EN LJUDUPPLEVELSE FÖR DE ALLRA minsta

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "EN LJUDUPPLEVELSE FÖR DE ALLRA minsta"

Transkript

1 EN LJUDUPPLEVELSE FÖR DE ALLRA minsta Handledning, för dig som är vuxen, om små barns lärande och vad de kan lära oss. Kan själv! är ett pedagogiskt utvecklingsarbete som drivs av Västarvet. Läs mer på vastarvet.se/utstallningenkommer kansjalvbloggen.se/ youtube.com/user/vastarvetkansjalv Kan själv! en ljudupplevelse produceras i samarbete mellan Västarvet och Kultur i Väst Kan själv! en ljudupplevelse finansieras av Statens Musikverk, Kulturbryggan och Föräldrar och Barn Kan själv! en ljudupplevelse sponsras av Familjen Karlsson AB

2 kan själv! Om små barns lärande och vad de kan lära oss kan själv! Om små barns lärande och vad de kan lära oss Kan själv! är ett pedagogiskt utvecklingsarbete som vänder sig till barn i åldern 0-2 år. Projektet har pågått sedan 2006 och det har resulterat i föreläsningar, handledningar och tre utställningar. Utställningarna har hittills visats i 25 av Västra Götalands 49 kommuner och haft nästan besökare, barn och deras medföljande vuxna. Vad är det Siri berättar? I Kan själv! strävar vi efter att uppfylla barnets rätt till deltagande och inflytande Så här går det till: Tolkningar av barnens handlingar och Syftet med Kan själv! projektet är att Från vår tidigaste barndom har vi fått synliggöra de minsta barnen och deras Inläsning av ny forskning uttryck utifrån våra frågor och lära oss att det som är stort är mera rätt till kulturaktiviteter som är Kontakt med förskolor funderingar värt än det som är litet anpassade efter deras behov. Information och godkännande från Arvode till barnen föräldrar Återkoppling till barn, personal och Vi vill försöka förändra synen på de Formulera frågor och funderingar föräldrar Ur Barnets rätt till respekt av Janusz små barnens lärande. Ett första möte med barnen Rapport med sammanställning av Korczak, pedagog, I projektet vill vi också visa att även En veckas fältstudie på förskolan, barnens synpunkter, forskning, tidigare små barn har förmåga att kommunicera, filmning, fotografering och iakttagelser erfarenheter och riktlinjer för säkerhet om vi tar oss tid att lyssna. Observationer utifrån våra frågor och Formgivning av utställning baserad på funderingar, i datorn rapporten Produktion av utställning Turné med utställning och föreläsningar De minsta barnen kommunicerar Vi har samarbetat med barn från f.d Vill du veta mer om Kan själv! genom det de gör. Genom att observera och tolka deras Kulturförskolan i Vänersborg, förskolan Ida Lagnander, pedagog, Västarvet ida. handlingar, kroppsspråk och Storken i Trollhättan, förskolan Viljan i Ytterby, ansiktsuttryck har vi fått en mängd Solgårdens förskola i Skene och förskolorna Blåsippan och Blåklockan i Lödöse. kunskap. Barnen har talat om hur de vill att nya föremål, Kan själv finns inte på facebook Kunskapen använder vi för att skapa i en för dem okänd miljö, ska presenteras så men följ oss gärna här: utställningsmiljöer där barnen själva kan att det passar deras sätt att lära, undersöka kansjalvbloggen.se/ skapa sin egen upplevelse. och utforska. youtube.com/user/vastarvetkansjalv Vi lägger stor vikt vid barnens synpunkter och barnen påverkar på det här sättet både Västarvet är Sveriges största förvaltning för formgivning och innehåll natur- och kulturarv.

3 kan själv! - en ljudupplevelse för de allra minsta kan själv! - en ljudupplevelse för de allra minsta Välkommen till den tredje Kan själv! utställningen. Vi hoppas att du ska få en härlig stund tillsammans med ditt barn. Utställningen är framtagen i samarbete med barn i åldern 0 2 år. Därför vet vi att den passar just deras behov och önskemål. Barnen vill vara med sina jämnåriga kompisar. De tycker om att titta på andra barn, inspireras och ta efter varandras aktiviteter. Det lilla barnet lär sig det sociala samspelet tillsammans med sina vänner. Därför är de olika delarna tillräckligt stora så att flera barn kan leka där samtidigt. Respektera åldersgränsen! Tänk på att de minsta barnen har ett eget lärande som skiljer sig åt från äldre barn och vuxnas. Barnen vill snabbt kunna sortera alla intryck i en ny miljö. Då blir den spännande och intressant att undersöka, istället för främmande och farlig. Det lilla barnet är känsligt för överstimulering. Därför har Kan själv! en mjuk och sammanhängande färgsättning och inte så många delar. Barnen vill ha tillgång till små föremål. Sakerna plockas i och ur, flyttas runt, passas ihop, jämförs och sorteras. Det lilla barnet samlar på detta sätt viktiga kunskaper och erfarenheter. Därför finns det en mängd småborstar, klossar, maracasägg och kuddar. Småföremålen kan också användas mot olika material i utställningen, för att skapa ljud så klart. Barnen vill att vi vuxna SER vad de gör. Men vi ska inte tala om VAD de ska göra. Det lilla barnet pratar med blickar, ansiktsuttryck och sin kropp. Därför ska du vara tillgänglig för ditt barn. Sätt dig på golvet, iaktta ditt barn och ge det bekräftelse. Barnen vill pausa och tänka igenom vad de varit med om. Det lilla barnet har ett ständigt pågående lärande. Det lär sig inte bara att förstå sin omvärld utan också sig själv och alla som barnet möter. Därför finns det plats i utställningen för vila och återhämtning.

4 kan själv! - en ljudupplevelse för de allra minsta kan själv! - en ljudupplevelse för de allra minsta Barnens ljudskapande är som ett språk. Med sina ljud talar barnen till och med varandra. Här finns inget rätt eller fel, alla kan spela och ljuda på sitt sätt. Barnen kan gå upp på scenen och kanske bildar de små orkestrar. Det ser ut som instrument Härinne finns ljus som lockar till rörelse. Rörelserna skapar ljud. Ljudet fångas upp, ekar och studsar runt. Tillsammans kan barnen skapa en egen ljudvärld med sina kroppar. De får slå på väggarna, stampa i golvet och ropa. men låt barnen bestämma hur de vill använda dem. Samspela - känna, ljuda, jämföra Mötas - i en annan ljudvärld Barnen omsluts mjukt av ett ljud som liknar det som hörs inne i våra kroppar. Hjärtats slag, sitt eget och mammans, är det ofödda barnets första ljudupplevelse. Känslan av lugn och trygghet kan finnas kvar som ett ljudminne hos barnen även när de blir större. Beröra - ohörbart blir hörbart Runt omkring oss finns många osynliga ljud. Rör barnen metallplattan så hörs det hur de ljuden låter. Barnen blir antenner som fångar upp atmosfärens alla små vibrationer. Det är barnen som bestämmer om ljuden ska höras eller ej. Inspirerad av Kajsas, 2, 3 år, upptäckt. OBS! Metallen är inte strömförande! Vila - hjärtslag skapar ro När de små högtalarna sätts mot ett material Hängande föremål, vackra och spännande. så hörs deras ljud. Sätts de mot kroppen så kan Uppmärksamma - lyssna med kroppen När de rör sig och möter varandra skapas ljud Titta - sätt i rörelse barnen också känna ljudet. Barnen kan som kan vara stora eller små. förändra och jämföra det elektroniska ljudet genom att sätta det mot olika underlag. Låt barnen prova sig fram. Kanske låter vissa högtalare lite annorlunda?

5 DET ÄR TACK VARE OSS SOM UTSTÄLLNINGEN SER UT SOM DEN GÖR KUNSKAP OCH ERFARENHETER UNDERLAG TILL INNEHÅLL OCH FORMGIVNING Barnen på Förskolan Viljan, avd. Blåbäret Barnen på Solgårdens Förskola, avd. Blåsippan IDÈ OCH PEDAGOGIK Ida Lagnander, pedagog, Västarvet HÄR HAR KAN SJÄLV! VARIT OCH HIT ÄR DEN PÅ VÄG Lödöse Museum 5 oktober - 30 november 2014 Essunga Folkbibliotek 22 januari - 17 februari 2015 LJUDKUNSKAPER Johan Svensson, tonsättare Partille Kulturum 26 februari - 24 mars 2015 FORMGIVNING Tofte Lamberg, scenograf/formgivare SNICKERI Ulf Wågland, Västarvet SPECIALSNICKERI Tofte Lamberg Ulf Wågland, Västarvet MÅLERI Peter Thorstensson, Västarvet Skene bibliotek 17 april - 19 maj 2015 Mölnlycke Kulturhus 1 juli - 9 augusti 2015 Blå Stället, Angered 20 augusti - 14 september 2015 TEKNISKA LÖSNINGAR Henrik Alsér, Johan Svensson, johansvensson.nu Joakim Gustavsson, Zenton, zenton.se Alingsås konsthall 24 september - 20 oktober 2015 SPECIALKONSTRUKTIONER Familjen Karlsson AB, Herrlunga Kulturhus 29 oktober - 24 november 2015 Dahlbergs Mekaniska Verkstad AB,