Spelarutbildningsplan Östergötlands Fotbollförbund

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Spelarutbildningsplan Östergötlands Fotbollförbund"

Transkript

1

2 Spelarutbildningsplan Östergötlands Fotbollförbund Vad är fotboll? Spelets grundläggande idé är enkel. När det egna laget har bollen spelar laget anfallsspel och när motståndarna har bollen spelar laget försvarsspel. Omställningen är övergången från försvarsspel till anfallsspel. I elitfotboll för vuxna skiftar lagen mellan anfallsspel och försvarsspel 4-5 gånger per minut. I vuxenfotbollen ser man en tydlig skillnad mellan kontring och speluppbyggnad i anfallsspelet. I kontring går man snabbt till anfall för att komma till avslut efter en bollvinst och i uppbyggnad håller man bollen inom laget innan man försöker gå på avslut. Försvarsspelet speglas i anfallsspelets uppdelning då fasen återerövring handlar om att snabbt vinna tillbaka bollen efter bollförlust för att förhindra kontring och fasen förhindra uppbyggnad innebär att man samlar sina spelare i försvar för att göra det svårt för motståndarna att bygga upp sina anfall. Nivå 1 Nivå 2 Nivå 3 Nivå år 9-12 år år år 5-manna 7-manna 9/11-manna 11-manna Spelarnas förmåga att uppfatta, Nivå 2 När barn- och ungdomar spelar fotboll ser det annorlunda ut jämfört med när vuxna spelar p.g.a. den fysiska och psykiska utvecklingen. Därför kan man inte träna och spela på samma sätt med barn som med vuxna. Målsättningen inom barn- och ungdomsfotbollen är att i lugn takt lära spelarna de egenskaper som krävs för att senare kunna spela fotboll som vuxna. Därför är spelarutbildningsplanen uppdelad i 4 nivåer. Träningen och spelet är anpassad efter spelarnas utveckling på varje nivå. FOTBOLL ÄR ENKELT en enkel spelfilosofi för nivå 2 Jag kan gå själv Driva Finta Dribbla vända Bollvinst Göra mål Jag kan inte gå själv Passa Jag är närmast bollen Pressa (ta bollen) Bollförlust Jag är inte närmast bollen Försvarssida Markering Förhindra mål Enligt skissen Spelarnas förmåga att uppfatta, Nivå 2 så kan spelarna på nivå 2 börja se vad som händer i deras närmaste omgivning, vilket gör att det här är en lagom nivå att införa passningsspel och markering. På nivå 2 är det lagom att börja introducera positioner (backar, mittfältare och forwards) för spelarna. På nivå 2 bör alla spelare få prova att vara målvakt. Lagspel Alla spelare deltar i anfallsspelet när vi har bollen och i försvarsspelet när motståndarna har bollen utifrån sin position. Anfallsspel När vi har bollen skapar vi målchanser genom att utmana, dribbla, finta, passa och skjuta. Försvarsspel När motståndarna har bollen pressar den spelare som är närmast för att ta bollen. Övriga spelare täcker ytor eller markerar.

3 ANFALLSSPEL? Passningsspel.? Passningsspelet är grunden för ett fungerande anfallsspel.? Ø Hårdhet och precision. Ø Titta på bollen i tillslagsögonblicket. Ø Flytta bollen mot en tom yta i mottagningen. TRÄNINGENS INNEHÅLL: Uppvärmning, Passningsspel med spelbarhet och spelavstånd 20 min Stationsträning 45 min Station 1, Spel 3+1 mot 3+1 med mål Station 2, Passning och mottagning isolerat Station 3, Spelbarhet och spelavstånd i spelövning Lek, Precision passning 10 min Total träningstid 75 min OBS! Glöm inte att sammanfatta träningen tillsammans med spelarna efteråt! Träningen bygger på följande spelidé Anfallsspel när vårt lag har bollen deltar alla spelare i anfallsspelet. Spelaren som har bollen försöker göra mål genom att driva bollen framåt, utmana, finta, dribbla, vända, passa eller skjuta. Passningsspel är ett sätt att ta sig framåt i planen. När man inte har någon fri yta att själv driva framåt i planen kan man istället passa sina medspelare. Den säkraste passningen är bredsida, men i en del situationer kan det vara bättre att passa med utsidan eller vristen. För att få ett bra passningsspel är det viktigt att anfallsspelarna som inte har bollen gör sig spelbara och därmed inte befinner sig i passningsskugga. DU BLIR BRA PÅ DET DU TRÄNAR, TRÄNA SOM DU SPELAR!

4 PASSNINGSSPEL Passningsspel med spelbarhet och spelavstånd För att ge bollhållaren hjälp - Hur gör jag mig spelbar för bollhållaren? (undvik passningsskugga, snacka) - På vilket avstånd bör jag göra mig spelbar? (kom inte för nära bollhållare, för då hinner han/hon ifatt sin passning (vid stegringen), kom tillräckligt nära för att passningen ska nå fram) Ca 7 spelare med en boll. Varje spelare får ett nummer där 1 passar till 2 som passar till 3 o.s.v. Stegring Spelaren som har passat bollen springer ifatt den nya bollhållaren och försöker nudda bollhållaren. Den nya bollhållaren måste spela bollen vidare innan han blir tagen. Se rubrikerna, och. 20 min Spel med spelbarhet och spelavstånd För att ge bollhållaren flera passningsalternativ - Alla i laget som har bollen är anfallsspelare och försöker komma till avslut genom att dribbla, driva, finta, passa och skjuta. - Alla i laget som inte har bollen är försvarare. Spelaren närmast bollhållaren pressar och övriga markerar. - Hur kan jag göra mig spelbar när jag inte har bollen? (röra mig ur passningsskugga, lura min markering genom att riktningsförändra och tempoväxla) - Vad är ett bra spelavstånd? (ge bollhållaren alternativ för korta och långa passningar) 3 mot 3 + målvakter. Yta på ca 15 x 30 m. Fritt spel. Frys spelet och förklara vid bra spelbarhet och aspelavstånd. Se rubrikerna, och.

5 PASSNINGSSPEL Tillslagsträning för insidepassningar Förbättra tillslagstekniken i insidepassning - Hur vet jag var jag ska passa (Titta upp innan) - Hur får jag en bra träff? (titta på bollen i tillslaget, stabil fot, stödjebenet i rätt riktning och i jämnhöjd med bollen) 2 & 2 med 1 boll. Avstånd mellan spelare m. A B 2 tillslag (mottagning), insidepassningar Stegring Medtagning - passning (2 tillslag) Ta med och spela bollen med samma fot Ta med med insida och utsida Se rubrikerna, och Spelbarhet och spelavstånd i spelövning För att träna funktionellt passningsspel med spelbarhet och spelavstånd - Alla i laget som har bollen är anfallsspelare och gör sig spelbara för bollhållaren. - Alla i laget som inte har bollen är försvarare. Spelaren närmast bollhållaren pressar och övriga markerar. - Hur kan jag göra mig spelbar när jag inte har bollen? (röra mig ur passningsskugga, lura min markering genom att riktningsförändra och tempoväxla) - Hur vet bollhållaren var medspelarna befinner sig? (titta upp innan mottagning, medspelare kan snacka) 4 mot jokrar. Yta på 20 x 40 m. Poäng varje gång laget når 5 passningar utan att motståndarna bryter. Jokrarna är alltid med bollhållande lag. Se rubrikerna, och.

6 PASSNINGSSPEL Passning med precision För att lära sig att titta upp när man springer och sikta när man passar/skjuter - Hur kan jag undvika att bli träffad? (titta upp, riktiningsförändra, tempoväxla, hoppa) - Var ska jag sikta för att träffa? (sikta framför spelare som springer) - Hur siktar jag? (placering av stödjefoten bredvid bollen och i passningens riktning, bredsida, pendla igenom) Spelarna står uppställda i en rad utan boll. Två spelare med boll står på långsidan. På signal ska alla spelarna utan boll springa över ytan. Spelarna med boll försöker skjuta sina bollar på spelarna som springer över. Träff räknas bara från knät och neråt (höjdbollar ej tillåtna). Bollhållarna får bara använda bredsidan. Se rubrikerna, och. 10 min Sammanfatta träningen med spelarna genom att ställa frågor. - Vad har vi tränat på? - Vad har ni lärt er? - Vad har varit roligast?

7 ANFALLSSPEL? Väggspel.? För att ta sig förbi motståndare med hjälp av medspelare.? Ø Utmana innan passning. Ø Tempoväxla efter passning. Ø Spela bollen på ytan framför. TRÄNINGENS INNEHÅLL: Uppvärmning, Bollteknik med väggspel 20 min Stationsträning 45 min Station 1, Spel 3+1 mot 3+1 med mål Station 2, Väggspel med skott Station 3, Väggspel i spelövning Lek, Precision passning 10 min Total träningstid 75 min OBS! Glöm inte att sammanfatta träningen tillsammans med spelarna efteråt! Träningen bygger på följande spelidé Anfallsspel när vårt lag har bollen deltar alla spelare i anfallsspelet. Spelaren som har bollen försöker göra mål genom att driva bollen framåt, utmana, finta, dribbla, vända, passa eller skjuta. Väggspel är en del av passningsspelet. Ett väggspel är när bollhållaren använder en medspelare som vägg för att passera en motståndare. Väggspel är ett effektivt sätt att ta sig förbi motståndaren vid 2 mot 1 situationer. För att ta sig förbi motståndaren vid väggspel är det viktigt att bollhållaren utmanar försvararen innan passningen. DU BLIR BRA PÅ DET DU TRÄNAR, TRÄNA SOM DU SPELAR!

8 VÄGGSPEL Bollteknik med väggspel Förbättra tekniken i väggspel Stegring - Hur kan jag ta mig förbi en motståndare i väggspelet (utmana motståndare, tempoväxla efter passning) - Var ska väggspelaren spela bollen? (framför spelare) 1 boll per spelare i en rektangel. Driv bollen i rektangeln och sök fria ytor. Driv bollen enligt tränarens förklaringar, t.ex. bara höger fot, bara vänster fot. Stegring Ta bort hälften av bollarna. Bollhållare väggspelar med valfri spelare utan boll. Byt uppgifter efter 2 min Se rubrikerna, och 20 min Spel med väggspel För att träna på att väggspela i match - Alla i laget som har bollen är anfallsspelare och försöker komma till avslut genom att dribbla, driva, finta, passa och skjuta. - Alla i laget som inte har bollen är försvarare. Spelaren närmast bollhållaren pressar och övriga markerar. - Hur kan laget skapa väggspel? (de som inte har bollen gör sig spelbara, utmana motståndare innan väggspel) 3 mot 3. 2 mål med målvakter. Yta på ca 15 x 30 m. Fritt spel. Frys spelet och förklara vid bra väggspel. Se rubrikerna, och.

9 VÄGGSPEL Väggspel med skott För att träna på väggspel i avslutssituationer - Hur kan jag ta mig förbi en motståndare i väggspelet (utmana motståndare, tempoväxla efter passning) - Var ska väggspelaren spela bollen? (framför spelare) Yta 30 x 25 m spelare. 2 mål med målvakt. Förste spelaren i ledet driver, utmanar kona, väggspelar och avslutar med skott. Efter avslut ställer man sig i ledet på motsatt sida. Byt väggspelare och målvakter efter 10 avslut. Se rubrikerna, och. Väggspel i spelövning Väggspel är ett effektivt sätt att ta sig framåt i planen och skapa numerära överlägen - Hur kan laget skapa väggspel? (de som inte har bollen gör sig spelbara, utmana motståndare innan väggspel) - Hur kan jag ta mig förbi en motståndare i väggspelet (utmana motståndare, tempoväxla efter passning) - Var ska väggspelaren spela bollen? (framför spelare) 2 lag med lika många spelare i varje + 1 mv per lag och 1 joker som alltid är med bollhållande lag. Fritt spel. Poäng för lyckat väggspel med valfri målvakt eller med medspelare. Frys spelet och förklara vid bra väggspel. Se rubrikerna, och.

10 VÄGGSPEL Fotbollkubb För att lära sig sikta - Hur kan jag sikta? (stödjefoten i bollens riktning, träffa bollen rent med spänd bredsida) 2 lag med lika många i varje. Det ena laget har bollar. Varje lag har lika många konor med bollar på i en linje framför sig. Laget med bollar ska skjuta ner det andra lagets bollar från konorna. Skytten väljer själv mellan att skjuta med insdan, eller kast/rulla bollen som en målvakt. Om laget träffar någon boll så måste det andra laget först chippa in den bollen på motståndarnas planhalva. Bollen läggs sedan på en kona där den träffat marken. Innan de får skjuta ner det andra lagets bollar så måste de sedan träffa bollen som de har chippat in. När det ena laget har skjutit ner alla de andras bollar ska de skjuta ner kungen som är mitt på spelplanen. Alltså vanliga kubbregler. Se rubrikerna, och. 10 min Sammanfatta träningen med spelarna genom att ställa frågor. - Vad har vi tränat på? - Vad har ni lärt er? - Vad har varit roligast?

11 FÖRSVARSSPEL? Markering.? För att motståndarens bollhållare inte ska kunna passa till en fri spelare.? Ø Placera dig mellan det egna målet och motståndaren. Ø Ställ dig så att du ser bollen. TRÄNINGENS INNEHÅLL: Uppvärmning, försvarssida och markering 20 min Stationsträning 45 min Station 1, Spel 3+1 mot 3+1 med mål Station 2, Markering i spelövning Station 3, Försvarssida och markering i spelövning Lek, Balans 10 min Total träningstid 75 min OBS! Glöm inte att sammanfatta träningen tillsammans med spelarna efteråt! Träningen bygger på följande spelidé Försvarsspel när motståndarna har bollen deltar alla spelare i försvarsspelet. Spelaren som är närmast spelaren som har bollen pressar bollhållaren och försöker ta bollen och de andra spelarna markerar de andra motståndarna.. Markering innebär att man söker upp en motståndare som inte har bollen för att kunna ta bollen ifrån den spelaren om han/hon får en passning. Oftast markerar våra backar motståndarnas forwards, mittfältarna markerar mittfältarna och våra forwards markerar motståndarnas backar. Det kan dock bero på hur situationen ser ut, då det är viktigast att markera de spelare som är närmast vårt eget mål. DU BLIR BRA PÅ DET DU TRÄNAR, TRÄNA SOM DU SPELAR!

12 MARKERING Försvarssida och markering För att lära sig att markera och vara på försvarssida - Var ska jag vara när jag markerar? (mellan motståndaren och egna målet i en position så att man ser bollen) 2 lag med lika många spelare i varje. En boll. Yta på 40 x 20 m. Det anfallande laget kastar bollen till varandra med målsättningen att komma över försvararnas linje. Man får inte springa med bollen. Se rubrikerna, och. 20 min Försvarssida och markering i spel För att lära sig att markera och vara på försvarssida - Alla i laget som inte har bollen är försvarare. Spelaren närmast bollhållaren pressar och övriga markerar - (Alla i laget som har bollen är anfallsspelare och försöker komma till avslut genom att dribbla, driva, finta, passa och skjuta). - På vilka olika sätt kan jag markera? (närmarkering = position för bollvinst/brytning, avståndsmarkering = försvarssida om motståndaren) - Var ska jag vara när jag markerar? (mellan motståndaren och egna målet i en position så att man ser bollen) - Vilket avstånd har jag till motståndaren vid närmakering? (armlängd) 3 mot 3. 2 mål med målvakter. Fritt spel. Frys spelet och förklara vid bra markering och försvarssida Se rubrikerna, och.

13 MARKERING Markering i spelövning För att lära sig markera - Hur kan jag jag se bollen och motståndaren? (genom att stå lite på sidan om motståndaren) - Hur gör jag mig beredd på att passningen kommer? (låg tyngdpunkt, halvt rättvänd, titta på bollen) - Vad är ett bra avstånd till motståndaren? (armlängd snett bakom) 3 spelare och en boll. Yta på 20 x 10 m. Bollhållaren spelar upp bollen på anfallsspelare som är markerad av försvarsspelare. Anfallsspelare ska försöka vända upp och driva bollen över linjen. Tillbakaspel är tillåtet men understödjande spelaren får inte gå förbi anfallsspelaren. Om försvaren bryter spelas bollen upp till understödjande spelare. Anfallsspelaren kan vinna tillbaka bollen tills den är uppspelad. Byt uppgifter efter 5 gånger. Se rubrikerna, och. Försvarssida och markering i spelövning För att lära sig att markera och vara på försvarssida - Hur kan jag jag se bollen och motståndaren? (genom att stå lite på sidan om motståndaren) - Hur gör jag mig beredd på att passningen kommer? (låg tyngdpunkt, halvt rättvänd, titta på bollen) - Vad är ett bra avstånd till motståndaren? (armlängd snett bakom) 2 mot 2 + målvakt. Två konmål på ca 5 m. 20 x 15 m Fritt spel. i anfallande lag kan användas för tillbaka Spel. Försvarare spelar man-man-markering. Vid brytning av försvarande lag måste bollen passas hem till målvakt före start av nytt anfall. Byt så att alla i laget är målvakt. Se rubrikerna, och.

14 MARKERING Tuppfäktning För att träna balans - Hur kan få omkull min motståndare? (finta, attackera från olika vinklar) - Hur kan jag hålla balansen? (koncentration, hoppa undan för motståndarnas attacker) 2 & mittemot varandra Spelarna greppar höger fot med höger hand. De tacklar sedan varandra med höger axel mot motståndarens höger axel. Målet är att få motståndaren att tappa balansen eller tappa taget om sin höger fot. Byt till vänster hand och fot efter halva tiden. Se rubrikerna, och. 10 min Sammanfatta träningen med spelarna genom att ställa frågor. - Vad har vi tränat på? - Vad har ni lärt er? - Vad har varit roligast?

15 ANFALLSSPEL? Nick/volley och målvaktsspel.? För att nå först till bollen när den är i luften är ofta det bästa sättet att nicka eller ta bollen på volley.? Ø Titta på bollen, för överkroppen bakåt och dra sedan snabbt fram överkropp och huvud för att träffa bollen med pannan vid nick. Ø Titta på bollen, pendla bakåt med tillslagsbenet och träffa bollen med stabil fot. Ø Fånga bollen med tummarna ihop och spretande fingrar. TRÄNINGENS INNEHÅLL: Uppvärmning, Teknik för grepp, nick och volley 20 min Stationsträning 45 min Station 1, Spel 3+1 mot 3+1 med mål Station 2, Teknik för grepp, nick och volley Station 3, Nick, volley, greppteknik i spelövning Lek, Reaktionsförmåga 10 min Total träningstid 75 min OBS! Glöm inte att sammanfatta träningen tillsammans med spelarna efteråt! Träningen bygger på följande spelidé Anfallsspel när vårt lag har bollen deltar alla spelare i anfallsspelet. Spelaren som har bollen försöker göra mål genom att driva bollen framåt, utmana, finta, dribbla, vända, passa eller skjuta. Nick innebär att ta bollen med pannan när den är i luften. En nick kan vara både en brytning (av passning i luften), en passning eller ett avslut på mål. Att kunna nicka bollen är bra då det många gånger är det enda sättet att nå bollen när den är i luften. Målvaktsspel målvakten kan förhindra mål genom att rädda bollen när motståndarna skjuter. För att kunna rädda är det viktigt att man tittar på bollen när den är på väg och att man vågar slänga sig om bollen kommer på sidan om målvakten. DU BLIR BRA PÅ DET DU TRÄNAR, TRÄNA SOM DU SPELAR!

16 NICK OCH MÅLVAKTSSPEL Teknik för grepp, nick volley. För att träna på att greppa och kasta bollen samt nick och volley - Vad ska jag tänka på för att få till en bra nick? (titta på bollen, nicka med pannan, för bak överkroppen innan nick) - Vad ska jag tänka på för att få till en bra volley? (titta på bollen, pendla bakåt med tillslagsbenet, träffa bollen med stabil fot) - Hur kan jag greppa bollen? (skopan, spreta med fingrarna) Alla spelare i en yta. 5-6 spelare / boll Bollhållare kastar bollen till medspelare som måste nicka bollen. Nästa spelare fångar bollen och kastar till ny spelare som nickar till medspelare. Stegring Volley istället för nick Se rubrikerna, och. Spel 3+1 mot min För att träna på nick, volley och att rädda skott i match - Alla i laget som har bollen är anfallsspelare och försöker komma till avslut genom att dribbla, driva, finta, passa och skjuta. - Alla i laget som inte har bollen är försvarare. Spelaren närmast bollhållaren pressar och övriga markerar. - Hur kan laget göra nick- eller volleymål? (inlägg, utkast) 3 mot 3. 2 mål med målvakter. Fritt spel. Extra poäng för nick- eller volleymål. Frys spelet och förklara vid bra nick, volley och målvaktsspel. Se rubrikerna, och.

17 NICK OCH MÅLVAKTSSPEL Teknik för för nick, volley och grepp För att lära sig tekniken vid nick, volley och grepp - Vad ska jag tänka på för att få till en bra nick? (titta på bollen, nicka med pannan, för bak överkroppen) - Vad ska jag tänka på för att få till en bra volley? (titta på bollen, pendla bakåt med tillslagsbenet, träffa bollen med stabil fot) - Hur kan jag greppa bollen? (skopan, greppteknik) 1) Spelarna är uppställda med var sin boll 2) 2 & 2 med en boll 3) 2 & 2 med en boll. Spelarna står i var sitt konmål 1) Spelarna håller bollen framför sig och nickar den i marken / släpper bollen och träffar på volley 2) Bollhållaren kastar bollen till medspelare som nickar tillbaka den / spelar tillbaka på volley. Bollhållaren räddar nicken/volleyn som målvakt 3) Bollhållaren kastar bollen till medspelaren som försöker nicka/volleysparka i mål i konmålet. Bollhållaren försöker rädda nicken Se rubrikerna, och. Nick, volley och greppteknik i spelövning För att träna på att att nicka med motståndare - Vad ska jag tänka på för att få till en bra nick? (titta på bollen, nicka med pannan, för bak överkroppen) - Vad ska jag tänka på för att få till en bra volley? (titta på bollen, pendla bakåt med tillslagsbenet, träffa bollen med stabil fot) - Hur kan jag greppa bollen? (skopan, greppteknik) 2 mot 2 +. En avbytare i varje lag som står på långsidan, nära varsitt mål med boll Fritt spel. Efter varje avslut kastar avbytaren in en boll som ska avslutas med nick/volley. Målvakten agerar men övriga försvarare är passiva vid efter kastet. Spelaren som har avslutat byter plats med spelaren som har kastat in bollen. Matchen fortsätter sedan som vanligt tills nytt avslut. Byt målvakter med jämna mellanrum. Se rubrikerna, och.

18 NICK OCH MÅLVAKTSSPEL Greppa/nicka, reaktionsförmåga För att reagera snabbt, nicka och greppa - Vad måste jag tänka på för att göra rätt sak? (vara koncentrerad, titta på bollen) - Var ska jag ha händerna? (framför bröstet) 2 & 2 med en boll, mittemot varandra Bollhållaren kastar bollen till medspelaren. När bollen är i luften säger han greppa eller nicka. Medspelaren gör det moment som kastaren säger. Byt roller efter 10 kast. Stegring 1) När kastaren säger nicka så ska medspelaren istället fånga och tvärtom. 2) Byt nick mot volley Se rubrikerna, och. 10 min Sammanfatta träningen med spelarna genom att ställa frågor. - Vad har vi tränat på? - Vad har ni lärt er? - Vad har varit roligast?

19 TECKENFÖRKLARINGAR Bollens väg Spelares väg Spelares väg med boll Anfallsspelare Försvarsspelare Joker (alltid med bollhållande lag) Spelare med boll Kona Mål Boll Svenska Fotbollförbundets Spelarutbildningsplan inklusive fler övningar finns på: Teknikinstruktioner Inklusive olika finter, vändningar och skott finns på: fogis.se/tranare/teknik-i-fotboll Vill du lära dig mera? Gå tränarutbildning Information om kurser och datum för ÖFF: s tränarutbildningar finns på: Vill era spelare träna fotboll i sommar? Anmäl er till Landslagetsfotbollsskola! All information om datum, platser och anmälan finns på:

20 Fysisk utveckling ü Lugn tillväxtperiod. ü Fysisk skillnad mellan pojkar och flickor är liten. ü Förändringar av kroppsformen sker. Kroppens proportioner förändras (till exempel ändras kroppens tyngdpunkt). ü Rörligheten minskar något på grund av kroppens tillväxt. ü Gyllene ålder för att lära sig idrottsspecifika färdigheter. ü Förbättrad koordinationsförmåga. ü Fortfarande inlärningsperiod för allsidig motorisk träning. Matchen: ü Enkla rutiner och genomgångar. ü Jämna matcher. ü Mycket speltid, få avbytare. ü Alla spelar lika mycket. ü Spela som vi tränar. ü Prova olika positioner. ü Låt spelarna lösa matchsituationerna. ü Fokus på prestation och att göra sitt bästa. ü Fair Play Nivå 2, 9-12 år Psykosocial utveckling ü Begränsad uppfattningsförmåga. ü Börjar bli intresserad av att arbeta i små grupper (speciellt två och två). ü Begränsad möjlighet att prestera två eller fler uppgifter samtidigt. ü Börjar förstå sociala roller. ü Förståelse för tid och rum utvecklas men är begränsad av oförmågan till att göra flera saker samtidigt. ü Självkännedom och kroppsuppfattning är fortfarande ömtåligt. ü Begränsad erfarenhet av personlig utvärdering, ansträngning är synonymt med prestation. ü Stort behov av att bli accepterad och sedd. Godkännande från vuxna som föräldrar, lärare och tränare. ü Imiterar idrottsidoler. ü Stort behov av beröm och positiv feedback. ü Deltar i idrottandet för att det är roligt Träningen karaktäriseras av: ü Spelträning. ü Variation. ü Enkla övningar. ü Positioner under spelträningen. ü Små ytor. ü Få spelare per lag/grupp. ü Hög aktivitet och många bollkontakter. ü Korta arbetsperioder och samlingar. ü Fokus på prestation och att göra sitt bästa. FOTBOLL ÄR ENKELT en enkel spelfilosofi för nivå 2 Träningens upplägg: ü 50 % SPEL (i olika former). ü 50 % koordination, rörelse, teknik. ü 1-2 träningar i veckan. DU BLIR BRA PÅ DET DU TRÄNAR! TRÄNA SOM DU SPELAR! Tränarstil för nivån: ü Positiv feedback och uppmuntran. ü Tydliga men få anvisningar. ü Använd frågeteknik. ü Ge alla uppmärksamhet. ü Låt spelare ge feedback till varandra

Spelarutbildningsplan Östergötlands Fotbollförbund

Spelarutbildningsplan Östergötlands Fotbollförbund Spelarutbildningsplan Östergötlands Fotbollförbund Vad är fotboll? Spelets grundläggande idé är enkel. När det egna laget har bollen spelar laget anfallsspel och när motståndarna har bollen spelar laget

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING Fakta spelarutbildningsplan SvFF 2 Fakta spelarutbildningsplan SvFF Nivå 2 3 Fakta spelarutbildningsplan SmFF Nivå 2 4 Träning 1, Passning och mottagning 5 Träning 2, Spelbarhet och

Läs mer

Fotboll för pojkar och flickor 9-12 år

Fotboll för pojkar och flickor 9-12 år RESPEKT i FOTBOLL Fotboll för pojkar och flickor 9-12 år INNEHÅLLSFÖRTECKNING Spelarutbildningsplan SvFF 2 Spelarutbildningsplan SvFF Nivå 2 3 Spelarutbildningsplan ÖFF Nivå 2 4 Träning 1, Passning och

Läs mer

NIVÅ 2. LÄRA FÖR ATT TRÄNA 9 12 år

NIVÅ 2. LÄRA FÖR ATT TRÄNA 9 12 år NIVÅ 2 LÄRA FÖR ATT TRÄNA 9 12 år Fysisk utveckling Lugn tillväxtperiod Fysisk skillnad mellan pojkar och flickor är fortfarande minimal Förändringar av kroppsformen sker. Kroppens proportioner förändras

Läs mer

Spelarutbildningsplan Östergötlands Fotbollförbund

Spelarutbildningsplan Östergötlands Fotbollförbund Spelarutbildningsplan Östergötlands Fotbollförbund Vad är fotboll? Spelets grundläggande idé är enkel. När det egna laget har bollen spelar laget anfallsspel och när motståndarna har bollen spelar laget

Läs mer

NIVÅ 1. Fotbollsglädje 6 9 år

NIVÅ 1. Fotbollsglädje 6 9 år NIVÅ 1 Fotbollsglädje 6 9 år Fysisk utveckling Inleds med en liten växtspurt, därefter en lugn period Ingen fysisk skillnad mellan flickor och pojkar Stort rörelsebehov och stora muskelgrupper är mer utvecklade

Läs mer

Bidra till att öka antalet miljöer där barn och ungdomar får goda förutsättningar att lära sig spela och utvecklas med fotboll.

Bidra till att öka antalet miljöer där barn och ungdomar får goda förutsättningar att lära sig spela och utvecklas med fotboll. Bidra till att öka antalet miljöer där barn och ungdomar får goda förutsättningar att lära sig spela och utvecklas med fotboll. Grundläggande förståelse för SvFF spelarutbildningsplan genom teori och praktik

Läs mer

Nivå 2 Lära för att träna 9-10 år

Nivå 2 Lära för att träna 9-10 år Nivå 2 Lära för att träna 9-10 år Fokusområden: - Driva - Passa - Mottagning - Vändning - Riktningsförändring - Avslut - Väggspel - Spelbarhet, Spelavstånd Spelarens mognad Fysisk utveckling Lugn tillväxtperiod

Läs mer

Pitemodellen Spelarutbildningsplan

Pitemodellen Spelarutbildningsplan AVDELNING Pitemodellen Spelarutbildningsplan ETT SAERKANSPROJEKT FRÅN FOTBOLLSKLUBBARNA I PITEÅ 1 AVDELNING INLEDNING Att ha en spelarutbildningsplan innebär att ledare i föreningen har en samsyn om hur

Läs mer

NIVÅ 3. träna FÖR ATT lära år

NIVÅ 3. träna FÖR ATT lära år NIVÅ 3 träna FÖR ATT lära 12 16 år Fysisk utveckling Fysisk skillnad mellan pojkar och flickor börjar ske i samband med tillväxtspurten Tillväxtspurten sker tidigare för flickor, mellan 10 och 14 års ålder,

Läs mer

SPELARUTBILDNING ÅR - SPELFORM 7 MOT 7

SPELARUTBILDNING ÅR - SPELFORM 7 MOT 7 SPELARUTBILDNING 10-12 ÅR - SPELFORM 7 MOT 7 Mål: Spelarna ska fortsätta spela fotboll och utveckla sin teknik. Vi tar hänsyn till att spelarna i den här åldern kan genomgå en fysisk utveckling Strategi:

Läs mer

Övningsbank Sigtuna IF P03

Övningsbank Sigtuna IF P03 Övningsbank Sigtuna IF P03 Veckoplanering 3 träningar och 1 match nivå 3 Antal träningar/vecka Vad träna Träning 1 Träning 2 Träning 3 Match sspel - uppbyggnad - skapa målchans och avsluta sspel - skapa

Läs mer

Fotboll för pojkar och flickor 8-9 år

Fotboll för pojkar och flickor 8-9 år RESPEKT i FOTBOLL Fotboll för pojkar och flickor 8-9 år INNEHÅLLSFÖRTECKNING Spelarutbildningsplan SvFF 2 Spelarutbildningsplan SvFF Nivå 1 3 Spelarutbildningsplan ÖFF Nivå 1 4 Träning 1, Driva 5 Träning

Läs mer

SPELARUTBILDNING ÅR

SPELARUTBILDNING ÅR 16-19 år Följa SvFF:s spelarutbildningsplan. Fortsätta att använda sig av Coerver och Funino! Träna för att prestera I den här fasen gör vanligtvis blivande elitspelare valet att satsa helhjärtat på fotbollen.

Läs mer

Kvarterslag driva finta dribbla. Created with Sideline XPS Trainer -

Kvarterslag driva finta dribbla. Created with Sideline XPS Trainer - 1 Driva, utmana, finta och dribbla nå1/10 2/10 1 2 3 4 5 6 Teckenförklaring. 1. Springa utan boll 2. Passning eller skott (bollens förflyttning) 3. Driva med boll 4. Boll 5. Spelare 6. Koner Övningarnas

Läs mer

Landslagets fotbollskola år - Dag 3 Eftermiddag

Landslagets fotbollskola år - Dag 3 Eftermiddag Page 1 of 7 SVENSKA FOTBOLLFÖRBUNDETS TRÄNAR- OCH SPELARUTBILDNING Landslagets fotbollskola 10-12 år - Dag 3 Eftermiddag Anfallsspel - Speluppbyggnad 6 övningar. Nivåer: 2 Eftermiddagen tränar ni väggspel,

Läs mer

Fotboll för pojkar och flickor 6-7 år

Fotboll för pojkar och flickor 6-7 år Fotboll för pojkar och flickor 6-7 år INNEHÅLLSFÖRTECKNING Att vara ledare och förälder 2 Träningens upplägg 2 Spel på träning (yta 1, 3, 5) 3 Övningar dribbla, driva (yta 2) 5 Övningar skott och målvakt

Läs mer

Spelarutbildningsplan Vederslöv/Dänningelanda IF

Spelarutbildningsplan Vederslöv/Dänningelanda IF Spelarutbildningsplan Vederslöv/Dänningelanda IF Inledning V/D IF:s viktigaste uppgift är att långsiktigt bygga och erbjuda en sund lärandemiljö. En sund lärandemiljö är en tillåtande miljö där vi förstår,

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL HANDLEDARUTBILDNING SVENSKA FOTBOLLFÖRBUNDETS SPELARUTBILDNINGSPLAN

VÄLKOMMEN TILL HANDLEDARUTBILDNING SVENSKA FOTBOLLFÖRBUNDETS SPELARUTBILDNINGSPLAN VÄLKOMMEN TILL HANDLEDARUTBILDNING SVENSKA FOTBOLLFÖRBUNDETS SPELARUTBILDNINGSPLAN 4 VARFÖR EN SPELARUTBILDNINGSPLAN? 2 SYFTE Att ge fördjupad kunskap i Svenska Fotbollförbundets spelarutbildningsplan

Läs mer

Åkersberga P05: Röd & Blå

Åkersberga P05: Röd & Blå Åkersberga P05: Röd & Blå Träningsövningar 2015 ÅBK P05: Röd & Blå TRÄNINGSÖVNINGAR 2015 (1) Vändning Vändning och passning. 6-8 spelare. Avstånd mellan A och D ca 30 meter. A passar B, som vänder och

Läs mer

Spelarutbildningsplan Östergötlands Fotbollförbund

Spelarutbildningsplan Östergötlands Fotbollförbund Spelarutbildningsplan Östergötlands Fotbollförbund Spelets grundläggande idé är enkel. När det egna laget har bollen spelar laget anfallsspel och när motståndarna har bollen spelar laget försvarsspel.

Läs mer

Omställning. Återerövring av bollen

Omställning. Återerövring av bollen Anfallsspel - - driva, riktningsförändra, vända, perception, koordination - kan du göra om det står en spelare framför dig? - Vilka delar av foten kan du använda för att driva och vända? - Yta: 15-20 15-20

Läs mer

SPELARUTBILDNINGSPLANEN SOM FÖLJER ÄR DET SOM VI ARBETAR MED I BARN- OCH UNGDOMSFOTBOLLEN GÄLLANDE TRÄNING/UTVECKLING

SPELARUTBILDNINGSPLANEN SOM FÖLJER ÄR DET SOM VI ARBETAR MED I BARN- OCH UNGDOMSFOTBOLLEN GÄLLANDE TRÄNING/UTVECKLING 5. Spelarutbildningsplan 5.1 Barn- och Ungdomsfotboll Barn och ungdomsfotboll är kärnverksamheten i vår fotbollsförening. Ju bättre förutsättningar man kan erbjuda fotbollsintresserade barn- och ungdomar

Läs mer

Stenkullen GoIK. Fotbollstermer

Stenkullen GoIK. Fotbollstermer Fotbollstermer Allmänna fotbollstermer Anfallsspelare När det egna laget har bollen är samtliga spelare anfallsspelare. Försvarsspelare När det egna laget försvarar är samtliga spelare försvarsspelare.

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING. Fotbollens Spela Lek och Lär (FSLL)

INNEHÅLLSFÖRTECKNING. Fotbollens Spela Lek och Lär (FSLL) INNEHÅLLSFÖRTECKNING Fakta spelarutbildningsplan SvFF 2 Fakta spelarutbildningsplan SvFF Nivå 1 3 Fakta spelarutbildningsplan VFF Nivå 1 4 Träning 1, Driva 5 Träning 2, Utmana, finta och dribbla 9 Träning

Läs mer

Sigtuna IF Fotboll. Nivå 2 (ca 9-12 år)

Sigtuna IF Fotboll. Nivå 2 (ca 9-12 år) Sigtuna IF Fotboll Spelarutbildningsplan i förenklad version som underlag för ledares planering av kortare period eller hel säsong Nivå 2 (ca 9-12 år) - Färdigheter att träna sid.2 - Mental utveckling

Läs mer

NIVÅ 4. träna FÖR ATT prestera år. Fysisk utveckling. Psykosocial utveckling. Tränarstil för nivån. Träningen karaktäriseras av

NIVÅ 4. träna FÖR ATT prestera år. Fysisk utveckling. Psykosocial utveckling. Tränarstil för nivån. Träningen karaktäriseras av NIVÅ 4 träna FÖR ATT prestera 16 19 år Fysisk utveckling Fullständig biologisk mognad Tydligare fysisk skillnad mellan flickor och pojkar Flickor får mer vuxna former vid 16 till 17 års ålder (främst på

Läs mer

Andra våg är de spelare som intagit position bakom (djup) de främre anfallspelarna vid ett avslutsförsök, ofta vid inlägg och hörnor.

Andra våg är de spelare som intagit position bakom (djup) de främre anfallspelarna vid ett avslutsförsök, ofta vid inlägg och hörnor. Fotbollstermer Att tala samma språk Vi rekommenderar att dina spelare börjar lära sig fotbollstermer och symboler när de är 10 12 år. Tänk på att inte ta allt på en gång utan koncentrera er på grundförutsättningar

Läs mer

Vinterakademi dec 2014

Vinterakademi dec 2014 Vinterakademi 21-23 dec 2014 1 Grovplanering Grupp 1 Grupp 2 Grupp 3 Grupp 4 Grupp 5 Grupp 6 Daniel Kalén / Torbjörn Johansson (Jensen/Lunka) Fredrik Waara / Ingemar Lindehag Jonas Larsson / Andreas Sundvall

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL HANDLEDARUTBILDNING SVENSKA FOTBOLLFÖRBUNDETS SPELARUTBILDNINGSPLAN

VÄLKOMMEN TILL HANDLEDARUTBILDNING SVENSKA FOTBOLLFÖRBUNDETS SPELARUTBILDNINGSPLAN VÄLKOMMEN TILL HANDLEDARUTBILDNING SVENSKA FOTBOLLFÖRBUNDETS SPELARUTBILDNINGSPLAN 2 SYFTE Att ge fördjupad kunskap i Svenska Fotbollförbundets spelarutbildningsplan 3 ÖVERGRIPANDE MÅL Att ge tips på långsiktigt

Läs mer

Ungdomsverksamheten i Fanna BK år (9) 11 manna.

Ungdomsverksamheten i Fanna BK år (9) 11 manna. Spelidé. Vi vill att FBK:s 11- mannafotboll ska innehålla en bra mix mellan glädje, ambition och social gemenskap. På planen ska varje lag inom FBK uppmuntras till att finna samarbeten, sträva efter individuell

Läs mer

Riktlinjer för träningsupplägg: Nivå 1 Fotbollsglädje 6-9 år

Riktlinjer för träningsupplägg: Nivå 1 Fotbollsglädje 6-9 år Sigtuna IF Fotboll Spelarutbildningsplan i förenklad version som underlag för ledares planering av kortare period eller hel säsong Nivå 1 (ca 6-9 år) - Färdigheter att träna sid.2 - Mental utveckling sid.3

Läs mer

KIF HFK P04 7 MANNA SPEL. Spelidé och organisation för 7 manna spel

KIF HFK P04 7 MANNA SPEL. Spelidé och organisation för 7 manna spel 2014-02-28 KIF HFK P04 7 MANNA SPEL Spelidé och organisation för 7 manna spel Vårt sätt att spela och agera Häftet du håller i handen kan du bläddra och läsa lite i för att förstå hur vi i KIF vill spela

Läs mer

Allmänna fotbollstermer

Allmänna fotbollstermer Allmänna fotbollstermer Andraboll Anfallspelare Back, backlinje är den boll som man får efter första skottförsök, nickförsök etc. Retur är en variant på andraboll från målvakt efter målvaktsräddning, från

Läs mer

Program Handledning Förutsättningar: Träningar Teori

Program Handledning Förutsättningar: Träningar Teori Program Handledning Förutsättningar: Träningar Teori Torsdag (Dag 1) 14:00 Samling ledare 15:00 Lägret öppnas Information/indelning grupper iordningställande av sovsalar, genomgång av regler mm 16:00 Träning

Läs mer

Planering. Figur: Planeringsmodell

Planering. Figur: Planeringsmodell Planering Utifrån föreningens/lagets mål krävs en planering som gör vägen till målet tydligt. Att planera årets verksamhet, från helhet ner till delar, innebär en kvalitetssäkring. Att veta vad, varför

Läs mer

Sannarpslägret

Sannarpslägret 2014 1 Vad innebär det att vara insuktör hos Hallandsfotbollsförbund Vara insuktör Motivationsklimat Positiva exempel Tydlig äningsgenomgång Träningsanalys Utnyttja tiden på plan, snabba korta insuktioner

Läs mer

ÅRSPLANERING POJKAR 03

ÅRSPLANERING POJKAR 03 ÅRSPLANERING POJKAR 03 Bakgrund: Under ett par år har SvFF arbetat med att FN:s barnkonvention ska ligga till grund för barn- och ungdomsfotbollen. Det har nu godkänts av fotbollsrörelsen och införts i

Läs mer

Program Handledning Förutsättningar: Träningar Teori

Program Handledning Förutsättningar: Träningar Teori Program Handledning Förutsättningar: Träningar Teori Fredag (Dag 1) 14:00 Samling ledare 15:00 Lägret öppnas information/indelning grupper Iordningställande av sovsalar, genomgång av regler mm 16:00 Träning

Läs mer

SPELSYSTEM INOMHUS 5 Á-SIDE 2-2

SPELSYSTEM INOMHUS 5 Á-SIDE 2-2 SPELSYSTEM INOMHUS 5 Á-SIDE 2-2 Spelarlyftet har en spelarutbildningsplan där det bl.a. ingår att en spelare bör känna till och behärska olika spelsystem med tillhörande utgångspositioner, anfalls- och

Läs mer

SPELSYSTEM 5-manna (8-9 år)

SPELSYSTEM 5-manna (8-9 år) SPELSYSTEM 5-manna (8-9 år) Nässjö FF har en spelarutbildningsplan där det bl.a. ingår att en spelare bör känna till och behärska olika spelsystem med tillhörande utgångspositioner, anfalls- och försvarsmetoder

Läs mer

SPELSYSTEM 5-manna UTGÅNGSPOSITIONER

SPELSYSTEM 5-manna UTGÅNGSPOSITIONER SPELSYSTEM 5-manna För alla 8-9 års lag, rekommenderar vi att man spelar 5-manna fotboll enligt principen 2-2. Spelsystemet präglas av enkelhet där det naturligt uppstår många 1 mot 1 situationer som löses

Läs mer

TEMATRÄNINGAR 14 ÅR. Utbildningsplan - fotboll. Bollidrott i Sverige. Jonas Nilsson Thomas Westerberg

TEMATRÄNINGAR 14 ÅR. Utbildningsplan - fotboll. Bollidrott i Sverige. Jonas Nilsson Thomas Westerberg TEATRÄNINGAR Utbildningsplan - fotboll 14 ÅR Bollidrott i Sverige Jonas Nilsson Thomas Westerberg Tematräning vecka 3-5 Fint-dribbling TEKNIK (20 min) Organisation: 3 spelare/2 bollar. Flera planer. Utförande:

Läs mer

SPELARUTBILDNINGSPLAN ERIKSFÄLTS FF

SPELARUTBILDNINGSPLAN ERIKSFÄLTS FF SPELARUTBILDNINGSPLAN ERIKSFÄLTS FF Åldern 5-6 år Allmänt Ett huvudbegrepp att tänka på i verksamheten för 5-6 åringar är: LEK. Leken spelar en stor roll för den självbestämmande motivationen. Det betyder

Läs mer

KIF Örebro Spelarutbildningsplan

KIF Örebro Spelarutbildningsplan KIF Örebro Spelarutbildningsplan 9-12 år Lära för att träna Vår spelarutbildningsplan är baserad på Svenska fotbollsförbundets spelarutbildningsplan och uppfyller det som Idrotten vill (Riksidrottsförbundets

Läs mer

TEMATRÄNINGAR 15 ÅR. Utbildningsplan - fotboll. Bollidrott i Sverige. Jonas Nilsson Thomas Westerberg

TEMATRÄNINGAR 15 ÅR. Utbildningsplan - fotboll. Bollidrott i Sverige. Jonas Nilsson Thomas Westerberg TEATRÄNINGAR Utbildningsplan - fotboll 15 ÅR Bollidrott i Sverige Jonas Nilsson Thomas Westerberg Tematräning vecka 3-5 Fint-dribbling TEKNIK (20 min) Organisation: 4 spelare/2 bollar. Flera planer. Utförande:

Läs mer

Planering av träningar DFF

Planering av träningar DFF Planering av träningar DFF HÄR BIFOGAS DELS DE KOMMENTARER SVFF HAR KRING TRÄNING OCH DESS TEMAN. VIKTIGT ATT VI VÄGER IN MÅLVAKTERNA OCH FINSLIPAR PÅ DESSA DELAR I UPPLÄGGET. DE PROGRAM SOM ÄR BIFOGADE

Läs mer

FOTBOLLSTERMER OCH SYMBOLER

FOTBOLLSTERMER OCH SYMBOLER FOTBOLLSTERMER OCH SYMBOLER Innehåll Anfallsspel när det egna laget har bollen... 3 Grundförutsättningar i anfallsspel... 3 Anfallstermer... 3 Försvarsspel när motståndarna har bollen... 5 Grundförutsättningar

Läs mer

VFF läger år. Träningsinnehåll VFF. Passning och mottagning 1 mot 1 offensivt 1 mot 1 defensivt Avslut EN DEL AV SVENSK FOTBOLL

VFF läger år. Träningsinnehåll VFF. Passning och mottagning 1 mot 1 offensivt 1 mot 1 defensivt Avslut EN DEL AV SVENSK FOTBOLL VFF VÄR MLNDS FOTOLLFÖRUND 98 EN DEL V SVENSK FOTOLL Träningsinnehåll Passning och mottagning mot offensivt mot defensivt vslut # Passning och mottagning -isolerat. ra passnings- och mottagningsteknik

Läs mer

Träningar till Spelarlyftet 14-19år HALLANDS FOTBOLLFÖRBUND

Träningar till Spelarlyftet 14-19år HALLANDS FOTBOLLFÖRBUND Träningar till Spelarlyftet 14-19år HALLANDS FOTBOLLFÖRBUND Spelarlyftet Områden 2 timmars äningar Övningarna är uppbyggda med 24 utespelare + 4 målvakter Olika Teman Träning 1 Anfallsspel speluppbyggnad

Läs mer

Barnverksamheten i Fanna BK

Barnverksamheten i Fanna BK Barnverksamheten i Fanna BK 10-12 år. Spelidé. Vi vill att FBK:s 7- mannafotboll ska innehålla en bra mix mellan glädje, ambition och social gemenskap. På planen ska varje lag inom FBK uppmuntras till

Läs mer

Utbildningsplan. Norrala IF. Ungdom och Senior.

Utbildningsplan. Norrala IF. Ungdom och Senior. Utbildningsplan Norrala IF Ungdom och Senior. Spelets skeenden Spelets grundläggande idé är enkel. När det egna laget har bollen spelar laget anfallsspel och när motståndarna har bollen spelar laget försvarsspel.

Läs mer

Övningsbank 2017 Basövningar 7-manna Version 1.0 BÅSTADS GIF. Basövningar 7-manna

Övningsbank 2017 Basövningar 7-manna Version 1.0 BÅSTADS GIF. Basövningar 7-manna Basövningar 7-manna 1 Bollbehandling Övning: 1 Hela truppen uppdelat på 3-4 spelare per grupp, 1-2 bollar/grupp. Bollhållare driver över bollen till andra sidan och gör överlämning. Insida-insida, utsida-utsida,

Läs mer

Köping FF P Nivåanpassning. Vad är fotboll?

Köping FF P Nivåanpassning. Vad är fotboll? Köping FF P-02 2016 Nivåanpassning Nivåanpassning är när man anpassar nivån för individen till dennes nivå, dvs nivån på övningar vid träning och vid match går ut på att möta motståndare som är på ungefär

Läs mer

Play Football. Uppvärmningslekar/tävlingar, avslutande övningar i kombination. av färdighetsträning

Play Football. Uppvärmningslekar/tävlingar, avslutande övningar i kombination. av färdighetsträning Play Football Uppvärmningslekar/tävlingar, avslutande övningar i kombination av färdighetsträning Rekomenderad ålder: Från 6 år - 11år Parkull med boll Vad: Driva, samarbete/kommunikation Hur: Utsatt yta

Läs mer

Grundförutsättningar i anfallsspel

Grundförutsättningar i anfallsspel Grundförutsättningar i anfallsspel Spelbarhet Spelavstånd Spelbredd Exempel: https://www.youtube.com/watch?v=w_jg5waqogc https://www.youtube.com/watch?v=luvorhgxbom https://www.youtube.com/watch?v=hba7a3i4hco

Läs mer

Passning och mottagning

Passning och mottagning Passning och mottagning Vad vi ska lära oss: Passa bollen (bredsida och utsida) Ta emot bollen på olika sätt Passa och ta emot bollen när vi springer Hålla avstånd till våra medspelare Varför Att passa

Läs mer

NIVÅ 4. träna FÖR ATT prestera år. Fysisk utveckling. Psykosocial utveckling. Tränarstil för nivån. Träningen karaktäriseras av

NIVÅ 4. träna FÖR ATT prestera år. Fysisk utveckling. Psykosocial utveckling. Tränarstil för nivån. Träningen karaktäriseras av NIVÅ 4 träna FÖR ATT prestera 16 19 år Fysisk utveckling Fullständig biologisk mognad Tydligare fysisk skillnad mellan flickor och pojkar Flickor får mer vuxna former vid 16 till 17 års ålder (främst på

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL KURSMODUL 2 SVENSKA FOTBOLLFÖRBUNDETS TRÄNARUTBILDNING C 6-12 ÅR KURSMODUL 2

VÄLKOMMEN TILL KURSMODUL 2 SVENSKA FOTBOLLFÖRBUNDETS TRÄNARUTBILDNING C 6-12 ÅR KURSMODUL 2 VÄLKOMMEN TILL KURSMODUL 2 SVENSKA FOTBOLLFÖRBUNDETS TRÄNARUTBILDNING C 6-12 ÅR KURSMODUL 2 2 TRÄNARUTBILDNING C PROGRAM KURSMODUL 2 08.30 10.30 Teori 3 Återkoppling till Webbuppgift 1-6 Att kunna och

Läs mer

Innehållsförteckning. S i d a 2

Innehållsförteckning. S i d a 2 Innehållsförteckning 1. Inledning 3 2. Spelytor 4 3. Fotbollstecken 5 4. Fotbollstermer i anfallspel 6-8 5. Fotbollstermer i försvarspel 10-12 6. Allmänna fotbollstermer 13-16 S i d a 2 Inledning Att tala

Läs mer

Stafetter Teknikbanor 1 2 a) 3 e) a)

Stafetter Teknikbanor 1 2 a) 3 e) a) STAFETTER OCH TEKNIKBANOR Stafetter, både med och utan boll, är en spännande och rolig form av träning för barnen. Det finns ingen given mall för hur stafetterna ska gå till, använd fantasin eller låt

Läs mer

Träningsprogram 6-9 år - Utmana, finta och dribbla

Träningsprogram 6-9 år - Utmana, finta och dribbla SVENSKA FOTBOLLFÖRBUNDETS TRÄNAR- OCH SPELARUTBILDNING Träningsprogram 6-9 år - Utmana, finta och dribbla Anfallsspel - Speluppbyggnad 5 övningar. Nivåer: 1 Övningar i träningspasset: 1 2 3 4 5 Lek - Tusenfotingen

Läs mer

Program Handledning Förutsättningar: Träningar Teori

Program Handledning Förutsättningar: Träningar Teori Program Handledning Förutsättningar: Träningar Teori Söndag (Dag 1) 14:00 Samling ledare 15:00 Lägret öppnas information/indelning grupper Iordningställande av sovsalar, genomgång av regler mm 16:00 Träning

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN JIK FOTBOLL

UTBILDNINGSPLAN JIK FOTBOLL UTBILDNINGSPLAN JIK FOTBOLL Välkommen som ledare till barn- och ungdomsfotbollen i Jomala IK. Du behövs! Vision Vi vill att Jomala IK ska vara ett intressant och lockande alternativ för barn- och ungdomar

Läs mer

Fotbollsskolan. mottagning.indd

Fotbollsskolan. mottagning.indd Fotbollsskolan mottagning.indd 1 07-06-05 16.16.51 Välkommen till fotbollsskolan! Fotboll är en meningsfull sysselsättning året runt. För att få ett friskare och roligare liv och inte minst - för att lära

Läs mer

En helhetssyn på spelaren och på spelet

En helhetssyn på spelaren och på spelet En helhetssyn på spelaren och på spelet SVENSKA FOTBOLLFÖRBUNDETS TRÄNARUTBILDNING Mv Trän.utb. Tränarutb. Spelarutbildningsplan VILL DU VETA MER? FOTBOLLSPORTALEN/UTBILDNING.SE SPELET STÄLLER FRÅGORNA,

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING Fakta spelarutbildningsplan SvFF 2 Fakta spelarutbildningsplan SvFF Nivå 3 3 Fakta spelarutbildningsplan SmFF Nivå 3 4 Träning 1, Speldjup 5 Träning 2, Spelbredd 8 Träning 3, Överlappning

Läs mer

Den Blå tråden. Annebergs IF:s Ungdomssektion

Den Blå tråden. Annebergs IF:s Ungdomssektion 2011 DenBlåtråden AnnebergsIF:sUngdomssektion DenBlåtrådenskallvareenhjälpochvägledningförledare,spelareoch föräldrarihurlageniannebergsif:sungdomssektionspelarfotboll. DenBlåtrådenförAnnebergsIF:sUngdomssektion

Läs mer

Välkommen till utbildningen. Ledarutbildning Södermanlands fotbollförbund

Välkommen till utbildningen. Ledarutbildning Södermanlands fotbollförbund Välkommen till utbildningen Ledarutbildning Södermanlands fotbollförbund 2 SYFTE Att ge fördjupad kunskap i Svenska Fotbollförbundets spelarutbildningsplan, nivå 1 och nivå 2, och skapa gemensamma riktlinjer

Läs mer

Oskarshamns AIK UNGDOM VERKSAMHETSPLAN

Oskarshamns AIK UNGDOM VERKSAMHETSPLAN Oskarshamns AIK UNGDOM VERKSAMHETSPLAN FOTBOLLSKOLAN ---------------------- SENIORFOTBOLL 1 INLEDNING Den övergripande målsättningen med vår verksamhetsplan är att den skall vara ett levande dokument som

Läs mer

Har du frågor kring eller behöver hjälp i ditt arbete med S2S kontakta gärna någon av föreningens ungdomstränare:

Har du frågor kring eller behöver hjälp i ditt arbete med S2S kontakta gärna någon av föreningens ungdomstränare: För spelarnas utveckling är det bäst om man tränar ett moment åt gången och att det då genomsyrar hela träningen, under uppvärmning, drillövningarna och under spelövningarna. Det är ytterst viktigt att

Läs mer

Tränarmöte 1 av 4 Sigtuna IF FK

Tränarmöte 1 av 4 Sigtuna IF FK Tränarmöte 1 av 4 Sigtuna IF FK Intern fortbildning - Tränare Spelarutbildning 2 SYFTE Att ge fördjupad kunskap i Svenska Fotbollförbundets spelarutbildningsplan (Sigtuna IF FK:s bygger helt och håller

Läs mer

KIF Örebro Spelarutbildningsplan

KIF Örebro Spelarutbildningsplan KIF Örebro Spelarutbildningsplan 6-9 år Fotbollsglädje Vår spelarutbildningsplan är baserad på Svenska fotbollsförbundets spelarutbildningsplan och uppfyller det som Idrotten vill (Riksidrottsförbundets

Läs mer

[ÖVNINGSBANK] Sollentuna FK. Expressbollen

[ÖVNINGSBANK] Sollentuna FK. Expressbollen Expressbollen Övning nr. 1 2 lag på varje långlinje i en rektangel på 15x25 meter. o Viktigt att va tydlig med mitten, d.v.s. markera mitten med koner. Varje spelare har en boll. Leken går ut på att sparka

Läs mer

Reymersholms IK F03 Träningsupplägg

Reymersholms IK F03 Träningsupplägg Reymersholms IK F03 Träningsupplägg Träningsblock - grund Uppvärmning 15 min Teknikövning 15-20 min Spelövning 20-25 min Matchspel 20-25 min Knäkontroll 5-10 min Teckenförklaring Uppvärmning Syfte 1: att

Läs mer

Utvecklingsplan detalj

Utvecklingsplan detalj Utveckling av Metod Barn är barn och inte små vuna. Barn och ungdomar ska tränas med metoder som är anpassade till deras mognad. Rätt träning i rätt ålder är en förutsättning för att nå optimal utveckling.

Läs mer

Dalslands FF P99 Elitpojklägret -14 Träning 2 Anfallsspel och försvarsspel Övning 1 Tema: 1v1 Uppvärmning

Dalslands FF P99 Elitpojklägret -14 Träning 2 Anfallsspel och försvarsspel Övning 1 Tema: 1v1 Uppvärmning Dalslands FF P99 Elitpojklägret - Träning Anfallsspel och försvarsspel Övning Tema: v Uppvärmning v off - def, uppvärmning Utveckla förmågan att slå ut sin spelare både offensivt och defensivt Hur? Insuktionsmetod

Läs mer

Så spelar vi 7 mot 7 BOO FF P07:2

Så spelar vi 7 mot 7 BOO FF P07:2 Så spelar vi 7 mot 7 BOO FF P07:2 Inledning I och med denna säsong övergår vi till att spela 7 mot 7. Det är en stor omställning för er som spelare då det innebär att spela på en betydligt större plan.

Läs mer

SVENSKA FOTBOLLFÖRBUNDETS TRÄNAR- OCH SPELARUTBILDNING

SVENSKA FOTBOLLFÖRBUNDETS TRÄNAR- OCH SPELARUTBILDNING SVENSKA FOTBOLLFÖRBUNDETS TRÄNAR- OCH SPELARUTBILDNING VIK flickor 10 Anfallsspel - Komma till avslut och göra mål 7 övningar. Nivåer: 1 Övningar i träningspasset: 1 2 3 4 5 6 7 Lek - Tusenfotingen m l.

Läs mer

Instruktion Väggspel

Instruktion Väggspel Instruktion Väggspel Väggspel är ett mycket bra alternativ när du ska ta dig förbi en motståndare Du utmanar motståndaren och väggspelar med en spelbar medspelare Som normalt är spelbar snett framför dig

Läs mer

Målvaktsträning Bas 1 för zon och föreningspaket -Stegring

Målvaktsträning Bas 1 för zon och föreningspaket -Stegring Målvaktsträning Bas 1 för zon och föreningspaket -Stegring Syfte: Att kunna lära ut grundläggande målvaktsteknik för barn och ungdomar Träningens fokusområden: Försvarsinriktning Greppteknik -Fallteknik

Läs mer

Fotbollsskolan. passning.indd 1 07-06-05 16.17.27

Fotbollsskolan. passning.indd 1 07-06-05 16.17.27 Fotbollsskolan passning.indd 1 07-06-05 16.17.27 Välkommen till fotbollsskolan! Fotboll är en meningsfull sysselsättning året runt. För att få ett friskare och roligare liv och inte minst - för att lära

Läs mer

Träning 1 Passning-Mottagning-Spel

Träning 1 Passning-Mottagning-Spel Skåne F-99 Eslöv 2013 Träning 1 Passning-Mottagning-Spel Uppvärmning+namnlek Löpning + tänjning 60 min 28 spelare+4 mv 28 spelare 1 Passning-mottagning 28 spelare+ 4 målvakter 2 Passning mottagning 28

Läs mer

Sigtuna IF Fotboll. Nivå 3 (ca år)

Sigtuna IF Fotboll. Nivå 3 (ca år) Sigtuna IF Fotboll Spelarutbildningsplan i förenklad version som underlag för ledares planering av kortare period eller hel säsong Nivå 3 (ca 12-16 år) - Färdigheter att träna sid.2 - Mental utveckling

Läs mer

Godfoten. Spelets delar. Till match och träning förväntas vissa saker av dig som spelare i Boo FF:

Godfoten. Spelets delar. Till match och träning förväntas vissa saker av dig som spelare i Boo FF: Spelmodell Boo FF Pojkar och flickor 11 år Spelfilosofi - Värdegrund, taktik och individuell insats i rätt ordning - Vi vill ha bollen så mycket som möjligt och när vi tappar den vill vi ta tillbaka den

Läs mer

Breddläger Skåne P Tid 15 min. Fredagspass: Grepp- och Fallteknik. Övning 1):

Breddläger Skåne P Tid 15 min. Fredagspass: Grepp- och Fallteknik. Övning 1): Fredagspass: Grepp- och Fallteknik Övning 1): V Uppvärmning Greppteknik på bollar längs marken, i midjehöjd och ansiktshöjd. VRFÖR För att förbereda kroppen för träning. För att träna på olika grepp tekniker

Läs mer

Övningsbank 5 och 7-manna

Övningsbank 5 och 7-manna Övningsbank 1 Driva, finta, dribbla Övning: 1 Samtliga spelare med en egen boll. Kona upp en fyrkant, ytan beroende på hur många spelare. Lägg därefter ut konhattar i par och färg, över hela ytan. Ca 50

Läs mer

Fagersta Södra IK. Blåa tråden

Fagersta Södra IK. Blåa tråden Fagersta Södra IK Blåa tråden Hur kommer det sig att fler brasilianska spelare når proffsdrömmen? Geografiskt läge Befolkningsmängd Underlag Gatufotboll Barfota Åldersöverskridande Geografiskt läge Befolkningsmängd

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL. SVENSKA FOTBOLLFÖRBUNDETS TRÄNARUTBILDNING C och B UNGDOM

VÄLKOMMEN TILL. SVENSKA FOTBOLLFÖRBUNDETS TRÄNARUTBILDNING C och B UNGDOM VÄLKOMMEN TILL SVENSKA FOTBOLLFÖRBUNDETS TRÄNARUTBILDNING C och B UNGDOM Åke Kallenberg Jonas Gradin Ramin Kiani SVENSKA FOTBOLLFÖRBUNDETS Tränarutbildning C & B-ungdom Program Fotbollsportalen Spelarutbildningsplanen

Läs mer

Kunskapsmål. MÅLVAKT bas 1 - spelförståelse 1

Kunskapsmål. MÅLVAKT bas 1 - spelförståelse 1 MÅLVAKT bas 1 - spelförståelse 1 Kunskapsmål Känna till begreppen - anfallsspel och försvarsspel - spelförståelse och speluppfattning - bollhållarens och närmste medspelares alternativ - felvänd och rättvänd

Läs mer

Sigtuna IF Fotboll. Nivå 4 (ca år)

Sigtuna IF Fotboll. Nivå 4 (ca år) Sigtuna IF Fotboll Spelarutbildningsplan i förenklad version som underlag för ledares planering av kortare period eller hel säsong Nivå 4 (ca 16-19 år) - Färdigheter att träna sid.2 - Mental utveckling

Läs mer

Spelarutbildningsplan. för barn och ungdomar 6-19 år

Spelarutbildningsplan. för barn och ungdomar 6-19 år Spelarutbildningsplan för barn och ungdomar 6-19 år Ludvika fotbollklubb satsar på ungdomen Alla barn och ungdomar är välkomna till Ludvika Fotbollklubb. Vår ledstjärna är att ge alla med fotbollsintresse

Läs mer

Målvaktsträning i Sunderby SK, år. En kort sammanställning av utbildningsmaterialet till Svenska fotbollsförbundet målvaktstränarutbildning C

Målvaktsträning i Sunderby SK, år. En kort sammanställning av utbildningsmaterialet till Svenska fotbollsförbundet målvaktstränarutbildning C Målvaktsträning i Sunderby SK, 10-12 år En kort sammanställning av utbildningsmaterialet till Svenska fotbollsförbundet målvaktstränarutbildning C Syfte och mål Syftet är att vägleda lagens ledare så att

Läs mer

Så spelar vi 7 mot

Så spelar vi 7 mot Så spelar vi 7 mot 7 2017 Uppdaterad: 170127 1 Bra förutsättningar Jämna matcher Roligt och bra spel Många fotbollsaktioner Alla får vara med 7 mot 7-fotboll spelas i ådern 10-12 år. 10- och 11-åringar

Läs mer

P08 Träningsplan 2016

P08 Träningsplan 2016 P08 Träningsplan 2016 Målbilden: Fokusera på utveckling av lag och spelare Exkluderat Inkluderat (i fokus) Exkluderat Spelavstånd Spelbredd Speldjup UppflyVning Spelvändning Överlappning Kontring Väggspel

Läs mer

SPELSYSTEM 7-manna (10-12 år)

SPELSYSTEM 7-manna (10-12 år) SPELSYSTEM 7-manna (10-12 år) Nässjö FF har en spelarutbildningsplan där det bl.a. ingår att en spelare bör känna till och behärska olika spelsystem med tillhörande utgångspositioner, anfalls- och försvarsmetoder

Läs mer

SPELSYSTEM. Vi kommer att inrikta oss på spelsystemet Spelsättet kommer senare att ge en bra övergång till och 11- manna fotboll.

SPELSYSTEM. Vi kommer att inrikta oss på spelsystemet Spelsättet kommer senare att ge en bra övergång till och 11- manna fotboll. P05 SPELSYSTEM Vi kommer att inrikta oss på spelsystemet 2-3-1. Spelsättet kommer senare att ge en bra övergång till 4-3-3 och 11- manna fotboll. Vi kommer att ha inriktning på offensivt spel. Anfallsspelet

Läs mer

Förord Inledning. Roland Larsson Talangutvecklare, pojk, Skåne och Blekinge Förbundskapten, pojk och junior

Förord Inledning. Roland Larsson Talangutvecklare, pojk, Skåne och Blekinge Förbundskapten, pojk och junior Förord Inledning Ett fotbollslag som har ett väl utvecklat passningsspel har stora förutsättningar för att spela bra anfallsfotboll och skapa målchanser. Passningsspelet är fundamentet i fotbollens anfallsspel.

Läs mer

Så spelar vi 11 mot

Så spelar vi 11 mot Så spelar vi 11 mot 11 2017 Uppdaterad: 170127 1 Mer utvecklande spel Fokus på helhet Laget samverkar för att prestera Fr.o.m. 15 år är spelarna är mogna för att spela på fullstor plan och då med mer fokus

Läs mer

SPELARUTBILDNINGSPLAN

SPELARUTBILDNINGSPLAN SPELARUTBILDNINGSPLAN Policy- och Spelarutbildningsplan VSK ungdom 2017 Policy VSK:s policy vilar på svenska fotbolls mål och riktlinjer för barn- och ungdomsfotboll och bör genomsyra alla lag i föreningen

Läs mer