Sweco Environment AB. Org.nr säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Sweco Environment AB. Org.nr säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen"

Transkript

1 JM AB Dagvattenutredning Tyresö Näsby Uppdragsnummer Stockholm Sweco Environment AB Dagvatten och ytvatten Agata Banach Jenny Pirard Gudrun Aldheimer, kvalitetsgranskning 1 (22) Sweco Vatten & Miljö Gjörwellsgatan 22 Box 34044, Stockholm Telefon Telefax Sweco Environment AB Org.nr säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen Agata Banach Telefon direkt Mobil agata.banach@sweco.se

2 2 (22)

3 1 Bakgrund Syfte Frågeställning Underlagsmaterial 5 2 Krav Riktlinjer för dagvattenhantering i Tyresö kommun 6 3 Områdesbeskrivning och geotekniska förhållanden Före exploatering Efter exploatering Geotekniska förhållanden Avrinningsområde och recipient 7 4 Metod och indata Kartering av avrinningsområde Beräkning av flöden och volymer Flödesberäkning Beräkning av flöden före exploatering Beräkning av flöden efter exploatering Volymsberäkning Indata 11 5 Resultat 12 6 Dagvattenhantering i Tyresö Näsby Övergripande Avrinning från delavrinningsområde Avrinning från delavrinningsområde 2 och Avrinning från delavrinningsområde 4 och Principlösningar Höjdsättning av hus och tomtmark Avrinningsstråk och sekundära avvattningsvägar Stuprörsutkastare och ränndalar Diken Permeabla (genomsläppliga) beläggningar Växtbäddar Regngårdar Kantstenslösningar Skelettjordar 20 3 (22)

4 7.10 Gröna tak Informationsskyltar 21 8 Slutsats 22 Bilaga 1 Tyresö Näsby avrinningsområde Bilaga 2 Tyresö Näsby dagvattenhantering 4 (22)

5 1 Bakgrund 1.1 Syfte JM AB planerar att exploatera ett område längs med Njupkärrsvägen i Tyresö kommun. Bebyggelsen kommer att utgöras av flerfamiljshus och radhus. I och med detta har Sweco fått i uppdrag av JM att inför detaljplanen utreda hur dagvattnet kan hanteras inom planområdet. Syftet är att föreslå hållbara och lokala dagvattenlösningar med utgångspunkt från bevarandet av två naturligt förekommande våtmarksytor. Flödes- och volymsberäkningar görs för hela det detaljplanelagda området samt den naturmark som avrinner mot planområdet. Ett förslag på utformning av dagvattensystem görs. 1.2 Frågeställning I denna dagvattenutredning görs ett försök till att besvara följande frågor: Hur kommer exploateringen att påverka dagvattnets flöden och avrunna volymer? Hur mycket behöver flödena fördröjas för att motsvara naturmarksavrinning? Hur ska dagvattnet inom planområdet hanteras? Hur kan en säker avledning av dagvattnet utföras? Vilken typ av dagvattenåtgärder föreslås och var bör dessa lokaliseras? 1.3 Underlagsmaterial Nedan följer en förteckning över det underlagsmaterial som har använts: PM. Översiktlig geoteknisk utredning. Planeringsunderlag, WSP Grundkarta, ledningskarta och illustrationsplan erhölls i en dwg-fil, GK-skiss och tillhandahölls av Erseus Arkitekter, Riktlinjer för dagvattenhantering i Tyresö kommun, saknar datum. Observationer från platsbesök, (22)

6 2 Krav Det har tillsammans med kommunen överenskommits att en avrinning från planområdet som motsvarar avrinning från naturmark ska vara utgångspunkten för beräkning av erforderliga fördröjningsvolymer vid ett dimensionerande 10-årsregn. Det har dock inte framkommit några flödeskrav i förbindelsepunkt eftersom kapaciteten i den mottagande D500 ledningen i Njupkärrsvägen är god (muntl. Thomas Lagerwall, Tyresö kommun). Kommunens Samhällsbyggnadsförvaltning har i en start PM för planuppdraget skrivit att En dagvattenutredning ska upprättas för utredning av lokalt omhändertagande av dagvatten (LOD) inom fastigheten. Vid tillämpning av LOD sker såväl en flödes- som volymsreduktion. Tyresö kommuns riktlinjer för dagvattenhantering har beaktats och vad som avses med detta dokument beskrivs nedan. Vidare har JMs egna önskemål om utformning av ett innovativt dagvattensystem med bevarande av befintliga våtmarksytor legat till grund för utredningen. 2.1 Riktlinjer för dagvattenhantering i Tyresö kommun I Tyresö kommuns riktlinjer för dagvattenhantering föreskrivs att lösningarna ska vara genomtänkta, miljöanpassade, kostnadseffektiva samt väljas utifrån dagvattnets föroreningsinnehåll och recipientens känslighet. Målet med riktlinjerna är bland annat att upprätthålla och så långt som möjligt efterlikna den hydrologiska balansen. Vidare är det önskvärt att använda dagvattnet som en resurs för att förbättra närmiljön. Genom tillämpning av LOD kan en synlig och estetisk dagvattenhantering erhållas. Ursprunglig vegetation och genomsläppliga ytor bevaras så långt det är möjligt. I kommunen har man klassificerat dagvattnet utifrån de föroreningar som kan förväntas från en viss typ av markanvändning för att avgöra om rening fordras eller inte. Enligt riktlinjerna klassificeras föroreningsbelastningen från Näsby planområde som Låga till måttliga (klass 2). Denna klass avser Mindre villaområden och normaltäta radhusområden med inslag av grönstråk, takytor, promenadytor samt cykel- och mopedvägar utan större inslag av föroreningar från trafik eller < fordon/dygn. Klass 2 områden som avleds till en mycket känslig recipient, i det här fallet Albysjön, erfordrar inte rening om utsläppet inte kan orsaka skada på recipienten. 6 (22)

7 3 Områdesbeskrivning och geotekniska förhållanden 3.1 Före exploatering Planområdet och fastigheten Näsby 4:1472 som JM avser att exploatera är belägen längs Njupkärrsvägen mellan Bergfotens skola och Lindalens industriområde i Tyresö kommun. I söder angränsar planområdet mot naturmark. Området utgörs av kuperad terräng med omväxlande små höjder och instängda svackor där sanka partier skapats. Hällmarkstallskog utgör den dominerande naturtypen. Området avvattnas mot två mindre kärr som ligger inom planområdet och en dagvattenledning som går i Njupkärrsvägen. Enligt uppgifter från kommunen utgör denna en D500 med god kapacitet och kan utan problem ta emot dagvatten från planområdet. 3.2 Efter exploatering Kommunens mål är att den framtida bebyggelsen ska erbjuda god boendekvalitet och arkitektur. De nya bostäderna skall medföra så små ingrepp i den befintliga topografin som möjligt och göra det möjligt för delar av området att användas för lek och rekreation genom bevarandet av områdets ursprungliga karaktär. Den planerade bebyggelsen utgörs av flerfamiljshus och radhus och kommer att täcka ca 60 % av fastigheten. Önskvärt är att markparkeringen ska delas upp i mindre enheter och integreras med bostadsbebyggelsen och anpassas till terrängen. 3.3 Geotekniska förhållanden Enligt WSPs översiktliga geotekniska utredning består området av fastmarkspartier med ytnära berg eller berg i dagen. Av den geologiska kartan framgår att jorden utgörs av postglacial finsand och sand på sandig morän och i lågpunkterna förekommer ytskikt av torv. 3.4 Avrinningsområde och recipient Planområdet ligger inom Albysjöns avrinningsområde och avvattning av naturmarken sker mot ett antal brunnar i öst (söder om skolan) och norr (Njupkärrsvägen) Den uppsamlande dagvattenledningen i Njupkärrsvägen avleder vattnet till Fnyskdiket i norr som går via Kolardammen, en reningsdamm/våtmark för dagvatten, och vidare till Albysjön, (se Figur 1). 7 (22)

8 Fnyskdiket Kolardammen Planområde Näsby Figur 1. Dagvatten från planområdet Näsby avleds i ledning (streckad linje) via Fnyskdiket (heldragenlinje) och vidare till Kolardammen för att slutligen nå recipienten Albysjön. Albysjön är klassad som en mycket känslig recipient men då dagvatten från planområdet kommer att genomgå rening i Kolardammen anses ingen ytterligare rening krävas inom planområdet. 8 (22)

9 4 Metod och indata Under detta kapitel redogörs för den metod som har använts och de beräkningar som har genomförts i denna utredning. Resultaten av dessa beräkningar har sedan legat till grund för förslagen dagvattenhantering. 4.1 Kartering av avrinningsområde Som indata till samtliga beräkningar fordras area per markanvändning såväl före som efter exploatering. Avrinningsområdet före exploatering karterades utifrån grundkara och ledningsunderlag. Totalt utgör planområdet och kringliggande naturmark, som kommer att påverka den framtida utbyggnaden, ett ca 8,24 ha stort avrinningsområde. Avrinningsområdet delades in i fem stycken delavrinningsområden utifrån befintlig topografi och naturliga avvattningsstråk, vilka åskådliggörs i Figur 2 nedan. Se även Bilaga 1 för uppförstorad bild. Figur 2. Ytavvattningen inom planområdet indelat i delavrinningsområde (22)

10 Området efter exploatering karterades utifrån grundkarta, illustrationsplan, preliminära framtida marknivåer och möjliga avrinningsvägar och anslutningspunkter. Även i detta fall delades planområdet in i fem stycken delamråden men med annan areafördelning mellan delområde 2 och 3 beroende på utformningen av den föreslagna bebyggelsen. En noggrannare beskrivning av respektive delavrinningsområde, dess förändringar och förslag på framtida utformning av dagvattensystemet beskrivs under kapitel 0 Dagvattenhantering i Tyresö Näsby. 4.2 Beräkning av flöden och volymer I denna utredning genomfödes översiktliga beräkningar av flöden och erforderliga fördröjningsvolymer med hjälp av dagvatten- och recipientmodellen StormTac 1, version Som indata till modellen användes den kartlagda markanvändningen före och efter exploateringen, den ackumulerade årliga nederbörden, 636 mm/år 2 samt den senaste framtagna regnintensiteten för det dimensionerande 10-minuters, 10-årsregnet på 228 l/s*ha som rekommenderas att användas av Svenskt Vatten. Samtliga beräkningar utförs även med klimatfaktor. Exakt utformning av området är inte fastställd varför beräkningarna får ses som en uppskattning av framtida situation. Syftet är att redan i det tidiga planskedet kunna upplysa behovet av att reservera ytor för dagvattenhantering och ytlig avledning. 4.3 Flödesberäkning Dimensionerande flöden har beräknats för 10-minuters, 10-årsregnet för respektive delområde före och efter exploatering samt med och utan klimatfaktor Beräkning av flöden före exploatering Avrinningen från naturmark kan variera kraftig. Enligt P90 utgör den specifika naturmarksavrinningen från områden < 20 ha 15 l/s*ha men eftersom området är något kuperat och till viss del utgörs av berg i dagen så har avrinningskoefficienten innan exploatering satts till 0,1 vilket ger ett högre flöde än om ovan nämnt antagande hade gjorts Beräkning av flöden efter exploatering Olika klimatfaktorer används för olika regioner i Sverige och olika återkomsttider på regnet % ökning av den maximala nederbördsintensiteten i Stockholmsregionen är vad som föreskrivs av Svenskt Vatten. I det här fallet görs ett antagande om en ökning på 20 %. Syftet med denna beräkning är att dimensionera dagvattensystemet för att klara de Uppmätt nederbörd, justerat efter mätförluster med faktor 1,1 i enlighet med SMHI. 10 (22)

11 intensivaste regnen och på så vis minska risken för översvämning och skador på fastigheter med hänsyn till prognostiserade framtida klimatförändringar. 4.4 Volymsberäkning Två olika volymsberäkningar har genomförts med och utan klimatfaktor. Dels har volymen vid ett medelregn beräknats men även den erforderliga fördröjningsvolymen. Syftet med framtagandet av den avrunna vattenmängden vid ett medelregn är att veta hur mycket vatten som finns tillgängligt för gestaltning av området. Den erforderliga fördröjningsvolymen har beräknats för ett 10-årsregn med den dimensionerande varaktigheten, d.v.s den som ger störst volym. Vid denna dimensionering utgör avrinning från naturmark med en avrinningskoefficient på 0,1 utgångspunkten. Det flöde som uppstår innan exploatering sätts som utflöde från respektive delavrinningsområde. Vilken klimatfaktor som används skiljer sig beroende på om det är flöden eller volymer som skall beräknas. Vid dimensionering av volym vid ett medelregn och fördröjningsvolymer används den faktor som Svenskt vatten publicerat för den ökade nederbördsmängden. I Stockholmsregionen har denna prognostiserats till 10 %. 4.5 Indata Nedan i Tabell 1 redogörs för indata till modellen. Tabellen innehåller markanvändning före och efter utbyggnad uppdelat på delavrinningsområde 1-5 samt avrinningskoefficienter för respektive markanvändning. Tabell 1. Markanvändning Areor per markanvändning före och efter utbyggnad av Näsby. Summan av arean utgör arean för grönområde innan exploatering. Aro=avrinningsområde. Avrinningskoefficient Aro 1 Aro 2 Aro 3 Aro 4 Aro 5 Aro Tot* Bostadsområde 0,4 1,4 0,22 0,54 1,24 0,7 Grönområde 0,1 2,4 0,98 0,46 0,3 x Summa (Naturmark före) 0,1 3,8 1,2 1 1,54 0,7 8,24 * Planområde och kringliggande mark som utgör avrinningsområdet. 11 (22)

12 5 Resultat I detta kapitel redovisas resultaten av beräknade flöden och utjämningsvolymer. Av Tabell 2 framgår beräknade flöden från respektive delområde före (Qföre) och efter (Q10) exploatering. Vidare redogörs för den avrunna volymen vid ett medelregn (Vr) och den erforderliga fördröjningsvolymen (V10). Samtliga med och utan klimatfaktor. Tabell 2. Dimensionerande flöden (l/s) före och efter exploatering samt fördröjningsvolymer (m 3 ) för regn med återkomsttid 10 år. Även avrunnen volym vid medelregn (Vr) redovisas. Samtliga med och utan klimatfaktor. Enhet Aro 1 Aro 2 Aro 3 Aro 4 Aro 5 Q före l/s Q 10 l/s Q 10 med klimatfaktor l/s V r m V r med klimatfaktor m V 10 m V 10 med klimatfaktor m Q före - flöde före exploatering, 10 min 10-årsregn Q 10 - flöde efter exploatering, 10 min 10-årsregn V r - avrunnen volym vid medelregn V 10 - erforderlig fördröjningsvolym vid 10-årsregn Resultaten indikerar att en exploatering kommer att medföra ökade flöden jämfört med idag och att det föreligger ett fördröjningsbehov om flödena ut från området inte skall öka. Såväl flödena som behovet av fördröjning ökar med de antagna klimatfaktorerna. 12 (22)

13 6 Dagvattenhantering i Tyresö Näsby I detta kapitel ges en översiktlig beskrivning av respektive delområde samt hur dagvattenhanteringen kan lösas i Näsby. Beskrivningen utgår ifrån principerna kring hållbar dagvattenhantering som bygger på en kombination av många små LOD 3 -åtgärder och ytliga avvattningsvägar. Den gröna bostadsmiljön kommer att medföra trög avledning med mycket infiltration och upptag i växter. De åtgärder som föreslås finns noggrannare beskrivna i kapitel 7. Figur 3 åskådliggör ett förslag på utformning av dagvattensystemet. En uppförstorad bild finns i Bilaga 2. Figur 3. Delavrinningsområdena 1-5 och illustrationsplan med föreslagna dagvattenåtgärder efter utbyggnad. 3 Lokalt omhändertagande av dagvatten. 13 (22)

14 6.1 Övergripande Den kuperade terrängen med ett tunt jordlager och berg i dagen gör att avrinningen från området blir högre än från en skog med tjockt jordtäcke. Partier som täcks av det sandiga jordlagret kan med fördel utnyttjas för infiltration. Instängda partier måste undvikas och det behöver säkerställas en ytlig avledning i de fall vattnet rinner ner i en svacka med klipptröskel. Vatten från kringliggande naturmark som avvattnas mot bebyggelsen skall ledas om istället för in i området så att riskerna för skada på fastigheterna minimeras. En sådan omledning kan exempelvis göras med hjälp av avskärande diken. Ett makadam/dräneringsdike är inte att föredra då denna ligger i nivå med kringliggande mark. Ett sådant uppfyllt dike inom fastighet signalerar inte att det är avsett för avledning av vatten. Det finns exempel där boende har bebyggt en sådan yta som sedan medfört en minskad framkomlighet för vattnet med översvämning som följd. En svacka i terrängen blir tydligare och skulle först behöva fyllas upp för att kunna bebyggas. Det finns ett utbyggt dagvattensystem med ledningar i området som ger goda möjligheter till anslutning av dagvatten både i öster och i norr i Njupkärrsvägen. Genom att anlägga gröna tak på komplementbyggnader och carports kan flödena minska något jämfört med om traditionellt tak läggs. 6.2 Avrinning från delavrinningsområde 1 Avrinningsområde 1 avvattnas mot ett befintligt alkärr i väster som till stora delar avses att bevaras även i framtiden. Vid platsbesök ( ) observerades inget utlopp från kärret vilket troligtvis innebär att vatten tas upp av växter och infiltrerar på platsen. I framtiden när våtmarkens utbredning minskar och andelen hårdgjorda ytor runtom ökar kommer tillrinningen att öka samtidigt som kapaciteten i kärret minskar. I och med detta fordras att en avledning av dagvattnet säkerställs. Förslagsvis sker detta i ett öppet, brett och flackt dike på den västra sidan om infartsvägen in i delområde 4. I brantare delar av området nyttjas lämpligen terrassering eller tvärgående jordvallar för dämpning av vattnets hastighet. Härifrån avleds vattnet i trumma under vägen mellan de två besöksparkeringarna i norra delen av planområdet och vidare parallellt med gångbana och ut i grönstråket med de stora tallarna. Här finns en befintlig kupolbrunn dit eventuellt överskottsvatten kan avledas. Mellan de två parkeringarna kan det bli aktuellt med anläggande av regngård som dels tar vatten från p-ytorna men även andra delar av avrinningsområde 4. Förutom att utjämna vatten så kan dikena underlätta snöhanteringen genom att fungera som ett längsgående snöupplag. Exempelvis behöver ett dike som ska kunna utjämna och ha kapacitet att avleda vatten från delområde 1 behöva vara minst 0,3 m djupt, ha 0,2 m i bottenbredd, 1,4 m i överkant och en släntlutningar 1:2. Föreslagen sträckning redovisas i Figur (22)

15 6.3 Avrinning från delavrinningsområde 2 och 3 Idag avvattnas större delen av delavrinningsområde 2 och 3 mot ett befintligt kärr som ligger i den östra delen av planområdet. Den brunn i ledningskartan som såg ut att ta emot överskottsvatten från kärret återfanns inte vid platsbesök. Vid samma tillfälle observerades att båda kärren (västra och östra) stod torra, vilket tyder på att allt vatten infiltrerar, tas upp av växtlighet eller avdunstar. Efter exploatering kommer dessa delområden att få ett annorlunda avrinningsmönster jämfört med idag. Den ytan som bidrar med vatten till den östra våtmarken kommer att minska. Däremot är det inte sagt att den vattenmängd som tillförs kommer att minska då hårdgöringsgraden ökar. Det bör säkerställas att värdefull natur som man önskar bevara får sitt behov av vatten tillgodosett och det behöver anordnas en bräddbrunn för eventuellt överskottsvatten från kärret. För delområde 2 anordnas ett avskärande dike som antingen avleds till befintlig brunn i öster eller till kärret dit även delområde 3 kommer att avledas. 6.4 Avrinning från delavrinningsområde 4 och 5 Delar av avrinningsområde 4 avleds till ett gemensamt dike för delområde 1 och 4 och vidare ut mot förbindelsepunkt i Njupkärrsvägen. Delar av delavrinningsområde 5 avvattnas med hjälp av lösningar så som avskärande diken, regngårdar och svackdiken. Dagvatten från husen och lokalgatan kommer antingen att avledas till skelettjord som anläggs i gaturummet där träd kommer att planteras alternativt mot naturmarken och den centrala kullen. Vissa hus kan avledas direkt mot Njupkärrsvägen och det gröna stråket med de gamla tallarna. Här kan vattnet ledas i stuprör under gångbanan och sedan få mynna i ett svackdike som görs i ordning och förenas med tallarna. Runt stuprörsutkastarnas mynning kan erosionsskydd anläggas för att minska skador på jordtäcket. Överskottsvatten kommer att kunna brädda till befintlig kupolbrunn. 15 (22)

16 7 Principlösningar Genom tillämpning av lokalt omhändertagande av dagvatten (LOD) kan vattnets naturliga kretslopp efterliknas och naturliga reningsprocesser i mark och vatten utnyttjas. Ytlig avledning i öppna dagvattenlösningar tillför utöver trög avledning av dagvattnet dessutom estetiska värden till bebyggelsemiljön, ökar fastigheternas ekonomiska värde och synliggöra vattenprocesserna, vilket bidrar till ökad förståelse. Öppna lösningar kan också utnyttjas i pedagogiska sammanhang. I detta kapitel beskrivs principerna för de olika dagvattenåtgärderna som föreslås inom planområdet. 7.1 Höjdsättning av hus och tomtmark För att undvika översvämningar och förhindra att dagvatten rinner in mot byggnaderna behöver marken utformas med lutning bort från husen. De tre första metrarna närmast husen ges markytan en lutning på 5 %, vilket innebär 5 cm nivåskillnad på 1 längdmeter. Längre bort från husen ges marken en lutning på 1-2 %, vilket innebär 1-2 cm nivåskillnad på 1 längdmeter. Närmast husen kan marken hårdgöras med plattor så att vatten inte riskerar att rinna ner längs med husväggen. 7.2 Avrinningsstråk och sekundära avvattningsvägar Det är viktigt att redan i ett tidigt skede säkerställa en kontrollerad dagvattenhantering med bestämda avvattningsvägar för att minska risken för översvämningar och instängda områden. Höjdsättningen av marken bör utformas så att vatten alltid har möjlighet att avledas. Speciella avrinningsstråk bör anläggas vid tomtgränser och tomtmarker bör luta mot dessa stråk. Höjdsättningen av byggnader bör också utföras så att fastigheterna ligger högre än väg och lutar emot vägen så att avvattning kan ske dit. Till de LOD-anläggningar som föreslås erfordras bräddlösningar så att överskottsvatten som uppkommer vid intensiva och långvariga regn kan avledas på ett säkert sätt samt för att minimera risken för översvämningar. Systemet dit dagvattnet får brädda kan med fördel ske i öppna system så som diken eller genom konventionell dagvattenledning alternativt en kombination av dessa två. Det vatten som varken LOD-systemet, eventuella ledningar eller diken är dimensionerade för att omhänderta måste kunna avrinna eller lagras på ett säkert sätt via så kallade sekundära avrinningsvägar utan att det uppstår olägenheter. Hela gaturummet kan exempelvis fungera som ett sekundärt avrinningssystem vid extrem nederbörd. Om avledning mot gaturummet inte är möjlig bör så kallade U-områden 4 planeras in för att säkerställa avvattningsvägar. U-områden bör då specificeras i detaljplanen, där det bör 4 U-områden är en beteckning som används i planbestämmelser. Inom U- områden ska marken vara tillgänglig för gemensamhetsanläggningar t.ex. svackdiken eller för underliggande ledningar. 16 (22)

17 säkerställas att det finns öppningar i planen som möjliggör avledning på markytan, via gator och vattentåliga grönytor. 7.3 Stuprörsutkastare och ränndalar Avledning från hustak kan göras via stuprörutkastare med en längd på ca 20 cm. Marken närmast huset hårdgörs och så kallade ytvattenrännor (ränndalsplattor) anläggs med en lutning bort från huskroppen. Från rännorna går vattnet vidare ut på gräsmatta och/eller till planteringar där vattnet infiltrerar. Om dagvatten skall kunna infiltrera på en grönyta på tomtmark så kan matjorden blandas ut med sand eller grus för att öka infiltrationen. I Figur 4, nedan visas ett förslag på hur ränndalar kan utformas. Figur 4. Exempel på utformning av ränndal i ett bostadsområde. 7.4 Diken Överskottsvatten från tomtmark samt dagvatten från omkringliggande områden och kvartersmark föreslås ledas i svackdiken. Syftet är att åstadkomma en trög eller långsam avrinning. Diken kan t ex anläggas mellan tomter eller längs med vägar i form av avrinningsstråk. Dess utformning och höga flödesmotstånd medför att en reduktion av vattenvolymer och flödestoppar sker. Svackdiken skapar också en nödvändig flyktväg för ytvattnet vid extremhändelser, utan att byggnader och verksamheter översvämmas. De är även relativt okänsliga för driftproblem såsom igensättning. 17 (22)

18 Ytterligare fördelar med svackdiken är att de är relativt billiga att anlägga och underhålla samt har bättre kapacitet än ledningar under mark. Svackdikets djup och lutning skall vara så små som möjligt med hänsyn till säkerhet, estetik och för att motverka erosion inom anläggningen. I Figur 5 nedan visas exempel på hur svackdiken kan utformas. Figur 5. Exempel på hur svackdiken kan utformas 7.5 Permeabla (genomsläppliga) beläggningar Om det är möjligt är det rekommenderat att ersätta hårdgjorda ytor med permeabla beläggningar i syfte att öka infiltrationsmöjligheterna. De genomsläppliga beläggningarna bör inte läggas i för brant lutning eftersom infiltrationen då oftast koncentreras till en mindre del av ytan med igensättning som följd. Permeabla beläggningar föreslås användas för parkeringsytor och lekplatser. Även fristående gångvägar kan tänkas ha denna typ av beläggning. Till genomsläppliga beläggningar hör pelleplattor, markplattor, stenmjöl, grus och smågatsten, se exempel i Figur 6 nedan. Figur 6. Exempel på genomsläppliga beläggningar. I bilden t.v. visas ett grusat gångstråk och t.h. visas exempel på pelleplattor på uppfart. 18 (22)

19 7.6 Växtbäddar Takdagvattnet från vissa av husen föreslås ledas till växtbäddar i form av nedsänkta lådor där vegetation så som träd, örter och gräs planteras. I dessa sker fördröjning av dagvattnet. Flera växtbäddar kan kedjekopplas via övertäckta eller öppna dagvattenrännor och på så vis tillåts vattnet svämma över från växtbädd till växtbädd innan anslutning till ett öppet avledningsstråk eller tät dagvattenledning i gata. Växtbäddar kan även förses med små dämmen i syfte att skapa ytterligare utjämningsvolym och därmed fördröja dagvattnet ytterligare. För bilder över växtbäddar se Figur 7. Figur 7. Exempel på utformning av växtbädd. 7.7 Regngårdar Regngårdar föreslås fördröja dagvatten i från både tomt och kvartersmark. Regngårdar utformas enligt samma princip som växtbäddar men tar emot vatten från större avrinningsområden varför de kräver större utrymmen. För exempel se Figur 8. Figur 8. Exempel på utformning av regngårdar 19 (22)

20 7.8 Kantstenslösningar I syfte att erhålla en säker miljö i gaturummet och en effektiv dagvattenhantering föreslås att de växtbäddar och svackdiken som anläggs längs med vägar utformas utan kantsten mot gång- och cykelstråk samt med försänkt kantsten (kantsten med släpp) mot vägbana. På så vis kan dagvattnet avrinna ytligt mot växtbäddar utan att avledas via brunn och ledning, se Figur 9. Figur 9. Exempel på utformning av kantsten. Till vänster visas att övergången mellan gångbana och växtbädd kan skapas utan kantsten och att kantsten med släpp anläggs mellan körbana och växtbädd. 7.9 Skelettjordar Skelettjordar föreslås anläggas i syfte att fördröja dagvatten från vägen i norra delen av planområdet innan avledning sker till kommunens ledningsnät. Utöver fördröjning sker även rening av dagvattnet, detta genom fastläggning och nedbrytning av bland annat suspenderad substans, olja och kväveföreningar. Vägen avvattnas till uppsamlingsbrunnar med sandfång som fördelar vattnet ut i jorden. Vattnet kan sedan fördelas i skelettjordarna via dräneringsledning alternativt perkolationsbrunnar. Uppsamling och avledning sker till tät dagvattenledning i gata. Nedan visas exempel från Hammarby sjöstad där utrymmet under parkeringsyta och gångbana utnyttjats som skelettjord, se Figur (22)

21 Figur 10. Tv visas att träden till höger, som växer i skelettjord och får dagvatten, fortfarande har gröna blad jämfört med de träd som växer till vänster där det inte är skelettjord. Th visas ett annat exempel på trädplantering i skelettjord Gröna tak Gröna tak föreslås anläggas på tak över parkeringsplatser samt på komplementbyggnader. Gröna tak består ofta av moss- och sedumarter och har en hög vattenhållande förmåga vilka bidrar till att fördröja och minska flödestoppar, se Figur 11. Figur 11. Grönt tak på komplementbyggnader i bostadsområden Informationsskyltar Det rekommenderas att skyltar som förklarar dagvattenanläggningarnas utformning och funktion sätts upp i anslutning till anläggningarna i syfte att informera allmänheten och på så vis skapa förståelse för dagvattnet. Nedan i Figur 12 visas exempel på utformning av olika informationsskyltar. 21 (22)

22 Figur 12. Exempel på utformning av informationsskyltar för både små och stora dagvattenanläggningar 8 Slutsats Dagvattenhanteringen i Tyresö Näsby föreslås bestå av ett system som byggs upp av flera olika LOD-åtgärder som anläggs på tomtmark och vilka i sin tur är kopplade till gemensamma LOD-anläggningar i gaturummet och på övriga gemensamma ytor. Ett LOD-system utesluter inte att ett konventionellt ledningsnät också behöver anläggas för att kunna ta hand om till exempel dräneringsvatten. Önskvärt är att ha en kombination av gröna och traditionella lösningar. Genom JMs ambitioner om ett naturnära boende kan en effektiv dagvattenhantering erhållas. Den planerade exploateringen kommer att i kombination med föreslagna åtgärder att minska de efter exploatering ökande flödena och dagvattenvolymerna. De föroreningar i dagvattnet som genereras i anslutning till planområdet bedöms inte medföra någon negativ påverkan på miljön. Eventuellt ökade flöden och vattenvolymer till kommunens dagvattennät skulle enligt uppgift från kommunen inte medföra något problem då kapaciteten i mottagande ledning är god. Det är dock viktigt att förebygga ökade flöden med hänsyn till områden uppströms och nedströms som i framtiden kan bli aktuella för exploatering. Byggs flera områden ut och tillrinningen ökar kan den befintliga dagvattenledningen löpa en risk att bli överbelastad. 22 (22)

Dagvattenutredning Mörby 1:62 och 1:65, Ekerö

Dagvattenutredning Mörby 1:62 och 1:65, Ekerö Datum 2014-05-20 Reviderad - Dagvattenutredning Mörby 1:62 och 1:65, Ekerö Ramböll Sverige AB Dragarbrunnsgatan 78B 753 20 Uppsala Region Mitt Uppdrag Beställare Mörby Järntorget Bostad AB T: +46-10-615

Läs mer

Dagvattenutredning i samband med VA-projektering av Arninge-Ullna

Dagvattenutredning i samband med VA-projektering av Arninge-Ullna Uppdragsnr: 10194238 1 (6) PM Dagvattenutredning i samband med VA-projektering av Arninge-Ullna Inledning WSP har fått i uppdrag av Titania att göra en dagvattenutredning inför VAprojekteringen av området

Läs mer

Dagvatten-PM. Område vid Töresjövägen Kumla 3:213 m.fl. Inom Tyresö kommun, Stockholms län. Tengbom

Dagvatten-PM. Område vid Töresjövägen Kumla 3:213 m.fl. Inom Tyresö kommun, Stockholms län. Tengbom Område vid Töresjövägen Kumla 3:213 m.fl. Inom Tyresö kommun, Stockholms län Tengbom Författade: Matilda Wistrand Granskad av: Niclas Elvsén Innehåll Bakgrund... 3 Befintliga ledningar... 5 Markförutsättningar...

Läs mer

Säfsen 2:78, utredningar

Säfsen 2:78, utredningar SÄFSEN FASTIGHETER Säfsen 2:78, utredningar Dagvattenutredning Uppsala Säfsen 2:78, utredningar Dagvattenutredning Datum 2014-11-14 Uppdragsnummer 1320010024 Utgåva/Status Michael Eriksson Magnus Sundelin

Läs mer

Dagvattenutredning för nyexploatering inom Viksberg 3:1, område B Uppdragsnummer Sweco Environment AB

Dagvattenutredning för nyexploatering inom Viksberg 3:1, område B Uppdragsnummer Sweco Environment AB Viksbergs Mark AB Dagvattenutredning för nyexploatering inom Viksberg 3:1, område B Uppdragsnummer 1143608000 Stockholm 2013-11-20 Sweco Environment AB Dagvatten och ytvatten Handläggare: Jonas Sjöström

Läs mer

Sweco Environment AB. Org.nr 556346-0327 säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen

Sweco Environment AB. Org.nr 556346-0327 säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen Profi Dagvattenutredning Freden Större 11 Uppdragsnummer 1143520000 Stockholm 2012-10-03 Sweco Environment AB Dagvatten och ytvatten Handläggare: Johanna Rennerfelt Kvalitetsgranskare: Agata Banach 1 (11)

Läs mer

Bostäder vid Mimersvägen Dagvattenutredning till detaljplan

Bostäder vid Mimersvägen Dagvattenutredning till detaljplan Beställare: Partille kommun 433 82 PARTILLE Beställarens representant: Olof Halvarsson Konsult: Uppdragsledare: Handläggare: Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Åsa Malmäng Pohl Herman Andersson Uppdragsnr:

Läs mer

Dagvattenutredningar för detaljplan 4 Nacka Strand

Dagvattenutredningar för detaljplan 4 Nacka Strand 14 UPPDRAG 1143576000 UPPDRAGSNUMMER Nacka Strand Dagvatten UPPDRAGSLEDARE Agata Banach UPPRÄTTAD AV Agata Banach, Erik Lidén, Jonas Sjöström DATUM 2015-09-02 Dagvattenutredningar för detaljplan 4 Nacka

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING TILL DETALJPLAN FÖR KVARTERET RITAREN I VARA

DAGVATTENUTREDNING TILL DETALJPLAN FÖR KVARTERET RITAREN I VARA VARA KOMMUN Kvarteret Ritaren, Vara, D-utr UPPDRAGSNUMMER 1354084000 DAGVATTENUTREDNING TILL DETALJPLAN FÖR KVARTERET RITAREN I VARA SWECO ENVIRONMENT AB MATTIAS SALOMONSSON MARIE LARSSON Innehållsförteckning

Läs mer

Exempel på lokalt omhändertagande av dagvatten inom planområdet

Exempel på lokalt omhändertagande av dagvatten inom planområdet Exempel på lokalt omhändertagande av dagvatten inom planområdet I detta kapitel visas en rad exempel på lösningar för lokalt omhändertagande av dagvatten som är möjliga att se över i planområdet både på

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Christina Odén UPPRÄTTAD AV. Jenny Pirard

UPPDRAGSLEDARE. Christina Odén UPPRÄTTAD AV. Jenny Pirard UPPDRAG Dagvattenshantering på Kivinge UPPDRAGSNUMMER 1143456000 UPPDRAGSLEDARE Christina Odén UPPRÄTTAD AV Jenny Pirard DATUM GRANSKAD AV Christina Odén DAGVATTENHANTERING FASTIGHET KUMLA 2:15 Syfte Sex

Läs mer

PM KOMPLETTERANDE DAGVATTENUTREDNING NORRA SKALHAMN

PM KOMPLETTERANDE DAGVATTENUTREDNING NORRA SKALHAMN PM KOMPLETTERANDE DAGVATTENUTREDNING NORRA SKALHAMN Inledning WSP Sverige AB har fått i uppdrag av Vindbyggarna Lysekil AB att komplettera en tidigare utförd dagvattenutredning gällande området Lyse 1:2

Läs mer

Umeå WSP Sverige AB. Desiree Lindström och Sara Rebbling. WSP Samhällsbyggnad Box Umeå Besök: Storgatan 59 Tel:

Umeå WSP Sverige AB. Desiree Lindström och Sara Rebbling. WSP Samhällsbyggnad Box Umeå Besök: Storgatan 59 Tel: PM Umeå 2017-04-12 WSP Sverige AB Desiree Lindström och Sara Rebbling 1 (7) WSP Samhällsbyggnad Box 502 901 10 Umeå Besök: Storgatan 59 Tel: +46 10 7225000 WSP Sverige AB Org nr: 556057-4880 Styrelsens

Läs mer

PM DAGVATTEN SÖDRA TORSHAMMAR

PM DAGVATTEN SÖDRA TORSHAMMAR UPPDRAG Div. konsulttjänster UPPDRAGSNUMMER 13001315-900 UPPDRAGSLEDARE Linnea Larsson UPPRÄTTAD AV Hamed Tutunchi DATUM GRANSKAD AV Linnea Larsson Inledning Detta PM ska ligga som planeringsunderlag för

Läs mer

PM DAGVATTENUTREDNING HAGA 4:28 OCH 4:44 (NACKADEMIN), SOLNA STAD 1 BAKGRUND

PM DAGVATTENUTREDNING HAGA 4:28 OCH 4:44 (NACKADEMIN), SOLNA STAD 1 BAKGRUND Dokumentnamn Dagvatten Vår referens Datum Uppdragsnr Louise Björkvald 2015-03-03 335191 PM DAGVATTENUTREDNING HAGA 4:28 OCH 4:44 (NACKADEMIN), SOLNA STAD 1 BAKGRUND Ett detaljplanearbete pågår i utkanten

Läs mer

Dagvattenutredning Hammarängen. Upprättad av: Crafton Caruth Granskad av: Sven Olof Walleräng

Dagvattenutredning Hammarängen. Upprättad av: Crafton Caruth Granskad av: Sven Olof Walleräng Dagvattenutredning Hammarängen 2010 01 01 Upprättad av: Crafton Caruth Granskad av: Sven Olof Walleräng 1. Bakgrund och syfte... 3 2. Området... 4 2.1 Markförhållanden... 4 2.2 Avrinningsförhållanden...

Läs mer

Sweco Environment AB. Org.nr 556346-0327 säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen

Sweco Environment AB. Org.nr 556346-0327 säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen Credentia AB Dagvattenutredning för kvarteret Haren 1, 2, 3, 7 Uppdragsnummer 1832240 Uppsala 2012-04-12 Sweco Environment AB Uppsala vatten och miljö Irina Persson, Johanna Rennerfelt, Lena Hedberg Kvalitetsgranskare

Läs mer

Översiktlig utbredning av detaljplaneområdet. DAGVATTENUTREDNING MELBY 3:

Översiktlig utbredning av detaljplaneområdet. DAGVATTENUTREDNING MELBY 3: Översiktlig utbredning av detaljplaneområdet. DAGVATTENUTREDNING MELBY 3:16 2018-06-14 DAGVATTENUTREDNING MELBY MELBY 3:16 På uppdrag av Modern Art Projekt Sweden AB utförts platsbesök samt upprättande

Läs mer

Kvalitetsgranskning: Handläggare: Denis van Moeffaert. Aino Krunegård Ronie Wickman

Kvalitetsgranskning: Handläggare: Denis van Moeffaert. Aino Krunegård Ronie Wickman UPPDRAGSNUMMER ÖVERSIKTLIG DAGVATTENUTREDNING ARNÖ 1:3 SÖDER FLÄTTNALEDEN BJÖRKÖ, NYKÖPING NYKÖPINGS KOMMUN NYKÖPING Handläggare: Aino Krunegård Ronie Wickman Kvalitetsgranskning: Denis van Moeffaert 1

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING Dragonvägen i Upplands Väsby Kommun, Riksbyggen

DAGVATTENUTREDNING Dragonvägen i Upplands Väsby Kommun, Riksbyggen ADRESS COWI AB Solna Strandväg 78 171 54 Solna TEL 010 850 23 00 FAX 010 850 23 10 WWW cowi.se DAGVATTENUTREDNING Dragonvägen i Upplands Väsby Kommun, Riksbyggen PROJEKTNR. A070552 DOKUMENTNR. A070552-002

Läs mer

Kompletterande dagvattenutredning för detaljplan Ulvsunda 1:1

Kompletterande dagvattenutredning för detaljplan Ulvsunda 1:1 UPPDRAG Stora Mossen dagvattenutredning (komplettering) UPPDRAGSNUMMER 1143567000 UPPDRAGSLEDARE UPPRÄTTAD AV GRANSKAD AV Agata Banach DATUM Kompletterande dagvattenutredning för detaljplan Ulvsunda 1:1

Läs mer

Dagvattenutredning Sparven 6

Dagvattenutredning Sparven 6 Dagvattenutredning Sparven 6 Datum: 2011-11-02 Pauline Sandberg Uppdragsledare Jan Kjellberg Granskare BYLERO, Byggledare i Roslagen AB Baldersgatan 12 761 31 Norrtälje Organisationsnummer 556489-0340

Läs mer

Detaljplan för Repisvaara södra etapp 2

Detaljplan för Repisvaara södra etapp 2 Gällivare kommun Detaljplan för Repisvaara södra etapp 2 2016-06-15 Detaljplan för Repisvaara södra etapp 2 Datum 2016-06-15 Uppdragsnummer 1320019004 Utgåva/Status Slutleverans Sandra Viklund Axel Sahlin

Läs mer

Dagvattenutredning till detaljplan för Norrmalm 4, Västerås

Dagvattenutredning till detaljplan för Norrmalm 4, Västerås 2017-06-10 Dagvattenutredning till detaljplan för Norrmalm 4, Västerås Handläggare Gunnar Eriksson 070-513 88 20; 021-448 04 30 gunnar.eriksson@gema.se Bakgrund Dagvattenutredningen ska utgöra underlag

Läs mer

Funktionsbeskrivning dagvattenlösningar

Funktionsbeskrivning dagvattenlösningar Funktionsbeskrivning dagvattenlösningar tillägg till Dagvattenutredning för Södra staden, Underlag för strategiskt program 2015-03-20 Lokala åtgärder, kvartersmark och gata Inom kvartersmark och lokalt

Läs mer

Föreslagen dagvattenhantering för bostäder norr om Askimsviken

Föreslagen dagvattenhantering för bostäder norr om Askimsviken Föreslagen dagvattenhantering för bostäder norr om Askimsviken handläggare Graciela Nilsson 1 Innehållförteckning 1 BAKGRUND... 3 2 Markförhållanden... 4 2.1 Befintliga dagvattenflöden... 5 3 Framtida

Läs mer

Dagvattenhantering till detaljplan för del av östra Bäckby, dp 1848, Västerås

Dagvattenhantering till detaljplan för del av östra Bäckby, dp 1848, Västerås -14 UPPDRAG Dagvatten till detaljplan för del av Ö Bäckby UPPDRAGSLEDARE Jennie Brundin DATUM 2017-11-08 UPPDRAGSNUMMER 13001057 UPPRÄTTAD AV Matthias Borris Dagvattenhantering till detaljplan för del

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING FÖR KALMARSAND

DAGVATTENUTREDNING FÖR KALMARSAND DAGVATTENUTREDNING FÖR KALMARSAND 11 januari 2017 VÄG- O C H V A - I N G E N J Ö R E R N A I S V E R I G E A B V A S A G A T A N 1 5 7 2 2 1 5 V Ä S T E R Å S T E L E F O N : 0 7 0-3 1 3 4 1 5 0 O R G.

Läs mer

Dagvattenutredning Syltlöken 1

Dagvattenutredning Syltlöken 1 Dagvattenutredning Syltlöken 1 Tillhörande detaljplan för bostäder m m inom fastigheten 2016-10-24 Upprättad av Va-avdelningen, Tekniska förvaltningen Josefine Evertsson Syfte och bakgrund Syftet med detaljplanen

Läs mer

1. Dagvattenutredning Havstornet kv.6 Ångsågen

1. Dagvattenutredning Havstornet kv.6 Ångsågen UPPDRAG Dagvattenutredning Havstornet kv. 6 UPPDRAGSNUMMER 1832493000 UPPDRAGSLEDARE Pernilla Thur UPPRÄTTAD AV Pernilla Thur DATUM 1. Dagvattenutredning Havstornet kv.6 Ångsågen Detta syftar till att

Läs mer

FÖRSTUDIE DAGVATTENHANTERING FÖR KÅGERÖD 15:1 SVALÖVS KOMMUN

FÖRSTUDIE DAGVATTENHANTERING FÖR KÅGERÖD 15:1 SVALÖVS KOMMUN FÖRSTUDIE DAGVATTENHANTERING FÖR KÅGERÖD 15:1 SVALÖVS KOMMUN HELSINGBORG 2015-02-11 MARIA KARLSSON GREEN BAKGRUND OCH SYFTE Detaljplanearbete pågår gällande fastigheterna Kågeröd 15:1 m.fl. i Svalövs kommun.

Läs mer

RAPPORT. Kv Orren 9, Västerås BOSTADS AB MIMER VÄSTERÅS DAGVATTENUTREDNING INFÖR DETALJPLANERING UPPDRAGSNUMMER

RAPPORT. Kv Orren 9, Västerås BOSTADS AB MIMER VÄSTERÅS DAGVATTENUTREDNING INFÖR DETALJPLANERING UPPDRAGSNUMMER repo001.docx 2012-03-2914 BOSTADS AB MIMER Kv Orren 9, Västerås UPPDRAGSNUMMER 3370840100 DAGVATTENUTREDNING INFÖR DETALJPLANERING VÄSTERÅS Sweco Environment AB MARTIN LINDSTRÖM FRIDA NOLKRANTZ ÅSA BENGTSSON

Läs mer

RAPPORT. Detaljplan Näsby 35:47 KRISTIANSTADS KOMMUN KARLSKRONA VA-UTREDNING UPPDRAGSNUMMER ERIK MAGNUSSON HAMED TUTUNCHI

RAPPORT. Detaljplan Näsby 35:47 KRISTIANSTADS KOMMUN KARLSKRONA VA-UTREDNING UPPDRAGSNUMMER ERIK MAGNUSSON HAMED TUTUNCHI KRISTIANSTADS KOMMUN Detaljplan Näsby 35:47 UPPDRAGSNUMMER 3840118000 VA-UTREDNING KARLSKRONA ERIK MAGNUSSON HAMED TUTUNCHI Sweco Östra Vittusgatan 34 SE 371 33 Karlskrona, Sverige Telefon +46 (0)455 31

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Kristina Nitsch UPPRÄTTAD AV

UPPDRAGSLEDARE. Kristina Nitsch UPPRÄTTAD AV 14 UPPDRAG Dp Kvarteret Alen 4 UPPDRAGSLEDARE Kristina Nitsch DATUM 03-22 UPPDRAGSNUMMER 3415910000 UPPRÄTTAD AV Irina Persson och Philip Karlsson GRANSKAD AV Christer Jansson 1. Dagvattenutredning kvarteret

Läs mer

Dagvattenutredning. Boviksvägen, Alhem. Datum:

Dagvattenutredning. Boviksvägen, Alhem. Datum: Dagvattenutredning Boviksvägen, Alhem Datum: 2018-07-04 1 Innehåll Bakgrund... 3 Förutsättningar... 4 Topografin i området:... 4 Flödesberäkningar... 5 Flöden före exploatering... 5 Markanvändning efter

Läs mer

PM Dagvattenutredning

PM Dagvattenutredning 1/10 Åkarp 7:89, Burlövs kommun PM Dagvattenutredning 190830 10 sidor + 1 bilaga Upprättat av era landskap box 4075 203 11 Malmö Innehåll sida 1 Inledning 2 2 Förutsättningar 2 3 Underlag 2 4 Befintlig

Läs mer

Dagvattenutredning. Kv Fikonet 2-3, Eskilstuna

Dagvattenutredning. Kv Fikonet 2-3, Eskilstuna Handläggare Axel Nordqvist Melander Tel +46105055868 Mobil +46730734431 E-mail axel.nordqvist.melander@afconsult.com Recipient ProNordic Reexplorer AB Fredrik Söderberg fredrik@pronordic.se Datum 14/02/2017

Läs mer

Bilaga Dagvatten-PM för Näset nya bostäder mellan Tjuvdalsvägen och Norra Breviksvägen

Bilaga Dagvatten-PM för Näset nya bostäder mellan Tjuvdalsvägen och Norra Breviksvägen 216-12-2 Bilaga Dagvatten-PM för Näset nya bostäder mellan Tjuvdalsvägen 2 (6) Innehållsförteckning 1. Syfte... 3 2. Recipient och Miljökvalitetsnormer (MKN)... 3 3. Dimensionerande flöden... 4 3.1. Befintligt

Läs mer

PM Dagvatten Kv Vapnet 3 Eskilstuna. Datum Uppdragsnr: 16113

PM Dagvatten Kv Vapnet 3 Eskilstuna. Datum Uppdragsnr: 16113 PM Dagvatten Kv Vapnet 3 Eskilstuna Datum 2017-06-29 Uppdragsnr: 16113 Innehåll Förutsättningar... 4 Dimensionerande regn... 5 Kapacitet befintligt ledningsnät... 5 Förslag dagvattenbehandling... 6 Ytavrinning

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING. Detaljplan för Felestad 27:57 m.fl. Bredingegatan BAKGRUND & SYFTE UNDERLAG & KÄLLOR ARBETSGRUPP

DAGVATTENUTREDNING. Detaljplan för Felestad 27:57 m.fl. Bredingegatan BAKGRUND & SYFTE UNDERLAG & KÄLLOR ARBETSGRUPP DAGVATTENUTREDNING Detaljplan för Felestad 27:57 m.fl. Bredingegatan BAKGRUND & SYFTE Svalövs kommun har tagit fram förslag till ny detaljplan för Felestad 27:57 m.fl. i södra delen av Svalövs tätort (Figur

Läs mer

Dagvattenutredning. Skolmästaren 1 och 2 1 (13) VA Planeringsingenjör Crafton Caruth. Datum 2014-06-02

Dagvattenutredning. Skolmästaren 1 och 2 1 (13) VA Planeringsingenjör Crafton Caruth. Datum 2014-06-02 1 (13) VA Planeringsingenjör Crafton Caruth Datum 2014-06-02 Dagvattenutredning Skolmästaren 1 och 2 SEVAB Strängnäs Energi AB Dammvägen 12a, Box 32, 645 21 Strängnäs Tel. 0152-460 50 Fax. 0152-188 88

Läs mer

STRUCTOR MARK MALMÖ AB

STRUCTOR MARK MALMÖ AB Sida 1(14) Dagvattenutredning Helgedalsskolan Bilden hämtad från www.kristianstad.se Sida 2(14) Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Förutsättningar... 3 3 Befintliga ledningar... 3 3.1 Befintliga VA-ledningar...

Läs mer

Dagvattenutredningar för detaljplan 4 Nacka Strand

Dagvattenutredningar för detaljplan 4 Nacka Strand UPPDRAG 1143576000 UPPDRAGSNUMMER Nacka Strand Dagvatten UPPDRAGSLEDARE Agata Banach UPPRÄTTAD AV Agata Banach, Erik Lidén, Jonas Sjöström, Annika Blix DATUM 2015-09-02 REVIDERAD 2016-03-11 2017-05-04

Läs mer

UPPRÄTTAD: KOMMUN. Upprättad av Granskad av Godkänd av. Sign Sign Sign

UPPRÄTTAD: KOMMUN. Upprättad av Granskad av Godkänd av. Sign Sign Sign PM- DAGVATTENUTREDNING BOSTÄDER VID SKJUTBANEVÄGEN UTREDNING DP PERMANENTHUSOMRÅDE AVSEENDE FASTIGHETERNA BJÖRKFORS 1:29, 1:449, 1:593 OCH 1:626 - HEMAVAN, STORUMANS KOMMUN UPPRÄTTAD: 2015-12-15 Upprättad

Läs mer

Dagvattenutredning Vallskoga förskola

Dagvattenutredning Vallskoga förskola Källa: Nils Simonsson, Arkitektgruppen i Gävle AB Tierps kommunfastigheter AB Dagvattenutredning Vallskoga förskola Stockholm 2017-02-24 Dagvattenutredning Vallskoga förskola Datum 2017-02-24 Uppdragsnummer

Läs mer

Furulidsskolan Kompletterande dagvattenutredning till detaljplan

Furulidsskolan Kompletterande dagvattenutredning till detaljplan Beställare: Kungsbacka Kommun 434 81 Kungsbacka Beställarens representant: Maria Malone Konsult: Uppdragsledare: Handläggare: Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Åsa Malmäng Pohl Jennifer Löfvendahl

Läs mer

Översiktlig dagvattenutredning för fastigheterna Ordonnansen 5 och 6, Stockholm.

Översiktlig dagvattenutredning för fastigheterna Ordonnansen 5 och 6, Stockholm. UPPDRAG Ordonnansen UPPDRAGSNUMMER 1143615000 UPPDRAGSLEDARE Gudrun Aldheimer UPPRÄTTAD AV Gudrun Aldheimer DATUM 2013-11-13, rev 2013-11-14 Översiktlig dagvattenutredning för fastigheterna Ordonnansen

Läs mer

Kompletterande dagvatten-pm

Kompletterande dagvatten-pm Kompletterande dagvatten- Datum 2018-12-03 Reviderad 2019-02-05 Uppdrag Beställare Från Till nummer 1 Dagvattenutredning för detaljplan Rosenhill Huddinge kommun Camilla Andersson Linda Silverberg Ramboll

Läs mer

TORSBY BOSTÄDER KVARTERET BJÖRKEN DAGVATTENUTREDNING Charlotte Stenberg. Torsby bostäder UPPDRAGSNUMMER: GRANSKAD AV:

TORSBY BOSTÄDER KVARTERET BJÖRKEN DAGVATTENUTREDNING Charlotte Stenberg. Torsby bostäder UPPDRAGSNUMMER: GRANSKAD AV: TORSBY BOSTÄDER KVARTERET BJÖRKEN DAGVATTENUTREDNING 2018-01-14 UPPDRAGSNUMMER: DATUM: 18402071 2018-01-14 HANDLÄGGARE: Tobias Högberg UPPDRAGSLEDARE: Pernilla Brunsell GRANSKAD AV: Charlotte Stenberg

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING VITA KORSET

DAGVATTENUTREDNING VITA KORSET DAGVATTENUTREDNING VITA KORSET 2018-11-06 UTKAST 2018-11-06 UPPDRAG 289281, Dagvattenutredning Vita Korset, Älmhult Titel på rapport: Dagvattenutredning Datum: 2018-11-06 MEDVERKANDE Beställare: Kontaktperson:

Läs mer

Tommy Giertz.

Tommy Giertz. D A G V A T T E N 1 Tommy Giertz tommy.giertz@byv.kth.se 2 DAGVATTENLEDNING VATTENLEDNING AVLOPPSRENINGSVERK SJÖ VATTENVERK VATTENTORN SPILLVATTENLEDNING RECIPIENT 3 UTFORMNING OCH TEKNIK 4 Bildyta - Välj

Läs mer

Särsta 38:4 Knivsta. Dagvattenutredning Underlag för detaljplan

Särsta 38:4 Knivsta. Dagvattenutredning Underlag för detaljplan Särsta 38:4 Knivsta Dagvattenutredning Underlag för detaljplan Upprättad datum 2015-10-05 Handläggare: Stina Carlsson Ändringar: rev 2016-03-20 Benämning Bakgrund Detta PM har tagits fram i samband med

Läs mer

PM DAGVATTEN AGATEN 32, TYRESÖ. Rev B UPPDRAGSLEDARE: TOBIAS RENLUND UPPRÄTTAD AV: TOBIAS RENLUND GRANSKAD OCH KVALITETSSÄKRAD: HENRIK ALM

PM DAGVATTEN AGATEN 32, TYRESÖ. Rev B UPPDRAGSLEDARE: TOBIAS RENLUND UPPRÄTTAD AV: TOBIAS RENLUND GRANSKAD OCH KVALITETSSÄKRAD: HENRIK ALM AGATEN 32, TYRESÖ Rev B SWECO ENVIRONMENT AB UPPDRAGSLEDARE: TOBIAS RENLUND UPPRÄTTAD AV: TOBIAS RENLUND GRANSKAD OCH KVALITETSSÄKRAD: HENRIK ALM repo001.docx 2012-03-2914 Innehållsförteckning 1 Inledning

Läs mer

Marktema AB har fått i uppdrag av Besqab av utreda dagvattenhanteringen för fastigheten Vilunda 20:24, Optimusvägen, Upplands Väsby.

Marktema AB har fått i uppdrag av Besqab av utreda dagvattenhanteringen för fastigheten Vilunda 20:24, Optimusvägen, Upplands Väsby. Box 1146 183 11 Täby Tel 8-732 58 Tel, dir 8-732 28 83 Fax 8-732 22 e-post david.kallman@marktema.se PM - Vilunda 2:24, Dagvattenutredning Marktema AB har fått i uppdrag av Besqab av utreda dagvattenhanteringen

Läs mer

dag- och dränvattenhantering

dag- och dränvattenhantering Långsiktigt hållbar h dag- och dränvattenhantering Material hämtat från arbetskoncept till Svenskt Vattens, publikation P105 Göran Lundgren, SWECO, Växjö LOD = En hantering av dagvatten inom det område

Läs mer

Dagvattenutredning - Ungdomsbostäder i Bålsta.

Dagvattenutredning - Ungdomsbostäder i Bålsta. Örebro, 2015-10-20 Dagvattenutredning - Ungdomsbostäder i Bålsta. Förslag till detaljplan för Bålsta 1:35, 1:36 och del av Bålsta 1:614, Lyckebo, i Bålsta. Källa: Håbo kommun K e n n e t h B e r g l u

Läs mer

PM DAGVATTEN SÖDRA TORSHAMMAR

PM DAGVATTEN SÖDRA TORSHAMMAR UPPDRAG Div. konsulttjänster UPPDRAGSNUMMER 13001315-900 UPPDRAGSLEDARE Linnea Larsson UPPRÄTTAD AV Hamed Tutunchi DATUM GRANSKAD AV Linnea Larsson Inledning Detta PM ska ligga som planeringsunderlag för

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Per Domstad. Per Domstad

UPPDRAGSLEDARE. Per Domstad. Per Domstad PM UPPDRAG Nyréns Läkerolområdet UPPDRAGSNUMMER UPPDRAGSLEDARE Per Domstad UPPRÄTTAD AV Per Domstad DATUM 2016-11-30 DAGVATTENHANTERING LÄKEROLOMRÅDET Bakgrund Gävle kommun avser bebygga det gamla området

Läs mer

PM DAGVATTENHANTERING

PM DAGVATTENHANTERING 1 (6) Kv. Varvet 1 Botkyrka Kommun PM DAGVATTENHANTERING Satellitbild över del av fastigheten Varvet 1, Fågelviksvägen 18-20. Synlig naturmark inom fastighet är området som skall exploateras. Täby 2015-11-04

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Stefan Lundberg UPPRÄTTAD AV

UPPDRAGSLEDARE. Stefan Lundberg UPPRÄTTAD AV UPPDRAG ÅRSTASTRÅKET del2 PHfördjupnig UPPDRAGSNUMMER 2122562000 UPPDRAGSLEDARE Stefan Lundberg UPPRÄTTAD AV Per Boholm, Gudrun Aldheimer DATUM 6-03, REV 2015-09-17 2014-09-24 2014-03-11 1 Allmänna förutsättningar

Läs mer

PM DAGVATTEN AGATEN 32, TYRESÖ. Rev A 2015-08-26 UPPDRAGSLEDARE: TOBIAS RENLUND UPPRÄTTAD AV: TOBIAS RENLUND GRANSKAD OCH KVALITETSSÄKRAD: HENRIK ALM

PM DAGVATTEN AGATEN 32, TYRESÖ. Rev A 2015-08-26 UPPDRAGSLEDARE: TOBIAS RENLUND UPPRÄTTAD AV: TOBIAS RENLUND GRANSKAD OCH KVALITETSSÄKRAD: HENRIK ALM repo001.docx 2012-03-2914 AGATEN 32, TYRESÖ Rev A SWECO ENVIRONMENT AB UPPDRAGSLEDARE: TOBIAS RENLUND UPPRÄTTAD AV: TOBIAS RENLUND GRANSKAD OCH KVALITETSSÄKRAD: HENRIK ALM Innehållsförteckning 1 Inledning

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Jona s Sjö str ö m UPPRÄTTAD AV. Jonas Sjöström

UPPDRAGSLEDARE. Jona s Sjö str ö m UPPRÄTTAD AV. Jonas Sjöström UPPDRAG HBG - dagvatten UPPDRAGSNUMMER 1143740000 UPPDRAGSLEDARE Jonas Sjöström UPPRÄTTAD AV Jonas Sjöström Madelene Agnarsson Annika Lundkvist DATUM 2016-03-29 Inledning och syfte Ett förslag till detaljplan

Läs mer

PM DAGVATTENUTREDNING TYRESÖ KOMMUN SAMRÅDSHANDLING landskap Pusterviksgatan Göteborg. Tfn

PM DAGVATTENUTREDNING TYRESÖ KOMMUN SAMRÅDSHANDLING landskap Pusterviksgatan Göteborg. Tfn PM DAGVATTENUTREDNING TYRESÖ KOMMUN SAMRÅDSHANDLING 2016-05-13 02landskap Pusterviksgatan 13 413 01 Göteborg Tfn 031 711 14 80 PM Dagvatttenutredning sid 2/9 Innehållsförteckning Bakgrund och syfte...

Läs mer

Detaljplan för Härebacka 7:4, Askeslätt etapp 2

Detaljplan för Härebacka 7:4, Askeslätt etapp 2 2016-11-14 Detaljplan för Härebacka 7:4, Askeslätt etapp 2 Dagvattenhantering i Askeslättsområdet Bilaga 1 På grund av områdets specifika markförhållanden, dess flacka topografi och klimatanpassning har

Läs mer

Skanska Fastigheter Göteborg AB. Bålsta entré. Dagvattenutredning. Uppdragsnr: Version: GH

Skanska Fastigheter Göteborg AB. Bålsta entré. Dagvattenutredning. Uppdragsnr: Version: GH Skanska Fastigheter Göteborg AB Bålsta entré Dagvattenutredning Uppdragsnr: 105 15 58 Version: GH 2017-10-23 Uppdragsgivare: Uppdragsgivarens kontaktperson: Konsult: Uppdragsledare: Handläggare: Skanska

Läs mer

Mikaelsplan, Uppsala Utredning

Mikaelsplan, Uppsala Utredning Dagvatten, Uppsala Uppdragsgivare: Uppsalahem Upprättat av: Anna Thorsell Konsult: Structor Uppsala 753 30 UPPSALA Utredning Revideringsdatum: , 753 30 UPPSALA Dagvatten ANTAL BLAD: 8 BLAD NR: 1 Innehåll

Läs mer

Dagvatten-PM, Storvreta centrum

Dagvatten-PM, Storvreta centrum Tengbom 2015-11-09 Innehållsförteckning Bakgrund... 3 Hållbar dagvattenhantering på kvartersmark och allmän platsmark... 5 Dimensionering... 6 Metoder... 10 3.1 Fördröjning via magasin i mark... 10 3.2

Läs mer

Dagvattenutredning. Ekeby, Knivsta kommun PM. Utredning Revideringsdatum:

Dagvattenutredning. Ekeby, Knivsta kommun PM. Utredning Revideringsdatum: Utredning Revideringsdatum: Uppdragsgivare: Idun Invest AB Upprättat av: Anna Thorsell Reviderad av: Erika Hagström Konsult: Structor Uppsala Tel. 018-888 08 50 ANTAL BLAD: 10 BLAD NR: 1 Hemsida: 753 30

Läs mer

I denna handling redovisas de åtgärder som bedöms kommer att krävas för att kunna ta hand om dagvattnet inom det planerade området.

I denna handling redovisas de åtgärder som bedöms kommer att krävas för att kunna ta hand om dagvattnet inom det planerade området. 2013-06-27 Detaljplan Sjöåkra 1:23 I nordöstra delen av Bankeryd upprättas en ny detaljplan för Sjöåkra 1:23. Detaljplanen innebär att ett nytt bostadsområde anläggs på Sjöåkra och vid genomförandet kommer

Läs mer

RAPPORT. Kvarteret New York UPPDRAGSNUMMER WALLENSTAM AB DAGVATTEN, SJÖAR & VATTENDRAG, SWECO ENVIRONMENT AB DAGVATTENUTREDNING

RAPPORT. Kvarteret New York UPPDRAGSNUMMER WALLENSTAM AB DAGVATTEN, SJÖAR & VATTENDRAG, SWECO ENVIRONMENT AB DAGVATTENUTREDNING WALLENSTAM AB Kvarteret New York UPPDRAGSNUMMER 1143768000 DAGVATTENUTREDNING DAGVATTEN, SJÖAR & VATTENDRAG, SWECO ENVIRONMENT AB GUDRUN ALDHEIMER, MALENA BERGE KVALITETSGRANSKNING TOBIAS RENLUND Sweco

Läs mer

Årstastråket etapp 3 Översvämning

Årstastråket etapp 3 Översvämning Årstastråket etapp 3 Översvämning 2018 Uppdragsnr: 13000425 Daterad: Reviderad: PM Översvämningsytor Årstastråket etapp 3 2018 Handläggare: Gudrun Aldheimer, Madelene Drougge, Vitorino Carvalho Gonçalves

Läs mer

PM DAGVATTEN, DETALJPLAN FÖR MUNGA

PM DAGVATTEN, DETALJPLAN FÖR MUNGA DAGVATTEN, DETALJPLAN FÖR MUNGA 1 BAKGRUND OCH SYFTE Munga är ett av Västmanlands största fritidsområden. Det aktuella planområdet är lokaliserat vid Mungasjön, 20 kilometer norr om Västerås och 3 kilometer

Läs mer

Redovisning kompletterande dagvattenutredningen

Redovisning kompletterande dagvattenutredningen UPPDRAG Kronandalen UPPDRAGSNUMMER 2474656000 UPPDRAGSLEDARE Andreas Asplund UPPRÄTTAD AV Matthias Borris DATUM Redovisning kompletterande dagvattenutredningen Detta redovisar kortfattat resultaten från

Läs mer

Dagvattenhantering Hensbacka, Smedberget

Dagvattenhantering Hensbacka, Smedberget MUNKEDALS KOMMUN Dagvattenhantering Hensbacka, Smedberget Göteborg Dagvattenhantering Hensbacka, Smedberget, Munkedals kommun Datum 2010-06-11 Uppdragsnummer 61440932881-4 Utgåva/Status Tea Cole Stefan

Läs mer

ÖVERSIKTLIG DAGVATTENUTREDNING FÖR HUS 15 (SICKLAÖN 369:32)

ÖVERSIKTLIG DAGVATTENUTREDNING FÖR HUS 15 (SICKLAÖN 369:32) repo001.docx 2012-03-2914 UPPDRAGSNUMMER 1143576500 ÖVERSIKTLIG DAGVATTENUTREDNING FÖR HUS 15 (SICKLAÖN 369:32) 2014-06-04 REV 2014-09-29 SWECO ENVIRONMENT AB DAGVATTEN OCH YTVATTEN UPPDRAGSLEDARE/KVALITESGRANSKARE

Läs mer

NYA GATAN, KV. BRYTAREN MINDRE DAGVATTENUTREDNING

NYA GATAN, KV. BRYTAREN MINDRE DAGVATTENUTREDNING RAPPORT NYA GATAN, KV. BRYTAREN MINDRE DAGVATTENUTREDNING SLUTRAPPORT 2017-02-17 UPPDRAG 275185, Tidiga utredningar Nya Gatan Nacka Titel på rapport: Nya Gatan, Kv. Brytaren mindre, Dagvattenutredning

Läs mer

REVIDERING DAGVATTENUTREDNING TILL DP FÖR DEL AV ÅKARP 7:58

REVIDERING DAGVATTENUTREDNING TILL DP FÖR DEL AV ÅKARP 7:58 REVIDERING DAGVATTENUTREDNING TILL DP FÖR DEL AV ÅKARP 7:58 SLUTRAPPORT 2013-10-22 Uppdrag: 250188, revidering Dagvattenutredning Åkarp Titel på rapport: Revidering dagvattenutredning till dp för del av

Läs mer

KUNGSBACKA KOMMUN. Dagvatten- och va-utredning för Detaljplan del av Onsala-Lunden 1:35, Kungsbacka kommun. Halmstad

KUNGSBACKA KOMMUN. Dagvatten- och va-utredning för Detaljplan del av Onsala-Lunden 1:35, Kungsbacka kommun. Halmstad KUNGSBACKA KOMMUN Dagvatten- och va-utredning för Detaljplan del av Onsala-Lunden 1:35, Kungsbacka kommun Halmstad 2013-06-18 Dagvatten- och va-utredning för Detaljplan del av Onsala-Lunden 1:35, Kungsbacka

Läs mer

Dagvattenutredning Skomakartorp södra

Dagvattenutredning Skomakartorp södra Datum 2014-05-27 Reviderad - Dagvattenutredning Skomakartorp södra (del av Träkvista 4:191), Ekerö Ramböll Sverige AB Dragarbrunnsgatan 78B 753 20 Uppsala Region Mitt T: +46-10-615 13 00 D: +46 (0)10 615

Läs mer

Bilaga 3. Exempelsamling över olika dagvattenlösningar. 1(6)

Bilaga 3. Exempelsamling över olika dagvattenlösningar. 1(6) Bilaga 3. Exempelsamling över olika dagvattenlösningar. 1(6) 2(6) Goda exempel Tanken med denna bilaga är att genom goda exempel tydliggöra syftet med dokumentet Handledning för dagvattenhantering i Uddevalla

Läs mer

Dagvattenutredning till detaljplan för del av Gallhålan 1:4 m.fl. Preliminärhandling 2008-02-05

Dagvattenutredning till detaljplan för del av Gallhålan 1:4 m.fl. Preliminärhandling 2008-02-05 Dagvattenutredning till detaljplan för del av Gallhålan 1:4 m.fl. Beställare: Konsult: Uppdragsledare Handläggare HÄRRYDA KOMMUN BOX 20 43521 MÖLNLYCKE Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Åsa Malmäng

Läs mer

Dagvattenutredning Träkvista 4:191, Ekerö

Dagvattenutredning Träkvista 4:191, Ekerö Datum 2011-03-21 Reviderad - Dagvattenutredning Träkvista 4:191, Ekerö Ramböll Sverige AB Dragarbrunnsgatan 78B 753 20 Uppsala Region Mitt Uppdrag Beställare Träkvista Järntorget Bostad AB T: +46-10-615

Läs mer

Källdal 4:7. Dagvattenutredning. Bilaga till Detaljplan 2015-05-21. Uppdragsansvarig: Lars J. Björk. ALP Markteknik AB

Källdal 4:7. Dagvattenutredning. Bilaga till Detaljplan 2015-05-21. Uppdragsansvarig: Lars J. Björk. ALP Markteknik AB Källdal 4:7 2015-05-21 Dagvattenutredning Bilaga till Detaljplan Uppdragsansvarig: Lars J. Björk Handläggare: Anna Löf ALP Markteknik AB Innehållsförteckning 1.1 Inledning... 4 1.1 Bakgrund... 4 1.2 Uppdrag...

Läs mer

Dagvattenutredning: detaljplan för del av Billeberga 10:34

Dagvattenutredning: detaljplan för del av Billeberga 10:34 Datum 2012-02-21 Diarienummer P 2008-0230 Dagvattenutredning: detaljplan för del av Billeberga 10:34 En beräkning görs för att uppskatta mängden dagvatten som uppstår vid stora nederbördsmängder samt att

Läs mer

RAPPORT. Dalarö Strand Dagvatten VEIDEKKE BOSTAD AB DAG- OCH YTVATTENGRUPPEN UPPDRAGSNUMMER

RAPPORT. Dalarö Strand Dagvatten VEIDEKKE BOSTAD AB DAG- OCH YTVATTENGRUPPEN UPPDRAGSNUMMER VEIDEKKE BOSTAD AB Dalarö Strand Dagvatten UPPDRAGSNUMMER 1143689000 DAG- OCH YTVATTENGRUPPEN UPPDRAGSLEDARE & HANDLÄGGARE: JONAS SJÖSTRÖM KVALITETSGRANSKARE: HENRIK ALM repo001.docx 2012-03-2914 Sammanfattning

Läs mer

Översiktligt VA för Triangeln

Översiktligt VA för Triangeln Uppdragsnr: 10108752 1 (6) PM Översiktligt VA för Triangeln Bakgrund I anslutning till väg 136 vid Borgholms norra infart planeras ett område för handel- och serviceetableringar. Planområdet omfattar ca

Läs mer

Dagvattenutredning. PM Mellby 15:1, Laholm Upprättad av: Rasmus Mellgren Granskad av: Agron Musaj Godkänd av: Tina Wagner

Dagvattenutredning. PM Mellby 15:1, Laholm Upprättad av: Rasmus Mellgren Granskad av: Agron Musaj Godkänd av: Tina Wagner PM Mellby 15:1, Laholm 2018-03-09 PM Mellby 15:1, Laholm Upprättad av: Rasmus Mellgren Granskad av: Agron Musaj Godkänd av: Tina Wagner Kund Bo-Göran Karén Bo-goran@mellbystrand.nu Konsult WSP Sverige

Läs mer

Översiktlig dagvattenutredning för Gränby centrum inför samrådsskede.

Översiktlig dagvattenutredning för Gränby centrum inför samrådsskede. -14 UPPDRAG Dagvattenutredning Detaljplan UPPDRAGSNUMMER 3740043013 UPPDRAGSLEDARE Jonas Jernberg UPPRÄTTAD AV Rickard Olofsson DATUM Översiktlig dagvattenutredning för Gränby centrum inför samrådsskede.

Läs mer

VA och dagvattenutredning

VA och dagvattenutredning Teknisk försörjning 1(6) VA och dagvattenutredning Miljö Området ligger vid fjorden Gullmarn som är ett Natura 2000 område, vilket innebär att det klassas som områden med särskilda skydds- och bevarandevärden

Läs mer

PM DAGVATTEN - JAKOBSBERG

PM DAGVATTEN - JAKOBSBERG 29 Bakgrund och syfte Sweco har fått I uppdrag av Karlstads kommun att ta fram underlag för detaljplanen gällande grönstruktur i östra Jakobsberg. Detta innefattar bland annat parkmiljöer och grönstråk.

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Elisabeth Nejdmo UPPRÄTTAD AV. Linn Andersson

UPPDRAGSLEDARE. Elisabeth Nejdmo UPPRÄTTAD AV. Linn Andersson UPPDRAG Dagvatten, del av Vägeröd 1:70 UPPDRAGSNUMMER 13005827 UPPDRAGSLEDARE Elisabeth Nejdmo UPPRÄTTAD AV Linn Andersson DATUM Version 3 Bakgrund Detta PM är en revidering av PM dagvatten, del av Vägeröd

Läs mer

Bilaga 9 Dikesförslag för Spektrumgången och Sneda gången

Bilaga 9 Dikesförslag för Spektrumgången och Sneda gången Dikesförslag Spektrumgången och Sneda gången Datum / Version: 2016-03-15 / Granskningshandling Dok.nr: 2012062 Sidan 1 av 10 Bilaga 9 Dikesförslag för Spektrumgången och Sneda gången HANDLÄGGARE: DATUM

Läs mer

Dagvattenutredning Sparsör

Dagvattenutredning Sparsör Author Hanieh Esfahani Phone +46 10 505 94 79 Mobile +46706788714 hanieh.esfahani@afconsult.com Date 2014-12-05 Project ID 701324 Client Borås Energi & Miljö Dagvattenutredning Sparsör Hållbar dagvattenutredning

Läs mer

RAPPORT. Tullen 6 Dagvattenutredning CENTRUMFASTIGHETER SWECO ENVIRONMENT AB STHLM DAGVATTEN OCH YTVATTEN HENRIK ALM OCH IRINA PERSSON

RAPPORT. Tullen 6 Dagvattenutredning CENTRUMFASTIGHETER SWECO ENVIRONMENT AB STHLM DAGVATTEN OCH YTVATTEN HENRIK ALM OCH IRINA PERSSON CENTRUMFASTIGHETER Tullen 6 Dagvattenutredning UPPDRAGSNUMMER 1143513000 UTKAST STOCKHOLM SWECO ENVIRONMENT AB STHLM DAGVATTEN OCH YTVATTEN HENRIK ALM OCH IRINA PERSSON 1 (8) repo001.docx 2012-03-29 S

Läs mer

Dagvattenutredning. Arbetsmaterial. Södra Årby 1 (24) Datum

Dagvattenutredning. Arbetsmaterial. Södra Årby 1 (24) Datum 1 (24) Datum 2012-09-03 Dagvattenutredning Arbetsmaterial Södra Årby SEVAB Strängnäs Energi AB Dammvägen 12a, Box 32, 645 21 Strängnäs Tel. 0152-460 50 Fax. 0152-188 88 kundservice@sevab.com www.sevab.com

Läs mer

Klimatsäkring -P104 samt P105

Klimatsäkring -P104 samt P105 Klimatsäkring -P104 samt P105 Seminarium vid Föreningen Vattens Norrlandsmöte 2012 Sundsvall Gilbert Svensson Urban Water Management AB och Luleå tekniska universitet 1 Klimatsäkring P104 samt P105 Risker

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Daina Millers-Dalsjö UPPRÄTTAD AV. Agata Banach

UPPDRAGSLEDARE. Daina Millers-Dalsjö UPPRÄTTAD AV. Agata Banach UPPDRAG Hållbarhetsprogram Storsjö strand UPPDRAGSNUMMER 1157603 UPPDRAGSLEDARE Daina Millers-Dalsjö UPPRÄTTAD AV Agata Banach DATUM 1 Hållbar dagvattenhantering Dagvatten är en viktig del i diskussionen

Läs mer

VA och dagvattenutredning

VA och dagvattenutredning Teknisk försörjning 1(6) VA och dagvattenutredning Bilagor Till denna VA- och dagvattenutredning bifogas följande kartmaterial. Bilaga 1 Illustrationskarta med VA för Stare 1:109 m fl. Daterad 2011-11-28.

Läs mer

Uppdragsnr Niklas Pettersson/Elfrida Lange. Datum Tel Mobil Fax

Uppdragsnr Niklas Pettersson/Elfrida Lange. Datum Tel Mobil Fax PM 1 (11) Handläggare Datum Uppdragsnr Niklas Pettersson/Elfrida Lange 2014-07-11 597457 Tel +46 10 505 35 29 Mobil +46 70 386 46 30 Fax +46 10 505 00 10 pierre.issa@afconsult.com Sollentuna 2:26, Rissne

Läs mer

RAPPORT. Dagvattenutredning Kungsbäck SAMHÄLLSBYGGNAD, GÄVLE KOMMUN SWECO ENVIRONMENT GÄVLE VATTEN OCH MILJÖ UPPDRAGSNUMMER 1584634000 2013-10-18

RAPPORT. Dagvattenutredning Kungsbäck SAMHÄLLSBYGGNAD, GÄVLE KOMMUN SWECO ENVIRONMENT GÄVLE VATTEN OCH MILJÖ UPPDRAGSNUMMER 1584634000 2013-10-18 repo001.docx 2012-03-2914 SAMHÄLLSBYGGNAD, GÄVLE KOMMUN Dagvattenutredning Kungsbäck UPPDRAGSNUMMER 1584634000 SWECO ENVIRONMENT GÄVLE VATTEN OCH MILJÖ LISEN LINDGREN - HANDLÄGGARE IRINA PERSSON - KVALITETSGRANSKARE

Läs mer