Sammanfattning av konsekvensbedömningar r/t skyddslagstiftningen.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Sammanfattning av konsekvensbedömningar r/t skyddslagstiftningen."

Transkript

1 Sammanfattning av konsekvensbedömningar r/t skyddslagstiftningen. Bilaga 1 Inledning Karolinska har av SLL fått ett uppdrag att utreda konsekvenser och möjliga lösningar på frågan om nya arbetstidsregler från En projektgrupp har bildats på uppdrag av HR direktören Eva Dannert. Projektgruppen har haft ett problem med den korta tid som funnits tillhands att informera och inhämta uppgifter från alla verksamheter. Karolinska Universitetssjukhuset har ett brett spektrum av verksamheter vilket innefattar generella verksamheter (ex. anestesiologi, radiologi) och de med regionsjukvård (ex neurokirurgi, ECMO). Inom en del högspecialiserade verksamheter bedrivs rikssjukvård och där förekommer även uppdrag från utlandet. Vi har nu sammanställt de svar som inkommit till och med augusti månad och är medvetna om att det finns ett bortfall i svarsfrekvensen, ca 10 konsekvensbedömningar saknas trots påminnelse. Resultat En mindre arbetsgrupp inom projektet har sammanställt och gjort en översiktlig tolkning av de svar som inkommit. Denna sammanställning bifogas liksom de inlämnade konsekvensbeskrivningarna per verksamhet. Redan i den förra sammanställningen konstaterades att en stor svårighet under arbetet är bristen på kunskap i verksamheten om det komplexa med arbetstidsfrågor rent arbetsrättsligt och juridisk. Resultatet får tolkas med försiktighet, men trots bortfallet förefaller de problem och möjligheter som beskrivs vara tämligen generellt applicerbara på sjukhusets alla verksamheter. Det finns emellertid ett mindre antal verksamheter som utgör en särskild grupp, där svårigheterna med anpassning enligt arbetsdirektivet är mer påtagliga. Nästan alla verksamhetschefer, schemaläggare och fackliga förtroendemän har under arbetet beskrivet hur en förändrad arbetstidslagstiftning påverkar nuvarande verksamhet, men det finns få förslag som beskriver nytänkande i arbetstidsfrågor. 1(5)

2 1. Utgångsläge Antal läkare varierar stort mellan de verksamheter som redovisat sin bemanning. - Andelen läkare med specialistkompetens är relativt stor i jämförelse med ickespecialister, vilket beror på den högspecialiserade inriktningen. Detta är ett resultat av de mål som satts av Karolinska Universitetssjukhusets ägare. - De flesta verksamheterna har högt specialiserade medarbetare som inte är utbytbara med varandra. - De flesta jourlinjer organiseras inte av flera kliniker tillsammans utan administreras av en klinik, men det finns verksamheter med flera kliniker inblandade och det rör mestadels akutmottagningarnas olika jourlinjer. Det finns beroenden mellan siterna för de kliniker som jourverksamhet i både Huddinge och Solna (ex Kvinnokliniken, Ortopedkliniken etc.). - Det finns kliniker med många timmar innestående jourkompensation. - Modellen med nattjoursveckor för primärjourer är ganska utbredd och används på 16 kliniker, men har inte införts på alla kliniker där det skulle vara möjligt. - Definitionen av vad som avses med rast respektive måltidsuppehåll är i många fall inkorrekt tolkad vilket gör att en beskrivning av situationen på respektive klinik inte är möjlig. I vissa verksamheter, exempelvis inom kirurgi med långa operationstider, är det inte möjligt att ha rast enligt arbetstidslagstiftningen. 2. Förändringar till följd av det nya arbetstidsdirektivet. Med följande frågor har verksamheterna fått redogöra för de förändringar som man anser krävs för att uppfylla de nya arbetstidsreglerna. 2.1 Jour Trots en del försök till information skriftligt, nya instruktioner och öppna möten finns fortfarande olika tolkningar av begrepp. Vi har därför varit tvungna att dra slutsatser utifrån svar på andra frågor. För verksamheter med renodlad nattjoursvecka (under en vecka enbart nattjoursarbete med utlagd ledighet dagtid) så innebär 11 timmars dygnsvila och 36 timmars veckovila inte att man behöver genomföra några större förändringar för att klara arbetstidsförläggningar under jourtid. Finns flera kliniker som kommer att behöva genomföra smärre förändringar för att uppnå samma resultat. Inom akutkliniken Solna med en omfattande jourverksamhet har man ett annorlunda system som i stort sett redan uppfyller de nya arbetstidsdirektiven. Knappt 50 % av klinikerna har uppgett svårigheter med att klara max 48 timmars genomsnittligt arbete per 4 månaders begränsningsperiod. 2.2 Beredskap För i stort sett alla verksamheter krävs förändringar för att klara 11 timmars dygnsvila respektive 36 timmars veckovila. När man skall genomföra konkreta schemaförändringar kommer detta att bli den största utmaningen, dvs. att kombinera den nya skyddslagstiftningen med verksamhetskraven (produktion, kompetens, kontinuitet, FoUU, patientsäkerhet mm). 2(5)

3 Reglerna om dygns- och veckovila leder till att ledighet måste läggas ut under hela veckan, vilket innebär frånvaro under vardagar. Beredskapslinjer bemannas av de mest kompetenta läkarna. Många anger svårigheter att uppfylla målen med en högspecialiserad vård där det är väsentligt med en hög kompetens och kontinuitet. Detta leder till att målet med patientansvarig läkare försvåras, dvs. en patient kommer under ett vårdtillfälle möta flera läkare som inte alltid har rätt kompetens. Ungefär 50 % av klinikerna har uppgett svårigheter med att klara max 48 timmars genomsnittligt arbete per vecka under 4 månader. 3. Brytpunkter Av de kliniker som har svarat på ett entydigt sätt förefaller en optimal veckobrytpunkt infalla fredag till måndag. För dygnsvila är överensstämmelsen stor om att kl alternativt 8.00 är att föredra. 4. Arbetsmiljö för läkare Positiva effekter som beskrivs är kortare arbetspass samt mer ledighet i anslutning till jour och beredskap. Även veckovilan tolkas av de flesta som positiv i förlängningen och kan på sikt innebära mindre risk för arbetsrelaterad ohälsa. Negativa effekter är att läkarnas arbetstid blir generellt sätt mer schemalagd och styrd vilket uppfattas som oflexibelt. Kompensationsledighet vill man kunna förlägga såsom idag under längre sammanfallande perioder då detta ger mer vila. Möjligheten till byte av arbetspass blir mindre och kan bli besvärligt för att inte säga nästan omöjligt i vissa situationer. Läkarna kommer att gå kortare jour- och beredskapspass under helger, men istället arbeta under betydlig fler av årets helger. Vid frånvaro med kort varsel innebär arbetstidsreglerna att arbetsledningen får utomordentligt svårt att både klara bemanningen av jourarbetet och arbetstidsreglerna. 5. Patientsäkerheten Många verksamheter beskriver att patientkontinuiteten kommer påverkas kraftigt i negativ riktning. Nästan alla bedömer att man med de nya arbetstidsreglerna får en försämrad eller oförändrad tillgänglig kompetensnivå i verksamheten genom att fler specialister kommer att vara frånvarande under kontorstid. Många verksamheter uppger att den nya arbetstidslagstiftningen innebär en förbättrad arbetssituation för läkare i så måtto att de är mer utvilade, vilket bedöms gagna patientsäkerheten. Andra anger att detta inte är ett problem idag då man får tillräcklig vila med dagens arbetstider. 3(5)

4 6. Kan förändringen i enlighet med EU: s arbetstidsdirektiv genomföras på något annat sätt för att undvika risker inom arbetsmiljö och patiensäkerhetsaspekter? De svar vi fått är mångfacetterade och olika genomarbetade varför någon systematisk sammanställning inte kan genomföras. Man inväntar också direktiv om avstegsavtal. 7. Vilka åtgärder behöver genomföras för att klara EU: s arbetstidsdirektiv och verksamhetens mål? De flesta verksamheter anser att det krävs fler läkare med specialist och/eller bakjourskompetens i den egna verksamheten för att klara produktionsmål, men även med framgångsrik rekrytering av läkare med rätt kompetens kommer patientkontinuiteten försämras. Ett fåtal föreslår samordning mellan olika beredskapslinjer. Förslag finns om ökat IT-stöd i schemaläggningen för att klara byten av arbetspass, överblick att regelverket följs och för att klara ett komplext läkarschema. 8. Slutsatser De inkomna svaren har följande slutsatser; - att med nya arbetstidsregler enligt EU s arbetstidsdirektiv måste ett antal anpassningsåtgärder genomföras. - att en konsekvens med nya arbetstidsregler leder enligt nästan alla verksamheters svar till ett rekryteringsbehov av framförallt specialistkompetenta läkare. - att nya schemakonstruktioner och arbetstider leder till mindre flexibilitet och sammanhållen ledighet inte minst under helger. - att reglerna om dygns- och veckovila leder till att ledighet måste läggas ut under hela veckan, vilket innebär ökad frånvaro av specialistkompetens under kontorstid. - att patientkontinuiteten kommer försämras. - att det i många verksamheter leder till sänkt sjukvårdsproduktion (om inte en rekrytering av läkare sker). - att vissa mycket högspecialiserade verksamheter anger att de inte kan klara sitt uppdrag då det på kort tid inte går att rekrytera eller utbilda specialister. - att mindre närvaro under kontorstid kan innebära svårigheter för läkares kompetensutveckling och forskning. 9. Kan arbetstidsförändringarna påverka FoUU-perspektivet Denna fråga har inte alla verksamheter svarat på då den har tillkommit under arbetets gång. Många befarar en försämrad undervisningssituation med sämre handledning och risk för minskad kompetensutveckling. Mer rigida arbetsscheman och färre sammanhållna arbetsveckor gör tiden för undervisning och forskning mer splittrad. Forsknings- och undervisningstid inlagt i schemaläggningen uppfattas av någon som konkurrensfördel vid rekrytering för ett universitetssjukhus som Karolinska. 4(5)

5 Arbetsgruppens kommentarer till verksamheternas konsekvensbedömningar Bilaga 1 Vi bedömer att det genomgående är en ansträngning att genomföra den nya arbetstidslagstiftningen med nuvarande resurser. Detta anses i många verksamheter leda till en lägre sjukvårdsproduktion, försämrad patientkontinuitet och utbildningskvalitet. Kravet på 11 timmars sammanhängande dygnsvila förefaller leda till de största organisatoriska svårigheterna. Oftast kan jourverksamheten på sjukhuset lösas med mindre anpassningar. Vi anser att huvudproblemet med den nya arbetstidslagsstiftningen finns för beredskapslinjer, dvs. bakjourer som bemannas av de mest erfarna läkarna. De svårigheter som kan uppkomma avseende vårdproduktion kan sannolikt lösas med fler läkare. Även de svårigheter som beskrivs med försämrad kompetens kan delvis lösas med utbildning för breddad kompetens. Dessa åtgärder anses kräva mer resurser. Emellertid anses inte den försämrade patientkontinuiteten kunna avhjälpas av fler läkare utan andra lösningar krävs. Arbetsmiljön för läkare blir bättre avseende vila och kortare arbetspass, men detta anses kunna motverkas delvis av andra negativa konsekvenser. En avgörande fråga för att kunna klara skyddslagstiftningen och verksamheternas övriga krav, anses vara att ett omfattande behov av specialister där rekrytering blir nödvändig. Samtidigt uppkommer sannolikt samma behov av nyrekrytering inom många landsting. En annan möjlighet blir rekrytering av icke-specialister och intensifierad intern utbildning. Sannolikt har frånvaron av ett tydligt regelverk (tolkning av EU-direktivet) bidragit till att man inte kommit tillräckligt långt för att komma igång ordentligt med implementeringen. För många verksamheter är det nu mycket angeläget med tydliga regler utifrån tolkningen av 13 ATL. Många efterlyser avstegsavtal för att under en tid bättre klara anpassningen till den nya arbetstidslagstiftningen. I synnerhet gäller detta på ett högspecialiserat universitetssjukhus med långt driven subspecialisering och med många verksamheter involverade i samverkande vårdprocesser. 5(5)

Konsekvensbeskrivningen ska vara personalchefen Barbro Hejdström-Nilsson tillhanda senast 16 oktober 2006.

Konsekvensbeskrivningen ska vara personalchefen Barbro Hejdström-Nilsson tillhanda senast 16 oktober 2006. 1(1) Inför ny ATL 1 januari 2007 Med anledning av förändringarna i arbetstidslagen har Hälso- och sjukvårdsförvaltningen tagit fram direktiv gällande arbetstidsförläggning. Utifrån dessa direktiv uppmanas

Läs mer

Nya Arbetstidslagen. Hälso- och sjukvårdsförvaltningen

Nya Arbetstidslagen. Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Nya Arbetstidslagen Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Bakgrund Riksdagen har beslutat om ändringar i arbetstidslagen, prop 2003/04:180 och SFS 2005:165, som innebär ett tydligare genomförande av EU:s arbetsdirektiv.

Läs mer

Förändringar i Arbetstidslagen. gäller från 1 januari 2007

Förändringar i Arbetstidslagen. gäller från 1 januari 2007 Förändringar i Arbetstidslagen gäller från 1 januari 2007 Bakgrund Riksdagen har beslutat om ändringar i arbetstidslagen, prop 2003/04:180 och SFS 2005:165, som innebär ett tydligare genomförande av EG:s

Läs mer

Information om implementering av arbetstidslagstiftningen inför 1 januari 2007 Karolinska Universitetssjukhuset

Information om implementering av arbetstidslagstiftningen inför 1 januari 2007 Karolinska Universitetssjukhuset Stockholm 060917 Stockholms Läkarförening, sektion Karolinska Universitetssjukhuset Framtagen av: Maria Kvist Mats Lidegran Danguole Rimeika Mikael Rolfs Information om implementering av arbetstidslagstiftningen

Läs mer

Arbetsgivarfrågor Nr 18 December 2006

Arbetsgivarfrågor Nr 18 December 2006 Arbetsgivarfrågor Nr 18 December 2006 Ändringar i arbetstidslagen fr o m den 1 januari 2007 Som vi tidigare meddelat (se Cirkulär nr 10/2005) skall vissa nya regler i arbetstidslagen tillämpas från och

Läs mer

Arbetstidslagen, hälsa och säkerhet

Arbetstidslagen, hälsa och säkerhet Arbetstidslagen, hälsa och säkerhet Hur ska man förhålla sig till bestämmelserna om dygnsvila och arbetstidens längd? Göran Kecklund, Fil Dr Syfte med arbetstidslagen Att ge ett skydd mot alltför stora

Läs mer

Utbildningskompendium för AT-läkare, Skaraborg

Utbildningskompendium för AT-läkare, Skaraborg Utbildningskompendium för AT-läkare, Skaraborg Innehåll: Utdrag från avtalet AB Specialbestämmelser Läkare (SKL) Sammanfattning av ATL (arbetstidslagen) Lokala rutiner om jourkomp Sammanfattning och instruktioner

Läs mer

Läkarnas övertidsarbete 2005

Läkarnas övertidsarbete 2005 Revisionsrapport Läkarnas övertidsarbete 2005 Norrbottens läns landsting Maj 2006 Jan-Erik Wuolo och Torbjörn Sundén Certifierade kommunala revisorer, Komrev 1 Innehållsförteckning 1 Inledning...1 1.1

Läs mer

Utbildningskompendium för AT-läkare, Skaraborg

Utbildningskompendium för AT-läkare, Skaraborg Utbildningskompendium för AT-läkare, Skaraborg Innehåll: Utdrag från avtalet AB 05 Specialbestämmelser Läkare (SKL) Sammanfattning av ATL (arbetstidslagen) Lokala rutiner om jourkomp Sammanfattning och

Läs mer

FÖRBUNDSINFO. Tillämpning av vissa bestämmelser i arbetstidslagen

FÖRBUNDSINFO. Tillämpning av vissa bestämmelser i arbetstidslagen Kopiera gärna FÖRBUNDSINFO FÖRBUNDSINFO Nr 1 januari 2007 Tillämpning av vissa bestämmelser i arbetstidslagen Riksdagen har beslutat om ändringar i arbetstidslagen, prop. 2003/04:180 och SFS 2005:165,

Läs mer

Lokalt kollektivavtal angående ersättning för läkares arbete under jour och beredskap och om hantering av ATL-tid över 200 timmar

Lokalt kollektivavtal angående ersättning för läkares arbete under jour och beredskap och om hantering av ATL-tid över 200 timmar 1(7) Lokalt kollektivavtal angående ersättning för läkares arbete under jour och beredskap och om hantering av ATL-tid över 200 timmar Förhandlingsbakgrund Syftet med detta avtal är att sammanföra tidigare

Läs mer

Schemaläggning av läkare på barn- och ungdomskliniken

Schemaläggning av läkare på barn- och ungdomskliniken 2018-10-19 23934 1 (8) Schemaläggning av läkare på barn- och ungdomskliniken Sammanfattning Ett regelverk för schemaläggning av läkarna på barn- och ungdomskliniken reglerat från aktuella lagar och avtal.

Läs mer

Individuell schemaplanering på

Individuell schemaplanering på 2019-03-22 32107 1 (7) Individuell schemaplanering på Sammanfattning Riktlinjen beskriver regelverket för individuell schemaläggning i Heroma Webb Självservice vid SÄS. Som bilaga finns en blankett där

Läs mer

Cirkulärnr: 2006:66 Diarienr: 2006/2304 P-cirknr: :21 Nyckelord: Arbetstidslagen Handläggare: Ann-Charlotte Ohlsson Jan Svensson Avdelning:

Cirkulärnr: 2006:66 Diarienr: 2006/2304 P-cirknr: :21 Nyckelord: Arbetstidslagen Handläggare: Ann-Charlotte Ohlsson Jan Svensson Avdelning: Cirkulärnr: 2006:66 Diarienr: 2006/2304 P-cirknr: 2006-2:21 Nyckelord: Arbetstidslagen Handläggare: Ann-Charlotte Ohlsson Jan Svensson Avdelning: Avdelningen för arbetsgivarpolitik Sektion/Enhet: Förhandlingssektionen

Läs mer

Kan verksamhetsanpassade arbetstider ge en hälsofrämjande arbetsmiljö? 17 februari 2014. Ulla Olofsson

Kan verksamhetsanpassade arbetstider ge en hälsofrämjande arbetsmiljö? 17 februari 2014. Ulla Olofsson 1 Kan verksamhetsanpassade arbetstider ge en hälsofrämjande arbetsmiljö? 17 februari 2014 Ulla Olofsson ulla.olofsson@vll.se Upplägg av passet 2 Regelverk Verksamhets- och kompetensanalys Bemanningsplanering

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 INLEDNING... 3 FÖR VEM GÄLLER ARBETSTIDSLAGEN?... 4 ARBETSTIDSBESTÄMMELSERNA I TEKNIKINSTALLATIONSAVTALET VVS & KYL...

INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 INLEDNING... 3 FÖR VEM GÄLLER ARBETSTIDSLAGEN?... 4 ARBETSTIDSBESTÄMMELSERNA I TEKNIKINSTALLATIONSAVTALET VVS & KYL... Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 INLEDNING... 3 FÖR VEM GÄLLER ARBETSTIDSLAGEN?... 4 ARBETSTIDSBESTÄMMELSERNA I TEKNIKINSTALLATIONSAVTALET VVS & KYL... 6 ORDINARIE ARBETSTID... 7 ÖVERTID...

Läs mer

Varför vill Region Skåne omförhandla sina arbetstidsavtal?

Varför vill Region Skåne omförhandla sina arbetstidsavtal? Nedanstående material har skickats ut från Region Skåne till Vårdförbundet, anställda, och chefer på SUS (Vårdförbundets anmärkning) Region Skånes frågor och svar om arbetstidsavtal. Varför vill Region

Läs mer

Samverkan och förändring 6. Ordinarie arbetstid 11 Jourtid 12 Övertid 13 Mertid 15 Registrering av övertid och mertid 16

Samverkan och förändring 6. Ordinarie arbetstid 11 Jourtid 12 Övertid 13 Mertid 15 Registrering av övertid och mertid 16 SVERIGES LÄKARFÖRBUND, 2001 OMSLAG, ILLUSTRATION: KENNETH KARLSSON, ELEFANTEN & FÅRET AB TEXT: FÖRHANDLINGSAVDELNINGEN TRYCK: ELANDERS GRAPHIC SYSTEMS, GÖTEBORG 2001 DIN ARBETSTID 3 INNEHÅLL Förord 5 Samverkan

Läs mer

Granskning av akutmottagningarna

Granskning av akutmottagningarna Revisionsrapport Granskning av akutmottagningarna Region Halland Rebecca Lindström Jean Odgaard December 2014 Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 1.1. Bakgrund... 1 1.2. Uppdrag och revisionsfråga...

Läs mer

Begäran om disposition av medel ur budgeten för privata vårdgivare

Begäran om disposition av medel ur budgeten för privata vårdgivare ÖNH-kliniken Till Länssjukvårdsnämnden Begäran om disposition av medel ur budgeten för privata vårdgivare Bakgrund: Landstingsstyrelsen beslutade 2010-06-01 att Öron-, näs- och halskliniken skulle få disponera

Läs mer

38 timmar om den egentliga arbetstiden i genomsnitt per vecka infaller minst en gång på tid

38 timmar om den egentliga arbetstiden i genomsnitt per vecka infaller minst en gång på tid Bilaga 5 6 a 6 ARBETSTID Mom 1 Arbetstidens längd och förläggning Parterna har avtalat bort arbetstidslagen i sin helhet. Lokalt avtal kan träffas om bestämmelser om arbetstidens längd och förläggning.

Läs mer

Gunnel Liliefelt-Gustafsson den / 2008. Solbritt Lonne-Rahm den / 2008

Gunnel Liliefelt-Gustafsson den / 2008. Solbritt Lonne-Rahm den / 2008 1(6) Justeras: Gunnel Liliefelt-Gustafsson den / 2008 Solbritt Lonne-Rahm den / 2008 Lokal förhandlingsordning för löneöversyn 2008 vid Karolinska Universitetssjukhuset Parter: Karolinska Universitetssjukhuset,

Läs mer

Närsjukvårdens utvecklings- och samverkansforum Luleå Boden

Närsjukvårdens utvecklings- och samverkansforum Luleå Boden Redovisande dokument Protokoll Sida 1 (6) Närsjukvårdens utvecklings- och samverkansforum Luleå Boden 180115 Tid och plats 2018-01-15, 9.00-10.00, Konferenscentrum rum 1, Sunderby sjukhus Deltagare Katarina

Läs mer

ARBETSTIDSLAGEN. Maria Nyman, Arbetsmiljöverket, Sverige

ARBETSTIDSLAGEN. Maria Nyman, Arbetsmiljöverket, Sverige ARBETSTIDSLAGEN Maria Nyman, Arbetsmiljöverket, Sverige Arbetstidslagen 2014-12-03 1 ARBETSTIDSLAGEN (SFS 1982:673) Nationella bestämmelser samt bestämmelser baserade på EU-direktivet 2003/88/EG Arbetsmiljöverket

Läs mer

Sammanställning Arbetstidslag, Kollektivavtal och arbetsledningsrätt 1

Sammanställning Arbetstidslag, Kollektivavtal och arbetsledningsrätt 1 Sammanställning Arbetstidslag, Kollektivavtal och arbetsledningsrätt 1 Begrepp Vecka Genomsnittlig arbetstid Genomsnittlig arbetstid för nattarbetande Börjar med måndag om inte annan beräkning tillämpas.

Läs mer

Effektiv schemaläggning i primärvården

Effektiv schemaläggning i primärvården Effektiv schemaläggning i primärvården Innehåll Förord Kap 1 Kap 2 Kap 3 Kap 4 Kap 5 Kap 6 Kap 7 Källor Därför är schemaläggning vital för verksamheten Så ser du till att ha rätt antal medarbetare på plats

Läs mer

EXTERN KVALITETSGRANSKNING av allmäntjänstgöring

EXTERN KVALITETSGRANSKNING av allmäntjänstgöring EXTERN KVLITETSGRNSKNING av allmäntjänstgöring Granskningssdatum: 180425-26 Kirurgkliniken SK Sjukhus Hässleholm Ort Kirurgi Verksamhetsområde Åsa oström och erne Eriksson Inspektörer STRUKTUR Verksamheten

Läs mer

Utredning avseende utökning av social jour Dnr SO 2014/0025

Utredning avseende utökning av social jour Dnr SO 2014/0025 Socialförvaltningen Mottagning och stöd Tjänsteskrivelse 1(13) Jenny Wiström Utredning avseende utökning av social jour Dnr SO 2014/0025 Sammanfattning Denna utredning om en eventuell utökning av kommunens

Läs mer

BESLUT. Dnr 1500098. Regelverk för schemaläggning och online-tidbok i Region Skåne

BESLUT. Dnr 1500098. Regelverk för schemaläggning och online-tidbok i Region Skåne Regiondirektören Lars-Åke Rudin +46 44 309 34 66 +46 768 87 07 67 lars-ake.rudin@skane.se BESLUT Datum 2015-04-28 (rev 2105-06-01) Dnr 1500098 1 (7) Regelverk för schemaläggning och online-tidbok i Region

Läs mer

Jour och beredskap försämrar livskvaliteten

Jour och beredskap försämrar livskvaliteten Januari 2016 Jour och beredskap försämrar livskvaliteten Dags att modernisera kollektivavtalen Jour och beredskap försämrar livskvaliteten -Dags att modernisera kollektivavtalen Flera av Visions medlemmar

Läs mer

Regelverk för schemaläggning och online-tidbok i Region Skåne

Regelverk för schemaläggning och online-tidbok i Region Skåne Koncernstab kommunikation Datum: 2014-06-16 Monika Kraft +46 44309 30 86 +46 768 87 08 92 monika.kraft@skane.se BESLUT Regelverk för schemaläggning och online-tidbok i Region Skåne Innehållsförteckning

Läs mer

LÄKARES ARBETSTID. Undersökning av läkares arbetstid 2016

LÄKARES ARBETSTID. Undersökning av läkares arbetstid 2016 LÄKARES ARBETSTID Undersökning av läkares arbetstid 2016 Sveriges läkarförbund har med konsultföretaget PwC låtit kartlägga om läkares arbetstider stödjer verksamhetens krav på en kostnadseffektiv och

Läs mer

Motion 2017:5 av Håkan Jörnehed (V) m.fl. om kortare arbetstid i vården 19 LS

Motion 2017:5 av Håkan Jörnehed (V) m.fl. om kortare arbetstid i vården 19 LS Motion 2017:5 av Håkan Jörnehed (V) m.fl. om kortare arbetstid i vården 19 LS 2017-0342 1 (3) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2017-11-01 LS 2017-0342 Landstingsstyrelsen Motion 2017:5 av Håkan Jörnehed

Läs mer

Ändringar i avtalet om allmänna villkor

Ändringar i avtalet om allmänna villkor Bilaga 2 Ändringar i avtalet om allmänna villkor 2 mom 2 andra stycket utgår. 5 Lön får ett nytt moment 1 med följande lydelse: Mom 1 Löneform Löneformen är månadslön för de arbetstagare som i anställningsavtalet

Läs mer

SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion

SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion Inspektionsdatum: 20-21 maj 2015 Lasarettet i Motala Motala Medicinkliniken Sjukhus Ort Klinik Ola Ohlsson och Bengt Sallerfors Inspektörer Gradering A Socialstyrelsens

Läs mer

Har du koll på din arbetstid och vet vad som gäller?

Har du koll på din arbetstid och vet vad som gäller? Har du koll på din arbetstid och vet vad som gäller? Visste du att utöver ordinarie arbetstid och jourtid får allmän övertid tas ut med max 200 timmar per år? Därutöver kan arbetsgivaren ta ut ytterligare

Läs mer

PERSONALHANDBOK FAGERSTA KOMMUN Personalkontoret

PERSONALHANDBOK FAGERSTA KOMMUN Personalkontoret 01-04-03 1(5) ARBETSTID Ordinarie arbetstid Den sammanlagda veckoarbetstiden får, enligt slagen, uppgå till högst 48 timmar i genomsnitt under en beräkningsperiod om högst fyra månader. Beräkningen avser

Läs mer

I fokus: Arbetstider

I fokus: Arbetstider I fokus: Arbetstider Avtal 2016 Installatörsföretagen 1 Facebook f Logo CMYK /.eps Facebook f Logo CMYK /.eps Innehåll Installationsavtalet Tuffare än lagstiftningen Installationsavtalet Tuffare än lagstiftningen

Läs mer

Anmälan om brott mot arbetstidslagen

Anmälan om brott mot arbetstidslagen Anmälan om brott mot arbetstidslagen Bilaga 2b 1 (5) Ort och datum Arbetsmiljöverket i... Vi anmäler härmed en händelse som inträffade den... (datum) på... (företag/arbetsplats, organisationsnummer). Skäl

Läs mer

ÄNDRINGAR I AVTALET OM ALLMÄNNA ANSTÄLLNINGSVILLKOR (Avtalsområde Telekom) (Sif, Sveriges Ingenjörer, Jusek, Civilekonomerna, Seko)

ÄNDRINGAR I AVTALET OM ALLMÄNNA ANSTÄLLNINGSVILLKOR (Avtalsområde Telekom) (Sif, Sveriges Ingenjörer, Jusek, Civilekonomerna, Seko) Bilaga 2 ÄNDRINGAR I AVTALET OM ALLMÄNNA ANSTÄLLNINGSVILLKOR (Avtalsområde Telekom) (Sif, Sveriges Ingenjörer, Jusek, Civilekonomerna, Seko) Generell ändring: CF är genomgående namnändrat till Sveriges

Läs mer

Vårdförbundets idé om en hälsosam vårdmiljö

Vårdförbundets idé om en hälsosam vårdmiljö Vårdförbundets idé om en hälsosam vårdmiljö Helheten Kan ni ställa er bakom den föreslagna politiken? Medlemstilltal Balans mellan arbetsmiljö och vårdmiljö Saknas någon politik? Vilken? Övriga medskick

Läs mer

Öppen skrivelse Arbetssituationen på Akutmottagningen i Huddinge och behovet av akuta åtgärder

Öppen skrivelse Arbetssituationen på Akutmottagningen i Huddinge och behovet av akuta åtgärder Till: Sjukvårdsminister Gabriel Wikström, gabriel.wikstrom@regeringskansliet.se Hälso- och sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink Sjukvårdslandstingsrådet Marie Ljungberg Schött Personallandstingsrådet

Läs mer

Akutmedicin - Akutsjukvård Akutkliniken i Lund Akutläkare på Akuten

Akutmedicin - Akutsjukvård Akutkliniken i Lund Akutläkare på Akuten Akutmedicin - Akutsjukvård Akutkliniken i Lund Akutläkare på Akuten Bosse Erwander Universitetssjukhuset i Lund Verksamhetschef Akutkliniken, Ordförande i SWESEM Läkare, specialist i internmedicin och

Läs mer

Skrivelse av Jens Sjöström (S) om konsekvensanalys av beslutet att schemalägga läkare

Skrivelse av Jens Sjöström (S) om konsekvensanalys av beslutet att schemalägga läkare Stockholms läns landsting 1 (3) Landstingsstyrelsens förvaltning SLL Personal och utbildning TJÄNSTEUTLÅTANDE Handläggare: Lena Halva rdson Rens fel t Landstingsstyrelsens personalutskott Skrivelse av

Läs mer

Förändrad organisation för folktandvården vid tandläkarhögskolan i Umeå fr o m 2011-10-01

Förändrad organisation för folktandvården vid tandläkarhögskolan i Umeå fr o m 2011-10-01 2011-06-30 FÖRSLAG 1 (2) Förändrad organisation för folktandvården vid tandläkarhögskolan i Umeå fr o m 2011-10-01 1. Bakgrund Västerbottens läns landstings verksamhet, folktandvården vid tandläkarhögskolan,

Läs mer

Avdelningen för arbetsgivarpolitik

Avdelningen för arbetsgivarpolitik Cirkulärnr: 2007:22 Diarienr: 2007/0690 Arbetsgivarpolitik: 2007-2:13 Nyckelord: Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Arbetstid, ATL Datum: 2007-03-16 Mottagare: Rubrik: Kommunstyrelsen Landstingsstyrelsen

Läs mer

Nya beredskapsregler för företag anslutna till IT-avtalet fr.o.m. 1 november 2017

Nya beredskapsregler för företag anslutna till IT-avtalet fr.o.m. 1 november 2017 Nya beredskapsregler för företag anslutna till IT-avtalet fr.o.m. 1 november 2017 Avtalstext: I samband med överenskommelsen om införande av flexpension som tecknades den 22 februari 2017 avtalades om

Läs mer

EXTERN KVALITETSGRANSKNING av allmäntjänstgöring

EXTERN KVALITETSGRANSKNING av allmäntjänstgöring EXTERN KVLITETSGRNSKNING av allmäntjänstgöring Granskningssdatum: 181107-08 Lasarettet Trelleborg Sjukhus Trelleborg-Malmö Ort Opererande specialiteter Verksamhetsområde Suzanne Wendahl och erne Eriksson

Läs mer

Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om utvärdering av sommarens vård och personalbehandling

Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om utvärdering av sommarens vård och personalbehandling HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2012-11-13 p 18 1 (4) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Torsten Ibring Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om utvärdering av sommarens vård och personalbehandling

Läs mer

Vinster och effektivisering med Allocate Optima i Sverige

Vinster och effektivisering med Allocate Optima i Sverige Vinster och effektivisering med Allocate Optima i Sverige Vinster och effektivisering med Allocate Optima i Sverige Andreas Nõu Maria Siewer Produktdirektör Allocate Optima Kundansvarig Allocate Optima

Läs mer

ATL. Arbetstidslag. I lydelse fr.o.m. 2005-07-01. samt. Arbetstidsförordning. I lydelse fr.o.m. 2001-01-01

ATL. Arbetstidslag. I lydelse fr.o.m. 2005-07-01. samt. Arbetstidsförordning. I lydelse fr.o.m. 2001-01-01 ATL Arbetstidslag I lydelse fr.o.m. 2005-07-01 samt Arbetstidsförordning I lydelse fr.o.m. 2001-01-01 SVERIGES KOMMUNER OCH LANDSTING ARBETSGIVARFÖRBUNDET PACTA fååéü ää= Arbetstidslag (1982:673)... 3

Läs mer

SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion

SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion SMMNFTTNE EÖMNING ST-SPUR-inspektion Inspektionsdatum: 20170503--05 kutkliniken Klinik Skånes Universitetssjukhus Malmö Ort Ingmarie Hässler och Lennart Svensson Inspektörer Gradering Socialstyrelsens

Läs mer

AT-SPUR KALIX SJUKHUS 2010-11-15

AT-SPUR KALIX SJUKHUS 2010-11-15 AT-SPUR KALIX SJUKHUS 2010-11-15 Kalix länsdelssjukhus är beläget i östra norrbotten och betjänar ca 37 000 personer. Sju ATläkare per år fullgör sin AT-tjänstgöring vid sjukhuset. Helhetsintrycket hos

Läs mer

Bilaga 3 till HÖK 10. Specialbestämmelser för läkare

Bilaga 3 till HÖK 10. Specialbestämmelser för läkare Bilaga 3 till HÖK 10 Specialbestämmelser för läkare 69 Innehåll Specialbestämmelser till AB 1. Anställningsform m.m. ( 4 mom.4, 35 mom. 2) 71 2. Allmänna åligganden ( 6) 71 3. Arbetstid, arbetstidsförläggning

Läs mer

Telekom - nya regler för beredskap från den 1 november 2017

Telekom - nya regler för beredskap från den 1 november 2017 Telekom - nya regler för beredskap från den 1 november 2017 10 Mom. 3 Beredskap Avtalstext: Med beredskap avses tid då medarbetaren inte har arbetsskyldighet men måste vara anträffbar för att kunna utföra

Läs mer

OBS! Arbetsmaterial!!!!! Riktlinje HR avseende ersättningar, arbetstid och arbetsmiljö vid större händelser. Syftet med riktlinjen är att stödja en

OBS! Arbetsmaterial!!!!! Riktlinje HR avseende ersättningar, arbetstid och arbetsmiljö vid större händelser. Syftet med riktlinjen är att stödja en Heltid RiB Större händelse utanför resp RT:s eget område (avser EJ normalhändels e i grannräddning s-tjänst som RT har avtal med) *så långt som möjligt arbeta efter ordinarie schema för personalen *HR

Läs mer

Organisatorisk och social arbetsmiljö. Upplever ni att sjukskrivningarna p g a psykisk ohälsa ökar hos er? Varför tror ni?

Organisatorisk och social arbetsmiljö. Upplever ni att sjukskrivningarna p g a psykisk ohälsa ökar hos er? Varför tror ni? AFS 2015:4 Organisatorisk och social arbetsmiljö www.feelgood.se Faktorer som bidrar till ohälsa Faktorer som främjar hälsa Höga krav och små möjligheter att påverka Bristande medmänskligt stöd i arbetsmiljön

Läs mer

Handlingsplan för heltid som norm

Handlingsplan för heltid som norm Handlingsplan för heltid som norm Vision Program Policy Regler Handlingsplan Riktlinjer Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Nämnd Innehållsförteckning Innehållsförteckning Fler ska arbeta heltid i framtiden...

Läs mer

Hur planeras och fullgörs läkarnas arbetstid? En studie utförd inom Kirurg, Barnmedicin och Kvinnoklinikerna vid Östersunds sjukhus

Hur planeras och fullgörs läkarnas arbetstid? En studie utförd inom Kirurg, Barnmedicin och Kvinnoklinikerna vid Östersunds sjukhus Hur planeras och fullgörs läkarnas arbetstid? En studie utförd inom Kirurg, Barnmedicin och Kvinnoklinikerna vid Östersunds sjukhus 2 SAMMANFATTNING... 4 RESULTAT... 6 1. Planerad och utförd arbetstid...

Läs mer

Centrala parters syn på förutsättningar för en väl fungerande arbetstidsförläggning

Centrala parters syn på förutsättningar för en väl fungerande arbetstidsförläggning 2018-01-11 Bilaga 5 a till HÖK 16 Centrala parters syn på förutsättningar för en väl fungerande arbetstidsförläggning Syfte Syftet med denna bilaga är att stödja arbetet med en väl fungerande arbetstidsförläggning.

Läs mer

Så fungerar S:t Göranmodellen. Poängen ger dig inflytande över dina arbetstider och din lön. 1,0p. 0,6p

Så fungerar S:t Göranmodellen. Poängen ger dig inflytande över dina arbetstider och din lön. 1,0p. 0,6p Så fungerar S:t Göranmodellen Poängen ger dig inflytande över dina arbetstider och din lön 0,5p 1,5p 1,0p 0,6p Vad är S:t Göranmodellen? S:t Göranmodellen är ett lokalt kollektivavtal om arbetstidsförläggning

Läs mer

134/16 Motionssvar - Ambulanssjukvårdarnas arbetssituation gällande arbetstiderna

134/16 Motionssvar - Ambulanssjukvårdarnas arbetssituation gällande arbetstiderna Landstingsstyrelsen PROTOKOLLSUTDRAG SID 1(2) 2016-05-24 LS-LED15-0773-6 134/16 Motionssvar - Ambulanssjukvårdarnas arbetssituation gällande arbetstiderna Diarienummer: LS-LED15-0773 Behandlat av Mötesdatum

Läs mer

Motion 2017:5 av Håkan Jörnehed (V) m.fl. om kortare arbetstid i vården

Motion 2017:5 av Håkan Jörnehed (V) m.fl. om kortare arbetstid i vården TJÄNSTEUTLÅTANDE Stockholms låns landsting g o k t o b e r 2 0 1 7 s förvaltning LSF Kansli Lena Halvardson Rensfelt s personalutskott Motion 2017:5 av Håkan Jörnehed (V) m.fl. om kortare arbetstid i vården

Läs mer

En attraktiv och modern musik- och kulturskola för alla

En attraktiv och modern musik- och kulturskola för alla En attraktiv och modern musik- och kulturskola för alla 800 lärare inom musik- och kulturskolan om sin arbetssituation En rapport från Lärarförbundet Dubbelklicka här och ange datum 2 [11] Musik- och kulturskolan

Läs mer

PERSONALHANDBOK FAGERSTA KOMMUN Personalkontoret

PERSONALHANDBOK FAGERSTA KOMMUN Personalkontoret 014-07-4 1(5) ARBETSTID Ordinarie arbetstid Den sammanlagda veckoarbetstiden får, enligt slagen, uppgå till högst 48 timmar i genomsnitt under en beräkningsperiod om högst fyra månader. Beräkningen omfattar

Läs mer

Handlingsplan Heltid som norm

Handlingsplan Heltid som norm Antaget: 2018-11-13, 175 Kommunstyrelsen Gäller från: 2018-12-01 Ansvarig: Personalchefen Revideras: Vid behov Handlingsplan Heltid som norm 2018-2021 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 1 1.1 Centralt

Läs mer

Ärendebeskrivning Catarina Wahlgren (V) har lämnat en motion om arbetstidsförkortning på länets förlossningsmottagningar.

Ärendebeskrivning Catarina Wahlgren (V) har lämnat en motion om arbetstidsförkortning på länets förlossningsmottagningar. TJÄNSTEUTLÅTANDE 1 (3) Stockholms läns landsting 9 oktober 2017 LS 2017-0923 s förvaltning SLL Personal och utbildning Lena Halvardson Rensfelt s personalutskott Motion 2017:39 av Catarina Wahlgren (V)

Läs mer

Framtid inom akutsjukvård vad kan vi se om vi använder både erfarenhet och kristallkula?

Framtid inom akutsjukvård vad kan vi se om vi använder både erfarenhet och kristallkula? Framtid inom akutsjukvård vad kan vi se om vi använder både erfarenhet och kristallkula? Ambulanssjukvården och akutklinikerna i Dalarna har fått uppdraget att ta fram en framtidsplan för akutsjukvården

Läs mer

Avtal om arbetstidsbestämmelser för tjänstemän

Avtal om arbetstidsbestämmelser för tjänstemän Avtal om arbetstidsbestämmelser för tjänstemän 1 Avtalets omfattning 1.1 Tillämpningsområde Bilaga 3 Detta avtal gäller samtliga tjänstemän som är anställda hos arbetsgivare som är medlemmar i Medie- och

Läs mer

Avtal om arbetstidsbestämmelser för tjänstemän inom detaljhandeln

Avtal om arbetstidsbestämmelser för tjänstemän inom detaljhandeln Bilaga 6 Avtal om arbetstidsbestämmelser för tjänstemän inom detaljhandeln 1 Avtalets omfattning 1.1 Tillämpningsområde Detta avtal gäller tjänstemän som omfattas av avtalet för tjänstemän inom detaljhandeln.

Läs mer

SKLS CHECKLISTA FÖR CHEFENS ARBETSMILJÖ

SKLS CHECKLISTA FÖR CHEFENS ARBETSMILJÖ 2017-05-23 1 (7) SKLS CHECKLISTA FÖR CHEFENS ARBETSMILJÖ Här hittar du en checklista som fokuserar särskilt på chefens arbetsmiljö. Den bygger på Arbetsmiljöverkets föreskrifter om organisatorisk och social

Läs mer

Publicerat för enhet: Ortopedklinik Version: 6

Publicerat för enhet: Ortopedklinik Version: 6 Publicerat för enhet: Ortopedklinik Version: 6 Innehållsansvarig: Arvin Yarollahi, Verksamhetschef, Område II gemensamt (arvya1) Giltig från: 2018-09-06 Godkänt av: Arvin Yarollahi, Verksamhetschef, Område

Läs mer

TULLVERKET AVTAL Dnr TV4-2004-200 2004-11-30

TULLVERKET AVTAL Dnr TV4-2004-200 2004-11-30 TULLVERKET AVTAL Dnr TV4-2004-200 2004-11-30 Parter Arbetsgivarsidan: Tullverket Huvudkontoret Arbetstagarsidan: SACO-föreningen vid Tullverket OFR/TULL-KUST SEKO Flextidsavtal i anslutning till Tull-ALFA

Läs mer

2005-12-20 Bil1. Användningsområde Grundtanken är att modellen passar till verksamheter där behov av kontinuitet och återhämtning är stort.

2005-12-20 Bil1. Användningsområde Grundtanken är att modellen passar till verksamheter där behov av kontinuitet och återhämtning är stort. Arbetstidsmodell 1 Användningsområde Grundtanken är att modellen passar till verksamheter där behov av kontinuitet och återhämtning är stort. Kännetecken Modifierad 3-3 modell där utgångspunkten är 3-3

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Niklas Hermansson SN 2017/

Handläggare Datum Ärendebeteckning Niklas Hermansson SN 2017/ TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Niklas Hermansson 2017-05-08 SN 2017/0319.11.01 0480-453819 Socialnämnden Hälsosamma scheman Förslag till beslut Socialnämnden fattar inget beslut med

Läs mer

SKTFs personalchefsbarometer. Ökade varsel och rekryteringssvårigheter 2009

SKTFs personalchefsbarometer. Ökade varsel och rekryteringssvårigheter 2009 SKTFs personalchefsbarometer Ökade varsel och rekryteringssvårigheter 29 Januari 29 Inledning SKTFs medlemmar leder, utvecklar och administrerar välfärden. SKTF och våra medlemmar vill tillsammans med

Läs mer

Motionssvar - Ambulanssjukvårdarnas arbetssituation gällande arbetstiderna

Motionssvar - Ambulanssjukvårdarnas arbetssituation gällande arbetstiderna MOTIONSSVAR SID 1(3) Monica Johansson (S) Landstingsstyrelsens ordförande D A T U M D I A R I E N R 2016-05-11 LS-LED15-0773-4 Ä R E N D E G Å N G Landstingsstyrelsen Landstingsfullmäktige M Ö T E S D

Läs mer

Allmänna anställningsvillkor Bransch F Äldreomsorg

Allmänna anställningsvillkor Bransch F Äldreomsorg Bilaga 2 LSR m fl, Vision, Vårdförbundet Allmänna anställningsvillkor Bransch F Äldreomsorg 3 Anställning m m Mom 6 Företrädesrätt Företrädesrätt till nyanställning gäller inte till ny anställning som

Läs mer

Verksamhetsanpassad bemanning

Verksamhetsanpassad bemanning Verksamhetsanpassad bemanning Dnr: Rev 29-2015 Genomförd av: EY Behandlad av Revisorskollegiet den 18 november 2015 Revisionsrapport 2015 Genomförd på uppdrag av revisorerna November 2015 Västra Götalandsregionen

Läs mer

SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion

SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion SMMNFTTNE EÖMNING ST-SPUR-inspektion Inspektionsdatum: 2017-11-29 Verksamhetsområde nestesi och Intensivvård Södersjukhuset Klinik Ort Stockholm Maria Häggström, Lars Spetz Inspektörer Gradering Socialstyrelsens

Läs mer

Klicka här för att ändra format. Klicka här för att ändra format på underrubrik i bakgrunden

Klicka här för att ändra format. Klicka här för att ändra format på underrubrik i bakgrunden Regler om arbetstid Sjuhäradsbygdens Assistansservice AB på Ida Duvinger (Almega) och Charlott Malm (Kommunal) 27 april 2017 Ordinarie arbetstid Ordinarie arbetstid Klicka o 40 tim/vecka här i för genomsnitt

Läs mer

SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion

SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion SMMNFTTNE EÖMNING ST-SPUR-inspektion Inspektionsdatum: 8 9 november 2016 Universitetssjukhuset Örebro Örebro Vuxenpsykiatrin Sjukhus Ort Klinik Svante äck samt Herman Holm Inspektörer Gradering Socialstyrelsens

Läs mer

Utredning Utbildningsenhet i primärvården Blekinge

Utredning Utbildningsenhet i primärvården Blekinge Utredning Utbildningsenhet i primärvården Blekinge Personalenheten/landstingsdirektörens stab Januari 2016 Innehållsförteckning 1. Bakgrund 1.1 Syfte 1.2 Förutsättningar 2. Förslag till utbildningsenhet

Läs mer

Sommarplaneringen i vården 2017

Sommarplaneringen i vården 2017 PM PM 2017-04-27 1 (5) Sommarplaneringen i vården 2017 Stärkt samverkan med primärvård och kommun och tidigarelagd planering av bemanningen är några av de insatser som landsting och regioner nu genomför

Läs mer

Motion 2017:39 av Catarina Wahlgren (V) om arbetstidsförkortning på länets förlossningsmottagningar 20 LS

Motion 2017:39 av Catarina Wahlgren (V) om arbetstidsförkortning på länets förlossningsmottagningar 20 LS Motion 2017:39 av Catarina Wahlgren (V) om arbetstidsförkortning på länets förlossningsmottagningar 20 LS 2017-0923 1 (3) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2017-11-01 LS 2017-0923 Landstingsstyrelsen

Läs mer

Socialstyrelsens förslag till föreskrifter och allmänna råd om hem för vård eller boende.

Socialstyrelsens förslag till föreskrifter och allmänna råd om hem för vård eller boende. Löner och yrkesvillkor Sida 1 Remissvar Till Socialstyrelsen socialstyrelsen@socialstyrelsen.se Angående Diarienummer 934/2016 Socialstyrelsens förslag till föreskrifter och allmänna råd om hem för vård

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2012

Kvalitetsbokslut 2012 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2012 Akutkliniken NLN Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 3 Organisation / Kompetens...

Läs mer

Förslag till ny telefonmottagning för Psykoterapiinstitutet

Förslag till ny telefonmottagning för Psykoterapiinstitutet Förslag till ny telefonmottagning för Psykoterapiinstitutet Psykoterapiinstitutet, Björngårdsgatan 25, 11852 Stockholm, tel.08-57839700 Teamets medlemmar Carina Lodén-Randall, Lise-Lotte Müller Boberg,

Läs mer

UNDERLAG FÖR KVALITETSBEDÖMNING

UNDERLAG FÖR KVALITETSBEDÖMNING UNDERLAG FÖR KVALITETSBEDÖMNING Denna utgåva är en provisorisk anpassning till den revidering som beslutades vid SPUREX den 2014-01-23. INLEDNING Inspektionen gäller dels strukturen (resurserna för utbildning),

Läs mer

Patientnämnden behandlade vid sammanträde den 19 september 2013 ett principärende gällande brister i remissbevakning.

Patientnämnden behandlade vid sammanträde den 19 september 2013 ett principärende gällande brister i remissbevakning. Handläggare: Renate Cremer 1 (4) PaN 2014-06-03 P 7 TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-05-09 PaN V1211-04982-58 PaN V1211-05199-58 Återföring Brister i remissbevakning Ärendet Patientnämnden behandlade vid sammanträde

Läs mer

38 timmar om den egentliga arbetstiden i genomsnitt per vecka infaller minst en gång på tid

38 timmar om den egentliga arbetstiden i genomsnitt per vecka infaller minst en gång på tid Bilaga 7 6 c 6 ARBETSTID Mom 1 Arbetstidens längd och förläggning Parterna har avtalat bort arbetstidslagen i sin helhet. Lokalt avtal kan träffas om bestämmelser om arbetstidens längd och förläggning.

Läs mer

Alingsås lasarett FAAVVo-projektets fortsättning

Alingsås lasarett FAAVVo-projektets fortsättning FAAVVo Alingsås lasarett FAAVVo-projektets fortsättning FAAVVo Inte bara om- och tillbyggnads projekt Verksamhetsutvecklingsprojekt parallellt FAAVVo-projektet Framtidens Arbetssätt Akuta Vårdtillfällen

Läs mer

Specialbestämmelser för läkare inom landsting/- region samt för läkare vid sjukvårdsinrättningar i Gotlands kommun och inom Pacta

Specialbestämmelser för läkare inom landsting/- region samt för läkare vid sjukvårdsinrättningar i Gotlands kommun och inom Pacta Bilaga 3 till HÖK 10 Specialbestämmelser för läkare inom landsting/- region samt för läkare vid sjukvårdsinrättningar i Gotlands kommun och inom Pacta Specialbestämmelser till AB 1. Anställningsform m.m.

Läs mer

ARBETSDOMSTOLEN Dom nr 39/08 Mål nr A 150/07

ARBETSDOMSTOLEN Dom nr 39/08 Mål nr A 150/07 ARBETSDOMSTOLEN Dom nr 39/08 Mål nr A 150/07 Sammanfattning Beredskapen för tre arbetstagare på ett universitetssjukhus har vid olika tillfällen avbrutits genom arbete vilket lett till att de inte erhållit

Läs mer

Motion av Jonas Lindberg (V) om arbetsmiljö på akutsjukhusen

Motion av Jonas Lindberg (V) om arbetsmiljö på akutsjukhusen Stockholms läns landsting 1 (4) Landstingsstyrelsens förvaltning SLL personal Handläggare: Jannike Wenke Landstingsstyrelsens personalutskott Motion av Jonas Lindberg (V) om arbetsmiljö på akutsjukhusen

Läs mer

SKTFs undersökning om kommuners och landstings strategi för den framtida personalförsörjningen. Hur klarar kommuner och landsting återväxten?

SKTFs undersökning om kommuners och landstings strategi för den framtida personalförsörjningen. Hur klarar kommuner och landsting återväxten? SKTFs undersökning om kommuners och landstings strategi för den framtida personalförsörjningen. Hur klarar kommuner och landsting återväxten? November 27 2 Inledning SKTFs medlemmar leder, utvecklar och

Läs mer

Arbetsmiljöbarometern

Arbetsmiljöbarometern Arbetstid är mer än pengar Arbetsmiljöbarometern November 2010 Arbetsmiljöbarometern Arbetstid är mer än pengar. November 2010. 3 Innehållsförteckning Förord..................................................................................................................

Läs mer

Riktlinjer för tjänstgöring vid graviditet. Version: 1. Ansvarig: Björn Ahlnäs

Riktlinjer för tjänstgöring vid graviditet. Version: 1. Ansvarig: Björn Ahlnäs Riktlinjer för tjänstgöring vid graviditet Ansvarig: Björn Ahlnäs Riktlinjer för tjänstgöring vid graviditet 2(9) ÄNDRINGSFÖRTECKNING Version Datum Ändring Beslutat av Datum 1. Nyutgåva Björn Ahlnäs 2009-11-30

Läs mer

Bakgrund Inspektionen för vård och omsorg har under veckorna 24 och 25 granskat följande sjukhus inom Stockholms län:

Bakgrund Inspektionen för vård och omsorg har under veckorna 24 och 25 granskat följande sjukhus inom Stockholms län: Tg1 2013 v 2.1 BESLUT 2013-07-02 Dnr 8.5-28479/2013-1 1(6) Regionala tillsynsavdelningen Öst Astrid Hessling astrid.hessling@ivo.se Danderyds Sjukhus AB Chefläkaren 182 88 Stockholm Den 1 juni 2013 tog

Läs mer

Hur står det till med våra akutmottagningar? Tillsyn av patientsäkerheten vid akutmottagningar i Uppsala/Örebro sjukvårdsregion

Hur står det till med våra akutmottagningar? Tillsyn av patientsäkerheten vid akutmottagningar i Uppsala/Örebro sjukvårdsregion Hur står det till med våra akutmottagningar? Tillsyn av patientsäkerheten vid akutmottagningar i Uppsala/Örebro sjukvårdsregion Bakgrund tillsyn Nationell tillsyn av vårdgivarnas ledningssystem för kvalitet

Läs mer