Kvalitetsredovisning läsåret 2003/2004

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kvalitetsredovisning läsåret 2003/2004"

Transkript

1 Kvalitetsredovisning läsåret 2003/2004 På Bosvedjeskolan arbetar vi sedan 1 ½ år tillbaka med problembaserad skolutveckling PBS - vilket har fått stor betydelse för skolans kvalitetsutveckling. Kvalitetsarbete utifrån ett PBS-perspektiv grundar sig på processinriktat synsätt. Det handlar om att undersöka i vilken grad man i sin verksamhet lyckas förverkliga lärdomar om hur man på bästa sätt bidrar till elevers lärande och utveckling. Samt försöka hitta bättre lösningar på de problem man stöter på i vardagsarbetet, genom att fördjupa sitt lärande om och sin förståelse av problemet. Det har inneburit att vi har försökt förstå hur olika undervisningsmönster påverkar förverkligandet av uppdraget. I kvalitetsredovisningen dokumenteras vårt eget lärande från vår egen vardagsverksamhet, och som ska ligga till grund för utvecklingsarbetet på vår skola. Vi vill också genom att försöka skriva kvalitetsredovisningen utifrån detta, även underlätta för andra delar och nivåer i organisationen att kunna ta del av våra lärdomar, så att de får kunskap om vårt kvalitetsarbete. Kvalitet kan mätas på olika sätt. Kundperspektiv Kvalitet som mäts genom att elever och/eller föräldrar får uttrycka hur nöjda de är med skolan. Måluppfyllelse Kvalitet som mäts genom att ta reda på i vilken omfattning resultatet överensstämmer med olika mål och delmål som angivits i styrdokumenten. Processperspektiv Kvalitet som mäts genom att lärare och elever bedömer hur väl man lyckats förverkliga de lärdomar som man funnit vara de viktigaste, när det gäller att bidra till elevernas lärande och utveckling. Vi har lagt fokus på processen i vårt skolutvecklingsarbete. Vi försöker förstå oss på, hur vi i vårt dagliga arbete kan påverka skolutvecklingsprocessen på ett gynnsamt sätt. Vi sätter resultatet i relation till sättet att arbeta och försöker förstå kopplingen mellan resultat och process. För om man inte förstår sig på hur det egna arbetet påverkar resultatet, är det svårt att åstadkomma förbättringar. 1 (10)

2 På följande sätt har vi inhämtat underlag till kvalitetutvecklingsarbetet/kvalitetsredovisningen under det gångna året. Vi har på skolan arbetat fram en bild av vad vi tycker kvalitet i skolarbetet är, genom att fråga alla pedagoger vad deras lärdomar är om hur man på bästa sätt bidrar till elevers lärande och utveckling. Alla pedagoger skrev ner sina tre viktigaste lärdomar. om hur man bidrar till elevers lärande och utveckling lärdomar Utifrån den bilden har vi lyft ut ett område som vi vill undersöka i vilken utsträckning vi lyckats. Det valda området är att möta eleverna där de befinner sig. 2 (10)

3 Därefter frågade vi åter pedagogerna om deras tre viktigaste erfarenheter om hur man möter eleverna där de befinner sig. Av de samlade erfarenheterna försökte vi se mönster. Två mönster som tydligt kom fram var goda relationer och att väcka nyfikenhet och lust som var viktiga för att kunna möta eleverna där de befinner sig. Med utgångspunkt från dessa två områden formulerades frågor på områdena Relation barnvuxna och Hur bra är vi på att väcka nyfikenhet/intresse hos eleverna. Frågorna ställdes till 40 slumpvis utvalda elever. Dessutom fick all pedagogisk personal en enkät där elevernas frågor omformulerats till påståenden. Där man fick skatta viktighetsgrad och hur väl man lyckats. Se bilaga 1:1-1:3 Resultaten från detta (elevernas och pedagogernas svar) sammanställdes och redovisades för alla pedagoger på en gemensam kvalitetsutvecklingsdag. Kvalitetsutvecklingsdagen startade med att pedagogerna individuellt fick reflektera och skriva ner sina reflektioner av den redovisade sammanställningen. Därefter bildades grupper om ca 8 pedagoger/grupp, där man delade med sig av sina reflektioner till varandra och förde ett lärande samtal samt dokumenterade gruppens slutsatser. Efter detta samlades alla i en stor grupp där vi genomförde en akvariesittning med lärande samtal där inledningsvis två representanter från varje grupp delade med sig av sin grupps slutsatser. Tre personer var utsedda att dokumentera det hela. Tillsammans med skolledningen sammanställdes slutsatser och lärdomar som kommit fram under processen. De sammanfattades i 4 nyckelområden; Lyssna, Reflektera, Beröm och uppmuntran, Lärandet Lyssna Lyfta fram lyssnandet Skapa lärmiljöer där alla får komma till tals och där allas åsikter är viktiga Hjälpa varandra att sätta ord på egna tankar Vara ärligt intresserade och behandla allt eleverna kommer med, med respekt Reflektera Bolla tillbaka till eleverna så att dom själva får tänka och reflektera över sitt eget lärande Starta processer där eleverna är delaktiga och inte alltid komma med färdiga lösningar och att samtala med föräldrarna om detta Vi vuxna behöver fortsätta utveckla reflekterandet Beröm och uppmuntran Vi behöver ta reda på hur eleverna vill ha beröm och uppmuntran och bli bättre på att uppmuntra i motgång Lärande Tydliggöra vad man lär sig och varför Lära mera om hur vi kan stötta eleverna i deras lärande om olika arbetsformer för lärande Ta reda på vad barnen redan kan och deras intressen samt utgå från det i undervisningen Lära mera om elevaktivt lärande inifrånstyrd utifrånstyrd Skapa lärmiljöer där barn lär i grupp av varandra Detta är nu underlag för vårt vidare lärande och planering för fortsatt kvalitetsarbete. 3 (10)

4 De områden vi på skolan ytterligare vill lyfta fram i årets kvalitetsredovisning är; Hur väcker vi och bibehåller barns lust att läsa? Hur kan vi utveckla Montessoriarbetet? Hur kan vi hjälpa de barn som fått motorstopp? Hur kan fritidsverksamheten förbättras? Hur ska vi jobba med utåtagerande barn? Hur ska vi dokumentera det pedagogiska arbetet? Hur ska vi utveckla mer elevaktiva arbetssätt? Dessa områden ingår även under alla övriga rubriker i kvalitetsredovisningen. Det är svårt att dela upp under olika rubriker eftersom vi försöker se helheten. Helheten är något annat än summan av delarna. Att arbeta med Problembaserad skolutveckling (PBS) betyder för oss på Bosvedjeskolan att vi i vårt utvecklingsarbete utgår från problem och dilemman i vardagsarbetet som vi vill fördjupa vår förståelse av. Utifrån framkomna områden bildas olika lärgrupper som vardera utser en lärledare. Varje lärgrupp fick inledningsvis fem (5) av årets kompetensutvecklingsdagar till sitt förfogande, samt en konferens en gång i månaden. Det har visat sig under året att pedagogerna upplever detta arbete så intressant och utvecklande för arbetet i vardagen att nu används också den vanliga planeringen för detta arbete, eftersom man ser allt som en helhet. Det handlar om vardagsarbetet tillsammans med eleverna. Inom varje lärgrupp behövs en gemensam förståelse av problemet/dilemmat. Pedagogerna använder sig då av föreställningskartor och ställer förståelsefördjupande frågor till varandra. Med hjälp av post-it-lappar på blädderblocksblad blir det en grafisk framställning hur pedagogerna ser på problemet och på sitt uppdrag. När lärgruppen tagit vara på sina egna erfarenheter fortsätter arbetet med att undersöka vilka erfarenheter kollegorna utanför lärgruppen har, genom intervjuer. Resultaten sammanställs och gruppen försöker hitta mönster och dra lärdomar ur de samlade kunskaperna. Därefter vidgas kretsen som undersöks, kanske gör man studiebesök på en annan skola eller tar kontakt med en forskare. Arbetet i lärgruppen dokumenteras och läggs ut på skolans interna nät. Materialet skickas även till forskare på Karlstads universitet. Utifrån detta erfarenhetslärande kan pedagogerna se mönster och dra lärdomar av det samt börja jobba på ett annat sätt som förbättrar hjälpen och stödet för barns lärande och utveckling. De sju (7) olika grupper som vi under året har arbetat i har dragit följande gemensamma slutsatser/lärdomar; att de fått ett annat förhållningssätt emot eleverna att man ser på eleverna med andra ögon nu att de har mera fokus på lärandet mot tidigare fokus på görande att de tänker annorlunda nu 4 (10)

5 och förändringar i vardagsarbetet. Hur kan fritidsverksamheten förbättras? Vi behöver ha mera fokus på leken och skapa goda lärmiljöer för barns lärande. Flyttat till andra lokaler inom skolan för att skapa bättre förutsättningar för goda lärmiljöer. Ordnat med punktbelysning vid olika platser och där placerat ut olika utmanande material för att väcka nyfikenhet-lust samt att utmana eleverna i deras lärande. Jobbat medvetet med att synliggöra verksamheten på olika sätt, utställningar, information till föräldrar och besökande. Bättre och lugnare arbetsmiljö för elever och pedagoger. Arbetslaget har utvecklats. Föräldrar upplever en förbättring av verksamheten. Eleverna trivs bättre när det är lugnare och dom får utmaningar i sitt lärande. Lärgruppsarbetet har skapat större gemenskap bland personalen på fritids och det har blivit roligare att jobba. Arbetsglädjen gör att vi blir mera kreativa vilket leder till flera aktiviteter med eleverna säger pedagogerna i lärgruppen. Hur väcker vi och bibehåller barns läslust? Elevens förförståelse är viktig för läslusten, deras erfarenheter och lärmiljön. Viktigt att skapa en lärmiljö där alla känner sig som läsare. Självförtroendet är en viktig förutsättning för lust och motivation. Struktur och vägledning ger trygghet och förebygger stress. Eleverna behöver reflektera mera om sitt läsande. Läsning och skrivning hör ihop. Vi har i reflekterande team med pedagoger initierat samtal med hjälp av olika föreställningar för att väcka tankar omkring bokval, bokprat och läsning. Vilket har lett till att pedagoger har velat att vi ska delas med oss av våra lärdomar. Vi har samarbetat med biblioteket och ingår numera i bibliotekets inköpsgrupp (flera böcker av samma titel för bokprat). Vi har sökt pengar för att utöka och förnya skolans bokbestånd för elever och pedagoger. Har startat arbetet med bokcirklar. Hur utveckla Montessoriarbetet? Viktigt att skapa en rofylld lärmiljö. Vinster med att arbeta åldersblandat. Vi greppade inledningsvis över för stort område fokuserar nu på elevaktiva arbetssätt. Vi använder oss av lugn musik, massage, avslappning och samtalar med låg röst. Vi har provat att arbeta i åldersblandade lärgrupper. Vi använder föreställningskartor och lärande samtal med barnen för att kunna utgå från barnen. Detta vill vi fortsätta utveckla. 5 (10)

6 Hur kan vi hjälpa/stötta elever som fått motorstopp? Tydliga och enkla spelregler. Tydligt ledarskap. Få men tydliga arbetsuppgifter som ska genomföras. Tät uppföljning, en vuxen fysiskt nära så mycket som möjligt. Att använda föreställningskartor med eleverna för att försöka förstå hur dom tänker. Vi försöker agera så att eleverna inte behöver tveka över vilka regler som gäller. Vi har blivit duktigare på att möta eleverna där de befinner sig. Vi har blivit mera observanta på en elev som börjar tappa lusten och försöker bryta i tid. Vi försöker på ett mera konsekvent sätt följa upp elevers lärande. Elevaktiva arbetssätt hur? Viktigt att eleverna blir berörda då sätter tankeverksamheten igång drivkraften. Vi måste ta tillvara drivkraften när vi satt igång den eller när den kommer av sig själv (ex. bryta med annan aktivitet). Viktigt med goda relationer vuxna-elever och elever-elever det elevaktiva växer i mötet. Det är bra att jobba med utvecklingsarbete under lång tid och inte behöva avsluta för att tvinga fram ett konkret resultat. Elevaktiva arbetssätt behöver inte vara stora teman utan kan visa sig i det lilla, till exempel hur man ställer en fråga. Vi försöker beröra elevernas känslor för att få eleverna engagerande och aktiva. Vi använder oss av lärande samtal i vardagsarbetet. Vi har blivit bättre på att försöka förstå hur elever tänker bl a genom att ställa processfrågor och göra föreställningskartor. Vi känner och lugn och tillfredsställelse i vårt arbete och det är roligare. Vi försöker bolla tillbaka saker till barnen, vi har fått ett ändrat förhållningssätt. Vi ställer mera öppna frågor. Hur ska vi dokumentera det pedagogiska arbetet? Det finns inget enhetligt sätt att dokumentera rörande individuella utvecklingsplaner. Vi kan inte i detalj dokumentera allting som en elev gör. Det är bra att regelbundet göra intervjuer, observationer, föreställningskartor, diagnoser och vardagsanteckningar. Vi har idag större fokus på att skapa en personlig relation till varje elev. Vi har fått en bättre helhetssyn. Vi har blivit bättre på att lyssna på eleverna och vi handleder eleverna med processfrågor med hjälp av dokumentation. Vi har blivit bättre på utvecklingssamtal och överlämnande. 6 (10)

7 Hur arbeta med elever med koncentrationssvårigheter? Viktigt att både elever och vuxna reflekterar. Har fått större förståelse för elevernas synsätt. Viktigt att utgå från varje barns behov. Viktigt med trygga rutiner och tydlig struktur. Viktigt med massage. Vi behöver ha en nära kommunikation med spec.teamet. Viktigt att informera alla som jobbar med eleven/eleverna om hur och varför man arbetar som man gör. Viktigt med en bra relation med föräldrarna. Vi har blivit stärkta i vår lärarroll. Vi vågar nu prova alternativa metoder som till exempel föreställningskarta, SIKÅ-materialet konkret och bra samtalsredskap. Vi ger eleverna strukturer att bygga egna strukturer i sig själv och se mönster genom att reflektera, t ex genom att vissa elever reflekterar över sin dag, eller att vi använder föreställningskarta eller seriesamtal. Gemensamt för dessa exempel är att vi försöker stötta eleverna i sin utveckling till att bli inifrån styrd. Vi har blivit intresserade av att förstå varför dessa elever handlar som de gör och använder oss av t ex föreställningskartor. Det viktigaste tror vi är vårt sätt att ställa frågor som hur tänker du nu? Vi ser att barnen växer av att se hur vi blivit mer intresserade av att veta hur de tänker. Vi har fått ett förhållningssätt som givit oss ett genuint intresse att hjälpa andra. Vi har fått ökad kunskap, känner oss stärkta och tror på oss själva. Egen planering personligt utformad utifrån elevens intresse och behov. Arbetar med massage eleverna slappnar av och får beröring. Vi känner att vi har blivit tydligare i samarbetet med specialpedagogerna. Vi har mera att bidra med nu. Vi informerar mera nu till övningslärare men behöver utveckla det mera för att undvika nedmuntran och kunna förstärka uppmuntran. Vi använder oss frekvent av föreställningskartor för att försöka förstå hur eleverna tänker. 7 (10)

8 Bedömning av målens uppfyllelse har också gjorts utifrån resultat som framkommit vid enkätundersökningar hos elever, föräldrar och personal. Alla elever i år 2 har gjort nationella diagnostiska prov och alla elever i år 5 har gjort nationella prov i matematik, svenska och engelska. Som underlag till bedömning av måluppfyllelse har även utvärdering av åtgärdsprogram samt lärares slutsatser och lärdomar av erfarenhetslärande använts. Värdegrund Trygghet och trivsel Målet är att alla skall känna sig trygga och tillsammans med föräldrarna ska vi sprida optimism, framtidstro och en positiv anda. Elever En enkätundersökning visade att de flesta eleverna trivs mycket bra i skolan och känner sig trygga. De upplever att de blir respekterade och mobbing förekommer i väldigt liten utsträckning. Föräldrar Kommunens attitydundersökning till föräldrar som hade elever i år 3 det gångna året, visade att föräldrarna var mycket nöjda med skolverksamheten. Personal En enkätundersökning med hjälp av dataprogrammet PSO visar att trivseln bland personalen är hög. Man tycker att jobbet är omväxlande, är i stort sett nöjd med lönen och att skolan har en bra personalpolitik och bryr sig om. Man tycker att man respekterar varandra och motverkar mobbing. Utvecklingsåtgärder inför kommande läsår Skolrådet, elevrådet och personalen ska tillsammans genomföra möten där värdegrunden ska vara temat. Fortsätta vårt arbete med att, så långt som möjligt, skapa en stressfri skola bl a genom massage och kommunikationsträningar av olika slag. Fortsätta att utveckla miljön för att skapa bättre förutsättningar för lärandet. Utveckla organisationen och arbetssättet utifrån lärdomar vi gör under året. 8 (10)

9 Elevers delaktighet och medansvar Målet är att eleverna har inflytande över och medansvar för sin utbildning och den egna arbetsmiljön. De flesta eleverna upplever; att man pratar om hur det är i skolan och om vad man ska lära sig att klassrådet fungerar bra att de tar ansvar för skolarbetet och sina egna saker att man i ganska stor utsträckning samtalar om hur undervisningen skall utformas, men att man skulle vilja göra det i större utsträckning. Detta även i planeringen av skolarbetet för att nå målen så vill eleverna vara med mera. Personalen upplever; att de låter eleverna få vara med och påverka det dagliga arbetet ganska mycket, men att det kan bli bättre att klassrådet fungerar bra och att man i ganska stor utsträckning ger tid till att lyssna och prata med varandra Utvecklingsåtgärder Fortsätta utveckla elevernas delaktighet och medansvar. Lära mer om hur man på bästa sätt stöttar eleverna i sitt lärande. Föräldrainflytande Målet är att föräldrarna skall vara delaktiga i den demokratiska processen. På Bosvedjeskolan har vi ett väl fungerande skolråd som sammanträder 1 gång/månad. Rådet arbetar i olika arbetsgrupper utifrån behov. Rådet har en verksamhetsplan som årligen utvärderas och som revideras vid behov. Under året har skolrådet tillsammans med elever och personal planerat för gemensamma aktiviteter med värdegrund som tema. Utvecklingsåtgärder för kommande år Arbeta med problem/dilemman i vår vardag som vi vill utveckla. Detta inventeras på skolrådets första möte under höstterminen Barn/elever i behov av särskilt stöd Målet är att alla elever skall få det stöd de behöver. Vi arbetar på olika sätt för att identifiera de elever som är i behov av stöd. Dels ett formaliserat tillvägagångssätt för att fånga upp svårigheter inom läs och skrivområdet och matematikutvecklingen. Ett annat sätt som är minst lika viktigt är det kontinuerliga arbetet i vardagen med att upptäcka barn som är i behov av stöd inom andra områden, t ex elever med koncentrationssvårigheter och att försöka lära mera om hur man på bästa sätt hittar hjälp och stöd för dessa elever. För de elever som inte når målet godkänt i år 5 upprättas åtgärdsprogram tillsammans med elev och förälder. Vi upprättar även åtgärdsprogram när det t ex handlar om beteendestörningar etc. Utvecklingsåtgärder Lära mera om hur vi på bästa sätt hittar hjälp och stöd för elever i behov av särskilt stöd. 9 (10)

10 Kunskaper och färdigheter Målet är att eleverna skall nå godkänt i alla ämnen. Dock har vi under det gångna året inte lyckats med detta. Av skolans 64 elever i år 5 är det 6 elever som inte når målen i svenska, 5 elever når inte målen i engelska och 6 elever når ej målen i matematik. Av skolans 57 elever i år 2 är det 7 elever som inte når målen i svenska och 9 elever når inte målen i matematik. Utvecklingsåtgärder Vi försöker lära mer om hur barn lär för att kunna stötta och utmana eleverna i deras lärande. Kultur Målet är att stimulera elevernas lärande genom att arbeta med och få uppleva kultur på många olika sätt. Vi upplever att vi nått målet bra och vi har haft ett allsidigt utbud i det kulturella lärandet och eleverna har varit mycket aktiva i planering, genomförande och utvärdering. Förutom att deltaga i det ordinarie kulturutbudet för kommunens skolor, har vi på skolan även genomfört två kulturveckor samt deltagit i skoldistriktets gemensamma kulturvecka. Vi har också vardagliga kulturella inslag i skolarbetet. Både personal och elever upplever att arbetet har varit mycket givande för barns lärande och utveckling. Utvecklingsåtgärder Vi ska lära mera om hur vi på olika sätt kan stimulera och utmana elevers lärande. Kompetensutveckling - Skolutveckling Målet är att personalen lär mera om de dilemman och problem man ställs inför i vardagsarbetet. De flesta av personalen upplever att deras kompetens tas till vara och att man får möjlighet till yrkesmässig och personlig utveckling. Utvecklingsåtgärder Se under rubriken De områden vi på skolan ytterligare vill lyfta fram Eva Jönsson Rektor Bosvedjeskolan 10 (10)

Arbetsplan för Ödenäs skola F-6

Arbetsplan för Ödenäs skola F-6 151013 Arbetsplan för Ödenäs skola F-6 Läsåret 2015/2016, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och ungdomsförvaltningens

Läs mer

Arbetsplan för Nolbyskolans fritidshem Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för Nolbyskolans fritidshem Läsåret 2014/2015 november Arbetsplan för Nolbyskolans fritidshem Läsåret 2014/2015 Syftet med detta dokument, Arbetsplanen är att synliggöra verksamheten. Ett sätt att skapa en gemensam bild av verksamheten och hur man

Läs mer

Stjärneboskolan Läsåret 2007-2008. Kvalitetsredovisning

Stjärneboskolan Läsåret 2007-2008. Kvalitetsredovisning Stjärneboskolan Läsåret 2007-2008 Kvalitetsredovisning STJÄRNEBOSKOLAN Skolan ligger vid norra infarten till Kisa, mellan Kisasjön och ett närliggande skogsområde. I detta skogsområde finns skolans uteklassrum

Läs mer

Kvalitetsredovisning Förskolan Slottet läsåret 2010 2011

Kvalitetsredovisning Förskolan Slottet läsåret 2010 2011 Kvalitetsredovisning Förskolan Slottet läsåret 2010 2011 1 Inledning Förskolan Slottet har med sina fyra avdelningar ännu mer än tidigare blivit ett hus istället för fyra olika avdelningar. Vi jobbar målmedvetet

Läs mer

Verksamhetsplan Förskolan 2017

Verksamhetsplan Förskolan 2017 Datum Beteckning Sida Kultur- och utbildningsförvaltningen Verksamhetsplan Förskolan 2017 Innehåll Verksamhetsplan... 1 Vision... 3 Inledning... 3 Förutsättningar... 3 Förskolans uppdrag... 5 Prioriterade

Läs mer

Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete Kingelstad Byskola skola

Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete Kingelstad Byskola skola 1 Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete 2016 Kingelstad Byskola skola 2 1. Kortfattad beskrivning av verksamheten Kingelstad Byskola HB startade i december 2012 med förskola. Efter att ha fått tillstånd

Läs mer

Teamplan Ugglums skola F-3 2011/2012

Teamplan Ugglums skola F-3 2011/2012 Teamplan Ugglums skola F-3 2011/2012 2015 har 10 åringen nått statens och våra mål men framförallt sina egna och har tagit ansvar för sin egen utveckling med stöd av vuxna. 10 åringen tror på sig själv

Läs mer

Utvecklingsplan Gossagårdens förskola. Ht 2017 och Vt 2018

Utvecklingsplan Gossagårdens förskola. Ht 2017 och Vt 2018 Utvecklingsplan Gossagårdens förskola Ht 2017 och Vt 2018 Innehållsförteckning Beskrivning av förskolan Inledning Verksamheten Systematiskt kvalitetsarbete Nämndens övergripande mål Förskolans prioriterade

Läs mer

Skolplan Med blick för lärande

Skolplan Med blick för lärande Skolplan 2012-2015 Med blick för lärande Antagen av barn- och utbildningsnämnden den 23 maj 2012 Sävsjö kommuns skolplan - en vägvisare för alla förskolor och skolor i Sävsjö kommun Sävsjö kommuns skolplan

Läs mer

Utvecklingsplan Ryrsjöns förskola. Ht -17/Vt -18

Utvecklingsplan Ryrsjöns förskola. Ht -17/Vt -18 Utvecklingsplan Ryrsjöns förskola Ht -17/Vt -18 Beskrivning av förskolan Ryrsjöns förskola är belägen i Göta med närhet till skog, äng och sjö. I dagsläget är det två avdelningar på förskolan, Gläntan

Läs mer

Arbetsplan för Bryngelstorpskolans förskoleklass läsåret 2011/2012

Arbetsplan för Bryngelstorpskolans förskoleklass läsåret 2011/2012 Arbetsplan för Bryngelstorpskolans förskoleklass läsåret 2011/2012 Bryngelstorpskolans förskoleklass Förskoleklassen har sina två hemvist på Norrgården och Sörgården i Bullerbyn. Bullerbyn ligger längst

Läs mer

En förskola för alla där kunskap och människor växer

En förskola för alla där kunskap och människor växer En förskola för alla där kunskap och människor växer Engagemang Kompetens - Arbetsglädje Mål Linköpings kommun: Maximalt lärande - alla barn & elever utmanas i sitt lärande och förväntas nå så långt som

Läs mer

för Rens förskolor Bollnäs kommun

för Rens förskolor Bollnäs kommun för Bollnäs kommun 2015-08-01 1 Helhetssyn synen på barns utveckling och lärande Återkommande diskuterar och reflekterar kring vad en helhetssyn på barns utveckling och lärande, utifrån läroplanen, innebär

Läs mer

Enkät till skolledare

Enkät till skolledare Enkät till skolledare 1. Kommun: 2. Kön: kvinna man 3. Befattning: Jag är Ansvarsområde: (sätt X för de alternativ som stämmer med ditt huvudsakliga ansvarsområde) 4. Jag arbetar på gymnasieskolan med

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Inledning. 2. Förutsättningar. 3. Läroplansmål 3.1 Normer och värden. 3.2 Utveckling och lärande. 3.3 Barns inflytande.

Innehållsförteckning. 1. Inledning. 2. Förutsättningar. 3. Läroplansmål 3.1 Normer och värden. 3.2 Utveckling och lärande. 3.3 Barns inflytande. Innehållsförteckning 1. Inledning. 2. Förutsättningar. 3. Läroplansmål 3.1 Normer och värden. 3.2 Utveckling och lärande. 3.3 Barns inflytande. 3.4 Förskola och hem. 3.5 Samverkan med förskoleklassen,

Läs mer

Verksamhetsplan 2015/2016 Fröviskolan F-6

Verksamhetsplan 2015/2016 Fröviskolan F-6 Verksamhetsplan 2015/ Fröviskolan F-6 Sammanställd 150825 Utvecklingsområden för Frövi F-6 Grundskola Måluppfyllelse Läroplanen Lgr 11 Skolan ska klargöra för elever och föräldrar vilka mål utbildningen

Läs mer

Mål, genomförande, måluppfyllelse och bedömning

Mål, genomförande, måluppfyllelse och bedömning Kvalitetsredovisning för Snickargårdens förskola läsåret 2009/2010 Inledning Enligt förordning skall varje förskola årligen upprätta en kvalitetsredovisning. Den skall bland annat innehålla en bedömning

Läs mer

Lokal verksamhetsplan årskurs 4-9 läsåret 2014-2015

Lokal verksamhetsplan årskurs 4-9 läsåret 2014-2015 Lokal verksamhetsplan årskurs 4-9 läsåret 2014-2015 Elever och personal ska få maximal kunskap, entreprenöriell kompetens och mod att förverkliga egna och andras mål På Djurgårdsskolan hjälper vi varandra

Läs mer

Arbetsplan för Sollebrunns fritidshem Läsåret 2015/2016

Arbetsplan för Sollebrunns fritidshem Läsåret 2015/2016 150417 Arbetsplan för Sollebrunns fritidshem Läsåret 2015/2016 Syftet med detta dokument, Arbetsplanen är att synliggöra verksamheten. Ett sätt att skapa en gemensam bild av verksamheten och hur man arbetar

Läs mer

Arbetsplan för ÖSTERGÅRDEN Läsåret 2015/2016

Arbetsplan för ÖSTERGÅRDEN Läsåret 2015/2016 Arbetsplan för ÖSTERGÅRDEN Läsåret 2015/2016, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och ungdomsförvaltningens

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Västra Husby FÖRSKOLEKLASS, SKOLA och FRITIDSHEM

VERKSAMHETSPLAN Västra Husby FÖRSKOLEKLASS, SKOLA och FRITIDSHEM 1 VERKSAMHETSPLAN 2018-2019 FÖRSKOLEKLASS, SKOLA och FRITIDSHEM 2 Innehållsförteckning Grundfakta om verksamheten 3 Sammanfattning av läsåret 2017/18 3 Prioriterade områden för kommande verksamhetsår 4

Läs mer

Verksamhetsplan. Ett hus där barn får växa

Verksamhetsplan. Ett hus där barn får växa Verksamhetsplan Ett hus där barn får växa Förskolan har inriktning mot skapande och utomhuspedagogik. Vi arbetar med barnen som medforskare i smågrupper vilket vi anser ger barnen god trygghet och delaktighet.

Läs mer

Lokal arbetsplan för Karlshögs förskola rev

Lokal arbetsplan för Karlshögs förskola rev Lokal arbetsplan för Karlshögs förskola rev.080530 Karlshögs förskola består av fyra avdelningar: Grodan, Hajen, Delfinen och Pingvinen. Förskolan är belägen i ett lugnt villaområde på Håkanstorp. Avdelningarna

Läs mer

Kvalitetsuppföljning grundskola 2017/18 Skolområde 1

Kvalitetsuppföljning grundskola 2017/18 Skolområde 1 Kvalitetsuppföljning grundskola 2017/18 Skolområde 1 Lärande Studieresultat ämnesprov grundskolan Antal elever Antal elever som har: Procent Svenska Nått målen i ämnesprovet* Åk 3 10 7 70 % Svenska Åk

Läs mer

PLAN FÖR UTVECKLING AV FRITIDSHEM

PLAN FÖR UTVECKLING AV FRITIDSHEM UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN GRUNDSKOLEAVDELNINGE N SID 1 (7) 2012-11-13 DNR 12-411/7073 BILAGA PLAN FÖR UTVECKLING AV FRITIDSHEM UPPDRAGET I skollagen står följande om syftet med utbildningen på fritidshemmet:

Läs mer

Skolplan Med blick för lärande. Antagen av barn- och utbildningsnämnden den 21 oktober

Skolplan Med blick för lärande. Antagen av barn- och utbildningsnämnden den 21 oktober Skolplan 2016-2019 Med blick för lärande Antagen av barn- och utbildningsnämnden den 21 oktober 2015 1 Sävsjö kommuns skolplan - en vägvisare för alla förskolor och skolor i Sävsjö kommun Sävsjö kommuns

Läs mer

Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling på Skälbyskolans förskola Lå 2012/2013. Gäller under tiden

Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling på Skälbyskolans förskola Lå 2012/2013. Gäller under tiden Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling på Skälbyskolans förskola Lå 2012/2013 Gäller under tiden 2012-08-30 2013-08-30 Inledning Handlingsplanens främsta syfte är att främja barns och

Läs mer

Arbetsplan för Sollebrunns förskola Läsåret 2015/2016

Arbetsplan för Sollebrunns förskola Läsåret 2015/2016 150812 Arbetsplan för Sollebrunns förskola Läsåret 2015/2016, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och ungdomsförvaltningens

Läs mer

Utvecklingsplan Ryrsjöns förskola. Ht 18-Vt 19

Utvecklingsplan Ryrsjöns förskola. Ht 18-Vt 19 Utvecklingsplan Ryrsjöns förskola Ht 18-Vt 19 Innehållsförteckning Beskrivning av förskolan Inledning Verksamheten Systematiskt kvalitetsarbete Nämndens övergripande mål Förskolans prioriterade områden

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling - Tanneförskolan 2017/2018

Plan mot diskriminering och kränkande behandling - Tanneförskolan 2017/2018 Plan mot diskriminering och kränkande behandling - Tanneförskolan 2017/2018 Gemensam vision för alla kommunens förskolor All förskole- och skolverksamhet i Mörbylånga kommun ska vara fri från trakasserier

Läs mer

Lokal arbetsplan för Karlshögs förskola rev

Lokal arbetsplan för Karlshögs förskola rev Lokal arbetsplan för Karlshögs förskola rev.080530 Karlshögs förskola består av fyra avdelningar: Grodan, Hajen, Delfinen och Pingvinen. Förskolan är belägen i ett lugnt villaområde på Håkanstorp. Avdelningarna

Läs mer

Arbetsplan för Lindens förskola Lendahls enhet Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för Lindens förskola Lendahls enhet Läsåret 2014/2015 Barn- och ungdomsförvaltningens vision: Lärande Samskapande Styrkebaserad Lust att lära Vi sätter Lärandet i centrum för barn, elever, medarbetare och ledare Vi skapar delaktighet som präglas av att vi

Läs mer

Kvalitetsanalys för Lyckolundens föräldrakooperativ läsåret 2013/14

Kvalitetsanalys för Lyckolundens föräldrakooperativ läsåret 2013/14 Datum 1 (9) Kvalitetsanalys för Lyckolundens föräldrakooperativ läsåret 2013/14 Varje förskola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen.

Läs mer

ENHET GUDHEM PROFIL OCH VISION

ENHET GUDHEM PROFIL OCH VISION ENHET GUDHEM PROFIL OCH VISION Fritids 2014 PROFIL - Framgångsrikt lärande VISION Tillsammans förverkligar vi våra drömmar Enhet Gudhem står för framgångsrikt lärande. Tillsammans arbetar vi i all verksamheterför

Läs mer

Grundlärare med inriktning mot arbete i F-3 samt åk 4-6

Grundlärare med inriktning mot arbete i F-3 samt åk 4-6 Översikt, kompetenser Relationell/ kommunikativ Visa intresse att etablera kontakt med elever, skapa relationer med elever, skapa förtroendefulla relationer med Ledarskap Visa ett respektfullt bemötande

Läs mer

Stockholms stads förskoleplan - en förskola i världsklass

Stockholms stads förskoleplan - en förskola i världsklass SKOLROTELN BILAGA 1 SID 1 (8) 2008-09-03 Stockholms stads förskoleplan - en förskola i världsklass 1 Inledning Förskolan ska lägga grunden till ett livslångt lärande och vara rolig, stimulerande, trygg

Läs mer

Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet läsåret 2010/ Hustomtens förskola, förskolechef: Ingrid Mathiasson

Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet läsåret 2010/ Hustomtens förskola, förskolechef: Ingrid Mathiasson Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet läsåret 2010/11 1. Redovisning för läsåret 2010/11 2. Hustomtens förskola, förskolechef: Ingrid Mathiasson 3. Hustomtens förskola är en verksamhet som drivs

Läs mer

ARBETSLAGETS VERKSAMHET OCH ORGANISATION. Årskurs 2. Arbetslagsdeklaration/Arbetslagets pedagogiska idé

ARBETSLAGETS VERKSAMHET OCH ORGANISATION. Årskurs 2. Arbetslagsdeklaration/Arbetslagets pedagogiska idé Årskurs 2 Arbetslagsdeklaration/Arbetslagets pedagogiska idé Vi arbetar för att verksamheten ska genomsyras av ömsesidig respekt. Ett av våra viktigaste incitament är dialogen som sker kontinuerligt i

Läs mer

09.00-10.00 Storgrupp. Att formulera en lärfråga. Viktningsmodellen som underlag för lärande samtal och att se mönster

09.00-10.00 Storgrupp. Att formulera en lärfråga. Viktningsmodellen som underlag för lärande samtal och att se mönster Tid 09.00-10.00 Storgrupp Aktivitet Förändringsprocesser Analys och systematisk kunskapsbildning Att se mönster, Att skapa kategorier Pedagogisk verksamhetsidé Lärområden utifrån helhetsidén 10.00-10.30

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN (Styrplan)

VERKSAMHETSPLAN (Styrplan) VERKSAMHETSPLAN (Styrplan) Bifrosts Pedagogiska Enhet Bifrosts förskola Västerbergskolan 2011-2012 1(6) Barnomsorgs-och utbildningsnämndens vision Mölndals stad ger förutsättningar för barn och elevers

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Fölet 2015

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Fölet 2015 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola Fölet 2015 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 4 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 4 I Trollhättan skall

Läs mer

Innehå llsfö rteckning

Innehå llsfö rteckning 1 Innehå llsfö rteckning 1. Inledning 2. Förutsättningar 3. Läroplansmål Normer och värden 4. Läroplansmål Utveckling och lärande 5. Läroplansmål Barns inflytande 6. Läroplansmål Förskola och hem 7. Läroplansmål

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Kritan 2013

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Kritan 2013 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola Kritan 2013 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 4 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 4 I Trollhättan

Läs mer

Mål för fritidshemmen i Skinnskatteberg

Mål för fritidshemmen i Skinnskatteberg Mål för fritidshemmen i Skinnskatteberg 2012-10-01 2 Mål för fritidshemmen i Skinnskattebergs kommun Utarbetad maj 2006, reviderad hösten 2012 Inledning Fritidshemmets uppgift är att genom pedagogisk verksamhet

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Stallet 2015

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Stallet 2015 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola Stallet 2015 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 4 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 4 I Trollhättan

Läs mer

4 AUGUSTI 2014. Verksamhetsplan för Örsundsbroskolan. förskoleklass, grundskola, fritidshem

4 AUGUSTI 2014. Verksamhetsplan för Örsundsbroskolan. förskoleklass, grundskola, fritidshem 4 AUGUSTI 2014 Verksamhetsplan för Örsundsbroskolan förskoleklass, grundskola, fritidshem 2014/2015 1 Beskrivning och presentation av enheten Presentation av enheten Örsundsbroskolan ligger c:a två mil

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Tistelstången 2015

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Tistelstången 2015 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola Tistelstången 2015 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 4 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 4 I Trollhättan

Läs mer

Årsplan Förskolan Bergmansgården 2014/15

Årsplan Förskolan Bergmansgården 2014/15 Reviderad 140818 Årsplan Förskolan Bergmansgården 2014/15 Förskolan har 3 avdelningar med stegrande åldersgrupper och roterande personal. Åldersindelningen på avdelningarna är 1-2 åringar, 3-4 åringar

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete. Helhetsanalys. Väskolans fritidshem Rektors namn: Charlotte Knutsson. Telefonnummer:

Systematiskt kvalitetsarbete. Helhetsanalys. Väskolans fritidshem Rektors namn: Charlotte Knutsson. Telefonnummer: 2014-09-30 Systematiskt kvalitetsarbete Helhetsanalys Väskolans fritidshem Rektors namn: Charlotte Knutsson Telefonnummer: 044-13 40 60 E-postadress: charlotte.knutsson@kristianstad.se Innehållsförteckning

Läs mer

Färsingaskolan. Lokal arbetsplan för Färsingaskolan

Färsingaskolan. Lokal arbetsplan för Färsingaskolan Färsingaskolan Lokal arbetsplan för Färsingaskolan 2013 Inledning Från och med augusti 2013 har Sandbäcksskolan åk 4-9 flyttat till Färsingaskolan som nu är en 4-9 skola med ca 400 elever. Verksamheten

Läs mer

Arbetsplan för Långareds förskola Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för Långareds förskola Läsåret 2014/2015 Arbetsplan för Långareds förskola Läsåret 2014/2015 Årets mål Språkutveckling trygghet och trivsel Barn- och ungdomsförvaltningens vision: LUST ATT LÄRA, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten

Läs mer

Futura International Pre-school. Danderyd

Futura International Pre-school. Danderyd Futura International Pre-school Danderyd Observationen genomfördes av: Helena Aldén, Upplands Väsby Susanne Arvidsson Stridsman, Nacka Veckorna 12, 2018 Innehållsförteckning Kort om förskolan Observatörernas

Läs mer

Utbildningsinspektion i Larvs skola, grundskola F 6 och Tråvads skola, grundskola F 3

Utbildningsinspektion i Larvs skola, grundskola F 6 och Tråvads skola, grundskola F 3 Utbildningsinspektion i Larvs skola, grundskola F 6 och Tråvads skola, grundskola F 3 Innehåll Utbildningsinspektion i Vara kommun Larvs och Tråvads skolor Dnr 53-2005:1524 Inledning...1 Underlag...1 Beskrivning

Läs mer

Utvecklingsprofil för studenten under VFT

Utvecklingsprofil för studenten under VFT Utvecklingsprofil för studenten under VFT Utvecklingsprofilen är organiserad efter examensordningens mål. Rubrikerna svarar mot fokus i På väg mot läraryrket Syftet med Utvecklingsprofilen är att: vara

Läs mer

Maha Said. Samling: Normer och värdegrund LPP LOKAL PEDAGOGISK PLANERING

Maha Said. Samling: Normer och värdegrund LPP LOKAL PEDAGOGISK PLANERING Maha Said Samling: Normer och värdegrund LPP LOKAL PEDAGOGISK PLANERING LPP Samling på fritidshem tema normer och värdegrund - Årskurs 2 På fritids har vi 26 andraklasselever. Det finns en del konflikter

Läs mer

Prästavångsskolan. Grundskola F-6 Grundsärskola - Fritidshem

Prästavångsskolan. Grundskola F-6 Grundsärskola - Fritidshem Prästavångsskolan Grundskola F-6 Grundsärskola - Fritidshem Välkommen till ett nytt läsår! I handen håller du Prästvångsskolans plan för Mål och Värdegrundsarbete. Våra prioriterade mål för Prästavångsskolan

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete Läsåret 2013-2014

Systematiskt kvalitetsarbete Läsåret 2013-2014 Grundsärskolan Ingela Dullum Rektor Systematiskt kvalitetsarbete Läsåret 2013-2014 Grundsärskolan Ferlinskolan/Strandvägsskolan Rektor Ingela Dullum 1 Innehållsförteckning: Kunskaper sidan 3 Normer och

Läs mer

Neglinge gårds förskola. Nacka kommun

Neglinge gårds förskola. Nacka kommun Neglinge gårds förskola Nacka kommun Observationen genomfördes av: Inger Dobson Ekerö kommun Anita Fröberg Ekerö kommun v 19 2017 Innehållsförteckning Inledning Om Våga visa Kort om förskolan Observatörernas

Läs mer

Arbetsplan för Ängabo förskola, avdelning Älgen. Läsåret 2015/2016

Arbetsplan för Ängabo förskola, avdelning Älgen. Läsåret 2015/2016 150417 Arbetsplan för Ängabo förskola, avdelning Älgen. Läsåret 2015/2016 Syftet med detta dokument, Arbetsplanen är att synliggöra verksamheten. Ett sätt att skapa en gemensam bild av verksamheten och

Läs mer

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2015/2016

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2015/2016 Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2015/2016 Förskolan Båten Simvägen 37 135 40 Tyresö 070-169 83 98 Arbetsplan 2015/2016 Vårt uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande.

Läs mer

Kungsgårdens skola arbetsplan

Kungsgårdens skola arbetsplan Kungsgårdens skola Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(9) Birgitta Wikström 2015-11-05 Kungsgårdens skola arbetsplan 2015-2016 MEDBORGARE Kunskapsnämndens mål 2015 Kunskapsförvaltningens verksamheter

Läs mer

Förskolan/Fritids Myrstacken Kvalitet och måluppfyllelse läsåret 2011/

Förskolan/Fritids Myrstacken Kvalitet och måluppfyllelse läsåret 2011/ Förskolan/Fritids Myrstacken Kvalitet och måluppfyllelse läsåret 2011/ Innehåll: Inledning Beskrivning av verksamheten och utfall av insatser Slutord. Dokumenttyp Redovisning Dokumentägare Förkolans namn

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Ängdala skola och förskola 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning

Innehållsförteckning. 1. Ängdala skola och förskola 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning Lokal arbetsplan Ängdala förskola 2013 Innehållsförteckning 1. Ängdala skola och förskola 1.1 Verksamhet och profil 2. Övergripande målsättning 3. Inledning 4. Normer och värden 4.1 Läroplanen 4.2 Förskolans

Läs mer

Arbetsplan/verksamhetsplan 2010/11 fritidshem, förskoleklass, grundskola för Väsby skola

Arbetsplan/verksamhetsplan 2010/11 fritidshem, förskoleklass, grundskola för Väsby skola Arbetsplan/verksamhetsplan 2010/11 fritidshem, förskoleklass, grundskola för Väsby skola Inledning Väsby skola är en del av området Väsby Centrala. Väsby skolas ledning består av en rektor, och en biträdande

Läs mer

Arbetsplan. för. Östra Fäladens förskola. Läsår 10/11

Arbetsplan. för. Östra Fäladens förskola. Läsår 10/11 Arbetsplan för Östra Fäladens förskola Läsår 10/11 Förskolan har ett pedagogiskt uppdrag och är en del av skolväsendet. Läroplanen för förskolan, Lpfö 98, är ett styrdokument som ligger till grund för

Läs mer

Kvalitetsredovisning läsåret

Kvalitetsredovisning läsåret Kvalitetsredovisning läsåret 2009-2010 Munksunds rektorsområde. Carina Burman Innehåll ANALYS OCH BEDÖMNING AV MÅLUPPFYLLELSE I VERKSAMHETEN SOM HELHET... 1 GRUNDFAKTA OCH FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR FÖRSKOLANS

Läs mer

Skolornas SKA ligger till grund för Grundskolans SKA som sedan ligger till grund för Utbildnings SKA.

Skolornas SKA ligger till grund för Grundskolans SKA som sedan ligger till grund för Utbildnings SKA. Skola Rektor SKA-samtal 18/19 Svedala kommun ska vara en utbildningskommun som varaktigt räknas bland landets tio bästa utifrån SKL:s Öppna jämförelser. Svedala kommun ska ha en utbildningsverksamhet där

Läs mer

Utbildningsinspektion i Rappestad/Västerlösa skolor förskoleklass och grundskola årskurs 1 6

Utbildningsinspektion i Rappestad/Västerlösa skolor förskoleklass och grundskola årskurs 1 6 Utbildningsinspektion i Linköpings kommun Rappestad/Västerlösa skolor Dnr 53-2005:1310 Utbildningsinspektion i Rappestad/Västerlösa skolor förskoleklass och grundskola årskurs 1 6 Innehåll Inledning...1

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014-2015

LOKAL ARBETSPLAN 2014-2015 LOKAL ARBETSPLAN 2014-2015 GRUNDSKOLA: Drottningdals skola 1. UNDERLAG Varje skola i Sverige har i uppdrag att beskriva hur det systematiska kvalitetsarbetet fungerar under läsåret samt beskriva hur vi

Läs mer

Verksamhetsplan för Förskolan Björnen 2015-2016

Verksamhetsplan för Förskolan Björnen 2015-2016 Verksamhetsplan för Förskolan Björnen 2015-2016 Enhet 1 avdelning 1-5 år och 6-13 år som är öppen dygnet runt. Verksamheter Dag-, kväll-, natt- och helg Förskola för barn 1-5 år Kväll-, natt- och helg

Läs mer

En förskola för alla där kunskap och människor växer

En förskola för alla där kunskap och människor växer En förskola för alla där kunskap och människor växer Engagemang Kompetens - Arbetsglädje Mål Linköpings kommun: Maximalt lärande - alla barn & elever utmanas i sitt lärande och förväntas nå så långt som

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN Läsåret 2017/2018

LOKAL ARBETSPLAN Läsåret 2017/2018 LOKAL ARBETSPLAN Läsåret 2017/2018 Till alla föräldrar med elever på Snapphaneskolan Vi strävar mot samma mål; att få trygga, kreativa, självständiga och sociala elever med hög måluppfyllelse. För att

Läs mer

Strandvägsskolan Maria Skoogh Rektor. Strandvägsskolan

Strandvägsskolan Maria Skoogh Rektor. Strandvägsskolan Strandvägsskolan Maria Skoogh Rektor Strandvägsskolan Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet för läsåret 2013-2014 1 1. Kunskapsuppdraget 1.1 Mål Alla elever kan, senast i slutet av höstterminen

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014

LOKAL ARBETSPLAN 2014 LOKAL ARBETSPLAN 2014 FÖRSKOLA: Västertorps förskola 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till föräldrar - Självvärdering, riktad till pedagoger - TRAS och MIO - Handlingsplanen - Utvecklingssamtalshäftet

Läs mer

VITSIPPANS LOKALA ARBETSPLAN

VITSIPPANS LOKALA ARBETSPLAN VITSIPPANS LOKALA ARBETSPLAN 2016-2017 Innehåll 2016-05-11 Presentation Förskolans värdegrund och uppdrag Normer och värden Utveckling och lärande Barns inflytande Förskola och hem Samverkan med förskoleklass,

Läs mer

Lärare med inriktning mot arbete i 7-9 samt gymnasieskolan

Lärare med inriktning mot arbete i 7-9 samt gymnasieskolan Lärare med inriktning mot arbete i 7-9 samt gymnasieskolan Översikt, kompetenser Relationell/ kommunikativ Ledarskap Didaktisk Reflektions över professionen Ämnesdidaktiska förmågor relationer med elever,

Läs mer

Handlingsplan för Likabehandling, mot mobbning och kränkande beteende vid Morups Friskola

Handlingsplan för Likabehandling, mot mobbning och kränkande beteende vid Morups Friskola Uppdaterad 2015-03-10 Handlingsplan för Likabehandling, mot mobbning och kränkande beteende vid Morups Friskola Mål vid Morups Friskola Ingen mobbning, trakasserier eller annan särbehandling på grund av

Läs mer

Senast ändrat

Senast ändrat Köpings kommun Arbetsplan för Hattstugan Läsår 2015 2016 Lena Westling, Malin Arvidson, Monica Viborg, Ramona Vikman 2015 09 18 Vad är en arbetsplan? Förskolan är en egen skolform och ingår i samhällets

Läs mer

Lokal arbetsplan. Furulunds förskolor HT 2011 VT 2012

Lokal arbetsplan. Furulunds förskolor HT 2011 VT 2012 Lokal arbetsplan Furulunds förskolor HT 2011 VT 2012 1 Arbetet i verksamheten Den lokala arbetsplanen utgår från kvalitetsredovisningen av verksamheten under höstterminen 2010 vårterminen 2011.Här anges

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem. Kronans fritidshem 2013

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem. Kronans fritidshem 2013 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem Kronans fritidshem 2013 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 3 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 3

Läs mer

Kvalitetsanalys för (förskolans namn) läsåret 2013/14

Kvalitetsanalys för (förskolans namn) läsåret 2013/14 Datum 1 (5) Kvalitetsanalys för (förskolans namn) läsåret 2013/14 Förskolechef Om förskolan Chris Rehula Vi är ett föräldrar kooperativ och Montessori förskola som startade i april 1990. Förskolan ligger

Läs mer

Vision och målbild förskola och grundskola

Vision och målbild förskola och grundskola Vision och målbild förskola och grundskola Varje individ är stolt över sig själv, har tilltro till sin förmåga, fungerar väl tillsammans med andra och har drömmar om framtiden. Helhet Varje individ är

Läs mer

Verksamhetsplan Grundsärskola/ fritidshem 2014/2015

Verksamhetsplan Grundsärskola/ fritidshem 2014/2015 Tillsammans når vi toppen! Tre prioriterade utvecklingsområden för skolområde ÖST Höja måluppfyllelse och resultat Nationella prov Betyg Enkätresultat Elevhälsa VÄRDEGRUNDSARBETE Förebyggande arbete Samordna

Läs mer

Verksamhetsplan 2012/2013 Förskolan Bollen Skolnämnd sydost

Verksamhetsplan 2012/2013 Förskolan Bollen Skolnämnd sydost Verksamhetsplan 2012/2013 Förskolan Bollen Skolnämnd sydost Sso 244/2012 Innehållsförteckning 1. Inledning 2. Förutsättningar 3. Läroplansmål Normer och värden 4. Läroplansmål Utveckling och lärande 5.

Läs mer

Utbildningsinspektion i Nygårdsskolan, grundskola F 3

Utbildningsinspektion i Nygårdsskolan, grundskola F 3 Utbildningsinspektion i Lilla Edets kommun Nygårdsskolan Dnr 53-2005:1523 Utbildningsinspektion i Nygårdsskolan, grundskola F 3 Innehåll Inledning...1 Underlag...1 Beskrivning av skolan...2 Sammanfattande

Läs mer

Smålandsstenars skolområde Arbetsplan

Smålandsstenars skolområde Arbetsplan Smålandsstenars skolområde Arbetsplan 2004-2005 1. Elevernas kunskaper - intresse och lust att lära med särskilt fokus på språk och matematik. Allt arbete ska syfta till att på ett lustfyllt sätt skapa

Läs mer

Förskoleområde Fullersta 1 Systematiskt kvalitetsarbete för perioden 2016/2017

Förskoleområde Fullersta 1 Systematiskt kvalitetsarbete för perioden 2016/2017 Förskoleavdelningen Förskoleområde Fullersta 1 Systematiskt kvalitetsarbete för perioden 2016/2017 Varje förskoleenhet arbetar enligt skollagen systematiskt och kontinuerligt med att följa upp verksamheten,

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete för Läsåret

Systematiskt kvalitetsarbete för Läsåret Systematiskt kvalitetsarbete för Läsåret 2011-2012 Gyttorps fritidshem Nora kommun Arbetsgång för kvalitetsarbetet... 2 Åtgärder för utveckling enligt föregående års kvalitetsredovisning... 2 Verksamhetens

Läs mer

Arbetsplan för Noltorpsskolans grundsärskola Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för Noltorpsskolans grundsärskola Läsåret 2014/2015 Arbetsplan för Noltorpsskolans grundsärskola Läsåret 2014/2015 Barn- och ungdomsförvaltningens vision: Lust att lära Lärande Vi sätter Lärandet i centrum för barn, elever, medarbetare och ledare Samskapande

Läs mer

Skolplan för Tierps kommun 2004-2007

Skolplan för Tierps kommun 2004-2007 Skolplan för Tierps kommun 2004-2007 Fastställd av kommunfullmäktige 2004-02-24 I skolplanen innefattas all verksamhet i förskola, förskoleklass, grundskola, särskola, gymnasieskola, vuxenutbildning, fritidshem

Läs mer

Arbetsplan/Utvecklingsplan för Ljungdalaskolans verksamheter Läsåret 08/09

Arbetsplan/Utvecklingsplan för Ljungdalaskolans verksamheter Läsåret 08/09 Arbetsplan/Utvecklingsplan för Ljungdalaskolans verksamheter Läsåret 08/09 1. Ansvarsområden Grundskolan åk 1-5 En F-klass En förberedelseklass inklusive asylbarn SVA-grupper Hemspråksgrupper i albanska,

Läs mer

Bakgrund och förutsättningar

Bakgrund och förutsättningar Bakgrund och förutsättningar Systematiskt kvalitetsarbete Läsåret 2013/2014 Förskoleområde Östra 1 Barn- och utbildningsförvaltningen www.karlskoga.se Innehållsförteckning Inledning... s. 3 Förskolans

Läs mer

Munkfors kommun Skolplan 2005 2007

Munkfors kommun Skolplan 2005 2007 Munkfors kommun Skolplan 2005 2007 Varför ska vi ha en skolplan? Riksdag och regering har fastställt nationella mål och riktlinjer för verksamheten i förskola och skola, samt har gett i uppdrag åt kommunerna

Läs mer

Lönekriterier för lärare

Lönekriterier för lärare JÖNKÖPINGS KOMMUN Lönekriterier för lärare Utbildningsförvaltningen 2015-05-29 Innehåll Inledning reviderade lönkriterier 2015... 2 Lönekriterier för lärare... 3 Trygg, stödjande och uppmuntrande lärandemiljö...

Läs mer

Arbetsplan för Ängabo enhet avd Månskenet Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för Ängabo enhet avd Månskenet Läsåret 2014/2015 140506 Arbetsplan för Ängabo enhet avd Månskenet Läsåret 2014/2015, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Syftet med

Läs mer

Sammanfattning av styrdokument, Skolinspektionens bedömningsunderlag och Allmänna Råd för FRITIDSHEM

Sammanfattning av styrdokument, Skolinspektionens bedömningsunderlag och Allmänna Råd för FRITIDSHEM Arbetsmaterial för Sandviksskolan och Storsjöskolan 2015-08-11 Sammanfattning av styrdokument, Skolinspektionens bedömningsunderlag och Allmänna Råd för FRITIDSHEM Innehållsförteckning Fritidshem - Skolverket

Läs mer

Brattfors skola Sten-Åke Eriksson Rektor. Brattfors skola

Brattfors skola Sten-Åke Eriksson Rektor. Brattfors skola Brattfors skola Sten-Åke Eriksson Rektor Brattfors skola Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet för läsåret 2013 2014 1 1. Kunskapsuppdraget 1.1 Mål Alla elever kan, senast i slutet av höstterminen

Läs mer

Mjölnargränds förskola

Mjölnargränds förskola Mjölnargränds förskola Avdelning Orange Syftet med denna arbetsplan är att: Tydliggöra förskolans uppdrag utifrån olika styrdokument. Tydliggöra förskolan Mjölnargränds egna utvecklingsområden 2018/2019

Läs mer

Kvalitetsredovisning

Kvalitetsredovisning Kvalitetsredovisning LÄSÅRET 2012 2013 Förskolan Backsippan; Blackstad Förskola 3 5 år Innehåll Sammanfattning... 3 Inledning... 3 Förutsättningar... 3 Styrning och ledning... 3 Personaltäthet och barngruppens

Läs mer

Kvalitetsredovisning Bobygda skola 2007

Kvalitetsredovisning Bobygda skola 2007 Kvalitetsredovisning Bobygda skola 2007 1 Innehållsförteckning GRUNDFAKTA 3 VÅRT KVALITETSARBETE 3 VISION 5 NORMER OCH VÄRDEN 5 ELEVERNAS ANSVAR OCH INFLYTANDE 6 KUNSKAPER 7 SKOLA OCH HEM 8 EXEMPEL PÅ

Läs mer