C A V. Centrum för Arbetsliv och Vetenskap. vid Högskolan i Borås

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "C A V. Centrum för Arbetsliv och Vetenskap. vid Högskolan i Borås"

Transkript

1 C A V Centrum för Arbetsliv och Vetenskap vid Högskolan i Borås Verksamhetsberättelse 2010

2 1 (14) C A V - EN ARENA FÖR SAMVERKAN AKADEMI ARBETSLIV SYFTE CAV, Centrum för Arbetsliv och Vetenskap vid Högskolan i Borås, bildades gemensamt av arbetslivsforskare och arbetslivsföreträdare i december 2003 med syfte att tillsammans identifiera problem och därefter utveckla och tillämpa arbetsvetenskaplig kunskap på respektive arbetsplatser. CAV är en arena för kunskapsutveckling och erfarenhetsutbyte mellan företag, organisationer, kommuner och högskola. Det är en arena för samverkan på lika villkor och likaledes en arena för att föra ut vunna erfarenheter och kunskaper till omvärlden. Målet är att skapa framgångsrika och socialt hållbara arbetsplatser för såväl anställda som ägare i en attraktiv region med delaktighet och medinflytande som grundvalar. Målet nås genom att utveckla individerna och därigenom verksamheten i deltagarnas organisationer. Ytterligare ett mål är att bidra till kunskapsutvecklingen hos OPUS-studenterna genom medlemmarnas aktiva medverkan i OPUS-programmet (programmet för Organisations- och personalutvecklare) som gästföreläsare, mentorer och genom att ta emot studenter i samband med examensarbeten eller praktik. På så sätt bidrar CAV och CAVs medlemmar till den av högskolan eftersträvade professionsanknytningen av alla dess utbildningar. HUR FUNGERAR CAV? CAV använder sig av interaktiva arbetsformer. Det innebär att högskola och arbetsliv möts på lika villkor utifrån skilda kompetenser i flerfaldiga kunskapsformer. Kunskapsutvecklingen sker dels i öppna seminarier, dels i fyra skilda nätverk; ledarnätverket AiS, Nätverket för Arbetsliv i Förändring (ALF), PUnätverket samt i Kvalitetsnätverket (Q-nätverket). Kunskapsutveckling sker också i och genom deltagande i forskningsprojekt och CAV-kurser samt genom CAV-medlemmars deltagande i OPUS-programmet. Sammantaget innebär dessa arbetsformer att det finns en personlig relation mellan forskare och arbetslivets företrädare och att det sker en återkoppling till dem som ingår i CAV. På så vis kommer en kontinuerlig och successiv kunskapshöjning för alla parter till stånd. Avsikten är att CAV därigenom blir en viktig aktör i den samhälleliga debatten vad gäller frågor kring arbetsorganisation och ledarskap. Medlemskap i CAV ger varje medlemsorganisation rätt att delta i den öppna seminarieserien med ett större antal medarbetare, i CAV-kursen samt med två medarbetare per nätverk. I dessa nätverk är deltagandet personligt under devisen öppenhet i slutet sällskap. Medlemskapet innebär vidare möjlighet till medverkan i OPUS-programmet.

3 2 (14) Upplägg av CAV-seminarierna Seminarierna inleds normalt av två föreläsare där en kommer från forskarvärlden och en från arbetslivet utanför akademin. Föreläsarna har ca 45 minuter vardera till förfogande. Därefter följer workshops/gruppdiskussioner med efterföljande gemensam diskussion i plenum under ledning av moderator. Verksamhetens bedrivande och ledning CAVs verksamhet har under året bedrivits av en föreståndare, Margareta Oudhuis, fyra samordnare för nätverken; Bertil Rolandsson, Anders Olsson, Margareta Carlén och Roy Andersson/Bo Månsson samt fem externa ordföranden; Anders Glemfelt, Borås stad (CAVs ordförande), Bengt Källqvist, Schenker Privpak (AiS), Björn Mänd, Scandicore, (PU) Björn Karlson, Ellos (ALF) och Anders Näslid, Ericsson (Q-nätverket). Därutöver har Päivi Riestola deltagit i CAVs verksamhet bland annat som lärare och kursansvarig för CAV-kursen tillsammans med Margareta Oudhuis samt genom att ansvara för CAVs hemsida. Vidare är professor Stefan Tengblad, Högskolan i Skövde, knuten till CAV genom såväl forskningsprojekt som CAVs seminarieverksamhet. Grethe Lager/Carina Lundgren har varit knutna till CAV som administrativ hjälp i samband med CAVs seminarier samt Therese Rosenblad för CAVs hemsida. Även journalisten Lena Löfgren ingår som medarbetare genom sina artiklar utifrån CAV-seminarierna samt med månatliga Nyhetsbrev. Allt tillgängligt på CAVs hemsida. CAV leds av ett CAV-råd bestående av CAVs ordförande, föreståndaren samt de fyra samordnarna och ordförandena för de fyra nätverken. CAV-rådet har träffats en gång under året samt ägde ett årsmöte rum i december i anslutning till årets sista CAV-seminarium. Vidare har programrådet, som bestått av en person vardera från tre av nätverken samt föreståndaren och Päivi Riestola träffats ett antal gånger under året. CAVs medlemmar under år 2010 återfinns i bilaga 1. Glädjande nog har trots den rådande lågkonjunkturen Bollebygds kommun och ICA-banken tillkommit som nya medlemmar under året. Sveba-Dahlén och Lernia har tagit time-out, då de inte haft möjlighet att delta i den utsträckning de haft för avsikt. FINANSIERINGEN AV VERKSAMHETEN Avgifter från medlemmarna finansierar tillsammans med medel från Institutionen för pedagogik CAVs verksamhet. För år 2010 uppgick preliminärt beloppet från institutionen till kronor, och medlemsavgifterna till kr.

4 3 (14) VERKSAMHETEN 2010 Verksamheten inom CAV har till stor del bestått i den seminarieserie som pågått under hela året och i den CAV-kurs som pågått under våren samt i den verksamhet som bedrivits inom de fyra nätverken. Utöver deltagare från medlemsorganisationerna och forskare vid högskolan har även studenter inom OPUS deltagit i CAV-seminarierna (däremot inte i nätverken). CAV-kursen Under våren 10 har CAV för tredje gången kunnat erbjuda sina medlemmar en 7,5 hp-kurs med CAV-seminarierna som grund. Kursen hette Resiliens och långsiktigt uthållig livskraft i företag/organisation och region och lockade 15 kursdeltagare från skilda medlemsorganisationer, som alla fått sina examensbevis. Utöver CAV-seminarierna bestod kursen av en inledande föreläsning med Margareta Oudhuis och Roy Andersson, ett antal arbetsseminarier ledda av Päivi Riestola samt ett avslutande examinationsseminarium under ledning av Margareta Oudhuis. Många examensarbeten var mycket väl utvecklade arbeten i direkt anknytning till och nytta för deltagarnas företag och organisationer. För vidare information se CAVs hemsida, där kursrapporten finns utlagd, Mentorsverksamhet Den populära mentorsverksamheten för OPUS-studenterna fortgick som tidigare år under vårterminen, medan den under hösten legat nere i väntan på det utvecklingsarbete som OPUS genomgår. För de studenter som går ut våren 2011 kommer mentorer att erbjudas under vårterminen Forskning Även forskning har ingått i CAVs verksamhet under året (se vidare under punkten Forskning sid 10). Professor Stefan Tengblad och Margareta Oudhuis sökte medel från KK-Stiftelsen för etablering av ett konsortium för organisatorisk resiliens, KORS kr beviljades och under senvåren och tidig höst sammankallades intresserade CAV-medlemmar för diskussion om gemensamma forskningsprojekt inom ramen för CAV/KORS. Fyra företag visade intresse, Almedahls-Kinna, Ellos, Schenker-Privpak och Volvo Bussar. En ansökan om s k HÖG-projektmedel för genomförande av projekten skickades i september in till KK-Stiftelsen. Besked kommer att lämnas strax före jul. De FoU-medel som år 2009 tilldelades CAV-forskare för projektet Arbetsliv och akademi i gemensam kunskapsbildning har tillsammans med institutionsmedel som tilldelats Christer Theandersson bidragit till ett pågående författande av en

5 4 (14) artikel utifrån det insamlade materialet. Även Margareta Carlén och Bertil Rolandsson ingår som medförfattare. AiS-boken Att våga leda i förändring fortsätter att ges ut som kurslitteratur i flera olika kurser både inom Högskolan i Borås och på andra lärosäten såsom Linnéuniversitetet och Mittuniversitetet. Den har även recenserats i den vetenskapliga tidskriften Arbetsmarknad & Arbetsliv, där den fick mycket goda vitsord. Regional, nationell och internationell samverkan CAV ingår i ett regionalt högskolenätverk, Arbetsvetenskap i Västsverige, AiV, när det gäller utbildningsfrågor. Den gemensamma magisterutbildningen i arbetsvetenskap i samverkan mellan högskolorna i Borås, Halmstad och Malmö samt Göteborgs och Karlstad universitet har fortsatt under innevarande läsår med ett tjugotal studenter. Margareta Oudhuis, Bertil Rolandsson och Christer Theandersson ingår som tre av lärarna. Margareta Oudhuis är samordnare i AiV, medan Christer Theandersson ingår i AiVs magistergrupp med ansvar för magisterutbildningen. Ett framtida gemensamt masterprogram håller för närvarande på att utarbetas. Sedan många år tillbaks finns också en gemensam forskarutbildning i arbetsvetenskap. Högskolan i Borås håller tillsammans med Högskolan i Skövde på att utarbeta en gemensam managementmagister. Margareta Oudhuis och Bertil Rolandsson ingår i den grupp som håller på att utveckla enskilda kurser som ska ingå i magisterprogrammet. Prorektor Björn Brorström är ytterst ansvarig för programmet från högskolans sida samt Stefan Tengblad och Nomie Eriksson från Högskolan i Skövdes sida. Våren 2007 startade även ett nationellt nätverk för arbetslivsforskning, där institutionens arbetsvetare ingår. Margareta Oudhuis ingår i styrelsen för detta nätverk som vid årsmötet i Göteborg våren 2009 antog namnet Forum för arbetslivsforskning i Sverige, FALF. FALF anordnade i maj en tredje arbetslivskonferens vid Malmö högskola samt bedriver med medel från Vinnova forskarutbildning inom ramen för en nationell forskarskola i arbetsvetenskap. Margareta Oudhuis ingår även i redaktionen för tidskriften Arbetsmarknad och Arbetsliv, knuten till Karlstads och Göteborgs universitet. Institutionens OPUS-råd Två CAV-medlemmar ingår i institutionens utbildningsråd för OPUS-programmet; Heidi Ström, Volvo Bussar och Anders Norén, f d VD Microcraft. OPUSrådet träffas två gånger/termin.

6 5 (14) OPUS programråd Programrådet för CAVs seminarieserie har under året bestått av Claes-Göran Wiking, SÄS, Janne Pehrsson, Borås stad, Leena Fritz, T&A, samt Päivi Riestola och Margareta Oudhuis. Programrådet har träffats regelbundet under året för gemensamma diskussioner om såväl innehållet i seminarierna som om upplägget av dem. CAV-rådet CAV-rådet har träffats en gång under våren och har därutöver haft kontakt mailledes när det gällt frågor som behövt diskuteras. Ordföranden Anders Glemfelt och Margareta Oudhuis har träffats vid några tillfällen under året och har även haft ett möte med nye prefekten Lars-Erik Olsson. Nya medlemmar och medlemsrekrytering Under året har trots lågkonjunkturen två nya medlemmar tillkommit, Bollebygds kommun och ICA-Banken. Samtidigt har Lernia och Sveba-Dahlén tagit timeout under en period då de inte haft möjlighet att delta i den utsträckning de hade avsett. Medlemsrekryteringen kommer att fortsätta med målet att nå ytterligare tre till fem medlemmar under 2011.

7 6 (14) Vårens seminarieserie Tema Seminarium 1 11 februari Vad skapar uthållig livskraft i företag och organisationer? Seminariet tog upp frågor om vilka förmågor hos företag och organisationer som krävs för att såväl återhämta sig från misstag som för att klara påfrestningar, kriser och risker på ett sådant sätt så att det stärker den långsiktiga överlevnadsförmågan och minskar sårbarheten. Frågorna belystes från flera skilda håll av de inbjudna föreläsarna, som representerade skilda vetenskapliga discipliner och två i mångt och mycket olika företag. Föreläsare: Professor Stefan Tengblad, Högskolan i Skövde, docent Margareta Oudhuis och tekn. dr. Roy Andersson, Högskolan i Borås, samt VD Peter Sprigg, Helge Nyberg AB och Fredrik Goldbeck Löwe, Schenker Privpak. Seminarium 2 15 april Hur leda för att skapa en resilient, långsiktigt livskraftig företagskultur? Seminariet behandlade frågor kring vad som utmärker en företagskultur som visat sig vara långsiktigt livskraftig och som klarar av kriser och lågkonjunkturer. Hur bär man sig åt? Två företagsledare beskrev vad som gör deras företag resilienta, ett av dem har funnits sedan 1740-talet, och hur man överlevt den senaste lågkonjunkturen. Föreläsare: Docent Birgitta Södergren, Uppsala universitet och VD Stefan Olsson, Nexans IKO Sweden. I panelen ingick även personalchef Mattias Bredin, Ardagh Glass. Seminarium 27 maj Hur skapa en resilient region? Framgångsfaktorer och misslyckanden. Seminariet tog upp vad som utmärker de regioner som visat sig klara av kriser, konjunkturnedgångar och andra utmaningar bättre än andra regioner. Föreläsarna kunde visa på faktorer som ligger bakom framgång respektive misslyckanden. Intressant nog stod klart att Sjuhäradsbygden är en på många sätt resilient eller uthålligt livskraftig region. Föreläsare: Professor Anders Edström, Högskolan i Borås och regionutvecklingsdirektör Bertil Törsäter, Vsätra Götalandsregionen.

8 7 (14) Höstens seminarieserie Seminarium 1 30 september Att bygga in livskraft i ett företag från början hur gör man då? Seminariet behandlade frågan hur man gör för att bygga in långsiktig livskraft i ett företag från början. Ett mycket framgångsrikt ungt företag i Sjuhäradsbygden har redan vunnit stora utmärkelser för sitt innovativa och medarbetarskapstillvända sätt att leda företaget, något som vann stort intresse hos åhörarna, som också fick höra vad som innovativ förmåga egentligen är och hur man kan uppnå en sådan förmåga. Föreläsare: Professor Sofia Börjesson, Uppsala universitet och Vd Niklas Hedin, Centiro Seminarium 2 2 november Employer Branding - varumärke som attraktionskraft för anställda, kunder, leverantörer, fans och bygden äkta eller falskt Seminariet handlade om hur företag och organisationer allt oftare använder sig av varumärkesbyggande för att framstå som så attraktiva som möjligt, både inåt och utåt. Varumärken kan ses som en kombination av substansvärde och symbolvärde. I grunden måste finnas ett verkligt innehåll, annars blir man snabbt avslöjad, men varumärken har också symbolvärden som ligger utanför organisationen. Åhörarna fick bland annat veta vad Elfsborg försöker göra för att bli något utöver en fotbollsklubb och även vad ett par av spelarna anser gör klubben attraktiv. Föreläsare: F.D. Bengt-Åke Gustafsson, Linnéuniversitetet, Marcus Hedelin och Eric Sjölin, IF Elfsborg samt Stefan Ishizaki och Jawo, IF Elfsborg Seminarium 3 2 december Från byråkrati och kontroll till kundorientering och service hur går det till? Seminariet tog upp den allt starkare trenden mot kundorientering, oavsett om det gäller tillverkande företag, tjänsteföretag eller kommunal och statlig verksamhet. Kunden står i fokus för uppmärksamheten. Hur en ändring från byråkrati och kontroll till kundorientering och service går till när det gäller att ändra människors inställning och bemötande å ena sidan och den egna identiteten å den andra var frågor som diskuterades. Föreläsare: Professor Per Skålén, Karlstad universitet och Annica Berglund och Christina Alfelt, Skatteverket

9 8 (14) NÄTVERKENS VERKSAMHET Nedan följer en kortare sammanfattning av den verksamhet som de fyra nätverken haft under det gångna året. Företagsledarnätverket AiS Vid första AiS-mötet i februari presenterade Margareta Oudhuis, forskare vid Inst. för pedagogik tillika CAV-föreståndare, sin forskning om lean produktion. Det handlade bl.a. om de kulturkrockar som uppstår när olika nationellt betingade perspektiv på vad lean produktion innebär möts i svenska företag som blir uppköpta av utländska företag. Huvudpunkt för AiS-träffen i mitten av mars var Sven Hamrefors, professor i innovation, kommunikation och affärsskapande, som pratade om kommunikativt ledarskap och hur organisationer kan förbättra sin kommunikativa förmåga för att utveckla sin innovationsförmåga och förmåga att skapa affärstillfällen. Sven hade en gedigen erfarenhet att falla tillbaka på i sin diskussion. Han har arbetat dels som egen företagare och dels i större organisationer, såsom SEB och Esselte, och doktorerade 1999 vid Handelshögskolan i Stockholm. Seminariet samkördes med forskare från BHS vid högskolan. Vårens sista möte hölls sent i maj i form av ett studiebesök vid Scania under maj månad, där vi fick ett alldeles förträffligt mottagande av företaget. Vi blev guidade runt i delar av den produktion som bedrivs och huvudfokus låg förstås på hur de inom Scania ser på sitt lean produktion-system. Just på den punkten lyfts ju ofta Scania upp som ett föredöme. Vid första mötet under hösten i september fortsatte nätverkets lean-tema då det gästades av Marita Christmansson som tidigare arbetat som forskare vid Arbetslivsinstitutet men som på senare år börjat jobba för Atlet med deras leansatsningar. Hon berättade om Atlet Operation Systems, AOS. Framförallt beskrev hon arbetet med lean på tjänstemannasidan där problemet ofta är att arbetet är långt individualiserat samt att det inte finns någon vana att prata om hur man jobbar. Andra mötet under hösten ägde rum i oktober då Margareta Oudhuis presenterade sin forskning om knalleandan i företag verksamma i boråsbygden. En intressant diskussion om vad som skiljer och förenar gnosjö- och knalleandan diskuterades. I slutet av november följde sedan ett studiebesök hos Christian Lundell på Almedahl-Kinna, där vi diskuterade hur de arbetat med lean i samband med den organisationsutveckling som de genomgått där. Höstens sista möte ägde så rum 2/12 och samkördes med det CAV-seminarium som ägde rum detta datum. Temat för den träffen initierades av en föreläsning av professor Per Skålén från Karlstad Universitet, och företrädare för Skattemyndigheten, och handlade om kundperspektivets utbredning i offentlig sektor. Ordförande: Bengt Källqvist, Schenker Privpak Samordnare: Bertil Rolandsson, Högskolan i Borås

10 9 (14) Arbetsliv i förändring, ALF-Nätverket Nätverket har under året bytt namn från Hälsa och utveckling i arbetslivet, HUA. till ALF för att bättre knyta an till inriktningen på nätverket. Nätverket syftar nu tydligare till att fokusera på förändringar och trender, som vi uppfattar är av betydelse för människor inom arbetslivet. ALF-nätverket har sammanlagt haft sju nätverksträffar och en kick off efter sommaruppehållet. En del av träffarna har ägnats åt att diskutera hur nätverket skulle kunna förnyas. Nätverket tillhör de äldsta nätverken inom CAV och hade tidigare ett mer uttalat hälsotema. Vi har också under året haft en del förändringar vad gäller medlemmar. Några har lämnat och andra har kommit in. Sammantaget är medlemsantalet ungefär detsamma som tidigare, dvs ca tio deltagare vid nätverksträffarna. För att säkerställa kontinuiteten på träffarna har vi rekommenderat varje deltagande organisation/företag att ha två medlemmar med i nätverket. På det sättet ökar sannolikheten att flera organisationer/företag finns representerade på nätverksträffarna. Vi har också talat om att variera formerna för nätverksträffarna genom att t ex ibland bjuda in intressanta personer för diskussioner, göra studiebesök, läsa artiklar eller bjuda in forskare. Dock finns ett specifikt tema för varje träff som bestäms på förhand. Nätverket har bland annat varit på studiebesök på Ardagh Glass i Limmared och fått en inblick i deras miljöarbete, ledarutveckling och HR-arbete. Vi har haft temat ungas syn på arbetslivet och bjudit in ungdomar som arbetar på Ellos för en gemensam diskussion med dem om deras framtidsdrömmar och vad de anser viktigt i arbetslivet. Ett följdtema, som diskuterats på en annan träff var att leda yngre medarbetare. Vi bjöd in en chef från SÄS, som har många yngre medarbetare. Ett ytterligare tema vi diskuterat är sociala medier inom arbetslivet, hur det påverkar arbetsplatser och hur vi tror det kan komma att påverka arbetslivet i framtiden. För att själva få en större förståelse för sociala nätverk, har ALFnätverket startat en egen facebookgrupp, där det är meningen att det parallellt med nätverksträffarna ska finnas möjlighet till diskussioner på nätet. Ordförande: Björn Karlson, Ellos Samordnare: Anders Olsson Personalutvecklingsnätverket Personalutvecklingsnätverket har träffats sex gånger under Det första mötet var på Södra Älvsborgs sjukhus och anknöt till det tema vi hade under 2009 teambildning. Vårens tema var sedan Den goda arbetsplatsen. Detta inleddes med att vi fick besök från Pumpkällagården, ett daghem som uppmärksammats i samband med Borås stads årliga utnämning av Den goda arbetsplatsen. Vi besökte sedan Schenker Privpak där Bengt Källqvist berättade om det förändringsarbete som beskrivs i boken Att våga leda i förändring. Slutligen besökte vi Scandicore där Björn Mänd berättade om deras utvecklings- och förändringsarbete. Under hösten har vi innehållsligt knutit an till CAVs seminarier under de tre träffarna. Det har då getts möjlighet att fördjupa de ämnen som togs upp där samt relatera det till den egna verksamheten. Ordförande: Björn Mänd, Scandicore Samordnare: Margareta Carlén.

11 10 (14) Q-nätverket Q-nätverket har anordnat 4 träffar under Bland annat har Skövde sjukhus besökts där vi fick en presentation av deras leanarbete, Vi var i Kinna och fick en genomgång av Almedahls kvalitetsarbete av Bertil Andrén. Fokus inom Q- nätverket är, och kommer att bli under den närmaste framtiden, att skapa struktur och kontinuitet inom nätverket. Vi kommer även att verka för att utöka antalet deltagare och utöka utbudet för våra deltagare. Ordförande: Anders Näslid, Ericsson Samordnare: Roy Andersson/Bo Månsson, Högskolan i Borås HEMSIDAN Hemsidan har under året genomgått en stor förnyelse för att i än högre grad utgöra en informations- och kunskapskälla för såväl CAVs medlemmar som potentiella nya medlemmar. Päivi Riestola har varit huvudansvarig för förnyelsen tillsammans med Therese Rosenblad. Journalisten Lena Löfgren har som tidigare sammanfattat CAV-seminarierna samt sammanställt månatliga Nyhetsbrev som publicerats på hemsidan, vilket varit till stor glädje för CAVs medlemmar. En nyhet är också möjligheten att anmäla sig till seminarierna direkt via formulär på hemsidan. FORSKNING Margareta Oudhuis och Bertil Rolandsson har under året fortsatt bedrivit forskning med de FAS-medel var och en av dem tilldelades under åren Bertil Rolandsson har vidare fått medel från VR för att bedriva forskning om organiseringen av polisverksamhet samt FAS-medel för forskning om öppna arbetspraktiker i mjukvaruutveckling, media och farmaindustrin. Dessa projektmedel gäller före åren Margareta Oudhuis har under innevarande år fått medel från högskolan för att tillsammans med prorektor Björn Brorström, Anders Edström och Torbjörn Ljungkvist (IDA) arbeta vidare inom projektet Ett forskningsprogram om företagande, traditioner och förnyelse i Sjuhäradsbygden. Arbetet utmynnade i en ny rapport med namnet Knalleandan i gungning? (se publikationer). Under nästkommande år kommer de tre rapporterna i serien att utgöra underlag för en bok om knalleandan. Som nämnts ovan har Margareta Oudhuis och Stefan Tengblad även fått medel från KK-Stiftelsen under innevarande år som utmynnat i en ny ansökan om KKmedel för nästkommande tre år. Fyra CAV-företag ingår i ansökan. Högskolan har tillskapat ett större institutionsövergripande forskningsprogram, kallat F:3, Fashion, Function and Futures, som innehåller både kommande utbildningsinsatser och forskningssatsningar, där forskning kring organisatorisk

12 11 (14) resiliens utgör en del. Margareta Oudhuis är därtill utsedd till koordinator för F:3s forskningsprogram. En stor ansökan, en s k Mistra-ansökan, är under utarbetande, där Bertil Rolandsson finns med som ansvarig för ett av de däri ingående forskningsområdena. Ansökan kommer att gå in i januari 2011 och besked om medel ges senare under våren. Margareta Oudhuis och Bertil Rolandsson ingår även i en institutions- och högskoleövergripande grupp som håller på att författa en gemensam antologi om organisatorisk resiliens. Gruppen träffades under en och en halv dag i Göteborg i november månad och kommer att under våren slutföra arbetet med antologin. Liber förlag är vidtalade och intresserade av att ge ut boken. UTBILDNING/SAMVERKAN KRING UTBILDNING INOM HÖGSKOLAN - DELTAGANDE AV CAV-MEDLEMMAR Under året har grundutbildning i arbetsvetenskap bedrivits på A- B- och C- nivåerna inom ramen för det treåriga OPUS-programmet, som påbörjades under ht 06, där en av OPUS inriktningar är arbetsvetenskap 1-90 högskolepoäng. En större del av OPUS-studenterna läste även arbetsvetenskap som inriktning på B- och C-nivå. De studenter som togs in förra hösten har alla läst arbetsvetenskap A, som är den enda inriktning som ges för den studentkullen. Vidare har flera medlemmar i CAV deltagit som gästföreläsare i flera av de kurser som givits inom OPUS, vilket varit mycket uppskattat av studenterna. Exempelvis har Claes-Göran Wiking från SÄS och Leena Fritz, Tour & Andersson medverkat i OPUS-programmets första termin med föreläsningar som berör personalarbete och studenternas framtida arbetsinnehåll. Andra gästföreläsare under året har varit Heidi Ström, Volvo Bussar, Peter Johansson, IF Metall samt Bengt Källqvist och Anders Norén. Volvo Bussar har även bidragit genom sin leanansvarige Michael Britton, som ledde två s k leanspel med deltagande av studenter som läser arbetsvetenskapens andra termin. Även Jerker Bennehall från Volvo Bussar har bidragit med två föreläsningar om produktionssystem i industrin, samt att Anders Glemfelt från Borås stad höll en föreläsning i kursen Identitet, styrning och anställbarhet. Företrädare för Ellos bidrog likaledes till kursen i rekrytering som går under OPUS-programmets andra termin. Anders Olsson, Viareds företagshälsovård och tillika samordnare för HUA-nätverket, har även föreläst om konflikthantering och haft seminarium kring ämnet ifråga. Han ledde även ett seminarium kring lean i samband med leanspelen. Sammantaget kan konstateras att CAVs medlemmar återigen bidragit i hög grad till att professionsanknyta OPUS-programmet. ÖVRIG VERKSAMHET Samtal om CAVs verksamhet och budget har under året ägt rum med prefekten Lars-Erik Olsson.

13 12 (14) Boken Att våga leda i förändring har varit föremål för recension under året. Intervjuer utförda av BT-journalist har gjorts med författarna till Knalleandan i gungning? samt har Margareta Oudhuis varit intervjuad även vid andra tillfällen. Vi som varit ansvariga för CAVs verksamhet under år 2010 tackar för ett mycket fint samarbete med både enskilda medlemmar och medlemsorganisationer. Föreståndare Margareta Oudhuis, Högskolan i Borås CAV-råd och tillika samordnare och ordföranden för CAV och nätverken Anders Glemfelt, Borås stad (ordförande) Bengt Källqvist, Schenker Privpak (ordförande AiS) Bertil Rolandsson, Högskolan i Borås (samordnare AiS) Björn Karlson, Ellos AB (ordförande HUA-nätverket) Anders Olsson (samordnare HUA-nätverket) Björn Mänd, Scandicore (ordförande PU-nätverket) Margareta Carlén, Högskolan i Borås (samordnare PU-nätverket) Anders Näslid, Ericsson (ordförande Q-nätverket) Roy Andersson, Högskolan i Borås (samordnare Q-nätverket) Margareta Oudhuis, Högskolan i Borås (föreståndare)

14 13 (14) Medlemmar CAV under år 2010 Bilaga 1 Bollebygds kommun Borås stad Ellos Ericsson Fristads folkhögskola H&M Hennes & Mauritz Mail Order Handelsanställdas förbund Hjälmareds folkhögskola Högskolan i Borås ICA-Banken AB IF Metall LBC Borås Lernia LO-facken Borås-Bollebygd Modexa Scandicore Schenker Privpak Sveba-Dahlén Svenljunga kommun Södra Älvsborgs Sjukhus, Borås Tour & Andersson Transcom Viskadalens Folkhögskola Volvo Bussar

15 14 (14) Bilaga 2 Publikationer under år 2009 Oudhuis, Margareta (2010): Två företag och två förändringsprocesser Värdeökning och Tillväxt i Edström, Anders, Ljungkvist, Torbjörn, Oudhuis, Margareta & Brorström, Björn, (2010) Knalleandan i gungning? Högskolan i Borås: Rapport nr 14, Vetenskap för profession. Oudhuis, Margareta & Olsson, Anders: (2010) Clashes between Japanese and Swedish Cultures implementing Lean Production/TPS in a Swedish Owned Japanese Company. Paper presentation at the XVII World Congress of Sociology, Gothenburg, July Oudhuis, Margareta & Blomqvist, Bo (2010): Reclaiming the workshop a change of production model and work organisation as a strategy for reclaiming power. Contribution to the ISA-RC 26 Conference Proceedings. Blomqvist, Bo, Engström, Tomas & Oudhuis, Margareta (2010) Arbetsplatsrapport Atlet i projektet Val och utformning av arbetsorganisation och produktionssystem inom tillverkningsindustri orsaker och konsekvenser. Blomqvist, Bo, Engström, Tomas & Oudhuis, Margareta (2010) Arbetsplatsrapport Volvo Bussar i projektet Val och utformning av arbetsorganisation och produktionssystem inom tillverkningsindustri orsaker och konsekvenser. Rolandsson, Bertil & Ekwall, Daniel (2010), Att motverka stölder av godstransportarbetares syn på ett legitimt säkerhetsarbete i företaget, i Rapport nr. 13, Vetenskap för profession, Högskolan i Borås Ericson, Mathias & Rolandsson, Bertil (2010) När moderna poliser bygger förtroende att balansera mellan kontinuitet i verksamheten och förändring på fältet, i Rapport nr. 13, Vetenskap för profession, Högskolan i Borås. Rolandsson, Bertil (2010) Professional Strategies for Handling Risks and Opportunities in Open Modes of Software Development, proceedings International Sociological Association (ISA) Conference, Gothenburg, june Rolandsson, Bertil (2010) Anställda programmerare och självstyrningsstrategier i öppen mjukvaruutveckling, Forum för arbetslivs nationella konferens, Arbetsliv i förändring, Malmö, maj Theandersson, Christer (2010). "De lever tills den dagen de dör": vård i livets slut - en studie av första linjens chefer. Borås: Högskolan, Inst. för pedagogik.

C A V. Centrum för arbetsvetenskap. vid Högskolan i Borås

C A V. Centrum för arbetsvetenskap. vid Högskolan i Borås C A V Centrum för arbetsvetenskap vid Högskolan i Borås Verksamhetsberättelse 2009 1 (15) C A V - EN ARENA FÖR SAMVERKAN AKADEMI ARBETSLIV SYFTE CAV, Centrum för arbetsvetenskap vid Högskolan i Borås,

Läs mer

C A V. Centrum för Arbetsliv och Vetenskap. vid Högskolan i Borås

C A V. Centrum för Arbetsliv och Vetenskap. vid Högskolan i Borås C A V Centrum för Arbetsliv och Vetenskap vid Högskolan i Borås Verksamhetsberättelse 2012 1 C A V - EN ARENA FÖR SAMVERKAN AKADEMI ARBETSLIV SYFTE CAV, Centrum för Arbetsliv och Vetenskap vid Högskolan

Läs mer

C A V. Centrum för Arbetsliv och Vetenskap. vid Högskolan i Borås

C A V. Centrum för Arbetsliv och Vetenskap. vid Högskolan i Borås C A V Centrum för Arbetsliv och Vetenskap vid Högskolan i Borås Verksamhetsberättelse 2011 1 C A V - EN ARENA FÖR SAMVERKAN AKADEMI ARBETSLIV SYFTE CAV, Centrum för Arbetsliv och Vetenskap vid Högskolan

Läs mer

C A V. HÖGSKOLAN I BORÅS Centrum för arbetsvetenskap. Centrum för arbetsvetenskap vid Högskolan i Borås. CAVs verksamhet år 2006.

C A V. HÖGSKOLAN I BORÅS Centrum för arbetsvetenskap. Centrum för arbetsvetenskap vid Högskolan i Borås. CAVs verksamhet år 2006. HÖGSKOLAN I BORÅS Centrum för arbetsvetenskap December 2006 C A V Centrum för arbetsvetenskap vid Högskolan i Borås CAVs verksamhet år 2006 1 C A V - EN ARENA FÖR SAMVERKAN FORSKNING ARBETSLIV SYFTE CAV,

Läs mer

C A V. HÖGSKOLAN I BORÅS Centrum för arbetsvetenskap. Centrum för arbetsvetenskap vid Högskolan i Borås. CAVs verksamhet år 2007.

C A V. HÖGSKOLAN I BORÅS Centrum för arbetsvetenskap. Centrum för arbetsvetenskap vid Högskolan i Borås. CAVs verksamhet år 2007. HÖGSKOLAN I BORÅS Centrum för arbetsvetenskap December 2007 C A V Centrum för arbetsvetenskap vid Högskolan i Borås CAVs verksamhet år 2007 1 C A V - EN ARENA FÖR SAMVERKAN FORSKNING ARBETSLIV SYFTE CAV,

Läs mer

C A V. Centrum för arbetsvetenskap. vid Högskolan i Borås

C A V. Centrum för arbetsvetenskap. vid Högskolan i Borås C A V Centrum för arbetsvetenskap vid Högskolan i Borås Verksamhetsberättelse 2008 1 (15) C A V - EN ARENA FÖR SAMVERKAN AKADEMI ARBETSLIV SYFTE CAV, Centrum för arbetsvetenskap vid Högskolan i Borås,

Läs mer

C A V. Centrum för Arbetsliv och Vetenskap. vid Högskolan i Borås

C A V. Centrum för Arbetsliv och Vetenskap. vid Högskolan i Borås C A V Centrum för Arbetsliv och Vetenskap vid Högskolan i Borås Verksamhetsberättelse 2013 1 C A V - EN ARENA FÖR SAMVERKAN AKADEMI ARBETSLIV SYFTE CAV, Centrum för Arbetsliv och Vetenskap vid Högskolan

Läs mer

Centrum för Arbetsliv och vetenskap (CAV) Verksamhetsplan för

Centrum för Arbetsliv och vetenskap (CAV) Verksamhetsplan för Bilaga 6 Dnr: 695-16 Centrum för Arbetsliv och vetenskap (CAV) Verksamhetsplan för 2017-2019 CAV, Centrum för Arbetsliv och Vetenskap är en centrumbildning vid Högskolan i Borås (HB). CAVs devis är Samverkan

Läs mer

Verksamhetsplan Centrum för Arbetsliv och vetenskap (CAV)

Verksamhetsplan Centrum för Arbetsliv och vetenskap (CAV) Bilaga 6 Verksamhetsplan 2017-2019 Centrum för Arbetsliv och vetenskap (CAV) CAV, Centrum för Arbetsliv och Vetenskap är en centrumbildning vid Högskolan i Borås (HB). CAVs vision är att bidra till ett

Läs mer

Handlingsplan 2018 för Akademin för vård, arbetsliv och välfärd

Handlingsplan 2018 för Akademin för vård, arbetsliv och välfärd 1 (7) Bilaga 2 Dnr 631-17 Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Handlingsplan 2018 för Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Högskolan i Borås målbild är att utvecklas till universitet. Att bli ett

Läs mer

Arbetsvetenskap, magisterprogram 60 högskolepoäng (hp), avancerad

Arbetsvetenskap, magisterprogram 60 högskolepoäng (hp), avancerad GÖTEBORGS UNIVERSITET Utbildningsvetenskapliga fakultetsnämnden Institutionen för arbetsvetenskap UTBILDNINGSPLAN S2ARB Arbetsvetenskap, magisterprogram 60 högskolepoäng (hp), avancerad nivå Master (one

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN. Masterprogram i pedagogik, 120 högskolepoäng. Master Programme of Pedagogical Science, 120 ECTS Credits

UTBILDNINGSPLAN. Masterprogram i pedagogik, 120 högskolepoäng. Master Programme of Pedagogical Science, 120 ECTS Credits Dnr 145/2007-515 Fakultetsnämnden för humaniora och samhällsvetenskap UTBILDNINGSPLAN Masterprogram i pedagogik, 120 högskolepoäng Master Programme of Pedagogical Science, 120 ECTS Credits Ansvarig institution

Läs mer

Sveriges Ingenjörer Distrikt Väst Verksamhetsberättelse 2014

Sveriges Ingenjörer Distrikt Väst Verksamhetsberättelse 2014 2015-01-25 Sidan 1 av 5 Sveriges Ingenjörer Distrikt Väst Verksamhetsberättelse 2014 Sammanfattning av verksamhetsåret Under året har vi genomfört ett antal evenemang och aktiviteter där vi mött cirka

Läs mer

Arbetsordning för kursen Arbetsvetenskaplig introduktion ht 2012

Arbetsordning för kursen Arbetsvetenskaplig introduktion ht 2012 Arbetsordning för kursen Arbetsvetenskaplig introduktion ht 2012 Kursen omfattar 7,5 högskolepoäng, vilket motsvarar fem veckors heltidsarbete. Nedan beskrivs kursens mål, arbetsformer och examination

Läs mer

UNDERLAG TILL SIRAS ÅRSMÖTE 2010

UNDERLAG TILL SIRAS ÅRSMÖTE 2010 UNDERLAG TILL SIRAS ÅRSMÖTE 2010 ÅRSMÖTET HÅLLS I ANSLUTNING TILL KONFERENSEN ARBETSLIV I FÖRÄNDRING I MALMÖ DATUM: TORSDAG 20 MAJ TID: 17.30-18.30 LOKAL: MALMÖ HÖGSKOLA, SAL 541 DAGORDNING 1..Mötets öppnande

Läs mer

Bilaga 7. Centrum för välfärdsstudier

Bilaga 7. Centrum för välfärdsstudier Bilaga 7 Centrum för välfärdsstudier Verksamhetsplan 2019 Centrum för välfärdsstudier Centrum för välfärdsstudier () är en centrumbildning vid Högskolan i Borås. fokuserar på de möjligheter och utmaningar

Läs mer

Akademin för vård, arbetsliv och välfärd. Verksamhetsplan Låt det vibrera

Akademin för vård, arbetsliv och välfärd. Verksamhetsplan Låt det vibrera Dnr 631-17 Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Verksamhetsplan 2018-2020 1 Låt det vibrera 1 Föreliggande verksamhetsplan tar sin utgångspunkt i Högskolan i Borås vision och mål (dnr 906-14). Styrande

Läs mer

Masterprogram i socialt arbete med inriktning mot verksamhetsanalys och utveckling i civilsamhället, 120 hp UTBILDNINGSPLAN

Masterprogram i socialt arbete med inriktning mot verksamhetsanalys och utveckling i civilsamhället, 120 hp UTBILDNINGSPLAN 1 (7) Institutionen för socialvetenskap Masterprogram i socialt arbete med inriktning mot verksamhetsanalys och utveckling i civilsamhället, 120 hp UTBILDNINGSPLAN Master Programme in Social Work Research

Läs mer

Framtidens friska arbetsplatser?

Framtidens friska arbetsplatser? Framtidens friska arbetsplatser? Therese Öhrling Luleå tekniska universitet Arbetsvetenskap Avdelningen för Människa och Teknik 971 87 Luleå, Sweden 0920-49 25 93 Therese.ohrling@ltu.se www.ltu.se Är du

Läs mer

Å R S R E D O V I S N I N G 2 0 0 4 SVENSKA FÖRENINGEN FÖR GRAFISK

Å R S R E D O V I S N I N G 2 0 0 4 SVENSKA FÖRENINGEN FÖR GRAFISK Å R S R E D O V I S N I N G 2 0 0 4 SIGRAD SVENSKA FÖRENINGEN FÖR GRAFISK DATABEHANDLING FÖR E NI NG E NS UP PDR A G SIGRAD, Svenska föreningen för grafisk databehandling, grundades redan 1976. Föreningens

Läs mer

Handlingsplan 2017 för Akademin för vård, arbetsliv och välfärd

Handlingsplan 2017 för Akademin för vård, arbetsliv och välfärd 1 (8) Bilaga 2 Dnr 695-16 Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Handlingsplan 2017 för Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Högskolan i Borås målbild är att utvecklas till universitet. Att bli ett

Läs mer

Högskoleutbildning i regional utveckling. Presentation Reglabs styrelse 24 augusti 2016

Högskoleutbildning i regional utveckling. Presentation Reglabs styrelse 24 augusti 2016 Högskoleutbildning i regional utveckling Presentation Reglabs styrelse 24 augusti 2016 Innehåll presentation Sammanfattning av arbetet hittills Akademi för Regional utveckling Förslag på pilot Nästa steg

Läs mer

Ledarskapets förutsättningar Del 1

Ledarskapets förutsättningar Del 1 Ledarskapets förutsättningar Del 1 Kursens innehåll Många chefer befinner sig idag i ett sammanhang som karaktäriseras av hög komplexitet och med omfattande styrning. De organisatoriska villkoren utgör

Läs mer

Verksamhetsplan för temagrupp samhällsplanering

Verksamhetsplan för temagrupp samhällsplanering Verksamhetsplan för temagrupp samhällsplanering Bakgrund Regionens eller länets utveckling och tillväxt är beroende av proaktiv samverkan mellan länets offentliga aktörer, högskola och näringsliv. Detta

Läs mer

Uppdrag: Stärk Sveriges konkurrenskraft

Uppdrag: Stärk Sveriges konkurrenskraft BILD 1 2012-03-21 Uppdrag: Stärk Sveriges konkurrenskraft BILD 2 2012-03-21 Högskolornas forskningsfinansiär KK-stiftelsen finansierar forskning och kompetensutveckling vid Sveriges nya universitet och

Läs mer

Inför Reglabs medlemsmöte. Stockholm 14 september 2016

Inför Reglabs medlemsmöte. Stockholm 14 september 2016 Inför Reglabs medlemsmöte Stockholm 14 september 2016 Innehåll 1 Sammanfattning av arbetet 1 Akademi för Regional utveckling 1 Förslag på pilot 1 Nästa steg Sammanfattning - Utbildningsformer MOOC (=öppna

Läs mer

Uppföljning av ifrågasatta examenstillstånd i pedagogik

Uppföljning av ifrågasatta examenstillstånd i pedagogik Rektorer vid berörda lärosäten Luntmakargatan 13, Box 7851, SE-103 99 Stockholm, Sweden Tfn/Phone: +46 8 563 085 00 Fax: +46 8 563 085 50 hsv@hsv.se, www.hsv.se Stella Annani 08-563 08569 Stella.Annani@hsv.se

Läs mer

Verksamhetsplan 2013

Verksamhetsplan 2013 Verksamhetsplan 2013 Strokecentrum Väst Om stroke Var 17:e minut insjuknar någon i Sverige med stroke I Västra Götaland cirka 5 000 fall varje år Stroke är den vanligaste orsaken till funktionshinder hos

Läs mer

IUC SYD GLIMTAR FRÅN 2017

IUC SYD GLIMTAR FRÅN 2017 IUC SYD GLIMTAR FRÅN 2017 SMART INNOVATION, 3D-PRINTING Projektet Smart innovation fortsatte med träffar under 2017. 3D-printing: Vilka är styrkorna med 3Dprinting? Hur långt har utvecklingen kommit? Olaf

Läs mer

Högskolor, studenter mm

Högskolor, studenter mm Högskolor, studenter mm Bakgrund Inom ramen för projektet Tillsynsutveckling i Väst (TuV) var tyngpunkten utbildning i kommunikation och bemötande. I samband med att projektet avslutades togs en aktivitetsplan

Läs mer

Förslag till Verksamhetsplan 2011

Förslag till Verksamhetsplan 2011 1 (5) Förslag till Verksamhetsplan 2011 CSR Västsverige ger medlemmar ökad konkurrenskraft genom att omsätta kunskap i konkret handling. CSR Västsverige utvecklar och sprider verktyg och kompetens kring

Läs mer

HAREC verksamhetsberättelse 2014

HAREC verksamhetsberättelse 2014 HAREC verksamhetsberättelse 2014 Bakgrund HAREC är en centrumbildning vid Lunds universitet som drivs gemensamt med Högskolan i Kristianstad, Linnéuniversitetet, Lunds universitet, Malmö högskola och Sveriges

Läs mer

Kursutvärdering / Kursrapport

Kursutvärdering / Kursrapport Högskolan i Borås Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Kursutvärdering / Kursrapport Kursrapporten ska genomföras senast tre veckor efter kursens sista tentamens första tentamenstillfälle. Datum: Kursfakta

Läs mer

Information om ledarskapskursen Ledarskap för ökat resultat

Information om ledarskapskursen Ledarskap för ökat resultat 2014-04-03 Information om ledarskapskursen Ledarskap för ökat resultat VÄLKOMMEN! Varmt välkommen till kursen Ledarskap för ökat resultat! I det följande beskrivs kursens mål, innehåll, arbetsformer och

Läs mer

Centrum för kommunstrategiska studier Styrelsesammanträde nr 4, 2018

Centrum för kommunstrategiska studier Styrelsesammanträde nr 4, 2018 Nr 4 år 2018 1(6) Centrum för kommunstrategiska studier Styrelsesammanträde nr 4, 2018 Datum: Närvarande Tjänstgörande ledamöter Anders Hedeborg, mötesordförande 1-8 Anna Nilsson, mötesordförande 9-13

Läs mer

Svenskt Vatten Utveckling

Svenskt Vatten Utveckling Svenskt Vatten Utveckling Syfte med seminariet: Att diskutera forskningsutbytet mellan akademin och företag. Vilka samarbeten har fungerat bra och vilka samarbeten har fungerat sämre? Vilka lärdomar kan

Läs mer

Forskande och undervisande personal, vägledning för bedömning av arbetsprestationer

Forskande och undervisande personal, vägledning för bedömning av arbetsprestationer Lönekriterier som grund för lönesamtalet Varje medarbetare ska veta på vilka grunder lönen sätts och hur hon eller han kan påverka sin lön. Inför en lönerevision ska varje medarbetare därför erbjudas ett

Läs mer

Kursutvärdering / Kursrapport

Kursutvärdering / Kursrapport Högskolan i Borås Institutionen för vårdvetenskap Kursutvärdering / Kursrapport Kursrapporten ska genomföras senast tre veckor efter kursens sista tentamens första tentamenstillfälle. Datum: Kursfakta

Läs mer

Mall för kursrapporter vid Malmö högskola

Mall för kursrapporter vid Malmö högskola 1 Mall för kursrapporter vid Malmö högskola Reviderad vid Utbildningsberedningens möte 24 november 2015. Kursrapporten är ett viktigt instrument för utvecklandet av kurser och utbildningar samt för att

Läs mer

Välkommen till CareSam - Kvalitetssäkring i den offentlige äldreomsorg/äldrevården och utbildning i Øresundsregionen Presentation

Välkommen till CareSam - Kvalitetssäkring i den offentlige äldreomsorg/äldrevården och utbildning i Øresundsregionen Presentation Välkommen till CareSam - Kvalitetssäkring i den offentlige äldreomsorg/äldrevården och utbildning i Øresundsregionen Presentation Länk till artikel Caresam http://www.mah.se/nyheter/nyheter-2014/merfokus-pa-att-gora-an-pa-att-vara-i-svenskaldreomsorg/

Läs mer

Info om professionsutveckling för dig som ansvarar för ledning av förskola och skola

Info om professionsutveckling för dig som ansvarar för ledning av förskola och skola 2015-11-10 Info om professionsutveckling för dig som ansvarar för ledning av förskola och skola Här info om möjligheter för utveckling och kvalificering för er som har ledningsfunktion inom förskola och

Läs mer

1 (5) Bilaga 7. Dnr Centrum för välfärdsstudier

1 (5) Bilaga 7. Dnr Centrum för välfärdsstudier 1 (5) Bilaga 7 Dnr 695-16 Centrum för välfärdsstudier Centrum för välfärdsstudier verksamhetsplan 2017 Centrum för välfärdsstudier (CVS) är en centrumbildning vid Högskolan i Borås. CVS fokuserar på de

Läs mer

Institutionen för kulturvetenskaper

Institutionen för kulturvetenskaper UPPFÖLJNING AV VERKSAMHETSPLANEN Institutionen för kulturvetenskaper DATUM: 2017-02-15 BESLUTAD AV: Mats Björkin KONTAKTPERSON: Mats Björkin FORSKNING SOM PÅVERKAR Vårt mål är att Göteborgs universitet

Läs mer

Framtidens kollektivtrafik. Kommunikation och media

Framtidens kollektivtrafik. Kommunikation och media Framtidens kollektivtrafik Kommunikation och media Detta är en delrapport inom det förvaltningsövergripande projektet Framtidens kollektivtrafik i Malmö. Detta pm är sammanställt av: Linda Herrström, Gatukontoret

Läs mer

Praktisk information Magisterprogram i arbetsvetenskap, 60 hp

Praktisk information Magisterprogram i arbetsvetenskap, 60 hp Praktisk information Magisterprogram i arbetsvetenskap, 60 hp Programmets mål Det övergripande syftet med magisterprogrammet i arbetsvetenskap är att studenterna på vetenskaplig grund ska vidareutveckla

Läs mer

Att leva visionen prioriterade inriktningar för Högskolan Dalarna

Att leva visionen prioriterade inriktningar för Högskolan Dalarna Att leva visionen prioriterade inriktningar för Högskolan Dalarna 2016-2019 Beslut: Högskolestyrelsen 2015-12-17 Revidering: - Dnr: DUC 2015/385/10 Gäller fr o m: 2016-01-01 Ersätter: - Relaterade dokument:

Läs mer

Högskola/ Universitet Kontaktperson Kontaktuppgifter Inriktning Förvaltningshögskolan/ GU

Högskola/ Universitet Kontaktperson Kontaktuppgifter Inriktning Förvaltningshögskolan/ GU Högskola/ Universitet Kontaktperson Kontaktuppgifter Inriktning Förvaltningshögskolan/ GU Lena Lindgren lena.lindgren@spa.gu.se Studenter C- och D- nivå, examensarbetet. Studenterna har även längre praktikperioder.

Läs mer

Bedömning av arbetsprestationer

Bedömning av arbetsprestationer 2014-10-30 Bedömning av arbetsprestationer Lönekriterier som grund för lönesamtalet Varje medarbetare ska veta på vilka grunder lönen sätts och hur hon eller han kan påverka sin lön. Inför en lönerevision

Läs mer

Centrum för kommunstrategiska studier Styrelsesammanträde nr 4, 2017

Centrum för kommunstrategiska studier Styrelsesammanträde nr 4, 2017 Nr 4 år 2017 1(6) Centrum för kommunstrategiska studier Styrelsesammanträde nr 4, 2017 Datum: Närvarande Tjänstgörande ledamöter Anders Härnbro, ordförande Eva Andersson Anna Nilsson Bo Hellgren Kerstin

Läs mer

Välkomna till första numret av skriftserien Högskolepedagogisk debatt!

Välkomna till första numret av skriftserien Högskolepedagogisk debatt! Välkomna till första numret av skriftserien Högskolepedagogisk debatt! Lena-Pia Carlström Hagman Högskolan Kristianstad har som mål att bli nationellt erkänd för sin pedagogiska utveckling. Skriftserien

Läs mer

Forskningsrådet för Missbruks och Beroendefrågor (FMB)

Forskningsrådet för Missbruks och Beroendefrågor (FMB) 1 Forskningsrådet för Missbruks och Beroendefrågor (FMB) FMB är ett vetenskapligt nätverk i Västra Götaland som arbetar med forsknings, utvecklingsoch utbildningsfrågor inom området riskbruk, missbruk

Läs mer

Mentorskapsprogram 2013/2014. i samarbete med

Mentorskapsprogram 2013/2014. i samarbete med Mentorskapsprogram 2013/2014 i samarbete med REDIRE - att återvända och avkastning Mentor - handledare och förebild med uppdrag att vägleda en yngre person i dennes personliga och professionella utveckling

Läs mer

Beslutsförslag för verksamhet Demola East Sweden

Beslutsförslag för verksamhet Demola East Sweden Beslutsförslag för verksamhet Demola East Sweden 2015-08-18 1. Inledning Nu är det tre år sedan vi hade vårt första möte med Jan Westlund, Intellectual Property Officer Aeronautics, Saab. De beskrev, efter

Läs mer

1 (5) Verksamhetsplan 2012

1 (5) Verksamhetsplan 2012 1 (5) Verksamhetsplan 2012 CSR Västsverige ger medlemmar ökad konkurrenskraft genom att omsätta kunskap i konkret handling. CSR Västsverige utvecklar och sprider verktyg och kompetens kring betydelsen

Läs mer

Vilken utbildning väljer du? skräddarsydda kurser för dig som är controller eller ekonomichef

Vilken utbildning väljer du? skräddarsydda kurser för dig som är controller eller ekonomichef Aktuella kurser hösten 2013 Vilken utbildning väljer du? skräddarsydda kurser för dig som är controller eller ekonomichef Vi ordnar kompetensen Tillväxten kommer per automatik Controllerrollen har aldrig

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Yrkesförbundet Sveriges Socialarbetare. verksamhetsåret 2006

Verksamhetsberättelse för Yrkesförbundet Sveriges Socialarbetare. verksamhetsåret 2006 Verksamhetsberättelse för Yrkesförbundet Sveriges Socialarbetare verksamhetsåret 2006 Styrelsen för YSS har under verksamhetsåret varit: fredag den 24 augusti 2007 Ordföranden fram till årsmötet i Skövde

Läs mer

Protokoll fört vid SAIS årsmöte i Lund 15 april 2004

Protokoll fört vid SAIS årsmöte i Lund 15 april 2004 SAIS Svenska AI Sällskapet Swedish Artificial Intelligence Society 2004-04-22 1 (5) Protokoll fört vid SAIS årsmöte i Lund 15 april 2004 1. Mötets öppnande Patrick Doherty förklarade mötet öppnat. 2. Val

Läs mer

Lokal handlingsplan för hållbar utveckling 2018 vid Akademin för vård, arbetsliv och välfärd

Lokal handlingsplan för hållbar utveckling 2018 vid Akademin för vård, arbetsliv och välfärd 1 (4) Bilaga 4 Dnr 631-17 Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Lokal handlingsplan för hållbar utveckling 2018 vid Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Högskolan i Borås arbetar strategiskt med

Läs mer

Meritportfölj Till hjälp för sökande till läraranställningar och för lärare som söker befordran har Högskolan i Skövde utformat nedanstående förslag på hur man kan sortera sina handlingar i en meritportfölj.

Läs mer

Campus Värnamo 2015. Bakgrund

Campus Värnamo 2015. Bakgrund Datum 2011-01-27 Dnr 2010.192 Kommunledningskontoret Campus Värnamo Kommunstyrelsen Campus Värnamo 2015 Bakgrund Campus Värnamo startade sin verksamhet höstterminen 2007. Hösten 2006 och våren 2007 var

Läs mer

Region Dalarna, Region Värmland och Region Gävleborg presenterar

Region Dalarna, Region Värmland och Region Gävleborg presenterar Region Dalarna, Region Värmland och Region Gävleborg presenterar Nationella klusterkonferensen 2013 Resultat och effekter. Det var temat på den femte och sista nationella klusterkonferensen i Borlänge

Läs mer

KONSTEN SOM KUNSKAPSVÄG

KONSTEN SOM KUNSKAPSVÄG KONSTEN SOM KUNSKAPSVÄG Studier av konstnärligt seende (Saks) Dokumentation och vetenskapligt seminarium SE OCH LÄRA, ELLER LÄRA ATT SE I en tid av stark målfokusering inom förskola och skola och med samhällets

Läs mer

Arbetsmiljö i nya tider. 7,5 högskolepoäng 22 januari 24 april Kursbeskrivning

Arbetsmiljö i nya tider. 7,5 högskolepoäng 22 januari 24 april Kursbeskrivning Arbetsmiljö i nya tider 7,5 högskolepoäng 22 januari 24 april 2018 Kursbeskrivning Arbetsmiljö i nya tider I dag har många tjänstemän ett stimulerande och utvecklande arbete, men upplever också ökade krav,

Läs mer

AKADEMI OCH PRAKTIK I EUROPEISKT SAMARBETE FÖR ÖKAT KOLLEKTIVTRAFIKRESANDE SAMOT - THE SERVICE AND MARKET ORIENTED TRANSPORT RESEARCH GROUP

AKADEMI OCH PRAKTIK I EUROPEISKT SAMARBETE FÖR ÖKAT KOLLEKTIVTRAFIKRESANDE SAMOT - THE SERVICE AND MARKET ORIENTED TRANSPORT RESEARCH GROUP AKADEMI OCH PRAKTIK I EUROPEISKT SAMARBETE FÖR ÖKAT KOLLEKTIVTRAFIKRESANDE SAMOT - THE SERVICE AND MARKET ORIENTED TRANSPORT RESEARCH GROUP KUNSKAPSUTBYTE PÅ INTERNATIONELL ARENA Vid SAMOT bedrivs forskning

Läs mer

250 år av erfarenhet. Innovation by Collaboration SNITTS Jan Sandred, VINNOVA

250 år av erfarenhet. Innovation by Collaboration SNITTS Jan Sandred, VINNOVA 250 år av erfarenhet Innovation by Collaboration SNITTS Jan Sandred, VINNOVA 2005 För tio år sedan iphone finns inte Spotify finns inte YouTube finns inte World of Warcraft finns inte Fler känner till

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Dockteaterföreningen UNIMA Sverige. Org.nr: Verksamhetsåret 2016

Verksamhetsberättelse för Dockteaterföreningen UNIMA Sverige. Org.nr: Verksamhetsåret 2016 Verksamhetsberättelse för Dockteaterföreningen UNIMA Sverige Org.nr: 817602-6600 Verksamhetsåret 2016 1 STYRELSEN Ordinarie: Gustaf Kull - ordförande, webbmaster och internationell rådsmedlem Sven Wagelin-Challis

Läs mer

Program för mentorprojekt

Program för mentorprojekt Program för mentorprojekt Upprättat av en arbetsgrupp inom ITQ Östra Kretsen 2000-05-22 Program för mentorprojekt Upprättad av: Arbetsgrupp inom ITQ Östra Kretsen Datum: 2000-05-22 Innehåll sida 1 Inledning

Läs mer

HR-nätverket Stockholm

HR-nätverket Stockholm Program hösten 2012 Ny internationell standard för bedömningstjänster i arbetslivet - ISO 10667 Maria Åkerlund & Anders Sjöberg Tid: 30 augusti, 2012, kl 9.00 12.00, frukost serveras från 8.30 Plats: Kungliga

Läs mer

Handlingsplan till Mål och strategisk plan samt verksamhets- och kvalitetsplan 2010 med inriktning 2011-2013

Handlingsplan till Mål och strategisk plan samt verksamhets- och kvalitetsplan 2010 med inriktning 2011-2013 Handlingsplan till Mål och strategisk plan samt verksamhets- och kvalitetsplan 2010 med inriktning 2011-2013 1 Handlingsplan Utifrån mål och strategier har denna handlingsplan fastställts utifrån samma

Läs mer

NätVerkstan Bli medlem i NätVerkstan och du får tillgång till värdefull expertkunskap och ett nätverk av samlade erfarenheter.

NätVerkstan Bli medlem i NätVerkstan och du får tillgång till värdefull expertkunskap och ett nätverk av samlade erfarenheter. NätVerkstan Bli medlem i NätVerkstan och du får tillgång till värdefull expertkunskap och ett nätverk av samlade erfarenheter. Som medlem i IUC Sjuhärads NätVerkstan ingår ditt företag i ett nätverk där

Läs mer

Information om K2 nationellt forskningscentrum för kollektivtrafik

Information om K2 nationellt forskningscentrum för kollektivtrafik 1(5) Handläggare Pernilla Helander 08-686 14 93 pernilla.helander@sll.se Trafiknämnden 2014-02-11, info-punkt 27 Information om K2 nationellt forskningscentrum för kollektivtrafik Bakgrund Hösten 2012

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR MAT, HÄLSA OCH MILJÖ MHM= Mål och visioner Strategiplan 2007-2010

INSTITUTIONEN FÖR MAT, HÄLSA OCH MILJÖ MHM= Mål och visioner Strategiplan 2007-2010 INSTITUTIONEN FÖR MAT, HÄLSA OCH MILJÖ MHM= och visioner Strategiplan 2007-2010 och visioner Strategiplan 2007-2010 1. Inledning Vår vision Verksamheten vid Institutionen för mat, hälsa och miljö, MHM,

Läs mer

Lokal handlingsplan för hållbar utveckling 2015 vid Akademin för vård, arbetsliv och välfärd

Lokal handlingsplan för hållbar utveckling 2015 vid Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Bilaga 5-05-13 Dnr 995-14 1 (5) Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Lotta Dalheim Englund/ASC Lokal handlingsplan för hållbar utveckling vid Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Högskolan i Borås

Läs mer

Mall för ansökan 1 ANSÖKAN 2 CV

Mall för ansökan 1 ANSÖKAN 2 CV Mall för ansökan (utdrag ur Kompletterande riktlinjer Anställningsordning) Detta avsnitt är en anvisning till sökande för anställning som professor, lektor, postdoktor och adjunkt. Bilagan gäller även

Läs mer

Aktivitetplan år Fastighetsnätverket för energi- och miljöfrågor i Örebro län

Aktivitetplan år Fastighetsnätverket för energi- och miljöfrågor i Örebro län Bilaga 1. Aktivitetplan år 2016. Fastighetsnätverket för energi- och miljöfrågor i Örebro län Aktivitet Budget/ år Period A. Administration av nätverk Administration, planering av aktiviteter, samordning

Läs mer

Slutrapport Mångfaldens akademiker tilläggsprojekt, projektnummer 5222616

Slutrapport Mångfaldens akademiker tilläggsprojekt, projektnummer 5222616 Slutrapport Mångfaldens akademiker tilläggsprojekt, projektnummer 5222616 Ett projekt i samverkan mellan Stockholms universitet, Göteborgs universitet, Högskolan i Borås, Linköpings universitet och Malmö

Läs mer

Slutrapport. Arbetsgruppen för Högskolans e-publicering. Till Forum för bibliotekschefer, Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF)

Slutrapport. Arbetsgruppen för Högskolans e-publicering. Till Forum för bibliotekschefer, Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF) Slutrapport Till Forum för bibliotekschefer, Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF) Arbetsgruppen för Högskolans e-publicering Deltagare: Hans Danelid, Högskolan Dalarna Jörgen Eriksson, Lunds

Läs mer

OM VA. Vetenskap & Allmänhet

OM VA. Vetenskap & Allmänhet OM VA 2016 Vetenskap & Allmänhet VAD GÖR VA? Vetenskap & Allmänhet, VA, är en ideell förening vars ändamål är att främja öppenhet och dialog mellan forskare och det omgivande samhället. Vi och många med

Läs mer

Ditt företag och Linnéuniversitetet har mycket att lära. Av varandra.

Ditt företag och Linnéuniversitetet har mycket att lära. Av varandra. Ditt företag och Linnéuniversitetet har mycket att lära. Av varandra. Vi erbjuder möten som kan utveckla ditt företag. Och dig. Att samverka med forskare sätter igång kreativa processer och lyfter frågan

Läs mer

Masterprogram i teologi med inriktning kyrkohistoria 120 högskolepoäng

Masterprogram i teologi med inriktning kyrkohistoria 120 högskolepoäng Masterprogram i teologi med inriktning kyrkohistoria 120 högskolepoäng Master of Church history (Two Years), 120 higher education credits Teologiska högskolan Stockholm Utbildningsplan Beslut: 2017-12-20

Läs mer

Minnesanteckningar vid Advisory Board: Kommunförbundet Skåne 27/8 2009

Minnesanteckningar vid Advisory Board: Kommunförbundet Skåne 27/8 2009 Datum Beteckning 2009-08 30 Minnesanteckningar vid Advisory Board: Kommunförbundet Skåne 27/8 2009 Närvarande: Stig Ålund, Ingvar Wiberg, Inger Björkvist, Åsa Ratcovich, Karen Lagercrantz, Margareta Rämgård

Läs mer

Bilaga 1: Uppföljning av de strategiska forskningsområdena 2010

Bilaga 1: Uppföljning av de strategiska forskningsområdena 2010 Bilaga 1: Uppföljning av de strategiska forskningsområdena 2010 Sammanfattande slutsatser Vetenskapsrådet, FAS, Formas, VINNOVA och Energimyndigheten har gemensamt, på uppdrag av regeringen, genom en enkät

Läs mer

Kantar Sifos anseendeindex för svenska lärosäten 2019

Kantar Sifos anseendeindex för svenska lärosäten 2019 Kantar Sifos anseendeindex för svenska lärosäten 2019 Anseendeindex svenska lärosäten 2019 slutsatser och kommentarer Chalmers i anseendetopp För åttonde året i följd presenterar Kantar Sifo sitt anseendeindex

Läs mer

Kommunikationspolicy KOMMUNIKATIONSPOLICY 1

Kommunikationspolicy KOMMUNIKATIONSPOLICY 1 Kommunikationspolicy KOMMUNIKATIONSPOLICY 1 AVFALL SVERIGES KOMMUNIKATION SYFTAR TILL ATT öka kännedomen om svensk avfallshantering bland Avfall Sveriges målgrupper visa att branschen är framåtriktad och

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I ARBETSVETENSKAP. TFN-ordförande

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I ARBETSVETENSKAP. TFN-ordförande ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I ARBETSVETENSKAP TFN-ordförande 2017-12-12 1 Ämnesområde Arbetsvetenskap omfattar analys och utveckling av arbetsmiljö, teknik, produktionssystem, organisation,

Läs mer

SMARTARE ELEKTRONIKSYSTEM FÖR SVERIGE

SMARTARE ELEKTRONIKSYSTEM FÖR SVERIGE SMARTARE ELEKTRONIKSYSTEM FÖR SVERIGE STRATEGISKT INNOVATIONSPROGRAM 2016-09-15 STOCKHOLM MAGNUS SVENSSON / ANDERS MARTINSEN Kompetensförsörjning - Smartare Elektroniksystem SUMMIT den 15 september 2016

Läs mer

ULFförsöksverksamhet. - uppdrag

ULFförsöksverksamhet. - uppdrag ULF-AVTAL ULFförsöksverksamhet - uppdrag Försöksverksamheten syftar till att skapa långsiktigt hållbara strukturer som vilar på tre ben: Forskning - skolverksamhet - lärarutbildning Att planera och genomföra

Läs mer

FÖRSLAG PÅ NY ORGANISATION

FÖRSLAG PÅ NY ORGANISATION FÖRSLAG PÅ NY ORGANISATION Mål: Ett komplett 60:40 lärosäte med studenten i centrum Ny organisation för att stödja denna utveckling Beslut i styrelsen 16 oktober 2013 om tre områden för utbildning och

Läs mer

Bedömningskriterier för finansiering av forskning vid HKR

Bedömningskriterier för finansiering av forskning vid HKR Forskningsnämnden Dnr: 2012-114-77 Fastställda: 2012-02-07 Reviderat 2014-03-18 Bedömningskriterier för finansiering av forskning vid HKR Bedömningskriterierna syftar till att säkerställa kvalitet och

Läs mer

NU 15 - Nätbaserad utbildning för internationell positionering

NU 15 - Nätbaserad utbildning för internationell positionering Sida 1 (8) UTLYSNING NU 15 - Nätbaserad utbildning för internationell positionering PLANERINGSBIDRAG FÖR STRATEGIUTVECKLING Programmet Nätbaserad utbildning för internationell positionering syftar till

Läs mer

VARUMÄRKET HÖGSKOLAN I BORÅS. Vilka vi är och vart vi är på väg

VARUMÄRKET HÖGSKOLAN I BORÅS. Vilka vi är och vart vi är på väg VARUMÄRKET HÖGSKOLAN I BORÅS Vilka vi är och vart vi är på väg Inledning INLEDNING Denna skrift beskriver Högskolan i Borås vision, mission och kärnvärden. Syftet är att skapa en ökad samsyn om vad Högskolan

Läs mer

Kursutvärdering / Kursrapport

Kursutvärdering / Kursrapport Kursutvärdering / Kursrapport Kursrapporten ska genomföras senast tre veckor efter kursens sista tentamens första tentamenstillfälle. Datum: 2014-12-04 Kursfakta Kursens namn Inom program / fristående

Läs mer

Kursutvärdering / Kursrapport

Kursutvärdering / Kursrapport Högskolan i Borås Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Kursutvärdering / Kursrapport Kursrapporten ska genomföras senast tre veckor efter kursens sista tentamens första tentamenstillfälle. Datum: Kursfakta

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2018

Verksamhetsberättelse 2018 Verksamhetsberättelse 2018 1 Inledning Funktionsrätt Norrbotten består av 41 länstäckande medlemsföreningar. Det är partipolitiskt och religiöst obundet. Genom Funktionsrätt arbetar medlemsförbunden tillsammans

Läs mer

Råd och riktlinjer till medverkande på Transportforum 2016

Råd och riktlinjer till medverkande på Transportforum 2016 1(5) Råd och riktlinjer till medverkande på Transportforum 2016 Hej! Linköping, november 2015 Först och främst vill jag på förhand rikta ett stort tack till dig som ska medverka som föreläsare och/eller

Läs mer

Utveckla ditt företag. samarbeta med en student från Malmö högskola

Utveckla ditt företag. samarbeta med en student från Malmö högskola Utveckla ditt företag samarbeta med en student från Malmö högskola Varför samverkar Malmö högskola? Partnerskap och samarbete är viktigt för Malmö högskola. Genom samverkan med andra aktörer vill vi på

Läs mer

Mötesanteckningar från A3:s ledningsråd

Mötesanteckningar från A3:s ledningsråd Mötesanteckningar från A3:s ledningsråd Datum: 2016-12-13 Tid: 9.00 12.00 Lokal: Närvarande: Pulsens konferenslokaler, Borås Ann-Sofie Axelsson Marika Eriksson Thomas Johansson Lill Langelotz Claes Lennartsson

Läs mer

Fakultetsnämnden för Naturvetenskap, teknik och medier

Fakultetsnämnden för Naturvetenskap, teknik och medier Fakultetsnämnden för Naturvetenskap, teknik och medier Kvalitetskriterier för utnämning till docent vid fakulteten för naturvetenskap, teknik och medier vid Mittuniversitetet. Riktlinjer fastställda av

Läs mer

Övningsskoleprojektet

Övningsskoleprojektet Övningsskoleprojektet Projektledare Annelie Bodén Med start ht-14 kommer Grundlärarprogrammets studenter på campus att ingå i en försöksverksamhet med övningsskolor för verksamhetsförlagdutbildning (VFU).

Läs mer

Bilaga 6a: LIGHTer Medlemsprogram Verksamhet. Fredrik Stig & Cecilia Ramberg

Bilaga 6a: LIGHTer Medlemsprogram Verksamhet. Fredrik Stig & Cecilia Ramberg Bilaga 6a: LIGHTer Medlemsprogram Verksamhet Fredrik Stig & Cecilia Ramberg 2(6) Innehåll Bakgrund... 3 Syftet... 3 Verksamhet... 3 Medlemsförmåner... 5 Medlemsavgifter... 5 3(6) Bakgrund LIGHTer är en

Läs mer