Rapport Steg 1 Reklamationsprojektet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Rapport Steg 1 Reklamationsprojektet"

Transkript

1 Rapport Steg 1 Reklamationsprojektet

2 Datum: Aktivitet: Reklamationsprojektet Slutrapport och diskussionsunderlag, steg1 Ort och lokal: Deltagare: Se nedan Bilaga: Beskrivning Inledning I april -11 så träffades nedan beskrivna representanter för att diskutera problematiken kring hanteringen av reklamationer. Sammanfattningsvis kan konstateras att kostnaderna för reklamationer är alldeles för höga och detta beror bl.a. på oklara regler och brist på samordning. Dåligt fungerande hantering genererar dessutom inte bara höga kostnader utan även missnöjda kunder. Vår frågeställning Arbetsgruppen beslutade sig för att hantera följande frågeställning: Vilka är de olika aktörerna i distributionskedjan och vad har var och en för ansvar? Det dokument du just läser är en sammanställning av synpunkter som framförts och sammanställningen syftar till att utgöra ett diskussionsunderlag inför en ytterligare fördjupning i problematiken kring reklamationshanteringen och för konkretiseringen av ett gemensamt branschregelverk. Inriktningen för arbetet i gruppen är devisen: Den som gör fel skall också betala för felet Mål Att antalet reklamationer skall minimeras och att de som ändå inträffar skall hanteras professionellt. Deltagare Gunder Jönsson, NP Nilsson - Marie Ifvarson, Derome Byggvaror - Urban Sigfridsson, Svenska Fönster Mats Simonsson, Monier Roofing Lars-Göran Johansson, TMF Marie Begtsson, Hafa Bathroom Group Gustaf Rappe, Rappgo/TMF Sten Folkesson, Bygg & Järnhandlarna - Ulf S. Gustafsson, Bygg & Järnhandlarna. Innehåll 1. Transport 2. Mottagningskontroll 3. Krav på de olika målgrupperna/leden i hela distributionskedjan a. Leverantören/Tillverkaren b. Transportören c. Återförsäljaren d. Byggare/Proffskund e. Slutkund/Konsument

3 Transport Kommentar: Alltför stora kostnader för transportskador stannar på leverantören, trots att de orsakats av andra aktörer.

4

5

6

7 Kommentarer: Harmonisering gällande tidsaspekten krävs mellan avtal 1, 2 och 3. Det måste finnas tid för samtliga aktörer att agera. Avtal 1: Även synliga skador måste genast rapporteras till leverantören (via åf-säljaren). Snabbt åtgärdande vid transportskador är en viktig parameter för kundtillfredsställelse, vi vill ha full koll på hur våra speditörer sköter sig. Kostnaderna brukar dessutom snabbt öka i takt med att timmarna går. Avtal 2: Vet ej hur kravet på att informera säljaren om speditör vid varje leverans är möjlig att uppfylla med dagens teknik. Något att diskutera. Skall undersöka om det är möjligt att upphandla alla speditörer med NSAB 2000, vi skickar ju ibland direktleveranser från våra fabriker i Tyskland. Avtal 3: Här föreslås det att det är speditören som skall kontakta kunden och lösa problemen (samla in fakta, ta beslut i ärendet och ev se till att kunden får ut nya varor). Jag tror ej att speditören har den kompetens som krävs för detta, det måste skötas av respektive leverantör. Vill komplettera texten I de fall felet i varan inte är relaterat till med,felaktig eller ej utförd godsmottagningskontroll,. I en del reklamationsfall så blir det tyvärr så att kunden är så stark (trots att han gjort fel), så att vi tvingas att ersätta med goodwill. Detta är oftast fallet då det är en stor kund med stark koppling till en specifik återförsäljare. I de fallen så har vi många gånger visat en kompromissvilja till att dela kostnader med återförsäljaren. I sista styckets skrivning så skall det ej tolkas som att leverantören/speditören ensam står med bevisbördan

8 Mottagningskontroll/Kvalitetsdok. Översikt Transitgods Vid lossning, kontrollera godset och antal kolli. Skriv under fraktsedel. Följesedel och fraktsedel in till ansvarig. Ansvarig kontrollerar leverantörens följesedel mot plocklistan så rätt varor kommit. Vid uppmärkning kontrollera godset, rätt antal, sort, helt. Bocka av på leverantörens följesedel, Sätt sign. på kvalitetspappret Vid lastning kontrollera godset antal kolli, helt. Sätt sign. på kvalitetspappret Efter avlastning hos kund, kontrollera godset så det är helt, Chaufför sätter sign. på kvalitetspappret och kund på vår följesedel. Ny textruta på följesedeln lika som står på fraktbolagens så den blir bindande vid synliga skador och dolda måste anmälas inom 7 dagar. Gör ett kvalitetsdokument som följer plocklistan med ovanstående punkter. Börja med varor som har högt reklamations tal. När detta är inarbetat SKA att sådant dokument kunna följa alla varor med värde i. Säljaren bestämmer om ett dokument ska upprättas för leveransen.

9 Vid hämt- alt avropsvaror gäller att från kunden fått sms om att varan kommit hem har han 7 dagar på sig på att komma och kontrollera godset på dolda skador. Text skrivs med i sms:et om detta. Därefter tar vi inte på oss om det upptäcks dolda skador när kunden packar upp. Plockning av lagervaror Vid plockning av varor från lager görs en ruta på plocklistan där man kan bocka för och signera enl. nedan. Kontrollerat fuktkvot Varorna kvalitetsgodkända enl. vår standard.( som vi bestämmer hur) Allt väl emballerat (plastat och bandat) Jag har plockat(sign.) Inga synliga skador vid lastning(sign. lastaren) Inga synliga skador hos kund(sign. chaufför) Signatur av kund på följesedeln. Vid skadat gods Mottagningskontroll antal kolli som är skadat orsak till skada, hur påskrift av chaufför på fraktsedeln och fyll i skadedokumentet ta foto på skadan lämna in uppgifterna till reklamationsansvarig på sin avdelning. Kontakta leverantören lämna besked till kund Kommentar: Rutin för hur direktleveranser från leverantörer skall godsmottagas ute på byggarbetsplatsen bör inkluderas.

10 Förslag till Kvalitetsdokument mottagning byggvaror Sign Ja Nej Kommentar Lossning... Rätt antal kolli mot fraktsedel Visuell besiktning, oskadat, rent Virkesfuktprov taget......%...%...% Inlastning... Rätt vara mot beställningsunderlag... Not Ovanstående är en modell för mottagningskontroll, enkel med de allra viktigaste punkterna medtagna. Utformningen av själva dokumentet kan naturligtvis se ut helt olika från företag till företag, allt från ett papper till datahantering. Detta dokument skulle eventuellt endast kunna bestå av en klisteretikett som sätts på fraktsedel eller leverantörens dokument.

11 Förslag till Kvalitetsdokument utleverans Sign Ja Nej Kommentar Uppackning transitvaror... Rätt antal, rätt artiklar Visuell besiktning, synliga skador... Varuplockning... Rätt antal, rätt artiklar enligt order Väderskyddat packat Packat, märkt enl kundönskemål Virkesfuktprov taget......%...%...% Utkörning... Rätt antal kolli lastat Visuell besiktning, oskadat lastning Rätt antal kolli lossat Visuell besiktning, oskadat, väderskyddat vid lossning... Not Detta dokument har tre olika hanteringsnivåer, som måste tas med. Här gäller att slutförbrukaren får ett dokument tillsammans med följesedeln. Själva hanteringen av uppgifterna kan säker ske i affärssystemet förutom i sista ledet där noteringen måste skrivas på dokumentet av transportören.

12 Krav på samtliga målgrupper Leverantören/tillverkaren: Hantering Ta emot och behandla reklamationen utan dröjsmål som det heter i ABM 07. Snabb hantering och snabb åtgärd mindre kostnader. Vi anser att svarstiden för en leverantör ska vara två, max tre dagar. Produkter som levereras som ersättningar i reklamationer ska levereras med en prioriterad leveranstid. Ta ansvar för sin kund, dvs. att kunden har bara än väg att vända sig och det är till den part där de har köpt varorna. Kvalitet och dokument Leverantören ska kunna beskriva reklamationsprocessen och vilka garantivillkor som gäller för deras produkter. Vi anser att leverantören ska kunna uppvisa att de arbetar efter ett kvalitetssystem alt är kvalitetscertifierade. Leverantören ska tillhandahålla en väl beskriven monterings- och skötselanvisning som kommer montören och slutanvändaren tillhanda. Underlättar om återförsäljaren även kan erbjuda dessa digitalt, via Finfo. Leverans- och försäljningsvillkor ska vara tydligt beskrivna i affärsavtalet med återförsäljaren. Svar/besked ska innehålla klar beskrivning av vidtagen åtgärd samt namngiven kontaktperson hos leverantören. Noga med återrapportering så kunden (vi) vet vilka åtgärder som görs för att förhindra kommande likvärdiga reklamationer. Information Tydligare branschregler för vilka toleranser som gäller för bedömning, t ex ytbehandling, kvalitetsnorm etc. Kunskap. Utbildning och information till återförsäljare, byggare och konsumenter. Exempel: Fönster och Ytterdörrar - montage, underhåll etc (.PDF 1 mb) 2011 Handledning för trätrappor 2011 (.PDF 495 kb) Tillverkares monteringsanvisningar och underhållsföreskrifter, att de verkligen kommer till montör och brukare av produkten. Denna typ av rekommendationer skall ÅF få kunskap om för att förmedla till sina kunder! Förmedla mer kunskap och instruktioner till transportör, t ex skall deras chaufförer ha kunskap om villkor och regler såsom godkänt emballage. Bra service från transportör och mer personlig kontakt och relation.

13 Transportören: Det ska vara enkelt att fylla i skadeanmälan för mottagaren. Det ska vara klara regler för mottagaren till vem skadan ska anmälas och vilka uppgifter skadeanmälan ska innehålla. Krav på digitalfoton etc. Snabbare hantering av ärenden. 30 dagar för att hitta borttappat gods, ej acceptabelt, liksom ersättning med 150 SEK/kg! Transportören måste ta ansvar för transporten, hur den utförs samt stå för skador och kostnader som uppstår under deras ansvar, inte bara varuvärdet utan även tillkommande kostnader såsom förseningsviten etc Tydlig information på fraktsedlar om transportörens villkor gällande mottagande av gods och vad som gäller vid transportskada för mottagaren (icke synbara inom 7 kalenderdagar etc) Samordna avtal. För leverantör till mottagare ABM 07 och transportör hänvisar till NSAB (det finns stora luckor mellan dessa avtal) vilket leder till att leverantören får stå för stora kostnader. Återförsäljaren: Hantering Huvudman är den som sålt produkten. Denne skall förvissa sig om att felanmälan (som är en bra benämning från protokollet 27/4!) är en reklamation innan den förmedlas till leverantören. Till våra medlemsföretag kommer allt från riktiga reklamationer via solklara felmontage eller bristande underhåll till i värsta fall annat fabrikat! Det är nummer ett, en felanmälan till ÅF skall vara en reklamation då den (eventuellt) kommer till leverantören! Denna anmälan skall då ha alla relevanta uppgifter såsom ordernummer och adress och telefonnummer där produkten finns. För att uppnå detta skall ÅF göra en besiktning, ta bilder när så behövs, och sända in dessa uppgifter skriftligt. I ett gemensamt system som detta projekt förhoppningsvis leder fram till! Ska föra reklamationen vidare från sin kund till leverantör inom tre dagar (tycker vi är rimligt). Orderbekräftelse kontrolleras så att det överensstämmer med vad man beställt. Ta ansvar för sin kund och inte skicka denne vidare till leverantören. Återförsäljaren får inte tappa kontroll över reklamationen utan veta vad som beslutas. Kvalitet och dokument Reklamation/garantianmälan till leverantören ska alltid ske skriftligt (grundkrav i ABM 07). Dokumentet skall innehålla avtalade uppgifter. Digitalfoton väldigt önskvärt och ger leverantören en möjlighet till snabb korrekt handläggning. Ha klara interna regler för reklamationshantering och transportskadehantering.

14 Se till att monteringsanvisningar följer med ända till brukaren så att småbyggaren inte kastar densamma! De innehåller också anvisningar om underhåll. Noga med mottagningskontroll i hela ledet till slutkund så åtgärder sätts in snabbt och så att vi vet vem som bär skulden/kostnaden. Information Vid försäljning där slutkund själv ansvarar för montage skall det tydligt framgå att inte konsumenttjänstlagen gäller. Sämre garanti! Viktigt för att minska antalet felanmälningar är kunskapen hos ÅFs personal och förmågan att vidarebefordra detta till byggare och konsumenter. Det är leverantörens uppgift att tillhandahålla denna kunskap om produkten (se ovan). Alla gör-det-själv program i TV har varit positiv för denna marknad och man hör mer och mer i dessa program att man skall följa tillverkarens föreskrifter vilket är bra. ÅF bör också kunna ge råd till byggare och konsumenter om rätt produkt för ändamålet. Övrigt Ett medlemsföretag uppmärksammar de allt vanligare internetbutikerna. De skall då som huvudman bekosta besiktningen men många i detta led har ju ingen aning om vad de säljer! Byggare: Ska anmäla övriga synliga fel senast tre dagar efter att de har upptäckts. Byggaren bör på något sätt vara godkänd av återförsäljaren för att hantera leverantörens produkter. Byggaren ska ha god kännedom om produkten och vara införstådd med montaget som krävs för produkten. Mottagningskontroll, inga skador, rätt produkt. Ej montera skadad eller felaktig produkt utan leverantörens medgivande (felaktig vara kan vara lätt att byta t ex dörrblad eller båge, dock ej t ex karm eller annan produkt som blir svår/kostsam att byta). Följ monteringsanvisningar! Vidarebefordra underhållsföreskrifter! Kopior från eventuella besiktningar skickas till leverantören, då byggaren/entreprenören, har förvissat sig om att skadan inte beror på felaktigt handhavande på byggplatsen, felmontering eller bristande underhåll. Ta ansvar för sin kund och inte skicka vidare till återförsäljaren. Byggaren skall själv kontakta återförsäljaren, möjligtvis skicka in bilder.

15 Slutkund/Konument: Ska anmäla fel inom skälig tid. Vi har ansett att skälig tid att anmäla ett synligt fel är tre månader, då tar vi hänsyn till de två månader som finns angivet i Konsumentköplagen 23. Innehållen betalning bör ha en överensstämmelse med felets art. För att få ersättning för egna kostnader ska detta kunna vidimeras tex med kvitton. Mottagningskontroll (tydlig fraktsedel enligt ovan viktig) Att man anmäler till rätt led, dvs där man köpt produkten. När leverantör skall åtgärda skall man underlätta för detta. Visa upp kvitto. Sköta produkt enl. anvisning En korrekt reklamationsanmälan från ÅF till leverantören ger en snabb åtgärd till mindre kostnader för alla led. En förutsättning för detta är att byggare/konsument gjort en riktig mottagningskontroll, montage och underhåll enligt tillverkarens anvisningar eller branschrekommendationer/hus AMA, annars är det ingen reklamation! Sammanfattning: Syftet med denna rapport är att tjäna som ett diskussionsunderlag för ett vidare arbete med att ta fram ett regelverk för reklamationshanteringen i branschen. Deltagarna är också överens om att för att få en rationell hantering av administrationen kring reklamationerna måste en IT-lösning finnas. På marknaden finns sådana och dessa kommer också att analyseras. Några av deltagarna har fördjupat sig i arbetet med IT-frågan och deras intryck beskrivs i bilaga till denna dokumentation. Synpunkter Har du frågor, synpunkter, förslag mm som du vill tillföra så är du välkommen att ta kontakt med undertecknad. Stockholm 5 oktober 2011 Bygg & Järnhandlarna Ulf S. Gustafsson ulf@byggjarnhandlarna.se

16 Bilaga Hemsida för hela branschen: 1. Registrering av reklamationer 2. Information om regler i. Regelverk ii. Blankett 3. Kommunikation kring reklamationsproblematik 4. FAQ 5. Statistik 6. Kontaktuppgifter 7. Ägare, förvaltning, löpande drift 1. Registrering av reklamationer Utvärdera befintliga applikationer som hanterar just detta med registrering av reklamationer. Data som registrerar skall sparas i en databas ur vilken rapporter och olika former av statistik kan tas ut. Det ska vara möjligt att skapa en integration mellan databasen och ett affärssystem. 2. Information Regelverk vid reklamationer inom bygg och järnhandeln. Bl.a. följande rubrikområden skall vara beskrivna: Transportskada, Produktfel, Dröjsmål, Avvikelse från följesedel, Övrigt. Övriga dokument Länkar (till köplagen, konsumentköplagen, allmänna reklamationsnämnden, Förbundsjuristen m fl) Dokument (NSAB 2000, ABM07, ) 3. Kommunikation kring reklamationsfrågor Enkel information som tydliggör vad som gäller vid en anmälan. T. ex. att en anmälan inte med automatik medför att ärendet är godkänt som reklamation. Beskrivning av skillnaden mellan garanti och reklamation 4. FAQ Traditionellt återgivande av vanligt ställda frågor samt svar. 5. Statistik En av styrkorna med vår lösning är all den statistik som kommer att samlas. Information som kan användas just i syfte att nedbringa antalet reklamationer samt att snabba på hanteringen av de som ändå uppstår.

17 Statistiken kan nås endast av behörig användare. Ingen offentlig publicering ab branschens sämsta. kommer att ske. 6. Kontaktuppgifter En mejladress med vilken utomstående kan nå oss samt en som endast skall vara känd av registrerade användare och användas vid behov av kontakt. 7. Ägare, förvaltning, löpande drift Verksamheten drivs av ett Branschråd för reklamationsfrågor under ledning av SBJFs förbundsjurist. SBJF åtar sig den administrativa driften av systemet. Alla kostnader delas solidarisk mellan de företag som ansluter sig till systemet. Ambitionen skall vara att hålla kostnadsnivån låg. Därför bör inte egenutveckling av system ske. Själva hemsidan administreras av SBJF. är registrerad av SBJF

Aluminiumdörr ID65. Monteringsanvisning Skötselanvisning Leveransbestämmelser Lagring på byggarbetsplatser Garantier Egen kontroll

Aluminiumdörr ID65. Monteringsanvisning Skötselanvisning Leveransbestämmelser Lagring på byggarbetsplatser Garantier Egen kontroll Aluminiumdörr ID65 Monteringsanvisning Skötselanvisning Leveransbestämmelser Lagring på byggarbetsplatser Garantier Egen kontroll Monteringsanvisning av Aluminiumdörr ID65 Skötselanvisning Aluminiumdörr

Läs mer

Aluminiumfönster IF65. Monteringsanvisning Skötselanvisning Leveransbestämmelser Lagring på byggarbetsplatser Garantier Egen kontroll

Aluminiumfönster IF65. Monteringsanvisning Skötselanvisning Leveransbestämmelser Lagring på byggarbetsplatser Garantier Egen kontroll Aluminiumfönster IF65 Monteringsanvisning Skötselanvisning Leveransbestämmelser Lagring på byggarbetsplatser Garantier Egen kontroll Monteringsanvisning av Aluminiumfönster IF65 1 Applicera fogmassa av

Läs mer

Aluminiumfönster IFS65. Monteringsanvisning Skötselanvisning Leveransbestämmelser Lagring på byggarbetsplatser Garantier Egen kontroll

Aluminiumfönster IFS65. Monteringsanvisning Skötselanvisning Leveransbestämmelser Lagring på byggarbetsplatser Garantier Egen kontroll Aluminiumfönster IFS65 Monteringsanvisning Skötselanvisning Leveransbestämmelser Lagring på byggarbetsplatser Garantier Egen kontroll Monteringsanvisning av Aluminiumfönster IFS65 på Paroc-element - efter

Läs mer

Fönsterinstruktioner

Fönsterinstruktioner Fönsterinstruktioner Här finner du information om mottagning av leverans, lagring på byggplats, montering, skötsel/kontroll och underhåll. RM Snickerier AB S.Industrigatan 8 598 40, Vimmerby Tel. 0492-797

Läs mer

Tveka inte att höra av Er om något är oklart. Med vänlig hälsning, Robin Falkenhem. Info Rutiner, fordon från Knaus Tabbert

Tveka inte att höra av Er om något är oklart. Med vänlig hälsning, Robin Falkenhem. Info Rutiner, fordon från Knaus Tabbert Info Rutiner, fordon från Knaus Tabbert KRISTINEHAMN, 2010-03-29 SID 1 Hej! Då var det dags att sätta rutinerna även för Knaus Tabbert GmbH på pränt. Det mesta är väl redan känt och inarbetat, men det

Läs mer

Handbok Entreprenadlager Uttag, påfyllning och returhantering samt förvaltning

Handbok Entreprenadlager Uttag, påfyllning och returhantering samt förvaltning Ert datum SE-571 29 Nässjö Version 3 Telefon: 0380-727 00 Telefax: 0380-727 19 www.banverket.se Handbok Entreprenadlager Uttag, påfyllning och returhantering samt förvaltning Handläggare: Jan Lidby Tel.

Läs mer

Datum. Svar: Ja, om det rör sig om frakt enligt tjänstefunktion 8 kan Leverantören ta betalt för detta.

Datum. Svar: Ja, om det rör sig om frakt enligt tjänstefunktion 8 kan Leverantören ta betalt för detta. 1 (7) Datum 2017-03-16 Sak- och Diarienr (åberopas) 949-A398-713/2016 Polismyndigheten Ekonomiavdelningen Inköpsenheten Ansvarig handläggare Arash Jahani E-post arash.jahani@polisen.se FRÅGOR OCH SVAR

Läs mer

Mellan Batteriboxen Sverige KB, nedan kallat Batteriboxen, och Återförsäljaren (definierad nedan) gäller dessa villkor.

Mellan Batteriboxen Sverige KB, nedan kallat Batteriboxen, och Återförsäljaren (definierad nedan) gäller dessa villkor. Allmänna villkor Mellan Batteriboxen Sverige KB, nedan kallat Batteriboxen, och Återförsäljaren (definierad nedan) gäller dessa villkor. 1. Allmänt Definitioner: Återförsäljare Avser Batteriboxens avtalspart

Läs mer

REKLAMATIONSBEHANDLING Slutanvändare - Återförsäljare & DEFA. Till: DEFA:s återförsäljare - Sverige

REKLAMATIONSBEHANDLING Slutanvändare - Återförsäljare & DEFA. Till: DEFA:s återförsäljare - Sverige Titel/ärende: REKLAMATIONSBEHANDLING Slutanvändare - Återförsäljare & DEFA Notering Författare: Matt Everett Director QA / HSE Till: DEFA:s återförsäljare - Sverige Datum: 01.11.18 1. Innehållsförteckning

Läs mer

10 års Garanti Sol fångare. Arsite AB Garanti 10 år 2013 ver1 Sida 1

10 års Garanti Sol fångare. Arsite AB Garanti 10 år 2013 ver1 Sida 1 10 års Garanti Sol fångare Arsite AB Garanti 10 år 2013 ver1 Sida 1 Garanti förutsättningar för Vakuum sol fångare 1.) General Den här garantin är utfärdad av Arsite AB, (Arsite) och gäller för våra solfångare

Läs mer

Riktlinjer för eftermarknad och garantier

Riktlinjer för eftermarknad och garantier Riktlinjer för eftermarknad och garantier Innehåll 1 Garantiförutsättningar 1.1 Garantikrav 2 Lagring på byggplatsen 2.1 Allmänt 2.2 Lagring inomhus 2.3 Lagring utomhus 3 Felanmälan 3.1 Felanmäla 3.2 Obligatoriskt

Läs mer

Badeloft Lyxiga badrum. Serviceguide

Badeloft Lyxiga badrum. Serviceguide Lyxiga badrum Serviceguide Tack för ert förtroende Bästa Badeloftkund! Tack för att ni har valt en eller flera av våra produkter till ert badrum. Denna handbok bör vara till hjälp för er vid transporter

Läs mer

Namn på försäljningsstället: Gatuadress: Postadress: Telefonnummer, inkl. riktnummer: E-post: Ägarens firmanamn (AB/HB/enskild firma etc.

Namn på försäljningsstället: Gatuadress: Postadress: Telefonnummer, inkl. riktnummer: E-post: Ägarens firmanamn (AB/HB/enskild firma etc. Egenkontrollprogram handel med vissa receptfria läkemedel Läkemedelsverkets föreskrifter (LVFS 2009:20) om handel med vissa receptfria läkemedel Lag (2009:730) om handel med vissa receptfria läkemedel

Läs mer

Välkommen till SkåneFörrådet 2009 Version 2009-06-09

Välkommen till SkåneFörrådet 2009 Version 2009-06-09 Välkommen till SkåneFörrådet Version -06-09 Telefon 0770-11 11 00 menyval 1 Telefontider Måndag fredag kl. 08.00 15.30 Öppettider Vardagar kl. 08.00 15.30 Stängt helgdagar och helgaftnar Fax 046-30 42

Läs mer

RIKTLINJE 1 (5) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer. Sjödin, Håkan, UHum TDOK 2012:201 [Ärendenummer]

RIKTLINJE 1 (5) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer. Sjödin, Håkan, UHum TDOK 2012:201 [Ärendenummer] RIKTLINJE 1 (5) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer Sjödin, Håkan, UHum TDOK 2012:201 [Ärendenummer] Fastställt av Dokumentdatum Version cuh Jan Pettersson 2012-11-01 1.0 Dokumenttitel

Läs mer

Med Utprovning avses att konsulent och/eller tekniker bistår förskrivare med experthjälp vid val av hjälpmedel för bestämd brukare.

Med Utprovning avses att konsulent och/eller tekniker bistår förskrivare med experthjälp vid val av hjälpmedel för bestämd brukare. 2012-01-20 1 (5) BILAGA 4 DEFINITIONER TJÄNSTER Utprovning Med Utprovning avses att konsulent och/eller tekniker bistår förskrivare med experthjälp vid val av hjälpmedel för bestämd brukare. Anpassning

Läs mer

Konsument verket KO /(' / PROTOKOLL 2012-12-07 2011/103. Konsumentverket och Sweboat - Båtbranschens Riksförbund har träffat följande överenskommelse:

Konsument verket KO /(' / PROTOKOLL 2012-12-07 2011/103. Konsumentverket och Sweboat - Båtbranschens Riksförbund har träffat följande överenskommelse: Konsument verket KO PROTOKOLL Datum Dnr 2012-12-07 2011/103 5 Protokoll fört efter förhandlingar mellan Konsumentverket och Sweboat Båtbranschens Riksförbund angående överenskommelsen 2012/15 angående

Läs mer

Mottagningskontroll. Kontrollera karmar och bågar efter hack eller repor. Kontrollera glasytor efter sprickor eller repor.

Mottagningskontroll. Kontrollera karmar och bågar efter hack eller repor. Kontrollera glasytor efter sprickor eller repor. Mottagningskontroll Det är kundens ansvar att se till att behörig person finns hemma vid leverans. Detta för att kunna kvittera godset samt att kontrollera det. Vid leverans skall godset besiktigas utvändigt

Läs mer

När du som konsument köper en bil från en bilhandlare

När du som konsument köper en bil från en bilhandlare När du som konsument köper en bil från en bilhandlare Denna information innehåller de viktigaste regler som gäller för dig som konsument när du köper en bil från en bilhandlare. Den lag som reglerar köpet

Läs mer

.. Kopvillkor. Allmänt

.. Kopvillkor. Allmänt .. Kopvillkor Allmänt Privatperson För dig som är privatperson, gäller Distansavtalslagen om din beställning är genomförd på distans (se nedan angående ångerrätt) samt Konsumentköplagen, som har strikta

Läs mer

Protokoll för överenskommelse mellan Konsumentverket och

Protokoll för överenskommelse mellan Konsumentverket och Konsument verket KO PROTOKOLL Dnr Datum 2012/1044 2013-12-12 Protokoll för överenskommelse mellan Konsumentverket och Elektronikbranschen Konsumentverket och Elektronikbranschen har träffat en överenskommelse

Läs mer

Detaljhandel med nikotinläkemedel

Detaljhandel med nikotinläkemedel Detaljhandel med nikotinläkemedel Vägledning till Läkemedelsverkets föreskrifter (LVFS 2008:2) om detaljhandel med nikotinläkemedel; för verksamhetsutövare (version 3, juni 2009) Postadress/Postal address:

Läs mer

Mellan AP&T-koncernens bolag, nedan kallad AP& T och [leverantör] nedan kallad leverantören, har följande leveransavtal träffats.

Mellan AP&T-koncernens bolag, nedan kallad AP& T och [leverantör] nedan kallad leverantören, har följande leveransavtal träffats. 2013-05-14 Leveransavtal nr Mellan AP&T-koncernens bolag, nedan kallad AP& T och [leverantör] nedan kallad leverantören, har följande leveransavtal träffats. Leverantören åtar sig att leverera på villkoren

Läs mer

Gäller t.o.m. 140801. Våra färgnummer. Röd. Gul. Vit. Grön. Blå. Transparent. Svart. Orange. Lime. Rosa. Ljusblå. Militärgrön.

Gäller t.o.m. 140801. Våra färgnummer. Röd. Gul. Vit. Grön. Blå. Transparent. Svart. Orange. Lime. Rosa. Ljusblå. Militärgrön. OUTDOOR Qo1401 Gäller t.o.m. 140801 Quickex tillverkar en serie outdoor-produkter i välbekant klassisk nordisk stil. de flesta produkter kan fås i en rad olika färger och kan tryckas och/eller förses med

Läs mer

PoG Woody Bygghandel AB (PoG:s) ALLMÄNNA SÄLJ- OCH LEVERANSVILLKOR FÖR LEVERANSER AV BYGGMATERIAL M M TILL KONSUMENT

PoG Woody Bygghandel AB (PoG:s) ALLMÄNNA SÄLJ- OCH LEVERANSVILLKOR FÖR LEVERANSER AV BYGGMATERIAL M M TILL KONSUMENT PoG Woody Bygghandel AB (PoG:s) ALLMÄNNA SÄLJ- OCH LEVERANSVILLKOR FÖR LEVERANSER AV BYGGMATERIAL M M TILL KONSUMENT 2013-01-01 Om inget annat följer av tvingande lag tillämpas följande avtalsvillkor vid

Läs mer

20 års Rötskyddsgaranti

20 års Rötskyddsgaranti 20 års Rötskyddsgaranti Snabbfakta 20 års Rötskyddsgaranti på NTR-impregnerat virke, vad gäller? www.traskydd.com NTR-impregnerat virke - Nu med 20 års Rötskyddsgaranti! För att garantin ska gälla, krävs:

Läs mer

Kontoansökan. Välkommen med din ansökan, vi återkommer med kundnummer inom någon dag.

Kontoansökan. Välkommen med din ansökan, vi återkommer med kundnummer inom någon dag. Kontoansökan Välkommen att bli kund hos Stål & Verktyg. Bli en vinnare du också genom att samla dina inköp hos specialisten i Växjö inom stål och verktyg. Du kan antingen skriva ut formuläret och fylla

Läs mer

Rutin vid avvikelsehantering gällande hälso- och sjukvård

Rutin vid avvikelsehantering gällande hälso- och sjukvård Rutin vid avvikelsehantering gällande hälso- och sjukvård Skapad av: MAS MAR Beslutad av: Gäller från: 2004-04-04 Reviderad den: 2011-11-30 Diarienummer: Inledning Hälso- och sjukvårdslagen ställer krav

Läs mer

Avvikelsehantering statistikproduktion

Avvikelsehantering statistikproduktion Avvikelsehantering statistikproduktion Denna processbeskrivning behandlar rutiner för hantering av avvikelser i verksamheten, som medfört eller skulle kunna ha medfört, fel eller förseningar i Trafikanalys

Läs mer

AVTAL. Ramavtal Möbler

AVTAL. Ramavtal Möbler Sidan 1 av 4 AVTAL Ramavtal 73-03 Möbler 1 Parter Mellan Tranås Skolmöbler AB, nedan kallad leverantören, och Gotlands kommun, 621 81 VISBY, nedan kallad köparen, har följande avtal träffats. 2 Omfattning

Läs mer

Tegehalls revisionsbyrå och dataskyddsförordningen

Tegehalls revisionsbyrå och dataskyddsförordningen Tegehalls revisionsbyrå och dataskyddsförordningen Vi har ett nytt och mer stärkt personuppgiftsskydd i och med att personuppgiftslagen (PUL) ersätts med dataskyddsförordningen (GDPR), ett EU-direktiv.

Läs mer

Fälgar Badmanners Motorsport AB Tegelbruksvägen Kristianstad eller

Fälgar Badmanners Motorsport AB Tegelbruksvägen Kristianstad eller Fälgar 2018 Badmanners Motorsport AB Tegelbruksvägen 11 29136 Kristianstad 0723658614 eller 0708608447 www.badmanners.se MRR Design tillverkar de tuffaste fälgarna till Camaro Gen 5 och 6. Perfekt passform

Läs mer

Lekmaterial 2013. Avropsstöd. Vägledning Lekmaterial 2013 2013-05-13

Lekmaterial 2013. Avropsstöd. Vägledning Lekmaterial 2013 2013-05-13 Avropsstöd Vägledning Lekmaterial 2013 Innehåll 1. Inledning... 3 2. Omfattning... 3 2.1. Produktgrupp Leksaker... 3 2.2. Produktgrupp Hobbymaterial... 3 2.3. Produktgrupp Idrottsleksaker... 3 3. Avrop

Läs mer

När du har sålt en produkt som har brister

När du har sålt en produkt som har brister När du har sålt en produkt som har brister Innehåll När brister upptäcks måste du agera 5 Du ska alltid åtgärda en produkt som är farlig 5 Du ska även åtgärda en produkt som inte uppfyller alla krav 5

Läs mer

LEVERANSVILLKOR LANTBRUK 16

LEVERANSVILLKOR LANTBRUK 16 LEVERANSVILLKOR LANTBRUK 16 Det finstilta på vanlig svenska Leveransvillkoren Lantbruk 16 är utarbetade och framtagna av Maskin- Leverantörerna (ML) och Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) tillsammans. Vi

Läs mer

Före montage: Ytbehandling av obehandlade produkter

Före montage: Ytbehandling av obehandlade produkter Före montage: Ytbehandling av obehandlade produkter FMont-YB 2013/09 Produkter som ej är täckmålade eller laserade i fabrik skall alltid ytbehandlas in- och utvändigt före montage i vägg.* Instruktioner

Läs mer

Inköpsrutin Norsjö kommun

Inköpsrutin Norsjö kommun Inköpsrutin Norsjö kommun Reviderad: 2013-05-08 Antagen av Kommunstyrelsen: 2013-06-11 1 ALLMÄNNA INKÖPSREGLER Normalt gäller att följande regler ska tillämpas vid inköp av varor och tjänster för kommunens

Läs mer

Korrekt hantering och transport är den viktigt del av LOGSTORs kvalitetssystem. Var därför rädd om våra produkter.

Korrekt hantering och transport är den viktigt del av LOGSTORs kvalitetssystem. Var därför rädd om våra produkter. Inledning Chaufförs- och mottagarhandbok 1 Korrekt hantering och transport är den viktigt del av LOGSTORs kvalitetssystem. Var därför rädd om våra produkter. Denna handbok beskriver kort hur produkterna

Läs mer

GDPR. Hur ComFuture hanterar dina personuppgifter

GDPR. Hur ComFuture hanterar dina personuppgifter GDPR Hur ComFuture hanterar dina personuppgifter 1. INLEDNING Denna informationstext förklarar hur ComFuture AB (ComFuture) hanterar dina personuppgifter och vilka rättigheter du har. Informationen vänder

Läs mer

Kompaktlaminat. skärmväggar och laminatskåp. kompaktlaminat

Kompaktlaminat. skärmväggar och laminatskåp. kompaktlaminat Kompaktlaminat 2 Kompaktlaminat skärmväggar och laminatskåp Kompaktlaminat passar för miljöer med höga krav på vatten- och slagtålighet, kemikalieresistens och värmeokänslighet. Materialet är så hårt att

Läs mer

Utbildning för chefer inom SDF Våren Efter leverans

Utbildning för chefer inom SDF Våren Efter leverans Utbildning för chefer inom SDF Våren 2012 Efter leverans Efter beställning av produkter: Leverans - Rätt plats och i rätt tid Fraktkostnad? - Generellt fraktfritt - Leveransavgifter kan finnas i vissa

Läs mer

Senast uppdaterat: 09-02-03 Exder EDI direktorder sida 1 av 18

Senast uppdaterat: 09-02-03 Exder EDI direktorder sida 1 av 18 Senast uppdaterat: 09-02-03 Exder EDI direktorder sida 1 av 18 Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING...1 ANVÄNDARHANDLEDNING FÖR EXDER EDI DIREKTORDER...2 FLÖDEN...3 Axfood Direktorder...3 ARTIKLAR...4

Läs mer

Handledning Samordnad Varudistribution

Handledning Samordnad Varudistribution Handledning Samordnad Varudistribution Figur 1: Skiss Affärsscenario för Samordnad Varudistribution 3 Figur 2: Exempel kollietikett 6 Figur 3 Exempel Sändningsetikett 7 Ett flertal kommuner 1 har eller

Läs mer

Så här gör du en reklamation!

Så här gör du en reklamation! Så här gör du en reklamation! Innehåll: 1.1 Inledning 1.2 Så här hittar du till reklamationsformuläret 1.3 Översikt reklamationsformuläret 2.1 Kund 2.2 Fordon 2.3 Artikel 2.4 Utfört arbete och arbetsrelaterat

Läs mer

Information. ALLT ni BEHÖVER VETA OM SOCKGROSSISTENS försäljning. för SKOLKLASSER. Vi lämnar alltid ett års garanti på våra produkter

Information. ALLT ni BEHÖVER VETA OM SOCKGROSSISTENS försäljning. för SKOLKLASSER. Vi lämnar alltid ett års garanti på våra produkter Information ALLT ni BEHÖVER VETA OM SOCKGROSSISTENS försäljning Ett enkelt sätt att TJÄNA PENGAR för SKOLKLASSER och FÖRENINGAR Vi lämnar alltid ett års garanti på våra produkter VÄLKOMMEN till SOCKGROSSISTEN!

Läs mer

BETALNINGSALTERNATIVEN Faktura Betalning mot faktura är ej möjligt i webbshoppen. Endast vid offerter och personliga kontakter medges faktura.

BETALNINGSALTERNATIVEN Faktura Betalning mot faktura är ej möjligt i webbshoppen. Endast vid offerter och personliga kontakter medges faktura. HimmelskaGlimtar.se KÖPVILLKOR 1.1 BETALNING & FRAKT FÖR PRIVATKONSUMENTER För privatkonsumenter gäller konsumentköplagen samt distansavtalslagen. BETALNINGSALTERNATIVEN 1.1.1 Faktura Betalning mot faktura

Läs mer

Köp & leveransvillkor utanför EU

Köp & leveransvillkor utanför EU Köp & leveransvillkor utanför EU KÖP- OCH LEVERANSVILLKOR AVSEENDE LEVERANSER TILL KONSUMENT UTANFÖR EU 1. TILLÄMPNINGSOMRÅDE Dessa köp- och leveransvillkor, nedan kallade Villkoren, tillämpas på samtliga

Läs mer

Telisol AB Jörgen Kocksgatan 9 211 20 Malmö

Telisol AB Jörgen Kocksgatan 9 211 20 Malmö Telisol AB Sida 1 5 Dessa försäljningsvillkor är gällande vid avtal där Telisol tillhandahåller varor och tjänster. Vad som nedan anges skall gälla om inget annat framgår av särskild överenskommelse i

Läs mer

Limiten för Visa och Mastercard är 15 000 kr. Limiten för Direktbank är 100 000 kr.

Limiten för Visa och Mastercard är 15 000 kr. Limiten för Direktbank är 100 000 kr. Jag har ångrat mitt köp eller beställt fel produkt, vad ska jag göra? Du har rätt att ångra ditt köp inom 14 dagar från det att du har mottagit varan och handlar därmed med full trygghet. Om du ångrar

Läs mer

Frågor och svar Förrådsupphandlingen 090703-1

Frågor och svar Förrådsupphandlingen 090703-1 1(5) Frågor och svar Förrådsupphandlingen 090703-1 Dat Ansv Fråga Svar 16/6 Reg Syd RH 23/6 RH / Reg Syd Siffror; De olika ingående förrådens innehåll uppdelat efter transitgods, lev, lev s art nr, volym,

Läs mer

Allmänna villkor för Mobilcirkeln TM

Allmänna villkor för Mobilcirkeln TM Allmänna villkor för Mobilcirkeln TM Särskilt för mobiltelefoner Allmänna villkor gäller när Kunden hos sitt försäkringsbolag har anmält en skada på sin mobiltelefon och Försäkringsbolaget i samarbete

Läs mer

1 KOMMERSIELLA VILLKOR (utkast till beställning/avtal)

1 KOMMERSIELLA VILLKOR (utkast till beställning/avtal) 1 KOMMERSIELLA VILLKOR (utkast till beställning/avtal) Nedanstående avtal har tecknats mellan följande parter Kommunen Drottninggatan 32 651 84 Karlstad Org.nr 212000-1850 Leverantören Företagsnamn Adress

Läs mer

Rapport 2006:76. Missförhållanden och personskada i LSS-verksamhet Rutiner och riktlinjer gällande anmälan

Rapport 2006:76. Missförhållanden och personskada i LSS-verksamhet Rutiner och riktlinjer gällande anmälan Rapport 2006:76 Missförhållanden och personskada i LSS-verksamhet Rutiner och riktlinjer gällande anmälan Missförhållanden och personskada i LSS-verksamhet Rutiner och riktlinjer gällande anmälan Rapport

Läs mer

Köp- och leveransvillkor

Köp- och leveransvillkor Köp- och leveransvillkor Dessa köp- och leveransvillkor gäller för köp av produkter på för leveranser inom Sverige. ägs och drivs av Escapism Gear AB (org. nr. 559167-8189), Körsbärsvägen 7, 114 23 Stockholm

Läs mer

Gäller vid försäljning av abonnemang för TV, telefoni och bredband.

Gäller vid försäljning av abonnemang för TV, telefoni och bredband. 2013-10-21 Uppföranderegler Gäller vid försäljning av abonnemang för TV, telefoni och bredband. Om uppförandereglerna Uppförandereglerna tillämpas när operatör som är med och finansierar Telekområdgivarna

Läs mer

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument 2013-06-27 B E S L U T Global Health Partner AB FI Dnr 13-5259 Östra Hamngatan 26-28 Delgivning nr 2 411 09 Göteborg Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av

Läs mer

Rutiner för synpunktshanteringen

Rutiner för synpunktshanteringen RUTIN - SYNPUNKTSHANTERING 1(7) Rutiner för synpunktshanteringen Ingen kan bättre än kommuninvånarna bedöma om kommunen gör en bra insats eller inte. Varje individ har rätt till ett bra bemötande, att

Läs mer

Beskrivning av förutsättningar för patientgaranti Nexplanon (etonogestrel)

Beskrivning av förutsättningar för patientgaranti Nexplanon (etonogestrel) Beskrivning av förutsättningar för patientgaranti Nexplanon (etonogestrel) Nexplanon (etonogestrel) p-stav är ett preventivmedel som efter insättning har en preventiv effekt under tre år (för komplett

Läs mer

Sony Sverige Service riktlinjer

Sony Sverige Service riktlinjer Sony Sverige Service riktlinjer Sony Konsumentsupport Konsumentsupport: Telefon 08 585 45 230 Mån Fre 10.00 16.30 E-mail support@sony.se Service coordinator: E-mail service@sony.se Coordinator tar hand

Läs mer

När du har köpt en produkt som har brister

När du har köpt en produkt som har brister När du har köpt en produkt som har brister Innehåll Samarbete är nödvändigt när brister upptäckts 5 Du som upptäcker en brist ska alltid kontakta säljaren 5 Säljaren är skyldig att åtgärda de brister som

Läs mer

FRAKTINFORMATION. Version: 2014-12-18 Sida 1 av 6

FRAKTINFORMATION. Version: 2014-12-18 Sida 1 av 6 FRAKTINFORMATION Innehåll SPEDITÖRSINFORMATION LANDTRANSPORT, VÄG, TÅG OCH MULTIMODAL... - 2 - SPEDITÖRSINFORMATION SJÖFRAKT, CONTAINER... - 3 - FRAKTINFO FÖR KUNDER... - 5 - FRAKTINFO FÖR LEVERANTÖRER...

Läs mer

AFFÄRSAVTAL Ramavtal köp av möbler till strid i bebyggelse i Spånga, Prästtomta skjutfält Kvarn

AFFÄRSAVTAL Ramavtal köp av möbler till strid i bebyggelse i Spånga, Prästtomta skjutfält Kvarn 1(5) BILAGA 2 UTKAST AFFÄRSAVTAL Ramavtal köp av möbler till strid i bebyggelse i Spånga, Prästtomta skjutfält Kvarn Denna dag har följande avtal ( avtalet ) träffats mellan A. Försvarsmakten, genom FMLOG

Läs mer

Integritetspolicy Rinkaby Rör

Integritetspolicy Rinkaby Rör Integritetspolicy Rinkaby Rör Den 25 maj 2018 införs den nya dataskyddsförordningen i hela EU. De nya bestämmelserna som också kallas GDPR (General Data Protection Regulation) ersätter personuppgiftslagen

Läs mer

Checklista Reach för Nedströmsanvändare

Checklista Reach för Nedströmsanvändare Checklista Reach för Nedströmsanvändare Checklistan tar upp frågor som berör användning av kemiska produkter i den egna verksamheten 2011-05-16 reviderad 2012-03-15 Denna checklista tar endast upp regler

Läs mer

Monterings- och underhållsanvisning för FRITID BASTUDÖRR WWW.DOORIA.SE 2011-04

Monterings- och underhållsanvisning för FRITID BASTUDÖRR WWW.DOORIA.SE 2011-04 Monterings- och underhållsanvisning för FRITID BASTUDÖRR Monteringsanvisning Viktig information Du behöver: Insexnycklar: 3 mm och 5 mm, Lod, Skruvmejsel/skruvdragare. Om väggarna är av trä: 8 skruvar

Läs mer

Rutiner och riktlinjer för synpunktshantering

Rutiner och riktlinjer för synpunktshantering Rutiner och riktlinjer för synpunktshantering Fastställda av Kf 69, 2012-10-01 2012-10-01 Sida 1 Rutiner för synpunktshantering i Essunga kommun Tacka för synpunkten Synpunkter och klagomål är något positivt.

Läs mer

SÄKERHETSPLAN FÖR PERSONUPPGIFTSBEHANDLING SOCIALFÖRVALTNINGEN GISLAVEDS KOMMUN

SÄKERHETSPLAN FÖR PERSONUPPGIFTSBEHANDLING SOCIALFÖRVALTNINGEN GISLAVEDS KOMMUN Uppdaterad: 2009-08-20 SÄKERHETSPLAN FÖR PERSONUPPGIFTSBEHANDLING SOCIALFÖRVALTNINGEN GISLAVEDS KOMMUN 2 INNEHÅLL 1. Regler för behandling av personuppgifter 3 2. Organisation 6 3. Rutin för att anmäla

Läs mer

INTEGRITETSPOLICY Kontaktpersoner hos kundföretag

INTEGRITETSPOLICY Kontaktpersoner hos kundföretag Nacka Trä & Byggvaror, Sven Gustafsson AB Version 1.0 25/5 2018 INTEGRITETSPOLICY Kontaktpersoner hos kundföretag 1 INLEDNING Denna integritetspolicy syftar till att du som kontaktperson hos ett kundföretag

Läs mer

232, Protokoll för överenskommelse mellan Konsumentverket och Sveriges Elevfotografers Riksförbund, BÖ 2015:3

232, Protokoll för överenskommelse mellan Konsumentverket och Sveriges Elevfotografers Riksförbund, BÖ 2015:3 Konsument verket KO INK. PROTOKOLL Datum Dnr 2015-06-24 2OH/1939 (BÖ 2015:3) Dnr... ^^... v.../..»*- 232, Ordn.w Protokoll för överenskommelse mellan Konsumentverket och Sveriges Elevfotografers Riksförbund,

Läs mer

Orderbekräftelse. information. ...alla har råd med! Läs igenom denna folder noggrant och kontrollera er orderbekräftelse så att allt är korrekt.

Orderbekräftelse. information. ...alla har råd med! Läs igenom denna folder noggrant och kontrollera er orderbekräftelse så att allt är korrekt. Orderbekräftelse information Läs igenom denna folder noggrant och kontrollera er orderbekräftelse så att allt är korrekt....alla har råd med! Leveransdatum: Detta datum anger när fönsterna finns klara

Läs mer

Reklamationsrutiner gällande DEFA larm och CarGard

Reklamationsrutiner gällande DEFA larm och CarGard Reklamationsrutiner gällande DEFA larm och CarGard Målsättningen är att Ni inom 2-3 veckor skall få materialet krediterat och eventuell arbetsersättning utbetald(förutsatt att kundnummer finns hos KGK).

Läs mer

Köpare: Privatkonsument.

Köpare: Privatkonsument. FA L L F R Å N V E R K L I G H E T E N 1 Köparen upptäckte fel med fuktskyddet bakom kakel och klinkerplattor på väggar/golv i våtrummet Referensfall som visar på situation som faktiskt kan uppstå för

Läs mer

ADMINISTRATIVA FÖRESKRIFTER UPPHANDLING AV

ADMINISTRATIVA FÖRESKRIFTER UPPHANDLING AV 1(7) ADMINISTRATIVA FÖRESKRIFTER UPPHANDLING AV Sysselsättning till personer med psykiska funktionshinder 2(7) Innehållsförteckning Sid nr 1 ALLMÄN ORIENTERING 3 1.1 Bakgrund 3 1.2 Upphandlingsförfarande

Läs mer

för reklamationshantering enligt konsumentköplagen

för reklamationshantering enligt konsumentköplagen för reklamationshantering enligt konsumentköplagen Upplaga 2-2011 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Rubrik Sida Omslag 1 Innehållsförteckning 2 Den som gör fel står för felet 3 Inledning 4 Reklamationer 5 Reklamationsrätt

Läs mer

Bestämmelserna om lex Sarah (SOSFS 2011:5) hittar du på Socialstyrelsens hemsida.

Bestämmelserna om lex Sarah (SOSFS 2011:5) hittar du på Socialstyrelsens hemsida. RIKTLINJE FÖR LEX SARAH inom vård- och omsorgsförvaltningen Handläggare: Socialt ansvarig Beslutsdatum: 2018-10-01 samordnare (SAS) Enhet: Central administration Reviderad: Beslutad av SAS Inledning Lex

Läs mer

Telefon dagtid. Inklusive riktnummer

Telefon dagtid. Inklusive riktnummer Allmänna reklamationsnämnden Box 174 101 23 STOCKHOLM : arn@arn.se : 08-508 860 00 Fax: 08-508 860 01 www.arn.se 1 ( 5 Anmälare Vem är du? Förnamn Efternamn c/o Postnummer Ort dagtid Om du lämnar din e-postadress,

Läs mer

IKS Användarmanual - Användarstöd för hantering av Svenska Bostäders inköpssystem

IKS Användarmanual - Användarstöd för hantering av Svenska Bostäders inköpssystem 2017-04-04 IKS Användarmanual - Användarstöd för hantering av Svenska Bostäders inköpssystem Innehåll 1. Om IKS... 3 2. Var hittar jag IKS?... 4 3. Startsidan... 4 4. Skapa beställning på objekt/fastighet

Läs mer

Egenkontrollprogram för handel med vissa receptfria läkemedel

Egenkontrollprogram för handel med vissa receptfria läkemedel Egenkontrollprogram för handel med vissa receptfria läkemedel Läkemedelsverkets föreskrifter (LVSF 2009:20) om handel med vissa receptfria läkemedel Lag (2009:730) om handel med vissa receptfria läkemedel

Läs mer

Hjälpavsnitt Fraktsedlar kvittera/mottaga Innehåll:

Hjälpavsnitt Fraktsedlar kvittera/mottaga Innehåll: Hjälpavsnitt Fraktsedlar kvittera/mottaga Innehåll: Fraktsedlar kvittera/mottaga... 1 Nya fraktförsändelser... 1 Automatisk kvittering av leveranser... 3 Avvisade försändelser, retur från mottagaren...

Läs mer

Dokumentnamn: Avvikelsehantering Berörd verksamhet: Välfärd Upprättad av: Godkänd av: Giltigt från: Medicinsk ansvarig sjuksköterska (MAS)

Dokumentnamn: Avvikelsehantering Berörd verksamhet: Välfärd Upprättad av: Godkänd av: Giltigt från: Medicinsk ansvarig sjuksköterska (MAS) Dokumentnamn: Avvikelsehantering Berörd verksamhet: Välfärd Upprättad av: Godkänd av: Giltigt från: Medicinsk ansvarig sjuksköterska (MAS) MAS 2013-03-19 RUTIN FÖR LOKAL AVVIKELSEHANTERING Inledning Arbetet

Läs mer

Har du varit i kontakt med kommunal konsumentvägledning?

Har du varit i kontakt med kommunal konsumentvägledning? Allmänna reklamationsnämnden Box 174 101 23 Stockholm E-post: arn@arn.se www.arn.se 1 (9) * = Det här fältet måste du fylla i. Anmälare Förnamn * Efternamn * Postadress (Om du bor i ett annat land än Sverige

Läs mer

Rutiner för kundlager

Rutiner för kundlager Rutiner för kundlager 05-04 Innehållsförteckning Syfte och målgrupp... Ägande av hjälpmedel på kundlager... Kriterier för ett nytt kundlager... Ansvar för kundlager... Verksamhetssystem... Beställning

Läs mer

Teknisk guide för brevlådeoperatörer. Annika Melin 2015-03-10 Version: 1.1

Teknisk guide för brevlådeoperatörer. Annika Melin 2015-03-10 Version: 1.1 Teknisk guide för brevlådeoperatörer Annika Melin 2015-03-10 Sida 1 av 21 Innehållsförteckning Inledning... 2 1 Dokumentinformation... 3 Syfte... 3 1.2 Avgränsningar... 3 1.3 Målgrupp... 3 1.4 Begrepp

Läs mer

PRODUKTKATALOG DÖRRHÅLLARE, SPÄRRTAPPAR & HUVLÅS

PRODUKTKATALOG DÖRRHÅLLARE, SPÄRRTAPPAR & HUVLÅS PRODUKTKATALOG DÖRRHÅLLARE, SPÄRRTAPPAR & HUVLÅS Eigenbrodt AB www.eigenbrodt.se kontakt@eigenbrodt.se Tel: +46 (0)8 594 63 400 Optimusvägen 14, 194 34, Upplands Väsby DÖRRHÅLLARE Nr: 300100 Dörrhållare

Läs mer

Information SOCKGROSSISTENS FÖRSÄLJNING ETT ENKELT SÄTT ATT TJÄNA PENGAR ALLT NI BEHÖVER VETA OM FÖR SKOLKLASSER OCH FÖRENINGAR

Information SOCKGROSSISTENS FÖRSÄLJNING ETT ENKELT SÄTT ATT TJÄNA PENGAR ALLT NI BEHÖVER VETA OM FÖR SKOLKLASSER OCH FÖRENINGAR ALLT NI BEHÖVER VETA OM SOCKGROSSISTENS FÖRSÄLJNING Information ETT ENKELT SÄTT ATT TJÄNA PENGAR FÖR SKOLKLASSER OCH FÖRENINGAR VÄLKOMMEN till SOCKGROSSISTEN! Ett steg närmare ert mål. Sälj våra omtyckta

Läs mer

Canon Svenskas DOA och Servicerutiner för konsumentprodukter.

Canon Svenskas DOA och Servicerutiner för konsumentprodukter. Canon Svenskas DOA och Servicerutiner för konsumentprodukter. Konsumentprodukter (Consumer Imaging Group, CIG): Digitala kompaktkameror Digitala Systemkameror Videokameror Scanners low-volume (CanoScan

Läs mer

Adress Postnr Postort

Adress Postnr Postort Sidan 1 av 6 BESTÄLLNING / AVTAL Företagskund Företagsnamn Kontaktperson Adress Postnr Postort Organisationsnummer Tel Mobiltel E-post Tjänstebeskrivning (GEAB) tillhandahåller ett fiberpar för kunds bruk

Läs mer

Vägledning. Checklista Spårbarhet i flera led. Sida 1 av 8

Vägledning. Checklista Spårbarhet i flera led. Sida 1 av 8 Vägledning Checklista Spårbarhet i flera led Sida 1 av 8 Syftet Syftet är att öka samverkan mellan myndigheterna samt bidra till en effektivare och samsynad kontroll av spårbarhet av livsmedel i flera

Läs mer

1. Förvaltning:... Verksamhetsområde: Kontaktperson: Personregistrets benämning. 4. Hur sker information till de registrerade?

1. Förvaltning:... Verksamhetsområde: Kontaktperson: Personregistrets benämning. 4. Hur sker information till de registrerade? Register nr OBS! Ta ut en papperskopia som undertecknas. Anvisningar hur blanketten ska fyllas i finns i slutet av detta formulär. Anmälan om behandling av personuppgifter samt ändring av tidigare anmälan

Läs mer

Norsjö Carrier Electric El & Norsjö Carrier 4-Stroke Bensin

Norsjö Carrier Electric El & Norsjö Carrier 4-Stroke Bensin 1 Norsjö Carrier Electric El & Norsjö Carrier 4-Stroke Bensin Postadress/ besöksadress: Lennartsfors 1 672 92 Årjäng Tlf. +46 573 392 20 Fax. +46 573 300 35 info@norsjo.com www.norsjo.com 2 Försäljningsvillkor

Läs mer

Svenska Kraftnät 04-04-13 TR2-03-4 rev A Tekniska riktlinjer

Svenska Kraftnät 04-04-13 TR2-03-4 rev A Tekniska riktlinjer 1(6) 04-04-13 A TR2-03-4 KONTROLL OCH PROVNING Innehåll 1 Allmänt 2 Prov i fabrik (FAT) 3 Prov i anläggning (SAT) 1 ALLMÄNT I detta dokument anges omfattningen av kontroll och provning som ska utföras

Läs mer

Antagande av riktinjer för handläggning av bostadsanpassningsbidrag KS-2011/907

Antagande av riktinjer för handläggning av bostadsanpassningsbidrag KS-2011/907 Göran Nilsson FÖRSLAG TILL BESLUT Kommunstyrelsens ordförande 2011-10-03 Kommunstyrelsen Antagande av riktinjer för handläggning av bostadsanpassningsbidrag KS-2011/907 Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Kort om e-avrop. Avtal. Beställning. Checklista

Kort om e-avrop. Avtal. Beställning. Checklista Kort om e-avrop Avtal Beställning Checklista Kort om e-avrop Avtal Beställning Checklista Kort om e-avrop Avtal Beställning Checklista Vi kan endast följa upp det som avtalats. T ex: Acceptans av ställda

Läs mer

Internetpolicy Styrdokument för Klevbergets Samfälligheter på Internet

Internetpolicy Styrdokument för Klevbergets Samfälligheter på Internet 2010-04-14 Utgåva 1.0 Internetpolicy Styrdokument för Klevbergets Samfälligheter på Internet Revisionshistorik Utgåva Datum Kommentar 1.0 2010-04-14 Upprättad Klevbergets samfälligheter på Internet Detta

Läs mer

Har du koll på produktlagstiftningen?

Har du koll på produktlagstiftningen? Har du koll på produktlagstiftningen? Anna Stattin Utredare/marknadskontrollsamordnare Avdelningen för juridik och inre marknad Styrelsen för ackreditering och teknisk kontroll Centrala frågeställningar

Läs mer

Läkemedelsverkets författningssamling

Läkemedelsverkets författningssamling Läkemedelsverkets författningssamling ISSN 1101-5225 Ansvarig utgivare: Generaldirektör Christina Rångemark Åkerman Läkemedelsverkets föreskrifter om handel med vissa receptfria läkemedel LVFS 2009:20

Läs mer

Övertorneå kommun Offertförfrågan 2013-08-30

Övertorneå kommun Offertförfrågan 2013-08-30 Övertorneå kommun Offertförfrågan 2013-08-30 DIREKTUPPHANDLING till lågt värde Ny sargutrustning till Hockeyplanen i Svanstein Övertorneå kommun önskar offert på ny sargutrustning till hockeyplanen i Svanstein.

Läs mer

FSD PÖS Villkor. Gällande fr o m 2007-02-01. Transportvillkor. Gällande f r o m 2005-02-01

FSD PÖS Villkor. Gällande fr o m 2007-02-01. Transportvillkor. Gällande f r o m 2005-02-01 FSD PÖS Villkor Transportvillkor Gällande f r o m 20050201 Landskronavägen 911, Box 912, SE251 09 Helsingborg Tel: +46 42 17 85 10 Fax: +46 42 17 85 70 Email: lms@frigoscandia.se Internet: www.frigoscandiadistribution.com

Läs mer

MONTERINGSANVISNING FÖR STÅLKARM

MONTERINGSANVISNING FÖR STÅLKARM 1 MONTERINGSANVISNING FÖR STÅLKARM MARS 2013 2 KARMTYPER FF FO OO OF F- O- SI SSI RI RV 3 MONTERING Kontrollera noga före montage att alla karmdelar erhållits samt ev. tröskel och monteringspåsar. På sida

Läs mer