MINNESANTECKNINGAR 1(9) Gösta Regnéll Mötessekreterare: Anna Wolfhagen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "MINNESANTECKNINGAR 1(9) Gösta Regnéll Mötessekreterare: Anna Wolfhagen"

Transkript

1 MINNESANTECKNINGAR 1(9) Gösta Regnéll Dagordning för möte med HUT Skånes arbetsgrupp för Jordbruk, skogsbruk och landskapsvård tisdagen den 9 februari 2010 kl på Länsstyrelsens kontor i Malmö (sal 12) (plan 5) Mötessekreterare: Anna Wolfhagen Ammy Göransson, Naturskyddsföreningen i Trelleborg: Vattengruppen Anders Karlsson, Sportfiskarna Andreas Nilsson, Kristianstads Vattenrike Anna Grönlund, Bromölla kommun Anna Olsson, Lunds kommun, Kävlingeåns och Höjeåns organisationer Anna Wolfhagen, Länsstyrelsen: Miljö: Fiske och Vattenvård Arne Malm, Åstorps kommun, Vegeåns vattendragsförbund Bert Rydhagen, Naturskyddsföreningen i Ystad Bertil Ohlsson, Naturskyddsföreningen i Trelleborg: Vattengruppen Catharina Hellström Engström, Länsstyrelsen: Landsbygdsavdelningen Cathrine Ek, Trelleborgs kommun: Miljöstrategiska enheten Claes Nihlén, Helsingborgs kommun: Miljöförvaltningen Emilie Björling, Lunds kommun, Kävlingeåns och Höjeåns organisationer Fredrik Bengtsson, Helsingborgs kommun: Stadsbyggnadskontoret Gösta Regnéll, Länsstyrelsen: Miljö: Fiske och Vattenvård Helena Björn, Lomma kommun, Kommunledningskontoret Jenny Ahlqvist, Segeåns vattendragsförbund och vattenråd John Nörregård, Naturskyddsföreningen i Ystad Johnny Carlsson, Tullstorpsåns ekonomiska förening Jonas Dahl, Kristianstads Vattenrike Lars-Erik Williams, Hässleholms kommun: Stadsbyggnadskontoret Lena Ingvad, Lunds kommun: Tekniska förvaltningen Lina Dössing, Åstorps kommun Lisbeth Borgström, Naturskyddsföreningen i Ystad Lukas Österling, Länsstyrelsen: Miljö: Fiske och Vattenvård Magnus Thelaus, Högskolan i Kristianstad o HUT Skånes styrelse Margareta Nörregård, Naturskyddsföreningen i Ystad Marie-Louise Folkesson, Staffanstorps kommun Nils Englesson, Naturskyddsföreningen m m Postadress Besöksadress Telefon Telefax Postgiro/Bankgiro E-post Malmö Kungsgatan vx Kristianstad Ö Boulevarden 62 A vx

2 2(9) Olle Nordell, Landskrona kommun och Saxån-Braåns VV-kommitté Olof Persson, Sweco Environment AB Pernilla Olsson, Länsstyrelsen: Miljö: Fiske och Vattenvård Pär Persson, Länsstyrelsen: Samhällsplanering: Plan Richard Nilsson, Ringsjöns vattenråd Tilla Larsson, Jordbruksverket: Vattenenheten Tuve Lundström, Naturvårdsingenjörerna AB 1. Välkomstfika och hälsning samt presentationsrunda Uppslutningsrekord med 36 deltagare! 2. Minnesantecknare Anna Wolfhagen 3. Förra minnesanteckningen (17 nov 2009) utsänd och ligger på HUT Skånes hemsida. Lars-Erik Widarssons PowerPoint har ännu inte lagts ut, men kommer. 4. Något under övrigt? Nej 5. Aktuella mötesdagar Vi har redan beslutat, men kolla att det är med i de nya almanackorna: 25 maj (heldag vid Tullstorpsån; ev. i form av större konferens med viss avgift, 14 september, 16 november. Dessutom vet ni om HUT Skånes årsmöte: 15 april. 6. Rapport från ett projekt om planeringsunderlag Richard Nilsson, (Ringsjöns vattenråd) berättade hur man arbetat med våtmarker tillsammans med markägare. Richards PowerPoint läggs ut på HUT Skånes hemsida. Richard berättade om ett projekt som man genomfört i Ringsjöns vattenråd för att planera våtmarker i Ringsjöns avrinningsområde. En konsult (John Persson, Naturcentrum AB) fick i uppgift att lokalisera de bästa lägena för att anlägga våtmarker. Utgångspunkt var äldre kartmaterial, ortofoton och fältbesök och resultatet blev en bedömning av närsaltsbelastningen i de olika delavrinningsområdena runt Ringsjön och de bästa lägena för att anlägga våtmarker ur näringsreningsperspektiv. Ett GIS-skikt skapades som kan användas i planeringen. En åtgärdskatalog har också tagits fram.

3 3(9) Man gick sedan vidare och kontaktade berörda markägare på dessa platser och fick fram 4 lägen som man har gått vidare med. - Fairyhill, ett område med 5-6 ha vattenyta. Ligger på is för tillfället. - Pugerup, ett våtmarksområde på ca 5 ha. Ansökan är inskickad till Länsstyrelsen och anläggningen planeras under Klinta gård, ett våtmarksområde på ca 7 ha våtmarksområde (drygt 3 ha vattenyta). Har beviljats LB-stöd och anläggningen är igång. På grund av vintervädret ligger projektet på is för tillfället, men väntas sättas igång igen så fort vädret tillåter. - Lyby mosse, ett våtmarksområde på ca 100 ha. Ett projekt som innefattar 75 markägare. Alla markägare är dock inte positiva till projektet och därför återstår mycket arbete om projektet ska kunna bli av ha avvattnas till området och en utredning har visat att 8% av det kväve som rinner till Ringsjön skulle kunna tas upp i denna våtmark om den blev verklighet. - Projektet har även gett ytterligare ett projekt där markägarna själva har tagit kontakt med vattenrådet, eftersom de är intresserade av att anlägga en våtmark. Lena Ingvad undrade hur kulturmiljöintresset såg på projektet i fallet med Lyby mosse, då hennes erfarenhet var att själva den splittrade ägofördelningen och den individuella markanvändningen i just mossar är ett värde i sig, eftersom de flesta utskiftade mossar genom moderna lantmäteriförrättningar fått en ny ägostruktur och därmed ofta också ny markanvändning. Richard hade inte uppfattat detta som ett problem i detta fall. Andreas Nilsson undrade vad projektet kostade och ifall det är det bästa sättet att ta fram potentiella våtmarkslägen på. Projektet kostade ca kr (för att ta fram materialet) och arbetssättet har konsulten använt vid andra tillfällen. Tuve Lundström (Naturvårdsingenjörerna AB) menade att arbetssättet är effektivt. Vi fick också en allmän diskussion om utvecklingen för Ringsjöns vattenråd, som startades 2007 och därmed blev Skånes första. Vattenrådet kom efter den vattenkommitté som tidigare fanns för sjön sedan Man valde att inte ha parallella organisationer, utan ombildade från kommitté till vattenråd. Rådet samarbetar nu med bl a Emåns vattenråd och har gjort studiebesök hos dem. Nu har man startat en arbetsgrupp i Kvesarumsån, som ett pilotprojekt för att få till liknande arbetsgrupper i de övriga delavrinningsområdena längre fram. En inbjudan skickades ut till de ca 180 markägare som har fastighet som gränsar till ån, eller kommer närmare än 30 m. Av dessa visade 43 intresse och ca 30 medverkade på det första mötet. Nu kommer ca 15 deltagare per gång. Man har

4 4(9) startat som en studiecirkel och följer LRF:s cirkel Vattnets väg. På sikt hoppas man kunna samla in fakta om ån från de berörda markägarna och få intresset att växa så att initiativ till åtgärder kommer fram. 7. Vatten från stad och land Tilla Larsson (Jordbruksverket, Vattenenheten) berättade om vattnets väg från stad till land och från land till stad. Tillas PowerPoint läggs delvis ut på HUT Skånes hemsida. Vattenenheten på Jordbruksverket arbetar med markavvattningsfrågor i odlingslandskapet. Man kan inte äta, resa, eller bo utan markavvattning Markavvattning är dels att avvattna mark, men även att skydda mark mot vatten. Att bygga vallar för att skydda mot översvämning är alltså en form av markavvattning, påpekade Tilla. Det tänker inte alla på som inte jobbar mycket med Miljöbalkens vattenkapitel. Markavvattning regleras i: Byggningsbalken från 1824 Dikningslagen från 1879, som innebar genombrottet för bildandet av stora samfälligheter. Vattenlagen från 1918 Vattenlagen från 1983 Miljöbalken från 1998 (och vattenverksamhetslagen) Vattenverksamheter som har tillstånd enligt en äldre lag regleras fortfarande genom denna och därför är samtliga dessa lagar fortfarande viktiga, även om Miljöbalken också gäller för dem. Dikningsföretag är en juridisk person och har rättighet, men också skyldighet, att hålla diket med den utformning som står i tillståndet. Dikningsföretag är ofta dimensionerade för 1 l/s*ha. När byar har växt och städer har växt fram har man ofta bara kopplat på dagvattnet på de befintliga ledningarna, trots att avrinningen vid kraftiga regn kan ha ökat gånger jämfört med från åkermark.

5 5(9) Dagvatten som kommer från detaljplanelagt område definieras i Miljöbalken som avloppsvatten och är därmed en miljöfarlig verksamhet som kräver tillstånd. Här ska en teknisk prövning ske. En diskussion uppstod kring vilket dagvatten som ska inräknas som avloppsvatten. Tilla menade att det bara är då kommunen har tagit på sig ansvaret för dagvattnet (in om verksamhetsområde för VA) som det blir avloppsvatten. Om kommunen inte har dragit några ledningar för dagvattnet, så är dagvattnet att räkna som markavvattning. Det fanns tre prejudicerande domar som visade på detta. Pär Persson menar att domarna som Tilla hänvisar till inte har prövat just frågan om det krävs verksamhetsområde för VA. Det som krävs för att vattnet ska klassas som avloppsvatten inom detaljplan är att det inte är avledning från viss eller vissa fastigheters räkning. En avledning från allmän platsmark inom detaljplan bör betraktas som avloppsvatten oavsett vem som är huvudman. Det är inte ovanligt att bebyggelse placeras nära gamla dikningsföretag där själva dikningsföretaget glömts bort. När ett dikningsföretag inte rensas så som anges i tillståndet kan det ge stora konsekvenser uppströms. Om det finns en befintlig vattenanläggning, som kommer att ersättas vid till exempel ett restaureringsprojekt, så är det viktigt att man i ansökan beskriver att man ersätter den befintliga vattenanläggningen för att undvika att det blir juridiska problem i framtiden. Dikningsföretag kan omprövas, det kan göras om man vill förändra: Omfattning Förändring av sektion (till exempel flackare slänter) Krets av deltagare Utsläpp av avloppsvatten Kostnadsfördelning Markavvattning Om man vill att dikningsföretaget ska upphöra Om det blir problem för andra på grund av åtgärder som görs (eller inte görs) i ett dikningsföretag, så blir markägarna som ingår i dikningsföretaget personligen (eller de som genomfört åtgärden om det skulle vara andra personer) ansvariga för de skador som uppstår.

6 6(9) 8. Problematiken med vatten från exploatering i förhållande till vatten från annan mark ( naturmark kallas bl a åkern i detta sammanhang) Lars-Erik Widarsson (NSVA, Helsingborg) var tyvärr sjuk idag och vi skjuter detta föredrag framåt i tiden. 9. Hur fungerar Leader? Catharina Hellström Engström (Länsstyrelsen) berättade om Leader. Hennes PowerPoint kommer att läggas ut på HUT Skånes hemsida. Leader är en metod för att koppla samman lokal kunskap med samhällets målsättningar. Skåne är indelat i 8 Leaderområden. För varje område har en lokalt utarbetad strategi med målinriktning tagits fram. Varje Leaderområde skapar en ideell förening. Ett avtal har upprättats mellan Leaderområdets ideella förening och Länsstyrelsen. Inom varje Leaderområde finns ett verksamhetskontor. På kontoret arbetar en verksamhetsledare och i vissa fall ytterligare administrativ personal Den ideella Leaderföreningen har en styrelse som kallas LAG (local action group). LAG beslutar om vilka projekt som får stöd. Beslutet skickas sedan för kontroll till Länsstyrelsen som kan stoppa beslutet om det finns fel i det. T.ex. att stöd söks för verksamhet som är en kommuns skyldighet att utföra. LAG ska bestå av 30% ideella representanter, 30% privata representanter och 40% offentliga representanter. Könsfördelningen ska vara minst 40/60 %. LAG ska gärna ha ungdomsrepresentation, blandad etnicitet, geografisk spridning, samt kunskap och erfarenhet. Leader i Skåne har en budget på totalt ca 50 Mkr per år. En Leaderkrona består till 49 % av medel från landsbygdsprogrammet, 21 % från annan offentlig finansiering och till 30 % av privat/ideell finansiering. Privat/ideell finansiering kan ske i form av tid som läggs på projektet (1 timme räknas som 175 kr). Inom ett visst projekt kan finansieringsuppdelningen se annorlunda ut, men totalt för hela Leaderområdet så måste fördelningen vara som ovan. Använder man litet mer offentliga medel i det ena projektet, så måste mer privata medel avsättas till nästa projekt.

7 7(9) Leader är uppbyggt med samma finansieringsaxlar som inom landsbygdsprogrammet. Just nu har man problem med att hitta projekt inom axel 2, satsningar på miljön. Ungefär 4-5 % av de totala Leadermedlen är avsatta för denna typ av satsningar. Medel som inte används brinner inne. Här finns alltså utrymmer för initiativ. Ett exempel på projekt inom axel 2 är Vittsjön där markägarna vill förbereda en ny vattendom för att sjön ska få en ny reglering och inte ska torka ut sommartid. 10. Kort om LOVA och övrigt vattenarbete i länet (Gösta och Anna) Nytt planeringsunderlag: Skånska rekognosceringskartan klar - i digitalt och rektifierat skick som dock kräver tillgång till ArcGIS eller liknande. (Rektifieringen gäller våtmarkernas ungefärliga lägen, inte deras form, som har bibehållits.) Man kan hänvända sig till Gösta för att få del av materialet. (Olle Nordell har efter vårt möte redan bett om materialet och meddelar att han för sina behov transformerat det till MapInfo och att den som önskar tillgång till det i den formen kan tala snällt med honom.) På grund av omstrukturering av länsstyrelsernas hemsidor kommer det däremot att ta lång tid innan vi kan lägga materialet där. En snabbenkät hade utlovats om vilka önskemål som finns när det gäller ytterligare/förbättrat planeringsunderlag för vattenarbete på Länsstyrelsens nivå? Det blev ingen reaktion, så Länsstyrelsens underlag är uppenbarligen perfekt? Eller okänt? Planeringsunderlagsmedel 2010: överraskande angav regleringsbrevet för Naturvårdsverket att länsstyrelserna skall få högst 17 Mkr att dela på för detta ändamål, trots att vi tidigare fått veta flera gånger att fjolåret var sista året för sådana medel. Emellertid är innebörden av högst oklar Naturvårdsverket har i år i flera fall med stöd av detta ord sett sig tvungna att hålla undan stora belopp för egen del. Länsstyrelsen räknar inte med att 2010 dela ut planeringsmedel till andra aktörer, om inte oväntat mycket pengar kommer från andra håll. LOVA-besluten för 2009 Gösta redovisade utfallet i korthet. LOVA-ansökningarna inför Läget. Minskad tilldelning till länen; 100 Mkr (troligen; officiellt papper finns ännu inte) i stället för 120 Mkr, men därav ändå drygt 18 Mkr till Skåne. 17 ansökningar, varav många för närvarande kompletteras av de som sökt för att beslut skall kunna fattas under mars.

8 8(9) Ny LOVA-broschyr är utformad av Naturvårdsverket. En upplaga har beställts till Länsstyrelsen, men tyvärr hade den inte kommit i tid till mötet. LB-anslaget ökar och intresset för våtmarksanläggning också. Ytterligare medel har avsatts till våtmarksanläggning. För Skåne blir det en ökning till 25,25 Mkr/år fram till 2013, en ökning med cirka 10 Mkr. Dessa medel ser ut att kunna omvandlas till bra våtmarker och fortsatt ligger ribban för kostnadseffektivitet högt. Största miljönytta för varje investerad krona! Ny broschyr om kampanj för entreprenörer om innebörden av vattenverksamhet (Miljösamverkan Sverige Länsstyrelserna) se Bilaga Tips till vattenorganisationerna: samverka med LRF om ni vill ha ut info till lantbrukare. LRF når drygt 75% av brukarna med brev, som kan sändas till geografiskt avgränsade områden. Mindre antal (men många stora) nås ännu enklare med e-post. 11. Övrigt Ny myndighet för havs- och vattenmiljö föreslås av utredning (från pressmeddelande): En ny miljömyndighet för havs- och vattenmiljöfrågor föreslås ta över flertalet av Fiskeriverkets uppgifter, liksom den verksamhet som Naturvårdsverket har inom området hav och vatten. Den nya myndigheten ska också samordna länsstyrelsernas regionala arbete med vattenförvaltning och olika EU-direktiv inom området. En viktig uppgift för den nya myndigheten blir att åstadkomma ett samlat genomförande av EU:s marina direktiv och ramdirektiv för vatten, Helcoms aktionsplan för Östersjön och tre av de av riksdagen antagna miljömålen. Fiskbestånden har en funktionellt viktig roll i havs- och sötvattensekosystemen och det är därför angeläget att frågor om reglering och kontroll av fisket ingår i den nya myndigheten. - För att nå regeringens mål att etablera en effektiv och samlad svensk havs- och vattenmiljöförvaltning krävs att den nya myndigheten får den bredd som utredningen föreslagit, säger utredaren Marie Hafström. Den nya myndigheten föreslås ta över ansvaret för flertalet uppgifter som Naturvårdsverket idag har som rör havs- och vattenmiljön. För att hålla ihop

9 9(9) miljöarbetet mellan land och vatten måste den nya myndigheten och Naturvårdsverket ha ett nära samarbete. Eftersom det mesta arbetet med att skydda och förbättra havs- och vattenmiljön sker regionalt och lokalt kommer det att krävas ett nära samarbete mellan den nya myndigheten och länsstyrelserna. Länsstyrelsernas vattenmyndigheter föreslås inte ingå i den nya myndigheten. Det kommer även att krävas nära samarbete med en rad andra myndigheter. Anna Bilagor (se HUT Skånes hemsida) Broschyr från Miljösamverkan Sverige och Länsstyrelserna. PowerPointPresentationer från Richard, Tilla och Catharina (Tillas ligger som pdf)

Minnesanteckningen från möte med HUT Skånes nätverk för Jordbruk, skogsbruk och landskapsvård tisdagen den 21 april 2015 kl

Minnesanteckningen från möte med HUT Skånes nätverk för Jordbruk, skogsbruk och landskapsvård tisdagen den 21 april 2015 kl MINNESANTECKNING 1(5) 2015-04-21 Kontaktperson Miljöavdelningen Pernilla Olsson 010-224 15 53 pernilla.olsson@lansstyrelsen.se Minnesanteckningen från möte med HUT Skånes nätverk för Jordbruk, skogsbruk

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med HUT Skånes nätverk för Jordbruk, skogsbruk och landskapsvård tisdagen den 14 februari 2012 kl cirka 12.

Minnesanteckningar från möte med HUT Skånes nätverk för Jordbruk, skogsbruk och landskapsvård tisdagen den 14 februari 2012 kl cirka 12. MINNESANTECKNING 1(6) 2012-02-14 Pernilla Olsson 040-252184 Minnesanteckningar från möte med HUT Skånes nätverk för Jordbruk, skogsbruk och landskapsvård tisdagen den 14 februari 2012 kl 09.00 cirka 12.

Läs mer

MINNESANTECKNING 2012-09-11 1(6)

MINNESANTECKNING 2012-09-11 1(6) MINNESANTECKNING 2012-09-11 1(6) Minnesanteckning för möte med HUT Skånes nätverk för Jordbruk, skogsbruk och landskapsvård tisdagen den 11 september 2012 kl 09:00-12:30 Plats: Länsstyrelsens Malmökontor,

Läs mer

Minnesanteckning från möte med HUT Skånes nätverk för Jordbruk, skogsbruk och landskapsvård tisdagen den 20 november 2012 kl

Minnesanteckning från möte med HUT Skånes nätverk för Jordbruk, skogsbruk och landskapsvård tisdagen den 20 november 2012 kl MINNESANTECKNING 1(5) 2012-11-20 Ad Gösta Regnéll 040-252297 Minnesanteckning från möte med HUT Skånes nätverk för Jordbruk, skogsbruk och landskapsvård tisdagen den 20 november 2012 kl 09.00 12.15 Plats:

Läs mer

Minnesanteckning från möte med HUT Skånes nätverk för Jordbruk, skogsbruk och landskapsvård tisdagen den 19 november 2013 kl.

Minnesanteckning från möte med HUT Skånes nätverk för Jordbruk, skogsbruk och landskapsvård tisdagen den 19 november 2013 kl. MINNESANTECKNING 1(5) 2013-11-19 Kontaktperson Miljö Gösta Regnéll 010-2241603 gosta.regnell@lansstyrelsen.se Minnesanteckning från möte med HUT Skånes nätverk för Jordbruk, skogsbruk och landskapsvård

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med HUT tisdagen den 14 september 2010 i Lund (Tekniska förvaltningen)

Minnesanteckningar från möte med HUT tisdagen den 14 september 2010 i Lund (Tekniska förvaltningen) MINNESANTECKNING 1(7) Vår referens Miljöavdelningen Fiske och vattenvårdsenheten Pernilla Olsson 044/040-25 21 84 Minnesanteckningar från möte med HUT tisdagen den 14 september 2010 i Lund (Tekniska förvaltningen)

Läs mer

Jordbruket och recipientkontroll underlag till vägledning för tillsynsmyndigheter

Jordbruket och recipientkontroll underlag till vägledning för tillsynsmyndigheter INFORMATION 1(7) Kontaktperson Miljöavdelningen Göran nsson 010-224 13 96 goran.n.jansson@lansstyrelsen.se Sändlista Jordbruket och recipientkontroll underlag till vägledning för tillsynsmyndigheter Länsstyrelsen

Läs mer

MINNESANTECKNING 1(5) 2011-09-13. Jean Niyongabo 040-252112

MINNESANTECKNING 1(5) 2011-09-13. Jean Niyongabo 040-252112 MINNESANTECKNING 1(5) 2011-09-13 040-252112 Minnesanteckningar från möte med HUT Skånes arbetsgrupp för Jordbruk, skogsbruk och landskapsvård tisdagen den 13 september 2011 kl 09-12 i Naturum, Kristianstads

Läs mer

Skånes färdplan för biogas

Skånes färdplan för biogas Skånes färdplan för biogas med litet LOVA-nytt Gösta Regnéll, Miljöavdelningen - Fiske och vattenvård, efter ett material från Helena Nilsson, Landsbygd - miljö Biogas i Skåne Länet med mest biogasanläggningar

Läs mer

Ansökan om omprövning av dikningsföretag i Fels mosse, Lunds och Lomma kommuner, Skåne län

Ansökan om omprövning av dikningsföretag i Fels mosse, Lunds och Lomma kommuner, Skåne län Växjö Tingsrätt Mark och miljödomstolen Kungsgatan 8 351 86 VÄXJÖ paketadress Ansökan om omprövning av dikningsföretag i Fels mosse, Sökande Adress Org. nr Lunds kommun Tekniska förvaltningen 212000-1132

Läs mer

Att ändra befintliga tillstånd Seminarium Svenskt vatten 9 nov 2016 Tilla Larsson Jordbruksverket i Alnarp

Att ändra befintliga tillstånd Seminarium Svenskt vatten 9 nov 2016 Tilla Larsson Jordbruksverket i Alnarp Att ändra befintliga tillstånd Seminarium Svenskt vatten 9 nov 2016 Tilla Larsson Jordbruksverket i Alnarp nya tillstånd omprövning omfattning markanvändning kostnadsfördelning dagvatten upphöra 1 sökande

Läs mer

Minnesanteckningen från möte med HUT Skånes nätverk för Jordbruk, skogsbruk och landskapsvård tisdagen den 9 september 2014 kl. 09.

Minnesanteckningen från möte med HUT Skånes nätverk för Jordbruk, skogsbruk och landskapsvård tisdagen den 9 september 2014 kl. 09. MINNESANTECKNING 1(6) 2014-09-09 Kontaktperson Miljö Gösta Regnéll 010-2241603 gosta.regnell@lansstyrelsen.se Minnesanteckningen från möte med HUT Skånes nätverk för Jordbruk, skogsbruk och landskapsvård

Läs mer

Minnesanteckningen från möte med HUT Skånes nätverk för Jordbruk, skogsbruk och landskapsvård tisdagen den 18 november 2014 kl. 09.

Minnesanteckningen från möte med HUT Skånes nätverk för Jordbruk, skogsbruk och landskapsvård tisdagen den 18 november 2014 kl. 09. MINNESANTECKNING 1(6) 2014-11-18 Kontaktperson Miljö Gösta Regnéll 010-2241603 gosta.regnell@lansstyrelsen.se Minnesanteckningen från möte med HUT Skånes nätverk för Jordbruk, skogsbruk och landskapsvård

Läs mer

LBP, LOVA & våtmarks-lona: Lägesrapport. Anna Walient Fiske- och restaureringsenheten

LBP, LOVA & våtmarks-lona: Lägesrapport. Anna Walient Fiske- och restaureringsenheten LBP, LOVA & våtmarks-lona: Lägesrapport Anna Walient Fiske- och restaureringsenheten LBP ny behovsanpassad fördelning av Skånes budget 19 Mkr - Våtmark för biologisk mångfald 34 Mkr - Våtmark för näringsrening

Läs mer

Möte med styrelsen för Saxån-Braåns vattenråd

Möte med styrelsen för Saxån-Braåns vattenråd Saxån-Braåns vattenråd PROTOKOLL Handläggare Ekolog Datum 2014-06-10 Olle Nordell Möte med styrelsen för Saxån-Braåns vattenråd Plats Öresunds Golfklubb, Landskrona. Tid: Onsdagen den 4 juni kl 10.00.

Läs mer

VSPU - Vattenstrategiskt planeringsunderlag för Höje å. Geraldine Thiere

VSPU - Vattenstrategiskt planeringsunderlag för Höje å. Geraldine Thiere VSPU - Vattenstrategiskt planeringsunderlag för Höje å Geraldine Thiere kommuner Lomma, Lund, Staffanstorp, Svedala och vattendraget Höje å VSPU täcker: -hela avrinningsområdet -fyra kommuner avrinningsområde:

Läs mer

-Exemplet Kävlingeåns vattenråd

-Exemplet Kävlingeåns vattenråd Hur kan kommunerna organisera sitt vattenarbete -Exemplet Kävlingeåns vattenråd Jonas Johansson Limnolog / Vattenrådssamordnare Höje å- och Kävlingeåns vattenråd Tekniska förvaltningen Lunds kommun Avrinningsområdet

Läs mer

5 Stora. försök att minska övergödningen

5 Stora. försök att minska övergödningen 5 Stora försök att minska övergödningen Svärtaån Svärtaån är ett vattendrag i Norra Östersjöns vattendistrikt som har stor belastning av fosfor och kväve på havet. En betydande andel kommer från odlingslandskapet.

Läs mer

Referensgruppmöte med Suseåns Vattenråd på Kvibille Gästis

Referensgruppmöte med Suseåns Vattenråd på Kvibille Gästis Referensgruppmöte med Suseåns Vattenråd 2013-01-28 på Kvibille Gästis Närvarande: Sven-Olov Johansson (ordf), Lennart Larsson, Agneta Åkerberg, Ingrid Lönn, Lars-Anders Måttgård, Lennart Bengtsson, Ingvor

Läs mer

Dagvatten och markavvattning - beröringspunkter. Magdalena Lindberg Eklund Fiske- och vattenvårdsenheten Miljöavdelningen

Dagvatten och markavvattning - beröringspunkter. Magdalena Lindberg Eklund Fiske- och vattenvårdsenheten Miljöavdelningen Dagvatten och markavvattning - beröringspunkter Magdalena Lindberg Eklund Fiske- och vattenvårdsenheten Miljöavdelningen Lite om dikningsföretag, diken, markavvattning mm Avvattning av mark hör hemma i

Läs mer

Vattenförvaltning i Europa. God status i Europas: -Sjöar - Vattendrag - Grundvatten - Kustområden

Vattenförvaltning i Europa. God status i Europas: -Sjöar - Vattendrag - Grundvatten - Kustområden Vattenförvaltning i Europa God status i Europas: -Sjöar - Vattendrag - Grundvatten - Kustområden Vattenråd som förvaltingsform? Avgränsning Frivillighet Lokal förankring Finansiering av Vattenråd: - Startstöd

Läs mer

Höje å - Sverigeledande vattensamarbete mellan fyra kommuner.

Höje å - Sverigeledande vattensamarbete mellan fyra kommuner. Höje å - Sverigeledande vattensamarbete mellan fyra kommuner. Jonas Johansson Limnolog / Vattenrådssamordnare Höje å- och Kävlingeåns vattenråd Tekniska förvaltningen Lunds kommun Höje å avrinningsområde

Läs mer

Föreläsningsunderlag studiecirklar. Foto: Tilla Larsson

Föreläsningsunderlag studiecirklar. Foto: Tilla Larsson Föreläsningsunderlag studiecirklar Foto: Tilla Larsson Delar som tas upp på utbildningen Dikens syfte Vikten av underhåll Vattenjuridik Markavvattningsföretag o Handlingar o Aktiv samfällighet o Stämma

Läs mer

Länsstyrelserna, vattenmyndigheterna och

Länsstyrelserna, vattenmyndigheterna och Länsstyrelserna, vattenmyndigheterna och Miljösamverkan Sverige Myndigheternas syn på åtgärdsbetinget i vattendelegationernas beslut 2009 om vattenförvaltningsplaner för genomförande av EU:s ramvattendirektiv

Läs mer

Idé till disposition

Idé till disposition Juridiska aspekter på markavvattning och dagvattenhantering Lennart de Maré Dagvatten och Dräneringsvatten Konferens Alnarp 19 20 oktober 2011 Idé till disposition Vad är markavvattning? Regler kring ny

Läs mer

Med vad och hur kan ett vattenråd arbeta

Med vad och hur kan ett vattenråd arbeta Med vad och hur kan ett vattenråd arbeta Vattenorganisationernas riksmöte 2014-09-22 Jonas Johansson Limnolog / Vattenrådssamordnare Höje å- och Kävlingeåns vattenråd Tekniska förvaltningen Lunds kommun

Läs mer

Planeringsunderlag för vatten

Planeringsunderlag för vatten Planeringsunderlag för vatten -vad behöver man veta för att kunna genomföra kostnadseffektiva åtgärder Segeåns Vattendragsförbund och Vattenråd Christel Strömsholm-Trulsson Foto: Ekologgruppen Geraldine

Läs mer

Två decennier nästan - med ett nätverk

Två decennier nästan - med ett nätverk Två decennier nästan - med ett nätverk Kan man dra några slutsatser av historien? 18 november 2014 HUT Skånes nätverk Gösta Regnéll Miljöavdelningen, Fiske & Vattenvård Hypoteser Problemen är eviga, det

Läs mer

Segeåns Vattendragsförbund och Vattenråd en kort presentation och vårt arbete i Svedalas Vattengrupp ett sätt att synliggöra vatten och vattens

Segeåns Vattendragsförbund och Vattenråd en kort presentation och vårt arbete i Svedalas Vattengrupp ett sätt att synliggöra vatten och vattens Segeåns Vattendragsförbund och Vattenråd en kort presentation och vårt arbete i Svedalas Vattengrupp ett sätt att synliggöra vatten och vattens betydelse i kommunens arbete. Segeåns Vattendragsförbund

Läs mer

Översyn av delaktighet för reglerade sträckor inom Höje å huvudfåra

Översyn av delaktighet för reglerade sträckor inom Höje å huvudfåra Översyn av delaktighet för reglerade sträckor inom Höje å huvudfåra 2017-03-03 Tom sida Översyn av delaktighet för reglerade sträckor inom Höje å huvudfåra Rapporten är upprättad av: Siri Wahlström Granskning:

Läs mer

Täckdikning och juridik. Nässjö Tilla Larsson

Täckdikning och juridik. Nässjö Tilla Larsson Täckdikning och juridik Nässjö 2017-03-08 Tilla Larsson gällande rätt Dikningslagen 1879 Vattenlagen 1918 Vattenlagen 1983 Miljöbalken 1998 Lag med särskilda bestämmelser om vattenverksamhet markavvattning

Läs mer

Promemoria vattenmiljö och vattenkraft

Promemoria vattenmiljö och vattenkraft 1(5) YTTRANDE 2017-09-28 Dnr 4.1.17-11523/17 Divisionen för främjande och förvaltning Regeringskansliet Miljö- och energidepartementet m.registrator@regeringskansliet.se Promemoria vattenmiljö och vattenkraft

Läs mer

Vattnet i landskapet: olika perspektiv på för mycket och för lite

Vattnet i landskapet: olika perspektiv på för mycket och för lite Vattnet i landskapet: olika perspektiv på för mycket och för lite Olof Persson 1 Vattnet i landskapet: olika perspektiv på för mycket och för lite Hur ser man på vattnet i landskapet? Olika aktörer har

Läs mer

2014-10-07. Minnesanteckningar från föregående möte: Inga synpunker.

2014-10-07. Minnesanteckningar från föregående möte: Inga synpunker. MINNESANTECKNINGAR 2014-10-07 Beredningsgruppen för Närvarande: Cecilia Backe Helena Björn Patrik Nilsson Jonas Johansson David Reuterskiöld Rebecka Nilsson Anna Olsson Lunds kommun Lomma kommun VA-Syd

Läs mer

Länsstyrelsens roll vattenverksamhet och dagvatten. Sara Andersson Miljöskyddshandläggare Vattenverksamhet

Länsstyrelsens roll vattenverksamhet och dagvatten. Sara Andersson Miljöskyddshandläggare Vattenverksamhet Länsstyrelsens roll vattenverksamhet och dagvatten. Sara Andersson Miljöskyddshandläggare Vattenverksamhet 2016 11 09 Länsstyrelsens roll dagvatten och markavvattning? Plansamråd. Vid olika exploateringar,

Läs mer

Plats för nytt vatten i landskapet hur går det till?

Plats för nytt vatten i landskapet hur går det till? Plats för nytt vatten i landskapet hur går det till? Erfarenheter, lärdomar och funderingar inför framtiden 1 Erfarenheter, lärdomar och funderingar från min roll som Forskare Planerare Konsult inom vattenvårdsprojekt

Läs mer

Välkommen! Styrelsen Höje å vattenråd

Välkommen! Styrelsen Höje å vattenråd Välkommen! Styrelsen Höje å vattenråd 2017-02-07 2. Anmälningar 2. Anmälningar Yttranden Sedan senaste styrelsemötet har vattenrådet yttrat sig i följande ärenden: Habo Golf AB:s ansökan om vattenverksamhet

Läs mer

Samrådssvar från Helsingborgs stad/miljönämnden gällande Arbetsprogram med tidtabell samt översikt väsentliga frågor för Västerhavets vattendistrikt

Samrådssvar från Helsingborgs stad/miljönämnden gällande Arbetsprogram med tidtabell samt översikt väsentliga frågor för Västerhavets vattendistrikt 1(7) Samrådssvar från Helsingborgs stad/miljönämnden gällande Arbetsprogram med tidtabell samt översikt väsentliga frågor för Västerhavets vattendistrikt Nedanstående svar är lämnade via avsedd webbenkät.

Läs mer

Minnesanteckningar från informationsmöte med intressenter i Marielundsbäcken

Minnesanteckningar från informationsmöte med intressenter i Marielundsbäcken Minnesanteckningar från informationsmöte med intressenter i Marielundsbäcken Kvibille Gästis 2014-05-21 Närvarande Markägare och arrendatorer: Karl-Olof Johnsson, Göran Andreasson, Thomas Nydén och Lars

Läs mer

Under 2014 har styrelsen valt att göra en avstämning inför framtiden och kommer att föra strategiska diskussioner under temat Vägval.

Under 2014 har styrelsen valt att göra en avstämning inför framtiden och kommer att föra strategiska diskussioner under temat Vägval. SKRÄBEÅNS VATTENRÅD ARBETSPLAN 2014 Foto: Brodde Almer INLEDNING Skräbeåns vattenråd ökar successivt sin kunskap om avrinningsområdet och om vattenförvaltning i allmänhet. Ett utbyte med andra vattenråd

Läs mer

Möte med styrelsen för Saxån-Braåns vattenråd

Möte med styrelsen för Saxån-Braåns vattenråd Saxån-Braåns vattenråd PROTOKOLL Handläggare Ekolog Datum 2015-04-08 Olle Nordell Möte med styrelsen för Saxån-Braåns vattenråd Plats Eslövs stadshus. Tid: Onsdagen den 7 april 2015 kl 10.00. Närvarande

Läs mer

Bilaga 12, KF 58/2015 Sidan 1 av 11

Bilaga 12, KF 58/2015 Sidan 1 av 11 Sidan 1 av 11 Sidan 2 av 11 Underlag gällande motioner om vattensystemet i Dannemora - Österbybruk samt Klarvattendammen Östhammars kommun har fått in två motioner rörande vattenmiljön i området kring

Läs mer

Utsänd samrådsskrivelse

Utsänd samrådsskrivelse Bilaga C4 Samråd med kommuner samt VA-Syd MKB - Omedning av Höje å vid Värpinge och Trolleberg Utsänd samrådsskrivelse Ekologgruppen i Landskrona AB Sid 1 (3) Landskrona 2009-04-23 Hej! Höje å vattendragsförbunds

Läs mer

DELEGATIONS- OCH ARBETSORDNING FÖR HÖJE Å VATTENRÅD

DELEGATIONS- OCH ARBETSORDNING FÖR HÖJE Å VATTENRÅD Delegations- och arbetsordning för Höje å vattenråd Bilaga 1 Antagen: 2013-02-19 DELEGATIONS- OCH ARBETSORDNING FÖR HÖJE Å VATTENRÅD Bakgrund Organisation Höje å vattenråd har bildats genom en ombildning

Läs mer

Återrapportering från Länsstyrelsen i Norrbottens län av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Länsstyrelsen i Norrbottens län av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram återrapportering 2014 1 (5) Återrapportering från Länsstyrelsen i Norrbottens län av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Åtgärd 28 Länsstyrelserna behöver göra en översyn och vid

Läs mer

Minnesanteckningar

Minnesanteckningar Till Beredningsgruppen för Höje å Vattenråd Enligt sändlista Beredningsgruppen för Höje å vattenråd Minnesanteckningar 2010-04-08 Närvarande Ledamöter Cecilia Backe Lunds kommun, ordf. Helena Björn Lomma

Läs mer

Bortföring av dag- och dräneringsvatten inom Långasandsområdet.

Bortföring av dag- och dräneringsvatten inom Långasandsområdet. Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2012-05-15 131 Bortföring av dag- och dräneringsvatten inom Långasandsområdet. Dnr KS 2011-415 KS Beslut Arbetsutskottet

Läs mer

Välkomna! Syftet med dagarna är att:

Välkomna! Syftet med dagarna är att: Välkomna! Syftet med dagarna är att: lära känna varandra och våra olika kunskaper och erfarenheter få en introduktion till svensk vattenförvaltning känna till tidplanen framöver och vattendelegationens

Läs mer

Minnesanteckningar

Minnesanteckningar Till Beredningsgruppen för Höje å Vattenråd Enligt sändlista Beredningsgruppen för Höje å vattenråd Minnesanteckningar 2011-08-18 Närvarande Ledamöter Cecilia Backe Lunds, ordf. Helena Björn Lomma Jonas

Läs mer

Avvattningssystemet och klimatanpassning

Avvattningssystemet och klimatanpassning Avvattningssystemet och klimatanpassning Seminarium med Svenskt Vatten 9 nov 2016 Jennie Wallentin Jordbruksverket Framtiden i allmänhet Använd marken utifrån de förutsättningar som finns. Ta hänsyn till

Läs mer

Berätta för lantbrukaren att deltagarna har ett gemensamt tillstånd med ett rättskraft som de är skyldiga att följa. De är dessutom enligt lag

Berätta för lantbrukaren att deltagarna har ett gemensamt tillstånd med ett rättskraft som de är skyldiga att följa. De är dessutom enligt lag 1 Berätta för lantbrukaren att deltagarna har ett gemensamt tillstånd med ett rättskraft som de är skyldiga att följa. De är dessutom enligt lag skyldiga att ha en styrelse. Ge rådet till lantbrukaren

Läs mer

Saxån-Braåns vattenvårdskommitté Handläggare Olle Nordell 2013-02-20

Saxån-Braåns vattenvårdskommitté Handläggare Olle Nordell 2013-02-20 Saxån-Braåns vattenvårdskommitté Handläggare Olle Nordell 2013-02-20 Verksamhetsplan för år 2013 och framåt 1 o 2. Vattenkontroll Beskriv de olika punkterna i kontrollprogrammet bättre Kontrollprogrammet

Läs mer

Verksamhetsbeskrivning för Övre Motala ströms Vattenråd 2012-07-30

Verksamhetsbeskrivning för Övre Motala ströms Vattenråd 2012-07-30 Verksamhetsbeskrivning för Övre Motala ströms Vattenråd 2012-07-30 1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning...2 1. Inledning...2 1.1 Geografisk avgränsning...2 1.2 Syfte...4 2. Deltagare...4 2.1 Övriga

Läs mer

Segeåns Vattendragsförbund och Vattenråd - Ett långsiktigt arbete för framgång och stort engagemang.

Segeåns Vattendragsförbund och Vattenråd - Ett långsiktigt arbete för framgång och stort engagemang. Segeåns Vattendragsförbund och Vattenråd - Ett långsiktigt arbete för framgång och stort engagemang. Segeåns Vattendragsförbund och Vattenråd Kansliet består av: Christel Strömsholm Trulsson, Projektledare/Sekreterare

Läs mer

Solenergi och solceller Ovårdade tomter och förfallna byggnader

Solenergi och solceller Ovårdade tomter och förfallna byggnader MINNESANTECKNING 1(6) Nätverksträff Sydlov i Båstad den 8 maj 2015 Solenergi och solceller Ovårdade tomter och förfallna byggnader Minnesanteckningar Sydlov Båstad 8 maj 2015 Postadress Besöksadress Telefon

Läs mer

Introduktion till Greppas modul 14D. Översyn av dränering

Introduktion till Greppas modul 14D. Översyn av dränering Introduktion till Greppas modul 14D Översyn av dränering Disposition i korta drag Introduktion av Pernilla Kvarmo, Carl-Johan Rangsjö och Magdalena Nyberg Kartövning hur läser man t ex täckdikningsplaner

Läs mer

socialdemokraterna Malmo BH/UL T i l l Arbetarekommunernas ordforande Kommunstyrelsegruppernas ordforande Kommunalrad och Landstingsrad

socialdemokraterna Malmo BH/UL T i l l Arbetarekommunernas ordforande Kommunstyrelsegruppernas ordforande Kommunalrad och Landstingsrad socialdemokraterna SKANES PARTIOISTRIKT NOBELTORGET 9, 214 44 MALMD TEL. 040-724 10 Malmo 1981-10-08 BH/UL T i l l Arbetarekommunernas ordforande Kommunstyrelsegruppernas ordforande Kommunalrad och Landstingsrad

Läs mer

Projektplan Utsläpp av växthusgaser

Projektplan Utsläpp av växthusgaser 1(5) Vår referens Göran Jansson Bo Persson Projektplan Utsläpp av växthusgaser 1. Bakgrund I verksamhetsplanen för Miljösamverkan Skåne 2005-2007 anges att ett delprojekt Utsläpp av växthusgaser skall

Läs mer

Markavvattning - En edyssé av Ulf Täng Markavvattningsföretag

Markavvattning - En edyssé av Ulf Täng Markavvattningsföretag Markavvattning - En edyssé av Ulf Täng Markavvattningsföretag Vad vi skall gå igenom! Några allmänna begrepp Historiskt perspektiv Markavattningsföretag Hitta markavvattningsföretag Praktiskt och ibland

Läs mer

För mycket eller för lite vatten - länsstyrelsens roll?

För mycket eller för lite vatten - länsstyrelsens roll? För mycket eller för lite vatten - länsstyrelsens roll? Matts Claesson Naturvårdsenheten matts.claesson@lansstyrelsen.se tel. 010-22 35 380, 0703-91 63 42 Länsstyrelsens roll? Tillsynsmyndighet för vattenverksamhet

Läs mer

Markavvattning och aktuell lagstiftning

Markavvattning och aktuell lagstiftning Markavvattning och aktuell lagstiftning Norra Sandsjö Bygdegård 26 september Charlotta Carlsson, Jordbuksverkets vattenenhet 2012-09-26 Vattenenheten Vattenenheten finns på tre platser Linköping Jönköping

Läs mer

Hur arbetar Havs- och vattenmyndigheten för Levande hav, sjöar och vattendrag?

Hur arbetar Havs- och vattenmyndigheten för Levande hav, sjöar och vattendrag? 2012-09-17 1 Hur arbetar Havs- och vattenmyndigheten för Levande hav, sjöar och vattendrag? Björn Risinger Vattenorganisationernas riksmöte 17 sept 2012 2012-09-17 2 Den nya myndigheten Havs- och vattenmyndigheten

Läs mer

Hur använder sig Jonas av VattenAtlas?!

Hur använder sig Jonas av VattenAtlas?! Hur använder sig Jonas av VattenAtlas?! EXEMPEL 1 DET OVILLIGA DIKNINGSFÖRETAGET Bakgrund: - En fosfordamm med kalkfilter ska anläggas - Dikningsföretaget är negativa - DF hävdar risk för översvämningar

Läs mer

MKN för vatten. seminarium och workshop. Välkomna! Umeå 14 september 2016

MKN för vatten. seminarium och workshop. Välkomna! Umeå 14 september 2016 MKN för vatten seminarium och workshop Umeå 14 september 2016 Välkomna! Mål med dagen Ta in och sprida kunskap om MKN, att skapa kontaktnät och en arena för erfarenhetsutbyte kring MKN. Förhoppning De

Läs mer

LOVA-bidraget. Lokala vattenvårdsprojekt

LOVA-bidraget. Lokala vattenvårdsprojekt LOVA-bidraget Lokala vattenvårdsprojekt Det är inte längre så lätt att fånga en stor torsk eller en fin ål. Bottnarna dör, vikar växer igen och giftiga algblomningar är något vi fått vänja oss vid. Våra

Läs mer

Minnesanteckningar sammanträdesdatum Närvarande:

Minnesanteckningar sammanträdesdatum Närvarande: 1 (3) Beredningsgruppen för Kävlingeåns vattenråd Minnesanteckningar sammanträdesdatum 2010-09-27 Närvarande: Ledamöter: Lars Jacobsson, ordf. Lunds kommun Anna-Carin Linusson Eslövs kommun Projektsamordnare:

Läs mer

Förhinder; Øjvind Hatt (Bromölla), Lars Johansson (Kävlinge), Anders Åkesson (Kristianstad), Ingrid Thorneman (Helsingborg, ers Jenny Nilsson)

Förhinder; Øjvind Hatt (Bromölla), Lars Johansson (Kävlinge), Anders Åkesson (Kristianstad), Ingrid Thorneman (Helsingborg, ers Jenny Nilsson) 264 21 1(5) Vår referens Göran Jansson Bo Persson Arbetsgruppen för framtagning av riktlinjer/policy för småskalig fastbränsleeldning /samordnad hälsoskyddstillsyn/ Minnesanteckningar Dag: 26 augusti 2005

Läs mer

informationsmöte NATUR

informationsmöte NATUR Arbetsgrupp Uppströms Sommen informationsmöte NATUR Onsdag 11 december kl. 18 Kommunhuset, Stora sammanträdesrummet Trots arbete med att minska vår klimatpåverkan står det klart att klimatförändringarna

Läs mer

ETT MARKÄGAREDRIVEN PROJEKT. Katrine Möller Sörensen, projektledare

ETT MARKÄGAREDRIVEN PROJEKT. Katrine Möller Sörensen, projektledare ETT MARKÄGAREDRIVEN PROJEKT Katrine Möller Sörensen, projektledare FÖRENINGEN Tullstorpsån Ekonomiska Förening 2009 Styrelsen, 7 markägare Vattenreglerings samfällighet Dikningsföretag Markägare inom

Läs mer

Olika perspektiv på för mycket och för lite

Olika perspektiv på för mycket och för lite 1 Olika perspektiv på för mycket och för lite Hur ser man på vattnet i landskapet? Olika aktörer har olika syn på vattnet Samma aktör har olika syn på vattnet i olika situationer Är vattnet ett kvittblivningsproblem?

Läs mer

24 25 september 2008. Kulturhuset i Hässleholm

24 25 september 2008. Kulturhuset i Hässleholm Inventering av lavar. Foto Johan Johnmark Miljöövervakningsdagarna 2008 24 25 september 2008 Kulturhuset i Hässleholm Vid årets miljöövervakningsdagar presenteras nyheter inom miljöövervakningen av nationella

Läs mer

Segeåns Vattendragsförbund och Vattenråd

Segeåns Vattendragsförbund och Vattenråd 2014-03-20 Segeåns Vattendragsförbund och Vattenråd information och samverkan i vattenrådsverksamheten 2014 Innehåll Kontinuerliga möten... 4 Samverkan och Samråd Vattenmyndigheten... 4 Arbetsgrupp för

Läs mer

VERKSAMHETSBESKRIVNING FÖR NEDRE MOTALA STRÖMS OCH BRÅVIKENS VATTENRÅD. För perioden 2 april 2013 till 1 april 2014 2013-09-13

VERKSAMHETSBESKRIVNING FÖR NEDRE MOTALA STRÖMS OCH BRÅVIKENS VATTENRÅD. För perioden 2 april 2013 till 1 april 2014 2013-09-13 VERKSAMHETSBESKRIVNING FÖR NEDRE MOTALA STRÖMS OCH BRÅVIKENS VATTENRÅD För perioden 2 april 2013 till 1 april 2014 2013-09-13 INNEHÅLL 1. Inledning...2 1.1 Geografisk avgränsning...3 1.2 Syfte...4 2. Deltagare...4

Läs mer

Ändring av beslut om statligt bidrag för det lokala naturvårdsprojektet Schysst Sommar Staffanstorp

Ändring av beslut om statligt bidrag för det lokala naturvårdsprojektet Schysst Sommar Staffanstorp TILLÄGGSBESLUT 1(5) Vår referens Miljöavdelningen Magnus Berglund 040-25 24 72 Staffanstorps kommun Kommunledningskontoret 245 80 Staffanstorp Ändring av beslut om statligt bidrag för det lokala naturvårdsprojektet

Läs mer

Datum Handläggare Lars Erik. Widarsson Telefon E post. Allerum. Innehåll. sidan magasin.

Datum Handläggare Lars Erik. Widarsson Telefon E post. Allerum. Innehåll. sidan magasin. Datum 2015 03 15 Handläggare Lars Erik Widarsson Telefon 010 490 E post 97 68 lars erik.widarsso@nsva.se Allerum 1:32 Underlag om vatten, avlopp och avvattning till detaljplan förutsättningar och diskussion

Läs mer

2014-01-21. 1. Dagordningen Punkt 5.1 stryks och flyttas till nästa möte Höjeåprojektet fortsättning läggs till under punkt 2

2014-01-21. 1. Dagordningen Punkt 5.1 stryks och flyttas till nästa möte Höjeåprojektet fortsättning läggs till under punkt 2 MINNESANTECKNINGAR 2014-01-21 Beredningsgruppen för Höje å vattenråd Närvarande: Cecilia Backe Lunds kommun Helena Björn Lomma kommun Marie-Louise Folkesson Staffanstorps kommun Christel Strömsholm-Trulsson

Läs mer

Vattenplanering på avrinningsområdesnivå: Höje å

Vattenplanering på avrinningsområdesnivå: Höje å Vattenplanering på avrinningsområdesnivå: Höje å Foto: Park och Naturkontoret, Lunds kommun Geraldine Thiere Vattendagarna i Kristianstad, nov 2014 Höje å avrinningsområde & vattenråd Höje å Jordbruksmark

Läs mer

ÅTGÄRDSPROGRAM VÄSTERHAVETS VATTENDISTRIKT

ÅTGÄRDSPROGRAM VÄSTERHAVETS VATTENDISTRIKT ÅTGÄRDSPROGRAM 2016-2021 VÄSTERHAVETS VATTENDISTRIKT Vattenrådens dag 22 mars 2017 Hanna Tornevall Vattenvårdsdirektör Vattenmyndigheten Västerhavet Förvaltningsplan inklusive miljökvalitetsnormer beslutade

Läs mer

Valkretsindelning Region Skåne - Yttrande Ärende 14 KS 2017/114

Valkretsindelning Region Skåne - Yttrande Ärende 14 KS 2017/114 Valkretsindelning Region Skåne - Yttrande Ärende 14 KS 2017/114 Sida 290 av 349 Tjänsteskrivelse 1(2) 2017-04-18 Dnr: KS 2017/114 Kommunstyrelsen Valkretsindelning Region Skåne Yttrande Förslag till beslut

Läs mer

Vattenvårdsarbete i Kävlingeån - 20 år av lokal samverkan. Anna Olsson Biolog Höje å- och Kävlingeåns vattenråd Tekniska förvaltningen Lunds kommun

Vattenvårdsarbete i Kävlingeån - 20 år av lokal samverkan. Anna Olsson Biolog Höje å- och Kävlingeåns vattenråd Tekniska förvaltningen Lunds kommun Vattenvårdsarbete i Kävlingeån - 20 år av lokal samverkan Anna Olsson Biolog Höje å- och Kävlingeåns vattenråd Tekniska förvaltningen Lunds kommun Kävlingeåns avrinningsområde Fakta Kävlingeån 1200 km

Läs mer

Hur bör odlingslandskapets vattensystem klimatanpassas- nya dimensioneringskriterier för markavvattning och bevattning

Hur bör odlingslandskapets vattensystem klimatanpassas- nya dimensioneringskriterier för markavvattning och bevattning Hur bör odlingslandskapets vattensystem klimatanpassas- nya dimensioneringskriterier för markavvattning och bevattning Moment i dagens föredrag Orientering Klimatinformationsprojektet, en kort återblick

Läs mer

Uppdragstider prio 1 per kommun Q1 2015

Uppdragstider prio 1 per kommun Q1 2015 Uppdragstider prio 1 per kommun Q1 2015 Distrikt 1 Kommun antal uppdrag *1 *2 *3 *4 *5 *6 *7 *8 *9 Malmö 4201 02:40 00:42 03:22 06:31 09:53 20:15 08:48 25:06 01:01:22 Trelleborg 627 02:33 01:13 03:46 08:27

Läs mer

Uppdragstider prio 1 per kommun Q1-Q3 1/1-30/9 2015

Uppdragstider prio 1 per kommun Q1-Q3 1/1-30/9 2015 Uppdragstider prio 1 per kommun Q1-Q3 1/1-30/9 2015 Distrikt 1 Kommun antal uppdrag *1 *2 *3 *4 *5 *6 *7 *8 *9 Malmö 13023 02:38 00:41 03:19 06:44 10:03 18:56 09:12 22:45 00:58:26 Trelleborg 1854 02:28

Läs mer

Är det tydligt hur och när det går att delta och tycka till om arbetet med vattenförvaltningen under denna cykel? Om inte, motivera.

Är det tydligt hur och när det går att delta och tycka till om arbetet med vattenförvaltningen under denna cykel? Om inte, motivera. 1(5) Samrådssvar från Vattenrådet - Vänerns sydöstra tillflöden gällande Arbetsprogram med tidtabell samt översikt väsentliga frågor för Västerhavets vattendistrikt Nedanstående svar är lämnade via avsedd

Läs mer

Second call. Svenska IALE och Östra Vätterbranternas biosfärsområde inbjuder till konferens. Biosfärsområden

Second call. Svenska IALE och Östra Vätterbranternas biosfärsområde inbjuder till konferens. Biosfärsområden Second call Svenska IALE och Östra Vätterbranternas biosfärsområde inbjuder till konferens Biosfärsområden en modell för samverkan och hållbart brukande av landskap 4-5 oktober 2018 i Jönköping Östra Vätterbranterna

Läs mer

Vatten i fysisk planering

Vatten i fysisk planering Vatten i fysisk planering Så får vi med kommunerna Pär Persson, vattenstrateg, enheten för samhällsplanering Kommuner har goda möjligheter till en helhetssyn genom plan- och bygglagen Marken ska vara lämplig

Läs mer

Föreläsningsunderlag studiecirklar. Foto: Tilla Larsson

Föreläsningsunderlag studiecirklar. Foto: Tilla Larsson Föreläsningsunderlag studiecirklar Foto: Tilla Larsson Delar som tas upp på utbildningen Dikens syfte Vikten av underhåll Vattenjuridik Markavvattningsföretag o Handlingar o Aktiv samfällighet o Stämma

Läs mer

Anteckningar från möte med Göta älvs vattenråd , kl på GR

Anteckningar från möte med Göta älvs vattenråd , kl på GR Anteckningar från möte med Göta älvs vattenråd 2008-11-04, kl. 13.00 på GR Närvarande: Hans Oscarsson, Vattenmyndigheten och Länsstyrelsen Bo Svärd, Naturskyddsföreningen i Göteborg Svante Brandin, Miljöförvaltningen

Läs mer

2014-11-05. Dnr Kst 2014/188 Ingen övergödning, strategi för Stockholms län- svar på remiss. Kommunstyrelseförvaltningens förslag till kommunstyrelsen

2014-11-05. Dnr Kst 2014/188 Ingen övergödning, strategi för Stockholms län- svar på remiss. Kommunstyrelseförvaltningens förslag till kommunstyrelsen TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2014-11-05 Kommunstyrelsen Dnr Kst 2014/188 Ingen övergödning, strategi för Stockholms län- svar på remiss Förslag till beslut Kommunstyrelseförvaltningens förslag till kommunstyrelsen

Läs mer

Vägledning om statligt stöd till lokala vattenvårdsprojekt

Vägledning om statligt stöd till lokala vattenvårdsprojekt Vägledning om statligt stöd till lokala vattenvårdsprojekt Enligt förordning (2009:381) Havs- och vattenmyndighetens vägledning Vägledning om statligt stöd till lokala vattenvårdsprojekt Enligt förordning

Läs mer

VA-organisationerna och Vattenråden

VA-organisationerna och Vattenråden HUT Skåne Eslövs kommun - Länsstyrelsen i Skåne Framgångsfaktorer för Vattenråden Eslöv den 3 maj 2011 VA-organisationerna och Vattenråden Lars-Erik Widarsson, dagvattenspecialist NSVA (Nordvästra Skånes

Läs mer

Saxån-Braåns PROTOKOLL 1(8) vattenråd Handläggare

Saxån-Braåns PROTOKOLL 1(8) vattenråd Handläggare Saxån-Braåns PROTOKOLL 1(8) vattenråd Handläggare Ekolog Datum Beteckning Olle Nordell 2015-12-07 Styrelsemöte för Saxån-Braåns vattenråd tisdagen den 1 december 2015 Plats: Teckomatorp, Parkskolan kl

Läs mer

Välkommen till kurs om Underhåll av diken, 14 U! Foto: Tilla Larsson

Välkommen till kurs om Underhåll av diken, 14 U! Foto: Tilla Larsson Välkommen till kurs om Underhåll av diken, 14 U! Foto: Tilla Larsson Program dag 1, 21/3 10.00 10.30 Registrering samt fika på Safiren 10.30 11.00 Inledning Jenny J, Pernilla K 11.00 11.30 Vad är markavvattning?

Läs mer

Uppdragstider prio 1 per kommun Q1-Q2 2016

Uppdragstider prio 1 per kommun Q1-Q2 2016 Uppdragstider prio 1 per kommun Q1-Q2 2016 Distrikt 1 Kommun antal uppdrag *1 *2 *3 *4 *5 *6 *7 *8 *9 Malmö 9476 02:50 00:22 03:12 07:16 10:28 20:04 09:28 23:58 01:00:09 Trelleborg 1288 02:43 01:04 03:47

Läs mer

Sammanträdesdatum 1 (4)

Sammanträdesdatum 1 (4) PROTOKOLL Årsmöte Ölands vattenråd Sammanträdesdatum 1 (4) 2012-02-29 Protokoll fört vid årsmöte för Ölands vattenråd i Föreningshuset, Glömminge, klockan 19.00-22.00 den 29 februari, 2012. 1 Mötets öppnande.

Läs mer

Workshop 2012-04-23 Dagvattenutredning Linero- Norränga och Råbylund i olika planeringsskeden Lena Sjögren

Workshop 2012-04-23 Dagvattenutredning Linero- Norränga och Råbylund i olika planeringsskeden Lena Sjögren Image size: 7,94 cm x 25,4 cm Workshop 2012-04-23 Dagvattenutredning Linero- Norränga och Råbylund i olika planeringsskeden Lena Sjögren Dagvattenutredning Linero-Norränga och Råbylund i olika planeringsskeden

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR. Mötesdatum MÖTE I NEDRE MOTALA STRÖMS OCH BRÅVIKENS VATTENRÅD

MINNESANTECKNINGAR. Mötesdatum MÖTE I NEDRE MOTALA STRÖMS OCH BRÅVIKENS VATTENRÅD 1(5) MINNESANTECKNINGAR Mötesdatum 2018-02-21 MÖTE I NEDRE MOTALA STRÖMS OCH BRÅVIKENS VATTENRÅD Tid 16:30-18:30 Plats Norrköping Vatten och Avfall AB, Lindövägen 5b Närvarande Magnus Gullstrand, Stadsbyggnadskontoret,

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR Beredningsgruppen för Höje å vattenråd. Närvarande: Vid minnesanteckningarna: Rebecka Nilsson

MINNESANTECKNINGAR Beredningsgruppen för Höje å vattenråd. Närvarande: Vid minnesanteckningarna: Rebecka Nilsson MINNESANTECKNINGAR 2014-01-20 Beredningsgruppen för Höje å vattenråd Närvarande: Cecilia Backe Helena Björn Jonas Johansson David Reuterskiöld Rebecka Nilsson Marie-Louise Folkesson Marie Nordkvist Hannes

Läs mer

Strandskydd. Två syften: - Att långsiktigt trygga allmänhetens tillgång till strandområden - Att bevara goda livsvillkor för djur- och växtlivet

Strandskydd. Två syften: - Att långsiktigt trygga allmänhetens tillgång till strandområden - Att bevara goda livsvillkor för djur- och växtlivet Strandskydd Två syften: - Att långsiktigt trygga allmänhetens tillgång till strandområden - Att bevara goda livsvillkor för djur- och växtlivet Strandskydd Gäller - Samtliga stränder vid havet, insjöar

Läs mer

Tillsynsvägledning inför kommande tillsynsinsatser inom jordbruksföretags recipientkontroll

Tillsynsvägledning inför kommande tillsynsinsatser inom jordbruksföretags recipientkontroll TVL-info 2015:8 Tillsynsvägledning från Länsstyrelsen Skåne Tillsynsvägledning inför kommande tillsynsinsatser inom jordbruksföretags recipientkontroll Myndigheter och kommuner har en skyldighet att söka

Läs mer