C A V. Centrum för arbetsvetenskap. vid Högskolan i Borås

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "C A V. Centrum för arbetsvetenskap. vid Högskolan i Borås"

Transkript

1 C A V Centrum för arbetsvetenskap vid Högskolan i Borås Verksamhetsberättelse 2008

2 1 (15) C A V - EN ARENA FÖR SAMVERKAN AKADEMI ARBETSLIV SYFTE CAV, Centrum för arbetsvetenskap vid Högskolan i Borås, bildades gemensamt av arbetslivsforskare och arbetslivsföreträdare i december 2003 med syfte att tillsammans identifiera prob-lem och därefter utveckla och tillämpa arbetsvetenskaplig kunskap på respektive arbetsplatser. CAV är en arena för kunskapsutveckling och erfarenhetsutbyte mellan företag, organisationer, kommuner och högskola. Det är en arena för samverkan på lika villkor och likaledes en arena för att föra ut vunna erfarenheter och kunskaper till omvärlden. Målet är att skapa framgångsrika och socialt hållbara arbetsplatser för såväl anställda som ägare i en attraktiv region med delaktighet och medinflytande som grundvalar. Målet nås genom att utveckla individerna och därigenom verksamheten i deltagarnas organisationer. Ytterligare ett mål är att bidra till kunskapsutvecklingen hos OPUS-studenterna genom medlemmarnas aktiva medverkan i OPUS-programmet (programmet för Organisations- och personalutvecklare). På så sätt bidrar CAV och CAVs medlemmar till den av högskolan eftersträvade professionsanknytningen av alla dess utbildningar. HUR FUNGERAR CAV? CAV använder sig av interaktiva arbetsformer. Det innebär att högskola och arbetsliv möts på lika villkor men utifrån skilda kompetenser och kunskapsformer. Kunskapsutvecklingen sker i öppna seminarier och i fyra skilda slutna nätverk (ledarnätverket AiS, nätverket för Hälsa och Utveckling (HUA), Personalutvecklingsnätverket (PU-nätverket) samt i kvalitetsnätverket (Q-nätverket). Kunskapsutveckling sker också i och genom den nystartade CAVkursen, genom forskning samt genom CAV-medlemmars deltagande i OPUSprogrammet. Sammantaget innebär dessa arbetsformer att det finns en personlig relation mellan forskare och arbetslivets företrädare och att det sker en återkoppling till dem som ingår i CAV. På så vis kommer en kontinuerlig och successiv kunskapshöjning för alla parter till stånd. Avsikten är att CAV därigenom blir en viktig aktör i den samhälleliga debatten när det gäller frågor kring arbetsorganisation och ledarskap, nationellt såväl som internationellt. Medlemskap i CAV ger varje medlemsorganisation rätt att delta i den öppna seminarieserien med ett antal medarbetare, att delta i CAV-kursen samt i de fyra nätverken med en till två medarbetare per nätverk. I dessa nätverk är deltagandet personligt under devisen öppenhet i slutet sällskap. Medlemskapet innebär vidare möjlighet till medverkan i OPUS-programmet.

3 2 (14) Upplägg av CAV-seminarierna Seminarierna inleds normalt av två föreläsare där en kommer från forskarvärlden och en från arbetslivet utanför akademin. Föreläsarna får ca 45 minuter vardera till förfogande. Därefter följer workshops/gruppdiskussioner med efterföljande gemensam diskussion i plenum under ledning av moderator. Verksamhetens bedrivande och ledning CAVs verksamhet har under året bedrivits av en föreståndare, Margareta Oudhuis, fyra samordnare för nätverken; Bertil Rolandsson, Anders Olsson, Margareta Carlén och Roy Andersson samt fem externa ordföranden; Anders Glemfelt, Borås stad (CAVs ordförande), Jerker Bennehall Volvo Bussar (AiS), Björn Mänd, Scandicore, (PU) Björn Karlsson, Ellos (HUA) och Anders Näslid, Ericsson (Q-nätverket). Vidare är Grethe Lager knuten till CAV som administrativ hjälp i samband med CAVs seminarier samt ansvarar Erik Wasselius för CAVs hemsida. CAV leds av ett CAV-råd som består av tio personer bestående av CAVs ordförande och föreståndaren samt de fyra samordnarna och ordförandena för de fyra nätverken. CAV-rådet har träffats 3 ggr under året samt har ett medlemsmöte i maj ägt rum. Vidare finns ett programråd knutet till föreståndaren bestående av en person vardera från respektive nätverk samt en av samordnarna. Medlemmar i CAV under år 2008 framgår av bilaga 1. Glädjande nog har fyra nya medlemmar tillkommit under året (se bilagan) samt en lämnat. FINANSIERINGEN AV VERKSAMHETEN Avgifter från medlemmarna finansierar tillsammans med medel från Institutionen för pedagogik CAVs verksamhet. För år 2008 uppgick beloppet från institutionen till :-- kronor, och medlemsavgifterna till kr. VERKSAMHETEN 2008 Verksamheten inom CAV har till stor del bestått i den seminarieserie som pågått under hela året och i den därtill knutna CAV-kursen samt i den verksamhet som bedrivits inom de fyra nätverken, AiS, HUA, PU-nätverket och det under året nystartade Q-nätverket. Utöver deltagare från medlemsorganisationerna och forskare vid högskolan har även studenter inom OPUS deltagit i CAVseminarierna (däremot inte i nätverken). Vidare har arbetet med att professionsanknyta OPUS utmynnat i förslag till mentorskap inom ramen för studentnätverk. Se vidare nedan.

4 3 (14) CAV-kursen Under hösten 08 har glädjande nog CAV för första gången kunnat erbjuda sina medlemmar en 7,5 hp-kurs med CAV-seminarierna som grund. Kursen heter Organisation, ledarskap och förtroende och har lockat ett trettiotal deltagare från ett flertal skilda medlemsorganisationer. Utöver CAV-seminarierna ingick en inledande föreläsning med professor Stefan Tengblad i kursen samt ett antal arbetsseminarier och avslutande examinationsseminarium under ledning av Christer Theandersson och Margareta Oudhuis. Avsikten är att fortsätta erbjuda denna möjlighet till CAVs medlemmar. Studentnätverk Under året har Christer Theandersson, Margareta Carlén och Margareta Oudhuis tillsammans med CAV-medlemmar och institutionsledning arbetat fram ett förslag till Studentnätverk. Beslut har tagits om att inleda en försöksverksamhet där studenter bildar mindre nätverk bestående av mellan 5-8 studenter under ledning av mentorer från CAVs medlemskår. Forskning Även forskning har ingått i CAVs verksamhet under året. Kontakt har tagits med Studentlitteratur om publicering av den av flera AiS-ledamöter gemensamt skrivna boken Med förtroende för ledarskap förutsättningar och utmaningar för en skandinavisk ledarskapstradition. Av allt att döma kommer boken därmed att ges ut på Studentlitteratur under våren 09. Ett CAV-seminarium runt boken hölls däremot redan under hösten 08. Vidare har forskning om den samverkan som sker inom CAV och AiS bedrivits av Margareta Oudhuis och Bertil Rolandsson. Ett kapitel med rubriken Med förtroende för forskarrollen kommentatorer, experter och administratörer i interaktiv kunskapsbildning har publicerats i antologin Gemensamt kunskapande den interaktiva forskningens praktik med Torbjörn Stjernberg, Bengt Johannisson, och Eva Gunnarsson som redaktörer. Forskarna i CAV har vidare tilldelats FoU-medel från högskolan för en ansökan med rubriken Arbetsliv och akademi i gemensam kunskapsbildning. Projektet kommer att pågå under 2009 med förhoppning om fortsatt stöd för ytterligare ett par år. Projektansökan genomgick en extern granskning med mycket goda vitsord. Regional, nationell och internationell samverkan CAV ingår vidare i en regional samverkan kring arbetslivsfrågor, NAV, och genom Institutionen för pedagogik även i ett regionalt högskolenätverk, Arbetsvetenskap i Västsverige, AiV, när det gäller utbildningsfrågor. Ansökan om att få inrätta en magisterutbildning i arbetsvetenskap vid Högskolan i Borås i samverkan med Göteborgs universitet, Karlstad universitet och Högskolan

5 4 (14) Halmstad fick mycket goda vitsord. Magisterprogrammet i arbetsvetenskap startade därför hösten 08 med Margareta Oudhuis, Bertil Rolandsson och Christer Theandersson som några av lärarna. Margareta Oudhuis är samordnare i AiV, medan Christer Theandersson ingår i AiVs s k magistergrupp med ansvar för magisterutbildningen och ett framtida gemensamt masterprogram, som för närvarande håller på att utarbetas. Sedan många år tillbaks finns också en gemensam forskarutbildning i arbetsvetenskap. Våren 2007 startades även ett nationellt nätverk för arbetslivsforskning, där institutionens arbetsvetare ingår. Margareta Oudhuis utsågs vid en träff vid Karlstad universitet i november 2008 att ingå i den interimsstyrelse som då bildades. Nätverket antog samtidigt namnet Föreningen för arbetslivsforskning i Sverige. Föreningen anordnade även en stor arbetslivskonferens vid Växjö universitet i maj 2008 och har därutöver fått medel från Vinnova för att starta en nationell forskarskola i arbetsvetenskap. Margareta Oudhuis ingår därutöver i redaktionen för tidskriften Arbetsmarknad och Arbetsliv, som är knuten till Karlstads och Göteborgs universitet. Internationellt utbyte har också påbörjats med University of Agder, Kristiansand, Norge, som Margareta Carlén och Margareta Oudhuis besökte i juni månad för en första kontakt. Beslöts vid tillfället att inbjuda några av forskarna vid Agder till Borås för fortsatt träff om framtida samarbete. Även med xxxx i Frankrike har kontakter påbörjats genom Bertil Rolandsson. Institutionens OPUS-råd CAV-medlemmar ingår därutöver i institutionens utbildningsråd för OPUSprogrammet; personalchef Heidi Ström, Volvo Bussar och Anders Norén, f d VD Microcraft. OPUS-rådet träffas två gånger/termin. Övrigt Programrådet för CAVs seminarieserie har under året bestått av Berit Roos- Holmqvist, Ericsson, Janne Pehrson, Borås stad, Ulla Elgmark, Borås stad, Sonja Mozer-Rosell, Svenjunga kommun samt Margareta Carlén och Margareta Oudhuis. Nya medlemmar och medlemsrekrytering Glädjande nog har under året ett antal nya medlemmar tillkommit och en har lämnat. Nytillkomna är Aditro, LBC-Borås, Tour & Andersson, Transcom och Unionen, medan SP lämnade CAV. Medlemsrekryteringen kommer att fortsätta med målet att nå ytterligare 3-5 medlemmar under 2009.

6 5 (14) Vårens seminarieserie Tema ledarskap Seminarium 1 24 januari Organisering och ledning av kunskapsorganisationer Seminariet tog upp frågor kring hur man organiserar och leder professionella kunskapsorganisationer. Om vad som sägs och om vad som faktiskt görs. Frågor som ställdes var: Hur organisera arbetet och leda individer som förväntas vara autonoma, självhävdande och att sticka ut som är fallet på exempelvis en tidning? Och - varför finns dessa måsten? Föreläsare: Mats Alvesson, Lunds universitet och Jan Öjmertz, Borås Tidning Seminarium 2 11 mars Hur leda (genom) värderingar? Värderingars betydelse för företag och organisationer framhålls idag mer än någonsin tidigare som ett sätt att skapa förtroende för företag/organisationer och på så sätt bidra till ökad framgång. Dessutom är värderingars uppgift att skapa sammanhållning och engagemang internt i organisationen. Men hur gör man då? Går det verkligen att leda anställdas värderingar? Dessa frågor diskuterades under detta intressanta seminarium Föreläsare: Claes Trollestad och Mikael Rasmusson, IKEA Bäckebol Seminarium 4 15 maj Hur få produktionssystem och värderingar att gå ihop? Men hur gör man då för att få värderingar som inflytande, delaktighet och lärande i arbetet att gå ihop med ett produktionskoncept som Lean Production? Detta var den viktigaste frågan som dryftades under detta välbesökta och spännande seminarium. Robert Kusén, Scania försökte visa att det är möjligt genom att ge exempel från sin egen verksamhet. Föreläsare: Bengt-Åke Wennberg, Samarbetsdynamik och Robert Kusén, Scania

7 6 (14) Höstens seminarieserie: Tema förtroende och tillit Höstens seminarier har varit mer välbesökta än någonsin tidigare, vilket känns mycket tillfredsställande. Till seminariet med Janne Josefsson, SVT kom närmare 150 personer, vilket är ett rekordstort deltagarantal. Även övriga två seminarier drog stora deltagarskaror. Seminarium 1 14 september Trender i arbetslivet från Det goda arbetet till Lean Production Att följa John eller inte är en fråga många ställer sig när det gäller produktionsmodeller och arbetsorganisationsfrågor. Seminariet handlade om att talet om hur utvecklingen gått från Det goda arbetet till Lean production, som är den mest framträdande trenden idag. Föreläsare: Professor Jan Johansson, Luleå Tekniska Universitet och produktionschef Ulf Johannesson samt lean-koordinator Joakim Gedda, båda Ericsson AB Seminarium 2 14 oktober Medias makt - hur agera när drevet går? Hur bibehålla tilliten inåt organisationen och förtroendet utåt om man hamnar i en mediestorm? Vilka blir konsekvenserna för av skilda sätt att agera? Vilka är de vanligaste strategierna? Kan man förbereda sig? Detta var några av de frågor som diskuterades under detta mycket välbesökta seminarium. Föreläsare: Janne Josefsson, SVT Seminarium 3 20 november Mod och passion i ledarskapet Höstens sista seminarium diskuterade några CAV-medlemmar vad som krävs av ledarskapet i tider av förändring utifrån sin kommande gemensamma bok Med förtroende för ledarskap förutsättningar och utmaningar för en skandinavisk ledarskapstradition. Föreläsare: Jerker Bennehall, Volvo Bussar, Anders Glemfelt, Borås stad/f d Ericsson, Lars Kry, f d Manpower, Bengt Källqvist, Schenker Privpak, Börje Malmström, f d Borås stad, Anders Norén, f d Microcraft, Heidi Ström, Volvo Bussar, Margareta Oudhuis och Bertil Rolandsson, Högskolan i Borås. Moderator: Professor Jan Holmer, Göteborgs universitet

8 7 (14) NÄTVERKENS VERKSAMHET Nedan följer en kortare sammanfattning av den verksamhet som de fyra nätverken haft under det gångna året. Företagsledarnätverket AiS Vid första AiS-mötet i februari var huvudtemat förändringar i HR-yrket. Heidi Ström och Berit Roos-Holmqvist beskrev sina erfarenheter från Volvo respektive Ericsson från det Dave Ulrich inspirerade arbete som skett i de respektive organisationerna, mot en Service-delivery Model. Vid mötet i mars diskuterades de förändringar som just nu äger rum på SÄS. Claes Göran Wiking presenterade den organisationsförändring som de jobbat med på SÄS. Aprilmötet hölls i Borås stads lokaler, där Anders Glemfelt och Claes Göran Wiking inledde huvuddiskussionen för mötet. Anders tecknade ett historiskt perspektiv och pekade på outsourcing-trenden som en konsekvens av att man i början av 1990-talet börjar förespråka koncentration till kärnverksamhet istället för riskspridning inom företagen. Claes-Göran fortsatte med att beskriva den diskussion som förs om att lägga ut ambulansverksamhet i Sjuhäradsbygden på entreprenad. Även här tas avstamp i 1990-talet, men då i en politisk diskussion. 8 maj-9maj genomfördes så ett studiebesök på Fresh, Gemla i Småland med deltagande av ett antal AiS-medlemmar. Studiebesöket gav upphov till spännande diskussioner kring ledarskap som kan vara motsägelsefullt både tillåtande och bestämt. Vid första mötet under hösten diskuterades bl a innehållet för hösten samt togs också det intresse upp som Per Siljeklint från Studentlitteratur visat för publicering av AiS-boken. Vid oktobermötet talade Claes-Göran om de värderingskonflikter som uppstår i organisationer i samband med att administrativa system förändras samt inledde Anders Norén och Berit Roos-Holmqvist novembermötet under temat Prestige och värdighet i ledarskap som driver alternativt utsätts för förändring. Vid decembermötet ska slutligen Bengt Källkvist ta upp den prestige alternativt positionering som lätt uppstår inom en organisation mellan arbetsgivare och fack. Frågor om fackets roll och om nya frågor i arbetslivet blir här central. Ordförande: Jerker Bennehall, Volvo Bussar Samordnare: Bertil Rolandsson, Högskolan i Borås Nätverket för Hälsa och utveckling, HUAs verksamhet 2008 Syftet med HUA är att det skall vara ett nätverk, där den enskilde medlemmen får del av nätverkets samlade kunskaper och erfarenheter för att kunna fatta bättre beslut. Diskussionsklimatet skall präglas av öppenhet i slutet sällskap. Målet är att deltagandet skall leda till personlig utveckling till gagn för effektivare beslutsfattande i den egna organisationen. Verksamheten utgörs av nätverksdiskussioner, case-studier, studiebesök och studieresor samt litteraturseminarier.

9 8 (14) Vårens aktiviteter bestod av fyra nätverksträffar med följande teman: mångfald i arbetslivet, hur hantera förändringsprocesser, kulturella skillnader utifrån att vara svensk chef i utlandet med inbjudne gästen Nils-Olof Björk som arbetat som VD i Alfa Laval i Japan samt slutligen ett sista tema om generationsväxling i företag. Höstens aktiviteter utgjordes likaledes av fyra nätverksträffar. Det första var ett upptaktsmöte, det andra handlade om friskvårdsarbete i Svenljunga kommun, det tredje rörde nya regler för sjukskrivning med inbjudna Heidi Kamperin, Försäkringskassan samt kommer det fjärde tillfället att handla om hur vi och våra medarbetare påverkas av oron i samhället. Träffen avslutas med att gemensamt gå och lyssna på ett föredrag med Leif G W Persson som högskolan anordnar. Nätverket har sammanlagt haft åtta träffar under året, varav ett gemensamt med övriga de två nätverken AiS och PU-nätverket. Som tidigare har träffarna präglats av högt engagemang och delaktighet. För närvarande består nätverket av 20 medlemmar från 14 olika organisationer. Sju av medlemmarna är nya för året. Ordförande: Björn Karlson, Ellos Samordnare: Anders Olsson Personalutvecklingsnätverket PU-nätverket har under 2008 haft sammanlagt åtta sammankomster. Vårens möten hade två övergripande teman, nämligen Lean Production och Lön som motivation för utveckling och lärande. Vid ett av mötena hade vi besök av Maria Viidas, kvalitetschef i Vara Kommun, som talade om Vara Lean och hur man tillämpar Lean Production i offentlig verksamhet, bl a inom åldringsvården. Det här följdes upp under nästkommande möte då vi gemensamt läste en artikel där skillnader och likheter mellan Lean Production och Socioteknik analyserades. Vid vårens övriga möten var temat Lön som motivation för utveckling och lärande. Ett av mötena hölls på Scandicore, där ordförande för nätverket tog emot och bl a talade om de lönesystem de tillämpar där. Under ett annat möte berättade Margareta Oudhuis om sin forskning där hon tittat på lönesystemen på Ellos. En av vårens träffar arrangerades tillsammans med de övriga nätverken då Nils Olof Björk, senior vice President på Alfa Laval, berättade om hur det är att som svensk VD arbeta i Japan och på det sättet anknöt vi till förra årets CAVseminarier som handlade om kulturkrockar.

10 9 (14) Eftersom det tillkommit flera nya medlemmar i nätverket inledde vi hösten med en uppstart på Aphuset i Borås Djurpark. Där diskuterades även förslag på ämnen för de kommande mötena under Temat för de två resterande mötena under året var ett ämne som flera av deltagarna brottas med i sin vardag och därför kände behov av att diskutera, nämligen de nya reglerna gällande rehab. Ordförande: Björn Mänd, Scandicore Samordnare: Margareta Carlén. Q-nätverket Under det nybildande Kvalitetsnätverket första år har vi haft två informationsträffar. Dessa resulterade i att nio organisationer anmälde deltagare till nätverket. Starten av nätverket ägde därefter rum på Ericsson AB i Borås den 25 september, då sju företag var representerade. Den 27 november kommer sammankomst nummer två att äga rum på Södra Älvsborgs Sjukhus (SÄS). Målet är att vi skall ha 5-6 sammankomster per år med deltagare från minst femton organisationer. Detta första kalenderår kommer verksamheten att inriktas på temat förbättringsarbete i grupp. Ordförande: Anders Näslid, Ericsson Samordnare: Roy Andersson, Högskolan i Borås HEMSIDAN Hemsidan har under året fortsatt utgjort en fin kunskapskälla för CAVs medlemmar. Journalisten Lena Löfgren har sammanfattat CAV-seminarierna samt sammanställt månatliga Nyhetsbrev som publicerats på hemsidan, vilket varit till stor glädje för CAVs medlemmar. FORSKNING OCH PUBLIKATIONER CAV-forskarna har varit mycket framgångsrika när det gäller att få tillgång till externa medel samt medel från högskolan. Margareta Oudhuis fick s k FASmedel tillsammans med docent Tomas Engström och F.Dr. Chalmersforskare för tre år under åren för ett projekt om Val av utformning av arbetsorganisation och produktionssystem inom tillverkningsindustri orsaker och konsekvenser. Bertil Rolandsson fick likaledes FoU-medel tillsammans med forskare vid IT-universitet i Göteborg för åren för projektet Mjukvaruindustri i förändring: Öppen källkod och dess konsekvenser för programmerarens yrkespraktik. Christer Theandersson har fått medel från Vinnova tillsammans med forskare vid Göteborgs och Stockholms universitet för åren Projektet handlar om organisatoriska förutsättningar för chefskap i offentlig sektor. Margareta Oudhuis har dessutom under innevarande år fått medel från högskolan för att tillsammans med bland andra prorektor Björn Brorström och professor Anders Edström, IDA, bedriva forskning inom projektet Ett forskningsprogram om företagande, traditioner och förnyelse i Sjuhäradsbygden. Som framgått ovan har Margareta, Bertil, Christer, Margareta Carlén, Anders Olsson och Roy Andersson vidare fått FoU-medel från

11 10 (14) högskolan för en studie om kunskapsbildning den i samverkan som sker inom CAV. Se vidare bilaga publikationer. UTBILDNING/SAMVERKAN KRING UTBILDNING INOM HÖGSKOLAN - DELTAGANDE AV CAV-MEDLEMMAR Under året har grundutbildning i arbetsvetenskap bedrivits på A- B- och C- nivåerna inom ramen för det treåriga OPUS-programmet, som påbörjades under ht 06, där en av OPUS fyra inriktningar är arbetsvetenskap 1-90 högskolepoäng. Närmare hälften av alla OPUS-studenterna valde glädjande nog arbetsvetenskap som inriktning. Medlemmar i CAV har deltagit i ett antal av de kurser som givits inom OPUS, något som varit mycket uppskattat av studenterna. Exempelvis har Heidi Ström, personalchef Volvo Bussar, sedan ett flertal år tillbaks medverkat i OPUS-programmets första termin med en föreläsning om kön och makt i arbetslivet. Volvo Bussar har även bidragit genom sin lean-ansvarige Michael Britton, som både gav en föreläsning om lean production och ledde två s k leanspel med deltagande av studenter som läser arbetsvetenskapens B-kurs (även ett antal studenter från IH deltog). Från Borås stad höll Anders Glemfelt en föreläsning i kursen Identitet, styrning och anställbarhet samt har Suzanne Haak, Borås stad, föreläst om sina erfarenheter som chef på kursen Arbetets påverkan på människan; en kurs där även ombudsman Bengt Forsling, IF Metall i Göteborg deltog. Också Anders Olsson, Viareds företagshälsovård och tillika samordnare för HUA-nätverket, har föreläst om konflikthantering och även haft seminarium kring ämnet ifråga för arbetsvetarstudenterna. CAV-medlemmarna Ellos, Microcraft och Volvo Bussar har även medverkat i pedagogikinriktningens praktikanknutna undervisning. Sammantaget kan därmed konstateras att CAVs medlemmar i hög grad bidragit till att professionsanknyta OPUS-programmet. När det gäller samverkan inom högskolan läser studenter inom ett visst program och inriktning från IH, Ingenjörshögskolan, sammantaget 30 högskolepoäng tillsammans med studenter inom OPUS och arbetsvetenskapen. Samläsandet påbörjades ht 06/vt 07 och har fortsatt sedan dess. ÖVRIG VERKSAMHET Samtal med prefekten för Institutionen för pedagogik Samtal om CAVs verksamhet och budget har under året ägt rum med prefekten Anneli Schwartz. Vi som varit ansvariga för CAVs verksamhet under år 2008 tackar för ett mycket fint samarbete med både enskilda medlemmar och medlemsorganisationer. Föreståndare Margareta Oudhuis, Högskolan i Borås

12 11 (14) CAV-råd och tillika samordnare och ordföranden för CAV och nätverken Anders Glemfelt, Borås stad (ordförande) Jerker Bennehall, Volvo Bussar (ordförande AiS) Bertil Rolandsson, Högskolan i Borås (samordnare AiS) Björn Karlson, Ellos AB (ordförande HUA-nätverket) Anders Olsson (samordnare HUA-nätverket) Björn Mänd, Scandicore (ordförande PU-nätverket) Margareta Carlén, Högskolan i Borås (samordnare PU-nätverket) Anders Näslid, Ericsson (ordförande Q-nätverket) Roy Andersson, Högskolan i Borås (samordnare Q-nätverket) Margareta Oudhuis, Högskolan i Borås (föreståndare)

13 12 (14) Bilaga 1 Medlemmar CAV under år 2008 Aditro (ny) Borås stad Ellos Ericsson Fristads folkhögskola H&M Hennes & Mauritz Handelsanställdas förbund Hjälmareds folkhögskola Högskolan i Borås IF Metall LBC Borås (ny) LO-facken Borås-Bollebygd Microcraft Pulsen Scandicore Schenker Privpak Svenljunga kommun Södra Älvsborgs Sjukhus, Borås T & A (ny) Transcom (ny) Unionen Viskadalens Folkhögskola Volvo Bussar

14 13 (14) Bilaga 2 Publikationer under år 2008 Brorström, Björn, Edström, Anders & Oudhuis, Margareta (2008) Knalleandan drivkraft och begränsning. Ett forskningsprogram om företagande, traditioner och förnyelse i Sjuhäradsbygden. Högskolan i Borås: Rapport nr 3, Vetenskap för profession. Oudhuis, Margareta & Olsson, Anders (2008) Implementation of Lean Production: Culture, Organization, and Working Conditions, paperpresentation vid 1:a nationella arbetslivskonferensen Hållbart arbetsliv och eller lönsamhet? Växjö universitet 5-7 maj 08. Oudhuis, Margareta (2008) "Bengt Abrahamsson (2008): Hierarki - Om ordning, makt och kristallisering". Recension i Arbetsmarknad & Arbetsliv, årgång 14 nr Rolandsson, Bertil & Oudhuis, Margareta (2008) "Med förtroende för forskarrollen kommentatorer, experter och administratörer i interaktiv kunskapsbildning", Gemensamt kunskapande den interaktiva forskningens praktik. Växjö: Acta Wexionensia Rolandsson, Bertil & Björck, Ulric (2008), Being an Efficient or Dialogue Oriented Municipality on the Net Framing Civil Servants Confidence in E-services, International Journal of Internet Science. Kommande. Rolandsson, Bertil & Ekwall, Daniel (2008), Frames of Thefts at Work Security Culture and the Organisation of Responsibility in Transport Networks, Security Journal, Palgrave MacMillan. Kommande. Zimmerman, F & Rolandsson, R (2008) Om medborgaren själv får välja. En kvalitativ studie om olika medborgargruppers förväntningar och farhågor kring e-demokrati. Högskolan i Borås, Institutionen för pedagogik. Rapport nr 3, Rolandsson, Bertil & Ekwall, Daniel (2008) Säkerhetskultur i transportnätverk med perspektiv på stölder i arbetet, artikel presenterad vid 1:a nationella konferensen för arbetlivsforskning, Växjö Universitet, maj Rolandsson, Bertil & Zimmerman, Fredrik (2008) E-government in a Countryside Region Frames of Internet-Based Services among Civil Servants and Citizens, artikel presenterad vid Nordiska Sociologförbundets årsmöte, 24:e nordiska konferensen för sociologi, Aarhus, Danmark, augusti 2008.

15 14 (14) Theandersson, Christer (2008) De lever tills den dagen de dör Den palliativa vårdens innebörd, filosofi och mål en studie av första linjens chefer. Arbetsrapport presenterad vid 1:a nationella arbetslivsforskningskonferensen 6-7 maj 2008.

C A V. HÖGSKOLAN I BORÅS Centrum för arbetsvetenskap. Centrum för arbetsvetenskap vid Högskolan i Borås. CAVs verksamhet år 2007.

C A V. HÖGSKOLAN I BORÅS Centrum för arbetsvetenskap. Centrum för arbetsvetenskap vid Högskolan i Borås. CAVs verksamhet år 2007. HÖGSKOLAN I BORÅS Centrum för arbetsvetenskap December 2007 C A V Centrum för arbetsvetenskap vid Högskolan i Borås CAVs verksamhet år 2007 1 C A V - EN ARENA FÖR SAMVERKAN FORSKNING ARBETSLIV SYFTE CAV,

Läs mer

C A V. Centrum för arbetsvetenskap. vid Högskolan i Borås

C A V. Centrum för arbetsvetenskap. vid Högskolan i Borås C A V Centrum för arbetsvetenskap vid Högskolan i Borås Verksamhetsberättelse 2009 1 (15) C A V - EN ARENA FÖR SAMVERKAN AKADEMI ARBETSLIV SYFTE CAV, Centrum för arbetsvetenskap vid Högskolan i Borås,

Läs mer

C A V. HÖGSKOLAN I BORÅS Centrum för arbetsvetenskap. Centrum för arbetsvetenskap vid Högskolan i Borås. CAVs verksamhet år 2006.

C A V. HÖGSKOLAN I BORÅS Centrum för arbetsvetenskap. Centrum för arbetsvetenskap vid Högskolan i Borås. CAVs verksamhet år 2006. HÖGSKOLAN I BORÅS Centrum för arbetsvetenskap December 2006 C A V Centrum för arbetsvetenskap vid Högskolan i Borås CAVs verksamhet år 2006 1 C A V - EN ARENA FÖR SAMVERKAN FORSKNING ARBETSLIV SYFTE CAV,

Läs mer

C A V. Centrum för Arbetsliv och Vetenskap. vid Högskolan i Borås

C A V. Centrum för Arbetsliv och Vetenskap. vid Högskolan i Borås C A V Centrum för Arbetsliv och Vetenskap vid Högskolan i Borås Verksamhetsberättelse 2011 1 C A V - EN ARENA FÖR SAMVERKAN AKADEMI ARBETSLIV SYFTE CAV, Centrum för Arbetsliv och Vetenskap vid Högskolan

Läs mer

C A V. Centrum för Arbetsliv och Vetenskap. vid Högskolan i Borås

C A V. Centrum för Arbetsliv och Vetenskap. vid Högskolan i Borås C A V Centrum för Arbetsliv och Vetenskap vid Högskolan i Borås Verksamhetsberättelse 2010 1 (14) C A V - EN ARENA FÖR SAMVERKAN AKADEMI ARBETSLIV SYFTE CAV, Centrum för Arbetsliv och Vetenskap vid Högskolan

Läs mer

C A V. Centrum för Arbetsliv och Vetenskap. vid Högskolan i Borås

C A V. Centrum för Arbetsliv och Vetenskap. vid Högskolan i Borås C A V Centrum för Arbetsliv och Vetenskap vid Högskolan i Borås Verksamhetsberättelse 2012 1 C A V - EN ARENA FÖR SAMVERKAN AKADEMI ARBETSLIV SYFTE CAV, Centrum för Arbetsliv och Vetenskap vid Högskolan

Läs mer

C A V. Centrum för Arbetsliv och Vetenskap. vid Högskolan i Borås

C A V. Centrum för Arbetsliv och Vetenskap. vid Högskolan i Borås C A V Centrum för Arbetsliv och Vetenskap vid Högskolan i Borås Verksamhetsberättelse 2013 1 C A V - EN ARENA FÖR SAMVERKAN AKADEMI ARBETSLIV SYFTE CAV, Centrum för Arbetsliv och Vetenskap vid Högskolan

Läs mer

Arbetsvetenskap, magisterprogram 60 högskolepoäng (hp), avancerad

Arbetsvetenskap, magisterprogram 60 högskolepoäng (hp), avancerad GÖTEBORGS UNIVERSITET Utbildningsvetenskapliga fakultetsnämnden Institutionen för arbetsvetenskap UTBILDNINGSPLAN S2ARB Arbetsvetenskap, magisterprogram 60 högskolepoäng (hp), avancerad nivå Master (one

Läs mer

Verksamhetsplan Centrum för Arbetsliv och vetenskap (CAV)

Verksamhetsplan Centrum för Arbetsliv och vetenskap (CAV) Bilaga 6 Verksamhetsplan 2017-2019 Centrum för Arbetsliv och vetenskap (CAV) CAV, Centrum för Arbetsliv och Vetenskap är en centrumbildning vid Högskolan i Borås (HB). CAVs vision är att bidra till ett

Läs mer

UNDERLAG TILL SIRAS ÅRSMÖTE 2010

UNDERLAG TILL SIRAS ÅRSMÖTE 2010 UNDERLAG TILL SIRAS ÅRSMÖTE 2010 ÅRSMÖTET HÅLLS I ANSLUTNING TILL KONFERENSEN ARBETSLIV I FÖRÄNDRING I MALMÖ DATUM: TORSDAG 20 MAJ TID: 17.30-18.30 LOKAL: MALMÖ HÖGSKOLA, SAL 541 DAGORDNING 1..Mötets öppnande

Läs mer

Centrum för Arbetsliv och vetenskap (CAV) Verksamhetsplan för

Centrum för Arbetsliv och vetenskap (CAV) Verksamhetsplan för Bilaga 6 Dnr: 695-16 Centrum för Arbetsliv och vetenskap (CAV) Verksamhetsplan för 2017-2019 CAV, Centrum för Arbetsliv och Vetenskap är en centrumbildning vid Högskolan i Borås (HB). CAVs devis är Samverkan

Läs mer

Att leva visionen prioriterade inriktningar för Högskolan Dalarna

Att leva visionen prioriterade inriktningar för Högskolan Dalarna Att leva visionen prioriterade inriktningar för Högskolan Dalarna 2016-2019 Beslut: Högskolestyrelsen 2015-12-17 Revidering: - Dnr: DUC 2015/385/10 Gäller fr o m: 2016-01-01 Ersätter: - Relaterade dokument:

Läs mer

Bilaga 7. Centrum för välfärdsstudier

Bilaga 7. Centrum för välfärdsstudier Bilaga 7 Centrum för välfärdsstudier Verksamhetsplan 2019 Centrum för välfärdsstudier Centrum för välfärdsstudier () är en centrumbildning vid Högskolan i Borås. fokuserar på de möjligheter och utmaningar

Läs mer

Sveriges Ingenjörer Distrikt Väst Verksamhetsberättelse 2014

Sveriges Ingenjörer Distrikt Väst Verksamhetsberättelse 2014 2015-01-25 Sidan 1 av 5 Sveriges Ingenjörer Distrikt Väst Verksamhetsberättelse 2014 Sammanfattning av verksamhetsåret Under året har vi genomfört ett antal evenemang och aktiviteter där vi mött cirka

Läs mer

Styrelsen för Sveriges Ingenjörer distrikt Norrbotten, får härmed avge följande redogörelse för verksamhetsåret 2010.

Styrelsen för Sveriges Ingenjörer distrikt Norrbotten, får härmed avge följande redogörelse för verksamhetsåret 2010. VERKSAMHETSBERÄTTELSE DISTRIKT NORRBOTTENS Styrelsen för Sveriges Ingenjörer distrikt Norrbotten, får härmed avge följande redogörelse för verksamhetsåret. Årets som gick 2 Distriktsverksamheten 3 Distriktstyrelsens

Läs mer

Handlingsplan 2018 för Akademin för vård, arbetsliv och välfärd

Handlingsplan 2018 för Akademin för vård, arbetsliv och välfärd 1 (7) Bilaga 2 Dnr 631-17 Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Handlingsplan 2018 för Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Högskolan i Borås målbild är att utvecklas till universitet. Att bli ett

Läs mer

Förslag till Verksamhetsplan 2011

Förslag till Verksamhetsplan 2011 1 (5) Förslag till Verksamhetsplan 2011 CSR Västsverige ger medlemmar ökad konkurrenskraft genom att omsätta kunskap i konkret handling. CSR Västsverige utvecklar och sprider verktyg och kompetens kring

Läs mer

Framtidens friska arbetsplatser?

Framtidens friska arbetsplatser? Framtidens friska arbetsplatser? Therese Öhrling Luleå tekniska universitet Arbetsvetenskap Avdelningen för Människa och Teknik 971 87 Luleå, Sweden 0920-49 25 93 Therese.ohrling@ltu.se www.ltu.se Är du

Läs mer

Vi är Vision! Juni 2016

Vi är Vision! Juni 2016 Vi är Vision! Juni 2016 2 Inledning Under några år har vi tillsammans byggt Vision och vi har varit framgångsrika. Allt fler väljer att bli medlemmar i Vision. Vi växer för varje dag som går. Bilden och

Läs mer

Styrelsemöte den 27 januari 2000 i Bengtsfors

Styrelsemöte den 27 januari 2000 i Bengtsfors Protokoll Styrelsemöte den 27 januari 2000 i Bengtsfors Närvarande: Bo Antoni Kretsloppskontoret, Göteborgs kommun Henry Bäckström LRF, Vänersborg Yngve Johansson Västra Götalandsregionen Sven-Bertil Lindblom

Läs mer

Vi är Vision. mål och hjärtefrågor. Förutsättningar för chefs och ledarskap. Hållbart arbetsliv mer arbetsglädje.

Vi är Vision. mål och hjärtefrågor. Förutsättningar för chefs och ledarskap. Hållbart arbetsliv mer arbetsglädje. Beslut, förbundsmötet 2016 Vi är Vision mål och hjärtefrågor Förutsättningar för chefs och ledarskap Hållbart arbetsliv mer arbetsglädje Löner och villkor Framtidens arbetsliv Fair Union Vi är Vision är

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN. Masterprogram i pedagogik, 120 högskolepoäng. Master Programme of Pedagogical Science, 120 ECTS Credits

UTBILDNINGSPLAN. Masterprogram i pedagogik, 120 högskolepoäng. Master Programme of Pedagogical Science, 120 ECTS Credits Dnr 145/2007-515 Fakultetsnämnden för humaniora och samhällsvetenskap UTBILDNINGSPLAN Masterprogram i pedagogik, 120 högskolepoäng Master Programme of Pedagogical Science, 120 ECTS Credits Ansvarig institution

Läs mer

Praktisk information Magisterprogram i arbetsvetenskap, 60 hp

Praktisk information Magisterprogram i arbetsvetenskap, 60 hp Praktisk information Magisterprogram i arbetsvetenskap, 60 hp Programmets mål Det övergripande syftet med magisterprogrammet i arbetsvetenskap är att studenterna på vetenskaplig grund ska vidareutveckla

Läs mer

Aktivitetplan år Fastighetsnätverket för energi- och miljöfrågor i Örebro län

Aktivitetplan år Fastighetsnätverket för energi- och miljöfrågor i Örebro län Bilaga 1. Aktivitetplan år 2016. Fastighetsnätverket för energi- och miljöfrågor i Örebro län Aktivitet Budget/ år Period A. Administration av nätverk Administration, planering av aktiviteter, samordning

Läs mer

Svensk Förening för Matematikdidaktisk Forskning, SMDF

Svensk Förening för Matematikdidaktisk Forskning, SMDF Svensk Förening för Matematikdidaktisk Forskning, SMDF Protokoll från konstituerande möte den 22 januari 1999 i Stockholm. 1 Mötet förklarades öppnat av Christer Bergsten. 2 Till mötesordförande valdes

Läs mer

Karlsborgs kommun. Ledarskapspolicy. Bilaga 35 KF Diarienummer: Antagen:

Karlsborgs kommun. Ledarskapspolicy. Bilaga 35 KF Diarienummer: Antagen: Bilaga KF 7 201-0 - 0 Karlsborgs kommun Ledarskapspolicy Dokumenttyp: Policy Diarienummer: 66.201 Beslutande: Kommunfullmäktige Antagen: 201-0-0 Giltighetstid: Tillsvidare Dokumentet gäller för: Samtliga

Läs mer

Magisterprogram med inriktning mot utvärdering och styrning, 60 högskolepoäng

Magisterprogram med inriktning mot utvärdering och styrning, 60 högskolepoäng Utbildningsplan Sida 1 av 5 Programkod: GGV01 Magisterprogram med inriktning mot utvärdering och styrning, 60 högskolepoäng Master Program (One Year) with focus on Evaluation and Organizational Management,

Läs mer

Inför Reglabs medlemsmöte. Stockholm 14 september 2016

Inför Reglabs medlemsmöte. Stockholm 14 september 2016 Inför Reglabs medlemsmöte Stockholm 14 september 2016 Innehåll 1 Sammanfattning av arbetet 1 Akademi för Regional utveckling 1 Förslag på pilot 1 Nästa steg Sammanfattning - Utbildningsformer MOOC (=öppna

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR VISION GÖTEBORG

VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR VISION GÖTEBORG VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR VISION GÖTEBORG INLEDNING OCH ÖVERGRIPANDE MÅL Vår verksamhetsplan för 2017 grundar sig i rapporten Vi är Vision och de hjärtefrågor som förbundsmötet 2016 beslutade om. Vi har

Läs mer

Meritportfölj Till hjälp för sökande till läraranställningar och för lärare som söker befordran har Högskolan i Skövde utformat nedanstående förslag på hur man kan sortera sina handlingar i en meritportfölj.

Läs mer

Sahlgrenska Universitets sjukhuset. chefspolicy

Sahlgrenska Universitets sjukhuset. chefspolicy Sahlgrenska Universitets sjukhuset chefspolicy Reviderad 2002 Denna chefspolicy är ett av flera policydokument som finns som ett stöd för att leda arbetet inom Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Den anger

Läs mer

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN. Nordiskt masterprogram i pedagogik med inriktning mot aktionsforskning, 120 högskolepoäng

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN. Nordiskt masterprogram i pedagogik med inriktning mot aktionsforskning, 120 högskolepoäng Utbildningsplan Dnr G 2018/372 UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Nordiskt masterprogram i pedagogik med inriktning mot aktionsforskning, 120 högskolepoäng Nordic Master's Programme in Education with

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Antaget av kommunfullmäktige 2015-03-24 dnr KS/2014:166 Dokumentansvarig: Personalchef Mjölby en hållbar kommun Mjölby kommun är en hållbar kommun som skapar utrymme för att både

Läs mer

Institutionen för kulturvetenskaper

Institutionen för kulturvetenskaper UPPFÖLJNING AV VERKSAMHETSPLANEN Institutionen för kulturvetenskaper DATUM: 2017-02-15 BESLUTAD AV: Mats Björkin KONTAKTPERSON: Mats Björkin FORSKNING SOM PÅVERKAR Vårt mål är att Göteborgs universitet

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET 2010

GÖTEBORGS UNIVERSITET 2010 GÖTEBORGS UNIVERSITET 2010 Ett av de stora och mest vitala i Europa med hög kvalitet i forskning och utbildning. ing. En kreativ och spännande nde mötesplats för många vetenskaper. Mitt i staden och i

Läs mer

Landstingsstyrelsens personalutskott

Landstingsstyrelsens personalutskott PROTOKOLL 2014-04-15 1 (5) Landstingets kansli Kansliavdelningen, LSPU 2/2014 Landstingsstyrelsens personalutskott Tid Tisdagen den 15 april 2014, kl. 09.00 11.30 Plats Närvarande ledamöter Övriga närvarande

Läs mer

Folkbildningsförbundets. verksamhetsplan 2013

Folkbildningsförbundets. verksamhetsplan 2013 Folkbildningsförbundets verksamhetsplan 2013 1. Inledning Tio studieförbund med 374 medlems- eller samverkansorganisationer, ca. 280 000 studiecirklar och drygt 330 000 kulturprogram per år, samlas i

Läs mer

MASTERPROGRAM I STATSVETENSKAP

MASTERPROGRAM I STATSVETENSKAP UTBILDNINGSPLAN MASTERPROGRAM I STATSVETENSKAP 120 HÖGSKOLEPOÄNG MÅL - självständigt och kritiskt med teori och metod identifiera och analysera centrala problem inom det statsvetenskapliga kunskapsområdet;

Läs mer

Masterprogram i socialt arbete med inriktning mot verksamhetsanalys och utveckling i civilsamhället, 120 hp UTBILDNINGSPLAN

Masterprogram i socialt arbete med inriktning mot verksamhetsanalys och utveckling i civilsamhället, 120 hp UTBILDNINGSPLAN 1 (7) Institutionen för socialvetenskap Masterprogram i socialt arbete med inriktning mot verksamhetsanalys och utveckling i civilsamhället, 120 hp UTBILDNINGSPLAN Master Programme in Social Work Research

Läs mer

1 (5) Verksamhetsplan 2012

1 (5) Verksamhetsplan 2012 1 (5) Verksamhetsplan 2012 CSR Västsverige ger medlemmar ökad konkurrenskraft genom att omsätta kunskap i konkret handling. CSR Västsverige utvecklar och sprider verktyg och kompetens kring betydelsen

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Du som medarbetare är viktig och gör skillnad genom ditt engagemang och mod att förändra i strävan att förbättra. 2 Mjölby en hållbar kommun Mjölby kommun är en hållbar kommun

Läs mer

1 (6) Forum för samverkan. Verksamhetsberättelse Organisationsnr:

1 (6) Forum för samverkan. Verksamhetsberättelse Organisationsnr: 1 (6) Forum för samverkan Verksamhetsberättelse 2014 Organisationsnr: 2 (6) 1. Forum under 2014 Forum för samverkan inledde sin verksamhet 1/1 2014. Beslut om instruktion för Forum togs i november 2013.

Läs mer

Välkommen till Handels!

Välkommen till Handels! Välkommen till Handels! Välkommen till Handelsanställdas förbund, eller Handels som vi brukar säga. I den här broschyren vill vi berätta lite mer om förbundet och vad ditt medlemskap innebär och vad vi

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Yrkesförbundet Sveriges Socialarbetare. verksamhetsåret 2006

Verksamhetsberättelse för Yrkesförbundet Sveriges Socialarbetare. verksamhetsåret 2006 Verksamhetsberättelse för Yrkesförbundet Sveriges Socialarbetare verksamhetsåret 2006 Styrelsen för YSS har under verksamhetsåret varit: fredag den 24 augusti 2007 Ordföranden fram till årsmötet i Skövde

Läs mer

Ramar för verksamheten vid Centrum för kommunstrategiska studier 2013 2015

Ramar för verksamheten vid Centrum för kommunstrategiska studier 2013 2015 Ramar för verksamheten vid Centrum för kommunstrategiska studier 2013 2015 Ramar för verksamheten vid Centrum för kommunstrategiska studier 2013 2015 Rapport 2013:1 ISSN 1402-876X Omslagsbild: CKS. Linköpings

Läs mer

Vad skulle chefen säga...

Vad skulle chefen säga... Vad skulle chefen säga... Vi ser det så här; när du tillåts vara dig själv blir det roligare att jobba. Och nöjda medarbetare gör för det mesta ett bättre jobb. Arbetet och arbetsplatsen blir attraktivare

Läs mer

Välkomna till första numret av skriftserien Högskolepedagogisk debatt!

Välkomna till första numret av skriftserien Högskolepedagogisk debatt! Välkomna till första numret av skriftserien Högskolepedagogisk debatt! Lena-Pia Carlström Hagman Högskolan Kristianstad har som mål att bli nationellt erkänd för sin pedagogiska utveckling. Skriftserien

Läs mer

Akademin för vård, arbetsliv och välfärd. Verksamhetsplan Låt det vibrera

Akademin för vård, arbetsliv och välfärd. Verksamhetsplan Låt det vibrera Dnr 631-17 Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Verksamhetsplan 2018-2020 1 Låt det vibrera 1 Föreliggande verksamhetsplan tar sin utgångspunkt i Högskolan i Borås vision och mål (dnr 906-14). Styrande

Läs mer

Högskoleutbildning i regional utveckling. Presentation Reglabs styrelse 24 augusti 2016

Högskoleutbildning i regional utveckling. Presentation Reglabs styrelse 24 augusti 2016 Högskoleutbildning i regional utveckling Presentation Reglabs styrelse 24 augusti 2016 Innehåll presentation Sammanfattning av arbetet hittills Akademi för Regional utveckling Förslag på pilot Nästa steg

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Tyresö Förenings Råd för året 2009

Verksamhetsberättelse för Tyresö Förenings Råd för året 2009 Verksamhetsberättelse för Tyresö Förenings Råd för året 2009 Tyresö Förenings Råd till gagn för Tyresös kultur- och idrottsliv Så här har föreningsrådet tagit form Under en föreningskonferens till Åland

Läs mer

Info om professionsutveckling för dig som ansvarar för ledning av förskola och skola

Info om professionsutveckling för dig som ansvarar för ledning av förskola och skola 2015-11-10 Info om professionsutveckling för dig som ansvarar för ledning av förskola och skola Här info om möjligheter för utveckling och kvalificering för er som har ledningsfunktion inom förskola och

Läs mer

Organisatorisk kapabilitet för fördröjd pensionering

Organisatorisk kapabilitet för fördröjd pensionering Organisatorisk kapabilitet för fördröjd pensionering Ewa Wikström, Rebecka Arman, Roy Liff Företagsekonomi Roland Kadefors, Daniel Seldén, Karin Allard, Lotta Dellve Sociologen & Arbetsvetenskap 1 Bakgrund:

Läs mer

Tillägg till Avtal om Samhällskontraktet som MDH, Västerås och Eskilstuna ingått i oktober 2013.

Tillägg till Avtal om Samhällskontraktet som MDH, Västerås och Eskilstuna ingått i oktober 2013. TILLÄGGSAVTAL SAMHÄLLSKONTRAKTET Tillägg till Avtal om Samhällskontraktet som MDH, Västerås och Eskilstuna ingått i oktober 2013. 1 Parter 1. Mälardalens högskola, org.nr. 202100-2916 ( MDH ) 2. Västerås

Läs mer

Lokal handlingsplan för hållbar utveckling 2015 vid Akademin för vård, arbetsliv och välfärd

Lokal handlingsplan för hållbar utveckling 2015 vid Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Bilaga 5-05-13 Dnr 995-14 1 (5) Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Lotta Dalheim Englund/ASC Lokal handlingsplan för hållbar utveckling vid Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Högskolan i Borås

Läs mer

Centrum för kommunstrategiska studier Styrelsesammanträde nr 4, 2017

Centrum för kommunstrategiska studier Styrelsesammanträde nr 4, 2017 Nr 4 år 2017 1(6) Centrum för kommunstrategiska studier Styrelsesammanträde nr 4, 2017 Datum: Närvarande Tjänstgörande ledamöter Anders Härnbro, ordförande Eva Andersson Anna Nilsson Bo Hellgren Kerstin

Läs mer

KOP nätverket för konst och publikfrågor

KOP nätverket för konst och publikfrågor KOP nätverket för konst och publikfrågor På uppdrag av Kultur Skåne, Region Skånes kulturnämnd Utförd under år 2012 Anna Lönnquist, Ystads konstmuseum Innehåll Bakgrund... 1 KOP- nätverket för konst och

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Dockteaterföreningen UNIMA Sverige. Org.nr: Verksamhetsåret 2016

Verksamhetsberättelse för Dockteaterföreningen UNIMA Sverige. Org.nr: Verksamhetsåret 2016 Verksamhetsberättelse för Dockteaterföreningen UNIMA Sverige Org.nr: 817602-6600 Verksamhetsåret 2016 1 STYRELSEN Ordinarie: Gustaf Kull - ordförande, webbmaster och internationell rådsmedlem Sven Wagelin-Challis

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Länsbygderådet i Blekinge 2016

Verksamhetsberättelse för Länsbygderådet i Blekinge 2016 Verksamhetsberättelse för Länsbygderådet i Blekinge 2016 Inledning Länsbygderådet i Blekinge arbetar övergripande med frågor som rör hela länet. Styrelsen har kontakt med myndigheter och andra organisationer

Läs mer

Facklig utbildning & utveckling Utbud

Facklig utbildning & utveckling Utbud Facklig utbildning & utveckling Utbud 2017-2018 Kunskap och utveckling för facket på en arbetsmarknad i förändring TCO Fackliga Akademi utvecklar och genomför fackliga vidareutbildningar för förtroendevalda

Läs mer

Välkommen till CareSam - Kvalitetssäkring i den offentlige äldreomsorg/äldrevården och utbildning i Øresundsregionen Presentation

Välkommen till CareSam - Kvalitetssäkring i den offentlige äldreomsorg/äldrevården och utbildning i Øresundsregionen Presentation Välkommen till CareSam - Kvalitetssäkring i den offentlige äldreomsorg/äldrevården och utbildning i Øresundsregionen Presentation Länk till artikel Caresam http://www.mah.se/nyheter/nyheter-2014/merfokus-pa-att-gora-an-pa-att-vara-i-svenskaldreomsorg/

Läs mer

Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT. Utbildningsplan. Programmet för personal och arbetsliv

Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT. Utbildningsplan. Programmet för personal och arbetsliv Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT Utbildningsplan Programmet för personal och arbetsliv Programkod: Programmets benämning: SGPAR Programmet för personal och arbetsliv Study programme in Human

Läs mer

Information om ledarskapskursen Personligt ledarskap

Information om ledarskapskursen Personligt ledarskap 2014-04-03 Information om ledarskapskursen Personligt ledarskap VÄLKOMMEN Varmt välkommen till kursen Personligt ledarskap! I det följande beskrivs kursens mål, innehåll, arbetsformer och annan praktisk

Läs mer

Genus och jämställdhet inom. Programmet för PERSONAL och ARBETSLIV

Genus och jämställdhet inom. Programmet för PERSONAL och ARBETSLIV Genus och jämställdhet inom Programmet för PERSONAL och ARBETSLIV Tuula Bergqvist, programledare personal och arbetsliv Ann Bergman, professor ämnesföreträdare arbetsvetenskap Programmet för personal och

Läs mer

Rapport fra n projektgruppen IBL med sektion SKKT

Rapport fra n projektgruppen IBL med sektion SKKT Rapport fra n projektgruppen med sektion SKKT Deltagare Inga.Lill Sparr RKKT Kamran Nourafkan Lena Morgan Ulla-Britt Lindholm Tanja Wijkmark RKKT Under 2010 och 2011 har diskussioner om ett eventuellt

Läs mer

Civilsamhället och välfärdens organisering. Masterprogram i socialt arbete

Civilsamhället och välfärdens organisering. Masterprogram i socialt arbete Civilsamhället och välfärdens Masterprogram i socialt arbete Civilsamhället och välfärdens Nu startar Sveriges första masterprogram i socialt arbete med inriktning mot det civila samhället. Utbildningen

Läs mer

Lönekriterier. för bedömning av resultat och skicklighet inför lönerevision.

Lönekriterier. för bedömning av resultat och skicklighet inför lönerevision. 1 (7) BESLUT 2013-08-29 SU FV-2.3.8-2436-13 Personalchefen Lönekriterier för bedömning av resultat och skicklighet inför lönerevision. Stockholms universitet Telefon: 08-16 20 00 Universitetsvägen 10 A

Läs mer

Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap

Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap Dnr: ST 2013/281-1.1 Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap 2013-2015 Beslutat av Fakultetsstyrelsen för hälso- och livsvetenskap Gäller från 2013-10-24 Beslutat av: Beslutsdatum: 2013-1024

Läs mer

Centrum för kommunstrategiska studier Styrelsesammanträde nr 4, 2018

Centrum för kommunstrategiska studier Styrelsesammanträde nr 4, 2018 Nr 4 år 2018 1(6) Centrum för kommunstrategiska studier Styrelsesammanträde nr 4, 2018 Datum: Närvarande Tjänstgörande ledamöter Anders Hedeborg, mötesordförande 1-8 Anna Nilsson, mötesordförande 9-13

Läs mer

NYHETSBREV 2011 # 2. Convention Bureau

NYHETSBREV 2011 # 2. Convention Bureau NYHETSBREV 2011 # 2 Lite klarare luft, lite starkare färger och en härlig energi efter sommarens ledighet. Hoppas att ni också känner så nu när hösten närmar sig. Efter sommarens många möten med vänner

Läs mer

Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse Verksamhetsberättelse 2017-2018 Ledarna inom idéburen sektor Beslut om en ny branschförening inom Ledarna Ledarna är Sveriges chefsorganisation med fler än 90 000 medlemmar chefer i alla branscher och

Läs mer

IFG. ett unikt ledarskaps utvecklingsprogram inom Kungl. Ingenjörs- vetenskapsakademien (IVA)

IFG. ett unikt ledarskaps utvecklingsprogram inom Kungl. Ingenjörs- vetenskapsakademien (IVA) IFG ett unikt ledarskaps utvecklingsprogram inom Kungl. Ingenjörs- vetenskapsakademien (IVA) 45 år av ledarskapsutveckling ifg består av 15 exklusivt utvalda medlemmar, alla rekommenderade av IVAs ledamöter.

Läs mer

1 (5) Bilaga 7. Dnr Centrum för välfärdsstudier

1 (5) Bilaga 7. Dnr Centrum för välfärdsstudier 1 (5) Bilaga 7 Dnr 695-16 Centrum för välfärdsstudier Centrum för välfärdsstudier verksamhetsplan 2017 Centrum för välfärdsstudier (CVS) är en centrumbildning vid Högskolan i Borås. CVS fokuserar på de

Läs mer

Vår medarbetaridé Antagen av kommunstyrelsen, februari 2012

Vår medarbetaridé Antagen av kommunstyrelsen, februari 2012 Vår medarbetaridé Värdegrund för oss medarbetare i Skövde kommun Antagen av kommunstyrelsen, februari 2012 Vision Skövde 2025 Vår vision! Skövderegionen är känd i landet som en välkomnande och växande

Läs mer

Personalpolitiskt program för Herrljunga kommun Antaget av kommunfullmäktige 40,

Personalpolitiskt program för Herrljunga kommun Antaget av kommunfullmäktige 40, Bilaga nr 2 KF 4011 O Personalpolitiskt program för Herrljunga kommun Antaget av kommunfullmäktige 40,2010-05-04 l -! Övergripande vision och mål Herrljunga kommun ska vara en attraktiv arbetsgivare som

Läs mer

Information om ledarskapskursen Ledarskap för ökat resultat

Information om ledarskapskursen Ledarskap för ökat resultat 2014-04-03 Information om ledarskapskursen Ledarskap för ökat resultat VÄLKOMMEN! Varmt välkommen till kursen Ledarskap för ökat resultat! I det följande beskrivs kursens mål, innehåll, arbetsformer och

Läs mer

Kursutvärdering / Kursrapport

Kursutvärdering / Kursrapport Högskolan i Borås Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Kursutvärdering / Kursrapport Kursrapporten ska genomföras senast tre veckor efter kursens sista tentamens första tentamenstillfälle. Datum: Kursfakta

Läs mer

Proposition till MSF Stockholms årsmöte 2013 VERKSAMHETSPLAN MSF Stockholm 2013

Proposition till MSF Stockholms årsmöte 2013 VERKSAMHETSPLAN MSF Stockholm 2013 - en del av Sveriges Läkarförbund Proposition till MSF Stockholms årsmöte 2013 VERKSAMHETSPLAN MSF Stockholm 2013 Inledning I enlighet med MSF Stockholms stadgar är verksamheten som bedrivs inriktad på

Läs mer

Tel: E-post: Förslag till beslut i styrelsen för Göteborg & Co AB

Tel: E-post: Förslag till beslut i styrelsen för Göteborg & Co AB Bilaga 11 Sida 1 Handläggare: Anders Söderberg Tel: 031-368 40 14 E-post: anders.soderberg@goteborg.com Nobel Week Dialogue Förslag till beslut i styrelsen för Göteborg & Co AB Styrelsen föreslås besluta

Läs mer

Citylab - What s in it for me?

Citylab - What s in it for me? Citylab - What s in it for me? Vad är Citylab? Citylab är ett forum för delad kunskap inom hållbar stadsutveckling, organiserad av Sweden Green Building Council (SGBC). Som medverkande får du tillgång

Läs mer

Förvaltningarnas chefsutvecklingsaktiviteter

Förvaltningarnas chefsutvecklingsaktiviteter Västra Götalandsregionens regiongemensamma Chefsutvecklingskarta Målgrupp Förvaltningschef Områdeschef Chef över chef 1:a linjens chef Stabschef P r o Västra Götalandsregionens introduktionsprogam Kvalificerat

Läs mer

Masterprogram i socialt arbete 120 högskolepoäng. Programme for Master of Social Science with a Major in Social Work

Masterprogram i socialt arbete 120 högskolepoäng. Programme for Master of Social Science with a Major in Social Work 1 GÖTEBORGS UNIVERSITET Samhällsvetenskapliga fakulteten Institutionen för socialt arbete Utbildningsplan Masterprogram i socialt arbete 120 Avancerad nivå Programme for Master of Social Science with a

Läs mer

Protokoll från samordningsgruppens möte den 1 april 2004 i Västerås

Protokoll från samordningsgruppens möte den 1 april 2004 i Västerås Protokoll från samordningsgruppens möte den 1 april 2004 i Västerås Närvarande: Anna-Lena Sörenson, Östergötland, ordf Agneta Jansson, Västra Götaland Ann Lindman, Gävleborg Cecilia Carpelan, Stockholm

Läs mer

Kommunikationspolicy KOMMUNIKATIONSPOLICY 1

Kommunikationspolicy KOMMUNIKATIONSPOLICY 1 Kommunikationspolicy KOMMUNIKATIONSPOLICY 1 AVFALL SVERIGES KOMMUNIKATION SYFTAR TILL ATT öka kännedomen om svensk avfallshantering bland Avfall Sveriges målgrupper visa att branschen är framåtriktad och

Läs mer

TILLVÄXTMOTORN. 84 procent. - hjälper små och medelstora företag att utvecklas

TILLVÄXTMOTORN. 84 procent. - hjälper små och medelstora företag att utvecklas TILLVÄXTMOTORN - hjälper små och medelstora företag att utvecklas 84 procent uppger att Tillväxtmotorn bidragit till att förbättra deras affärsutveckling och strategi. Vi vänder oss till dig: Tillväxtmotorn

Läs mer

Magisterprogrammet i ledarskap och arbetsliv, 60 högskolepoäng

Magisterprogrammet i ledarskap och arbetsliv, 60 högskolepoäng Utbildningsplan Sida 1 av 5 Programkod: AGM03 MDH 2.1.2-389/11 Magisterprogrammet i ledarskap och arbetsliv, 60 högskolepoäng Master Program (One Year) in Leadership and Work Life Studies, 60 Credits Denna

Läs mer

Arbetsordning för kursen Arbetsvetenskaplig introduktion ht 2012

Arbetsordning för kursen Arbetsvetenskaplig introduktion ht 2012 Arbetsordning för kursen Arbetsvetenskaplig introduktion ht 2012 Kursen omfattar 7,5 högskolepoäng, vilket motsvarar fem veckors heltidsarbete. Nedan beskrivs kursens mål, arbetsformer och examination

Läs mer

Grundutbildning för förtroendevalda.

Grundutbildning för förtroendevalda. förtroendevalda. Nyvalda förtroendevalda Styrelseledamöter 3 + 3 + 2 dagar (8 dagar) Antal deltagare: ca 20 Ge kunskap som vägledning i vårt gemensamma uppdrag, utveckla och stärka yrket samt främja den

Läs mer

Mittuniversitetets lönekriterier

Mittuniversitetets lönekriterier Mittuniversitetets lönekriterier Publicerad: 2018-09-20 Beslutsfattare: Anders Fällström Handläggare: Helena Karlsson Beslutsdatum: 2018-09-19 Giltighetstid: 2021-09-18 Sammanfattning: Mittuniversitetets

Läs mer

Samtal pågår även med Malmö stad och Scherazade (en EU-finansierad verksamhet) i syfte att ge ut en antologi med texter av fristadsförfattare under

Samtal pågår även med Malmö stad och Scherazade (en EU-finansierad verksamhet) i syfte att ge ut en antologi med texter av fristadsförfattare under Datum 2011-09-12 Dnr 1100297 2 (3) Vid s inträde påbörjades arbetet med att etablera fler kommuner som fristadskommun bl.a. Landskrona, Helsingborg, Eslöv, Hörby, Sjöbo, Ystad, Kristianstad och Lund. Ett

Läs mer

Högskola/ Universitet Kontaktperson Kontaktuppgifter Inriktning Förvaltningshögskolan/ GU

Högskola/ Universitet Kontaktperson Kontaktuppgifter Inriktning Förvaltningshögskolan/ GU Högskola/ Universitet Kontaktperson Kontaktuppgifter Inriktning Förvaltningshögskolan/ GU Lena Lindgren lena.lindgren@spa.gu.se Studenter C- och D- nivå, examensarbetet. Studenterna har även längre praktikperioder.

Läs mer

Masterprogram i socialt arbete med inriktning mot verksamhetsanalys och utveckling i civilsamhället, 120hp

Masterprogram i socialt arbete med inriktning mot verksamhetsanalys och utveckling i civilsamhället, 120hp 1 (5) Masterprogram i socialt arbete med inriktning mot verksamhetsanalys och utveckling i civilsamhället, 120hp Master Programme in Social Work Research and Development in Civil Society, 120 Credits 1.

Läs mer

Utbildningsplan för Pedagogik, kandidatprogram 180 högskolepoäng

Utbildningsplan för Pedagogik, kandidatprogram 180 högskolepoäng Utbildningsplan för Pedagogik, kandidatprogram 180 högskolepoäng Bachelor s Programme in Education 180 Higher Education Credits Revidering fastställd av Utbildningsvetenskapliga fakultetsstyrelsen 2013-03-15

Läs mer

DYNAMO nytt. Vad har hänt sedan sist? ETT NYHETSBREV FRÅN DYNAMOPROGRAMMET ERLING RIBBING BARBRO BURÉN. Januari - februari 2006

DYNAMO nytt. Vad har hänt sedan sist? ETT NYHETSBREV FRÅN DYNAMOPROGRAMMET ERLING RIBBING BARBRO BURÉN. Januari - februari 2006 DYNAMO nytt ETT NYHETSBREV FRÅN DYNAMOPROGRAMMET ERLING RIBBING BARBRO BURÉN Januari - februari 2006 Nyss var det nyår med goda föresatser och stora förväntningar och vips har första månaden på året bara

Läs mer

Forskande och undervisande personal, vägledning för bedömning av arbetsprestationer

Forskande och undervisande personal, vägledning för bedömning av arbetsprestationer Lönekriterier som grund för lönesamtalet Varje medarbetare ska veta på vilka grunder lönen sätts och hur hon eller han kan påverka sin lön. Inför en lönerevision ska varje medarbetare därför erbjudas ett

Läs mer

Minnesanteckningar från SKYREVs utbildningskommitté 2007-03-06. Tid: 10.00 12.00 Möte med regionombuden 12.00 14.45 Utbildningskommittén

Minnesanteckningar från SKYREVs utbildningskommitté 2007-03-06. Tid: 10.00 12.00 Möte med regionombuden 12.00 14.45 Utbildningskommittén Minnesanteckningar från SKYREVs utbildningskommitté 2007-03-06 Plats: Ernst & Young, Stockholm Tid: 10.00 12.00 Möte med regionombuden 12.00 14.45 Utbildningskommittén Deltagare: Andersson (ordförande),

Läs mer

Ledamot i avdelningsstyrelse

Ledamot i avdelningsstyrelse Ledamot i avdelningsstyrelse Inledning Du som är avdelningsstyrelseledamot är en idéburen ledare och demokratiskt vald av medlemmar vid ett årsmöte. Tillsammans med de andra i styrelsen leder, samordnar

Läs mer

OM VA. Vetenskap & Allmänhet

OM VA. Vetenskap & Allmänhet OM VA 2018 Vetenskap & Allmänhet VAD GÖR VA? Vetenskap & Allmänhet, VA, är en ideell förening som främjar dialog, samverkan och öppenhet mellan allmänhet och forskare. Mer dialog mellan forskare och andra

Läs mer

Avtal om Samhällskontraktet

Avtal om Samhällskontraktet 1 (5) Avtal om Samhällskontraktet 1 Parter 1. Mälardalens högskola, Box 883, 721 23 Västerås ( MDH ) 2. Västerås kommun, genom dess kommunstyrelse, org.nr. 218000-2180 ( Västerås ) 3. Eskilstuna kommun

Läs mer

Strategisk plan MUSIKHÖGSKOLAN I MALMÖ LUNDS UNIVERSITET

Strategisk plan MUSIKHÖGSKOLAN I MALMÖ LUNDS UNIVERSITET Strategisk plan 2017 2021 MUSIKHÖGSKOLAN I MALMÖ LUNDS UNIVERSITET Innehåll Inledning... 3 Uppdrag... 3 Bakgrund... 3 Vision... 4 Kvalitet i utbildning och forskning... 6 Utbildning och forskning i relation

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2015

Verksamhetsberättelse 2015 Verksamhetsberättelse 2015 Avdelningsstyrelse 2015 Ordförande Ledamöter Lisa Assolari Stefan Burlin Elisabeth Dahl Mikael Forsberg Viktoria Hallin Camilla Hansen Malin Jonsson Jonas Larsson Jon Olovsson

Läs mer