En energifylld framtid med företagaren i fokus

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "En energifylld framtid med företagaren i fokus"

Transkript

1 En energifylld framtid med företagaren i fokus Den 13 januari, 2015 arrangerade Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) tillsammans med Institutet för jordbruks- och miljöteknik (JTI) ett seminarium En energifylld framtid med företagaren i fokus. Här presenteras forskningsprojekt som det stora projektet Goda affärer på förnybar energi, GAFE, har bidragit till. I seminarium deltog representanter av myndigheter, GAFE deltagare och företagare (se bifogar deltagarlista och program). Seminarium inledes av Ann Segerborg-Fick, sektionschef vid JTI som hälsade välkomna och presenterade dagens ordning och GAFE projekt. Syfte med projektet var att spridda och överföra kunskap. JTI arrangerade en workshop för att klarlägga företags behöv. Resultatet blev en önskalista, prioriterade områden frågor företagarna ville satsa på. Även elektroniska enkät som skulle identifiera företagares drivkraft skickades ut. Svaret som JTI fick visade att intresse för teknik var inte så stor. Däremot var gårdarnas framtid och miljö frågor viktigast. Efter att ha analyserats workshopens och frågeförmularens resultat förmulerades visionen: lönsamhet samt förslag till konkreta projekt som genomfördes. Föredragare De projekt som presenterades på seminarium delades upp i två grupper: projekt inom energieffektivisering och inom energi produktion. Projekt inom energieffektivisering Karin Varverud, Energifabriken, fossilfritt jordbruk Karin Varverud, tillsammans med sin man och tre andra landbruksfamiljer startade upp Energifabriken i Affärsiden var att tillverka biodisel. Företaget har kunskap om omställning från fossil diesel till biodrivmedel och jobbar med två olika bränslen: RME (Raps Metyl Ester) och HVO (Hydrerade Vegetabiliska Oljor) med hög klimatnytta. Energifabriken har kunder i transportsektorn, lastbilar och bussar. Företaget vill vissa att vi lever som vi lär och samtidigt minska klimatpåverkan och fossila oljeberoendet. Efter 2011 har Energifabriken inte köpt fossila bränslen och anlitar transportör som erbjuder förnybara transporter. De ställer krav vid inköps- eller

2 försäljningstillfället eftersom det inte kostar mer. På så sätt skaffar företaget efterfrågan. Energifabrikens affärside har tre viktiga fördelar: miljöfördelar ( liter fossil diesel och eldningsolja utbytt mot förnybara bränslen), praktiska fördelar (ej giftigt, ej brandfarligt) och affärsmässiga fördelar (ökar efterfrågan på åkermarkens produkter minskar beroendet på fossil). Energifabriken har tillsammans med Polarbröd i 2014 genomfört ett projekt: framtidens bröd. Syftet med projektet var att producera bröd utan att använda fossil: från skörd till konsument. Christian Leitl, Weidemann Sverige, Batteridriven kompaktlastare Christian Leitl presenterade den nya traktorn ehoftrac som är 100 % eldriven. Bakgrunden till tillverkning av eltraktorn är att gårdarna är väldigt trånga i Tyskland och det är svårt att manövrera stora maskiner. Eftersom efterfrågan på miljövänlig teknik ökar började man fundera på Weidemann att tillverka eldrivna traktor. Utseende mässigt är ehoftrac en vanlig traktor men har ett batterifack. Innovationen fick en pris i Hannover i november och uppmärksammades även i Italien på landburksmässan. Tillvärkarna hoppas på stor efterfrågan som kommer skaffa konkurrensen. Traktorn ser ut som vanligt maskin, men inuti finns ett batterifack. Traktorn är väldigt tyst och behöver inte gasas. Nu kommer den även till Sverige. Fördelar med maskinen är att den är liten, smidigt, effektiv och inte klumpig. Detta är ett exempel av fossilfritt jordbruk. Energieffektiviserings koncept ligger på att utnyttja diselmotor. Ingen ny teknik för laddningen behövs, bara en laddare till laddningsstationen. Maskinen är utsläppsfri och körs både inomhus och utomhus. Batteri kapacitet: 5.5 timme, konstant körning. 2.5 timme med stor last på grus väg. Maskinen presenteras på marknaden i juni. Enligt Christian Leitl är markanden för denna produkt inom jordbruken mogen. I jämförelse med diesel traktor den har 43 % mindre utsläpp. Det finns en annan stor skillnad mellan diesel och eldriven maskin, diesel motorn går hela tiden när elmotorn kan stå stilla. Vid inköp kostar eldriven maskin 20 % mer där även batterikostnader tillkommer. Men man kan driva mer med eldrivna maskiner och är motor inte tung. Foretagens innovationstanke: använda solenergi i framtiden.

3 Loa Ivarsson, Metsjö, Energieffektiva traktorsläp Metsjö är norra Europas största företag. Den är ett familjeföretag som startades i en liten skala med Loa Ivarssons farfar som var lantbrukare. Företaget utvecklades snabbt och nu säljer de sina produkter i hela Europa. Några av deras produkter som gas skåp säljs i hela världen. Maskin hallar säljer företaget lokal, i Sverige % av alla vagnar som säljs i Sverige är producerat av Metsjö. Företaget har största bok i Sverige, utan svetsningar. Med denna teknik ökar volym med 15 %. Företaget jobbar mycket med att minimera miljöpåverkan. Metsjö eldar all spannmål, istället för att sälja den för att effektivisera energi. Johan Wellander, Hushållningssällskapet och Carina Gunnarsson, JTI Carina Gunnarsson berättade om projektet som JtI genomförde tillsammans med Hushållningssällskapet. JtI erhåll pengar från energimyndigheten för att titta på transport från energieffektiviserings sida dvs. att minska energiförbrukning. Målet var att undersöka om det fanns något verktyg som man kunde använda eftersom man inte riktig vet hur mycket energi som står för transporter (inom jordbruk). För att se vilka åtgärdar man ska göra för att minska energiförbrukning behövde projekt teamet först kartlägga vad för transport man använder på en dag i jordbruket. I projektet ingick 4 gårdar (två mjölk- och två växtodlings gårdar). Man tittade på: vad man kan göra, vilken lösning som är bäst, vilken effekt denna lösning får, vad händer om en annan gård också använder denna lösning osv. Projektet aslutades i september med en workshop där andra gårdar var också inbjudna. Johan Wellander har lantbruk som han driver med sin familj. Hans drivkraft är utveckling. Största utmaning är logistiken. De ägnar väldigt mycket tid att åka eftersom de har en stor jordbruk. Det finns 160 skiftar. Skörd: 15 kton, det leder till att medeltransportavstånd är 8,8 km, ton/km med ca 600 spannmålsekipage a 25 ton/st. Totalt ca 1000 mil som motsvarar fågelvägen Örebro till Dubai eller Kanarieöarna tur och retur. Det är svårt att hinna med logistiken. Olika kombinationer provades, till exempel lastbill och traktor. Företaget lagrar hela skörden. Det är viktigt att allt ska spridas så nära lagring som möjligt. Johan nämnde att stora svårigheter gäller management. Man planerar allt mycket noggrant och i förväg, till exempel, vilka fält ska kördas först, till vilken fält ska man köra gödsel, hur man ska prioritera ogräs rensning osv. att ta först. Sen gödsling hur mkt vad man ska köra osv.

4 Företaget letar ständigt efter nya lösningar och vägar till att utvecklas. Ett konkret förslag till projekt som Johan nämnde är: få beslutstöd i management., till exempel, kalkylation för olika transportsystem, jämförelse av olika transport kostnader, bränsleeffektivitet i olika transporter, däcksval. Maskin kalkyl för olika transportsystem till ex. or kostnads jämförelse för transporter, bränsle effektivitet i transporter, kolla hur framgongsrika transport företag jobbar. Johan Göthe, Drivec, Lägre dieselförbrukning med effektiva mätmetoder Johan Göthe är en av grundarna för Drivec: kör ekonomisk och kör ekologsti. Tillsammans med Jti och Lrf har Drivec genomfört ett projekt om system för uppföljning av miljöeffektiv körning i jordbruksmaskiner. Drivecs roll i projektet var att hitta ny marknad för sina produkter, utveckling och finansiär. Företaget ska ta fram tips som anpassar till jordbruk. Drivec har aktiva fordonssystem och är marknadsledande i Sverige (bussar). Drivecs datorer är kopplade på säkert sätt till fordons motor och räknar bränsles effektivitet hur mycket bränsle man använder och hur mycket bränsle man slösar bort. De värderar data och återkopplar direkt. Vid utvärdering använder företag tre segment: segment grön - förare som sparar 14%, segment gul och segment röd som slösar 20-25%. Det finns ett skärm i fördonet som talar till föraren när den slösar bränsle och ger grund av orsak så att föraren vet om det och kan göra åtgärdar. Drivec planerar jobba på samma sätt med jordbruks maskiner men det kommer behöva lite annorlunda metod. Tekniska utmaningar som stod inför företaget är att det finns olika maskiner och de behöver olika parametrar. När Divec använde traditionell mätningsmetod för jordbruks maskiner visade det inte så stor effekt. Utmaningen var att hitta rätt nyckeltall och sen vardera. Tallen ska sättas i relation med andra tall och göras direkt återkoppling. I sommars hittades en lösning mäta effektivitet per upptagen timme. Nu ändras fokus och de kollar på förbränningsteknik. När drivec jämförde oekonomisk och ekonomisk körning, det visade sig att med samma producerade energi det gav 20% skillnad i förbrukning, dvs. ekonomisk körning kostade 20% mindre. För nuvarande, jobbar Drivec med en gård. De vill anpassa programvara så att man kan följa upp effektivitet geografiskt (för att mätta hur mycket effektivt är att köra gård 1 i jämförelse med gård 2 osv). Sen analyseras data och föreslos utvecklings prototyp till föraren så att föraren kan ändra sitt sätt att köra för att använda mindre diesel men fortfarande göra samma jobb. Drivec räknar med besparingen för 10% men tror på att även överträffa det.

5 David Larsson, Solkompaniet, Solel som energikälla i lantbruket Fokus på solenergi är stor och tekniken växer väldigt mycket. Företaget jobbar med tillgängliga takytor men tittar även på marginal marken för att bedöma vilken potential som finns i Sverige. Först gör man bedömning av teoretisk potential och sen räknar ekonomisk potential. Solel beskriver tillgängliga ytor, geografiska data, fastighets data, få fram kartor, lutningar och analysera potential. De ställer frågeställningar som till exempel, om det är det bara söder tak som har potential, eller även öst tak, osv. Deras slutsats är att det kommer att finans mycket potential i framtiden. När det gäller lönsamhet, då är det generellt svårt att hitta affärsmodell. Om man får bidrag kan man göra långsiktig investering. Detta är inte anpassat till jordbrukare. Kostnaderna är höga. Ett bra tips för att sänka de är att värderar eget arbete låg. På gård vill företaget titta på hur man kan utnyttja skattereduktion som en del av projektet. Hittills är det svårt att sälja sol produkt. Om man däremot siktar mot miljö blir det kanske lättare, till exempel att ha fokus på grönare produkt. Henrik Olsson, JTI, Biogas metoder för att öka utbytet Henrik jobbade i GAFE projektet. Målgrupp var de lantbrukare som planerar bygga biogas anläggning. Fokus var på 4 gårdar som hade biogas produktion. Gård ägarna tänker att det har dålig lönsamhet som beror på priset- investerings priser är för höga. Det finns många faktorer som man ska ta hänsyn till, som storlek, hur mycket gas man vill producera osv. Henrik Olsson visade olika exempel för biogas anläggning och gav även tips för lantbrukarna: att åka runt på olika biogasanläggningar och se de lösningar som passar bäst just gård i frågan. Carina Gunnarsson, JTI, Lagring och logistik på gården för direktleverans av halm Carinna Gunnarsson berättade om projekt hon var involverat i. Projekt team gjorde en studie för att kartlägga vilka energigrödor som finns runt Uppsala eftersom jordbruk kommer spela även större roll i framtiden. Vattenfall ska bygga nya verket i Uppsala och planerar blanda in minst 10 % halm i bränslemixen. JTI vill göra inventering av lokala resurser (halmpotential), riskanalys (uthålligt uttag av halm, läglighetseffekter, års variationer) och systemanalys (ekonomi, affärsmodell, energi och miljöpåverkan). Samtidigt ska projektet tillta på logistik och lagring för att se vilken intresse som finns. Projektet ska hitta ett bra

6 system för att dra ner kostnaderna: öka värde och utnyttja halm resurser eftersom lantbrukarnas största intresse är lönsamhet. Paneldiskussion Paneldiskussionen tog upp frågan om hur man ska jobba vidare och effektivt. I pannelen deltog följande personer: Lena Niemi Hjulfors från jordbruksverket fokuserade på nya landsbyggsprogramet. Jordbruksverket vill stötta för att se utveckling. Det finns behov för flera landsbygds företagare. Det finns mycket entusiasm, idéer och kreativitet men man ska ta hänsyn till tidsaspekt. En lantbrukare kan ha ett ide och vilja att göra något nytt. Men det finns många formalia som man ska följa för att få stöd. Ofta tar det tid som lantbrukare inte har. Så försvinner möjliga innovationer. Lösningen kan vara: att prioritera och ha en handlingsplan. Lena också hoppas på nya EIP Jordbruksverket fortsätter jobba med affärsmöjligheterna, att öka företags konkurrenskraft. Livsmedelsmarkand är inte alltid lönsamt och där ser myndigheten på energi som drivskraft. Karin Varverud från Energifabriken fick fråga om vad hennes företag behöver mest stöd i. Karin vill se politiska konsekvenser and handlingskraft. Enligt henne vore bättre om det styrs mer mot mål och mindre mot medel. Vi kan inte ersätta all fossil om vi inte använder all förnyerbar bränsle. Här behövs politisk tillåtelse. Ökade användning av energi från åkermark är förutsättning mot framtids livsmedelproduktion och inte tvärtom. Om frågan på hennes syn om EU gemensam policy tycker Karin att man ska inse olika förutsättningar i olika länder, t ex. skog finns inte överallt men finns i Nordiska länder. Kalle Svensson från energimyndigheten förklarade att energimyndigheten har stark energiperspektivet som är deras uppdrag. Samtidigt kan man se på energi som restprodukt. Myndigheten planerar nytt biobränsleprogram. Deras erfarenheter visar att det krävs medfinansiering för att ett företag ska göra ett projekt. Kraven är att företag ska finansiera en hälften del som är svårt att uppnå. Energimyndigheten ser gärna en dialog om hur man kan lösa det. Ann Segerborg-Fick från JTI ställde fråga till småföretagare om hur de själva ser på framtiden: energieffektivisering och/eller produktion. Metsjö Både delarna är viktiga. Energieffektivisering är en naturlig utveckling, det är en effekt för att produkterna blir bättre, man sparar på marginaler och gör vinst.

7 Drivec - exposition av nya bränslen i kollektivtrafik. Energiförbrukningen ska gå ner så mycket så möjligt. De tror att utvecklingen pekar ditt. SLU föreslog att hela samhället borde vara mer energieffektivt. Det kommer påverka även lantbruk. Det kommer väldigt effektiva transporter i framtiden eftersom samhälle kräver detta. Gruppen kom fram att det finns svårigheter i att ett företag ska initiera projekt eftersom det handlar om mycket pengar. Därför är det viktigt att skaffa entusiasm och försöka visa rätt väg som är inte alltid baseras bara på inkomster men på vårt ansvar för miljö. Lantbrukare brukar ta små steg. Här tillkommer även tidsbrist. Därför är det viktigt att visa olika exempel och ge bra argumentation. En bra aspekt att tänka på är kundens kund och ställa ständigt en fråga: vad vill kunden ha. Det finns en stor potential för utvecklingen. Det är önskvärt att industri ska vara mer aktiv och kan stödja olika projekt med pengar. Ulf Jobacker från Lrf avslutade och sammanfatade paneldiskussionen: Svaga elnät kan hindra omställningen till förnybar energi och det ligger en stor potential i bioraffinaderier, dvs en anläggning för produktion av produkter som kemikalier, material, bränsle och energi från en biobaserad råvara. För att vara konkurrenskraftig måste man vara kundorienterad. Genom systemstudier och genom att utforska olika affärsmodeller, där vi beskriver hur affärsidén ska fungera - var nånstans värdeskapandet uppstår. Arbetet för att påverka policys och politiken blir allt viktigare i en tid då marknaden vikit och de av samhällets ambitioner, som att vidta åtgärder inom klimatområdet, har trappats ner. Deltagarna blev inbjudna till kommande GAFE slut konferensen.

HVO 100% - Hydrerade vegetabiliska oljor

HVO 100% - Hydrerade vegetabiliska oljor Välkommen till Energifabriken AB Startade 2006, tre lantbruksfamiljer Specialister på omställning från fossil diesel till biodrivmedel Kunskap om användning, utrustning, teknik, miljö, Vi får det att fungera

Läs mer

FOSSILFRIA LANTBRUK Charlotte Elander Lantbrukare Kasta Länsmansgård Energifabriken

FOSSILFRIA LANTBRUK Charlotte Elander Lantbrukare Kasta Länsmansgård Energifabriken FOSSILFRIA LANTBRUK Charlotte Elander Lantbrukare Kasta Länsmansgård Energifabriken Energifabriken AB Startade 2006 Specialister på omställning från fossil diesel till biodrivmedel Kunskap om användning,

Läs mer

Klimat, biodrivmedel och innovationer i de gröna näringarna. Kristian Petersson, Niklas Bergman, LRF, Nässjö 27 mars 2019

Klimat, biodrivmedel och innovationer i de gröna näringarna. Kristian Petersson, Niklas Bergman, LRF, Nässjö 27 mars 2019 Klimat, biodrivmedel och innovationer i de gröna näringarna Kristian Petersson, Niklas Bergman, LRF, Nässjö 27 mars 2019 Sveriges klimatmål Senast år 2045 ska Sverige inte ha några nettoutsläpp av växthusgaser

Läs mer

Verksamhetsplan 2016 Energigården, Agroväst. Bakgrund. Syfte och mål

Verksamhetsplan 2016 Energigården, Agroväst. Bakgrund. Syfte och mål Verksamhetsplan 2016 Energigården, Agroväst Bakgrund Agroväst har sedan 2005 arbetat med att stödja utvecklingen av förnybar energi från jord och skog. En förstudie visade att lantbruket i Västra Götaland,

Läs mer

SÅ BLIR SVERIGES BÖNDER KLIMATSMARTAST I VÄRLDEN 2010-07-21

SÅ BLIR SVERIGES BÖNDER KLIMATSMARTAST I VÄRLDEN 2010-07-21 SÅ BLIR SVERIGES BÖNDER KLIMATSMARTAST I VÄRLDEN 2010-07-21 Dubbelt upp klimatsmarta mål för de gröna näringarna. Sverige har några av världens mest ambitiösa mål för klimat- och energiomställningen. Så

Läs mer

Vision År 2030 är Örebroregionen klimatklok. Då är vi oberoende av olja och andra fossila bränslen och använder istället förnybar energi.

Vision År 2030 är Örebroregionen klimatklok. Då är vi oberoende av olja och andra fossila bränslen och använder istället förnybar energi. Pub nr 2008:44 Vision År 2030 är Örebroregionen klimatklok. Då är vi oberoende av olja och andra fossila bränslen och använder istället förnybar energi. Vi hushållar med energin och använder den effektivt.

Läs mer

Möjligheterna att köra på förnybart egenproducerat bränsle Malmö 6/12 Ulf Jobacker, företagsutvecklare förnybar energi

Möjligheterna att köra på förnybart egenproducerat bränsle Malmö 6/12 Ulf Jobacker, företagsutvecklare förnybar energi Möjligheterna att köra på förnybart egenproducerat bränsle Malmö 6/12 Ulf Jobacker, företagsutvecklare förnybar energi Sid 1 Lantbrukarnas Riksförbund LRF-koncernen Sid 2 Lantbrukarnas Riksförbund Förutsägbarhet

Läs mer

Så tar du fram en bränslestrategi och blir fossilfri

Så tar du fram en bränslestrategi och blir fossilfri Så tar du fram en bränslestrategi och blir fossilfri EnergiTing Sydost Ljungby, 9 nov. 2017 Sara Anderson Transportsektorn Drygt 372 000 nya personbilar registrerades 2016, nytt svenskt rekord Energianvändningen

Läs mer

Onlinemätning av dieselförbrukning på gård Ansökan

Onlinemätning av dieselförbrukning på gård Ansökan Onlinemätning av dieselförbrukning på gård Ansökan Den här ansökan omfattar främst Transport 1. Projektidé och bakgrund Dieselanvändningen till jordbrukets maskiner står idag för 50 % av jordbrukets direkta

Läs mer

Energigården. Kent-Olof Söderqvist

Energigården. Kent-Olof Söderqvist Energigården Kent-Olof Söderqvist Energigården ett program inom AGROVÄST Att vara en samordnande och pådrivande kraft för ökad produktion och användning av energi från jord, skog, sol och vind samt energieffektivisering

Läs mer

Så tar du fram en bränslestrategi och blir fossilfri

Så tar du fram en bränslestrategi och blir fossilfri Så tar du fram en bränslestrategi och blir fossilfri Linköping 12 januari 2018 Sara Anderson Transportsektorn Drygt 372 000 nya personbilar registrerades 2016, nytt svenskt rekord Energianvändningen för

Läs mer

Bioenergin i EUs 2020-mål

Bioenergin i EUs 2020-mål Bioenergin i EUs 2020-mål Preem AB Michael G:son Löw Koncernchef och VD IVA 16 november 2011 Preem leder omvandlingen till ett hållbart samhälle 2 Vi jobbar hårt för att det aldrig mer ska bli bättre förr

Läs mer

En regering måste kunna ge svar. Alliansregeringen förbereder sig tillsammans. Vi håller vad vi lovar.

En regering måste kunna ge svar. Alliansregeringen förbereder sig tillsammans. Vi håller vad vi lovar. En regering måste kunna ge svar Alliansregeringen förbereder sig tillsammans. Vi håller vad vi lovar. 2014-08-25 Fler miljöbilar för ett modernt och hållbart Sverige Sverige är ett föregångsland på klimatområdet.

Läs mer

Referat från seminarium 16 november 2017

Referat från seminarium 16 november 2017 Referat från seminarium 16 november 2017 Fossilfritt Lantbruk Agro Sörmland bjöd in till energiseminarium Fossilfritt Lantbruk på Grinda Säteri utanför Malmköping som drivs av Claes och Bettan Lundblad.

Läs mer

Energieffektiv användning av jordbruksmaskiner. spara bränsle, pengar och miljö

Energieffektiv användning av jordbruksmaskiner. spara bränsle, pengar och miljö Energieffektiv användning av jordbruksmaskiner spara bränsle, pengar och miljö Spara bränsle, pengar och miljö Att spara bränsle vid användning av dieseldrivna arbetsmaskiner genom ett smart och sparsamt

Läs mer

Vilken nytta kan Kommunala VA-organisationer ha av Biogas Norr! folke.nystrom@bahnhof.se

Vilken nytta kan Kommunala VA-organisationer ha av Biogas Norr! folke.nystrom@bahnhof.se Vilken nytta kan Kommunala VA-organisationer ha av Biogas Norr! folke.nystrom@bahnhof.se En världsledande region i omställningen till drivmedel, energi och produkter från förnybar råvara Alviksgården Biosling

Läs mer

DELÅRSRAPPORT Q2 & HALVÅR augusti Jan Nordlöf, VD Daniel Arenholm, IR

DELÅRSRAPPORT Q2 & HALVÅR augusti Jan Nordlöf, VD Daniel Arenholm, IR DELÅRSRAPPORT Q2 & HALVÅR 2017 18 augusti 2017 Jan Nordlöf, VD Daniel Arenholm, IR Colabitoil COLABITOIL Sweden SWEDEN AB Daniel AB PRESENTATION Arenholm - Aktietorget RESULTAT JANUARI - 2017-06-14 JUNI

Läs mer

Strategisk plan Stiftelsen Lantbruksforskning

Strategisk plan Stiftelsen Lantbruksforskning Strategisk plan Stiftelsen Lantbruksforskning 2012 2020 Stiftelsen Lantbruksforskning är näringens starkt samlande kraft för världsledande tillämpbar forskning. Nuläge och omvärld 2012 Stiftelsen Lantbruksforskning

Läs mer

Biogas till Dalarna. Torsten Gustafsson Spikgårdarnas Lantbruk

Biogas till Dalarna. Torsten Gustafsson Spikgårdarnas Lantbruk Biogas till Dalarna Torsten Gustafsson Spikgårdarnas Lantbruk Kort historia om Dala BioGas LRF tittar på förutsättningarna att göra en biogasanläggning i södra Dalarna. En förundersökning utförs av SBI

Läs mer

Karin Pettersson Avdelningen för Industriella energisystem och -tekniker Institutionen för Energi och miljö Chalmers

Karin Pettersson Avdelningen för Industriella energisystem och -tekniker Institutionen för Energi och miljö Chalmers Karin Pettersson Avdelningen för Industriella energisystem och -tekniker Institutionen för Energi och miljö Chalmers MÖJLIGHETER OCH UTMANINGAR MED PRODUKTION AV KEMIKALIER, MATERIAL OCH BRÄNSLEN FRÅN

Läs mer

Vad sker på forskningsoch försöksfronten. Eva Pettersson Stiftelsen Lantbruksforskning

Vad sker på forskningsoch försöksfronten. Eva Pettersson Stiftelsen Lantbruksforskning Vad sker på forskningsoch försöksfronten Eva Pettersson Stiftelsen Lantbruksforskning Aktuella forskningsprogram ca 100 mkr/år Fältförsök Växtnäring/ växtskydd Mark/växt Trädgård Växtförädling Bioenergi

Läs mer

Biogas. Förnybar biogas. ett klimatsmart alternativ

Biogas. Förnybar biogas. ett klimatsmart alternativ Biogas Förnybar biogas ett klimatsmart alternativ Biogas Koldioxidneutral och lokalt producerad Utsläppen av koldioxid måste begränsas. För många är det här den viktigaste frågan just nu för att stoppa

Läs mer

Solelsinvestering i Ludvika kommun. Underlag för motion

Solelsinvestering i Ludvika kommun. Underlag för motion Solelsinvestering i Ludvika kommun Underlag för motion Vänsterpartiet i Ludvika 2013 Vänsterpartiet vill att Ludvika kommun tar en aktiv roll i omställningen av samhällets energiproduktion. Genom att använda

Läs mer

Solenergi i byggnader. 10 okt 2017

Solenergi i byggnader. 10 okt 2017 Solenergi i byggnader 10 okt 2017 Program 09.30 Inledning 09.45 Vad påverkar potentialen för solenergi på byggnader? 11.00 Bensträckare 12.30 Lunch 13.30 Ekonomiska förutsättningar, varför ska du satsa

Läs mer

Mobilitet och bränsle - Bränslebranschens utmaningar Framtiden är vår viktigaste marknad. Helene Samuelsson Kommunikationschef Preem

Mobilitet och bränsle - Bränslebranschens utmaningar Framtiden är vår viktigaste marknad. Helene Samuelsson Kommunikationschef Preem Mobilitet och bränsle - Bränslebranschens utmaningar Framtiden är vår viktigaste marknad Helene Samuelsson Kommunikationschef Preem Preem en viktig samhällsaktör Raffinering Export Marknad Transporter

Läs mer

Netto noll klimatavtryck genom minskat fotavtryck och ökat handavtryck vår färdplan. 18 March 2019

Netto noll klimatavtryck genom minskat fotavtryck och ökat handavtryck vår färdplan. 18 March 2019 Netto noll klimatavtryck genom minskat fotavtryck och ökat handavtryck vår färdplan 1 Arla Sveriges ambition är att ha netto noll klimatavtryck före 045 CO -ekvivalenter i tusental (kg) Klimatavtryck Klimatkompensation

Läs mer

Föreställ dig en morgondag, där mängden avfall minskar. Där städer kan förädla sitt avfall till energi, till förmån för invånarna.

Föreställ dig en morgondag, där mängden avfall minskar. Där städer kan förädla sitt avfall till energi, till förmån för invånarna. EN RENARE MORGONDAG Det ledande nordiska energibolaget Gasum vill bidra till utvecklingen mot ett koldioxidneutralt samhälle tillsammans med sina samarbetspartners. 1 Föreställ dig en morgondag, där mängden

Läs mer

BiodriV ett treårigt projekt om biodrivmedel i Värmland

BiodriV ett treårigt projekt om biodrivmedel i Värmland BiodriV ett treårigt projekt om biodrivmedel i Värmland Christer Pettersson, projektledare Energikontor Värmland Kort om Energikontor Värmland Energikontor Värmland är ett regionalt kunskapscentrum för

Läs mer

Förnybara drivmedel Per Wollin

Förnybara drivmedel Per Wollin Förnybara drivmedel Per Wollin 2017-10-25 Transportutmaningen % fossilt Andel fossila bränslen 100% 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 Inrikes

Läs mer

Energieffektivisering i växtodling

Energieffektivisering i växtodling Energieffektivisering i växtodling Temadag Odling i Balans 21 januari 2009, Nässjö Pål Börjesson Miljö- och energisystem Lunds Tekniska Högskola Energiflöden i svensk växtodling idag Energy input Bioenergy

Läs mer

Ulf Svahn SPBI FRAMTIDENS PETROLEUM OCH BIODRIVMEDEL

Ulf Svahn SPBI FRAMTIDENS PETROLEUM OCH BIODRIVMEDEL Ulf Svahn SPBI FRAMTIDENS PETROLEUM OCH BIODRIVMEDEL Drivmedel Bensin Diesel Flygfotogen Flygbensin Bunkerolja Naturgas Biogas Dimetyleter Etanol FAME HVO Syntetisk diesel El Metanol Fossil Fossil Fossil

Läs mer

LRF om användning av rötrest - biogödsel 31 maj 2011

LRF om användning av rötrest - biogödsel 31 maj 2011 LRF om användning av rötrest - biogödsel 31 maj 2011 Lars-Gunnar Johansson Lantbrukarnas Riksförbund, LRF 0521-57 24 52, lars-gunnar.johansson@lrf.se Sid 1 Lantbrukarnas Riksförbund Jordbruket huvudaktör

Läs mer

LOKAL HANDLINGSPLAN FÖR BIOENERGI EN MODELL

LOKAL HANDLINGSPLAN FÖR BIOENERGI EN MODELL LOKAL HANDLINGSPLAN FÖR BIOENERGI EN MODELL Varför är det viktigt att upprätta en LOKAL HANDLINGSPLAN FÖR BIOENERGI? Bioenergi är den dominerande formen av förnybar energi inom EU och står för ungefär

Läs mer

Energihushållning i växtodling

Energihushållning i växtodling Energihushållning i växtodling Odling i Balans -Temadag 2012 24 januari, Nässjö Pål Börjesson Miljö- och energisystem Lunds Tekniska Högskola Energiflöden i svensk växtodling Energiinsats Biobränslen Steg

Läs mer

Landsbygdsprogrammet

Landsbygdsprogrammet Aktuellt inom landsbygdsprogrammet inom området Minskad klimatpåverkan och förnybar energi med fokus kompetensutveckling Anna Hagerberg Rådgivningsenheten söder Alnarp Landsbygdsprogrammet 2014-2020 Landsbygdsprogrammet

Läs mer

Vad gör BioFuel Region och vårt intresse kring tung trafik. arne.smedberg@biofuelregion.se

Vad gör BioFuel Region och vårt intresse kring tung trafik. arne.smedberg@biofuelregion.se Vad gör BioFuel Region och vårt intresse kring tung trafik arne.smedberg@biofuelregion.se En världsledande region i omställningen till drivmedel, energi och produkter från förnybar råvara Alviksgården

Läs mer

Biogas framtidens fordonsbränsle. Peter Eriksson Affärsutveckling Biogas

Biogas framtidens fordonsbränsle. Peter Eriksson Affärsutveckling Biogas Biogas framtidens fordonsbränsle Peter Eriksson Affärsutveckling Biogas Biogas grön energiproduktion Hushåll Restaurang, storkök Biogas Livsmedelshandel Livsmedelsindustri Biogödsel Jordbruk Biogasprocessen

Läs mer

Miljöfordon Syd. Vi behöver våra bilar, men även en bra miljö!

Miljöfordon Syd. Vi behöver våra bilar, men även en bra miljö! Energideklaration fordon Analys av fordon som ger lägre kostnader och miljöpåverkan Jonas Lööf Miljöfordon Syd Tylösand 2013-05-14 Miljöfordon Syd Förening för alla bil- och miljöintresserade fler miljöbilar

Läs mer

Framtiden är vår viktigaste marknad. Preem AB Martin Sjöberg

Framtiden är vår viktigaste marknad. Preem AB Martin Sjöberg Framtiden är vår viktigaste marknad Preem AB Martin Sjöberg Framtiden är vår viktigaste marknad Så tänkte vi när vi utvecklade: Avsvavlar eldningsoljor Alkylatbensinen Miljödiesel Miljö- och klimatoptimerar

Läs mer

Sjöbo. Medlemsmöte 2 mars

Sjöbo. Medlemsmöte 2 mars Sjöbo Medlemsmöte 2 mars Företagarfrågor och energi Sid 2 Lantbrukarnas Riksförbund Sommaren 2041 En Journalist besöker ett lantbruk Akta Dig för traktorn (den hörs inte och det är ingen som kör) Alla

Läs mer

Dagordning 2015-04-29

Dagordning 2015-04-29 Dagordning 2015-04-29 Bakgrund till projektet Presentation av resultaten: energieffektivisering potentialen energinyckeltal utbildning och kalibrering av energikartläggare På gång inom Greppa Näringen

Läs mer

Gårdsvindkraft i lantbruk

Gårdsvindkraft i lantbruk presenterar Gårdsvindkraft i lantbruk Förutsättningar, inköp och kommunikation Program Gårdsvindkraft i lantbruk Förutsättningar, inköp och kommunikation 8.45 Introduktion Anna Cornander, Energikontoret

Läs mer

LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND

LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND REMISSYTTRANDE Er ref Åsa Leander LRF Dnr 2015/7233 Ert Dnr: M2015/2144/Ee 20150828 Ert datum 20150513 Miljö- och energidepartementet Asa.leander@regeringskansliet.se Cc m.registrator@regeringskansliet.se

Läs mer

Godsets hållbara resa Distribution till storstaden

Godsets hållbara resa Distribution till storstaden Godsets hållbara resa Distribution till storstaden Göteborg, 29 November 2012 Ulf Hammarberg, Environmental Affairs DHL Freight (Sweden) AB Sustainability Day Göteborg DHL Freight Sweden AB 29 nov 2012

Läs mer

Lantbrukets och Lantmännens satsningar och möjligheter inom hållbara biodrivmedel. Lantmännen Energi Alarik Sandrup, Näringspolitisk chef

Lantbrukets och Lantmännens satsningar och möjligheter inom hållbara biodrivmedel. Lantmännen Energi Alarik Sandrup, Näringspolitisk chef Lantbrukets och Lantmännens satsningar och möjligheter inom hållbara biodrivmedel Lantmännen Energi Alarik Sandrup, Näringspolitisk chef Dagens anförande Lantmännen en jättekoncern och störst på bioenergi

Läs mer

En systemsyn på energieffektiva transporter. Lars Nilsson Miljödirektör Vägverket 2009-05-22

En systemsyn på energieffektiva transporter. Lars Nilsson Miljödirektör Vägverket 2009-05-22 En systemsyn på energieffektiva transporter. Lars Nilsson Miljödirektör Vägverket Vägverket 1 gram/km 3 2,5 2 1,5 1 0,5 0 1985 Bensin (utan katalysator) 1985 Diesel 2005 Bensin (Euro 2005 Diesel (Euro

Läs mer

Tingvoll Sol- og bioenergisenter 12 november 2010

Tingvoll Sol- og bioenergisenter 12 november 2010 Tingvoll Sol- og bioenergisenter 12 november 2010 Look to Sweden Urban Kärrmarck Expert urban.karrmarck@energimyndigheten.se Förslag till en sektorsövergripande biogasstrategi (ER 2010:23)* Gemensam förslag

Läs mer

Framtiden är vår viktigaste marknad. Raffinaderiverksamhet med grön vision Sören Eriksson

Framtiden är vår viktigaste marknad. Raffinaderiverksamhet med grön vision Sören Eriksson Framtiden är vår viktigaste marknad Raffinaderiverksamhet med grön vision Sören Eriksson Preem en viktig samhällsaktör Raffinering Står för 80 % av Sveriges raffineringskapacitet 30 % av totala raffineringskapaciteten

Läs mer

Basprogram 2008-2011 Systemteknik

Basprogram 2008-2011 Systemteknik Basprogram 2008-2011 Systemteknik Allmän inriktning Basprogrammet systemteknik har under programperioden 2008-2011 sin tyngdpunkt i en mer långsiktig utveckling av energisystemlösningar, som skall möta

Läs mer

Biogasens och naturgasens potential som drivmedel

Biogasens och naturgasens potential som drivmedel Biogasens och naturgasens potential som drivmedel Mattias Svensson Svenskt Gastekniskt Center Svenska luftvårdsföreningens seminarium 18 november 2008 Fordonsgasens potential som drivmedel Störst inhemsk

Läs mer

Gas i transportsektorn till lands og till vands. Anders Mathiasson, Energigas Sverige Nyborg, 23 november 2012

Gas i transportsektorn till lands og till vands. Anders Mathiasson, Energigas Sverige Nyborg, 23 november 2012 Gas i transportsektorn till lands og till vands Anders Mathiasson, Energigas Sverige Nyborg, 23 november 2012 Fem sektioner arbetar för ökad energigasanvändning Biogas Fordonsgas Gasol Naturgas, inkl LNG

Läs mer

Gasernas utveckling. Anders Mathiasson, Energigas Sverige Vimmerby 21 november 2011

Gasernas utveckling. Anders Mathiasson, Energigas Sverige Vimmerby 21 november 2011 Gasernas utveckling Anders Mathiasson, Energigas Sverige Vimmerby 21 november 2011 Fem sektioner arbetar för ökad energigasanvändning Biogas Fordonsgas Gasol Naturgas, inkl LNG Vätgas Anders Mathiasson

Läs mer

utsläpp av klimatgaser Jan Eksvärd, LRF

utsläpp av klimatgaser Jan Eksvärd, LRF Klimatkollen 27 okt 2010 Potentialer ti och möjligheter att minska utsläpp av klimatgaser Jan Eksvärd, LRF Innehåll Konkurrensläget Klimatfrågan Energipriserna gp Energi och klimat LRFs strategier Livsmedel

Läs mer

Biogasen i samhällets tjänst. Energiting Sydost, Karlshamn 10 november 2016 Anders Mathiasson Konceptum

Biogasen i samhällets tjänst. Energiting Sydost, Karlshamn 10 november 2016 Anders Mathiasson Konceptum Biogasen i samhällets tjänst Energiting Sydost, Karlshamn 10 november 2016 Anders Mathiasson Konceptum Biogasanvändning 2005-2015 Presentationens namn, version etc 2016-11-11 2 Biogasen sluter det lokala

Läs mer

Strategi för energieffektivisering. Anna-Karin Olsson, Kommunekolog Höör 2013-01-30 Johan Nyqvist, Energikontoret Skåne

Strategi för energieffektivisering. Anna-Karin Olsson, Kommunekolog Höör 2013-01-30 Johan Nyqvist, Energikontoret Skåne Strategi för energieffektivisering Anna-Karin Olsson, Kommunekolog Höör 2013-01-30 Johan Nyqvist, Energikontoret Skåne Interna miljöregler, 1996 kontorspapper ska vara Svanenmärkt glödlampor byts till

Läs mer

Klicka här för Utsläpp att ändra format på. Klicka här för att ändra format på. bakgrundsrubriken. bakgrundsrubriken.

Klicka här för Utsläpp att ändra format på. Klicka här för att ändra format på. bakgrundsrubriken. bakgrundsrubriken. Miljöfordon och förnybara drivmedel Vad kan vi göra här och nu? Klicka Möjligheter här för att ändra och format begränsningar på Upplägg Utmaningar och mål Möjligheter och begränsningar Vad kan vi göra

Läs mer

Brabil. Smartbil. Miljöbil. ELBIL! Ambitionen är att Dalarna ska bli en föregångare för elfordon. elbildalarna.se

Brabil. Smartbil. Miljöbil. ELBIL! Ambitionen är att Dalarna ska bli en föregångare för elfordon. elbildalarna.se Brabil. Smartbil. Miljöbil. ELBIL! Ambitionen är att Dalarna ska bli en föregångare för elfordon. elbildalarna.se Vi tror att el kommer att vara ett självklart drivmedel för bilar i framtiden Elbil Dalarna

Läs mer

Sysselsättningseffekter

Sysselsättningseffekter BILAGA 2 1(3) Underlag gällande Sysselsättningseffekter Sysselsättningseffekter - Underlag till Dalarnas Energi- och klimatstrategi 2012 2 Bakgrund och syfte I Dalarnas energi- och klimatstrategi 2012

Läs mer

Alfredssons har flytande biogas i tankarna

Alfredssons har flytande biogas i tankarna Alfredssons har flytande biogas i tankarna Att köra på flytande biogas kan vara ett sätt för den tyngsta vägtrafiken att minska sin miljö- och klimatpåverkan. Alfredsson Transport i Norrköping är bland

Läs mer

Samråd inför upprättande av tillståndsansökan för lantbruksbaserad biogasanläggning i Gustafs/St. Skedvi

Samråd inför upprättande av tillståndsansökan för lantbruksbaserad biogasanläggning i Gustafs/St. Skedvi Samråd inför upprättande av tillståndsansökan för lantbruksbaserad biogasanläggning i Gustafs/St. Skedvi Bakgrund LRF-studie från 2011 visade goda förutsättningar för lönsam biogasproduktion på grund av

Läs mer

Vårt viktiga arbete med: Miljö Kvalitet och Säkerhet

Vårt viktiga arbete med: Miljö Kvalitet och Säkerhet Vårt viktiga arbete med: Miljö Kvalitet och Säkerhet Kvalitet & Arbetsmiljö Så här arbetar vi med kvalitet & arbetsmiljö Vi på Swea Energi och Qstar Oil har en grundfilosofi när det gäller att arbeta med

Läs mer

Produktutveckling nu och i framtiden. Sören Eriksson

Produktutveckling nu och i framtiden. Sören Eriksson Produktutveckling nu och i framtiden Sören Eriksson ENERGIFÖRÄNDRINGAR I VÄRLDEN Händelser Parisavtalet är i hamn men Trump president i USA och.lämnar Parisavtalet men.. Flera avgörande processer och

Läs mer

Introduktion av biodrivmedel på marknaden

Introduktion av biodrivmedel på marknaden 2002-01-25 Till Näringsdepartementet Att: Lars Guldbrand 103 33 Stockholm Status Introduktion av biodrivmedel på marknaden Myndighetsgruppens rekommendationer Föreliggande dokument kommer ytterligare att

Läs mer

Energi, Klimat, Miljö m.m.

Energi, Klimat, Miljö m.m. Energi, Klimat, Miljö m.m. Mikael Wik 2018 1. Klimat Maten och Skogen Saker som gör svenskproducerad mat klimatsmart Varsamt och hållbart brukande, som stor andel bevuxen yta åkermark, reducerad plöjning,

Läs mer

Ökad biogasproduktion ger Sverige ett grönt lyft

Ökad biogasproduktion ger Sverige ett grönt lyft Ökad biogasproduktion ger Sverige ett grönt lyft Biogasseminarium med Centerpartiet Fredagen den 30 mars 2012 Anders Mathiasson Energigas Sverige enar branschen 175 medlemmar Biogasseminarium med Energigas

Läs mer

Biogasens möjligheter i Sverige och Jämtland

Biogasens möjligheter i Sverige och Jämtland Biogasens möjligheter i Sverige och Jämtland Anders Mathiasson Svenska Gasföreningen 17 september 2008 Verksamhetsstrukturen Vad är gas och gasbranschen i Sverige? Biogas från vattenslam, gödsel, avfall

Läs mer

Utveckling av stödsystem sparsam körning jordbruk

Utveckling av stödsystem sparsam körning jordbruk Utveckling av stödsystem sparsam körning jordbruk Utvecklingsprojekt Samarbete mellan JTI och Drivec Drivec säljer stödsystem för tung trafik, främst busstrafik Idag över 1600 installationer Bl a Nobina

Läs mer

Utmaningar för fossilfrihet. Håkan Johansson Nationell samordnare klimatfrågor

Utmaningar för fossilfrihet. Håkan Johansson Nationell samordnare klimatfrågor Utmaningar för fossilfrihet Håkan Johansson Nationell samordnare klimatfrågor hakan.johansson@trafikverket.se Mål i klimatpolitiskt ramverk Senast 2045 ska Sverige inte ha några nettoutsläpp av växthusgaser

Läs mer

Nominering - Årets Miljösatsning Med checklista

Nominering - Årets Miljösatsning Med checklista Nominering - Årets Miljösatsning Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets Miljösatsning på Landsbygden. Namn på förslaget: Norups gård AB Journalnummer: 2009-6220 Namn på länsstyrelse

Läs mer

Branschens anpassning mot EU:s och Sveriges

Branschens anpassning mot EU:s och Sveriges Branschens anpassning mot EU:s och Sveriges 1 klimatmål Status i gruvbranschen, EUs och Sveriges klimatmål; - befintliga och kommande regelverk Anders Lundkvist SveMin Elektrifierad gruvproduktion och

Läs mer

Biodrivmedel/oljor från skogsråvara tekniker, status och möjligheter?

Biodrivmedel/oljor från skogsråvara tekniker, status och möjligheter? Biodrivmedel/oljor från skogsråvara tekniker, status och möjligheter? Daniella Johansson Bioenergidagen 29 nov, 2017 Projektledare inom bioenergi, Energikontor Sydost. Dr inom industriella energisystem

Läs mer

Innovate.on. Bioenergi. störst betydelse för att EUs klimatmål ska uppnås

Innovate.on. Bioenergi. störst betydelse för att EUs klimatmål ska uppnås Innovate.on Bioenergi störst betydelse för att EUs klimatmål ska uppnås Förnybar energi som minskar utsläppen Bioenergi är en förnybar energiresurs som använder som bränsle. Utvecklingen av förnybar energi

Läs mer

Fossilfritt Sverige 2

Fossilfritt Sverige 2 Fossilfritt Sverige 2 Deklarationen Klimatförändringarna är här, de är allvarliga och de påverkar alla både oss som lever nu och framtida generationer. De globala utsläppen måste snabbt minska för att

Läs mer

Vad händer i Gävleborg?

Vad händer i Gävleborg? Vad händer i Gävleborg? Rapport från projektet RATT-X (Regionala Alternativa Teknologier för Trafiken i X-län) Söderhamn 2018-10-25 Energi- och miljöstrategi för transporter Om projektet Syftet med projektet:

Läs mer

Livscykelanalys av svenska biodrivmedel

Livscykelanalys av svenska biodrivmedel Livscykelanalys av svenska biodrivmedel Mikael Lantz Miljö- och energisystem Lunds Tekniska Högskola 2013-04-12 Bakgrund Flera miljöanalyser genomförda, både nationellt och internationellt. Resultaten

Läs mer

Preems miljöarbete. Alternativa bränslen. Gröna korridorer. Datum 2011-12-01

Preems miljöarbete. Alternativa bränslen. Gröna korridorer. Datum 2011-12-01 Preems miljöarbete Alternativa bränslen och Gröna korridorer Datum 2011-12-01 Syfte Föredragshållare Gröna korridorer Anders Malm, Logistikchef Korta fakta om Preem - 2010 Omsättning 87 miljarder SEK Ett

Läs mer

Seminarium om elfordon och laddinfrastruktur 13 juni 2012

Seminarium om elfordon och laddinfrastruktur 13 juni 2012 Seminarium om elfordon och laddinfrastruktur 13 juni 2012 Handlingsplan för en fossiloberoende fordonsflotta år 2030 Henrik Wingfors Svensk Energi - Elbranschens samlade röst Innehåll Målet Scenarier och

Läs mer

Eskilstunas klimatplan. Så skapar vi en hållbar utveckling

Eskilstunas klimatplan. Så skapar vi en hållbar utveckling Eskilstunas klimatplan Så skapar vi en hållbar utveckling Vi tar ansvar för framtiden I Eskilstuna är vi överens om att göra vad vi kan för att bidra till en ekologiskt hållbar utveckling. Eskilstuna är

Läs mer

Bensin, etanol, biogas, RME eller diesel? - CO 2 -utsläpp, praktiska erfarenheter och driftsekonomi. Johan Malgeryd, Jordbruksverket

Bensin, etanol, biogas, RME eller diesel? - CO 2 -utsläpp, praktiska erfarenheter och driftsekonomi. Johan Malgeryd, Jordbruksverket Bensin, etanol, biogas, RME eller diesel? - CO 2 -utsläpp, praktiska erfarenheter och driftsekonomi Johan Malgeryd, Jordbruksverket Bakgrund Utsläppen från transportsektorn var 2005 ca 20 miljoner ton

Läs mer

Du får vad du köper. 27 maj 2014 maria.losman@ecoplan.se På uppdrag av Biogas Väst

Du får vad du köper. 27 maj 2014 maria.losman@ecoplan.se På uppdrag av Biogas Väst Du får vad du köper 27 maj 2014 maria.losman@ecoplan.se På uppdrag av Biogas Väst Succépusslet Policy Upphandling Uppföljning internt av avrop/inköp Uppföljning externt hos leverantörer Policy 1. Sitt

Läs mer

Ett fossilfritt Sverige hur kan det uppnås? NOG seminarium 9 april 2014 Olle Hådell

Ett fossilfritt Sverige hur kan det uppnås? NOG seminarium 9 april 2014 Olle Hådell Ett fossilfritt Sverige hur kan det uppnås? NOG seminarium 9 april 2014 Annual production (Gb/yr) Fossilfri fordonstrafik I dag används ung 80 TWh i det svenska vägtransportsystemet De kritiska frågorna

Läs mer

MILJÖANPASSAD LOGISTIK

MILJÖANPASSAD LOGISTIK EXTERNAL MILJÖANPASSAD LOGISTIK Transportutmaningen 2019-05-08 Janina Gröhn, Sustainability SE Freight Transportutmaningen Göteborg 2019-05-08 Våra Globala mission - ZERO EMISSION 2050 Fyra mål på vägen

Läs mer

1

1 www.lindbytvatten.se 1 Miljö, kvalitet och arbetsmiljö www.lindbytvatten.se 2 I samklang med naturen Miljö och kvalitet Vi vidtar aktivt åtgärder för att förebygga och minimera miljöpåverkan. Samtliga

Läs mer

presenterar Solcellsel i lantbruket

presenterar Solcellsel i lantbruket & presenterar Solcellsel i lantbruket Solcellsel i lantbruket Tillämpningar, ekonomi och projektering 9.00 Introduktion Anna Cornander, Energikontoret Skåne, och Valter Andersson, LRF Skåne 9.15 Solcellsteknik

Läs mer

Förstudie för en regional strategi för fossilfria resor och transporter i Östergötland

Förstudie för en regional strategi för fossilfria resor och transporter i Östergötland Förstudie för en regional strategi för fossilfria resor och transporter i Östergötland Kontaktpersoner: Ylva Ek, Kickan Grimstedt och Maria Gungner Energikontoret Östra Götaland Gjuterigatan 1D 582 73

Läs mer

2012-02- 01. Innehåll

2012-02- 01. Innehåll Innehåll Principer för ekologiskt lantbruk Rötning för produktion av biogas och biogödsel Effekter på växtodlings- och djurgårdar Rötning och grunder för ekologiskt lantbruk Slutsatser Andersson & Edström,

Läs mer

Förnybar energi och självförsörjning på gården. Erik Steen Jensen Jordbruk Odlingssystem, teknik och produktkvalitet SLU Alnarp

Förnybar energi och självförsörjning på gården. Erik Steen Jensen Jordbruk Odlingssystem, teknik och produktkvalitet SLU Alnarp Förnybar energi och självförsörjning på gården Erik Steen Jensen teknik och produktkvalitet SLU Alnarp Innehåll Bakgrund Ekologisk jordbruk, uthållighet och funktionell integritet Möjligheter och tilltag

Läs mer

Vår bild av svensk biogasmarknad. Gasdagarna, 30 maj 2018 Erik Woode

Vår bild av svensk biogasmarknad. Gasdagarna, 30 maj 2018 Erik Woode Vår bild av svensk biogasmarknad Gasdagarna, 30 maj 2018 Erik Woode NATURGAS BIOGAS TECHNICAL SERVICES LNG GASUM 2017 OMSÄTTNING 925 m FÖRSÄLJNING NATURGAS 22 TWh RÖRELSE RESULTAT (EBIT) 114 m FÖRSÄLJNING

Läs mer

Energigas en möjlighet att fasa ut olja och kol. Anders Mathiasson, Energigas Sverige Gävle, 29 september 2011

Energigas en möjlighet att fasa ut olja och kol. Anders Mathiasson, Energigas Sverige Gävle, 29 september 2011 Energigas en möjlighet att fasa ut olja och kol, Energigas Sverige Gävle, 29 september 2011 Energigas Sverige driver utvecklingen framåt Säkerhet och teknik Information och opinion 2011-09-30 Fem sektioner

Läs mer

Bränslen/energi. Bensin Diesel Naturgas Fordonsgas 50/50 Biogas El Sol, vind och vatten

Bränslen/energi. Bensin Diesel Naturgas Fordonsgas 50/50 Biogas El Sol, vind och vatten Bränslen/energi Bensin Diesel Naturgas Fordonsgas 50/50 Biogas El Sol, vind och vatten Vad driver utvecklingen mot en miljövänligare fordonsflotta? Medelhavsklimatet kommer en meter närmare varje timme.

Läs mer

Sammanställare: Anders Svensson 2014-01-23 Sida 1 (5) Plats: Bergsmansalen, Swerea KIMAB, Isafjordsgatan 28 A, 164 40 Kista.

Sammanställare: Anders Svensson 2014-01-23 Sida 1 (5) Plats: Bergsmansalen, Swerea KIMAB, Isafjordsgatan 28 A, 164 40 Kista. Anders Svensson 2014-01-23 Sida 1 (5) Minnesanteckningar workshop nummer 3 2014-01-23 Tid: 10:00-15:00 Plats: Bergsmansalen, Swerea KIMAB, Isafjordsgatan 28 A, 164 40 Kista. Nedan följer en summering av

Läs mer

Polarbröd skapar möjligheter att äta gott och sunt nu och i generationer

Polarbröd skapar möjligheter att äta gott och sunt nu och i generationer Polarbröd skapar möjligheter att äta gott och sunt nu och i generationer I Polarbrödsfamiljen har vi bakat bröd i fem generationer 2012 ställde vi oss frågan, vad behöver vi göra för att kunna fortsätta

Läs mer

Energieffektiv användning av arbetsmaskiner ett branschöverskridande samverkansprojekt

Energieffektiv användning av arbetsmaskiner ett branschöverskridande samverkansprojekt Energieffektiv användning av arbetsmaskiner ett branschöverskridande samverkansprojekt Spara bränsle, pengar och miljö projektets målbild och strävan Fackmässig kompetens och förvaltare av projektets resultat

Läs mer

Tillsyn för fossilbränslefritt Stockholm

Tillsyn för fossilbränslefritt Stockholm Miljöförvaltningen Plan och miljö Sida 1 (6) 2017-09-12 Bakgrund I strategi för fossilbränslefritt Stockholm 2040 (Dnr:134-175/2015) finns följande uppdrag: Staden ska ta fram en handlingsplan för fossilbränslefrihet

Läs mer

Miljöbilen, tekniken, drivkraften och politiken. Hur kommer framtidens fordonspark att förändras?

Miljöbilen, tekniken, drivkraften och politiken. Hur kommer framtidens fordonspark att förändras? Miljöbilen, tekniken, drivkraften och politiken Hur kommer framtidens fordonspark att förändras? Olle Hådell 6 juli 2011 Annual production (Gb/yr) Uthållig energiförsörjning för transporter är en kritisk

Läs mer

Biodrivmedel ur ett globalt och svenskt perspektiv

Biodrivmedel ur ett globalt och svenskt perspektiv Biodrivmedel ur ett globalt och svenskt perspektiv Maria Grahn Fysisk resursteori, Chalmers Tekniska Högskola, Göteborg maria.grahn@fy.chalmers.se Energisystemet (el, värme och transportbränslen) står

Läs mer

Förnybara transporter; Hur ser framtida vägval ut? Åsa Kastensson

Förnybara transporter; Hur ser framtida vägval ut? Åsa Kastensson Förnybara transporter; Hur ser framtida vägval ut? Åsa Kastensson Agenda Bakgrund och nuläge Olika alternativ på förnybara drivmedel Historien om E85 Styrmedels roll Olika upphandlingsstrategier förnybara

Läs mer

Nytt planeringsunderlag för begränsad klimatpåverkan. Håkan Johansson Nationell samordnare begränsad klimatpåverkan

Nytt planeringsunderlag för begränsad klimatpåverkan. Håkan Johansson Nationell samordnare begränsad klimatpåverkan Nytt planeringsunderlag för begränsad klimatpåverkan Håkan Johansson Nationell samordnare begränsad klimatpåverkan Klimatmål för transportsektorn Fossiloberoende fordonsflotta till 2030. Av Trafikverket

Läs mer

Dags för uppföljning av Smart Energi

Dags för uppföljning av Smart Energi Sida 1(5) Miljönämnden Datum 2013-04-02 Diarienummer MN 38-2013 Smart energi 2013 Kommunstyrelsen Dags för uppföljning av Smart Energi Ni är en av de 67 aktörer som skrivit under Klimatstrategin för Västra

Läs mer

Plattformen för fossilfri fordonssektor i Gävleborg och Dalarna. Claes Rosengren ordförande

Plattformen för fossilfri fordonssektor i Gävleborg och Dalarna. Claes Rosengren ordförande Plattformen för fossilfri fordonssektor i Gävleborg och Dalarna Claes Rosengren ordförande www.biodrivmitt.se Snabbare omställning till fossilfria fordon! Vätgas Elbil Personbilar: 150.197 Lastbilar: 17.700

Läs mer