Allmänt Förutom blanketten uppgörs ett skriftligt, gårdsvist avtal om företagshälsovården mellan lantbruksföretagaren och hälsocentralen.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Allmänt Förutom blanketten uppgörs ett skriftligt, gårdsvist avtal om företagshälsovården mellan lantbruksföretagaren och hälsocentralen."

Transkript

1 BLANKETTBESKRIVNING Blankettens namn Anmälan till företagshälsovården Användning Blanketten används för insamling av basuppgifter när lantbruksföretagare börjar anlita företagshälsovården för lantbruksföretagare och för givandet av tillstånd att överlåta personuppgifter och redogörelse av tidpunkten för gårdsbesöket till Lantbruksföretagarnas pensionsanstalt (LPA) för att verkställa försäkringsutbetalningssystemet enligt lagen om olycksfallsförsäkring för lantbruksföretagare (1981/1026). Förutom blanketten uppgörs ett skriftligt, gårdsvist avtal om företagshälsovården mellan lantbruksföretagaren och hälsocentralen. ANVISNINGAR FÖR HUR MAN FYLLER I BLANKETTEN 1. Uppgifter om lantbrukslägenheten 1.1. Med lägenhetssignum avses den lägenhetsspecifika kod som används på EU-blanketter Djur på lantbrukslägenheten: Det genomsnittliga antalet djur under ett år antecknas samt odlingsarealen för de olika växterna Uppgifter anges om de heltids- eller deltidsverksamma personer som anmäler sig till företagshälsovården och som är försäkrade enligt LföPL Lantbruksföretagaren får en nedsättning i den obligatoriska olycksfallsförsäkringspremien när han/hon anmäler sig till företagshälsovården. I detta ingår också ett krav på att det görs ett gårdsbesök. För att få nedsättningen måste uppgiften om anmälan meddelas till Lantbruksföretagarnas pensionsanstalt (LPA). Företagshälsovården meddelar företagaren vilka uppgifter som skall meddelas (namn, personsignum och tidpunkten för gårdsbesöket; andra uppgifter meddelas inte). Om lantbruksföretagaren inte tillåter att uppgifterna ges vidare till LPA, antecknas detta på blanketten och uppgifterna meddelas inte. Nedsättningen i försäkringspremien kommer att gälla endast de lantbruksföretagare om vilka uppgifter lämnats till LPA. Det är LPA som besluter hur systemet med försäkringspremie utformas.

2 BLANKETTBESKRIVNING Blankettens namn Utredning av arbetsförhållandena Användning Blanketten används vid den utredning över arbetsförhållandena som företagshälsovården inom lantbruket utför, antingen i form av ett gårdsbesök eller en intervju vid hälsocentralen. Blanketten fylls i för varje enskild lantbrukslägenhet. Blanketten kan också användas vid utredning av arbetsförhållandena för lantbruksarbetare i arbetsförhållande och i tillämpliga delar vid företagshälsovården för avbytare. På blanketten fyller man i vad lantbrukslägenheten producerar, vilka arbetsmetoder, maskiner och kemikalier som används, vilka arbetsuppgifter det är fråga om och uppgifter om personlig skyddsutrustning. Hälsorisker och brister i den personliga skyddsutrustningen (vid användningen av personlig skyddsutrustning) antecknas för varje enskilt arbete. I punkten om centrala hälsorisker i arbetet samlas uppgifter som upptäckts i samband med utredningen över arbetsförhållandena och förslag till åtgärder för korrigering och utveckling av dem. ANVISNINGAR FÖR HUR MAN FYLLER I BLANKETTERNA På blankettens övre del skriver man in namnet på hälsocentralen, namnet på den som utför utredningen över arbetsförhållandena och denna persons tjänsteställning, samt sättet på vilket utredningen utförs. Man beskriver vilket/vilka kvalitetssystem som är i bruk. På basis av utredningen över arbetsförhållandena beskrivs den bild man fått om hur behärskad verksamheten på gården i sin helhet är. Uppgifter om lantbrukslägenheten Företagare som utredningen berör Anmälningsblanketten kontrolleras, både uppgifterna om personerna och om lantbrukslägenheten. Arbetskraften på lägenheten Användningen av entreprenör noteras. I punkten annan arbetskraft kan maskinsamarbete antecknas. Djur och odlingsareal på lägenheten Antalet djur meddelas som ett årligt medeltal. Med andra djur avses djur som hör ihop med lantbruksproduktionen, t.ex. hästar, får, getter, renar, pälsdjur (inte sällskapsdjur). Den odlade arealen för vall och betesvall omfattar arealer för både hö och ensilage som skördas som vall och betesvall. I punkterna Potatis och Andra växter anges de produkter som lantbrukslägenheten marknadsför (inte odling till husbehov).

3 Buller, vibration och risk för olyckor förorsakad av maskiner De maskiner som är i användning anges och den personliga användningstiden för varje arbetstagare som nämns i blanketten (i genomsnitt per tidsenhet). Om man inte känner till någon exakt tid gör man en bedömning. Andra maskiner såsom blandfodervagn (apevagn). Maskiner som underlättar arbete: traverskran, påfyllningsvagn, front- och baklastare osv. Produktions- och lagerbyggnader samt hantering av material Husdjursbyggnaderna på lantbrukslägenheten antecknas samt byggnadsåren för dem. Lantbrukslägenhetens produktions- och lagerbyggnader anges samt uppgifter om lagringen av foder och spannmål. Färsk konservering av säd betyder att säden behandlas med syra eller melass. I punkten om förflyttning av foder beskrivs i arbetet förekommande ergonomiska brister och andra sådana i arbetsarrangemang och förhållanden. Med hantering av konstgödsel i säckar menas hantering av gödselmedel i 40 kg säckar. I punkten om tilläggsuppgifter om hantering av stallgödsel antecknas t.ex. risker förorsakade av flytgödselgaser. Ventilationsmetoden kan vara naturlig d.v.s. baserad på tyngdkraften eller maskinell (maskinell avledning/maskinell tilluft och frånluft). Luftens avledningssätt (nere, uppe) beaktas samt fördelningen av tilluften utan drag i djurutrymmet. Växtodlingsarbeten Växtodlingsarbeten, iakttagna hälsorisker samt iakttagelser om personlig skyddsutrustning anges. Växtodlingsarbetet granskas i huvudsak i fråga om de produkter som marknadsförs. Det som odlas till husbehov kan lämnas utanför granskningen. 6 Framställning och lagring av ensilage omfattar slåtter av foder och transport av den från åkern till lagret. 7 Bärgning och lagring av hö omfattar torkning på åkern och transport av skörden till lagret. 10 I torkning och konservering av spannmål ingår förflyttning. 12 Gårdslägenhetens alla produkter som säljs från lägenheten. 14 Eventuella andra växtodlingsarbeten antecknas. Husdjursarbeten Kreatursskötsel Uppe i övre kanten anges daglig arbetstid för de personer som deltar i kreatursskötseln. I punkten om ladugårdstyp antecknas ladugård med bås eller varm/kall lösdrift, mjölkningsstationens typ (fiskben, tandem, lösgörare mm.). I utfodringssystemet antecknas utfodringens automatisering/graden av manuellt arbete (kraftfoderkiosker, foderutdelningsvagnar/utdelning med grep, ämbare osv.)

4 Vid rengöring av mjölkningsstationen och ladugården beaktas användning av trycktvätt (buller och stänk). I punkten om iakttagelser gällande personlig skyddsutrustning antecknas uppgifter om utrustning som saknas eller som används men är i dåligt skick, mängd, modell odyl. Å andra sidan antecknas även ändamålsenlig användning av skyddsutrustning. Den personliga skyddsutrustningen behandlas utförligare i slutet av blanketten. För husdjursarbeten/svingård, husdjursarbeten/fjäderfä och husdjursarbeten/andra djur tillämpas anvisningarna för utförandet av kreatursskötselarbeten. Kemiska och biologiska hälsorisker Hantering av kemikalier som medför hälsorisker Uppgifter om hanteringen av kemikalier som medför hälsorisker antecknas: Handelsnamnet på kemikalierna, klassificering (t.ex. irriterande (Xi)/skadlig (Xn)/giftig (T) och namnet på den person som handskas med kemikalierna samt iakttagelser gällande personlig skyddsutrustning. I punkten växtskyddsarbeten/användningstiden antecknas hur många dagar om året personen hanterar och sprider ut bekämpningsmedel (skall alltså inte omvandlas till 8 timmars arbetsdagar). Med ändamålsenlig förvaring och förstöring av kemikalier avses de råd som finns i anvisningarna om arbetarskydd och i bruksanvisningarna. Skyddsinformationsblad: När det gäller de kemikalier som används vid lantbrukslägenheten skall uppmärksamhet fästas vid de farligaste och de mest använda kemikalierna. I punkten biologisk risk antecknas uppgifter om bl.a. hanteringen av hö, strö och flis samt ges en utredning över eventuella risker när det gäller mögeldamm eller andra biologiska riskfaktorer. Andra arbeten Här anges andra arbeten som utförts av de personer som granskas. Skogsarbeten Här antecknas uppgifter om avverkningen för husbehov, avverkningen för försäljning, närtransporten av virke samt skogsvårdsarbete, som anges i dagar/år. Med avverkning för husbehov avses virke som används på den egna lantbrukslägenheten (ved eller byggnadsmaterial). Med avverkningen för försäljning menas avverkning i skog som hör till lantbrukslägenheten. Resultatet av lantbrukarens avverkning varierar på grund av många olika faktorer (bl.a. skogen, maskinerna, årstiden, yrkesskickligheten). Om lantbrukaren är deltidsverksam som skogsarbetare, antecknas detta i punkten om biinkomster utanför lantbrukslägenheten. Med närtransport av virke avses transport av virke från skogen till en väg för tillfällig lagring. I skogsvårdsarbete ingår röjning av sly, gräsbekämpning, plantering och gallring av skog, röjning av avverkningsområde, stamkvistning och gödsling.

5 Binäringar Med binäringar avses verksamhet som avviker från lantbrukslägenheters normala produktion, såsom trädgårds-, plantskole-, fiske-, växt- eller bränntorvsproduktion, hästuppfödning, ridning eller annan företagsverksamhet (t.ex. hemindustri, reparationsverkstad, gårdsbruksturism). Biinkomster Avser förvärvsarbete utanför lantbrukslägenheten. Personlig skyddsutrustning För varje arbetstagare antecknas behovet av personlig skyddsutrustning, iakttagelser om utrustningens användning och skick. Skogsarbeten All skyddsutrustning som behövs i skogsarbetet anges. Beredskap för första hjälp på lantbrukslägenheten För varje arbetstagare anges utbildning i första hjälp och uppgifter om utrustningen för första hjälp. Akut brandsläckningsutrustning Iakttagelser görs huruvida den akuta brandsläckningsutrustningen är ändamålsenlig och var den är placerad. Barnsäkerheten på lantbrukslägenheten Iakttagelser om barnsäkerheten, t.ex. om barnens närvaro i olika arbetssituationer, risken för att falla eller den risk som djuren i produktionsbyggnaderna utgör, förvaringen av kemikalier, säkerheten när det gäller maskinerna osv. Iakttagelser antecknas särskilt för de lantbrukslägenheter där det finns barn under 15 år. Centrala hälsorisker i arbetsförhållandena Centrala hälsorisker i arbetsförhållandena ange de risker som företagshälsovården följer upp. Av de centrala hälsoriskerna i arbetsförhållandena anges 3-4 förslag på vad som är viktigast och mest brådskande att åtgärda med tanke på hälsan och säkerheten. I punkten förslag till korrigeringar och utveckling anges i korthet en noggrannare utredning av förslagen till korrigeringar. I punkten tilläggsuppgifter antecknas t.ex. lantbrukskonsulentens eller någon annan sakkunnigs särskilda utredningar och arbetshygieniska mätningar.

6 BLANKETTBESKRIVNING Blankettens namn Arbetshygieniska mätningar / uppskattning Användning Blanketten används för anteckning av uppgifter om utredning av arbetsförhållanden inom företagshälsovården, på gårdsbesök, för dokumentering av mätningresultat om arbetsförhållanden samt organoleptiska egenskaper. Förhållanden som blivit bekräftade genom mätningar kan jämföras med Social- och hälsovårdsministeriets samt Jord- och skogsbruksministeriets normativa värden. ANVISNINGAR OM HUR MAN FYLLER I BLANKETTEN Ventilation Ventilationssystemet antecknas. Uppmärksamhet fästs vid hur den inkommande luften fördelas i djurutrymmena: Uppstår drag, finns det tillräckligt många öppningar för inkommande luft. Uppmärksamhet fästs vid utgående luft: Nere /uppe. Med rökprover kan luftcirkulationen iakttas i djurskydd. Värmeförhållanden Främst med tanke på djuren har Jord- och skogsbruksministeriet lagt upp normativa värden för luftens temperatur, fuktighet och cirkulation. Arbetstagaren bör beakta förhållandena med ändamålsenlig klädsel. Alltför hög luftfuktighet i djurskyddet belastar arbetstagaren, djuren samt konstruktioner och apparatur (korrosion, mögel, murkenhet). Ifall ytorna blir fuktiga berättar det om otillräcklig ventilation och/eller att det finns köldbryggor i konstruktionerna. Gaser Ammoniak är en irriterande stallgödselgas. Koldioxid är en inert gas i utandningsluften. Svavelväte är en farlig stallgödselgas. Mest bildas stallgödselgaser när stallgödseln förflyttas. Mätning t.ex. med diffusionsrör i den zon där arbetstagaren andas i viktiga arbetsområden (inte nära apparatur för inkommande luft). Buller Oljud som djur förorsakar kan vara betydande t.ex. i svinhus. Fäst uppmärksamhet vid impulsartat oljud förorsakat av ladugårdskonstruktioner. Mätningar utförs vid arbetstagarens öra. Belysning Fäst uppmärksamhet vid inverkan av dagsljuset, som eventuellt kommer utifrån, på mätningsresultatet. Iakttagelser om belysningen: Inga halogenljus med hög yttemperatur får sättas på dammiga platser (risk för eldsvåda), lampornas renhet, gårdsbelysning. Damm Från rullgardinsmenyer kan man välja arbetsskeden, då det mest förekommer synligt damm. Avsikten är att grovt uppskatta risken på basis av mängden damm och arbetsskedets längd. I punkten iakttagelser kan man anteckna foder/strö och/eller arbetsmetoder, som är orsaken till de mest betydande mängderna damm i luften.

7 Andra mätningar T.ex. mätningar eller utredningar i anslutning till ventilationsfunktionerna. Tilläggsutredningar Behovet av tilläggsutredningar, t.ex. behovet av biologisk uppföljning med hjälp av monitor (mögelmotmedel, bekämpningsmedel), värdering/mätning av hur ventilationen fungerar och dess tillräcklighet.

8 BLANKETTBESKRIVNING Blankettens namn Svar på utredningen av arbetsförhållandena Användning Blanketten används för att ge svar på utredningen av arbetsförhållandena. I blanketten antecknas de viktigaste hälsorisker som iakttagits och förslag till korrigeringar samt rekommendationer till förbättring av arbetsförhållanden. Förutom svar på utredningen är det skäl att komma överens om fortsatta planer i enlighet med innehållet i avtalet om företagshälsovården. ANVISNINGAR OM HUR MAN FYLLER I BLANKETTEN En allmän beskrivning av lantbrukslägenheten, produktionsinriktningen och byggnader i positiv anda. Arbetsarrangemang, arbetskraftens tillräcklighet Vem utför arbetena, hur har arbeten fördelats? Är arbetsmängden i förhållande till resurserna? Notera arbetstopparna d.v.s. en ojämn tidsmässig fördelning av arbeten. Ledningen av lantbrukslägenheten (överenskommet/antecknat), ansvarsfördelningarna? Hälsorisker och korrigeringsförslag Man väljer 3-4 viktigaste risker som hotar hälsan eller säkerheten och ger dem konkreta, praktiska korrigeringsförslag. Arbetshygieniska mätningsresultat Man framför resultat av utförda mätningar samt jämförande nödvändiga normativa/gränsvärden för att åskådliggöra saken. Anvisningar om personlig skyddsutrustning Förutom skyddsutrustningen uppges det mot medlet fungerande lämpliga filtret, t.ex. P3, A1P3, ABEK1P3 osv. med förklaringar (t.ex. K=ammoniak). I andra rekommendationer finns anvisningar om t.ex. hur ofta filtret skall bytas, service, aktivering av användningen. Fortsatta planer I avtalet om företagshälsovården bör det ingå en verksamhetsplan för lantbrukslägenheten och enligt den ett avtal om fortsättningen. I andra planerade åtgärder kan man presentera t.ex. planerad verksamhet som upprätthåller arbetsförmågan, rehabilitering eller utbildning med datum.

LANTBRUKSFÖRETAGARNAS FÖRETAGSHÄLSOVÅRD

LANTBRUKSFÖRETAGARNAS FÖRETAGSHÄLSOVÅRD Arbetshälsoinstitutet LANTBRUKSFÖRETAGARNAS FÖRETAGSHÄLSOVÅRD Arbetshälsoinstitutet Centralenheten för lantbruksföretagarnas företagshälsovård MÅLSÄTTNINGEN MED FÖRETAGSHÄLSOVÅRDEN Förebygga arbetssjukdomar

Läs mer

Till läraren. Avbytarservice (rubrikbild 1) Syftet med avbytarservicen är (bild 2)

Till läraren. Avbytarservice (rubrikbild 1) Syftet med avbytarservicen är (bild 2) 1 Till läraren Avbytarservice (rubrikbild 1) Syftet med avbytarservicen är (bild 2) Lantbrukets avbytarservice är ett unikt system i världen. Lantbruksföretagarna är de enda företagare som får avbytarservice!

Läs mer

Samarbete mellan arbetsgivare och arbetstagare gällande hantering av inomhusluftproblem

Samarbete mellan arbetsgivare och arbetstagare gällande hantering av inomhusluftproblem Samarbete mellan arbetsgivare och arbetstagare gällande hantering av inomhusluftproblem Regionförvaltningsverket i västra och inre Finland, Ansvarsområdet för arbetarskydd / Rosita Säisä 3.12.2014 1 Arbetsgivarens

Läs mer

trygg i arbetet Mögeldamm och tröskdammlunga

trygg i arbetet Mögeldamm och tröskdammlunga trygg i arbetet Mögeldamm och tröskdammlunga I ladugårdar, svinhus, hönshus och andra produktionsbyggnader finns det alltid litet damm i luften. Allt damm kan innebära hälsorisker och vissa typer av damm

Läs mer

ARBETARSKYDDET GÄLLANDE FUKT / MÖGEL. Arbetsgivarens och arbetstagarnas samarbete i hanteringen av problem med inomhus luften och fuktskador

ARBETARSKYDDET GÄLLANDE FUKT / MÖGEL. Arbetsgivarens och arbetstagarnas samarbete i hanteringen av problem med inomhus luften och fuktskador ARBETARSKYDDET GÄLLANDE FUKT / MÖGEL Arbetsgivarens och arbetstagarnas samarbete i hanteringen av problem med inomhus luften och fuktskador 1 Arbetsgivarens skyldigheter Arbetarskyddslagen (738/2002) Arbetsgivaren

Läs mer

Misstanke om en olaglig uppsägning av ekonomiska orsaker och produktionsorsaker: Vilken myndighet är behörig?

Misstanke om en olaglig uppsägning av ekonomiska orsaker och produktionsorsaker: Vilken myndighet är behörig? VANLIGA FRÅGOR OM SAMARBETSLAGEN Misstanke om en olaglig uppsägning av ekonomiska orsaker och produktionsorsaker: Vilken myndighet är behörig? Frågan gäller tillämpning av arbetsavtalslagen och hör till

Läs mer

BEHANDLINGEN AV ANMÄLNINGAR OM YRKESSJUKDOMAR OCH ANDRA ARBETSRELATERADE SJUKDOMAR

BEHANDLINGEN AV ANMÄLNINGAR OM YRKESSJUKDOMAR OCH ANDRA ARBETSRELATERADE SJUKDOMAR Arbetarskyddstillsynens anvisningar 5/2016 BEHANDLINGEN AV ANMÄLNINGAR OM YRKESSJUKDOMAR OCH ANDRA ARBETSRELATERADE SJUKDOMAR Social- och hälsovårdsministeriet Arbetarskyddstillsynens anvisningar 5/2016

Läs mer

Systematiskt arbetsmiljöarbete

Systematiskt arbetsmiljöarbete Systematiskt arbetsmiljöarbete AFS 2001:1 med ändringar i AFS 2003:4 Reglerna innehåller grundläggande krav på arbetsmiljöarbetet Reglerna utvecklar och preciserar hur arbetsgivaren ska gå tillväga för

Läs mer

Skyddskläder och personlig skyddsutrustning enligt arbetarskyddslagstiftningen

Skyddskläder och personlig skyddsutrustning enligt arbetarskyddslagstiftningen CIRKULÄR Nr 10/2014 Handläggare Kommunala avtalsdelegationen Henrik Häggblom 2014-02-27 Datum Mottagare Kommunerna och kommunalförbunden på Åland Skyddskläder och personlig skyddsutrustning enligt arbetarskyddslagstiftningen

Läs mer

Systematiskt arbetsmiljöarbete

Systematiskt arbetsmiljöarbete Systematiskt arbetsmiljöarbete AFS 2001:1 Reglerna innehåller grundläggande krav på arbetsmiljöarbetet Reglerna utvecklar och preciserar hur arbetsgivaren ska gå tillväga för att uppfylla sitt arbetsmiljöansvar

Läs mer

Arbetarskyddets verksamhetsprogram. Godkänt av samkommunstyrelsen / 64

Arbetarskyddets verksamhetsprogram. Godkänt av samkommunstyrelsen / 64 RANNIKKO-POHJANMAAN SOSIAALI- JA PERUSTERVEYDENHUOLLON KUNTAYHTYMÄ KUST-ÖSTERBOTTENS SAMKOMMUN FÖR SOCIAL - OCH PRIMÄRHÄLSOVÅRD Arbetarskyddets verksamhetsprogram Godkänt av samkommunstyrelsen 22.11.2017/

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 14 oktober 2013 708/2013 Statsrådets förordning om principerna för god företagshälsovårdspraxis, företagshälsovårdens innehåll samt den utbildning

Läs mer

RP 133/2008 rd. I denna proposition föreslås det att bestämmelserna

RP 133/2008 rd. I denna proposition föreslås det att bestämmelserna Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lagar om ändring av 1 och 2 i lagen om ersättning av statens medel för vissa kostnader för lantbruksföretagares företagshälsovård och av 22 i lagen

Läs mer

Den uppdaterade förordningen är sammanställd på LPA utifrån den ursprungliga förordningen i Finlex med beaktande av ändringar till och med

Den uppdaterade förordningen är sammanställd på LPA utifrån den ursprungliga förordningen i Finlex med beaktande av ändringar till och med ASF 1.1.2013 1 (6) Den uppdaterade förordningen är sammanställd på LPA utifrån den ursprungliga förordningen i Finlex med beaktande av ändringar till och med 1.1.2013. FÖRORDNING OM AVBYTARSERVICE FÖR

Läs mer

Ett förebyggande, systematiskt arbetsmiljöarbete leder till en bra arbetsmiljö som gynnar alla.

Ett förebyggande, systematiskt arbetsmiljöarbete leder till en bra arbetsmiljö som gynnar alla. Arbetsmiljö och SAM Arbetsmiljölagen I arbetsmiljölagen finns regler om skyldigheter för arbetsgivare om att förebygga ohälsa och olycksfall i arbetet. Det finns också regler om samverkan mellan arbetsgivare

Läs mer

Egen åker (ha) Arrendeåker (ha) Övrig produktionsareal m 2

Egen åker (ha) Arrendeåker (ha) Övrig produktionsareal m 2 EKOPLAN Ändringsdatum avser den tidpunkt då planen senast ändrades eller kompletterades Datum för uppgörande Ändringsdatum Ändringsdatum 1. UPPGIFTER OM GÅRDEN Gårdens namn Ansvarsperson för produktionen

Läs mer

1. Anmälan för registrering av livsmedelsanläggning i primärproduktionen

1. Anmälan för registrering av livsmedelsanläggning i primärproduktionen Insänds till Länsstyrelsen i ditt län 1 (5) 1. Anmälan för registrering av livsmedelsanläggning i primärproduktionen Nyanmälan Ändring Avregistrering 2. Uppgifter om livsmedelsföretagaren, anläggningen/primärproduktionsplatsen:

Läs mer

Betryggande välfärd från LPA

Betryggande välfärd från LPA Betryggande välfärd från LPA Lantbruksföretagarnas pensionsanstalt (LPA) har hand om den lagstadgade pensions- och olycksfallsförsäkringen för lantbruksföretagare och stipendiater. LPA:s kunder har redan

Läs mer

Livsmedelshygien inom växtproduktionen

Livsmedelshygien inom växtproduktionen Livsmedelshygien inom växtproduktionen Neuvo 2020 Seinäjoki 3.12 / Vasa (sv) 5.12 / Träskända 10.12 Evira / Enheten för livsmedelshygien 1 Överinspektör Noora Tolin Presentationens innehåll Tvärvillkorskrav

Läs mer

Kommunala arbetsmarknadsverket Huvudavtalsorganisationerna. Promemoria 1 (5) 8.3.2011

Kommunala arbetsmarknadsverket Huvudavtalsorganisationerna. Promemoria 1 (5) 8.3.2011 Kommunala arbetsmarknadsverket Promemoria 1 (5) Skyddskläder och personlig skyddsutrustning enligt arbetarskyddslagstiftningen inom kommunsektorn Introduktion I det kommunala arbetet betjänar man kunder,

Läs mer

Uppgiftsfördelning och kunskaper

Uppgiftsfördelning och kunskaper 5 Det skall finnas en arbetsmiljöpolicy som beskriver hur arbetsförhållandena i arbetsgivarens verksamhet skall vara för att ohälsa och olycksfall i arbetet skall förebyggas och en tillfredsställande arbetsmiljö

Läs mer

LPA-trygghet och avbytarservice

LPA-trygghet och avbytarservice LPA-trygghet och avbytarservice Betryggande välfärd LPA Lantbruksföretagarens trygghet från LPA LPA, dvs. Lantbruksföretagarnas pensionsanstalt, stöder de finländska lantbruksföretagarnas och stipendiaternas

Läs mer

Kvalitetsbedömning av företagsfysioterapeutens verksamhet

Kvalitetsbedömning av företagsfysioterapeutens verksamhet Anvisningar: Tabellen är ett verktyg för utveckling av ditt eget arbete enligt god praxis. Granska ditt arbete enligt de funktioner som beskrivs i vidstående tabell. Du kan använda tabellen för bedömning

Läs mer

FAKTABLAD. Ekologiska livsmedel - Maträtt FODER

FAKTABLAD. Ekologiska livsmedel - Maträtt FODER FAKTABLAD Ekologiska livsmedel - Maträtt FODER Ekologiska livsmedel - Maträtt sida 2 Ekologiska livsmedel - Maträtt Här beskriver vi ekologisk produktion av mat. Det finns många varianter av matproduktion

Läs mer

GRUNDLÄGGANDE CHECKLISTA OCH ÅTGÄRDSPLAN; FÖRKORTAD

GRUNDLÄGGANDE CHECKLISTA OCH ÅTGÄRDSPLAN; FÖRKORTAD Utgivningsdatum 2017-05-31 IP ARBETSVILLKOR 3.5 GRUNDLÄGGANDE CHECKLISTA OCH ÅTGÄRDSPLAN; FÖRKORTAD FÖR GENOMGÅNG: FÖRETAG: NÄRVARANDE: JA GRUNDLÄGGANDE SÄKERHET 1. Finns: a) rutiner för beredskap vid

Läs mer

Företagarblanketter för privata serviceproducenter Anvisningar för hur man ansöker om ersättning för företagshälsovård för företagare.

Företagarblanketter för privata serviceproducenter Anvisningar för hur man ansöker om ersättning för företagshälsovård för företagare. Företagarblanketter för privata serviceproducenter Ifyllningsanvisningar för blanketterna SV 111 TTHr och SV 115 TTHr I början av anvisningen redogörs för hur man ansöker om ersättning för företagshälsovård

Läs mer

Att få kontroll över arbetsmiljön på arbetsplatsen och behålla den. Avfall Sveriges höstmöte 2011

Att få kontroll över arbetsmiljön på arbetsplatsen och behålla den. Avfall Sveriges höstmöte 2011 Att få kontroll över arbetsmiljön på arbetsplatsen och behålla den Avfall Sveriges höstmöte 2011 Något om arbetsgivarens skyldigheter Ur arbetsmiljölagen: Arbetsgivaren skall vidta alla åtgärder som behövs

Läs mer

Arbetsmiljöpolicy. Pilagårdsskolan

Arbetsmiljöpolicy. Pilagårdsskolan Pilagårdsskolan Arbetsmiljöpolicy Arbetsmiljöarbete ska organiseras så att vi kan uppfylla arbetsmiljölagens krav på en god arbetsmiljö. En god arbetsmiljö kan stimulera medarbetarna till arbetsglädje,

Läs mer

Avträdelsestöd Lantbruksföretagarnas pensionsanstalt LPA

Avträdelsestöd Lantbruksföretagarnas pensionsanstalt LPA Avträdelsestöd 2015 2018 Lantbruksföretagarnas pensionsanstalt LPA 2 LPA-trygghet Vid nedsatt arbetsförmåga LPA-sjukdagpenning Olycksfallsersättningar (OFLA) arbetsskador fritidsolycksfall Rehabilitering

Läs mer

Postnummer. Postanstalt. Besöksadress, om annan än ovanstående (näradress) Adress till företagets ägare (näradress) Postnummer.

Postnummer. Postanstalt. Besöksadress, om annan än ovanstående (näradress) Adress till företagets ägare (näradress) Postnummer. FÖR UTSÄDE 1 (14) Ankomstdatum Dnr IFYLLS AV SÖKANDEN Är det fråga om ett nytt packeri som inleder verksamheten Tidigare packerinummer fortsättning på en tidigare påbörjad packeriverksamhet 1. KONTAKTUPPGIFTER/ANSVARSPERSONER

Läs mer

Jag brukar åkermark inom kommun/kommunerna och i följande zon/zoner: Gårdscentrum ligger i...kommun och i följande zon/zoner:

Jag brukar åkermark inom kommun/kommunerna och i följande zon/zoner: Gårdscentrum ligger i...kommun och i följande zon/zoner: Ansökan om tillstånd inom 1(5) Öresjö vattenskyddsområde Jordbruk Administrativa uppgifter Fastighet (Gårdscentrum) Person-/organisationsnummer Företagets/anläggningens namn Kontaktperson Postadress Postnummer

Läs mer

Inspektionen verkställd av Tjänsteställning Vet.nr Tel.nr. Aktörens FO-nummer eller personnummer eller RF-nummer

Inspektionen verkställd av Tjänsteställning Vet.nr Tel.nr. Aktörens FO-nummer eller personnummer eller RF-nummer Försummelserna i de med kursiv märkta punkterna kan leda till stödavdrag. DJURSKYDDSINSPEKTION BROILER I 48 i djurskyddslagen (247/1996) avsedd utredning om iakttagande av minimikraven vid hållande av

Läs mer

Inspektionen verkställd av Tjänsteställning Vet.nr Tel.nr. Aktörens FO-nummer eller personnummer eller RF-nummer

Inspektionen verkställd av Tjänsteställning Vet.nr Tel.nr. Aktörens FO-nummer eller personnummer eller RF-nummer Försummelser i andra än de med kursiv märkta punkterna kan leda till stödavdrag. Datum för inspektionen Dokumentets nummer DJURSKYDDSINSPEKTION GÅS En utredning enligt 48 i djurskyddslagen (247/1996) om

Läs mer

Arbetsperiod (dag.mån.-dag.mån.) Arbetsperiod (dag.mån.-dag.mån.) Arbetsperiod (dag.mån.-dag.mån.) Arbetsperiod (dag.mån.-dag.mån.

Arbetsperiod (dag.mån.-dag.mån.) Arbetsperiod (dag.mån.-dag.mån.) Arbetsperiod (dag.mån.-dag.mån.) Arbetsperiod (dag.mån.-dag.mån. Arbeten och arbetsmetoder vid skötsel av mjölkboskap Bilaga1 1/5 Kryssa för den arbetsmetod som används på gården. Om olika djur sköts samtidigt med hjälp av flera än en metod anges också antalet djur/arbetsmetod.

Läs mer

Välkommen till Västergården på Hjälmö

Välkommen till Västergården på Hjälmö Elevblad Hjälmö Bilaga 4:1 Välkommen till Västergården på Hjälmö Den här gården är skärgårdsjordbrukets hjärta och centrum. Det är härifrån allt utgår, här bor djuren på vintern, här finns bostadshusen

Läs mer

Checklista för en god arbetsmiljö. Denna checklista har utarbetats av Folksam Skadeförsäkring i samarbete med övervakande arbetarskyddsmyndigheter.

Checklista för en god arbetsmiljö. Denna checklista har utarbetats av Folksam Skadeförsäkring i samarbete med övervakande arbetarskyddsmyndigheter. 1 Checklista för en god arbetsmiljö Denna checklista har utarbetats av Folksam Skadeförsäkring i samarbete med övervakande arbetarskyddsmyndigheter. 2 Folksam Skadeförsäkring Ab PB 549, 00101 Helsingfors

Läs mer

JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET CIRKULÄR Nr 133/00 Dnr 4468/01/2000

JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET CIRKULÄR Nr 133/00 Dnr 4468/01/2000 JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET CIRKULÄR Nr 133/00 Dnr 4468/01/2000 Giltighetstid 15.12.2000 tillsvidare Landsbygdsavdelningarna vid arbetskrafts- och näringscentralerna Länsstyrelsen i landskapet Åland

Läs mer

ARBETSTAGARENS REPRESENTANTER PÅ ARBETSPLATSEN

ARBETSTAGARENS REPRESENTANTER PÅ ARBETSPLATSEN ARBETSTAGARENS REPRESENTANTER PÅ ARBETSPLATSEN BILD: EEVA ANUNDI Vad har man för nytta av dem? Innehåll Förtroendemannen... 4 Arbetarskyddsfullmäktige... 4 Rättigheter och skyldigheter för förtroendemän...

Läs mer

Förordningen om sanitära förhållanden i bostäder och andra vistelseutrymmen

Förordningen om sanitära förhållanden i bostäder och andra vistelseutrymmen www.korsholm.fi www.mustasaari.fi 6.10.2015 1 Förordningen om sanitära förhållanden i bostäder och andra vistelseutrymmen Alexandra Rosendal, Västkustens miljöenhet www.korsholm.fi www.mustasaari.fi 6.10.2015

Läs mer

JORDENS RESURSER Geografiska hösten 2015

JORDENS RESURSER Geografiska hösten 2015 JORDENS RESURSER Geografiska hösten 2015 JORDENS SKOGAR Nästan en tredjedel av hela jordens landyta är täckt av skog. Jordens skogsområden kan delas in i tre olika grupper: Regnskogar Skogar som är gröna

Läs mer

4) daglig dödlighet det tal som fås med hjälp av formeln i punkt 1 i bilagan,

4) daglig dödlighet det tal som fås med hjälp av formeln i punkt 1 i bilagan, Landskapsförordning (2011:53) om skydd av slaktkycklingar 2011:053 Landskapsförordning (2011:53) om skydd av slaktkycklingar LF (2011:53) om skydd av slaktkycklingar 1. Tillämpningsområde Denna förordning

Läs mer

Djurhållning inom lantbruket

Djurhållning inom lantbruket Djurhållning inom lantbruket Enkla råd och tips inom arbetsmiljö & livsmedelsäkerhet Framtagen av JTI Institutet för jordbruks- och miljöteknik på uppdrag av Skogs- och Lantarbetsgivareförbundet (SLA)

Läs mer

Gödsling enligt villkoren för miljöstöd ska beaktas vid gödslingen från juli 2008

Gödsling enligt villkoren för miljöstöd ska beaktas vid gödslingen från juli 2008 Gödsling enligt villkoren för miljöstöd ska beaktas vid gödslingen från juli 2008 Jordbrukare som omfattas av en ny förbindelse: Från basgödsling till gödsling enligt markkartering, dvs. behovsanpassad

Läs mer

Tvärvillkor, fodersäkerhet på en djurgård. Katja Korkalainen Fodersektionen

Tvärvillkor, fodersäkerhet på en djurgård. Katja Korkalainen Fodersektionen Tvärvillkor, fodersäkerhet på en djurgård Katja Korkalainen Fodersektionen Neuvo 2020 December 2014 Allmänt om foderkontroll på djurgårdar Foder Ämnen och produkter som är avsedda för utfodring av djur

Läs mer

Frågorna utgår från AFS grundpaket som är aktuella för samtliga arbetsplatser i Region Kronoberg.

Frågorna utgår från AFS grundpaket som är aktuella för samtliga arbetsplatser i Region Kronoberg. Genomförd senast 31 maj. Redovisas till verksamhetschef senast 15 augusti Checklista - Arbetsmiljörond Verksamhetsområde Arbetsplats Datum Ansvarig chef Medverkande skyddsombud Övriga medverkande Frågorna

Läs mer

Utredning av sanitär olägenhet i bostad

Utredning av sanitär olägenhet i bostad ETELÄKÄRJEN YMPÄRISTÖTERVEYS SYDSPETSENS MILJÖHÄLSA 1 Utredning av sanitär olägenhet i bostad Om man tror, att det finns hälsorisk i en bostad skall man först kontakta fastighetens ägare (disponent, hyresvärd).

Läs mer

En lantbruksutbildning- tre nivåer

En lantbruksutbildning- tre nivåer Översikt av YH-utbildningen till Gårdsmästare/Driftledare Utbildningsanordnare Svalöfs Gymnasium och Önnestads Yrkeshögskola En lantbruksutbildning- tre nivåer GÅRDSMÄSTARE DRIFTLEDARE YRKESUTBILDAD LANTBRUK

Läs mer

Dokumentering av yrkesprov

Dokumentering av yrkesprov Blanketten görs i tre versioner. Kryssa för vilken version: Gemensam Arbetsplatshandledare Studerande Examensdel: Företagande inom hästhushållningen Yrkesprov nr 5 Studerande: Plats: Matrikelnr Tidpunkt

Läs mer

LOs frågor till skyddsombuden 2012 OBS ska bli webb enkät, ska testas på 15 skyddsombud

LOs frågor till skyddsombuden 2012 OBS ska bli webb enkät, ska testas på 15 skyddsombud LOs frågor till skyddsombuden 2012 OBS ska bli webb enkät, ska testas på 15 skyddsombud 1. Är du skyddsombud eller huvudskyddsombud? g är ensamt skyddsombud, då det inte finns något huvudskyddsombud fråga

Läs mer

KALKSTABILISERINGSANVISNINGAR FÖR AVLOPPSSLAM. Österbottens avfallsnämnd

KALKSTABILISERINGSANVISNINGAR FÖR AVLOPPSSLAM. Österbottens avfallsnämnd KALKSTABILISERINGSANVISNINGAR FÖR AVLOPPSSLAM Österbottens avfallsnämnd Augusti 2015 1. Inledning Denna kalkstabiliseringsanvisning baserar sig på ProAgria:s kalkstabiliseringsguide för avloppsslam, Sakokaivolietteen

Läs mer

Verksamhetsprogram strategi för arbetarskyddet

Verksamhetsprogram strategi för arbetarskyddet Verksamhetsprogram strategi för arbetarskyddet Godkänd av stadsstyrelsen 26.04.2010 VERKSAMHETSPROGRAM - STRATEGI FÖR ARBETARSKYDDET 1. Allmänt Syftet med arbetarskyddet är att förbättra arbetsmiljön och

Läs mer

2. Uppgifter om livsmedelsföretagaren, anläggningen/primärproduktionsplatsen: Livsmedelsföretagarens namn (sökanden):

2. Uppgifter om livsmedelsföretagaren, anläggningen/primärproduktionsplatsen: Livsmedelsföretagarens namn (sökanden): Insänds till Länsstyrelsen i ditt län 1 (5) 1. Anmälan för registrering av livsmedelsanläggning i primärproduktionen Nyanmälan Ändring Avregistrering 2. Uppgifter om livsmedelsföretagaren, anläggningen/primärproduktionsplatsen:

Läs mer

Syfte Säkerställa att det finns beredskap så att åtgärder för minsta möjliga kvalitets- och miljöpåverkan sker vid nödlägen.

Syfte Säkerställa att det finns beredskap så att åtgärder för minsta möjliga kvalitets- och miljöpåverkan sker vid nödlägen. Giltig fr o m 2013-12-01 Utgåva 4 Sida 1 (av 5) Syfte Säkerställa att det finns beredskap så att åtgärder för minsta möjliga kvalitets- och miljöpåverkan sker vid nödlägen. Ansvar och befogenheter Styrelsen,

Läs mer

Bilaga 1. Moment som granskas: Mera uppgifter. Buller F 1. Fortgående buller F 2. Slagbuller

Bilaga 1. Moment som granskas: Mera uppgifter. Buller F 1. Fortgående buller F 2. Slagbuller Bilaga 1 Arbetsbok för riskbedömning på arbetspaltser FYSIKALISKA RISKFAKTORER (F) Företag: Datum: SHM Arbetarskyddsavdelningen IDENTIFIERING AV FAROR Mål för bedömning Utfört av Moment som granskas: Faror

Läs mer

Lägenhetssignum. suggor galtar grisar <10 v. göd-/slaktsvin andra tot.

Lägenhetssignum. suggor galtar grisar <10 v. göd-/slaktsvin andra tot. Försummelserna i de med kursiv märkta punkterna kan leda till stödavdrag. DJURSKYDDSINSPEKTION SVINSTALL I 48 i djurskyddslagen (247/1996) avsedd utredning om iakttagande av minimikraven för skydd av svin

Läs mer

Utredning av sanitär olägenhet i bostad

Utredning av sanitär olägenhet i bostad 2.10.2015 Utredning av sanitär olägenhet i bostad BEKANTA DIG MED DETTA, INNAN DU FYLLER I BLANKETTEN! Om man misstänker att det finns hälsorisk i en bostad skall man först kontakta fastighetens ägare

Läs mer

Säkerhetsdatablad enligt (EG) nr 1907/2006 - ISO 11014-1

Säkerhetsdatablad enligt (EG) nr 1907/2006 - ISO 11014-1 Säkerhetsdatablad enligt (EG) nr 1907/2006 - ISO 11014-1 LOCTITE 3463 Sidan 1 / 5 SDB-nr : 153766 V001.7 Reviderat den: 24.06.2010 Utskriftsdatum: 14.08.2010 Handelsnamn: LOCTITE 3463 Avsedd användning:

Läs mer

8 Vildväxande produktion

8 Vildväxande produktion 8 Vildväxande produktion Vildväxande produktion är omfattar växter som kan samlas i skog och mark och alger från sjöar och hav som har insamlats utan att någon odlar dem. Kommentar [p1]: Allmän kommentar

Läs mer

Enkla steg till en säkrare arbetsmiljö inom jord- och skogsbruket

Enkla steg till en säkrare arbetsmiljö inom jord- och skogsbruket Enkla steg till en säkrare arbetsmiljö inom jord- och skogsbruket 9 Jord- och skogsbruket är den bransch som är mest olycksdrabbad i Sverige med i snitt 15 döda och tusentals skadade varje år. Det är du

Läs mer

Ansökan om tillstånd inom Öresjö vattenskyddsområde - Jordbruk

Ansökan om tillstånd inom Öresjö vattenskyddsområde - Jordbruk Ansökan om tillstånd inom Öresjö vattenskyddsområde - Jordbruk 1(6) Administrativa uppgifter Fastighet (Gårdscentrum) Person-/organisationsnummer Företagets/anläggningens namn Kontaktperson Postadress

Läs mer

Djurhållningsplats för får och get

Djurhållningsplats för får och get EKOHUSDJURSKURS ProAgria 2015 Förhållanden, skötsel och byggnader FÅR OCH GETTER Djurhållningsplats för får och get Till den ekologiska husdjursproduktionens minimikrav hör att alltid iaktta lagstiftning

Läs mer

Nötköttsgården och dikogårdens beskrivning av egenkontrollen

Nötköttsgården och dikogårdens beskrivning av egenkontrollen Nötköttsgården och dikogårdens beskrivning av egenkontrollen Kraven i Jord- och skogsbruksministeriets förordning för primärproduktionen för att säkra livsmedelssäkerheten 134/2006 förutsätter att aktörerna

Läs mer

Exempel på extra frågor i samtalet med medarbetaren HPI Arbetsplatsprofil

Exempel på extra frågor i samtalet med medarbetaren HPI Arbetsplatsprofil Exempel på extra frågor i samtalet med medarbetaren - HPI Arbetsplatsprofil Sida 1 av 9 Exempel på extra frågor i samtalet med medarbetaren HPI Arbetsplatsprofil I detta dokument presenteras exempel på

Läs mer

Företagshälsovården behövs för jobbet

Företagshälsovården behövs för jobbet Företagshälsovården behövs för jobbet Det är viktigt att de anställda mår bra i sitt arbete och att arbetsmiljön är sund och säker. Det finns ett samband mellan olika psykosociala faktorer i arbetsmiljön,

Läs mer

Anmälan om utstationering av arbetstagare

Anmälan om utstationering av arbetstagare Anvisning för webblanketten 1(7) Anmälan om utstationering av arbetstagare Det utstationerande företaget har skyldighet att innan arbetet inleds meddela uppgifterna som anges i 7 i lagen om utstationering

Läs mer

Inspektionen verkställd av Tjänsteställning Vet.nr Tel.nr. Aktörens FO-nummer eller personnummer eller RF-nummer

Inspektionen verkställd av Tjänsteställning Vet.nr Tel.nr. Aktörens FO-nummer eller personnummer eller RF-nummer Försummelserna i de med kursiv märkta punkterna kan leda till stödavdrag. DJURSKYDDSINSPEKTION KALV OCH NÖTKREATUR ÖVER 6 MÅN I 48 i djurskyddslagen (247/1996) avsedd utredning om iakttagande av minimikraven

Läs mer

I punkten uppges kontaktuppgifter för den person som kan kontaktas i fråga om uppgifterna på blanketten.

I punkten uppges kontaktuppgifter för den person som kan kontaktas i fråga om uppgifterna på blanketten. IFYLLNADSANVISNINGAR 1(5) Basuppgifter 20.9.2015 FOLKHÖGSKOLOR På blanketten samlas uppgifter om antalet studerandeveckor som grund för statsandelsfinansiering för den utbildning som lyder under lagen

Läs mer

Hörselskadlig bullerexponering

Hörselskadlig bullerexponering SLUTRAPPORT SLO-920 Hörselskadlig bullerexponering medvetenhet, attityd och riskbeteende hos lantbrukare Qiuqing Geng Box 7033, 750 07 Uppsala 2 Bakgrund Under de senaste åren har jordbrukare varit den

Läs mer

SYSTEMATISKT ARBETSMILJÖARBETE FÖR FRIDHEMS FOLKHÖGSKOLA SVALÖV

SYSTEMATISKT ARBETSMILJÖARBETE FÖR FRIDHEMS FOLKHÖGSKOLA SVALÖV SYSTEMATISKT ARBETSMILJÖARBETE FÖR FRIDHEMS FOLKHÖGSKOLA SVALÖV Sida 1 av 14 Systematisk arbetsmiljöarbete för Fridhems folkhögskola, Svalöv 2013 Innehållsförteckning 1. Vad säger lagen? Sid 3 2. En bra

Läs mer

VÄXTODLING. Ämnets syfte

VÄXTODLING. Ämnets syfte VÄXTODLING Odling av växter har stor betydelse för produktion av livsmedel, växtmaterial och råvaror av olika slag. Biologiskt kunnande i kombination med användning av modern teknik bidrar till en hög

Läs mer

13 praktiska allmänna skötselråd

13 praktiska allmänna skötselråd 13 praktiska allmänna skötselråd -För ökad biologisk mångfald tack vare motorbaneaktiviteter 1 av 17 Skötselråd -anvisningar Detta är en generaliserad preliminär skötselplan för att underlätta igångsättning

Läs mer

INSPEKTIONSDEL KALVAR (NÖTKREATUR YNGRE ÄN 6 MÅN.)

INSPEKTIONSDEL KALVAR (NÖTKREATUR YNGRE ÄN 6 MÅN.) Försummelserna i de med kursiv märkta punkterna kan leda till stödavdrag. DJURSKYDDSINSPEKTION KALVAR OCH NÖTKREATUR ÖVER 6 MÅN I 48 i djurskyddslagen (247/1996) avsedd utredning om iakttagande av minimikraven

Läs mer

Information inför tillsynsbesöket

Information inför tillsynsbesöket Information inför tillsynsbesöket I den här broschyren har vi försökt att sammanfatta viktiga bestämmelser i miljöbalken som det är vanligt att man får anmärkningar på. Allt som vi tar upp i broschyren

Läs mer

Planera, hantera ärenden och hitta de som utför arbeten. Sköt dina skogsärenden på nätet.

Planera, hantera ärenden och hitta de som utför arbeten. Sköt dina skogsärenden på nätet. Planera, hantera ärenden och hitta de som utför arbeten. Sköt dina skogsärenden på nätet. Stig in i din skog: www.minskog.fi MinSkog.fi är Skogscentralens elektroniska tjänst för ärendehantering. I tjänsten

Läs mer

Vem är ansvarig för arbetsmiljön? Med arbetsmiljö menas

Vem är ansvarig för arbetsmiljön? Med arbetsmiljö menas Vem är ansvarig för arbetsmiljön? 1 Med arbetsmiljö menas fysiska psykologiska sociala förhållanden på arbetsplatsen Vi kommer att fokusera på de fysiska arbetsmiljöriskerna och hur de åtgärdas. 2 1 Lagstiftning

Läs mer

FYSISK SKYDDSROND OCH EGENKONTROLL CHECKLISTA

FYSISK SKYDDSROND OCH EGENKONTROLL CHECKLISTA FYSISK SKYDDSROND OCH EGENKONTROLL CHECKLISTA 1 (11) Verksamhetsutövaren ska fortlöpande och systematiskt identifiera, förutse och förebygga risker i verksamheten utifrån hälso- och miljösynpunkt. Ett

Läs mer

Anvisningar för ansökan om ersättning för företagshälsovård för företagare

Anvisningar för ansökan om ersättning för företagshälsovård för företagare I början av anvisningen redogörs för ansökan om ersättning för företagshälsovård för företagare samt blanketter och ersättningar. Sidorna 2 6 innehåller anvisningar till serviceproducenten för ifyllande

Läs mer

LPA-trygghet när du blir äldre

LPA-trygghet när du blir äldre LPA-trygghet när du blir äldre Betryggande välfärd LPA Lantbruksföretagarnas LPA-trygghet Lantbruksföretagarnas pensionsanstalt LPA stödjer de finländska lantbruksföretagarnas och stipendiaternas välfärd

Läs mer

Regler för nyttjande av väganläggning

Regler för nyttjande av väganläggning Regler för nyttjande av väganläggning. Sida 1 Regler för nyttjande av väganläggning 1. Allmänna regler för vägens nyttjande 1.1. Vägen får enbart nyttjas av personbil i samband med transport till fastighet

Läs mer

Arbetsmiljöverkets föreskrifter om systematiskt arbetsmiljöarbete. Föreskrifternas tillämpningsområde. Definition av systematiskt arbetsmiljöarbete

Arbetsmiljöverkets föreskrifter om systematiskt arbetsmiljöarbete. Föreskrifternas tillämpningsområde. Definition av systematiskt arbetsmiljöarbete AFS 2001:1 Arbetsmiljöverkets föreskrifter om systematiskt arbetsmiljöarbete Utkom från trycket Den 16 mars 2001 Beslutade den 15 februari 2001 (Ändringar införda t.o.m. 2008-09-30) Arbetsmiljöverket meddelar

Läs mer

MATENS VÄG. Välj i gruppen ett livsmedels väg. Alternativen är: Fiskens väg Äggets väg Grönsakernas väg Köttets väg Mjölkens väg Spannmålens väg

MATENS VÄG. Välj i gruppen ett livsmedels väg. Alternativen är: Fiskens väg Äggets väg Grönsakernas väg Köttets väg Mjölkens väg Spannmålens väg MATENS VÄG Välj i gruppen ett livsmedels väg. Alternativen är: Fiskens väg Äggets väg Grönsakernas väg Köttets väg Mjölkens väg Spannmålens väg Gör uppgifterna som anknyter till matens väg. Uppgifterna

Läs mer

CHECKLISTA FÖR ÄLDREOMSORG (boende), VÅRD- OCH BEHANDLINGSHEM

CHECKLISTA FÖR ÄLDREOMSORG (boende), VÅRD- OCH BEHANDLINGSHEM CHECKLISTA FÖR ÄLDREOMSORG (boende), VÅRD- OCH BEHANDLINGSHEM ANVÄND CHECKLISTAN SÅ HÄR Besvara frågorna med ja eller nej. Svarar ni med kryss i högra svarsrutan, fortsätt fylla i de tre följande kolumnerna.

Läs mer

9.2 Utkast till lag. Ny dammsäkerhetslag. 1 kap. Allmänna bestämmelser

9.2 Utkast till lag. Ny dammsäkerhetslag. 1 kap. Allmänna bestämmelser 1 9.2 Utkast till lag Ny dammsäkerhetslag 1 kap. Allmänna bestämmelser 1. Syfte Syftet med denna lag är att garantera säkerheten i samband med anläggande, underhåll och drift av dammar samt att minska

Läs mer

Lilla guiden till systematiskt arbetsmiljöarbete

Lilla guiden till systematiskt arbetsmiljöarbete Lilla guiden till systematiskt arbetsmiljöarbete Vad är systematiskt arbetsmiljöarbete? Systematiskt arbetsmiljöarbete innebär att man ska undersöka om det finns risker på jobbet. De anställda ska inte

Läs mer

JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET CIRKULÄR Nr 18/02 Jordbruksavdelningen Datum 22.3.2002 Dnr 1134/01/2002

JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET CIRKULÄR Nr 18/02 Jordbruksavdelningen Datum 22.3.2002 Dnr 1134/01/2002 JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET CIRKULÄR Nr 18/02 Jordbruksavdelningen Datum 22.3.2002 Dnr 1134/01/2002 Arbetskrafts- och näringscentraler Länsstyrelsen i landskapet Åland Giltighetstid 27.3.2002 - tills

Läs mer

1 JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET ÖRORDNING Nr 99/01 7.1.2002 4575/00/2001. Ikraftträdande och giltighetstid 10.1.

1 JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET ÖRORDNING Nr 99/01 7.1.2002 4575/00/2001. Ikraftträdande och giltighetstid 10.1. 1 JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET ÖRORDNING Nr 99/01 Datum Dnr 7.1.2002 4575/00/2001 Ikraftträdande och giltighetstid 10.1.2002 - tillsvidare Upphäver jord- och skogsbruksministeriets förordning om de

Läs mer

Tillsyn av skogsbranschen

Tillsyn av skogsbranschen 2014-04-22 INF 2011/101631 1 (8) Distriktet i Stockholm Patrik Hemmingsson, 010-730 9776 Kaj Nielsen Eva Blizzard Projektrapport Tillsyn av skogsbranschen Projektnamn: Projektägare: Projektledare: 55 Skogen

Läs mer

Greppa Näringen. - ett projekt i samverkan mellan lantbruksnäringen, länsstyrelserna och Jordbruksverket.

Greppa Näringen. - ett projekt i samverkan mellan lantbruksnäringen, länsstyrelserna och Jordbruksverket. Greppa Näringen - ett projekt i samverkan mellan lantbruksnäringen, länsstyrelserna och Jordbruksverket. Ett kunskaps- och rådgivningsprojekt Greppa Näringen är den enskilt största satsning som gjorts

Läs mer

Anvisning för riskbedömning vid förändring i verksamheten

Anvisning för riskbedömning vid förändring i verksamheten Diarienummer: 1-510/2013 Utfärdat av: Personalavdelningen Datum: 2013-09-01 Sida1 av 8 Anvisning för riskbedömning vid förändring i verksamheten Riskbedömning ska enligt Arbetsmiljöverkets föreskrift Systematiskt

Läs mer

DJURSKYDDSINSPEKTION HÄSTAR

DJURSKYDDSINSPEKTION HÄSTAR DJURSKYDDSINSPEKTION HÄSTAR Datum för inspektion Tjänsteåtgärdsnummer Inspektion verkställd av Tjänsteställning Tel. nr. Kommun Regionförvaltningsverk Djurens ägare/ innehavare Adress Telefonnummer Närvarande

Läs mer

4. Första hjälpen. 5. Åtgärder för brandbekämpning. 6. Åtgärder vid oavsiktligt utsläpp. 7. Hantering och lagring

4. Första hjälpen. 5. Åtgärder för brandbekämpning. 6. Åtgärder vid oavsiktligt utsläpp. 7. Hantering och lagring Säkerhetsdatablad enligt (EG) nr 1907/2006 - ISO 11014-1 Loctite 3463 Sidan 1 / 1 SDB-nr : 153766 V001.3 Reviderat den: 05.12.2007 Utskriftsdatum: 17.12.2007 1. Namnet på ämnet/preparatet och bolaget/företaget

Läs mer

Klimatkollen växtodlingsgård 20A

Klimatkollen växtodlingsgård 20A Besöksdatum SAMnr Lantbrukarens namn Adress Postnr Postort Klimatkollen växtodlingsgård 20A Sammanfattning På en växtodlingsgård är det kväveeffektivitet och energieffektivitet som är riktigt viktigt att

Läs mer

Riktlinjer för kvalitetskrav på inomhusmiljön i skolor, förskolor, fritidshem och fritidsgårdar

Riktlinjer för kvalitetskrav på inomhusmiljön i skolor, förskolor, fritidshem och fritidsgårdar Riktlinjer för kvalitetskrav på inomhusmiljön i skolor, förskolor, fritidshem och fritidsgårdar Antaget av Miljö- och byggnadsnämnden 2014-12-03 137 1 (7) Datum: 2014-12-03 Dnr: 2013.Ma0072 Sida: 1 (7)

Läs mer

Planera, hantera ärenden och hitta de som utför arbeten. Sköt dina skogsärenden på nätet - gratis.

Planera, hantera ärenden och hitta de som utför arbeten. Sköt dina skogsärenden på nätet - gratis. Planera, hantera ärenden och hitta de som utför arbeten. Sköt dina skogsärenden på nätet - gratis. Stig in i din skog: www.minskog.fi MinSkog.fi är Skogscentralens elektroniska tjänst för ärendehantering.

Läs mer

VARUINFORMATIONSBLAD

VARUINFORMATIONSBLAD Sida: 1/5 1.Namnet på ämnet/ preparatet och bolaget/företaget Handelsnamn: KODAK READYMATIC Fixer and Replenisher Produktkod: 5023874 Tillverkare: KODAK-INDUSTRIE, route de Demigny, 71102, CHALON S/SAONE

Läs mer

Bild 1. Bild 2. Bild 3. Alla vill och kan skapa en bra arbetsmiljö

Bild 1. Bild 2. Bild 3. Alla vill och kan skapa en bra arbetsmiljö Bild 1 Alla vill och kan skapa en bra arbetsmiljö 2012-09-17 Informationsgruppen, distriktet i Stockholm 2012-09-07 1 Bild 2 Adam Jansson, arbetsmiljöinspektör Distriktet i Stockholm arbetsmiljoverket@av.se

Läs mer

JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET FÖRORDNING Nr 02/08

JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET FÖRORDNING Nr 02/08 JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET FÖRORDNING Nr 02/08 Datum Dnr 7.2.2008 411/01/2008 Giltighetstid 15.2.2008 tills vidare Ändrar Jord- och skogsbruksministeriets förordning om finansiering av sådan planering

Läs mer

Tvärvillkor: Livsmedelshygienen för livsmedel av animaliskt och vegetabiliskt ursprung

Tvärvillkor: Livsmedelshygienen för livsmedel av animaliskt och vegetabiliskt ursprung Tvärvillkor: Livsmedelshygienen för livsmedel av animaliskt och vegetabiliskt ursprung 1 Utbildning i ansökan om jordbrukarstöd, våren 2015 Evira/Enheten för livsmedelshygien Överinspektör Noora Tolin

Läs mer

Alla vill och kan skapa en bra arbetsmiljö

Alla vill och kan skapa en bra arbetsmiljö Alla vill och kan skapa en bra arbetsmiljö 2012-09-17 Informationsgruppen, distriktet i Stockholm 2012-09-10 1 Adam Jansson, arbetsmiljöinspektör Distriktet i Stockholm arbetsmiljoverket@av.se Informationsgruppen,

Läs mer

Märkning och registrering av djur 2015

Märkning och registrering av djur 2015 Märkning och registrering av djur 2015 NEUVO 2020 3.12 Seinäjoki, 5.12 Vasa, 10.12 Träskända. 1 Varför märkning och registrering? Om en djursjukdom bryter ut måste man veta var vart och ett djur har vistats

Läs mer