JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET CIRKULÄR Nr 133/00 Dnr 4468/01/2000

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET CIRKULÄR Nr 133/00 Dnr 4468/01/2000"

Transkript

1 JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET CIRKULÄR Nr 133/00 Dnr 4468/01/2000 Giltighetstid tillsvidare Landsbygdsavdelningarna vid arbetskrafts- och näringscentralerna Länsstyrelsen i landskapet Åland Stadganden om bemyndigande Lagen om arbetskrafts- och näringscentralerna (23/1997), 2 Lagen om verkställighet av Europeiska gemenskapens gemensamma jordbrukspolitik (11/1994) 3 och 11 KOMMUNÖVERVAKNINGEN SOM SKER PÅ BASEN AV LAGEN OM FÖRVALTNINGEN AV LANDBYGDSNÄRINGARNA I KOMMUNERNA (1558/1991) 5 1. TILLÄMPNINGSOMRÅDE OCH MÅLSÄTTNING Detta cirkulär tillämpas vid kommunövervakningar som sker på basen av lagen om förvaltningen av landsbygdsnäringarna i kommunerna (1558/1991) 5. Denna uppgift har tilldelats i den ovannämnda lagen landsbygdsnäringsdistrikten, alltså de nuvarande arbetskrafts- näringscentralernas landbygdsavdelningar (nedan landsbygdsvdelningar) (Lagen om arbetskrafts- och näringscentralerna (23/1997), 10 ). Cirkuläret har som målsättning att för den ovannämnda kommunövervakningen stipulera föreskrifter och anvisningar. 2. ALLMÄNT Målsättningen med kommunövervakningen är att övervaka att kommunerna uppfyller, de i lagen om förvaltningen av landsbygdsnäringarna i kommunerna (1558/1991) 1 och att de enligt lagen om verkställighet av den Europeiska gemenskapens gemensamma jordbrukspolitik (1100/94) 2, givna uppgifterna. Med kommunövervakningen säkerställs att den utbetalande enheten, som nämns i EUGFJ-stödavdelnings förordning (EG) nro 1258/1999 art 4 punkt 1) uppfyller att den i förordning (EG) Nr 1663/95 i bilaga punkt 4 till kommunerna givna uppgifterna verkställts.

2 2 3. VAL AV ÖVERVAKNINGSOBJEKTET 3.1. Val av de övervakade kommunerna Landsbygdsavdelningarna skall granska 25 % av kommunerna inom sitt område, dock så att varje kommuns granskast minst vart femte år. Landsbygdsavdelningarna granskar minst 6 kommuner men högst hälften av områdets kommuner. Kontrollenheten väljer centralt de kommuner som skall granskas av 1999 års ansökningar. Kontrollenheten meddelar elektroniskt de kommuner som skall granskas senast den Landsbygsavdelningarnas område beräknas utgående från situationen den (i bilaga 1 finns antalet kommuner som skall granskas landsbygdsavdelningsvis). Landsbygdsavdelningarna kan övervaka ett större antal kommuner ifall de anser att det finns skäl därtill. Landsbygdsavdelningen skall själv välja de kommuner som skall granskas i december januari som det syftas i punkt Val av de granskade stödansökningarna Med de granskade stödansökningarna avses alla ansökningar som gjorts med samma lägenhetssignum och lämnats in under ifrågavarande granskningsåret. Kontrollenheten meddelar senast den de gårdsvisa stödansökningarna som skall övervakas Utvidgning av granskningen I fråga om systematiska brister och fel bör man utvidga granskningen för att kunna rätta felen. Systematiska fel kan uppdagas när man bläddrar igenom enskilda ansökningar eller t.ex. på basis av rapporterna i kommunprogrammet Granskning av utbetalningsloven Landsbygdsavdelningen skall granska de från kommunen levererade lovbegäran, vilka varit till grund för utbetalning efter att utbetalningsloven har stängts (se cirkulär 118/99 punkt 11.5 samt bilaga, s 32). Kontrollenheten skickar per post de utbetalningslov som skall granskas.

3 3 Granskningen görs på basen av de ifrån jord- och skogsbruksministeriets stödpolitikenhet levererade utbetalningsloven oberoende vilket års utbetalning utbetalningslovet gäller. Utbetalningsloven och de grunder som här anges skall jämföras med de ursprungliga stödansökningarna och de stödbeslut kommunen här angetts. Beträffande granskningen av utbetalningsloven är det skäl att särskilt fästa sig vid grunderna och summan för räntan beträffande rättelsesumman. Handlingarna för fallet jämförs med uppgifter ifrån IACS-kommunprogrammet och ifrågavarande utbetalningslov. Med hjälp av detta kan inspektören eventuella brister och felaktigheter. 4. UTFÖRANDE AV KOMMUNGRANSKNINGEN 4.1. Tidpunkten för kommungranskningen Landsbygdsavdelningarna skall granska två (2) kommuner under december och januari. Dessa kommuners granskningsrapport skall vara kontrollenheten tillhanda senast De resterande kommunerna granskas så att landsbygdsavdelningarna skickar de för de berörda kommunernas del granskingsrapporterna till kontrollenheten senast den 30 mars Granskade saker Vid granskning av stödansökningar noteras åtminstone: 1) Att uppgifterna i ansökningsblanketten, såddanmälan och övervakningsprotokollet överensstämmer med de lagrade uppgifterna 2) Ifall ändringar har gjorts i ansökningsblanketterna, om ändringarna är riktiga, på vilken grund de har gjorts, tidpunkten för när ändringarna har gjorts och vem som har gjort dem 3) Att de avkrävda bilagorna till ansökningarna finns 4) Stödbeslutets riktighet ifråga om villkor som programmet inte beslutar om, t.ex. sökandens ålder, boningsplats och gällande avtal som påverkar stöden. 5) Rätt till CAP-, trädes-, LFA- och miljöstöd för jordbruksskiftenas del

4 6) Beaktande av de djur som utmönstrats vid dubbelkontroll i alla de stödformer som gäller de aktuella djuren 7) Har alla bilagepunkter i cirkulär 66/I, 66/III, 66/IV, 66/V, 66/VI och 66/VII i cirkulär 66/00 kontrollförteckningar för kommunens del efterföljts 8) Utbetalningens riktighet genom att jämföra kommunprogrammets och centralregistrets utbetalningsuppgifter på gårdsnivå 9) Åt stödtagaren outbetalda, inte indrivna och inte utmätta stöd (RAP00301)för åren efterföljts 10) När det gäller utbetalningsloven granskas åtminstone det att grunden för utbetalningslovet kan godkännas och att det i stödansökningen stödbesluten finns tillbehöriga ändringsmarkeringar. Beträffande granskningen av utbetalningsloven är det skäl att särskilt fästa sig vid grunderna och summan för räntan beträffande rättelsesumman. 4 Anvisning Utöver enskilda stödansökningar bör man under granskningen i kommunen fästa uppmärksamhet vid: -den allmänna behandlingen av ansökningar, -kommunprogrammets ändamålsenlighet samt -hur datasekretessen och dataskyddet har ordnats i kommunen samt hur myndigheten uppmärksammat jävfallen. Med allmänn behandling av stöden avses t.ex. bristfälliga anteckningar om ändringarna i stödansökningarna samt systematiska fel vid behandling av de olika stöden ( t.ex. i fråga miljöstöd har växttäcket i ansökningarna inte matats in i ett flertal fall). Frågor som gäller dataskyddet och datasekretessen i kommunen är bl.a. punkterna 3.4. och 18 i cirkulär 44/99, datasekretess, rätten att använda kommunprogrammet och lösenord, tagning och förvaring av säkerhetskopior samt metoderna att arkivera stödansökningarna i kommunen. Landsbygdsavdelningarna granskar att alla personer som använder kommunprogrammet har eget lösenord, att jävfallen uppmärksammat och att de i cirkulär 44/99 om datasekretess, diarieföring och metoderna att arkivera efterföljts i kommunerna Förverkligande av granskningen Anvisning Kommungranskningen kan utföras antingen helt eller delvis i kommunen. En säkerhetskopia tages från kommunprogrammet och granskningen utföres genom att man använder sig av säkerhetskopian. Efter granskningen skall säkerhetskopian förstöras och även annars skall datasekretessynpunkterna beaktas. När granskningen utförs i kommunen användes en bärbar dator.

5 5 Anvisning Kommunprogrammets färdiga kontrollkörningar och rapporter utnyttjas vid kommungranskningarna. Ingående beskrivningar av rapporter och ansökningsanvisningar finns i användningsanvisningarna för kommunprogrammet. T.ex. följande rapporter i kommunprogrammet lönar det sig att ögna: 1) Fellistan för kontrollkörningen: bl.a. en lista över lagringsfel och andra fel som stödberäkningen inte sörjer för 2) Fel i stödberäkningen och anmärkningar: fel vid beräkningen och anmärkningar enligt odlare och stödtyp 3) Uppgifter om gårdsbraksenheten (helhetslista): största delen av de uppgifter som om gårdsbruksenheten och dess ansökningar som lagrats i kommunprogrammet kan skrivas ut. 4) Sökandens stödansökningar (specifikation och utbetalning) 5) Stödansökningar som är belagda med betalningsförbud 6) Beslutssituation/stödberäkning för stödansökningarnas del: man kan skriva ut t.ex. ansökningar för vilkas del stödet har skurits ned eller avslagna ansökningar. 7) Åt stödtagaren outbetalda, inte indrivna och inte utmätta stöd (RAP00301) för åren GRANSKNINGSPROTOKOLL Över granskningen uppgörs ett protokoll (enligt bilaga 2), varav skall framgå: 1) Metod med vilken de granskade stödansökningarna har utvalts samt en kort beskrivning av granskningsmetoderna 2) Allmänna iakttagelser om behandlingen av de olika stöden i kommunen 3) Brister som påvisats i dataskyddet och datasekretessen i kommunen eller i kommunprogrammet 4) Alla granskade gårdar och stöden som granskats (lägenhetssignum) 5) De åtgärder som skall vidtagas för att rätta till bristerna samt datum när kommunen bör ha vidtagit åtgärder 6) Anhållan on genmäle till kommunen på övervakningsprotokollet 7) Vem som har utfört granskningen, granskningsdatum och underskrift I separata bilagor till protokollet registreras de brister och fel som konstaterats ansökningarna samt de åtgärder som skall vidtas på grund av dem (se bilaga 2.).

6 6 Granskningsprotokollet säkerställs av den person som på landsbygdsavdelningen har förmansansvar. Kopiorna på granskningsprotokollen med bilagor skickas tillkännedom till kontrollenheten samt till kommunens landsbygdsmyndighet. Landsbygdsavdelningarna arkiverar originalen av granskningsprotokollen på ett ansvarsfullt sätt. Till kontrollenheten skickas en excel-fil med sammandrag på alla av landsbygdsavdelningen uppgjorda kommunövervakningar enligt tidtabellen i punkt 4.1. I den aktuella filen samlas alla anmärkningar som är relaterade till de granskade stödansökningarna. Syftet med filen är att underlätta uppgörandet av ett riksomfattande sammandrag. 6. UPPFÖLJNINGEN AV KOMMUNGRANSKNINGARNA Landsbygdsavdelningarna följer med att kommunerna verkställer åtgärderna som finns i granskningsprotokollet. Landsbygdsavdelningarna ansvarar för att kommunerna gett genmäle på övervakningsprotokollet inom utsatt tid. Kopior på kommunernas genmäle skall skickas till kontrollenheten. Landsbygdsavdelningarna rapporterar skriftligt åt kontrollenheten ifall kommunen låtit bli att verkställa de åtgärder som föreskrivits i granskningsprotokollet senast IKRAFTTRÄDANDE OCH STADGANDEN OM ÖVERFÖRING Detta cirkulär träder ikraft den 15 december Åtgärder som verkställigheten av cirkuläret förutsätter kan vidtas innan det träder ikraft. Jord- och skogsbruksminister Kalevi Hemilä Överinspektör Mikael Karell

7 BILAGOR Antalet granskade kommuner BILAGA 1 Protokoll över kommungranskningen BILAGA 2 Anmärkningar och koder för kommungranskningarna 2000 (excel-filer) BILAGA 3 Landsbygdsavdelningarnas uppföljningsblankett på kommungranskningen (excel-fil) Bilaga 4 Kommungranskningarnas anmärkningar (excel-filer) Bilaga 5 7 FÖR KÄNNEDOM Kommunernas landsbygdsmyndigheter Jord- och skogsbruksministeriets enhet för stödpolitik Jord- och skogsbruksministeriets trädgårdsenhet Jord- och skogsbruksministeriets informationstjänstcentral Jord- och skogsbruksministeriets enhet för intern revision

JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET CIRKULÄR Nr 82/02 Dnr 3352/01/

JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET CIRKULÄR Nr 82/02 Dnr 3352/01/ JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET CIRKULÄR Nr 82/02 Dnr 3352/01/2002 5.11.2002 Giltighetstid 11.11.2002 tills vidare Landsbygdsavdelningarna vid arbetskrafts- och näringscentralerna Länsstyrelsen på Åland

Läs mer

JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET CIRKULÄR Nr 95/00 Jordbruksavdelningen 15.9.2000 Dnr 3080/01/2000

JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET CIRKULÄR Nr 95/00 Jordbruksavdelningen 15.9.2000 Dnr 3080/01/2000 JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET CIRKULÄR Nr 95/00 Jordbruksavdelningen 15.9.2000 Dnr 3080/01/2000 Kommunernas landsbygdsnäringsmyndigheter Landsbygdsavdelningarna vid arbetskrafts- och näringscentralerna

Läs mer

JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET Nr 136/00 Dnr 4590/522/2000 22.12.2000

JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET Nr 136/00 Dnr 4590/522/2000 22.12.2000 JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET FÖRORDNING Nr 136/00 Dnr 4590/522/2000 22.12.2000 Giltighetstid 2.1.2001- tills vidare Bemyndigande Lagen om nationella stöd till jordbruket och trädgårdsodlingen (1059/1994)

Läs mer

JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET Nr 3/04 Dnr 130/01/

JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET Nr 3/04 Dnr 130/01/ JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET FÖRORDNING Nr 3/04 Dnr 130/01/2004 21.1.2004 Giltighetstid 28.1.2004 tills vidare Bemyndigande 11 lagen om verkställighet av Europeiska gemenskapens gemensamma jordbrukspolitik

Läs mer

JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET Nr 4 /03 Dnr 386/01/

JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET Nr 4 /03 Dnr 386/01/ JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET FÖRORDNING Nr 4 /03 Dnr 386/01/2003 31.1.2003 Giltighetstid 29.2.2003 tills vidare Bemyndigande Lagen om verkställighet av Europeiska gemenskapens gemensamma jordbrukspolitik

Läs mer

JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET Nr 49/02 Dnr 1885/521/

JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET Nr 49/02 Dnr 1885/521/ JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET FÖRORDNING Nr 49/02 Dnr 1885/521/2002 5.6.2002 Giltighetstid 12.6.2002 tills vidare Bemyndigande 11 lagen om verkställighet av Europeiska (1100/1994); 13 lagen om förfarandet

Läs mer

JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET FÖRORDNING Nr 80/00

JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET FÖRORDNING Nr 80/00 JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET FÖRORDNING Nr 80/00 Datum Dnr 11.8.2000 1971/00/2000 Ikraftträdelse och giltighetstid 1.9.2000 - tills vidare Stadganden om bemyndigande: Lagen om verkställighet av Europeiska

Läs mer

Dnr 1456/22/2010 Avdelningen för finansförvaltning Författningsnummer 59/10 Enheten för utbetalning av stöd

Dnr 1456/22/2010 Avdelningen för finansförvaltning Författningsnummer 59/10 Enheten för utbetalning av stöd 15.9.2010 Dnr 1456/22/2010 Avdelningen för finansförvaltning Författningsnummer 59/10 Enheten för utbetalning av stöd Kommunernas landsbygdsnäringsmyndigheter ELY-centralerna Betalning av miljöstöd för

Läs mer

RP 17/2008 rd. jordbruk, stöd för djurens välbefinnande. I denna proposition föreslås att lagen om. kompensationsbidrag och miljöstöd för jordbruket

RP 17/2008 rd. jordbruk, stöd för djurens välbefinnande. I denna proposition föreslås att lagen om. kompensationsbidrag och miljöstöd för jordbruket Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om kompensationsbidrag, miljöstöd för jordbruket samt om vissa andra stöd som har samband med förbättrande av miljöns och

Läs mer

Landsbygdsverkets föreskriftssamling 38/10

Landsbygdsverkets föreskriftssamling 38/10 LANDSBYGDSVERKET FÖRESKRIFT Avdelningen för landsbygdsnäringar PB 256 00101 HELSINGFORS Datum 29.4.2010 Dnr 760/22/2010 Landsbygdsverkets föreskriftssamling 38/10 Bemyndigande: Lag om verkställighet av

Läs mer

JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET CIRKULÄR Nr 61/00 Jordbruksavdelningen Dnr 1974/01/2000

JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET CIRKULÄR Nr 61/00 Jordbruksavdelningen Dnr 1974/01/2000 JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET CIRKULÄR Nr 61/00 Jordbruksavdelningen 16.5.2000 Dnr 1974/01/2000 Kommunernas landsbygdsnäringsmyndigheter Landsbygdsavdelningarna vid arbetskrafts- och näringscentralerna

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING 2001 Utgiven i Helsingfors den 19 september 2001 Nr 794 798 INNEHÅLL Nr Sidan 794 Statsrådets förordning om ändring av 1 statsrådets förordning om ikraftträdande av lagen om

Läs mer

FORESKRIFT Nr 32/16 Ärendenr 920/ / Giltighetstid Betalningstid

FORESKRIFT Nr 32/16 Ärendenr 920/ / Giltighetstid Betalningstid FORESKRIFT Nr 32/16 Ärendenr 920/03.03.00/2016 30.05.2016 Giltighetstid 31.5-14.10.2016 Betalningstid 3.6.-14.10.2016 Bemyndigande: Lag om verkställighet av jordbruksstöd (192/2013) 19 2 mom. Motsvarande

Läs mer

Landsbygdsverket föreskriver med stöd av 45, 46 och 47 i lagen av den 17 januari 2014 om stödjande av landsbygdens utveckling (28/2014):

Landsbygdsverket föreskriver med stöd av 45, 46 och 47 i lagen av den 17 januari 2014 om stödjande av landsbygdens utveckling (28/2014): 1(5) FÖRESKRIFT Nr 53/15 Dnr 1189/54/2015 Giltighetstid 2.7.2015-31.12.2023 LANDSBYGDSVERKETS FÖRESKRIFT OM ANSÖKAN OM UTBETALNING AV STÖD FÖR UTVECKLINGSPROJEKT, FÖRETAGSSTÖD FÖR LANDSBYGDEN OCH VERKSAMHETSPENNING

Läs mer

JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET Nr 62/05 Dnr 3635/01/

JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET Nr 62/05 Dnr 3635/01/ JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET FÖRORDNING Nr 62/05 Dnr 3635/01/2005 30.8.2005 Giltighetstid 7.9.2005-tills vidare Bemyndigande Lag om finansiering av landsbygdsnäringar (329/1999, ändr. 44/2000) 11 4

Läs mer

1 JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET ÖRORDNING Nr 99/01 7.1.2002 4575/00/2001. Ikraftträdande och giltighetstid 10.1.

1 JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET ÖRORDNING Nr 99/01 7.1.2002 4575/00/2001. Ikraftträdande och giltighetstid 10.1. 1 JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET ÖRORDNING Nr 99/01 Datum Dnr 7.1.2002 4575/00/2001 Ikraftträdande och giltighetstid 10.1.2002 - tillsvidare Upphäver jord- och skogsbruksministeriets förordning om de

Läs mer

Betalning av miljöspecialstöd för jordbruket år 2010

Betalning av miljöspecialstöd för jordbruket år 2010 Avdelningen för finansförvaltning 15.9.2010 1457/22/2010 Enheten för utbetalning av stöd Författningsnummer 60/10 ELY-centralerna Betalning av miljöspecialstöd för jordbruket år 2010 Landsbygdsverkets

Läs mer

Avdelningen för landsbygdsnäringar PB 405 60101 SEINÄJOKI Datum 26.4.2013 Dnr 1091/54/2013. Landsbygdsverkets föreskriftssamling 26/13.

Avdelningen för landsbygdsnäringar PB 405 60101 SEINÄJOKI Datum 26.4.2013 Dnr 1091/54/2013. Landsbygdsverkets föreskriftssamling 26/13. LANDSBYGDSVERKET FÖRESKRIFT Avdelningen för landsbygdsnäringar PB 405 60101 SEINÄJOKI Datum 26.4.2013 Dnr 1091/54/2013 Landsbygdsverkets föreskriftssamling 26/13 Bemyndigande: Lag om verkställighet av

Läs mer

JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET FÖRESKRIFT Nr 16/17

JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET FÖRESKRIFT Nr 16/17 JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET FÖRESKRIFT Nr 16/17 20.12.2017 Dnr 2020/01.04//2017 Giltighetstid 1.1.2018 - tills vidare Upphäver föreskrift dnr 145/01.04/2017, 31.1.2017 Bemyndigande Skogslagen (1093/1996),

Läs mer

LANDSBYGDSVERKETS FÖRESKRIFT OM ANSÖKNINGSTIDER FÖR NATIONELLA STÖD 2012

LANDSBYGDSVERKETS FÖRESKRIFT OM ANSÖKNINGSTIDER FÖR NATIONELLA STÖD 2012 LANDSBYGDSVERKET FÖRESKRIFT Avdelningen för landsbygdsnäringar PB 405 60101 SEINÄJOKI Datum 2.2.2012 Dnr 18/22/2012 Landsbygdsverkets föreskriftssamling Nr 1/12 Bemyndigande: Lag om nationella stöd till

Läs mer

JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET Nr 20/05 Dnr 1305/01/2005 17.3.2005

JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET Nr 20/05 Dnr 1305/01/2005 17.3.2005 JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET FÖRORDNING Nr 20/05 Dnr 1305/01/2005 17.3.2005 Giltighetstid 23.3.2005 - tills vidare Bemyndigande 11 lagen om verkställighet av Europeiska gemenskapens gemensamma jordbrukspolitik

Läs mer

JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET Nr 24/06 Dnr 1470/01/

JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET Nr 24/06 Dnr 1470/01/ JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET FÖRORDNING Nr 24/06 Dnr 1470/01/2006 17.3.2006 Giltighetstid 22.3.2006 tills vidare Bemyndigande 11 i lagen om verkställighet av Europeiska gemenskapens gemensamma jordbrukspolitik

Läs mer

Protokoll fört vid enskild föredragning Näringsavdelningen Fiskeribyrån, N30

Protokoll fört vid enskild föredragning Näringsavdelningen Fiskeribyrån, N30 PROTOKOLL Nummer 26 27.10.2015 Sammanträdesdatum Protokoll fört vid enskild föredragning Näringsavdelningen Fiskeribyrån, N30 Beslutande Föredragande Justerat Vicelantråd Roger Nordlund Byråchef Jenny

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING 2001 Utgiven i Helsingfors den 26 september 2001 Nr 802 806 INNEHÅLL Nr Sidan 802 Inrikesministeriets förordning om rengöring av ventilationskanaler och ventilationsanordningar

Läs mer

Lantbrukets energiprogram 2010-2016 21.1.2010

Lantbrukets energiprogram 2010-2016 21.1.2010 Lantbrukets energiprogram 2010-2016 21.1.2010 Vad är det frågan om? Lantbukets energiprogram är ett energieffektivitetsavtal inom ramen för jord- och skogsbruksministeriets verksamhetsområde under perioden

Läs mer

JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET CIRKULÄR Nr 57/00 Jordbruksavdelningen

JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET CIRKULÄR Nr 57/00 Jordbruksavdelningen JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET CIRKULÄR Nr 57/00 Jordbruksavdelningen Datum Dnr 19.5.2000 1890/01/2000 Arbetskrafts- och näringscentralerna Länsstyrelse på Åland Bemyndigande: Lagen om genomförande av

Läs mer

JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET FÖRESKRIFT Nr 17/17

JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET FÖRESKRIFT Nr 17/17 JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET FÖRESKRIFT Nr 17/17 20.12.2017 Dnr 2021/01.04/2017 Giltighetstid 1.1.2018 - tills vidare Upphäver föreskriften dnr 146/01.04/2017, 31.1.2017 Bemyndigande Temporär lag om

Läs mer

FÖRESKRIFT Nr 20/08 Dnr 768/22/2008

FÖRESKRIFT Nr 20/08 Dnr 768/22/2008 FÖRESKRIFT Nr 20/08 Dnr 768/22/2008 Giltighetstid 11.4.2008-31.12.2015 Bemyndigande Lag om stöd för utveckling av landsbygden (1443/2006) 35, 37 och 38 Motsvarande EG-rättsakter Rådets förordning (EG)

Läs mer

MOTIVERINGSPROMEMORIA ÖVER KOMMUNIKATIONSVERKETS FÖRESKRIFT OM GRANSKNINGAR AV TELEFÖRETAGS KOSTNADSREDOVISNINGSSYSTEM (56 A/2009 M)

MOTIVERINGSPROMEMORIA ÖVER KOMMUNIKATIONSVERKETS FÖRESKRIFT OM GRANSKNINGAR AV TELEFÖRETAGS KOSTNADSREDOVISNINGSSYSTEM (56 A/2009 M) Kommunikationsverket 1 (5) MOTIVERINGSPROMEMORIA ÖVER KOMMUNIKATIONSVERKETS FÖRESKRIFT OM GRANSKNINGAR AV TELEFÖRETAGS KOSTNADSREDOVISNINGSSYSTEM (56 A/2009 M) 1. LAGSTIFTNING Kommunikationsverket kan

Läs mer

Landsbygdsverkets föreskriftssamling

Landsbygdsverkets föreskriftssamling FÖRESKRIFT Datum 2.2.2015 Dnr 106/54/2014 Landsbygdsverkets föreskriftssamling Nr 3/15 Bemyndigande: Lag om verkställighet av jordbruksstöd (192/2013) 13 3 mom., 15 2 mom., 18 2 mom. Giltighetstid: 3.2.2015

Läs mer

Protokoll fört vid enskild föredragning Näringsavdelningen Fiskeribyrån, N30

Protokoll fört vid enskild föredragning Näringsavdelningen Fiskeribyrån, N30 PROTOKOLL Nummer 24 9.10.2015 Sammanträdesdatum Protokoll fört vid enskild föredragning Näringsavdelningen Fiskeribyrån, N30 Beslutande Föredragande Justerat Vicelantråd Roger Nordlund Finansieringshandläggare

Läs mer

Jord- och skogsbruksministeriets förordning om bekämpning av TSE hos får och getter

Jord- och skogsbruksministeriets förordning om bekämpning av TSE hos får och getter JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET FÖRORDNING nr 25/2013 Datum Dnr 2.12.2013 2303/14/2013 Ikraftträdande och giltighetstid 1.1.2014 -tillsvidare Upphäver Jord- och skogsbruksministeriets förordning om bekämpning

Läs mer

Jord- och skogsbruksministeriets förordning om bekämpning av BSE hos nötkreatur

Jord- och skogsbruksministeriets förordning om bekämpning av BSE hos nötkreatur JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET FÖRORDNING nr Datum 6/VLA/2007 Dnr 1.6.2007 959/01/2007 Ikraftträdelse- och giltighetstid 1.7.2007 -tillsvidare Upphäver Jord- och skogsbruksministeriets veterinär- och

Läs mer

TILLVERKARENS ANMÄLAN OM RISKSITUATION I SAMBAND MED PRODUKTER OCH UTRUSTNING FÖR HÄLSO- OCH SJUKVÅRD

TILLVERKARENS ANMÄLAN OM RISKSITUATION I SAMBAND MED PRODUKTER OCH UTRUSTNING FÖR HÄLSO- OCH SJUKVÅRD ANVISNING 5/2005 20.12.2005 Dnro 1903/01/2005 TILLVERKARENS ANMÄLAN OM RISKSITUATION I SAMBAND MED PRODUKTER OCH UTRUSTNING FÖR HÄLSO- OCH SJUKVÅRD Fullmaktsbestämmelser Lagen om produkter och utrustning

Läs mer

2. Uppgörande av ansökan om utbetalning på initiativ av projektets verkställare

2. Uppgörande av ansökan om utbetalning på initiativ av projektets verkställare 3.7.2008 Bilaga 11 ANVISNING OM ANSÖKNINGAR OM UTBETALNING 1. Allmänt Projektets totalkostnader är godkända i finansieringsbeslutet och i den godkända projektplanen. I finansieringsbeslutet har även uppställts

Läs mer

Protokoll fört vid enskild föredragning Näringsavdelningen Fiskeribyrån, N3

Protokoll fört vid enskild föredragning Näringsavdelningen Fiskeribyrån, N3 PROTOKOLL Nummer 1 9.1.2018 Sammanträdesdatum Protokoll fört vid enskild föredragning Näringsavdelningen Fiskeribyrån, N3 Beslutande Föredragande Justerat Vicelantråd Camilla Gunell Byråchef Jenny Eklund-Melander

Läs mer

Bilaga 10 ANVISNING OM FÖRVALTNING AV PROJEKT ÖVER LANDSKAPSGRÄNSERNA

Bilaga 10 ANVISNING OM FÖRVALTNING AV PROJEKT ÖVER LANDSKAPSGRÄNSERNA 3.7.2008 Bilaga 10 ANVISNING OM FÖRVALTNING AV PROJEKT ÖVER LANDSKAPSGRÄNSERNA I Fastlandsfinland genomförs fyra regionala ERUF-åtgärdsprogram (Södra, Västra, Norra och Östra Finlands program). Dessutom

Läs mer

12.8.2008 Bilaga 5 ANVISNING OM STARTMÖTEN. Allmänt

12.8.2008 Bilaga 5 ANVISNING OM STARTMÖTEN. Allmänt 12.8.2008 Bilaga 5 ANVISNING OM STARTMÖTEN Allmänt Anvisningen om startmöten är uppgjord för att stöda verkställaren, finansiären samt projektets målsättningar och resultat. Startmötet är i idealfallet

Läs mer

Avdelningen för landsbygdsnäringar PB SEINÄJOKI Datum Dnr 520/22/2012. Landsbygdsverkets föreskriftssamling 19/12.

Avdelningen för landsbygdsnäringar PB SEINÄJOKI Datum Dnr 520/22/2012. Landsbygdsverkets föreskriftssamling 19/12. LANDBYGDSVERKET FÖRESKRIFT Avdelningen för landsbygdsnäringar PB 405 60101 SEINÄJOKI Datum 26.4.2012 Dnr 520/22/2012 Landsbygdsverkets föreskriftssamling 19/12 Bemyndigande: Lag om verkställighet av Europeiska

Läs mer

ÅLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

ÅLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING ÅLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING 2009 Nr 12 Nr 12 ÅLANDS LANDSKAPSREGERINGS BESLUT om kompensationsbidragets nationella tilläggsdel år 2009 Utfärdat i Mariehamn den 3 mars 2009 Med stöd av 9 och 26 landskapslagen

Läs mer

Föreskrift 1/2010 1/(8)

Föreskrift 1/2010 1/(8) Föreskrift 1/2010 1/(8) Anmälan, som bör göras av tillverkaren vid risksituationer berörande hälso- och sjukvårdsprodukter och -utrustning Bemyndigande Målgrupper Giltighetstid Lagen om produkter och utrustning

Läs mer

Jord- och skogsbruksministeriets förordning om veterinärernas bokföring över medicinsk behandling

Jord- och skogsbruksministeriets förordning om veterinärernas bokföring över medicinsk behandling JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET FÖRORDNING nr 8/VLA/2008 Datum Dnr 16.12.2008 2843/01/2008 Ikraftträdande 1.1.2009 Bemyndigande Lag om medicinsk behandling av djur (617/1997) 44 Läkemedelslag (395/1987,

Läs mer

GDPR dataskydd. vid Alandica Kultur & Kongress. (för personal, kunder och samarbetspartners)

GDPR dataskydd. vid Alandica Kultur & Kongress. (för personal, kunder och samarbetspartners) dataskydd vid Alandica Kultur & Kongress (för personal, kunder och samarbetspartners) 25.05.2018 Alandicas beredskap för GDPR Från och med 25.5.2018 börjar EU:s nya dataskyddsförordning GDPR (General Data

Läs mer

JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET FÖRORDNING Nr 34/03

JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET FÖRORDNING Nr 34/03 JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET FÖRORDNING Nr 34/03 Datum Dnr 16.4.2003 1693/01/2003 Ikraftträdelse- och giltighetstid 1.7.2003 tills vidare Bemyndigande 4 1 mom. lagen om handel med utsäde (728/2000)

Läs mer

vid Geritrim vård- och rehabiliteringsenhet

vid Geritrim vård- och rehabiliteringsenhet 2018-05-25 GDPR dataskydd vid Geritrim vård- och rehabiliteringsenhet (för personal, kunder och samarbetspartners) Tony Westerlund DATASKYDDSOMBUD Geritrim beredskap för GDPR Från och med 25.5.2018 börjar

Läs mer

BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER MED DEN BERÖRDAS SAMTYCKE

BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER MED DEN BERÖRDAS SAMTYCKE DATAOMBUDSMANNENS BYRÅ BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER MED DEN BERÖRDAS SAMTYCKE Uppdaterad 27.07.2010 www.tietosuoja.fi BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER MED DEN BERÖRDAS SAMTYCKE I personuppgiftslagen (523/1999)

Läs mer

Allmänna principer för beviljande av understöd och stipendier

Allmänna principer för beviljande av understöd och stipendier beviljande av understöd och stipendier Träder i kraft 1.1.2018 Godkänt av Stadsstyrelsen 11.12.2017 VD/10147/02.03.01.03/2017 2/8 INNEHÅLL ALLMÄNNA PRINCIPER FÖR BEVILJANDE AV STADENS UNDERSTÖD... 3 Tillämpningsområde

Läs mer

Konsekvensutredning. Boverkets föreskrifter om stöd till nationella projekt för utveckling av tillämpning av planoch bygglagen (2010:900)

Konsekvensutredning. Boverkets föreskrifter om stöd till nationella projekt för utveckling av tillämpning av planoch bygglagen (2010:900) Konsekvensutredning Boverkets föreskrifter om stöd till nationella projekt för utveckling av tillämpning av planoch bygglagen (2010:900) Titel: Konsekvensutredning - Boverkets föreskrifter om stöd till

Läs mer

LANDSBYGDSVERKETS FÖRESKRIFT OM ÄNDRING AV LANDSBYGDSVERKETS FÖRESKRIFT OM ANSÖKNINGSTIDER FÖR NATIONELLA STÖD 2014

LANDSBYGDSVERKETS FÖRESKRIFT OM ÄNDRING AV LANDSBYGDSVERKETS FÖRESKRIFT OM ANSÖKNINGSTIDER FÖR NATIONELLA STÖD 2014 FÖRESKRIFT Datum 7.5.2014 Dnr 3455/54/2014 Landsbygdsverkets föreskriftssamling Nr 33/14 Bemyndigande: Lag om verkställighet av jordbruksstöd (192/2013) 15 2 mom. Giltighetstid: 7.5.2014 - tills vidare

Läs mer

VIPU ANVÄNDARENS ANVISNING ELEKTRONISK STÖDANSÖKAN 2014 NATIONELLA HUSDJURSTÖDETS FÖRSKOTT

VIPU ANVÄNDARENS ANVISNING ELEKTRONISK STÖDANSÖKAN 2014 NATIONELLA HUSDJURSTÖDETS FÖRSKOTT VIPU ANVÄNDARENS ANVISNING ELEKTRONISK STÖDANSÖKAN 2014 NATIONELLA HUSDJURSTÖDETS FÖRSKOTT Innehåll 1 Allmänt om tillämpningen... 3 1.1 Krav på maskinvara... 3 1.2 Användarrättigheter och inloggningsalternativ...

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: telefax:

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: telefax: Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46 ISSN 1102-0970 Föreskrifter om ändring i Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS

Läs mer

JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET FÖRESKRIFT Nr 1/12

JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET FÖRESKRIFT Nr 1/12 JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET FÖRESKRIFT Nr 1/12 31.1.2012 Dnr 273/14/2012 Giltighetstid 1.2.2012- tills vidare Upphäver föreskrift Dnr 495/14/2011, 15.2.2011 Bemyndigande Skogslagen (1093/1996), 24

Läs mer

JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET CIRKULÄR Nr 18/02 Jordbruksavdelningen Datum 22.3.2002 Dnr 1134/01/2002

JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET CIRKULÄR Nr 18/02 Jordbruksavdelningen Datum 22.3.2002 Dnr 1134/01/2002 JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET CIRKULÄR Nr 18/02 Jordbruksavdelningen Datum 22.3.2002 Dnr 1134/01/2002 Arbetskrafts- och näringscentraler Länsstyrelsen i landskapet Åland Giltighetstid 27.3.2002 - tills

Läs mer

Jord- och skogsbruksministeriets förordning om bekämpning av bovin tuberkulos

Jord- och skogsbruksministeriets förordning om bekämpning av bovin tuberkulos JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET FÖRORDNING nr 27/2013 Datum Dnr 2.12.2013 2305/14/2013 Ikraftträdande och giltighetstid 1.1.2014 tillsvidare Upphäver Jord- och skogsbruksministeriets veterinär- och livsmedelsavdelnings

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46 Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46 ISSN 1102-0970 Statens jordbruksverks föreskrifter om företagsstöd och projektstöd

Läs mer

Rådets beslut (1999/753/EG) 6

Rådets beslut (1999/753/EG) 6 Rådets beslut (1999/753/EG) 6 Avdelning II Handel AVSNITT A ALLMÄNT Artikel 5 Frihandelsområde 1. Gemenskapen och Sydafrika är överens om att upprätta ett frihandelsområde i enlighet med bestämmelserna

Läs mer

Verkskansliet Datum Dnr RA 230-2011/4207 2011-09-15 Ulrika Sturesdotter Andersson

Verkskansliet Datum Dnr RA 230-2011/4207 2011-09-15 Ulrika Sturesdotter Andersson PM Verkskansliet Datum Dnr RA 230-2011/4207 2011-09-15 Ulrika Sturesdotter Andersson Gallring av EU-revisionsunderlag Riksarkivet får ibland frågor om hur myndigheterna ska hantera handlingar som kan vara

Läs mer

Barnfonden Insamlingsstiftelse. Organisationsnummer 846003-9020. Har vid sammanträde den 23 februari 2015 beslutat fastställa denna

Barnfonden Insamlingsstiftelse. Organisationsnummer 846003-9020. Har vid sammanträde den 23 februari 2015 beslutat fastställa denna Sida 1 av 5 Barnfonden Insamlingsstiftelse Organisationsnummer 846003-9020 Har vid sammanträde den 23 februari 2015 beslutat fastställa denna INSTRUKTION FÖR GENERALSEKRETERAREN MED INSTRUKTION FÖR DEN

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 23 december 2014 1187/2014 Lag om ändring av lagen om strukturstöd till jordbruket Utfärdad i Helsingfors den 19 december 2014 I enlighet med riksdagens

Läs mer

HELSINGFORS STAD ANSÖKAN OM UNDERSTÖD 1 (6) Samfund Myndighet till vilken ansökningen riktas Datum För år

HELSINGFORS STAD ANSÖKAN OM UNDERSTÖD 1 (6) Samfund Myndighet till vilken ansökningen riktas Datum För år HELSINGFORS STAD ANSÖKAN OM UNDERSTÖD 1 (6) Myndighet till vilken ansökningen riktas Datum För år Studera de separata anvisningarna för ifyllande av blanketten på sidorna 5-6 som utgör bilaga till denna

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: telefax:

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: telefax: Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46 ISSN 1102-0970 Föreskrifter om ändring i Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS

Läs mer

BILAGA OM BEHANDLINGEN AV PERSONUPPGIFTER

BILAGA OM BEHANDLINGEN AV PERSONUPPGIFTER 1 (5) BILAGA OM BEHANDLINGEN AV PERSONUPPGIFTER 1 Inledning 2 Personuppgifter som behandlas Den här bilagan om behandlingen av personuppgifter ( Bilaga ) är en icke avskiljbar del av användningsvillkoren

Läs mer

RP 112/1996 rd. Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av fastighetsregisterlagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

RP 112/1996 rd. Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av fastighetsregisterlagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 112/1996 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av fastighetsregisterlagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås att fastighetsregisterlagen

Läs mer

Ansökan om verksamhetsbidrag för entreprenörskap i skolan/statsbidrag till organisationer 2014

Ansökan om verksamhetsbidrag för entreprenörskap i skolan/statsbidrag till organisationer 2014 Utvecklingsavdelningen 2013-10-25 Dnr 2013:422 1 (5) Ansökan om verksamhetsbidrag för entreprenörskap i skolan/statsbidrag till organisationer 2014 Det här dokumentet innehåller information för organisationer

Läs mer

Protokoll fört vid enskild föredragning Näringsavdelningen Fiskeribyrån, N30

Protokoll fört vid enskild föredragning Näringsavdelningen Fiskeribyrån, N30 PROTOKOLL Nummer 18 20.8.2015 Sammanträdesdatum Protokoll fört vid enskild föredragning Näringsavdelningen Fiskeribyrån, N30 Beslutande Föredragande Justerat Minister Fredrik Karlström Finansieringshandläggare

Läs mer

Protokoll fört vid enskild föredragning Näringsavdelningen Fiskeribyrån, N30

Protokoll fört vid enskild föredragning Näringsavdelningen Fiskeribyrån, N30 PROTOKOLL Nummer 15 18.6.2015 Sammanträdesdatum Protokoll fört vid enskild föredragning Näringsavdelningen Fiskeribyrån, N30 Beslutande Föredragande Justerat Minister Fredrik Karlström Finansieringshandläggare

Läs mer

Jord- och skogsbruksministeriets förordning om bekämpning av Aujeszkys sjukdom

Jord- och skogsbruksministeriets förordning om bekämpning av Aujeszkys sjukdom JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET FÖRORDNING nr 18/2013 Datum Dnr 2.12.2013 2296/14/2013 Ikraftträdande och giltighetstid 1.1.2014 tillsvidare Upphäver Jord- och skogsbruksministeriets veterinär- och livsmedelsavdelnings

Läs mer

Jord- och skogsbruksministeriets förordning om bekämpning av elakartad lungsjuka hos nötkreatur

Jord- och skogsbruksministeriets förordning om bekämpning av elakartad lungsjuka hos nötkreatur JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET FÖRORDNING nr 21/2013 Datum Dnr 2.12.2013 2299/21/2013 Ikraftträdande och giltighetstid 1.1.2014 tillsvidare Ändrar/Upphäver Bemyndigande 20 3 mom., 22 3 mom., 23 4 mom.,

Läs mer

2. Föreslagna ändringar

2. Föreslagna ändringar Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till ändring av hänvisningsbestämmelserna i vissa lagar som hör till jord- och skogsbruksministeriets förvaltningsområde så att de hänvisar till förvaltningslagen

Läs mer

1. Omfattning. 2. Förutsättningar

1. Omfattning. 2. Förutsättningar Rekommendation angående dels information till kunder med anledning av lagen (1999:268) om betalningsöverföringar till och från andra stater inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet dels EG-förordningen

Läs mer

HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 207/2001 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om finansiering av landsbygdsnäringar PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås att

Läs mer

JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET FÖRORDNING Nro 79/05

JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET FÖRORDNING Nro 79/05 JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET FÖRORDNING Nro 79/05 Datum Dnr 9.12.2005 5329/01/2005 Ikraftträdelse- och giltighetstid 1.1.2006 - tills vidare Upphävs Jord- och skogsbruksministeriets förordning om härstamningsbevis

Läs mer

Stödberäkning Katja Anttila ICT-enheten för jordbrukarstöd

Stödberäkning Katja Anttila ICT-enheten för jordbrukarstöd Stödberäkning Katja Anttila ICT-enheten för jordbrukarstöd Stödberäkningshelheten Stödberäkning Gamla Stödtillämpningen Vipuberäkning Comms- Proxy: hantering Kimalle Stödberäkning (gamla) Beräkning med

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING 2002 Utgiven i Helsingfors den 22 maj 2002 Nr 370 373 INNEHÅLL Nr Sidan 370 Lag om godkännande av vissa bestämmelser i Europa-Medelhavsavtalet med Jordanien... 2807 371 Republikens

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 23 december 2014 1176/2014 Lag om ändring av lagen om stödjande av landsbygdens utveckling Utfärdad i Helsingfors den 19 december 2014 I enlighet

Läs mer

Landsbygdsverkets föreskriftssamling 28/11. Förteckning över rättsakter:

Landsbygdsverkets föreskriftssamling 28/11. Förteckning över rättsakter: LANDBYGDSVERKET FÖRESKRIFT Avdelningen för landsbygdsnäringar PB 405 60101 SEINÄJOKI Datum 29.4.2011 Dnr 646/22/2011 Landsbygdsverkets föreskriftssamling 28/11 Bemyndigande: Lag om verkställighet av Europeiska

Läs mer

Jord- och skogsbruksministeriets förordning om bekämpning av brucellos

Jord- och skogsbruksministeriets förordning om bekämpning av brucellos JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET FÖRORDNING nr 19/2013 Datum Dnr 2.12.2013 2297/14/2013 Ikraftträdande och giltighetstid 1.1.2014 tillsvidare Upphäver beslut om bekämpning av bovin brucellos (14/VLA/95)

Läs mer

Bilaga till konsekvensutredning av förslag till Statens jordbruksverks föreskrifter om företagsstöd och projektstöd inom landsbygdsprogrammet

Bilaga till konsekvensutredning av förslag till Statens jordbruksverks föreskrifter om företagsstöd och projektstöd inom landsbygdsprogrammet Dnr 3.2.16-1559/14 2014-05-22 Landsbygdsutvecklingsenheten Bilaga till konsekvensutredning av förslag till Statens jordbruksverks föreskrifter om företagsstöd och projektstöd inom landsbygdsprogrammet

Läs mer

HELSINGFORS STAD ANSÖKAN OM UNDERSTÖD 1 (6) Samfund Myndighet till vilken ansökningen riktas Datum För år

HELSINGFORS STAD ANSÖKAN OM UNDERSTÖD 1 (6) Samfund Myndighet till vilken ansökningen riktas Datum För år HELSINGFORS STAD ANSÖKAN OM UNDERSTÖD 1 (6) Myndighet till vilken ansökningen riktas Datum För år Studera de separata anvisningarna för ifyllande av blanketten på sidorna 5-6 som utgör bilaga till denna

Läs mer

Revisionsrapport. Löpande granskning 2009

Revisionsrapport. Löpande granskning 2009 Revisionsrapport Naturvårdsverket 106 48 Stockholm Datum Dnr 2010-01-29 32-2009-0586 Löpande granskning 2009 Riksrevisionen har som ett led i den årliga revisionen av Naturvårdsverket (NV) bl.a. granskat

Läs mer

Jord- och skogsbruksministeriets förordning

Jord- och skogsbruksministeriets förordning Jord- och skogsbruksministeriets förordning om överföring av referenskvantiteter för mejerimjölk Given i Helsingfors den 31 mars 2000 I enlighet med jord- och skogsbruksministeriets beslut föreskrivs med

Läs mer

Statsrådets förordning om främjande av livsmedelskedjans verksamhet

Statsrådets förordning om främjande av livsmedelskedjans verksamhet Statsrådets förordning om främjande av livsmedelskedjans verksamhet I enlighet med statsrådets beslut föreskrivs med stöd av 8 i statsunderstödslagen (688/2001) och 7 c i lagen om statsbudgeten (423/1988),

Läs mer

Länsstyrelsen i Kronobergs läns hantering av länsstyrelsernas samordnade löneservice

Länsstyrelsen i Kronobergs läns hantering av länsstyrelsernas samordnade löneservice 1 Länsstyrelsen i Kronobergs läns hantering av länsstyrelsernas samordnade löneservice Riksrevisionen har som ett led i den årliga revisionen av Länsstyrelsen i Kronobergs län granskat den av länsstyrelsen

Läs mer

Landskapslag (2006:82) om miljökonsekvensbedömning 1 kap. Allmänna bestämmelser kap. Miljökonsekvensbedömning 3.

Landskapslag (2006:82) om miljökonsekvensbedömning 1 kap. Allmänna bestämmelser kap. Miljökonsekvensbedömning 3. Landskapslag (2006:82) om miljökonsekvensbedömning 2006:082 Landskapslag (2006:82) om miljökonsekvensbedömning LL (2006:82) om miljökonsekvensbedömning 1 kap. Allmänna bestämmelser 1. Inledande bestämmelser

Läs mer

Föreskrift 3/2010 1/(8)

Föreskrift 3/2010 1/(8) Föreskrift 3/2010 1/(8) Kliniska undersökningar med produkter och utrustning för hälso- och sjukvård Bemyndigande Målgrupper Giltighetstid Lagen om produkter och utrustning för hälso- och sjukvård (629/2010/2010),

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om regionalt stödjande av transporter PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås det att giltighetstiden

Läs mer

1 kap. 10 utsökningslagen. Häradenas exekutionsverk, exekutionsavdelningarna vid häradsämbetena, landskapfogdeämbetet i landskapet Åland För kännedom

1 kap. 10 utsökningslagen. Häradenas exekutionsverk, exekutionsavdelningarna vid häradsämbetena, landskapfogdeämbetet i landskapet Åland För kännedom E:\ULO\oskari\stödanvisning.rtf JUSTITIEMINISTERIET ANVISNINGSSAMLING ANVISNING 18.3.2003 3007/36/2001 OM UTMÄTNING AV JORDBRUKSSTÖD Behörighet 1 kap. 10 utsökningslagen Giltighetstid Tillsvidare Upphäver

Läs mer

UTKAST Jord- och skogsbruksministeriets förordning. om bekämpning av TSE hos får och getter

UTKAST Jord- och skogsbruksministeriets förordning. om bekämpning av TSE hos får och getter UTKAST 30.5.2016 Jord- och skogsbruksministeriets förordning om bekämpning av TSE hos får och getter I enlighet med jord- och skogsbruksministeriets beslut föreskrivs med stöd av lagen om djursjukdomar

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 31 december 2014 Lag om stöd för nyskiften Utfärdad i Helsingfors den 30 december 2014 I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs: 1 kap. Allmänna

Läs mer

Ansökan om stöd till utvecklingsprojekt för jämställda offentliga miljöer i städer och tätorter (SFS 2013:1102)

Ansökan om stöd till utvecklingsprojekt för jämställda offentliga miljöer i städer och tätorter (SFS 2013:1102) Läs informationsbroschyren om stöd till utvecklingsprojekt för jämställda offentliga miljöer i städer och tätorter innan du fyller i ansökan. Ansökningsblanketten fylls i på svenska och måste vara Boverket

Läs mer

/DQGVNDSVODJ. 1 kap. $OOPlQQDEHVWlPPHOVHU. 6WlOOQLQJLQRPI UYDOWQLQJHQ

/DQGVNDSVODJ. 1 kap. $OOPlQQDEHVWlPPHOVHU. 6WlOOQLQJLQRPI UYDOWQLQJHQ /DQGVNDSVODJ RP3RVWHQSncODQG 1U 1 kap. $OOPlQQDEHVWlPPHOVHU 1 6WlOOQLQJLQRPI UYDOWQLQJHQ Posten på Åland, nedan kallad Posten, är ett affärsverk underställt landskapsstyrelsen. Posten avgör de ärenden

Läs mer

RIKTLINJE FÖR JOURNALSYSTEM LOGGKONTROLLER I PROCAPITA

RIKTLINJE FÖR JOURNALSYSTEM LOGGKONTROLLER I PROCAPITA 2014-03-14 1 (7) RIKTLINJE FÖR JOURNALSYSTEM LOGGKONTROLLER I PROCAPITA Riktlinjen är ett komplement till den policy som finns kring it-säkerhet i Höganäs kommun. Riktlinjen beskriver hur ansvarsfördelningen

Läs mer

Folksams Kundportal för privatkunder

Folksams Kundportal för privatkunder 1 Folksams Kundportal för privatkunder Avtalsvillkor 25.5.2018 1 Allmänt Folksam Skadeförsäkring Ab:s (senare Folksam eller Tjänsteleverantör) webbtjänst för privatkunder (Kundportal) är en elektronisk

Läs mer

Jord- och skogsbruksministeriets förordning om bekämpning av tuberkulos hos hägnade hjortdjur

Jord- och skogsbruksministeriets förordning om bekämpning av tuberkulos hos hägnade hjortdjur JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET FÖRORDNING nr Datum 22/VLA/2010 Dnr 30.3.2010 3034/14/2009 Ikraftträdelse- och giltighetstid 1.5.2010 tillsvidare Upphäver Jord- och skogsbruksministeriets veterinär- och

Läs mer

S Intern kontroll Regler

S Intern kontroll Regler www.hassleholm.se S Intern kontroll Regler Diarienummer: 2015/342 049 Fastställt den: 2015-09-28 125 Fastställt av: Kommunfullmäktige För revidering ansvarar: Kommunfullmäktige För uppföljning ansvarar:

Läs mer

LANDSKAPSREGERINGENS BESLUT OM STÖDBERÄTTIGANDE UTGIFTER SOM MEDFINANSIERAS AV EUROPEISKA SOCIALFONDEN

LANDSKAPSREGERINGENS BESLUT OM STÖDBERÄTTIGANDE UTGIFTER SOM MEDFINANSIERAS AV EUROPEISKA SOCIALFONDEN LANDSKAPSREGERINGENS BESLUT OM STÖDBERÄTTIGANDE UTGIFTER SOM MEDFINANSIERAS AV EUROPEISKA SOCIALFONDEN Tillämpningsområde och status Vid finansiering av projekt inom ramen för Ålands operativa program

Läs mer

Ansökan om statligt stöd för innovativt byggande av bostäder för unga (SFS 2013:145)

Ansökan om statligt stöd för innovativt byggande av bostäder för unga (SFS 2013:145) Läs informationsbroschyren om stöd för innovativt byggande av bostäder för unga innan du fyller i ansökan. Ansökningsblanketten fylls i på svenska och måste vara Boverket tillhanda senast den 1 augusti

Läs mer

Jord- och skogsbruksministeriets förordning om åtgärder i anslutning till TSE-sjukdomar som gäller slakterier och styckningslokaler

Jord- och skogsbruksministeriets förordning om åtgärder i anslutning till TSE-sjukdomar som gäller slakterier och styckningslokaler JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET FÖRORDNING nr 7/VLA/2009 Datum Dnr 13.5.2009 2781/01/2008 Ikraftträdelse- och giltighetstid 1.6.2009 - tills vidare Upphäver Jord- och skogsbruksministeriets förordning

Läs mer

Jord- och skogsbruksministeriets förordning

Jord- och skogsbruksministeriets förordning 1 Jord- och skogsbruksministeriets förordning om krav som för bekämpning av djursjukdomar ställs på sådan sperma från hästdjur som samlas in för inrikeshandel Utfärdad i Helsingfors den 2014 I enlighet

Läs mer

Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet

Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet 1991L0383 SV 28.06.2007 001.001 1 Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet B RÅDETS DIREKTIV av den 25 juni 1991 om komplettering av

Läs mer