UPPDRAGSLEDARE. Stefan Lundberg UPPRÄTTAD AV

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "UPPDRAGSLEDARE. Stefan Lundberg UPPRÄTTAD AV"

Transkript

1 UPPDRAG ÅRSTASTRÅKET del2 PHfördjupnig UPPDRAGSNUMMER UPPDRAGSLEDARE Stefan Lundberg UPPRÄTTAD AV Per Boholm, Gudrun Aldheimer DATUM 6-03, REV Allmänna förutsättningar för dagvattenutredningen För etapp 2 av Årstastråket önskas gröna dagvattenlösningar med lokalt omhändertagande av dagvatten (LOD) såsom ytlig avledning, fördröjning (gärna skelettjord), infiltration mm. Även dagvatten från lokalgator bör kunna infiltreras om det är möjligt i detta område 1. Pga. platsbrist vill man inte ha dammar. Ett helhetsgrepp ska tas för hela planområdet. I denna utredning föreslås typ av dagvattenåtgärder samt platser för dessa. Fastighetsägarna ska själva planera för dagvattenhanteringen på kvartersmarken. I denna utredning görs därför enbart en översiktlig kontroll om fastigheterna kan klara detta på sin tomtmark, t.ex. om förutsättningar för infiltration finns. Resultatet av detta tas sedan hänsyn till i framtagande av förslag på dagvattenåtgärder på allmän platsmark så att även eventuellt överskottsvatten från kvartersmark kan tas omhand. Speciellt gäller detta för området söder om tvärbanan som till större delen är kvartersmark. Inga föroreningsberäkningar ska göras. Dagvatten från området leds, efter eventuell hantering i området, vidare till en dagvattendamm på Årstafältet. En överslagsmässig åtgärdsstudie avses, där principlösningar föreslås i detta skede. I en fortsatt utredning kan även beräkning av storlek på fördröjningsmagasin göras. Då krävs mer underlag såsom dimensioneringskriterier, anslutningspunkter för dagvattnet och fördröjningskrav. 1 Enligt Teresia Skönström, Exploateringskontoret, Stockholms stad Sweco Gjörwellsgatan 22 Box SE Stockholm, Sverige Telefon +46 (0) Fax +46 (0) Swe c o En viron me n t AB Org.nr Styrelsens säte: Stockholm Per Boh ol m Telefon direkt +46 (0) Mobil +46 (0) (17)

2 2 Metod och beräkning 2.1 Avrinningsområden Utifrån baskartor med höjdkurvor och befintlig bebyggelse samt kartor på nybyggnationer har projektområdet delats in i flera mindre delavrinningsområden, figur 1. Området består av både fastighetsmark och allmän platsmark och har delats upp därefter, tabell 1. Järnvägen har inte räknats med i delavrinningsområdena. I denna utredning antas att det där finns en egen lösning för omhändertagande av dagvatten. Även Sandfjärdsgatan, som ligger i södra delen av exploateringsområdet och är en befintlig väg, har antagits ha en egen dagvattenlösning och är därför inte medräknad. Figur 1. Avrinningsområden i Årstastråket, etapp 2. Se även bilaga 1 för större bild. 2 (17)

3 2.2 Beräkningar Vid beräkning av flöden har dagvatten- och recipientmodellen StormTac, version 5 använts. Även fördröjningsvolymer kan i nästa skede beräknas med hjälp av modellen. Markanvändningen i respektive delavrinningsområde har uppskattats utifrån plankarta och ortofoto. Avrinningskoefficienter är de rekommenderade från Svenskt Vattens senaste rapport 5 för sammanvägda avrinningskoefficienter och redovisas i tabell 1. I beräkningen har ett 10-års regn med klimatfaktor 1.2 använts. En klimatfaktor på 1.2 har använts för att ta hänsyn till framtida ökande nederbörd. I kapitel 4.1, tabell 2, redovisas de beräknade flödena. Tabell 1. Areor och avrinningskoefficienter för avrinningsområdena i Årstastråket, del 2 Område Area tot [ha] Area uppskattad fastighet [ha] Avr.koeff totalt Områden lämpade för infiltration För att förhindra grundvattensänkning och sättningar i området så vill man undersöka om det finns möjlighet att infiltrera delar av dagvattenavrinningen ner till grundvattnet. Kartor med 3 (17)

4 områdets geologi har studerats och jämnförts med plankartan för att hitta lämpliga infiltrationsplatser. Stora delar av området består antingen av lera eller berg i dagen som inte är lämpligt för infiltration, men i gränsen mellan dessa där marken består av morän finns möjligheter för infiltration. I kapitel 4.2, figur 10, är de identifierade områdena markerade där infiltration skulle kunna vara möjlig utifrån geologi, topografi och planerad bebyggelse. 3 Principlösningar för LOD Lokalt omhändertagande av dagvatten (LOD) medför att vattnets naturliga kretslopp efterliknas och naturliga reningsprocesser i mark och vatten utnyttjas. Oftast krävs det inte bara en LODlösning för att lösa ett problem utan flera stycken som tillsammans får en betydande inverkan på dagvattenproblemen. LOD-lösningar kräver små ingrepp och grundprincipen är att utnyttja mark som annars skulle hårdgöras. Exempelvis kan förorenat dagvatten ledas mot en grönyta och passera växtlighet och jord innan det perkolerar eller tas upp i dränledning innan det leds vidare i dagvattensystemet. Syftet med de olika LOD-teknikerna är att uppnå: Reduktion av toppflöden (fördröjning via trög avledning i öppna system). Reduktion av volymer (infiltration, evapotranspiration). Rening (sedimentering, växtupptag, fastläggning i mark). Bibehållen grundvattenyta. 4 (17) Ökade estetiska värden och en trivsammare närmiljö. Bullerdämpning, förbättrad luftkvalitet genom upptag av CO 2 och partikelreduktion. Ökad artvariation, biologisk spridningsväg och länk mellan befintliga och nya grönområden. 3.1 Gröna tak Gröna tak kallas ibland även för ekotak vilket signalerar att de är växtbeklädda men inte alltid är gröna. När det är ont om plats i den tätbebyggda stadsmiljön så kan dessa tak vara ett effektivt sätt att få in grönstruktur i staden. Gröna tak kan anläggas på hus, komplementbyggnader och tak över parkeringsplatser. Gröna tak består ofta av moss- och sedumarter och har en hög vattenhållande förmåga vilket bidrar till en fördröjning och minskning av flödestoppar samt reduktion av den årliga avrunna volymen. Beroende på substratets tjocklek så kan årliga volymen minskas med 50 % till 90 %.

5 Vegetationen på tak har en isolerande effekt på byggnader vilket gör att energiåtgången för uppvärmning minskar och byggnadernas ytskikt inte utsätts för nedbrytande solljus, värme eller kyla. Bilder på gröna tak kan ses i figur 2 nedan. Figur 2 Exempel på LOD-lösning med gröna tak. 3.2 Dagvattenkassetter som fördröjnings- och eller infiltrationsmagasin Dagvattenkassetter utgörs av volymseffektiva plastbackar med en lagringskapacitet på 95 % och syftet med dessa är att fördröja och eventuellt även infiltrera dagvatten. Kassetterna är stapelbara och kan monteras i flera lager. En ytterligare fördel är att de lätt kan inspekteras och rensas via speciella kanaler. Kassetterna har en hög belastningshållfasthet vilket innebär att de är körbara. Avståndet mellan underkant dagvattenkassett och högsta grundvattenyta behöver vara minst 1 m om infiltration ska kunna ske. För exempel på dagvattenkassetter se figur 3. 5 (17)

6 Figur 3 Dagvattenkassetter som används till fördröjningsmagasin. 3.3 Permeabla ytor Om det är möjligt är det rekommenderat att ersätta hårdgjorda ytor med permeabla beläggningar i syfte att öka infiltrationsmöjligheterna, se figur 4. I områden där man vill fördröja och sedan leda bort vattnet läggs ett dräneringsrör under den permeabla ytan som ansluts till dagvattennätet. Där marken är lämpad för grundvatteninfiltration lämnas dräneringsrör ute. De genomsläppliga beläggningarna bör inte läggas i branta partier eftersom infiltrationen då oftast koncentreras till en mindre del av ytan med igensättning som följd. Permeabla beläggningar föreslås användas för gårdar, lekplatser och parkeringsytor. Även fristående gångvägar kan tänkas ha denna typ av beläggning. Till genomsläppliga beläggningar hör pelleplattor, markplattor, permeabel asfalt, stenmjöl, grus och smågatsten. 6 (17)

7 Figur 4 Permeabla ytor istället för asfalt på gång och cykelvägar. 3.4 Skelettjord Skelettjordar föreslås anläggas under parkeringsytor och gångbanor där träd kommer att planteras. Syftet är att ge träden en bättre miljö genom ökad tillgång på luft och vatten samt att reducera dagvattnets volym och toppflöde innan avledning till ledningsnät. Detta kräver att dagvattnet i första hand avleds till skelettjorden. Därutöver erhålls även rening genom fastläggning och nedbrytning av bland annat suspenderad substans, olja och kväveföreningar. Både väg och gångbana kan avvattnas till uppsamlingsbrunnar med sandfång som sedan fördelar vattnet ut i skelettjorden via dräneringsledning eller perkolationsbrunnar som placeras i det översta, så kallade luftiga bärlagret, figur 5 och 6. Den bästa lösningen är dock att om möjligt leda dagvattnet uppifrån och ner i skelettjorden, det vill säga ytlig avrinning och infiltration. Bräddutlopp anordnas så att eventuellt överskottsvatten kan avledas till tät dagvattenledning i gata. 7 (17)

8 Figur 5 Standardutformning av skelettjord, kan utföras utan kokosduk. Figur 6 Ytan under gång och parkeringsyta utnyttjas som skelettjord så att t.ex. träd kan växa där. 8 (17)

9 3.5 Växtbäddar Vatten från tak, GC-vägar, gator och gårdar kan avledas till växtbäddar i form av nedsänkta planteringar där vegetation så som träd, örter och gräs planteras. I dessa sker fördröjning och reduktion av dagvattnet. Flera växtbäddar kan kedjekopplas via övertäckta eller öppna dagvattenrännor och på så vis tillåts vattnet svämma över från växtbädd till växtbädd innan vidare avledning. Växtbäddar kan förses med små dämmen i syfte att skapa ytterligare utjämningsvolym särskilt där terrängen är kuperad. Växtbäddarna kan utformas så att vattnet infiltrerar eller bara strömmar igenom växtbädden för att sedan samlas upp i dränledning. Växtbäddar med kantsten kan utformas med släpp eller försänkningar så att vatten från omgivande mark också kan hanteras. För bilder över växtbäddar i olika miljöer, se figur 7. Figur 7 Exempel på växtbäddar i stadsmiljö. 9 (17)

10 3.6 Svackdiken Svackdiken är breda och flacka diken som anläggs längs med vägar och hårdgjorda ytor, vars syfte är att rena, transportera och fördröja dagvatten, se figur 8. Dikena har ett högt flödesmotstånd vilket tillsammans med det flacka och breda tvärsnittet och infiltrationsförmåga ger en fördröjande effekt på dagvattenavrinningen. Svackdiken kan bekläs med gräs eller annan vegetation och de kan utformas som vanliga diken eller med underliggande makadammagasin för att skapa ytterligare utjämningsvolymer. I den övre, gräs- eller vegetationsbeklädda ytan fastläggs föroreningar och näringsämnen tas upp av växter. Tjockleken på det övre bevuxna lagret skall vara minst 30 cm för både gräs- och vegetationsbeklädda svackdiken och det är i detta lagret som största delen av föroreningarna ackumuleras. Växlighetens rotsystem håller kanaler öppna i marken vilket möjliggör att vatten infiltrerar i jorden. Dikena utformas med bräddanordning och utformas som täta eller genomsläpliga anläggningar. Figur 8 Svackdiken med och utan kantsten och olika typer av växtlighet. 10 (17)

11 3.7 Stuprörsutkastare och rännor Avledning från hustak kan göras med stuprörutkastare och ränndalar, figur 9. Utkastare får gärna avleda vattnet så att det kan översila en grönyta eller anslutas till en ränna, plantering eller dike där vattnet kan infiltreras och komma växterna tillgodo samtidigt som vattenmängden och föroreningarna reduceras. Fördelarna med ytliga avvattningsstråk är att en trög avledning erhålls, vilket ökar rinntiden. Man uppnår en bättre kapacitet än i en ledning och får en mer lättillgänglig skötsel. Figur 3 Olika typer av stuprörsutkastare och rännor. 11 (17)

12 4 Resultat 4.1 Dagvattenflöden Tabell 2 visar avrinningen från delavrinningsområdena utan några LOD-lösningar. Beräkningarna är gjorda för ett 10-årsregn med klimatfaktor medräknad. Med olika typer av LOD minskar avrinningen. Då det ännu inte fastslagits några fördröjningskrav eller andra krav som reglerar flödet som får lämna området. så är fördröjningsvolymer inte beräknade. Med angivna fördröjningskrav kan utredningen kompletteras med beräknade fördröjningsvolymer. Tabell 2. Dagvattenflöden från delavrinningsområdena Område Totalt Q dim.10 [l/s] Områden för infiltration till grundvattnet I Figur 10 visas de platser där det finns möjlighet för infiltration ner till grundvattnet. Vilka typer av lösningar som är aktuella för de olika platserna beroende på markanvändning beskrivs närmare i avsnitt 4.3 och (17)

13 Figur 4. Områden lämpade för infiltration (blå) utifrån geologisk karta, topografi och planerad bebyggelse, Årstastråket, etapp 2. Se även bilaga 2 för större bild. 4.3 Fastighetsmark Infiltration till grundvatten I kvarteret Sävlången (område 6, bilaga 1) finns stora möjligheter för infiltration till grundvattnet. Under parkeringsytorna i östra delarna av området lämpar det sig att använda skelettjord som kan kombineras med växtbäddar. Det gör det möjligt att fördröja och infiltrera vatten samtidigt som träden får goda förutsättningar att växa. Även parkeringsytan som vanligtvis är asfalt skulle kunna ersättas med en Permeabel yta för att öka infiltrationen ytterligare. Gc-vägen som skär igenom området kan bytas ut mot grus eller annan permeabel yta med underliggande makadammlager och växtbäddar längs sidorna. I kvarteret Idlången (område 9) finns infiltrationsmöjligheter i området närmast spårvagnsspåret som ska bestå av kvartersmark. Växtbäddar och kassettmagasin är passande lösningar för området. För att öka fördröjningskapaciteten yterliggare kan makadammagasin bytas ut mot kassettmagasin som har en högra lagringskapacitet. 13 (17)

14 4.3.2 LOD-lösningar Tak kan med fördel utformas som gröna tak. Cykelparkeringar och bilparkeringar kan utformas med och permeabel beläggning. Bilparkeringar kan avledas mot växtbäddar. Skelettjordar med trädplanteringar kan anläggas i passagerna/gränderna mellan husen. Om skelettjordsvolymen inte räcker till för erforderlig fördröjning kan dessa kompletteras med dagvattenkassetter för att ge en större fördröjningsvolym. Dagvatten från taken som vetter in mot gårdarna kan avledas via stuprörsutkastare, rännor och ränndalar och fördröjas via växtbäddar och diken innan det leds vidare. På gårdsytorna kan vegetationsytor användas för dagvattenhantering och bli så kallade växtbäddar där fördröjning och infiltration kan ske. Gångytor på gårdarna kan utformas som permeabla med underliggande makadamm för ytterligare fördröjningsvolym. Där större höjdskillnader förekommer kan dagvattnet avledas ytligt och trappvis. 14 (17) Takvatten som avvattnas mot gata ansluts direkt till ledningsnät alternativt fördröjs i dagvattenkassetter eller makadammagasin som anläggs under gångbana. 4.4 Allmän platsmark Infiltration till grundvatten I kvarteret Ormlången (område 8, bilaga 1) finns det goda möjligheter till infiltration dels ner mot spårvagnsspåret och även i det tänkta exploateringsområdet. Skelettjord och växtbäddar passar bra längs bilvägen för att fördröja och infiltrera vatten samtidigt som träden får en bra möjlighet att växa. Cykelvägen skulle kunna anläggas med en permeabel yta för att öka infiltrationen yterliggare. Eventuellt skulle svackdiken kunna anläggas längs vägarna för att leda bort överflödigt vatten till lågpunkterna och samtidigt infiltrera och fördröja. I kvartersmarken kan makadamm- eller kassettmagasin anläggas beroende på önskad fördröjningskapacitet. Även växtbäddar passar bra att använda sig av beroende på om man vill ha en synlig eller dold LODlösning. I nordöstra delen av område 10 upp mot Årstavägen i början av parkområdet finns möjlighet att anlägga magasin eller växtbäddar som kan fördröja och infiltrera vattnet.

15 I parken mellan Bråviksvägen och Rämensvägen (område 2 och 3) finns flera möjliga infiltrationsplatser. Makadammagasin med någon typ av växtlighet för att passa in i omgivning är lämpligt. Svackdiken fungerar bra då området lutar mycket och fördröjning är önskat LOD-lösningar Tak kan med fördel utformas som gröna tak. Cykelparkeringar och bilparkeringar kan utformas med och permeabel beläggning. Bilparkeringar kan avledas mot växtbäddar. Skelettjordar med trädplanteringar kan anläggas i passagerna/gränderna mellan husen. Om skelettjordsvolymen inte räcker till för erforderlig fördröjning kan dessa kompletteras med dagvattenkassetter för att ge en större fördröjningsvolym. Dagvatten från taken som vetter in mot gårdarna kan avledas via stuprörsutkastare, rännor och ränndalar och sedan fördröjas via växtbäddar och diken innan det leds vidare. På gårdsytorna kan vegetationsytor användas för dagvattenhantering och bli så kallade växtbäddar där fördröjning och infiltration kan ske. Gångytor på gårdarna kan utformas som permeabla. Där större höjdskillnader förekommer kan dagvattnet avledas ytligt och trappvis via rännor och diken. Takvatten som avvattnas mot gata ansluts direkt till ledningsnät alternativt fördröjs i dagvattenkassetter eller makadammagasin som anläggs under gångbana. Dagvatten från vägar kan avledas till svackdiken och växtbäddar 15 (17)

16 5 Bilagor 5.1 Bilaga 1 Avrinningsområden i Årstastråket 16 (17)

17 5.2 Bilaga 2 Infiltrationsplatser i Årstastråket 17 (17)

Exempel på lokalt omhändertagande av dagvatten inom planområdet

Exempel på lokalt omhändertagande av dagvatten inom planområdet Exempel på lokalt omhändertagande av dagvatten inom planområdet I detta kapitel visas en rad exempel på lösningar för lokalt omhändertagande av dagvatten som är möjliga att se över i planområdet både på

Läs mer

Dagvattenutredningar för detaljplan 4 Nacka Strand

Dagvattenutredningar för detaljplan 4 Nacka Strand 14 UPPDRAG 1143576000 UPPDRAGSNUMMER Nacka Strand Dagvatten UPPDRAGSLEDARE Agata Banach UPPRÄTTAD AV Agata Banach, Erik Lidén, Jonas Sjöström DATUM 2015-09-02 Dagvattenutredningar för detaljplan 4 Nacka

Läs mer

Dagvattenutredning Mörby 1:62 och 1:65, Ekerö

Dagvattenutredning Mörby 1:62 och 1:65, Ekerö Datum 2014-05-20 Reviderad - Dagvattenutredning Mörby 1:62 och 1:65, Ekerö Ramböll Sverige AB Dragarbrunnsgatan 78B 753 20 Uppsala Region Mitt Uppdrag Beställare Mörby Järntorget Bostad AB T: +46-10-615

Läs mer

Dagvattenutredningar för detaljplan 4 Nacka Strand

Dagvattenutredningar för detaljplan 4 Nacka Strand UPPDRAG 1143576000 UPPDRAGSNUMMER Nacka Strand Dagvatten UPPDRAGSLEDARE Agata Banach UPPRÄTTAD AV Agata Banach, Erik Lidén, Jonas Sjöström, Annika Blix DATUM 2015-09-02 REVIDERAD 2016-03-11 2017-05-04

Läs mer

Bilaga 1 Dagvattenutredning för Hällby etapp Exempel på system för dagvattenhantering

Bilaga 1 Dagvattenutredning för Hällby etapp Exempel på system för dagvattenhantering .1 (7) 1. Exempel på system för dagvattenhantering Nedan följer exempel på, för planområdet lämpliga, åtgärder som kan implementeras för att fördröja, reducera, rena och avleda dagvatten inom utredningsområdet.

Läs mer

Dagvattenutredning i samband med VA-projektering av Arninge-Ullna

Dagvattenutredning i samband med VA-projektering av Arninge-Ullna Uppdragsnr: 10194238 1 (6) PM Dagvattenutredning i samband med VA-projektering av Arninge-Ullna Inledning WSP har fått i uppdrag av Titania att göra en dagvattenutredning inför VAprojekteringen av området

Läs mer

Bilaga 3. Exempelsamling över olika dagvattenlösningar. 1(6)

Bilaga 3. Exempelsamling över olika dagvattenlösningar. 1(6) Bilaga 3. Exempelsamling över olika dagvattenlösningar. 1(6) 2(6) Goda exempel Tanken med denna bilaga är att genom goda exempel tydliggöra syftet med dokumentet Handledning för dagvattenhantering i Uddevalla

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Per Domstad. Per Domstad

UPPDRAGSLEDARE. Per Domstad. Per Domstad PM UPPDRAG Nyréns Läkerolområdet UPPDRAGSNUMMER UPPDRAGSLEDARE Per Domstad UPPRÄTTAD AV Per Domstad DATUM 2016-11-30 DAGVATTENHANTERING LÄKEROLOMRÅDET Bakgrund Gävle kommun avser bebygga det gamla området

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE Andreas Fredriksson. UPPRÄTTAD AV Anna Dahlström och Henrik Bodin-Sköld

UPPDRAGSLEDARE Andreas Fredriksson. UPPRÄTTAD AV Anna Dahlström och Henrik Bodin-Sköld UPPDRAG Östra Torp, förprojektering UPPDRAGSLEDARE Andreas Fredriksson DATUM 3 UPPDRAGSNUMMER 7001092000 UPPRÄTTAD AV Anna Dahlström och Henrik Bodin-Sköld KVALITETSGRANSKAD AV Göran Wallgren 1. Dagvattenhantering

Läs mer

Kompletterande dagvattenutredning för detaljplan Ulvsunda 1:1

Kompletterande dagvattenutredning för detaljplan Ulvsunda 1:1 UPPDRAG Stora Mossen dagvattenutredning (komplettering) UPPDRAGSNUMMER 1143567000 UPPDRAGSLEDARE UPPRÄTTAD AV GRANSKAD AV Agata Banach DATUM Kompletterande dagvattenutredning för detaljplan Ulvsunda 1:1

Läs mer

FÖRSTUDIE DAGVATTENHANTERING FÖR KÅGERÖD 15:1 SVALÖVS KOMMUN

FÖRSTUDIE DAGVATTENHANTERING FÖR KÅGERÖD 15:1 SVALÖVS KOMMUN FÖRSTUDIE DAGVATTENHANTERING FÖR KÅGERÖD 15:1 SVALÖVS KOMMUN HELSINGBORG 2015-02-11 MARIA KARLSSON GREEN BAKGRUND OCH SYFTE Detaljplanearbete pågår gällande fastigheterna Kågeröd 15:1 m.fl. i Svalövs kommun.

Läs mer

Ta hand om dagvattnet. - råd till dig som ska bygga

Ta hand om dagvattnet. - råd till dig som ska bygga Ta hand om dagvattnet - råd till dig som ska bygga Vad är dagvatten? Dagvatten är regn- och smältvatten som rinner på hårda ytor som tak och vägar, eller genomsläpplig mark. Dagvattnet rinner vidare via

Läs mer

Särsta 38:4 Knivsta. Dagvattenutredning Underlag för detaljplan

Särsta 38:4 Knivsta. Dagvattenutredning Underlag för detaljplan Särsta 38:4 Knivsta Dagvattenutredning Underlag för detaljplan Upprättad datum 2015-10-05 Handläggare: Stina Carlsson Ändringar: rev 2016-03-20 Benämning Bakgrund Detta PM har tagits fram i samband med

Läs mer

Översiktlig dagvattenutredning för Gränby centrum inför samrådsskede.

Översiktlig dagvattenutredning för Gränby centrum inför samrådsskede. -14 UPPDRAG Dagvattenutredning Detaljplan UPPDRAGSNUMMER 3740043013 UPPDRAGSLEDARE Jonas Jernberg UPPRÄTTAD AV Rickard Olofsson DATUM Översiktlig dagvattenutredning för Gränby centrum inför samrådsskede.

Läs mer

Kvalitetsgranskning: Handläggare: Denis van Moeffaert. Aino Krunegård Ronie Wickman

Kvalitetsgranskning: Handläggare: Denis van Moeffaert. Aino Krunegård Ronie Wickman UPPDRAGSNUMMER ÖVERSIKTLIG DAGVATTENUTREDNING ARNÖ 1:3 SÖDER FLÄTTNALEDEN BJÖRKÖ, NYKÖPING NYKÖPINGS KOMMUN NYKÖPING Handläggare: Aino Krunegård Ronie Wickman Kvalitetsgranskning: Denis van Moeffaert 1

Läs mer

RAPPORT. Kv. Byggmästaren Solna UPPDRAGSNUMMER IKANO BOSTAD DAGVATTENUTREDNING GRUPPEN FÖR DAGVATTEN, SJÖAR & VATTENDRAG STOCKHOLM

RAPPORT. Kv. Byggmästaren Solna UPPDRAGSNUMMER IKANO BOSTAD DAGVATTENUTREDNING GRUPPEN FÖR DAGVATTEN, SJÖAR & VATTENDRAG STOCKHOLM RAPPORT IKANO BOSTAD Kv. Byggmästaren Solna UPPDRAGSNUMMER 6296229000 DAGVATTENUTREDNING 2015-11-12 GRUPPEN FÖR DAGVATTEN, SJÖAR & VATTENDRAG STOCKHOLM JONAS SJÖSTRÖM UL/HANDLÄGGARE repo001.docx 2012-03-2914

Läs mer

Översiktlig dagvattenutredning för fastigheterna Ordonnansen 5 och 6, Stockholm.

Översiktlig dagvattenutredning för fastigheterna Ordonnansen 5 och 6, Stockholm. UPPDRAG Ordonnansen UPPDRAGSNUMMER 1143615000 UPPDRAGSLEDARE Gudrun Aldheimer UPPRÄTTAD AV Gudrun Aldheimer DATUM 2013-11-13, rev 2013-11-14 Översiktlig dagvattenutredning för fastigheterna Ordonnansen

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Jona s Sjö str ö m UPPRÄTTAD AV. Jonas Sjöström

UPPDRAGSLEDARE. Jona s Sjö str ö m UPPRÄTTAD AV. Jonas Sjöström UPPDRAG HBG - dagvatten UPPDRAGSNUMMER 1143740000 UPPDRAGSLEDARE Jonas Sjöström UPPRÄTTAD AV Jonas Sjöström Madelene Agnarsson Annika Lundkvist DATUM 2016-03-29 Inledning och syfte Ett förslag till detaljplan

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Daina Millers-Dalsjö UPPRÄTTAD AV. Agata Banach

UPPDRAGSLEDARE. Daina Millers-Dalsjö UPPRÄTTAD AV. Agata Banach UPPDRAG Hållbarhetsprogram Storsjö strand UPPDRAGSNUMMER 1157603 UPPDRAGSLEDARE Daina Millers-Dalsjö UPPRÄTTAD AV Agata Banach DATUM 1 Hållbar dagvattenhantering Dagvatten är en viktig del i diskussionen

Läs mer

Sweco Environment AB. Org.nr 556346-0327 säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen

Sweco Environment AB. Org.nr 556346-0327 säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen Credentia AB Dagvattenutredning för kvarteret Haren 1, 2, 3, 7 Uppdragsnummer 1832240 Uppsala 2012-04-12 Sweco Environment AB Uppsala vatten och miljö Irina Persson, Johanna Rennerfelt, Lena Hedberg Kvalitetsgranskare

Läs mer

Bostäder vid Mimersvägen Dagvattenutredning till detaljplan

Bostäder vid Mimersvägen Dagvattenutredning till detaljplan Beställare: Partille kommun 433 82 PARTILLE Beställarens representant: Olof Halvarsson Konsult: Uppdragsledare: Handläggare: Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Åsa Malmäng Pohl Herman Andersson Uppdragsnr:

Läs mer

Dagvattenutredning för kvarteren Påsen och Godsvagnen

Dagvattenutredning för kvarteren Påsen och Godsvagnen UPPDRAG Godsvagnen & Påsen UPPDRAGSNUMMER 1143534000 UPPDRAGSLEDARE Agata Banach UPPRÄTTAD AV Erik Lidén DATUM REVIDERAD 30 2014-04-15 KVALITETSGRANSKAD AV Thomas Larm Dagvattenutredning för kvarteren

Läs mer

RAPPORT. Kvarteret New York UPPDRAGSNUMMER WALLENSTAM AB DAGVATTEN, SJÖAR & VATTENDRAG, SWECO ENVIRONMENT AB DAGVATTENUTREDNING

RAPPORT. Kvarteret New York UPPDRAGSNUMMER WALLENSTAM AB DAGVATTEN, SJÖAR & VATTENDRAG, SWECO ENVIRONMENT AB DAGVATTENUTREDNING WALLENSTAM AB Kvarteret New York UPPDRAGSNUMMER 1143768000 DAGVATTENUTREDNING DAGVATTEN, SJÖAR & VATTENDRAG, SWECO ENVIRONMENT AB GUDRUN ALDHEIMER, MALENA BERGE KVALITETSGRANSKNING TOBIAS RENLUND Sweco

Läs mer

BILAGA 1. Exempel på principer för framtida dagvattenavledning. Genomsläppliga beläggningar. Gröna tak

BILAGA 1. Exempel på principer för framtida dagvattenavledning. Genomsläppliga beläggningar. Gröna tak 2013-06-14 Exempel på principer för framtida dagvattenavledning Nedan exemplifieras några metoder eller principer som kan vara aktuella att arbeta vidare med beroende på framtida inriktning och ambitionsnivå

Läs mer

Säfsen 2:78, utredningar

Säfsen 2:78, utredningar SÄFSEN FASTIGHETER Säfsen 2:78, utredningar Dagvattenutredning Uppsala Säfsen 2:78, utredningar Dagvattenutredning Datum 2014-11-14 Uppdragsnummer 1320010024 Utgåva/Status Michael Eriksson Magnus Sundelin

Läs mer

Dagvattenutredning. Skolmästaren 1 och 2 1 (13) VA Planeringsingenjör Crafton Caruth. Datum 2014-06-02

Dagvattenutredning. Skolmästaren 1 och 2 1 (13) VA Planeringsingenjör Crafton Caruth. Datum 2014-06-02 1 (13) VA Planeringsingenjör Crafton Caruth Datum 2014-06-02 Dagvattenutredning Skolmästaren 1 och 2 SEVAB Strängnäs Energi AB Dammvägen 12a, Box 32, 645 21 Strängnäs Tel. 0152-460 50 Fax. 0152-188 88

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING FÖR KALMARSAND

DAGVATTENUTREDNING FÖR KALMARSAND DAGVATTENUTREDNING FÖR KALMARSAND 11 januari 2017 VÄG- O C H V A - I N G E N J Ö R E R N A I S V E R I G E A B V A S A G A T A N 1 5 7 2 2 1 5 V Ä S T E R Å S T E L E F O N : 0 7 0-3 1 3 4 1 5 0 O R G.

Läs mer

Dagvattenutredning Vallskoga förskola

Dagvattenutredning Vallskoga förskola Källa: Nils Simonsson, Arkitektgruppen i Gävle AB Tierps kommunfastigheter AB Dagvattenutredning Vallskoga förskola Stockholm 2017-02-24 Dagvattenutredning Vallskoga förskola Datum 2017-02-24 Uppdragsnummer

Läs mer

LOD vid nyproduktion av bostäder. Principlösningar för

LOD vid nyproduktion av bostäder. Principlösningar för 2014-05-07 Principlösningar för LOD vid nyproduktion av bostäder. RIKTLINJER OCH KRAV I Stockholms stads dagvattenstrategi (2002) står att dagvattnet inte får försämra miljön. I första hand ska åtgärder

Läs mer

Dagvattenutredning. Kv Fikonet 2-3, Eskilstuna

Dagvattenutredning. Kv Fikonet 2-3, Eskilstuna Handläggare Axel Nordqvist Melander Tel +46105055868 Mobil +46730734431 E-mail axel.nordqvist.melander@afconsult.com Recipient ProNordic Reexplorer AB Fredrik Söderberg fredrik@pronordic.se Datum 14/02/2017

Läs mer

Sweco Environment AB. Org.nr 556346-0327 säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen

Sweco Environment AB. Org.nr 556346-0327 säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen Profi Dagvattenutredning Freden Större 11 Uppdragsnummer 1143520000 Stockholm 2012-10-03 Sweco Environment AB Dagvatten och ytvatten Handläggare: Johanna Rennerfelt Kvalitetsgranskare: Agata Banach 1 (11)

Läs mer

Dagvattenutredning Syltlöken 1

Dagvattenutredning Syltlöken 1 Dagvattenutredning Syltlöken 1 Tillhörande detaljplan för bostäder m m inom fastigheten 2016-10-24 Upprättad av Va-avdelningen, Tekniska förvaltningen Josefine Evertsson Syfte och bakgrund Syftet med detaljplanen

Läs mer

Dagvattenutredning Skomakartorp södra

Dagvattenutredning Skomakartorp södra Datum 2014-05-27 Reviderad - Dagvattenutredning Skomakartorp södra (del av Träkvista 4:191), Ekerö Ramböll Sverige AB Dragarbrunnsgatan 78B 753 20 Uppsala Region Mitt T: +46-10-615 13 00 D: +46 (0)10 615

Läs mer

Dagvatten-PM. Område vid Töresjövägen Kumla 3:213 m.fl. Inom Tyresö kommun, Stockholms län. Tengbom

Dagvatten-PM. Område vid Töresjövägen Kumla 3:213 m.fl. Inom Tyresö kommun, Stockholms län. Tengbom Område vid Töresjövägen Kumla 3:213 m.fl. Inom Tyresö kommun, Stockholms län Tengbom Författade: Matilda Wistrand Granskad av: Niclas Elvsén Innehåll Bakgrund... 3 Befintliga ledningar... 5 Markförutsättningar...

Läs mer

Kolardammen, Tyresö (en bra lösning nedströms om plats finns att tillgå)

Kolardammen, Tyresö (en bra lösning nedströms om plats finns att tillgå) Thomas Larm Svenska och utländska exempel på lokala åtgärder för fördröjning och rening av dagvatten (för befintliga och nya områden, i gatumiljö och i kvartersmark) 1 Det är inte alltid man har gott om

Läs mer

Dagvattenutredning Hammarängen. Upprättad av: Crafton Caruth Granskad av: Sven Olof Walleräng

Dagvattenutredning Hammarängen. Upprättad av: Crafton Caruth Granskad av: Sven Olof Walleräng Dagvattenutredning Hammarängen 2010 01 01 Upprättad av: Crafton Caruth Granskad av: Sven Olof Walleräng 1. Bakgrund och syfte... 3 2. Området... 4 2.1 Markförhållanden... 4 2.2 Avrinningsförhållanden...

Läs mer

Dagvattenutredning - Ungdomsbostäder i Bålsta.

Dagvattenutredning - Ungdomsbostäder i Bålsta. Örebro, 2015-10-20 Dagvattenutredning - Ungdomsbostäder i Bålsta. Förslag till detaljplan för Bålsta 1:35, 1:36 och del av Bålsta 1:614, Lyckebo, i Bålsta. Källa: Håbo kommun K e n n e t h B e r g l u

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING. Kv. Giggen Tallkrogen

DAGVATTENUTREDNING. Kv. Giggen Tallkrogen DAGVATTENUTREDNING Kv. Giggen Tallkrogen Stockholm 2013-02-26 Novamark AB Olle Burman Jimmy Jonsson I:\PDOC\13022, Kv, Giggen\M\M-dok INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. INLEDNING 3 2. GEOLOGI OCH HYDROLOGI 3 3. DAGVATTEN

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING Dragonvägen i Upplands Väsby Kommun, Riksbyggen

DAGVATTENUTREDNING Dragonvägen i Upplands Väsby Kommun, Riksbyggen ADRESS COWI AB Solna Strandväg 78 171 54 Solna TEL 010 850 23 00 FAX 010 850 23 10 WWW cowi.se DAGVATTENUTREDNING Dragonvägen i Upplands Väsby Kommun, Riksbyggen PROJEKTNR. A070552 DOKUMENTNR. A070552-002

Läs mer

REVIDERING DAGVATTENUTREDNING TILL DP FÖR DEL AV ÅKARP 7:58

REVIDERING DAGVATTENUTREDNING TILL DP FÖR DEL AV ÅKARP 7:58 REVIDERING DAGVATTENUTREDNING TILL DP FÖR DEL AV ÅKARP 7:58 SLUTRAPPORT 2013-10-22 Uppdrag: 250188, revidering Dagvattenutredning Åkarp Titel på rapport: Revidering dagvattenutredning till dp för del av

Läs mer

1. Dagvattenutredning Havstornet kv.6 Ångsågen

1. Dagvattenutredning Havstornet kv.6 Ångsågen UPPDRAG Dagvattenutredning Havstornet kv. 6 UPPDRAGSNUMMER 1832493000 UPPDRAGSLEDARE Pernilla Thur UPPRÄTTAD AV Pernilla Thur DATUM 1. Dagvattenutredning Havstornet kv.6 Ångsågen Detta syftar till att

Läs mer

Umeå WSP Sverige AB. Desiree Lindström och Sara Rebbling. WSP Samhällsbyggnad Box Umeå Besök: Storgatan 59 Tel:

Umeå WSP Sverige AB. Desiree Lindström och Sara Rebbling. WSP Samhällsbyggnad Box Umeå Besök: Storgatan 59 Tel: PM Umeå 2017-04-12 WSP Sverige AB Desiree Lindström och Sara Rebbling 1 (7) WSP Samhällsbyggnad Box 502 901 10 Umeå Besök: Storgatan 59 Tel: +46 10 7225000 WSP Sverige AB Org nr: 556057-4880 Styrelsens

Läs mer

PM DAGVATTEN SÖDRA TORSHAMMAR

PM DAGVATTEN SÖDRA TORSHAMMAR UPPDRAG Div. konsulttjänster UPPDRAGSNUMMER 13001315-900 UPPDRAGSLEDARE Linnea Larsson UPPRÄTTAD AV Hamed Tutunchi DATUM GRANSKAD AV Linnea Larsson Inledning Detta PM ska ligga som planeringsunderlag för

Läs mer

Dagvattenutredning för detaljplan 3 Nacka Strand

Dagvattenutredning för detaljplan 3 Nacka Strand UPPDRAG 1143576000 UPPDRAGSNUMMER Nacka Strand Dagvatten UPPDRAGSLEDARE Agata Banach UPPRÄTTAD AV Agata Banach, Erik Lidén, Jonas Sjöström, Ida Gomez Bergström DATUM -09-02 REVIDERAD 2016-03-11 2017-05-22

Läs mer

PM DAGVATTENHANTERING

PM DAGVATTENHANTERING 1 (6) Kv. Varvet 1 Botkyrka Kommun PM DAGVATTENHANTERING Satellitbild över del av fastigheten Varvet 1, Fågelviksvägen 18-20. Synlig naturmark inom fastighet är området som skall exploateras. Täby 2015-11-04

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING. Detaljplan för Felestad 27:57 m.fl. Bredingegatan BAKGRUND & SYFTE UNDERLAG & KÄLLOR ARBETSGRUPP

DAGVATTENUTREDNING. Detaljplan för Felestad 27:57 m.fl. Bredingegatan BAKGRUND & SYFTE UNDERLAG & KÄLLOR ARBETSGRUPP DAGVATTENUTREDNING Detaljplan för Felestad 27:57 m.fl. Bredingegatan BAKGRUND & SYFTE Svalövs kommun har tagit fram förslag till ny detaljplan för Felestad 27:57 m.fl. i södra delen av Svalövs tätort (Figur

Läs mer

Dagvatten-PM, Storvreta centrum

Dagvatten-PM, Storvreta centrum Tengbom 2015-11-09 Innehållsförteckning Bakgrund... 3 Hållbar dagvattenhantering på kvartersmark och allmän platsmark... 5 Dimensionering... 6 Metoder... 10 3.1 Fördröjning via magasin i mark... 10 3.2

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Kristina Nitsch UPPRÄTTAD AV

UPPDRAGSLEDARE. Kristina Nitsch UPPRÄTTAD AV 14 UPPDRAG Dp Kvarteret Alen 4 UPPDRAGSLEDARE Kristina Nitsch DATUM 03-22 UPPDRAGSNUMMER 3415910000 UPPRÄTTAD AV Irina Persson och Philip Karlsson GRANSKAD AV Christer Jansson 1. Dagvattenutredning kvarteret

Läs mer

RAPPORT. Dalarö Strand Dagvatten VEIDEKKE BOSTAD AB DAG- OCH YTVATTENGRUPPEN UPPDRAGSNUMMER

RAPPORT. Dalarö Strand Dagvatten VEIDEKKE BOSTAD AB DAG- OCH YTVATTENGRUPPEN UPPDRAGSNUMMER VEIDEKKE BOSTAD AB Dalarö Strand Dagvatten UPPDRAGSNUMMER 1143689000 DAG- OCH YTVATTENGRUPPEN UPPDRAGSLEDARE & HANDLÄGGARE: JONAS SJÖSTRÖM KVALITETSGRANSKARE: HENRIK ALM repo001.docx 2012-03-2914 Sammanfattning

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING TILL DETALJPLAN FÖR KVARTERET RITAREN I VARA

DAGVATTENUTREDNING TILL DETALJPLAN FÖR KVARTERET RITAREN I VARA VARA KOMMUN Kvarteret Ritaren, Vara, D-utr UPPDRAGSNUMMER 1354084000 DAGVATTENUTREDNING TILL DETALJPLAN FÖR KVARTERET RITAREN I VARA SWECO ENVIRONMENT AB MATTIAS SALOMONSSON MARIE LARSSON Innehållsförteckning

Läs mer

Årstastråket etapp 3 Översvämning

Årstastråket etapp 3 Översvämning Årstastråket etapp 3 Översvämning 2018 Uppdragsnr: 13000425 Daterad: Reviderad: PM Översvämningsytor Årstastråket etapp 3 2018 Handläggare: Gudrun Aldheimer, Madelene Drougge, Vitorino Carvalho Gonçalves

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING VITA KORSET

DAGVATTENUTREDNING VITA KORSET DAGVATTENUTREDNING VITA KORSET 2018-11-06 UTKAST 2018-11-06 UPPDRAG 289281, Dagvattenutredning Vita Korset, Älmhult Titel på rapport: Dagvattenutredning Datum: 2018-11-06 MEDVERKANDE Beställare: Kontaktperson:

Läs mer

Dagvattenutredning till detaljplan för Norrmalm 4, Västerås

Dagvattenutredning till detaljplan för Norrmalm 4, Västerås 2017-06-10 Dagvattenutredning till detaljplan för Norrmalm 4, Västerås Handläggare Gunnar Eriksson 070-513 88 20; 021-448 04 30 gunnar.eriksson@gema.se Bakgrund Dagvattenutredningen ska utgöra underlag

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING BERGAGÅRDEN

DAGVATTENUTREDNING BERGAGÅRDEN DAGVATTENUTREDNING BERGAGÅRDEN RAPPORT 2012-06-20 Uppdrag: 242340, Planförstudie - Bergagården, Kalmar Titel på rapport: Dagvattenutredning Bergagården Status: Rapport Datum: 2012-06-20 Medverkande Beställare:

Läs mer

Dagvattenhantering till detaljplan för del av östra Bäckby, dp 1848, Västerås

Dagvattenhantering till detaljplan för del av östra Bäckby, dp 1848, Västerås -14 UPPDRAG Dagvatten till detaljplan för del av Ö Bäckby UPPDRAGSLEDARE Jennie Brundin DATUM 2017-11-08 UPPDRAGSNUMMER 13001057 UPPRÄTTAD AV Matthias Borris Dagvattenhantering till detaljplan för del

Läs mer

Dagvattenutredning Träkvista 4:191, Ekerö

Dagvattenutredning Träkvista 4:191, Ekerö Datum 2011-03-21 Reviderad - Dagvattenutredning Träkvista 4:191, Ekerö Ramböll Sverige AB Dragarbrunnsgatan 78B 753 20 Uppsala Region Mitt Uppdrag Beställare Träkvista Järntorget Bostad AB T: +46-10-615

Läs mer

Kompletterande dagvatten-pm

Kompletterande dagvatten-pm Kompletterande dagvatten- Datum 2018-12-03 Reviderad 2019-02-05 Uppdrag Beställare Från Till nummer 1 Dagvattenutredning för detaljplan Rosenhill Huddinge kommun Camilla Andersson Linda Silverberg Ramboll

Läs mer

Funktionsbeskrivning dagvattenlösningar

Funktionsbeskrivning dagvattenlösningar Funktionsbeskrivning dagvattenlösningar tillägg till Dagvattenutredning för Södra staden, Underlag för strategiskt program 2015-03-20 Lokala åtgärder, kvartersmark och gata Inom kvartersmark och lokalt

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Christina Odén UPPRÄTTAD AV. Jenny Pirard

UPPDRAGSLEDARE. Christina Odén UPPRÄTTAD AV. Jenny Pirard UPPDRAG Dagvattenshantering på Kivinge UPPDRAGSNUMMER 1143456000 UPPDRAGSLEDARE Christina Odén UPPRÄTTAD AV Jenny Pirard DATUM GRANSKAD AV Christina Odén DAGVATTENHANTERING FASTIGHET KUMLA 2:15 Syfte Sex

Läs mer

PM KOMPLETTERANDE DAGVATTENUTREDNING NORRA SKALHAMN

PM KOMPLETTERANDE DAGVATTENUTREDNING NORRA SKALHAMN PM KOMPLETTERANDE DAGVATTENUTREDNING NORRA SKALHAMN Inledning WSP Sverige AB har fått i uppdrag av Vindbyggarna Lysekil AB att komplettera en tidigare utförd dagvattenutredning gällande området Lyse 1:2

Läs mer

Marktema AB har fått i uppdrag av Besqab av utreda dagvattenhanteringen för fastigheten Vilunda 20:24, Optimusvägen, Upplands Väsby.

Marktema AB har fått i uppdrag av Besqab av utreda dagvattenhanteringen för fastigheten Vilunda 20:24, Optimusvägen, Upplands Väsby. Box 1146 183 11 Täby Tel 8-732 58 Tel, dir 8-732 28 83 Fax 8-732 22 e-post david.kallman@marktema.se PM - Vilunda 2:24, Dagvattenutredning Marktema AB har fått i uppdrag av Besqab av utreda dagvattenhanteringen

Läs mer

Dagvattenutredning för nyexploatering inom Viksberg 3:1, område B Uppdragsnummer Sweco Environment AB

Dagvattenutredning för nyexploatering inom Viksberg 3:1, område B Uppdragsnummer Sweco Environment AB Viksbergs Mark AB Dagvattenutredning för nyexploatering inom Viksberg 3:1, område B Uppdragsnummer 1143608000 Stockholm 2013-11-20 Sweco Environment AB Dagvatten och ytvatten Handläggare: Jonas Sjöström

Läs mer

Tommy Giertz.

Tommy Giertz. D A G V A T T E N 1 Tommy Giertz tommy.giertz@byv.kth.se 2 DAGVATTENLEDNING VATTENLEDNING AVLOPPSRENINGSVERK SJÖ VATTENVERK VATTENTORN SPILLVATTENLEDNING RECIPIENT 3 UTFORMNING OCH TEKNIK 4 Bildyta - Välj

Läs mer

PM DAGVATTEN, DETALJPLAN FÖR MUNGA

PM DAGVATTEN, DETALJPLAN FÖR MUNGA DAGVATTEN, DETALJPLAN FÖR MUNGA 1 BAKGRUND OCH SYFTE Munga är ett av Västmanlands största fritidsområden. Det aktuella planområdet är lokaliserat vid Mungasjön, 20 kilometer norr om Västerås och 3 kilometer

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING INFÖR UTBYGGNAD AV. Väsjön norra

DAGVATTENUTREDNING INFÖR UTBYGGNAD AV. Väsjön norra DAGVATTENUTREDNING INFÖR UTBYGGNAD AV Väsjön norra MAJ 2013 2 (9) 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 2 2 Inledning 3 3 Geologi 3 4 Dagvattenhantering 3 4.1 Väsjön 3 4.2 Förslag till dagvattenhantering 4 4.3 Reningsbehov

Läs mer

Källdal 4:7. Dagvattenutredning. Bilaga till Detaljplan 2015-05-21. Uppdragsansvarig: Lars J. Björk. ALP Markteknik AB

Källdal 4:7. Dagvattenutredning. Bilaga till Detaljplan 2015-05-21. Uppdragsansvarig: Lars J. Björk. ALP Markteknik AB Källdal 4:7 2015-05-21 Dagvattenutredning Bilaga till Detaljplan Uppdragsansvarig: Lars J. Björk Handläggare: Anna Löf ALP Markteknik AB Innehållsförteckning 1.1 Inledning... 4 1.1 Bakgrund... 4 1.2 Uppdrag...

Läs mer

SJÖSTADSHÖJDEN. Dagvatten till utredning av gatualternativ

SJÖSTADSHÖJDEN. Dagvatten till utredning av gatualternativ SJÖSTADSHÖJDEN Dagvatten till utredning av gatualternativ 2017-11-15 SJÖSTADSHÖJDEN Dagvatten till utredning av gatualternativ KUND Exploateringskontoret KONSULT WSP Samhällsbyggnad 121 88 Stockholm-Globen

Läs mer

RAPPORT. Tullen 6 Dagvattenutredning CENTRUMFASTIGHETER SWECO ENVIRONMENT AB STHLM DAGVATTEN OCH YTVATTEN HENRIK ALM OCH IRINA PERSSON

RAPPORT. Tullen 6 Dagvattenutredning CENTRUMFASTIGHETER SWECO ENVIRONMENT AB STHLM DAGVATTEN OCH YTVATTEN HENRIK ALM OCH IRINA PERSSON CENTRUMFASTIGHETER Tullen 6 Dagvattenutredning UPPDRAGSNUMMER 1143513000 UTKAST STOCKHOLM SWECO ENVIRONMENT AB STHLM DAGVATTEN OCH YTVATTEN HENRIK ALM OCH IRINA PERSSON 1 (8) repo001.docx 2012-03-29 S

Läs mer

Kap 3 DAGVATTEN. Reviderad HANDBOK KSF Gatu- och trafiksektionen, NBF Natur- och gatudriftsavdelningen Huddinge Kommun

Kap 3 DAGVATTEN. Reviderad HANDBOK KSF Gatu- och trafiksektionen, NBF Natur- och gatudriftsavdelningen Huddinge Kommun Kap 3 DAGVATTEN 3.1 LEDANDE DOKUMENT 3.2 DAGVATTENSTRATEGIN 3.3 RANGORDNING VID PLANERING 3.4 TEKNISKA LÖSNINGAR 3.5 BRUNNAR 3.6 LEDNINGAR 3.7 SERVISANMÄLAN Reviderad 2017 1 3.1 LEDANDE DOKUMENT Anläggnings

Läs mer

Detaljplan för Härebacka 7:4, Askeslätt etapp 2

Detaljplan för Härebacka 7:4, Askeslätt etapp 2 2016-11-14 Detaljplan för Härebacka 7:4, Askeslätt etapp 2 Dagvattenhantering i Askeslättsområdet Bilaga 1 På grund av områdets specifika markförhållanden, dess flacka topografi och klimatanpassning har

Läs mer

RAPPORT. Dagvattenutredning Kungsbäck SAMHÄLLSBYGGNAD, GÄVLE KOMMUN SWECO ENVIRONMENT GÄVLE VATTEN OCH MILJÖ UPPDRAGSNUMMER 1584634000 2013-10-18

RAPPORT. Dagvattenutredning Kungsbäck SAMHÄLLSBYGGNAD, GÄVLE KOMMUN SWECO ENVIRONMENT GÄVLE VATTEN OCH MILJÖ UPPDRAGSNUMMER 1584634000 2013-10-18 repo001.docx 2012-03-2914 SAMHÄLLSBYGGNAD, GÄVLE KOMMUN Dagvattenutredning Kungsbäck UPPDRAGSNUMMER 1584634000 SWECO ENVIRONMENT GÄVLE VATTEN OCH MILJÖ LISEN LINDGREN - HANDLÄGGARE IRINA PERSSON - KVALITETSGRANSKARE

Läs mer

Dagvattenutredning Torshälla - Mälby 8:1

Dagvattenutredning Torshälla - Mälby 8:1 Dagvattenutredning Torshälla - Mälby 8:1 Beställare: Eskilstuna kommun 631 86 Eskilstuna Beställarens representant: Karolina Ehrén Konsult: Uppdragsledare: Handläggare: Norconsult AB Hantverkargatan 5

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING. För tillkommande bostäder utmed Gröndalsvägen. Stockholm 2013-04-17 Novamark AB

DAGVATTENUTREDNING. För tillkommande bostäder utmed Gröndalsvägen. Stockholm 2013-04-17 Novamark AB DAGVATTENUTREDNING För tillkommande bostäder utmed Gröndalsvägen Stockholm 2013-04-17 Novamark AB I:\PDOC\12108 Tumba Centrum\M\M-dok\Dagvattenutredning INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. INLEDNING 3 2. GEOLOGI OCH

Läs mer

PM Dagvattenhantering, Invernesshöjden Danderyds kommun

PM Dagvattenhantering, Invernesshöjden Danderyds kommun UPPDRAG PM Dagvatten Inverness BONAVA HANDLÄGGARE Olle Burman DATUM 2018-06-15 UPPDRAGSNUMMER 26018028 UPPRÄTTAD AV Olle Burman PM Dagvattenhantering, Invernesshöjden Danderyds kommun Dnr BN 2018-000804

Läs mer

KOMPLETTERANDE PM DAGVATTEN

KOMPLETTERANDE PM DAGVATTEN VERKSAMHETER VID ROSERSBERGS TRAFIKPLATS UPPDRAGSNUMMER 1143796 Handläggare: Maria Nordgren Uppdragsledare: Annika Lundkvist 1 (12) S w e co E n vi r o n m e nt AB 2 (12) 1. Bakgrund och syfte Inom detaljplaneområdet

Läs mer

RAPPORT. Detaljplan Näsby 35:47 KRISTIANSTADS KOMMUN KARLSKRONA VA-UTREDNING UPPDRAGSNUMMER ERIK MAGNUSSON HAMED TUTUNCHI

RAPPORT. Detaljplan Näsby 35:47 KRISTIANSTADS KOMMUN KARLSKRONA VA-UTREDNING UPPDRAGSNUMMER ERIK MAGNUSSON HAMED TUTUNCHI KRISTIANSTADS KOMMUN Detaljplan Näsby 35:47 UPPDRAGSNUMMER 3840118000 VA-UTREDNING KARLSKRONA ERIK MAGNUSSON HAMED TUTUNCHI Sweco Östra Vittusgatan 34 SE 371 33 Karlskrona, Sverige Telefon +46 (0)455 31

Läs mer

NYA GATAN, KV. BRYTAREN MINDRE DAGVATTENUTREDNING

NYA GATAN, KV. BRYTAREN MINDRE DAGVATTENUTREDNING RAPPORT NYA GATAN, KV. BRYTAREN MINDRE DAGVATTENUTREDNING SLUTRAPPORT 2017-02-17 UPPDRAG 275185, Tidiga utredningar Nya Gatan Nacka Titel på rapport: Nya Gatan, Kv. Brytaren mindre, Dagvattenutredning

Läs mer

Mikaelsplan, Uppsala Utredning

Mikaelsplan, Uppsala Utredning Dagvatten, Uppsala Uppdragsgivare: Uppsalahem Upprättat av: Anna Thorsell Konsult: Structor Uppsala 753 30 UPPSALA Utredning Revideringsdatum: , 753 30 UPPSALA Dagvatten ANTAL BLAD: 8 BLAD NR: 1 Innehåll

Läs mer

Sweco Environment AB. Org.nr säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen

Sweco Environment AB. Org.nr säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen JM AB Dagvattenutredning Tyresö Näsby Uppdragsnummer 1143465 Stockholm Sweco Environment AB Dagvatten och ytvatten Agata Banach Jenny Pirard Gudrun Aldheimer, kvalitetsgranskning 1 (22) Sweco Vatten &

Läs mer

Dagvatten-PM, Klockstapeln

Dagvatten-PM, Klockstapeln Tengbom Upprättad av: Matilda Wistrand Granskad av: Niclas Elvsén Innehåll 1. Bakgrund... 3 1.1 Befintliga ledningar... 5 1.2 Markförutsättningar... 5 2. Dimensionering... 6 3. Metoder... 7 3.1 Fördröjning

Läs mer

Detaljplan för Repisvaara södra etapp 2

Detaljplan för Repisvaara södra etapp 2 Gällivare kommun Detaljplan för Repisvaara södra etapp 2 2016-06-15 Detaljplan för Repisvaara södra etapp 2 Datum 2016-06-15 Uppdragsnummer 1320019004 Utgåva/Status Slutleverans Sandra Viklund Axel Sahlin

Läs mer

Kvartersmarksexempel dagvattenflödesberäkning

Kvartersmarksexempel dagvattenflödesberäkning 1 Beräkningar för förtätningskvarter 1a Välj Å(återkomsttid för regn)=10 år samt R djup =20 mm för beräkningarna, vilket enligt Figur 1 innebär att ca 90 % av årsvolymen tas om hand. Genomsläpplig beläggning

Läs mer

PM Dagvattenutredning inför detaljplan Kv. 16 Åkeriet, Norrtälje. ZOEN AB / Källö VVS konsult AB. Staffan Tapper / Niklas Björkman

PM Dagvattenutredning inför detaljplan Kv. 16 Åkeriet, Norrtälje. ZOEN AB / Källö VVS konsult AB. Staffan Tapper / Niklas Björkman PM Dagvattenutredning inför detaljplan Kv. 16 Åkeriet, Norrtälje Beställare Riksbyggen Konsult ZOEN AB / Källö VVS konsult AB Uppdragsledare Staffan Tapper / Niklas Björkman Uppdragsnummer 17_008 Datum

Läs mer

Dagvattenutredning: detaljplan för del av Billeberga 10:34

Dagvattenutredning: detaljplan för del av Billeberga 10:34 Datum 2012-02-21 Diarienummer P 2008-0230 Dagvattenutredning: detaljplan för del av Billeberga 10:34 En beräkning görs för att uppskatta mängden dagvatten som uppstår vid stora nederbördsmängder samt att

Läs mer

Dagvattenutredning Träkvista 4:191, Ekerö

Dagvattenutredning Träkvista 4:191, Ekerö Järntorget Bostad AB, Ekerö Uppsala 2015-02-23 Ramböll Sverige AB Dragarbrunnsgatan 78B 753 20 Uppsala Telefon 010-615 60 00 www.ramboll.se Organisationsnummer 556133-0506 , Ekerö Datum 2015-02-23 Uppdragsnummer

Läs mer

Dagvattenutredning. Arbetsmaterial. Södra Årby 1 (24) Datum

Dagvattenutredning. Arbetsmaterial. Södra Årby 1 (24) Datum 1 (24) Datum 2012-09-03 Dagvattenutredning Arbetsmaterial Södra Årby SEVAB Strängnäs Energi AB Dammvägen 12a, Box 32, 645 21 Strängnäs Tel. 0152-460 50 Fax. 0152-188 88 kundservice@sevab.com www.sevab.com

Läs mer

UPPRÄTTAD: KOMMUN. Upprättad av Granskad av Godkänd av. Sign Sign Sign

UPPRÄTTAD: KOMMUN. Upprättad av Granskad av Godkänd av. Sign Sign Sign PM- DAGVATTENUTREDNING BOSTÄDER VID SKJUTBANEVÄGEN UTREDNING DP PERMANENTHUSOMRÅDE AVSEENDE FASTIGHETERNA BJÖRKFORS 1:29, 1:449, 1:593 OCH 1:626 - HEMAVAN, STORUMANS KOMMUN UPPRÄTTAD: 2015-12-15 Upprättad

Läs mer

RAPPORT. Kv Orren 9, Västerås BOSTADS AB MIMER VÄSTERÅS DAGVATTENUTREDNING INFÖR DETALJPLANERING UPPDRAGSNUMMER

RAPPORT. Kv Orren 9, Västerås BOSTADS AB MIMER VÄSTERÅS DAGVATTENUTREDNING INFÖR DETALJPLANERING UPPDRAGSNUMMER repo001.docx 2012-03-2914 BOSTADS AB MIMER Kv Orren 9, Västerås UPPDRAGSNUMMER 3370840100 DAGVATTENUTREDNING INFÖR DETALJPLANERING VÄSTERÅS Sweco Environment AB MARTIN LINDSTRÖM FRIDA NOLKRANTZ ÅSA BENGTSSON

Läs mer

Dagvattenutredning, Borås Stad

Dagvattenutredning, Borås Stad Dagvattenutredning, Borås Stad Detaljplan för Brämhults Kärra 1:3 Koncept 081103 2008-11-03 Beställare Borås Stad, Stadsbyggnadskontoret Kristine Bayard Konsult Vägverket Konsult Affärsområde Syd Avdelning

Läs mer

Dagvattenutredning Sparven 6

Dagvattenutredning Sparven 6 Dagvattenutredning Sparven 6 Datum: 2011-11-02 Pauline Sandberg Uppdragsledare Jan Kjellberg Granskare BYLERO, Byggledare i Roslagen AB Baldersgatan 12 761 31 Norrtälje Organisationsnummer 556489-0340

Läs mer

RAPPORT. MKB Bro 4:4 SAMHÄLLSBYGGNADSBOLAGET IB SERVICE AB DAGVATTENUTREDNING UPPDRAGSNUMMER VERSION HANDLÄGGARE

RAPPORT. MKB Bro 4:4 SAMHÄLLSBYGGNADSBOLAGET IB SERVICE AB DAGVATTENUTREDNING UPPDRAGSNUMMER VERSION HANDLÄGGARE SAMHÄLLSBYGGNADSBOLAGET IB SERVICE AB MKB Bro 4:4 UPPDRAGSNUMMER 14502124-003 DAGVATTENUTREDNING HANDLÄGGARE SARA JANSSON Sweco Innehållsförteckning 1 Uppdragsbeskrivning 2 2 Förutsättningar 2 2.1 Dagvattenstrategi

Läs mer

Dagvattenhantering till detaljplan för Bjurhovda 3:24, Västerås

Dagvattenhantering till detaljplan för Bjurhovda 3:24, Västerås -14 UPPDRAG Dagvatten dp Bjurhovda 3:24 UPPDRAGSNUMMER 13005059 UPPDRAGSLEDARE Jennie Brundin UPPRÄTTAD AV Camilla Hägg Wickman DATUM GRANSKARE Gustaf Josefsson Köhler Dagvattenhantering till detaljplan

Läs mer

Föreslagen dagvattenhantering för bostäder norr om Askimsviken

Föreslagen dagvattenhantering för bostäder norr om Askimsviken Föreslagen dagvattenhantering för bostäder norr om Askimsviken handläggare Graciela Nilsson 1 Innehållförteckning 1 BAKGRUND... 3 2 Markförhållanden... 4 2.1 Befintliga dagvattenflöden... 5 3 Framtida

Läs mer

Kista Äng. Dagvatenutredning. Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor , Dnr Sweco stockholm.

Kista Äng. Dagvatenutredning. Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor , Dnr Sweco stockholm. Kista Äng Dagvatenutredning Sweco 2015-11-05 stockholm.se/kistaang EXPLOATERINGSKONTORET Kista Äng UPPDRAGSNUMMER 1143706000 DAGVATTENUTREDNING FÖR STHLM DAGVATTEN OCH YTVATTEN UPPDRAGSLEDARE: GUDRUN ALDHEIMER

Läs mer

Arbetskopia Stina Carlsson

Arbetskopia Stina Carlsson AQARKITEKTER Dagvattenutredning Studentbostäder i Ektorp, Nacka kommun Arbetskopia 2013 08 19 Stina Carlsson Eskilstuna den 2013-08-19 Inledning: Byggvesta planerara att bygga nya studentbostäder i Ektorp

Läs mer

PM DAGVATTEN - JAKOBSBERG

PM DAGVATTEN - JAKOBSBERG 29 Bakgrund och syfte Sweco har fått I uppdrag av Karlstads kommun att ta fram underlag för detaljplanen gällande grönstruktur i östra Jakobsberg. Detta innefattar bland annat parkmiljöer och grönstråk.

Läs mer

Projekteringsförutsättningar för dagvatten i Solbacka Trädgård

Projekteringsförutsättningar för dagvatten i Solbacka Trädgård Projekteringsförutsättningar för dagvatten i Solbacka Trädgård Datum: 2013-08-07 reviderad 2013-10-17 Pauline Sandberg Uppdragsledare Erik Gustavsson Granskare BYLERO, Byggledare i Roslagen AB Baldersgatan

Läs mer

RAPPORT. MKB Bro 4:4 SAMHÄLLSBYGGNADSBOLAGET IB SERVICE AB DAGVATTENUTREDNING UPPDRAGSNUMMER VERSION HANDLÄGGARE

RAPPORT. MKB Bro 4:4 SAMHÄLLSBYGGNADSBOLAGET IB SERVICE AB DAGVATTENUTREDNING UPPDRAGSNUMMER VERSION HANDLÄGGARE SAMHÄLLSBYGGNADSBOLAGET IB SERVICE AB MKB Bro 4:4 UPPDRAGSNUMMER 14502124-003 DAGVATTENUTREDNING HANDLÄGGARE SARA JANSSON Sweco Innehållsförteckning 1 Uppdragsbeskrivning 2 2 Förutsättningar 2 2.1 Dagvattenstrategi

Läs mer

Dagvattenutredning - Pilängen

Dagvattenutredning - Pilängen Sida (5) Dagvattenutredning - Pilängen Bilden tillhör Landskrona stad. Sida 2(5) Innehållsförteckning Inledning... 3 2 Förutsättningar... 3 3. Befintligt ledningssystem... 3 3. Befintliga VA-ledningar...

Läs mer

Dagvattenutredning. Boviksvägen, Alhem. Datum:

Dagvattenutredning. Boviksvägen, Alhem. Datum: Dagvattenutredning Boviksvägen, Alhem Datum: 2018-07-04 1 Innehåll Bakgrund... 3 Förutsättningar... 4 Topografin i området:... 4 Flödesberäkningar... 5 Flöden före exploatering... 5 Markanvändning efter

Läs mer