Effektiv schemaläggning i primärvården

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Effektiv schemaläggning i primärvården"

Transkript

1 Effektiv schemaläggning i primärvården

2 Innehåll Förord Kap 1 Kap 2 Kap 3 Kap 4 Kap 5 Kap 6 Kap 7 Källor Därför är schemaläggning vital för verksamheten Så ser du till att ha rätt antal medarbetare på plats Så ser du till att ha rätt personal tillgänglig Så ser du till att låta personalen få tillräckligt med raster Så hanterar du semesterperioder och ledighet Så får du bukt med problemet att hantera udda arbetstider Få styr på många och snabba schemaändringar Se till att få rätt underlag i tid Källor och vidare läsning 2.

3 Därför är schemaläggning vital för verksamheten Schemaläggning är A och O på vårdcentralen, och för verksamhetschefen är det vardagsmat. För det, krävs det helt enkelt rätt personal (rätt antal och med rätt kompetens) för att kunna ge patienterna den service de behöver. Att lägga ett schema kräver överblick, långsiktighet och insyn i medarbetarnas kompetens. Utan förståelse för verksamheten och för vilken kompetens som krävs när, är uppgiften dömd att misslyckas. Därför är det viktigt att känna personalen väl och att kunna matcha patientkraven med rätt kompetens. Utöver det krävs en förståelse för processer och flöden, något som man kan läsa mycket om. Men framför allt krävs det erfarenhet och kunskap om vården för att veta hur individer fungerar och vilken kompetens som är lämplig för att göra vissa uppdrag. Att matcha scheman med kundernas (patienternas) krav, och samtidigt vara rättvis och jämlik mot personalen är ett pussel med bitar. Och även när den sista pusselbiten är på plats, kommer det ske förändringar i schemaläggningen. Så vid sidan om schemaläggningsarbetet måste verksamhetschefen se till att bygga en flexibel organisation, som kan fånga upp dessa förändringar. Schemaläggarens 7 vanligaste utmaningar: Se till att ha rätt antal medarbetare på plats Ha rätt personal tillgänglig Låta personalen få tillräckligt med raster och vila Hantera semesterperioder och ledighet Hantera udda arbetstider Hantera många och snabba schemaändringar Få in rätt underlag i tid I en överenskommelse mellan Vårdförbundet och Sveriges kommuner och landsting, SKL, fastslås det att det är cheferna som ansvarar för arbetstidsförläggningen. Verksamhetschefen har därför den avgörande rollen i schemaläggningsprocessen - och detta ur flera perspektiv: patientsäkerhet, arbetsmiljö och ekonomi. Ett optimalt schema är ett schema som balanserar verksamhetens behov och medarbetarnas önskemål om förläggning av arbetstid och där hälsoaspekter beaktas. Men hur når man dit? Det visar vi i denna temaskrift. 3.

4 Expertens tips för att lösa utmaningarna 1. Så ser du till att ha rätt antal medarbetare på plats Om all personal redan är upptagen eller bokad, men resurserna inte är fyllda, måste du agera. Speciellt om någon ur personalen har insjuknat, för då är resursbehovet väldigt akut. För att det inte ska bli en överraskning gäller det att göra en analys av den verksamhet man bedriver. Det menar Maria Hilberth, verksamhetschef på Mönsterås hälsocentral: - Hur ser flödena ut? Vad är det för efterfrågan på resurser man har? Vad har man för möjligheter att möta denna efterfrågan? Kanske finns inte alla resurser på plats som förstahandsval. Vad är då andrahandsvalet? Andra steget är att göra en förfrågan till alla behöriga. Om er vårdcentral har ett schemaprogram på plats, finns denna funktion med all säkerhet i programmet. Men SMS eller e-post fungerar också i nödfall. Du som verksamhetschef kommer att få svar och utifrån dessa kommer du kunna göra kompletteringar och ändringar i schemat och se till att fylla behovet. - Det gäller att anpassa verksamheten utefter de delar man inte kan styra. I primärvården kan vi inte styra över hur många patienter som ringer in eller dyker upp oplanerat. Det vi kan styra över är när ett planerat besök, telefoneller videosamtal blir av. Dessa delar kan du då lägga på tider och dagar när det oplanerade flödet brukar vara något mindre säger Maria. Marias tips är att styra efter arbetsuppgift, tidsåtgång och planerad kompetens. Samt att ha en så god framförhållning som praktiskt är möjligt. Inom primärvården är en framförhållning på en månad eftersträvansvärd, tycker hon. Det gäller att anpassa verksamheten utefter de delar man inte kan styra. I primärvården kan vi inte styra över hur många patienter som ringer in eller dyker upp oplanerat. Maria Hilberth Verksamhetschef 4.

5 2. Så ser du till att ha rätt personal tillgänglig Det räcker inte att enbart ha ett visst antal personal på plats, utan deras kompetens måste matcha patienternas behov. Se till att dela in dina anställda i olika kompetensområden. Detta kommer att underlätta processen att hitta rätt person till rätt pass. Det finns också särskilda faktorer som påverkar vem som kan ta vilket pass (utbildningsbakgrund, lokalisering och övriga erfarenheter). - Inom primärvården löser man egentligen detta kompetensproblem redan i rekryteringen av rätt kompetens. Eller om man satsar på vidareutbildning av befintlig personal, för våra arbetsuppgifter kräver hög kompetens. Det är ingen löpande band-princip, tillägger Maria Hilberth. 3. Så ser du till att låta personalen få tillräckligt med raster Lagarna (arbetstidslagen) är översta rättesnöret när det kommer till raster och vila. I övrigt regleras detta område av anställningsavtal och fackliga regler. Viloperioder kan delas in i fyra kategorier: rast paus dygnsvila veckovila Den senaste råden från svenska forskare gällande schemaläggning rekommenderar att undvika följande: långa skift i följd (lång arbetsvecka) korta (mindre än 11 timmar) vilotider mellan skiften tidiga morgonskift och långa (längre än 10 timmar) arbetsdagar delade arbetspass (med flera timmars ledighet mellan två halva arbetspass) för få raster glest utlagda lediga dagar - Ha ett väldigt tydligt tänk från början. Om du har en dag som ser ut som förväntat, satsa då på ett upplägg där raster och pauser ingår. Självklart kan inte alla gå på rast samtidigt. Sedan kan det ske oförutsedda händelser som gör att anställda inte kan ta en paus just då. Men det kan man bemöta med grundupplägget, då vet en enskild person att hen kommer få rast som vanligt dagen efter, säger Maria Hilberth. Om du har en dag som ser ut som förväntat, satsa då på ett upplägg där raster och pauser ingår. Maria Hilberth, verksamhetschef 5.

6 4. Så hanterar du semesterperioder och ledighet När det gäller att att få ihop semesterschemat är det viktigt att vara rättvis. Första steget dit är att vara ute i mycket god tid. - Vi har vår planering över huvudsemestrarna klar redan i början på februari, mycket grund av att vi måste förhandla med de fackliga organisationerna. Vi måste ha koll på ledigheterna för att ta in semestervikarier, berättar Maria Hilberth. Många arbetsgivare jobbar med önskescheman och låter de anställda skicka in sina önskemål på ledighet. Därefter bygger de ett schema av det. Eller så låter de personal som arbetar ihop själva komma med förslag kring hur bemanningen i semesterperioden ska lösas. Men som verksamhetschef gäller det att vara tydlig med hur verksamhetens behov styr. Alla kan kanske inte få igenom sina önskemål, som Maria Hilberth påpekar: - Alla vill ha semester samtidigt. Säkert 85 procent av de anställda vill ha sin sommarledighet mellan vecka 28 och 31. Och det funkar inte inom primärvården. Hennes upplägg är att halva arbetsstyrkan får gå semester tidigare på sommaren och resten av vårdcentralen lite senare. Det går dock bra att byta semesterdagar sinsemellan. - Och nästa år blir det tvärtom. Då får en arbetsstyrkan som fick tidig semester året innan en senare ledighet, och vice versa. När det gäller ledigheter utöver sommarsemestern så jobbar Maria Hilberth med 4-veckorsscheman. Så om en anställd kommer och vill ta en ledighet på några dagar om två veckor då får hen avslag. Alla vill ha semester samtidigt. Säkert 85 procent av de anställda vill ha sin sommarledighet mellan vecka 28 och 31. Och det funkar inte inom primärvården. Maria Hilberth, verksamhetschef - Frånvaro inom kommande månad är antingen VAB eller egen sjukfrånvaro. Om inte någon anhörig dör eller man ska på begravning. Det låter hårt, och jag raljerar lite också. Men vi kommer inte i sådana situationer med plötsliga semesterönskemål, mycket tack vare god framförhållning, säger Maria Hilberth. 6.

7 5. Så får du bukt med problemet att hantera udda arbetstider Även här gäller det att ha koll på vad arbetstidslagen reglerar kring vila. Du som verksamhetschef måste ha koll på längden på arbetspasset, hur många pass som arbetas i rad och hur olika arbetspass kombineras. Vårdcentraler är dock oftast inte drabbade av udda arbetstider. Schemaläggning från klockan 7 till 17, alltså dagtid, gäller i de allra flesta fall. Fast inte alltid, eftersom vissa vårdcentraler erbjuder helgöppet för fästingvaccination, och även kvällsöppet. - Då har vi schemalagt det särskilt. De som ville jobba vid helg- eller kvällsöppet fick dessa tider. Det löste vi genom förskjuten arbetstid. Det finns personal som uppskattar att jobba kvällar. De bokade vi in först. Och de som tyckte att det var mindre roligt fick ta något enstaka pass för rättvisans skull. Detta ur rättvisans perspektiv, berättar Maria Hilberth. Det finns personal som uppskattar att jobba kvällar. De bokade vi in först. Maria Hilberth, verksamhetschef 7.

8 6. Få styr på många och snabba schemaändringar Sjukdom och VAB, förhinder i lokal- eller pendeltrafiken eller andra oförutsedda incidenter. Det finns otaliga skäl till varför ett schema måste ändras. Och även här, precis som när det gäller semester, är lösningen att vara ute i god tid med sin planering. - Tyvärr finns det för oss inom primärvården inga möjligheter att ringa in folk spontant. Det finns inga reservlistor eftersom det gäller specialistkompetens. Det är bara att le och planera om, säger Maria Hilberth. Omplaneringen svarar verksamhetschefen för och det gäller att gå igenom vilka besök eller arbetsuppgifter en viss medarbetare hade just denna dag. Det gäller att bestämma vad som kan planeras in en annan dag och vad som kan tas över av någon annan. Men även schemaansvarig kan bli sjuk. Därför är det en bra idé att se till att varje enhet eller vårdcentral har flera medarbetare som är behöriga och kan göra ändringar i schemat. I sådana situationer behöver någon annan snabbt kunna gå in och göra ändringar. 8.

9 7. Se till att få rätt underlag i tid Schemaläggning är en sak som ligger på dig som verksamhetschef. Har man inte ett system som exempelvis Flex på plats, gäller det att se till att anställda återkopplar med regelbunden tidrapportering. Se till att skapa en kultur med en fast rutin för när rapporterna ska skickas in. Det kommer alltid finnas anställda som kommer behöva påminnas extra, till exempel genom att påpeka att ens lön baserar på tidrapportering. Detsamma gäller rapportering för semester. - En av mina anställda missade att lägga in hela sin semester. Hon hade bara skrivit in tre veckor, men skulle vara ledig i fyra. Så när hon inte kom på måndagen ringde vi henne och hon var på långresa. Det lärde vi oss av, och nu har vi som rutin att inte bevilja semester om den inte är inlagd, avslutar Maria Hilberth. Våra erfarenheter har lett till att vi beviljar ledigheter skriftligt, inte enbart muntligt. Helt enkelt för att undvika missförstånd och språkförbistringar. Vi beviljar endast ledigheter skriftligt. Maria Hilberth, verksamhetschef 9.

10 Källor och vidare läsning 7 tips som löser ditt schemapussel (timezynk.com) Framtidens schemaläggning (arbetsmiljolyftet.ringla.nu) Vad kännetecknar bra och dåliga skiftscheman? (stressforskning.su.se) Nya argument för sundare schemaläggning (vardfokus.se) Huvudöverenskommelse om lön och allmänna anställningsvillkor samt rekommendation om lokalt kollektivavtal m.m. HÖK 16 (vardforbundet.se) Ett extra stort tack till: Maria Hilberth, Landstinget i Kalmar läns blivande samordnare för nära vård. Bakgrund som verksamhetschef på Mönsterås hälsocentral där hon har uppmärksammats i sitt framgångsrika arbete med Mönsteråsmodellen. 10.

11 Aurora Innovation hjälper hälso- och sjukvården att öka tillgängligheten och underlätta kontakten mellan människor. Genom vår digitala plattform för patientkontakt bidrar vi till att möjliggöra morgondagens vårdmöten. Tel: E-post:

Så fungerar S:t Göranmodellen. Poängen ger dig inflytande över dina arbetstider och din lön. 1,0p. 0,6p

Så fungerar S:t Göranmodellen. Poängen ger dig inflytande över dina arbetstider och din lön. 1,0p. 0,6p Så fungerar S:t Göranmodellen Poängen ger dig inflytande över dina arbetstider och din lön 0,5p 1,5p 1,0p 0,6p Vad är S:t Göranmodellen? S:t Göranmodellen är ett lokalt kollektivavtal om arbetstidsförläggning

Läs mer

Nu snackar vi! Heltidsarbete som norm FÖR DIN LÖN, DIN TRYGGHET OCH DIN FRAMTID

Nu snackar vi! Heltidsarbete som norm FÖR DIN LÖN, DIN TRYGGHET OCH DIN FRAMTID Nu snackar vi! Heltidsarbete som norm FÖR DIN LÖN, DIN TRYGGHET OCH DIN FRAMTID Innehåll Vanliga ord 6 Heltidsarbete som norm 8 Håll utkik! I materialet hittar du några symboler. Dessa är framtagna för

Läs mer

Behovsanpassad kompetensutveckling på vårdcentralen

Behovsanpassad kompetensutveckling på vårdcentralen Behovsanpassad kompetensutveckling på vårdcentralen Innehåll Förord Kap 1 Därför är kompetensutveckling viktig för verksamheten Så skapar du en bra arbetsmiljö Kap 2 Kap 3 Kap 4 Kap 5 Kap 6 Kap 7 Källor

Läs mer

38 timmar om den egentliga arbetstiden i genomsnitt per vecka infaller minst en gång på tid

38 timmar om den egentliga arbetstiden i genomsnitt per vecka infaller minst en gång på tid Bilaga 5 6 a 6 ARBETSTID Mom 1 Arbetstidens längd och förläggning Parterna har avtalat bort arbetstidslagen i sin helhet. Lokalt avtal kan träffas om bestämmelser om arbetstidens längd och förläggning.

Läs mer

Individuell schemaplanering på

Individuell schemaplanering på 2019-03-22 32107 1 (7) Individuell schemaplanering på Sammanfattning Riktlinjen beskriver regelverket för individuell schemaläggning i Heroma Webb Självservice vid SÄS. Som bilaga finns en blankett där

Läs mer

Minimera hälsorisker vid rotationsarbete: hur skapas effektiva och långsiktigt hälsosamma arbetstider?

Minimera hälsorisker vid rotationsarbete: hur skapas effektiva och långsiktigt hälsosamma arbetstider? Minimera hälsorisker vid rotationsarbete: hur skapas effektiva och långsiktigt hälsosamma arbetstider? Studiedagar 2017 Transformera ditt ledarskap, 171020 Göran Kecklund, Professor och stf. föreståndare

Läs mer

Ramavtal årsarbetstid Gäller för: Region Kronoberg

Ramavtal årsarbetstid Gäller för: Region Kronoberg Riktlinje Process: HR Område: Arbetsgivarfrågor Giltig fr.o.m: 2016-09-13 Faktaägare: Christina Wennberg, förhandlingschef HR Fastställd av: Caroline Palmqvist, HR-direktör Revisions nr: 1 Gäller för:

Läs mer

Motion 2017:5 av Håkan Jörnehed (V) m.fl. om kortare arbetstid i vården

Motion 2017:5 av Håkan Jörnehed (V) m.fl. om kortare arbetstid i vården TJÄNSTEUTLÅTANDE Stockholms låns landsting g o k t o b e r 2 0 1 7 s förvaltning LSF Kansli Lena Halvardson Rensfelt s personalutskott Motion 2017:5 av Håkan Jörnehed (V) m.fl. om kortare arbetstid i vården

Läs mer

} för dagbarnvårdare } När? } Hur? } Varför?

} för dagbarnvårdare } När? } Hur? } Varför? för dagbarnvårdare När? Hur? Varför? 1995 45 timmars-avtal 2004 40 timmars-avtal 2008 dagbarnvårdaravtalet sägs upp, AB ska gälla till man skrivit ett nytt. 2009 Biskopsgården diskuterar svårigheten. 2011

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Niklas Hermansson SN 2017/

Handläggare Datum Ärendebeteckning Niklas Hermansson SN 2017/ TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Niklas Hermansson 2017-05-08 SN 2017/0319.11.01 0480-453819 Socialnämnden Hälsosamma scheman Förslag till beslut Socialnämnden fattar inget beslut med

Läs mer

Bild 1. Semester vad gäller? Syftet med materialet är att klargöra rättigheter gällande semester.

Bild 1. Semester vad gäller? Syftet med materialet är att klargöra rättigheter gällande semester. Bild 1 Semester vad gäller? Syftet med materialet är att klargöra rättigheter gällande semester. Bild 2 SemL och AB säger Måndag den 1juni 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 Kommentar:

Läs mer

Schemaläggning av läkare på barn- och ungdomskliniken

Schemaläggning av läkare på barn- och ungdomskliniken 2018-10-19 23934 1 (8) Schemaläggning av läkare på barn- och ungdomskliniken Sammanfattning Ett regelverk för schemaläggning av läkarna på barn- och ungdomskliniken reglerat från aktuella lagar och avtal.

Läs mer

Finns det ett optimalt win/win - schema som passar alla skiftarbetare?

Finns det ett optimalt win/win - schema som passar alla skiftarbetare? Finns det ett optimalt win/win - schema som passar alla skiftarbetare? Göran Kecklund, forskare, Stressforskningsinstitutet Effekter av skiftarbete 25-50% ökning av risken att drabbas av hjärt-/ kärlsjukdom,

Läs mer

Kan verksamhetsanpassade arbetstider ge en hälsofrämjande arbetsmiljö? 17 februari 2014. Ulla Olofsson

Kan verksamhetsanpassade arbetstider ge en hälsofrämjande arbetsmiljö? 17 februari 2014. Ulla Olofsson 1 Kan verksamhetsanpassade arbetstider ge en hälsofrämjande arbetsmiljö? 17 februari 2014 Ulla Olofsson ulla.olofsson@vll.se Upplägg av passet 2 Regelverk Verksamhets- och kompetensanalys Bemanningsplanering

Läs mer

Lokalt kollektivavtal om. flexibel arbetstid för. administrativ personal. i Mönsterås kommun

Lokalt kollektivavtal om. flexibel arbetstid för. administrativ personal. i Mönsterås kommun Bilaga till förhandlingsprotokoll 2014-10-30. Personalavdelningen Lokalt kollektivavtal om flexibel arbetstid för administrativ personal i Mönsterås kommun ----- 1 1 Allmänt Flexibel arbetstid bygger på

Läs mer

Förändringar i Arbetstidslagen. gäller från 1 januari 2007

Förändringar i Arbetstidslagen. gäller från 1 januari 2007 Förändringar i Arbetstidslagen gäller från 1 januari 2007 Bakgrund Riksdagen har beslutat om ändringar i arbetstidslagen, prop 2003/04:180 och SFS 2005:165, som innebär ett tydligare genomförande av EG:s

Läs mer

Ändringar i avtalet om allmänna villkor

Ändringar i avtalet om allmänna villkor Bilaga 2 Ändringar i avtalet om allmänna villkor 2 mom 2 andra stycket utgår. 5 Lön får ett nytt moment 1 med följande lydelse: Mom 1 Löneform Löneformen är månadslön för de arbetstagare som i anställningsavtalet

Läs mer

Centrala parters syn på förutsättningar för en väl fungerande arbetstidsförläggning

Centrala parters syn på förutsättningar för en väl fungerande arbetstidsförläggning 2018-01-11 Bilaga 5 a till HÖK 16 Centrala parters syn på förutsättningar för en väl fungerande arbetstidsförläggning Syfte Syftet med denna bilaga är att stödja arbetet med en väl fungerande arbetstidsförläggning.

Läs mer

Nya Arbetstidslagen. Hälso- och sjukvårdsförvaltningen

Nya Arbetstidslagen. Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Nya Arbetstidslagen Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Bakgrund Riksdagen har beslutat om ändringar i arbetstidslagen, prop 2003/04:180 och SFS 2005:165, som innebär ett tydligare genomförande av EU:s arbetsdirektiv.

Läs mer

Förändringar i AB/HÖK på grund av ändringar i lagen om sjuklön 1991:1047 (SjLL)

Förändringar i AB/HÖK på grund av ändringar i lagen om sjuklön 1991:1047 (SjLL) 20 december 2018 Förändringar i AB/HÖK på grund av ändringar i lagen om sjuklön 1991:1047 (SjLL) Med anledning av ändringarna i lagen (1991:1047) om sjuklön som träder i kraft den 1 januari 2019 har nu

Läs mer

Utbildningskompendium för AT-läkare, Skaraborg

Utbildningskompendium för AT-läkare, Skaraborg Utbildningskompendium för AT-läkare, Skaraborg Innehåll: Utdrag från avtalet AB 05 Specialbestämmelser Läkare (SKL) Sammanfattning av ATL (arbetstidslagen) Lokala rutiner om jourkomp Sammanfattning och

Läs mer

Sammanställning Arbetstidslag, Kollektivavtal och arbetsledningsrätt 1

Sammanställning Arbetstidslag, Kollektivavtal och arbetsledningsrätt 1 Sammanställning Arbetstidslag, Kollektivavtal och arbetsledningsrätt 1 Begrepp Vecka Genomsnittlig arbetstid Genomsnittlig arbetstid för nattarbetande Börjar med måndag om inte annan beräkning tillämpas.

Läs mer

Dialogunderlag om arbetstider för arbetsgrupper

Dialogunderlag om arbetstider för arbetsgrupper Dialogunderlag om arbetstider för arbetsgrupper Detta material är tänkt att användas för gruppdiskussioner inom arbetslag, på APT eller inom samverkansgrupper. Varje frågeområde har en kort inledning följt

Läs mer

Vinster och effektivisering med Allocate Optima i Sverige

Vinster och effektivisering med Allocate Optima i Sverige Vinster och effektivisering med Allocate Optima i Sverige Vinster och effektivisering med Allocate Optima i Sverige Andreas Nõu Maria Siewer Produktdirektör Allocate Optima Kundansvarig Allocate Optima

Läs mer

De vanligast förekommande frågorna i det lokala. avtalet mellan SEKO och

De vanligast förekommande frågorna i det lokala. avtalet mellan SEKO och De vanligast förekommande frågorna i det lokala avtalet mellan SEKO och Sammanfattningar, förklaringar och exempel. Paragrafen i början av varje stycke hänvisar till originaltexten i det lokala avtalet

Läs mer

Varsågod! För dig som ska anställa eller är ny som arbetsgivare. Här är en praktisk handbok om arbetstid. Senast uppdaterad:

Varsågod! För dig som ska anställa eller är ny som arbetsgivare. Här är en praktisk handbok om arbetstid. Senast uppdaterad: Varsågod! För dig som ska anställa eller är ny som arbetsgivare. Här är en praktisk handbok om arbetstid. Senast uppdaterad: 2019-09-25 Din guide i lönedjungeln är Sebastian Bäckström, löneexpert och mångårig

Läs mer

38 timmar om den egentliga arbetstiden i genomsnitt per vecka infaller minst en gång på tid

38 timmar om den egentliga arbetstiden i genomsnitt per vecka infaller minst en gång på tid Bilaga 7 6 c 6 ARBETSTID Mom 1 Arbetstidens längd och förläggning Parterna har avtalat bort arbetstidslagen i sin helhet. Lokalt avtal kan träffas om bestämmelser om arbetstidens längd och förläggning.

Läs mer

Redogörelse för det nya karensavdraget

Redogörelse för det nya karensavdraget Redogörelse för det nya karensavdraget Nedan ändringar gäller för följande branschavtal: Besöksnäring, Energi, Fastighet och Näringsliv, Flygplatser, Konsult och Service, Musei- och Arkeologisk verksamhet,

Läs mer

Facket är till för dig. Viktig information från Seko - facket på PostNord

Facket är till för dig. Viktig information från Seko - facket på PostNord Facket är till för dig Viktig information från Seko - facket på PostNord Seko är vår förening Facket är till för alla anställda, vare sig du är nyanställd eller har jobbat i många år. Som medlem får du

Läs mer

Göteborgs Stad och Kommunal Väst. I avtalet kallas parterna Staden och Kommunal.

Göteborgs Stad och Kommunal Väst. I avtalet kallas parterna Staden och Kommunal. PROTOKOLL Sida 1 (9) Parter Närvarande Göteborgs Stad och Kommunal Väst. I avtalet kallas parterna Staden och Kommunal. För Göteborgs Stad: Per Lundborg, Stadsledningskontoret. Övriga deltagare från Staden:

Läs mer

Redogörelse för det nya karensavdraget

Redogörelse för det nya karensavdraget Redogörelse för det nya karensavdraget Nedan ändringar gäller för PASS 17. Förhandlingsprotokoll Parterna har kommit överens om ändringar i ovanstående avtal till följd av en ändring i Sjuklönelagen från

Läs mer

Redogörelse för det nya karensavdraget

Redogörelse för det nya karensavdraget Redogörelse för det nya karensavdraget Nedan ändringar gäller för följande branschavtal: Läns- och regionmuseer, Trafik samt Vård och omsorg. Förhandlingsprotokoll Parterna har kommit överens om ändringar

Läs mer

Konsekvensbeskrivningen ska vara personalchefen Barbro Hejdström-Nilsson tillhanda senast 16 oktober 2006.

Konsekvensbeskrivningen ska vara personalchefen Barbro Hejdström-Nilsson tillhanda senast 16 oktober 2006. 1(1) Inför ny ATL 1 januari 2007 Med anledning av förändringarna i arbetstidslagen har Hälso- och sjukvårdsförvaltningen tagit fram direktiv gällande arbetstidsförläggning. Utifrån dessa direktiv uppmanas

Läs mer

På väg ut i arbetslivet

På väg ut i arbetslivet På väg ut i arbetslivet Arbetsgivaren är skyldig att betala lön och se till att din arbetsmiljö är säker. Ditt ansvar är att göra jobbet och följa de regler som finns på arbetsplatsen. Men det finns många

Läs mer

Den moderna vårdcentralen. Krav, trender och expertråd

Den moderna vårdcentralen. Krav, trender och expertråd Den moderna vårdcentralen Krav, trender och expertråd Innehåll Sid 3. Sammanfattning Sid 4. Kapitel 1 - Utmaningarna för vårdcentralen Sid 6. Kapitel 2 - Dessa kompetenser behövs Sid 7. Kapitel 3 - Modern

Läs mer

Redogörelse för det nya karensavdraget

Redogörelse för det nya karensavdraget Redogörelse för det nya karensavdraget Nedan ändringar gäller för Avtal om studentmedarbetaranställning Förhandlingsprotokoll Parterna har kommit överens om ändringar i ovanstående avtal till följd av

Läs mer

Här hittar du tips på sånt som är bra att veta när man är ny i arbetslivet. På väg ut i arbetslivet. Maja, medlem i Handels

Här hittar du tips på sånt som är bra att veta när man är ny i arbetslivet. På väg ut i arbetslivet. Maja, medlem i Handels Här hittar du tips på sånt som är bra att veta när man är ny i arbetslivet. På väg ut i arbetslivet Maja, medlem i Handels På väg ut i arbetslivet Arbetsgivaren är skyldig att betala lön och se till att

Läs mer

Du som jobbar inom Coop butiker och stormarknader kan påverka ditt schema och din arbetstid! Vill du påverka ditt schema? Linnéa, butiksanställd

Du som jobbar inom Coop butiker och stormarknader kan påverka ditt schema och din arbetstid! Vill du påverka ditt schema? Linnéa, butiksanställd Du som jobbar inom Coop butiker och stormarknader kan påverka ditt schema och din arbetstid! Vill du påverka ditt schema? Linnéa, butiksanställd Du kan påverka ditt schema! Du som jobbar inom Coop butiker

Läs mer

Du som jobbar på lager och inom e-handeln kan påverka arbetstiden. Påverka din arbetstid! Samantha, lagerarbetare

Du som jobbar på lager och inom e-handeln kan påverka arbetstiden. Påverka din arbetstid! Samantha, lagerarbetare Du som jobbar på lager och inom e-handeln kan påverka arbetstiden. Påverka din arbetstid! Samantha, lagerarbetare Du kan påverka ditt schema! Du som jobbar inom det privata lagerområdet och som omfattas

Läs mer

Utbildningskompendium för AT-läkare, Skaraborg

Utbildningskompendium för AT-läkare, Skaraborg Utbildningskompendium för AT-läkare, Skaraborg Innehåll: Utdrag från avtalet AB Specialbestämmelser Läkare (SKL) Sammanfattning av ATL (arbetstidslagen) Lokala rutiner om jourkomp Sammanfattning och instruktioner

Läs mer

Lärarförbundet för dig som arbetar i privat verksamhet

Lärarförbundet för dig som arbetar i privat verksamhet Lärarförbundet för dig som arbetar i privat verksamhet Bli medlem! SMS:a LÄRARE [mellanslag Gör ansökan på lararforbund Fyll i en medlemsansökan i p 2 Du som lärare är vårt huvudintresse, inte vem som

Läs mer

Vårdförbundets idé om en hälsosam vårdmiljö

Vårdförbundets idé om en hälsosam vårdmiljö Vårdförbundets idé om en hälsosam vårdmiljö 2 En hälsosam vårdmiljö är en god arbetsmiljö där hälsa samt god och säker vård uppnås. Vårdförbundets idé om en hälsosam vårdmiljö Idén om en hälsosam vårdmiljö

Läs mer

Syftet med personalhandboken är att ge vägledning och fungera som uppslagsbok för alla anställda gällande bland annat personalfrågor och policies.

Syftet med personalhandboken är att ge vägledning och fungera som uppslagsbok för alla anställda gällande bland annat personalfrågor och policies. Personalhandbok Innehåll Personalhandbokens syfte... 3 Vår verksamhet... 3 Kollektivavtal... 3 Anställning... 3 Sekretess... 4 Arbetstid... 5 Lön & Förmåner... 6 Ledighet & Frånvaro... 6 Permission...

Läs mer

Ändringar i Infranord Järnvägsinfrastrukturavtal, 2015-08-01.

Ändringar i Infranord Järnvägsinfrastrukturavtal, 2015-08-01. Ändringar i Infranord Järnvägsinfrastrukturavtal, 2015-08-01. Nedanstående ändringar har överenskommits i avtalet: 1. Avtalets omfattning. Här har före detta KY-utbildning ersatts med YH-utbildning. 2.

Läs mer

Förslag till beslut om nytt flextidsavtal

Förslag till beslut om nytt flextidsavtal Förslag till beslut om nytt flextidsavtal Sammanfattning Arbetsgruppen har gått igenom gällande avtal och överenskommelser. Det finns brister i hur flextidsöverenskommelserna ser ut på lokal nivå. Arbetsgruppen

Läs mer

2005-12-20 Bil1. Användningsområde Grundtanken är att modellen passar till verksamheter där behov av kontinuitet och återhämtning är stort.

2005-12-20 Bil1. Användningsområde Grundtanken är att modellen passar till verksamheter där behov av kontinuitet och återhämtning är stort. Arbetstidsmodell 1 Användningsområde Grundtanken är att modellen passar till verksamheter där behov av kontinuitet och återhämtning är stort. Kännetecken Modifierad 3-3 modell där utgångspunkten är 3-3

Läs mer

Varför vill Region Skåne omförhandla sina arbetstidsavtal?

Varför vill Region Skåne omförhandla sina arbetstidsavtal? Nedanstående material har skickats ut från Region Skåne till Vårdförbundet, anställda, och chefer på SUS (Vårdförbundets anmärkning) Region Skånes frågor och svar om arbetstidsavtal. Varför vill Region

Läs mer

Avtal om arbetstidsbestämmelser för tjänstemän

Avtal om arbetstidsbestämmelser för tjänstemän Avtal om arbetstidsbestämmelser för tjänstemän 1 Avtalets omfattning 1.1 Tillämpningsområde Bilaga 3 Detta avtal gäller samtliga tjänstemän som är anställda hos arbetsgivare som är medlemmar i Medie- och

Läs mer

Medarbetarens ansvar i självservice

Medarbetarens ansvar i självservice Sida 1 av 9 Medarbetarens ansvar i självservice Avvikelser (frånvaro, extratid, turbyten mm) skall vara registrerade senast den 10:e varje månad. Registrera dina avvikelser så snart som möjligt Logga in

Läs mer

ÄNDRINGAR I AVTALET OM ALLMÄNNA ANSTÄLLNINGSVILLKOR (Avtalsområde Telekom) (Sif, Sveriges Ingenjörer, Jusek, Civilekonomerna, Seko)

ÄNDRINGAR I AVTALET OM ALLMÄNNA ANSTÄLLNINGSVILLKOR (Avtalsområde Telekom) (Sif, Sveriges Ingenjörer, Jusek, Civilekonomerna, Seko) Bilaga 2 ÄNDRINGAR I AVTALET OM ALLMÄNNA ANSTÄLLNINGSVILLKOR (Avtalsområde Telekom) (Sif, Sveriges Ingenjörer, Jusek, Civilekonomerna, Seko) Generell ändring: CF är genomgående namnändrat till Sveriges

Läs mer

SKYDDSROND: Arbetstid. datum: förvaltning eller motsvarande: arbetsplats: ansvarig chef: skyddsombud: övriga deltagare:

SKYDDSROND: Arbetstid. datum: förvaltning eller motsvarande: arbetsplats: ansvarig chef: skyddsombud: övriga deltagare: SKYDDSROND: Arbetstid datum: förvaltning eller motsvarande: arbetsplats: chef: skyddsombud: övriga deltagare: Bestämmelserna kring organisatorisk och social arbetsmiljö handlar bland annat om medarbetarnas

Läs mer

Avtal om arbetstidsbestämmelser för tjänstemän inom detaljhandeln

Avtal om arbetstidsbestämmelser för tjänstemän inom detaljhandeln Bilaga 6 Avtal om arbetstidsbestämmelser för tjänstemän inom detaljhandeln 1 Avtalets omfattning 1.1 Tillämpningsområde Detta avtal gäller tjänstemän som omfattas av avtalet för tjänstemän inom detaljhandeln.

Läs mer

Finns det ett optimalt win/win - schema som passar alla skiftarbetare? Göran Kecklund, forskare, Stressforskningsinstitutet

Finns det ett optimalt win/win - schema som passar alla skiftarbetare? Göran Kecklund, forskare, Stressforskningsinstitutet Finns det ett optimalt win/win - schema som passar alla skiftarbetare? Göran Kecklund, forskare, Stressforskningsinstitutet Effekter av skiftarbete 25-50% ökning av risken att drabbas av hjärt-/ kärlsjukdom,

Läs mer

Överenskommelse mellan Sobona och Kommunal avseende karensavdrag.

Överenskommelse mellan Sobona och Kommunal avseende karensavdrag. 20 december 2018 Överenskommelse mellan Sobona och Kommunal avseende karensavdrag. Till följd av ändringarna i lagen (1991:1047) om sjuklön som träder i kraft den 1 januari 2019 så har nu följande överenskommelser

Läs mer

Frågor & svar kring arbetstid, rast, paus, semester m.m. inom förskolan

Frågor & svar kring arbetstid, rast, paus, semester m.m. inom förskolan 1(6) 2015-03-27 Barn- och Utbildning BUF central förvaltning Madelene Rickardsson 044-136426 Madelene.Rickardsson@kristianstad.se Frågor & svar kring arbetstid, rast, paus, semester m.m. inom förskolan

Läs mer

KORT INSTRUKTION AV AD-HOC MODUL OM ARBETSTID OCH ARBETETS ORGANISATIN

KORT INSTRUKTION AV AD-HOC MODUL OM ARBETSTID OCH ARBETETS ORGANISATIN Bilaga 4 STATISTISKA CENTRALBYRÅN 1(1) KORT INSTRUKTION AV AD-HOC MODUL OM ARBETSTID OCH ARBETETS ORGANISATIN De personer som denna modul åsyftar att titta på är i första hand de som är anställda. Och

Läs mer

Organisatorisk och social arbetsmiljö

Organisatorisk och social arbetsmiljö CHECKLISTA: Organisatorisk och social arbetsmiljö datum: förvaltning eller motsvarande: arbetsplats: Syftet med denna checklista är att identifiera vilken beredskap verksamheten har för att genomföra ett

Läs mer

Mom 1 Avtalets omfattning Avtalet gäller musiker (korister och repetitörer) vid NN-orkestern/NN-operan/ Musik i NN.

Mom 1 Avtalets omfattning Avtalet gäller musiker (korister och repetitörer) vid NN-orkestern/NN-operan/ Musik i NN. LOKALT ARBETSTIDSAVTAL 1 Avtalets omfattning m.m. Mom 1 Avtalets omfattning Avtalet gäller musiker (korister och repetitörer) vid NN-orkestern/NN-operan/ Musik i NN. Mom 2 Tvingande regler i arbetstidslagen

Läs mer

Postens Villkorsavtal PVA

Postens Villkorsavtal PVA Postens Villkorsavtal PVA Gilltighetstid 2010-10-01 2012-05-31 Utgiven av Postens Villkorsavtal PVA 2010-10-01 2012-05-31 Allmänna anställningsvillkor... 4 1 Avtalets omfattning... 4 2 Anställning...

Läs mer

Redogörelsetext för Huvudöverenskommelse HÖK 19 med OFRs förbundsområde Hälso- och sjukvård

Redogörelsetext för Huvudöverenskommelse HÖK 19 med OFRs förbundsområde Hälso- och sjukvård Redogörelsetext för Huvudöverenskommelse HÖK 19 med OFRs förbundsområde Hälso- och sjukvård Inledning Parterna i Huvudöverenskommelsen är Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), Sobona Kommunala företagens

Läs mer

Motion till kommunfullmäktige

Motion till kommunfullmäktige 2016-03-15 Motion till kommunfullmäktige Underlätta rekrytering genom kombitjänster Räddningstjänstens verksamhet är av stor vikt för invånarnas säkerhet och trygghet i kommunen. Räddningstjänst organiserad

Läs mer

Avdelningen för arbetsgivarpolitik

Avdelningen för arbetsgivarpolitik Cirkulärnr: 2007:22 Diarienr: 2007/0690 Arbetsgivarpolitik: 2007-2:13 Nyckelord: Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Arbetstid, ATL Datum: 2007-03-16 Mottagare: Rubrik: Kommunstyrelsen Landstingsstyrelsen

Läs mer

Parterna är överens om att Arbetstagare anställd kortare tid än tre (3) månader skall omfattas av avtalet.

Parterna är överens om att Arbetstagare anställd kortare tid än tre (3) månader skall omfattas av avtalet. TELENOR SVERIGEE AB LOKAL ÖVERENSKOMMELSE GÄLLANDE ANSTÄLLNINGSVILLKOR TELEKOM MELLAN TELENOR SVERIGE AB OCH UNIONEN, AKADEMIKERFÖRENINGEN OCH SEKO För butikssäljare gäller lokal överenskommelse för perioden

Läs mer

Motion 2017:5 av Håkan Jörnehed (V) m.fl. om kortare arbetstid i vården 19 LS

Motion 2017:5 av Håkan Jörnehed (V) m.fl. om kortare arbetstid i vården 19 LS Motion 2017:5 av Håkan Jörnehed (V) m.fl. om kortare arbetstid i vården 19 LS 2017-0342 1 (3) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2017-11-01 LS 2017-0342 Landstingsstyrelsen Motion 2017:5 av Håkan Jörnehed

Läs mer

Framtidens arbetstider för och nackdelar med roterande skiftgång, permanenta skift och önskescheman

Framtidens arbetstider för och nackdelar med roterande skiftgång, permanenta skift och önskescheman Framtidens arbetstider för och nackdelar med roterande skiftgång, permanenta skift och önskescheman Göran Kecklund, stf föreståndare Stressforskningsinstitutet 1 4 av 6 studier visar samband med Typ 2

Läs mer

Cirkulärnr: 16:37 Diarienr: 16/03618 P-cirknr: 16-2:20 Nyckelord:

Cirkulärnr: 16:37 Diarienr: 16/03618 P-cirknr: 16-2:20 Nyckelord: Cirkulärnr: 16:37 Diarienr: 16/03618 P-cirknr: 16-2:20 Nyckelord: Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Arbetsdomstolen, AD, arbetsrätt, arbetstid, kollektivavtal, rast, måltidsuppehåll Arbetsrättssektionen

Läs mer

Önskad sysselsättningsgrad med heltidsarbete som norm

Önskad sysselsättningsgrad med heltidsarbete som norm Önskad sysselsättningsgrad med heltidsarbete som norm - Frågor och svar Nedan finns en sammanställning över frågor och svar som rör införandet av önskad sysselsättningsgrad med heltidsarbete som norm i

Läs mer

Studerande föräldrars studiesociala situation

Studerande föräldrars studiesociala situation Studerande föräldrars studiesociala situation Emma Mattsson Umeå Studentkår Maj 2011 Bakgrund Projektet Studenter med barn finns med i verksamhetsplanen för 2010/11 och har legat på den studiesociala presidalens

Läs mer

Feriepraktik. information till sökande

Feriepraktik. information till sökande Arbetslivskontoret Feriepraktik information till sökande Kontaktuppgifter Mejl: feriepraktiken@sodertalje.se Telefon: 08-523 017 05 Besöksadress: Järnagatan 12, 151 89 Södertälje Postadress: Södertälje

Läs mer

FÖRBUNDSINFO. Tillämpning av vissa bestämmelser i arbetstidslagen

FÖRBUNDSINFO. Tillämpning av vissa bestämmelser i arbetstidslagen Kopiera gärna FÖRBUNDSINFO FÖRBUNDSINFO Nr 1 januari 2007 Tillämpning av vissa bestämmelser i arbetstidslagen Riksdagen har beslutat om ändringar i arbetstidslagen, prop. 2003/04:180 och SFS 2005:165,

Läs mer

Artikelnummer: 502007-6. Foto: Nordic Photos. Tryck: 08-tryck, juni 2009 (första upplagan) Layout: Form & Funktion i Sverige AB

Artikelnummer: 502007-6. Foto: Nordic Photos. Tryck: 08-tryck, juni 2009 (första upplagan) Layout: Form & Funktion i Sverige AB Nya tider Artikelnummer: 502007-6 Foto: Nordic Photos Tryck: 08-tryck, juni 2009 (första upplagan) Layout: Form & Funktion i Sverige AB Nya tider Dygnets alla timmar antogs på kongressen 1999. 2005 prövades

Läs mer

AKUTTEAM I PRIMÄRVÅRDEN Mönsteråsmodellen

AKUTTEAM I PRIMÄRVÅRDEN Mönsteråsmodellen AKUTTEAM I PRIMÄRVÅRDEN Mönsteråsmodellen Maria A Hilberth Verksamhetschef Mönsterås Hälsocentral 121127 Mönsterås Hälsocentral Ca 8 600 listade patienter Storlek 6 av 27 offentliga HC Ca 40 medarbetare

Läs mer

Arbetsgivarfrågor Nr 18 December 2006

Arbetsgivarfrågor Nr 18 December 2006 Arbetsgivarfrågor Nr 18 December 2006 Ändringar i arbetstidslagen fr o m den 1 januari 2007 Som vi tidigare meddelat (se Cirkulär nr 10/2005) skall vissa nya regler i arbetstidslagen tillämpas från och

Läs mer

Riktlinjer för Bemanningscentrum. En rekryteringsbas för samtliga verksamheter i Leksands Kommun

Riktlinjer för Bemanningscentrum. En rekryteringsbas för samtliga verksamheter i Leksands Kommun Riktlinjer för Bemanningscentrum En rekryteringsbas för samtliga verksamheter i Leksands Kommun Organisation Kommundirektör Vård o omsorg Lärande & stöd Verksamhetsstöd & Service Samhällsbyggnad Personalavd.

Läs mer

Ansökan om stimulansmedel för utvecklingsprojekt med syfte att skapa ett mer hållbart arbetsliv

Ansökan om stimulansmedel för utvecklingsprojekt med syfte att skapa ett mer hållbart arbetsliv Dnr 1329/16 Ansökan om stimulansmedel för utvecklingsprojekt med syfte att skapa ett mer hållbart arbetsliv (Fyll i blanketten direkt på datorn. Flytta mellan fälten med tabb-tangenten. Fälten expanderar

Läs mer

Schemalagd arbetstid - personal inom fritidsverksamheten (främst fritidshem) - vaktmästeri/motsvarande, - kök - elevassistenter

Schemalagd arbetstid - personal inom fritidsverksamheten (främst fritidshem) - vaktmästeri/motsvarande, - kök - elevassistenter 2014-04-08 Metod för schemaläggning Metod vid schemaläggning i form av årsarbetstid (12 månader) för de kategorier av arbetstidsförläggning som finns i Lokalt arbetstidsavtal för arbetstagare inom Specialpedagogiska

Läs mer

Effekter av skiftarbete

Effekter av skiftarbete Skiftarbete, stress och sömn Konferens, Onsdag 2 oktober 2013, Universitetssjukhuset Örebro Göran Kecklund, Docent: Stressforskningsinstitutet Effekter av skiftarbete 25-50% ökning av risken att drabbas

Läs mer

Talarmanus att använda vid introduktion av nyanställda eller information på arbetsplatser

Talarmanus att använda vid introduktion av nyanställda eller information på arbetsplatser Talarmanus att använda vid introduktion av nyanställda eller information på arbetsplatser Till varje bild har vi tagit fram punkter på vad du kan prata om. Se dessa som inspiration och stöd till dina egna

Läs mer

48 Svar på motion - Underlätta rekrytering genom kombitjänster (KSKF/2016:222)

48 Svar på motion - Underlätta rekrytering genom kombitjänster (KSKF/2016:222) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2017-03-07 Sida 1(3) 48 Svar på motion - Underlätta rekrytering genom kombitjänster (KSKF/2016:222) Beslut Förslag till kommunfullmäktige Motionen bifalles.

Läs mer

Information till arbetsgivare och handledare

Information till arbetsgivare och handledare Information till arbetsgivare och handledare Informationen här, är till dig som ska vara handledare för en feriepraktikant. Tack för att du tar emot en feriepraktikant! OBS! Nytt från och med det året

Läs mer

Postens Villkorsavtal PVA. Giltighetstid 2013-06-01 2016-07-31

Postens Villkorsavtal PVA. Giltighetstid 2013-06-01 2016-07-31 Postens Villkorsavtal PVA Giltighetstid 2013-06-01 2016-07-31 Postens Villkorsavtal 2013-06-01 2016-07-31 Branschavtal Kommunikation & Postens villkorsavtal Avtal om allmänna anställningsvillkor...4 1

Läs mer

Medarbetarens ansvar i Visma självservice

Medarbetarens ansvar i Visma självservice Sida 1 av 9 Medarbetarens ansvar i Visma självservice Registrera dina avvikelser (frånvaro, extratid, turbyten mm) så snart som möjligt Logga in på självservice och välj rapportera. Lägg till dina avvikelser

Läs mer

Arbetstidsavtal Samverkansgrupp

Arbetstidsavtal Samverkansgrupp Arbetstidsavtal Samverkansgrupp Avtalsstruktur Villkorsavtal-T Centralt avtal Arbetsgivarverket och Saco-S Lokalt arbetstidsavtal Lokalt avtal SPSM och Saco-S Villkorsavtal Centralt avtal Arbetsgivarverket

Läs mer

Förbättringsarbete Arbetstidsmodeller Hösten 2015

Förbättringsarbete Arbetstidsmodeller Hösten 2015 Förbättringsarbete Arbetstidsmodeller Hösten 2015 Bakgrund I samband med ärende gällande månadsrapport för februari 2015 gav HSN landstingsdirektören i uppdrag att vidta ett antal åtgärder för att minska

Läs mer

Särskilda kontraktsvillkor avseende arbets- och anställningsvillkor

Särskilda kontraktsvillkor avseende arbets- och anställningsvillkor Äldreförvaltningen Bilaga 1 Planeringsavdelningen Sida 1 (6) 2017-04-26 Särskilda kontraktsvillkor avseende arbets- och anställningsvillkor Arbets- och anställningsvillkor - Inledning Utföraren ska vid

Läs mer

Har du koll på din arbetstid och vet vad som gäller?

Har du koll på din arbetstid och vet vad som gäller? Har du koll på din arbetstid och vet vad som gäller? Visste du att utöver ordinarie arbetstid och jourtid får allmän övertid tas ut med max 200 timmar per år? Därutöver kan arbetsgivaren ta ut ytterligare

Läs mer

ABC- handbok för ungdomar som sommarjobbar via Sigtuna kommun 2019.

ABC- handbok för ungdomar som sommarjobbar via Sigtuna kommun 2019. Viktig information! Följande information är en ABC- handbok för ungdomar som sommarjobbar via Sigtuna kommun 2019. All information skall läsas av samtliga sommarjobbande ungdomar, samt av målsmän till

Läs mer

Patientmiljarden Patientkontrakt och handlingsplan

Patientmiljarden Patientkontrakt och handlingsplan Patientmiljarden Patientkontrakt och handlingsplan Landstingsstyrelsen 21 mars 2018 Anette Aronsson & Ragnhild Holmberg Patientmiljarden 2018 Överenskommelsens två utvecklingsområden Förstärkt vårdgaranti

Läs mer

Redogörelse för nyheter och förändringar i HÖK T med AkademikerAlliansen

Redogörelse för nyheter och förändringar i HÖK T med AkademikerAlliansen Redogörelse för nyheter och förändringar i HÖK T med AkademikerAlliansen Denna redogörelse omfattar nyheter och förändringar i HÖK T i lydelse fr.o.m. 2012-05-01 exklusive Allmänna bestämmelser, som behandlas

Läs mer

Redogörelsetext för ändringar och tillägg i PAN

Redogörelsetext för ändringar och tillägg i PAN Redogörelsetext för ändringar och tillägg i PAN Sveriges Kommuner och Landsting och Sobona - Kommunala företagens arbetsgivarorganisation har enats med Svenska Kommunalarbetareförbundet om ändringar och

Läs mer

Vårdförbundets idé om en hälsosam vårdmiljö

Vårdförbundets idé om en hälsosam vårdmiljö Vårdförbundets idé om en hälsosam vårdmiljö Helheten Kan ni ställa er bakom den föreslagna politiken? Medlemstilltal Balans mellan arbetsmiljö och vårdmiljö Saknas någon politik? Vilken? Övriga medskick

Läs mer

PS SJÄLVSERVICE Sid 1 (35)

PS SJÄLVSERVICE Sid 1 (35) Sid 1 (35) Innehållsförteckning INLOGGNING VIA INTERNET (exempelvis hemifrån):... 2 INLOGGNING I SJÄLVSERVICE... 3 ADRESS... 6 BARN... 7 FRÅNVARO... 8 TURBYTE... 13 AVVIKANDE TJÄNSTGÖRING... 18 TILLÄGG/AVDRAG

Läs mer

Bestämmelser för arbetstagare som anställs särskilt i samband med krisläge

Bestämmelser för arbetstagare som anställs särskilt i samband med krisläge 2019-06-28 Bilaga 1 till Krislägesavtalet Bestämmelser för arbetstagare som anställs särskilt i samband med krisläge 1 Tillämpningsområde Om inte annat följer av lag, förordning eller statlig myndighetsföreskrift,

Läs mer

Nu kommer du in i Självservice via Aditro Window

Nu kommer du in i Självservice via Aditro Window Självservice/Aditro Window 1 (18) Personalkontoret 2015-04-07 Nu kommer du in i Självservice via Aditro Window På startsidan ser du: Meddelanden som just nu visar löneutbetalningsdatum. Klockan flexar

Läs mer

Redogörelsetext för ändringar och tillägg i Allmänna bestämmelser, AB 14 och 17

Redogörelsetext för ändringar och tillägg i Allmänna bestämmelser, AB 14 och 17 Redogörelsetext för ändringar och tillägg i Allmänna bestämmelser, AB 14 och 17 Sveriges Kommuner och Landsting och Sobona - Kommunala företagens arbetsgivarorganisation har enats med Svenska Kommunalarbetareförbundet,

Läs mer

Du som jobbar inom det privata butiksområdet kan påverka ditt schema och din arbetstid! Isac, butiksanställd

Du som jobbar inom det privata butiksområdet kan påverka ditt schema och din arbetstid! Isac, butiksanställd Du som jobbar inom det privata butiksområdet kan påverka ditt schema och din arbetstid! Isac, butiksanställd Vill du påverka ditt schema? Du kan påverka ditt schema! Du som jobbar inom det privata butiksområdet

Läs mer

Den här presentationen innehåller svaret på frågor som vi ofta får från både medlemmar och er ombud. Tanken är att du här får en lathund med svaren i

Den här presentationen innehåller svaret på frågor som vi ofta får från både medlemmar och er ombud. Tanken är att du här får en lathund med svaren i Den här presentationen innehåller svaret på frågor som vi ofta får från både medlemmar och er ombud. Tanken är att du här får en lathund med svaren i huvuddrag när du får frågor från dina medlemmar på

Läs mer

SEMESTER. Den nya semesterlagen trädde i kraft 1.4.2005

SEMESTER. Den nya semesterlagen trädde i kraft 1.4.2005 Den nya semesterlagen trädde i kraft 1.4.2005 Bestämmelserna i AKTA-avtaletför perioden 2005 2007 var inte anpassade till den nya semesterlagen. Nya bestämmelser som är anpassade till semesterlagen har

Läs mer

Ulricehamns kommun - vår heltidsresa. Foto: Pricca studios/nuab.eu

Ulricehamns kommun - vår heltidsresa. Foto: Pricca studios/nuab.eu Ulricehamns kommun - vår heltidsresa Foto: Pricca studios/nuab.eu Ulricehamns kommun 73 % heltidsanställning 2017 89 % heltidsanställning 2018 Foto: Jan Töve Vart ska vi? Heltid ska bli norm på riktigt!

Läs mer

Förslag till beslut Förslag till handlingsplan antas

Förslag till beslut Förslag till handlingsplan antas TJÄNSTESKRIVELSE Datum DNR: KS2017/586/02 Sida 2018-03-27 1 (2) Kommunstyrelsen Heltid som norm - Heltidsresan - handlingsplan KS2017/586/02 Förslag till beslut Förslag till handlingsplan antas Sammanfattning

Läs mer