AI, musik & PLCGalgoritmen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "AI, musik & PLCGalgoritmen"

Transkript

1 LINKOPINGS UNIVERSITET, IDA AI, musik & PLCGalgoritmen AI inom en artistisk domän sarwi387 9/18/2012

2 ABSTRAKT AI har anpassats på de flesta naturvetenskapliga ämnen tidigare men man har de senaste årtionden visat att AI även går att appliceras på en artistisk domän som musik. Man vill inom denna typ av forskning använda metoder inom AI för att studera det komplexa fenomenet i utförande av uttrycksfull, expressiv musik.

3 INLEDNING AI och musik är ett stort tvärvetenskapligt forskningsprojekt där ett av målen är att använda AI för att öka förståelsen för komplexa artistiska fenomen. Man studerar de fundamentala principerna i expressiv musik genom att analysera och mäta den artistiska förmågan i stora mängder data med inspelningar av talangfulla pianister. Man använder sig av moderna metoder som till exempel data-mining (datasökning), maskininlärning, mönsterigenkänning och data-visualisering. Huvudsyftet med denna forskning är att hitta modeller och regler som karaktäriserar och förklarar mönster inom musiken. Man letar efter enkla, generella och tolkningsbara modeller inom uttrycksfull musik. Grunden för detta arbete bygger på Gerhard Widmer s artikel In search of the Horowitz factor (2003). Widmer är ett stort namn inom denna typ av forskning inom musikologi. Liksom i hans artikel så ligger fokus i detta arbete på den artistiska förmågan för pianister, forskning kring detta och vad för arbete som gjorts för att hitta en generell modell eller regler för att beskriva artistisk musik. Man kan om man så vill kalla det sökandet efter Horowitz faktor som artikeln är döpt till efter den kända pianisten Vladimir Horowitz. I tidigare forsking som G, Widmer utfört så har man introducerat ett antal grundläggande regler för pianospelande med induktiva inlärningsalgoritmer. Men dessa försök var väldigt begränsade gällande empirisk data och därför gjorde det näst intill omöjligt att dra en generell signifikant slutsats. Den forskning som G, Widmer och hans forskningsgrupp senare har bedrivit är den mest dataintensiva empiriska studien som någonsin gjorts inom detta ämne och detta har därför gett stora framsteg och utökad förståelse inom musikologi. Följande arbete kommer beskriva projektet att hitta Horowitz faktor och dess omfattning och sedan belysa en av de algoritmer som utvecklades för att komma ett steg närmare den omtalade faktorn.

4 DEN ARTISTISKA DOMÄNEN Först och främst hur beskriver vi då uttrycksfull musik? Jo, det är konsten att kunna forma ett musikaliskt stycke genom att variera olika parametrar som till exempel tempo och dynamik. En pianist spelar inte mekaniskt och kan inte avläsa noter och sedan hålla ett exakt tempo eller hålla en viss styrka. Det är det som skiljer de mycket talangfulla pianisterna från de mer medelmåttiga och det är precis detta man vill belysa. Vad är det som gör att en pianist så talangfull och kan man hitta en faktor som särskiljer en pianist från en annan? De viktigaste parametrarna man fokusera på är tempo, tajming, dynamik och artikulation (förbindelsen mellan olika noter). Det är denna typ av parametrar som får musiken att komma till liv och gör att det skiljer sig mellan olika personer som spelar. IN SEARCH OF THE HOROWITZ FACTOR-THE PROJECT: 2001 startade G Widmer och hans forskningsgrupp projektet som var början på sökandet efter Horowitz faktor. I detta projekt användes induktiva inlärningsalgoritmer för att upptäcka generella och giltiga principer utifrån insamlad data. Man samlade ihop data där precisa mätningar av timing, dynamik och de övriga viktiga faktorerna som behövdes för att kunna få så korrekta och beskrivande resultat som möjligt. Materielet bestod av stora mängder av inspelningar av mycket begåvade konsertpianister eftersom fokus i forskningen ligger på endast pianospel. Projektet byggde vidare på tidigare forskning som till exempel Friberg -95 och Todd men där användes det statiska metoder medan man i detta projekt lät datorn och AI ha en mer självständig roll. All data som samlades in spelades på ett speciellt piano, ett Bösendorfer SE290, som är ett datorövervakat piano som mäter tider, styrka, timing med mera. Pianot mäter och spelar in varje tangent- och pedalrörelse med väldigt hög precision. Data som insamlats är en av de största korpusarna med musik mätt på detta sätt och den bestod av 18 kompletta Mozartsonater och mer än 150,000 noter. Även stycken av Chopin som spelats av 22 stycken olika pianister. Tre olika pianister spelar samma stycke. Kan man se några generella regler? Dessa inspelningar analyserades med intelligent dataanalysmetoder från olika delar av maskininlärning, datasökning (data mining) och mönsterigenkänning för att kunna bygga tolkningsbara kvantitativa modeller för vissa aspekter av olika inspelningar.

5 I början av projektet så undersökte man data på en mer lokal not-till-not nivå. Man utgick från tre definierade målklasser: tempo, dynamik och artikulation men detta var inte tillräckligt omfattande för att hitta generella signifikanta regler. Det blev på en för låg nivå som verkligen inte kan beskriva större sammanhang och det är fler faktorer som spelar in en dessa tre tar hänsyn till. Alltså går det inte att beskriva artistisk musik på denna representationsnivå, inte tillräckligt bra i alla fall. De tidigare algoritmerna lärde sig nya teorier men då endast med en regel åt gången och en regel var satt när ett stoppvillkor var uppfyllt och inlärningsprocessen stannar när det inte går att hitta fler regler som uppfyller villkoren. En enkel inlärningsalgoritm med icke så höga krav på varken precision eller coverage. Med detta i ryggen så utvecklade man därför en ny regellärande algoritm: PLCG-algoritmen. PLCG: Den induktiva PLCG(Partition, Learn, Cluster, Generalize)-algoritmen vill hitta enkla regelmodeller i komplexa datasamlingar där det kan vara svårt eller näst intill omöjligt att hitta generella modeller för olika data. PLCG står för delning, inlärning, klustering och generalisering vilket är de steg som den utför. Det är en inlärningsmetod som med hjälp av enkla regelinlärnings-algoritmer lär sig modeller eller teorier för att sedan kombinera dessa till en gällande regel. Experiment som Widmer genomförde visade att PLCG hade lättare för att upptäcka signifikant enkla teorier till skillnad från mer direkta metoder av regellärande. PLCG kompromissar också mellan täckning(coverage) och precision vilket ger bättre resultat till skillnad från tidigare algoritmer som endast tar in en viss typ av information i sina beräkningar. Ett distinkt kännedrag är att det är en meta-algoritm som kan implementeras på vilken annan regellärande algoritm som helst och den kan alltid på lämpligt sätt hitta en perfekt trade-off mellan generaliteten, precisionen och komplexiteten på olika teorier.

6 Experimenten visade också hur lätt det var att använda PLCG som en meta-lärande strategi för att utforska olika delar av regelmodeller. Grundidén är att lära flera modeller parallellt och söka efter grupper med liknade regler för att sedan generalisera dessa till sammanfattade regler. Dessa regler varierar i generaliserbarhet men vi väljer till slut dessa generaliseringar som grund för den slutliga modellen som optimerar de fördefinierade villkoren. Ett enkelt not-nivå exempel: PLCG lär sig några få enkla regler och det visade sig att bara med fyra regler så kan man förutspå noter och cirka 23 % av alla situationer där pianisten förlängde en not. I ett annat exempel räckte det med två regler, en att förlänga noter och en att förkorta en not och då kunde dessa två förutse hur ett stycke skulle spelas, långt ifrån hundra procent men samtidigt lyckades den mycket bra för att vara endast två regler. För att få förståelse för hur enkel och generell en regel kan vara: Regel TL2: Abstract_duration_context = equal-longer & metr_strenght 1 lengthen Givet två noter med likvärdig varaktighet följt av en längre not, förläng den noten (alltså spela den långsammare) som föregår den sista, förläng den dessutom om noten är på en uppmätt svagare position( metr_strenght 1) Med endast två regler kan en maskin förutspå en pianists mönster. Denna enkla regel visar sig att vara väldigt generell. Regel TL2 förutser korrekt 1,894 fall med lokal notförlängning vilket är 14,12 procent av alla exempel av signifikant förlängning som observerades. Det är 588 fel (2,86 procents fel) vilket ger en precision på 0,763. Tänk att en enkel regel kan förutse detta i sådan komplex musik. Ett andra exempel: Med hjälp av ett exempel från artikeln Discovering simple rules in complex data: A meta-learning algorithm and some surprising musical discoveries, även denna av Widmer,

7 så ska PLCG s grundläggande egenskaper förklaras och exempelfieras i ett exempel från den artikeln: I exemplet så behövs det tre andra algoritmer: En regelinlärande algoritm L, en hierarkisk klusteralgoritm H och slutligen ett regelväljandekriterium eller en strategi S. Vid regelinlärningen så använder PLCG den algoritm som tidigare exemplifierats:

8 De kriterier som gäller för att slutföra algoritmen är: (1) RULESTOPCRITERION(r,E) = true if purity P (r, E) = p/(p + n) MPRL, (2) THEORYSTOPCRITERION(Theory,E) = true if no more rule r can be found with purity P (r, E) = p/(p + n) MPRL and positive coverage p MCRL, där p och n är numeriska positiva och negativa exempel, dessa två är båda gömda av regel r i en samling exempel E, den krävda minimum purity MPRL och minimum täckning MCRL är användardefinierade parametrar. Självklart så kommer höga värden av MPRL producera mer precisa teorier med möjligen lägre täckning, och lägre MPRL kommer leda till en mer generell teori som också täcker ett stort nummer av negativa exempel. I regel-klustering använder man sig av en bottom-up hierarkisk samlingsklusteringalgoritm som producerar ett binärt klusterträd med de individuella reglerna som löven på trädet och roten är alla reglerna. Koden nedan. Avståndet δ mellan två regler är det antal generaliseringar som behövs för att räkna ut den minst generella generaliseringen, som vi kallar lgg, av de två reglerna. Givet våra standardrepresentationsexempel och regler så är definitionen av lgg väldigt enkel: ett diskret attribut med två olika värden i de två reglerna generaliseras till det tomma villkoret (=true) medan villkor med numeriska attribut generaliseras till det mest specifika oregelbundna uttrycket som täcker båda av de ursprungliga intervallen. Avståndet mellan kluster räknas sedan ut till det kortaste avståndet från vilket som helst av delarna av ett kluster till vilken av delaren som helst i ett annat kluster och detta kallas single-link clustering, enkel-länk klustering. Se bild nedan.

9 För regelval-kriterierna (steg 6 I Fig 2) så använder man en annan greedy set-covering - algoritm, som börjar med den tomma regelmängden och som alltid lägger till den regel som har maximum renhet/äkthet till det ännu obetäckta instanserna. Koden nedan: Laplace uppskattar L = (p + 1)/(p + n + 2) vilket är relaterat till purity men som straffar regler med en låg täckning på de positiva exemplen. Åter igen, urvalet avslutas när ingen regel med högre purity än någon användar-definierad MPPLCG och högra täckning än någon minimum täckande MCPLCG kan hittas.

10 SLUTSATS Arbetet beskrivit ovan är bara en liten del av den forskning som faktiskt bedrivs idag. Att arbetet främst berörde Widmer och hans forskningsgrupps arbete så var det för just sökandet efter en faktor som avgör musikalisk begåvning lät så intressant och det var av intresse jag valde att läsa mer för att se vart man faktiskt hade kommit. Dock var det svårt att hitta någon annan person som skrivit om ämnet, främst algoritmen PLCG som jag ville beskriva. Därför ligger det mesta på grund av Widmer s forsking och den forskning som bedrivits på the Austrian Research Institute for Artificial Intelligence. Även om man då skulle kunna säga att det bara är information från en källa så de källor jag funnit varit mycket givande och tillräckligt för att bilda sig en uppfattning. Det som framgick är att PLCG-algoritmen var ett stort steg vidare inom musikologi och en mycket mer framgångsrik och beskrivande algoritm än de tidigare enklare alternativen. PLCG kan ta fram enkla modeller och gör en bra avvägning och att den går att kombinera med andra algoritmer är något som gör den så användbar.

11 LITTERATURFÖRTECKNING Artiklar: Widmer, G. (2003). Discovering simple rules in complex data: A meta-learning algorithm and some surprising musical discoveries. Artificiell Intelligens 146(2): Widmer, G. (2003). In search of the Horowitz factor. AI-magazine volume 24, no Widmer, G. (2001) Using AI and Machine Learning to Study Expressive Music Performance: Project Survey and First Report. Austrian research institute for artificiell intelligens. Friberg, A. (1995). A Quantitative Rule System for Musical Performance. Todd, N (1992). The Dynamics of Dynamics: A Model of Musical Expression.

Beräkning med ord. -hur en dator hanterar perception. Linköpings universitet Artificiell intelligens 2 2010-10-03 Erik Claesson 880816-1692

Beräkning med ord. -hur en dator hanterar perception. Linköpings universitet Artificiell intelligens 2 2010-10-03 Erik Claesson 880816-1692 Beräkning med ord -hur en dator hanterar perception 2010-10-03 Erik Claesson 880816-1692 Innehåll Inledning... 3 Syfte... 3 Kan datorer hantera perception?... 4 Naturligt språk... 4 Fuzzy Granulation...

Läs mer

Statistisk mönsterigenkänning

Statistisk mönsterigenkänning Statistisk mönsterigenkänning Jonas Sandström Artificiell intelligens II Linköpings universitet HT 2011 Innehållsförteckning 1. Innehållsförteckning sid 2 2. Inledning sid 3 3. Statistisk mönsterigenkänning

Läs mer

Fuzzy Logic. När oskarpa definitioner blir kristallklara. Åsa Svensson. Linköpings Universitet. Linköping

Fuzzy Logic. När oskarpa definitioner blir kristallklara. Åsa Svensson. Linköpings Universitet. Linköping Fuzzy Logic När oskarpa definitioner blir kristallklara Linköpings Universitet Linköping Sammanfattning I denna fördjupningsuppgift har jag fokuserat på Fuzzy Logic och försökt att beskriva det på ett

Läs mer

Upplägg. Binära träd. Träd. Binära träd. Binära träd. Antal löv på ett träd. Binära träd (9) Binära sökträd (10.1)

Upplägg. Binära träd. Träd. Binära träd. Binära träd. Antal löv på ett träd. Binära träd (9) Binära sökträd (10.1) Binära träd Algoritmer och Datastrukturer Markus Saers markus.saers@lingfil.uu.se Upplägg Binära träd (9) Binära sökträd (0.) Träd Många botaniska termer Träd, rot, löv, gren, Trädets rot kan ha ett antal

Läs mer

Artificiell Intelligens den nya superkraften

Artificiell Intelligens den nya superkraften Artificiell Intelligens den nya superkraften Socialchefsdagarna, 4 oktober 2018 #CGINext Artificiell Intelligens Förmågan hos mjukvara att agera självständigt på ett intelligent sätt tidigare bara associerat

Läs mer

DD1350 Logik för dataloger. Vad är logik?

DD1350 Logik för dataloger. Vad är logik? DD1350 Logik för dataloger Fö 1 - Introduktion Vad är logik? Vetenskapen som studerar hur man bör resoneraoch dra slutsatser utifrån givna påståenden (=utsagor, satser). 1 Aristoteles (384-322 f.kr) Logik

Läs mer

de var svåra att implementera och var väldigt ineffektiva.

de var svåra att implementera och var väldigt ineffektiva. OBS! För flervalsfrågorna gäller att flera alternativ eller inget alternativ kan vara korrekt. På flervalsfrågorna kan man bara ha rätt eller fel, dvs frågan måste vara helt korrekt besvarad. Totalt kan

Läs mer

Lunds Tekniska Högskola Datorarkitektur med operativsystem EITF60. Superscalar vs VLIW. Cornelia Kloth IDA2. Inlämningsdatum:

Lunds Tekniska Högskola Datorarkitektur med operativsystem EITF60. Superscalar vs VLIW. Cornelia Kloth IDA2. Inlämningsdatum: Lunds Tekniska Högskola Datorarkitektur med operativsystem EITF60 Superscalar vs VLIW Cornelia Kloth IDA2 Inlämningsdatum: 2018-12-05 Abstract Rapporten handlar om två tekniker inom multiple issue processorer

Läs mer

för att komma fram till resultat och slutsatser

för att komma fram till resultat och slutsatser för att komma fram till resultat och slutsatser Bearbetning & kvalitetssäkring 6:1 E. Bearbetning av materialet Analys och tolkning inleds med sortering och kodning av materialet 1) Kvalitativ hermeneutisk

Läs mer

Dependensregler - Lathund

Dependensregler - Lathund Dependensregler - Lathund INTRODUKTION I textprogrammet TeCST är det möjligt för en skribent att skriva, redigera och klistra in text för att få ut läsbarhetsmått och få förslag på hur texten kan skrivas

Läs mer

Beräkningsvetenskap introduktion. Beräkningsvetenskap I

Beräkningsvetenskap introduktion. Beräkningsvetenskap I Beräkningsvetenskap introduktion Beräkningsvetenskap I Kursens mål För godkänt betyg ska studenten kunna redogöra för de grundläggande begreppen algoritm, numerisk metod, diskretisering maskinepsilon,

Läs mer

Ex post facto forskning Systematisk, empirisk undersökning. om rökning så cancer?

Ex post facto forskning Systematisk, empirisk undersökning. om rökning så cancer? Metod2 Experimentell och icke experimentell forskning Ex post facto forskning Laboratorie - och fältexperiment Fältstudier Etnografiska studier Forskningsetiska aspekter 1 Ex post facto forskning Systematisk,

Läs mer

Föreläsning 13 Innehåll

Föreläsning 13 Innehåll Föreläsning 13 Innehåll Exempel på problem där materialet i kursen används Hitta k största bland n element Histogramproblemet Schemaläggning PFK (Föreläsning 13) VT 2013 1 / 15 Hitta k största bland n

Läs mer

Hitta k största bland n element. Föreläsning 13 Innehåll. Histogramproblemet

Hitta k största bland n element. Föreläsning 13 Innehåll. Histogramproblemet Föreläsning 13 Innehåll Algoritm 1: Sortera Exempel på problem där materialet i kursen används Histogramproblemet Schemaläggning Abstrakta datatyper Datastrukturer Att jämföra objekt Om tentamen Skriftlig

Läs mer

ADT Prioritetskö. Föreläsning 13 Innehåll. Prioritetskö vs FIFO-kö. Prioritetskö Exempel på användning. Prioritetsköer och heapar

ADT Prioritetskö. Föreläsning 13 Innehåll. Prioritetskö vs FIFO-kö. Prioritetskö Exempel på användning. Prioritetsköer och heapar Föreläsning 1 Innehåll ADT Prioritetskö Prioritetsköer och heapar Prioritetsköer och heapar ADT prioritetskö Klassen PriorityQueue i java.util ar Implementering av prioritetskö med heap Sortering med hjälp

Läs mer

Handledare: Mikael Goldmann

Handledare: Mikael Goldmann 2012-02- 23 Jacob Rydh Robert Hedin Sudoku Solver Projektspecifikation Handledare: Mikael Goldmann Introduktion Vi ska studera och utforma olika algoritmer för att lösa Sudoku puzzel. Vi kommer testa olika

Läs mer

Hur kan AI förbättra våra processer?

Hur kan AI förbättra våra processer? Hur kan AI förbättra våra processer? Exempel på AI-relaterade projekt inom pappersindustrin Mats Tallfors Olsson Tomas Artificiell intelligens, AI Varför AI nu? CPU/GPU/Minne (Algoritmer) Data! Artificial

Läs mer

Optimera, inte eliminera, den mänskliga hjärnan genom AI. Anna-Karin Edstedt Bonamy, MD, PhD Chief Medical Officer, Doctrin AB

Optimera, inte eliminera, den mänskliga hjärnan genom AI. Anna-Karin Edstedt Bonamy, MD, PhD Chief Medical Officer, Doctrin AB Optimera, inte eliminera, den mänskliga hjärnan genom AI Anna-Karin Edstedt Bonamy, MD, PhD Chief Medical Officer, Doctrin AB En av sjukvårdens största utmaningar är ökande personalbrist 4 av 10 läkare

Läs mer

Programmering i skolan varför då? Marie Gustafsson Friberger Geek Girl Mini / Good Measure

Programmering i skolan varför då? Marie Gustafsson Friberger Geek Girl Mini / Good Measure Programmering i skolan varför då? Marie Gustafsson Friberger Geek Girl Mini / Good Measure marie.gustafsson@gmail.com (Denna presentation bygger på material från Lisa Söderlund på kodcentrum, eftersom

Läs mer

Anvisningar till rapporter i psykologi på B-nivå

Anvisningar till rapporter i psykologi på B-nivå Anvisningar till rapporter i psykologi på B-nivå En rapport i psykologi är det enklaste formatet för att rapportera en vetenskaplig undersökning inom psykologins forskningsfält. Något som kännetecknar

Läs mer

OMTENTAMEN I DATASTRUKTURER OCH ALGORITMER DVG B kl. 08:15 13:15

OMTENTAMEN I DATASTRUKTURER OCH ALGORITMER DVG B kl. 08:15 13:15 OMTENTAMEN I DATASTRUKTURER OCH ALGORITMER DVG B03 140818 kl. 08:15 13:15 Ansvarig Lärare: Donald F. Ross Hjälpmedel: Inga. Algoritmerna finns i de respektive uppgifterna. Betygsgräns: *** OBS *** Kurs:

Läs mer

Beräkningsvetenskap introduktion. Beräkningsvetenskap I

Beräkningsvetenskap introduktion. Beräkningsvetenskap I Beräkningsvetenskap introduktion Beräkningsvetenskap I Kursens mål För godkänt betyg ska studenten kunna redogöra för de nyckelbegreppen som ingår i kursen* utföra enklare analys av beräkningsproblem och

Läs mer

Vindkraft och ML. - hur kan vindkraft dra nytta avml

Vindkraft och ML. - hur kan vindkraft dra nytta avml Vindkraft och ML - hur kan vindkraft dra nytta avml AI och ML Intelligens: förmågan att utnyttja kunskap för att bättre lösa en klass av uppgifter Lärande: förmågan att förbättra sin förmåga att lösa uppgifterna

Läs mer

Programmering i skolan varför då? Lisa Söderlund Pedagogik och kommunikation

Programmering i skolan varför då? Lisa Söderlund Pedagogik och kommunikation Programmering i skolan varför då? Lisa Söderlund Pedagogik och kommunikation lisa@kodcentrum.se KODCENTRUM En ideell förening som helt gratis introducerar barn och unga till programmering och digitalt

Läs mer

Föreläsning Datastrukturer (DAT037)

Föreläsning Datastrukturer (DAT037) Föreläsning Datastrukturer (DAT037) Nils Anders Danielsson 2015-11-23 Idag Mer om grafer: Minsta uppspännande träd (för oriktade grafer). Djupet först-sökning. Minsta uppspännande träd Träd (utan rot)

Läs mer

Matcha rätt hjärta till rätt patient med AI. Dennis Medved

Matcha rätt hjärta till rätt patient med AI. Dennis Medved Matcha rätt hjärta till rätt patient med AI Dennis Medved Översikt Introduktion IHTSA LuDeLTA Sammanfattning Framtida arbete Introduktion Hjärttransplantation Livräddande operation för patienter med hjärtsvikt

Läs mer

Programmering i skolan varför då? Lisa Söderlund Pedagogik och kommunikation

Programmering i skolan varför då? Lisa Söderlund Pedagogik och kommunikation Programmering i skolan varför då? Lisa Söderlund Pedagogik och kommunikation lisa@kodcentrum.se KODCENTRUM En ideell förening som helt gratis introducerar barn och unga till programmering och digitalt

Läs mer

Tentamen: Programutveckling ht 2015

Tentamen: Programutveckling ht 2015 Tentamen: Programutveckling ht 2015 Datum: 2015-11-04 Tid: 09:00-13:00 Sal: Ansvarig: Resultat: Hjälpmedel: Maxpoäng: Betygsgränser: Anslås inom 3 veckor. Inga 40 p 20 p för G, 32 p för VG. Iakttag följande:

Läs mer

Vad säger forskningen om antagning och urval till högre utbildning

Vad säger forskningen om antagning och urval till högre utbildning Vad säger forskningen om antagning och urval till högre utbildning Presentation vid konferensen Tillträde till högskolan hur vill vi att det framtida systemet ska se ut? Stockholm 2016-12-15 Jan-Eric Gustafsson

Läs mer

FUZZY LOGIC. Christopher Palm chrpa087

FUZZY LOGIC. Christopher Palm chrpa087 FUZZY LOGIC 900223-1554 Innehållsförteckning INLEDNING...2 HUR DET FUNGERAR...3 Crisp Sets och Fuzzy Sets...3 Operatorer...5 IF THEN regler...7 FUZZY INFERENCE...7 Fuzzification...8 Regelsättning...8

Läs mer

Tentamen, EDA501/EDAA20 Programmering M MD W BK L

Tentamen, EDA501/EDAA20 Programmering M MD W BK L LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA 1(6) Institutionen för datavetenskap Tentamen, EDA501/EDAA20 Programmering M MD W BK L 2017 05 31, 8.00 13.00 Anvisningar: Preliminärt ger uppgifterna 9 + 12 + 10 + 9 = 40 poäng.

Läs mer

Visualisering av samverkan

Visualisering av samverkan Visualisering av samverkan 18 december 2017 En viktig aspekt i samverkan är att inte bara ha koll på vilka andra aktörer du själv samverkar med, utan även veta om vilka aktörer du inte samverkar med, men

Läs mer

Att hitta projekt. Björn Victor. måndag 19 mars 12

Att hitta projekt. Björn Victor. måndag 19 mars 12 Att hitta projekt Björn Victor Övning: projektbeskrivning Till måndag: skriv en (1) sida som beskriver projektet på Distribuerade system med projekt Övning: inte obligatorisk, men nyttig! 1. vad var planen/avsikten/syftet/målet

Läs mer

Tentamen i. TDDC67 Funktionell programmering och Lisp

Tentamen i. TDDC67 Funktionell programmering och Lisp 1 Linköpings tekniska högskola Institutionen för datavetenskap Anders Haraldsson Tentamen i TDDC67 Funktionell programmering och Lisp och äldre kurser TDDC57 Programmering, Lisp och funktionell programmering

Läs mer

c a OP b Digitalteknik och Datorarkitektur 5hp ALU Design Principle 1 - Simplicity favors regularity add $15, $8, $11

c a OP b Digitalteknik och Datorarkitektur 5hp ALU Design Principle 1 - Simplicity favors regularity add $15, $8, $11 A basic -bit Select between various operations: OR, AND, XOR, and addition Full Adder Multiplexer Digitalteknik och Datorarkitektur hp Föreläsning : introduktion till MIPS-assembler - april 8 karlmarklund@ituuse

Läs mer

Föreläsning Datastrukturer (DAT036)

Föreläsning Datastrukturer (DAT036) Föreläsning Datastrukturer (DAT036) Nils Anders Danielsson 2013-11-18 Idag Mer om grafer: Minsta uppspännande träd (för oriktade grafer). Prims algoritm. Kruskals algoritm. Djupet först-sökning. Cykel

Läs mer

TDDC74 Programmering: Abstraktion och modellering Datortenta , kl 14-18

TDDC74 Programmering: Abstraktion och modellering Datortenta , kl 14-18 TDDC74 Programmering: Abstraktion och modellering Datortenta - 017-10-7, kl 14-18 Läs alla frågorna först och bestäm dig för i vilken ordning du vill lösa uppgifterna. Uppgifterna är inte nödvändigtvis

Läs mer

Designing Case Studies

Designing Case Studies Designing Case Studies Identifying Your Case(s) and Establishing the Logic of Your Case Study Författare: Yin (2009), Case study research Research design: En plan för studiens utförande. Logiken som kopplar

Läs mer

AI utmaningar inom kvalitetssäkring. Henrik Emilsson Teststrateg, Nordic Medtest AB

AI utmaningar inom kvalitetssäkring. Henrik Emilsson Teststrateg, Nordic Medtest AB AI utmaningar inom kvalitetssäkring Henrik Emilsson Teststrateg, Nordic Medtest AB Först lite om Artificiell intelligens General AI vs. Narrow AI Maskininlärning Supervised Learning Unsupervised Learning

Läs mer

Kosmosklubben i samarbete med Enskedeskolan erbjuder dig/ditt barn VT 2015; Schack. Piano. Björkstugan (Handelsvägen 20), fredagar, från 13.

Kosmosklubben i samarbete med Enskedeskolan erbjuder dig/ditt barn VT 2015; Schack. Piano. Björkstugan (Handelsvägen 20), fredagar, från 13. Kosmosklubben i samarbete med Enskedeskolan erbjuder dig/ditt barn VT 2015; Schack Syfte: Att träna logiskt tänkande, koncentrationsförmåga och social kompetens. Upprepade undersökningar visar att barn

Läs mer

Logik: sanning, konsekvens, bevis

Logik: sanning, konsekvens, bevis Logik: sanning, konsekvens, bevis ft1100 samt lc1510 HT 2016 Giltiga argument (Premiss 1) (Premiss 2) (Slutsats) Professorn är på kontoret eller i lunchrummet Hon är inte på kontoret Professorn är i lunchrummet

Läs mer

a = a a a a a a ± ± ± ±500

a = a a a a a a ± ± ± ±500 4.1 Felanalys Vill man hårddra det hela, kan man påstå att det inte finns några tal i den tillämpade matematiken, bara intervall. Man anger till exempel inte ett uppmätt värde till 134.78 meter utan att

Läs mer

Beräkningsvetenskap. Vad är beräkningsvetenskap? Vad är beräkningsvetenskap? stefan@it.uu.se. Informationsteknologi. Informationsteknologi

Beräkningsvetenskap. Vad är beräkningsvetenskap? Vad är beräkningsvetenskap? stefan@it.uu.se. Informationsteknologi. Informationsteknologi Beräkningsvetenskap stefan@it.uu.se Finns några olika namn för ungefär samma sak Numerisk analys (NA) Klassisk NA ligger nära matematiken: sats bevis, sats bevis, mer teori Tekniska beräkningar Mer ingenjörsmässigt,

Läs mer

Föreläsning 13 Innehåll

Föreläsning 13 Innehåll Föreläsning 13 Innehåll Prioritetsköer och heapar Prioritetsköer och heapar ADT prioritetskö Heapar Implementering av prioritetskö med heap Klassen PriorityQueue i java.util Programexempel LPT-algoritmen

Läs mer

Innehåll. Föreläsning 12. Binärt sökträd. Binära sökträd. Flervägs sökträd. Balanserade binära sökträd. Sökträd Sökning. Sökning och Sökträd

Innehåll. Föreläsning 12. Binärt sökträd. Binära sökträd. Flervägs sökträd. Balanserade binära sökträd. Sökträd Sökning. Sökning och Sökträd Innehåll Föreläsning 12 Sökträd Sökning Sökning och Sökträd 383 384 Binärt sökträd Används för sökning i linjära samlingar av dataobjekt, specifikt för att konstruera tabeller och lexikon. Organisation:

Läs mer

Kinesiska restsatsen

Kinesiska restsatsen Matematik, KTH Bengt Ek juli 2017 Material till kurserna SF1679 och SF1688, Diskret matematik: Kinesiska restsatsen Vi vet att för varje m Z + och varje a Z, ges alla x Z som uppfyller x a (mod m) av x

Läs mer

729G11 Artificiell Intelligens Marcus Johansson Marjo581. Fuzzy logic. Marcus Johansson Marjo581

729G11 Artificiell Intelligens Marcus Johansson Marjo581. Fuzzy logic. Marcus Johansson Marjo581 Fuzzy logic 880328-2535 Innehåll Fuzzy logic... 1 1. Inledning... 4 2. Jämförelse mellan fuzzy logic och tvåvärdeslogik.... 4 3. Fuzzy sets.... 4 4. Linvistiska variabler... 5 5. Operatorer... 5 6. If-

Läs mer

ADT Prioritetskö. Föreläsning 12 Innehåll. Prioritetskö. Interface för Prioritetskö. Prioritetsköer och heapar

ADT Prioritetskö. Föreläsning 12 Innehåll. Prioritetskö. Interface för Prioritetskö. Prioritetsköer och heapar Föreläsning 1 Innehåll Prioritetsköer och heapar Prioritetsköer och heapar ADT prioritetskö Klassen PriorityQueue i java.util Heapar Implementering av prioritetskö med heap Sortering med hjälp av heap

Läs mer

- ett statistiskt fråga-svarsystem

- ett statistiskt fråga-svarsystem - ett statistiskt fråga-svarsystem 2010-09-28 Artificiell intelligens II Linnea Wahlberg linwa713 1 Innehåll Introduktion... 1 Grundprinciper för asked!... 2 Retrieval model... 4 Filter model... 6 Komponenter...

Läs mer

Föreläsning 10 Innehåll. Prioritetsköer och heapar. ADT Prioritetskö. Interface för Prioritetskö. Exempel på vad du ska kunna

Föreläsning 10 Innehåll. Prioritetsköer och heapar. ADT Prioritetskö. Interface för Prioritetskö. Exempel på vad du ska kunna Föreläsning Innehåll Prioritetsköer och heapar Prioritetsköer och heapar ADT prioritetskö Klassen PriorityQueue i java.util Implementering med lista ar Implementering av prioritetskö med heap Sortering

Läs mer

Språket Python - Del 1 Grundkurs i programmering med Python

Språket Python - Del 1 Grundkurs i programmering med Python Hösten 2009 Dagens lektion Ett programmeringsspråks byggstenar Några inbyggda datatyper Styra instruktionsflödet Modulen sys 2 Ett programmeringsspråks byggstenar 3 ETT PROGRAMMERINGSSPRÅKS BYGGSTENAR

Läs mer

Bråkräkning uppfattas av många elever som svårt, särskilt vid beräkningar

Bråkräkning uppfattas av många elever som svårt, särskilt vid beräkningar Britt Holmberg & Cecilia Kilhamn Addition med bråk på tallinjen I sin tredje artikel om tallinjen beskriver författarna hur den används för att utveckla elevers förståelse för addition med oliknämniga

Läs mer

För att kunna förse de externa parterna med kunduppgifter görs följande steg i Eurostore.

För att kunna förse de externa parterna med kunduppgifter görs följande steg i Eurostore. EXPORT AV KUNDUPPGIFTER Funktionen möjliggör att via en export av kunduppgifter rikta reklam till de kunder som handlat specifika artiklar eller artiklar ur specifika grupper. Efter exportern ur Eurostore

Läs mer

Numerisk Analys, MMG410. Lecture 12. 1/24

Numerisk Analys, MMG410. Lecture 12. 1/24 Numerisk Analys, MMG410. Lecture 12. 1/24 Interpolation För i tiden gällde räknesticka och tabeller. Beräkna 1.244 givet en tabel över y = t, y-värdena är givna med fem siffror, och t = 0,0.01,0.02,...,9.99,10.00.

Läs mer

Problem med stenplattor

Problem med stenplattor Rolf Hedrén, Eva Taflin & Kerstin Hagland Problem med stenplattor Författarna har under flera år bedrivit ett forskningsprojekt med syfte att ta reda på hur lärare och elever tänker om lektioner kring

Läs mer

Vad är Artificiell Intelligens (AI) Olika typer av AI och deras användningsområden Innovation med hjälp av AI Framtiden och etiska frågeställningar

Vad är Artificiell Intelligens (AI) Olika typer av AI och deras användningsområden Innovation med hjälp av AI Framtiden och etiska frågeställningar 1 Agenda Vad är Artificiell Intelligens (AI) Olika typer av AI och deras användningsområden Innovation med hjälp av AI Framtiden och etiska frågeställningar 2 Nuvarande AI Funktioner en grov Analogi Rekommendation,

Läs mer

Tentamen Programmeringsteknik II Skrivtid: Hjälpmedel: Java-bok (vilken som helst) Skriv läsligt! Använd inte rödpenna!

Tentamen Programmeringsteknik II Skrivtid: Hjälpmedel: Java-bok (vilken som helst) Skriv läsligt! Använd inte rödpenna! Tentamen Programmeringsteknik II 2014-01-09 Skrivtid: 0800-1300 Hjälpmedel: Java-bok (vilken som helst) Tänk på följande Skriv läsligt! Använd inte rödpenna! Skriv bara på framsidan av varje papper. Börja

Läs mer

Tekniska beräkningar. Vad är tekn beräkningar? Vad är beräkningsvetenskap? Informationsteknologi. Informationsteknologi

Tekniska beräkningar. Vad är tekn beräkningar? Vad är beräkningsvetenskap? Informationsteknologi. Informationsteknologi Tekniska beräkningar stefan@it.uu.se Vad är tekn beräkningar? Finns några olika namn för ungefär samma sak Numerisk analys (NA) Klassisk NA ligger nära matematiken: sats bevis, sats bevis, mer teori Tekniska

Läs mer

Forskning och vetenskap: Kvalitativa metoder

Forskning och vetenskap: Kvalitativa metoder Forskning och vetenskap: Kvalitativa metoder Urban Bilstrup (E327) Urban.Bilstrup@hh.se 140922 2 INTRODUKTION TILL FORSKNING OCH VETENSKAPLIGA METODER Översikt Definitioner Problemformulering Riktning

Läs mer

TDDD92 Artificiell intelligens -- projekt

TDDD92 Artificiell intelligens -- projekt jonas.kvarnstrom@liu.se 2018 TDDD92 Artificiell intelligens -- projekt Kursinformation Outline Om oss Om kursen i allmänhet Om den individuella uppgiften Om det gemensamma projektet Diskussion och frågor

Läs mer

Människa-datorinteraktion och användarcentrerad design

Människa-datorinteraktion och användarcentrerad design Människa-datorinteraktion och användarcentrerad design Tisdagen den 7 februari 10-12, E33 Människa-datorinteraktion "HCI is a discipline concerned with the design, evaluation and implementation of interactive

Läs mer

Lite Kommentarer om Gränsvärden

Lite Kommentarer om Gränsvärden Lite Kommentarer om Gränsvärden På föreläsningen (Föreläsning 2 för att vara eakt) så introducerade vi denitionen Denition. Vi säger att f() går mot a då går mot oändligheten, uttryckt i symboler som f()

Läs mer

Självbalanserande träd AVL-träd. Koffman & Wolfgang kapitel 9, avsnitt 1 2

Självbalanserande träd AVL-träd. Koffman & Wolfgang kapitel 9, avsnitt 1 2 Självbalanserande träd AVL-träd Koffman & Wolfgang kapitel 9, avsnitt 1 2 1 Balanserade träd Nodbalanserat träd: skillnaden i antalet noder mellan vänster och höger delträd är högst 1 Höjdbalanserat träd:

Läs mer

Problem: FIL File Paths

Problem: FIL File Paths Problem: FIL File Paths swedish BOI 2015, dag 2. Tillgängligt minne: 256 MB. 1.05.2015 Byteasar tycker om att leva farligt. Han springer med saxar, skickar in lösningar på tävlingsproblem utan att testa

Läs mer

Inledning. Vad är ett datorprogram, egentligen? Olika språk. Problemlösning och algoritmer. 1DV433 Strukturerad programmering med C Mats Loock

Inledning. Vad är ett datorprogram, egentligen? Olika språk. Problemlösning och algoritmer. 1DV433 Strukturerad programmering med C Mats Loock Inledning Vad är ett datorprogram, egentligen? Olika språk Problemlösning och algoritmer 1 (14) Varför använda en dator? Genom att variera de program som styr datorn kan den användas för olika uppgifter.

Läs mer

Anmälningskod: Lägg uppgifterna i ordning. Skriv uppgiftsnummer (gäller B-delen) och din kod överst i högra hörnet på alla papper

Anmälningskod: Lägg uppgifterna i ordning. Skriv uppgiftsnummer (gäller B-delen) och din kod överst i högra hörnet på alla papper Tentamen Programmeringsteknik II 2018-10-19 Skrivtid: 8:00 13:00 Tänk på följande Skriv läsligt. Använd inte rödpenna. Skriv bara på framsidan av varje papper. Lägg uppgifterna i ordning. Skriv uppgiftsnummer

Läs mer

Föreläsning Datastrukturer (DAT037)

Föreläsning Datastrukturer (DAT037) Föreläsning Datastrukturer (DAT037) Nils Anders Danielsson 2015-11-20 Idag Grafer: Terminologi. Datastrukturer. Topologisk sortering. Kortaste vägen. Bredden först-sökning. Dijkstras algoritm. (Vi får

Läs mer

Syntaktisk parsning (Jurafsky & Martin kapitel 13)

Syntaktisk parsning (Jurafsky & Martin kapitel 13) Syntaktisk parsning (Jurafsky & Martin kapitel 13) Mats Wirén Institutionen för lingvistik Stockholms universitet mats.wiren@ling.su.se DH2418 Språkteknologi DA3010 Språkteknologi för datorlingvister Föreläsning

Läs mer

Träd. Rot. Förgrening. Löv

Träd. Rot. Förgrening. Löv Träd Träd Rot Förgrening Löv Exempel: Organisationsschema Rot Överkucku Förgrening Underhuggare Underhuggare Administativ chef Kanslichef Knegare Knegare Knegare Byråchef Löv Intendent Avd. chef Intendent

Läs mer

Hierarchical Temporal Memory Maskininlärning

Hierarchical Temporal Memory Maskininlärning Hierarchical Temporal Memory Maskininlärning Innehåll Sammanfattning... 3 Inledning... 4 Vad är HTM?... 4 Hur fungerar HTM?... 4 Hierarchical... 4 Temporal... 5 Memory... 5 Hitta orsaker i världen... 5

Läs mer

NELL - Never-Ending Language Learner

NELL - Never-Ending Language Learner NELL - Never-Ending Language Learner, Innehåll 1. Inledning... 3 2. Termer... 4 3. Allmänt om NELL-projektet... 4 3.1 Uppgift... 4 3.2 Initialisering... 4 4. Hur fungerar NELL?... 5 4.1 Uppbyggnad... 5

Läs mer

Statistik 1 för biologer, logopeder och psykologer

Statistik 1 för biologer, logopeder och psykologer Innehåll 1 2 Diskreta observationer Kontinuerliga observationer 3 Centralmått Spridningsmått Innehåll 1 2 Diskreta observationer Kontinuerliga observationer 3 Centralmått Spridningsmått Vad är statistik?

Läs mer

Följddiagram för händelsestyrda rörelser

Följddiagram för händelsestyrda rörelser Följddiagram för händelsestyrda rörelser 2 STYROBJEKT UNIKA FASER Två arbetscylindrar ska röra sig i följande ordning. När man ger startkommando ska kolvstången i cylinder gå ut. När den har nått sitt

Läs mer

Föreläsning 4 Datastrukturer (DAT037)

Föreläsning 4 Datastrukturer (DAT037) Föreläsning 4 Datastrukturer (DAT07) Fredrik Lindblad 1 november 2017 1 Slides skapade av Nils Anders Danielsson har använts som utgångspunkt Se http://wwwcsechalmersse/edu/year/2015/course/dat07 1 Innehåll

Läs mer

Rapport: I vilken utstra ckning anva nds forskningsbaserade metoder i skolan

Rapport: I vilken utstra ckning anva nds forskningsbaserade metoder i skolan Stefan Melén 2014-01-13 1 (8) Rapport: I vilken utstra ckning anva nds forskningsbaserade metoder i skolan 1. Inledning Ett ledamotsinitiativ daterat 9 april 2013 (GGN-0100/2013) efterfrågar i vilken utsträckning

Läs mer

Illustrerad vetenskap. ett temaarbete i Hårkdalen F-5 v.4-9 2011

Illustrerad vetenskap. ett temaarbete i Hårkdalen F-5 v.4-9 2011 Illustrerad vetenskap ett temaarbete i Hårkdalen F-5 v.4-9 2011 Illustrerad vetenskap ett temaarbete i Hårkdalen F-5 v.4-9 2011 Mål att arbeta mot för åk 1-3: Svenska: Uppnåendemål för åk3 Beträffande

Läs mer

Statistisk Maskinöversättning eller:

Statistisk Maskinöversättning eller: 729G43 Statistisk Maskinöversättning eller: Hur jag slutade ängslas (över fördjupningsuppgiften) och lärde mig hata stoppord. Jonas Hilmersson 2019-04-15 Innehåll 1. Introduktion... 1 2. Datamängden...

Läs mer

Lösningsförslag. Programmeringsmetodik, KV: Java och OOP. 17 januari 2004

Lösningsförslag. Programmeringsmetodik, KV: Java och OOP. 17 januari 2004 Lösningsförslag Programmeringsmetodik, KV: Java och OOP 17 januari 2004 Examinator: Johan Karlsson Skrivtid: 9-15 Hjälpmedel: En av följande böcker: Barnes & Kölling: Objects First With Java a practical

Läs mer

Två fall: q Tom sekvens: () q Sekvens av element: (a b c) ; (sum-rec '(2 4 6)) = 12. q Första elementet uppfyller vissa villkor: (2 a b c)

Två fall: q Tom sekvens: () q Sekvens av element: (a b c) ; (sum-rec '(2 4 6)) = 12. q Första elementet uppfyller vissa villkor: (2 a b c) Programmönster: # Listan som sekvens, Rekursiv process Enkel genomgång av sekvens (element på toppnivån i en lista)) TDDC60 Programmering: abstraktion och modellering Föreläsning 5 Rekursiva och iterativa

Läs mer

Grundläggande Datalogi

Grundläggande Datalogi s delar Grundläggande Datalogi s delar s delar s delar Dataabstraktion Rekursion Algoritmanalys s delar Sortering Trädstrukturer Grafalgoritmer Optimering Stavning Strängmatchning Datakompression Versionshantering

Läs mer

Föreläsning 9 Innehåll

Föreläsning 9 Innehåll Föreläsning 9 Innehåll Binära sökträd algoritmer för sökning, insättning och borttagning, implementering effektivitet balanserade binära sökträd, AVL-träd Abstrakta datatyperna mängd (eng. Set) och lexikon

Läs mer

Stokastiska Processer och ARIMA. Patrik Zetterberg. 19 december 2012

Stokastiska Processer och ARIMA. Patrik Zetterberg. 19 december 2012 Föreläsning 7 Stokastiska Processer och ARIMA Patrik Zetterberg 19 december 2012 1 / 22 Stokastiska processer Stokastiska processer är ett samlingsnamn för Sannolikhetsmodeller för olika tidsförlopp. Stokastisk=slumpmässig

Läs mer

Tentamen i Algoritmer & Datastrukturer i Java

Tentamen i Algoritmer & Datastrukturer i Java Tentamen i Algoritmer & Datastrukturer i Java Hjälpmedel: Skrivhjälpmedel, miniräknare. Ort / Datum: Halmstad / 2008-05-27 Skrivtid: 4 timmar Kontakt person: Nicolina Månsson, tel. 035-167487 Poäng / Betyg:

Läs mer

MinMax Algoritmen Implementation och optimering. Joakim Östlund 15 juni 2004

MinMax Algoritmen Implementation och optimering. Joakim Östlund 15 juni 2004 MinMax Algoritmen Implementation och optimering Joakim Östlund 15 juni 2004 1 Samanfattning MinMax är en algoritm som kan användas i turbaserade spel för att skapa en virituell motståndare. Algoritmen

Läs mer

Laboration i datateknik

Laboration i datateknik KUNGLIGA TEKNISKA HÖGSKOLAN Laboration i datateknik Felsökning och programmering av LEGO NXT robot Daniel Willén 2012 09 06 dwill@kth.se Introduktionskurs i datateknik II1310 Sammanfattning Syftet med

Läs mer

FORMATIV BEDÖMNING PEDAGOGISKT CAFÉ MED TUTORLÄRARNA KVARNBACKENS SKOLA

FORMATIV BEDÖMNING PEDAGOGISKT CAFÉ MED TUTORLÄRARNA KVARNBACKENS SKOLA FORMATIV BEDÖMNING PEDAGOGISKT CAFÉ MED TUTORLÄRARNA KVARNBACKENS SKOLA HTTPS://PEDA.NET/PORVOO-BORG%C3%A5/KU/TUTORL%C3%A4RARE FORMATIV OCH SUMMATIV BEDÖMNING Bedömning som stödjer lärandet (Assessment

Läs mer

COMPUTABILITY BERÄKNINGSBARHET. Källa: Goldschlager, Lister: Computer Science A Modern Introduction 2. upplaga 1988, Prentice Hall

COMPUTABILITY BERÄKNINGSBARHET. Källa: Goldschlager, Lister: Computer Science A Modern Introduction 2. upplaga 1988, Prentice Hall COMPUTABILITY BERÄKNINGSBARHET Källa: Goldschlager, Lister: Computer Science A Modern Introduction 2. upplaga 1988, Prentice Hall Den centrala frågan: givet ett problem, kan det ha en algoritmisk lösning?

Läs mer

Regression med Genetiska Algoritmer

Regression med Genetiska Algoritmer Regression med Genetiska Algoritmer Projektarbete, Artificiell intelligens, 729G43 Jimmy Eriksson, jimer336 770529-5991 2014 Inledning Hur många kramar finns det i världen givet? Att kunna estimera givet

Läs mer

Artificiella Neuronnät

Artificiella Neuronnät Artificiella Neuronnät 2 3 4 2 (ANN) Inspirerade av hur nervsystemet fungerar Parallell bearbetning Vi begränsar oss här till en typ av ANN: Framåtkopplade nät med lagerstruktur 3 4 Fungerar i princip

Läs mer

Seminarium 13 Innehåll

Seminarium 13 Innehåll Seminarium 13 Innehåll Prioritetsköer och heapar Prioritetsköer ADTn Klassen PriorityQueue i java.util Implementering med lista Heapar ADTn För implementering av prioritetskö För sortering Efter seminariet

Läs mer

Registerforskning Oktober 2018, Stockholm City Conference Centre. Möjligheter med Artificiell Intelligens inom registerforskningen

Registerforskning Oktober 2018, Stockholm City Conference Centre. Möjligheter med Artificiell Intelligens inom registerforskningen Registerforskning 2018 17 Oktober 2018, Stockholm City Conference Centre Möjligheter med Artificiell Intelligens inom registerforskningen Peter Funk Mälardalens Högskola Vem är Peter Funk? Artificiell

Läs mer

Styrteknik 7.5 hp distans: E-1000 och E-Designer

Styrteknik 7.5 hp distans: E-1000 och E-Designer PLC8A:1 E1000 operatörsterminaler En operatörsterminal ger ett gränssnitt mellan männinska-maskin, (MMI människa-maskininteraktion, HMI Human Machine Interface) Alla terminalerna i E1000-serien är utvecklade

Läs mer

Instruktioner - Datortentamen TDDD73 Funktionell och imperativ programmering i Python

Instruktioner - Datortentamen TDDD73 Funktionell och imperativ programmering i Python Instruktioner - Datortentamen TDDD73 Funktionell och imperativ programmering i Python Hjälpmedel Följande hjälpmedel är tillåtna: Exakt en valfri bok, t.ex. den rekommenderade kursboken. Boken får ha anteckningar,

Läs mer

Bilaga 3: Kvalitetsbedömning av primärstudier

Bilaga 3: Kvalitetsbedömning av primärstudier Bilaga 3: Kvalitetsbedömning av primärstudier Alla studier som är relevanta för den systematiska översikten ska kvalitetsbedömas. Syftet med bedömningen är att avgöra studiernas trovärdighet, tillförlitlighet

Läs mer

Programmets benämning: Danspedagogprogrammet Study Programme in Dance Pedagogy

Programmets benämning: Danspedagogprogrammet Study Programme in Dance Pedagogy Dnr: HS 2014/95 Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap Utbildningsplan Danspedagogprogrammet Programkod: Beslut om fastställande: HGDNS Föreliggande utbildningsplan är fastställd av fakultetsnämnden

Läs mer

Avsnitt 1, introduktion.

Avsnitt 1, introduktion. KTHs Sommarmatematik Introduktion 1:1 1:1 Kvadratkomplettering Avsnitt 1, introduktion. Det här är en viktig teknik som måste tränas in. Poängen med kvadratkomplettering är att man direkt kan se om andragradsfunktionen

Läs mer

FÖRBÄTTRA DIN PREDIKTIVA MODELLERING MED MACHINE LEARNING I SAS ENTERPRISE MINER OSKAR ERIKSSON - ANALYSKONSULT

FÖRBÄTTRA DIN PREDIKTIVA MODELLERING MED MACHINE LEARNING I SAS ENTERPRISE MINER OSKAR ERIKSSON - ANALYSKONSULT FÖRBÄTTRA DIN PREDIKTIVA MODELLERING MED MACHINE LEARNING I SAS ENTERPRISE MINER OSKAR ERIKSSON - ANALYSKONSULT VEM ÄR JAG? VAD SKA VI GÖRA? Pimafolket Vilka då? Diabetes Typ 2 Regressionsanalys Machine

Läs mer

Introduktion till programmering SMD180. Föreläsning 4: Villkor och rekursion

Introduktion till programmering SMD180. Föreläsning 4: Villkor och rekursion Introduktion till programmering Föreläsning 4: Villkor och rekursion 1 1 Några inbyggda funktioner (med resultat!) Konverterar mellan de grundläggande typerna: >>> int("32") 32 >>> int(3.999) 3 >>> float(32)

Läs mer

Datastrukturer. föreläsning 10. Maps 1

Datastrukturer. föreläsning 10. Maps 1 Datastrukturer föreläsning 10 Maps 1 AVL-träd 1 2 5 2 0 4 1 8 3 2 1 11 1 7 Lecture 6 2 Insättning i AVL-träd Sätt först in det nya elementet på samma sätt som i ett vanligt BST! Det nya trädet kan bli

Läs mer

Abstrakt algebra för gymnasister

Abstrakt algebra för gymnasister Abstrakt algebra för gymnasister Veronica Crispin Quinonez Sammanfattning. Denna text är föreläsningsanteckningar från föredraget Abstrakt algebra som hölls under Kleindagarna på Institutet Mittag-Leffler

Läs mer