Förhandlingsrutiner. Beslutade av fullmäktige 24 nov 2012

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Förhandlingsrutiner. Beslutade av fullmäktige 24 nov 2012"

Transkript

1 Förhandlingsrutiner Beslutade av fullmäktige 24 nov 2012

2 Förhandlingsrutiner för Region Stockholm Regionens förhandlingsrutiner, målen i Agenda 2016 samt de nationella kvalitetskriterierna som beslutas av förbundsstämman vartannat år och de nationella förhandlingsriktlinjer som årligen bestäms av riksförbundet är grunden för allt förhandlingsarbete som sker inom regionen. Regionstyrelsen behandlar varje år de nationella förhandlingsriktlinjerna och antar dessa eller beslutar om en regional anpassning. Därutöver måste alla som är involverade i förhandlingsarbetet inom regionen beakta lagar och centralt tecknade avtal i förhandlingsarbetet. Det är viktigt att alla som är med i förhandlingsarbetet är väl insatta i de frågor som hanteras under förhandlingsomgångens olika skeden och har de kunskaper uppdraget kräver. Avgörande för ett framgångsrikt förhandlingsarbete är tillitsfullt samarbete mellan förhandlare och förtroendevalda. Fullmäktige 24 november 2012 Rutinerna syftar till att tillförsäkra medlemmarna möjligheten att påverka den kollektiva förhandlingsverksamheten samt att ge goda möjligheter för de förtroendevalda att delta i och påverka denna verksamhet. Utgångspunkterna för rutinerna är bestämmelserna i Hyresgästföreningens stadgar ( och 7.5 från och med den 1 januari 2009, stämmobesluten som togs i maj 2003 och maj 2008 samt tillämpliga bestämmelser i hyresförhandlingslagen. Bearbetning pågår av de nya arvodes- och ersättningsreglerna utifrån fullmäktiges beslut. Dokumentet kommer att kompletteras.

3 3 Innehåll 5 10 Gemensamt för alla: Ansvar och roller 5 Region 5 Förening 6 Husombud 6 Förhandlingsrådets ansvar 6 Förhandlingsdelegationens ansvar 7 Förhandlingar med kommunägda bolag/stiftelser i Stockholms stad 9 Förhandlingsdelegationens sammansättning 9 Liten delegation 9 Övergripande strategisk delegation 9 Förhandlingar med kommunägda bolag/stiftelser i länskommunerna 11 Förhandlingsdelegationens sammansättning 11 Liten delegation 11 Övergripande strategisk delegation 11 Förhandlingar med privatägda bolag/stiftelser och fastighetsägare 13 Förhandlingsledare 13 Förhandlingsråd 13 Arbetsutskott 13 Förhandlingsråd i länsförening 14 Privat delegation i Stockholms stad 14 Liten delegation Förhandlingsöverenskommelser 14 Privata förhandlingar som omfattas av egna privata förhandlingsdelegationer 15 Privat förhandlingsdelegation 15 Privata förhandlingsdelegationens sammansättning 15 Uppgifter och sammanträden 15 Liten delegation 16 Förhandlingsöverenskommelser 16

4 4 Regionövergripande delegation för privata fastighetsbolag/stiftelser 16

5 5 Gemensamt för alla: Ansvar och roller Region Hyresgästföreningen har avtal om förhandlingsordning för en stor majoritet av hyresfastigheterna i regionen. Dessa förhandlingsordningar tecknas på regionnivå. Förhandlingsordningen reglerar rättigheter och skyldigheter för båda parter. Om dessa inte uppfylls kan skadeståndsanspråk komma i fråga. Regionfullmäktige och regionstyrelse ansvarar därför för all förhandlingsverksamhet inom regionen och underlagen för dessa. Regionstyrelsen har ansvar för att samordna det praktiska förhandlingsarbetet. Regionfullmäktige ska fastställa förhandlingsrutiner. I regionens budget avsätts medel för att garantera att de föreskrifter för handläggning av förhandlingar och medlemskommunikation som fastställts av förbundsstämman, iakttas. Regionstyrelsen har det yttersta ansvaret för att hyressättningsarbetet genomförs på ett professionellt och systematiskt sätt med utgångspunkt från hyresgästernas värderingar. Regionkontoret ansvarar för utbildningsprogram för förhandlingsdelegationer, förhandlingsråd och husombud. Regionkontoret ansvarar för utbildningen av förtroendevalda med uppdrag i förhandlingsdelegationer och förhandlingsråd samt husombud. Regionkontoret ansvarar även för kostnader för att genomföra dessa. Regionkontoret ansvarar för kommunikationen med medlemmarna i enlighet med fastställda kvalitetskriterier. Avgörande för ett framgångsrikt förhandlingsarbete är ett tillits- och respektfullt samarbete mellan anställd förhandlare och förtroendevalda före, under och efter en förhandling. Förtroendevalda har ansvar för att vara väl insatta i ämnet och delta i de utbildningar som regionen genomför. Delegationen och förhandlingsråd träffas före förhandlingsomgången för att diskutera mål, strategier och för att få förståelse för det arbete som ska genomföras samt för att lära känna varandra. Mot bakgrund av ovanstående ges regionkontoret fullmakt att leda förhandlingsarbetet och utse förhandlingsledare. Av denna anledning finns en särskild ansvarsförsäkring tecknad som omfattar all personal. Anställd förhandlare leder förhandlingen utifrån de riksgemensamma förhandlingsriktlinjerna och eventuella regionala tillägg som har fastställts av regionstyrelsen samt med kunskap om gällande lagstiftning, avtal, kvalitetskriterier och rutiner.

6 6 Förening Hyresgästföreningens årsmöte väljer förhandlingsdelegater och förhandlingsrådsledamöter samt husombud inom sitt föreningsområde. Årsmötet kan även delegera till föreningsstyrelsen att löpande under året utse delegater, ledamöter och husombud. Förhandlingsdelegationer, råd och husombud ska, förutom förhandlingsledare och regionstyrelsens eller föreningsstyrelsens ledamot, enbart bestå av ledamöter som vid valtillfället bor i det bolag/stiftelse och fastigheter förhandlingsordningen omfattar/man förhandlar med. Hyresgästföreningen ska hålla sig informerad om de förhandlingar som bedrivs och ska, när så bedöms lämpligt, agera i form av skrivelser, uppvaktningar eller liknande. I Stockholm samordnar och ansvarar den strategiska övergripande delegationen för detta. Hyresgästföreningens styrelse har ett ansvar för att hyressättningsarbetet genomförs på ett professionellt och systematiskt sätt med utgångspunkt från hyresgästernas värderingar och enligt de förhandlingsriktlinjer som fastställts av regionstyrelsen. Husombud Husombuden är en viktig tillgång i de privata förhandlingarna. Även i de kommunala fastighetsbolagen kan man välja husombud som representant om en lokal hyresgästförening inte finns i området. Husombuden väljs varje år på föreningarnas årsmöten. Medlemmarna i berörd fastighet bör informeras om valet. Husombudets uppgift är: 1. att förse anställd förhandlare och förhandlingsråd med lokal information om fastighetens status, hur förvaltningen sköts 2. att bistå förhandlare och förhandlingsråd/delegationer med den information som behövs för att bedöma om fastigheten ska prioriteras framför andra. 3. Vid prioriterade förhandlingar ska husombudet vara delaktigt i förhandlingsarbetet. 4. Husombuden ska vara delaktiga i förhandlingsarbetet i någon mån även vid icke prioriterade förhandling. Förhandlingsrådets ansvar Förhandlingsrådets uppgift är 1. att, tillsammans med regionkontorets förhandlingsansvarig, följa hyresutvecklingen. 2. att samråda med förhandlaren, och fastställa vilka fastighetsägare/bolag avtal kan slutas med enligt följsamhet med ramavtal tecknat med fastighetsägarna på orten. 3. att samråda med förhandlaren, och fastställa vilka fastigheter/bolag som ska prioriteras för särskild granskning.

7 7 4. att se till att medlemmarna, som är berörda av prioriterad förhandling, kan bli representerade vid dessa hyresförhandlingar genom ett husombud. Där husombud saknas kan förhandlingsrådet biträda istället. Krävs avgränsning av resursskäl har regionstyrelsen ytterst beslutanderätt. 5. att se till att medlemmarna som är berörda av förhandling, blir representerade vid de hyresförhandlingar där regionen inte kan träffa överenskommelse om följsamhet enligt ramavtal tecknat med Fastighetsägarna på orten. 6. att vara huvudman för husombuden. 7. att föra en dialog mellan förhandlare och förhandlingsråd/husombud vilket ger husombuden en tydlig roll i förhandlingsarbetet. Rådets arbetsutskott ansvarar för att samordna förhandlingsrådets arbete. Rådet sammanträder före de generella hyresförhandlingarna. Efter hyresförhandlingarna sammanträder rådet för att summera förhandlingsomgången. Sammanträde med rådet kan därutöver hållas, när behov föreligger. Överenskommelse i prioriterad förhandling I en prioriterad förhandling har husombudet en särskilt viktig roll att informera om hur förvaltningen av fastigheten sköts vilket stärker kunskapen vid dessa förhandlingar. Om förhandlingsråd och/eller förhandlare så önskar bör husombud medverka vid dessa förhandlingar. Där husombud saknas kan förhandlingsrådet biträda i stället. Förhandlingsöverenskommelser undertecknas av förhandlaren. Tvist och tvistlösning Om meningsskiljaktighet uppstår ska förhandlingsrådets arbetsutskott bistå i lösning av tvist. Om förhandlaren och förhandlingsrådet inte kan enas, övergår ansvaret till regionstyrelsen. Förhandlingsdelegationens ansvar Förhandlingsdelegationens uppgift är: 1. att fatta beslut om inriktning, utifrån de förhandlingsriktlinjer som har fastställts av regionstyrelsen. 2. att fatta beslut om överenskommelser om slutlig hyra i enlighet med hyreslagens bestämmelser. 3. att vara rådgivande för den lilla delegationen. 4. att ta ansvar för hyresstrukturen på orten, som i sin tur ska ligga till grund för tillämpningen av bruksvärdesregeln, utifrån inriktningsbeslut i regionstyrelsen. 5. att fatta beslut om övriga överenskommelser som tecknas av parterna.

8 8 Delegationen informeras om förutsättningar för de aktuella förhandlingarna före och under förhandlingarna och sammanträder för att besluta om förhandlingsöverenskommelsen. Sammanträde med delegationen kan därutöver hållas, när behov finns. Det är viktigt att alla ledamöter är väl insatta i ämnet och har en för uppdraget lämplig förhandlingsutbildning. En liten delegation ansvarar för genomförandet av förhandlingsarbetet liksom eventuellt påkallande av förhandling utifrån förbundets, regionstyrelsens och förhandlingsdelegationens inriktningsbeslut. Anställd förhandlare ansvarar för att ta fram de underlag som behövs i den enskilda förhandlingen och ansvarar även för att hyreslista för fastigheten är tillgänglig för de förtroendevalda som deltar i förhandlingen. Förhandlingsöverenskommelser Förhandlingsdelegationen fattar beslut om att en förhandlingsöverenskommelse ska träffas med motparten. Ordföranden i delegationen och förhandlingsledaren undertecknar överenskommelsen. Tvist och tvistlösningar Om förhandlingsöverenskommelse inte kan träffas, ansvarar regionstyrelsen för ärendets fortsatta handläggning i central tvistlösningskommitté. I det fall ärendets fortsatta handläggning sker i hyresnämnden, övergår ärendet från hyresförhandlingslagen till hyreslagen. Det kollektiva förhandlingsärendet övergår då till att bli enskilda ärenden. Ärendena handläggs av regionkontoret för de medlemmar som lämnar fullmakt till detta.

9 9 Förhandlingar med kommunägda bolag/stiftelser i Stockholms stad Förhandlingsdelegationens sammansättning Till de olika förhandlingsdelegationerna väljer Hyresgästföreningens årsmöte ledamöter som har nominerats av de lokala hyresgästföreningarna eller av enskilda medlemmar. Inom varje kommunägt fastighetsbolag/stiftelse, kan verksam lokal hyresgästförening nominera en ledamot till förhandlingsdelegationen. Regionstyrelsen utser en ledamot till var och en av förhandlingsdelegationerna. Förhandlingsdelegationen väljer inom sig en ordförande. När delegationen kallas till sitt första sammanträde bör en valberedning utses som förbereder val av liten delegation och av ordförande. Förhandlingsdelegationen utser inom sig en liten delegation med uppgift att förhandla med motparten. Liten delegation Den lilla delegationen utgör arbetsutskott för förhandlingsdelegationen och ansvarar för samordning av delegationens arbete. Förhandlingsdelegationen utser två ledamöter till den lilla delegationen, varav den ena är delegationens ordförande. Dessa ledamöter måste bo i det aktuella bostadsföretagets fastighetsbestånd. Dessutom ingår den ledamot som har utsetts av regionstyrelsen till förhandlingsdelegationen. Ordförande och förhandlingsledare ska även ingå i den övergripande strategiska delegationen och ansvara för att den hålls informerad under förhandlingens gång. Övergripande strategisk delegation Förhandlingsverksamheten i Stockholms stad bedrivs över föreningsgränserna och därför krävs erfarenhetsutbyte, samordning och gemensamma bostadspolitiska aktioner. Detta sker genom den övergripande strategiska delegationen. Delegationen består av ordföranden och förhandlingsledaren från respektive förhandlingsdelegation. Därutöver ingår två representanter från den privata delegationen och en ledamot från regionstyrelsen. Delegationens uppgift är: 1. att fatta beslut om inriktning utifrån de förhandlingsdirektiv som har fastställts av regionstyrelsen.

10 10 2. att, utifrån inriktningsbeslut i region- och föreningsstyrelser, ta ansvar för hyresstrukturen i Stockholm stad, som ligger till grund för tillämpningen av bruksvärdesregeln. Delegationen hålls informerad om förutsättningar för de aktuella förhandlingarna före och under förhandlingarna.

11 11 Förhandlingar med kommunägda bolag/stiftelser i länskommunerna Förhandlingsdelegationens sammansättning Hyresgästföreningens årsmöte väljer en förhandlingsdelegation för varje större fastighetsbolag/stiftelse, som ska besluta om en förhandlingsöverenskommelse med motparten. Ledamöter nomineras till föreningarnas årsmöte av de lokala hyresgästföreningarna och enskilda medlemmar. Hyresgästföreningens styrelse kan utse en eller två ledamöter. I delegationen ingår även den förhandlingsledare som regionkontoret har utsett. Förhandlingsdelegationen väljer inom sig en ordförande. När delegationen kallas till sitt första sammanträde bör en valberedning utses som förbereder val av liten delegation och val av ordförande. Förhandlingsdelegationen utser inom sig en liten delegation med uppgift att förhandla med motparten. Delegationen kan adjungera en ledamot, med yttranderätt, som utses av föreningens förhandlingsråd. Liten delegation Den lilla delegationen utgör arbetsutskott för förhandlingsdelegationen och ansvarar för samordning av delegationens arbete. I den lilla delegationen, som kan bestå av upp till fem ledamöter, ska förhandlingsdelegationens ordförande och utsedd förhandlingsledare ingå. Därutöver ska en av de ledamöter som har utsetts av föreningsstyrelsen ingå. Utöver dessa kan ytterligare två ledamöter, som utses av förhandlingsdelegationen, ingå. Ordförande och förhandlingsledare ska även ingå i övergripande strategisk delegation, om sådan finns, och ansvara för att den hålls informerad under förhandlingens gång. Övergripande strategisk delegation Varje länsförening kan också inrätta en övergripande strategisk delegation. Detta är inte minst viktigt i hyresgästföreningar som täcker flera kommuner, med flera företagsvisa förhandlingsdelegationer. Delegationen består av ordföranden och förhandlingsledaren från respektive förhandlingsdelegation från såväl privata som kommunägda bolag/stiftelser, en ledamot från föreningsstyrelsen och en ledamot från förhandlingsrådet.

12 12 Delegationen hålls informerad om förutsättningar för de aktuella företagsvisa förhandlingarna före och under förhandlingarna. Delegationens uppgift är: 1. att fatta beslut om inriktning utifrån de förhandlingsdirektiv som har fastställts av regionstyrelsen. 2. att, utifrån inriktningsbeslut i region- och föreningsstyrelser, ta ansvar för hyresstrukturen i föreningsområdet, som ligger till grund för tillämpningen av bruksvärdesregeln.

13 13 Förhandlingar med privatägda bolag/stiftelser och fastighetsägare Förhandlingsledare Regionens anställda förhandlare fungerar som förhandlingsledare för de företagsvisa förhandlingarna. Förhandlingsledaren genomför alla förhandlingar och har mandat att teckna överenskommelse för de fastigheter som inte är prioriterade för särskild granskning. Förhandlingsråd Inom varje föreningsområde som omfattas av privata förhandlingar ska ett förhandlingsråd inrättas. Förhandlingsrådets sammansättning Föreningens årsmöte väljer förhandlingsråd. Förhandlingsrådet väljer inom sig en ordförande. Arbetsutskott Arbetsutskott kan bestå av upp till fem ledamöter där förhandlingsrådets ordförande och förhandlingsledaren ska ingå. Därutöver ska en av de ledamöter som har utsetts av föreningsstyrelsens ingå och vara sammankallande för förhandlingsrådet. Utöver dessa kan ytterligare två ledamöter, som valts till förhandlingsrådet, ingå i arbetsutskottet.

14 14 Förhandlingsråd i länsförening Förhandlingsråden i länsföreningarna har även uppdraget att vara privat delegation gentemot Fastighetsägarna på orten för att teckna ramavtal som inte berör eller omfattar andra föreningar. Om föreningen beslutar att bilda en övergripande strategisk delegation ska en ledamot från förhandlingsrådet ingå i denna. Privat delegation i Stockholms stad I Stockholms stad utses en privat delegation. Delegationen består av ordinarie ledamöter och ersättare som väljs på föreningarnas årsmöten. Delegaterna utses från varje förening i proportion till antalet hyresrätter i det privata beståndet inom respektive föreningsområde. Max tio anställda förhandlare (utan rösträtt) samt en representant från regionstyrelsen ingår. Den privata delegationens uppgift är: att teckna ramavtal med Fastighetsägarna på orten om exempelvis den årliga hyresförändringen samt upprustning. Delegationen väljer inom sig en ordförande. När delegationen kallas till sitt första sammanträde bör en valberedning utses som förbereder val av liten delegation och val av ordförande. Liten delegation Den privata delegationen utser inom sig en liten delegation med uppgift att förhandla gentemot motparten. Den privata delegationen utser tre ledamöter till den lilla delegationen varav en är delegationens ordförande. Dessutom ingår den anställda förhandlaren som är förhandlingsledare. Den lilla delegationen utgör arbetsutskott för den privata delegationen och ansvarar för samordning av delegationens arbete. Ordförande och förhandlingsledare ska även ingå i den övergripande strategiska delegationen för Stockholms stad och ansvara för att den hålls informerad under förhandlingens gång. Förhandlingsöverenskommelser Den privata delegationen fattar beslut om att en förhandlingsöverenskommelse ska träffas med motparten. Ordföranden i den privata delegationen och förhandlingsledaren undertecknar förhandlingsöverenskommelsen.

15 15 Privata förhandlingar som omfattas av egna privata förhandlingsdelegationer Privat förhandlingsdelegation Hyresgästföreningens årsmöte kan välja en förhandlingsdelegation för varje större privat fastighetsbolag/stiftelse inom det egna föreningsområdet. De befintliga lokala hyresgästföreningarna inom bolaget/stiftelsen har rätt att nominera en ledamot i förhandlingsdelegationen. Hyresgästföreningen fastställer antalet ledamöter och suppleanter samt utser dessa. För föreningarna i Stockholms stad utser varje föreningsstyrelse en representant som tillsammans med en representant från varje berörd lokal hyresgästförening utgör den privata förhandlingsdelegationen för det privata bolaget/stiftelsen. Privata förhandlingsdelegationens sammansättning Ledamöterna nomineras av den lokala Hyresgästföreningen. Hyresgästföreningens styrelse utser en eller två ledamöter till förhandlingsdelegationen. Dessutom ingår den anställde förhandlaren. Förhandlingsdelegationen väljer inom sig en ordförande. När delegationen kallas till sitt första sammanträde bör en valberedning utses som förbereder val av liten delegation och val av ordförande. Uppgifter och sammanträden Förhandlingsdelegationens uppgift är: 1. att fatta beslut om inriktning utifrån de förhandlingsdirektiv som fastställts av regionstyrelsen (utom i de fall en regionövergripande delegation finns). 2. att fatta beslut om förhandlingsöverenskommelser. 3. att vara rådgivande för den lilla delegationen. Delegationen sammanträder före hyresförhandlingar. Efter hyresförhandlingarna sammanträder delegationen för att besluta om förhandlingsöverenskommelsen. Sammanträde med delegationen kan därutöver hållas när behov föreligger. Förhandlingsdelegationen är representerad i föreningens förhandlingsråd. Rekrytering av ledamöter till delegationen ska ske på så sätt att medlemmarna blir representerade på ett bra sätt. Ledamöterna tar ansvar för hyresstrukturen på orten genom att förhandla fram ramavtal, som ska ligga till grund för tillämpningen av bruksvärdesregeln.

16 16 Liten delegation Förhandlingsdelegationen utser inom sig en liten delegation med uppgift att förhandla med motparten. Förhandlingsdelegationen utser två ledamöter till den lilla delegationen varav den ena är förhandlingsdelegationens ordförande. Dessutom ingår de ledamöter som har utsetts av Hyresgästföreningens styrelse. Den anställde förhandlaren är förhandlingsledare. Den lilla delegationen utgör arbetsutskott för förhandlingsdelegationen och ansvarar för samordning av delegationens arbete. Ordförande och förhandlingsledare ska även ingå i den övergripande strategiska delegationen om sådan finns och ansvarar för att den hålls informerad under förhandlingens gång. Förhandlingsöverenskommelser Förhandlingsdelegationen fattar beslut om att en förhandlingsöverenskommelse ska träffas med motparten. Ordföranden i delegationen och förhandlingsledaren undertecknar förhandlingsöverenskommelsen. Regionövergripande delegation för privata fastighetsbolag/stiftelser För att underlätta förhandlingsdelegationernas förhandlingar gentemot de större privata fastighetsägarna som har fastigheter i flera föreningsområden med ett sammanlagt lägenhetsantal på fler än 1000 lägenheter, bör de berörda delegationerna bilda en regionövergripande delegation. Regionstyrelsen har i uppdrag att se till att den regionövergripande delegationen för privata fastighetsbolag/stiftelser bildas. Delegationens roll blir: 1. att ta fram en gemensam strategi gentemot motparten för att skapa en starkare position i förhandlingsarbetet. 2. att fatta beslut om inriktning utifrån de förhandlingsdirektiv som fastställts av regionstyrelsen. Själva förhandlingarna genomförs inom respektive kommun, eftersom de kommunala förutsättningarna i regel skiljer sig åt. Delegationen består av en ledamot från respektive förhandlingsdelegation samt den/de förhandlingsledare som är berörda. Alla som har ifrågavarande hyresvärd inom sitt förhandlingsområde bör vara företrädda. Om det i föreningsområdet inte finns en förhandlingsdelegation för hyresvärden ska förhandlingsrådet utse en ledamot.

Föreningsordförande, övriga ledamöter och ersättare väljs av årsmötet. Föreningsstyrelsen konstituerar i övrigt sig själv.

Föreningsordförande, övriga ledamöter och ersättare väljs av årsmötet. Föreningsstyrelsen konstituerar i övrigt sig själv. Stadgar Förening och LH Motion 62 Motionen kommer ifrån: Hyresgästföreningen Norrmalm Förtydliga stadgarna Motion till HGF Förbundsstämma juni 2018 2h FÖRTYDLIGA STADGARNA Nuvarande stadgar: 7 Hyresgästföreningar

Läs mer

Motion 61 Motion 62 Motion 63. med utlåtanden

Motion 61 Motion 62 Motion 63. med utlåtanden Motion 61 Motion 62 Motion 63 med utlåtanden 160 Motion 61 Nu måste vår förhandlingssamordning stärkas! Den nya lagen om affärsmässiga principer mm och det faktum att vi i Stockholm numera förhandlar med

Läs mer

Tillbakablick på 2016-års hyresförhandling. 21 november 2016

Tillbakablick på 2016-års hyresförhandling. 21 november 2016 Tillbakablick på 2016-års hyresförhandling 21 november 2016 Riktlinjer och upp till bevis Förhandlingsarbetet i Region Stockholm har sin utgångspunkt i de nationella förhandlingsriktlinjerna Förhandlingsriktlinjerna

Läs mer

Stadgar. Gällande från 1 augusti 2016 undantaget medlemsavgifter som är gällande från 1 januari 2017

Stadgar. Gällande från 1 augusti 2016 undantaget medlemsavgifter som är gällande från 1 januari 2017 Stadgar Gällande från 1 augusti 2016 undantaget medlemsavgifter som är gällande från 1 januari 2017 Stadgar antagna av förbundsstämman 2016, som gäller från 1 augusti 2016 Stadgar för Hyresgästföreningen,

Läs mer

Stadgar. Gällande från 1 januari 2015

Stadgar. Gällande från 1 januari 2015 Stadgar Gällande från 1 januari 2015 Stadgar antagna av förbundsstämman 2014, som gäller från 1 januari 2015 Stadgar för Hyresgästföreningen, riksförbundet, regioner, hyresgästföreningar och lokala hyresgästföreningar

Läs mer

Verksamhetsberättelse Bromma/Ekerö hyresgästförening 2014. Gullwie Berggren, bildningsansvarig

Verksamhetsberättelse Bromma/Ekerö hyresgästförening 2014. Gullwie Berggren, bildningsansvarig Verksamhetsberättelse Bromma/Ekerö hyresgästförening 2014 Styrelsens ledamöter Britt-Marie Karlsson, ordförande Niclas Bergquist, kassör Leif Kollbrink, sekreterare Elaine Adlertz, vice ordförande Mats

Läs mer

Med medlemmar avses anställda (motsv.) vid LiU som är medlemmar i ett Saco-S-förbund.

Med medlemmar avses anställda (motsv.) vid LiU som är medlemmar i ett Saco-S-förbund. Saco-S-rådet vid Linköpings universitet Stadgar för Saco-S-rådet vid Linköpings universitet 1 Definitioner Saco-S-rådet är Saco-S lokala arbetstagarorganisation vid LiU. Saco-S-rådet vid Linköpings universitet

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2014

Verksamhetsberättelse 2014 1 HYRESGÄSTFÖRENINGEN s verksamhetsberättelse 2014 inför årsmötet 2015 HGF Lokal: Vanadisplan 3 D, 113 31 Stockholm, telefon 08 24 84 42 e-post: hgf.norrmalm@gmail.com, hemsida: sthlmshyresgast.se/norrmalm

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2016

Verksamhetsberättelse 2016 Hyresgästföreningen Verksamhetsberättelse 2016 Bromma/Ekerö Broschyren producerad av Stefan Björn Verksamhetsberättelse Styrelsens ledamöter Mats Stake, Ordförande Kicki Almlöv, Vice ordförande Kathy Larsson,

Läs mer

Centrala Sacorådet i Malmö stad

Centrala Sacorådet i Malmö stad STADGAR Stadgar för Centrala Sacorådet i Malmö stad. Senast ändrade vid årsmöte 2017-03-09. Till dessa stadgar ska ett rutindokument finnas som beskriver de rutiner som gäller för Centrala Sacorådet i

Läs mer

DIN HYRESGÄSTFÖRENING PÅ KOMMUN-/STADSDELSNIVÅ

DIN HYRESGÄSTFÖRENING PÅ KOMMUN-/STADSDELSNIVÅ DIN HYRESGÄSTFÖRENING PÅ KOMMUN-/STADSDELSNIVÅ Vägledning för föreningsstyrelser i region Stockholm FARSTA BOTKYRKA SOLLENTUNA Förord Att vara aktiv som förtroendevald i Hyresgästföreningen på kommun-/stadsdelsnivå

Läs mer

Regiondirektörens instruktion

Regiondirektörens instruktion INSTRUKTION Gäller för Region Jönköpings län Enhet Regiondirektörens instruktion 1. Regiondirektörens uppdrag Regiondirektören är Region Jönköpings läns ledande tjänsteman och förvaltningschef och därmed

Läs mer

Stadgar för Sacorådet i Göteborgs Stad

Stadgar för Sacorådet i Göteborgs Stad Stadgar för Sacorådet i Göteborgs Stad Antagna vid Sacorådets ordinarie årsmöte 2014-02-20 1 Syfte Syftet med Sacorådet i Göteborgs Stad är att, genom samarbete, säkerställa optimal styrka hos Sacoförbunden,

Läs mer

Motion 38 Motion 39. med utlåtanden

Motion 38 Motion 39. med utlåtanden Motion 38 Motion 39 med utlåtanden 106 Motion 38 Kortare handläggningstider vid behov av tvångsförvaltning. Hyresgästföreningen får ibland ärenden om dålig teknisk förvaltning och bristande underhåll.

Läs mer

Normalstadgar för Länsförening inom Hjärnskadeförbundet Hjärnkraft

Normalstadgar för Länsförening inom Hjärnskadeförbundet Hjärnkraft 1 Normalstadgar för Länsförening inom Hjärnskadeförbundet Hjärnkraft Namn, verk- 1.1 samhetsområde och uppgifter 1 Länsföreningens namn är Hjärnskadeförbundet Hjärnkraft i län. Länsföreningen är ansluten

Läs mer

Stadgar. SV Halland. Beslutade vid avdelningsstämma 2015-03-19

Stadgar. SV Halland. Beslutade vid avdelningsstämma 2015-03-19 Stadgar SV Halland Beslutade vid avdelningsstämma 2015-03-19 1 Avdelning 12 Avdelning SVs basorganisation utgörs av avdelningar. Nya avdelningar samt sammanläggningar eller delning av avdelning ska godkännas

Läs mer

Hyresgästföreningen: Norrmalm HGF nummer: 401. Möteslokal: ABF-huset, Sveavägen 41 Mötesdatum:

Hyresgästföreningen: Norrmalm HGF nummer: 401. Möteslokal: ABF-huset, Sveavägen 41 Mötesdatum: Protokoll fört vid årsmöte 2014 i Hyresgästförening Hyresgästföreningen: Norrmalm HGF nummer: 401 Möteslokal: ABF-huset, Sveavägen 41 Mötesdatum: 2014-03-13 Antal deltagare (enligt bifogad närvarolista):

Läs mer

Arbetsordning för SEKO Postens förhandlingsorganisation

Arbetsordning för SEKO Postens förhandlingsorganisation Arbetsordning för SEKO Postens förhandlingsorganisation Bilaga 2 till protokollet SEKO: s förbundsstyrelse har efter samråd med berörda lokala organisationer beslutat att inrätta Förhandlingsorganisation

Läs mer

Bromma/Ekerö Verksamhetsberättelse 2015

Bromma/Ekerö Verksamhetsberättelse 2015 14 Bromma/Ekerö Verksamhetsberättelse 2015 Verksamhetsberättelse Styrelsens ledamöter, ordförande Karin Spångberg, vice ordförande, kassör Leif Kollbrink, sekreterare Elaine Adlertz, remissansvarig Lena

Läs mer

Stadgar. Ledarna inom Energi & Teknik Verksamhetsområde, uppgift och organisation. Föreningsstämma

Stadgar. Ledarna inom Energi & Teknik Verksamhetsområde, uppgift och organisation. Föreningsstämma Stadgar Ledarna inom Energi & Teknik 2015 Verksamhetsområde, uppgift och organisation 1 Verksamhetsområde Ledarna inom Energi & Teknik en branschförening inom Ledarna som organiserar chefer, inom energi-,

Läs mer

Stadgar för FOLKBILDNINGSFÖRBUNDET Beslutade av Förbundsmötet 2015-04-15

Stadgar för FOLKBILDNINGSFÖRBUNDET Beslutade av Förbundsmötet 2015-04-15 Stadgar för FOLKBILDNINGSFÖRBUNDET Beslutade av Förbundsmötet 2015-04-15 1 Namn och syfte Förbundets namn är Studieförbunden i samverkan 1, i dagligt tal Studieförbunden (The Swedish Adult Education Association)

Läs mer

Delegationsordning för Regionförbundet Sörmland

Delegationsordning för Regionförbundet Sörmland Datum Dnr 20141204 14105 Delegationsordning för Regionförbundet Sörmland Fastställd av regionstyrelsen 20141204 41, att gälla från 20150101. Delegation och verkställighet Delegationsbeslut är ett beslut

Läs mer

Normalstadgar för Lokalförening inom Hjärnskadeförbundet Hjärnkraft

Normalstadgar för Lokalförening inom Hjärnskadeförbundet Hjärnkraft 1 Normalstadgar för Lokalförening inom Hjärnskadeförbundet Hjärnkraft Namn, verk- 1.1 samhetsområde och uppgifter 1 Lokalföreningens namn är Hjärnskadeförbundet Hjärnkrafts lokalförening i kommun. Lokalföreningen

Läs mer

Reglemente - Uppdragsbeskrivning för kommunalråd, oppositionsråd och gruppledare

Reglemente - Uppdragsbeskrivning för kommunalråd, oppositionsråd och gruppledare Reglemente - Uppdragsbeskrivning för kommunalråd, oppositionsråd och gruppledare Tierps kommun 815 80 TIERP Telefon: 0293-21 80 00 www.tierp.se Dokumentets giltighet och beslut Dokumentnamn: Reglemente

Läs mer

Förbundets stadgar (Antagna av årskongressen )

Förbundets stadgar (Antagna av årskongressen ) Förbundets stadgar (Antagna av årskongressen 2016-04-23) 1 Ändamål Sveriges Aktiesparares Riksförbund Aktiespararna är en oberoende intresseorganisation för enskilda som sparar eller vill främja sparande

Läs mer

Stadgar för lokal förening i

Stadgar för lokal förening i Stadgar för lokal förening i Brottsofferjourernas Riksförbund Reviderad vid Riksstämman i Strömstad 2009 Brottsofferjourernas Riksförbund Bondegatan 40 100 61 STOCKHOLM Telefon: 08-644 88 00 Fax: 08-644

Läs mer

Förbundets stadgar (Antagna av årskongressen )

Förbundets stadgar (Antagna av årskongressen ) Förbundets stadgar (Antagna av årskongressen 2012-04-21) 1 Ändamål Sveriges Aktiesparares Riksförbund Aktiespararna är en oberoende intresseorganisation för enskilda som sparar eller vill främja sparande

Läs mer

Uppföljning av kvalitetskriterier

Uppföljning av kvalitetskriterier Uppföljning av kvalitetskriterier Rapport till förbundsstämman 2018 Innehåll Sammanfattning... 2 Förhandlingsverksamheten... 3 Hyresjuridisk verksamhet... 9 Medlemskommunikation... 12 Lokalt utvecklingsarbete...

Läs mer

Arbetsordning för styrelsen i Prostatacancerförbundet

Arbetsordning för styrelsen i Prostatacancerförbundet 2015-05-19 Arbetsordning för styrelsen i Prostatacancerförbundet 1. Inledning Styrelsen i Prostatacancerförbundet (PCF) har fastställt denna arbetsordning för sitt arbete. Arbetsordningen för styrelsen

Läs mer

STADGAR. antagna 8 maj 2011

STADGAR. antagna 8 maj 2011 STADGAR antagna 8 maj 2011 1 2 Stadgar för Njurförbundet Antagna 8 maj 2011 1 Förbundets namn Förbundets namn är Njurförbundet. Förbundet är partipolitiskt och religiöst obundet. 2 Medlemskap Medlemmar

Läs mer

Stadgar för Njurförbundet antagna 7 maj 2017

Stadgar för Njurförbundet antagna 7 maj 2017 Stadgar för Njurförbundet antagna 7 maj 2017 1 Förbundets namn Förbundets namn är Njurförbundet. Förbundet är partipolitiskt och religiöst obundet. 2 Medlemskap Medlemmar i förbundet är njursjuka, njurdonatorer,

Läs mer

Stadgar för Kommunförbundet Stockholms Län (KSL)

Stadgar för Kommunförbundet Stockholms Län (KSL) Stadgar för Kommunförbundet Stockholms Län (KSL) Antagna av förbundsmötet den 21 april 2015 Ändamål och medlemskap 1 Kommunförbundet Stockholms län (KSL) är en sammanslutning av länets kommuner. Förbundets

Läs mer

STADGAR FÖR FÖRENINGEN MILJÖREVISORER I SVERIGE (reviderade 2005-11-17)

STADGAR FÖR FÖRENINGEN MILJÖREVISORER I SVERIGE (reviderade 2005-11-17) 1 STADGAR FÖR FÖRENINGEN MILJÖREVISORER I SVERIGE (reviderade 2005-11-17) 1 FÖRENINGENS NAMN OCH SÄTE Föreningens namn är Miljörevisorer i Sverige. Den har sitt säte i Stockholm. Föreningen kan inrätta

Läs mer

Föreningsstadgar. Hörselskadades förening i Stockholm Antagna av årsmötet 2013

Föreningsstadgar. Hörselskadades förening i Stockholm Antagna av årsmötet 2013 Föreningsstadgar Hörselskadades förening i Stockholm Antagna av årsmötet 2013 HRF, Hörselskadades förening i Stockholm Instrumentvägen 19, 126 53 Hägersten Telefon 08-462 24 30, texttelefon 08-462 24 35,

Läs mer

EN BÄTTRE VÄRLD. Stadgar. för Svenska FN-förbundet, distrikt och föreningar

EN BÄTTRE VÄRLD. Stadgar. för Svenska FN-förbundet, distrikt och föreningar EN BÄTTRE VÄRLD Stadgar för Svenska FN-förbundet, distrikt och föreningar Stadgar för Svenska FN-förbundet, distrikt och föreningar Stadgarna antogs 1957 och reviderades senast vid Svenska FN-förbundets

Läs mer

REGLEMENTE. Uppdragsbeskrivning för kommunalråd, oppositionsråd och gruppledare

REGLEMENTE. Uppdragsbeskrivning för kommunalråd, oppositionsråd och gruppledare REGLEMENTE Uppdragsbeskrivning för kommunalråd, oppositionsråd och gruppledare REGLEMENTE 2 1 Sammanfattning: I Håbo kommun finns ett kommunalråd och ett oppositionsråd samt gruppledare för respektive

Läs mer

Reglemente för Tillgänglighetsrådet i Region Jämtland Härjedalen. Version: 1. Beslutsinstans: Regionstyrelsen

Reglemente för Tillgänglighetsrådet i Region Jämtland Härjedalen. Version: 1. Beslutsinstans: Regionstyrelsen i Region Jämtland Härjedalen Version: 1 Beslutsinstans: Regionstyrelsen 2(5) ÄNDRINGSFÖRTECKNING Version Datum Ändring Beslutat av 1. Nyutgåva 3(5) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 SYFTE... 4 2 UPPGIFTER... 4 3

Läs mer

Arbetsordning. Samhällsvetenskapliga fakulteten

Arbetsordning. Samhällsvetenskapliga fakulteten Dnr SAMFAK 2017/30 Arbetsordning Samhällsvetenskapliga fakulteten Beslut 2017-05-04 Arbetsordningen gäller från och med 2017-10-01 Innehållsförteckning 1 Inledning 3 2 Ledningsorgan 3 2.1 Fakultetskollegium

Läs mer

REGLEMENTE FÖR BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN 1(7)

REGLEMENTE FÖR BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN 1(7) REGLEMENTE FÖR BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN 1(7) I anslutning till vad i skollagen och socialtjänstlagen är föreskrivet om den kommunala organisationen för skolan respektive barnomsorgen skall följande gälla

Läs mer

Stadgar för Skånes Tjänstetandläkarförening

Stadgar för Skånes Tjänstetandläkarförening Stadgar för Skånes Tjänstetandläkarförening Föreningens firma och förhållande till Tjänstetandläkarföreningen 1 Föreningens namn är Skånes Tjänstetandläkaravdelning. Skånes Tjänstetandläkaravdelning är

Läs mer

Reglemente för Vård- och omsorgsnämnden

Reglemente för Vård- och omsorgsnämnden Reglemente för Vård- och omsorgsnämnden Antaget av kommunfullmäktige 2016-09-29 Sidan 2 av 6 REGLEMENTE FÖR VÅRD- OCH OMSORGSNÄMND Antaget av kommunfullmäktige 19 januari 2004, senast reviderad KF 26 september

Läs mer

Kommittédirektiv. En utvecklad modell för hyressättning vid nyproduktion. Dir. 2016:100. Beslut vid regeringssammanträde den 24 november 2016

Kommittédirektiv. En utvecklad modell för hyressättning vid nyproduktion. Dir. 2016:100. Beslut vid regeringssammanträde den 24 november 2016 Kommittédirektiv En utvecklad modell för hyressättning vid nyproduktion Dir. 2016:100 Beslut vid regeringssammanträde den 24 november 2016 Sammanfattning En särskild utredare ska se över modellen för hyressättning

Läs mer

Stadgar för Motormännens Riksförbund

Stadgar för Motormännens Riksförbund Stadgar för Motormännens Riksförbund Antagna vid ordinarie kongress 2010 Gäller från den 1 juli 2011 Senast ändrad den 27 april 2014 enligt beslut vid kongress 2012, fastställt vid kongress 2014 1. kap.

Läs mer

Stadgar för SULF-föreningen vid Linköpings universitet

Stadgar för SULF-föreningen vid Linköpings universitet Stadgar för SULF-föreningen vid Linköpings universitet Förslag till stadgar antogs av SULF/LiU vid årsmöte 2014-01-14 och fastställdes av SULF:s förbundsstyrelse 2014-02-07. Innehåll Allmänna bestämmelser

Läs mer

Stadgar för Hovenäsets Intresseförening

Stadgar för Hovenäsets Intresseförening 1 Allmänna bestämmelser Stadgar för Hovenäsets Intresseförening 1. Föreningens namn Föreningens namn är Hovenäsets Intresseförening 2. Föreningens ändamål Föreningens ändamål är att verka för åretrunt-

Läs mer

Reglemente för Regionstyrelsen i Västra Götalandsregionen

Reglemente för Regionstyrelsen i Västra Götalandsregionen Antaget av regionfullmäktige 19 oktober 2010, 159 Ändringar enligt RF 177/10 har införts. Reglemente för Regionstyrelsen i Västra Götalandsregionen Regionstyrelsens organisation och övergripande uppgifter

Läs mer

Nu med Bilda chefssektion. Bra struktur på klubben. Klubbstadgar i praktiken

Nu med Bilda chefssektion. Bra struktur på klubben. Klubbstadgar i praktiken Nu med Bilda chefssektion Bra struktur på klubben Klubbstadgar i praktiken Vi har tagit fram det här häftet som ett stöd till dig som är förtroendevald i en Unionenklubb och som funderar kring hur ni

Läs mer

STADGAR för EFS Västerbotten

STADGAR för EFS Västerbotten STADGAR för EFS Västerbotten antagna 1908 med ändring 1924, 1964, 1969, 1976, 1985, 1988, 1989, 2010 och 2015 1 Grundval och uppgift 1.1 EFS Västerbotten har till mål att på Guds ords och den evangelisk-lutherska

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2015

Verksamhetsberättelse 2015 1 HYRESGÄSTFÖRENINGEN s verksamhetsberättelse 2015 inför årsmötet 2016 HGF Lokal: Vanadisplan 3 D, 113 31 Stockholm, telefon 08 24 84 42 e-post: hgf.norrmalm@gmail.com, hemsida: sthlmshyresgast.se/norrmalm

Läs mer

STADGAR för EFS Västerbotten

STADGAR för EFS Västerbotten STADGAR för EFS Västerbotten Stadgarna är antagna 1908 med ändring 1924, 1964, 1969, 1976, 1985, 1988, 1989 och 2010. 1 Grundval och uppgift 1.1 EFS Västerbotten har till mål att på Guds ords och den evangelisk-lutherska

Läs mer

Stadgar för LR Göteborgs stad

Stadgar för LR Göteborgs stad 2015-12-10 Stadgar för LR Göteborgs stad 1 LR Göteborgs stad Göteborgs distrikts/kommunförening, kallad LR Göteborgs stad, består av alla LRmedlemmar som har sin arbetsplats inom Göteborgs stad, de som

Läs mer

Verksamhetsplan 2017 Upplands Väsby

Verksamhetsplan 2017 Upplands Väsby Verksamhetsplan 2017 Upplands Väsby 2 12 Hyresgästföreningen Upplands Väsby Dragonvägen 54, 194 33 Upplands Väsby kontakt@hgfvasby.se Omslagsfoto: Johan Bryggare 3 12 Hyresgästföreningen Upplands Väsby

Läs mer

STADGAR. Kost & Näring

STADGAR. Kost & Näring STADGAR för Kost & Näring - en branschförening inom Ledarna Fastställda på Årsmötet 2012-03-24 Sida 1 av 7 Stadgar för Kost & Näring en branschförening inom Ledarna 1 Uppgift och syfte Kost & Näring är

Läs mer

Hyresförhandlingslag (1978:304)

Hyresförhandlingslag (1978:304) Hyresförhandlingslag (1978:304) Källa: http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=3911&bet=1978:304 Datum: 26 januari 2010 Inledande bestämmelser 1 Förhandling om hyresförhållanden i fråga om bostadslägenheter

Läs mer

Reglemente för Socialnämnden

Reglemente för Socialnämnden Utgivare: Kommunledningsenheten Gäller från: 2011-01-01 Antagen: KF 334/2010, Rev KF 78/2011 Reglemente för Socialnämnden Utöver vad som föreskrivs i kommunallagen för nämnder och dess verksamhet gäller

Läs mer

Stadgar för Luleå stifts norra kyrkosångsförbund

Stadgar för Luleå stifts norra kyrkosångsförbund Stadgar för Luleå stifts norra kyrkosångsförbund Antagna av stämman 091024 1 NAMN Luleå stifts norra kyrkosångsförbund (LUNK) är en sammanslutning av kyrkokörer och andra körer samt instrumentalgrupper,

Läs mer

Stadgar för Skånes Miljö- och hälsoskyddsförbund (SMHF)

Stadgar för Skånes Miljö- och hälsoskyddsförbund (SMHF) Stadgar för Skånes Miljö- och hälsoskyddsförbund (SMHF) Förslag till stadgar beslutade en första gång vid extra föreningsmöte med Skånes Miljö- och hälsoskyddsförbund (SMHF) den 8 november 2012 i Hässleholm.

Läs mer

plattform för lokalt trepartssamarbete på hyresmarknaden

plattform för lokalt trepartssamarbete på hyresmarknaden plattform för lokalt trepartssamarbete på hyresmarknaden 2 förord SABO, Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen är ense om att hyresrätten och dess konkurrenskraft behöver utvecklas. Den 25 januari 2001

Läs mer

GUIDE TILL BÄTTRE HYRESFÖRHANDLINGAR

GUIDE TILL BÄTTRE HYRESFÖRHANDLINGAR GUIDE TILL BÄTTRE HYRESFÖRHANDLINGAR Innehåll Guide till bättre hyresförhandlingar 3 Förberedelser inför förhandlingen 4 Förhandlingsåret 6 Under förhandlingen 8 Efter förhandlingen 9 Om ni inte kommer

Läs mer

5 Nämnderna är personuppgiftsansvariga för de register och andra behandlingar av personuppgifter som sker inom respektive verksamhetsområde.

5 Nämnderna är personuppgiftsansvariga för de register och andra behandlingar av personuppgifter som sker inom respektive verksamhetsområde. ALLMÄNT NÄMNDREGLEMENTE För styrelsen och nämnderna gemensamma bestämmelser 1 Detta reglemente gäller för Kommunstyrelsen, Barn- och utbildningsnämnden, Socialnämnden samt Kultur- och tekniknämnden. Med

Läs mer

Arbetsordning för Cancerfondens styrelse Utfärdad den Utfärdad av Kicki Nordström Godkänd av Ulrika Årehed Kågström ID: 494 Version: 18

Arbetsordning för Cancerfondens styrelse Utfärdad den Utfärdad av Kicki Nordström Godkänd av Ulrika Årehed Kågström ID: 494 Version: 18 Fastställd av Cancerfondens 2017-05-23 1. Inledning 1.1. Val av ledamöter till Cancerfondens, ns sammansättning, uppgifter och mandattid samt val av ns ordförande och vice ordförande regleras i stadgarna

Läs mer

HYRESGÄSTFÖRENINGEN Norrmalms verksamhetsberättelse 2016 inför årsmötet 2017

HYRESGÄSTFÖRENINGEN Norrmalms verksamhetsberättelse 2016 inför årsmötet 2017 1 HYRESGÄSTFÖRENINGEN Norrmalms verksamhetsberättelse 2016 inför årsmötet 2017 HGF Norrmalm Lokal: Vanadisplan 3 D, 113 31 Stockholm, telefon 08 24 84 42 e-post: hgf.norrmalm@gmail.com, hemsida: sthlmshyresgast.se/norrmalm

Läs mer

Instruktion för stadsdirektören

Instruktion för stadsdirektören 1 (5) DATUM DNR 2018-04-12 KS/2018:150 Instruktion för stadsdirektören Antagen av kommunstyrelsen den 7 maj 2018. 2 (5) Bakgrund Kommunallagen (SFS 2017:725) 7 kap. 1-3 reglerar stadsdirektörens uppdrag:

Läs mer

Stadgar för kyrkopolitiskt råd inom nomineringsgruppen Borgerligt alternativ

Stadgar för kyrkopolitiskt råd inom nomineringsgruppen Borgerligt alternativ Stadgar för kyrkopolitiskt råd inom nomineringsgruppen Borgerligt alternativ Fastställda av Kyrkliga samrådsgruppen 2012-01-29. Inför igångsättandet av arbetet i kyrkopolitiskt råd utfärdas kompletterande

Läs mer

Kommunala pensionärsrådet

Kommunala pensionärsrådet REGLEMENTE FÖR Kommunala pensionärsrådet Antaget av Kommunstyrelsen Antaget 2019-02-11 37 Giltighetstid Dokumentansvarig Tills vidare Kansli- och kvalitetschef Håbo kommuns styrdokumentshierarki Diarienummer

Läs mer

Stadgar för avdelningar inom Svenska Pudelklubben.

Stadgar för avdelningar inom Svenska Pudelklubben. Stadgar för avdelningar inom Svenska Pudelklubben. Fastställda av SPKs fullmäktige (datum) Inledning Svenska Kennelklubben (SKK) hundägarnas riksorganisation är det centrala organet för de ideella föreningarna

Läs mer

Samverkansavtal för gemensam arkivnämnd för Västra Götalandsregionen och Göteborgs Stad

Samverkansavtal för gemensam arkivnämnd för Västra Götalandsregionen och Göteborgs Stad Samverkansavtal för gemensam arkivnämnd för Västra Götalandsregionen och Göteborgs Stad Avtal om samverkan i en gemensam arkivmyndighet Västra Götalands läns landsting (orgnr 232100-0131) nedan kallat

Läs mer

6 Redogörelser och planering

6 Redogörelser och planering 1 Styrelseprotokoll, möte #10 Mötesdatum Mötestid (början slut): Norrmalm 2015-02-24 18.00-20.30 1 Mötets öppnande 2 Inbjudna Mötesplats Föreningslokalen, Vanadisplan 3D Närvarande: Beatrice Eriksson (ordf.),

Läs mer

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (1) 136 Dnr KS/2017:248. Uppdragsbeskrivning kommundirektör

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (1) 136 Dnr KS/2017:248. Uppdragsbeskrivning kommundirektör Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2017-09-04 1 (1) Sida 136 Dnr KS/2017:248 Uppdragsbeskrivning kommundirektör Bakgrund Från år 2018-01-01 ska Sveriges nya kommunallag träda

Läs mer

Reglemente för social- och arbetsmarknadsnämnden

Reglemente för social- och arbetsmarknadsnämnden Reglemente för social- och arbetsmarknadsnämnden 2004-01-19 Senast reviderat 2017-11-20 Sidan 2 av 6 REGLEMENTE FÖR SOCIAL- OCH ARBETSMARKNADSNÄMNDEN Antaget av kommunfullmäktige 19 januari 2004 10, senast

Läs mer

Lag (2003:1210) om finansiell samordning av rehabiliteringsinsatser

Lag (2003:1210) om finansiell samordning av rehabiliteringsinsatser Lag (2003:1210) om finansiell samordning av rehabiliteringsinsatser Svensk författningssamling 2003:1210 Innehåll: Allmänna bestämmelser 1 Finansiell samordning enligt denna lag får inom ett samordningsområde

Läs mer

Reglemente för fastighets och servicenämnden

Reglemente för fastighets och servicenämnden Reglemente för fastighets och servicenämnden Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Reglemente för fastighets och servicenämnden Reglemente 2014-11-17, 181 Kommunfullmäktige Dokumentansvarig/processägare

Läs mer

Stadgar Vision avd 200 Örebro läns landsting

Stadgar Vision avd 200 Örebro läns landsting Stadgar Vision avd 200 Örebro läns landsting STADGAR Vision landstingsavd 200 Bilaga A ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1 Mom 1. Örebro läns landstingsavdelning är en lokal förening för tjänstemän anställda hos Örebro

Läs mer

RFSL Ungdoms normalstadga för distrikt (Uppdaterad enligt kongressen 2015, antagen av RFSL Ungdom Öts extra årsmöte )

RFSL Ungdoms normalstadga för distrikt (Uppdaterad enligt kongressen 2015, antagen av RFSL Ungdom Öts extra årsmöte ) RFSL Ungdoms normalstadga för distrikt (Uppdaterad enligt kongressen 2015, antagen av RFSL Ungdom Öts extra årsmöte 2015-05-10) 1 Namn Distriktets namn är organisationens namn följt av det namn som förbundsstyrelsen

Läs mer

Stadga för Skvaderns elevorganisation. Antagen av årsstämman den 27 mars 2007, godkänd av rektor den 27 mars 2007

Stadga för Skvaderns elevorganisation. Antagen av årsstämman den 27 mars 2007, godkänd av rektor den 27 mars 2007 Stadga för Skvaderns elevorganisation Antagen av årsstämman den 27 mars 2007, godkänd av rektor den 27 mars 2007 1 Ändamål Syftet med denna stadga, samt organisationen som stadgan gäller för, är att kontakten

Läs mer

Reglemente. socialnämnden. för. Fastställt: Ansvar för revidering: Kommunledningsförvaltningen

Reglemente. socialnämnden. för. Fastställt: Ansvar för revidering: Kommunledningsförvaltningen Reglemente för socialnämnden Fastställt av: Kommunfullmäktige Fastställt: 2016-11-24 323 Ansvar för revidering: Kommunledningsförvaltningen Giltighetstid: från 1 januari 2017 tills vidare A: Socialnämndens

Läs mer

Föreningen Ekets Framtid

Föreningen Ekets Framtid Stadgar för Föreningen Ekets Framtid med säte i Eket, Örkelljunga kommun organisationsnummer 802451-9277 Föreningen bildades 2010-02-10 Dessa stadgar ersätter tidigare fastställda stadgar vid årsmötet

Läs mer

Stadgar för SULF:s doktorandförening

Stadgar för SULF:s doktorandförening Stadgar för SULF:s doktorandförening Innehåll Stadgar för SULF:s doktorandförening... 1 Innehåll... 1 Stadgar för SULF:s doktorandförening... 2 Allmänna bestämmelser... 2 1 Ändamål... 2 2 Organisation...

Läs mer

Reglemente för Tekniska nämnden

Reglemente för Tekniska nämnden 1(7) Kommunstyrelsens förvaltning Handläggare Patrik Hjalmarsson Tfn 0142-853 73 Antaget av kommunfullmäktige.. Reglemente för Tekniska nämnden Utöver det som föreskrivs om nämnder i kommunallagen gäller

Läs mer

Reglemente för Torsby kommuns ungdomsråd

Reglemente för Torsby kommuns ungdomsråd Datum 2010-09-07 7 Antal sidor Reglemente för Torsby kommuns ungdomsråd Utarbetad av: Kommunkansliet Antagen av, datum och Kommunfullmäktige 1998-09-24 130 Reviderad, datum och Kommunfullmäktige 2010-09-28

Läs mer

Om oss. Information om Hyresgästföreningen

Om oss. Information om Hyresgästföreningen Om oss Information om Hyresgästföreningen Hyresgästföreningens verksamhetsidé Genom organisering av hyresgäster deltar Hyresgästföreningen i, tar ansvar för och är drivande i samhällets utveckling. Det

Läs mer

Reglemente för överförmyndarnämnden

Reglemente för överförmyndarnämnden Utgivare: Kommunledningskontoret, Kansliavdelningen Gäller från : 1 januari 2015 Antagen: KF 120/2014 Författningssamling Utöver vad som föreskrivs i kommunallagen (1991:900) för nämnder och dess verksamhet

Läs mer

Förbundsordning för Region Värmland

Förbundsordning för Region Värmland KARLSTADS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (6) Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2006-12-14 Ersätter: 2000-11-23 Gäller fr o m: 2006-12-14 Förbundsordning för Region Värmland Region Värmland -

Läs mer

Stadgar för Realstars ideell förening Sverige Reviderade vid föreningsstämma

Stadgar för Realstars ideell förening Sverige Reviderade vid föreningsstämma Stadgar för Realstars ideell förening Sverige Reviderade vid föreningsstämma 2017-05-23 1 NAMN Föreningens namn är Realstars ideell förening Sverige (nedan Realstars eller föreningen ). Realstars är en

Läs mer

Normalstadgar för officersförening

Normalstadgar för officersförening Normalstadgar för officersförening Fastställt av Förbundsmötet 2014 Normalstadgar för officersförening Inom Officersförbundet Fastställda av förbundsmötet 2014 Stadgarna utgör en minimireglering av föreningens

Läs mer

Valberedningens förslag till årsmötet Hyresgästföreningen Nynäshamn 2017

Valberedningens förslag till årsmötet Hyresgästföreningen Nynäshamn 2017 Valberedningens förslag till årsmötet Hyresgästföreningen Nynäshamn 2017 Nomineringstiden enligt stadgarna ska vara valberedningen tillhanda senast 14 dagar innan årsmötet Antalet ledamöter och ersättare

Läs mer

ANTAGNA PÅ ÅRSMÖTE DEN 25 MARS 2015 STADGAR

ANTAGNA PÅ ÅRSMÖTE DEN 25 MARS 2015 STADGAR ANTAGNA PÅ ÅRSMÖTE DEN 25 MARS 2015 KAPITEL 1 Firma, säte och ändamål 1:1 Firma och säte Föreningens firma är Stockholms Studenthyresgästers Förening (SSF), nedan kallad Föreningen. Föreningen har sitt

Läs mer

Stadgar för Svensk Rättsodontologisk Förening Reviderad upplaga antagen vid SROF:s årsmöte 2007-11-09

Stadgar för Svensk Rättsodontologisk Förening Reviderad upplaga antagen vid SROF:s årsmöte 2007-11-09 Stadgar för Svensk Rättsodontologisk Förening Reviderad upplaga antagen vid SROF:s årsmöte 2007-11-09 1 Svensk Rättsodontologisk Förening, SROF, är en sammanslutning av tandläkare som är medlemmar i Sveriges

Läs mer

Instruktioner för förtroendevalda inom Saco-S föreningen vid Högskolan Dalarna 1

Instruktioner för förtroendevalda inom Saco-S föreningen vid Högskolan Dalarna 1 Högskolan Dalarna Instruktioner för förtroendevalda inom Saco-S föreningen vid Högskolan Dalarna 1 Saco-S föreningen vid Högskolan Dalarna ska i sin verksamhet driva Saco-S fackliga politik och fullgöra

Läs mer

Reglemente. socialnämnden. för. Fastställt: Ansvar för revidering: Kommunledningsförvaltningen

Reglemente. socialnämnden. för. Fastställt: Ansvar för revidering: Kommunledningsförvaltningen Reglemente för socialnämnden Fastställt av: Kommunfullmäktige Fastställt: 2015-12-10 237 Ansvar för revidering: Kommunledningsförvaltningen Giltighetstid: tills vidare A: Socialnämndens verksamhet Verksamhetsområde

Läs mer

Delegationsordning 2018 inom Fritids- och kulturnämnden

Delegationsordning 2018 inom Fritids- och kulturnämnden Delegationsordning 2018 inom Fritids- och kulturnämnden Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Delegationsordning 2018 inom Fritidsoch kulturnämnden Delegationsordning 2017-10-11,

Läs mer

Stadgar. För SULF-föreningen vid Högskolan Dalarna

Stadgar. För SULF-föreningen vid Högskolan Dalarna Stadgar För SULF-föreningen vid Högskolan Dalarna Innehåll Allmänna bestämmelser 1 Ändamål 3 2 Organisation 3 3 Regler för beslut och val 3 Årsmöte 4 Årsmöte 4 5 Årsmötets sammansättning 4 6 Närvarorätt

Läs mer

Stadgar för SULF-föreningen vid Göteborgs universitet

Stadgar för SULF-föreningen vid Göteborgs universitet Stadgar för SULF-föreningen vid Göteborgs universitet Ändring av stadgarna antogs av SULF/GU:s årsmöte 2014-01-28 och fastställdes av SULF:s förbundsstyrelse XXXX-XX-XX.) Allmänna bestämmelser 1 Ändamål

Läs mer

Kommunala handikapprådet

Kommunala handikapprådet REGLEMENTE FÖR Kommunala handikapprådet Antaget av Kommunstyrelsen Antaget 2018-11-26 246 Giltighetstid Dokumentansvarig Tills vidare Kanslichef Håbo kommuns styrdokumentshierarki Diarienummer KS 2018/00577

Läs mer

Uppdragsbeskrivning för styrelseledamöter, valberedning och revisorer

Uppdragsbeskrivning för styrelseledamöter, valberedning och revisorer Uppdragsbeskrivning för styrelseledamöter, valberedning och revisorer STYRELSE Styrelsen väljs av medlemmarna på föreningsstämman. 1.8 Valbar till förtroendeuppdrag. Röstberättigad medlem, enligt 5.3,

Läs mer

5 MEDLEMSAVGIFT Föreningens årsmöte ger förslag till förbundsstyrelsen om kommande års medlemsavgift.

5 MEDLEMSAVGIFT Föreningens årsmöte ger förslag till förbundsstyrelsen om kommande års medlemsavgift. Stadgar för Länsföreningen Parkinson Jönköping En förening inom ParkinsonFörbundet 1. FÖRENINGEN Föreningens namn är: Parkinson Jönköping och är en förening inom ParkinsonFörbundet, som är en ideell och

Läs mer

Mall för stadgar för lokal organisation inom Sveriges universitetslärarförbund (SULF)

Mall för stadgar för lokal organisation inom Sveriges universitetslärarförbund (SULF) Mall för stadgar för lokal organisation inom Sveriges universitetslärarförbund (SULF) Ändamål och uppgifter 1 Sveriges Universitetslärarförbunds lokalförening SULF/X, är lokal organisation för SULFs medlemmar

Läs mer

NORMALSTADGAR FÖR UNGDOMSFÖRENING S T A D G A R

NORMALSTADGAR FÖR UNGDOMSFÖRENING S T A D G A R NORMALSTADGAR FÖR UNGDOMSFÖRENING S T A D G A R för... Försvarsutbildningsungdomsförening Föreningen bildad den..... Stadgarna antagna vid.. Försvarsutbildningsungdomsförenings stämma och godkända av...

Läs mer

STADGAR FÖR RIKSFÖRBUNDET CYSTISK FIBROS

STADGAR FÖR RIKSFÖRBUNDET CYSTISK FIBROS Efter stadgarna för riksförbundet (sid. 1-4) följer stadgarna för förening (sid. 4-6) inom detta riksförbund. STADGAR FÖR RIKSFÖRBUNDET CYSTISK FIBROS Antagna vid årsmöte i Riksförbundet Cystisk Fibros

Läs mer

Styrelsen leder, styr och samordnar förvaltningen av landstingets angelägenheter och har uppsikt över övriga nämnders verksamhet.

Styrelsen leder, styr och samordnar förvaltningen av landstingets angelägenheter och har uppsikt över övriga nämnders verksamhet. Fastställt av fullmäktige 2014-11-25, 117/14 Reglemente för Landstingsstyrelsen Landstingsstyrelsens uppgifter 1 Styrelsen är landstingets ledande politiska förvaltningsorgan och har det övergripande ansvaret

Läs mer