Gemensam persontransportorganisation

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Gemensam persontransportorganisation"

Transkript

1 sid 1 (8) TEKNIK- OCH FASTIGHETSFÖRVALTNINGEN VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN KARLSTADS-HAMMARÖ GYMNASIEFÖRVALTNING Tjänsteskrivelse Teknik- och fastighetsnämnden Vård- och omsorgsnämnden Karlstads-Hammarö gymnasienämnd Ärende Gemensam persontransportorganisation Dnr TFN Dpl 70 Dnr VON Dpl 70 Dnr GN Dpl 54 Förslag till beslut 1. Föreslå kommunstyrelsen uppdra åt teknik- och fastighetsnämnden att skapa en persontransportorganisation på teknik- och fastighetsförvaltningen. 2. Ansvaret för och utförande av vård- och omsorgsnämndens och Karlstads- Hammarö gymnasienämnd persontransporter för daglig verksamhet respektive gymnasiesärskolan flyttas till teknik- och fastighetsnämnden. 3. Föreslå kommunstyrelsen uppdra till teknik- och fastighetsnämnden att kartlägga ytterligare eventuella transporter som utförs i kommunen i egen regi och om så är lämpligt lämna förslag till samordna dessa inom den gemensamma transportorganisationen. Sammanfattning av ärendet Teknik- och fastighetsförvaltningen har tillsammans med främst vård- och omsorgsförvaltningen och Karlstads-Hammarö gymnasieförvaltning tagit fram ett förslag på vem som i framtiden ska ansvara för och utföra transporterna av personer med funktionsnedsättning till och från daglig verksamhet och gymnasiesärskolan. Idag bedrivs dessa i egen regi utan någon samordning mellan de två förvaltningarna och teknik- och fastighetsförvaltningen har setts som en möjlig part för att ta över ansvaret. Beslutsunderlag Tjänsteskrivelse den 20 april Teknik- och fastighetsnämndens protokoll den 31 augusti 2011, 9. Teknik- och fastighetsförvaltningens tjänsteskrivelse den 29 juni Karlstads-Hammarö gymnasienämnds protokoll den 31 augusti 2011, 5. Vård- och omsorgsnämndens protokoll den 21 september 2011, 8. Postadress: Teknik- och fastighetsförvaltningen, Karlstad Besöksadress: Drottninggatan 32 karlstad.se Tel: E-post: teknikochfastighetsforvaltningen@karlstad.se Org.nr: PlusGiro: Bankgiro:

2 sid 2 (8) Ärende Bakgrund och uppdrag Inom Karlstads kommun organiseras skjutsar för personer med olika slags funktionsnedsättning till och från kommunala verksamheter. Karlstads-Hammarö gymnasieförvaltning (GYF) har skolskjutsverksamhet inom ramen för gymnasiesärskolans individuella program och vård- och omsorgsförvaltningen (VOF) skjutsar till och från daglig verksamhet. Barn- och ungdomsförvaltningen (BUF) upphandlar skolskjuts för eleverna inom särskolan. Ingen transportsamordning sker. Berörda förvaltningar har fått uppdraget av teknik- och fastighetsnämnden (TFN), vård- och omsorgsnämnden (VN) och Karlstads-Hammarö gymnasienämnd (GN) att utreda om det är möjligt och lämpligt med en gemensam transportorganisation placerad på teknik- och fastighetsförvaltningen som samordnar och hanterar persontransporterna inom främst gymnasiesärskolan och daglig verksamhet. TFN beslutade också att ge uppdraget att utredningen ska belysa för- och nackdelar med en gemensam beställare/planerarroll och utförande i egen regi alternativt upphandling av extern entreprenör. En utblick görs också mot andra kommuner för att se hur de valt att organisera och bedriva liknande verksamheter. Tjänstemän från VOF, GYF och TF har tillsammans arbetat med utredningen. BUF har bidragit med underlag inom vissa områden. Fakta om verksamheterna VOF:s verksamhet Daglig verksamhet består av 20 geografiskt utspridda grupper inom handikappomsorgens verksamhetsområden. Ca 95 personer transporteras mellan bostaden och daglig verksamhet. Personerna kan på grund av sin funktionsnedsättning inte ta sig till daglig verksamhet på egen hand, t ex gå, cykla eller åka kollektivt. Bedömningen av vem som har behov av transporter görs av enhetschefen kontinuerligt under året för nya kunder och utifrån ändrade förhållanden för befintliga kunder. När handikappomsorgen gick över från landstinget till kommunen tog man även över organisationen för transporter. Transportavdelningen inom daglig verksamhet är en liten del av den totala verksamheten och kan inte anses tillhöra kärnverksamheten. Personalens huvuduppgift är att ge stöd, omvårdnad och handledning till kunderna i deras dagliga sysselsättning. Verksamheten har två chaufförer på heltid samt en anställd som är chaufför på halvtid och transportsamordnare på halvtid. Förutom detta har tio anställda delade uppdrag i sin tjänstgöring viket innebär att man alternerar mellan att arbeta i verksamheten och att köra buss. Alla anställda som kör buss har förutom sin

3 sid 3 (8) taxilegitimation även en omvårdnadsutbildning eller annan likvärdig utbildning. Sju fordon är inhyrda för transporterna. För att bedriva yrkesmässig trafik krävs trafiktillstånd. Hos juridiska personer som har trafiktillstånd ska det finnas en person som har särskilt ansvar för att verksamheten bedrivs enligt de regler som finns - en trafikansvarig. Det gäller t ex inom områden som trafiksäkerhet, tekniska normer och driftsförhållanden, samt arbetsmiljölagstiftning. VOF:s transportsamordnare är trafikansvarig för både VOF:s och GYF:s transportverksamheter. GYF:s verksamhet Utgångspunkten för transporter inom gymnasiesärskolans individuella program, IV-sär, var den transportorganisation som Karlstads-Hammarö gymnasieförvaltning tog över från landstinget i samband med kommunaliseringen av verksamheten. Transportverksamheten omfattade större delen av Värmlands län fram till halvårsskiftet 2011 och gymnasieförvaltningen fakturerade respektive hemkommun för transporterna. Från och med halvårsskiftet 2011 sker enbart transporter inom Karlstads och Hammarö kommun. Transportverksamheten inom IV-sär utgör en mycket liten del av den totala verksamheten på Sundstagymnasiet. Transporterna avser de ungdomar med betydande funktionsnedsättningar som därför inte har möjlighet att använda andra offentliga kommunikationsmedel. Alla GYF:s transporter går i huvudsak till/från Sundstagymnasiet. Dessutom finns några schemalagda turer, exempelvis till bassängen på Sätterstrand, Färjestads ridhus etc. För närvarande omfattar GYF:s transportverksamhet 24 elever, men antalet varierar mellan olika år. Alla dessa elever har mer eller mindre särskilda behov, flertalet av dem åker dock sittande i en buss. I något enstaka fall finns en assistent med utifrån elevens behov. För ett fåtal elever krävs särskilda transporter i form av enskild transport eller med ett ytterst begränsat antal resanden i bussen. GYF har för närvarande tre chaufförer anställda på heltid. Utöver köruppdraget sköter de underhåll av tre inhyrda fordon, planerar de olika rutterna, samt deltar till viss del i verksamheten. Den befintliga transportverksamheten fungerar enligt GYF mycket väl och ur ett kvalitativt perspektiv ser man ingen anledning att ändra på organisationen. Motivet är snarare ett behov av en mer professionell och resurseffektiv organisation som klarar att leva upp till det regelverk som hör till transportverksamheten. TF:s verksamhet TF har som en del av sin kärnverksamhet att tillhandahålla lokal- och verksamhetsanknuten service, det vill säga facility management. Som en del i det ansvarar TF för inhyrning av fordon till samtliga kommunens verksamheter.

4 sid 4 (8) BUF:s verksamhet Barn- och ungdomsförvaltningen har upphandlat sina transporttjänster för särskolan. Ca 90 barn omfattas. Avtalet med entreprenören löper från år 2006 till 30 juni Är det möjligt och lämpligt med en gemensam transportorganisation på TF? Jämförelse av kostnaderna för verksamheterna Som en del av utredningen har kostnaderna per kilometer jämförts för de olika transportverksamheterna. Vi har tagit fram de totala kostnaderna för de olika verksamheterna såsom personalkostnader inkl sociala avgifter, bilhyra, lokalhyror, parkeringsplatser, underhåll, bränsle, data, telefoni och overheadkostnader. Dessa har slagits ut på det totala antalet kilometer som respektive verksamhet har kört det aktuella året. Siffrorna avser år Tabell 1: Kilometerkostnad för de olika utförarna år 2011 Transportutförare Årskostnad Km/år Kr/km BUF (entreprenören) ,69 VOF ,79 GYF ,10 Tabellen ovan visar att VOF hade lägst kilometerkostnad år 2011, därnäst entreprenören, sedan GYF. Genom sitt sätt att bedriva verksamheten har VOF visat att det ur ett ekonomiskt perspektiv kan vara resurseffektivt att bedriva verksamheten i egen regi. GYF:s högre kilometerkostnad kan framförallt hänföras till hög bemanning i förhållande till körda kilometer. I sammanhanget bör det nämnas att utförarna inte råder över sina kostnader fullt ut. Dessa påverkas till exempel av resenärernas bostadsadresser. Om den geografiska spridningen är stor är det svårare att lägga upp effektiva rutter. Eventuella särskilda behov, t ex att åka i egen bil, påverkar också kostnaden, samt behovet av tidspassning. Dessa förutsättningar för en effektiv rutt kan påverka alla utförare och kommer att variera över tid bland annat beroende på flyttningar och nya kullar i skolan. Möjliga samordningsvinster En gemensam transportverksamhet ger möjlighet till samordningsvinster, t ex sänkta kostnader genom färre anställda och bilar eller minskade utsläpp. Vi har undersökt vilka möjliga samordningsvinster det går att uppnå om man samordnar de rutter som VOF:s och GYF:s chaufförer kör då de hämtar och lämnar de resenärer som ska till och från de olika verksamheterna. Utifrån det underlaget visar de översiktliga studier som vi har gjort på begränsade samordningsvinster. Vi tror dock att en fördjupad studie med en delvis annan metod, kan ge ett bättre resultat. Generellt sett är vårt antagande att ett större underlag ger möjlighet till mer samordningsvinster än ett mindre, men storleken på dessa kommer att variera från termin till termin.

5 sid 5 (8) Utöver de vinster som en ruttsamordning kan ge, finns arbetsuppgifter som skulle vinna på en gemensam organisation. Det gäller skötsel av bilarna såsom biltvätt, däckbyte, service, besiktning osv., men även själva planeringen av rutterna. Detsamma gäller viss administration och uppföljning av verksamheten. Färre behöver dessutom bevaka förändringar i regelverk. En gemensam organisation ger större säkerhet i verksamheten med möjlighet till t ex ersättare när en chaufför är sjuk. Effektivare rutter gynnar miljön. I transportsammanhang är kortare körsträckor en av de viktigaste faktorerna för att förbättra miljön. Möjligheter till ytterligare samordning inom kommunen Inom kommunen utförs transporter av både människor och gods utöver de som behandlas här. Omfattningen av dessa är inte känd, men de bör kartläggas, för att om möjligt kunna uppnå ytterligare samordningsvinster och få en så effektiv verksamhet som möjligt. Som exempel kan nämnas arbetsmarknads- och socialförvaltningen där den egna personalen dagligen kör en handfull personer som går i arbetsträning från Karlstads tätort till Molkomstrakten, samt schemalagda mattransporter inom skola och äldreomsorg. Insyn för trafikansvarig Den trafikansvarige på VOF har som nämnts ansvar för att transportverksamheten bedrivs enligt de regler som finns, på både VOF och GYF. Ett argument för en gemensam transportorganisation är att den trafikansvarige jämfört med idag då lättare skulle kunna utöva detta ansvar, eftersom det blir möjligt med en mer regelbunden insyn i verksamheten. Det gäller under förutsättning att den nya organisationen blir geografiskt sammanhållen, t ex med gemensamma lokaler som personalen utgår ifrån. Möjliga nackdelar med en gemensam organisation förlagd till TF En del fördelar med en gemensam transportorganisation har redan nämnts, men vilka eventuella nackdelar finns? Tio av VOF:s chaufförer är i första hand vårdare inom daglig verksamhet där en mindre del av uppdraget är persontransporter. Även i en gemensam organisation kommer det att behövas anställda som har persontransporter som en mindre del av en anställning. Det kommer därför att krävas att några av TF:s anställda har eller tar taxikort, samt att de befattningar de har är lämpliga att kombinera med köruppdrag på deltid. För medarbetarna kan det dock ses som en fördel, då det erbjuder nya utvecklingsmöjligheter inom organisationen. Sett ur medarbetarperspektiv finns viss risk för övertalighet vid bildandet av en kommungemensam organisation, på grund av förväntade samordningsvinster.

6 sid 6 (8) För- och nackdelar med entreprenadalternativet och egen regi TFN beslutade att utredningen ska belysa för- och nackdelar med en gemensam beställare/planerarroll och utförande i egen regi alternativt upphandling av extern entreprenör. En del av för- och nackdelarna med egen regi har nämnts ovan. Möjliga fördelar för entreprenadalternativet Ytterligare samordningsvinster är möjliga om all kommunal transportverksamhet upphandlas. En gemensam upphandling för verksamheterna hos VOF, GYF och BUF och kanske också ytterligare någon verksamhet, bör kunna ge fördelaktigare villkor jämfört med om bara en förvaltnings verksamhet upphandlas. Se dock om marknadsläget längre ner. Ingen större skillnad mellan egen regi och entreprenör Inom ett antal områden innebär det sannolikt ingen väsentlig skillnad om utföraren är kommunen eller en entreprenör. För resenärerna bör det ha mindre betydelse om kommunen eller en entreprenör är utförare, annat än i en övergångsperiod. I kommunens nuvarande verksamheter är chaufförerna fasta och en del arbetar dessutom i själva kärnverksamheten. I en upphandling går det att ställa krav på t ex fasta förare, vilket BUF också gjort. De utbildar också chaufförerna regelbundet så at de ska ha nödvändig kunskap om den enskilda resenärens särskilda behov. Kvalitetsaspekter av olika slag: i de så kallade utförandekrav som BUF:s entreprenör har att leva upp till, ställs omfattande krav inom områdena personal, fordon, utbildning, miljö, säkerhet, kvalitet och dokumentation. Dessa krav är till stora delar direkt eller indirekt för resenärens bästa. Enligt representanterna för VOF och GYF i utredningens arbetsgrupp lever också VOF:s och GYF:s verksamheter upp till kraven inom dessa områden. En eventuell gemensam transportorganisation på TF kommer inte att lägga ribban lägre. Möjligheten till uppföljning och utvärdering av verksamheten bör inte innebära någon väsentlig skillnad. I en upphandling går det att ställa krav på t ex entreprenörens egenkontroll, årliga rapporter inom olika områden och möjlighet för kommunen till kvalitetskontroller. Liknande krav kan också ställas vid en kommunintern beställning till TF. För miljön är minskade transportsträckor centralt, något som kan uppnås i både egen regi och via en entreprenör. Därnäst kommer att köra med miljöfordon, samt rätt fordon, t ex inte en större bil än nödvändigt. Kommunen har höga ambitioner för miljöområdet inom den egna verksamheten, men krav går också att ställa i en upphandling. Möjliga nackdelar för entreprenadalternativet Kilometerkostnaden, där siffrorna för år 2011 var till entreprenörens nackdel. Marknadsläget. När BUF upphandlade sin nuvarande entreprenör år 2006 var det två företag som lämnade anbud. Det anbud som inte antogs var dubbelt så dyrt som det som antogs. Vid tidigare upphandlingar har fler lämnat anbud, men alla har inte kunnat leva upp till de krav som ställts. En möjlig förklaring till det begränsade antalet är att det är en nischad verksamhet som kräver dyrare

7 sid 7 (8) specialfordon med full täckning för att det ska gå runt. Om konkurrensen är svag är det risk för högre kostnader på sikt. Marknadsläget år 2012 är inte känt. Risk för övertalighet bland kommunens medarbetare. Hur gör andra kommuner? Vi har varit i kontakt med Linköping, Jönköping, Växjö, Kalmar, Örebro, Gävle, Sundsvall och Luleå och frågat dem om de bedriver persontransportverksamheten i egen regi eller genom entreprenad, samt om verksamheten samordnas mellan förvaltningarna. När det gäller gymnasiesärskolan upphandlar alla kommuner utom en sin transportverksamhet. Det är Sundsvall som bedriver det i egen regi, men de överväger att upphandla verksamheten. I Kalmar sköter Kalmar länstrafik både planering och upphandling av verksamheten. Linköping samarbetar med Norrköping och har lagt ut hela planeringen av resor inom skola och färdtjänst på ett privat företag. Utifrån planeringen gör kommunerna sedan en upphandling. Gävle är missnöjda med sin entreprenör och planerar för en återgång till egen regi. Jönköping planerar eventuellt att låta landstinget ta över transporthanteringen. Det varierar i vilken utsträckning upphandlingarna samordnas mellan förvaltningarna. När det gäller transporter till och från daglig verksamhet har brukarna i Jönköping och Örebro färdtjänst, åker kollektivt, cyklar eller går. Gävle gör sin upphandling tillsammans med länets alla kommuner och har flera olika transportföretag som utförare. Sundsvall bedriver transporterna i egen regi, men med en annan förvaltning som utförare. Angående daglig verksamhet har inte alla kommuner lämnat svar. Slutsummering Utredningen föreslår en gemensam transportorganisation placerad på TF. Det ger förutsättningar för en effektivare och en mer professionell verksamhet jämfört med idag. VOF och GYF kan då också fokusera på sin kärnverksamhet. Genom en kartläggning av övriga transporter som utförs i kommunen kan det bli aktuellt med ytterligare samordningsvinster. Med tanke på att verksamheten kommer att vara ny för TF och att all personal från VOF sannolikt inte kommer att flytta över, är det rimligt att räkna med en lite längre startsträcka innan verksamheten fungerar optimalt. När det gäller en eventuell upphandling av en extern entreprenör kontra egen regi väger det jämnt mellan alternativen inom ett par områden. Det ekonomiska underlaget för år 2011 är till entreprenadalternativets nackdel, även marknadsläget utifrån BUF:s senaste upphandling. Detta kan vägas mot de samordningsvinster som en kommungemensam upphandling skulle kunna ge. I samband med att barn- och ungdomsnämndens nuvarande avtal med privat entreprenör avseende persontransporttjänster går ut 2014, bör förnyat ställningstagande ske till en för hela kommunen samordnad transportorganisation.

8 sid 8 (8) Ställningstagandet bör avse både frågan om en gemensam beställarorganisation och om utförandet skall ske i egen regi eller genom upphandling av privat entreprenör. Hans Wennerholm Gunilla Öberg Staffan Sjölund teknik- och fastighetsdirektör vård- och omsorgsdirektör skoldirektör Beslutet skickas till Kommunstyrelsen Teknik- och fastighetsförvaltningen Vård- och omsorgsförvaltningen Karlstads-Hammarö gymnasieförvaltning Barn- och ungdomsförvaltningen

Beslut om antagande av leverantör för transport och beställning av kylda måltider till kunder med matdistribution

Beslut om antagande av leverantör för transport och beställning av kylda måltider till kunder med matdistribution Dnr VON-2011-77 Dpl 30 sid 1 (4) VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Förvaltningsledningskontoret Tjänsteskrivelse 2012-03-30 Karin Frejsjö, 054-540 55 62 karin.frejsjo@karlstad.se Vård- och omsorgsnämnden

Läs mer

Internavtal 2015 med Styrelsen Uppsala vård och omsorg avseende transporter till och från daglig verksamhet

Internavtal 2015 med Styrelsen Uppsala vård och omsorg avseende transporter till och från daglig verksamhet .3 Uppsala OMSORGSFÖRVALTNINGEN ON 2M5 --- Handläggare Datum Diarienummer Monica Petersson 2015-06-30 OSN-2015-0287 Rev 2015-08-11 Omsorgsnämnden Internavtal 2015 med Styrelsen Uppsala vård och omsorg

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 2

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 2 Ärende 2 sid 4 (26) KOMMUNSTYRELSEN Protokoll 2012-08-28 2 Ersättningslokaler vid renovering av skolor, inhyrning av Skepparen 15 Dnr KS-2012-372 Dpl 62 Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 1

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 1 Ärende 1 Dnr KS-2012-372 Dpl62 sid 1 (2) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Ekonomi- & verksamhetsstyrning Tjänsteskrivelse 2012-07-12 Ingemar Granath, 054-5401047 ingemar.granath@karlstad.se Ersättningslokaler vid

Läs mer

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 6

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 6 BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN Ärende nr 6 Postadress: Barn och ungdomsförvaltningen, 651 84 Karlstad Besöksadress: Drottninggatan 47 karlstad.se Tel: 054-540 00 00 E-post: barnochungdomsforvaltningen@karlstad.se

Läs mer

1. Barnchecklistan godkänns. 2. Förslaget på uppföljning av vård- och omsorgsnämndens och förvaltningens arbete med barnkonventionen godkänns.

1. Barnchecklistan godkänns. 2. Förslaget på uppföljning av vård- och omsorgsnämndens och förvaltningens arbete med barnkonventionen godkänns. Ärende 12 Dnr VON-2011-303 Dpl 1 sid 1 (1) VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Administrativa staben Tjänsteskrivelse 2012-05-11 Rakel Salomonsson, 054-540 55 51 rakel.salomonsson@karlstad.se Vård- och omsorgsnämnden

Läs mer

Politiskt initiativ från majoriteten - Utred nya arbetsformer för en effektivare upphandling i Karlstadsregionen

Politiskt initiativ från majoriteten - Utred nya arbetsformer för en effektivare upphandling i Karlstadsregionen Dnr KS-2012-255 Dpl 14 sid 1 (5) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Stadssekretariatet Tjänsteyttrande 2013-03-28 Per Danielsson, 054-540 80 18 per.danielsson@karlstad.se Politiskt initiativ från majoriteten - Utred

Läs mer

Delegation - förenklad biståndsbedömning

Delegation - förenklad biståndsbedömning Ärende 7 Dnr VON-2012-212 Dpl 01 sid 1 (2) VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Biståndskontoret Tjänsteskrivelse 2012-08-13 Roger Granat, 054-540 54 52 roger.granat@karlstad.se Vård- och omsorgsnämnden Delegation

Läs mer

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 4

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 4 BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN Ärende nr 4 Postadress: Barn och ungdomsförvaltningen, 651 84 Karlstad Besöksadress: Drottninggatan 47 karlstad.se Tel: 054-540 00 00 E-post: barnochungdomsforvaltningen@karlstad.se

Läs mer

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 1

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 1 BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN Ärende nr 1 Postadress: Barn och ungdomsförvaltningen, 651 84 Karlstad Besöksadress: Drottninggatan 47 karlstad.se Tel: 054-540 00 00 E-post: barnochungdomsforvaltningen@karlstad.se

Läs mer

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 4

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 4 BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN Ärende nr 4 Postadress: Barn och ungdomsförvaltningen, 651 84 Karlstad Besöksadress: Drottninggatan 47 karlstad.se Tel: 054-540 00 00 E-post: barnochungdomsforvaltningen@karlstad.se

Läs mer

KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN. Ärende 9

KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN. Ärende 9 KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN Ärende 9 Postadress: Kultur- och fritidsnämnden, 651 84 Karlstad Besöksadress: Västra torggatan 26 www.karlstad.se Tel: 054-540 00 00 Fax: 054-18 67 84 E-post: kulturochfritidsforvaltningen@karlstad.se

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 20

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 20 Ärende 20 ~AA -..,-.~., Q "'~;I '.'? sid 25 (46) KOMMUNSTYRELSEN Protokoll 2012-04-24 16 Motion - Utred möjligheterna för en säkrare trafikmiljö för gång- och cykeltrafikanterna mellan Henstad och Sörmons

Läs mer

Motion - Bättre bemötande av äldre- HBTcertifiera ett särskilt boende i Karlstad kommun

Motion - Bättre bemötande av äldre- HBTcertifiera ett särskilt boende i Karlstad kommun Ärende 2 Dnr VON-2012-208 Dpl 30 sid 1 (3) VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Personalstaben Tjänsteskrivelse 2012-10-03 Paulina Lindstedt, 054-540 55 97 paulina.lindstedt@karlstad.se Vård- och omsorgsnämnden

Läs mer

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 5

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 5 BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN Ärende nr 5 Postadress: Barn och ungdomsförvaltningen, 651 84 Karlstad Besöksadress: Drottninggatan 47 karlstad.se Tel: 054-540 00 00 E-post: barnochungdomsforvaltningen@karlstad.se

Läs mer

Utredning om förutsättningarna att införa valfrihet enligt LOV inom daglig verksamhet

Utredning om förutsättningarna att införa valfrihet enligt LOV inom daglig verksamhet Dnr VON-2012-324 Dpl 31 sid 1 (5) VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Biståndskontoret Tjänsteyttrande 2013-09-23 Susanne Göransson, 054-540 55 13 Susanne.goransson@karlstad.se Utredning om förutsättningarna

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 3

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 3 Ärende 3 sid 1 (1) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Kontaktcenter Tjänsteskrivelse 2012-05-31 Ann Salomonsson, 054-540 10 62 ann.salomonsson@karlstad.se Finansieringsmodell för kontaktcenter Kommunledningskontorets

Läs mer

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 2

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 2 BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN Ärende nr 2 Postadress: Barn och ungdomsförvaltningen, 651 84 Karlstad Besöksadress: Drottninggatan 47 karlstad.se Tel: 054-540 00 00 E-post: barnochungdomsforvaltningen@karlstad.se

Läs mer

sid 1 (2) KOMMUNSTYRELSEN Protokoll 2013-02-19 Dnr KS-2011-573 Dpl 46 Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Sammanfattning av ärendet

sid 1 (2) KOMMUNSTYRELSEN Protokoll 2013-02-19 Dnr KS-2011-573 Dpl 46 Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Sammanfattning av ärendet sid 1 (2) KOMMUNSTYRELSEN Protokoll 2013-02-19 7 Återredovisning av möjligheterna för Karlstad att bli en fristad för författare, dramatiker, journalister och andra professionella skribenter som lever

Läs mer

Yttrande motion Färdtjänst i egen regi

Yttrande motion Färdtjänst i egen regi Tjänsteskrivelse H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Eva Andren, förvaltningschef 2014-09-17 HU-HOH14-145 Nämnden för Habilitering och Utbildning Yttrande motion Färdtjänst i egen regi Bakgrund

Läs mer

Översyn av arbetsformer och reglemente för rådet för personer med funktionsnedsättning

Översyn av arbetsformer och reglemente för rådet för personer med funktionsnedsättning Dnr KS-2012-670 Dpl 00 sid 1 (7) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Verksamhetsstyrning Tjänsteyttrande 2013-02-27 Jenny Mentzer, 054-540 -10 40 jenny.mentzer@karlstad.se Översyn av arbetsformer och reglemente för

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 6

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 6 KARLSTADS KOMMUN Ärende 6 sid 11 (34) KOMMUNSTYRELSEN Protokoll 2012-03-20 5 Motion - Höj lönen för kommunens feriearbetare Dnr KS-2011-391 Dpl 15 Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Ärendet

Läs mer

Överlämnande av ansvar för Beställningscentral och transportörsavtal i den särskilda kollektivtrafiken

Överlämnande av ansvar för Beställningscentral och transportörsavtal i den särskilda kollektivtrafiken 1 (6) Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen 2012-09-12 Dnr SBN 2012-25 Teknik- och samhällsbyggnadskontoret Charlotta Holmgren Samhällsbyggnadsnämnden Överlämnande av ansvar för Beställningscentral

Läs mer

Politiskt initiativ - Inför samordnad varudistribution i Karlstad

Politiskt initiativ - Inför samordnad varudistribution i Karlstad Dnr KS-2011-160 Dpl 00 sid 1 (6) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Tjänsteyttrande 2013-05-03 Ellika Andersson Ellika Andersson@karlstad.se Politiskt initiativ - Inför samordnad varudistribution i Karlstad Dnr KS-2011-160

Läs mer

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 5

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 5 BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN Ärende nr 5 Postadress: Barn och ungdomsförvaltningen, 651 84 Karlstad Besöksadress: Drottninggatan 47 karlstad.se Tel: 054-540 00 00 E-post: barnochungdomsforvaltningen@karlstad.se

Läs mer

Översyn av nämndens hantering av föreningsbidrag, revidering riktlinjer Bidrag till föreningar med särskild social inriktning, 18 juni 2008.

Översyn av nämndens hantering av föreningsbidrag, revidering riktlinjer Bidrag till föreningar med särskild social inriktning, 18 juni 2008. sid 1 (5) ARBETSMARKNADS- OCH SOCIALFÖRVALTNINGEN Staben Ekonomi Tjänsteyttrande 2013-09-04 Bengt Palo, 054-5405215 bengt.palo@karlstad.se Till arbetsmarknads- och socialnämnden Översyn av nämndens hantering

Läs mer

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 10

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 10 BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN Ärende nr 10 Postadress: Barn och ungdomsförvaltningen, 651 84 Karlstad Besöksadress: Drottninggatan 47 karlstad.se Tel: 054-540 00 00 E-post: barnochungdomsforvaltningen@karlstad.se

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 2

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 2 KARLSTADS KOMMUN Ärende 2 sid 8 (34) KOMMUNSTYRELSEN Protokoll 2012-03-20 3 Gemensam förtroendevald revisor för Landstinget och kommunerna i Dnr KS-2012-130 Dpl 00 Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige

Läs mer

Motion - Utred möjligheterna för en säkrare trafikmiljö för gång- och cykeltrafikanterna mellan Henstad och Sörmons ridklubb

Motion - Utred möjligheterna för en säkrare trafikmiljö för gång- och cykeltrafikanterna mellan Henstad och Sörmons ridklubb Ärende 15 Dnr KS-2011-S72 Dpl 70 sid 1 (1) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Ti I Iväxtcentru m Tjänsteskrivelse 2012-04-04 Peter Thörn, peter. thorn@karlstad.se Motion - Utred möjligheterna för en säkrare trafikmiljö

Läs mer

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 2

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 2 BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN Ärende nr 2 Postadress: Barn och ungdomsförvaltningen, 651 84 Karlstad Besöksadress: Drottninggatan 47 karlstad.se Tel: 054-540 00 00 E-post: barnochungdomsforvaltningen@karlstad.se

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 8

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 8 KARLSTADS KOMMUN Ärende 8 ~ "" ~."7 ~"'! ~~,. " KARLSTADS KOMMUN sid 7 (46) KOMMUNSTYRELSEN Protokoll 2012-04-24 4 Komplettering samt justering av taxa för markupplåtelser i Karlstads kommun från och med

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN Vård och omsorgsnämnden

TOMELILLA KOMMUN Vård och omsorgsnämnden : Plats och tid Svea Hund i kommunhuset, den, kl. 08.30-11.00 Beslutande Gunnel Andersson (M), ordförande Marianne Åkerblad (M) Gunvor Olsson (C) Ann Harrysson (SPI), 1:e vice ordförande Ida Bornlykke

Läs mer

Upphandling av gemensam e-tjänsteplattform i Värmland drifts- och servicenämnden

Upphandling av gemensam e-tjänsteplattform i Värmland drifts- och servicenämnden Dnr DSN-2018-1 Dpl 14 sid 1 (6) TJÄNSTEYTTRANDE KOMMUNLEDNINGSKONTORET 2018-01-19 Ann Salomonsson, 054-540 1062 ann.salomonsson@karlstad.se Drifts- och Servicenämnd Upphandling av gemensam e-tjänsteplattform

Läs mer

Skolskjutsreglemente för Hultsfreds kommun

Skolskjutsreglemente för Hultsfreds kommun 1 (5) KF 125/2011 Dnr 2011/95 623 Skolskjutsreglemente för Hultsfreds kommun Kommunfullmäktiges beslut Det reviderade skolskjutsreglementet för Hultsfreds kommun godkänns. Ärendebeskrivning Förslag till

Läs mer

Nöjdhet och förtroende

Nöjdhet och förtroende Sid 1(6) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Verksamhetsstyrning, 214-1-2 Lina Helgerud, 54-54 1 4 lina.helgerud@karlstad.se Nöjdhet och förtroende Tematisk månadsrapport av indikatorer i strategisk plan Målområde:

Läs mer

* KOMMUN KONTORET FÖR HÄLSA, VÅRD OCH OMSORG. Handläggare Datum Diarienummer Monica Petersson 2013-08-29 NHO 2013-0140.31

* KOMMUN KONTORET FÖR HÄLSA, VÅRD OCH OMSORG. Handläggare Datum Diarienummer Monica Petersson 2013-08-29 NHO 2013-0140.31 Uppsala * KOMMUN KONTORET FÖR HÄLSA, VÅRD OCH OMSORG Handläggare Datum Diarienummer Monica Petersson 2013-08-29 NHO 2013-0140.31 Nämnden för hälsa och omsorg Beställningscentral och organisation av resor

Läs mer

Ställningstagande rörande resor till och från daglig verksamhet enligt Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade

Ställningstagande rörande resor till och från daglig verksamhet enligt Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Vård- och omsorgsnämndens handling nr 23/2008 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (8) VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Handikappomsorgen 2008-05-30 Dnr VON/2007:118-043 Per Enarsson, handikappomsorgschef Vård- och omsorgsnämnden

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Köp av turistbyråtjänster av kontaktcenter

KARLSTADS KOMMUN. Köp av turistbyråtjänster av kontaktcenter Ärende 21 Dnr KS-2012-181 Dpl01 sid 1 (1) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Kontakcenter Tjänsteskrivelse 2012-04-04 Ann Salomonsson, 0545401062 ann. salomonsson @karlstad.se Köp av turistbyråtjänster av kontaktcenter

Läs mer

KALLELSE/ÄRENDELISTA Sida 11 (22) Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 2015-09-10. Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktiges beslut

KALLELSE/ÄRENDELISTA Sida 11 (22) Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 2015-09-10. Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktiges beslut STRÖMSTADS KOMMUN KALLELSE/ÄRENDELISTA Sida 11 (22) Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 2015-09-10 Kf 92 Ks 131 Au 146 KS/2009 0089 Mobilitetsstöd Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktiges beslut

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 4

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 4 Ärende 4 sid 19 (34) KOMMUNSTYRELSEN Protokoll 2012-03-20 9 Medborgarförslag - Inför källsortering på alla skolor i Karlstad Dnr KS-2011-576 Dpl74 s förslag till kommunfullmäktige Medborgarförslaget anses

Läs mer

Yttrande över strategisk plan och budget 2014-2016

Yttrande över strategisk plan och budget 2014-2016 sid 24 (31) STADSBYGGNADSNÄMNDEN Protokoll 2013-04-17 12 Yttrande över strategisk plan och budget 2014-2016 Dnr SBN-2013-46 Dpl 10 Stadsbyggnadsnämndens beslut 1. Strategisk plan och budget 2014-2016 för

Läs mer

Strategisk plan och budget , teknik- och fastighetsnämnden

Strategisk plan och budget , teknik- och fastighetsnämnden sid 12 (34) TEKNIK- OCH FASTIGHETSNÄMNDEN Protokoll 2013-04-17 8 Strategisk plan och budget 2014-2016, teknik- och fastighetsnämnden Dnr TFN-2013-53 Dpl 10 Teknik- och fastighetsnämndens beslut 1. Godkänna

Läs mer

Motion - Seniorboende i ytterområdena

Motion - Seniorboende i ytterområdena Dnr KS-2012-141 Dpl 30 sid 1 (2) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Tillväxtcentrum, Tillväxt & planfrågor Tjänsteskrivelse 2012-09-05 Elin Hedenkvist, elin.hedenkvist@karlstad.se Motion - Seniorboende i ytterområdena

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 10 (62)

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 10 (62) VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 10 (62) Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott 2015-11-24 310 Upphävande av beslut om F-9-skolor samt uppdrag till barn- och ungdomsförvaltningen att utvärdera

Läs mer

Jönköpings Länstrafik - JLT

Jönköpings Länstrafik - JLT Jönköpings Länstrafik - JLT JLT är en förvaltning i Landstinget i Jönköpings län Landstinget är kollektivtrafikmyndighet skatteväxlat kollektivtrafiken 2012 (34öre) skatteväxlat färdtjänsthandläggning,

Läs mer

Motion - Förbättra parkeringssituationen vid Seniorernas Hus

Motion - Förbättra parkeringssituationen vid Seniorernas Hus Dnr KS-2012-291 Dpl 71 sid 1 (1) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Tillväxtcentrum Tjänsteskrivelse 2012-10-03 Peter Thörn, peter.thorn@karlstad.se Motion - Förbättra parkeringssituationen vid Seniorernas Hus Dnr

Läs mer

Delegeringsordning för Karlstads-Hammarö gymnasienämnd

Delegeringsordning för Karlstads-Hammarö gymnasienämnd Delegeringsordning för Karlstads-Hammarö gymnasienämnd Dnr GN 2011-39 Dpl 01 Beslutad av Karlstads-Hammarö gymnasienämnd den 11 december 2013. Postadress: Karlstads-Hammarö gymnasieförvaltning, 651 84

Läs mer

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 4

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 4 BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN Ärende nr 4 Postadress: Barn och ungdomsförvaltningen, 651 84 Karlstad Besöksadress: Drottninggatan 47 karlstad.se Tel: 054-540 00 00 E-post: barnochungdomsforvaltningen@karlstad.se

Läs mer

Jönköpings Länstrafik

Jönköpings Länstrafik Jönköpings Länstrafik Jönköpings Länstrafik AB bildades 1980. 1 januari 2012 - en förvaltning i Landstinget i Jönköpings län - Jönköpings Länstrafik. Landstinget är den nya kollektivtrafikmyndigheten.

Läs mer

BEMANNING UTIFRÅN RESURSER, STYRNING OCH STRATEGIER

BEMANNING UTIFRÅN RESURSER, STYRNING OCH STRATEGIER BEMANNING UTIFRÅN RESURSER, STYRNING OCH STRATEGIER - GÄLLER EGEN REGI RIKTLINJE KARLSTADS KOMMUN Beslutad i: Vård- och omsorgsdirektör Ansvarig samt fr.o.m: Utvecklingsledare 150530 Uppdateras: 160130

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 10

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 10 KARLSTADS KOMMUN Ärende 10 sid 7 (14) KARLSTADS KOMMUN KOMMUNSTYRELSEN Protokoll 2012-05-22 5 Redovisning av synpunkter 2011 Dnr KS-2012-104 Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Redovisningen

Läs mer

Färdtjänst och riksfärdtjänst

Färdtjänst och riksfärdtjänst Färdtjänst och riksfärdtjänst BORTA HEMMA www.katrineholm.se Vad är färdtjänst? Färdtjänst är en särskild kollektivtrafik och ett komplement till den allmänna kollektivtrafiken. Färdtjänst är till för

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 5

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 5 Ärende 5 sid 9 (21) KOMMUNSTYRELSEN Protokoll 2012-09-25 4 Motion - Ändra riktlinjerna för försörjningsstöd för internet Dnr KS-2011-750 Dpl 35 Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Motionen

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 3

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 3 Ärende 3 sid 9 (24) KOMMUNSTYRELSEN Protokoll 2012-06-19 4 Finansieringsmodell för kontaktcenter Dnr KS-2012-345 Dpl 11 Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Aterrapporten av principerna kring

Läs mer

KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN. Ärende 10

KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN. Ärende 10 KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN Ärende 10 Postadress: Kultur- och fritidsnämnden, 651 84 Karlstad Besöksadress: Västra torggatan 26 www.karlstad.se Tel: 054-540 00 00 Fax: 054-18 67 84 E-post: kulturochfritidsforvaltningen@karlstad.se

Läs mer

Organisation av och uppföljning av intern kontroll

Organisation av och uppföljning av intern kontroll Dnr VON-2015-91 Dpl 00 sid 1 (7) VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Biståndskontoret Tjänsteyttrande 2015-03-05 Mikael Lind, 0545405452 mikael.lind@karlstad.se Organisation av och uppföljning av intern kontroll

Läs mer

Omvärldsbevakning och förslag till organisation för hälsooch sjukvård

Omvärldsbevakning och förslag till organisation för hälsooch sjukvård 2012-01-18 Omvärldsbevakning och förslag till organisation för hälsooch sjukvård Bakgrund För att klargöra hur den kommunala hälso- och sjukvårdens organisation ska utformas har socialförvaltningen samarbetat

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 6

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 6 Ärende 6 sid 8 (26) KOMMUNSTYRELSEN Protokoll 2012-08-28 6 Rapport avseende ej verkställda beslut enligt 4 kap 1 och 2 kap 3 socialtjänstlagen och rapportering enligt 16 kap 6 f-h samma lag Dnr KS-2012-164

Läs mer

Intern kontroll uppföljning av år 2012 och plan för 2013

Intern kontroll uppföljning av år 2012 och plan för 2013 Dnr TFN-2013-xx Dpl xx sid 1 (5) TEKNIK- OCH FASTIGHETSFÖRVALTNINGEN Tjänsteskrivelse 2013-02-25 Rut Vikner, 054-540 68 69 rut.vikner@karlstad.se Teknik- och fastighetsnämnden 2013-03-20 Ärende 7 Intern

Läs mer

Remiss - Regional biblioteksstrategi

Remiss - Regional biblioteksstrategi Dnr KS-2012-458 Dpl 40 sid 1 (1) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Stadssekretariatet Tjänsteskrivelse 2012-09-03 Per Wiker, 054-540 10 14 per.wiker@karlstad.se Remiss - Regional biblioteksstrategi 2013-2015 Dnr

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 5

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 5 Ärende 5 Dnr KS-2012-164 Dpl34 sid 1 (2) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Stadssekretariatet Tjänsteskrivelse 2012-07-13 Madeleine N yva II, 054-540 1286 madeleine. nyvall@karlstad.se Rapport avseende ej verkställda

Läs mer

Teknik- och fastighetsnämnden sammanträder onsdag den 28 augusti 2013

Teknik- och fastighetsnämnden sammanträder onsdag den 28 augusti 2013 sid 1 (6) Sekreterare Heléne Föhr, 054-540 68 64 helene.fohr@karlstad.se Teknik- och fastighetsnämnden sammanträder onsdag den 28 augusti 2013 Norssalen, kl. 09.00 Tid och plats för gruppmöten Majoriteten:

Läs mer

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 3

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 3 BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN Ärende nr 3 Postadress: Barn och ungdomsförvaltningen, 651 84 Karlstad Besöksadress: Drottninggatan 47 karlstad.se Tel: 054-540 00 00 E-post: barnochungdomsforvaltningen@karlstad.se

Läs mer

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 1

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 1 BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN Ärende nr 1 Postadress: Barn och ungdomsförvaltningen, 651 84 Karlstad Besöksadress: Drottninggatan 47 karlstad.se Tel: 054-540 00 00 E-post: barnochungdomsforvaltningen@karlstad.se

Läs mer

BILAGA 5: RESOR OCH TRANSPORTER SÄKO 2015

BILAGA 5: RESOR OCH TRANSPORTER SÄKO 2015 KOLLEKTIVTRAFIKMYNDIGHETEN I VÄSTERNORRLANDS LÄN DNR: 13/00266 2014-12-01 UPPHANDLING SÄRSKILD KOLLEKTIVTRAFIK 2015 BILAGA 5: RESOR OCH TRANSPORTER SÄKO 2015 Sida 1 (6) Bilaga 5 Resor och transporter Sida

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 1

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 1 Ärende 1 sid 3 (21) KOMMUNSTYRELSEN Protokoll 2012-09-25 1 Avgifter på kopior av allmänna handlingar Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige l. Riktlinjer for avgifter på kopior av allmänna handlingar

Läs mer

Översyn och förslag till ändringar i färdtjänsttaxan, KFS 4.14

Översyn och förslag till ändringar i färdtjänsttaxan, KFS 4.14 UTREDNING 1 (4) VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Lednings- och verksamhetsstöd 2014-02-06 VON/2014:11-715 Dnr Vår handläggare Jan Nilsson, utredare Victoria Carlsson, färdtjänsthandläggare Översyn och förslag

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 19

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 19 Ärende 19 sid 24 (46) KOMMUNSTYRELSEN Protokoll 2012-04-24 15 Motion - Slutför plan processen för handelsområdet Eriksberg så att fler nya jobb kan skapas i Karlstad Dnr KS-2011-696 Dpl 80 Kommunstyrelsens

Läs mer

Remissvar Motion från Helena Falk (V) och Jesper Sahlén (V) Genomför försök med 6 timmars arbetsdag, KS 2019/0143

Remissvar Motion från Helena Falk (V) och Jesper Sahlén (V) Genomför försök med 6 timmars arbetsdag, KS 2019/0143 Vård- och omsorgsförvaltningen Tjänsteskrivelse 1 (5) Gemensam administration Helena Falk 046-355405 helena.falk@lund.se Vård- och omsorgsnämnden Remissvar Motion från Helena Falk (V) och Jesper Sahlén

Läs mer

Remiss - Konsumenten i centrum - ett framtida konsumentstöd (SOU 2012:43)

Remiss - Konsumenten i centrum - ett framtida konsumentstöd (SOU 2012:43) Dnr KS-2012-466 Dpl 00 sid 1 (1) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Stadssekretariatet Tjänsteskrivelse 2012-10-05 Per Danielsson, 054-540 80 18 per.danielsson@karlstad.se Remiss - Konsumenten i centrum - ett framtida

Läs mer

Kommunfullmäktige sammanträder torsdag den 15 mars 2012 Sessionssalen, Bibliotekshuset, kl

Kommunfullmäktige sammanträder torsdag den 15 mars 2012 Sessionssalen, Bibliotekshuset, kl sid 1 (7) Sekreterare Karin Holmgren, 054-540 10 12 karin.holmgren@karlstad.se Kommunfullmäktige sammanträder torsdag den 15 mars 2012 Sessionssalen, Bibliotekshuset, kl. 18.00 Fullmäktigevärdar Britt

Läs mer

Införande av servicegarantier

Införande av servicegarantier Dnr KS-2011-719 Dpl 01 sid 1 (1) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Stadssekretariatet Tjänsteskrivelse 2012-08-28 Jessica Forssten, 054-540 10 38 jessica.forssten@karlstad.se Införande av servicegarantier Dnr KS-2011-719

Läs mer

Onsdag den 23 maj 2012 kl , Falken, Järnvägsgatan 4

Onsdag den 23 maj 2012 kl , Falken, Järnvägsgatan 4 sid 1 (16) Tid och plats Ledamöter Onsdag den 23 maj 2012 kl. 13.00-14.25, 15.05-15.45 Falken, Järnvägsgatan 4 Marléne Lund Kopparklint (M) ordförande Ingela Wretling (S) 1:e vice ordförande Anita Hall

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 13

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 13 Ärende 13 sid 13 (46) KARLStADS KOMMUN KOMMUNSTYRELSEN Protokoll 2012-04-24 9 Rapport avseende ej verkställda beslut enligt 4 kap 1 och 2 kap 3 socialtjänstlagen och rapportering enligt 16 kap 6 f-h samma

Läs mer

2012-03-16 Bou 27/2011. Regler för skolskjuts i grundskola, grund- och gymnasiesärskola samt elevresor för gymnasieelever i Örebro kommun

2012-03-16 Bou 27/2011. Regler för skolskjuts i grundskola, grund- och gymnasiesärskola samt elevresor för gymnasieelever i Örebro kommun 2012-03-16 Bou 27/2011 Regler för skolskjuts i grundskola, grund- och gymnasiesärskola samt elevresor för gymnasieelever i Örebro kommun Innehållsförteckning Regler för skolskjuts i grundskola, grund-

Läs mer

VÄSTERÅS STAD TJÄNSTESKRIVELSE 2 (2) 2015-04-17 Dnr: 2015/327-GSN-610

VÄSTERÅS STAD TJÄNSTESKRIVELSE 2 (2) 2015-04-17 Dnr: 2015/327-GSN-610 - as305 E-post: stefan.zangelin@vasteras.se Kopia till TJÄNSTESKRIVELSE 1 (2) 2015-04-17 Dnr: 2015/327-GSN-610 Utvärdering av skolskjutsverksamheten i Västerås stad Förslag till beslut beslutar : A. -Lovresor

Läs mer

Bilagor Barnchecklista Upphandling landsbygdens skolskjuts Skolskjuts på landsbygden

Bilagor Barnchecklista Upphandling landsbygdens skolskjuts Skolskjuts på landsbygden TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) Barn- och utbildningsförvaltningen 2013-05-06 Dnr: 2013/483-UAN-610 Stefan Zangelin - as305 E-post: stefan.zangelin@vasteras.se Kopia till Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden

Läs mer

Kommunfullmäktige i Karlstad ger förvaltningarna uppdrag att arbeta med arbetsmarknadspolitiken genom den strategiska planen.

Kommunfullmäktige i Karlstad ger förvaltningarna uppdrag att arbeta med arbetsmarknadspolitiken genom den strategiska planen. Fördjupad analys inom försörjningsstöd/arbetsmarknadsinsatser ASN Dnr 2013-288 Dpl 10 Ansvarsområdet arbetsmarknadspolitik Sveriges regering och staten, genom bland annat arbetsförmedlingen (af), ansvarar

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 12

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 12 KARLSTADS KOMMUN Ärende 12 ,~~~//L ''f

Läs mer

Strategisk överenskommelse med Polismyndigheten Värmland

Strategisk överenskommelse med Polismyndigheten Värmland Ärende 11 Dnr KS-2012-388 Dpl 00 sid 1 (2) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Ekonomi- & verksamhetsstyrning Tjänsteskrivelse 2012-06-11 Lars Sätterberg, lars.satterberg@karlstad.se Strategisk överenskommelse med

Läs mer

KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN. Ärende 7

KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN. Ärende 7 KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN Ärende 7 Postadress: Kultur- och fritidsnämnden, 651 84 Karlstad Besöksadress: Västra torggatan 26 www.karlstad.se Tel: 054-540 00 00 Fax: 054-18 67 84 E-post: kulturochfritidsforvaltningen@karlstad.se

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 8

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 8 KARLSTADS KOMMUN Ärende 8 Dnr KS-2012-324 Dpl10 sid 1 (1) KARLSTADS KOMMUN KOMMUNLEDNINGSKONTORET Ekonomi- & verksamhetsstyrning Tjänsteskrivelse 2012-07-12 Ingemar Granath, 054-5401047 ingemar.granath@karlstad.se

Läs mer

Avgifter för resor till daglig verksamhet

Avgifter för resor till daglig verksamhet KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Davidsson Per Grapp Lena Datum 2016-06-21 Diarienummer KSN-2016-1391 Kommunstyrelsen Avgifter för resor till daglig verksamhet Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår

Läs mer

Dnr Ten 2011/812 Upphandling av driftentreprenader för parkskötsel och barmarksunderhåll 2012-2015

Dnr Ten 2011/812 Upphandling av driftentreprenader för parkskötsel och barmarksunderhåll 2012-2015 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2012-02-02 Tekniska nämnden Dnr Ten 2011/812 Upphandling av driftentreprenader för parkskötsel och barmarksunderhåll 2012-2015 Förslag till beslut Tekniska nämnden beslutar enligt

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 5

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 5 Ärende 5 sid 10 (34) KOMMUNSTYRELSEN Protokoll 2012-03-20 4 Motion - Erbjud kulturskolan att uppträda inför kommunfullmäktige Dnr KS-2011-575 Dpl42 Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige 1. Motionen

Läs mer

Svar på motion angående kognitiva hjälpmedel i demensvården

Svar på motion angående kognitiva hjälpmedel i demensvården Ärende 9 Dnr VON-2012-43 Dpl 32 sid 1 (3) VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Utvecklingsstab Tjänsteskrivelse 2012-03-16 Pia Adenmark, 054-540 55 72 pia.adenmark@karlstad.se Vård- och omsorgsnämnden Svar på

Läs mer

Dnr Ten 2011/624 Fastställande av särskilda direktiv, Transport och Verkstad. Transport och Verkstads förslag till Tekniska nämnden

Dnr Ten 2011/624 Fastställande av särskilda direktiv, Transport och Verkstad. Transport och Verkstads förslag till Tekniska nämnden TJÄNSTESKRIVELSE 1 (6) 2011-11-11 Tekniska nämnden Dnr Ten 2011/624 Fastställande av särskilda direktiv, Transport och Verkstad Förslag till beslut Transport och Verkstads förslag till Tekniska nämnden

Läs mer

Samverkansavtal för skärgårdstrafik

Samverkansavtal för skärgårdstrafik TJÄNSTESKRIVELSE Sida 1 (2) Kalmar Länstrafik Datum 2017-03-29 Diarienummer 170254 Samverkansavtal för skärgårdstrafik Förslag till beslut 1. Landstingsfullmäktige godkänner samverkansavtal om skärgårdstrafik

Läs mer

Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG. 125 Dnr KS/2017:316. Svar på medborgarförslag angående samordning av hedersrelaterat våld

Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG. 125 Dnr KS/2017:316. Svar på medborgarförslag angående samordning av hedersrelaterat våld Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2018-08-06 1 (2) Sida 125 Dnr KS/2017:316 Svar på medborgarförslag angående samordning av hedersrelaterat våld Bakgrund Marlene Stenman har

Läs mer

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 3

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 3 BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN Ärende nr 3 Postadress: Barn och ungdomsförvaltningen, 651 84 Karlstad Besöksadress: Drottninggatan 47 karlstad.se Tel: 054-540 00 00 E-post: barnochungdomsforvaltningen@karlstad.se

Läs mer

Samordning för bättre klimat - Vinster med samordnad varudistribution, skolskjuts och färdtjänst

Samordning för bättre klimat - Vinster med samordnad varudistribution, skolskjuts och färdtjänst Samordning för bättre klimat - Vinster med samordnad varudistribution, skolskjuts och färdtjänst 26 maj 2015 Tommy Ceder Anne Sörensson Christina Breding Ruttoptimering Hemtjänst Tommy Ceder Hemtjänst

Läs mer

Svar på remiss Särskilda persontransporter- moderniserad lagstiftning för ökad samordning (SOU 2018:58)

Svar på remiss Särskilda persontransporter- moderniserad lagstiftning för ökad samordning (SOU 2018:58) Promemoria 1(5) 2018-08-31 KOMMUNLEDNINGSKONTOR KLK Utredning och tillsyn Marie Björkman Näringsdepartementet Avdelningen för bostäder och transporter Svar på remiss Särskilda persontransporter- moderniserad

Läs mer

Strategi Program Plan Policy» Riktlinjer Regler

Strategi Program Plan Policy» Riktlinjer Regler Strategi Program Plan Policy» Riktlinjer Regler Borås Stads Riktlinjer för resor Riktlinjer för resor 1 Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås program

Läs mer

Översyn av chefsorganisation

Översyn av chefsorganisation PM 1 (5) Datum Diarienr/Dplankod 2011/295 Centrala förvaltningen Staben Åsa Nylander, Controller 0224 361 75 (även mobil) asa.nylander@heby.se Kommunstyrelsen Översyn av chefsorganisation Förslag till

Läs mer

Medgivande att ta emot medel - Prestationsersättning för införandet av lokala värdighetsgarantier (KS/2012:470)

Medgivande att ta emot medel - Prestationsersättning för införandet av lokala värdighetsgarantier (KS/2012:470) ORDFÖRANDEFÖRSLAG 1[1] Kommunstyrelsen 2012-11-05 Dnr KS/2012:470 Medgivande att ta emot medel - Prestationsersättning för införandet av lokala värdighetsgarantier (KS/2012:470) Beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Projekt Horisont till en permanent verksamhet

KARLSTADS KOMMUN. Projekt Horisont till en permanent verksamhet sid 11 (47) KARLSTADS KOMMUN KOMMUNSTYRELSEN Protokoll 2013-04-16 6 Projekt Horisont till en permanent verksamhet Dnr KS-2012-767 Dpl 54 Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige 1. Projektet Horisont

Läs mer

BESLUT. 2013-02-11 Meddelat i Jönköping. KLAGANDE Åke Lindgren Sveriges Television AB Box 288 601 04 Norrköping

BESLUT. 2013-02-11 Meddelat i Jönköping. KLAGANDE Åke Lindgren Sveriges Television AB Box 288 601 04 Norrköping KAMMARRÄTTEN Avdelning l BESLUT 2013-02-11 Meddelat i Jönköping Sida l (5) Mål nr 94-13 KLAGANDE Åke Lindgren Sveriges Television AB Box 288 601 04 Norrköping ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Linköpings kommuns beslut

Läs mer

Införande av kommunstyrelsens servicegarantier

Införande av kommunstyrelsens servicegarantier sid 1 (2) KOMMUNSTYRELSEN Protokoll 2012-09-25 8 Införande av kommunstyrelsens servicegarantier Dnr KS-2011-719 Dpl 01 Kommunstyrelsens beslut 1. Servicegarantierna godkänns enligt bilaga 1-4, med tillägg

Läs mer

C~wr Carina Wiberg ~ administrativ chef

C~wr Carina Wiberg ~ administrativ chef Ärende 7 Dnr KS-2012-163 Dpl34 sid 1 (2) KARLSTADS KOMMUN KOMMUNLEDNINGSKONTORET Stadssekretariatet Tjänsteskrivelse 2012-04-05 Madeleine Nyvall, 054-540 1286 madelein e. nyvall@karlstad.se Rapport avseende

Läs mer

Kommunstyrelsen. Ärende 19

Kommunstyrelsen. Ärende 19 Kommunstyrelsen Ärende 19 Bildningsutskottet SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2018-11-19 8(12) 56 Dnr KS 2018-253 Förslag till svar på motion angående fysisk aktivitet i skolan varje dag Sammanfattning

Läs mer