Utredningen av nya bussförbindelser och gång- och cykelvägar över E4 samt mellan Skälby och Odenslunda

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Utredningen av nya bussförbindelser och gång- och cykelvägar över E4 samt mellan Skälby och Odenslunda"

Transkript

1 Trafikplanerare Utredning Ann Storkitt Utredningen av nya bussförbindelser och gång- och cykelvägar över E4 samt mellan Skälby och Odenslunda Innehållsförteckning Beskrivning av ärendet... 2 Inledning... 2 Bakgrund... 2 Ny bussbro med gång- och cykeltrafik över E4 norr om Glädjens trafikplats... 3 Brons läge och bussgatans sträckning... 3 Brobredd... 3 Konsekvenser för buss Trafikförvaltningen för gående och cyklister för kringliggande fastigheter och verksamheter för natur och miljö kostnad för bussbro med gång- och cykeltrafik... 5 Slutsats -Ny bussbro med gång- och cykeltrafik över E4 norr om Glädjens trafikplats... 6 Ny gång- och cykelbro över E4 norr om Glädjens trafikplats... 7 Brons läge och gång- och cykelvägens sträckning... 7 Brobredd... 7 Konsekvenser för gående och cyklister kostnad för gång- och cykelbro... 9 Slutsats - Ny gång- och cykelbro över E4 norr om Glädjens trafikplats... 9 Nytt busstråk mellan Skälby - Carlslund Sandavägen Ändhållplats...11 Busslänk genom Carlslund...12 Korsning av Vallentunavägen...13 Busslänk genom Odenslunda...14 Sandavägen- Breddenvägen och vidare söderut...14 Konsekvenser för buss Trafikförvaltningen för resenärer väster om E för resenärer med målpunkter öster om E för kringliggande fastigheter och verksamheter kostnad för busslänk genom Carlslund och Odenslunda...16 Slutsats - Nytt busstråk mellan Skälby - Carlslund Sandavägen...17 sid 1 (17)

2 Beskrivning av ärendet Inledning För att skapa förutsättningar för ökad kollektivtrafik har möjligheten till en ny bussförbindelse över E4 norr om Glädjens trafikplats och möjligheten till nytt busstråk mellan Skälby - Carlslund Sandavägen utretts. För båda busstråken redovisas skissad utformning av förbindelserna, nya bussträckningar samt bedömda kostnader och vinster. Kostnader och effekter av att norr om Glädjens trafikplats bygga en bro enbart för gång- och cykeltrafik har också bedömts. Bakgrund Möjligheten att bygga en ny bro över E4 norr om Glädjens trafikplats har diskuterats under en lång tid inom kommunen. I Kommunplanen för antas bron leda både busstrafik och gång- och cykeltrafik. Under Bo-85 uppfördes en temporär gång- och cykelbro över E4 mellan Vilunda och Carlslund. Kollektivresor mellan Upplands Väsby kommun och centrala Stockholm sker främst via pendeltåg. Samtliga lokala busslinjer och flertalet regionala angör Upplands Väsby station med anpassad tidtabell till pendeltågen, busslinjerna har olika turtäthet med 15-, 30-, eller 60-minuterstrafik. Pendeltågen har under högtrafik sjuminuterstrafik. Resan med pendeltåg mellan Upplands Väsby station och Stockholm central tar knappt en halvtimme. Upplands Väsby tätort delas av två stora barriärer; Ostkustbanan och E4. Upplands Väsby station ligger väster om E4 och möjligheterna att ta sig snabbt och effektivt till centrala Stockholm är därför bättre väster om E4 än öster om E4. För bebyggelsen öster om E4 innebär avståndet till stationen och de få korsningsmöjligheterna förbi motorvägen att resan tar ytterligare minuter, antingen med kollektivtrafik eller med cykel. E4 utgör dessutom en mental barriär, vilket innebär att avståndet till stationen upplevs som längre än det faktiska geografiska avståndet. De två nya bussträckningar som utreds syftar båda till att förbättra möjligheterna för busstrafik för områden öster om E4. 2 (17)

3 Ny bussbro med gång- och cykeltrafik över E4 norr om Glädjens trafikplats Brons läge och bussgatans sträckning En eventuell bussgata behöver ansluta till korsningen Stockholmsvägen- Vallenunavägen på nivå ca +18,5. E4 körbanan ligger på ca +12,5. Bron föreslås landa på nivå ca +21,5 på en liten höjd öster om E4. Bron behöver vara ca 160 meter lång. Avståndet över E4 är ca 70 meter långt. Även Hotellgatan passerar under den eventuella, framtida bron. Bussgatan kommer på östra sidan att korsa Truckvägen, vilken idag fungerar som angöringsgata till fastigheterna längs E4. Eftersom avståndet mellan bussgatans framtida korsningar med Truckgatan och Stockholmsvägen är kort föreslås att korsningen med Truckgatan signalregleras. Trafik från Truckgatan tillåts inte ansluta till Stockholmsvägen i denna punkt. Trafiksignalen i korsningen Stockholmsvägen- Vallentunavägen behöver byggas ut och utvecklas så att bussar kan prioriteras. På västra sidan krävs att bussgatan dras genom Stockholmsåsen vars högsta nivå idag är ca +30,5. Fotbollsplanerna nedanför åsen ligger på ca +14,5. Om åsen schaktas ned ca 5 meter till nivå ca +26,5 beräknas bussgatan mellan Vilunda och åsen få en brant lutning på ca 8 %. Vilket är brantare än den maximala lutning, på 7 %, som kan accepteras av Trafikförvaltningen Om åsen schaktas ned med ca 10 meter till nivå ca +21,5 beräknas bussgatan få en lutning på ca 5 %. Busslänken ansluter till Husarvägen på ca nivå +17,0. Den nya bussgatan blir ca 300 meter lång på västra sidan och ca 100 meter lång på östra sidan. Brobredd Bussar behöver mötas på bron och ska därför vara minst 6,5 meter bred. Bussgatan föreslås kompletteras med en parallellt gående gång- och cykelväg. Bredd för cykelbanan föreslås till 4,0 meter och för gångbanan 2,0 meter. Därtill behövs en skiljeremsa mellan busstrafiken och cykeltrafiken på minst 0,5 meter. Total brobredd med räcken bedöms till ca 14 meter. Konsekvenser - för buss Om Stockholmsåsen kan sänkas 7-10 meter kan bussvägen ges en acceptabel standard. En bussbro förkortar avståndet för bussar mellan Vallentunavägen och Dragonvägen med ca 930 meter, från ca meter till ca meter. Busslinje 524 behöver dessutom inte passera korsningen Stockholmsvägen- Sandavägen, Trafikplats Glädjen, korsningen Mälarvägen- Husarvägen och korsningen Mälarvägen- Centralvägen. De flesta av dessa korsningar är högt belastade och här finns liten möjlighet till bussprioritering. Den nya busslinjen korsar istället rakt över Husarvägen, denna korsning skulle kunna byggas om till en signalreglerad korsning med bussprioritering. Den nya bussträckningen innebär att befintliga hållplatser vid Truckvägen (på Stockholmsvägen) samt hållplatserna Ekebovägen och Norra berget (på Mälarvägen) inte trafikeras av de busslinjer som går över nya bron. Dessa linjer angör Väsby centrum vid den norra hållplatsen vid Kyrkvägen i stället för i väster på Dragonvägen. 3 (17)

4 Figur: Nuvarande busslinjesträckning mellan Vallentunavägen och Upplands Väsby station Figur: Ny bussbro över E4 norr om Glädjens trafikplats - Trafikförvaltningen Kontoret har bett SLL Trafikförvaltningen att yttra sig över förslaget. Trafikförvaltningen är positiva till denna satsning. Trafikförvaltningen tror att stråket skulle vara till stor nytta, dels för busslinjer som exempelvis 524 som har en omväg via Glädjens trafikplats men även för andra busslinjer som via busstråket skulle kunna få en alternativ körväg och snabbare restid. Trafikförvaltningen önskar att kommunen fortsätter utreda nyttan av stråket genom att ta ett helhetsgrepp på kollektivtrafikstrukturen inom kommunen i samband med den framtida bebyggelseutvecklingen. 4 (17)

5 Trafikförvaltningen anser nyttan med busslänken ökar om en ny Väg 268/ Vallentunavägen rustas upp i befintlig sträckning i stället för tidigare studerade sträckningar nära Almungevägen. - för gående och cyklister För mer detaljerad beskrivning av alternativa färdvägar se nedan under Ny gångoch cykelbro över E4 norr om Glädjens trafikplats. Avståndet för gående och cyklister mellan Vallentunavägen och Väsby centrum minskar med ca 870 meter och avståndet mellan Vallentunavägen och Upplands Väsby station minskar med ca meter jämfört med befintlig bro söder om trafikplats Glädjen. - för kringliggande fastigheter och verksamheter Öster om E4 behöver fastigheten Skälby 2:11 lösas in. Väster om E4 påverkas angöring till fotbollsplaner och en parkeringsyta. Förslaget kräver detaljplaneändring. - för natur och miljö Förslaget med en busslänk kräver åtgärder i Stockholmsåsen. Miljökonsekvenserna av åtgärden är inte utredd. Åsen är känslig både som naturmiljö och som resurs för dricksvatten. Här ställs miljöpåverkan mot de klimatvinster som kan fås med god kollektivtrafik. - kostnad för bussbro med gång- och cykeltrafik Kostnaden för bussbron med gång- och cykeltrafik skattas till ca 110 miljoner kronor, då antas ett brostöd anläggas i mitten av E4. Kostnaden inkluderar grundläggning. Enligt översiktliga geologiska kartor finns grus och sand under mark där den nya bron skissats. Kostnaden för tillkommande bussvägar på båda sidor om bron samt trafiksignalarbeten skattas till ca 8 miljoner kronor. Därtill kommer kostnader utbyggnad av anslutande gång- och cykelvägar. Kostnaden för att anlägga en bussbro med gång- och cykeltrafik, exkl. kostnad för inlösen av fastighet en Skälby 2:11, skattas till ca 120 miljoner kronor. Tabell: Skattad kostnad för anläggning av bussbro med gång- och cykeltrafik över E4 Del mängd á Kostnad Bro för buss och gc inkl. 14 x 160 m kr/kvm grundläggning Bussgata i öster 7 x 100 m kr/kvm Trafiksignalanläggning, inkl bussprioritering Bussgata i väster i kraftig lutning 7 x 300 m kr/kvm Gång- och cykelkompletteringar i 6 x 100 m kr/kvm öster Gång- och cykelkompletteringar i 6 x 40 m kr/kvm väster Fastighetsinlösen ej bedömd 0 Summa Gång- och cykelbana norr om centrum 4 x kr/kvm (17)

6 Slutsats -Ny bussbro med gång- och cykeltrafik över E4 norr om Glädjens trafikplats Att bygga en busslänk över E4 är tekniskt möjlig. För att få god standard med 6 % lutning krävs dock att Stockholmsåsen grävs ned med 8-10 meter. Konsekvenserna av detta har inte utretts. Här ställs miljöpåverkan mot de klimatvinster som kan fås med god kollektivtrafik. SLL Trafikförvaltningen är positiva till en ny bussbro över E4 men saknar underlag att mer detaljerat beskriva nyttan. Trafikförvaltningen önskar att kommunen fortsätter utreda detta genom att ta ett helhetsgrepp på kollektivtrafikstrukturen inom kommunen i samband med den framtida bebyggelseutvecklingen. 6 (17)

7 Ny gång- och cykelbro över E4 norr om Glädjens trafikplats Ett alternativ är att bygga en ny bro över E4 norr om Glädjens trafikplats enbart för gående och cyklister. För gående och cyklister mellan Carlslund och Väsbys centrala delar finns idag en smal och otrygg gångtunnel under E4 mellan Carlslund och Vilunda. Tunneln används sparsamt. Gående och cyklister väljer troligen att i stället ta sig norrut och passera E4 längs med Väsbyvägen. Vid alternativ färdväg söderut måste de passera Vallentunavägen (planskildhet finns) och Sandavägen för att använda befintlig gång- och cykelbro söder om Trafikplats Glädjen. För gående och cyklister mellan Odenslunda och Väsbys centrala delar finns idag inga gena vägar. Antingen måste de passera Vallentunavägen och ta sig norrut till befintlig, otrygg tunnel eller passera Sandavägen och använda befintlig gång- och cykelbro söder om Trafikplats Glädjen. Befintlig gång- och cykelbro är det fördelaktigaste alternativet. Brons läge och gång- och cykelvägens sträckning En ny gång- och cykelbro föreslås placeras på ungefär samma plats som en eventuell bussbro. Bron föreslås landa på en liten höjd öster om E4 på nuvarande fastighet Skälby 2:11. Gång- och cykelväg bedöms kunna dras på antingen södra eller norra sidan om fastigheten. En tydlig överfart behöver byggas över Truckvägen, den signalregleras tillsammans med befintlig korsning Stockholmsvägen- Vallentunavägen. Gång- och cykelvägen ansluts mot befintlig gång- och cykelväg längs Stockholmsvägen. Avståndet mellan ny bro och Stockholmsvägen är ca 100 meter. På västra sidan föreslås gång- och cykelvägen ansluta till befintlig gång- och cykelväg över Stockholmsåsen. För att med god tillgänglighet mellan bron och gångvägen högsta punkt ungefär på nivå +26,5 krävs serpentinväg. Mellan Husarvägen och åsens högsta punkt finns en gångväg i ca 8 % brant lutning söder om Vilundas fotbollsplaner. En alternativ längre väg finns norr om fotbollsplanerna, den erbjuder tillräcklig standard för tillgänglighet för alla gående och cyklister. Norr om Väsby centrum föreslås att gång- och cykelstråket leds på Herrgårdsvägen och Hugo sabels torg i stället för att följa Kyrkvägen till Centralvägen. Brobredd Bredd för cykelbanan föreslås till 4,5 meter och för gångbanan 2,0 meter. Därtill behövs yta för kantbalkar och räcken. Total brobredd med räcken bedöms till ca 7 meter. 7 (17)

8 Figur: Nuvarande gång- och cykelstråk kring E4 norr om Tpl Glädjen Figur: Ny gång- och cykelbro över E4 norr om Tpl Glädjen 8 (17)

9 Konsekvenser - för gående och cyklister Avståndet för gående och cyklister mellan Vallentunavägen och Väsby centrum minskar med ca 870 meter, från ca meter via befintlig bro söder om trafikplats Glädjen till ca 980 meter via den nya bron. Avståndet mellan Vallentunavägen och Upplands Väsby station minskar med ca meter från ca meter via befintlig bro söder om trafikplats Glädjen till ca meter via ny bro. Ca boende kommer att få minskade gång och cykelavstånd.- för kringliggande fastigheter och verksamheter Öster om E4 krävs inlösen av delar av fastigheten Skälby 2:11. Förslaget kan eventuellt genomföras utan detaljplaneändring. - kostnad för gång- och cykelbro Kostnaden för gång- och cykelbron skattas till ca 40 miljoner kronor, då antas ett brostöd anläggas i mitten av E4. Kostnaden inkluderar grundläggning. Enligt översiktliga geologiska kartor finns grus och sand under mark där den nya bron skissats. Kostnaden för tillkommande gång- och cykelvägar på båda sidor om bron samt komplettering av befintlig signalanläggning skattas till ca 2 miljoner kronor. För att få god nytta av den nya bron föreslås kompletteringar av gång- och cykelvägar förbi Väsby centrum för en kostnad av ca 1,5 miljoner. Kostnaden för att anlägga en bro med gång- och cykeltrafik, exkl. kostnad för inlösen för del av fastigheten Skälby 2:11, skattas till ca 45 miljoner kronor. Tabell: Skattad kostnad för anläggning av gång- och cykelbro över E4 Del Kostnad Bro för gc 7 x 160 kvm kr/kvm Gång- och cykelkompletteringar i 6 x 100 kvm kr/kvm öster Trafiksignalkompletteringar Gång- och cykelkompletteringar i 6 x 50 kvm kr/kvm väster Fastighetsinlösen ej bedömd 0 Summa Gång- och cykelbanor norr om centrum 3 x 350 kvm kr/kvm Slutsats - Ny gång- och cykelbro över E4 norr om Glädjens trafikplats En ny gång- och cykelbro minskar väsentligt avståndet för gående och cyklister mellan Upplands Väsby station/ Väsby centrum och Carlslund/ Odenslunda och minskar kraftigt E4 barriäreffekt. Bron bör byggas för att förbättra tillgängligheten för boende i Carlslund/ Odenslunda. 9 (17)

10 Nytt busstråk mellan Skälby - Carlslund Sandavägen Idag (2016) går en direktlinje buss 565 mellan Brunnby/Vik och Stockholms city. Linjen går väster om E4 längs Husarvägen och Stockholmsvägen. En idé har lagts fram att istället låta busslinjen gå mellan Skälby, Carlslund och genom Odenslunda till Sandavägen och sedan vidare på Breddenvägen till Breddens trafikplats. På så sätt kan linjen betjäna fler trafikanter från områden som ligger långt från pendeltågsstationen. Figur: Nuvarande bussträckning för buss (17)

11 Figur: Förslag till ny sträckning för busslinje 565 Ändhållplats Busslinjens nya ändhållplats skulle kunna ligga vid Skälby norra eller vid korsningen Almungevägen- Skälby-vägen. Befintliga busshållplatser på Almungevägen och Skälbyvägen kan användas. 11 (17)

12 Busslänk genom Carlslund För att kunna dra en busslinje mellan Skälby och Vallentunavägen behövs en busslänk genom Carlslund. Fysiskt finns möjlighet att dra en bussgata i grönområdet mellan Tunavägen och Dansbanevägen. Bussgatan skulle bli ca 270 meter lång och få en maximal lutning på ca 4 %. Gatan måste förses med någon form av hinder för övrig fordonstrafik. Nya busshållplatser behövs för båda riktningarna både på södra delen av Tunavägen och södra delen av Dansbanevägen. Figur: Ny busslänk mellan Tunavägen och Dansbanevägen Gult markerar nybyggnad av bussgata 12 (17)

13 Korsning av Vallentunavägen Vid korsning av Vallentunavägen kan busslinjen antingen gå längs Hästhagsvägens västra del eller östra del. Längs med den västra delen finns fler boende. Högersväng ut på Vallentunavägen ger troligen också kortare fördröjningar för bussarna. Korsningsutformningarna kan behöva ses över. Busshållplatser behöver byggas på Hästhagsvägen i närheten av korsningen Vallentunavägen- Hästhagsvägen. Figur: Passage av Vallentunavägen och ny busslänk mellan Hästhagsvägen och Sundsborgsvägen Gult markerar kort nybyggnad av bussgata 13 (17)

14 Busslänk genom Odenslunda Det finns möjlighet att öppna för en kort busslänk mellan Hästhagsvägen och Sundsborgsvägen, gatudelen är idag en gång- och cykelväg. Länken är kort ca 40 meter. Länken måste förses med någon form av hinder för övrig fordonstrafik. Nya hållplatser för båda riktningarna behöver byggas på Sundsborgsvägen i närheten av korsningen med Fruängsvägen. Dessutom behövs hållplatser kring korsningen Sandavägen- Sundsborgsvägen. Sandavägen- Breddenvägen och vidare söderut Den nya busslinjen föreslås ledas längs Sandavägen och söderut längs Breddenvägen för att kunna gå upp på E4 vid Tpl Bredden. Därefter kan den gå samma sträckning som nuvarande linje 565. Tabell: Sammanställning av busshållplatser på nuvarande och föreslagen linje Hållplatser Nuvarande busslinje 565 Bibehållna Brunnby Vik Skepptunagränd Tunavägen Skälbyvägen Ändrade Hammarby apotek 1) Hammarbyvägen Sigma Smedsgärdshallen Vilundaparken Ardennergatan 1) Hovslagargatan Sadelgatan Ryttargatan Smedbyvägen Bibehållna Kanalvägen Järva krog Frösunda Haga södra Norrtull Sveaplan Handelshögskolan Sergels torg Föreslagen busslinje Skälbyvägen Tunavägen Skepptunagränd Brunnby Vik Sigtunagränd Dansbanevägen Carlslund Fruängsvägen Sundsborgsvägen Sanda ängar Nordanvägen, Bollstanäs Breddenskolan Kanalvägen Järva krog Frösunda Haga södra Norrtull Sveaplan Handelshögskolan Sergels torg Konsekvenser - för buss Den föreslagna bussträckningen är nästan lika lång inom Upplands väsby kommun som nuvarande sträckning, ca 6,2 km. Den nya sträckan går dock längre sträcka genom småhusområden och genom områden som ligger långt från Upplands Väsby station. 14 (17)

15 Figur: Boende kring befintlig busslinje 565 Figur: Boende kring ny busslinje väster om E4 15 (17)

16 - Trafikförvaltningen Kontoret har bett SLL Trafikförvaltningen att yttra sig över förslaget. Trafikförvaltningen anser att ett nytt nord-sydligt busstråk i östra tätortshalvan är intressant. Den nya linjen betjänar dock till stor del andra områden än befintlig linje. Ett nytt nord-sydligt stråk kan användas både för direktbusstrafik och för tätortstrafik. Trafikförvaltningen önskar att kommunen fortsätter utreda detta genom att ta ett helhetsgrepp på kollektivtrafikstrukturen inom kommunen i samband med den framtida bebyggelseutvecklingen. - för resenärer väster om E4 Nuvarande busslinje 565 betjänar ca boende inom 400 meter från hållplats. Ca av dessa ligger väster om E4 och har gångavstånd 1-2 km till Upplands Väsby station och betjänas även av andra busslinjer som leder till Upplands Väsby station eller Rotebro station. Dessa kommer inte att använda ny föreslagen busslinje. - för resenärer med målpunkter öster om E4 Föreslagen busslinje betjänar boende inom 400 meter från hållplats. Flertalet av dessa är potentiella nya resenärer och som bor 2-5 km från Upplands Väsby station. - för kringliggande fastigheter och verksamheter Bussträckningen mellan Tunavägen och Dansbanevägen går genom ett naturområde. Längs Dansbanevägen passeras villor, som idag har en återvändsgata. Både sträckan mellan Tunavägen och Dansbanevägen samt mellan Hästhagsvägen och Sundsborgsvägen kräver planändringar. - kostnad för busslänk genom Carlslund och Odenslunda Kostnaderna för utbyggnad av två felande busslänkar och kompletteringar med busshållplatser längs den nya busslinjen skattas till ca 5 miljoner kronor. Del Kostnad Hållplats Brunnby Vik 2 nya hpl kr/hpl Sigtunagränd 2 nya hpl kr/hpl Bussgata 7 x 270 m kr/kvm Busshinder 2 st kr/st Dansbanevägen 2 nya hpl kr/hpl Carlslund 1 ny hpl kr/hpl Bussgata 7 x 40 m kr/kvm Busshinder 1 st kr/hpl Fruängsvägen 2 nya hpl kr/hpl Sundsborgsvägen 2 nya hpl kr/hpl Summa (17)

17 Slutsats - Nytt busstråk mellan Skälby - Carlslund Sandavägen En omdragning av busslinje 565 skulle försämra för resande med mål väster om E4, vilka har nära till pendeltågsstation, och försämra för resande med mål öster om E4, vilka har långt till pendeltågsstation. Det nya busstråket är intressant för både direktlinjer från Upplands Väsby och tätortslinjer inom Upplands Väsby och bör utredas tillsammans med planerna att utveckla kommunen. 17 (17)

ALTERNATIVA PLACERINGAR AV BUSSTATION I BROBY

ALTERNATIVA PLACERINGAR AV BUSSTATION I BROBY PM ALTERNATIVA PLACERINGAR AV BUSSTATION I BROBY SLUTRAPPORT 2017-10-05 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING... 3 2 BEFINTLIG BUSSTATION... 3 2.1 TÄNKBARA BUSSKÖRVÄGAR... 4 2.2 KOMMENTARER... 4 3 NY BUSSTATION

Läs mer

PM FÖRPROJEKTERING GÅNG- OCH CYKELVÄG

PM FÖRPROJEKTERING GÅNG- OCH CYKELVÄG FÖRPROJEKTERING GÅNG-OCH CYKELVÄG, STRÄCKAN VERKEBÄCK - VÄSTERVIK Innehållsförteckning 1 Inledning 3 1.1 Bakgrund 3 1.2 Syfte 3 2 Förutsättningar 4 2.1 Gång- och cykelvägens standard 4 2.2 Grundläggningsförhållanden

Läs mer

Avsiktsförklaring trafiksäkerhetsåtgärder på del av Huddingevägen

Avsiktsförklaring trafiksäkerhetsåtgärder på del av Huddingevägen GATU- OCH TRAFIKAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DATUM DIARIENR SIDA 3 mars 2015 KS-2015/375.351 1 (2) HANDLÄGGARE Annika Löfmark 08-535 365 52 annika.lofmark@huddinge.se Kommunstyrelsen Avsiktsförklaring

Läs mer

BUSSGATOR I BROBY SLUTVERSION

BUSSGATOR I BROBY SLUTVERSION PM BUSSGATOR I BROBY SLUTVERSION 2016-04-08 UPPDRAG 266072, Bussgator Broby Titel: BUSSGATOR I BROBY Status: Slutversion Datum: 2016-04-08 MEDVERKANDE Beställare: Kontaktperson: Östra Göinge kommun Kenneth

Läs mer

Trafikutredning Ny vägdragning inom Skrea 2:39, Falkenberg

Trafikutredning Ny vägdragning inom Skrea 2:39, Falkenberg Beställare: FALKENBERGS KOMMUN Box 293 311 23 Falkenberg Beställarens representant: Sabina Uzelac Konsult: Uppdragsledare: Handläggare: Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Johanna Gervide Terese Salomonsson

Läs mer

Kvarteret Vatthagen Trafik-PM

Kvarteret Vatthagen Trafik-PM Kvarteret Vatthagen Trafik-PM Bildkälla: Kontur Arkitekter Utredare Therese Nyman Pär Båge STOCKHOLM 2014-11-14 Förutsättningar Vatthagen 1:103 ligger cirka 150 meter öster om Glädjens trafikplats vid

Läs mer

Gång- och cykelbana längs med tunnelbanebron över Norra länken. Avrapportering

Gång- och cykelbana längs med tunnelbanebron över Norra länken. Avrapportering Tjänsteutlåtande Dnr T2016-02298 Dnr E2016-025988 Sida 1 (7) 2016-06-30 Handläggare Trafikkontoret Cecilia Sjödin Trafikplanering Telefon: 08-508 262 40 Till Trafiknämnden 2016-09-22 Exploateringsnämnden

Läs mer

SJÖSTADSHÖJDEN. Gata

SJÖSTADSHÖJDEN. Gata SJÖSTADSHÖJDEN Gata 2017-11-15 SJÖSTADSHÖJDEN Gata KUND Exploateringskontoret KONSULT WSP Samhällsbyggnad 121 88 Stockholm-Globen Besök: Arenavägen 7 Tel: +46 10 7225000 WSP Sverige AB Org nr: 556057-4880

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2007:18 1 (5) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2005:33 av Bo Johansson och Rolf Bromme (fp) om inrättande av en busslinje mellan Danderyds sjukhus och Löwenströmska sjukhuset (Närakuten

Läs mer

PM Trafik. Södra Årby. Tyréns - Arvid Gentele 1(13) Uppdragsnr: Rapportnr: Rev (): l tl t t\ut d i \T é T fik PM k t LGS d

PM Trafik. Södra Årby. Tyréns - Arvid Gentele 1(13) Uppdragsnr: Rapportnr: Rev (): l tl t t\ut d i \T é T fik PM k t LGS d 1(13) PM Trafik Södra Årby 20111031 Tyréns - Arvid Gentele 2(13) Inledning En ny stadsdel, Södra Årby, planeras i anslutning till Läggesta station. Området omfattar bostäder, verksamheter och samhällsservice.

Läs mer

TRÄKVISTA - ÖVERSYN AV TRAFIKFRÅGOR INFÖR SAMRÅD

TRÄKVISTA - ÖVERSYN AV TRAFIKFRÅGOR INFÖR SAMRÅD PM TRÄKVISTA - ÖVERSYN AV TRAFIKFRÅGOR INFÖR SAMRÅD SAMRÅDSHANDLING 2017-03-22 Tyréns AB 118 86 Stockholm Besök: Peter Myndes Backe 16 Tel:010 452 20 00 www.tyrens.se Säte: Stockholm Org.nr: 556194-7986

Läs mer

Cykelbanor på Torsgatan mellan Odengatan och Karlbergsvägen. Inriktningsbeslut. Olle Zetterberg Göran Gahm

Cykelbanor på Torsgatan mellan Odengatan och Karlbergsvägen. Inriktningsbeslut. Olle Zetterberg Göran Gahm GATU- OCH FASTIGHETSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE GFN 2001-10-02 Handläggare: Örjan Widaeus Region Innerstad Park- och gatubyrån Tel: 508 261 98 orjan.widaeus@gfk.stockholm.se 2001-09-04 Till Gatu- och fastighetsnämnden

Läs mer

V Boulevarden S Kaserngatan (alt 10)

V Boulevarden S Kaserngatan (alt 10) 29 5. 5.1 V Boulevarden S Kaserngatan (alt 10) Bussgatans utformning Framkomlighet Separat bussgata utmed hela sträckningen tillsammans med signalprioritering i korsningar med övrig trafik möjliggör en

Läs mer

Gång- och cykelstråk längs Kramforsån

Gång- och cykelstråk längs Kramforsån Gång- och cykelstråk längs Kramforsån Förslag till förbättringar November 2007 För granskning 2007-11-20 Vägverket Konsult Box 1008 901 20 UMEÅ Medverkande: Kjell Edholm Lennart Lundström Göran Väst Leif

Läs mer

Ny cirkulationsplats i korsningen Rinkebysvängen/Rinkebystråket. Genomförandebeslut.

Ny cirkulationsplats i korsningen Rinkebysvängen/Rinkebystråket. Genomförandebeslut. Elenore Bjelke Trafikplanering 08-508 260 35 elenore.bjelke@stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden 2012-03-15 Ny cirkulationsplats i korsningen Rinkebysvängen/Rinkebystråket. Genomförandebeslut.

Läs mer

Trafikutredning tillhörande detaljplan för Karossen 5 m.fl

Trafikutredning tillhörande detaljplan för Karossen 5 m.fl 1(111) Trafikutredning tillhörande detaljplan för Karossen 5 m.fl Aktuell trafikutredning redovisar trafikmiljön vid Karossen 5, dess påverkan av föreslagen detaljplan samt förslag på åtgärder. 2(11) Bakgrund...

Läs mer

R AP P O RT. Sporthotellet Kista EXPLOATERINGSKONTORE T STHLM STADS & TRAFIK UTFORMNING TRAFIK UPPDRAGSNUMMER

R AP P O RT. Sporthotellet Kista EXPLOATERINGSKONTORE T STHLM STADS & TRAFIK UTFORMNING TRAFIK UPPDRAGSNUMMER R AP P O RT EXPLOATERINGSKONTORE T Sporthotellet Kista UPPDRAGSNUMMER 70016 95000 TRAFIK 5-0 0-1 5 1 0 2 x c o ḍ 1 0 o p re 2017-01 - 31 STHLM STADS & TRAFIK UTFORMNING SIV LIVING Sweco Society AB JAKOB

Läs mer

Trafikutredning Hallerna, Stenungsund Utredning rörande övergripande trafikförsörjning på Hallerna

Trafikutredning Hallerna, Stenungsund Utredning rörande övergripande trafikförsörjning på Hallerna Trafikutredning Hallerna, Stenungsund Utredning rörande övergripande trafikförsörjning på Hallerna Beställare: Stenungsunds kommun 444 82 STENUNGSUND Beställarens representant: Kristina Hellström Konsult:

Läs mer

Ny väg 268 mellan Upplands Väsby och Vallentuna

Ny väg 268 mellan Upplands Väsby och Vallentuna Ny väg 268 mellan Upplands Väsby och Vallentuna Vägplan Samrådshandling oktober 2013 1 Ny väg 268 mellan Upplands Väsby och Vallentuna Väg 268 är en viktig tvärförbindelse mellan Upplands Väsby och Vallentuna/Åkersberga.

Läs mer

Överdäckning, kostnader för alternativa utföranden

Överdäckning, kostnader för alternativa utföranden Alingsås kommun Överdäckning, kostnader för alternativa utföranden Göteborg 2016-03-21 Överdäckning, kostnader för alternativa utföranden Datum 2016-03-21 Uppdragsnummer 1320000906-012 Utgåva/Status Förhandskopia

Läs mer

Stöd till planarbete och projektering - Brevikshalvön. 1 Bakgrund. Uppdragsnr: (9)

Stöd till planarbete och projektering - Brevikshalvön. 1 Bakgrund. Uppdragsnr: (9) Uppdragsnr: 10235378 1 (9) PM Stöd till planarbete och projektering - Brevikshalvön 1 Bakgrund Kommunen vill bygga en cykelbana utmed Nytorpsvägens södra sida. I dag är gång och cykeltrafiken hänvisad

Läs mer

GÅNG- OCH CYKELSTRÅK I HAMMARSHUSOMRÅDET. Kristianstads kommun Stadsbyggnadskontoret

GÅNG- OCH CYKELSTRÅK I HAMMARSHUSOMRÅDET. Kristianstads kommun Stadsbyggnadskontoret GÅNG- OCH CYKELSTRÅK I HAMMARSHUSOMRÅDET PM Kristianstads kommun Stadsbyggnadskontoret 2013-06-14 Uppdrag: 241428, Trafikutredning Hammarshusområdet Titel på PM: Status: GÅNG- OCH CYKELSTRÅK I HAMMARSHUSOMRÅDET

Läs mer

Lundagatan. PM Trafik Uppdragsnummer: Författare: Pär Båge Datum: 9 november Historik Rev Datum Beskrivning Sign

Lundagatan. PM Trafik Uppdragsnummer: Författare: Pär Båge Datum: 9 november Historik Rev Datum Beskrivning Sign Iterio AB Östgötagatan 12 116 25 Stockholm 08 410 363 00 info@iterio.se www.iterio.se Lundagatan PM Trafik Uppdragsnummer: 4753 Författare: Pär Båge Datum: 9 november 2017 Historik Rev Datum Beskrivning

Läs mer

TRAFIKUTREDNING NYTT VERKSAMHETSOMRÅDE I ROSERSBERG

TRAFIKUTREDNING NYTT VERKSAMHETSOMRÅDE I ROSERSBERG TRAFIKUTREDNING NYTT VERKSAMHETSOMRÅDE I ROSERSBERG 2012-10- INNEHÅLL Bakgrund och Syfte 3 Förutsättningar 3 Effekter av planerat verksamhetsområde 3 Framkomlighet 3 Alternativ 1 - anslutning till Skansvägen

Läs mer

Bilaga 1. Trivector Traffic. Vad gör bussen långsam? Vivalla Centrum Stångjärnsgatan

Bilaga 1. Trivector Traffic. Vad gör bussen långsam? Vivalla Centrum Stångjärnsgatan 1 Bilaga 1 Vad gör bussen långsam? I följande avsnitt ges en mer noggrann beskrivning av de fem stråken där medelhastigheten i hög- och/eller lågtrafiken och där körtidskvoten mellan bil är låg i hög-

Läs mer

Trafikförändring. Linje 541, 543, 546, 550, 560, 567

Trafikförändring. Linje 541, 543, 546, 550, 560, 567 Trafikförändring Linje 541, 543, 546, 550, 560, 567 Bakgrund SL har med entreprenören Nobia inlett ett samarbete i syfte att förbättra kollektivtrafiken inom trafikområde Kallhäll södra, d.v.s. primärt

Läs mer

Utredning av möjliga förändringar och konsekvenser av busstrafiken kring Upplands Väsby station. Sweco Infrastructure AB

Utredning av möjliga förändringar och konsekvenser av busstrafiken kring Upplands Väsby station. Sweco Infrastructure AB UPPLANDS VÄSBY KOMMUN UPPDRAGSNUMMER 2128021000 Utredning av möjliga förändringar och konsekvenser av busstrafiken kring Upplands Väsby station SLUT STOCKHOLM 2010-08-31 Sweco Infrastructure AB Sthlm Kollektivtrafik

Läs mer

Tvärförbindelse Näsby Park - Kista Linjesträckning och utformningsförslag

Tvärförbindelse Näsby Park - Kista Linjesträckning och utformningsförslag Norconsult AB Tvärförbindelse 2016-12-09 2 (21) Tvärförbindelse Beställare: Täby kommun Samhällsutvecklingskontoret Stockholm Beställarens representant: Anna-Ida Lundberg Konsult: Uppdragsledare/ trafikplanering

Läs mer

Gång- och cykelbana längs Ältabergsvägen. Genomförandebeslut

Gång- och cykelbana längs Ältabergsvägen. Genomförandebeslut Dnr Sida 1 (5) 2014-08-28 Handläggare Johanna Salén 08-508 260 32 Till Trafiknämnden 2014-09-25 Gång- och cykelbana längs Ältabergsvägen. Genomförandebeslut Förslag till beslut 1. Trafiknämnden godkänner

Läs mer

PM Trafik vid DP Odensgården, Upplands Väsby

PM Trafik vid DP Odensgården, Upplands Väsby Datum Upplands Väsby kommun Axel Nelstrand Grontmij AB Väg och trafik Johan Ericsson PM Trafik vid DP Odensgården, Upplands Väsby Uppdrag och förutsättningar Denna PM diskuterar läge för in- och utfart

Läs mer

Ny förbindelse Kvarnholmen- Nacka Centrum

Ny förbindelse Kvarnholmen- Nacka Centrum Nacka kommun Ny förbindelse Kvarnholmen- Nacka Centrum Stockholm 2010-02-03 Ny förbindelse Kvarnholmen Nacka Centrum Datum 2010-02-03 Uppdragsnummer 612008307 Utgåva/Status Version 2 Carl Chytraeus Eva-Lena

Läs mer

Gång- och cykelvägsplan. 2015-2030 Ekerö kommuns gång- och cykelvägsplan Remissversion 2014-05-07. BILAGA 1 Prioriteringar och kostnader

Gång- och cykelvägsplan. 2015-2030 Ekerö kommuns gång- och cykelvägsplan Remissversion 2014-05-07. BILAGA 1 Prioriteringar och kostnader 2015-2030 Ekerö kommuns gång- och cykelvägsplan Remissversion 2014-05-07 BILAGA 1 Prioriteringar och kostnader Bilaga 1 Kostnader I denna bilaga anges de ungefärliga uppskattade kostnaderna för utbyggander

Läs mer

Kustjärnväg förbi Oskarshamn PM 2011-10-31

Kustjärnväg förbi Oskarshamn PM 2011-10-31 Kustjärnväg förbi Oskarshamn PM 2011-10-31 Bjerkemo Konsult 1 Kustjärnväg förbi Oskarshamn Framsidesbild från Rydebäcks station PM 2011-10-31 Bakgrund Regionförbundet i Kalmar har tagit initiativ till

Läs mer

Investeringsanmälan - Gator och vägar utanför exploateringsområden 2015

Investeringsanmälan - Gator och vägar utanför exploateringsområden 2015 Tjänsteutlåtande Finanschef 2014-12-22 Magnus Åberg 08-590 972 42 Dnr: magnus.aberg@upplandsvasby.se KS/2015:10 10053 Kommunstyrelsen Investeringsanmälan - Gator och vägar utanför exploateringsområden

Läs mer

PM TRAFIKUTREDNING TOMTEBOVÄGEN

PM TRAFIKUTREDNING TOMTEBOVÄGEN UPPDRAG Coop Tomtebo UPPDRAGSNUMMER 2433490000 UPPDRAGSLEDARE Krister Johansson, HIFAB UPPRÄTTAD AV Katarina Lindberg DATUM 10-05 Bakgrund och syfte Coop AB planerar att etablera en ny butik på en i dagsläget

Läs mer

Cykelfält längs Värmdövägen

Cykelfält längs Värmdövägen PM Oskar Malmberg 2013-11-08 Louise Bergström Krister Isaksson Cykelfält längs Värmdövägen Bakgrund Nacka kommun har uppdragit åt Sweco att utreda konsekvenserna för ett anläggande av cykelfält längs Värmdövägen

Läs mer

PM - Trafik. Bilaga till Hemavan Björkfors Detaljplan Uppdragsnummer: Uppdragsansvarig: Mikael Yngvesson.

PM - Trafik. Bilaga till Hemavan Björkfors Detaljplan Uppdragsnummer: Uppdragsansvarig: Mikael Yngvesson. 1(9) PM - Trafik Bilaga till Hemavan Björkfors Detaljplan 2012 2013-01-25 Uppdragsnummer: 226443 Uppdragsansvarig: Mikael Yngvesson Handläggare Kvalitetsgranskning Rune Karlberg 010-452 24 91 Mikael Yngvesson

Läs mer

Rv 23/119 Stoby, kollektivtrafik Trafikutredning

Rv 23/119 Stoby, kollektivtrafik Trafikutredning Beställare: Trafikverket Kristianstad Box 543 291 25 KRISTIANSTAD Beställarens representant: Konsult: Uppdragsledare Handläggare Norconsult AB Hjälmaregatan 3 211 18 Malmö Mats Hörnfeldt Stefan Krii/ Marcelo

Läs mer

PM Trafik Detaljplan. Uppdragsnr: (7) Uppsala WSP Sverige AB. Gunilla Sortti

PM Trafik Detaljplan. Uppdragsnr: (7) Uppsala WSP Sverige AB. Gunilla Sortti Uppdragsnr: 10219448 1 (7) PM PM Trafik Detaljplan Uppsala 2016-02-12 WSP Sverige AB Gunilla Sortti WSP Sverige AB Box 1516 751 45 Uppsala Besök: Kungsgatan 66 Tel: +46 10 7225000 WSP Sverige AB Org nr:

Läs mer

Trafikutredning, Hälle Lider, Ljungskile I samband med planering av nya seniorbostäder.

Trafikutredning, Hälle Lider, Ljungskile I samband med planering av nya seniorbostäder. Trafikutredning, Hälle Lider, Ljungskile Beställare: Konsult: Uppdragsledare Handläggare Hälle Lider AB Husåsvägen 2 459 30 Ljungskile Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Maria Young Uppdragsnr: 102

Läs mer

Yttrande över samråd - inför trafikförändringar i SL:s busstrafik from januari 2016

Yttrande över samråd - inför trafikförändringar i SL:s busstrafik from januari 2016 Tjänsteutlåtande Trafikplanerare 20150923 Harry Bertilsson 0859097653 Dnr: harry.bertilsson@upplandsvasby.se KS/2015:387 31281 Kommunstyrelsen Yttrande över samråd inför trafikförändringar i SL:s busstrafik

Läs mer

RAPPORT. Mjällby centrum, Sölvesborgs kommun Trafikutredning Upprättad av: Milos Jovanovic

RAPPORT. Mjällby centrum, Sölvesborgs kommun Trafikutredning Upprättad av: Milos Jovanovic RAPPORT Mjällby centrum, Sölvesborgs kommun Trafikutredning 2016-06-08 Upprättad av: Milos Jovanovic 1 Innehåll BAKGRUND... 3 FÖRUTSÄTTNINGAR... 3 Trafik och trafikanter... 3 Trafiksäkerhet... 5 FÖRESLAGNA

Läs mer

PM - Trafik. Bilaga till detaljplan Björkfors 1:449 m.fl Nya bostäder vi Skjutbanevägen Uppdragsnummer:

PM - Trafik. Bilaga till detaljplan Björkfors 1:449 m.fl Nya bostäder vi Skjutbanevägen Uppdragsnummer: 1(5) PM - Trafik Bilaga till detaljplan Björkfors 1:449 m.fl Nya bostäder vi Skjutbanevägen 2015-09-15 Uppdragsnummer: 256723 Uppdragsansvarig: Rune Karlberg Handläggare Kvalitetsgranskning Rune Karlberg

Läs mer

Förbifart Stockholm, tilläggsavtal för ny gångoch cykelbana på del av Akallalänken. Genomförandebeslut

Förbifart Stockholm, tilläggsavtal för ny gångoch cykelbana på del av Akallalänken. Genomförandebeslut Dnr Sida 1 (8) 2015-09-16 Handläggare Pierre Savard 08-508 262 41 Till Trafiknämnden 2015-10-15 Förbifart Stockholm, tilläggsavtal för ny gångoch cykelbana på del av Akallalänken. Genomförandebeslut Förslag

Läs mer

Utredning Detaljplan Infart Kristianstad Trafikstruktur och parkering

Utredning Detaljplan Infart Kristianstad Trafikstruktur och parkering 1(8) Utredning Detaljplan Infart Kristianstad Trafikstruktur och parkering Uppdragsnummer: 226043 Uppdragsansvarig: Johan Bergström Handläggare Kvalitetsgranskning Anna Stjärnkvist/Anna-Karin Ekström 010-452

Läs mer

PM om trafik för projekt Gångaren 1 0

PM om trafik för projekt Gångaren 1 0 [ [ Dubbelk licka här, välj bild] PM om trafik för projekt Gångaren 1 0 stockholm.se PM om Trafik för projekt Gångaren 10 är beställd av stadsbyggnadskontoret, Stockholms stad Kontaktperson: Sanna Eveby/Niklas

Läs mer

Infrastruktur. Befintligt vägnät SKALA 1:50 000

Infrastruktur. Befintligt vägnät SKALA 1:50 000 Befintligt vägnät SKALA 1:50 000 0m 1000m 2000m 3000m 43 Infrastruktur Vägnätet Att ha tillgång till bil är nästan en förutsättning för att kunna leva i Säve stationssamhälle idag eftersom bussen inte

Läs mer

592 Visa I Websida Läge

592 Visa I Websida Läge 592 buss tidsschema & linje karta 592 Visa I Websida Läge buss linjen 592 har 4 rutter. Under vanliga veckodagar är driftstimmarna: (1) Apoteksskogen: 01:50 (2) Arlanda Halmsjön: 01:20-02:10 (3) Märsta

Läs mer

Vägutredning beslutshandling E20 delen Tollered - Alingsås Objektnr 5196 Oktober 2001 E20, delen Tollered - Alingsås Beslutshandling 1 Innehållsförteckning Sida 1. Sammanfattning av vägutredningen 2 1.1

Läs mer

Planförslag. Karta med förslag på nytt utbyggnadsområde. (Källa: Grundkarta, kartnr 40A-K, 40B-K). GEOGRAFI

Planförslag. Karta med förslag på nytt utbyggnadsområde. (Källa: Grundkarta, kartnr 40A-K, 40B-K). GEOGRAFI Planförslag GEOGRAFI I det här förslaget föreslås en utbyggnad i bostadsområde 1. Här kommer även att redogöras för förslag på åtgärder för andra delar av byn. Genom att bygga i de geografiskt centrala

Läs mer

Förstudie för investeringsåtgärder

Förstudie för investeringsåtgärder SAMHÄLLSBYGGNAD GÄVLE Slutversion 170605 Förstudie för investeringsåtgärder Gång- och cykelbana längs Norra Åbyggebyvägen Innehållsförteckning Inledning 2 Nuläge 2 Problem och behov 3 Mål och syfte 3 Åtgärder

Läs mer

NÄRLUNDA VÄGFÖRENING INFORMATIONSMÖTE Onsdagen den 3 juni 2015 kl. 19.15 Sånga Säby Hotell & Konferens

NÄRLUNDA VÄGFÖRENING INFORMATIONSMÖTE Onsdagen den 3 juni 2015 kl. 19.15 Sånga Säby Hotell & Konferens NÄRLUNDA VÄGFÖRENING INFORMATIONSMÖTE Onsdagen den 3 juni 2015 kl. 19.15 Sånga Säby Hotell & Konferens Detta är ett informationsmaterial inför den omförrättning som Närlunda vägförening står inför. Ett

Läs mer

28(65) 28(65) Fördjupad översiktsplan, Tanumshede

28(65) 28(65) Fördjupad översiktsplan, Tanumshede 28(65) 28(65) Fördjupad översiktsplan, Tanumshede Fördjupad översiktsplan, Tanumshede 29(65) TRAFIK Järnväg Cirka 2 km väster om Tanumshede ligger järnvägsstationen med tåg mot Strömstad samt Uddevalla/Göteborg.

Läs mer

Översiktlig trafikutredning Brämhult. 1. Bakgrund och syfte. 2. Utredningsområde

Översiktlig trafikutredning Brämhult. 1. Bakgrund och syfte. 2. Utredningsområde 8-04-06 Översiktlig trafikutredning Brämhult 1. Bakgrund och syfte Borås stad har tagit fram ett förslag till detaljplan som möjliggör utbyggnad av 100 bostäder samt utvidgning av befintlig förskoleverksamhet

Läs mer

Planens syfte. Trafiksäkerhet. Planerade åtgärder. Bymiljöväg. Cykelpassage

Planens syfte. Trafiksäkerhet. Planerade åtgärder. Bymiljöväg. Cykelpassage Gång- och cykelplan för Ockelbo kommun... 2 Förklaringar.... 2 Planens syfte Gång- och cykelplanen ska användas som underlag för kommande översikts- och detaljplaneläggning samt infrastrukturplanering.

Läs mer

Trafikverkets synpunkter. Trafikverkets synpunkter. Boende i Vibble

Trafikverkets synpunkter. Trafikverkets synpunkter. Boende i Vibble Sammanställning av inkomna synpunkter över förslag till vägplan för Väg 140/627 ny cirkulationsplats samt förlängning av gång- och cykelväg mot Nygårds Visby. TRV 2010/50466 Detta är en webbanpassad version

Läs mer

PM Trafik. Torbjörns torg, Uppsala Uppsala kommun, plan- och byggnadsnämnden. Dnr PBN ,

PM Trafik. Torbjörns torg, Uppsala Uppsala kommun, plan- och byggnadsnämnden. Dnr PBN , PM Trafik Torbjörns torg, Uppsala 2017-08-25 Uppsala kommun, plan- och byggnadsnämnden. Dnr PBN 2017-002462, 2017-08-25 Uppdrag: PM Trafik Torbjörns torg, Uppsala Uppdragsnummer: 1546 Status: Samrådshandling

Läs mer

Information om handlingsplan för förbättrad framkomlighet i stombussnätet : Åtgärder linje 172 och 173

Information om handlingsplan för förbättrad framkomlighet i stombussnätet : Åtgärder linje 172 och 173 1(7) Handläggare Jens Plambeck 08-686 16 51 jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2019-03-19, punkt 16 Information om handlingsplan för förbättrad framkomlighet i stombussnätet 2017-2021: Åtgärder linje 172

Läs mer

KARLSTADSSTRÅKET SNABBUSSLINJE

KARLSTADSSTRÅKET SNABBUSSLINJE Webbversion KARLSTADSSTRÅKET SNABBUSSLINJE Karlstads kommun oktober 2018 Nyhetsbrev nummer 20 HAGA Full fart med stenläggning Just nu är det många stenläggare som arbetar med att sätta all sten som ska

Läs mer

Trafik-PM Västra sjöstaden

Trafik-PM Västra sjöstaden 2013-06-14 Trafik- Västra sjöstaden Ystads kommun arbetar med att ta fram en detaljplan för Västra Sjöstaden. Som den del i detta behöver trafiken studeras med avseende på såväl trafiksäkerhet som framkomlighet

Läs mer

Trafikförslag för gångbana längs Ulfsparregatan

Trafikförslag för gångbana längs Ulfsparregatan Trafikförslag för Medverkande: Beställare: Trafikkontoret Göteborgs Stad Box 2403 403 16 GÖTEBORG Vxl 031-368 00 00 Kontaktperson: Anna-Sofia Sjööqvist Konsult: ÅF Infrastructure AB Grafiska vägen 2A Box

Läs mer

Kävlinge kommun Trafikplats Hofterup Idéstudie 2007

Kävlinge kommun Trafikplats Hofterup Idéstudie 2007 Kävlinge kommun Trafikplats Hofterup Idéstudie 2007 2007-12 Jan Rafstedt AB INNEHÅLL 1. BAKGRUND 1 2. UPPDRAGET 1 3. FÖRUTSÄTTNINGAR 1 4. TRAFIK 2 Trafikgenerering 3 5. STUDERADE LÖSNINGAR 4 Tpl Hofterup

Läs mer

UTREDNING BUSSTRAFIK TILL SKÄLSÄTRA

UTREDNING BUSSTRAFIK TILL SKÄLSÄTRA UTREDNING BUSSTRAFIK TILL SKÄLSÄTRA Juni 2008 Medverkande Uppdrag Bakgrund Denna rapport har utarbetats av WSP genom: Henrik Johansson Ann Bengter Bo Löfgren Helena Jeppsson WSP har av Tyresö Kommun erhållit

Läs mer

Planskild korsning Frescati Remiss från Stockholms läns landsting

Planskild korsning Frescati Remiss från Stockholms läns landsting PM 2017: RVII (Dnr 110-845/2017) Planskild korsning Frescati Remiss från Stockholms läns landsting Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Som svar på remissen Planskild korsning

Läs mer

Trafikutredning Åkervägen. Avseende på uppförande av skola

Trafikutredning Åkervägen. Avseende på uppförande av skola Trafikutredning Åkervägen Avseende på uppförande av skola Trafikutredning Åkervägen 2(22) Titel: Trafikutredning Åkervägen Utgivningsdatum: 17 maj 2016 Medverkande: Mörbylånga kommun Bengt Johansson, Rebecka

Läs mer

PM - Förslag på tänkbara åtgärder för oskyddade trafikanter vid E4 Trafikplats Hudiksvall Syd, E4 Enånger - Hudiksvall

PM - Förslag på tänkbara åtgärder för oskyddade trafikanter vid E4 Trafikplats Hudiksvall Syd, E4 Enånger - Hudiksvall Uppdragsnr: 10111982 1 (3) PM - Förslag på tänkbara åtgärder för oskyddade trafikanter vid E4 Trafikplats Hudiksvall Syd, E4 Enånger - Hudiksvall Bakgrund Nysträckning av E4 delen Enånger - Hudiksvall

Läs mer

Kompletterande trafik-pm, Alternativ 1

Kompletterande trafik-pm, Alternativ 1 \\ramse\pub\sto2\svg\2016\1320020020\3_teknik\t\dokument\beskrivningar\trafikutredning\alt 1-3\alt 1\trafik-pm alternativ 1 20180313.docx Kompletterande trafik-, Alternativ 1 Uppdrag Handläggare Granskare

Läs mer

KV GÄDDAN I PERSTORP TRAFIKUTREDNING

KV GÄDDAN I PERSTORP TRAFIKUTREDNING RAPPORT KV GÄDDAN I PERSTORP TRAFIKUTREDNING 2015-05-08 Uppdrag 262340, Kv Gäddan Titel på rapport: Kv Gäddan i Perstorp Trafiktutredning Status: Slutrapport Datum: 2015-05-08 Medverkande Beställare: Kontaktperson:

Läs mer

Trafikutredning, Kallfors 1:4

Trafikutredning, Kallfors 1:4 Södertälje Kommun Trafikutredning, Kallfors 1:4 Uppdragsnr: 105 20 44 Version: 1.0 2018-04-11 Uppdragsgivare: Uppdragsgivarens kontaktperson: Södertälje Kommun Konsult: Norconsult, Uppdragsledare: Teknikansvarig:

Läs mer

ÅRSTABERG 1 TRAFIKUTREDNING

ÅRSTABERG 1 TRAFIKUTREDNING PM ÅRSTABERG 1 TRAFIKUTREDNING SAMRÅDSHANDLING 201 7-05 - 30 UPPDRAG 274821, Årstaberg trafikutredning Titel på rapport: Årstaberg 1 trafikutredning Status: Datum : 201 7-05 - 30 MEDVERKANDE Beställare

Läs mer

RAPPORT 2008:25 VERSION 1.0. Kristianstadslänken. ett högklassigt kollektivtrafikstråk genom centrum

RAPPORT 2008:25 VERSION 1.0. Kristianstadslänken. ett högklassigt kollektivtrafikstråk genom centrum RAPPORT 2008:25 VERSION 1.0 Kristianstadslänken ett högklassigt kollektivtrafikstråk genom centrum Dokumentinformation Titel: Kristianstadslänken ett högklassigt kollektivtrafikstråk genom centrum Serie

Läs mer

Säfsen 2:78, utredningar

Säfsen 2:78, utredningar SÄFSEN FASTIGHETER Trafikutredning Uppsala 2014-11-14 Trafikutredning Datum 2014-11-14 Uppdragsnummer 1320010024 Utgåva/Status Michael Eriksson Cecilia Friis Carl Chytraeus Uppdragsledare Handläggare Granskare

Läs mer

Befintlig förbindelse och passage i plan väster om stationshuset ersätts med planskild passage.

Befintlig förbindelse och passage i plan väster om stationshuset ersätts med planskild passage. Etapp 1c Flyttat stationshus och passage (G1c) Utrymmet mellan stationshuset och spår 1 är för smalt för att uppfylla dagens krav på plattform och används därför bara som gångpassage. Om huset flyttas

Läs mer

Svar på Trafikförvaltningens trafikförändringsremiss, T20

Svar på Trafikförvaltningens trafikförändringsremiss, T20 1(5) Svar på Trafikförvaltningens trafikförändringsremiss, T20 Ärendet Landstingets trafikförvaltning har påbörjat arbetet med trafikförändringar inför december 2019. Detta arbete innefattar både utökningar

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsens teknik- och fastighetsutskott

Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsens teknik- och fastighetsutskott Kommunstyrelsens teknik- och fastighetsutskott 2016-04-08 1 Plats och tid Beslutande Blacken, plan 3, Drabantvägen 9a Fredagen den 8 april, klockan 08:30-10:25 Ajournering kl. 09:50-10:00 Ledamöter: Ali

Läs mer

Genomförandeavtal med SLL - Planskild korsning Enebybergs station

Genomförandeavtal med SLL - Planskild korsning Enebybergs station DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1 (5) Klicka här för att ange text. Genomförandeavtal med SLL - Planskild korsning Enebybergs station Ärende Trafikförvaltningen på Stockholms läns landsting, SLL, har

Läs mer

TRAFIKUTREDNING NORGES HUS, HASSELUDDEN

TRAFIKUTREDNING NORGES HUS, HASSELUDDEN TRAFIK-PM TRAFIKUTREDNING NORGES HUS, HASSELUDDEN RAPPORT 2016-01-18 Uppdrag 267022, Trafikutredning Norges hus Titel på rapport: Trafikutredning Norges hus, Hasseludden Status: Rapport Datum: 2016-01-18

Läs mer

PM Gång- och cykelstråk Näset - Norra Kungsvägen

PM Gång- och cykelstråk Näset - Norra Kungsvägen PM Gång- och cykelstråk Näset - Norra Kungsvägen 2015-04-10 Medverkande Beställare: Lidingö stad Kontaktperson: Fredrik Meurman Konsult: Tyréns AB Uppdragsansvarig: Per Francke Handläggare: Mikael Pihlsgård

Läs mer

FÖRSTUDIERAPPORT Bålbroskogen i Rimbo tillfartsväg för motorfordon Gatu- och parkavdelningen

FÖRSTUDIERAPPORT Bålbroskogen i Rimbo tillfartsväg för motorfordon Gatu- och parkavdelningen Handläggare: Peter Sartorius Dnr: FÖRSTUDIERAPPORT Bålbroskogen i Rimbo tillfartsväg för motorfordon Gatu- och parkavdelningen 1. Bakgrund Gatu- och parkavdelningen har av Mark och exploateringsenheten

Läs mer

PM Förprojektering Planiavägen & Järlaleden

PM Förprojektering Planiavägen & Järlaleden PM Förprojektering Planiavägen & Järlaleden Förklaring av utformningsförslag och ställningstagande 2016-12-09 Projektchef: Petra Carlenarsson, Nacka kommun Planarkitekt: Jenny Nagenius, Nacka kommun Trafikenheten:

Läs mer

McDONALD S ETABLERING NYKÖPINGSVÄGEN - GENETALEDEN

McDONALD S ETABLERING NYKÖPINGSVÄGEN - GENETALEDEN McDONALD S ETABLERING NYKÖPINGSVÄGEN - GENETALEDEN TRAFIK-PM 2014-12-10 1 Bakgrund, syfte och omfattning McDonald s planerar för att etablera en ny hamburgerrestaurang i nordvästra hörnet vid korsningen

Läs mer

PM Inventering av gående och cyklister vid Ullevigatan/Fabriksgatan Detaljplan för kontor vid Ullevigatan

PM Inventering av gående och cyklister vid Ullevigatan/Fabriksgatan Detaljplan för kontor vid Ullevigatan cyklister vid Ullevigatan/Fabriksgatan Detaljplan för kontor vid Ullevigatan Innehållsförteckning 1 Bakgrund och syfte... 3 2 Inventering... 4 2.1 Storlek och tidpunkt på flöden... 5 2.1.1 Eftermiddag

Läs mer

Trafikutredning för Särö 1:477

Trafikutredning för Särö 1:477 Förvaltningen för Teknik 2017-12-18 Utges av December 2017 Innehåll 1 Bakgrund och syfte 7 2 Nulägesbeskrivning 8 2.1 Biltrafik... 8 2.2 Gång- och cykeltrafik... 9 2.3 Kollektivtrafik... 10 2.4 Parkering...

Läs mer

Väg 560, Årsta havsbad, gång- och cykelväg

Väg 560, Årsta havsbad, gång- och cykelväg SAMRÅDSREDOGÖRELSE Väg 560, Årsta havsbad, gång- och cykelväg Haninge kommun, Stockholms län Vägplan, 2015-09-30 Uppdragsnummer: 137860 Diarienummer: TRV 2015/50829 TMALL 0096 Mall Samrådsredogörelsev

Läs mer

PM Trafik. Uppsala kommun, plan- och byggnadsnämnden. Dnr PBN , Uppsala WSP Sverige AB.

PM Trafik. Uppsala kommun, plan- och byggnadsnämnden. Dnr PBN , Uppsala WSP Sverige AB. PM Trafik Uppsala 2017-08-15 WSP Sverige AB WSP Samhällsbyggnad 753 20 Uppsala Besök: Dragarbrunnsgatan 41 T: +46 10 7225000 WSP Sverige AB Org. nr: 556057-4880 Styrelsens säte: Stockholm wsp.com 1 (11)

Läs mer

Trafikutredning för Gällinge Skår 2:1. Förvaltningen för Teknik

Trafikutredning för Gällinge Skår 2:1. Förvaltningen för Teknik Förvaltningen för Teknik December 2016 Utges av i december 2016 Innehåll 1 Bakgrund och syfte 5 2 Nulägesbeskrivning 6 2.1 Biltrafik... 6 2.2 Gång- och cykeltrafik... 8 2.3 Parkering... 10 3 Planförslag

Läs mer

PM TRAFIKUTREDNING SKUTHAMNEN

PM TRAFIKUTREDNING SKUTHAMNEN PM TRAFIKUTREDNING SKUTHAMNEN 2014-06-10 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Nulägesbeskrivning... 3 2.1 Biltrafik... 4 2.2 Gång- och cykeltrafik... 5 2.3 Kollektivtrafik... 5 3 Planerad exploatering...

Läs mer

VÄGFÖRSLAG 3 PLAN PROFIL. Väg 226 Tumba - Flemingsberg, via Riksten. Flemingsbergsleden. Tpl Hälsovägen Tpl Högskolan

VÄGFÖRSLAG 3 PLAN PROFIL. Väg 226 Tumba - Flemingsberg, via Riksten. Flemingsbergsleden. Tpl Hälsovägen Tpl Högskolan rgs- gsbe en oväg Häls in Flemn lede Södertörnsleden VÄGFÖRSLAG 3 Flemingsberg stn Tpl Hälsovägen Tpl Högskolan Flemingsbergsleden PLAN +40 +40 +30 +30 +20 +20 +10 +10 5/500 6/000 6/500 7/000 7/500 PROFIL

Läs mer

RAPPORT LINGENÄSSKOLAN KOMPLETTERANDE TRAFIKUTREDNING SLUTVERSION 2014-12-05

RAPPORT LINGENÄSSKOLAN KOMPLETTERANDE TRAFIKUTREDNING SLUTVERSION 2014-12-05 RAPPORT LINGENÄSSKOLAN KOMPLETTERANDE TRAFIKUTREDNING SLUTVERSION 2014-12-05 Uppdrag: 259590, Trafikutredning Lingenässkolan Titel på rapport: Lingenässkolan kompletterande trafikutredning Status: Datum:

Läs mer

TRAFIKUTREDNING ÖSTRA KÅLLTORP

TRAFIKUTREDNING ÖSTRA KÅLLTORP TRAFIKKONTORET GÖTEBORGS STAD TRAFIKUTREDNING ÖSTRA KÅLLTORP PM ADRESS COWI AB Skärgårdsgatan 1 Box 12076 402 41 Göteborg TEL 010 850 10 00 FAX 010 850 10 10 WWW cowi.se Virginsgatan, vy från väster PROJEKTNR.

Läs mer

Trafik PM för Program för detaljplan Norra delen av Hagastaden

Trafik PM för Program för detaljplan Norra delen av Hagastaden Solna stad Trafik PM för Program för detaljplan Norra delen av Hagastaden Stockholm 2015-08-28 Trafik PM för Norra delen av Hagastaden Datum 2015-08-28 Uppdragsnummer 1320008221 Utgåva/Status Slutversion

Läs mer

Program för detaljplan för NYA NORDKROKSVÄGEN i Vargön, Vänersborgs kommun. Upprättat i augusti Nya vägsträckningen

Program för detaljplan för NYA NORDKROKSVÄGEN i Vargön, Vänersborgs kommun. Upprättat i augusti Nya vägsträckningen Nya vägsträckningen Nya vägsträckningen I den slutliga utformningen av Nordkroksvägen flyttas plankorsningen närmare stationshuset Program för detaljplan för NYA NORDKROKSVÄGEN i Vargön, Vänersborgs kommun

Läs mer

Måvy hotell och trafikantservice

Måvy hotell och trafikantservice Trafikstudie PEAB BOSTAD AB Måvy hotell och trafikantservice Uppsala Trafikstudie Datum 2013-01-22 Uppdragsnummer 61381147814000 Utgåva/Status Slutleverans Anders Attelind Mario Rivera Michael Eriksson

Läs mer

Sweco Society AB RegNo: Styrelsens säte: Stockholm. En del av Sweco-koncernen

Sweco Society AB RegNo: Styrelsens säte: Stockholm. En del av Sweco-koncernen -14 Detaljplan Segerdal 1 (14) S w e co Vasagatan 12 SE-722 15 Västerås, Sverige Telefon Fax www.sweco.se Sweco Society AB RegNo: 556949-1698 Styrelsens säte: Stockholm En del av Sweco-koncernen Patrik

Läs mer

Beskrivning av Kista korridor Inre Korridorernas namn och indelning

Beskrivning av Kista korridor Inre Korridorernas namn och indelning 5. A LT E R AT I V Beskrivning av Kista korridor Inre Korridorernas namn och indelning Delen Tomteboda Solna E18 Spårområde Hagalund Kallhäll Jakobsberg Frösunda Kista Barkarby Spånga E4 Solna Sundbyberg

Läs mer

Cykelåtgärder längs Hässelbystråket mellan Brommaplan och Åkeshov. Genomförandebeslut

Cykelåtgärder längs Hässelbystråket mellan Brommaplan och Åkeshov. Genomförandebeslut Sida 1 (9) 2018-01-01 Handläggare Per-Åke Tjärnberg 08-508 266 86 Till Trafiknämnden 2018-02-01 Cykelåtgärder längs Hässelbystråket mellan Brommaplan och Åkeshov. Genomförandebeslut Förslag till beslut

Läs mer

Investeringsanmälan - Gator och vägar utanför exploateringsområden

Investeringsanmälan - Gator och vägar utanför exploateringsområden Tjänsteutlåtande Avdelningschef teknik 2015-01-07 Carl Bachman 08-590 977 17 Dnr: Carl.Bachman@upplandsvasby.se KSTFU/2015:1 10053 Kommunstyrelsens teknik- och fastighetsutskott Investeringsanmälan - Gator

Läs mer

Särö Väg- & Villaägareföreningar

Särö Väg- & Villaägareföreningar Trafikverket trafikverket@trafikverket.se; karin.danielsson@trafikverket.se no2 gällande planerad GC-väg på Guntoftavägen Diarienummer TRV 2012/8805 Med anledning av det möte som hölls den 18/11 med Karin

Läs mer

Inledning. Bakgrund. Geografisk avgränsning. Figur: Utredningsområde för gestaltningsprogrammet

Inledning. Bakgrund. Geografisk avgränsning. Figur: Utredningsområde för gestaltningsprogrammet Inledning Bakgrund Leksands kommun önskar stärka Leksands Norets identitet och därmed stärka områdets roll som ett aktivt, levande centrum i tätorten, i kommunen och regionen. Detta gäller handel och verksamheter,

Läs mer

4.2 Utformning. Beteckningarna i tabel 1.1 återfinns också i figur 1.5 som är en schematisk beskrivning av väganläggningarna.

4.2 Utformning. Beteckningarna i tabel 1.1 återfinns också i figur 1.5 som är en schematisk beskrivning av väganläggningarna. Beteckningarna i tabel 1.1 återfinns också i figur 1.5 som är en schematisk beskrivning av väganläggningarna. De ingående delarna beskrivs mer i detalj under avsnitten 4.2 Utformning, 4.4 Typsektioner,

Läs mer