Schemalagd arbetstid - personal inom fritidsverksamheten (främst fritidshem) - vaktmästeri/motsvarande, - kök - elevassistenter

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Schemalagd arbetstid - personal inom fritidsverksamheten (främst fritidshem) - vaktmästeri/motsvarande, - kök - elevassistenter"

Transkript

1 Metod för schemaläggning Metod vid schemaläggning i form av årsarbetstid (12 månader) för de kategorier av arbetstidsförläggning som finns i Lokalt arbetstidsavtal för arbetstagare inom Specialpedagogiska skolmyndigheten, avdelning 2. Kategorierna inom denna avdelning är arbetstagare med schemalagd samt oregelbundet förlagd arbetstid. Personal inom de två kategorierna är i huvudsak följande: Schemalagd arbetstid - personal inom fritidsverksamheten (främst fritidshem) - vaktmästeri/motsvarande, - kök - elevassistenter Oregelbundet förlagd arbetstid - boendepersonal Metoden bygger på - framtagande av kända fakta för den period, 12 månader, som schemaläggningen omfattar, - framförhållning, planering och dimensionering av arbetstid för aktiviteter som är tänkta att genomföras men är av enstaka karaktär, exempelvis fortbildnings- och studiedagar, flyttad verksamhet. Även tid för planering/redovisningar av arbete och andra gemensamma aktiviteter där personalen ska vara med/delta. Sammantaget kan man säga all tid som inte är styrd av elevernas närvaro och där det finns behov av tjänstgöring - dialog med de medarbetare som ska schemaläggas kring vissa grundläggande utgångspunkter - noggrannhet vid utläggningen av arbetstid - komprimering av arbetstid, faktisk och tillgodoräknad, till den tid då verksamheten har behov, naturligtvis inom ramen för det anständiga ur ett arbetsmiljöperspektiv. Metoden ger - kvalitetssäkrat underlag inför förhandling om lokalt avtal för den kategori det gäller vid enheten - korrekta underlag vid de förändringar av arbetstidens förläggning under perioden som det lokala arbetstidsavtalet medger och i vissa fall anvisar (flyttad verksamhet) - möjligheter att strukturerat analysera eventuella tillkommande kostnader i form av exempelvis övertid, ersättning vid uteblivna och eller åsidosatta skyddsregler och annat beroende på, val i den direkta dagliga arbetsledningen, gällande hela perioden - möjligheter att utifrån analys ge berörd personalgrupp begränsade befogenheter att själva lösa hastigt uppkommande behov av extra arbete 1 (8)

2 under kort period (dag eller få dagar) på ett för myndigheten kostnadseffektivt sätt - medarbetare möjlighet att i ett 12 månader långt perspektiv veta när man är ledig utan att behöva söka ledighet (planera sin fritid) och när man ska arbeta 2 (8)

3 Metoden stegvis med kommentarer till varje steg Steg 1 Samla information Börja med att samla in relevant information som ger besked om när medarbetarna ska tjänstgöra. Utgångspunkten är den läsårsplanering som görs för varje verksamhetsår på enheten. Här kan det framgå om det är aktiviteter som gäller all personal på enheten och om det är obligatorisk tjänstgöring. Det kan exempelvis vara gemensamma studiedagar, fortbildningsdagar och eller andra planerade aktiviteter som är gemensamma och som är planerade eller tänkta att genomföras under perioden 1 augusti till och med 31 juli kommande år. Det kan vidare vara fasta tider för all personal under en arbetsvecka eller annan tidsperiod. Om schemaläggningen gäller medarbetare i fritidshemsverksamhet eller motsvarande, är det även beslutet om öppethållande som är intressant och som styr arbetstidernas förläggning. Redan inledningsvis får man här en klar uppfattning om vad som ska göras och planeras för. Det kan när det gäller boende vara så att helgdagar infaller på ett sådant sätt att det blir kostnadseffektivt att låta elever bo kvar över en helgdag och undervisning sker en eller flera vardagar på varsin sida under samma vecka. Det kan även vara så att elevernas behov av boende kan variera under veckan eller under andra perioder av tid. Fortsätt att samla relevant information under hela tiden som schemaarbetet pågår. Steg 2 Eventuell uppsägning av gällande schema Säkerställ att det schema som medarbetarna arbetar efter är eller blir uppsagt så det slutar gälla när det nya ska träda i kraft. Det nya schemat är ett lokalt avtal som träffas på lokal-lokal nivå. Det är avdelningen som har ansvaret för att både det gamla blir uppsagt, uppsägningstid är två månader om det inte framgår att det upphör med automatik vid en viss tidpunkt. Här är det lämpligt att tidsbegränsa avtalet redan när det träffas, exempelvis genom något av följande exempel på text. - Avtalet upphör att gälla år-månad-dag utan uppsägning. - Avtalet gäller under tiden år-månad-dag till och med år-månad-dag och upphör därefter att gälla. 3 (8)

4 Steg 3 Schemablankett Bestäm hur schemat ska vara uppbyggt, en blankettmodell. Här finns ingen gemensam modell. Skälet är att det ser olika ut från enhet till enhet. Här kan det vara en fördel om det förs en inledande dialog med de medarbetare som ska arbeta på schemat så att de känner sig vana och hemma med utformningen när det slutligen är fastställt. Om inte kan det ske misstag och vi kan bli tvingade att undervisa i hur man ska läsa det som står på schemat. Steg 4 Antal medarbetare som schemat omfattar Säkerställ vilka resurser som ska schemaläggas. Hur många anställda, tjänsteomfattning av heltid och så vidare. Det är inte nödvändigt att veta vilka personerna är utan betrakta det som funktioner i detta läge. Exempel Boende 1, 2 och 3 eller Fritid A, B och C. Vanligtvis känner man dock till merparten av de personer som ska arbeta på schemat. Steg 5 Synpunkter och önskemål Om det är möjligt, ha en dialog med de medarbetare som ska arbeta på schemat för att ventilera och inhämta synpunkter och önskemål som kan vara både av generell men även av individuell karaktär. Detta för att pröva om det kan tillgodoses, helt eller delvis, när schemat utformas. Några exempel på saker som kan tas upp i dialogen: - Boende, ska det jobbas med fasta journätter? - Boende, ska det jobbas med fast fri kväll? - Boende, ska vi försöka få så lika arbetspass som möjligt? - Boende, hur jobbar vi med rast och måltidsuppehåll? - Fritid, ska vi jobba lika lång tid varje dag? - Fritid, hur kraftsamlar vi resurser till elevernas skollov? Det är inte medarbetarna som bestämmer men det är bra att ha haft en dialog redan inledningsvis och eventuellt med en eller flera anstämningar innan schemat ska förhandlas och bli ett lokalt avtal. Steg 6 Brutto- och nettoarbetstid Då metoden innebär Bruttoarbetstid som reduceras med tid som ska var ledig tid vilket ger en nettoarbetstid, och det är olika för de två kategorier som är berörda, behöver information inhämtas om: - Vilken Nettoarbetstid gäller för 12 månadsperioden? - Vad är normalarbetstiden per dag, Dagarbetstidsmåttet? Informationen hämtas från tabellbilagan. 4 (8)

5 Steg 7 Lägg ut tid Dags att börja lägga ut arbetstid och annat på schemat. Här finns det varianter på vad, man som person, väljer att börja med. Slutresultatet ska bli ett schema som omfattar 364 dygn (52 veckor x 7 dygn). En variant är att börja med och lägg ut de lediga dygn som skall finnas under dessa 12 månader. Talet är givet och skall vara 104 stycken och ska markeras med FP. Dessa 104 dygnen motsvarar lördag och söndag men behöver inte ligga där, och är speciellt skyddade i avtalstexten. För att det ska följa avtalet ska det förutom de 24 timmar som finns på kalenderdygnet omfatta en ledig period av tid på ytterligare minst 12 timmar direkt i anslutning till aktuellt dygn. Exempel: - Ledig, lördag och söndag innebär timmar = 48 timmar. Till detta ska det finnas ytterligare 12 timmar som ligger på fredagsdygnet före 24:00 och måndagsdygnet från 00:00. Hur förläggningen ser ut kan variera i det oändliga men resultatet ska vara 48 timmar + minst12 timmar = 60 timmars sammanhängande ledighet. Då är kriteriet uppfyllt för att det ska vara FP-dygn. - Ledig enstaka dag, lördag söndag eller annan veckodag. Ledigheten ska omfatta dygnets 24 timmar samt i direkt anslutning aktuellt dygn ytterligare minst 12 timmar, se ovan. Resultatet ska vara en ledighetsperiod om minst timmar = 36 timmar sammanhängande ledighetsperiod. FP står för fridagsperiod i avtalstexten och ska vara exakt 2 st. för varje vecka som schemaläggningen omfattar, 104 stycken. Fortsätt med att skapa utrymme för semester och då huvudsemester som ska vara minst 4 veckors sammanhängande ledighet under juni-augusti exempelvis veckorna Lägg ut för varje dag det dagvärde i timmar som motsvarar anställningens omfattning av heltid (hämta värdet från tabellbilagan), Dagarbetstidsmått. Fortsätt med att lägga ut det som kan vara obligatoriskt i form av närvaro vid exempelvis studiedagar, fortbildningsdagar eller annat. Här är det bra att i utgångsläget arbeta med ett dagarbetstidsmått för heltid exempelvis 7,9 tim. eller 8,0 tim. beroende på kategori. Sedan beror det på aktiviteten om all tid behöver nyttjas och då finns det möjlighet att korrigera tidsåtgången på slutet. Fortsätt med att bilda dig en uppfattning om hur arbetstiden skulle kunna läggas ut en normalvecka eller normalperiod som är återkommande. Lägg ut den arbetstiden på de aktuella veckorna. Kvar är nu de veckor som ser lite olika ut, behovet avviker från normalveckan på något sätt. Lägg ut arbetstid även på dessa veckor. Det viktiga är att ge tjänstgöringsturerna en beteckning ofta siffra eller bokstav. 5 (8)

6 Exempel på tjänstgöringstur: Tj.g.tur Tid Värde Antal ggr Tot värde Kommentar A 08:00-16:30 8,0 tim. Rast 0,5 tim. Under hela steget måste Nettoarbetstiden finnas med, det är mot den arbetstiden/tjänstgöringen ska stämmas av. Steg 8 Kvalitetssäkring Nu finns det utlagt arbetstid och utrymme för semester. Då handlar det om kvalitetsgranskning av den utlagda arbetstiden. För att kunna göra det måste varje arbetstid som läggs ut per kalenderdygn ha någon form av beteckning, oftast siffra eller bokstav som heter tjänstgöringstur. Tjänstgöringsturer skapas utifrån behov, det finns ingen begränsning. I exemplet finns även FP-dagar med då det är en komponent i kvalitetsgranskningen. MTH står för måltidsuppehåll och J för jourtjänstgöring. Exemplet nedan är ett schema för personal med oregelbundet förlagd arbetstid, i detta fall genomsnittlig veckoarbetstid om 39,5 timmar. Schemat gäller för en person med 80 % tjänstgöringsgrad med halvtidsvärdrad jour och för läsåret 2014/2015. Tjänstgöringstur Antal Tider Kl. from-tom per dygn Timmar per arbetspass Total tid Antalxtim Anmärkning FP 104 Fridagsperiod F 84 Fridag :00 13,00 442,00 1,0 rast :00-24:00 (1) J :00-09:36 6,60 224,20 00:00-06:00 (3) J :00-22:00 10,00 460,00 MTH :00-20:15 10,25 61,50 MTH :00-16:30 8,00 88,00 0,5 rast :00-16:09 7,66 22,98 0,5 rast :00-14:49 6,32 246,48 0,5 rast :00-18:00 9,50 28,50 0,5 rast Dagar Timmar Total ,66 Netto ideal ,66 Differens 0 0 Tabellen finns också att hämta som mall i Excell. När tabellverket är ifyllt summeras kolumnerna Antal och Tot. tid. Det kommer i det här läget, med största sannolikhet att, innebära att värdet i kolumnen för antal är lägre än det exakta som ska vara 364 stycken (Netto ideal). Bortse från det tills vidare. 6 (8)

7 Värdet i antal timmar, Total tid, ska jämföras med det värde som hämtas från tabellbilagan Nettotid för aktuell period och anställningsomfattning. Detta värde förs in vid Netto ideal i mallen. Vid jämförelse mellan Total tid och Netto ideal uppstår sannolikt en viss skillnad, för lite eller för mycket utlagd tid. Korrigera så värdena stämmer överens. När detta skett är all arbetstid för aktuell period omhändertagen. En viss minustid är accepterad, dock inte mera än 6 minuter på en tolvmånadersperiod. 6 minuter motsvarar 0,1 timme. Ingen plus-tid ska accepteras för det innebär mertid eller övertid vilket inte ska inträffa. Gå nu tillbaka till kolumnen för Antal. Det ska finnas 364 markeringar på ett 52 veckors schema, 52x7=364, Netto ideal. Om all arbetstid är omhändertagen och utlagd och det saknas markeringar för vissa dygn så återstår inget annat än ledigt kalenderdygn. Detta markeras med F på schemat och antalet kan variera beroende på hur stor komprimering av arbetstiden som skett. Steg 9 Kontroll av arbets- och viloperioder Gör en sista kontroll, det går även att ha dessa kontrollpunkter löpande under processen. Kontrollen är tillämplig vid alla typer av schemaläggning, ordinarie schema, korttidsschema och även tillfälligt schema vid flyttad verksamhet. Arbetsperiod Viloperiod jour Viloperiod ej jour högst 14 timmar innan viloperiod 8 timmar (annars är det ingen viloperiod) 11 timmar Observera att tiderna/timmarna inte är bundna av dygnsgränsen Dygnsvila 11 timmar sammanhängande ledig tid Dygnsvilan timmar behöver inte rymmas inom kalenderdygnet utan begränsningen är 11 timmar mellan två Arbetsperioder. Veckovila 36 timmar sammanhängande ledig tid Veckvilan blir för de kategorier medarbetare som schemaläggs på detta sätt förlagd till FP-dygn. Det räcker alltså med ett sådant dygn per vecka för att klara lagbestämmelserna om veckovila men kollektivavtalets bestämmelser om antalet tjänstgöringsfria kalenderdygn ingående i en fridagsperiod säger två i genomsnitt per kalendervecka. Det kan med andra ord vara ett FP-dygn en vecka och tre en annan vecka. FP-dygn F-dygn minst 36 timmars sammanhängande ledig tid 24 timmar (hela kalenderdygnet) ledig tid Detta med FP-dygn kan man inte bryta mot när man lägger ut ordinarie arbetstid i ett schema. 7 (8)

8 Steg 10 Schemat klart Nu är schemat klart för förhandling med berörda personalorganisationer vad gäller volym av arbetstid och utlägg på dygn. Den ifyllda mallen visar allt innehåll i komprimerad form och om Netto/ideal stämmer med det utlagda så är det korrekt. Aktuell avtalslitteratur - Ett centralt villkorsavtal, det räcker med ett då bestämmelserna är likalydande i de delar som berör arbetstider och tillägg. - Ett lokalt arbetstidsavtal. Det är avdelning 2 i det lokala avtalet som ska tillämpas och dessutom Bilaga 2 Definitioner. 8 (8)

Arbetstidsavtal Samverkansgrupp

Arbetstidsavtal Samverkansgrupp Arbetstidsavtal Samverkansgrupp Avtalsstruktur Villkorsavtal-T Centralt avtal Arbetsgivarverket och Saco-S Lokalt arbetstidsavtal Lokalt avtal SPSM och Saco-S Villkorsavtal Centralt avtal Arbetsgivarverket

Läs mer

Varför vill Region Skåne omförhandla sina arbetstidsavtal?

Varför vill Region Skåne omförhandla sina arbetstidsavtal? Nedanstående material har skickats ut från Region Skåne till Vårdförbundet, anställda, och chefer på SUS (Vårdförbundets anmärkning) Region Skånes frågor och svar om arbetstidsavtal. Varför vill Region

Läs mer

38 timmar om den egentliga arbetstiden i genomsnitt per vecka infaller minst en gång på tid

38 timmar om den egentliga arbetstiden i genomsnitt per vecka infaller minst en gång på tid Bilaga 7 6 c 6 ARBETSTID Mom 1 Arbetstidens längd och förläggning Parterna har avtalat bort arbetstidslagen i sin helhet. Lokalt avtal kan träffas om bestämmelser om arbetstidens längd och förläggning.

Läs mer

38 timmar om den egentliga arbetstiden i genomsnitt per vecka infaller minst en gång på tid

38 timmar om den egentliga arbetstiden i genomsnitt per vecka infaller minst en gång på tid Bilaga 5 6 a 6 ARBETSTID Mom 1 Arbetstidens längd och förläggning Parterna har avtalat bort arbetstidslagen i sin helhet. Lokalt avtal kan träffas om bestämmelser om arbetstidens längd och förläggning.

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 INLEDNING... 3 FÖR VEM GÄLLER ARBETSTIDSLAGEN?... 4 ARBETSTIDSBESTÄMMELSERNA I TEKNIKINSTALLATIONSAVTALET VVS & KYL...

INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 INLEDNING... 3 FÖR VEM GÄLLER ARBETSTIDSLAGEN?... 4 ARBETSTIDSBESTÄMMELSERNA I TEKNIKINSTALLATIONSAVTALET VVS & KYL... Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 INLEDNING... 3 FÖR VEM GÄLLER ARBETSTIDSLAGEN?... 4 ARBETSTIDSBESTÄMMELSERNA I TEKNIKINSTALLATIONSAVTALET VVS & KYL... 6 ORDINARIE ARBETSTID... 7 ÖVERTID...

Läs mer

Postens Villkorsavtal PVA. Giltighetstid 2013-06-01 2016-07-31

Postens Villkorsavtal PVA. Giltighetstid 2013-06-01 2016-07-31 Postens Villkorsavtal PVA Giltighetstid 2013-06-01 2016-07-31 Postens Villkorsavtal 2013-06-01 2016-07-31 Branschavtal Kommunikation & Postens villkorsavtal Avtal om allmänna anställningsvillkor...4 1

Läs mer

ATA. Lokalt kollektivavtal om arbetstid mm

ATA. Lokalt kollektivavtal om arbetstid mm ATA Lokalt kollektivavtal om arbetstid mm Gäller fr.o.m den 1 november 2003 MIGRATIONSVERKET Lokalt kollektivavtal om arbetstid m.m. Dnr N-241-2003-18697 1 INNEHÅLL Förhandling om arbetstidsavtal (ATA)

Läs mer

De vanligast förekommande frågorna i det lokala. avtalet mellan SEKO och

De vanligast förekommande frågorna i det lokala. avtalet mellan SEKO och De vanligast förekommande frågorna i det lokala avtalet mellan SEKO och Sammanfattningar, förklaringar och exempel. Paragrafen i början av varje stycke hänvisar till originaltexten i det lokala avtalet

Läs mer

Cirkulärnr: 2006:66 Diarienr: 2006/2304 P-cirknr: :21 Nyckelord: Arbetstidslagen Handläggare: Ann-Charlotte Ohlsson Jan Svensson Avdelning:

Cirkulärnr: 2006:66 Diarienr: 2006/2304 P-cirknr: :21 Nyckelord: Arbetstidslagen Handläggare: Ann-Charlotte Ohlsson Jan Svensson Avdelning: Cirkulärnr: 2006:66 Diarienr: 2006/2304 P-cirknr: 2006-2:21 Nyckelord: Arbetstidslagen Handläggare: Ann-Charlotte Ohlsson Jan Svensson Avdelning: Avdelningen för arbetsgivarpolitik Sektion/Enhet: Förhandlingssektionen

Läs mer

} för dagbarnvårdare } När? } Hur? } Varför?

} för dagbarnvårdare } När? } Hur? } Varför? för dagbarnvårdare När? Hur? Varför? 1995 45 timmars-avtal 2004 40 timmars-avtal 2008 dagbarnvårdaravtalet sägs upp, AB ska gälla till man skrivit ett nytt. 2009 Biskopsgården diskuterar svårigheten. 2011

Läs mer

Ändringar i avtalet om allmänna villkor

Ändringar i avtalet om allmänna villkor Bilaga 2 Ändringar i avtalet om allmänna villkor 2 mom 2 andra stycket utgår. 5 Lön får ett nytt moment 1 med följande lydelse: Mom 1 Löneform Löneformen är månadslön för de arbetstagare som i anställningsavtalet

Läs mer

PERSONALHANDBOK FAGERSTA KOMMUN Personalkontoret

PERSONALHANDBOK FAGERSTA KOMMUN Personalkontoret 01-04-03 1(5) ARBETSTID Ordinarie arbetstid Den sammanlagda veckoarbetstiden får, enligt slagen, uppgå till högst 48 timmar i genomsnitt under en beräkningsperiod om högst fyra månader. Beräkningen avser

Läs mer

PERSONALHANDBOK FAGERSTA KOMMUN Personalkontoret

PERSONALHANDBOK FAGERSTA KOMMUN Personalkontoret 014-07-4 1(5) ARBETSTID Ordinarie arbetstid Den sammanlagda veckoarbetstiden får, enligt slagen, uppgå till högst 48 timmar i genomsnitt under en beräkningsperiod om högst fyra månader. Beräkningen omfattar

Läs mer

ÄNDRINGAR I AVTALET OM ALLMÄNNA ANSTÄLLNINGSVILLKOR (Avtalsområde Telekom) (Sif, Sveriges Ingenjörer, Jusek, Civilekonomerna, Seko)

ÄNDRINGAR I AVTALET OM ALLMÄNNA ANSTÄLLNINGSVILLKOR (Avtalsområde Telekom) (Sif, Sveriges Ingenjörer, Jusek, Civilekonomerna, Seko) Bilaga 2 ÄNDRINGAR I AVTALET OM ALLMÄNNA ANSTÄLLNINGSVILLKOR (Avtalsområde Telekom) (Sif, Sveriges Ingenjörer, Jusek, Civilekonomerna, Seko) Generell ändring: CF är genomgående namnändrat till Sveriges

Läs mer

Bilaga 4 Parterna är överens om att införa en ny bilaga 4, enligt nedan, i branschavtalet.

Bilaga 4 Parterna är överens om att införa en ny bilaga 4, enligt nedan, i branschavtalet. Bilaga 4 Parterna är överens om att införa en ny bilaga 4, enligt nedan, i branschavtalet. Arbetstidsregler för fjärrtrafik Bilaga 4 gäller för icke upphandlad fjärrtrafik avseende persontransporter på

Läs mer

Gemensamma utgångspunkter

Gemensamma utgångspunkter Sid 1 (5) Gemensamma utgångspunkter Umeå universitet ska vara en attraktiv arbetsplats och erbjuda goda förutsättningar för personalen genom att verksamhetens mål och inriktning är väl kända av alla och

Läs mer

Avtal om arbetstidsbestämmelser för tjänstemän inom detaljhandeln

Avtal om arbetstidsbestämmelser för tjänstemän inom detaljhandeln Bilaga 6 Avtal om arbetstidsbestämmelser för tjänstemän inom detaljhandeln 1 Avtalets omfattning 1.1 Tillämpningsområde Detta avtal gäller tjänstemän som omfattas av avtalet för tjänstemän inom detaljhandeln.

Läs mer

Avtal om arbetstidsbestämmelser för tjänstemän

Avtal om arbetstidsbestämmelser för tjänstemän Avtal om arbetstidsbestämmelser för tjänstemän 1 Avtalets omfattning 1.1 Tillämpningsområde Bilaga 3 Detta avtal gäller samtliga tjänstemän som är anställda hos arbetsgivare som är medlemmar i Medie- och

Läs mer

Lokalt arbetstidsavtal för arbetstagare inom Specialpedagogiska skolmyndigheten

Lokalt arbetstidsavtal för arbetstagare inom Specialpedagogiska skolmyndigheten Arbetstidsavtal Saco-S Lokalt arbetstidsavtal för arbetstagare inom Specialpedagogiska skolmyndigheten 2013-07-01 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Avdelning 1 3 Arbetstagare med ordinarie arbetstid vanligtvis förlagd

Läs mer

Sammanställning Arbetstidslag, Kollektivavtal och arbetsledningsrätt 1

Sammanställning Arbetstidslag, Kollektivavtal och arbetsledningsrätt 1 Sammanställning Arbetstidslag, Kollektivavtal och arbetsledningsrätt 1 Begrepp Vecka Genomsnittlig arbetstid Genomsnittlig arbetstid för nattarbetande Börjar med måndag om inte annan beräkning tillämpas.

Läs mer

Byte av Kollektivavtal från Tjänstemannaavtalet samt Detaljhandelsavtalet till Telekomavtalet

Byte av Kollektivavtal från Tjänstemannaavtalet samt Detaljhandelsavtalet till Telekomavtalet Sammanfattning Protokoll Byte av Kollektivavtal från Tjänstemannaavtalet samt Detaljhandelsavtalet till Telekomavtalet Förhandling enligt MBL gällande byte av kollektivavtal Förhandlingsdatum mellan 2012

Läs mer

BRANSCHAVTAL MED POSTNORDLOKALA TILLÄGG*

BRANSCHAVTAL MED POSTNORDLOKALA TILLÄGG* Allmänna anställningsvillkor (villkorsavtalet) Kollektivavtal om allmänna anställningsvillkor för Bransch Kommunikation samt PostNordlokalt tilläggsavtal för aktiebolag i PostNordkoncernen inom Bransch

Läs mer

Konsekvensbeskrivningen ska vara personalchefen Barbro Hejdström-Nilsson tillhanda senast 16 oktober 2006.

Konsekvensbeskrivningen ska vara personalchefen Barbro Hejdström-Nilsson tillhanda senast 16 oktober 2006. 1(1) Inför ny ATL 1 januari 2007 Med anledning av förändringarna i arbetstidslagen har Hälso- och sjukvårdsförvaltningen tagit fram direktiv gällande arbetstidsförläggning. Utifrån dessa direktiv uppmanas

Läs mer

Förtroendearbetstid. Arbetgivaralliansen. Trossamfund och Ekumeniska Organisationer. till fördel för både verksamhet och den enskilde arbetstagaren

Förtroendearbetstid. Arbetgivaralliansen. Trossamfund och Ekumeniska Organisationer. till fördel för både verksamhet och den enskilde arbetstagaren Trossamfund och Ekumeniska Organisationer Förtroendearbetstid till fördel för både verksamhet och den enskilde arbetstagaren Arbetsgivaralliansen Branschkommitté Trossamfund och Ekumeniska Organisationer

Läs mer

Önskad sysselsättningsgrad med heltidsarbete som norm

Önskad sysselsättningsgrad med heltidsarbete som norm Önskad sysselsättningsgrad med heltidsarbete som norm - Frågor och svar Nedan finns en sammanställning över frågor och svar som rör införandet av önskad sysselsättningsgrad med heltidsarbete som norm i

Läs mer

Postens Villkorsavtal PVA

Postens Villkorsavtal PVA Postens Villkorsavtal PVA Gilltighetstid 2010-10-01 2012-05-31 Utgiven av Postens Villkorsavtal PVA 2010-10-01 2012-05-31 Allmänna anställningsvillkor... 4 1 Avtalets omfattning... 4 2 Anställning...

Läs mer

Önskad sysselsättningsgrad med heltidsarbete som norm

Önskad sysselsättningsgrad med heltidsarbete som norm Önskad sysselsättningsgrad med heltidsarbete som norm - Frågor och svar Nedan finns en sammanställning över frågor och svar som rör införandet av önskad sysselsättningsgrad med heltidsarbete som norm i

Läs mer

FÖRBUNDSINFO. Tillämpning av vissa bestämmelser i arbetstidslagen

FÖRBUNDSINFO. Tillämpning av vissa bestämmelser i arbetstidslagen Kopiera gärna FÖRBUNDSINFO FÖRBUNDSINFO Nr 1 januari 2007 Tillämpning av vissa bestämmelser i arbetstidslagen Riksdagen har beslutat om ändringar i arbetstidslagen, prop. 2003/04:180 och SFS 2005:165,

Läs mer

Arbetstidslagen, hälsa och säkerhet

Arbetstidslagen, hälsa och säkerhet Arbetstidslagen, hälsa och säkerhet Hur ska man förhålla sig till bestämmelserna om dygnsvila och arbetstidens längd? Göran Kecklund, Fil Dr Syfte med arbetstidslagen Att ge ett skydd mot alltför stora

Läs mer

6 Arbetstid gällande för tågvärdar vid Stockholmståg

6 Arbetstid gällande för tågvärdar vid Stockholmståg 6 Arbetstid gällande för tågvärdar vid Stockholmståg Mom 1 Ordinarie arbetstid Mom 1:1 Arbetstidens längd Den ordinarie arbetstiden får inte överstiga 40 timmar per helgfri vecka i genomsnitt under en

Läs mer

Klicka här för att ändra format. Klicka här för att ändra format på underrubrik i bakgrunden

Klicka här för att ändra format. Klicka här för att ändra format på underrubrik i bakgrunden Regler om arbetstid Sjuhäradsbygdens Assistansservice AB på Ida Duvinger (Almega) och Charlott Malm (Kommunal) 27 april 2017 Ordinarie arbetstid Ordinarie arbetstid Klicka o 40 tim/vecka här i för genomsnitt

Läs mer

Särskilda bestämmelser om arbetstider m.m. inom räddningstjänsten

Särskilda bestämmelser om arbetstider m.m. inom räddningstjänsten Bilaga E till AB I lydelse fr.o.m. 2012-05-01 Särskilda bestämmelser om arbetstider m.m. inom räddningstjänsten Inledning AB 13 gäller med tillägg av följande alternativa tjänstgöringstid: 42 timmar i

Läs mer

Bilaga E till AB i lydelse 2007-07-01. Arbetstider m.m. inom räddningstjänsten

Bilaga E till AB i lydelse 2007-07-01. Arbetstider m.m. inom räddningstjänsten Bilaga E till AB i lydelse 2007-07-01 Arbetstider m.m. inom räddningstjänsten fååéü ää= Särskilda bestämmelser om arbetstider m.m. inom räddningstjänsten... 3 Inledning... 3 A. Särskilda bestämmelser

Läs mer

Nya beredskapsregler för företag anslutna till IT-avtalet fr.o.m. 1 november 2017

Nya beredskapsregler för företag anslutna till IT-avtalet fr.o.m. 1 november 2017 Nya beredskapsregler för företag anslutna till IT-avtalet fr.o.m. 1 november 2017 Avtalstext: I samband med överenskommelsen om införande av flexpension som tecknades den 22 februari 2017 avtalades om

Läs mer

Redogörelse för det nya karensavdraget

Redogörelse för det nya karensavdraget Redogörelse för det nya karensavdraget Nedan ändringar gäller för följande branschavtal: Läns- och regionmuseer, Trafik samt Vård och omsorg. Förhandlingsprotokoll Parterna har kommit överens om ändringar

Läs mer

Förändringar i AB/HÖK på grund av ändringar i lagen om sjuklön 1991:1047 (SjLL)

Förändringar i AB/HÖK på grund av ändringar i lagen om sjuklön 1991:1047 (SjLL) 20 december 2018 Förändringar i AB/HÖK på grund av ändringar i lagen om sjuklön 1991:1047 (SjLL) Med anledning av ändringarna i lagen (1991:1047) om sjuklön som träder i kraft den 1 januari 2019 har nu

Läs mer

Partsgemensamt arbete kring framtagande av frågor och svar kring avtalet.

Partsgemensamt arbete kring framtagande av frågor och svar kring avtalet. Partsgemensamt arbete kring framtagande av frågor och svar kring avtalet. De centrala parterna vill understödja tillämpningen av lärarnas arbetstid utifrån HÖK 12 (framförallt reglerat i AB och Bilaga

Läs mer

Centrala parters syn på förutsättningar för en väl fungerande arbetstidsförläggning

Centrala parters syn på förutsättningar för en väl fungerande arbetstidsförläggning 2018-01-11 Bilaga 5 a till HÖK 16 Centrala parters syn på förutsättningar för en väl fungerande arbetstidsförläggning Syfte Syftet med denna bilaga är att stödja arbetet med en väl fungerande arbetstidsförläggning.

Läs mer

Allmänna anställningsvillkor Bransch F Äldreomsorg

Allmänna anställningsvillkor Bransch F Äldreomsorg Bilaga 2 LSR m fl, Vision, Vårdförbundet Allmänna anställningsvillkor Bransch F Äldreomsorg 3 Anställning m m Mom 6 Företrädesrätt Företrädesrätt till nyanställning gäller inte till ny anställning som

Läs mer

Bild 1. Semester vad gäller? Syftet med materialet är att klargöra rättigheter gällande semester.

Bild 1. Semester vad gäller? Syftet med materialet är att klargöra rättigheter gällande semester. Bild 1 Semester vad gäller? Syftet med materialet är att klargöra rättigheter gällande semester. Bild 2 SemL och AB säger Måndag den 1juni 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 Kommentar:

Läs mer

Dialogunderlag om arbetstider för arbetsgrupper

Dialogunderlag om arbetstider för arbetsgrupper Dialogunderlag om arbetstider för arbetsgrupper Detta material är tänkt att användas för gruppdiskussioner inom arbetslag, på APT eller inom samverkansgrupper. Varje frågeområde har en kort inledning följt

Läs mer

Telekom - nya regler för beredskap från den 1 november 2017

Telekom - nya regler för beredskap från den 1 november 2017 Telekom - nya regler för beredskap från den 1 november 2017 10 Mom. 3 Beredskap Avtalstext: Med beredskap avses tid då medarbetaren inte har arbetsskyldighet men måste vara anträffbar för att kunna utföra

Läs mer

Redogörelse för det nya karensavdraget

Redogörelse för det nya karensavdraget Redogörelse för det nya karensavdraget Nedan ändringar gäller för följande branschavtal: Besöksnäring, Energi, Fastighet och Näringsliv, Flygplatser, Konsult och Service, Musei- och Arkeologisk verksamhet,

Läs mer

Särskilda bestämmelser om arbetstider m.m. inom räddningstjänsten

Särskilda bestämmelser om arbetstider m.m. inom räddningstjänsten Bilaga E till AB 01 Särskilda bestämmelser om arbetstider m.m. inom räddningstjänsten Inledning AB 01 11 gäller med tillägg av följande alternativa tjänstgöringstider: Alt. 1 42 timmar i genomsnitt per

Läs mer

PostNords Villkorsavtal PVA. Giltighetstid

PostNords Villkorsavtal PVA. Giltighetstid PostNords Villkorsavtal PVA Giltighetstid 2017-08-01 2020-07-31 PostNords Villkorsavtal PVA Giltighetstid 2017-08-01 2020-07-31 Innehåll BRANSCHAVTAL 2017 2020 MED POSTNORDLOKALA TILLÄGG* Avtal om allmänna

Läs mer

Bilaga J till AB I LYDELSE 2013-04-01. Särskilda bestämmelser för viss jourtjänstgörande personal

Bilaga J till AB I LYDELSE 2013-04-01. Särskilda bestämmelser för viss jourtjänstgörande personal Bilaga J till AB I LYDELSE 2013-04-01 Särskilda bestämmelser för viss jourtjänstgörande personal Innehåll Särskilda bestämmelser för viss jourtjänstgörande personal... 3 Inledning... 3 Särskilda bestämmelser

Läs mer

Avtal om flexibel arbetstid vid Banverket Produktion

Avtal om flexibel arbetstid vid Banverket Produktion Kollektivavtal BV V02-3116/PE40 P02-95/PE40 Utgivare Antal sidor Bilagor Banverket Produktion 14 Handläggare Giltig från P, Anders Wessmark, 0234-44 62 05 2002-10-01 Sändlista CPDx, CPM Avtal om flexibel

Läs mer

Redogörelse för det nya karensavdraget

Redogörelse för det nya karensavdraget Redogörelse för det nya karensavdraget Nedan ändringar gäller för PASS 17. Förhandlingsprotokoll Parterna har kommit överens om ändringar i ovanstående avtal till följd av en ändring i Sjuklönelagen från

Läs mer

TULLVERKET AVTAL Dnr TV4-2004-200 2004-11-30

TULLVERKET AVTAL Dnr TV4-2004-200 2004-11-30 TULLVERKET AVTAL Dnr TV4-2004-200 2004-11-30 Parter Arbetsgivarsidan: Tullverket Huvudkontoret Arbetstagarsidan: SACO-föreningen vid Tullverket OFR/TULL-KUST SEKO Flextidsavtal i anslutning till Tull-ALFA

Läs mer

Särskilda kontraktsvillkor avseende arbets- och anställningsvillkor

Särskilda kontraktsvillkor avseende arbets- och anställningsvillkor Äldreförvaltningen Bilaga 1 Planeringsavdelningen Sida 1 (6) 2017-04-26 Särskilda kontraktsvillkor avseende arbets- och anställningsvillkor Arbets- och anställningsvillkor - Inledning Utföraren ska vid

Läs mer

Postens Villkorsavtal PVA. Giltighetstid Utgiven av

Postens Villkorsavtal PVA. Giltighetstid Utgiven av Postens Villkorsavtal PVA Giltighetstid 2012-06-01 2013-05-31 Utgiven av Postens Villkorsavtal PVA 2012-06-01-2013-05-31 Innehåll Allmänna Anställningsvillkor...4 1 Avtalets omfattning...4 2 Anställning...5

Läs mer

Parterna är överens om att Arbetstagare anställd kortare tid än tre (3) månader skall omfattas av avtalet.

Parterna är överens om att Arbetstagare anställd kortare tid än tre (3) månader skall omfattas av avtalet. TELENOR SVERIGEE AB LOKAL ÖVERENSKOMMELSE GÄLLANDE ANSTÄLLNINGSVILLKOR TELEKOM MELLAN TELENOR SVERIGE AB OCH UNIONEN, AKADEMIKERFÖRENINGEN OCH SEKO För butikssäljare gäller lokal överenskommelse för perioden

Läs mer

Postens Villkorsavtal PVA. Giltighetstid

Postens Villkorsavtal PVA. Giltighetstid Postens Villkorsavtal PVA Giltighetstid 2017-08-01 2020-07-31 Postens Villkorsavtal PVA Giltighetstid 2017-08-01 2020-07-31 Innehåll BRANSCHAVTAL 2017 2020 MED POSTNORDLOKALA TILLÄGG* Avtal om allmänna

Läs mer

Särskilda arbetsrättsliga kontraktsvillkor avseende byggarbete

Särskilda arbetsrättsliga kontraktsvillkor avseende byggarbete Särskilda arbetsrättsliga kontraktsvillkor avseende byggarbete Nedanstående villkor tillämpas för träarbetare, småhusmontörer, takmontörer, ställningsbyggare, golvläggare, undertaksmontörer, pappläggare,

Läs mer

Avtalet sluts med stöd av Allmänt villkorsavtal och Allmänt villkorsavtal-t, 2 kap 2.

Avtalet sluts med stöd av Allmänt villkorsavtal och Allmänt villkorsavtal-t, 2 kap 2. LINKÖPINGS UNIVERSITET AVTAL LiU-2015-01386 2015-08-31 Avtal om årsarbetstid för administrativ och teknisk personal vid institutionerna för datavetenskap och ekonomisk och industriell utveckling samt medicinska

Läs mer

Löpande översyn av avtalstolkningar görs av den partsammansatta avtalsgruppen och presenteras i detta dokument.

Löpande översyn av avtalstolkningar görs av den partsammansatta avtalsgruppen och presenteras i detta dokument. Arbetsinstruktion Dokumentnummer 2855 Version 1.0 Frågor och svar, avtalstolkningar Fastställd av: Torgny Johnsson Granskad av: Anders Wessmark Handläggare: Nils-Göran Pärlemar Enhet: P 1. Syfte Syftet

Läs mer

Avtalsändringar angående karensavdrag. i Svenska kyrkans avtal 17 gällande från den 1 januari 2019 avtalstext samt information och exempel

Avtalsändringar angående karensavdrag. i Svenska kyrkans avtal 17 gällande från den 1 januari 2019 avtalstext samt information och exempel Avtalsändringar angående karensavdrag i Svenska kyrkans avtal 17 gällande från den 1 januari 2019 avtalstext samt information och exempel - avtalstext samt information och exempel. Sida 2 (27) Del 1 Avtalsändringar

Läs mer

Beräkning av lärares tjänstgöring

Beräkning av lärares tjänstgöring När tjänstefördelning har registrerats eller lektioner har skapats i Novaschem kan programmet hjälpa till med att summera den tid som bokats för varje lärare. Det finns även möjlighet att beräkna tjänstgöringen

Läs mer

Särskilda bestämmelser för viss jourtjänstgörande personal

Särskilda bestämmelser för viss jourtjänstgörande personal Bilaga J till AB i lydelse 2010-04-01 Särskilda bestämmelser för viss jourtjänstgörande personal SVERIGES KOMMUNER OCH LANDSTING ARBETSGIVARFÖRBUNDET PACTA Innehåll Särskilda bestämmelser för viss jourtjänstgörande

Läs mer

För personer som arbetar i lastbilsbranschen

För personer som arbetar i lastbilsbranschen För personer som arbetar i lastbilsbranschen Förare i inrikestrafik 2015 I denna broschyr presenteras löne- och andra avtalsvillkor i korthet. Kollektivavtalet gäller 1.2.2014 31.1.2017. Ordinarie arbetstid

Läs mer

Anmälan om brott mot arbetstidslagen

Anmälan om brott mot arbetstidslagen Anmälan om brott mot arbetstidslagen Bilaga 2b 1 (5) Ort och datum Arbetsmiljöverket i... Vi anmäler härmed en händelse som inträffade den... (datum) på... (företag/arbetsplats, organisationsnummer). Skäl

Läs mer

Särskilda arbetsrättsliga kontraktsvillkor avseende byggarbete

Särskilda arbetsrättsliga kontraktsvillkor avseende byggarbete Särskilda arbetsrättsliga kontraktsvillkor avseende byggarbete Nedanstående arbets- och anställningsvillkor tillämpas för Träarbetare (dvs. småhusmontörer, takmontörer, ställningsbyggare, golvläggare,

Läs mer

Mom 1 Avtalets omfattning Avtalet gäller musiker (korister och repetitörer) vid NN-orkestern/NN-operan/ Musik i NN.

Mom 1 Avtalets omfattning Avtalet gäller musiker (korister och repetitörer) vid NN-orkestern/NN-operan/ Musik i NN. LOKALT ARBETSTIDSAVTAL 1 Avtalets omfattning m.m. Mom 1 Avtalets omfattning Avtalet gäller musiker (korister och repetitörer) vid NN-orkestern/NN-operan/ Musik i NN. Mom 2 Tvingande regler i arbetstidslagen

Läs mer

Frågor och svar - Flexibel arbetstid inom BV Produktion

Frågor och svar - Flexibel arbetstid inom BV Produktion Giltig från Versionsnummer Antal sidor 2008-05-05 3 14 Diarienummer Beslutsfattare 14 Antal bilagor 0 Handläggande enhet, Handläggare CPR Malmö Nils-Göran Pärlemar, 040-6803921 Ersätter Version nr 2 som

Läs mer

Företagslokalt avtal om allmänna anställningsvillkor vid ISS TraffiCare AB 2007-09-01 2010-03-31

Företagslokalt avtal om allmänna anställningsvillkor vid ISS TraffiCare AB 2007-09-01 2010-03-31 Företagslokalt avtal om allmänna anställningsvillkor vid ISS TraffiCare AB 2007-09-01 2010-03-31 SEKO Facket för Service och Kommunikation, ST Spårtrafik och SACO-TJ Bransch Spårtrafik INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Redogörelsetext för ändringar och tillägg i Allmänna bestämmelser, AB 14 och 17

Redogörelsetext för ändringar och tillägg i Allmänna bestämmelser, AB 14 och 17 Redogörelsetext för ändringar och tillägg i Allmänna bestämmelser, AB 14 och 17 Sveriges Kommuner och Landsting och Sobona - Kommunala företagens arbetsgivarorganisation har enats med Svenska Kommunalarbetareförbundet,

Läs mer

Överenskommelse mellan Sobona och Kommunal avseende karensavdrag.

Överenskommelse mellan Sobona och Kommunal avseende karensavdrag. 20 december 2018 Överenskommelse mellan Sobona och Kommunal avseende karensavdrag. Till följd av ändringarna i lagen (1991:1047) om sjuklön som träder i kraft den 1 januari 2019 så har nu följande överenskommelser

Läs mer

AVTAL OM ALLMÄNNA ANSTÄLLNINGSVILLKOR

AVTAL OM ALLMÄNNA ANSTÄLLNINGSVILLKOR AVTAL OM ALLMÄNNA ANSTÄLLNINGSVILLKOR GREEN CARGO AB Sammanställt av SEKO Green Cargo Utgåva 14 2 1 Avtalets omfattning... 6 2 Anställning... 6 Mom 1 Anställning tills vidare... 6 Mom 2 Tidsbegränsad anställning...

Läs mer

Är årsarbetstid något att föredra jämfört med andra arbetsätt.

Är årsarbetstid något att föredra jämfört med andra arbetsätt. 1 Svenska golfförbundet, Examensarbete HGU 2013-2015 Är årsarbetstid något att föredra jämfört med andra arbetsätt. Jonny Karlsson 2 Headgreenkeeper Innehållsförteckning Lagans GK 1. Inledning 3 1.1 Syfte

Läs mer

Ändringar i Infranord Järnvägsinfrastrukturavtal, 2015-08-01.

Ändringar i Infranord Järnvägsinfrastrukturavtal, 2015-08-01. Ändringar i Infranord Järnvägsinfrastrukturavtal, 2015-08-01. Nedanstående ändringar har överenskommits i avtalet: 1. Avtalets omfattning. Här har före detta KY-utbildning ersatts med YH-utbildning. 2.

Läs mer

Postens Villkorsavtal PVA. Giltighetstid

Postens Villkorsavtal PVA. Giltighetstid Postens Villkorsavtal PVA Giltighetstid 2016-08-01 2017-07-31 Postens Villkorsavtal PVA Giltighetstid 2016-08-01 2017-07-31 Innehåll Branschavtal Kommunikation & Postens villkorsavtal Avtal om allmänna

Läs mer

I avtalet har skrivits in att man får tillgodoräkna sig sammanlagd anställningstid under de senaste 36 månaderna för uppflyttning.

I avtalet har skrivits in att man får tillgodoräkna sig sammanlagd anställningstid under de senaste 36 månaderna för uppflyttning. Nya avtalet 800 kronor i potten Avtalsperioden Det nya avtalet är treårigt och löper från den 1 oktober 2007 till den 30 september 2010. Avtalet går inte att säga upp under avtalsperioden. Lönerna 1. Ny

Läs mer

Detta schema kan användas om inte arbetsgivaren har tillhandahållit eget schema.

Detta schema kan användas om inte arbetsgivaren har tillhandahållit eget schema. Handbok för Vision Ekumeniskas tidsschema 2013 Introduktion Tidsschemat är framtaget för anställda med förtroendearbetstid hos arbetsgivare som är anslutna till Arbetsgivaralliansen Bransch Trossamfund

Läs mer

LOKALT AVTAL MELLAN BANESERVICE SKANDINAVIA AB, SEKO OCH TJ GÄLLANDE ALLMÄNNA ANSTÄLLNINGSVILLKOR

LOKALT AVTAL MELLAN BANESERVICE SKANDINAVIA AB, SEKO OCH TJ GÄLLANDE ALLMÄNNA ANSTÄLLNINGSVILLKOR LKALT AVTAL MELLAN BANESERVICE SKANDINAVIA AB, SEK CH TJ GÄLLANDE ALLMÄNNA ANSTÄLLNINGSVILLKR AVTALET ÄR TRÄFFAT I ANSLUTNING TILL BRANSCHAVTAL SPÅRTRAFIK CH INNEHÅLLER ENDAST AVVIKELSER FRÅN BRANSCHAVTALET

Läs mer

Avtalsextra 13 september 2017

Avtalsextra 13 september 2017 Avtalsextra 13 september 2017 Nytt kollektivavtal med Kommunal Sammanfattning Visita och Kommunal har träffat ett nytt kollektivavtal för perioden 1 september 2017 31 augusti 2020. Avtalets värde är 6,5

Läs mer

Lokalt kollektivavtal om. flexibel arbetstid för. administrativ personal. i Mönsterås kommun

Lokalt kollektivavtal om. flexibel arbetstid för. administrativ personal. i Mönsterås kommun Bilaga till förhandlingsprotokoll 2014-10-30. Personalavdelningen Lokalt kollektivavtal om flexibel arbetstid för administrativ personal i Mönsterås kommun ----- 1 1 Allmänt Flexibel arbetstid bygger på

Läs mer

Dialogunderlag om arbetstider för chef/ rektor och medarbetare

Dialogunderlag om arbetstider för chef/ rektor och medarbetare Detta material består av ett antal frågor som är tänka att använda i samtal mellan chef/ respektive. Materialet inleds med en text som är bra att läsa igenom innan samtalet. Efter avslutat samtal är det

Läs mer

LUNDS UNIVERSITET FÖRHANDLINGSPROTOKOLL Personalenheten Dnr I F /98

LUNDS UNIVERSITET FÖRHANDLINGSPROTOKOLL Personalenheten Dnr I F /98 LUNDS UNIVERSITET FÖRHANDLINGSPROTOKOLL Personalenheten 1998-11-06 Dnr I F 1 13855/98 Parter: Lunds universitet SACO OFR SEKO civil Skåne 1 Parterna sluter avtal om ändrade arbetstidsbestämmelser för vissa

Läs mer

Lokalt kollektivavtal angående ersättning för läkares arbete under jour och beredskap och om hantering av ATL-tid över 200 timmar

Lokalt kollektivavtal angående ersättning för läkares arbete under jour och beredskap och om hantering av ATL-tid över 200 timmar 1(7) Lokalt kollektivavtal angående ersättning för läkares arbete under jour och beredskap och om hantering av ATL-tid över 200 timmar Förhandlingsbakgrund Syftet med detta avtal är att sammanföra tidigare

Läs mer

Arbetsgivarfrågor Nr 18 December 2006

Arbetsgivarfrågor Nr 18 December 2006 Arbetsgivarfrågor Nr 18 December 2006 Ändringar i arbetstidslagen fr o m den 1 januari 2007 Som vi tidigare meddelat (se Cirkulär nr 10/2005) skall vissa nya regler i arbetstidslagen tillämpas från och

Läs mer

Ändring av Allmänna anställningsvillkor bransch. 4 Anställningens upphörande

Ändring av Allmänna anställningsvillkor bransch. 4 Anställningens upphörande Ändring av Allmänna anställningsvillkor bransch Äldreomsorg 4 Anställningens upphörande Mom 6 Lämnad anställning Om en medarbetare lämnar sin anställning utan att iaktta uppsägningstiden eller del av denna,

Läs mer

Avtal Maskinbefäl -fartyg med passagerarfartygscertifikat

Avtal Maskinbefäl -fartyg med passagerarfartygscertifikat Avtal Maskinbefäl -fartyg med passagerarfartygscertifikat mellan Sjöfartens Arbetsgivareförbund och Ledarna/Sjöbefälsföreningen för maskinbefäl anställda i rederier anslutna till Sjöfartens Arbetsgivareförbund.

Läs mer

Rätten till sjuklön regleras i lagen (1991:1047) om sjuklön, SjLL.

Rätten till sjuklön regleras i lagen (1991:1047) om sjuklön, SjLL. Bilaga 1 19 Sjuklön 1. Rätt till sjuklön Rätten till sjuklön regleras i lagen (1991:1047) om sjuklön, SjLL. Enligt SjLL gäller rätten till sjuklön fr.o.m. den första anställningsdagen. Vid anställning

Läs mer

Ändring i Allmänna bestämmelser 17 och 28

Ändring i Allmänna bestämmelser 17 och 28 Förhandlingsprotokoll 2018-12-11 Ändring i Allmänna bestämmelser 17 och 28 Parter Arbetsgivarsidan Sveriges Kommuner och Landsting och Sobona - Kommunala företagens arbetsgivarorganisation å ena sidan,

Läs mer

Kollektivavtal SJ AB

Kollektivavtal SJ AB 1 Kollektivavtal vid SJ AB 2 1. Organisatorisk tillhörighet SJ AB tillhör branschorganisationen Spårtrafik inom arbetsgivarorganisationen Almega. Det övergripande kollektivavtalet tecknas på Almega med

Läs mer

1 - Befogenheter och avvikelser

1 - Befogenheter och avvikelser AVTAL 1 (39) Arbetsgivarsidan Arbetstagarsidan Kriminalvården SEKO-vård OFR-S Saco-S Lokalt kollektivavtal om Kriminalvårdens specialbestämmelser till 4 kap. ALFA 1 - Befogenheter och avvikelser Med stöd

Läs mer

Individuell schemaplanering på

Individuell schemaplanering på 2019-03-22 32107 1 (7) Individuell schemaplanering på Sammanfattning Riktlinjen beskriver regelverket för individuell schemaläggning i Heroma Webb Självservice vid SÄS. Som bilaga finns en blankett där

Läs mer

Postens Villkorsavtal PVA 2007 10 01-2010 09 30

Postens Villkorsavtal PVA 2007 10 01-2010 09 30 Postens Villkorsavtal PVA 2007 10 01-2010 09 30 1 AVTALETS OMFATTNING...2 2 ANSTÄLLNING...3 3 ALLMÄNNA ÅLIGGANDEN...3 4 BISYSSLA...3 5 LÖN...4 6 ARBETSTID...8 7 ÖVERTID...20 8 MERTID...23 9 RESTIDSERSÄTTNING...26

Läs mer

PERSONALHANDBOK FAGERSTA KOMMUN Personalkontoret Datum 2013-05-01

PERSONALHANDBOK FAGERSTA KOMMUN Personalkontoret Datum 2013-05-01 201-05-01 1(7) SEMESTERLEDIGHET Semesterlagen gäller för alla arbetstagare. Genom lagen garanteras arbetstagaren semesterförmåner i sin anställning. De flesta bestämmelserna är tvingande till arbetstagarnas

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Niklas Hermansson SN 2017/

Handläggare Datum Ärendebeteckning Niklas Hermansson SN 2017/ TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Niklas Hermansson 2017-05-08 SN 2017/0319.11.01 0480-453819 Socialnämnden Hälsosamma scheman Förslag till beslut Socialnämnden fattar inget beslut med

Läs mer

Överenskommelse av den 18 januari 2011, ersätter avtal av den 10 april 1996

Överenskommelse av den 18 januari 2011, ersätter avtal av den 10 april 1996 Överenskommelse av den 18 januari 2011, ersätter avtal av den 10 april 1996 Fastigo, Fastighetsbranschens Arbetsgivarorganisation Unionen Ledarna AiF Akademikerförbunden inom Fastigos avtalsområde (Sveriges

Läs mer

Anställningsvillkor IT-företag

Anställningsvillkor IT-företag Villkor inlämnade till Arbetsmiljöverket enligt 9 a Lag (1999:678) om utstationering av arbetstagare för: Anställningsvillkor IT-företag IT & Telekomföretagen Almega./. Sveriges Ingenjörer Jusek Civilekonomerna

Läs mer

Försvarsmaktens avtal om arbetstid och arbetstidsberoende ersättningar för arbetstagare tillhörande OFR/O FM och OFR/S

Försvarsmaktens avtal om arbetstid och arbetstidsberoende ersättningar för arbetstagare tillhörande OFR/O FM och OFR/S Sida 1 (24) Försvarsmaktens avtal om arbetstid och arbetstidsberoende ersättningar för arbetstagare tillhörande OFR/O FM och OFR/S Allmänt 1 Detta avtal är träffat med stöd av 1 kap. 4 Allmänt löne- och

Läs mer

SiS Villkorsavtal om arbetstid och arbetstidsberoende ersättningar

SiS Villkorsavtal om arbetstid och arbetstidsberoende ersättningar SiS Villkorsavtal om arbetstid och arbetstidsberoende ersättningar, avd 1 SiS Villkorsavtal om arbetstid och arbetstidsberoende ersättningar Dnr 2.2-1092-2013 Detta avtal sluts med stöd av 2 kap. 2 Villkorsavtal

Läs mer

Redogörelsetext för ändringar och tillägg i BEA 06 och BEA T

Redogörelsetext för ändringar och tillägg i BEA 06 och BEA T Redogörelsetext för ändringar och tillägg i BEA 06 och BEA T Sveriges Kommuner och Landsting och Sobona - Kommunala företagens arbetsgivarorganisation har enats med Svenska Kommunalarbetareförbundet, OFR

Läs mer

ALMEGA Branschavtal. Spårtrafik. Mittnabotåget Kustpilen Öresund. Veolia Transport SEKO. Sveriges Ingenjörer/TJ. Lokal anpassning av

ALMEGA Branschavtal. Spårtrafik. Mittnabotåget Kustpilen Öresund. Veolia Transport SEKO. Sveriges Ingenjörer/TJ. Lokal anpassning av Lokal anpassning av ALMEGA Branschavtal Allmänna anställningsvillkor 2012-2013 Spårtrafik Veolia Transport/Division Tåg Mittnabotåget Kustpilen Öresund Veolia Transport SEKO ST Sveriges Ingenjörer/TJ Förteckning

Läs mer

Verksamhetsidé, mål, inriktning och strategier är kända och accepterade i organisationen.

Verksamhetsidé, mål, inriktning och strategier är kända och accepterade i organisationen. Lokalt kollektivavtal för lärare vid NHV Dnr A15/05:335 Parterna enas om följande grund för arbetstider för universitetslärare vid Nordiska högskolan för folkhälsovetenskap (NHV). Detta avtal ersätter

Läs mer

KT Cirkulär 10/2014 bilaga 2 1 (10) Tillämpningsanvisningar för de bestämmelser om periodarbetstid som träder i kraft

KT Cirkulär 10/2014 bilaga 2 1 (10) Tillämpningsanvisningar för de bestämmelser om periodarbetstid som träder i kraft KT Cirkulär 10/2014 bilaga 2 1 (10) Tillämpningsanvisningar för de bestämmelser om periodarbetstid som träder i kraft 1.6.2015 Innehåll 1. Ordinarie arbetstid ( 9 mom. 1) 1.1 Anställning som inte fortgår

Läs mer

1. Följande arbetsrättsliga villkor ska tillämpas

1. Följande arbetsrättsliga villkor ska tillämpas 1 [5] Bilaga 1a Arbetsrättsliga villkor med nivåer för lön, semester och arbetstid enligt Kollektivavtal Serviceentreprenad 2017 2020 mellan Almega Tjänsteförbunden och Fastighetsanställdas förbund och

Läs mer

Du som jobbar på lager och inom e-handeln kan påverka arbetstiden. Påverka din arbetstid! Samantha, lagerarbetare

Du som jobbar på lager och inom e-handeln kan påverka arbetstiden. Påverka din arbetstid! Samantha, lagerarbetare Du som jobbar på lager och inom e-handeln kan påverka arbetstiden. Påverka din arbetstid! Samantha, lagerarbetare Du kan påverka ditt schema! Du som jobbar inom det privata lagerområdet och som omfattas

Läs mer