommuner: nämnder med ansvar för verksamheter inom socialtjänsten, förvaltningschefer Huvudmän för yrkesmässigt bedrivna enskilda verksamheter inom socialtjänsten Nr 3/2012 Februari

Läs mer

INFORMATION FRÅN ENHETEN FÖR BISTÅND OCH STÖD VÅR OMSORG -DIN TRYGGHET

INFORMATION FRÅN ENHETEN FÖR BISTÅND OCH STÖD VÅR OMSORG -DIN TRYGGHET INFORMATION FRÅN ENHETEN FÖR BISTÅND OCH STÖD VÅR OMSORG -DIN TRYGGHET SOCIALTJÄNSTLAGEN (SOL) 4 KAPITLET RÄTTEN TILL BISTÅND 1 Den som inte själv kan tillgodose sina behov eller kan få dem tillgodosedda

Läs mer

Riktlinjer för social dokumentation

Riktlinjer för social dokumentation Riktlinjer för social dokumentation Februari 2011 1 Juni 2011 Inledning Omvårdnadsförvaltningens Riktlinjer för social dokumentation reglerar hur genomförandet av beviljade insatser till äldre personer

Läs mer

Vad får vi för pengarna? Omsorgsnämnd Äldrenämnd

Vad får vi för pengarna? Omsorgsnämnd Äldrenämnd Vad får vi för pengarna? Omsorgsnämnd Äldrenämnd Omsorgsnämnd Förebyggande insatser samt insatser till personer med psykosocial problemtik samt psykisk eller fysisk funktionsnedsättning. Ungefär 7 500

Läs mer

Verksamhetsuppföljning Leanlink, LSS Funktionsstöd, Boställsgatan

Verksamhetsuppföljning Leanlink, LSS Funktionsstöd, Boställsgatan 1 (6) Kvalitets- och utvärderingskontoret 2014-12-09 Dnr 2014-340 Björn Skoog Sari Hammarfrid Verksamhetsuppföljning Leanlink, LSS Funktionsstöd, Boställsgatan 17 Sammanfattning Uppföljningen har genomförts

Läs mer

Lokala värdighetsgarantier inom äldreomsorgen i Norrköpings kommun

Lokala värdighetsgarantier inom äldreomsorgen i Norrköpings kommun Lokala värdighetsgarantier inom äldreomsorgen i Norrköpings kommun VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Lokala värdighetsgarantier i Norrköping Värdigt liv och välbefinnande Nationella värdegrunden Enligt ett tillägg

Läs mer

Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om ansvaret för personer med demenssjukdom och bemanning i särskilda boenden;

Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om ansvaret för personer med demenssjukdom och bemanning i särskilda boenden; 1 SOSFS 2012:xx (S) Utkom från trycket den 2012 Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om ansvaret för personer med demenssjukdom och bemanning i särskilda boenden; beslutade den 26 juni 2012.

Läs mer

Vård- och omsorgsboende för äldre i Falu kommun

Vård- och omsorgsboende för äldre i Falu kommun falun.se/omvårdnadsförvaltningen Trygghet Inflytande Gott bemötande Vård- och omsorgsboende för äldre i Falu kommun Innehåll Anvisning av lägenhet...5 Att ansöka om och få lägenhet...4 Att bo i vård- och

Läs mer

Lagstiftning inom missbrukarvården SoL, LVU och LVM. Johan Dahlström Kurator Beroendecentrum, avdelning 1 Malmö

Lagstiftning inom missbrukarvården SoL, LVU och LVM. Johan Dahlström Kurator Beroendecentrum, avdelning 1 Malmö Lagstiftning inom missbrukarvården SoL, LVU och LVM Johan Dahlström Kurator Beroendecentrum, avdelning 1 Malmö Socialtjänstlagen (SoL) 1 kap. Socialtjänstens mål 1 Samhällets socialtjänst skall på demokratins

Läs mer

Nyhetsbrev Trygghetsteam

Nyhetsbrev Trygghetsteam Nyhetsbrev Trygghetsteam Utfärdad av: Marie-Louise Pilemalm, Sida 1 av 5 Innehållsförteckning 1 Start av Trygghetsteam... 3 2 Vilka ingår i Trygghetsteamet... 3 3 Bakgrund varför Trygghetsteam... 3 4 Målgrupp...

Läs mer

Foto Maria Carlsson. Scandinav.se. Äldreomsorg i Borås Stad. Förebyggande insatser, service, omsorg, hälso- och sjukvård samt rehabilitering

Foto Maria Carlsson. Scandinav.se. Äldreomsorg i Borås Stad. Förebyggande insatser, service, omsorg, hälso- och sjukvård samt rehabilitering Scandinav.se Foto Maria Carlsson Äldreomsorg i Borås Stad Förebyggande insatser, service, omsorg, hälso- och sjukvård samt rehabilitering Du som är äldre ska ha möjlighet att leva ett gott liv var dag.

Läs mer

Verksamhetsuppföljning, övergripande sammanställning av personalens utbildningsnivå, gällande omsorgsnämndens boenden, enkät 2015 sammanställt 2016.

Verksamhetsuppföljning, övergripande sammanställning av personalens utbildningsnivå, gällande omsorgsnämndens boenden, enkät 2015 sammanställt 2016. 1 (5) Kvalitets- och utvärderingskontoret 2016-11-10 Dnr ON 2016-511 Malin Robertsson Verksamhetsuppföljning, övergripande sammanställning av personalens utbildningsnivå, gällande omsorgsnämndens boenden,

Läs mer

Omsorgs-och arbetsmarknadsnämnden antar föreslagna revideringar i delegeringsordningen att gälla från och med

Omsorgs-och arbetsmarknadsnämnden antar föreslagna revideringar i delegeringsordningen att gälla från och med TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(9) Sektor arbete, trygghet och omsorg Diarienummer: OAN.2015.59 Datum: 2015-09-08 Verksamhetschef Äldreomsorg Ann-Sofie Borg E-post: ann-sofie.borg@ale.se Omsorgs- och arbetsmarknadsnämnden

Läs mer

Kontaktmannaskap. sid. 1 av 5. Styrdokument Riktlinjer Dokumentansvarig SAS Skribent SAS. Gäller från och med

Kontaktmannaskap. sid. 1 av 5. Styrdokument Riktlinjer Dokumentansvarig SAS Skribent SAS. Gäller från och med Kontaktmannaskap Styrdokument Riktlinjer Dokumentansvarig SAS Skribent SAS Beslutat av Förvaltningschef Gäller för Vård- och omsorgsförvaltningen Gäller från och med Senast reviderad 2019-05-06 sid. 1

Läs mer

Vård och omsorgsförvaltningens organisation

Vård och omsorgsförvaltningens organisation Vård och omsorgsförvaltningens organisation Organisationen vof Förvaltningschef Marita Edlund Stab, IT Per Thulin, Förvaltningssekreterare/utredare Sangrid vvon Zedtwitz-Liebenstein Områdeschefer Område

Läs mer

Ersättningsnivåer för dagverksamheter

Ersättningsnivåer för dagverksamheter 2016-09-02 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr ÄLN 2015/12 Äldrenämnden Ersättningsnivåer för dagverksamheter Förslag till beslut 1. Äldrenämnden beslutar att de tre ersättningsnivåerna för dagverksamheter tas

Läs mer

Centralupphandling av Vård- och omsorgsboenden Henrik Svenonius /2010

Centralupphandling av Vård- och omsorgsboenden Henrik Svenonius /2010 Utvärderingsrapport 2010-05-24 Upphandlingsansvarig Upphandling Stockholms stad Centralupphandling av Vård- och omsorgsboenden Henrik Svenonius 125-102/2010 Symbolförklaring: Texten ingår i annonsen Texten/frågan

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse Postiljonen vård och omsorgsboende, egen regi. Postiljonen vård- och omsorgsboende. Dnr: /2019 Sid 1 (6)

Patientsäkerhetsberättelse Postiljonen vård och omsorgsboende, egen regi. Postiljonen vård- och omsorgsboende. Dnr: /2019 Sid 1 (6) Postiljonen vård- och omsorgsboende Dnr: 1.6-164/2019 Sid 1 (6) Ansvarig för upprättande och innehåll: Patrik Mill, verksamhetschef med hälso- och sjukvårdsansvar Postiljonen vård och omsorgsboende, egen

Läs mer

Tjänsteutlåtande Mobila trygghetslarm med GPS

Tjänsteutlåtande Mobila trygghetslarm med GPS Habilitering & Hjälpmedel TJÄNSTEUTLÅTANDE D A T U M D I A R I E N R Eva Andrén 2015-05-11 SOVIS15-053 Tjänsteutlåtande Mobila trygghetslarm med GPS Förslag till beslut Den gemensamma nämnden för samverkan

Läs mer

LÄMPLIG BEMANNING i boende särskilt avsett för personer med demenssjukdom

LÄMPLIG BEMANNING i boende särskilt avsett för personer med demenssjukdom LÄMPLIG BEMANNING i boende särskilt avsett för personer med demenssjukdom Rapporter/Stiftelsen Stockholms läns Äldrecentrum; 2010:10 www.aldrecentrum.se Vårt uppdrag Uppdrag från kommunfullmäktige i Stockholms

Läs mer

Förbättrat arbetssätt för beställare och utförare av hemtjänst i Stockholms stad

Förbättrat arbetssätt för beställare och utförare av hemtjänst i Stockholms stad 2017 Förbättrat arbetssätt för beställare och utförare av hemtjänst i Stockholms stad 1 Nytt förbättrat arbetssätt för hemtjänsten Nu inför vi ett nytt förbättrat arbetssätt för hemtjänsten i Stockholms

Läs mer

Socialnämndens inriktningsmål/effektmål

Socialnämndens inriktningsmål/effektmål Socialnämndens inriktningsmål/effektmål Höörs Kommuns Socialtjänst Vision Vi är den naturliga kunskapsparten inom samhällsplaneringen. Vi säkerställer en god kvalitet genom en aktiv medborgardialog och

Läs mer

VÅRD & OMSORG. Skol-, kultur och socialnämndens plan för verksamheten

VÅRD & OMSORG. Skol-, kultur och socialnämndens plan för verksamheten Skol-, kultur och socialnämndens plan för verksamheten VÅRD & OMSORG Gäller perioden 2006-01-01 2008-12-31 enligt beslut i kommunfullmäktige 2005-12-18 153 1 Förord I denna plan för Vård & Omsorg redovisas

Läs mer

Riktlinjer för insatser och tjänster för äldre och personer med funktionsnedsättning. Socialnämnden, Motala kommun

Riktlinjer för insatser och tjänster för äldre och personer med funktionsnedsättning. Socialnämnden, Motala kommun Riktlinjer för insatser och tjänster för äldre och personer med funktionsnedsättning Socialnämnden, Motala kommun Beslutsinstans: Socialnämnden Diarienummer: 14/SN 0184 Datum: 2015-02-11 Paragraf: SN 29

Läs mer

Piren. Hjo kommuns korttidsavdelning

Piren. Hjo kommuns korttidsavdelning Piren Hjo kommuns korttidsavdelning Lite fakta om Piren Piren ligger på andra våning i samma byggnad som Sjöryds äldreboende med närhet till Stadsparken och Vättern. Du ansöker hos biståndshandläggaren

Läs mer

Verksamhetsmål för äldrenämnden

Verksamhetsmål för äldrenämnden Verksamhetsmål för äldrenämnden 1 Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING SID INLEDNING 3 VERKSAMHETSIDÉ Vad gör nämnden och för vem 4 VISION Vad vill vi 6 MÅL Vad ska göras och vilka resultat ska uppnås

Läs mer

OCKELBO KOMMUN Socialförvaltningen. Bostad med särskild service

OCKELBO KOMMUN Socialförvaltningen. Bostad med särskild service OCKELBO KOMMUN Socialförvaltningen Bostad med särskild service INNEHÅLL 3 Vad erbjuder gruppboende 3 Vad erbjuder servicebostad 4 Vad erbjuder särskilt anpassad bostad 4 Gemensamhetslokaler 5 Hyreskontrakt

Läs mer

Förslag på ersättningsmodell för basservice i vård- och omsorgsboende för medflyttande make/maka som inte har några omvårdnadsbehov.

Förslag på ersättningsmodell för basservice i vård- och omsorgsboende för medflyttande make/maka som inte har några omvårdnadsbehov. STADSLEDNINGSKONTORET FÖRNYELSEAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) 2011-05-30 Handläggare: Anneli Hilmersson Telefon: 08-508 29 470 Till Kommunstyrelsen Förslag på ersättningsmodell för basservice i

Läs mer

Kvalitetsdeklarationer för. Hemtjänst. i Varbergs kommun

Kvalitetsdeklarationer för. Hemtjänst. i Varbergs kommun Kvalitetsdeklarationer för Hemtjänst i Varbergs kommun Kort om kvalitetsdeklarationer Varbergs kommun ska vara en bra kommun att leva i. Ett av kommunens prioriterade mål är Bättre hälsa genom att inspirera

Läs mer

Förlängning av internavtal med Styrelsen Uppsala vård och omsorg avseende Villa Djurgården 2016-01-01 2016-12-31

Förlängning av internavtal med Styrelsen Uppsala vård och omsorg avseende Villa Djurgården 2016-01-01 2016-12-31 SOCIALFÖRVALTNINGEN Handläggare Edlund Johan Datum 2015-11-23 Diarienummer SCN-2015-0360 Socialnämnden Förlängning av internavtal med Styrelsen Uppsala vård och omsorg avseende Villa Djurgården 2016-01-01

Läs mer

Svar på remiss om Betänkandet SOU 2017:21 Läs mig! Nationell kvalitetsplan för vård och omsorg om äldre

Svar på remiss om Betänkandet SOU 2017:21 Läs mig! Nationell kvalitetsplan för vård och omsorg om äldre Skärholmens stadsdelsförvaltning Avdelningen för äldre, personer med funktionsnedsättning och socialpsykiatri Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2017-07-03 Handläggare Nicoletta Zoannos Telefon: 08-508 24 594

Läs mer

2015-01-16 Anna Spångmark

2015-01-16 Anna Spångmark UPPFÖLJNING AV BESLUT enligt Lagen och om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS)och Socialtjänstlagen för personer under 65 år. Enheten för funktionsnedsättning 2015-01-16 Anna Spångmark Innehållsförteckning

Läs mer

Kvalitetsmål för Äldreomsorgen

Kvalitetsmål för Äldreomsorgen Kvalitetsmål för Äldreomsorgen Kvalitetsmål för äldreomsorgen i Klippans kommun Kvalitetsmålen är fastställda av socialnämnden 2010-12-07. Äldreomsorgen skall bedrivas i enlighet med socialtjänstlagen,

Läs mer

Kundval inom hemtjänsten. Välj mellan kommunal eller privat utförare

Kundval inom hemtjänsten. Välj mellan kommunal eller privat utförare Kundval inom hemtjänsten Välj mellan kommunal eller privat utförare Innehåll Kundval Hemtjänst Hemsjukvård Privat utförare Kommunal utförare Valet Kommunens ansvar I 3 I 3 I 4 I 5 I 5 I 5 I 6 På följande

Läs mer

Välkommen till äldreomsorgen i Karlskrona kommun

Välkommen till äldreomsorgen i Karlskrona kommun Välkommen till äldreomsorgen i Karlskrona kommun 1 Denna broschyr har arbetats fram av Birgitta Håkansson, Margareta Olsson, Eleonore Steenari och Ewa Axén Gustavsson, Äldreförvaltningen våren 2004 Layout,

Läs mer

Hemtjänst i Båstads kommun

Hemtjänst i Båstads kommun Hemtjänst i Båstads kommun Fotograf: Lars Bygdemark Vår verksamhetsidé Vård och omsorg i Båstads kommun ska präglas av respekt, värdighet, trygghet och professionalism. Vad är hemtjänst? Kommunen har enligt

Läs mer

Stöd till personer med funktionsnedsättning

Stöd till personer med funktionsnedsättning Stöd till personer med funktionsnedsättning i Lessebo kommun Stöd till personer med funktionsnedsättning Omsorgen om personer med funktionsnedsättning (OF) erbjuder en rad olika stöd till personer med

Läs mer

LOKALA VÄRDIGHETSGARANTIER

LOKALA VÄRDIGHETSGARANTIER LOKALA VÄRDIGHETSGARANTIER Äldreomsorg, Vadstena Kommun Antagen av socialnämnden den 16 oktober 2012, 117 Dnr 2012/100-730, 2012.1036 INNEHÅLL Bakgrund... 3 Nationellt... 3 Vadstena... 4 Värdegrund för

Läs mer

Förvaltningens förslag till beslut

Förvaltningens förslag till beslut Kungsholmens stadsdelsförvaltning Stöd till resultatstyrning Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2014-02-18 Handläggare Christina Egerbrandt Telefon: 08-508 08 032 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd Sammanträde

Läs mer