Uppsala universitets kvalitetsutvecklingsprogram

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Uppsala universitets kvalitetsutvecklingsprogram"

Transkript

1 Konsistoriet UFV 2002/982 1 (10) Uppsala universitets kvalitetsutvecklingsprogram Innehåll: 1. Inledning 2 2. Mål för kvalitetsarbetet vid Uppsala universitet 2 3. Strategier för kvalitetsarbetet vid Uppsala universitet 3 4. Årliga handlingsprogram 4 5. Kvalitetsutvecklingsprogrammets funktion 5 6. Angelägna områden för kvalitetsarbetet 5 Bilagor: 1. Kvalitetsgrupper från 1993 och framåt 7 2. Begrepp inom området kvalitetsbedömningar 9 3. Ett urval riktlinjer vid Uppsala universitet med relevans för kvalitetsarbetet 10

2 2 (10) 1. Inledning Uppsala universitet har som självständig organisation ett eget ansvar för kvaliteten i sin verksamhet. Vid sidan av de övergripande mål som statsmakterna anger för verksamheten formulerar universitetet egna mål. Universitetets uppgift är att säkra och utveckla verksamheten så att målen nås. I enlighet med uppdraget från statsmakterna skall universitetet redovisa sin kvalitet och sitt kvalitetsarbete, bl.a. genom lärosätesbedömningar av kvalitetsarbetet och bedömningar av kvaliteten i ämnen och program. Regeringen har som en konsekvens av 1993 års reform föreskrivit att varje lärosäte skall ha ett samlat program för kvalitetsutveckling. Förutom att kvalitetsutvecklingsprogrammet skall bidra till att Uppsala universitet når sina mål, är programmet en av flera utgångspunkter för att redovisa kvalitetsutvecklingen vid universitetet till statsmakterna och det omgivande samhället. Vid Uppsala universitet har det hittills funnits två kvalitetsutvecklingsprogram. Det första initierades 1993 och det andra tillkom år1999 (Se bilaga 1). Föreliggande program, som ersätter programmet från 1999, tar sin utgångspunkt i de erfarenheter som vunnits genom tidigare program. 2. Mål för kvalitetsarbetet vid Uppsala universitet Kvalitetsarbetet vid Uppsala universitet syftar till att utveckla verksamheten inom huvuduppdraget; utbildning och forskning samt samverkan med det omgivande samhället. I enlighet med högskolelagen skall dessa verksamheter präglas av hög kvalitet. Det övergripande målet för kvalitetsarbetet är att bidra till att Uppsala universitet når sitt fastlagda mål år Enligt Mål och strategier skall universitet ha stärkt sin framträdande position i det internationella och nationella vetenskaps- och utbildningssamhället. Kvalitetsarbetet är en process för utveckling, förbättring och förnyelse, under samtidig revision och uppföljning. Det syftar till att forma organisation och ledningsstruktur så att ansvars- och beslutsförmåga främjas. Konkret handlar det om att skapa rutiner för att säkerställa och förbättra såväl verksamhetens kvalitativa som kvantitativa resultat samt långsiktiga förnyelse. Kvalitetsarbetet är en gemensam angelägenhet för universitetets personal och studenter. Universitetet skall verka för att studenterna tar en aktiv del i arbetet med att vidareutveckla utbildningen. Jämställdhet mellan män och kvinnor samt social och etnisk mångfald skall beaktas och förståelse för andra länder och för internationella förhållande skall främjas.

3 3 (10) 3. Strategier för kvalitetsarbetet vid Uppsala universitet Arbetet med att utveckla kvaliteten i utbildning, forskning och samverkan bedrivs på flera nivåer inom Uppsala universitet. På övergripande universitetsnivå finns en kvalitetskommitté bestående av ledamöter från de tre vetenskapsområdena humaniora-samhällsvetenskap, medicinfarmaci och teknik-naturvetenskap. Till stöd för kommitténs verksamhet finns Sekretariatet för kvalitet och utvärdering. Sekretariatets roll är dels att stimulera och hjälpa institutioner och fakulteter i deras kvalitetsarbete, dels att samordna vissa centrala insatser för att främja kvalitetsutveckling. Inom respektive fakultet svarar fakultetsnämnd och institutioner för kvalitetsutvecklingen av verksamheten på olika nivåer. Det strategiska arbetet på övergripande universitetsnivå består av: Att initiera utvärderingar utifrån interna behov av att utveckla funktioner eller verksamheter. En viktig aspekt för dessa utvärderingar är att Uppsala universitet jämförs med internationellt erkända lärosäten. Detta kan ske genom deltagande i internationella jämförande projekt eller genom peer reviews bestående av utländska experter. Ett exempel på en sådan utvärdering är Bastu-projektet (Bantning Avsedd för Strategisk Tillväxt av Uppsala universitet) som genomfördes 2000/2001. Att utveckla kvalitetsarbetet inom universitetet. Kvalitetsarbetet skall bedrivas på ett planerat sätt med klara mål och tydlig viljeinriktning. En utgångspunkt för kvalitetsarbetet är de årliga handlingsprogrammen för kvalitetsutveckling som anger olika teman för utvärderingar. Genom att institutioner och fakulteter årligen gör en självvärdering av olika teman byggs kvalitetsarbetet successivt upp. Dessa teman kan efter några år bilda basen för en sammanfattande utvärdering av kvalitetsarbetet vid Uppsala universitet. Konkreta mål för kvalitetsarbetet utarbetas bäst vid institutioner och fakulteter. Detsamma gäller de strategier som krävs för att nå de egna målen och målen för det egna kvalitetsarbetet. Det kontinuerliga kvalitetsarbetet är främst en angelägenhet för institutioner och fakultetsnämnder som också är ansvariga för att uppföljning av kvalitetsarbetet och gjorda utvärderingar sker. Kvalitetsarbetet cirkulerar kring frågan hur. Hur vet institutionen eller fakulteter att utbildningen eller forskningen håller en hög och jämn kvalitet? Kvalitetsarbetet blir meningsfullt endast om resultaten redovisas, bl.a. genom att de egna starka och svaga sidorna kontinuerligt inventeras och analyseras. Denna kritiska granskning av kvaliteten i den egna verksamheten, t.ex. genom självvärderingar och kursvärderingar, kan ge goda anvisningar till förbättring och förnyelse. Både fakulteter och institutioner har ett ansvar på denna punkt.

4 4 (10) Att samordna de externa utvärderingar som Högskoleverket genomför vid Uppsala universitet. Det gäller lärosätesbedömningar såväl som ämnes- och programutvärderingar och övriga utvärderingar som verket initierar. Att följa den nationella och internationella diskussionen om kvalitetsfrågor och ackreditering, särskilt utvecklingen inom EU och OECD-området. En viktig del i arbetet med kvalitetsfrågor är att det inom universitetet finns ett gemensamt språkbruk för kvalitetsbedömningar. Språkbruket inom utvärdering av högre utbildning är ofta mångtydigt och en etablerad svensk terminologi saknas. Däremot har det i den internationella diskussionen om kvalitet utvecklats några begrepp med en mer bestämd innebörd. Dessa kan tjäna som utgångspunkt för att förtydliga arbetet med kvalitetsbedömningar. Begreppen redovisas i bilaga 2. Föreliggande kvalitetsutvecklingsprogram är långsiktigt och revideras vid behov. Konsistoriet fattar beslut om kvalitetsutvecklingsprogrammet och revideringar av detsamma. 4. Årliga handlingsprogram Kvalitetsutvecklingsprogrammet kompletteras med årliga handlingsprogram för självvärdering och gemensam bedömning. Beslut om handlingsprogram fattas av rektor. På förslag från Kvalitetskommittén kommer rektor därefter att fatta beslut om årliga handlingsprogram. De årliga handlingsprogrammen karaktäriseras av de utvärderingar som skall initieras under året. Erfarenheter har visat att externa kvalitetsbedömningar (initierade utanför den enhet som skall utvärderas) fungerar som en drivkraft för självrannsakan och kvalitetsutveckling inom de utvärderade verksamheterna. Ett syfte med de årliga handlingsprogrammen är att vara en drivkraft för kvalitetsutveckling i det dagliga arbetet med kvalitetsfrågor vid institutioner och fakulteter. Handlingsprogrammen fokuserar strategiska områden för gemensamma analyser inom universitetet. Det innebär att tematiska studier såväl som självvärdering av hela lärosätet initieras genom de årliga handlingsprogrammen. Inom ramen för de årliga handlingsprogrammen beaktas även de utvärderingar som sker i Högskoleverkets regi. Handlingsprogrammet föreskriver dock inte alla de initiativ som fakulteter och institutioner vidtar för att utveckla sin kvalitet. Dessa förutsätts utgöra en integrerad del av det strategiska arbete som sker på olika nivåer inom universitetet.

5 5 (10) 5. Kvalitetsutvecklingsprogrammets funktion Kvalitetsarbetet ses som en kontinuerlig verksamhet vid Uppsala universitet. Stora delar av detta arbete förutsätts ske i de vardagliga förbättringarna vid institutioner och fakulteter av utbildning och forskning samt samverkan med det omgivande samhället. Huvudansvaret för kvalitetsarbetet ligger på institutioner och fakulteter. Mål och strategier för detta arbete skall utgå från de övergripande målen och från egna mål och de specifika villkor som finns vid skilda institutioner och fakulteter. Kvalitetsutvecklingsprogrammet är ett av flera styrdokument vid Uppsala universitet vars syfte är att bidra till en hög kvalitet i utbildning, forskning och samverkan. Andra riktlinjer av central betydelse för kvalitetsarbetet är Mål och strategier Studentinflytande och studenters arbetsvillkor Internationalisering Jämställdhet Samverkan med det omgivande samhället Pedagogiskt program Instruktion för Uppsala universitetsbibliotek Lokala regler och riktlinjer för forskarutbildningen vid Uppsala universitet Anställningsordning vid rekrytering av lärare Lokala regler och riktlinjer med anledning av en ny lärarorganisation vid universitet och högskolor Riktlinjer för kursvärderingar inom grundutbildningen. (Se bilaga 3 för en förteckning över dessa riktlinjer.) 6. Angelägna områden för kvalitetsarbetet Ansvariga organ institutioner, fakulteter, m.fl. inom Uppsala universitet har till uppgift att granska och värdera kvaliteten i sin verksamhet och att planera för förnyelse i ett långsiktigt perspektiv. Centrala områden för kvalitetsarbetet är rekrytering och befordran av lärare och forskare, samt förutsättningar för pedagogisk utveckling, forskning och ledarutveckling en nära koppling mellan forskning och grundutbildning genom att universitetets lärare verkar både som forskare och lärare mångsidig rekrytering av studenter med förutsättningar att utvecklas genom sina universitetsstudier främjande av studentens delaktighet i det egna lärandet och i kursutveckling

6 6 (10) en väl utvecklad vetenskaplig informationsförsörjning en konstruktiv arbetsmiljö för studenter, lärare, forskare och administratörer en god informationsteknologisk infrastruktur strävan efter nydanande forskning på hög internationell nivå samverkan i utbildning och forskning med framstående nationella och internationella institutioner samverkan med det omgivande samhället så att - forskningsresultat sprids och kommer till användning för utveckling av medborgarnas välfärd, näringsliv och offentlig förvaltning - kunskaper och erfarenheter tillförs universitetet från externa organisationer - universitetet bidrar till en samhällsutveckling som främjar bildning, mångfald och kritiskt tänkande en fruktbar och inspirerande kontakt med alumner. Dessa områden skall beaktas i kvalitetsarbetet för utbildning, forskning och samverkansuppgiften. I den årliga rapporteringen från fakulteterna bör nämnas vilka särskilda aktiviteter som initierats i relation till ovanstående områden. I bilaga 1 till Handlingsprogrammet för Uppsala universitets kvalitetsutveckling 2002/2003, ges en presentation av pågående aktiviteter för att utveckla och främja kvaliteten inom angelägna områden vid Uppsala universitet.

7 7 (10) Bilaga 1 Kvalitetsgrupper från 1993 och framåt Kvalitetsgruppen Under våren och sommaren 1993 inledde Uppsala universitet på eget initiativ ett samarbete med universitetskanslern i syfte att bidra till utformningen av principer och metoder för kvalitetssäkring och kvalitetsbedömning. En ledningsgrupp tillsattes för att arbeta med kvalitetsfrågor och utvärdering. Ledningsgruppens medlemmar representerade de olika fakultetsområdena. Dess medlemmar skulle i en nätverksliknande organisation utgöra kontakt- och ledningsorganisation för kvalitetsarbetet inom universitetets olika verksamhetsområden. Ledningsgruppen, som tillika var en arbetsgrupp, hade ett klart uppdrag att främja kvalitet i utbildning och forskning och kom att fungera som en tankesmedja. Gruppen beslutade sig för att arbeta med sju prioriterade områden: ledningsfrågor, självvärdering, studenternas situation, jämställdhet, forskarutbildning, informationsteknik, internationalisering och universitetets kontakter med omvärlden. Gruppen tog fram ett Kvalitetsutvecklingsprogram för Uppsala universitet (Dnr 5036/93), vilket motiverades utifrån det nya prestationsbaserade anslagssystemet till grundutbildningen som statsmakterna fattat beslut om. Under 1995 gjordes en självvärdering av kvalitetsarbetet vid Uppsala universitet som sammanfattas i en rapport från kvalitetsgruppen. En bedömargrupp från Högskoleverkets besökte universitetet Av bedömarrapporten framgår att kvalitetsarbetet vid Uppsala universitet präglas av höga ambitioner och i allt väsentligt går i önskvärt riktning. Gruppen publicerade tolv rapporter med olika teman. Den sista rapporten Kvalitetsgruppen kan ses som gruppens testamente. Enligt en av kvalitetsgruppens medlemmar, lyckades gruppen inte i sin ambition att nå ut med sitt budskap och sina idéer kring kvalitetsfrågor till institutionerna. Kvalitetsgruppen Den grupp som tillsattes 1999 fick ett mer preciserat uppdrag som innebar att driva arbetet med universitetets självvärdering inför Högskoleverkets kvalitetsarbetsbedömning år Ett omfattande arbete med självvärderingar på både institutions- och fakultetsnivå genomfördes. Dessa låg till grund för universitetets självvärderingsrapport. Högskoleverkets bedömargrupp besökte universitetet i slutet av 2000 och bedömar-

8 8 (10) rapporten från verket blev klar i början av Bedömargruppen gav Uppsala universitet många positiva omdömen. Gruppens uppdrag upphörde vid årsskiftet 2000/2001. Kvalitetskommittén Kvalitetskommitténs huvuduppgift är att vara styrgrupp till Sekretariatet för kvalitet och utvärdering i frågor rörande det långsiktiga arbetet med kvalitetsutveckling, kvalitetsbedömningar och utvärderingar. Arbetet innebär bl.a. att diskutera lämpliga former för kvalitetsarbetet vid Uppsala universitet samt initiera andra frågor av principiell betydelse för kvalitetsarbetet. Kvalitetskommitténs ledamöter är utsedda av rektor på förslag från vicerektorerna. Dess representanter är aktiva forskare och lärare. Från vetenskapsområdena teknik-naturvetenskap respektive medicin-farmaci finns två ledamöter vardera. Från vetenskapsområdet humaniorasamhällsvetenskap finns tre ledamöter. Dessutom ingår sammanlagt fyra studenter, två från grundutbildningen och två från forskarutbildningen. Rektor är kommitténs ordförande. Vice ordförande är ansvarig chef vid Sekretariatet för kvalitet och utvärdering.

9 9 (10) Bilaga 2 Begrepp inom området kvalitetsbedömningar Språkbruket inom utvärdering av högre utbildning är ofta mångtydigt. Ett sätt att underlätta arbetet med kvalitetsutvecklingen inom Uppsala universitet är att använda en enhetlig terminologi. Det svenska språkbruket på området är ofta bristfälligt. Däremot har det i den internationella diskussionen om kvalitet utvecklats några begrepp med en mer bestämd innebörd. Quality assurance används som ett övergripande begrepp för kvalitetssäkring. Quality enhancement betecknar arbetet med kvalitetsutveckling. I strikt mening omfattar kvalitetsarbetet både kvalitetssäkring och kvalitetsutveckling. Quality audit är en bedömning av kvalitetsarbetet där man analyserar de processer som finns för att garantera en god kvalitet i verksamheten. I detta sammanhang talar man om quality som det som bedöms. Quality assessment är bedömning av kvaliteten, vanligen med tonvikt på resultaten av utbildningsverksamheten. En sådan analys kan omfatta kvalitativa och kvantitativa prestationer i verksamheten, t ex antal föreläsningstimmar per student, antal examinationstillfällen, examinationsformer, kunskapsinnehållet i examinationerna, studentgenomströmning. Ett vanligt sätt att mäta dessa resultat är att skapa s.k. nyckeltal, t.ex. kvoten studenter/lärare, lokalyta per student, antal lektioner per student, ekonomiska resurser per student etc. I detta sammanhang talar man om standards som det som bedöms. En tillämpning av dessa begrepp vid Uppsala universitet innebär att Quality assurance och enhancement representeras av föreliggande kvalitetsutvecklingsprogram som uttryck för det övergripande arbetet för kvalitetssäkring och kvalitetsutveckling. Quality audit är en bedömning av kvalitetsarbetet vilket innebär att processerna i verksamheten granskas. Ett exempel är Högskoleverkets lärosätesutvärderingar, däribland bedömningarna av Uppsala universitet 1996 och Quality assessment är bedömning av kvaliteten. Ett exempel är Högskoleverkets bedömningar av ämnen och program. Dessa bedömningar omfattar förutsättningar för utbildningen, utbildningsprocessen och resultaten av utbildningen. I den senare ingår analyser av utbildningens resultat i form av genomströmningstal och kvalitet på examensarbeten. Bedömningar av forskning genom peer review hör också till kategorien quality assessment.

10 10 (10) Bilaga 3 Ett urval av riktlinjer vid Uppsala universitet med relevans för kvalitetsarbetet Det nu aktuella kvalitetsutvecklingsprogrammet skall ses som en av flera riktlinjer som rör Uppsala universitets huvuduppdrag (utbildning, forskning, samverkan med det omgivande samhället). Nedan listas de lokala riktlinjer med stor relevans för kvalitetsutvecklingen vid universitet: Mål och strategier (Konsistoriebeslut , ansvarig enhet: Universitetsledningens kansli) Riktlinjer för studenters arbetsvillkor vid Uppsala universitet (Konsistoriebeslut , ansvarig enhet: Studerandebyrån) Handlingsprogram för internationalisering (Konsistoriebeslut , ansvarig enhet: Internationella kansliet) Jämställdhetsplan (Konsistoriebeslut, ansvarig enhet: Universitetsledningens kansli) Uppsala universitets handlingsplan för samverkan med det omgivande samhället (Konsistoriebeslut , ansvarig enhet: Informationsavdelningen) Pedagogiskt program (Rektorsbeslut , ansvarig enhet: Enheten för utveckling och utvärdering) Instruktion för Uppsala universitetsbibliotek (Rektorsbeslut , ansvarig enhet: Universitetsledningens kansli) Lokala regler och riktlinjer för forskarutbildning vid Uppsala universitet (Konsistoriebeslut , ansvarig enhet: Universitetsledningens kansli) Anställningsordning vid rekrytering av lärare (Konsistoriebeslut , ansvarig enhet: Personalavdelningen) Lokala regler och riktlinjer med anledning av en ny lärarorganisation vid universitet och högskolor - Meritvärdering vid rekrytering av lärare (Rektorsbeslut , ansvarig enhet: Personalavdelningen) Riktlinjer för kursvärderingar inom grundutbildningen (Rektorsbeslut , ansvarig enhet: Enheten för utveckling och utvärdering)

Program för kvalitetsarbetet vid Uppsala universitet

Program för kvalitetsarbetet vid Uppsala universitet UFV 2008/556 Program för kvalitetsarbetet vid Uppsala universitet Fastställt av konsistoriet 2008-04-22 Innehållsförteckning Förord 4 Inledning 5 Utgångspunkter för kvalitetsarbetet 5 Mål för kvalitetsarbetet

Läs mer

Plan för kvalitetsarbetet Göteborgs universitet

Plan för kvalitetsarbetet Göteborgs universitet Plan för kvalitetsarbetet 2011-2012 Göteborgs universitet kvalitetsplan2011 2012.indd 1 2011-02-02 14.32 Förord Denna plan ersätter Plan för kvalitetsarbetet 2007 2010. Den har reviderats av Kvalitetsrådet

Läs mer

System för kvalitetssäkring av de tekniska yrkesprogrammen vid Uppsala universitet

System för kvalitetssäkring av de tekniska yrkesprogrammen vid Uppsala universitet System för kvalitetssäkring av de tekniska yrkesprogrammen vid Uppsala universitet Birgitta Gelin Kansliet för Teknisk-naturvetenskapliga fakulteten birgitta.gelin@uadm.uu.se Åsa Kassman Rudolphi Institutionen

Läs mer

Plan för kvalitetsarbetet Göteborgs universitet

Plan för kvalitetsarbetet Göteborgs universitet Plan för kvalitetsarbetet 2007 2010 Göteborgs universitet www.gu.se/kvalitet Form och layout: Anders Eurén Foto: Göran olofsson Tryck: Geson Reg.nr: S-000256 Reg.nr: 3750M Innehåll Plan för kvalitetsarbetet

Läs mer

Strategi för kvalitetsarbete vid fakulteten hälsa och samhälle

Strategi för kvalitetsarbete vid fakulteten hälsa och samhälle (Dnr. LED 1.3-2017/366) 1 (av 7) Styr- och handledningsdokument Dokumenttyp: Beslutsdatum: Beslutande/Titel: Giltighetstid: Dokumentansvarig/Funktion: Diarienummer: Version: Revisionsdatum: Strategidokument

Läs mer

Program för lika villkor vid Uppsala universitet

Program för lika villkor vid Uppsala universitet Dnr UFV 2015/766 Program för lika villkor vid Uppsala universitet Fastställt av konsistoriet 2016-06-16. Innehållsförteckning Rektors förord 3 Inledning 4 Ansvar 4 Utgångspunkter 4 Uppföljning 5 och strategier

Läs mer

System för säkring och utveckling av kvalitet

System för säkring och utveckling av kvalitet STYRDOKUMENT Dokumenttyp: Direktiv Ärendenummer: HIG-STYR 2017/79 Samlingsnummer: HIG-STYR 2016/105 Beslutat av: Rektor Beslutsdatum: 2017-05-08 Giltighetstid: Tillsvidare System för säkring och utveckling

Läs mer

Svar på remiss: Kvalitetssäkring av forskning. Rapportering av ett regeringsuppdrag

Svar på remiss: Kvalitetssäkring av forskning. Rapportering av ett regeringsuppdrag Handläggare Beate Eellend, Jonas Nordin Datum 2018-06-18 Dnr 1.3-2018-322 Universitetskanslersämbetet Box 7703 103 95 Stockholm Svar på remiss: Kvalitetssäkring av forskning. Rapportering av ett regeringsuppdrag

Läs mer

Ramverk för kvalitetssäkring av forskning - en idéskiss

Ramverk för kvalitetssäkring av forskning - en idéskiss Ramverk för kvalitetssäkring av forskning - en idéskiss Åsa Kettis Avdelningen för kvalitetsutveckling Uppsala universitet Utveckling av kvalitetssystem för forskningen V SUHF 2018-05-13 Disclaimer Idéskissen

Läs mer

Handlingsplan för Uppsala universitet - Campus Gotland,

Handlingsplan för Uppsala universitet - Campus Gotland, UFV 2016/965 Handlingsplan för Uppsala universitet - Campus Gotland, 2017-2021 Fastställt av rektor 2017-03-27 Inledning I Program för Uppsala universitet- Campus Gotland 2017-2021, fastställt av konsistoriet

Läs mer

HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR KVALITETSUTVÄRDERING AV HUVUDOMRÅDEN OCH EXAMINA VID MITTUNIVERSITETET

HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR KVALITETSUTVÄRDERING AV HUVUDOMRÅDEN OCH EXAMINA VID MITTUNIVERSITETET MITTUNIVERSITETET Styrdokument HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR KVALITETSUTVÄRDERING AV HUVUDOMRÅDEN OCH EXAMINA VID MITTUNIVERSITETET DNR MIUN 2014/30 Publicerad: 2014-01-15 Beslutsfattare: Anders Söderholm Handläggare:

Läs mer

Program för lika villkor

Program för lika villkor Dnr: HISTFILFAK 2017/33 Program för lika villkor 2017 2020 Historiska-filosofiska fakulteten Fastställd av Historiska-filosofiska fakultetsnämnden 2017-04-18 1 Inledning Detta dokument ger mål och strategier

Läs mer

FöreskrUnivHögsk06_4.doc 1

FöreskrUnivHögsk06_4.doc 1 1 Verksamhetsstyrning 1.1 Politikområde Utbildningspolitik Mål Sverige skall vara en ledande kunskapsnation som präglas av utbildning av hög kvalitet och livslångt lärande för tillväxt och rättvisa. 1.1.1

Läs mer

Program för samverkan

Program för samverkan UFV 2015/735 Program för samverkan Fastställt av konsistoriet 2016-04-21 Inledning Uppsala universitet ska, i enlighet med 1 kap. 2 Högskolelagen (1992:1434), samverka med det omgivande samhället och informera

Läs mer

UFV 2015/475. Uppdrag om att utforma en modell för systematisk utbildningsutvärdering. universitet. Direktiv. Beslutade av rektor

UFV 2015/475. Uppdrag om att utforma en modell för systematisk utbildningsutvärdering. universitet. Direktiv. Beslutade av rektor UFV 2015/475 Uppdrag om att utforma en modell för systematisk utbildningsutvärdering vid Uppsala universitet Direktiv Beslutade av rektor 2015-04-14 Innehållsförteckning 1 Bakgrund 4 2 Uppdraget 4 3 Utgångspunkter

Läs mer

Program för samverkan

Program för samverkan Dnr UFV 2008/1615 Program för samverkan Uppsala universitet i dialog med det omgivande samhället Fastställd av Konsistoriet 2009-09-29 Innehållsförteckning Inledning 3 Utgångspunkter 3 Stöd för samverkan

Läs mer

Vägledning för utbildningsutvärderingar

Vägledning för utbildningsutvärderingar UPPSALA UNIVERSITET utbildningsutvärderingar på forskarnivå Teknisk-naturvetenskapliga fakulteten Fastställd av teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden 2018-11-27 Innehållsförteckning Inledning 3 Aspekter

Läs mer

Antagning av excellent lärare vid Fakulteten för utbildningsvetenskaper

Antagning av excellent lärare vid Fakulteten för utbildningsvetenskaper Dnr Antagning av excellent lärare vid Fastställd av Fakultetsnämnden för utbildningsvetenskaper 2012-09-28. Senast reviderad 2013-11-14 Utgångspunkter I Pedagogiskt program för Uppsala universitet 1 betonas

Läs mer

Handelshögskolan HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN DATUM: Dnr V 2017/703. BESLUTAD AV: Handelshögskolans fakultetsstyrelse

Handelshögskolan HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN DATUM: Dnr V 2017/703. BESLUTAD AV: Handelshögskolans fakultetsstyrelse HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2018 Handelshögskolan DATUM: 2017-10-26 Dnr V 2017/703 BESLUTAD AV: Handelshögskolans fakultetsstyrelse KONTAKTPERSON: Catharina Tillman FORSKNING SOM PÅVERKAR Fortsatt

Läs mer

Remiss gällande rapporten Kvalitetssäkring av forskning. Rapportering av ett regeringsuppdrag (2018:2)

Remiss gällande rapporten Kvalitetssäkring av forskning. Rapportering av ett regeringsuppdrag (2018:2) Universitetskanslerämbetet UKÄ registrerings nr: 111-331-17 Remiss gällande rapporten Kvalitetssäkring av forskning. Rapportering av ett regeringsuppdrag (2018:2) har anmodats lämna synpunkter på UI

Läs mer

Riktlinjer för studentinflytande vid Högskolan i Halmstad Ändring av Beslut av rektor , Dnr

Riktlinjer för studentinflytande vid Högskolan i Halmstad Ändring av Beslut av rektor , Dnr HÖGSKOLAN I HALMSTAD Riktlinjer för studentinflytande vid Högskolan i Halmstad Ändring 2008-04-01 av Beslut av rektor 2007-11-19, Dnr 10-2007-2019 Allmänna utgångspunkter Dessa riktlinjer ingår i högskolans

Läs mer

Arbetsordning. Samhällsvetenskapliga fakulteten

Arbetsordning. Samhällsvetenskapliga fakulteten Dnr SAMFAK 2017/30 Arbetsordning Samhällsvetenskapliga fakulteten Beslut 2017-05-04 Arbetsordningen gäller från och med 2017-10-01 Innehållsförteckning 1 Inledning 3 2 Ledningsorgan 3 2.1 Fakultetskollegium

Läs mer

Kvalitetssystem Humanistisk fakultet. Humanistisk fakultet.

Kvalitetssystem Humanistisk fakultet. Humanistisk fakultet. Kvalitetssystem 2014-2016 Humanistisk fakultet Humanistisk fakultet www.umu.se/humfak Kvalitetssystem för Humanistiska fakulteten 2014-2016 1. Målsättning med kvalitetsarbete Humanistisk fakultet vill

Läs mer

KVALITETSPOLICY FÖR HÖGSKOLAN I HALMSTAD

KVALITETSPOLICY FÖR HÖGSKOLAN I HALMSTAD Dnr. 19-2005-76 Kvalitetspolicy för Högskolan i Halmstad KVALITETSPOLICY FÖR HÖGSKOLAN I HALMSTAD Fastställd av styrelsen för Högskolan i Halmstad, juni 2011 Högskolan i Halmstad För utveckling av verksamhet,

Läs mer

Plan för intern kvalitetssäkring av utbildning 2012-2014

Plan för intern kvalitetssäkring av utbildning 2012-2014 Plan för intern kvalitetssäkring av utbildning 2012-2014 Råd för utbildning på grund- och avancerad nivå Fakulteten för humanvetenskap Fastställd 2012-05-23 Reviderat 2013-04-08 Dnr MIUN 2012/895 1. Inledning

Läs mer

UTVECKLING AV KVALITETSSYSTEM I HÖGRE UTBILDNIING. Inblick vad gör lärosätena?

UTVECKLING AV KVALITETSSYSTEM I HÖGRE UTBILDNIING. Inblick vad gör lärosätena? UTVECKLING AV KVALITETSSYSTEM I HÖGRE UTBILDNIING SUHF seminarium 6 november 2015 UPPSALA Inblick vad gör lärosätena? MALMÖ HÖGSKOLAS RAMVERK FÖR KVALITET I UTBILDNING Cecilia Christersson, prorektor VISION

Läs mer

Handelshögskolan HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN Dnr V 2016/526 DATUM: BESLUTAD AV: Handelshögskolans fakultetsstyrelse

Handelshögskolan HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN Dnr V 2016/526 DATUM: BESLUTAD AV: Handelshögskolans fakultetsstyrelse HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2017 Handelshögskolan Dnr V 2016/526 DATUM: 2016-10-27 BESLUTAD AV: Handelshögskolans fakultetsstyrelse KONTAKTPERSON: Catharina Tillman FORSKNING SOM PÅVERKAR Handlingsplan

Läs mer

Örebro universitets vision och strategiska mål

Örebro universitets vision och strategiska mål Örebro universitets vision och strategiska mål 2018 2022 Beslutad av Universitetsstyrelsen 21/12 2017 Det går bra för Örebro universitet. Allt fler söker sig till våra utbildningar. Forskningsverksamheten

Läs mer

SAMFAK 2014/114. Mål och strategier. Samhällsvetenskapliga fakulteten. Fastställd av Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden

SAMFAK 2014/114. Mål och strategier. Samhällsvetenskapliga fakulteten. Fastställd av Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden SAMFAK 2014/114 och strategier Fastställd av Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden 2017-01-25 Innehållsförteckning Detta är samhällsvetenskapliga fakulteten 3 En fakultet för framstående forskning 4 4

Läs mer

Program för lika villkor vid Uppsala universitet

Program för lika villkor vid Uppsala universitet UFV 2010/180 Program för lika villkor vid Uppsala universitet Fastställt av konsistoriet 2010-06-10 (Med kommentarer av Rektor i fotnoter 2014-04-08) 2 Innehållsförteckning Inledning 4 Utgångspunkter 4

Läs mer

KVALITETSARBETE VID KFS KONSTNÄRLIGA FAKULTETENS BEREDNING FÖR UTBILDNING PÅ GRUND- OCH AVANCERAD NIVÅ (KF BUGA)

KVALITETSARBETE VID KFS KONSTNÄRLIGA FAKULTETENS BEREDNING FÖR UTBILDNING PÅ GRUND- OCH AVANCERAD NIVÅ (KF BUGA) KVALITETSARBETE VID KFS S BEREDNING FÖR UTBILDNING PÅ GRUND- OCH AVANCERAD NIVÅ (KF BUGA) Syfte med förmiddagen Presentera kvalitetsarbetet vid KFS med särskild fokus på de aktiviteter som ni som programansvariga

Läs mer

BESLUT 2009-03-26 Dnr Mahr 50-2009/244

BESLUT 2009-03-26 Dnr Mahr 50-2009/244 Malmö högskola / Gemensam förvaltning Jonas Alwall Arbetsgruppen för studentinflytandepolicy vid Malmö högskola 1(9) BESLUT 2009-03-26 Dnr Mahr 50-2009/244 Studentinflytandepolicy för Malmö högskola Inledning

Läs mer

Pedagogiskt ledarskap och pedagogisk utveckling. Hur ska vi arbeta utifrån Mål och strategier för Uppsala universitet? Samtal med Eva Åkesson

Pedagogiskt ledarskap och pedagogisk utveckling. Hur ska vi arbeta utifrån Mål och strategier för Uppsala universitet? Samtal med Eva Åkesson Pedagogiskt ledarskap och pedagogisk utveckling. Hur ska vi arbeta utifrån Mål och strategier för Uppsala universitet? Samtal med Eva Åkesson Min bakgrund Professor kemisk fysik (femtokemi, dissociationsreaktioner,

Läs mer

Policy och riktlinjer för studentinflytande vid Stockholms universitet

Policy och riktlinjer för studentinflytande vid Stockholms universitet 1 (6) 2009-06-25 Dnr SU 31-0587-09 Linda Stridsberg Utredare Ledningskansliet Policy och riktlinjer för studentinflytande vid Stockholms universitet Ett gemensamt kvalitetsarbete Studenternas inflytande

Läs mer

Strategi 2011-2014. Fastställd av KMH:s högskolestyrelse 2011-02-18. Kungl. Musikhögskolan i Stockholm. Dnr 11/75. 110218_KMH_strategi_2011_2014.

Strategi 2011-2014. Fastställd av KMH:s högskolestyrelse 2011-02-18. Kungl. Musikhögskolan i Stockholm. Dnr 11/75. 110218_KMH_strategi_2011_2014. 110218_KMH_strategi_2011_2014.pdf Kungl. Musikhögskolan i Stockholm Strategi 2011-2014 Fastställd av KMH:s högskolestyrelse 2011-02-18 Dnr 11/75 Kungl. Musikhögskolan i Stockholm Besöksadress: Valhallavägen

Läs mer

Målbild för Fakulteten för lärande och samhälle vid Malmö universitet

Målbild för Fakulteten för lärande och samhälle vid Malmö universitet Malmö högskola / Fakulteten för lärande och samhälle Antagen av fakultetsstyrelsen 2017-03-24 2017-03-29 Dnr:LED 1.12016/570 Målbild för Fakulteten för lärande och samhälle vid Malmö universitet Målbild

Läs mer

POLICY FÖR KVALITETSSÄKRING OCH KVALITETSUTVECKLING AV UTBILDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET

POLICY FÖR KVALITETSSÄKRING OCH KVALITETSUTVECKLING AV UTBILDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET STYRDOKUMENT Dnr V 2016/378 POLICY FÖR KVALITETSSÄKRING OCH KVALITETSUTVECKLING AV UTBILDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument

Läs mer

UFV 2007/1478. Mål och strategier för Uppsala universitet

UFV 2007/1478. Mål och strategier för Uppsala universitet UFV 2007/1478 Mål och strategier för Uppsala universitet Fastställda av konsistoriet den 22 april 2008 Innehållsförteckning Förord 3 Uppsala universitet 4 Ett universitet för framstående forskning 5 Ett

Läs mer

Jämställdhetsplan

Jämställdhetsplan Dnr: UTBVET 2012/85 Jämställdhetsplan 2012 2014 Fakulteten för Fastställd av 2012-06-14 Innehållsförteckning 1. Inledning 3 2. Fortlöpande dokumentation och informationsspridning 3 3. Återkoppling mellan

Läs mer

Vision och övergripande mål 2010-2015

Vision och övergripande mål 2010-2015 Vision och övergripande mål 2010-2015 Beslut: Högskolestyrelsen, 2009-12-17 Revidering: - Dnr: DUC 2009/1139/10 Gäller fr o m: 2010-01-01 Ersätter: Dalauniversitetet akademi och yrkesliv i partnerskap.

Läs mer

Likabehandlingsplan för studenter Läsåret 2016/17

Likabehandlingsplan för studenter Läsåret 2016/17 SPRÅKFAK 2015/58 Likabehandlingsplan för studenter Läsåret 2016/17 Språkvetenskapliga fakulteten Fastställd av språkvetenskapliga fakultetsnämnden 2016-10-27 Innehållsförteckning 1 Inledning 3 Lika villkor

Läs mer

Jämställdhetspolicy för Karolinska institutet

Jämställdhetspolicy för Karolinska institutet KAROLINSKA INSTITUTET Dnr. 4808/03-200 Jämställdhetspolicy för Karolinska institutet 2003-2005 Beslutad av konsistoriet 2003-02-19 samt 2003-10-07 Jämställdhetspolicy för Karolinska institutet 2003-2005

Läs mer

Institutionen för kulturvetenskaper

Institutionen för kulturvetenskaper UPPFÖLJNING AV VERKSAMHETSPLANEN Institutionen för kulturvetenskaper DATUM: 2017-02-15 BESLUTAD AV: Mats Björkin KONTAKTPERSON: Mats Björkin FORSKNING SOM PÅVERKAR Vårt mål är att Göteborgs universitet

Läs mer

Vision, mål och strategier för Örebro universitet. Beslutad av Universitetsstyrelsen 26/

Vision, mål och strategier för Örebro universitet. Beslutad av Universitetsstyrelsen 26/ Vision, mål och strategier för Örebro universitet Beslutad av Universitetsstyrelsen 26/10 2011 De 15 år som gått sedan Örebro universitet grundades har varit fyllda av aktiviteter och kraft. Resan från

Läs mer

Riktlinjer för systematiskt kvalitetsarbete för Verksamhetsstöd vid Högskolan i Borås

Riktlinjer för systematiskt kvalitetsarbete för Verksamhetsstöd vid Högskolan i Borås HÖGSKOLAN I BORÅS STYRDOKUMENT Riktlinjer för systematiskt kvalitetsarbete för Verksamhetsstöd vid Högskolan i Borås Målgrupp för styrdokumentet Anställda inom Verksamhetsstöd Publicerad Högskolans styrdokument

Läs mer

Policy för kvalitetsarbetet

Policy för kvalitetsarbetet Dnr: BTH-.2.-0278-205 Policy för kvalitetsarbetet gällande utbildning på grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå Beslutad av högskolestyrelsen 205-2-, 8 Gäller från och med 206-0-0 Ersätter dnr: BTH-.2.-040-204

Läs mer

Process för intern styrning och kontroll

Process för intern styrning och kontroll UFV 2015/612 Process för intern styrning och kontroll Fastställd av universitetsdirektören 2015-11-09 Innehållsförteckning Uppdraget 3 Genomförande 3 Resultat från intervjuer 3 Process för ISK 4 Riskanalyser

Läs mer

KK-stiftelsens svar på remiss av rapporten Kvalitetssäkring av forskning 2018:2)

KK-stiftelsens svar på remiss av rapporten Kvalitetssäkring av forskning 2018:2) Datum KKS dnr 2018-06-25 20180067 KK-stiftelsens svar på remiss av rapporten Kvalitetssäkring av forskning 2018:2) KKS2000 v3.0 2011-06-27 Inledning KK-stiftelsen har av UKÄ inbjudits att lämna synpunkter

Läs mer

Handlingsplan fö r likabehandling 2017

Handlingsplan fö r likabehandling 2017 Dnr: HISTFILFAK 2017/32 Handlingsplan fö r likabehandling 2017 Historiska-Filosofiska Fakulteten Fastställd av Historiska-Filosofiska fakultetsnämnden 2017-04-18 1 Inledning Detta dokument ger mål och

Läs mer

Handlingsplan för samverkan

Handlingsplan för samverkan UTBVET 2017/296 Handlingsplan för samverkan Fakulteten för utbildningsvetenskaper Fastställd av Fakultetsnämnden för utbildningsvetenskaper 2017-06-01 Innehållsförteckning Inledning 3 Definition och avgränsning

Läs mer

HISTFILFAK 2016/108. Mål och strategier. Historisk-filosofiska fakulteten. Fastställda av Historisk-filosofiska fakultetsnämnden

HISTFILFAK 2016/108. Mål och strategier. Historisk-filosofiska fakulteten. Fastställda av Historisk-filosofiska fakultetsnämnden HISTFILFAK 2016/108 Fastställda av Historisk-filosofiska fakultetsnämnden 2016-12-20 Innehållsförteckning Inledning 3 Utbildning 3 Mål 3 Strategier 3 Forskning 4 Mål 4 Strategier 5 Arbetsmiljö och samverkan

Läs mer

Pedagogisk plan för Linnéuniversitetet

Pedagogisk plan för Linnéuniversitetet Pedagogisk plan för Linnéuniversitetet 2015-2020 Pedagogik av högsta kvalitet Utveckling av den universitetspedagogiska verksamheten är en viktig strategisk fråga för Linnéuniversitetet. Verksamheten ska

Läs mer

Nationellt system för kvalitetssäkring av utbildning och forskning

Nationellt system för kvalitetssäkring av utbildning och forskning Nationellt system för kvalitetssäkring av utbildning och forskning Anders Söderholm, Generaldirektör Universitetskanslersämbetet Kristina Tegler Jerselius, Utredare Universitetskanslersämbetet Granskningssamhället

Läs mer

Handlingsplan för likabehandling 2018

Handlingsplan för likabehandling 2018 Dnr: HISTFILFAK 2017/83 Handlingsplan för likabehandling 2018 Historiska-Filosofiska Fakulteten Fastställd av Historiska-Filosofiska fakultetsnämnden 19/12/2017 1 Inledning Detta dokument ger mål och strategier

Läs mer

Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap

Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap Dnr: ST 2013/281-1.1 Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap 2013-2015 Beslutat av Fakultetsstyrelsen för hälso- och livsvetenskap Gäller från 2013-10-24 Beslutat av: Beslutsdatum: 2013-1024

Läs mer

Riktlinjer för löpande utvärdering av kurser och utbildningsprogram vid Högskolan i Borås

Riktlinjer för löpande utvärdering av kurser och utbildningsprogram vid Högskolan i Borås HÖGSKOLAN I BORÅS STYRDOKUMENT Rektor 2017-12-04 Dnr 589-17 Riktlinjer för löpande utvärdering av kurser och utbildningsprogram vid Högskolan i Borås Med stöd av HF1993:100, 1kap 14 samt HL 1 kap 4. HF1993:100,

Läs mer

Naturvetenskapliga fakulteten

Naturvetenskapliga fakulteten HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2016 Naturvetenskapliga fakulteten DATUM: 2015-10-29 BESLUTAD AV: Fakultetsstyrelsen KONTAKTPERSON: Ola Wetterberg, prodekan FORSKNING SOM PÅVERKAR Den långsiktiga profileringen

Läs mer

Uppdrag bedömargrupp. Treklövern - utvärdering av utbildningskvalitet

Uppdrag bedömargrupp. Treklövern - utvärdering av utbildningskvalitet 2016-06-13 Treklövern - utvärdering av utbildningskvalitet Innehållsförteckning Inledning... 2 Bedömargruppens uppdrag... 2 Utvärderingsansvarig... 2 Biträdande utvärderingsansvarig... 3 Bedömargruppens

Läs mer

Plattform för Strategi 2020

Plattform för Strategi 2020 HIG-STYR 2016/146 Högskolan i Gävle Plattform för Strategi 2020 VERKSAMHETSIDÉ Högskolan i Gävle sätter människan i centrum och utvecklar kunskapen om en hållbar livsmiljö VISION Högskolan i Gävle har

Läs mer

Ett kvalitetsdrivande resurstilldelningssystem

Ett kvalitetsdrivande resurstilldelningssystem Ett kvalitetsdrivande resurstilldelningssystem Riksdagsbeslutet i anledning av regeringens proposition Studentinflytande och kvalitetsutveckling i högskolan 1 anger att kvaliteten i utbildningen ska prövas

Läs mer

Samhällsvetenskapliga fakulteten

Samhällsvetenskapliga fakulteten HANDLINGSPLAN 2018 2020 OCH VERKSAMHETSPLAN 2018 Samhällsvetenskapliga fakulteten DATUM: 2017-10-12 BESLUTAD AV: Samhällsvetenskapliga fakultetsstyrelsen KONTAKTPERSON: Birger Simonson, Malin Broberg och

Läs mer

Organisationsplan för Karolinska Institutet

Organisationsplan för Karolinska Institutet Organisationsplan för Karolinska Institutet Fastställd av konsistoriet 2018-12-03 Dnr: 1-93/2019 Ersätter 1-106/2018 Gäller från och med 2019-01-01 Organisationsplan för Karolinska Institutet Dnr: 1-106/2018

Läs mer

ANVISNINGAR FÖR SAKKUNNIGBEDÖMNING: ANNAN VETENSKAPLIG KOMPETENT LÄRARE ÄN PROFESSOR

ANVISNINGAR FÖR SAKKUNNIGBEDÖMNING: ANNAN VETENSKAPLIG KOMPETENT LÄRARE ÄN PROFESSOR STYRDOKUMENT Dnr P 2017/112 ANVISNINGAR FÖR SAKKUNNIGBEDÖMNING: ANNAN VETENSKAPLIG KOMPETENT LÄRARE ÄN PROFESSOR Publicerad Beslutsfattare Handläggare http://www.hum.gu.se/om-fakulteten/styrdokument/ Humanistiska

Läs mer

Forskande och undervisande personal, vägledning för bedömning av arbetsprestationer

Forskande och undervisande personal, vägledning för bedömning av arbetsprestationer Lönekriterier som grund för lönesamtalet Varje medarbetare ska veta på vilka grunder lönen sätts och hur hon eller han kan påverka sin lön. Inför en lönerevision ska varje medarbetare därför erbjudas ett

Läs mer

LYSKRAFT Avtal för samverkan mellan Norrköpings kommun och Linköpings universitet

LYSKRAFT Avtal för samverkan mellan Norrköpings kommun och Linköpings universitet LYSKRAFT Avtal för samverkan mellan Norrköpings kommun och Linköpings universitet 2014-2016 Bakgrund och allmänna förutsättningar Mellan Norrköpings kommun (Kommunen) och Linköpings universitet (LiU) finns

Läs mer

POLICY FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH LIKABEHANDLING

POLICY FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH LIKABEHANDLING STYRDOKUMENT Dnr V 2013/513 POLICY FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH LIKABEHANDLING Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument Rektor, Pam Fredman Personalenheten Beslutsdatum

Läs mer

Linnéuniversitetets kvalitetspolicy

Linnéuniversitetets kvalitetspolicy Linnéuniversitetets kvalitetspolicy Rektorsbeslut nr: 199 Datum: 2013-11-11 Dnr: ST 2013/417-1.1 Rektors förord Linnéuniversitetet har högt ställda ambitioner som lärosäte. För att nå upp till vår vision

Läs mer

Forsknings- och utbildningsnämndens kvalitetsprogram Fastställt av forsknings- och utbildningsnämnden , dnr L 2014/159.

Forsknings- och utbildningsnämndens kvalitetsprogram Fastställt av forsknings- och utbildningsnämnden , dnr L 2014/159. Forsknings- och utbildningsnämndens kvalitetsprogram 2015-2018 Fastställt av forsknings- och utbildningsnämnden 2014-12-04, dnr L 2014/159. Dnr: L 2014/159 2014-12-04 Forsknings- och utbildningsnämndens

Läs mer

Annika Lundmark, utvärderingschef, Uppsala universitet Maivor Sjölund, projektledare, Uppsala universitet

Annika Lundmark, utvärderingschef, Uppsala universitet Maivor Sjölund, projektledare, Uppsala universitet Vad kan åstadkommas genom centralt stöd till uppföljningar Uppsala universitet Ett bidrag till en antologi om svenska lärosätens arbete med uppföljning av studenter, Högskoleverkets rapportserie 2004:5

Läs mer

Naturvetenskapliga fakulteten

Naturvetenskapliga fakulteten HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2018 Naturvetenskapliga fakulteten DATUM: 2017-10-26 BESLUTAD AV: Fakultetsstyrelsen KONTAKTPERSON: Ola Wetterberg, prodekan FORSKNING SOM PÅVERKAR Den långsiktiga profileringen

Läs mer

Dnr: 2014/396-1.1. Regeldokument. Språkpolicy. Beslutat av Rektor. Gäller från 2014-11-17

Dnr: 2014/396-1.1. Regeldokument. Språkpolicy. Beslutat av Rektor. Gäller från 2014-11-17 Dnr: 2014/396-1.1 Regeldokument Språkpolicy Beslutat av Rektor Gäller från 2014-11-17 Beslutat av: Rektor Beslutsdatum: 2014-11-17 Dnr: 2014/396-1.1 Innehåll Inledning 3 Linnéuniversitetet en kreativ kunskapsmiljö

Läs mer

Bedömning av arbetsprestationer

Bedömning av arbetsprestationer 2014-10-30 Bedömning av arbetsprestationer Lönekriterier som grund för lönesamtalet Varje medarbetare ska veta på vilka grunder lönen sätts och hur hon eller han kan påverka sin lön. Inför en lönerevision

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET 2010

GÖTEBORGS UNIVERSITET 2010 GÖTEBORGS UNIVERSITET 2010 Ett av de stora och mest vitala i Europa med hög kvalitet i forskning och utbildning. ing. En kreativ och spännande nde mötesplats för många vetenskaper. Mitt i staden och i

Läs mer

Samhällsvetenskapliga fakulteten

Samhällsvetenskapliga fakulteten HANDLINGSPLAN 2019 2020, VERKSAMHETSPLAN 2019, RISKANALYS 2019 Dnr V 2018/1011 Samhällsvetenskapliga fakulteten DATUM: 2018-10-11 BESLUTAD AV: Samhällsvetenskapliga fakultetsstyrelsen KONTAKTPERSON: Malin

Läs mer

Tack för alla motioner!

Tack för alla motioner! Tack för alla motioner! Styrelsen vill tacka för de inkomna motionerna. Vi har diskuterat samtliga och besvarat dem utifrån vår synvinkel. Om det är någonting som är oklart eller som ni vill fråga om innan

Läs mer

Chefen för UU Innovations uppgifter och beslutanderätter

Chefen för UU Innovations uppgifter och beslutanderätter UFV 2014/1003 Chefen för UU Innovations uppgifter och beslutanderätter Fastställt av rektor 2014-09-16 Innehållsförteckning 1 Förutsättningar 3 Organisation och ansvarsfördelning 3 Rättsliga förutsättningar

Läs mer

Instruktion för Handelshögskolan vid Umeå universitet

Instruktion för Handelshögskolan vid Umeå universitet Instruktion för Handelshögskolan vid Umeå universitet Fastställd av rektor vid Umeå universitet 2015-01-27 Sid 2 (7) Innehåll 1 Namn...3 HandelshögskolanvidUmeåuniversitet(HH)UmeåSchoolofBusinessandEconomics(USBE)

Läs mer

Riktlinjer för anställning och befordran av lärare samt för antagning av docent och av excellent lärare vid teknisknaturvetenskapliga

Riktlinjer för anställning och befordran av lärare samt för antagning av docent och av excellent lärare vid teknisknaturvetenskapliga TEKNAT 2013/6 Riktlinjer för anställning och befordran av lärare samt för antagning av docent och av excellent lärare vid teknisknaturvetenskapliga vetenskapsområdet Fastställda av teknisk-naturvetenskapliga

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR BREDDAD REKRYTERING

HANDLINGSPLAN FÖR BREDDAD REKRYTERING STYRDOKUMENT Dnr V 2013/515 HANDLINGSPLAN FÖR BREDDAD REKRYTERING Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument Rektor, Pam Fredman Personalenheten Beslutsdatum 2013-09-09

Läs mer

Anvisningar för sakkunnigbedömning: annan vetenskapligt kompetent lärare än professor (t.ex. biträdande universitetslektor, universitetslektor)

Anvisningar för sakkunnigbedömning: annan vetenskapligt kompetent lärare än professor (t.ex. biträdande universitetslektor, universitetslektor) STYRDOKUMENT 1 / 6 dnr P2012/178 Anvisningar för sakkunnigbedömning: annan vetenskapligt kompetent lärare än professor (t.ex. biträdande universitetslektor, universitetslektor) Publicerad: http://www.hum.gu.se/om-fakulteten/styrdokument/

Läs mer

Överbibliotekariens uppgifter och beslutanderätter UFV 2011/1902

Överbibliotekariens uppgifter och beslutanderätter UFV 2011/1902 Överbibliotekariens uppgifter och beslutanderätter UFV 2011/1902 Innehållsförteckning 1 Förutsättningar 3 Organisation och ansvarsfördelning 3 Rättsliga förutsättningar 3 Delegation av beslutanderätt 3

Läs mer

Linköpings universitet

Linköpings universitet Linköpings universitet En förnyare av forskning och utbildning Bäst på utbildning! -hur når vi det målet? Eric Lindesjöö, Tfk - Vårt stöd i kvalitetsarbetet - Och vad ÄR kvalitetsarbete? - De utmaningar

Läs mer

LINKÖPINGS UNIVERSITET INSTRUKTION Universitetsledningen Instruktion för studierektorer inom filosofisk och teknisk fakultet.

LINKÖPINGS UNIVERSITET INSTRUKTION Universitetsledningen Instruktion för studierektorer inom filosofisk och teknisk fakultet. LINKÖPINGS UNIVERSITET INSTRUKTION Universitetsledningen 2003-11-17 Instruktion för studierektorer inom filosofisk och teknisk fakultet Inledning Den grundläggande bestämmelsen om studierektorer återfinns

Läs mer

Institutionen för kulturvetenskaper

Institutionen för kulturvetenskaper HANDLINGSPLAN 2016 2018 V 2015/902 OCH VERKSAMHETSPLAN 2016 Institutionen för kulturvetenskaper DATUM: utkast 2015-11-10 BESLUTAD AV: KONTAKTPERSON: Mats Björkin FORSKNING SOM PÅVERKAR Mål för perioden

Läs mer

RIKTLINJER FÖR ATT UTSE EXCELLENT LÄRARE

RIKTLINJER FÖR ATT UTSE EXCELLENT LÄRARE ORU 1.2.1-04185/2017 RIKTLINJER FÖR ATT UTSE EXCELLENT LÄRARE Fastställda av samtliga fakultetsnämnder 2013-01-29,30,31 Senast ändrade: ENT 2017-10-18, HS 2017-10-20 och MH 2017-10-17 Allmänt Enligt rektors

Läs mer

Uppföljning av magisterexamen i ledarskap och organisation vid Malmö högskola Beslut

Uppföljning av magisterexamen i ledarskap och organisation vid Malmö högskola Beslut BESLUT 1 (2) Avdelning Utvärderingsavdelningen Handläggare stella.annani@uk-ambetet.se 2013-10-08 411-384-13 Malmö högskola Rektor Uppföljning av magisterexamen i ledarskap och organisation vid Malmö högskola

Läs mer

Riktlinjer för anställning och befordran av lärare samt för antagning av docent och av excellent lärare vid teknisknaturvetenskapliga

Riktlinjer för anställning och befordran av lärare samt för antagning av docent och av excellent lärare vid teknisknaturvetenskapliga TEKNAT 2018/239 Riktlinjer för anställning och befordran av lärare samt för antagning av docent och av excellent lärare vid teknisknaturvetenskapliga vetenskapsområdet Fastställda av teknisk-naturvetenskapliga

Läs mer

Prefekt Prefekt beslutar om miljöledningssystemet på institutionsnivå. Det innebär att prefekten/motsvarande 1 ansvarar för att:

Prefekt Prefekt beslutar om miljöledningssystemet på institutionsnivå. Det innebär att prefekten/motsvarande 1 ansvarar för att: Bilaga till Rektorsbeslut nr: 115 Datum: 2017-06-07 Dnr: 2017/3408-1.1 Checklista för klargörande av roller, ansvar och befogenheter inom miljöledningssystemet Chefers övergripande miljöansvar framgår

Läs mer

Riktlinjer för forskningsanknytning vid Högskolan i Halmstad. Beslutat av rektor , dnr L 2017/178.

Riktlinjer för forskningsanknytning vid Högskolan i Halmstad. Beslutat av rektor , dnr L 2017/178. Riktlinjer för forskningsanknytning vid Högskolan i Halmstad Beslutat av rektor 2019-01-15, dnr L 2017/178. Inledning I Högskolelagen (HL) framgår de bestämmelser som gäller för universitet och högskolor.

Läs mer

Verksamhetsplan för den gemensamma utbildningsnämnden

Verksamhetsplan för den gemensamma utbildningsnämnden UTKAST 1 2017-04-21 STYR 2017/412 Utbildningsnämnden Verksamhetsplan för den gemensamma utbildningsnämnden 2017-2018 Utbildningsnämnden ska behandla strategiska utbildningsfrågor på grundnivå och avancerad

Läs mer

Slutsatser. Planering. Självvärdering. Planering

Slutsatser. Planering. Självvärdering. Planering 2016 2017 2018 2019 Planering Peerreview Självvärdering Slutsatser Implementering Planering Handlingsplan Självvärdering Slutsatser Peerreview Implementering Planering Handlingsplan Självvärdering Peerreview

Läs mer

Riktlinjer för anställning och befordran av lärare samt för antagning av docent och av excellent lärare vid teknisknaturvetenskapliga

Riktlinjer för anställning och befordran av lärare samt för antagning av docent och av excellent lärare vid teknisknaturvetenskapliga TEKNAT 2014/214 Riktlinjer för anställning och befordran av lärare samt för antagning av docent och av excellent lärare vid teknisknaturvetenskapliga vetenskapsområdet Fastställda av teknisk-naturvetenskapliga

Läs mer

Universitetsledningen

Universitetsledningen HANDLINGSPLAN 2017 2019 OCH VERKSAMHETSPLAN 2017 Universitetsledningen DATUM: 2016-09-05 BESLUTAD AV: Rektor 2016-09-05 KONTAKTPERSON: Ingela.Elofsson@gu.se Dnr V 2016/526 FORSKNING SOM PÅVERKAR Prioriteringar

Läs mer

Yttrande över rapporten Kvalitetssäkring av forskning (2018:2)

Yttrande över rapporten Kvalitetssäkring av forskning (2018:2) 1 (5) BESLUT 2018-06-21 Dnr SU FV-1.1.3-1469-18 Ulf Nyman Utredare Avdelningen för planering och ledningsstöd Universitetskanslersämbetet Yttrande över rapporten Kvalitetssäkring av forskning (2018:2)

Läs mer

Modell för utbildningsutvärderingar. forskarnivå. Teknisk-naturvetenskapliga fakulteten

Modell för utbildningsutvärderingar. forskarnivå. Teknisk-naturvetenskapliga fakulteten Modell för utbildningsutvärderingar på forskarnivå Teknisk-naturvetenskapliga fakulteten Fastställd av teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden 2018-02-06 Innehållsförteckning Inledning 3 1. Systematisk

Läs mer

Riktlinjer för centrum för utbildning och/eller forskning

Riktlinjer för centrum för utbildning och/eller forskning BESLUT 1 Dnr RÄ 2007/302 Styrelsen Centrum vid Lunds universitet Riktlinjer för centrum för utbildning och/eller forskning 1. Inledning Universitetet beslutar härmed att följande riktlinjer ska gälla för

Läs mer

Remissvar angående Kvalitetssäkring av forskning (2018:2), ( )

Remissvar angående Kvalitetssäkring av forskning (2018:2), ( ) 2018-06-26 Sid: 1 / 5 Universitetskanslersämbetet Remissvar angående Kvalitetssäkring av forskning (2018:2), (111-331-17) Inledning Karolinska Institutet (KI) har på remiss erhållit rubricerade rapport.

Läs mer

Handlingsplan för utveckling av excellent lärmiljö år 2015-2016

Handlingsplan för utveckling av excellent lärmiljö år 2015-2016 Rektor BESLUT 2015-05-26 Dnr HS 2015/129 Handlingsplan för utveckling av excellent lärmiljö år 2015-2016 Jag fastställer härmed handlingsplan för utveclding av excellent lärmiljö år 2015 2016. Rådet för

Läs mer

Excellens i forskning och utbildning för en bättre värld

Excellens i forskning och utbildning för en bättre värld Excellens i forskning och utbildning för en bättre värld Rektor Eva Åkesson Föreningen för Filosofi och Specialvetenskap Ett stort, brett och komplext lärosäte Since 1477 (tradition som förpliktigar) Stor

Läs mer

Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

Institutionen för kost- och idrottsvetenskap HANDLINGSPLAN 2019 2021 OCH VERKSAMHETSPLAN 2019 Institutionen för kost- och idrottsvetenskap DATUM: 2018-10-23 BESLUTAD AV: Prefekt Frode Slinde KONTAKTPERSON: Frode Slinde Frode.slinde@gu.se FORSKNING

Läs mer