Nyhetsbrev nr 7 Projekt Sájtte

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Nyhetsbrev nr 7 Projekt Sájtte"

Transkript

1 Foto C-J Utsi Nyhetsbrev nr 7 Projekt Sájtte

2 Tiden springer iväg. Vi har under den här perioden inlett det sista projektåret och inser att tiden går fort när man har roligt. När det här nyhetsbrevet kommer ut så har projektet kvar endast ca 5 månader med aktiviteter och vi ska sedan börja knyta ihop säcken för ett stort och spännande projekt. Under hösten har det genomförts en mängd aktiviteter inom de olika projektinsatserna, det berättar vi mer om nedan. Det finns fortfarande möjlighet att genom projektet få tillgång till en coach/mentor i sitt företag. Om du är intresserad, kontakta Åsa Labba snarast. Styrgruppsmöte Styrgruppen har genomfört ett ordinarie möte där lägesrapport nummer 6 godkändes. Planering för verksamheten efter projekttiden är i full gång och målsättningen är att nybildade Dálvvadis ekonomisk förening en branschorganisation för rennäringen, ägd av Jåhkågasska Tjiellde, Udtja sameby, Tuorpon och Sirges - ska kunna överta och arbeta vidare med valda delar av projektresultatet. Noterbart är att Jokkmokks kommun beslutat avslå Dálvvadis ekonomiska förenings ansökan om medfinansiering med ca 1,7 milj kr ur bygdemedlen på oklara grunder. Glädjande nog har Länsstyrelsen i Norrbottens län, Norrbottens läns landsting, Sparbanken Nord, Samefonden och Sametinget beviljat Dálvvadis ekonomiska förening sökt medfinansiering. Intensiva tider Vi är ännu inne i en av den mest intensiva perioden i renskötseln. Samebyarna har samlat, skiljt och transporterat renhjordarna till vinterbetet och nu lägger man all möda åt att försöka hjälpa renarna att klara årets tuffa vinter. Den här tiden försöker vi i projektet arbeta med det administrativa i så stor utsträckning som möjligt, eftersom många är ute i skogarna. Puollemåive Foto: Linda Labba

3 Projektinsatser aktuellt läge Projektinsats: Framtida utveckling av Sirges, Tuorpon, Udtja samebyar och Jåhkågasska tjiellde i Jokkmokk Samebyarna Sirges, Jåhkågaska, Tuorpon och Udtja sameby har sedan början av 2000-talet samarbetat inom ett flertal gemensamma områden för att stärka både samebyarna och rennäringen i Jokkmokk. Detta samarbete har varit positivt och samarbetet har fortsatt dels genom projekt Sájtte men framförallt genom att bildandet av Dálvvadis ekonomiska förening som är en branschorganisation för rennäringen. Branschorganisationen ska arbeta för att stärka rennäringen och samiska näringar men framförallt att ytterligare öka samverkan mellan samebyarna men också mellan samebyarna och externa aktörer. Under december 2013 har den slutliga finansieringen av Dálvvadis ekonomiska förenings framtida verksamhet blivit klar. Länsstyrelsen i Norrbottens län, Norrbottens läns landsting, Sametinget, Samefonden och Sparbanken Nords näringslivsstiftelse har beviljat Dálvvadis ekonomiska förening ca 4, 5 miljoner kr för en treårs period. Den största finansiären av Dálvvadis ekonomiska förening är de berörda samebyarna själva vars andel uppgår till ca 1,8 miljoner kronor. Den totala budgeten för Dálvvadis ekonomiska förenings projekt uppgår till 6,3 miljoner kronor för åren Projekt Sájtte vill rikta ett särskilt tack till Sparbanken Nord, Länsstyrelsen i Norrbottens län, Norrbottens läns landsting, Samefonden och Sametinget som beviljat medfinansiering till Dálvvadis ekonomiska förening och dess planerade verksamhet. Vi önskar Dálvvadis ekonomiska förening all välgång i det framtida viktiga arbetet med att ytterligare stärka rennäringen och samiska näringar både som en viktig bransch och som största privata näring i Jokkmokk. Projektinsats: Utveckling av samisk besöksnäring. I strategin för utveckling av samisk besöksnäring föreslås ett antal insatser för besöksnäringen i Jokkmokk. Bl. a anges att samebyarnas strategi för besöksnäringens utveckling införlivas i lokala och regionala turismaktörers strategier. Vidare har samebyarna ansett det viktigt att turismnäringen redovisas i respektive samebys renbruksplaner och att interna riktlinjer för besöksnäringen utformas inom varje sameby (läs mer om renbruksplaner nedan). Samebyarna har också poängterat att samarbete och samverkan i de turistiska frågorna ska etableras med bl. a Destination Jokkmokk, Laponiatjuottjudus, Swedish Lapland Tuorism, Visit Sápmi m fl. turistiska aktörer. Destination Jokkmokk har inbjudit projekt Sájtte till samråd inför framtagande av en besöksnäringsstrategi i Jokkmokk i början av 2014.

4 Projektinsats: Samisk affärsutveckling i Jokkmokk. Projekt Sájtte har tillsammans med den särskilt utsedda arbetsgruppen för samisk affärsutveckling tagit fram en modell för samiska affärsutveckling. Modellen testas nu IRLav 19 företag varav 9 utgör pilotföretag för att öka kunskapen om de särskilda villkoren och förutsättningarna för samisk affärsutveckling. Projekt Sájtte har ju som kvantitativt mål för projektet att 10 företag ska starta under projekttiden. Projektet har hittills nått halvvägs till det målet genom att 6 st nya samiska företag startat/nyregistrerats Projektet kommer nu att följa upp pilotföretagen och affärsutvecklingsmodellen under våren/sommaren 2014 för att kunna ge förslag till projektets styrgrupp hur och om modellen ska användas efter det att projekt Sájtte avslutats i augusti Under hösten har projekt Sájtte tillsammans med projekt Kvinnor i samverkan (KiS) och Entreprenörscentra (EC) anordnat ett seminarium om varumärkesbyggande och storytelling. Seminariet kommer att följas upp genom att kvinnliga, samiska och andra företag erbjuds att medverka i en workshop utifrån egna företaget i varumärkesbyggande /storytelling i slutet av februari Projektinsats: Rennäringens hantering av klimatförändringar och energieffektiviseringar. Strategin för hantering av klimatförändringar har godkänts av styrgruppen 20 maj resp 28 maj I strategin har både traditionell samisk kunskap och samebyarnas renbruksplaner angetts ha stor betydelse för samebyarnas framtida hantering av bl a klimatförändringarna. Projekt Sájtte har därför tillsammans med samebyarna tagit initiativ till att påbörja en förstudie om andra-generationens renbruksplaner för samebyarna i Jokkmokk. I börja av 2014 kommer särskilt samråd därför ske med både Sametinget och Skogsstyrelsen. I arbetet med renbruksplaner kommer både samebyarnas turismplaner och hanteringen av effekterna av klimatförändringar ingå. Projekt Sájtte kommer också i samarbete med Samernas Utbildningscentrum anordna en serie av kurser om betydelsen av traditionell kunskap i renskötseln nu och i framtiden. Under vecka 7 och 8 under februari 2014 kommer därför samebyarnas medlemmar erbjudas att delta i kurser om renbetesväxter och renens betesbehov, utfodring av ren och omställning av foder vid utfodring, renens sjukdomar, det samiska kulturlandskapet och kulturmiljöer samt traditionell ekologisk kunskap i renskötseln m m. Samebyarna disponerar totalt 10 platser på dessa kurser.

5 Projektinsats: Ny och modern teknik inom rennäringen - tekniklösningar Under hösten/förvintern har pågått diskussioner med samebyarna om möjligheten att pröva olika tekniklösningar i rennäringen i Udtja, Sirges och Jåhkågaska sameby. Samråd har skett med Tillväxtverket som under november lämnat sitt godkännande till att pröva olika tekniklösningar. För Sirges samebys del handlar det om att investera i infrastruktur (master) för att få till fungerande mottagning av signaler från GPS-halsband för renar. För Jåhkågaska tjielldes del handlar det om att få fungerande telekommunikationer i framförallt vår-/höst- och sommarbeteslanden genom satelittelefoner m m. För Udtja samebys del handlar det om att en anpassad GPS/GTU-kommunikationslösning i skogssamebyn som möjliggör bättre uppsikt av renskötare som deltar vid samlingsarbeten inom olika delar av samebyn. Kravet från Tillväxtverket och projekt Sájtte är att berörda samebyarna utvärderar de olika tekniklösningar senast 31 maj Utvärderingarna ska ligga till grund för projekt Sájttes slutrapport i augusti Projektinsats: Renbruksplaner inom rennäringen I de framtagna strategierna för besöksnäringen och hantering av klimatförändringar inom rennäringen och projektinsatsen modern teknik inom rennäringen är renbruksplaner en mycket användbart verktyg för samebyarnas planering. Hittills har arbetet med renbruksplaner inom Sirges, Jåhkågaska, Tuorpon och Udtja handlat om att samla in data om både om de egna betesmarker och nyttjandet av dem samt om andra markanvändare. Projekt Sájtte och Sirges, Jåhkågaska, Tuorpon och Udtja samebyar har nu i samverkan med Sametinget och Skogsstyrelsen diskuterat om fortsatt utveckling av renbruksplaner, i form av en förstudie om vad renbruksplaner kan innefatta och vilka behov samebyarna har för att renbruksplanerna ska kunna bli ett framtida planeringsverktyg. I januari 2014 kommer berörda parter hålla överläggningar om förstudien. Projektinsats: Árbevierolas mahtu ja diehtu (Traditionell kunskap) inom rennäringen Projekt Sájtte kommer tillsammans med Samernas Utbildningscentrum erbjuda intresserade inom Sirges, Jåhkågaska, Tuorpon och Udtja sameby att delta vid Samernas utbildningscentrums rennäringsseminarier/-kurser under vecka 7 och 8 (10 februari- 21 februari 2014 ) enligt särskild planering. Anmälan om deltagande ska ske senast 31 januari 2014 till nedan angivna projektledare. Samebyarna disponerar sammanlagt 10 platser på varje anordnad kursdel. Kurserna bygger på traditionell samisk kunskap förmedlat av renskötare med bred erfarenhet och med representanter för renskötselforskningen.

6 Kurserna ger deltagarna insikt och/eller kunskap om renbetesväxter och renens betesbehov, utfodring av ren och omställning av foder, renens sjukdomar, rovdjursproblematisken i Sápmi, slakt- och styckning av ren, samisk mat, det samiska kulturlandskapet och samiska kulturmiljöer samt traditionell kunskap, renbruksplaner, att arbeta i projekt, snarning av ripa m m. Om du vill få mer information om denna projektinsats, kontakta gärna ansvarig projektledare Efterfrågestyrd företagsutveckling. Den av samebyarna efterfrågade utbildningen Att enskilt vistas på spår har genomförts i samarbete med Inlandsbanan AB, där Per Bruzell säkerhetschef på Inlandsbanan AB verkat som kursledare. Motorsågsutbildning Med anledning av de nya reglerna gällande hantering av bl.a. motorsåg, har det tidigare genomförts motorsågs- och röjsågsutbildningar. Några av de som anmält intresse hade inte möjlighet att delta under det första utbildningstillfället. Projektet har därför tillsammans med Strukturum och Skogsstyrelsen ordnat så att även dom har kunnat erbjudas ett utbildningstillfälle.

7 Skatteverket informerar Med anledning av de nya skattereglerna för de företag som redovisar momsen en gång per år, har Skatteverket besökt Jokkmokk och Strukturum. Det var en välbesökt kväll, och kontentan blev att de nya reglerna gäller alla som har handlat med EU under Om du köpt något från ex. Finland, så ska din moms redovisas på en särskild blankett i februari Övriga redovisar i samband med inkomstdeklarationen på särskild blankett. Se vidare info på Efterfrågestyrd företagsutveckling/rådgivning till nya företag. Arbetsgruppen har under perioden arbetat och genomfört ett anbudsförfarande gällande ekonomitjänster för samiska företag. Upphandlingsförfarandet har dock avbrutits på grund av att man ansåg att de offerter som inkom inte kunde erbjuda bättre villkor än vad man som enskild företagare har idag. Arbetsgruppen arbetar nu med att se över alternativa lösningar för att på så sätt kunna få till stånd en början till samarbete, som sedan förhoppningsvis kan komma att utvecklas till något mer för de samiska företagen i kommunen. Generationsväxling inom rennäringen Med genomförda intervjuer som grund börjar en broschyr ta form. Med broschyren hoppas vi kunna väcka tankar kring generationsväxlingar kopplat till i första hand ekonomin, men kan också göra att man börjar tänka, prata och till och med planera kring dessa frågor. Det kommer att vare ett lättläst material som förhoppningsvis också kan användas på fler ställen än i Jokkmokk. Genom att planera och diskutera ett generationsskifte kan man många gånger undvika dyrbara misstag. Coaching och mentorskap Nu har Udtja genomfört hela sin planerade mentorskapsinsats. Udtja sameby kommer själva att presentera sina erfarenheter under året som har gått den 20 februari på Samernas Utbildningscentrum, där projekt Sájtte tillsammans med SUC anordnar ett seminarium om traditionell kunskap. Skriv in datumet i era kalendrar! Under nämnda seminarium genomförs också andra delar som samebyarna önskat genomföra inom coaching och mentorskapsinsaten i Projekt Sájtte, ex. föreläsning av veterinär Mats Westman om renens sjukdomar och Berit Ingas föreläsning i bl.a. beteskunskap. Om Ni är intresserade av att delta, anmäl dig till Ingrid Inga på tel

8 Livsmedel I det senaste nyhetsbrevet från projekt Sájtte berättade vi om att Strukturum med initiativ från projekt Sájtte nominerat Jokkmokk till Årets Matlandethuvudstad Resultatet lät inte vänta på sig, Jokkmokks kommun är nu utsedd till Årets Matlandethuvudstad Innan jul har det arbetats intensivt för att få till stånd ett projekt, ordna finansiering och rekrytera en projektledare. Torsdagen den 23 januari åkte en delegation med representanter för livsmedelsbranschen, Strukturum och Jokkmokks kommun till Stockholm för att officiellt ta emot utmärkelsen Årets Matlandethuvudstad Foto: Therese Rydström Vill du vara med i projektet? Vi har en kort men intensiv tid kvar av projektet, och än är det inte försent att vara med. Känner du att det är någon särskild fråga du vill ta tag i, eller känner behov av att vi arbetar med i projektet, tveka inte att kontakta Ingrid eller Åsa. Ingrid Inga ingrid.inga@strukturum.se Åsa Labba asa.labba@strukturum.se

Nyhetsbrev nr 8 Projekt Sájtte

Nyhetsbrev nr 8 Projekt Sájtte Foto C-J Utsi Nyhetsbrev nr 8 Projekt Sájtte 2014-01-01 2014-03-31 1 Nytt år och fortfarande många projektaktiviteter igång i projekt Sájtte Glädjande nog pågår fortfarande många projektaktiviteter i projekt

Läs mer

Genomförandeplan för Strategin för framtida utveckling av Sirges, Tuorpon, Udtja samebyar och Jåhkågaska tjielldie i Jokkmokk.

Genomförandeplan för Strategin för framtida utveckling av Sirges, Tuorpon, Udtja samebyar och Jåhkågaska tjielldie i Jokkmokk. Genomförandeplan för Strategin för framtida utveckling av Sirges, Tuorpon, Udtja samebyar och Jåhkågaska tjielldie i Jokkmokk. Godkänd av styrgruppen för projekt Sájtte den 11 februari 2013. Bakgrund Styrgruppen

Läs mer

Lägesrapport. Sájtte utveckling av rennäringen och samiska näringar i Jokkmokks kommun. Strukturum i Jokkmokk AB 556490-0883

Lägesrapport. Sájtte utveckling av rennäringen och samiska näringar i Jokkmokks kommun. Strukturum i Jokkmokk AB 556490-0883 Version 2.2 111013 Lägesrapport Projektnamn Sájtte utveckling av rennäringen och samiska näringar i Jokkmokks kommun Stödmottagare Ärende-ID NYPS id: 158837 Organisationsnummer Strukturum i Jokkmokk AB

Läs mer

Lägesrapport. Sájtte utveckling av rennäringen och samiska näringar i Jokkmokks kommun. Strukturum i Jokkmokk AB 556490-0883

Lägesrapport. Sájtte utveckling av rennäringen och samiska näringar i Jokkmokks kommun. Strukturum i Jokkmokk AB 556490-0883 Version 2.2 111013 Lägesrapport Projektnamn Sájtte utveckling av rennäringen och samiska näringar i Jokkmokks kommun Stödmottagare Ärende-ID NYPS id: 158837 Organisationsnummer Strukturum i Jokkmokk AB

Läs mer

Nyhetsbrev nr 5 Projekt Sájtte

Nyhetsbrev nr 5 Projekt Sájtte Foto C-J Utsi Nyhetsbrev nr 5 Projekt Sájtte 2013-01-01 2013-03-31 Projektet fortsätter Under årets första månader har det varit mycket focus och arbete med budgetering och redovisning till finansiärer

Läs mer

Nyhetsbrev nr 2 Projekt Sájtte

Nyhetsbrev nr 2 Projekt Sájtte Nyhetsbrev nr 2 Projekt Sájtte 2012-01-01 2012-03-31 Projektet fortsätter Projektet fortskrider enligt planerna, aktiviteter och möten anpassas naturligt efter renskötseln och det innebär mer och mindre

Läs mer

Lägesrapport. Sájtte utveckling av rennäringen och samiska näringar i Jokkmokks kommun. Strukturum i Jokkmokk AB 556490-0883

Lägesrapport. Sájtte utveckling av rennäringen och samiska näringar i Jokkmokks kommun. Strukturum i Jokkmokk AB 556490-0883 Version 2.2 111013 Lägesrapport Projektnamn Sájtte utveckling av rennäringen och samiska näringar i Jokkmokks kommun Stödmottagare Ärende-ID NYPS id: 158837 Organisationsnummer Strukturum i Jokkmokk AB

Läs mer

Nyhetsbrev nr 4 Projekt Sájtte

Nyhetsbrev nr 4 Projekt Sájtte Foto C-J Utsi Nyhetsbrev nr 4 Projekt Sájtte 2012-09-01 2012-12-31 Projektet fortsätter Projektets arbetsgrupper Fyra av arbetsgrupperna är nu avslutade, och under januari startar vi upp en ny arbetsgrupp

Läs mer

Slutrapport för följeforskningsuppdrag Strukturfondsprojektet Sàjtte Utveckling av rennäring och samiska näringar i Jokkmokks kommun

Slutrapport för följeforskningsuppdrag Strukturfondsprojektet Sàjtte Utveckling av rennäring och samiska näringar i Jokkmokks kommun Slutrapport för följeforskningsuppdrag Strukturfondsprojektet Sàjtte Utveckling av rennäring och samiska näringar i Jokkmokks kommun Råneå den 30 maj 2014 Olof Bergwall Följeforskare för Sàjtte 1 INLEDNING

Läs mer

att se om sitt hus Generationsväxling och nyetablering inom rennäringen

att se om sitt hus Generationsväxling och nyetablering inom rennäringen att se om sitt hus Generationsväxling och nyetablering inom rennäringen 1 Sájtte är ett 3-årigt projekt som initierats av samebyarna i Jokkmokk. Näringslivsbolaget Strukturum i Jokkmokk AB är projektägare

Läs mer

Lägesrapport. Sájtte utveckling av rennäringen och samiska näringar i Jokkmokks kommun. Strukturum i Jokkmokk AB 556490-0883

Lägesrapport. Sájtte utveckling av rennäringen och samiska näringar i Jokkmokks kommun. Strukturum i Jokkmokk AB 556490-0883 Version 2.2 111013 Lägesrapport Projektnamn Sájtte utveckling av rennäringen och samiska näringar i Jokkmokks kommun Stödmottagare Ärende-ID NYPS id: 158837 Organisationsnummer Strukturum i Jokkmokk AB

Läs mer

Vill du lära dig av andras erfarenheter? Bli adept!

Vill du lära dig av andras erfarenheter? Bli adept! Vill du lära dig av andras erfarenheter? Bli adept! Vill du dela med dig av din kunskap? Bli mentor! Coachning och mentorskapsprogram inom rennäringen en modell för kunskapsöverföring mellan generationer.

Läs mer

STADGAR FÖR FÖRENINGEN LAPONIATJUOTTJUDUS

STADGAR FÖR FÖRENINGEN LAPONIATJUOTTJUDUS STADGAR FÖR FÖRENINGEN LAPONIATJUOTTJUDUS Stadgar för föreningen Laponiatjuottjudus (Laponiaförvaltningen) med säte i Jåhkåmåhkke/ Jokkmokk. Stadgarna antagna av parterna vid konstituerande möte den 22

Läs mer

Övergripande strategi för utveckling av samisk besöksnäring i Jokkmokk. Godkänd av styrgruppen för projekt Sájtte den 18 oktober 2012

Övergripande strategi för utveckling av samisk besöksnäring i Jokkmokk. Godkänd av styrgruppen för projekt Sájtte den 18 oktober 2012 1 Övergripande strategi för utveckling av samisk besöksnäring i Jokkmokk Godkänd av styrgruppen för projekt Sájtte den 18 oktober 2012 2 Innehållsförteckning 2 Bakgrund 3 Vision 3 Mål 3 Nuläge samisk besöksnäring

Läs mer

Nominering - Årets landsbygdsföretagare Med checklista

Nominering - Årets landsbygdsföretagare Med checklista Nominering - Årets landsbygdsföretagare Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets landsbygdsföretagare. Namn på nominerad företagare eller grupp av företagare: Hävvi i Glen HB Journalnummer:

Läs mer

Strategi för samisk affärsutveckling i Jokkmokk. Godkänd av styrgruppen för projekt Sájtte den 18 oktober 2012

Strategi för samisk affärsutveckling i Jokkmokk. Godkänd av styrgruppen för projekt Sájtte den 18 oktober 2012 1 Laponia flyfishing, Lars-Ivan Tuolja Lena Sandberg-Johansson - LSJ glasgravyr med samiska motiv Strategi för samisk affärsutveckling i Jokkmokk Godkänd av styrgruppen för projekt Sájtte den 18 oktober

Läs mer

9 Pengar riktade till traditionell småskalig matkultur

9 Pengar riktade till traditionell småskalig matkultur 9 Pengar riktade till traditionell småskalig matkultur En uppföljning av stöd inom landsbygdsprogrammet 2014 2020 baserad på uppgifter fram till och med den 30 oktober 2018 Uppföljningen är gjord av Sofia

Läs mer

Pengar riktade till traditionell småskalig matkultur en uppföljning inom landsbygdsprogrammet

Pengar riktade till traditionell småskalig matkultur en uppföljning inom landsbygdsprogrammet Pengar riktade till traditionell småskalig matkultur en uppföljning inom landsbygdsprogrammet Uppgifterna gäller stöd inom landsbygdsprogrammet 2014 2020 fram till och med den 30 oktober 2018 Uppföljningen

Läs mer

SLUTRAPPORT DÁLVVADIS EK FÖRENING UTVECKLINGSPROJEKT

SLUTRAPPORT DÁLVVADIS EK FÖRENING UTVECKLINGSPROJEKT SLUTRAPPORT DÁLVVADIS EK FÖRENING UTVECKLINGSPROJEKT 2014-2017 SAMMANFATTNING Under den treåriga projekttiden har det visat sig att behovet av utvecklingsinsatser kopplat mot den lokala rennäringen är

Läs mer

/2015-03-25/ Plats och tid Grand hotell Lapland (Nya Quality) onsdagen den 25 mars kl. 09.00 12.00

/2015-03-25/ Plats och tid Grand hotell Lapland (Nya Quality) onsdagen den 25 mars kl. 09.00 12.00 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 16 (26) /2015-03-25/ / / Plats och tid Grand hotell Lapland (Nya Quality) onsdagen den 25 mars kl. 09.00 12.00 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Justeringens plats

Läs mer

Samarbete inom landsbygdsprogrammet

Samarbete inom landsbygdsprogrammet Samarbete inom landsbygdsprogrammet -vad vet vi nu och vad är kvar innan det går att söka pengar? Syftet med åtgärden är att stödja samarbeten inom områden där den gemensamma nyttan av ett samarbete är

Läs mer

Uppföljning av projekt med stöd från Delegationen för Hållbara Städer. Sofie Adolfsson Jörby

Uppföljning av projekt med stöd från Delegationen för Hållbara Städer. Sofie Adolfsson Jörby Uppföljning av projekt med stöd från Delegationen för Hållbara Städer Sofie Adolfsson Jörby Boverkets uppdrag Regleras i förordningen om statligt stöd för hållbara städer, SFS 2008:1407, 2011:344 och innebär

Läs mer

Anvisning till blanketten Ansökan utbetalning av ersättning för miljöinvestering enligt faktiska kostnader

Anvisning till blanketten Ansökan utbetalning av ersättning för miljöinvestering enligt faktiska kostnader Anvisning till blanketten Ansökan utbetalning av ersättning för miljöinvestering enligt faktiska kostnader VEM SKA ANVÄNDA BLANKETTEN? Den här blanketten är till för dig som vill ansöka om utbetalning

Läs mer

SLUTRAPPORT JiM: Jämställdhetsintegrering i Sametingets kärnverksamhet

SLUTRAPPORT JiM: Jämställdhetsintegrering i Sametingets kärnverksamhet SLUTRAPPORT JiM: Jämställdhetsintegrering i Sametingets kärnverksamhet Resultatrapport, Jämställdhetsintegrering i myndigheter (JiM) 2014 Bilder: Marie Enoksson Sametinget i Sverige 2015 2 Innehållsförteckning

Läs mer

Besöksnäring i utveckling (2)

Besöksnäring i utveckling (2) Besöksnäring i utveckling (2) Kompetensutveckling och kreativa möten i en växande bransch Besöksnäring i utveckling är ett kompetensutvecklingsprojekt riktat till företag och anställda inom besöksnäringen

Läs mer

Beägga & Biekkasu odji

Beägga & Biekkasu odji & Biekkasu odji Svenska Samernas Riksförbund är en politisk obunden intresseorganisation för rennäringen samt samiska näringslivs- och samhällsfrågor. Organisationens syfte är att tillvarata och främja

Läs mer

Regionala strukturer för brukarmedverkan inom området sällsynta diagnoser, sammanfattning av projektbeskrivning

Regionala strukturer för brukarmedverkan inom området sällsynta diagnoser, sammanfattning av projektbeskrivning 2012-03-19 Förbundsårsmöte lördag 21 april 2012 Regionala strukturer för brukarmedverkan inom området sällsynta diagnoser, sammanfattning av projektbeskrivning Den 22 februari 2012 beviljade Arvsfonden

Läs mer

Jokkmokk Matlandethuvudstad 2014. Ett bildspel som visar ett urval av årets aktiviteter

Jokkmokk Matlandethuvudstad 2014. Ett bildspel som visar ett urval av årets aktiviteter Jokkmokk Matlandethuvudstad 2014 Ett bildspel som visar ett urval av årets aktiviteter Jokkmokk blir mathuvudstad 2014 med motiveringen: En mångtusenårig mat- och kulturtradition sprungen ur vild fjäll-

Läs mer

Kostnadsfria seminarier

Kostnadsfria seminarier Kostnadsfria seminarier Nyhetsbrev från Stockholms NyföretagarCentrum Nyhetsbrev Vecka 22 och vecka 23 Maj och Juni 2011 Kostnadsfria seminarier Kurser Statens fastighetsverk: Erbjudande om att disponera

Läs mer

Nominering - Årets landsbygdsföretagare Med checklista

Nominering - Årets landsbygdsföretagare Med checklista Nominering - Årets landsbygdsföretagare Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets landsbygdsföretagare. Namn på nominerad företagare eller grupp av företagare: Annie Johansson Kyllesjö

Läs mer

EXPANSIVA FÖRETAG. affärsutveckling i möten med andra. Utvärdering och slutrapport av projekt

EXPANSIVA FÖRETAG. affärsutveckling i möten med andra. Utvärdering och slutrapport av projekt Utvärdering och slutrapport av projekt EXPANSIVA FÖRETAG affärsutveckling i möten med andra Utställare: Anneli Karlsson/projektledare Datum: 20140701 PROJEKTBESKRIVNING MÅLGRUPP Det är 12 kvinnor som driver

Läs mer

Frågor och svar om Idéslussar i kommuner utvecklingsprojekt 2016

Frågor och svar om Idéslussar i kommuner utvecklingsprojekt 2016 Frågor och svar om Idéslussar i kommuner utvecklingsprojekt 2016 Frågor och svar om utlysningen. Frågorna har delats in i fyra underrubriker; Innan du ansöker, Bedömning av ansökan, Under utvecklingsprojektets

Läs mer

ANSÖKNINGSOMGÅNG. Pengar att söka inom programmet Främja kvinnors företagande. Projektmedel för pilotprojekt. näringarna i gles- och landsbygd

ANSÖKNINGSOMGÅNG. Pengar att söka inom programmet Främja kvinnors företagande. Projektmedel för pilotprojekt. näringarna i gles- och landsbygd ANSÖKNINGSOMGÅNG Pengar att söka inom programmet Främja kvinnors företagande Projektmedel för pilotprojekt inom de gröna näringarna i gles- och landsbygd Ansökningar tas emot löpande fram till 16/9 2010

Läs mer

Anvisning till blanketten Ansökan projektstöd

Anvisning till blanketten Ansökan projektstöd Anvisning till blanketten Ansökan projektstöd VEM SKA ANVÄNDA BLANKETTEN? Den här blanketten är till för dig som ska söka projektstöd och som ska göra något av nedanstående. Utveckla annan verksamhet än

Läs mer

Nominering - Årets Ungdomssatsning Med checklista

Nominering - Årets Ungdomssatsning Med checklista Nominering - Årets Ungdomssatsning Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets Ungdomssatsning på Landsbygden. Namn på förslaget: Ung och grön blivande företagare i de gröna näringarna

Läs mer

Fördjupad Projektbeskrivning

Fördjupad Projektbeskrivning Fördjupad Projektbeskrivning 8.1 Bakgrundsbeskrivning, skäl för projektet Kreativa näringar/kulturnäringar Internationellt sett talas det idag mycket om den Kreativa klassen och dess betydelse för framförallt

Läs mer

/2015-06-10/ Plats och tid Quality hotell onsdagen den 10 juni 2015 kl. 09.00-13.00

/2015-06-10/ Plats och tid Quality hotell onsdagen den 10 juni 2015 kl. 09.00-13.00 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid1 (10) Plats och tid Quality hotell onsdagen den 10 juni 2015 kl. 09.00-13.00 Beslutande Övriga deltagande Pernilla Fagerlönn Ordförande Per-Erik Tina Tornedalingar i Gällivare

Läs mer

Besöksnäringsstrategi

Besöksnäringsstrategi Besöksnäringsstrategi 2019-2030 Tillväxt, Bergs kommun Ketty Engrund 2019-05-31 Strategi för en hållbar besöksnäring i Bergs kommun till år 2030 Inledning Besöksnäringen har fått en allt större ekonomisk

Läs mer

En svensk tjänstehubb Dialogmöte 10 november 2015. Erik Forsén, Projektledare

En svensk tjänstehubb Dialogmöte 10 november 2015. Erik Forsén, Projektledare En svensk tjänstehubb Dialogmöte 10 november 2015 Erik Forsén, Projektledare En svensk tjänstehubb > Kort om uppdraget En konkurrensneutral tjänstehubb som stödjer elmarknadens processer, underlättar rapporteringen

Läs mer

Leader Östra Skaraborg fyra nya projekt prioriterade

Leader Östra Skaraborg fyra nya projekt prioriterade Leader Östra Skaraborg fyra nya projekt prioriterade Det fjärde verksamhetsåret för Leader Östra Skaraborg i nuvarande programperiod startade i lika högt tempo som det föregående avslutades. På årets första

Läs mer

Projektnamn: AcadEMic POWER Diarienummer: 2012-3011277 Redovisningsperiod (samma som blanketten Ansökan om utbetalning): oktober 2014

Projektnamn: AcadEMic POWER Diarienummer: 2012-3011277 Redovisningsperiod (samma som blanketten Ansökan om utbetalning): oktober 2014 1(6) Beslutsnr: PK 2012-70 Lägesrapport Projektnamn: AcadEMic POWER Diarienummer: 2012-3011277 Redovisningsperiod (samma som blanketten Ansökan om utbetalning): oktober 2014 Inledning Integrationsfonden

Läs mer

Goda resultat för projektet Bedriftsutvikling i den grenseløse regionen Sápmi, juni juni 2014.

Goda resultat för projektet Bedriftsutvikling i den grenseløse regionen Sápmi, juni juni 2014. Goda resultat för projektet Bedriftsutvikling i den grenseløse regionen Sápmi, juni 2011- juni 2014. Prosjektet är ett samarbetsprojekt mellan Høgskolen i Harstad (HiH) och SSR. Projektet har haft fokus

Läs mer

Tid: Torsdagen den 4 september kl Plats: Kajutan och Saras Hus, Henån

Tid: Torsdagen den 4 september kl Plats: Kajutan och Saras Hus, Henån 1 (5) 2008-09-04 Beredningsgruppen Kultur MINNESANTECKNINGAR Tid: Torsdagen den 4 september kl 13.30 16.45 Plats: Kajutan och Saras Hus, Henån Närvarande Beredning kultur Lars G Blomgren, ordförande Gerd

Läs mer

Landsbygdsprogrammet Samisk näringslivsutveckling

Landsbygdsprogrammet Samisk näringslivsutveckling Landsbygdsprogrammet 2014-2020 Samisk näringslivsutveckling Medel att söka för dig som driver företag eller vill utveckla annan verksamhet på landsbygden! I Sametingets Landsbygdsprogram finns flera olika

Läs mer

Renar och snöskotertrafik

Renar och snöskotertrafik Renar och snöskotertrafik www.snöskoterrådet.se Tips och råd om hur du som snöskoterförare kan visa hänsyn och respekt om du möter renar på din färd Att komma ut i naturen en gnistrande vacker vårvinterdag

Läs mer

Förslag samverkansavtal Bottenvikens skärgård

Förslag samverkansavtal Bottenvikens skärgård Bilaga 14KS17-1 Förslag samverkansavtal Bottenvikens skärgård Sedan kommunerna Skellefteå, Piteå, Luleå, Kalix och Haparanda har enats om att samarbeta för utveckling av Bottenvikens skärgård har nedanstående

Läs mer

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet PROJEKTSTÖD - Slutrapport Du ska använda blanketten för att skriva en slutrapport som beskriver genomförandet och resultatet av projektet. Jordbruksverket kommer att publicera rapporten i databasen för

Läs mer

Demensprocessen i Hallands län

Demensprocessen i Hallands län 20 1(5) Projektplan: Demensprocessen i Hallands län ett samverksansprojekt mellan landstinget och kommunerna i Halland Projektidé Att skapa en jämlik vård i hela länet för personer med demenssjukdom och

Läs mer

RIKTLINJER VID TILLÄMPNING AV PROJEKTPOLICY

RIKTLINJER VID TILLÄMPNING AV PROJEKTPOLICY 1 (7) RIKTLINJER VID TILLÄMPNING AV PROJEKTPOLICY Inledning Syftet med denna projektpolicy är att skapa en tydlig och enhetlig styrning och struktur för projektarbete i kommunen. Målet med projekt i Strömsunds

Läs mer

Anvisning till blanketten Projektstöd ansökan om stöd 2014 2020

Anvisning till blanketten Projektstöd ansökan om stöd 2014 2020 Anvisning till blanketten Projektstöd ansökan om stöd 2014 2020 Vem ska använda blanketten? Den här blanketten använder du för att söka stöd inom havs-och fiskeriprogrammet 2014-2020 för produktions-och

Läs mer

Tempo-projektets rapportering. Anvisningar för inledande möte: Så här rapporterar du om ett projekt och följer upp uppnåendet av målen 15.4.

Tempo-projektets rapportering. Anvisningar för inledande möte: Så här rapporterar du om ett projekt och följer upp uppnåendet av målen 15.4. Tempo-projektets rapportering Anvisningar för inledande möte: Så här rapporterar du om ett projekt och följer upp uppnåendet av målen 15.4.2019 Inledningsvis Läs finansieringsbeslutet samt finansieringsvillkoren

Läs mer

Roslagens Destinationsdag 2012 22 november. Teatern Norrtälje

Roslagens Destinationsdag 2012 22 november. Teatern Norrtälje Roslagens Destinationsdag 2012 22 november Teatern Norrtälje Vad är en destination? Ett geografiskt område där flera olika aktörer gemensamt bidrar till att göra området mer intressant och konkurrenskraftigt

Läs mer

Program Presidieträff miljö 31 jan 2013 09.30 Välkomna 09.50 Information om Miljösamverkans verksamhet 10.10 Det reviderade miljömålssystemet -

Program Presidieträff miljö 31 jan 2013 09.30 Välkomna 09.50 Information om Miljösamverkans verksamhet 10.10 Det reviderade miljömålssystemet - Program Presidieträff miljö 31 jan 2013 09.30 Välkomna 09.50 Information om Miljösamverkans verksamhet 10.10 Det reviderade miljömålssystemet - politik och genomförande. 10.50 Att koppla miljömålsarbetet

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46 Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46 ISSN 1102-0970 Statens jordbruksverks föreskrifter om företagsstöd och projektstöd

Läs mer

Cykelleder för rekreation och turism. leder på gång

Cykelleder för rekreation och turism. leder på gång Cykelleder för rekreation och turism Nationella Strategin bakgrund kvalitetskriterier mål och utveckling referensgrupp utmärkning övergång & checklista Foto: Sofia Ernerot leder på gång Lena Stävmo VD

Läs mer

Destinationsutveckling Sommenbygd. 1 Projektidé

Destinationsutveckling Sommenbygd. 1 Projektidé Tranås den 20 april 2010 Destinationsutveckling Sommenbygd 1 Projektidé Projektet är ett paraplyprojekt som ska utveckla besöksnäringen av Sommenbygd med de tillhörande sex kommunerna i Sommenbygd. Detta

Läs mer

Ett förvaltningsverktyg för förekomst av stora rovdjur baserat på en toleransnivå för rennäringen

Ett förvaltningsverktyg för förekomst av stora rovdjur baserat på en toleransnivå för rennäringen Ett förvaltningsverktyg för förekomst av stora rovdjur baserat på en toleransnivå för rennäringen Jokkm okk 13 juni 2011 Mirja Lind berget Sametinget i samverkan med Naturvårdsverket Toleransnivå Hållbar,

Läs mer

EU-PROJEKTGUIDEN. Guide för att söka EU-stöd. East Sweden EU-kontoret - Bryssel

EU-PROJEKTGUIDEN. Guide för att söka EU-stöd. East Sweden EU-kontoret - Bryssel EU-PROJEKTGUIDEN Guide för att söka EU-stöd East Sweden EU-kontoret - Bryssel Innehållsförteckning Inledning... 1 EU-stöd... 2 Grundprinciper för de transnationella sektorsprogrammen... 3 Hur planerar

Läs mer

Anvisning till blanketten Projektstöd ansökan om stöd

Anvisning till blanketten Projektstöd ansökan om stöd Anvisning till blanketten Projektstöd ansökan om stöd 2014 2020 Vem ska använda blanketten? Den här blanketten använder du för att söka projektstöd inom havs-och fiskeriprogrammet 2014-2020 för produktions-och

Läs mer

Tempo-projektets rapportering. Anvisningar för inledande möte: Så här rapporterar du om ett projekt och följer upp uppnåendet av målen

Tempo-projektets rapportering. Anvisningar för inledande möte: Så här rapporterar du om ett projekt och följer upp uppnåendet av målen Tempo-projektets rapportering Anvisningar för inledande möte: Så här rapporterar du om ett projekt och följer upp uppnåendet av målen 15.10.2018 Inledningsvis Läs finansieringsbeslutet samt finansieringsvillkoren

Läs mer

Nominering - Årets Landsbygdsprojekt Med checklista

Nominering - Årets Landsbygdsprojekt Med checklista Nominering - Årets Landsbygdsprojekt Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets Landsbygdsprojekt. Namn på förslaget: Fiber till byn Journalnummer: 2009-3029 Namn på länsstyrelse som nominerar:

Läs mer

Trekom Leaders styrelse

Trekom Leaders styrelse Trekom Leaders styrelse Möte nr: 4 Plats: Norsjö kommun, Sammanträdesrum Renen Tid: 21 januari 2009, kl 15 - ca 17.30 Dagordning 52. Mötets öppnande 53. Val av justerare 54. Föregående protokoll 55. Verksamhetsledare

Läs mer

Här hittar du viktig information som du behöver känna till när du genomför ditt projekt samt när du söker utbetalning.

Här hittar du viktig information som du behöver känna till när du genomför ditt projekt samt när du söker utbetalning. Bilaga 1 Övriga upplysningar Här hittar du viktig information som du behöver känna till när du genomför ditt projekt samt när du söker utbetalning. Gå gärna in på Jordbruksverkets webbplats www.jordbruksverket.se

Läs mer

KLIMAT KULTUR KUNSKAP SAMARBETE KONTAKTER GEMENSKAP MARS Hotell Frösö Park, Östersund KLIMATFÖRÄNDRINGARNAS PÅVERKAN PÅ KULTURLANDSKAPET

KLIMAT KULTUR KUNSKAP SAMARBETE KONTAKTER GEMENSKAP MARS Hotell Frösö Park, Östersund KLIMATFÖRÄNDRINGARNAS PÅVERKAN PÅ KULTURLANDSKAPET KLIMAT KULTUR KLIMATFÖRÄNDRINGARNAS PÅVERKAN PÅ KULTURLANDSKAPET Hur arbetar vi tillsammans kring klimat och markanvändning? 21-22 MARS Hotell Frösö Park, Östersund För mer information och anmälan: Klicka

Läs mer

Industriell plattform för leverantörer

Industriell plattform för leverantörer Industriell plattform för leverantörer Handlingsplan 2013-2015 Beslutad 2013-06-04 Bilagor: 1. Aktivitetsplan inkl. tidsplan och ansvarsfördelning 2. Budget 3. Riskanalys Bakgrund Handlingsplanen tar sin

Läs mer

Laponia-förvaltningen En utvärdering

Laponia-förvaltningen En utvärdering e Regeringskansliet Remiss 2017-06-21 Dnr M2016/02649/Nm Miljö- och energidepartementet Laponia-förvaltningen En utvärdering Remissinstanser 1 Svenska Unescorådet 2 Centrum för biologisk mångfald 3 Kammarkollegiet

Läs mer

Presidium - Nämnd för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet

Presidium - Nämnd för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet PROTOKOLL UTDRAG Presidium - Nämnd för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet Tid: 2016-08-31 kl. 09:00-11:50 Plats: Regionens hus, sal B 10 Finansiering av regional skogsstrategi Småland Diarienummer:

Läs mer

Åtgärdsprogram för klimat- och energiarbetet i Norrbotten 2013-2015

Åtgärdsprogram för klimat- och energiarbetet i Norrbotten 2013-2015 Åtgärdsprogram för klimat- och energiarbetet i Norrbotten 2013-2015 Länsstyrelsernas uppdrag Länsstyrelsens viktigaste uppgift är att se till att de mål som riksdagen och regeringen slagit fast inom en

Läs mer

Utlysning Smart Built Environment Delutlysning Livscykelperspektivet i samhällsbyggande: digitaliserat beslutsstöd för klimatförbättringar

Utlysning Smart Built Environment Delutlysning Livscykelperspektivet i samhällsbyggande: digitaliserat beslutsstöd för klimatförbättringar Bilaga 1 Utlysning Smart Built Environment 2017 Delutlysning Livscykelperspektivet i samhällsbyggande: digitaliserat beslutsstöd för klimatförbättringar Delutlysning Organisation och juridik Mall för projektbeskrivning

Läs mer

20 december 2017 klockan , Slottet, Alnarp. Håkan Schroeder (ordf.), Lisa Germundsson, Kristina Wallertz och Jan Larsson Eric Agestam

20 december 2017 klockan , Slottet, Alnarp. Håkan Schroeder (ordf.), Lisa Germundsson, Kristina Wallertz och Jan Larsson Eric Agestam PROTOKOLL AU Styrgruppen Sammanträdesdatum 2017-12-20 Partnerskap Alnarp Plats och tid: Närvarande: Anmält förhinder 20 december 2017 klockan 09.30 11.00, Slottet, Alnarp Håkan Schroeder (ordf.), Lisa,

Läs mer

Samebyarna och Arjeplogs kommun

Samebyarna och Arjeplogs kommun Samebyarna och Arjeplogs kommun 2016-11-09 Agenda Välkomna Remiss renskötselkonventionen Minoritetssamordnartjänsten Rutiner skoterförbud - Skoterfrågan Aktuellt från samebyarna Aktuellt från kommunen

Läs mer

Statistik från. sametinget januari. Statistik över renslakt för höstperioden från 2005 till 2009

Statistik från. sametinget januari. Statistik över renslakt för höstperioden från 2005 till 2009 Statistik från sametinget januari 2010 Statistik över renslakt för höstperioden från 2005 till 2009 Layout: Norrfolket i Kiruna AB 12.2009 Statistik över renslakt för höstperioderna från 2005 till 2009

Läs mer

Delrapport - På väg mot en besöksnäringsstrategi

Delrapport - På väg mot en besöksnäringsstrategi Delrapport - På väg mot en besöksnäringsstrategi 2017-03-02 2015/KS044872 Gunilla Berg Tyresö kommun / 2017-03-02 2 (6) Innehållsförteckning Inledning Vad är turism och besöksnäring? Varför en lokal strategi?

Läs mer

Motion om utvärdering av EU projekt med kommunal medfinansiering

Motion om utvärdering av EU projekt med kommunal medfinansiering Kommunfullmäktige 2009 11 30 200 476 2010 11 29 179 422 Kommunstyrelsen 2010 11 15 209 506 Arbets och personalutskottet 2010 10 11 190 398 Dnr 09.729 008 novkf37 Motion om utvärdering av EU projekt med

Läs mer

2. Minnesanteckningar från förra mötet Minnesanteckningarna från mötet den 25/8 gicks igenom. Inga ändringar noterades.

2. Minnesanteckningar från förra mötet Minnesanteckningarna från mötet den 25/8 gicks igenom. Inga ändringar noterades. Minnesanteckningar AU-gruppens möte 091103 Närvarande: Lennart Färje, Claes Rosengren, Krister Rosendahl, Magnus Eriksson, Anna Lindström, Håkan Sternberg 1. Mötet öppnas Vi hälsade Lennart välkommen till

Läs mer

LANTBRUKARNAS. Titel/id. Projekttid. 1. Sammanfattning SLUTRAPPORT 2007-12-04. Lönsamt Hästföretagande 2007 projektnr. 738 108

LANTBRUKARNAS. Titel/id. Projekttid. 1. Sammanfattning SLUTRAPPORT 2007-12-04. Lönsamt Hästföretagande 2007 projektnr. 738 108 LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND SLUTRAPPORT Titel/id Lönsamt Hästföretagande 2007 projektnr. 738 108 Projektägare LRF, Företag och samhälle Projekttid 2007-04-27 2007-12-05 1. Sammanfattning Projektet har haft

Läs mer

Mästare9 en lekfull och rolig händighetstävling för niondeklassare i Finland Mer info på: http://www.skillsfinland.fi/sv/mastare9

Mästare9 en lekfull och rolig händighetstävling för niondeklassare i Finland Mer info på: http://www.skillsfinland.fi/sv/mastare9 Mästare9 en lekfull och rolig händighetstävling för niondeklassare i Finland Mer info på: http://www.skillsfinland.fi/sv/mastare9 Parallelle sesjon: Yrkeskonkurranser eksempler fra Norge, Danmark och Finland

Läs mer

ÄT UPPsala län. En handlingsplan för att bidra till en hållbar och konkurrenskraftig livsmedelsproduktion

ÄT UPPsala län. En handlingsplan för att bidra till en hållbar och konkurrenskraftig livsmedelsproduktion ÄT UPPsala län En handlingsplan för att bidra till en hållbar och konkurrenskraftig livsmedelsproduktion Ät Uppsala län - handlingsplan för att bidra till en hållbar och konkurrenskraftig livsmedelsproduktion

Läs mer

Uppstartsmöte. Luleå 8. december 2016

Uppstartsmöte. Luleå 8. december 2016 Uppstartsmöte Luleå 8. december 2016 Uppstartsmöte Allmän information alla projekt 1. Programorganisationen 2. Beviljade projekt call 4 3. Beslut om stöd - allmänt 4. www.interregnord.com 5. Rapportering

Läs mer

Verksamhetsplan Länsturismen. Effektivitet genom samverkan

Verksamhetsplan Länsturismen. Effektivitet genom samverkan Verksamhetsplan 2016 Länsturismen Effektivitet genom samverkan 2015-12-17 Verksamhetsplan för Turismfunktionen vid VKL 2016 Bakgrund Turismfunktionen har sedan 2006 arbetat på uppdrag av föreningens medlemmar

Läs mer

Nominering - Årets Leader Med checklista

Nominering - Årets Leader Med checklista Nominering - Årets Leader Med checklista Härmed nomineras följande förslag Årets Leader. Namn på förslaget: Entreprenörsutbyte Åre-Siria Journalnummer: 2011-3526 Namn på LAG grupp som nominerar: Leader

Läs mer

Åtgärden ska vara slutförd senast

Åtgärden ska vara slutförd senast 1(6) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Johan Iwald Tel: 010-698 14 10 Johan.Iwald@Naturvardsverket.se BESLUT 2018-04-26 Ärendenr: KKL- -2018 Beslut om stöd från Klimatklivet Beslut Naturvårdsverket

Läs mer

Konsultation i frågor som rör det samiska folket

Konsultation i frågor som rör det samiska folket Bilaga Ds 2017:43 Konsultation i frågor som rör det samiska folket Kulturdepartementet Sammanfattning I promemorian föreslås att en ny och särskild ordning ska införas för konsultation i frågor av särskild

Läs mer

Hjälpreda för att bygga en landsbygdsstrategi

Hjälpreda för att bygga en landsbygdsstrategi Hjälpreda för att bygga en landsbygdsstrategi 2014-2020 Mål, inriktning, och tidplan Målsättningen med detta arbetsmaterial är att underlätta för er i distrikten att ta del av de landsbygdsmedel som finns

Läs mer

1. Projektnamn MjölkGotland Kompetensutveckling för mjölkföretagare på Gotland

1. Projektnamn MjölkGotland Kompetensutveckling för mjölkföretagare på Gotland Projektplan 2007-12-19. Reviderad version 2008-01-30. 1. Projektnamn MjölkGotland Kompetensutveckling för mjölkföretagare på Gotland 2. Projektidé Mjölkproduktionen har under mycket lång tid varit och

Läs mer

Restaurering av gelbäcken och dess strand miljöer

Restaurering av gelbäcken och dess strand miljöer / Restaurering av gelbäcken och dess strand miljöer SLUTRAPPORT juni 2007 EXPLOATERINGS KONTORET Sammanfattning 2007-06-19 J5atum C -? / ex "?- Ö ^'Underskrift av ansvarig chef..iméiz.éaz.12. Datum Underskrift

Läs mer

Nominering - årets miljösatsning Med checklista

Nominering - årets miljösatsning Med checklista Nominering - årets miljösatsning Med checklista Härmed nomineras följande förslag till årets miljösatsning på landsbygden. Namn på förslaget: Energieffektivisering i landsbygdsbutiker i Örebro län Journalnummer:

Läs mer

PROFESSIONELLT & PERSONLIGT

PROFESSIONELLT & PERSONLIGT PROFESSIONELLT & PERSONLIGT ETT UTBYTE FÖR ATT GAGNA, INSPIRERA & FÖRKOVRA DEN SMÅSKALIGA TURISMEN ETT SAMARBETEMELLAN LEADER MITTSKÅNE & LEADER ÅLAND INNEHÅLL PROFESSIONELLT & PERSONLIGT... 1 Projektidé...

Läs mer

Slutrapport för Hållbart nyttjande av Åre kommuns natur- och kulturvärden 2, beslut 2005

Slutrapport för Hållbart nyttjande av Åre kommuns natur- och kulturvärden 2, beslut 2005 SLUTRAPPORT 2009-0-30 Länsstyrelsen i Jämtlands län 83 86 Östersund Slutrapport för Hållbart nyttjande av Åre kommuns natur- och kulturvärden 2, beslut 2005 Projektets namn: Inventering av fjällfåglar

Läs mer

God Jul och Gott Nytt År

God Jul och Gott Nytt År Nyhetsbrev från Stockholms NyföretagarCentrum December 2008 Vecka 52 Januari 2009 Vecka 3 2008 var återigen ett rekordår! Kostnadsfria seminarier Kurser Minikurser Solskenshistoria Starten av företaget

Läs mer

Projektbeskrivning. Projektets namn. Sammanfattande projektbeskrivning. Bakgrundsbeskrivning. Lokala servicepunkter på skånska landsbygden

Projektbeskrivning. Projektets namn. Sammanfattande projektbeskrivning. Bakgrundsbeskrivning. Lokala servicepunkter på skånska landsbygden Projektbeskrivning Projektets namn Lokala servicepunkter på skånska landsbygden Sammanfattande projektbeskrivning Syftet med projektet är att genom innovativa metoder och samverkansformer mellan ideell,

Läs mer

Styrgruppsmöte - RBP 2016

Styrgruppsmöte - RBP 2016 MINNESANTECKNINGAR 1(5) Datum 2016-06-09 Diarienr 6.2.10-2016-193 Styrgruppsmöte - RBP 2016 Tid: 9 juni 2016 kl. 10-12 Plats: Telefonmöte Deltagare: Lars-Ove Sjajn lars-ove.sjajn@sametinget.se Peter Benson

Läs mer

Upplev landsbygden med funktionsnedsättning

Upplev landsbygden med funktionsnedsättning Upplev landsbygden med funktionsnedsättning Målgrupp Projektet riktar sig till personer inom LSS- verksamhet inom de kommuner som ingår i leader Folkungalands område. I första hand är detta projekt riktat

Läs mer

Bidragsgivare är regeringen eller Regeringskansliet. Bidragsmottagare är den som söker eller får bidraget.

Bidragsgivare är regeringen eller Regeringskansliet. Bidragsmottagare är den som söker eller får bidraget. Bilaga till beslut om bidrag Version 2014:1 Villkor för bidrag 1. Tillämpning Dessa villkor gäller för bidrag enligt beslut av regeringen eller Regeringskansliet om bidrag till t.ex. föreningar, stiftelser,

Läs mer

Miljösamverkan Västerbotten

Miljösamverkan Västerbotten Miljösamverkan Västerbotten Miljösamverkans Ägargruppsmöte 25 februari 2015 Ansia, Lycksele 09.30 Fika 10.00 Välkomna, presentation av deltagare Lena Friborg 10.15 Dialog kring aktuella och prioriterade

Läs mer

Handlingsplan för bygdemedel 2019 Vindelns kommuns regler och vägledning för dig som söker bygdemedel

Handlingsplan för bygdemedel 2019 Vindelns kommuns regler och vägledning för dig som söker bygdemedel Sida 1(7) Datum Diarienummer 2018-11-14 K-2018-327.000 Kommunledningskontoret Plan Handlingsplan för bygdemedel 2019 Vindelns kommuns regler och vägledning för dig som söker bygdemedel Vindelns kommun

Läs mer

3. Projektägare (en förening eller någon annan med organisationsnummer):

3. Projektägare (en förening eller någon annan med organisationsnummer): Ansökan Starthjälpen 1. Namn på projektet: Skoterpatrullutbildning 2010 2. Kontaktperson för projektet (projektledare): Namn: Mårten Suorra Adress: Offerdalsvägen 8 Postadress: 835 80 KROKOM Telefon: 0640-163

Läs mer

REGLER OCH ANVISNINGAR

REGLER OCH ANVISNINGAR REGLER OCH ANVISNINGAR för Sametingets kulturnämnds bidragsgivning Antagna av Sametingets kulturnämnd den 13-14 juni 2018 Prot. 2018:8, 8.1 Innehållsförteckning 1. Allmänt... 3 2. Regler och villkor för

Läs mer

Biegga. Vindkraftsrådgivning för vindarnas folk. 5 oktober. Projektbeskrivning

Biegga. Vindkraftsrådgivning för vindarnas folk. 5 oktober. Projektbeskrivning Biegga Vindkraftsrådgivning för vindarnas folk 5 oktober 2010 Projektbeskrivning ANSÖKAN ANBL.. 2010-10-06 2(5) Innehåll 1.0 Inledning.2 2.0 Mål för projektet 4 3.0 Genomförande 4 3.1 Tidplan 4 4.0 Organisation...5

Läs mer