Bildningsplan 2014 HYRESGÄSTFÖRENINGEN REGION STOCKHOLM 1 (16)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Bildningsplan 2014 HYRESGÄSTFÖRENINGEN REGION STOCKHOLM 1 (16)"

Transkript

1 Bildningsplan 2014 HYRESGÄSTFÖRENINGEN REGION STOCKHOLM 1 (16)

2 2 (16) Innehållsförteckning Bildningsplan Bildnings uppdrag... 3 Styrdokument och beslut... 3 Hyresgästföreningens stadgar... 3 Gemensam utbildningsplattform... 3 AGENDA 2016 och region Stockholms verksamhetsplan... 3 Nationellt prioriterade fokusområden 2014 Förbättra vår opinionsbildning... 4 Bostadspolitik och opinionsbildning... 4 Påverka bostadsbyggandet... 5 Så skriver du bättre insändare... 5 Upprustningssamråd med påbyggnad... 5 Nationellt prioriterade fokusområden 2014 Förbättra kommunikationen om resultat... 7 Energitankar om energianvändningen i flerbostadshus Utbildning i Wordpress...7 Kursledarträff... 8 Vi är och lär olika... 8 Nationellt prioriterade fokusområden 2014 Öka antalet aktiva medlemmar och förtroendevalda... 9 Introduktionsutbildning för lokala hyresgästföreningar... 9 Introduktionsutbildning för ledamöter i Hyresgästföreningarna... 9 Kassörer i lokal hyresgästförening Revisorer i Hyresgästförening Valberedare Rättigheter och skyldigheter som hyresgäst Hyresjuridik Hyresjuridik Hyresjuridik Boinflytandesamråd Utbildningskonferens Hyresnämnden Lagarbete att utveckla gruppen Förhandling Fånga upp och driva engagemang Motionsskrivande Framtidsverkstäder Metod för att planera kurs eller annan verksamhet Hyresgästföreningarnas utbildningar... 16

3 3 (16) Bildningsplan 2014 Enligt regionstyrelsens uppdrag presenteras följande bildningsplan för Bildnings uppdrag Bildning skall tillhandahålla verktyg och arbetsformer som gör det möjligt att synliggöra och aktivera individernas och gruppers kompetenser. Vi verkar för en levande lärande folkrörelse och strävar efter att öka kunskapen, delaktigheten och engagemanget hos medlemmarna. De regionala utbildningssatsningarna ska stå i relation till organisationens behov och prioriteringsområden. Styrdokument och beslut Bildningsplanens utformning påverkas av ett flertal styrdokument och beslut inom organisationens olika led: Hyresgästföreningens stadgar I stadgarna under regionens uppgifter finns följande formulering om att regionen skall inom sitt verksamhetsområde: - informera och utbilda medlemmarna om deras rättigheter och skyldigheter som hyresgäster och om bostadsmarknaden - bidra till de förtroendevaldas utveckling Gemensam utbildningsplattform Hyresgästföreningens gemensamma utbildningsplattform klarlägger inriktning, ansvar och roller för kompetensutveckling inom organisationen. Regionerna finansierar all kompetensutveckling för regionens förtroendevalda och anställda (FS januari 2003). AGENDA 2016 och region Stockholms verksamhetsplan Agenda 2016 är Hyresgästföreningen gemensamma färdriktning som beslutades på stämman Sammantaget är Agenda 2016 och region Stockholms verksamhetsplan viktiga och vägledande dokument för Bildningsplan Regionens bildningsinsatser redovisas utifrån angivna fokusområden och prioriterade ageranden som anges i verksamhetsplanen.

4 4 (16) Nationellt prioriterade fokusområden 2014 Förbättra vår opinionsbildning Prioriterande ageranden 2014 för region Stockholm: Bli en efterfrågad samhällsdebattör. Visa på hyresrättens betydelse och värde för både individ och samhälle och påvisa vikten av hyresrättens betydelse för jobben, ekonomin och tillväxten i regionen. Lyfta bostadsfrågan så att den ligger bland de tre viktigaste frågorna inför valet. Skapa tryck på politikerna inför beslut om kommunala taxor, borgensavgifter, ägardirektiv, vinstutdelningar med mera. Påverka fastighetsägare och kommunpolitiker i syfte att ge hyresgästerna inflytande vid ombyggnader. Agera tidigt för att i större utsträckning kunna sätta agendan när ombyggnader närmar sig. Bostadspolitik och opinionsbildning Minst ett utbildningstillfälle planeras våren Kursen syftar till att stärka organisationen som en aktiv och kunskapstung aktör inom det bostadspolitiska området. Målet med utbildningen är att öka deltagarnas kunskaper inom det bostadspolitiska området och ge insikter i vilka mekanismer som styr de politiska processerna. Kursen ges under två hela dagar och innehåller bland annat följande avsnitt: Den politiska beslutsstrukturen på lokal och regional nivå. Tidsramarna för hur politiska ärenden hanteras. Hur vi som organisation kan påverka förslag och beslut inom bostadspolitiken på lokal och regional nivå. Vilka verktyg vi behöver för att bli en aktiv och trovärdig aktör inom bostadspolitiken på lokal och regional nivå. Hur vi genom opinionsbildning och lokalt påverkansarbete flyttar fram våra positioner inom det bostadspolitiska området. Grupparbeten/diskussioner och processer. Både externa och interna föreläsare medverkar. Kursen genomförs i samarbete mellan medarbetare från enheten för kommunikation och opinionsbildning och boutvecklingsenheten. Bostadspolitik och opinionsbildning planeras utifrån prioriteringen om att skapa tryck på politikerna inför beslut om kommunala taxor, borgensavgifter, ägardirektiv, vinstutdelningar med mera (Verksamhetsplan och budget 2014 för region Stockholm).

5 5 (16) Påverka bostadsbyggandet Planeras hösten En tvåstegsutbildning, 1 heldag vardera tillfället med mellanarbete. Hyresgästföreningen arbetar för att öka bostadsbyggandet i regionens kommuner. Framförallt måste byggandet av hyresätter öka. En sak som hindrar byggandet är att berörda invånare ofta är negativa till nybyggnationer och förtätningar av bostadsområden. En orsak är att boende och intressenter ofta kommer in sent i planprocessen och därmed upplever att de inte har en möjlighet att påverka byggandet. Hyresgästföreningens styrka och fördel är att vi organiserar boende och har en tät och nära dialog med de som bor i stadsdelen. Genom att samla de boende och komma med egna förslag tidigare i planprocessen har vi en större möjlighet att faktiskt påverka byggandet. Syftet med utbildningen är att öka kunskaperna om kommunala planprocesser och plandokument, aktörer som påverkar bostadsbyggandet och hur Hyresgästföreningen kan arbeta för att påverka samhällsbyggandet i ett tidigt skede. Utbildningen genomförs i två steg och vänder sig till förtroendevalda på förenings- och LH-nivå. Påverka bostadsbyggandet planeras utifrån prioriteringen att visa på hyresrättens betydelse och värde för både individ och samhälle och påvisa vikten av hyresrättens betydelse för jobben, ekonomin och tillväxten i regionen. (Verksamhetsplan och budget 2014 för region Stockholm). Så skriver du bättre insändare Att skriva insändare är ett sätt att väcka debatt men idag är det inte alla förtroendevalda som känner att de kan eller vill uttrycka sig skriftligt. Kursen Så skriver du bättre insändare syftar till att förändra detta. Under två kvällar får deltagarna tips i hur man skriver bättre, får ta del i enkla men viktiga språkregler och får själva öva sig i hur man skriver insändare, och hur man förbättrar en text. Förhoppningen är att kursen väcker en större lust till skrivande, och ett större självförtroende att skriva insändare. Kursen ges under två kvällar, och två utbildningar planeras Utbildningen Så skriver du bättre insändare planeras utifrån prioriteringen att lyfta bostadsfrågan så att den ligger bland de tre viktigaste frågorna inför valet (Verksamhetsplan och budget 2014 för region Stockholm). Upprustningssamråd Syftet med utbildningen är att hyresgästernas inflytande vid upprustning skall öka. De boende involveras redan från början. De vet vad de vill ha för att få en bra fysisk och social boendemiljö i sitt område. För att hitta bra lösningar som passar varje hyresgäst krävs alternativ och flexibilitet.

6 6 (16) Vi säkerställer både valfrihet och att kostnaderna hålls nere. Utbildningens inriktning: Att berörda hyresgästers inflytande ska göras så stort som möjligt. Upprustningar ska göras med varsamhet. Hyresförändringen efter upprustning ska motsvara standardhöjningen/förändringen av bruksvärdet. Målet är att utbilda hyresgäster att processa fram bästa möjliga underlag för att hyresgästerna ska kunna ta ett eget beslut. Beslutet skall grunda sig på en prislapp i förhållande till åtgärd, samt att hyresgästerna har garanterats inflytande i processen. Påbyggnadskurs för upprustningssamråd kommer att tas fram under året. Upprustningssamråd planeras utifrån prioriteringen att påverka fastighetsägare och kommunpolitiker i syfte att ge hyresgästerna inflytande vid ombyggnader. Agera tidigt för att i större utsträckning kunna sätta agendan när ombyggnader närmar sig. (Verksamhetsplan och budget 2014 för region Stockholm).

7 7 (16) Nationellt prioriterade fokusområden 2014 Förbättra kommunikationen om resultat Prioriterande ageranden 2014 för region Stockholm: Arbeta strategiskt för att visa att Hyresgästföreningen agerar, påverkar och skapar resultat både för individen och för samhället. Påvisa de goda resultaten både regionalt och lokalt Använda fler arenor och samarbeta med andra organisationer. Kommunicera så att vi når ut till nya målgrupper. Ta fram rapporter, undersökningar och faktaunderlag och medvetandegöra dem i hela organisationen och använda dem i vår externa kommunikation. Energitankar om energianvändningen i flerbostadshus Lansera nytt studiecirkelmaterial i energi- och miljöfrågor. Utbildningen handlar om ett hållbart samhälle ett samspel mellan miljö, ekonomi och samhälle. Utbildningens inriktning: - hållbar energi - vad betyder energi för oss - bebyggelse och energianvändning - minskad energianvändning genom ändrat beteende - framtidsspaning Energi och miljöfrågor planeras utifrån prioriteringen att påvisa de goda resultaten både regionalt och lokalt (Verksamhetsplan och budget 2014 för region Stockholm). Utbildning i Wordpress för effektiva och informativa föreningshemsidor Regionkontoret erbjuder föreningarna kostnadsfria hemsidor under en och samma portal. Fördelen är att varje förening har sina unika sidor att uppdatera med lokal information men en gemensam grafisk form vilket ger besökaren en enhetlig bild av Hyresgästföreningen. Syftet är att alla lokala föreningarna ska kunna göra informativa hemsidor för att stärka och effektivisera kommunikationen med medlemmar och andra intressenter. Wordpress är ett verktyg som är lätt att använda för att lägga in och uppdatera information. Kursen ger deltagarna kunskap i hur Wordpress fungerar och kan användas för bästa möjliga resultat. Utbildningen vänder sig till de föreningar som är intresserade av att börja använda eller som redan använder sig av Wordpress men vill veta mer. Vi rekommenderar att flera förtroendevalda från samma förening deltar i kursen vid samma tillfälle.

8 8 (16) Kursen ska ges vid två utbildningstillfällen, ca tre timmar/tillfälle, under våren 2014 med en uppföljning mot senvåren. För mer information kontakta Anne Sandquist på enheten för kommunikation och opinionsbildning, Utbildning i Wordpress för föreningshemsidor planeras utifrån prioriteringen att kommunicera så att vi når ut till nya målgrupper (Verksamhetsplan och budget 2014 för region Stockholm). Kursledarträff Kursledare/bildningsansvariga i Hyresgästföreningarna träffas för att del av varandras erfarenheter och utbildningsverksamhet. I samband med träffen presenterar Bildning nästkommande års regionala utbildningsinsatser och plan samt fångar upp synpunkter. Kursledarträffen planeras utifrån prioriteringen att arbeta strategiskt för att visa att Hyresgästföreningen agerar, påverkar och skapar resultat både för individen och för samhället (Verksamhetsplan och budget 2014 för region Stockholm). Vi är och lär olika - bygg en effektiv organisation med hjälp av lärstilar Utbildningens inriktning: - hur du är avgör hur du arbetar och lär - information, material och metoder för olika lärstilar en praktisk orientering - att möta/bemöta olika lärstilar Vi är och lär olika planeras utifrån prioriteringen att arbeta strategiskt för att visa att Hyresgästföreningen agerar, påverkar och skapar resultat både för individen och för samhället. (Verksamhetsplan och budget 2014 för region Stockholm).

9 9 (16) Nationellt prioriterade fokusområden 2014 Öka antalet aktiva medlemmar och förtroendevalda Prioriterande ageranden 2014 för region Stockholm: Engagera medlemmar och förtroendevalda så att bostadsfrågan lyfts inför valet Stärka relationen till medlemmarna så att de får större tilltro till vår kompetens och blir ambassadörer för det arbete vi bedriver. Öka medlemmars möjlighet till engagemang. Bli bättre på att fånga medlemmars engagemang i former de själva väljer. Introduktionsutbildning för lokala hyresgästföreningar Ny introduktionsutbildning från förbundet implementeras i regionerna våren Region Stockholms upplägg för introduktionsutbildningen planeras enligt följande: En introduktionsutbildning i två steg som vänder sig till nyvalda förtroendevalda i lokala hyresgästföreningar. Regions Stockholms nya häfte Din lokala hyresgästförening används under utbildningstillfället. Del 1: Om Hyresgästföreningen Representanter från organisationens olika led deltar. Utbildningens inriktning: Vad innebär det att vara förtroendevald i Hyresgästföreningen? Vad innebär det att arbeta i en folkrörelse Hyresgästföreningens organisation, vision och styrdokument Del 2: Funktionsutbildning, samarbete ABF Funktionsbildningen tar upp de olika funktionerna de förtroendevalda har i den lokala hyresgästföreningen: ordförande, kassör, sekreterare eller ledamot. Introduktionsutbildning för lokala hyresgästföreningar planeras enligt prioriteringen öka medlemmars möjlighet till engagemang (Verksamhetsplan och budget 2014 för region Stockholm). Introduktionsutbildning för ledamöter i Hyresgästföreningarna (på kommun-/stadsdelsnivå) För ledamöter på föreningsnivå erbjuder vi en introduktionsutbildning som går igenom uppdraget i föreningsstyrelsen. Här diskuterar vi styrelsens uppgift och ansvar, går igenom hur organisationen ser ut, tar upp

10 10 (16) hur vi bedriver bostadspolitik och förhandlingsverksamhet. Teori varvas med övningar. Introduktionsutbildning för ledamöter i Hyresgästföreningarna planeras utifrån öka medlemmars möjlighet till engagemang (Verksamhetsplan och budget 2014 för region Stockholm). Kassörer i lokal hyresgästförening I samarbete med ekonomienheten erbjuder vi en kvällskurs i två steg för kassör i lokal hyresgästförening. Som utgångspunkt används regionens material Ordning och reda i ekonomin och kompletterande ekonomidokument. Kursen tar upp bokföring, lagar, regler och Hyresgästföreningens system m.m. Funktionsutbildning för kassörer i lokal hyresgästförening planeras utifrån prioriteringen öka medlemmars möjlighet till engagemang (Verksamhetsplan och budget 2014 för region Stockholm). Revisorer i Hyresgästförening Utbildningen vänder sig till ordinarie revisorer och ersättare på föreningsnivå. Syftet med kursen är att man som revisor skall känna sig säker i sin roll och ha tillräckliga kunskaper för att utföra sitt uppdrag på ett riktigt sätt. Utbildningen är en kvällskurs och hålls i region Stockholms lokaler. Exempel på innehåll i utbildningen är: Agenda Hyresgästföreningens mål och verksamhetsidé Revisorns roll Regionens revisionsprocess Revidering i Hyresgästförening respektive lokal Hyresgästförening Vad säger lagar och regler Diskuterar praktikfall och utbyter erfarenheter Funktionsutbildning för Hyresgästföreningarnas revisorer planeras utifrån öka medlemmars möjlighet till engagemang (Verksamhetsplan och budget 2014 för region Stockholm). Valberedare Regionen erbjuder en utbildning för valberedare för att stärka dem i deras arbete och uppdrag. Funktionsutbildning för valberedare planeras utifrån prioriteringen öka medlemmars möjlighet till engagemang (Verksamhetsplan och budget 2014 för region Stockholm).

11 11 (16) Rättigheter och skyldigheter som hyresgäst Rättigheter och skyldigheter som hyresgäst baseras på frågeställningar med svar i de juridiska faktablad som riksförbundet tar fram. Exempel på innehåll i utbildningen är: Störningar i boendet Inflytande i boendet Andrahandsuthyrning Lägenhetsbyten Rättigheter och skyldigheter kan ges i olika omfattning, både som en del av ett bostadsmöte och som ett helt fristående kurstillfälle. Förtroendevalda handledare utbildades under år 2013 och ett nytt studiecirkelmaterial togs fram. Under 2014 planerar vi att sätta igång studiecirklar. Regionen planerar att arrangera träffar och genomföra utbildningar. Rättigheter och skyldigheter planeras utifrån prioriteringen att stärka relationen till medlemmarna så att de får större tilltro till vår kompetens och blir ambassadörer för det arbete vi bedriver (Verksamhetsplan och budget 2014 för region Stockholm). Hyresjuridik Juristerna i regionen behandlar hyresavtalsfrågor och andra juridiska frågor med koppling till fastigheter och hyresgäster. Att sprida komptensen gällande hyreslagen och hyresförhandlingslagen är en viktig del i att stärka kompetensen av våra förtroendevalda på Hyresgästföreningsnivå (kommun-/stadsdelsnivå). De hyresjuridiska kurserna är efterfrågade och genomförs under hösten. Hyresjuridik 1 Syftet med utbildningen är att ge deltagarna grundläggande kunskap om hyreslagens struktur och innehåll. Målet är att ge deltagarna kunskaper som gör det möjligt att på egen hand söka svar på enklare frågor om hyreslagen och hyresförhandlingslagen. Utbildningen vänder sig till ledamöter och suppleanter i Hyresgästföreningarnas styrelser samt hyresnämndsledamöter. Kursen planeras i oktober månad i regionkontorets lokaler med plats för ca 20 personer. Exempel på utbildningens innehåll: Hyresavtal och hyresbetalning Hyresgästens rättigheter och skyldigheter Nedsättning av hyra och skadestånd Överlåtelser, byten, andrahandsuthyrning

12 12 (16) Hyresjuridik 2 Hyresjuridik 2 bygger vidare på Hyresjuridik 1. Syftet med utbildningen är att ge ytterligare kunskaper om hyreslagens struktur och innehåll. Målet är att ge deltagarna kunskaper som gör det möjligt att på egen hand söka svar på enklare frågor om hyreslagen. Utbildningen vänder sig till ledamöter och suppleanter i Hyresgästföreningarnas styrelser samt hyresnämndsledamöter. Deltagarna till denna kurs ska ha genomgått Hyresjuridik 1 (antingen samma år eller tidigare). Utbildningen genomförs i slutet av november månad. Exempel på innehåll: Uppsägning och besittningsskydd Prövning av hyresvillkor. Preskription. Prövningsinstanser. Processen i hyrestvister. Rättegångskostnader och rättsskydd Hyresjuridik 1 och 2 planeras utifrån prioriteringen att öka medlemmars möjlighet till engagemang (Verksamhetsplan och budget 2014 för region Stockholm). Boinflytandesamråd Majoriteten av de boinflytandeavtal som regionen tecknar finns skrivningar om samråd mellan den lokala hyresgästföreningen och bostadsföretaget. Omfattningen och preciseringen om vad samråden avser och hur de ska genomföras skiljer sig väsentligt mellan olika avtal, så även den praktik som finns i vardagen. En utbildning av detta slag är komplex på grund av de olikheter som finns men medför även tillfälle för deltagarna att ta intryck och lärdom av varandra. Syftet med utbildningen är att öka kunskapen om hur samråd ska genomföras och Hyresgästföreningens roll. Målgruppen för utbildningen är de som har i uppdrag att delta vid samråd med utgångspunkt från det tecknade boinflytandeavtalet. Exempel på utbildningens innehåll: De olika avtalen betydelse Vad kan vi samråda och inte samråda om Grundläggande förhandlingsteknik Boinflytandesamråd planeras prioriteringarna att öka medlemmars möjlighet till engagemang (Verksamhetsplan och budget 2014 för region Stockholm).

13 13 (16) Utbildningskonferens Hyresnämnden 2 dagars vidareutbildning för hyresnämndens ledamöter. Utbildningskonferens planeras prioriteringarna att öka medlemmars möjlighet till engagemang (Verksamhetsplan och budget 2014 för region Stockholm). Lagarbete att utveckla gruppen Vem vill inte ingå i en väl fungerande arbetsgrupp? Känslan av att vara med där arbetsglädjen och engagemanget i gruppen sporrar till att flytta gränserna för det möjliga ytterligare framåt, den glöms aldrig. Regionen erbjuder därför föreningsstyrelser en utbildning som heter Lagarbete att utveckla gruppen. Den är framtagen tillsammans med Ledarinstitutet. Genom konkreta övningar vägleds föreningen genom lagarbetets tre hörnstenar; Uppgiften, Människorna och Samspelet. Utbildningen löper över 3 4 månader med 3 utbildningstillfällen á 2 dagar per gång. Men utbildningen är flexibel i sin form, den kan genomföras antingen som externat eller internat, utifrån föreningens specifika behov och önskemål samt genomföras som studiecirkel också. Att utveckla gruppen är ett ledarstöd för föreningarna. Slutmålet är en grupp som fungerar väl tillsammans, har tydliga roller och vet vad man vill uppnå. Lagarbete att utveckla gruppen planeras utifrån prioriteringen att öka medlemmars möjlighet till engagemang (Verksamhetsplan och budget 2014 för region Stockholm). Förhandling Förhandlingsutbildning, pilotutbildningen, är genomförd och skall utvärderas. Därefter planeras nya utbildningstillfällen för Förhandling planeras utifrån prioriteringen att öka medlemmars möjlighet till engagemang (Verksamhetsplan och budget 2014 för region Stockholm). Fånga upp och driva engagemang Regionen vill stärka handlingskraften i organisationen genom att öka kunskap och ge stöd i arbetet att starta nya föreningar/arbetsgrupper och organisera för att höja aktiviteten bland förtroendevalda/medlemmar och hyresgäster. Utbildningens syfte är att ge verktyg/arbetssätt och kunskap i hur vi kan stärka vår handlingskraft i bostadsområdena. Deltagarna kan efter utbildningen ge stöd för att identifiera engagemang hos de boende, organisera, genomföra och följa upp resultat.

14 14 (16) Utbildningen omfattar tre moduler, med mellanliggande projektarbete. Inom ramen för utbildningen ska en utvärdering av både uppdragets resultat och hur teamet fungerade genomföras. All dokumentation för utbildningen och handledarmaterial läggs i ett webbaserat verktyg, förutom traditionell dokumentation. Fånga upp och driva engagemang planeras utifrån prioriteringen att bli bättre på att fånga medlemmars engagemang i former de själva väljer. (Verksamhetsplan och budget 2014 för region Stockholm). Motionsskrivande Utbildning i motionsskrivande ska genomföras för förtroendevalda och medlemmar. Här tar vi upp när en motion ska lämnas in till årsmötet/fullmäktige, hur en motion utformas, vad man som medlem kan motionera om, på vilket sätt en motion kan påverka och motionens processhantering enligt stadgar etc. Utbildning i motionsskrivande planeras enligt prioriteringen öka medlemmars möjlighet till engagemang (Verksamhetsplan och budget 2014 för region Stockholm). Framtidsverkstäder Tanken med Framtidsverkstäder är att använda ett förhållningssätt för att fånga upp och driva engagemang, nyfikenhet och som startar processer. För att göra detta så måste vi använda metoder och verktyg som synliggör deltagarnas kunskaper, färdigheter och erfarenheter och tar tillvara dessa. Framtidsverkstäder bygger på Hyresgästföreningens bildningssyn som innebär att förse människor med verktyg och arbetsformer som gör det möjligt att synliggöra och aktivera individers och gruppers kompetenser. Det är i mötet med andra människor som vi alla får möjlighet att utvecklas, växa och mogna. Det gäller i alla slags möten inom Hyresgästföreningen. Förhållandet mellan deltagarna måste präglas av omsorg och omtanke. I en sådan atmosfär växer trygghet och självtillit. Alla människor är viktiga och har viktiga bidrag att komma med. När människor möts är det viktigt att skapa en positiv anda som tillåter var och en att ställa frågor, formulera sina tvivel och uttrycka sina uppfattningar. Det är av största betydelse att det finns en respekt för olikheter och för vars och ens unika situation och erfarenheter. I verktyget Framtidsverkstäder så har vi försökt att väga in detta förhållningssätt både när det gäller ledarskap, arbetsform och metodval. Framtidsverkstäder bygger på att med rätt möjligheter så har människor en förmåga att skruva ihop sina egna lösningar. Ämne, målgrupp eller tidsåtgång spelar ingen roll, förhållningssättet är användbart oavsett dessa faktorer. Förutom att fånga upp och driva ett ökat engagemang, så blir också effekten att deltagarna upplever processen som mer lustfylld.

15 15 (16) Utbildningen i Framtidsverkstäder planeras utifrån prioriteringen att bli bättre på att fånga medlemmars engagemang i former de själva väljer. (Verksamhetsplan och budget 2014 för region Stockholm). Metod för att planera kurs eller annan aktivitet PED Pilen (den pedagogiska pilen) är ett verktyg för att planera aktiviteter. Den har sitt ursprung i att planera utbildningar, kurser och konferenser men går att använda till att förbereda de flesta aktiviteter. Den har som utgångspunkt att klargöra intentionen med aktiviteten och att formulera ett önskat tillstånd, resultat, innan aktiviteten planeras och genomförs. I verktyget finns det även en utvärdering av genomförd aktivitet. Syfte: Ge deltagarna ett bra verktyg för att genomföra en aktivitet Mål: Deltagarna ska efter genomgång och övning använda verktyget operativt Målgrupp: Förtroendevalda och anställda inom Hyresgästföreningens samtliga organisationsled Omfattning: 1 2 dagar beroende på gruppstorlek. I det fall det är 2 dagar så kommer deltagarna också få en insikt i begreppet sorterad feedback. Kursen varvar föreläsning med reflektion och övningar i mindre grupper. Samtliga deltagare kommer att få möjlighet att pröva på en självvald aktivitet utifrån verktyget. Utvärderingen efteråt kommer att fokusera på om deltagarna lyckats nå ut med den intention som de angett i sin PED Pil. Metod för att planera kurs eller annan aktivitet planeras enligt prioriteringen öka medlemmars möjlighet till engagemang (Verksamhetsplan och budget 2014 för region Stockholm).

16 16 (16) Hyresgästföreningarnas utbildningar Hyresgästföreningarnas utbildningar riktade till lokala hyresgästföreningar Utöver de utbildningar som regionen erbjuder finns det ett utbud av utbildningsinsatser genom våra Hyresgästföreningar. En del sammanfaller med de kurser som regionen erbjuder, en del är mer specialiserade för respektive förening. Regionkontoret sammanställer föreningarnas utbildningstillfällen tillsammans med regionens utbildningsinsatser i gemensamt kurskalendarium på Hyresgästföreningens intranät.

Bildningsplan 2017 HYRESGÄSTFÖRENINGEN REGION STOCKHOLM

Bildningsplan 2017 HYRESGÄSTFÖRENINGEN REGION STOCKHOLM 1 (12) Bildningsplan 2017 HYRESGÄSTFÖRENINGEN REGION STOCKHOLM Bilaga till Hyresgästföreningen region Stockholms verksamhetsplan 2017 2 (12) Bildningsplan 2017 Enligt regionstyrelsens uppdrag presenteras

Läs mer

Verksamhetsplan 2017 Upplands Väsby

Verksamhetsplan 2017 Upplands Väsby Verksamhetsplan 2017 Upplands Väsby 2 12 Hyresgästföreningen Upplands Väsby Dragonvägen 54, 194 33 Upplands Väsby kontakt@hgfvasby.se Omslagsfoto: Johan Bryggare 3 12 Hyresgästföreningen Upplands Väsby

Läs mer

Förhandlingsrutiner. Beslutade av fullmäktige 24 nov 2012

Förhandlingsrutiner. Beslutade av fullmäktige 24 nov 2012 Förhandlingsrutiner Beslutade av fullmäktige 24 nov 2012 Förhandlingsrutiner för Region Stockholm Regionens förhandlingsrutiner, målen i Agenda 2016 samt de nationella kvalitetskriterierna som beslutas

Läs mer

56 % NÅGRA SIFFROR OM BOSTADSMARKNADEN. eller mer än varannan ung vuxen saknar egen bostad. Det är den högsta uppmätta andelen någonsin.

56 % NÅGRA SIFFROR OM BOSTADSMARKNADEN. eller mer än varannan ung vuxen saknar egen bostad. Det är den högsta uppmätta andelen någonsin. HYRESGÄSTFÖRENINGEN REGION STOCKHOLM NÅGRA SIFFROR OM BOSTADSMARKNADEN 30 000 bostäder har byggts de senaste 5 åren. 75 000 hade behövts för att motsvara befolkningsökningen. 56 % eller mer än varannan

Läs mer

1 (25) Varumärket Hyresgästföreningen och Agenda 2016. Från bra till enastående

1 (25) Varumärket Hyresgästföreningen och Agenda 2016. Från bra till enastående 1 (25) Varumärket Hyresgästföreningen och Agenda 2016 Från bra till enastående 2 (25) Innehållsförteckning 1. Inledning en enastående Hyresgästförening... 3 1.1 Vad vi brinner för... 3 1.2 Vad vi kan bli

Läs mer

Chefs- och ledarskapspolicy. Antagen av kommunstyrelsen 30 jan 2009

Chefs- och ledarskapspolicy. Antagen av kommunstyrelsen 30 jan 2009 Chefs- och ledarskapspolicy Antagen av kommunstyrelsen 30 jan 2009 Södertälje kommuns chefspolicy omfattar fyra delar Din mission som chef i en demokrati. Förmågor, egenskaper och attityder. Ditt konkreta

Läs mer

Om oss. Information om Hyresgästföreningen

Om oss. Information om Hyresgästföreningen Om oss Information om Hyresgästföreningen Hyresgästföreningens verksamhetsidé Genom organisering av hyresgäster deltar Hyresgästföreningen i, tar ansvar för och är drivande i samhällets utveckling. Det

Läs mer

Motion 57 Motion 58 Motion 59 Motion 60. med utlåtanden

Motion 57 Motion 58 Motion 59 Motion 60. med utlåtanden Motion 57 Motion 58 Motion 59 Motion 60 med utlåtanden 150 Motion 57 En demokratisk organisation där allas engagemang uppskattas, på riktigt. För att en enskild medlem ska kunna skicka en motion till stämman,

Läs mer

Bildningsprogram 2004 För föreningen Syd-Ost. Arvid (grundutbildning) Kassör- och revisorkurs

Bildningsprogram 2004 För föreningen Syd-Ost. Arvid (grundutbildning) Kassör- och revisorkurs Bildningsprogram 2004 För föreningen Syd-Ost Arvid (grundutbildning) Datum 27 28 mars externat Plats: ännu ej klart Sista anmälningsdag: 8 mars Kursledare: Maud Roslund och Henrik Persson Utbildningen

Läs mer

MEDARBETAR- OCH LEDARPOLICY Medarbetare och ledare i samspel

MEDARBETAR- OCH LEDARPOLICY Medarbetare och ledare i samspel JAG SAMSPELAR JAG VILL LYCKAS JAG SKAPAR VÄRDE JAG LEDER MIG SJÄLV MEDARBETAR- OCH LEDARPOLICY Medarbetare och ledare i samspel sid 1 av 8 Medarbetar- och ledarpolicy Medarbetare och ledare i samspel Syfte

Läs mer

Motion 3 Motion 4 Motion 5. med utlåtanden

Motion 3 Motion 4 Motion 5. med utlåtanden Motion 3 Motion 4 Motion 5 med utlåtanden 11 Motion 3 Stämmans roll i verksamhetsplaneringen Sammanfattning Regionstyrelsen i Region Mitt föreslår i en motion att förbundsstämman ges en förstärkt roll

Läs mer

En stad. 9000 medarbetare. En vision.

En stad. 9000 medarbetare. En vision. guide till År 2035 ska Helsingborg vara den skapande, pulserande, gemensamma, globala och balanserade staden för människor och företag. Helsingborg är staden för dig som vill något. En stad. 9000 medarbetare.

Läs mer

plattform för lokalt trepartssamarbete på hyresmarknaden

plattform för lokalt trepartssamarbete på hyresmarknaden plattform för lokalt trepartssamarbete på hyresmarknaden 2 förord SABO, Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen är ense om att hyresrätten och dess konkurrenskraft behöver utvecklas. Den 25 januari 2001

Läs mer

Innehåll. Kommunikationspolicy 4 Grundläggande värderingar för anställda i Lunds kommun 8

Innehåll. Kommunikationspolicy 4 Grundläggande värderingar för anställda i Lunds kommun 8 Innehåll Kommunikationspolicy 4 Grundläggande värderingar för anställda i Lunds kommun 8 Varumärkesstrategi 10 Lunds kommun som ett gemensamt varumärke 13 Lund idéernas stad 13 Kommunen som en del av staden

Läs mer

Bildningspolicyn är en viktig grund för Svenska Röda Korsets förenings- och verksamhetsutveckling.

Bildningspolicyn är en viktig grund för Svenska Röda Korsets förenings- och verksamhetsutveckling. Inledning Röda Korsets humanitära uppdrag och den stora utmaningen för hela rödakorsrörelsen är att förbättra situationen för och tillsammans med de mest utsatta. Röda Korsets kompetens speglas av förmågan

Läs mer

Vad behövs för att stärka folkrörelserna och varför är det viktigt?

Vad behövs för att stärka folkrörelserna och varför är det viktigt? Vad behövs för att stärka folkrörelserna och varför är det viktigt? Folkrörelserna behövs för att utveckla demokratin, påverka samhällsutvecklingen och fånga upp engagemang. Där har vi i Sverige en lång

Läs mer

Jan Ferlin Kommunikationschef Hyresgästföreningen

Jan Ferlin Kommunikationschef Hyresgästföreningen Opinionsbildning Jan Ferlin Kommunikationschef Hyresgästföreningen Opinionsbildning Strategi för opinionsbildning Utgångspunkter Genom att bli spetsigare i vad vi opinionsbildar om, men samtidigt bredare

Läs mer

HYRESGÄSTFÖRENINGEN REGION STOCKHOLM. Bostadspolitiskt program

HYRESGÄSTFÖRENINGEN REGION STOCKHOLM. Bostadspolitiskt program HYRESGÄSTFÖRENINGEN REGION STOCKHOLM Bostadspolitiskt program 22 STOCKHOLM EN REGION FÖR ALLA Det goda boendet är en förutsättning för att vi ska må bra och därmed vara ett väl fungerande samhälle. Hyresrätten

Läs mer

CHEFS OCH LEDARSKAPSPOLICY

CHEFS OCH LEDARSKAPSPOLICY CHEFS OCH LEDARSKAPSPOLICY Vår verksamhetsidé Vi är många som jobbar på Eksjö kommun ungefär 1600 medarbetare och vår främsta uppgift är att tillhandahålla den service som alla behöver för att leva ett

Läs mer

DIK:S STADGA. Antagen av DIK:s kongress 25 november 2012 DIK

DIK:S STADGA. Antagen av DIK:s kongress 25 november 2012 DIK DIK:S STADGA Antagen av DIK:s kongress 25 november 2012 DIK DIK organiserar akademiker utbildade inom dokumentation, information, kommunikation och kultur. Verksamheten utgår från DIK:s professioner. DIK

Läs mer

MÅL OCH STRATEGIER 1

MÅL OCH STRATEGIER 1 1 MÅL OCH STRATEGIER AGENDA 2022 Hyresgästföreningens långsiktiga inriktning är att bli en bredare samhällsaktör och en mötesplats för boendefrågor. Agenda 2022 tydliggör vad Hyresgästföreningen ska prioritera

Läs mer

Plan- & Remissarbete FF1 FF3

Plan- & Remissarbete FF1 FF3 100 Rätt att bo, Råd att bo, Roligt att bo Verksamhetsplan 2017 Specificerad, för löpande uppföljning Uppdaterad 2016-12-17 Version 17-1 Gul markering innebär genomfört eller utgår Att bo är en mänsklig

Läs mer

Informations- och kommunikationspolicy för Piteå kommun

Informations- och kommunikationspolicy för Piteå kommun Informations- och kommunikationspolicy för Piteå kommun Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Informations- och kommunikationspolicy för Piteå kommun Policy 2009-09-14, 120 Kommunfullmäktige

Läs mer

Vad behövs för att stärka folkrörelserna och varför är det viktigt?

Vad behövs för att stärka folkrörelserna och varför är det viktigt? Vad behövs för att stärka folkrörelserna och varför är det viktigt? Folkrörelserna behövs för att utveckla demokratin, påverka samhällsutvecklingen och fånga upp engagemang. Där har vi i Sverige en lång

Läs mer

Medarbetar- och ledarpolicy

Medarbetar- och ledarpolicy www.hassleholm.se S Medarbetar- och ledarpolicy Policy Innehåll Medarbetar- och ledarpolicy 3 Tillsammans skapar vi Hässleholms kommun 3 Hässleholms kommun som arbetsgivare 3 Medarbetarskap 3 Ledarskap

Läs mer

Guide till HELSINGBORG

Guide till HELSINGBORG Guide till HELSINGBORG 2035 År 2035 ska Helsingborg vara den skapande, pulserande, gemensamma, globala och balanserade staden för människor och företag. Helsingborg är staden för dig som vill något. En

Läs mer

Två år med Framtidsprogrammet

Två år med Framtidsprogrammet 1 (5) Två år med Framtidsprogrammet Inledning På förbundsstämman 2016 antogs Framtidsprogrammet, som innebär en ny inriktning för Hyresgästföreningen och ett omfattande förnyelsearbete. Framtidsprogrammet

Läs mer

Rapport Agenda 2018 HOTELL- OCH RESTAURANGFACKET

Rapport Agenda 2018 HOTELL- OCH RESTAURANGFACKET Rapport Agenda 2018 HOTELL- OCH RESTAURANGFACKET »Vi är ett växande och självständigt HRF med en självklar roll i samhällsutvecklingen i ett socialdemokratiskt styrt Sverige.« »Sverige är i grunden en

Läs mer

Digitaliseringsstrategi för Vallentuna kommun

Digitaliseringsstrategi för Vallentuna kommun 2019-01-14 KS 2018.327 1.4.5.3 KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Digitaliseringsstrategi för Vallentuna kommun Fastställd av kommunfullmäktige 2019-01-14 11 Avdelning/enhet med ansvar för revidering: Kommunledningskontoret/Ekonomiavdelningen

Läs mer

MEDLEMSKAP 2015 HSB NORRA STOR-STOCKHOLM

MEDLEMSKAP 2015 HSB NORRA STOR-STOCKHOLM För dig som boende eller styrelseledamot i en bostadsrättsförening MEDLEMSKAP 2015 HSB NORRA STOR-STOCKHOLM Att vara medlem i HSB har stora fördelar både för bostadsrättsföreningar och för bostadsrättshavare.

Läs mer

DIK:s stadga. Antagen av DIK:s kongress 21 november 2015

DIK:s stadga. Antagen av DIK:s kongress 21 november 2015 DIK:s stadga Antagen av DIK:s kongress 21 november 2015 DIK DIK är facket för akademiker som arbetar eller studerar inom kultur, medier och kommunikation. Förbundet driver lön- och arbetsrättsliga frågor

Läs mer

Verksamhetsplan 2015/2016

Verksamhetsplan 2015/2016 Verksamhetsplan 2015/2016 Förbundsstyrelsens förslag till kongressen Inledning I år antar kongressen för första gången en långtidsplan. Den drar upp riktlinjerna för de kommande fem åren och hur vi ska

Läs mer

Samverkan och dialog. PROJEKTil. Styrande dokument Måldokument Direktiv. Sida 1 (7)

Samverkan och dialog. PROJEKTil. Styrande dokument Måldokument Direktiv. Sida 1 (7) Styrande dokument Måldokument Direktiv PROJEKTil Sida 1 (7) Samverkan och dialog Sida 2 (7) Samverkan och dialog... 1 1. Grundläggande information... 3 1.1 Bakgrund... 3 1.2 Verksamhetsstrategi... 4 2

Läs mer

för förskolechefer Hur säkerställer du att din nyanställda förskolechef utvecklar ledarskapet och verksamheten?

för förskolechefer Hur säkerställer du att din nyanställda förskolechef utvecklar ledarskapet och verksamheten? L Ö S N I N G S F O K U S E R A T O C H H Ä L S O F R Ä M J A N D E GONGGÅNG för förskolechefer Hur säkerställer du att din nyanställda förskolechef utvecklar ledarskapet och verksamheten? Vad är GongGång

Läs mer

Verksamhetsplan Friskis&Svettis Norrköping

Verksamhetsplan Friskis&Svettis Norrköping Verksamhetsplan 2018-2019 Friskis&Svettis Norrköping Verksamhetsidé & ändamål Verksamhetsidén Lustfylld och lättillgänglig träning av hög kvalitet för alla. Allt passar inte alla, men det finns något för

Läs mer

FOLKHÖG SKOLORNA. Styrdokument rörande Equmeniakyrkans och Equmenias huvudmannaskap för folkhögskolorna

FOLKHÖG SKOLORNA. Styrdokument rörande Equmeniakyrkans och Equmenias huvudmannaskap för folkhögskolorna 2017 FOLKHÖG SKOLORNA Styrdokument rörande Equmeniakyrkans och Equmenias huvudmannaskap för folkhögskolorna Antaget av kyrkostyrelsen 2017 09 17 och av Equmenias styrelse 2017 09 09 Det reviderade styrdokumentet

Läs mer

Förtroendevald i avdelningsstyrelser och på arbetsplatser

Förtroendevald i avdelningsstyrelser och på arbetsplatser Förtroendevald i avdelningsstyrelser och på arbetsplatser Fastställd av förbundsstyrelsen 12 november 2015 2 [11] Innehållsförteckning Förtroendevald i avdelningsstyrelser och på arbetsplatser... 3 I Lärarförbundets

Läs mer

MEDARBETAR- OCH LEDARPOLICY. #mitthässleholm

MEDARBETAR- OCH LEDARPOLICY. #mitthässleholm #mitthässleholm Bilderna är hämtade från Hässleholms kommuns Instagram-konto. Medarbetare har fotograferat och publicerat bilder från sin arbetsvardag. Dela gärna dina historier, bilder och filmer och

Läs mer

Hur man skriver en motion

Hur man skriver en motion Tele Handläggare R. Rohammar utv. av Region Stockholm Datum 2016-11-02 1 (6) Hur man skriver en motion Hyresgästföreningen region Stockholm Arenavägen 55 Box 10117 E-post: stockholm@hyresgastforeningen.se

Läs mer

B A C K A S K O L A N S P E D A G O G I S K A P L A T T F O R M

B A C K A S K O L A N S P E D A G O G I S K A P L A T T F O R M B A C K A S K O L A N S P E D A G O G I S K A P L A T T F O R M Du läser just nu Backaskolans pedagogiska plattform - vår skolas vision och verksamhetsidé. I denna text berättar vi vad vi vill ska utmärka

Läs mer

Utveckla ditt ledarskap som chef. Branschanpassat ledarskapsprogram i samarbete med IHM Business School

Utveckla ditt ledarskap som chef. Branschanpassat ledarskapsprogram i samarbete med IHM Business School Utveckla ditt ledarskap som chef Branschanpassat ledarskapsprogram i samarbete med IHM Business School Lär dig leda ditt företag till tillväxt Du som är eller ska bli ledare i ett företag som är medlem

Läs mer

Protokoll styrelsemöte HGF Syd-Ost kl

Protokoll styrelsemöte HGF Syd-Ost kl Mötesmaterial 20161018 Dagordning styrelsemöte Syd-Ost Protokoll september Stadgarna 1. Mötet öppnas 2. Närvaro (anges närvaro/återbud/frånvaro) Sven och Annie ej närvarande 3. Dagordningen godkänns Med

Läs mer

Äldrenämndens. inriktningsmål

Äldrenämndens. inriktningsmål Äldrenämndens inriktningsmål Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING Inledning Sid 3 Verksamhetsidé Sid 4-5 Vision Sid 6 Uppdrag Sid 7 Ekonomi Sid 8 Verksamhet Sid 9-11 Personal/Organisation Sid 12 Inledning

Läs mer

Kommunikationspolicy för Linköpings kommun

Kommunikationspolicy för Linköpings kommun Kommunikationspolicy för Linköpings Dokumenttyp: Policy Antaget av: Kommunfullmäktige 2017-01-24, 7 Status: Gällande Giltighetstid: Tillsvidare Linköpings linkoping.se Diarienummer: KS 2016-674 Dokumentansvarig:

Läs mer

Diarienummer KS2016/55. Datum » POLICY. Sandvikens Kommuns. Strategi för Medborgardialog

Diarienummer KS2016/55. Datum » POLICY. Sandvikens Kommuns. Strategi för Medborgardialog KS2016/55» POLICY Sandvikens Kommuns Strategi för Medborgardialog Styrdokumentets data Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum och paragraf: 2017-06-12 113 : Giltighetstid: Dokumentansvarig: För revidering

Läs mer

Framtidsprogrammet på 10 minuter

Framtidsprogrammet på 10 minuter Framtidsprogrammet på 10 minuter Tillsammans betyder vi mer för fler Vi står vid ett vägskäl i politiken och i samhället. Det handlar om hur vi ska bo i framtiden. Samtidigt som klyftorna i samhället blir

Läs mer

Framtidsprogrammet på 10 minuter

Framtidsprogrammet på 10 minuter Framtidsprogrammet på 10 minuter 1 Tillsammans betyder vi mer för fler Vi står vid ett vägskäl i politiken och i samhället. Det handlar om hur vi ska bo i framtiden. Samtidigt som klyftorna i samhället

Läs mer

ARBETSPLAN FÖR STENINGE FÖRSKOLOR

ARBETSPLAN FÖR STENINGE FÖRSKOLOR SIG3000, v4.0, 2012-09-24 2017-06-30 ARBETSPLAN FÖR STENINGE FÖRSKOLOR [Skriv rubrik] Steninge förskolor 2017-2018 Vår vision och verksamhetsidé: Vår verksamhetsidé bygger på demokratiska värden, där pedagogens

Läs mer

Strategi för medborgardialog

Strategi för medborgardialog Strategi för medborgardialog Krokoms kommuns styrdokument STRATEGI avgörande vägval för att nå målen PROGRAM verksamheter och metoder i riktning mot målen PLAN aktiviteter, tidsram och ansvar POLICY Krokoms

Läs mer

ORGANISATORISKT HANDLINGSPROGRAM DISTRIKTSKONGRESS

ORGANISATORISKT HANDLINGSPROGRAM DISTRIKTSKONGRESS ORGANISATORISKT HANDLINGSPROGRAM DISTRIKTSKONGRESS ÅRE 21-22/4 2018 1 5 10 Ett omfattande arbete med att förnya socialdemokraterna sattes igång i och med framtidspartiet. Framtidspartiet handlar om att

Läs mer

Stadgar för Piratpartiet Lund

Stadgar för Piratpartiet Lund Stadgar för Piratpartiet Lund 8 mars 2014 1. Föreningen 1.1 Föreningens namn är Piratpartiet Lund och har sitt säte i Lund. 1.2 Föreningens verksamhetsområde omfattar Lunds kommun. 1.3 Föreningens syfte

Läs mer

Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa

Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa Projektägare: Landstinget i Värmland Projektperiod: 2014 09 01 2015 12 31 1. Bakgrund Ohälsotalet är högre än

Läs mer

Föreningsordförande, övriga ledamöter och ersättare väljs av årsmötet. Föreningsstyrelsen konstituerar i övrigt sig själv.

Föreningsordförande, övriga ledamöter och ersättare väljs av årsmötet. Föreningsstyrelsen konstituerar i övrigt sig själv. Stadgar Förening och LH Motion 62 Motionen kommer ifrån: Hyresgästföreningen Norrmalm Förtydliga stadgarna Motion till HGF Förbundsstämma juni 2018 2h FÖRTYDLIGA STADGARNA Nuvarande stadgar: 7 Hyresgästföreningar

Läs mer

100 BÄTTRE BOENDE FÖR HYRESGÄSTERNA

100 BÄTTRE BOENDE FÖR HYRESGÄSTERNA Verksamhetsplan 2016 Specificerad, för löpande uppföljning Uppdaterad 160306 Version 16-2 Gul markering innebär genomfört eller utgår 100 BÄTTRE BOENDE FÖR HYRESGÄSTERNA Likvärdiga ekonomiska förutsättningar

Läs mer

Stadgar. Ledarna inom Energi & Teknik Verksamhetsområde, uppgift och organisation. Föreningsstämma

Stadgar. Ledarna inom Energi & Teknik Verksamhetsområde, uppgift och organisation. Föreningsstämma Stadgar Ledarna inom Energi & Teknik 2015 Verksamhetsområde, uppgift och organisation 1 Verksamhetsområde Ledarna inom Energi & Teknik en branschförening inom Ledarna som organiserar chefer, inom energi-,

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Rapport Läsår: 2016/2017 Organisationsenhet: Förskola Fokusområde: Demokrati och värdegrund Övergripande mål: Barns inflytande Ingela Nyberg, Barn och Utbildning, BU Chef/Adm

Läs mer

STYRDOKUMENT Policy för medarbetare, chefer och ledare

STYRDOKUMENT Policy för medarbetare, chefer och ledare Kommunstyrelsen 1 (6) STYRDOKUMENT Policy för medarbetare, chefer och ledare Beslutad när Beslutad av Diarienummer Ersätter Gäller för Kommunfullmäktige KSKF/2018:409 KSKF/2011:302 Samtliga nämnder och

Läs mer

KAPITEL 1 ORGANISATIONEN RFSL

KAPITEL 1 ORGANISATIONEN RFSL KAPITEL 1 ORGANISATIONEN RFSL Om RFSL Medlemmar Avdelningar Kongressen Valberedningen och revisorer Förbundsstyrelsen (FS) Förbundskansliet Avdelningarna samlas RFSL Ungdom Bilagor - förteckning 1-4 Handbok

Läs mer

2013-05-07 Sida 1 av 6. Förbundsstyrelsens förslag till strategisk målbild Jakten i framtiden

2013-05-07 Sida 1 av 6. Förbundsstyrelsens förslag till strategisk målbild Jakten i framtiden 2013-05-07 Sida 1 av 6 Förbundsstyrelsens förslag till strategisk målbild Jakten i framtiden 2013-05-07 Sida 2 av 6 Inledning Jakten på framtiden har under 2012 och 2013 inneburit ett omfattande arbete,

Läs mer

Pedagogiskt ledarskap och kollegialt lärande i förskolan

Pedagogiskt ledarskap och kollegialt lärande i förskolan Pedagogiskt ledarskap och kollegialt lärande i förskolan Varför gör vi så spännande saker på förskolan, det gör vi hela tiden, så man lär sig. Jag har lärt mig väldigt mycket. Barn 5 år Verksamheter skapar

Läs mer

HANDBOK. Till dig som är förtroendevald

HANDBOK. Till dig som är förtroendevald HANDBOK Till dig som är förtroendevald Välkommen som förtroendevald Lokal närvaro ger regional och nationell styrka. Det är vår tro och vår utgångspunkt. Du som är ledamot i fullmäktige är en av 59 medlemmar

Läs mer

Verksamhetsinriktning

Verksamhetsinriktning Verksamhetsinriktning SISU Idrottsutbildarna 2014 2015 SISU Idrottsutbildarna Foto: Bildbyrån Grafisk form: Mu ab September 2013 Verksamhetsinriktning 2014-2015 För förbundsstyrelsens (FS) ledning av verksamheten

Läs mer

SBK-instruktör ALLMÄNLYDNAD. Kursplan

SBK-instruktör ALLMÄNLYDNAD. Kursplan SBK-instruktör ALLMÄNLYDNAD 20140103 Kursplan Mål Utbildningen syftar till att deltagarna ska ges möjlighet att utvecklas såväl i den pedagogiska rollen som instruktör som i det egna hundkunnandet. Vidare

Läs mer

TILL DIG SOM ÄR CHEF.

TILL DIG SOM ÄR CHEF. TILL DIG SOM ÄR CHEF. Vi ska skapa en. e s l e v e l p p u v i t i s po Till dig som arbetar eller söker arbete som chef i Söderköpings kommun. LEDARSKAPET- EN NYCKEL TILL FRAMGÅNG Du som är eller vill

Läs mer

STRATEGISK MÅLBILD Beslutad vid årsstämman 1 2 juni 2013

STRATEGISK MÅLBILD Beslutad vid årsstämman 1 2 juni 2013 STRATEGISK MÅLBILD Beslutad vid årsstämman 1 2 juni 2013 INLEDNING Jakten på framtiden har under 2012 och 2013 inneburit ett omfattande arbete, vars syfte har varit att bygga en tydlig och klar målbild

Läs mer

Stadgar för Njurförbundet antagna 7 maj 2017

Stadgar för Njurförbundet antagna 7 maj 2017 Stadgar för Njurförbundet antagna 7 maj 2017 1 Förbundets namn Förbundets namn är Njurförbundet. Förbundet är partipolitiskt och religiöst obundet. 2 Medlemskap Medlemmar i förbundet är njursjuka, njurdonatorer,

Läs mer

SvFF Mål & Strategi 2013-2017. Workshop distrikt. svensk fotboll mål & Strategi 2013-2017

SvFF Mål & Strategi 2013-2017. Workshop distrikt. svensk fotboll mål & Strategi 2013-2017 SvFF Mål & Strategi 2013-2017 Workshop distrikt svensk fotboll mål & Strategi 2013-2017 AGENDA 17.00-17.45 Genomgång Mål & Strategi Svensk Fotboll, och distriktens process under hösten. 17.45-18.45 Värdegrunden

Läs mer

Information om ledarskapskursen. Ledarskap för att motivera grupper

Information om ledarskapskursen. Ledarskap för att motivera grupper 2014-05-13 Information om ledarskapskursen Ledarskap för att motivera grupper VÄLKOMMEN Varmt välkommen till kursen Ledarskap för motivera grupper! I det följande beskrivs kursens mål, innehåll, arbetsformer

Läs mer

Att skriva en motion. Region Stockholm 2016

Att skriva en motion. Region Stockholm 2016 Att skriva en motion Region Stockholm 2016 Syfte och mål Syfte Gå igenom: - Att skriva en motion. Vad man ska tänka på - När, var och hur lämnar man in motionen? - Hur din motion behandlas efter att den

Läs mer

BOSTADSPOLITISKT PROGRAM Storsjöbygden

BOSTADSPOLITISKT PROGRAM Storsjöbygden BOSTADSPOLITISKT PROGRAM 2017 Storsjöbygden Hyresgästföreningen en stark folkrörelse Hyresgästföreningen är en av Sveriges största folkrörelser med över en halv miljon medlemmar. I över 100 år har vi arbetat

Läs mer

Verksamhetsinriktning för. SISU Idrottsutbildarna 2010-2011

Verksamhetsinriktning för. SISU Idrottsutbildarna 2010-2011 Verksamhetsinriktning för SISU Idrottsutbildarna 2010-2011 Vi är där när idrotten lär! Det här är SISU Idrottsutbildarna Studieförbundet SISU Idrottsutbildarna är idrottens studie- och utbildningsorganisation.

Läs mer

100 BÄTTRE BOENDE FÖR HYRESGÄSTERNA

100 BÄTTRE BOENDE FÖR HYRESGÄSTERNA Verksamhetsplan 2016 Specificerad, för löpande uppföljning Uppdaterad 151129 Version 16-1 Gul markering innebär genomfört eller utgår 100 BÄTTRE BOENDE FÖR HYRESGÄSTERNA Likvärdiga ekonomiska förutsättningar

Läs mer

Diplomerad chefsutbildning Att leda med kommunikation

Diplomerad chefsutbildning Att leda med kommunikation Diplomerad chefsutbildning Att leda med kommunikation Längd: Utbildningen omfattar två dagar (internat) samt tre fristående dagar. Datum: 17-18 augusti, 24 september, 22 oktober samt 14 januari 2016. Ort

Läs mer

Politisk riktlinje för styrmodellen i Norrköpings kommun

Politisk riktlinje för styrmodellen i Norrköpings kommun 181 Riktlinje 2014-12-08 Politisk riktlinje för styrmodellen i Norrköpings kommun KS 2013/0558 Beslutad av kommunstyrelsen den 10 januari 2011. Redaktionella ändringar införda den 10 maj 2011 och den 8

Läs mer

FÖRENINGS- OCH FUNKTIONSUTBILDNINGAR

FÖRENINGS- OCH FUNKTIONSUTBILDNINGAR ABF SÖRMLANDS FÖRENINGS- OCH FUNKTIONSUTBILDNINGAR Utbildningar för ABF Sörmlands och ABF Flens medlems- och samarbetsorganisationer. 2018 Funktionsutbildningar för föreningar våren 2018 Funktionsutbildningarna

Läs mer

Information om ledarskapskursen. Ledarskap för effektivt samarbete

Information om ledarskapskursen. Ledarskap för effektivt samarbete 2015-03-01 Information om ledarskapskursen Ledarskap för effektivt samarbete I det följande beskrivs kursens mål, innehåll, arbetsformer och annan praktisk information. Kursen är en av ledarskapskurserna

Läs mer

POLICY. Policy för medborgardialog

POLICY. Policy för medborgardialog POLICY Policy för medborgardialog Typ av styrdokument Policy Beslutsinstans Kommunfullmäktige Fastställd 2017-06-26 Diarienummer KS 2016/509 101 Giltighetstid Från och med den 15 juli 2017 och tillsvidare

Läs mer

Utveckla ditt ledarskap som chef. Branschanpassat ledarskapsprogram i samarbete med IHM Business School

Utveckla ditt ledarskap som chef. Branschanpassat ledarskapsprogram i samarbete med IHM Business School Utveckla ditt ledarskap som chef Branschanpassat ledarskapsprogram i samarbete med IHM Business School Lär dig leda ditt företag till tillväxt Du som är eller ska bli ledare i ett företag som är medlem

Läs mer

STADGAR. antagna 8 maj 2011

STADGAR. antagna 8 maj 2011 STADGAR antagna 8 maj 2011 1 2 Stadgar för Njurförbundet Antagna 8 maj 2011 1 Förbundets namn Förbundets namn är Njurförbundet. Förbundet är partipolitiskt och religiöst obundet. 2 Medlemskap Medlemmar

Läs mer

Verksamhetsinriktning. Studieförbundet SISU Idrottsutbildarna

Verksamhetsinriktning. Studieförbundet SISU Idrottsutbildarna Verksamhetsinriktning 2014 Studieförbundet SISU Idrottsutbildarna la d n a h e b t at n a m m ä t ss r å l l ti g a l Förs Verksamhetsinriktning 2014 för Studieförbundet SISU Idrottsutbildarna Västerbotten

Läs mer

Kommunals studiestrategi

Kommunals studiestrategi Kommunals studiestrategi Utbildning är ett strategiskt verktyg i Kommunal som syftar till att skapa förutsättningar för medlemmar att engagera sig på sin arbetsplats och i Kommunal. Aktiva medlemmar kräver

Läs mer

Chefs- och ledarskapspolicy

Chefs- och ledarskapspolicy Chefs- och ledarskapspolicy Antagen av kommunfullmäktige 2011-12-15 1. Inledning Denna policy vänder sig till dig som är chef eller vill bli chef i Eksjö kommun. Syftet är att du tydligt ska veta utifrån

Läs mer

PM till passet. Översyn av SISU Idrottsutbildarnas verksamhetsidé, värdegrund, vision och varumärkesplattform

PM till passet. Översyn av SISU Idrottsutbildarnas verksamhetsidé, värdegrund, vision och varumärkesplattform PM till passet Översyn av SISU Idrottsutbildarnas verksamhetsidé, värdegrund, vision och Innehållsförteckning Bakgrund 3 Vision 3 Värdegrund 4 Idrottsrörelsens mål 2025 5 Statens mål och syfte med folkbildningen

Läs mer

En lärandeplan för det regionala tillväxtarbetet i Halland

En lärandeplan för det regionala tillväxtarbetet i Halland En lärandeplan för det regionala tillväxtarbetet i Halland 2013 Innehåll 1. Bakgrund och uppdrag... 2 2. Varför en lärandeplan för tillväxtarbetet i Halland?... 2 3. Utgångsläget... 3 4. Förutsättningar

Läs mer

Plattform för Strategi 2020

Plattform för Strategi 2020 HIG-STYR 2016/146 Högskolan i Gävle Plattform för Strategi 2020 VERKSAMHETSIDÉ Högskolan i Gävle sätter människan i centrum och utvecklar kunskapen om en hållbar livsmiljö VISION Högskolan i Gävle har

Läs mer

STUDIEPROGRAM. 2007 till 2010 SOCIALDEMOKRATERNA GOTLAND

STUDIEPROGRAM. 2007 till 2010 SOCIALDEMOKRATERNA GOTLAND STUDIEPROGRAM 2007 till 2010 SOCIALDEMOKRATERNA GOTLAND INLEDNING & INNEHÅLL I din hand har du nu studiefoldern för Socialdemokraterna Gotland 2007-2011. Här hittar du utbildningar, kurser och studiecirklar

Läs mer

Näringslivsprogram Karlshamns kommun

Näringslivsprogram Karlshamns kommun Programmet antaget av kommunfullmäktige 2014-04-07 Näringslivsprogram Karlshamns kommun 1 (7) Karlshamns kommun Kommunledningsförvaltningen Näringslivsenheten Rådhuset 374 81 Karlshamn Tel +46 454-810

Läs mer

Näringslivsstrategi för Strängnäs kommun

Näringslivsstrategi för Strängnäs kommun 1/6 Beslutad: Kommunfullmäktige 2015-11-30 182 Gäller fr o m: 2015-11-30 Myndighet: Kommunstyrelsen Diarienummer: KS/2015:234-003 Ersätter: - Ansvarig: Näringslivskontoret Näringslivsstrategi för Strängnäs

Läs mer

BOINFLYTANDEAVTAL mellan

BOINFLYTANDEAVTAL mellan BOINFLYTANDEAVTAL mellan och Region norra Skåne, Falkenbergsföreningen. tecknat den..2008 Boinflytandeavtal mellan Falkenbergs Bostads AB (FaBo) och Hyresgästföreningen, Norra Skåne (Hgf). Boinflytandeavtalet

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Kritan 2013

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Kritan 2013 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola Kritan 2013 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 4 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 4 I Trollhättan

Läs mer

Bildningsprogram för 2003

Bildningsprogram för 2003 Syd-Ost Bildningsprogram för 2003 2 st. Arvid ( grundutbildning ) Datum:, internat Kurs1 12-13 april eller Kurs 2 18 19 oktober Plats: Blommenhof hotell i Nyköping Plats: Externat Boplatsen Sista anmälningsdag:

Läs mer

Socialdemokraterna Gotland. Studier Kunskap bygger Socialdemokraterna

Socialdemokraterna Gotland. Studier Kunskap bygger Socialdemokraterna Socialdemokraterna Gotland Studier 2017 Kunskap bygger Socialdemokraterna Medlemsutbildning Vår historia vår ideologi vår organisation Tillsammans med andra får du chansen att diskutera och få insikter

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan Göteborgs Stad och organisationer inom den sociala ekonomin i Göteborg

Överenskommelse om samverkan mellan Göteborgs Stad och organisationer inom den sociala ekonomin i Göteborg Överenskommelse om samverkan mellan Göteborgs Stad och organisationer inom den sociala ekonomin i Göteborg Värdegrund för samverkan Den sociala ekonomins organisationer bidrar till samhörighet mellan människor,

Läs mer

Vi är Vision. mål och hjärtefrågor. Förutsättningar för chefs och ledarskap. Hållbart arbetsliv mer arbetsglädje.

Vi är Vision. mål och hjärtefrågor. Förutsättningar för chefs och ledarskap. Hållbart arbetsliv mer arbetsglädje. Beslut, förbundsmötet 2016 Vi är Vision mål och hjärtefrågor Förutsättningar för chefs och ledarskap Hållbart arbetsliv mer arbetsglädje Löner och villkor Framtidens arbetsliv Fair Union Vi är Vision är

Läs mer

Verksamhetsinriktning

Verksamhetsinriktning Verksamhetsinriktning SISU Idrottsutbildarna Blekinge 2014 2015 Verksamhetsinriktning 2014-2015 SISU Idrottsutbildarna består av samma specialidrottsförbund som Riksidrottsförbundet (RF), samt tre ytterligare

Läs mer

Utbildningsplan för verksamhetsområde KURSLEDARKURS

Utbildningsplan för verksamhetsområde KURSLEDARKURS U T B I L D N I N G S P L A N F R I L U F T S F R Ä M J A N D E T S L E D A R U T B I L D N I N G KURSLEDARKURS Utbildningsplan för verksamhetsområde KURSLEDARKURS Övergripande mål Alla ledare skall omfattas

Läs mer

STADGAR. Antagna på årsmöte 2014-11-22. Kapitel 1 - Allmänt

STADGAR. Antagna på årsmöte 2014-11-22. Kapitel 1 - Allmänt STADGAR Antagna på årsmöte 2014-11-22 Kapitel 1 - Allmänt 1. Definition PUSH Sverige - plattformen där unga samarbetar för hållbarhet, som i dessa stadgar 1 benämns nätverket, är ett nationellt nätverk

Läs mer

Haninge kommuns internationella program

Haninge kommuns internationella program Haninge kommuns internationella program POSTADRESS 136 81 Haninge BESÖKSADRESS Rudsjöterrassen 2 TELEFON 08-606 70 00 E-POST haningekommun@haninge.se Dokumenttyp Dokumentnamn Beslutat datum Gäller från

Läs mer

Förslag till reviderad mål- och styrmodell för Danderyds kommun

Förslag till reviderad mål- och styrmodell för Danderyds kommun DANDERYDS KOMMUN 1(11) Kommunstyrelsen Förslag till reviderad mål- och styrmodell för Danderyds kommun Intentionen med föreliggande förslag är att utveckla och tydliggöra kommunens mål- och styrmodell.

Läs mer