Enheten för kvalitet och utvärdering Thomas Öst

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Enheten för kvalitet och utvärdering Thomas Öst"

Transkript

1 ) Enheten för kvalitet och utvärdering Thomas Öst Minnesanteckningar från kvalitetskommitténs sammanträde den 25:e maj 2011 Närvarande: Olle Nilsson, ordf., Jonas Almqvist, Per Andersson, Hans Eklund, Åsa Kassman-Rudolphi, Joakim Nivre, Elisabet Näsman, Emil Paulsrud, Kristofer Jakobsson, Carl Nettelblad, Karin Apelgren, Lars Hagborg, Åsa Kettis, huvudföredragande, Åke Hultsten, David Larsson, studentrepresentant KrUUt 11, Fatma Aksal och Thomas Öst, sekreterare. Frånvarande var Cathrin Martin, Ingrid Nylander, Anna Hardmeier, Ann Fust och Thomas Bull, projektledare KrUUt 11. Rapport från konferensen The Excellence Imperative och diskussion kring internationalisering och forskningsanknytning i utbildningen Åsa, Kettis, David Larsson och Lars Hagborg rapporterade från konferensen i Wien som de hade närvarat vid. De centrala frågorna vid denna konferens var: Hur skapar man ett World Class University, med stort fokus på internationalisering?, Vad är målet med att vara på toppklass, vad avser forskning och/eller utbildning? och Vad är målet med internationalisering?. En diskussion vidtog kring dessa och besläktade frågor. Lars Hagborg framhöll att forskningsanknytning i undervisningen är något mycket viktigt, även på lägre nivåer; den leder till större delaktighet. Erfarenheten från KrUUt är att detta är lättare på TekNat än på HumSam. Åsa Kettis hävdade att det florerar ett ganska ytligt förhållningssätt gentemot internationalisering. Man kunde efterlysa mer av varför internationalisering är så bra. Hur skapas till exempel mervärde av internationaliseringen? Karin Apelgren tog upp behovet av bland annat språkkurser för lärare på internationella kurser. Vad skall man tänka på när man lägger upp sådana kurser? Det behövs också kunskap om olika studiekulturer och vad de kan innebära. Daniel Larsson hävdade, apropå internationalisering, att kontaktytan mellan internationella och svenska studenter kunde vara bättre; de båda studentgrupperna bör inte vara på var sitt håll. Vidare borde universitetet

2 2 (6) satsa på internationalisering på sådana kurser där det är relevant. Dessutom bör regler och riktlinjer inte verka hämmande på nydanande initiativ kring forskningsanknytning och internationalisering. Diskussion om NQF NQF har blivit mycket kritiserat p.g.a. att man där likställer olika slags utbildningar med sinsemellan helt olika syften. De s.k. learning outcomes är också mycket omdiskuterade. Frågan kan ställas om vilken universitetens roll egentligen är. Ett exempel från Frankrike beskrevs, där det t.o.m. är möjligt att få ut en doktorsexamen utan att ha gått universitetets forskarutbildning. Det föreslogs att de två översta nivåerna (av systemets åtta) skall vara reserverade för högre utbildning (d.v.s. universitet/högskola), tills att man kommit fram till ett fullgott valideringssystem. Forskningsanknytningen skulle då också kunna legitimera universitetets specialställning i NQF. Per Andersson informerade om läget i arbetet med KoF. Slutrapporten förväntas bli klar i oktober Rapport om KrUUt Lars Hagborg informerade om att ett stort seminarium på temat pedagogisk meritering har ägt rum. I dagsläget är 4 st. SIG (Special Interest Groups) på väg att utvecklas, inför höstens verksamhet. SIG 1 handlar om förutsättningar för studenters lärande och detta är den SIG som hittills har kommit längst. SIG 2 handlar om generiska färdigheter, med vilket avses (1) skriftlig förmåga, (2) argumentationsteknik och (3) konflikthantering. SIG 3 handlar om att skapa tvärvetenskapliga och interkontinentala arbetsgrupper med hjälp av IT-teknik. SIG 4 handlar slutligen om exempelvis detta att lärare lägger ut föreläsningar på internet för att sedan använda lärartiden till mer interaktiva inslag. Det kunde vara givande att bedriva sådana experiment vid UU; en del erfarenheter av liknande verksamheter finns redan vid t.ex. MedFarmDoIt. Något större engagemang i KrUUt från HumSam är att vänta; hittills har TekNat och MedFarm varit mer involverade. Åsa Kettis föreslog att låta studenter anordna ett KrUUt-seminarium. Karin Apelgren menade att man också kunde försöka få in en KrUUt-del i höstens pedagogiska konferens. Olle Nilsson hävdade att det finns en poäng i att låta utvärderingar som t.ex. KoF bli återkommande. Det skulle då kunna bli så att utvärderingsverksamheten hamnar på en rimlig nivå, i stället för att det blir enstaka storsatsningar som sedan inte följs upp.

3 3 (6) Verksamhetsberättelse skall gå ut! Lägesrapport om Högskoleverkets utvärderingar Åsa Kettis meddelade att samhällsvetare och geovetare nu skriver på de självvärderingar som skall göras i samband med Högskoleverkets pågående utvärderingar och att de involverade är mer eller mindre nöjda. Det har funnits vissa svårigheter hos bedömargrupperna med att välja ut de nationella mål som institutionernas utbildningar skall utvärderas mot. Hon informerade vidare om den gemensamma plattform på Medarbetarportalen som har inrättats. Det kollegiala utbytet kring självvärderingarna borde nämligen systematiseras. Tanken är att färdiga självvärderingar över tid skall läggas på plattformen, så att andra kan inspireras ett slags referensbank. Hittills har kulturgeografer och geovetare lämnat in självvärderingar. Det diskuterades om oklarheter från Högskoleverkets sida angående skrivningar om process och/eller resultat i självvärderingarna. Det råder mycket delade meningar om i vilken utsträckning man får lov att skriva om process i självvärderingarna. Termen resultatnära är ett nytt ord i sammanhanget. Information om EQ11 Olle Nilsson informerade om EQ11 vid Lunds universitet som är en sorts motsvarighet till KrUUt och KoF. En internationell bedömarpanel var involverad i detta projekt. EQ11 var ämnat att resultera i ett åtgärdsprogram i form av en punktlista. Man ville dock inte ha en utvärdering, utan tips. Det fanns också en del motstånd mot EQ11 i början, men projektet skapade en kreativ dialog kring kvalitetsfrågor vid universitetet; ibland krävs det kanske ett visst mått av yttre tvång. Det konstaterades att det finns många utmaningar för universitetet inom en nära framtid, vilka bl.a. har att göra med förnyandet av lärarstaben och nya studentgenerationer. Det har figurerat en slogan om a connected university, d.v.s. ett universitet som är involverat i samhället. Andra saker som kom upp vid diskussionerna i Lund var att få till en god balans mellan forskning och undervisning, att inte initiera för mycket projekt innan annat är slutfört och att samarbetet över fakultetsgränserna skall ha ett ändamål. Det rekommenderades att institutionalisera EQ11 och göra den återkommande på en 4-6-årsbasis. Olle konstaterade att EQ11 tycks ha varit mer synlig inom universitetet, i jämförelse med KrUUt. Avslutningsvis hävdade Åsa Kassman-Rudolphi att det pedagogiska programmet vid UU är en sorts motsvarighet till den att göra -lista som EQ11 i Lund resulterat i.

4 4 (6) Datum för höstens möten Tidpunkterna för kvalitetskommitténs sammanträden under hösten 2011 fastställdes till följande: 15/9 kl. 13:15 24/10 kl. 15:15 1/12 kl. 13:15 Ordförande tackade ledamöterna, tillönskade en trevlig sommar och avslutade mötet.

5 5 (6) Internationella studenter nöjda, men bostadsbrist negativ för ryktet [Publicerad ] Forskning och undervisning av hög kvalitet och en fantastisk studentstad med många sociala aktiviteter: Uppsala universitets internationella studenter är i stort sett nöjda med vad de får. Men svårigheten att få bostad vid ankomsten framträder som den överlägset mest missgynnande faktorn för universitetets internationella rykte bland studenter. Enkätundersökningen International Student Barometer, som genomförts vid 16 svenska lärosäten och 202 i övriga Europa, offentliggörs idag av företaget i- graduate. Svarsfrekvensen för Uppsala universitet var 62 procent, högre än genomsnittet i Sverige och Europa. Resultatet av studien som omfattar både utbytesstudenter och övriga internationella studenter, ska nu analyseras vidare av universitet. I det omfattande materialet framträder dock några huvudresultat. De faktorer som hade störst betydelse för att de valt just Uppsala universitet var hög kvalitet på forskning och utbildning och universitetets goda rykte. Först på fjärde plats kom kostnaden. - Det är glädjande mot bakgrund att studieavgifter nu införs för tredjelandsstudenter. Det finns en föreställning om att det framför allt är gratis utbildning som lockat studenterna hit, men enkätresultatet visar att så inte är fallet, säger Kerstin Sahlin, prorektor vid Uppsala universitet. - Vi är glada åt att få gott betyg för utbildningskvalitet, men vi vill bli ännu bättre. Ett aktuellt exempel är projektet kruut, Kreativ utbildningsutveckling vid Uppsala universitet, där vi arbetar målinriktat för att sprida goda idéer inom universitetet och tillvarata hela universitetets bredd i utbildningarna. När de väl har påbörjat studierna trivs studenterna och är nöjda med sin utbildning. Toppbetyg får studentlivet med mångfalden av sociala aktiviteter, språkstödet och lärarnas engelskkunskaper. En faktor som framträder som en framgångsfaktor för Sverige är att det är ett säkert land. - Det var lite överraskande, vi tar nog den personliga säkerheten för given i stor utsträckning. I själva verket tycks det vara en av Sveriges största framgångsfaktorer och det behöver vi lyfta fram tydligare i vår kommunikation, säger Kerstin Sahlin. Sämst betyg får första intrycket vid ankomsten, first night experience. Det handlar framför allt om bostadsfrågan, ett väl känt och återkommande problem i början av terminerna. Detta är en fråga universitetet redan arbetar intensivt för att förbättra. - Bostadssituationen i Uppsala är tyvärr sådan att det är svårt att hitta en snabb lösning på problemet med bristen på bostäder. Men vi har en bra dialog med kommunen och hoppas på nya satsningar. - Universitetets mål för hösten är att bostadsgaranti ska omfatta alla utbytesoch betalstudenter som kommit in med intresseanmälan i tid. Men de som missar deadline kommer även i år inte att kunna vara säkra på en bostad, säger Kerstin Sahlin. Karriärstödet till studenterna får dåligt betyg vid internationell jämförelse, men toppbetyg i Sverige. Det kan troligen förklaras med att Sverige har en annan tradition än i många andra länder, där universiteten har ett tydligare arbetsförmedlande uppdrag. I Sverige jobbar lärosätena framför allt med rådgivning och stöd.

6 6 (6) 74 procent av Uppsalastudenterna hade Sverige som förstahandsval. Informationen om universitetet fick studenterna framför allt via webben och från vänner. För mer info: Åsa Kettis, chef vid enheten för kvalitet och utvärdering, tel: , , eller Eva Söderman, chef vid enheten för studier och karriärvägledning, tel: , , Anneli Waara

Kvalitet och utvärdering Maivor Sjölund

Kvalitet och utvärdering Maivor Sjölund 2011-04-06 ) Kvalitet och utvärdering Maivor Sjölund Minnesanteckningar från kvalitetskommitténs sammanträde den 4 april 2011 Närvarande: Olle Nilsson, ordf., Anna Hardmeier, Åsa Kassman- Rudolphi, Catrin

Läs mer

Enheten för kvalitet och utvärdering Thomas Öst

Enheten för kvalitet och utvärdering Thomas Öst 2012-04-09 Enheten för kvalitet och utvärdering Thomas Öst Minnesanteckningar från kvalitetsrådets sammanträde den 15:e mars 2013 Närvarande: Anders Malmberg, ordförande, Hans Ellegren, Ingrid Ahnesjö,

Läs mer

Pedagogiskt råd vid vetenskapsområdet för medicin och farmaci

Pedagogiskt råd vid vetenskapsområdet för medicin och farmaci Dnr MEDFARM Pedagogiskt råd vid vetenskapsområdet för medicin och farmaci Ett områdesövergripande råd för pedagogisk utveckling Fastställd av områdesnämnden för medicin och farmaci 2015-06-11 Innehållsförteckning

Läs mer

S T U D I E U T S K O T T E T Protokoll 2010/2011:5 Sammanträdesdatum: 101028 Uppsala studentkår, sammanträdesrummet

S T U D I E U T S K O T T E T Protokoll 2010/2011:5 Sammanträdesdatum: 101028 Uppsala studentkår, sammanträdesrummet Närvarande Johan Gärdebo Tommy Söder Angelica Rönnbäck Edvin Ullman Johan Lundmark Martin Michelsson Joel Wilger Ella Brodin Anna Lindgren Lars Niska Michel Rowinski Magnus Wikmark Bjarni Juliusson Emil

Läs mer

Riktlinjer för anställning och befordran av lärare samt för antagning av docent och av excellent lärare vid teknisknaturvetenskapliga

Riktlinjer för anställning och befordran av lärare samt för antagning av docent och av excellent lärare vid teknisknaturvetenskapliga TEKNAT 2013/6 Riktlinjer för anställning och befordran av lärare samt för antagning av docent och av excellent lärare vid teknisknaturvetenskapliga vetenskapsområdet Fastställda av teknisk-naturvetenskapliga

Läs mer

Riktlinjer för anställning och befordran av lärare samt för antagning av docent och av excellent lärare vid teknisknaturvetenskapliga

Riktlinjer för anställning och befordran av lärare samt för antagning av docent och av excellent lärare vid teknisknaturvetenskapliga TEKNAT 2014/214 Riktlinjer för anställning och befordran av lärare samt för antagning av docent och av excellent lärare vid teknisknaturvetenskapliga vetenskapsområdet Fastställda av teknisk-naturvetenskapliga

Läs mer

Kommentarer till UFV 2011/281, utkast till Uppsala universitets Verksamhetsplan för år 2012

Kommentarer till UFV 2011/281, utkast till Uppsala universitets Verksamhetsplan för år 2012 2011-10-16 Dnr: 13:11/12 Till Uppsala universitet Kommentarer till UFV 2011/281, utkast till Uppsala universitets Verksamhetsplan för år 2012 Härmed översänds synpunkter och förslag från Farmacevtiska

Läs mer

Pedagogiska policyprogram som drivkra2 i utvecklingsprocessen

Pedagogiska policyprogram som drivkra2 i utvecklingsprocessen Pedagogiska policyprogram som drivkra2 i utvecklingsprocessen Karin Apelgren, Uppsala universitet Katarina Winka, Umeå universitet, Ann- Sofie Henriksson, Uppsala universitet Sy#e a; demonstrera och utbyta

Läs mer

Minnesanteckningar från kvalitetsrådets sammanträde 24:e september 2014, kl

Minnesanteckningar från kvalitetsrådets sammanträde 24:e september 2014, kl 2014-09-24 Enheten för kvalitetsutveckling och universitetspedagogik Jöran Rehn Minnesanteckningar från kvalitetsrådets sammanträde 24:e september 2014, kl 10.15-12.00 Närvarande: Anders Malmberg, ordförande,

Läs mer

BESLUT 2009-03-26 Dnr Mahr 50-2009/244

BESLUT 2009-03-26 Dnr Mahr 50-2009/244 Malmö högskola / Gemensam förvaltning Jonas Alwall Arbetsgruppen för studentinflytandepolicy vid Malmö högskola 1(9) BESLUT 2009-03-26 Dnr Mahr 50-2009/244 Studentinflytandepolicy för Malmö högskola Inledning

Läs mer

Välkommen till Uppsala universitet!

Välkommen till Uppsala universitet! Välkommen till Uppsala universitet! Universitetsledningen Rektor Eva Åkesson Prorektor Anders Malmberg Universitetsdirektör Ann Fust Eva Åkesson 2012-02-06 Rektors ledningsråd Stödjande och rådgivande

Läs mer

Riktlinjer för anställning och befordran av lärare samt för antagning av docent och av excellent lärare vid teknisknaturvetenskapliga

Riktlinjer för anställning och befordran av lärare samt för antagning av docent och av excellent lärare vid teknisknaturvetenskapliga TEKNAT 2018/239 Riktlinjer för anställning och befordran av lärare samt för antagning av docent och av excellent lärare vid teknisknaturvetenskapliga vetenskapsområdet Fastställda av teknisk-naturvetenskapliga

Läs mer

Minnesanteckningar från sammanträde med utbildningskommittén för audiologi och logopedi

Minnesanteckningar från sammanträde med utbildningskommittén för audiologi och logopedi SAHLGRENSKA AKADEMIN Minnesanteckningar från sammanträde med utbildningskommittén för audiologi och logopedi Datum: 2016-04-13 Tid: 15:00-16:00 Plats: Tal- och hörsellabb, enheterna för audiologi och logopedi,

Läs mer

S T Y R E L S E N. a) Val av justeringsperson b) Närvaro och godkännande av. c) Fastställande av. d) Ev. adjungeringar

S T Y R E L S E N. a) Val av justeringsperson b) Närvaro och godkännande av. c) Fastställande av. d) Ev. adjungeringar S T Y R E L S E N Närvarande styrelseledamöter: Jonas Boström Kristina Ekholm Caroline Erlandsson Niclas Karlsson Cinna Lagestrand Johan Lundmark Carl Nettelblad Stella Papasotiriou (fr.om 4) Emil Paulsrud

Läs mer

Tid: Kl 08.30-11.00, 13.00-16.00. Plats: Högskolan i Borås, C 728

Tid: Kl 08.30-11.00, 13.00-16.00. Plats: Högskolan i Borås, C 728 HÖGSKOLAN I BORÅS Styrelsen Sekreterare Lisbeth Sandblom PROTOKOLL 1(7) Tid: Kl 08.30-11.00, 13.00-16.00 Plats: Högskolan i Borås, C 728 Närvarande ledamöter: Leissner, Maria ordförande Andersson, Jonas

Läs mer

Excellens i forskning och utbildning för en bättre värld

Excellens i forskning och utbildning för en bättre värld Excellens i forskning och utbildning för en bättre värld Rektor Eva Åkesson Föreningen för Filosofi och Specialvetenskap Ett stort, brett och komplext lärosäte Since 1477 (tradition som förpliktigar) Stor

Läs mer

Protokoll. 2011/10/11 Läkarsektionen Protokoll

Protokoll. 2011/10/11 Läkarsektionen Protokoll Datum: Tisdag den 11 oktober 2011 Tid: kl. 17.00-19.00 Plats: Medicinska Föreningens kårhus, kårexpeditionen Närvarande: Hritul Karim Matti Eladhari Matilda Liljedahl Amin El-Sabini Malin Ljunggren Martin

Läs mer

2015-05-07 KVALITETSKRITERIER. för verksamhetsförlagd utbildning inom fysioterapeutprogrammet

2015-05-07 KVALITETSKRITERIER. för verksamhetsförlagd utbildning inom fysioterapeutprogrammet 2015-05-07 KVALITETSKRITERIER för verksamhetsförlagd utbildning inom fysioterapeutprogrammet Uppsala kommun och Uppsala universitet 2015 2017 Kvalitetskriterier under den verksamhetsförlagda utbildningen

Läs mer

Styrelsemöte HHUS Agenda

Styrelsemöte HHUS Agenda Adress: Samhällsvetarhuset, SE-901 87 Umeå Mötesinformation Mötesdatum: 2015-03-11 Kl. 17.15 Mötesplats: Samvetet Närvarande Post Parsa Lalehzar Kabba Jallow Coenraad Coster Viktor Fredlund Maja Lundmark

Läs mer

Kvalitet och förnyelse KoF17. Forskningsutvärdering vid Uppsala universitet

Kvalitet och förnyelse KoF17. Forskningsutvärdering vid Uppsala universitet Kvalitet och förnyelse 2017 KoF17 Forskningsutvärdering vid Uppsala universitet 2016-2017 Mål och strategier: Världsledande forskning Akademiska kärnvärden: autonomi, frihet, kvalitet Utgångspunkter Program

Läs mer

Protokoll från institutionsstyrelsens sammanträde

Protokoll från institutionsstyrelsens sammanträde Institutionen för pedagogik, didaktik och utbildningsstudier Protokoll från institutionsstyrelsens sammanträde 2017-05-24 Tid: 09.00 12.00 Plats: Tupprummet, 14:340 Närvarande: Ordinarie Henrik Edgren

Läs mer

Antagning av excellent lärare vid Fakulteten för utbildningsvetenskaper

Antagning av excellent lärare vid Fakulteten för utbildningsvetenskaper Dnr Antagning av excellent lärare vid Fastställd av Fakultetsnämnden för utbildningsvetenskaper 2012-09-28. Senast reviderad 2013-11-14 Utgångspunkter I Pedagogiskt program för Uppsala universitet 1 betonas

Läs mer

Inbjudan att inkomma med förslag på nya tvärvetenskapliga kurser

Inbjudan att inkomma med förslag på nya tvärvetenskapliga kurser Inbjudan att inkomma med förslag på nya tvärvetenskapliga kurser I stort sett alla samhällsproblem kräver ämnesöverskridande angreppssätt. Uppsala universitet har en rik ämnesbredd och borde därför ha

Läs mer

Slutrapport: Den nya förskolan - med kvalitet i fokus

Slutrapport: Den nya förskolan - med kvalitet i fokus KOMMUNAL LÄRARFÖRBUNDET 2009-03-18 Slutrapport: Den nya förskolan - med kvalitet i fokus Bakgrund Samarbetet mellan Lärarförbundet och Kommunal inleddes 2003 med en gemensam skrivelse med anledning av

Läs mer

UFV 2015/475. Uppdrag om att utforma en modell för systematisk utbildningsutvärdering. universitet. Direktiv. Beslutade av rektor

UFV 2015/475. Uppdrag om att utforma en modell för systematisk utbildningsutvärdering. universitet. Direktiv. Beslutade av rektor UFV 2015/475 Uppdrag om att utforma en modell för systematisk utbildningsutvärdering vid Uppsala universitet Direktiv Beslutade av rektor 2015-04-14 Innehållsförteckning 1 Bakgrund 4 2 Uppdraget 4 3 Utgångspunkter

Läs mer

Inledning. Antagningsprocess

Inledning. Antagningsprocess SISU HT 2011 Inledning Jag vill inleda med att tacka för förtroendet till mitt stipendium från IA. Det gav mig möjlighet att betala hyran på mitt boende under min termin i Shanghai samt gav mig utrymme

Läs mer

Publicerade rapporter

Publicerade rapporter Publicerade rapporter Rapporter publicerade mellan 2000-2009 Kod B001 Rapport Att dirigera solister. Om ledning och ledarskap vid Lunds universitet. Lars Haikola. Rapport nr 2000:208 B002 Studentbarometern

Läs mer

Lägesrapport II i projektet Entreprenörskap inom HVV

Lägesrapport II i projektet Entreprenörskap inom HVV 2013-02-21 1 (5) Tillväxtverket Ärendeid: 00164872 Diarienummer: 2011004691 Lägesrapport II i projektet Entreprenörskap inom HVV l. l Fokus: Pedagogisk utveckling i fokus I verksamhetsberättelsen 2013

Läs mer

Lunds Tekniska Högskola

Lunds Tekniska Högskola Demografisk enkät inför studiestart Helsingborg october 2009 William Grevatt & Associates Helsingborg Number of Surveys: 256 2. Hemorten ligger i: Skåne 79% Blekinge 2% Småland 3% Halland 2% Göteborg

Läs mer

1(6) Patricia Staaf BESLUT. 2008-11-27 Dnr Mahr 12-2008/621. Handlingsplan för breddad rekrytering 2008 2010

1(6) Patricia Staaf BESLUT. 2008-11-27 Dnr Mahr 12-2008/621. Handlingsplan för breddad rekrytering 2008 2010 MAH /Centrum för kompetensbreddning 1(6) 2008-11-27 Dnr Mahr 12-2008/621 Handlingsplan för breddad rekrytering 2008 2010 Inledning Malmö högskola hade redan vid starten 1998 ett uttalat uppdrag att locka

Läs mer

Likabehandlingsplan för studenter Läsåret 2016/17

Likabehandlingsplan för studenter Läsåret 2016/17 SPRÅKFAK 2015/58 Likabehandlingsplan för studenter Läsåret 2016/17 Språkvetenskapliga fakulteten Fastställd av språkvetenskapliga fakultetsnämnden 2016-10-27 Innehållsförteckning 1 Inledning 3 Lika villkor

Läs mer

Pedagogiskt ledarskap och pedagogisk utveckling. Hur ska vi arbeta utifrån Mål och strategier för Uppsala universitet? Samtal med Eva Åkesson

Pedagogiskt ledarskap och pedagogisk utveckling. Hur ska vi arbeta utifrån Mål och strategier för Uppsala universitet? Samtal med Eva Åkesson Pedagogiskt ledarskap och pedagogisk utveckling. Hur ska vi arbeta utifrån Mål och strategier för Uppsala universitet? Samtal med Eva Åkesson Min bakgrund Professor kemisk fysik (femtokemi, dissociationsreaktioner,

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 3. Miljö- och hälsorådet 2013-09-09 1(10)

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 3. Miljö- och hälsorådet 2013-09-09 1(10) Nr 3 Miljö- och hälsorådet 2013-09-09 1(10) Tid och plats Måndagen den 9 september 2013, klockan 13.00 16.00, i Bolstadsrummet Beslutande Ledamöter Robert Svensson, ordf. (C) Kommunstyrelsen Tjänstgörande

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET

GÖTEBORGS UNIVERSITET Dnr V 2018/672 2018-06-14 GÖTEBORGS UNIVERSITET Kvalitetssäkring av statsvetenskapliga institutionens utbildningar Statsvetenskapliga institutionens kvalitetssäkringsarbete syftar till att säkerställa

Läs mer

lärande Rum för lärande vid Umeå universitet

lärande Rum för lärande vid Umeå universitet Rum för vid Umeå universitet det finns ett växande intresse för rummets betydelse för i högre utbildning. Det har länge varit ett område som inte rönt så mycket uppmärksamhet då utbildningsverksamheten

Läs mer

POLICY FÖR KVALITETSSÄKRING OCH KVALITETSUTVECKLING AV UTBILDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET

POLICY FÖR KVALITETSSÄKRING OCH KVALITETSUTVECKLING AV UTBILDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET STYRDOKUMENT Dnr V 2016/378 POLICY FÖR KVALITETSSÄKRING OCH KVALITETSUTVECKLING AV UTBILDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument

Läs mer

Ledningsenheten 2008-02-26 FU 2/08 Uppdragsavdelningen, Margareta Samuelsson Justerat 2008-03-06. Tid Tisdagen den 26 februari 2008 kl. 09.00 12.

Ledningsenheten 2008-02-26 FU 2/08 Uppdragsavdelningen, Margareta Samuelsson Justerat 2008-03-06. Tid Tisdagen den 26 februari 2008 kl. 09.00 12. 1 (6) Ledningsenheten Uppdragsavdelningen, Justerat 2008-03-06 Folkhälsoutskottet Tid Tisdagen den 26 februari 2008 kl. 09.00 12.00 Plats Närvarande ledamöter Övriga närvarande Sekreterare Kronobergsrummet,

Läs mer

Jämställdhetsplan 2011 2013

Jämställdhetsplan 2011 2013 Jämställdhetsplan 2011 2013 Antagen av institutionsstyrelsen 2011-06-08 Innehåll Jämställdhet mellan kvinnor och män... 2 Ansvarsfördelning... 2 Jämställdhetsplanen antagen 2007... 3 Läget vt- 11... 3

Läs mer

Styrelsemöte HHUS Agenda

Styrelsemöte HHUS Agenda Adress: Samhällsvetarhuset, SE-901 87 Umeå Mötesinformation Mötesdatum: 2014-11-12 Kl. 17.15 Mötesplats: Ansvaret Närvarande Parsa Lalehzar Kabba Jallow Coenraad Coster Viktor Fredlund Maja Lundmark Lukas

Läs mer

Anhållan om inrättande av kinesiska som huvudområde

Anhållan om inrättande av kinesiska som huvudområde INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER Anhållan om inrättande av kinesiska som huvudområde Datum: 2015-09-19 Dnr: G 2015/650 Mottagare: Humanistiska fakultetsstyrelsen Fristående kurser i kinesiska har

Läs mer

Tips och lärdomar från pilotomgången i korthet

Tips och lärdomar från pilotomgången i korthet Tips och lärdomar från pilotomgången i korthet Detta dokument innehåller en kort sammanfattning i punktform utifrån piloternas redogörelser till rektor om vad som fungerat bra, viktiga lärdomar och förslag

Läs mer

Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori

Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori HANDLINGSPLAN 2017 2019 OCH VERKSAMHETSPLAN 2017 Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori DATUM: 2016-11-30 BESLUTAD AV: KONTAKTPERSON: FORSKNING SOM PÅVERKAR Prioriteringar och mål 2017

Läs mer

MINNESANTECKNING 1(6) Regionrådet. Dag ca. Umeå folkets hus

MINNESANTECKNING 1(6) Regionrådet. Dag ca. Umeå folkets hus Bjurholm Nordmaling Robertsfors Umeå Vindeln Vännäs Örnsköldsvik MINNESANTECKNING 1(6) Regionrådet Dag 2017-08-30 Tid Plats Beslutande Övriga deltagande 08.00 09.20 ca Umeå folkets hus Christina Lidström,

Läs mer

Utvärderingsrapport Kinesiska Institutionen för lingvistik och filologi UFV 2015/475 SPRÅKFAK 2018/14

Utvärderingsrapport Kinesiska Institutionen för lingvistik och filologi UFV 2015/475 SPRÅKFAK 2018/14 Utvärderingsrapport: Inledning I denna utbildningsutvärdering ingår utbildningen på grund- och avancerad nivå i ämnet kinesiska som ges vid, Uppsala universitet. Forskarutbildningen ingår inte i utvärderingen

Läs mer

Studierådsprotokoll 2015-04-28 Farmacevtiska Studentkåren

Studierådsprotokoll 2015-04-28 Farmacevtiska Studentkåren Tid: 17.15 Plats: Stora salen Närvarande: Emelie Smedshammar Ordförande, A7 Maria Röjerdal Vice ordförande, R4 Rebecka Pihl Sekreterare Martin Sjöstrand R2, kursrepresentant Anne Höglund Maria Runngren

Läs mer

Lunds Tekniska Högskola

Lunds Tekniska Högskola Demografisk enkät inför studiestart 18 september 2006 William Grevatt & Associates 2. Hemorten ligger i: Skåne 54% Blekinge 3% Småland 9% Halland 5% Göteborg med omnejd 8% Mellersta Sverige 10% Stockholm

Läs mer

Det är vår i Uppsala!

Det är vår i Uppsala! Det är vår i Uppsala! Uppsala universitets mål är att: upptäcka och sprida ny kunskap bedriva forskning och utbildning av högsta kvalitet spela en aktiv roll i det globala samhället och främja utveckling

Läs mer

Plan för kvalitetsarbetet Göteborgs universitet

Plan för kvalitetsarbetet Göteborgs universitet Plan för kvalitetsarbetet 2011-2012 Göteborgs universitet kvalitetsplan2011 2012.indd 1 2011-02-02 14.32 Förord Denna plan ersätter Plan för kvalitetsarbetet 2007 2010. Den har reviderats av Kvalitetsrådet

Läs mer

Lunds Tekniska Högskola

Lunds Tekniska Högskola Demografisk enkät inför studiestart october 2011 William Grevatt & Associates 2. Hemorten ligger i: Skåne 53% Blekinge 2% Småland 8% Halland 5% Göteborg med omnejd 9% Mellersta Sverige 9% Stockholm med

Läs mer

Linnéuniversitetets kvalitetsråd

Linnéuniversitetets kvalitetsråd Mötesdatum: Linnéuniversitetets kvalitetsråd Ledamöter: Närvarande: Frånvarande: Övriga: Lena Fritzén, prorektor, ordförande Niklas Ammert, Fakulteten för konst och humaniora Bo Bergbäck, prorektor Cristoffer

Läs mer

Nr 2, februari Tipsa en vän om Vägledarinfo! Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare»

Nr 2, februari Tipsa en vän om Vägledarinfo! Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare» Tipsa en vän om Vägledarinfo! Nr 2, februari 2016 Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare» Hej, Efter en lyckad terminststart med flera välbesökta välkomstaktiviteter är terminen nu i full gång

Läs mer

2009-07-17. Inst f neurovetenskap Enheten för sjukgymnastik KVALITETSKRITERIER. för den verksamhetsförlagda utbildningen i sjukgymnastprogrammet

2009-07-17. Inst f neurovetenskap Enheten för sjukgymnastik KVALITETSKRITERIER. för den verksamhetsförlagda utbildningen i sjukgymnastprogrammet Inst f neurovetenskap Enheten för sjukgymnastik 2009-07-17 KVALITETSKRITERIER för den verksamhetsförlagda utbildningen i sjukgymnastprogrammet Kvalitetskriterier under den verksamhetsförlagda utbildningen

Läs mer

Riktlinjer för antagning av excellent lärare

Riktlinjer för antagning av excellent lärare SPRAKFAK 2016/45 Riktlinjer för antagning av excellent lärare Fastställd av Språkvetenskapliga fakultetsnämnden 2018-04-12 Innehåll Inledning... 3 1. Beredning och beslut... 3 2. Kriterier för bedömning...

Läs mer

Minnesanteckningar från Folkhälsoberedningens möte den 12 maj 2004

Minnesanteckningar från Folkhälsoberedningens möte den 12 maj 2004 Birgitta Larsson 2004-06-28 Minnesanteckningar från Folkhälsoberedningens möte den 12 maj 2004 Närvarande Agneta Niklasson (mp) ordförande Ingrid Eriksson (kd) Britt-Marie Gustavsson (c) Karim Alnejmi

Läs mer

UPPSALA UNIVERSITET 1(5) PROTOKOLL4 Sarnmanträdesdag 2014-01-28. Tekniska utbildningsnämnden

UPPSALA UNIVERSITET 1(5) PROTOKOLL4 Sarnmanträdesdag 2014-01-28. Tekniska utbildningsnämnden Sarnmanträdesdag 1(5) Tid: Tisdagen den 28 januari 2014 kl 13.15-16.30 Plats: Sal 80115, Ångströmlaboratoriet Närvarande ledamöter Klas Hjort Hans Karlsson Arnold Pears Billy Johansson Katarina Hedman

Läs mer

Studentportalen och en ny lärplattform

Studentportalen och en ny lärplattform Studentportalen och en ny lärplattform Lunchseminarium 2017-11-22 Katarina Adenmark Eva Pärt Enander Anna Gunder Enheten för användarstöd och e-lärande, IT-avdelningen Studentportalen: aktuellt arbete

Läs mer

Hej på er! Ännu en månad har rusat förbi!

Hej på er! Ännu en månad har rusat förbi! Hej på er! Ännu en månad har rusat förbi! Under november månad har vi fortsatt med demokratiutbildning för ledningsgrupperna i förvaltningarna. Detta var årets sista tillfälle för demokratiutbildning!

Läs mer

Protokoll vid sammanträde med utbildningskommittén för arbetsterapi och fysioterapi

Protokoll vid sammanträde med utbildningskommittén för arbetsterapi och fysioterapi SAHLGRENSKA AKADEMIN Protokoll vid sammanträde med utbildningskommittén för arbetsterapi och fysioterapi Datum: 2015-04-22 Tid: 14:00-16:30 Plats: Konferensrummet plan 3, hus 2, Arvid Wallgrens backe Närvarande

Läs mer

Karriärrådgivning och studievägledning: en tjänst för studenterna!

Karriärrådgivning och studievägledning: en tjänst för studenterna! Karriärrådgivning och studievägledning: en tjänst för studenterna! En undersökning av Uppsala universitets studievägledning Till Ted: En check förstasida här på något sätt. Loggan bör finnas med. * Det

Läs mer

Ledamöterna i programrådet för läkarutbildningen kallas till sammanträde.

Ledamöterna i programrådet för läkarutbildningen kallas till sammanträde. Sid 1 (6) Ledamöterna i programrådet för läkarutbildningen kallas till sammanträde. Tid: Tisdag 11 mars kl 13 Lokal: VIP-rummet, Tandläkarhögskolan, plan 9 Närvarande: Christina Ljungberg Ordförande Bo

Läs mer

Plan för kvalitetsarbetet Göteborgs universitet

Plan för kvalitetsarbetet Göteborgs universitet Plan för kvalitetsarbetet 2007 2010 Göteborgs universitet www.gu.se/kvalitet Form och layout: Anders Eurén Foto: Göran olofsson Tryck: Geson Reg.nr: S-000256 Reg.nr: 3750M Innehåll Plan för kvalitetsarbetet

Läs mer

HISTFILFAK 2016/108. Mål och strategier. Historisk-filosofiska fakulteten. Fastställda av Historisk-filosofiska fakultetsnämnden

HISTFILFAK 2016/108. Mål och strategier. Historisk-filosofiska fakulteten. Fastställda av Historisk-filosofiska fakultetsnämnden HISTFILFAK 2016/108 Fastställda av Historisk-filosofiska fakultetsnämnden 2016-12-20 Innehållsförteckning Inledning 3 Utbildning 3 Mål 3 Strategier 3 Forskning 4 Mål 4 Strategier 5 Arbetsmiljö och samverkan

Läs mer

Supplemental Instruction - Projektplan

Supplemental Instruction - Projektplan Supplemental Instruction - Projektplan Fredrik Härlin 19 mars 2012 1 Inledning och bakrund Supplemental Instruction är en alternativ och kompletterande inlärningsform där en äldre student (SI-ledare) vägleder

Läs mer

RESULTAT I KORTHET INTERNATIONAL STUDENT BAROMETER (ISB), AUTUMN WAVE 2016, UPPSALA UNIVERSITY

RESULTAT I KORTHET INTERNATIONAL STUDENT BAROMETER (ISB), AUTUMN WAVE 2016, UPPSALA UNIVERSITY RESULTAT I KORTHET INTERNATIONAL STUDENT BAROMETER (ISB), AUTUMN WAVE 2016, UPPSALA UNIVERSITY Under hösten 2016 deltog universitetets internationella studenter på grund- och avancerad nivå i den världsomfattande

Läs mer

Akademiskt chef- och ledarskap några tankar kring uppdrag, roller och utmaningar. Eva Åkesson och Anders Malmberg

Akademiskt chef- och ledarskap några tankar kring uppdrag, roller och utmaningar. Eva Åkesson och Anders Malmberg Akademiskt chef- och ledarskap några tankar kring uppdrag, roller och utmaningar Eva Åkesson och Anders Malmberg Eva Åkesson - bakgrund Professor kemisk fysik (femtokemi, dissociationsreaktioner, energi

Läs mer

Antagning av excellent lärare vid Språkvetenskapliga fakulteten

Antagning av excellent lärare vid Språkvetenskapliga fakulteten SPRÅKFAK 2012/29 Antagning av excellent lärare vid Språkvetenskapliga Fastställd av Språkvetenskapliga 2012-06-12 Innehållsförteckning 1 Antagning av excellent lärare vid den Språkvetenskapliga 3 Pedagogisk

Läs mer

Uppsala universitets kvalitetsutvecklingsprogram

Uppsala universitets kvalitetsutvecklingsprogram Konsistoriet 2002-06-13 UFV 2002/982 1 (10) Uppsala universitets kvalitetsutvecklingsprogram Innehåll: 1. Inledning 2 2. Mål för kvalitetsarbetet vid Uppsala universitet 2 3. Strategier för kvalitetsarbetet

Läs mer

Institutionen för folkhälsovetenskap. Språkpolicy vid PHS. Innehåll. BESLUT Dnr SU Beslutad av prefekt

Institutionen för folkhälsovetenskap. Språkpolicy vid PHS. Innehåll. BESLUT Dnr SU Beslutad av prefekt 1(5) BESLUT 2018-03-15 Dnr SU-333-2.7-0030-18 Språkpolicy vid PHS Beslutad av prefekt 2018-03-15 Innehåll Syfte och utgångspunkter... 2 Parallellspråkighet... 2 Personalens synpunkter... 3 Medarbetare

Läs mer

Det är vår i Uppsala!

Det är vår i Uppsala! Det är vår i Uppsala! Uppsala universitets vänner Har till ändamål att: aktivt medverka till att ett eller flera angelägna projekt, eller delar därav, som gagnar universitetet och dess verksamhet kan genomföras

Läs mer

Fastställd av UN Reviderad , Dnr: System för utbildningsutvärdering

Fastställd av UN Reviderad , Dnr: System för utbildningsutvärdering Fastställd av UN 2008-08-26 Reviderad 2011-03-10, 2012-11-07 Dnr: 59-2011-668 System för utbildningsutvärdering 2011-2014 System för utbildningsutvärdering 2011-2014 Föreliggande dokument beskriver hur

Läs mer

SASKO, Masterprogram i strategisk kommunikation, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Strategic Communication, 120 credits

SASKO, Masterprogram i strategisk kommunikation, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Strategic Communication, 120 credits Samhällsvetenskapliga fakulteten SASKO, Masterprogram i strategisk kommunikation, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Strategic Communication, 120 credits Program med akademiska förkunskapskrav

Läs mer

Examination och utvärdering vt 2017

Examination och utvärdering vt 2017 Examination och utvärdering vt 2017 Kursutvärdering sammanställning med lärarkommentarer Fråga Instämmer inte alls Instämmer helt 1 Kursens mål har varit klara för mig 1 1 11 2 Kursen har gett mig möjlighet

Läs mer

Styrgrupp Kultur för hälsa

Styrgrupp Kultur för hälsa MÖTESANTECKNINGAR 1(5) Plats: Regionens hus Sal F Närvarande: Ej närvarande: Lars Johansson (ordf.) Jesper Ekberg (vice ordf.) Paula Bergman Laila Bradling Tomy Eklöv Frank Isaksson ersätter Ola Bengtsson

Läs mer

Utbildningskommittén för arbetsterapi och fysioterapi Jessica Engström

Utbildningskommittén för arbetsterapi och fysioterapi Jessica Engström Sida 1 av 5 Utbildningskommittén för arbetsterapi och fysioterapi PROTOKOLL Måndagen den 24 mars 2014, kl 14:00-16:15. Konferensrummet, plan 3, hus 2, Arvid Wallgrens backe Närvarande ledamöter Kajsa Eklund,

Läs mer

Doktorandernas mål

Doktorandernas mål Rektor Fakultetsnämnder Sida 1/5 GUDK 2012-05-15 Doktorandernas mål 2012-2016 Inledning För att kunna föra fram doktorandernas åsikter och hålla en kontinuerlig dialog med universitetets ledning har Göteborgs

Läs mer

Nordpols Verksamhetsberättelse VT-14

Nordpols Verksamhetsberättelse VT-14 VT-14 Nordpols Verksamhetsberättelse Nordpols styrelse har under vårterminen 2014 genomfört en rad aktiviteter och lagt stort fokus på arbetslivsanknytning men också kommunikationen mellan styrelsen och

Läs mer

HÖGSKOLESTYRELSEN PROTOKOLL Fört vid sammanträde 2006-09-08

HÖGSKOLESTYRELSEN PROTOKOLL Fört vid sammanträde 2006-09-08 Tid 09.30 12.00 Plats Närvarande ledamöter Övriga närvarande Faculty Club, Högskolan Andersson Thorsten, ordf Anne-Marie Brodén Cumtell Anna Lena Enmark Romulo Gaspes Veronica Nilsson Katarina Norén Johan

Läs mer

Sveriges Cytodiagnostikers årsmöte , Uppsala

Sveriges Cytodiagnostikers årsmöte , Uppsala Protokoll fört vid Sveriges Cytodiagnostikers årsmöte 2016-04-14, Uppsala 1 Mötets öppnande Lars Övergaard, vice ordförande, hälsade alla välkomna och förklarade årsmötet öppnat. 2 Kallelsens godkännande

Läs mer

Handlingsplan för hållbar utveckling

Handlingsplan för hållbar utveckling UFV 2018/1045 Handlingsplan för hållbar utveckling 2019- Fastställd av rektor 2018-11-20 Bakgrund, utgångspunkter och syfte Uppsala universitet ska, i enlighet med 1 kap. 5 Högskolelagen (1992:1434), främja

Läs mer

Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori

Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori HANDLINGSPLAN 2017 2019 OCH VERKSAMHETSPLAN 2017 Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori DATUM: 2016-11-30 BESLUTAD AV: Fredrik Engström, prefekt. FORSKNING SOM PÅVERKAR Prioriteringar

Läs mer

Tid: torsdag 25 april 2019 Plats: Sigtuna Stadshotell

Tid: torsdag 25 april 2019 Plats: Sigtuna Stadshotell 1(6) Tid: torsdag Plats: Sigtuna Stadshotell Närvarande ledamöter: Gudmund Hernes, ordf. Ulla Achrén förvaltningsdirektör, ej 33-36, 41 Henrik Berggren författare, ej 31-36, 41 Lisa Ekselius Uli Hacksell

Läs mer

Delrapport Internationell marknadsföring

Delrapport Internationell marknadsföring Mittuniversitetet Implementering av utbildningsstrategin Sandra Wåger 2013-04-10 Delrapport Internationell marknadsföring Innehållsförteckning Sammanfattning 1. Bakgrund 1.1 Problemformulering 1.2 Projektets

Läs mer

Short Term Mobility - en möjlighet till ökad internationalisering?

Short Term Mobility - en möjlighet till ökad internationalisering? Internationella handläggargruppen Hans Abelius Annelie Hyllner Catharina Miklin Lena Pedersen Utbildningsnämnden V 2016/786 Short Term Mobility - en möjlighet till ökad internationalisering? I Vision 2020

Läs mer

MAH / Styrelsen. Ledamöter Eva Östling Ollén Regionchef Skåne, ordförande Sigrid Combüchen Författare Katarina Erlingson Regionråd

MAH / Styrelsen. Ledamöter Eva Östling Ollén Regionchef Skåne, ordförande Sigrid Combüchen Författare Katarina Erlingson Regionråd 1(5) PROTOKOLL Närvarande Ledamöter Eva Östling Ollén Regionchef Skåne, ordförande Sigrid Combüchen Författare Katarina Erlingson Regionråd Ludvig Linge Entreprenör Jan Nilsson Lennart Olausson Rektor,

Läs mer

Lunds Tekniska Högskola

Lunds Tekniska Högskola Demografisk enkät inför studiestart Lund Män september 2012 William Grevatt & Associates Lund - Män Number of Surveys: 755 2. Hemorten ligger i: Skåne 53% Blekinge 3% Småland 8% Halland 5% Göteborg med

Läs mer

Carl Adolph Agardhgymnasiet

Carl Adolph Agardhgymnasiet Carl Adolph Agardhgymnasiet Samhällsvetenskapsprogrammet Humanistiska programmet Du behöver inte vara bäst när du kommer - du är det när du slutar Språk är mycket mer än glosor och grammatik,. Det märker

Läs mer

Nomineringar Valberedningen nominerar Föreningen Samhällsvetarnas styrelse för verksamhetsåret 2015/2016 enligt följande:

Nomineringar Valberedningen nominerar Föreningen Samhällsvetarnas styrelse för verksamhetsåret 2015/2016 enligt följande: Nomineringar 2015 Valberedningen nominerar Föreningen Samhällsvetarnas styrelse för verksamhetsåret 2015/2016 enligt följande: Ordförande: Gustaf Palmér Vice Ordförande: Karin Rehnberg Kassör: Oscar Lindquist

Läs mer

studeranderepresentant, 2:a suppl.

studeranderepresentant, 2:a suppl. Minnesanteckningar - FoB Sammanträdesdatum 2013-04-04 Forskningsberedningen Närvarande ledamöter: Anders Axelsson rektor, p. 5-6 Annika Mårtensson prorektor, mötesordförande Ulla Holst vicerektor Björn

Läs mer

Minnesanteckningar

Minnesanteckningar LÄRARUTBILDNINGENS SAMVERKANSRÅD Minnesanteckningar 2017-06-08 Tid: 15:00 16:30 Plats: Konsistorierummet, Vasaparken Närvarande: Pam Fredman (ordförande), Jan Mellgren, Anneli Schwartz, Elisabeth Westin,

Läs mer

Protokoll vid sammanträde med utbildningskommittén för audiologi och logopedi

Protokoll vid sammanträde med utbildningskommittén för audiologi och logopedi SAHLGRENSKA AKADEMIN Protokoll vid sammanträde med utbildningskommittén för audiologi och logopedi Datum: 2015-06-03 Tid: 15:00-16:50 Plats: Tal- och hörsellab, enheterna för audiologi och logopedi, hus

Läs mer

PROJEKTPLAN. Införande av studieavgifter vid Umeå universitet. Webbadress http://www.planering.umu.se/verksamhet/studieavgifter/ Projektnamn

PROJEKTPLAN. Införande av studieavgifter vid Umeå universitet. Webbadress http://www.planering.umu.se/verksamhet/studieavgifter/ Projektnamn Sid 1 (10) PROJEKTPLAN vid Umeå universitet Webbadress http://www.planering.umu.se/verksamhet/studieavgifter/ Projektnamn vid Umeå universitet Fastställt av Rektor Dokumentansvarig Dokumentidentitet Projektplan

Läs mer

EWS2017_Civilingenjörprogrammen (-risk)

EWS2017_Civilingenjörprogrammen (-risk) EWS2017_Civilingenjörprogrammen (-risk) Baseras på 856 respondenter. 1. Jag ser mig som: Antal svarande: 853 2. Hemorten ligger i: Antal svarande: 856 Fritextsvar: Annat land, nämligen: - Blekinge - Tyskland

Läs mer

Sveriges universitets och högskoleförbund

Sveriges universitets och högskoleförbund Sveriges universitets- 2013-12-19 och högskoleförbund Minnesanteckningar Expertgruppen för studieadministrativa frågor Tid: Onsdagen den 11 december 2013, kl. 12:00 Plats: UHR, Stockholm Närvarande: Yasmine

Läs mer

Samhällsvetenskapliga fakultetens lärardag 25/ Att undervisa i studerandeaktiva miljöer med begränsade resurser

Samhällsvetenskapliga fakultetens lärardag 25/ Att undervisa i studerandeaktiva miljöer med begränsade resurser Samhällsvetenskapliga fakultetens lärardag 25/8 2015 Att undervisa i studerandeaktiva miljöer med begränsade resurser Program för lärardagen 09.00-09.30 Inledning 09.30-10.00 Studerandeaktiva miljöer en

Läs mer

Att kvalitetssäkra och utveckla högre utbildning

Att kvalitetssäkra och utveckla högre utbildning Att kvalitetssäkra och utveckla högre utbildning Ordförande Torsten Svensson Arbetsgrupp Ledamöter Hum-sam Shirin Ahlbäck Öberg Anders Ekström Tek-nat Susanne Mirbt Björn Victor Med-farm Ingrid Nylander

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa frågor

Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa frågor Sveriges Universitets- 2014-12-19 och högskoleförbund Linda Gerén Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa frågor Mötet ägde rum den 4 december 2014 på SUHF:s kansli,

Läs mer

THTY42 Teknisk kommunikation på tyska II - del 2

THTY42 Teknisk kommunikation på tyska II - del 2 1 (6) THTY42 Teknisk kommunikation på tyska II - del 2 Sändlista Håkan Örman Torun Berlind Elin Önstorp Fredrik Wiklund Håkan Örman Christoph Röcklinberg Johan Holtström Kurskod THTY42 Examinator Christoph

Läs mer

Styrelsemöte HHUS Agenda

Styrelsemöte HHUS Agenda Adress: Samhällsvetarhuset, SE-901 87 Umeå Mötesinformation Mötesdatum: 2014-09-09 Kl. 17.00 Mötesplats: Ansvaret Närvarande Post Parsa Lalehzar Kabba Jallow Coenraad Coster Viktor Fredlund Ordförande

Läs mer

Minnesanteckningar vid sammanträde med utbildningskommittén för arbetsterapi och fysioterapi

Minnesanteckningar vid sammanträde med utbildningskommittén för arbetsterapi och fysioterapi SAHLGRENSKA AKADEMIN Minnesanteckningar vid sammanträde med utbildningskommittén för arbetsterapi och fysioterapi Datum: 2017-02-06 Tid: 14:00-16:15 Plats: Konferensrummet plan 3, hus 2, Arvid Wallgrens

Läs mer

Verksamhetsplan för 2015/2016

Verksamhetsplan för 2015/2016 2015-05-25 Fastställd på SSCO studentråd 2015-07-30 Reviderad enligt beslut av SSCO studentråd Verksamhetsplan för 2015/2016 SSCO:s vision Stockholm ska vara den ledande studentstaden i Sverige och en

Läs mer