Enheten för kvalitet och utvärdering Thomas Öst

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Enheten för kvalitet och utvärdering Thomas Öst"

Transkript

1 Enheten för kvalitet och utvärdering Thomas Öst Minnesanteckningar från kvalitetsrådets sammanträde den 15:e mars 2013 Närvarande: Anders Malmberg, ordförande, Hans Ellegren, Ingrid Ahnesjö, Per Andersson, Ingrid Nylander, Eva Forsberg, Sharon Rider, Elisabet Vikeved, studentrepresentant, Yasmin Hussein, studentrepresentant, Elin Gustafsson, studentrepresentant, Åsa Kettis, huvudföredragande och Thomas Öst, sekreterare. Frånvarande var Ann Fust, Olle Kämpe, Karin Hellström, Shirin Ahlbäck Öberg, Leif Eriksson, föredragande om rankningsfrågan och Taha Ahmed, studentrepresentant. Meddelanden Åsa Kettis redovisade en jämförelse mellan Sveriges lärosäten med avseende på utfallet från Universitetskanslersämbetets (f.d. Högskoleverkets) utvärderingar. Uppsala universitet har hittills fått en förhållandevis hög medelstilldelning p.g.a. att flera av de utbildningar vid universitetet som fått omdömet Mycket hög kvalitet också är volymmässigt stora utbildningar, d.v.s. längre utbildningar med många studenter; beloppen vid medelstilldelningen beror av antalet studenter på utbildningarna av mycket hög kvalitet. De första åtgärdsredovisningarna beträffande utbildningar som fått omdömet Bristande kvalitet håller nu på att rapporteras in. Medie- och kommunikationsvetenskap (kandidatexamen) och journalistik (magisterexamen) är först på tur vid Uppsala universitet. Rektors utlysning av medel till utbildningar som fått omdömet Bristande kvalitet har hittills resulterat i följande tilldelning: medie- och kommunikationsvetenskap kr., utvecklingsstudier (magister- och masterexamen) kr., företagsekonomi (masterexamen) kr. och receptarieexamen kr. Kritiken från ENQA (the European Association for Quality Assurance in Higher Education) mot det nuvarande kvalitetsgranskningssystemet i Sverige beskrevs. Denna kritik handlar om följande: (1) den granskande myndigheten bör vara mer oberoende i förhållande till regeringen än vad som varit fallet, (2) utvärderingarna bör inte enbart vara kontrollerande utan även verka kvalitetsutvecklande, vilket inte varit fallet hos de snävt resultatfokuserade granskningar som genomförts och (3) metodologiska tillkortakommanden. Regeringen har svarat upp mot kritiken genom att tillföra något mer utvecklingspotential i kvalitetsgranskningssystemet,

2 2 (5) införa något större oberoende för Universitetskanslersämbetets vidkommande i förhållande till regeringen samt genom att i övrigt tillvarata negativa erfarenheter från hittillsvarande utvärderingar inom det nu rådande systemet. Frågan ställdes om i vad mån dessa modifieringar kan förmå ENQA att godkänna Sverige som fullvärdiga medlemmar och i så fall vad det i sin tur kan komma att innebära för svenska examinas internationella gångbarhet. Ordföranden nämnde statssekreteraren Peter Honeths uttalanden om att han betraktar det nuvarande starka resultatfokuset hos utvärderingarna som ett uttryck för att Sverige snarare ligger i framkant jämfört med övriga Europa när det gäller kvalitetsgranskningar av högre utbildning. Som ett lämpligt kommande diskussionstema i kvalitetsrådet föreslogs frågan om hur de extra resurser som lärosätet får då utbildningar får omdömet Mycket hög kvalitet på bästa sätt bör fördelas. Bör principen vara att i första hand hjälpa utbildningar av bristande kvalitet eller bör snarare utbildningar av mycket hög kvalitet belönas? Vid Uppsala universitet behåller rektor 25 % av de extra medel som tillfaller lärosätet då utbildningar får omdömet Mycket hög kvalitet, medan 75 % går direkt till de vetenskapsområden som dessa utbildningar sorterar under. Vetenskapsområdena kan sedan fördela medlen på sätt som de själva bestämmer. Frågan ställdes om hur vetenskapsområdena hittills i praktiken har gjort när det gäller detta. Samhällsvetenskapliga fakulteten utlyser en del av dessa medel till utbildningar av bristande kvalitet, medan andra vetenskapsområdena låter allt gå till utbildningarna som bedömts hålla mycket hög kvalitet. Framhölls att en kvalitetsutvärdering med examensarbeten som främsta underlag lätt kan äventyras om uppsatser betygsätts av tillfälligt anställda som kanske inte alltid har så stort engagemang något som ibland sker. Ett annat problem är att uppsatser tillmäts så pass stor betydelse fastän måluppfyllelsen vad avser vissa examensmål omöjligen kan synliggöras i enbart de skriftliga examensarbetena. För vissa examensmål kan det endast påvisas måluppfyllelse i samband med verksamhetsförlagd utbildning (VFU), snarare än i examensarbetet. Av det skälet är det viktigt att självvärderingen ges tyngd. Yasmin Hussein meddelade att Uppsala studentkår till försommaren kommer att presentera en rapport om studenters erfarenheter av VFU. Studenter på medicinska utbildningar och lärarutbildningar har deltagit i en undersökning om bl.a. informationen inför tilldelning av praktikplats, den ekonomiska ersättningen, upplevelser av handledningen och av praktikperiodens relevans för utbildningen i övrigt.

3 3 (5) Synpunkter på reviderad KrUUt-rapport Åsa Kettis inledde med att redovisa ett förslag på prioriterade områden till följd av KrUUt-rapporten. Några utvecklingsområden betecknas som väckarklockor, med vilket avses att det finns ett behov av mer systematiska ansatser än vad som nu är fallet. Exempel på sådana områden är forskningsanknytning och studentmedverkan i utbildningen. Andra områden kan ses som påminnelser, d.v.s. att redan tagna initiativ behöver upprätthållas och vidareutvecklas. Hit hör t.ex. gränsöverskridande utbildning och stärkt samordning av stödet för utbildningsutveckling. Poängterades ett dilemma: Å ena sidan blir en text som är allmänt hållen och saknar tydliga konkretiseringar inte särskilt trovärdig. Å andra sidan kan det framstå som mindre troligt att vi på en tämligen kort tid verkligen har kunnat identifiera de olika åtgärder som behöver vidtas. Ett annat dilemma framlades: Å ena sidan kan det från externt håll uppfattas som negativt för universitetet om befintliga problem i dess verksamhet skrivs fram i texten. Å andra sidan blir rapporten inte så användbar och verkningsfull om sådant inte skrivs fram. För externa läsare (inkl. media) är det viktigt att betona att KrUUtrapporten inte är en utvärderingsrapport, utan att ett utvecklingsperspektiv i stället har varit tongivande genom hela projektet. Vissa goda exempel på t.ex. forskningsanknytning skulle med tanke på externa läsare faktiskt kunna beskrivas i ett tidigt avsnitt i rapporten. Föreslogs att utbytet av goda exempel skulle kunna vara en prioriterad åtgärd, t.ex. återkommande möten med dekanerna; de kollegiala organen är essentiella när det kommer till att lära av varandra. En kort diskussion vidtog om den eventuella betydelsen av att i rapporten ange ansvariga för olika föreslagna åtgärder. Några ytterligare förslag på förtydliganden av vissa inslag i texten framlades även. KrUUt-rapporten i sin helhet kommer att vara skriven på engelska. Förslagsvis kan den inledande kappan skrivas på både svenska och engelska, kanske med en spaltvis uppdelning. Rapporten kommer att färdigställas vid slutet av mars. Teman för terminens återstående kvalitetsseminarier Ordföranden nämnde inledningsvis de fyra strategiska utmaningarna för universitetet kvalitet och kvalitetsutveckling, internationalisering, kompetensförsörjning och infrastruktur som tänkbara kommande teman för seminarierna.

4 4 (5) Nästa gång (den 19/4) kommer ämnet för seminariet att vara följning/uppföljning av studenter inför, under och efter utbildningen. Konsulten Hanne Smidt kommer då att presentera resultat från det s.k. TRACKIT-projektet. Den 18/4 anordnas ett extrainsatt seminarium med professor Judyth Sachs från Macquarie University i Australien. Hon kommer bl.a. att tala om de teaching standards som har inrättats vid hennes universitet och som utgör ett centralt inslag i dess motsvarighet till Uppsala universitets pedagogiska program. Några förslag till teman för seminariet den 29/5 framlades i samband med en rundfrågning bland alla närvarande: Verksamhetsförlagd utbildning Hållbar utveckling. (En ledamot gav uttryck för den frustration som upplevs vid bl.a. Uppsala Centre for Sustainable Development med anledning av universitets hittillsvarande hållning i frågan.) Mångfaldens betydelse för utbildningsmiljön. (Studenter med utländsk bakgrund och deras tillvaro socialt såväl som inom utbildningen behöver belysas.) Såväl positiva som negativa aspekter av de förekommande forskningsförberedande kurserna förtjänar att tas upp. Internationell rörlighet, bl.a. hos studenter på forskarnivå Liberal arts Frågor kring infrastrukturen Kvalitetsutvärderingssystemet och den därtill hörande resurstilldelningen Forskningsanknytning E-lärande, inkl. dess betydelse för den pedagogiska kvaliteten på campus Samverkansindikatorer som en aspekt av forskningskvalitet Distansutbildning möjligheter och problem Åsa Kettis informerade kort om en kommande alumnenkät som skall skickas till samtliga f.d. studenter med en masterexamen från Uppsala universitet, samt en likaledes kommande doktorsalumnstudie. Det skulle kanske kunna anordnas ett seminarium med utgångspunkt från dessa undersökningar.

5 5 (5) Diskuterades avslutningsvis vissa organisatoriska frågor avseende seminarieverksamheten. Samverkansindikatorer I forskningspropositionen i höstas förebådades ett stundande införande av ett nytt system för medelstilldelning. Vetenskapsrådet har fått i uppdrag att utreda detta. Peer review i form av ett slags nationell KoF skall vara ett inslag i det nya systemet. Dessutom kommer systemet att innefatta ett element av samverkansindikatorer, sannolikt framtagna av VINNOVA. Konstaterades att om forskning är nyttig avseende samhällsnytta likaväl som impact i bibliometrisk mening är det självfallet att betrakta som ett kvalitetskriterium. Ordföranden tog upp frågan om hur en modell där samverkan med övriga samhället ingår i resursfördelningssystemet lämpligen skulle kunna se ut. Ett exempel från England nämndes, där deras Research Excellence Framework bl.a. innefattar ett impact -mått som avser samhällelig impact. Ett brett perspektiv på samhällsnytta är önskvärt. Hur väl fungerande är Uppsala universitets samverkan med externa aktörer? Vad kommer ut av den verksamheten? På vilken skala skall denna samhällsnytta mätas och med vilket tidsperspektiv? Ett syfte med ett dylikt nytt fördelningssystem är att skapa incitament för den s.k. tredje uppgiften, vilken hittills i stor utsträckning utförts gratis. Framhölls dock att då ett sådant system skulle komma att innebära en omfördelning av medel från dem som är sämre till dem som är bättre på samverkan, så uppkommer stora krav på fältnormalisering. Det bör inte bli så att omfördelningen kommer att rent principiellt/kategoriskt ske från vissa ämneskombinationer till vissa andra, mer nyttiga sådana. Betonades också att det finns många dimensioner av nyttiggörande som inte låter sig fångas i enkla mått som t.ex. patent. Dessutom är det så att om antal patent blir en indikator, så kommer som en följd patenteringarna i landet att öka enormt mycket. Det kan ifrågasättas till vilken nytta det vore. I det nya tilldelningssystemet är inte utbildningssidan med; det fokuserar enbart forskningens nyttiggörande. Nämndes avslutningsvis att det vid vissa lärosäten i Europa redan är så att deras Grants Office hanterar också frågor kring innovation och samverkan; lärosätenas samverkan med omvärlden är på det sättet institutionaliserade i medelstilldelningen. Ordföranden tackade ledamöterna och avslutade mötet.

Minnesanteckningar från kvalitetsrådets sammanträde 24:e september 2014, kl

Minnesanteckningar från kvalitetsrådets sammanträde 24:e september 2014, kl 2014-09-24 Enheten för kvalitetsutveckling och universitetspedagogik Jöran Rehn Minnesanteckningar från kvalitetsrådets sammanträde 24:e september 2014, kl 10.15-12.00 Närvarande: Anders Malmberg, ordförande,

Läs mer

UFV 2015/475. Uppdrag om att utforma en modell för systematisk utbildningsutvärdering. universitet. Direktiv. Beslutade av rektor

UFV 2015/475. Uppdrag om att utforma en modell för systematisk utbildningsutvärdering. universitet. Direktiv. Beslutade av rektor UFV 2015/475 Uppdrag om att utforma en modell för systematisk utbildningsutvärdering vid Uppsala universitet Direktiv Beslutade av rektor 2015-04-14 Innehållsförteckning 1 Bakgrund 4 2 Uppdraget 4 3 Utgångspunkter

Läs mer

System för säkring och utveckling av kvalitet

System för säkring och utveckling av kvalitet STYRDOKUMENT Dokumenttyp: Direktiv Ärendenummer: HIG-STYR 2017/79 Samlingsnummer: HIG-STYR 2016/105 Beslutat av: Rektor Beslutsdatum: 2017-05-08 Giltighetstid: Tillsvidare System för säkring och utveckling

Läs mer

Universitetskanslersämbetets (UKÄ:s) kvalitetsutvärderingar Högskoleverkets system för kvalitetsutvärdering

Universitetskanslersämbetets (UKÄ:s) kvalitetsutvärderingar Högskoleverkets system för kvalitetsutvärdering Universitetskanslersämbetets (UKÄ:s) kvalitetsutvärderingar 2011-2014 Högskoleverkets system för kvalitetsutvärdering 2011-2014 UKÄ:s utvärderingsprincip Vi granskar i vilken utsträckning studenternas

Läs mer

Kvalitet och förnyelse KoF17. Forskningsutvärdering vid Uppsala universitet

Kvalitet och förnyelse KoF17. Forskningsutvärdering vid Uppsala universitet Kvalitet och förnyelse 2017 KoF17 Forskningsutvärdering vid Uppsala universitet 2016-2017 Mål och strategier: Världsledande forskning Akademiska kärnvärden: autonomi, frihet, kvalitet Utgångspunkter Program

Läs mer

Enheten för kvalitet och utvärdering Thomas Öst

Enheten för kvalitet och utvärdering Thomas Öst 2011-08-26 ) Enheten för kvalitet och utvärdering Thomas Öst Minnesanteckningar från kvalitetskommitténs sammanträde den 25:e maj 2011 Närvarande: Olle Nilsson, ordf., Jonas Almqvist, Per Andersson, Hans

Läs mer

Minnesanteckningar från kvalitetsrådets sammanträde 6:e november 2014, kl

Minnesanteckningar från kvalitetsrådets sammanträde 6:e november 2014, kl 2014-11-06 Enheten för kvalitetsutveckling och universitetspedagogik Jöran Rehn Minnesanteckningar från kvalitetsrådets sammanträde 6:e november 2014, kl 13.15-15.00 Närvarande: Anders Malmberg, ordförande,

Läs mer

Strategi för kvalitetsarbete vid fakulteten hälsa och samhälle

Strategi för kvalitetsarbete vid fakulteten hälsa och samhälle (Dnr. LED 1.3-2017/366) 1 (av 7) Styr- och handledningsdokument Dokumenttyp: Beslutsdatum: Beslutande/Titel: Giltighetstid: Dokumentansvarig/Funktion: Diarienummer: Version: Revisionsdatum: Strategidokument

Läs mer

Högskolan som både myndighet och akademi. Daniel Gillberg Planeringsdirektör, Uppsala universitet

Högskolan som både myndighet och akademi. Daniel Gillberg Planeringsdirektör, Uppsala universitet Högskolan som både myndighet och akademi Daniel Gillberg Planeringsdirektör, Uppsala universitet SUHF:s utbildningsdag, 20 september 2017 Uppsala universitet Omfattande verksamhet: 6,6 miljarder (72/28),

Läs mer

Mål och strategier för Uppsala universitet - Campus Gotland 2013-2016

Mål och strategier för Uppsala universitet - Campus Gotland 2013-2016 UFV 2011/1998 och strategier för Uppsala universitet - Campus Gotland Fastställd av konsistoriet 2013-06-03 1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 2 Förord 3 Uppsala universitet Campus Gotland 3 Ett

Läs mer

Excellens i forskning och utbildning för en bättre värld

Excellens i forskning och utbildning för en bättre värld Excellens i forskning och utbildning för en bättre värld Rektor Eva Åkesson Föreningen för Filosofi och Specialvetenskap Ett stort, brett och komplext lärosäte Since 1477 (tradition som förpliktigar) Stor

Läs mer

Sammanträde med styrelsen för Högskolan Dalarna

Sammanträde med styrelsen för Högskolan Dalarna Sammanträde med styrelsen för Högskolan Dalarna Plats Datum och tid Närvarande ledamöter Anmält förhinder Övriga närvarande Sekreterare Sammanträdesrum Selma, Falun torsdagen den 19 april, kl 10.30 15.oo

Läs mer

BESLUT 1(5) 2011-09-28 UFV 2011/134. Modell för fördelning av statsanslag från konsistoriet till områdesnämnderna vid Uppsala universitet

BESLUT 1(5) 2011-09-28 UFV 2011/134. Modell för fördelning av statsanslag från konsistoriet till områdesnämnderna vid Uppsala universitet BESLUT 1(5) 2011-09-28 UFV 2011/134 Box 256 SE-751 05 Uppsala Besöksadress: S:t Olofsgatan 10 B Handläggare: Anna Wennergrund Telefon: 018-471 18 11 www.uu.se Anna.Wennergrund@ uadm.uu.se Modell för fördelning

Läs mer

POLICY FÖR KVALITETSSÄKRING OCH KVALITETSUTVECKLING AV UTBILDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET

POLICY FÖR KVALITETSSÄKRING OCH KVALITETSUTVECKLING AV UTBILDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET STYRDOKUMENT Dnr V 2016/378 POLICY FÖR KVALITETSSÄKRING OCH KVALITETSUTVECKLING AV UTBILDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument

Läs mer

UU i korthet. Tre vetenskapsområden, nio fakulteter, 60 institutioner

UU i korthet. Tre vetenskapsområden, nio fakulteter, 60 institutioner UU i korthet Tre vetenskapsområden, nio fakulteter, 60 institutioner Humaniora & samhällsvetenskap Teknik & naturvetenskap Medicin & farmaci Omsättning 6,5 miljarder kr (70% forskning) 41 000 studenter

Läs mer

Ett kvalitetsdrivande resurstilldelningssystem

Ett kvalitetsdrivande resurstilldelningssystem Ett kvalitetsdrivande resurstilldelningssystem Riksdagsbeslutet i anledning av regeringens proposition Studentinflytande och kvalitetsutveckling i högskolan 1 anger att kvaliteten i utbildningen ska prövas

Läs mer

Slutsatser. Planering. Självvärdering. Planering

Slutsatser. Planering. Självvärdering. Planering 2016 2017 2018 2019 Planering Peerreview Självvärdering Slutsatser Implementering Planering Handlingsplan Självvärdering Slutsatser Peerreview Implementering Planering Handlingsplan Självvärdering Peerreview

Läs mer

Kvalitetsutvärdering av statsvetenskap, freds- och konfliktstudier, utvecklingsstudier och närliggande huvudområden

Kvalitetsutvärdering av statsvetenskap, freds- och konfliktstudier, utvecklingsstudier och närliggande huvudområden Rektorer vid berörda lärosäten Luntmakargatan 13, Box 7851, SE-103 99 Stockholm, Sweden Tfn/Phone: +46 8 563 085 00 Fax: +46 8 563 085 50 hsv@hsv.se, www.hsv.se Henrik Holmquist 08-563 086 05 henrik.holmquist@hsv.se

Läs mer

Uppföljning av masterexamen i medicin vid Lunds universitet

Uppföljning av masterexamen i medicin vid Lunds universitet BESLUT 1(2) Avdelning Utvärderingsavdelningen Handläggare Gun Eriksson 08-563 0 8689 gun.eriksson@uka.se Till rektor Uppföljning av masterexamen i medicin vid Lunds universitet Beslut Universitetskanslersämbetet

Läs mer

Uppföljning av masterexamen i markvetenskap vid Sveriges lantbruksuniversitet

Uppföljning av masterexamen i markvetenskap vid Sveriges lantbruksuniversitet BESLUT 1(2) Avdelning Utvärderingsavdelningen Handläggare Nils Olsson 08-563 088 40 nils.olsson@uka.se 2014-10-06 411-66-14 Till rektor Uppföljning av masterexamen i markvetenskap vid Sveriges lantbruksuniversitet

Läs mer

Plan för kvalitetsarbetet Göteborgs universitet

Plan för kvalitetsarbetet Göteborgs universitet Plan för kvalitetsarbetet 2011-2012 Göteborgs universitet kvalitetsplan2011 2012.indd 1 2011-02-02 14.32 Förord Denna plan ersätter Plan för kvalitetsarbetet 2007 2010. Den har reviderats av Kvalitetsrådet

Läs mer

Icke deltagande ledamöter: Sandra Torres. Deltagande suppleant: utan rösträtt Ida Wikblom. Icke deltagande suppleant: utan rösträtt Marcus Österman

Icke deltagande ledamöter: Sandra Torres. Deltagande suppleant: utan rösträtt Ida Wikblom. Icke deltagande suppleant: utan rösträtt Marcus Österman 1(8) UPPSALA UNIVERSITET Deltagande ledamöter: Lars Magnusson Shirin Ahlbäck Öberg Agneta Andersson Matz Dahlberg Lars Frimanson Ylva Hasselberg Anna Johansson Peter Juslin PärNyman Anna Rääs Pontus Vistrand

Läs mer

Plan för intern kvalitetssäkring av utbildning 2012-2014

Plan för intern kvalitetssäkring av utbildning 2012-2014 Plan för intern kvalitetssäkring av utbildning 2012-2014 Råd för utbildning på grund- och avancerad nivå Fakulteten för humanvetenskap Fastställd 2012-05-23 Reviderat 2013-04-08 Dnr MIUN 2012/895 1. Inledning

Läs mer

Ramverk för kvalitetssäkring av forskning - en idéskiss

Ramverk för kvalitetssäkring av forskning - en idéskiss Ramverk för kvalitetssäkring av forskning - en idéskiss Åsa Kettis Avdelningen för kvalitetsutveckling Uppsala universitet Utveckling av kvalitetssystem för forskningen V SUHF 2018-05-13 Disclaimer Idéskissen

Läs mer

Förändrade bestämmelser för examensarbeten vid juridiska institutionen, Stockholms universitet

Förändrade bestämmelser för examensarbeten vid juridiska institutionen, Stockholms universitet Stockholms universitet Rektor Luntmakargatan 13, Box 7851, SE-103 99 Stockholm, Sweden Tfn/Phone: +46 8 563 085 00 Fax: +46 8 563 085 50 hsv@hsv.se, www.hsv.se Mikael Herjevik 08-5630 87 8727 mikael.herjevik@hsv.se

Läs mer

Företrädare för verksamheten. Mats Andrén Sverker Hyltén-Cavallius Britt-Marie Karlsson Auður Magnúsdóttir Marcus Nordlund Ola Sigurdson Åsa Wengelin

Företrädare för verksamheten. Mats Andrén Sverker Hyltén-Cavallius Britt-Marie Karlsson Auður Magnúsdóttir Marcus Nordlund Ola Sigurdson Åsa Wengelin Humanistiska fakultetsstyrelsen PROTOKOLL Sammanträdesdatum 2013-12-19 Tid 10.00 11.10 Närvarande Företrädare för verksamheten Margareta Hallberg Mats Andrén Sverker Hyltén-Cavallius Britt-Marie Karlsson

Läs mer

Policy för kvalitetsarbetet

Policy för kvalitetsarbetet Dnr: BTH-.2.-0278-205 Policy för kvalitetsarbetet gällande utbildning på grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå Beslutad av högskolestyrelsen 205-2-, 8 Gäller från och med 206-0-0 Ersätter dnr: BTH-.2.-040-204

Läs mer

Universitetskanslersämbetets granskning av utbildning till och med januari 2014

Universitetskanslersämbetets granskning av utbildning till och med januari 2014 Sid 1 (16) Universitetskanslersämbetets granskning av utbildning till och med januari 2014 Vid Umeå universitet har totalt 106 utbildningar genomgått Universitetskanslersämbetets, UKÄs, kvalitetsgranskning.

Läs mer

Uppföljning av magisterexamen i farmaci vid Göteborgs universitet Beslut

Uppföljning av magisterexamen i farmaci vid Göteborgs universitet Beslut BESLUT 1 (2) Avdelning Utvärderingsavdelningen Handläggare stella.annani@uk-ambetet.se 2013-10-08 411-401-13 Göteborgs universitet Rektor Uppföljning av magisterexamen i farmaci vid Göteborgs universitet

Läs mer

Högre utbildning i Sverige

Högre utbildning i Sverige Högre utbildning i Sverige Totalt 48 anordnare av högre utbildning, varav 31 statliga Inga avgifter för studenter från EU/EES Inkomst för utbildning och forskning ca 70 miljarder Av dessa 70 miljarder

Läs mer

Utbildningsrådet för grundnivå och avancerad nivå

Utbildningsrådet för grundnivå och avancerad nivå Protokoll 2014-02-19 Fakulteten för teknik Utbildningsrådet för grundnivå och avancerad nivå Protokoll Närvarande: Ann-Charlotte Larsson ordförande, prodekan Päivi Jokela Pär Karlsson Hanna Palmer, 5 Stina

Läs mer

78 procent av Umeå universitets granskade utbildningar är av hög kvalitet/mycket hög kvalitet

78 procent av Umeå universitets granskade utbildningar är av hög kvalitet/mycket hög kvalitet Sid 1 (5) 78 procent av Umeå universitets granskade utbildningar är av hög kvalitet/mycket hög kvalitet Psykologi Nationalekonomi Medie- och kommunikationsvetenskap Journalistik Geovetenskap och kulturgeografi

Läs mer

Plan för kvalitetsarbetet Göteborgs universitet

Plan för kvalitetsarbetet Göteborgs universitet Plan för kvalitetsarbetet 2007 2010 Göteborgs universitet www.gu.se/kvalitet Form och layout: Anders Eurén Foto: Göran olofsson Tryck: Geson Reg.nr: S-000256 Reg.nr: 3750M Innehåll Plan för kvalitetsarbetet

Läs mer

Processbeskrivning av LiU:s modell för kvalitetssäkring av utbildning på grundnivå och avancerad nivå

Processbeskrivning av LiU:s modell för kvalitetssäkring av utbildning på grundnivå och avancerad nivå DNR LIU-2017-01507 1(5) Processbeskrivning av LiU:s modell för kvalitetssäkring av utbildning på grundnivå och avancerad nivå Samtliga utbildningar på grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå ska kvalitetssäkras

Läs mer

Ewa Melin, utbildningsavdelningen

Ewa Melin, utbildningsavdelningen Ewa Melin, utbildningsavdelningen Protokoll fört vid sammanträde med Programkommittén för medicin 23 oktober 2012, klockan 15.00 17.25 Lokal: Ingegerd Eriksson, Academicum, plan 3000, Medicinaregatan 3

Läs mer

Mycket hög kvalitet på Umeå universitets kandidatexamen i kulturanalys

Mycket hög kvalitet på Umeå universitets kandidatexamen i kulturanalys Sid 1 (6) kvalitet på Umeå universitets kandidatexamen i kulturanalys Kulturvetenskapliga utbildningar Umeå universitet tilldelas omdömet mycket hög kvalitet för kandidatexamen i kulturanalys i Universitetskanslersämbetets

Läs mer

Yttrande över rapporten Kvalitetssäkring av forskning (2018:2)

Yttrande över rapporten Kvalitetssäkring av forskning (2018:2) 1 (5) BESLUT 2018-06-21 Dnr SU FV-1.1.3-1469-18 Ulf Nyman Utredare Avdelningen för planering och ledningsstöd Universitetskanslersämbetet Yttrande över rapporten Kvalitetssäkring av forskning (2018:2)

Läs mer

Riktlinjer för anställning och befordran av lärare samt för antagning av docent och av excellent lärare vid teknisknaturvetenskapliga

Riktlinjer för anställning och befordran av lärare samt för antagning av docent och av excellent lärare vid teknisknaturvetenskapliga TEKNAT 2018/239 Riktlinjer för anställning och befordran av lärare samt för antagning av docent och av excellent lärare vid teknisknaturvetenskapliga vetenskapsområdet Fastställda av teknisk-naturvetenskapliga

Läs mer

Rapport 2013:13 Mål och strategier för Universitetskanslersämbetets utvärderingsverksamhet

Rapport 2013:13 Mål och strategier för Universitetskanslersämbetets utvärderingsverksamhet , www.uk-ambetet.se Rapport 2013:13 Mål och strategier för Universitetskanslersämbetets utvärderingsverksamhet 2014-2017 Mål och strategier för Universitetskanslersämbetets utvärderingsverksamhet 2014-2017

Läs mer

Sammanträde med styrelsen för Högskolan Dalarna

Sammanträde med styrelsen för Högskolan Dalarna Sammanträde med styrelsen för Högskolan Dalarna Plats Sammanträdesrum Selma, Campus Falun Datum och tid onsdagen den 20 februari, kl 10.45 15.00 Närvarande ledamöter Anmält förhinder Övriga närvarande

Läs mer

Riktlinjer för inrättande, uppföljning och avveckling av utbildningsprogram, huvudområden och biområden

Riktlinjer för inrättande, uppföljning och avveckling av utbildningsprogram, huvudområden och biområden UFV 2015/184 Riktlinjer för inrättande, uppföljning och avveckling av utbildningsprogram, huvudområden och biområden Avser grundnivå och avancerad nivå Avser även gemensamt utbildningsprogram med annat

Läs mer

Uppföljning av kandidatexamen i industriell organisation och ekonomi vid Mittuniversitetet

Uppföljning av kandidatexamen i industriell organisation och ekonomi vid Mittuniversitetet BESLUT 1(2) Avdelning Utvärderingsavdelningen Handläggare Charlotte Ejsing 08-563 087 68 charlotte.ejsing@uka.se Till rektor Uppföljning av kandidatexamen i industriell organisation och ekonomi vid Mittuniversitetet

Läs mer

REGEL - INSTRUKTION FÖR FÖRETAGSFORSKARSKOLAN FÖR SAMVERKAN OCH INNOVATION

REGEL - INSTRUKTION FÖR FÖRETAGSFORSKARSKOLAN FÖR SAMVERKAN OCH INNOVATION REGEL - INSTRUKTION FÖR FÖRETAGSFORSKARSKOLAN FÖR SAMVERKAN OCH INNOVATION Typ av dokument: Regel Datum: Beslutad av: rektor Giltighetstid: 2018-09-01 2024-08-31 Område: Ansvarig förvaltningsenhet: Ersätter

Läs mer

Trackit. Koppling till kvalitet och. kvalitetssäkring av utbildning. Liselott Lycke

Trackit. Koppling till kvalitet och. kvalitetssäkring av utbildning. Liselott Lycke Trackit Koppling till kvalitet och kvalitetssäkring av utbildning Liselott Lycke 2017-05-30 Vad är kvalitet i vår verksamhet? Minimikrav när det gäller all utbildning: Att vi uppfyller Högskolelagen Att

Läs mer

Uppföljning av magisterexamen i ledarskap och organisation vid Malmö högskola Beslut

Uppföljning av magisterexamen i ledarskap och organisation vid Malmö högskola Beslut BESLUT 1 (2) Avdelning Utvärderingsavdelningen Handläggare stella.annani@uk-ambetet.se 2013-10-08 411-384-13 Malmö högskola Rektor Uppföljning av magisterexamen i ledarskap och organisation vid Malmö högskola

Läs mer

UoH strategisk samverkan SUHF

UoH strategisk samverkan SUHF UoH strategisk samverkan SUHF 2014-12-05 VINNOVAs insatser för utveckling av kunskapstriangeln Förslag på modell för att mäta samverkan Stödja UoHs egna initiativ för strategisk samverkan IK och stöd i

Läs mer

Höga omdömen av utbildning i matematik vid Umeå universitets

Höga omdömen av utbildning i matematik vid Umeå universitets Sid 1 (5) a omdömen av utbildning i matematik vid Umeå universitets Matematik Matematisk statistik Umeå universitet erhåller omdömet mycket hög kvalitet på kandidatexamen i matematik. Masterexamen i matematisk

Läs mer

Linnéuniversitetets kvalitetsråd

Linnéuniversitetets kvalitetsråd Mötesdatum: Linnéuniversitetets kvalitetsråd Ledamöter: Närvarande: Frånvarande: Övriga: Lena Fritzén, prorektor, ordförande Niklas Ammert, Fakulteten för konst och humaniora Bo Bergbäck, prorektor Cristoffer

Läs mer

PROTOKOLL Sammanträdesdag Tid: Onsdagen den 4 juni 2014 kl. 10:00-16:00 Plats: E48

PROTOKOLL Sammanträdesdag Tid: Onsdagen den 4 juni 2014 kl. 10:00-16:00 Plats: E48 1(5) Tid: Onsdagen den 4 juni 2014 kl. 10:00-16:00 Plats: E48 Närvarande ledamöter: Olle Jansson, Ordf. Ingrid Ahnesjö Per Lindskog Lars Magnusson Patrik Rönnbäck Susanne S:t Clair Renard Catharina Svensson

Läs mer

Sammanträde med styrelsen för Högskolan Dalarna

Sammanträde med styrelsen för Högskolan Dalarna Sammanträde med styrelsen för Högskolan Dalarna Plats Sammanträdesrum Selma, campus Falun Datum och tid onsdagen den 19 februari, kl 10.00 15.00 Närvarande ledamöter Anmält förhinder Övriga närvarande

Läs mer

HISTFILFAK 2016/108. Mål och strategier. Historisk-filosofiska fakulteten. Fastställda av Historisk-filosofiska fakultetsnämnden

HISTFILFAK 2016/108. Mål och strategier. Historisk-filosofiska fakulteten. Fastställda av Historisk-filosofiska fakultetsnämnden HISTFILFAK 2016/108 Fastställda av Historisk-filosofiska fakultetsnämnden 2016-12-20 Innehållsförteckning Inledning 3 Utbildning 3 Mål 3 Strategier 3 Forskning 4 Mål 4 Strategier 5 Arbetsmiljö och samverkan

Läs mer

Tack för alla motioner!

Tack för alla motioner! Tack för alla motioner! Styrelsen vill tacka för de inkomna motionerna. Vi har diskuterat samtliga och besvarat dem utifrån vår synvinkel. Om det är någonting som är oklart eller som ni vill fråga om innan

Läs mer

Nationellt system för kvalitetssäkring av utbildning och forskning

Nationellt system för kvalitetssäkring av utbildning och forskning Nationellt system för kvalitetssäkring av utbildning och forskning Anders Söderholm, Generaldirektör Universitetskanslersämbetet Kristina Tegler Jerselius, Utredare Universitetskanslersämbetet Granskningssamhället

Läs mer

Medie- och kommunikationsvetenskap

Medie- och kommunikationsvetenskap Samhällsvetenskapliga fakulteten MKVK04, Medie- och kommunikationsvetenskap: Kandidatkurs, 30 högskolepoäng Media and Communication Studies: Bachelor Thesis Course, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande

Läs mer

Minnesanteckningar från kvalitetsrådets sammanträde å Sigtunahöjden 31/3-1/4 2016

Minnesanteckningar från kvalitetsrådets sammanträde å Sigtunahöjden 31/3-1/4 2016 2016-03-31 Avdelningen för kvalitetsutveckling Jöran Rehn Minnesanteckningar från kvalitetsrådets sammanträde å Sigtunahöjden 31/3-1/4 2016 Närvarande: Anders Malmberg, ordförande, Per Andersson, Christer

Läs mer

Handelshögskolan HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN DATUM: Dnr V 2017/703. BESLUTAD AV: Handelshögskolans fakultetsstyrelse

Handelshögskolan HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN DATUM: Dnr V 2017/703. BESLUTAD AV: Handelshögskolans fakultetsstyrelse HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2018 Handelshögskolan DATUM: 2017-10-26 Dnr V 2017/703 BESLUTAD AV: Handelshögskolans fakultetsstyrelse KONTAKTPERSON: Catharina Tillman FORSKNING SOM PÅVERKAR Fortsatt

Läs mer

SÅ STÄRKER VI SAMVERKAN!

SÅ STÄRKER VI SAMVERKAN! SÅ STÄRKER VI SAMVERKAN! Att både forskning och samhälle gynnas av ömsesidig dialog och kunskapsutbyte är de flesta överens om, men det finns många åsikter om hur samverkan bäst kan stimuleras, mätas och

Läs mer

Mastersprogram i innovation och design, 120 högskolepoäng

Mastersprogram i innovation och design, 120 högskolepoäng Utbildningsplan Sida 1 av 5 2012-09-27 Mastersprogram i innovation och design, 120 högskolepoäng Master Program in Innovation and Design, 120 Credits Denna utbildningsplan gäller för utbildning som ges

Läs mer

Remiss gällande rapporten Kvalitetssäkring av forskning. Rapportering av ett regeringsuppdrag (2018:2)

Remiss gällande rapporten Kvalitetssäkring av forskning. Rapportering av ett regeringsuppdrag (2018:2) Universitetskanslerämbetet UKÄ registrerings nr: 111-331-17 Remiss gällande rapporten Kvalitetssäkring av forskning. Rapportering av ett regeringsuppdrag (2018:2) har anmodats lämna synpunkter på UI

Läs mer

Uppföljning av magisterexamen i kemi vid Umeå universitet

Uppföljning av magisterexamen i kemi vid Umeå universitet BESLUT 1(2) Avdelning Utvärderingsavdelningen Handläggare Gun Eriksson 08-563 086 89 gun.eriksson@uka.se Till rektor Uppföljning av magisterexamen i kemi vid Umeå universitet Beslut Universitetskanslersämbetet

Läs mer

Protokoll vid sammanträde med utbildningskommittén för audiologi och logopedi

Protokoll vid sammanträde med utbildningskommittén för audiologi och logopedi Protokoll 181218 SAHLGRENSKA AKADEMIN Protokoll vid sammanträde med utbildningskommittén för audiologi och logopedi Datum: 2018-12-18 Tid: 14:00-15:40 Plats: Konferensrummet plan 6, Medicinaregatan 8B

Läs mer

NYTT NATIONELLT KVALITETSSÄKRINGSSYSTEM FÖR UTBILDNING. Vad händer på nationell nivå? Anne Persson Dekan. Bild 1

NYTT NATIONELLT KVALITETSSÄKRINGSSYSTEM FÖR UTBILDNING. Vad händer på nationell nivå? Anne Persson Dekan. Bild 1 NYTT NATIONELLT KVALITETSSÄKRINGSSYSTEM FÖR UTBILDNING Vad händer på nationell nivå? Anne Persson Dekan Bild 1 KVALITETSSÄKRINGSSYSTEM FÖR HÖGRE UTBILDNING GRANSKNING FÖR UTVECKLING HÖGSKOLELAGEN, HÖGSKOLEFÖRORDNINGEN

Läs mer

Naturvetenskapliga fakulteten

Naturvetenskapliga fakulteten UPPFÖLJNING AV VERKSAMHETSPLANEN 2018 Naturvetenskapliga fakulteten DATUM: 2019-01-15 BESLUTAD AV: Fakultetsstyrelsen KONTAKTPERSON: Martin Wiik Johansson FORSKNING SOM PÅVERKAR Prioriteringar och mål

Läs mer

Institutionen för kulturvetenskaper

Institutionen för kulturvetenskaper UPPFÖLJNING AV VERKSAMHETSPLANEN Institutionen för kulturvetenskaper DATUM: 2017-02-15 BESLUTAD AV: Mats Björkin KONTAKTPERSON: Mats Björkin FORSKNING SOM PÅVERKAR Vårt mål är att Göteborgs universitet

Läs mer

Uppföljning av kandidatexamen i fysik vid Uppsala universitet

Uppföljning av kandidatexamen i fysik vid Uppsala universitet BESLUT 1(2) Avdelning Utvärderingsavdelningen Handläggare Nils Olsson 08-563 088 40 nils.olsson@uka.se Till rektor Uppföljning av kandidatexamen i fysik vid Uppsala universitet Beslut Universitetskanslersämbetet

Läs mer

Handlingsplan för hållbar utveckling

Handlingsplan för hållbar utveckling UFV 2018/1045 Handlingsplan för hållbar utveckling 2019- Fastställd av rektor 2018-11-20 Bakgrund, utgångspunkter och syfte Uppsala universitet ska, i enlighet med 1 kap. 5 Högskolelagen (1992:1434), främja

Läs mer

Kvalitetsutvärdering av ekonomisk historia och närliggande huvudområden

Kvalitetsutvärdering av ekonomisk historia och närliggande huvudområden Rektorer vid berörda lärosäten Luntmakargatan 13, Box 7851, SE-103 99 Stockholm, Sweden Tfn/Phone: +46 8 563 085 00 Fax: +46 8 563 085 50 hsv@hsv.se, www.hsv.se Loulou von Ravensberg 08-563 085 47 Loulou.von.ravensberg@hsv.se

Läs mer

Företrädare för verksamheten. Mats Andrén Britt-Marie Karlsson Auður Magnúsdóttir Kenneth Nyberg Marcus Nordlund Ola Sigurdson Åsa Wengelin

Företrädare för verksamheten. Mats Andrén Britt-Marie Karlsson Auður Magnúsdóttir Kenneth Nyberg Marcus Nordlund Ola Sigurdson Åsa Wengelin Humanistiska fakultetsstyrelsen PROTOKOLL Sammanträdesdatum 2014-11-20 Tid 09.00 09.50 Närvarande Företrädare för verksamheten Margareta Hallberg Mats Andrén Britt-Marie Karlsson Auður Magnúsdóttir Kenneth

Läs mer

Kvalitetsnämnd avseende utbildning på grundnivå och avancerad nivå, sammanträde 2012-05-10

Kvalitetsnämnd avseende utbildning på grundnivå och avancerad nivå, sammanträde 2012-05-10 1(5), sammanträde 2012-05-10 Närvarande: Ledamöter: Helena Klöfver Karin Axelsson Anna Fogelberg Eriksson Göran Hägg Henrik Nehler Mats Sjöberg Dana Vagner Therese Björklund Denise Tang Johan Wester, ordförande

Läs mer

SADVS, Masterprogram i utvecklingsstudier, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Development Studies, 120 credits

SADVS, Masterprogram i utvecklingsstudier, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Development Studies, 120 credits Samhällsvetenskapliga fakulteten SADVS, Masterprogram i utvecklingsstudier, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Program med akademiska förkunskapskrav och med slutlig examen på avancerad nivå

Läs mer

Blandade omdömen av utbildning i ingenjörs- och teknikvetenskap vid Umeå universitet

Blandade omdömen av utbildning i ingenjörs- och teknikvetenskap vid Umeå universitet Sid 1 (17) Blandade omdömen av utbildning i ingenjörs- och teknikvetenskap vid Umeå Civilingenjör- bioteknik energiteknik, interaktionsteknik och design teknisk datavetenskap teknisk fysik Högskoleingenjör-

Läs mer

Hur utvärderas de mjuka lärandemålen och hur har de fallit ut i Universitetskanslersämbetets utvärderingar?

Hur utvärderas de mjuka lärandemålen och hur har de fallit ut i Universitetskanslersämbetets utvärderingar? Hur utvärderas de mjuka lärandemålen och hur har de fallit ut i Universitetskanslersämbetets utvärderingar? Jeanette Johansen Vad är mjuka mål? Delar av mål t ex: redogöra för information, problem och

Läs mer

UFV 2013/1444. Kursvärderingar. Rapport från internrevisionen. Till konsistoriet

UFV 2013/1444. Kursvärderingar. Rapport från internrevisionen. Till konsistoriet UFV 2013/1444 Kursvärderingar Rapport från internrevisionen Till konsistoriet 2013-12-11 Innehållsförteckning 0 Sammanfattning 3 1 Bakgrund och riskbedömning 4 2 Granskningens omfattning och inriktning

Läs mer

Lokala regler för inrättande och avveckling av ämne på forskarnivå

Lokala regler för inrättande och avveckling av ämne på forskarnivå Lokala regler för inrättande och avveckling av ämne på forskarnivå Beslutat av Rektor Gäller från 2016-04-18 Innehåll Inledning 3 1 Inrättande av ämne och inriktning 4 1.1 Ansökan 4 1.2 Bedömningsgrunder

Läs mer

Yttrande över promemorian Kvalitetssäkring av högre utbildning, U2015/1626/UH

Yttrande över promemorian Kvalitetssäkring av högre utbildning, U2015/1626/UH Avdelningen för analys, främjande och tillträdesfrågor Föredragande Ulf Hedbjörk Utredare +46 10 470 04 60 ulf.hedbjork@uhr.se YTTRANDE Datum 2015-05-08 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm Besöksadress

Läs mer

Riktlinjer för anställning och befordran av lärare samt för antagning av docent och av excellent lärare vid teknisknaturvetenskapliga

Riktlinjer för anställning och befordran av lärare samt för antagning av docent och av excellent lärare vid teknisknaturvetenskapliga TEKNAT 2013/6 Riktlinjer för anställning och befordran av lärare samt för antagning av docent och av excellent lärare vid teknisknaturvetenskapliga vetenskapsområdet Fastställda av teknisk-naturvetenskapliga

Läs mer

Verksamhetsplan 2015 2016 Humanistisk samhällsvetenskapliga området

Verksamhetsplan 2015 2016 Humanistisk samhällsvetenskapliga området Verksamhetsplan för HS området 2015-2016 1 Verksamhetsplan 2015 2016 Humanistisk samhällsvetenskapliga området Verksamhetsplan för HS området 2015-2016 3 Verksamhetsplan för HS-området 2015-2016 I denna

Läs mer

Kvalitetssamordnares syn på det nationella utvärderingssystemet för högre utbildning - nu och i framtiden

Kvalitetssamordnares syn på det nationella utvärderingssystemet för högre utbildning - nu och i framtiden Kvalitetssamordnares syn på det nationella utvärderingssystemet för högre utbildning - nu och i framtiden Åsa Kettis Under perioden 15 juni - 17 september 2012 besvarade landets kvalitetssamordnare/ motsvarande

Läs mer

Kvalitet och utvärdering Maivor Sjölund

Kvalitet och utvärdering Maivor Sjölund 2011-04-06 ) Kvalitet och utvärdering Maivor Sjölund Minnesanteckningar från kvalitetskommitténs sammanträde den 4 april 2011 Närvarande: Olle Nilsson, ordf., Anna Hardmeier, Åsa Kassman- Rudolphi, Catrin

Läs mer

Processen för verksamhetsplanering och uppföljning

Processen för verksamhetsplanering och uppföljning UFV 2017/2162 Processen för verksamhetsplanering och uppföljning Internrevisionsrapport Fastställd av Konsistoriet 2018-04-26 Innehållsförteckning Sammanfattning 3 1 Bakgrund 4 1.1 Riskbedömning 4 1.2

Läs mer

Antagning av excellent lärare vid Samhällsvetenskapliga

Antagning av excellent lärare vid Samhällsvetenskapliga Dnr SAMFAK 2011/65 Antagning av excellent lärare vid Samhällsvetenskapliga fakulteten Reviderat beslut Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden 2012-05-31 UPPSALA UNIVERSITET Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden

Läs mer

Kvalitetsgranskning av examensarbeten referenser i examensarbeten på sjuksköterske- och lärarutbildningen

Kvalitetsgranskning av examensarbeten referenser i examensarbeten på sjuksköterske- och lärarutbildningen Kvalitetsgranskning av examensarbeten referenser i examensarbeten på sjuksköterske- och lärarutbildningen Bakgrund Under höstterminen 2008 har det genomförts en extern granskning av examensarbeten på de

Läs mer

Remissyttrande över rapporten "Kvalitetssäkring av forskning (2018:2)"

Remissyttrande över rapporten Kvalitetssäkring av forskning (2018:2) Universitetskanslersämbetet 2018-06-25 Diarienummer 1.I.3-2018-5653 GD-2018-132 Ert Diarienummer 111-331-17 Handläggare Johan Lindell Dnr 3.3-2018-178 Inspel till uppdraget om Kvalitetssäkring av forskning

Läs mer

SAGLS, Masterprogram i globala studier, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Global Studies, 120 credits

SAGLS, Masterprogram i globala studier, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Global Studies, 120 credits Samhällsvetenskapliga fakulteten SAGLS, Masterprogram i globala studier, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Global Program med akademiska förkunskapskrav och med slutlig examen på avancerad

Läs mer

Samhällsvetenskapliga fakulteten

Samhällsvetenskapliga fakulteten HANDLINGSPLAN 2018 2020 OCH VERKSAMHETSPLAN 2018 Samhällsvetenskapliga fakulteten DATUM: 2017-10-12 BESLUTAD AV: Samhällsvetenskapliga fakultetsstyrelsen KONTAKTPERSON: Birger Simonson, Malin Broberg och

Läs mer

Riktlinjer för validering av ej programbaserad utbildning som kan leda till examen

Riktlinjer för validering av ej programbaserad utbildning som kan leda till examen RIKTLINJER Dnr LS 2009/471 2011-05-16 Ledningsstöd Utvärdering Erik Hedberg Riktlinjer för validering av ej programbaserad utbildning som kan leda till examen I. Inledning och bakgrund Validering av utbildning

Läs mer

Centrum för utbildningsvetenskap och lärarforskning

Centrum för utbildningsvetenskap och lärarforskning HANDLINGSPLAN 2019 2020, VERKSAMHETSPLAN 2019, RISKANALYS 2019 Dnr V 2018/1174 Centrum för utbildningsvetenskap och lärarforskning DATUM: 2018-12-06 BESLUTAD AV: Åke Ingerman, dekan Utbildningsvetenskaplig

Läs mer

Handlingsplan för internationalisering

Handlingsplan för internationalisering Dnr 2015/281 Handlingsplan för internationalisering Fastställd av rektor 2016-06-14 Innehållsförteckning 1. Inledning, utgångspunkt och syfte 3 2 Generella insatser 3 2.1 Nätverk och partnerskap i forskning,

Läs mer

Uppföljning av kandidatexamen i idrottsvetenskap vid Malmö högskola

Uppföljning av kandidatexamen i idrottsvetenskap vid Malmö högskola BESLUT 1(2) Avdelning Utvärderingsavdelningen Handläggare Charlotte Ejsing 08-563 087 68 charlotte.ejsing@uka.se Till rektor Uppföljning av kandidatexamen i idrottsvetenskap vid Beslut Universitetskanslersämbetet

Läs mer

Akademiskt chef- och ledarskap några tankar kring uppdrag, roller och utmaningar. Eva Åkesson och Anders Malmberg

Akademiskt chef- och ledarskap några tankar kring uppdrag, roller och utmaningar. Eva Åkesson och Anders Malmberg Akademiskt chef- och ledarskap några tankar kring uppdrag, roller och utmaningar Eva Åkesson och Anders Malmberg Eva Åkesson - bakgrund Professor kemisk fysik (femtokemi, dissociationsreaktioner, energi

Läs mer

Riktlinjer för anställning och befordran av lärare samt för antagning av docent och av excellent lärare vid teknisknaturvetenskapliga

Riktlinjer för anställning och befordran av lärare samt för antagning av docent och av excellent lärare vid teknisknaturvetenskapliga TEKNAT 2014/214 Riktlinjer för anställning och befordran av lärare samt för antagning av docent och av excellent lärare vid teknisknaturvetenskapliga vetenskapsområdet Fastställda av teknisk-naturvetenskapliga

Läs mer

Uppföljning av masterexamen i industriell teknik vid Uppsala universitet

Uppföljning av masterexamen i industriell teknik vid Uppsala universitet BESLUT 1(2) Avdelning Utvärderingsavdelningen Handläggare Charlotte Ejsing 08-563 087 68 charlotte.ejsing@uka.se Till rektor Uppföljning av masterexamen i industriell teknik vid Uppsala universitet Beslut

Läs mer

Uppföljning av kandidatexamen i medie- och. kommunikationsvetenskap vid Malmö högskola.

Uppföljning av kandidatexamen i medie- och. kommunikationsvetenskap vid Malmö högskola. BESLUT 1 (2) Avdelning Utvärderingsavdelningen Handläggare stella.annani@uk-ambetet.se 2013-10-08 411-381-13 Malmö högskola Rektor Uppföljning av kandidatexamen i medie- och kommunikationsvetenskap vid

Läs mer

Sammanfattning. Övergripande synpunkter

Sammanfattning. Övergripande synpunkter Sid 1 (6) Remiss: Universitetskanslersämbetets rapport Kvalitetssäkring av forskning rapportering av ett regeringsuppdrag (Rapport 2018:2, UKÄ reg nr 111-331-17) Umeå universitet har mottagit Universitetskanslersämbetets

Läs mer

Mötesanteckningar från Universitetskanslersämbetets insynsråd

Mötesanteckningar från Universitetskanslersämbetets insynsråd 1(2) Avdelning Verksledning Handläggare Gunilla Jacobsson 08-563 08616 Gunilla.Jacobsson@uk-ambetet.se 2014-02-28 Mötesanteckningar från Universitetskanslersämbetets insynsråd Sammanträdesdag: 2014-02-26

Läs mer

Program för kvalitetsarbetet vid Uppsala universitet

Program för kvalitetsarbetet vid Uppsala universitet UFV 2008/556 Program för kvalitetsarbetet vid Uppsala universitet Fastställt av konsistoriet 2008-04-22 Innehållsförteckning Förord 4 Inledning 5 Utgångspunkter för kvalitetsarbetet 5 Mål för kvalitetsarbetet

Läs mer

Det är vår i Uppsala!

Det är vår i Uppsala! Det är vår i Uppsala! Uppsala universitets mål är att: upptäcka och sprida ny kunskap bedriva forskning och utbildning av högsta kvalitet spela en aktiv roll i det globala samhället och främja utveckling

Läs mer

Svar på remissen: Framtidens specialistsjuksköterska SOU 2018:77

Svar på remissen: Framtidens specialistsjuksköterska SOU 2018:77 1 (3) Tjänsteställe, handläggare FöredragningsPM Staben HR, Maria Åkesson 2019-03-13 Dnr: 18RS9388 Organ Hälso och sjukvårdsnämnden Svar på remissen: Framtidens specialistsjuksköterska SOU 2018:77 Förslag

Läs mer

Ett otuktat utvärderingslandskap växer fram?

Ett otuktat utvärderingslandskap växer fram? Ett otuktat utvärderingslandskap växer fram? Under många år har Sverige haft ett system där högre utbildning utvärderats av en myndighet med detta speciella uppdrag. Avseende utbildning på forskarnivå

Läs mer

Innehåll. Verksamhetsplan NMS Nulägesbeskrivning - några utgångspunkter 2. Verksamheter 2012

Innehåll. Verksamhetsplan NMS Nulägesbeskrivning - några utgångspunkter 2. Verksamheter 2012 Verksamhetsplan NMS 2012 Innehåll Nulägesbeskrivning - några utgångspunkter 2 Verksamheter 2012 A. Utbildning 3 B. Forskning och forskarutbildning 4 C. Samverkan 4 D. Lärandemiljö och arbetsmiljö 5 E.

Läs mer