C A V. Centrum för Arbetsliv och Vetenskap. vid Högskolan i Borås

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "C A V. Centrum för Arbetsliv och Vetenskap. vid Högskolan i Borås"

Transkript

1 C A V Centrum för Arbetsliv och Vetenskap vid Högskolan i Borås Verksamhetsberättelse 2011

2 1 C A V - EN ARENA FÖR SAMVERKAN AKADEMI ARBETSLIV SYFTE CAV, Centrum för Arbetsliv och Vetenskap vid Högskolan i Borås, bildades gemensamt av arbetslivsforskare och arbetslivsföreträdare i december 2003 med syfte att tillsammans identifiera problem och därefter utveckla och tillämpa arbetsveten-skaplig kunskap på respektive arbetsplatser. CAV är en arena för kunskapsutveckling och erfarenhetsutbyte mellan företag, organisationer, kommuner och högskola. Det är en arena för samverkan på lika villkor och likaledes en arena för att föra ut vunna erfarenheter och kunskaper till omvärlden. Målet är att skapa framgångsrika och socialt hållbara arbetsplatser för såväl anställda som ägare i en attraktiv region med delaktighet och medinflytande som grundvalar. Målet nås genom att utveckla individerna och därigenom verksamheten i deltagarnas organisationer. Ett annat mål är att bidra till kunskapsutveckling genom såväl CAV-seminarier som genom den forskning som CAV-forskarna bedriver. Ytterligare ett mål är att bidra till kunskapsutvecklingen hos OPUSstudenterna genom medlemmarnas aktiva medverkan i OPUS-programmet (Programmet för Organisations- och Personalutvecklare) som gästföreläsare, mentorer och studenters examensarbeten. På så sätt bidrar CAV och CAVs medlemmar till den av högskolan eftersträvade professionsanknytningen av alla dess utbildningar. HUR FUNGERAR CAV? CAV använder sig av interaktiva arbetsformer. Det innebär att högskola och arbetsliv möts på lika villkor men utifrån skilda kompetenser och kunskapsformer. Kunskapsutvecklingen sker dels i öppna seminarier dels i tre skilda nätverk; ledarnätverket AiS, Nätverket för Arbetsliv i Förändring (ALF), samt Kvalitetsnätverket (Q-nätverket). Ett fjärde nätverk, PU-nätverket, bedrev verksamhet under det första halvåret, men har från och med hösten uppgått i ALF-nätverket. Kunskapsutveckling sker också i och genom CAV-kurser, forskning samt genom CAV-medlemmars deltagande i OPUS-programmet. Sammantaget innebär dessa arbetsformer att det finns en personlig relation mellan forskare och arbetslivets företrädare och att det sker en återkoppling till dem som ingår i CAV. På så vis kommer en kontinuerlig och successiv kunskapshöjning för alla parter till stånd. Avsikten är att CAV därigenom blir en viktig aktör i den samhälleliga debatten vad gäller frågor kring främst arbetsorganisation och ledarskap. Medlemskap i CAV ger varje medlemsorganisation rätt att delta i den öppna seminarieserien med ett större antal medarbetare, i CAV-kursen samt med två medarbetare per nätverk. I dessa nätverk är deltagandet personligt under devisen öppenhet i slutet sällskap. Medlemmarna ges vidare möjlighet till medverkan i OPUS-programmet.

3 2 Upplägg av CAV-seminarierna Seminarierna inleds normalt av två föreläsare där en kommer från forskarvärlden och en från arbetslivet utanför akademin. Föreläsarna har ca 45 minuter vardera till sitt förfogande. Därefter följer workshops/gruppdiskussioner med en efterföljande gemensam diskussion i plenum under ledning av moderator. Verksamhetens bedrivande och ledning CAVs verksamhet har under året bedrivits av en föreståndare, Margareta Oudhuis, fyra samordnare för nätverken Christer Theandersson, Anders Olsson, Margareta Carlén och Bo Månsson samt fem externa ordföranden; Anders Glemfelt, Borås stad (CAVs ordförande), Bengt Källqvist, Schenker Privpak (AiS), Björn Mänd, Scandicore, (PU) Lena Blomqvist, ICA Sverige AB (ALF) och Anders Näslid, Ericsson (Q-nätverket). Därutöver har Päivi Riestola deltagit i CAVs verksamhet bland annat som lärare och kursansvarig tillsammans med Margareta Oudhuis för CAV-kursen samt genom att ansvara för CAVs hemsida. Vidare har Carina Lundgren varit knuten till CAV som administrativ hjälp främst i samband med CAVs seminarier samt har Therese Rosenblad/Paulin Nande ansvarat för CAVs hemsida tillsammans med Päivi Riestola. Även journalisten Lena Löfgren ingår som medarbetare genom sina artiklar utifrån CAV-seminarierna respektive månatliga Nyhetsbrev. Allt tillgängligt på CAVs hemsida. CAV leds av ett CAV-råd bestående av CAVs ordförande, föreståndaren samt samordnarna och ordförandena för nätverken. CAV-rådet har träffats en gång under året samt ägde ett årsmöte rum i december i anslutning till årets sista CAV-seminarium. Medlemmar i CAV under år 2011 framgår av bilaga 1. Glädjande nog har flera nya medlemmar tillkommit; Borås-Borås, Borås Energi och Miljö, Borås Parkeringsbolag samt Sustainable Development. LBC-Borås, Lernia, Sveba-Dahlén och Transcom har lämnat. FINANSIERINGEN AV VERKSAMHETEN Avgifter från medlemmarna finansierar tillsammans med medel från Institutionen för pedagogik CAVs verksamhet. För år 2011 uppgick medlemsavgifterna till kr. VERKSAMHETEN 2011 Verksamheten inom CAV har till stor del bestått i den seminarieserie som pågått under hela året och i den CAV-kurs som pågått under våren samt i den verksamhet som bedrivits inom de olika nätverken. Utöver deltagare från medlemsorganisationerna och forskare vid högskolan har även studenter inom OPUS deltagit i CAV-seminarierna (däremot inte i nätverken).

4 3 CAV-kursen Under våren 2011 har CAV för fjärde gången kunnat erbjuda sina medlemmar en 7,5 hp-kurs med CAV-seminarierna som grund. Skillnaden är att denna gång gick kursen som en fristående kurs. Den hette Ledarskap och medarbetarutveckling i lokalt, regionalt och internationellt perspektiv och lockade 30 kursdeltagare från inte bara skilda medlemsorganisationer, utan också från andra företag, organisationer och kommunala bolag. 29 av de 30 som påbörjade utbildningen klarade examinationen med glans! Utöver CAV-seminarierna bestod kursen av en inledande föreläsning och ett antal arbetsseminarier ledda av Päivi Riestola samt två avslutande examinationsseminarier under ledning av Margareta Oudhuis. Många arbeten var mycket väl utvecklade och i direkt anknytning till och nytta för deltagarnas företag och organisationer. För vidare information se CAVs hemsida, Mentorsverksamheten Mentorer har erbjudits de OPUS-studenter som tog sin examen under våren Flertalet mentorer var CAV-medlemmar. Detta är en mycket uppskattad del av utbildningen. Regional, nationell och internationell samverkan CAV ingår i ett regionalt högskolenätverk, Arbetsvetenskap i Västsverige, AiV, när det gäller utbildningsfrågor. Den gemensamma magisterutbildningen i arbetsvetenskap i samverkan mellan högskolorna i Borås och Halmstad samt Göteborgs och Karlstad universitet har fortsatt under innevarande läsår med ett tjugotal studenter. Margareta Oudhuis, Christer Theandersson ingår av lärarna. Margareta Oudhuis är samordnare i AiV, medan Christer Theandersson ingår i AiVs magistergrupp med ansvar för magisterutbildningen. Som ett led i att fr o m ht 2012 kunna ge ett gemensamt masterprogram har Christer och Margareta författat en masteransökan som under hösten sänts in till Högskoleverket för bedömning. Ansökan har stöd såväl inom institutionen som hos rektor och högskolans styrelse. Sedan många år tillbaks finns också en gemensam forskarutbildning i arbetsvetenskap. Våren 2007 startade även ett nationellt nätverk för arbetslivsforskning, där institutionens arbetsvetare ingår. Margareta Oudhuis ingår i styrelsen för detta nätverk som vid årsmötet i Göteborg våren 2009 antog namnet Forum för arbetslivsforskning i Sverige, FALF. FALF anordnade i juni i år en fjärde arbetslivskonferens i samarbete med Luleå universitet samt har under året med medel från Vinnova gett forskarutbildningskurser inom ramen för en nationell forskarskola i arbetsvetenskap. Margareta Oudhuis ingår också i ett västsvenskt forskningsnätverk med namnet Ledarskap och Komplexitet tillsammans med forskare från Göteborgs universitet och högskolorna i Borås, Halmstad, Skövde och Trollhättan. Margareta Oudhuis ingår därutöver i redaktionen för tidskriften Arbetsmarknad och Arbetsliv, knuten till Karlstads och Göteborgs universitet.

5 4 CAVs programråd Programrådet för CAVs seminarieserie har under året bestått av Claes-Göran Wiking, SÄS, Janne Pehrsson, Borås stad, Leena Fritz, T&A, samt Christer Theandersson och Margareta Oudhuis. Programrådet har träffats regelbundet under året för gemensamma diskussioner om såväl innehållet i seminarierna som om upplägget av dem. CAV-rådet CAV-rådet har träffats en gång under hösten och har därutöver haft kontakt mailledes när det gällt frågor som behövt diskuteras. Ordföranden Anders Glemfelt och Margareta Oudhuis har träffats vid några tillfällen under året och har även haft möten med nye prefekten Lars-Erik Olsson och prorektor Björn Brorström. Institutionens OPUS-råd Två CAV-medlemmar ingår i institutionens utbildningsråd för OPUS-programmet; Heidi Ström, Volvo Bussar och Anders Norén, f d VD Microcraft. OPUSrådet träffas två gånger/termin. Nya medlemmar och medlemsrekrytering Under året har glädjande nog flera nya medlemmar tillkommit; Borås-Borås, Borås Energi och Miljö, Borås Parkeringsbolag samt Sustainable Development. LBC-Borås, Lernia, Sveba-Dahlén och Transcom har lämnat. Medlemsrekryteringen kommer att fortsätta med målet att nå ytterligare tre till fem medlemmar under 2012.

6 5 Vårens seminarieserie Tema CAV-seminarium 1-15 februari Ledarskap och organisering i dagens Sjuhärad knalleandan som framgångsfaktor? Utifrån en ny rapport om knalleandan under rubriken Knalleandan i gungning? sätts fokus på ledarskap och organisering. Finns knalleandan fortsatt kvar, och bidrar den i så fall till framgång eller utgör den tvärtom en begränsning? Resultatet är motstridigt. Vad beror det på? Föreläsare: Docent Margareta Oudhuis, Högskolan i Borås och ekonomichef Patrik Samuelsson, Oscar Jacobson. CAV-seminarium - 31 mars Ledarskap och medarbetarutveckling i ett framtidsperspektiv Forskning visar på betydelsen av att företag och organisationer satsar på att kontinuerligt utveckla sina medarbetare för att nå stor framgång och livskraft. Men vad innebär medarbetarutveckling egentligen? Och vad krävs för att lyckas? Vi får ta del av studie som visar hur mycket framgångsrika handelsföretag arbetar med att utveckla sina medarbetare. Föreläsare: Professor Stefan Tengblad och fil.dr. Mikael Wickelgren, Högskolan i Skövde samt arbetslivsutvecklare Gert Ohlin, Växjö. CAV-seminarium 3-5 maj Det svenska ledarskapet på en global arena en konkurrensfördel? Det svenska ledarskapet sägs vara en viktig faktor när det gäller att delegera och ge inflytande och delaktighet åt medarbetarna, vilket i sin tur skapar utrymme för eget initiativtagande och handlingskraft. Hur väl står sig då det svenska ledarskapet vid en internationell jämförelse är det en konkurrensfördel? Föreläsare: Professor Mats Engwall, KTH och VD Bernt Olausson, Jeeves. Höstens seminarieserie CAV-seminarium 1-22 september Tema whistle-blowers Vad som händer med dem som avslöjar skilda slags oegentligheter diskuteras under seminariet. Karin Törnqvist, som avslöjade oegentligheter vid Göteborgs Energi, berättar om sina egna erfarenheter. Hur vågade hon? Vad tänkte hon? Hur gick det sedan? Detta var frågor som diskuterades under seminariet. Föreläsare: Fil.dr. Ulla-Carin Hedin, Göteborgs och konsult Kerstin Törnqvist. CAV-seminarium 2-27 oktober Tema motivation/attityder till arbete Vad är det som skapar engagemang och motivation i arbetslivet? Motivation och engagemang i arbetet är något som vi alla eftersträvar, både medarbetare och ledare. Kanske är det så att våra attityder gentemot arbetet möjligen har betydelse härför? En annan fråga är om och i så fall hur man som ledare kan skapa engagemang och motivation och inte minst lojalitet. Hur gör man för att uppnå detta? Föreläsare: Docent Tomas Berglund, Göteborgs universitet, och Saabs förre vd Jan-Åke Jonsson.

7 6 CAV-seminarium 3 1 december Tema Belöningssystem teamarbete och individuell belöning Seminariet avser lyfta en problematik som många brottas med, nämligen att samtidigt som teamarbete uppmuntras och förutsätts så ska belöningen sättas individuellt. Vad belönar vi? Vilka belöningssystem motiverar? Föreläsare: Fil.dr. Per Forsberg, Uppsala universitet och Lars Peter Forsberg, Handelsbanken. Mycket positivt har varit att ett par av seminarierna under hösten har tilldragit sig stor medial uppmärksamhet, såväl det första om whistle-blowers som framför allt det andra med Jan-Åke Jonsson. Ett inslag i Aktuellt gjordes på CAV-temat där en intervju med J-Å Jonsson ingick. Även Radio Sju, BT och andra tidningar och tidskrifter uppmärksammade både detta och det föregående seminariet. NÄTVERKENS VERKSAMHET Nedan följer en kortare sammanfattning av den verksamhet som de fyra nätverken haft under det gångna året. Företagsledarnätverket AiS Vid första mötet i februari fick AiS-nätverket möjlighet att träffa leankonsulten Stefan Petersson från Leanskaparna. Petersson hade en genomgång om leankonceptet och hur man kan jobba med detta i tjänstemannaproduktion i allmänhet och processer i projekt och ledningsgrupper i synnerhet. Huvudpunkten för det andra mötet i februari var kontinuerligt förändringsarbete med fokus på delaktighet där Bengt Källqvist presenterade det förändringsarbete som just nu pågår på Schenker Privpak. Vid mötet i april hade nätverket bjudit in konsulten Harry Sarve från IUC i Sjuhärad, som jobbar mycket med nätverk för att lösa för företagen angelägna problem. Sarves ambitionen är att hjälpa företag med förändringsprocesser utifrån ett leankoncept, där han betonade vikten av att se på förändringsarbete som en process. Det följande seminariet bestod i en diskussion med Ann-Charlotte Holmgren, logistiker vid SÄS. Fokus för hennes föredrag var hur SÄS arbetar med leankonceptet. Mycket av arbetet handlar om att gå från en massproducerande verksamhet där man organiserat efter funktioner med långa väntetider och mycket slack till en processtyrd organisation med för patienten effektiva processer med så lite slack som möjligt Under det femte seminariet besökte nätverket Modexa där Mårten Axelsson och Torgny Hellberg presenterade hur företaget jobbar med logistik och med ett arbetsupplägg med så kallade aktivitetsgrupper med ambitionen att göra medarbetarna så delaktiga som möjligt i verksamhetsutvecklingen vid företaget. Mötesdeltagarna diskuterade vikten av att anpassa leankonceptet till lokala förutsättningar och att man kanske inte ska tala om lean i generella termer då begreppet kan ha skilda betydelser, särskilt i en svensk kontext. Hur man tolkar konceptet och vad det innebär har i mångt och mycket med människosyn att göra menade resonerade man. Mötet därpå behandlade ämnet belöningssystem kopplat såväl till motivation som till individuell och kollektiv prestation. Bland annat diskuterades problem och möjligheter med vinstdelning och bonusbelöningar. Deltagarna menade att sådana system kan vara motiverande men kan också leda till uppblåsta kortsiktiga vinster som kan vara av ondo för den långsiktiga vinsten. Det sjunde mötet för året ägde rum på Scandicore där det fördes en diskussion med Thomas Lidskog kring temat värdegrund och visioner

8 7 i samband med ett samgående. Lidskog beskrev processen med att integrera de nya medarbetarna från Nordens Pappersindustrier i ett pågående förändringsarbetet på Scandicore. Ordförande: Berngt Källqvist, Schenker Privpak Samordnare: Christer Theandersson Arbetsliv i förändring, ALF-Nätverket Nätverket intresserar sig för förändringar och trender, som vi uppfattar är av betydelse för människor inom arbetslivet. ALF-nätverket har sammanlagt haft nio nätverksträffar, med olika tema. Det första temat som avhandlades, handlade om sociala medier i arbetslivet, där vi hade en extern lärare. Vi hade gången efter en uppföljning av temat. Vi har försökt starta en egen sluten facebookgrupp inom nätverket, men det har hittills inte varit så framgångsrikt. Ett annat tema har varit utvecklingssamtal, där vi diskuterade och jämförde olika modeller för samtal, som vi hade erfarenhet av från respektive organisationer. Vi hade också en uppföljande diskussion efter CAV-seminariet om ledarskap och medarbetarutveckling inom svensk handel. Fjärde träffen var en uppföljning av CAV-seminariet om svenskt ledarskap som konkurrensfördel. Till den femte träffen bjöd vi in en chef på HR-funktionen inom SÄS för att tala om sitt ledarskap. Hon var nominerad av tidningen chef till årets chef. Det blev ett mycket intressant och lyckat nätverksmöte. Det sjätte nätverksmötet hade tema kompetensförsörjning. Vi jämförde våra erfarenheter av kompetensförsörjning från våra respektive organisationer. Det sjunde nätverksmötet var en uppföljning av CAV-seminariet om whistleblowers. Det åttonde nätverksmötet var också en uppföljning av ett CAV- seminarium, nämligen om hur man skapar motivation och engagemang i arbetslivet. Den nionde och sista nätverksträffen blir en kombination av avslutning och uppföljning av sista CAV-seminariet om belöningssystem. Vi har haft många givande diskussioner och mycket utbyte mellan medlemmarna i nätverket. Antalet medlemmar vid nätverksträffarna har hållit sig runt 10 deltagare. Antalet medlemmar i nätverket är för närvarande 16. De kommer från både Högskolan, Borås kommun och olika företag. Under hösten valde PU-nätverket att lägga ner sin verksamhet och flera medlemmar gick över från det nätverket till ALF-nätverket. Det har lett till en positiv förnyelse av nätverket, men också till att andra medlemmar valt att sluta. Därför är antalet medlemmar ungefär lika stort som innan, trots tillströmningen från PU-nätverket. Ordförande: Lena Blomqvist, ICA-Banken Samordnare: Anders Olsson Personalutvecklingsnätverket PU-nätverket träffades under våren 2011 vid tre tillfällen. Vid första mötet diskuterades vad vi vill med nätverket. Då bestämdes även ett tema för våren; Bemanning och kompetensplanering. Vid vårens andra möte var Arbetsförmedlingen och ett bemanningsföretag inbjudna för att diskutera frågor som trender, hur det ser ut i olika branscher och hur företagen ska möta morgondagens behov. Vid det sista mötet träffades vi på ICA där Gerd Bredberg och Linda Ahlbin presenterade HR-arbetet i allmänhet och företagets kompetensplanering i synnerhet. Ordförande: Björn Mänd, Scandicore Samordnare: Margareta Carlen.

9 8 Q-nätverket Under våren genomfördes 3 träffar där Lean administration var temat. Intresset för aktiviteterna var gott och antalet närvarande bar. Aktiviteterna bestod av besök på Atlet AB Mölnlycke, Högskolan i Borås och På Ericsson i Borås. Under hösten är även en träff inplanerad med temat processer! Nätverket har även jobbat med ett eventuellt samarbete med IUC samt med att ta fram en broschyr med beskrivning av nätverket för att på så sätt öka intresset. Ordförande: Anders Näslid, Ericsson Samordnare: Bo Månsson, Högskolan i Borås HEMSIDAN Hemsidan har under året genomgått en stor förnyelse för att i än högre grad utgöra en informations- och kunskapskälla för såväl CAVs medlemmar som potentiella nya medlemmar. Päivi Riestola har varit huvudansvarig för förnyelsen tillsammans med Therese Rosenblad/Paulin Nande. Journalisten Lena Löfgren har som tidigare sammanfattat CAV-seminarierna samt sammanställt månatliga Nyhetsbrev som publicerats på hemsidan, vilket varit till stor glädje för CAVs medlemmar. FORSKNING Margareta Oudhuis har även under innevarande år fått medel från högskolan för att tillsammans med rektor Björn Brorström, Anders Edström och Torbjörn Ljungkvist (HIT) arbeta vidare inom projektet Ett forskningsprogram om företagande, traditioner och förnyelse i Sjuhäradsbygden. Denna gång handlar det om en bok som kommer att ges ut under 2012, där ett nytillskott är en jämförelse med Gnosjö- och Siljanregionerna. Kontakt har tagits med Studentlitteratur om eventuell utgivning. Högskolan har tillskapat ett större institutionsövergripande forskningsprogram, kallat F:3, Fashion, Function, Futures. Forskning kring organisatorisk resiliens ingår som en del av detta forskningsprogram. Margareta Oudhuis, Kristina Bartley och Christer Theandersson har under hösten ingått i en grupp som diskuterar innehållet i ett sådant övergripande forskningsprogram. Margareta Oudhuis ingår även i en institutions- och högskoleövergripande forskargrupp som håller på att författa en gemensam antologi om organisatorisk resiliens. Margareta är tillsammans med Stefan Tengblad, Högskolan i Skövde, redaktörer för boken. Gruppen har träffats några gånger under året och kommer att under 2012 slutföra arbetet med antologin. Liber förlag är vidtalade och intresserade av att ge ut boken. Margareta ingår dessutom i en nationell forskargrupp som arbetar med en antologi om lean production ur skilda perspektiv. Per Sederblad, Malmö högskola är sammankallande i gruppen. Liber är vidtalade och intresserade av utgivning av boken. Margareta Oudhuis har därutöver tillsammans med Anders Olsson fått en refereebedömd artikel publicerad i tidskriften Arbetsmarknad & Arbetsliv.

10 9 Artikeln handlar om kulturens betydelse i samband med övergången till lean produktion i ett japanskägt svenskt företag. Margareta har även deltagit i konferenser såväl inom landet som utomlands med konferenspapers. Se publikationer. Päivi Riestola är på god väg med sin avhandling, som handlar om ledningskoncept som syftar till att skapa såväl välmående som högpresterande individer och grupper. De FoU-medel som år 2009 tilldelades CAV-forskare för projektet Arbetsliv och akademi i gemensam kunskapsbildning har tillsammans med institutionsmedel som tilldelats Christer Theandersson bidragit till ett pågående författande av två artiklar utifrån det insamlade materialet tillsammans med Margareta Carlén och Bertil Rolandsson. En av artiklarna tar fasta på förtroendeaspekten medan den andra tar fasta organisering av samverkan akademi-arbetsliv. Margareta Carlén ingår även i en högskoleövergripande forskningsgrupp, som studerar vårdsamverkan mellan kommuner och region. Projektet fokuserar såväl ledning, organisation som implementering och kommer att pågå i tre år. AiS-boken Att våga leda i förändring fortsätter glädjande nog att ges ut som kurslitteratur i flera olika kurser både inom Högskolan i Borås och på andra lärosäten såsom Linnéuniversitetet och Mittuniversitetet. UTBILDNING/SAMVERKAN KRING UTBILDNING INOM HÖGSKOLAN - DELTAGANDE AV CAV-MEDLEMMAR Under året har grundutbildning i arbetsvetenskap bedrivits på A- B- och C- nivåerna inom ramen för det treåriga OPUS-programmet, som påbörjades under ht 06, där en av OPUS inriktningar är arbetsvetenskap 1-90 högskolepoäng. En större del av OPUS-studenterna valde även detta år arbetsvetenskap som inriktning. Vidare har flera medlemmar i CAV deltagit som gästföreläsare i flera av de kurser som givits inom OPUS, vilket varit mycket uppskattat av studenterna. Exempelvis har Claes-Göran Wiking, SÄS, Linda Ruergård, Borås stad, Leena Fritz, T&A samt Gerd Bredberg och Linda Albin, ICA medverkat i OPUSprogrammets första termin med föreläsningar som berör personalarbete och studenternas framtida arbetsinnehåll. Volvo Bussar har bidragit genom att leanansvarig person lett två s k leanspel med deltagande av studenter som läser arbetsvetenskapens andra termin. Även Jerker Bennehall från Volvo Bussar har medverkat med föreläsning om produktionssystem i industrin i kursen Arbetets påverkan på människan samt föreläste Peter Johansson, IF Metall i kursen Arbetsliv och Arbetsmarknad samt höll Anders Glemfelt, Borås stad en föreläsning i kursen Identitet, styrning och anställbarhet. Företrädare för Ellos bidrog likaledes till kursen i rekrytering som går under OPUS-programmets andra termin. Anders Olsson, Psykologhuset, ledde ett seminarium kring lean i samband med leanspelen. Sammantaget kan konstateras att CAVs medlemmar återigen bidragit i hög grad till att professionsanknyta OPUS-programmet. Avslutningsvis kan påpekas att OPUS-programmet från och med ht 2012 endast kommer att ge arbetsvetenskap som fördjupning.

11 10 ÖVRIG VERKSAMHET Samtal om CAVs verksamhet och budget har under året ägt rum med prefekten Lars-Erik Olsson. Vi som varit ansvariga för CAVs verksamhet under år 2011 tackar för ett mycket fint samarbete med både enskilda medlemmar och medlemsorganisationer. Föreståndare Margareta Oudhuis, Högskolan i Borås CAV-råd och tillika samordnare och ordföranden för CAV och nätverken Anders Glemfelt, Borås stad (ordförande) Bengt Källqvist, Schenker Privpak (ordförande AiS) Christer Teandersson, Högskolan i Borås (samordnare AiS) Lena Blomqvist, ICA Sverige AB (ordförande ALF-nätverket) Anders Olsson (samordnare ALF-nätverket) Björn Mänd, Scandicore (ordförande PU-nätverket) Margareta Carlén, Högskolan i Borås (samordnare PU-nätverket) Anders Näslid, Ericsson (ordförande Q-nätverket) Bo Månsson, Högskolan i Borås (samordnare Q-nätverket) Margareta Oudhuis, Högskolan i Borås (föreståndare)

12 11 Medlemmar CAV under år 2011 Bilaga 1 Almedahls AB Bollebygds kommun Borås-Borås Borås Energi och Miljö Borås Parkeringsbolag Borås stad Ellos Ericsson Fristads folkhögskola H&M Hennes & Mauritz Mail Order Handelsanställdas förbund Hjälmareds folkhögskola ICA Sverige AB Högskolan i Borås IF Metall LO-Facken Borås Bollebygd Modexa Scandicore AB Schenker-Privpak AB Sustainable Development Svenljunga kommun Tour & Andersson Södra Älvsborgs Sjukhus Trygghetsrådet Viskadalens Folkhögskola Volvo Bussar Bilaga 2

13 12 Publikationer under år 2011 Oudhuis, Margareta & Olsson, Anders (2011) Japaner, japaner.. kulturens betydelse vid övergången till en toyotainspirerad lean produktion i ett japanskägt företag i Sverige. Arbetsmarknad & Arbetsliv, nr 2, 2011 Oudhuis, Margareta (2011) Build a resilient cooperation between academia, the business sphere and the public sector. Public Service Review: European Union 21 Oudhuis, Margareta (2011) Why implementing a Japanese inspired lean production model in a Swedish automotive company? Problems and outcomes. Paper presentation vid FALF-konferens i Luleå juni Oudhuis, M: (2011) Reclaiming the workshop a change of production model and work organisation as a strategy for reclaiming power. Paper presentation at the IWOT conference, Leuven, Belgium 1-2 september 2011.

C A V. Centrum för Arbetsliv och Vetenskap. vid Högskolan i Borås

C A V. Centrum för Arbetsliv och Vetenskap. vid Högskolan i Borås C A V Centrum för Arbetsliv och Vetenskap vid Högskolan i Borås Verksamhetsberättelse 2012 1 C A V - EN ARENA FÖR SAMVERKAN AKADEMI ARBETSLIV SYFTE CAV, Centrum för Arbetsliv och Vetenskap vid Högskolan

Läs mer

C A V. Centrum för Arbetsliv och Vetenskap. vid Högskolan i Borås

C A V. Centrum för Arbetsliv och Vetenskap. vid Högskolan i Borås C A V Centrum för Arbetsliv och Vetenskap vid Högskolan i Borås Verksamhetsberättelse 2010 1 (14) C A V - EN ARENA FÖR SAMVERKAN AKADEMI ARBETSLIV SYFTE CAV, Centrum för Arbetsliv och Vetenskap vid Högskolan

Läs mer

C A V. Centrum för arbetsvetenskap. vid Högskolan i Borås

C A V. Centrum för arbetsvetenskap. vid Högskolan i Borås C A V Centrum för arbetsvetenskap vid Högskolan i Borås Verksamhetsberättelse 2009 1 (15) C A V - EN ARENA FÖR SAMVERKAN AKADEMI ARBETSLIV SYFTE CAV, Centrum för arbetsvetenskap vid Högskolan i Borås,

Läs mer

C A V. HÖGSKOLAN I BORÅS Centrum för arbetsvetenskap. Centrum för arbetsvetenskap vid Högskolan i Borås. CAVs verksamhet år 2006.

C A V. HÖGSKOLAN I BORÅS Centrum för arbetsvetenskap. Centrum för arbetsvetenskap vid Högskolan i Borås. CAVs verksamhet år 2006. HÖGSKOLAN I BORÅS Centrum för arbetsvetenskap December 2006 C A V Centrum för arbetsvetenskap vid Högskolan i Borås CAVs verksamhet år 2006 1 C A V - EN ARENA FÖR SAMVERKAN FORSKNING ARBETSLIV SYFTE CAV,

Läs mer

C A V. Centrum för arbetsvetenskap. vid Högskolan i Borås

C A V. Centrum för arbetsvetenskap. vid Högskolan i Borås C A V Centrum för arbetsvetenskap vid Högskolan i Borås Verksamhetsberättelse 2008 1 (15) C A V - EN ARENA FÖR SAMVERKAN AKADEMI ARBETSLIV SYFTE CAV, Centrum för arbetsvetenskap vid Högskolan i Borås,

Läs mer

C A V. Centrum för Arbetsliv och Vetenskap. vid Högskolan i Borås

C A V. Centrum för Arbetsliv och Vetenskap. vid Högskolan i Borås C A V Centrum för Arbetsliv och Vetenskap vid Högskolan i Borås Verksamhetsberättelse 2013 1 C A V - EN ARENA FÖR SAMVERKAN AKADEMI ARBETSLIV SYFTE CAV, Centrum för Arbetsliv och Vetenskap vid Högskolan

Läs mer

C A V. HÖGSKOLAN I BORÅS Centrum för arbetsvetenskap. Centrum för arbetsvetenskap vid Högskolan i Borås. CAVs verksamhet år 2007.

C A V. HÖGSKOLAN I BORÅS Centrum för arbetsvetenskap. Centrum för arbetsvetenskap vid Högskolan i Borås. CAVs verksamhet år 2007. HÖGSKOLAN I BORÅS Centrum för arbetsvetenskap December 2007 C A V Centrum för arbetsvetenskap vid Högskolan i Borås CAVs verksamhet år 2007 1 C A V - EN ARENA FÖR SAMVERKAN FORSKNING ARBETSLIV SYFTE CAV,

Läs mer

Handlingsplan 2018 för Akademin för vård, arbetsliv och välfärd

Handlingsplan 2018 för Akademin för vård, arbetsliv och välfärd 1 (7) Bilaga 2 Dnr 631-17 Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Handlingsplan 2018 för Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Högskolan i Borås målbild är att utvecklas till universitet. Att bli ett

Läs mer

Högskoleutbildning i regional utveckling. Presentation Reglabs styrelse 24 augusti 2016

Högskoleutbildning i regional utveckling. Presentation Reglabs styrelse 24 augusti 2016 Högskoleutbildning i regional utveckling Presentation Reglabs styrelse 24 augusti 2016 Innehåll presentation Sammanfattning av arbetet hittills Akademi för Regional utveckling Förslag på pilot Nästa steg

Läs mer

UNDERLAG TILL SIRAS ÅRSMÖTE 2010

UNDERLAG TILL SIRAS ÅRSMÖTE 2010 UNDERLAG TILL SIRAS ÅRSMÖTE 2010 ÅRSMÖTET HÅLLS I ANSLUTNING TILL KONFERENSEN ARBETSLIV I FÖRÄNDRING I MALMÖ DATUM: TORSDAG 20 MAJ TID: 17.30-18.30 LOKAL: MALMÖ HÖGSKOLA, SAL 541 DAGORDNING 1..Mötets öppnande

Läs mer

Centrum för Arbetsliv och vetenskap (CAV) Verksamhetsplan för

Centrum för Arbetsliv och vetenskap (CAV) Verksamhetsplan för Bilaga 6 Dnr: 695-16 Centrum för Arbetsliv och vetenskap (CAV) Verksamhetsplan för 2017-2019 CAV, Centrum för Arbetsliv och Vetenskap är en centrumbildning vid Högskolan i Borås (HB). CAVs devis är Samverkan

Läs mer

Verksamhetsplan Centrum för Arbetsliv och vetenskap (CAV)

Verksamhetsplan Centrum för Arbetsliv och vetenskap (CAV) Bilaga 6 Verksamhetsplan 2017-2019 Centrum för Arbetsliv och vetenskap (CAV) CAV, Centrum för Arbetsliv och Vetenskap är en centrumbildning vid Högskolan i Borås (HB). CAVs vision är att bidra till ett

Läs mer

Arbetsvetenskap, magisterprogram 60 högskolepoäng (hp), avancerad

Arbetsvetenskap, magisterprogram 60 högskolepoäng (hp), avancerad GÖTEBORGS UNIVERSITET Utbildningsvetenskapliga fakultetsnämnden Institutionen för arbetsvetenskap UTBILDNINGSPLAN S2ARB Arbetsvetenskap, magisterprogram 60 högskolepoäng (hp), avancerad nivå Master (one

Läs mer

Inför Reglabs medlemsmöte. Stockholm 14 september 2016

Inför Reglabs medlemsmöte. Stockholm 14 september 2016 Inför Reglabs medlemsmöte Stockholm 14 september 2016 Innehåll 1 Sammanfattning av arbetet 1 Akademi för Regional utveckling 1 Förslag på pilot 1 Nästa steg Sammanfattning - Utbildningsformer MOOC (=öppna

Läs mer

Masterprogram i socialt arbete med inriktning mot verksamhetsanalys och utveckling i civilsamhället, 120 hp UTBILDNINGSPLAN

Masterprogram i socialt arbete med inriktning mot verksamhetsanalys och utveckling i civilsamhället, 120 hp UTBILDNINGSPLAN 1 (7) Institutionen för socialvetenskap Masterprogram i socialt arbete med inriktning mot verksamhetsanalys och utveckling i civilsamhället, 120 hp UTBILDNINGSPLAN Master Programme in Social Work Research

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN. Masterprogram i pedagogik, 120 högskolepoäng. Master Programme of Pedagogical Science, 120 ECTS Credits

UTBILDNINGSPLAN. Masterprogram i pedagogik, 120 högskolepoäng. Master Programme of Pedagogical Science, 120 ECTS Credits Dnr 145/2007-515 Fakultetsnämnden för humaniora och samhällsvetenskap UTBILDNINGSPLAN Masterprogram i pedagogik, 120 högskolepoäng Master Programme of Pedagogical Science, 120 ECTS Credits Ansvarig institution

Läs mer

Sveriges Ingenjörer Distrikt Väst Verksamhetsberättelse 2014

Sveriges Ingenjörer Distrikt Väst Verksamhetsberättelse 2014 2015-01-25 Sidan 1 av 5 Sveriges Ingenjörer Distrikt Väst Verksamhetsberättelse 2014 Sammanfattning av verksamhetsåret Under året har vi genomfört ett antal evenemang och aktiviteter där vi mött cirka

Läs mer

Akademin för vård, arbetsliv och välfärd. Verksamhetsplan Låt det vibrera

Akademin för vård, arbetsliv och välfärd. Verksamhetsplan Låt det vibrera Dnr 631-17 Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Verksamhetsplan 2018-2020 1 Låt det vibrera 1 Föreliggande verksamhetsplan tar sin utgångspunkt i Högskolan i Borås vision och mål (dnr 906-14). Styrande

Läs mer

Ledarskapets förutsättningar Del 1

Ledarskapets förutsättningar Del 1 Ledarskapets förutsättningar Del 1 Kursens innehåll Många chefer befinner sig idag i ett sammanhang som karaktäriseras av hög komplexitet och med omfattande styrning. De organisatoriska villkoren utgör

Läs mer

Svenskt Vatten Utveckling

Svenskt Vatten Utveckling Svenskt Vatten Utveckling Syfte med seminariet: Att diskutera forskningsutbytet mellan akademin och företag. Vilka samarbeten har fungerat bra och vilka samarbeten har fungerat sämre? Vilka lärdomar kan

Läs mer

Att leva visionen prioriterade inriktningar för Högskolan Dalarna

Att leva visionen prioriterade inriktningar för Högskolan Dalarna Att leva visionen prioriterade inriktningar för Högskolan Dalarna 2016-2019 Beslut: Högskolestyrelsen 2015-12-17 Revidering: - Dnr: DUC 2015/385/10 Gäller fr o m: 2016-01-01 Ersätter: - Relaterade dokument:

Läs mer

Välkomna till första numret av skriftserien Högskolepedagogisk debatt!

Välkomna till första numret av skriftserien Högskolepedagogisk debatt! Välkomna till första numret av skriftserien Högskolepedagogisk debatt! Lena-Pia Carlström Hagman Högskolan Kristianstad har som mål att bli nationellt erkänd för sin pedagogiska utveckling. Skriftserien

Läs mer

Förslag till Verksamhetsplan 2011

Förslag till Verksamhetsplan 2011 1 (5) Förslag till Verksamhetsplan 2011 CSR Västsverige ger medlemmar ökad konkurrenskraft genom att omsätta kunskap i konkret handling. CSR Västsverige utvecklar och sprider verktyg och kompetens kring

Läs mer

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN. Nordiskt masterprogram i pedagogik med inriktning mot aktionsforskning, 120 högskolepoäng

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN. Nordiskt masterprogram i pedagogik med inriktning mot aktionsforskning, 120 högskolepoäng Utbildningsplan Dnr G 2018/372 UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Nordiskt masterprogram i pedagogik med inriktning mot aktionsforskning, 120 högskolepoäng Nordic Master's Programme in Education with

Läs mer

Tid: Kl 09:00 11:00. Närvarande: Mikael Löfström Prefekt Björn Brorström Professor Stefan Cronholm Professor Karin M.

Tid: Kl 09:00 11:00. Närvarande: Mikael Löfström Prefekt Björn Brorström Professor Stefan Cronholm Professor Karin M. Tid: Kl 09:00 11:00 Plats: L324 Närvarande: Mikael Löfström Prefekt Björn Brorström Professor Stefan Cronholm Professor Karin M. Ekström Professor Olov Forsgren Professor Rikard Lindgren Professor Olof

Läs mer

Workshop om bibliotekens kompetensbehov sammanfattning Högskolan i Borås, BHS, 13 oktober 2009

Workshop om bibliotekens kompetensbehov sammanfattning Högskolan i Borås, BHS, 13 oktober 2009 Workshop om bibliotekens kompetensbehov sammanfattning Högskolan i Borås, BHS, 13 oktober 2009 Workshopen inleddes med en genomgång av begreppet kompetens och bibliotekens framtida kompetensbehov med utgångspunkt

Läs mer

Styrelsen för Sveriges Ingenjörer distrikt Norrbotten, får härmed avge följande redogörelse för verksamhetsåret 2010.

Styrelsen för Sveriges Ingenjörer distrikt Norrbotten, får härmed avge följande redogörelse för verksamhetsåret 2010. VERKSAMHETSBERÄTTELSE DISTRIKT NORRBOTTENS Styrelsen för Sveriges Ingenjörer distrikt Norrbotten, får härmed avge följande redogörelse för verksamhetsåret. Årets som gick 2 Distriktsverksamheten 3 Distriktstyrelsens

Läs mer

Framtidens kollektivtrafik. Kommunikation och media

Framtidens kollektivtrafik. Kommunikation och media Framtidens kollektivtrafik Kommunikation och media Detta är en delrapport inom det förvaltningsövergripande projektet Framtidens kollektivtrafik i Malmö. Detta pm är sammanställt av: Linda Herrström, Gatukontoret

Läs mer

Centrum för kommunstrategiska studier Styrelsesammanträde nr 4, 2018

Centrum för kommunstrategiska studier Styrelsesammanträde nr 4, 2018 Nr 4 år 2018 1(6) Centrum för kommunstrategiska studier Styrelsesammanträde nr 4, 2018 Datum: Närvarande Tjänstgörande ledamöter Anders Hedeborg, mötesordförande 1-8 Anna Nilsson, mötesordförande 9-13

Läs mer

Kursutvärdering / Kursrapport

Kursutvärdering / Kursrapport Högskolan i Borås Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Kursutvärdering / Kursrapport Kursrapporten ska genomföras senast tre veckor efter kursens sista tentamens första tentamenstillfälle. Datum: Kursfakta

Läs mer

Handlingsplan 2017 för Akademin för vård, arbetsliv och välfärd

Handlingsplan 2017 för Akademin för vård, arbetsliv och välfärd 1 (8) Bilaga 2 Dnr 695-16 Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Handlingsplan 2017 för Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Högskolan i Borås målbild är att utvecklas till universitet. Att bli ett

Läs mer

Kursutvärdering / Kursrapport

Kursutvärdering / Kursrapport Högskolan i Borås Institutionen för vårdvetenskap Kursutvärdering / Kursrapport Kursrapporten ska genomföras senast tre veckor efter kursens sista tentamens första tentamenstillfälle. Datum: Kursfakta

Läs mer

Lokal handlingsplan för hållbar utveckling 2015 vid Akademin för vård, arbetsliv och välfärd

Lokal handlingsplan för hållbar utveckling 2015 vid Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Bilaga 5-05-13 Dnr 995-14 1 (5) Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Lotta Dalheim Englund/ASC Lokal handlingsplan för hållbar utveckling vid Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Högskolan i Borås

Läs mer

Bilaga 7. Centrum för välfärdsstudier

Bilaga 7. Centrum för välfärdsstudier Bilaga 7 Centrum för välfärdsstudier Verksamhetsplan 2019 Centrum för välfärdsstudier Centrum för välfärdsstudier () är en centrumbildning vid Högskolan i Borås. fokuserar på de möjligheter och utmaningar

Läs mer

Årlig uppföljning av utbildningsprogram (1 bilaga)

Årlig uppföljning av utbildningsprogram (1 bilaga) Rektor ANVISNINGAR 2018-02-13 Dnr HS 2017/790 Årlig uppföljning av utbildningsprogram (1 bilaga) 1 Allmänt Varje utbildningsprogram vid Högskolan i Skövde (Högskolan) ska årligen följas upp. Programuppföljningen

Läs mer

Kursutvärdering / Kursrapport

Kursutvärdering / Kursrapport Högskolan i Borås Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Kursutvärdering / Kursrapport Kursrapporten ska genomföras senast tre veckor efter kursens sista tentamens första tentamenstillfälle. Datum: Kursfakta

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I ARBETSVETENSKAP. TFN-ordförande

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I ARBETSVETENSKAP. TFN-ordförande ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I ARBETSVETENSKAP TFN-ordförande 2017-12-12 1 Ämnesområde Arbetsvetenskap omfattar analys och utveckling av arbetsmiljö, teknik, produktionssystem, organisation,

Läs mer

Arbetsordning för kursen Arbetsvetenskaplig introduktion ht 2012

Arbetsordning för kursen Arbetsvetenskaplig introduktion ht 2012 Arbetsordning för kursen Arbetsvetenskaplig introduktion ht 2012 Kursen omfattar 7,5 högskolepoäng, vilket motsvarar fem veckors heltidsarbete. Nedan beskrivs kursens mål, arbetsformer och examination

Läs mer

Uppföljning Lokal handlingsplan för hållbar utveckling 2016 vid Akademin för vård, arbetsliv och välfärd

Uppföljning Lokal handlingsplan för hållbar utveckling 2016 vid Akademin för vård, arbetsliv och välfärd 1 (5) Bilaga 5 Dnr 550-15 Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Uppföljning Lokal handlingsplan för hållbar utveckling 2016 vid Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Högskolan i Borås arbetar strategiskt

Läs mer

Praktisk information Magisterprogram i arbetsvetenskap, 60 hp

Praktisk information Magisterprogram i arbetsvetenskap, 60 hp Praktisk information Magisterprogram i arbetsvetenskap, 60 hp Programmets mål Det övergripande syftet med magisterprogrammet i arbetsvetenskap är att studenterna på vetenskaplig grund ska vidareutveckla

Läs mer

Institutionen för kulturvetenskaper

Institutionen för kulturvetenskaper UPPFÖLJNING AV VERKSAMHETSPLANEN Institutionen för kulturvetenskaper DATUM: 2017-02-15 BESLUTAD AV: Mats Björkin KONTAKTPERSON: Mats Björkin FORSKNING SOM PÅVERKAR Vårt mål är att Göteborgs universitet

Läs mer

Högskola/ Universitet Kontaktperson Kontaktuppgifter Inriktning Förvaltningshögskolan/ GU

Högskola/ Universitet Kontaktperson Kontaktuppgifter Inriktning Förvaltningshögskolan/ GU Högskola/ Universitet Kontaktperson Kontaktuppgifter Inriktning Förvaltningshögskolan/ GU Lena Lindgren lena.lindgren@spa.gu.se Studenter C- och D- nivå, examensarbetet. Studenterna har även längre praktikperioder.

Läs mer

Innovation är då kunskap omsätts i nya värden Exempel

Innovation är då kunskap omsätts i nya värden Exempel Innovation är då kunskap omsätts i nya värden Exempel En ny vara eller tjänst En ny process för att producera en vara eller tjänst En ny form för industriell organisering En ny marknad eller sätt att nå

Läs mer

Kursutvärdering / Kursrapport

Kursutvärdering / Kursrapport Högskolan i Borås Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Kursutvärdering / Kursrapport Kursrapporten ska genomföras senast tre veckor efter kursens sista tentamens första tentamenstillfälle. Datum: Kursfakta

Läs mer

Utbildningsplan. Masterprogram i statsvetenskap. Dnr HS 2019/45 SASTV. Programkod:

Utbildningsplan. Masterprogram i statsvetenskap. Dnr HS 2019/45 SASTV. Programkod: Dnr HS 2019/45 Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap Utbildningsplan Masterprogram i statsvetenskap Programkod: SASTV Programmets benämning: Högskolepoäng/ECTS: 120 Beslut om inrättande: Undervisningsspråk:

Läs mer

Kommunikationspolicy KOMMUNIKATIONSPOLICY 1

Kommunikationspolicy KOMMUNIKATIONSPOLICY 1 Kommunikationspolicy KOMMUNIKATIONSPOLICY 1 AVFALL SVERIGES KOMMUNIKATION SYFTAR TILL ATT öka kännedomen om svensk avfallshantering bland Avfall Sveriges målgrupper visa att branschen är framåtriktad och

Läs mer

Civilsamhället och välfärdens organisering. Masterprogram i socialt arbete

Civilsamhället och välfärdens organisering. Masterprogram i socialt arbete Civilsamhället och välfärdens Masterprogram i socialt arbete Civilsamhället och välfärdens Nu startar Sveriges första masterprogram i socialt arbete med inriktning mot det civila samhället. Utbildningen

Läs mer

Arbetsmiljö i nya tider. 7,5 högskolepoäng 22 januari 24 april Kursbeskrivning

Arbetsmiljö i nya tider. 7,5 högskolepoäng 22 januari 24 april Kursbeskrivning Arbetsmiljö i nya tider 7,5 högskolepoäng 22 januari 24 april 2018 Kursbeskrivning Arbetsmiljö i nya tider I dag har många tjänstemän ett stimulerande och utvecklande arbete, men upplever också ökade krav,

Läs mer

Kursutvärdering / Kursrapport

Kursutvärdering / Kursrapport Kursutvärdering / Kursrapport Kursrapporten ska genomföras senast tre veckor efter kursens sista tentamens första tentamenstillfälle. Datum: 2014-12-04 Kursfakta Kursens namn Inom program / fristående

Läs mer

Forskande och undervisande personal, vägledning för bedömning av arbetsprestationer

Forskande och undervisande personal, vägledning för bedömning av arbetsprestationer Lönekriterier som grund för lönesamtalet Varje medarbetare ska veta på vilka grunder lönen sätts och hur hon eller han kan påverka sin lön. Inför en lönerevision ska varje medarbetare därför erbjudas ett

Läs mer

Kursutvärdering / Kursrapport

Kursutvärdering / Kursrapport Kursutvärdering / Kursrapport Kursrapporten ska genomföras senast tre veckor efter kursens sista tentamens första tentamenstillfälle. Datum: Kursfakta Kursens namn Inom program / fristående Kursansvarig

Läs mer

Framtidens friska arbetsplatser?

Framtidens friska arbetsplatser? Framtidens friska arbetsplatser? Therese Öhrling Luleå tekniska universitet Arbetsvetenskap Avdelningen för Människa och Teknik 971 87 Luleå, Sweden 0920-49 25 93 Therese.ohrling@ltu.se www.ltu.se Är du

Läs mer

samverkan i fokus Med Ska formaliserad samverkan lyftas till en mer strategisk nivå och i mindre utsträckning formuleras i detalj?

samverkan i fokus Med Ska formaliserad samverkan lyftas till en mer strategisk nivå och i mindre utsträckning formuleras i detalj? 2. Med samverkan i fokus Ska formaliserad samverkan lyftas till en mer strategisk nivå och i mindre utsträckning formuleras i detalj? Rapport från lärprojektet Formaliserad samverkan mellan akademi och

Läs mer

1 (5) Verksamhetsplan 2012

1 (5) Verksamhetsplan 2012 1 (5) Verksamhetsplan 2012 CSR Västsverige ger medlemmar ökad konkurrenskraft genom att omsätta kunskap i konkret handling. CSR Västsverige utvecklar och sprider verktyg och kompetens kring betydelsen

Läs mer

LIGHTer PhD network Uppstartsprojekt för doktorandnätverk och forskarskola

LIGHTer PhD network Uppstartsprojekt för doktorandnätverk och forskarskola LIGHTer PhD network Uppstartsprojekt för doktorandnätverk och forskarskola Projektledare: Mats Oldenburg (LTU) Projektkoordinator: Eva-Lis Odenberger (LTU/IUC i Olofström) Koordinator kursutveckling: Dan

Läs mer

KONSTEN SOM KUNSKAPSVÄG

KONSTEN SOM KUNSKAPSVÄG KONSTEN SOM KUNSKAPSVÄG Studier av konstnärligt seende (Saks) Dokumentation och vetenskapligt seminarium SE OCH LÄRA, ELLER LÄRA ATT SE I en tid av stark målfokusering inom förskola och skola och med samhällets

Läs mer

Organisation och förändring, 7,5 hp

Organisation och förändring, 7,5 hp 2013-06-10 Kursbeskrivning Organisation och förändring, 7,5 hp Organization and Change, 7,5 ECTS Höstterminen 2013. Kurskod PEG 200, PEG 210, PEA 251 VÄLKOMMEN TILL KURSEN ORGANISATION OCH FÖRÄNDRING!

Läs mer

Övergripande och detaljerade mål i denna handlingsplan är hämtade från högskolans övergripande mål för 2015-2017.

Övergripande och detaljerade mål i denna handlingsplan är hämtade från högskolans övergripande mål för 2015-2017. HB Akademin för Bibliotek, information, pedagogik och IT Fastställd av akademichef 2015-06-10 Dnr 286-15 1 (8) Lokal handlingsplan för hållbar utveckling på Akademi A3, 2015-16 Högskolan i Borås arbetar

Läs mer

AKADEMI OCH PRAKTIK I EUROPEISKT SAMARBETE FÖR ÖKAT KOLLEKTIVTRAFIKRESANDE SAMOT - THE SERVICE AND MARKET ORIENTED TRANSPORT RESEARCH GROUP

AKADEMI OCH PRAKTIK I EUROPEISKT SAMARBETE FÖR ÖKAT KOLLEKTIVTRAFIKRESANDE SAMOT - THE SERVICE AND MARKET ORIENTED TRANSPORT RESEARCH GROUP AKADEMI OCH PRAKTIK I EUROPEISKT SAMARBETE FÖR ÖKAT KOLLEKTIVTRAFIKRESANDE SAMOT - THE SERVICE AND MARKET ORIENTED TRANSPORT RESEARCH GROUP KUNSKAPSUTBYTE PÅ INTERNATIONELL ARENA Vid SAMOT bedrivs forskning

Läs mer

Vi är Vision. mål och hjärtefrågor. Förutsättningar för chefs och ledarskap. Hållbart arbetsliv mer arbetsglädje.

Vi är Vision. mål och hjärtefrågor. Förutsättningar för chefs och ledarskap. Hållbart arbetsliv mer arbetsglädje. Beslut, förbundsmötet 2016 Vi är Vision mål och hjärtefrågor Förutsättningar för chefs och ledarskap Hållbart arbetsliv mer arbetsglädje Löner och villkor Framtidens arbetsliv Fair Union Vi är Vision är

Läs mer

Skolchefsinstitutet. - Samskapande ledarskap för bättre utbildning

Skolchefsinstitutet. - Samskapande ledarskap för bättre utbildning Skolchefsinstitutet - Samskapande ledarskap för bättre utbildning Samskapande ledarskap Skolchefen är skolans högste chef och därmed den som ytterst ansvarar för huvudmannens expertis och kontinuitet i

Läs mer

Mall 3 för utvecklingssamtal. 2013-09-19 Personalavdelningen

Mall 3 för utvecklingssamtal. 2013-09-19 Personalavdelningen Mall 3 för utvecklingssamtal 2013-09-19 Personalavdelningen Under samtalet Tillsammans med din chef formuleras gemensamt svar på frågorna som skrivs ner i en individuell kompetensutvecklingsplan. I utvecklingsplanen

Läs mer

92 miljoner i EU-stöd med fokus på tillverkningsindustrin i Västsverige

92 miljoner i EU-stöd med fokus på tillverkningsindustrin i Västsverige 92 miljoner i EU-stöd med fokus på tillverkningsindustrin i Västsverige Kompetensutveckling, flexicurity och förbättrad integration. Det är några av satsningarna som strukturfondspartnerskapet i Västsverige

Läs mer

Vallentuna kommuns värdegrund:

Vallentuna kommuns värdegrund: PERSONALPOLITISKT PROGRAM Fastställt av kommunfullmäktige 1991. Jämställdhet och mångfald reviderat 2000. Avsnitt "Lön - belöning" reviderat 2001 Reviderat av Kommunstyrelsens arbetsutskott i januari 2007

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Yrkesförbundet Sveriges Socialarbetare. verksamhetsåret 2006

Verksamhetsberättelse för Yrkesförbundet Sveriges Socialarbetare. verksamhetsåret 2006 Verksamhetsberättelse för Yrkesförbundet Sveriges Socialarbetare verksamhetsåret 2006 Styrelsen för YSS har under verksamhetsåret varit: fredag den 24 augusti 2007 Ordföranden fram till årsmötet i Skövde

Läs mer

PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN

PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN PX1101 Organisationspsykologi, 30 högskolepoäng Organizational Psychology, 30 higher education credits Fastställande Kursplanen är fastställd av Psykologiska institutionen 2015-09-23

Läs mer

Meritportfölj Till hjälp för sökande till läraranställningar och för lärare som söker befordran har Högskolan i Skövde utformat nedanstående förslag på hur man kan sortera sina handlingar i en meritportfölj.

Läs mer

Policy för EU- och internationellt arbete. Antagen av kommunfullmäktige den 25 augusti 2016, 176

Policy för EU- och internationellt arbete. Antagen av kommunfullmäktige den 25 augusti 2016, 176 Policy för EU- och internationellt arbete Antagen av kommunfullmäktige den 25 augusti 2016, 176 Inledning Vi lever i en allt mer globaliserad värld där människor reser, handlar, semestrar och arbetar i

Läs mer

Mall 2 för utvecklingssamtal. 2013-09-19 Personalavdelningen

Mall 2 för utvecklingssamtal. 2013-09-19 Personalavdelningen Mall 2 för utvecklingssamtal 2013-09-19 Personalavdelningen Utvecklingssamtal 1 Vid Linnéuniversitetet genomförs utvecklingssamtal årligen. Inför utvecklingssamtalet ska både chef och medarbetare i god

Läs mer

Info om professionsutveckling för dig som ansvarar för ledning av förskola och skola

Info om professionsutveckling för dig som ansvarar för ledning av förskola och skola 2015-11-10 Info om professionsutveckling för dig som ansvarar för ledning av förskola och skola Här info om möjligheter för utveckling och kvalificering för er som har ledningsfunktion inom förskola och

Läs mer

1 (5) Bilaga 7. Dnr Centrum för välfärdsstudier

1 (5) Bilaga 7. Dnr Centrum för välfärdsstudier 1 (5) Bilaga 7 Dnr 695-16 Centrum för välfärdsstudier Centrum för välfärdsstudier verksamhetsplan 2017 Centrum för välfärdsstudier (CVS) är en centrumbildning vid Högskolan i Borås. CVS fokuserar på de

Läs mer

2 Internationell policy

2 Internationell policy Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 19 februari 2002 Reviderad den: 20 augusti 2009 För revidering ansvarar: Kommunstyrelsen För ev uppföljning och tidplan för denna ansvarar: Dokumentet gäller för:

Läs mer

Bedömning av arbetsprestationer

Bedömning av arbetsprestationer 2014-10-30 Bedömning av arbetsprestationer Lönekriterier som grund för lönesamtalet Varje medarbetare ska veta på vilka grunder lönen sätts och hur hon eller han kan påverka sin lön. Inför en lönerevision

Läs mer

Saco Studentråd Kongress 2014. Verksamhet 2015-2016. Styrelsens förslag rörande fokusfrågor & verksamhet

Saco Studentråd Kongress 2014. Verksamhet 2015-2016. Styrelsens förslag rörande fokusfrågor & verksamhet Saco Studentråd Kongress 2014 Verksamhet 2015-2016 Styrelsens förslag rörande fokusfrågor & verksamhet Innehållsförteckning Verksamhet 2015-2016 1 Extern fokusfråga 2 Ingen ska ångra sin utbildning. En

Läs mer

Arbetsvetarprogrammet. - programmet för analys och utvärdering av arbete och arbetsmarknad

Arbetsvetarprogrammet. - programmet för analys och utvärdering av arbete och arbetsmarknad Utbildningsplan för Arbetsvetarprogrammet - programmet för analys och utvärdering av arbete och arbetsmarknad Grundnivå, 180 högskolepoäng Programme for Analysis and Evaluation of Work and labour Markets,

Läs mer

Information om ledarskapskursen Ledarskap för ökat resultat

Information om ledarskapskursen Ledarskap för ökat resultat 2014-04-03 Information om ledarskapskursen Ledarskap för ökat resultat VÄLKOMMEN! Varmt välkommen till kursen Ledarskap för ökat resultat! I det följande beskrivs kursens mål, innehåll, arbetsformer och

Läs mer

Å R S R E D O V I S N I N G 2 0 0 4 SVENSKA FÖRENINGEN FÖR GRAFISK

Å R S R E D O V I S N I N G 2 0 0 4 SVENSKA FÖRENINGEN FÖR GRAFISK Å R S R E D O V I S N I N G 2 0 0 4 SIGRAD SVENSKA FÖRENINGEN FÖR GRAFISK DATABEHANDLING FÖR E NI NG E NS UP PDR A G SIGRAD, Svenska föreningen för grafisk databehandling, grundades redan 1976. Föreningens

Läs mer

1 (6) Forum för samverkan. Verksamhetsberättelse Organisationsnr:

1 (6) Forum för samverkan. Verksamhetsberättelse Organisationsnr: 1 (6) Forum för samverkan Verksamhetsberättelse 2014 Organisationsnr: 2 (6) 1. Forum under 2014 Forum för samverkan inledde sin verksamhet 1/1 2014. Beslut om instruktion för Forum togs i november 2013.

Läs mer

S-studenters långtidsplan fram till 2020

S-studenters långtidsplan fram till 2020 S-studenters långtidsplan fram till SOCIALDEMOKRATISKA Inledning S-studenter är det socialdemokratiska studentförbundet i Sverige och har sin ideologiska och organisatoriska grundsyn inom socialismen och

Läs mer

Yrkeshögskola - Högskola i västsvenskt perspektiv

Yrkeshögskola - Högskola i västsvenskt perspektiv Yrkeshögskola - Högskola i västsvenskt perspektiv 2018-03-14 Christer Bergqvist Myndigheten för yrkeshögskolan Yrkeshögskola - Högskola Kompetensförsörjning Möjligheter för individer - LLL Tydligare utbildningskarta

Läs mer

Ramar för verksamheten vid Centrum för kommunstrategiska studier 2013 2015

Ramar för verksamheten vid Centrum för kommunstrategiska studier 2013 2015 Ramar för verksamheten vid Centrum för kommunstrategiska studier 2013 2015 Ramar för verksamheten vid Centrum för kommunstrategiska studier 2013 2015 Rapport 2013:1 ISSN 1402-876X Omslagsbild: CKS. Linköpings

Läs mer

Rektorsutbildning. SKL huvudmän Högberga gård 2015-05-29

Rektorsutbildning. SKL huvudmän Högberga gård 2015-05-29 Rektorsutbildning SKL huvudmän Högberga gård 2015-05-29 Rektorsprogrammet 3 år Obligatoriskt för nytillträdda rektorer men även öppet för biträdande rektorer och förskolechefer Rektorsprogrammet omfattar

Läs mer

Sahlgrenska Universitets sjukhuset. chefspolicy

Sahlgrenska Universitets sjukhuset. chefspolicy Sahlgrenska Universitets sjukhuset chefspolicy Reviderad 2002 Denna chefspolicy är ett av flera policydokument som finns som ett stöd för att leda arbetet inom Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Den anger

Läs mer

PUBLICERAD PROGRAMANALYS

PUBLICERAD PROGRAMANALYS PUBLICERAD PROGRAMANALYS Datum för publicering: 2018-11-14 Programanalys har genomförts och publicerats av programledare. Universitetets utvärderingsinstrument ägs innehållsligt av Kompetensutvecklingsenheten

Läs mer

NätVerkstan Bli medlem i NätVerkstan och du får tillgång till värdefull expertkunskap och ett nätverk av samlade erfarenheter.

NätVerkstan Bli medlem i NätVerkstan och du får tillgång till värdefull expertkunskap och ett nätverk av samlade erfarenheter. NätVerkstan Bli medlem i NätVerkstan och du får tillgång till värdefull expertkunskap och ett nätverk av samlade erfarenheter. Som medlem i IUC Sjuhärads NätVerkstan ingår ditt företag i ett nätverk där

Läs mer

Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT. Utbildningsplan. Magister-/masterprogram i företagsekonomi SAFEK

Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT. Utbildningsplan. Magister-/masterprogram i företagsekonomi SAFEK Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT Utbildningsplan Magister-/masterprogram i företagsekonomi Programkod: Inriktningar: Programmets benämning: SAFEK Accounting and finance (REFI) Management (MANT)

Läs mer

Tid: 2012-04-26, kl. 13.00-17.05 2012-04-27, kl. 09.00-11.35. First Hotel Grand

Tid: 2012-04-26, kl. 13.00-17.05 2012-04-27, kl. 09.00-11.35. First Hotel Grand HÖGSKOLAN I BORÅS Styrelsen Sekreterare Linda Ringhage PROTOKOLL 1(6) Tid: 2012-04-26, kl. 13.00-17.05 2012-04-27, kl. 09.00-11.35 Plats: First Hotel Grand Närvarande ledamöter: Andersson, Roland ordförande

Läs mer

Kursutvärdering / Kursrapport

Kursutvärdering / Kursrapport Högskolan i Borås Institutionen för vårdvetenskap Kursutvärdering / Kursrapport Kursrapporten ska genomföras senast tre veckor efter kursens sista tentamens första tentamenstillfälle. Datum: 18-01-23 Kursfakta

Läs mer

Kursutvärdering / Kursrapport

Kursutvärdering / Kursrapport Högskolan i Borås Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Kursutvärdering / Kursrapport Datum: 2018-06-03 Kursfakta Kursens namn Inom program Kursansvarig B2FL01 V18-3 Ledarskap och förbättringsarbete

Läs mer

Peter Bryntesson 2 Juni, 2015 Luleå

Peter Bryntesson 2 Juni, 2015 Luleå 1 Peter Bryntesson 2 Juni, 2015 Luleå Leverantörsindustrin med leverans i fordonsindustrin 964 företag fler än 5 anställda 158miljarder oms 2013 82 400 anställda 49% har sin kund utanför Automotive 2 2

Läs mer

Verksamhetsplan 2019 för Kunskapscentrum för Kommunal Hälso- och Sjukvård (KKHS) vid Högskolan Dalarna (HDa)

Verksamhetsplan 2019 för Kunskapscentrum för Kommunal Hälso- och Sjukvård (KKHS) vid Högskolan Dalarna (HDa) Verksamhetsplan 2019 för Kunskapscentrum för Kommunal Hälso- och Sjukvård (KKHS) vid Högskolan Dalarna (HDa) Sida 1 Uppdrag Kunskapscentrum startade 2010 för att stödja den kommunala hälso- och sjukvården.

Läs mer

Råd och riktlinjer till medverkande på Transportforum 2016

Råd och riktlinjer till medverkande på Transportforum 2016 1(5) Råd och riktlinjer till medverkande på Transportforum 2016 Hej! Linköping, november 2015 Först och främst vill jag på förhand rikta ett stort tack till dig som ska medverka som föreläsare och/eller

Läs mer

Lärande skapar utveckling!

Lärande skapar utveckling! Lärande skapar utveckling! strategisk kompetensförsörjning Genom kunskap om företagets vision och affärsidé känner vi ökat engagemang vilket också är en grund för att vilja lära nytt. Ett jämställt samhälle

Läs mer

Akademin för vård, arbetsliv och välfärd. Verksamhetsplan Låt det vibrera

Akademin för vård, arbetsliv och välfärd. Verksamhetsplan Låt det vibrera Dnr 695-16 Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Verksamhetsplan 2017-2019 1 Låt det vibrera 1 Föreliggande verksamhetsplan tar sin utgångspunkt i Högskolan i Borås vision och mål (dnr 906-14). Styrande

Läs mer

Sveriges Cytodiagnostikers årsmöte 2015-05-20, Örebro

Sveriges Cytodiagnostikers årsmöte 2015-05-20, Örebro Protokoll fört vid Sveriges Cytodiagnostikers årsmöte 2015-05-20, Örebro 1 Mötets öppnande Anna Kellin, vice ordförande hälsade alla välkomna och förklarade årsmötet öppnat. 2 Kallelsens godkännande Anna

Läs mer

Strategi för en utvecklande skola i Vårgårda ökad måluppfyllelse i grundskolan och grundsärskolan

Strategi för en utvecklande skola i Vårgårda ökad måluppfyllelse i grundskolan och grundsärskolan Strategi för en utvecklande skola i Vårgårda ökad måluppfyllelse i grundskolan och grundsärskolan Beslutat av: Kommunfullmäktige för beslut: 11 januari 2017 För revidering ansvarar: Kommunfullmäktige Ansvarig

Läs mer

Strategi för Agenda 2030 i Väst,

Strategi för Agenda 2030 i Väst, Partnerskap för genomförande av de Globala målen i Västsverige Detta dokument tar sin utgångspunkt i visionen om ett Västsverige som är i framkant i partnerskap för genomförande av de Globala målen, och

Läs mer

Protokoll från årsmöte i KKV-riks 2009

Protokoll från årsmöte i KKV-riks 2009 2009-11-30 1 (5) Protokoll från årsmöte i KKV-riks 2009 Plats: KKV-Härnösand Datum: lördagen den 28 november 2009 Före mötet presenterade Carl Forsberg från Nätverkstaden en studie om KKV:erna i Sverige.

Läs mer

Lokal handlingsplan för hållbar utveckling 2018 vid Akademin för vård, arbetsliv och välfärd

Lokal handlingsplan för hållbar utveckling 2018 vid Akademin för vård, arbetsliv och välfärd 1 (4) Bilaga 4 Dnr 631-17 Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Lokal handlingsplan för hållbar utveckling 2018 vid Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Högskolan i Borås arbetar strategiskt med

Läs mer

Mall för ansökan 1 ANSÖKAN 2 CV

Mall för ansökan 1 ANSÖKAN 2 CV Mall för ansökan (utdrag ur Kompletterande riktlinjer Anställningsordning) Detta avsnitt är en anvisning till sökande för anställning som professor, lektor, postdoktor och adjunkt. Bilagan gäller även

Läs mer