Folktandvården-förstudie

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Folktandvården-förstudie"

Transkript

1 Revisionskontoret PM NR 6/2015 Folktandvården-förstudie Johan Rasmusson Helena Olsson December 2015 Postadress: Revisionskontoret, J A Hedlunds väg 5, Kristianstad Besöksadress: Ambulansvägen, Hus 19, Centralsjukhuset Kristianstad Telefon (växel): Fax: Organisationsnummer: Internet:

2 2 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning Inledning Bakgrund och syfte Revisionskriterier Metod och genomförande Regionövergripande Iakttagelser Frågeställningarna På vilket sätt påverkas medborgare och tandvårdspatient av förändrad driftsform från förvaltning till bolag? Iakttagelser Vilken nytta, utifrån kvalitetsperspektivet, kan påvisas gentemot medborgaren av att verksamheten drivs i bolagsform? Har bolagsformen bidragit till mer eller mindre nytta? Iakttagelser Vilka effekter har dokumenterats och konstaterats till följd av övergången och hur väl överensstämmer detta med ursprungliga förväntade kalkyler? Iakttagelser Slutsatser och bedömningar... 10

3 3 1. Sammanfattning Den 1 januari 2014 övergick Folktandvården Skåne från att vara en förvaltning inom Region Skåne till att bli ett koncernbolag med namnet Folktandvården Skåne AB. Denna förstudies övergripande syfte är att undersöka vilken skillnad det har blivit för medborgaren och patienten till följd av övergången från förvaltning till bolag. Denna förstudie har kommit fram till att det, i det kortsiktiga perspektivet, från bolagiseringen och fram till nu, inte lett till någon påvisad skillnad för patienten till följd av övergången. Det är viktigt att nämna att det är en översiktlig bedömning utifrån den begränsade granskning som har utförts i denna förstudie. De förbättringar som har skett för patienten och som nämns i förstudien kan antingen påvisas från de insatser som gjordes redan innan bolagiseringen och som har gett genomslagskraft efter bolagiseringen eller kan det vara de riktade insatser som bolaget Folktandvården Skåne har inlett och som har gett effekt direkt. Ur ett medborgarperspektiv är det viktigt att de politiskt fattade besluten och de skäl som låg till grund för bolagiseringen följs upp så att den politiska viljan omsätts i faktiska åtgärder. Den sammanfattande bedömningen är att det är svårt, på så kort tid, att påvisa tydliga effekter av vilken skillnad det har blivit för medborgaren till följd av övergången från förvaltning till bolag. Det är också viktigt att utifrån medborgarperspektivet följa upp den totala ekonomiska effekten för Region Skåne utifrån ett samhällsperspektiv samt hur eventuell avkastning från bolaget till Region Skåne som koncern i framtiden kommer att se ut. Regionens egen utredning inför bolagiseringen visade nämligen på en total effekt i ökade kostnader för regionen, gällande mervärdesskatt, jämfört med om verksamheten fortsatt skulle drivas i förvaltningsform samtidigt som bolaget förväntades ge produktivitetshöjningar på lång sikt. En viktig faktor för att få effektivitet i en verksamhet handlar, oavsett driftsform, om en tydlig, ledning och styrning. Förstudien resulterar i uppfattningen att det råder tydlig, ledning och styrning inom bolaget Folktandvården Skåne. Förstudien föranleder ingen fördjupad granskning i nuläget men för att kunna följa verksamhetens utveckling samt Region Skånes uppföljning och utvärdering av bolagiseringsbeslutet bör en fördjupad granskning ske inom cirka två år. 2. Inledning 2.1 Bakgrund och syfte Förstudiens övergripande syfte är att utreda förutsättningar för och behov av en granskning av vilka skillnader det har blivit för medborgare och patienter till följd av övergången från förvaltning till bolag.

4 4 Förstudien har inriktats mot följande frågeställningar: 1. På vilket sätt påverkas medborgare och tandvårdspatienter av förändrad driftsform från förvaltning till bolag? 2. Vilken nytta, utifrån kvalitetsperspektivet, kan påvisas gentemot medborgaren av att verksamheten drivs i bolagsform? Har bolagsformen bidragit till mer eller mindre nytta? 3. Vilka effekter har dokumenterats och konstaterats till följd av övergången och hur väl överensstämmer detta med ursprungliga förväntade kalkyler? 2.2 Revisionskriterier Med revisionskriterier avses de bedömningsgrunder som bildar underlag för revisionens analyser, slutsatser och bedömningar. Följande revisionskriterier har använts i denna förstudie: Tandvårdslag (1985:125) Kommunallag (1991:900) Aktiebolagslag (2005:551) Mervärdesskattelag (1994:200) Lagen om offentlig upphandling, LOU, (2007:1091) Beslut om bolagisering av Folktandvården, Regionfullmäktiges protokoll ( ) Utredning, bolagisering Folktandvården Skåne, Koncernkontoret, ( ) Sammanfattning av finansiell analys bolagisering av Folktandvården Skåne, PwC, ( ) Region Skånes policy för bolagsstyrning 2.3 Metod och genomförande Förstudien har genomförts genom dokumentstudier och intervjuer med berörda personer inom Region Skåne. Intervjuer har genomförts med VD för Folktandvården Skåne AB, ordförande för Folktandvården Skåne, tidigare förvaltningschef för Folktandvården Skåne, strateg för avdelningen för ägarstyrning och ägarfrågor samt strateg för enheten för tandvårdsstyrning. Dokument som har använts i förstudien är Folktandvårdens verksamhetsberättelse 2013, årsredovisning 2014, patientsäkerhetsberättelse för 2013 och Rapporten är sakgranskad av berörda inom respektive område. Revisorskollegiets kontaktperson har varit Hans Johansson och revisionskontorets projektledare för förstudien har varit Helena Olsson. Revisionsdirektören Johan Rasmusson har varit kvalitetssäkrare.

5 5 3. Regionövergripande 3.1 Iakttagelser Den 1 januari 2014 övergick Folktandvården Skåne från att vara en förvaltning inom Region Skåne till att bli ett koncernbolag med namnet Folktandvården Skåne AB. Politikens intention med bolagsbildningen var att skapa bättre förutsättningar på en konkurrensutsatt marknad. I Regionfullmäktiges protokoll från står följande: Genom bolagiseringen skapas en tydlig gräns mellan Region Skånes beställarroll och Folktandvården Skånes utförarroll vilket i sin tur skapar förutsättningar för ökad transparens och förbättrad konkurrensneutralitet genom tydlig ansvarsfördelning. En bolagisering innebär att verksamheten blir mer flexibel och får en snabbare och kortare beslutsprocess. Region Skånes egen utredning av bolagiseringen Folktandvården Skåne , som gjordes innan byte av driftsform, visade på att regionen miste rätten att återsöka moms från Skatteverket. Utredningen visade på en total effekt i ökade kostnader jämfört med om verksamheten fortsatt skulle drivas i förvaltningsform. I samband med Region Skånes egen utredning gavs konsultföretaget PwC ett uppdrag att utföra en finansiell konsekvensanalys av en bolagisering av Folktandvården. Denna utredning utmynnade i uppfattningen att bolagiseringen kan komma att ge betydande produktivitetshöjningar på lång sikt och det framställdes i utredningen som ett krav om bolaget på sikt ska bli lönsamt. Ett enkelt sätt att på kort sikt mäta hur lyckosam bolagiseringen har varit hittills är, enligt Folktandvårdens nuvarande ledning, att studera den ekonomiska utvecklingen. För år 2014 nådde Folktandvården Skåne ett resultat efter finansiella poster på 74,4 Mkr. Såväl resultat- som produktivitetsutvecklingen har enligt ledningen varit god. Under våren 2014 inledde Folktandvården Skåne AB ett strategiskt utvecklingsarbete som resulterade i en nulägesananalys omfattande medborgarundersökning, medarbetarundersökning samt omvärldsundersökning. Nulägesanalysen resulterade i följande punkter som också benämns som framtida drivkrafter för branschen: Ökad konkurrens Snabba förändringar i omvärlden Smartare arbetssätt Bättre tandhälsa Kunderna har större krav Unga medarbetare söker arbetsgivare som har tydliga värderingar Målet med det strategiska utvecklingsarbetet var att det skulle leda fram till en affärsplan för perioden Styrelsen fattade beslut om affärsplanen i november Affärsplanen syftar bland annat till att stänga gapet mellan nuläget 2014 till den önskade positionen Utgångspunkten är Region Skånes vision som innebär livskvalitet i världsklass samtidigt som affärsplanen ska möta Region Skånes följande fem prioriterade områden:

6 6 1. Skåne ska erbjuda framtidstro och livskvalitet 2. Skåne ska bli en stark, hållbar tillväxtmotor 3. Skåne ska dra nytta av sin flerkärniga ortsstruktur 4. Skåne ska utveckla morgondagens välfärdstjänster 5. Skåne ska vara globalt attraktivt Åren har framförallt inneburit ett stort arbete med att göra affärsplanen såväl som bolagets vision, Noll hål En miljon leenden, kända för bolagets cirka medarbetare. En vision som tar avstamp i Region Skånes vision Skåne livskvalitet i världsklass. För att lägga grunden för detta bjöds bolagets medarbetare till 13 medarbetardagar våren Vid varje tillfälle deltog medarbetare som fick lyssna till och arbeta med innehållet i affärsplanen och syftet var att skapa en gemensam målbild för Folktandvården Skåne AB. Arbetet med att utveckla företagskulturen och stärka stoltheten hos medarbetarna för bolaget innebär ett långsiktigt och målmedvetet arbete. 4. Frågeställningarna 4.1 På vilket sätt påverkas medborgare och tandvårdspatient av förändrad driftsform från förvaltning till bolag? Iakttagelser Enligt de intervjuade är det viktigt att tänka på vad syftet var och är med bolagiseringen nämligen att verksamheten skulle blir mer flexibel och få en snabbare och kortare beslutsprocess. Detta är något som de intervjuade upplever går mot rätt håll. Vidare framhåller de att själva övergången från förvaltning till bolag har haft för avsikt att utveckla företagskulturen och stärka stoltheten hos medarbetarna samtidigt som det får en positiv påverkan för patienten och medborgaren. Enligt ledningen har det första året sedan bolagiseringen och även innevarande år till stor del handlat om att ställa om företaget, göra en nulägesanalys och skapa en strategisk utvecklingsplan för att öka tillgängligheten på sikt. För att nå nöjdare kunder och erbjuda ökad tillgänglighet krävs friska och engagerade medarbetare i första steget. Folktandvården Skåne fick ett av de högsta resultaten i Region Skånes medarbetarundersökning Springlife 1 under förra året. Tillgänglighet och måluppfyllelse När det gäller tillgängligheten kan konstateras att den överlag är fortsatt god inom allmäntandvården. Såväl måluppfyllelsen nu som innan bolagiseringen visar på goda resultat. Inom specialisttandvården redovisas sämre mätvärden än inom allmäntandvården såväl innan bolagiseringen som nu. Av nedanstående tabell framgår dock att tillgängligheten under 2015 har ökat men att den fortfarande inte är tillfredsställande. 1 Springlife är Region Skånes system för medarbetarundersökning

7 7 Specialisttandvård mätetal, % Prio 1: Behandling erbjuds inom 1 vecka Prio 2: Behandling erbjuds inom 3 månader Prio 3: Behandling erbjuds inom 6 månader Mål: Barn och vuxna 100 % Jan 2015 Sep Folktandvården Skåne konstaterar att det råder nationell brist på specialisttandläkare vilket påverkar tillgänglighetsmåtten. Den 1 september 2015 fördes specialisttandvården samman med allmäntandvården inom Folktandvården Skåne. Förändringen innebar att bolaget numera har tre divisioner istället för fyra. Enligt ledningen var målet med förändringen att skapa förutsättningar för väl sammansatta vårdkedjor som inkluderar både allmän- och specialisttandvård. En risk som omnämnts innan bolagiseringen har varit att icke vinstdrivande tandvårdskliniker eller mottagningar skulle läggas ned och på så vis påverka tillgängligheten för medborgaren och patienten. Sedan bolagiseringen har inga tandvårdskliniker eller mottagningar lagts ned. Viktigt att nämna i detta sammanhang är att det redan år 2012, då Folktandvården bedrevs i förvaltningsform, lades ned tio tandvårdskliniker och mottagningar i Skåne. Orsaken var då, enligt dåvarande förvaltningschef, bland annat större konkurrens och för att på sikt kunna garantera en effektiv och tillgänglig tandvård av hög kvalitet. Vidare angavs också som skäl att kunna erbjuda patienter moderna kliniker och generösare öppettider. Prisutveckling Beträffande prisutvecklingen konstateras att bolaget enligt ägardirektivet skall tillämpa de av regionfullmäktige fastställda patientavgifterna. Enligt regionfullmäktiges beslut redan före bolagiseringen gäller följande: Folktandvården Skånes allmäntandvårdstaxa ska följa den av TLV (Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket) fastställda nationella referensprislista, från och med och tills vidare. Folktandvården Skånes specialisttandvårdstaxa skall också följa den nationella referensprislistan för allmäntandvården men med ett påslag på 30 % mellan allmänläkartandvård och specialisttandvård. Under bolagets verksamhetstid har taxorna ändrats enligt TLV:s fastställda nationella referensprislista En ny prisändring kommer att ske För patienten har det alltså inte varit någon skillnad i principerna för prissättning till följd av övergång från förvaltning till bolag.

8 8 Ekonomin I regionens egen utredning, , konstaterades att om Folktandvården bolagiseras mister regionen rätten enligt mervärdesskattelagen att återsöka moms från Skatteverket. När denna utredning gjordes beräknades en total effekt för år 2012 på cirka 32 miljoner kronor i ökade kostnader jämfört med om verksamheten fortsatt skulle drivas i förvaltningsform. Enligt nuvarande lednings beräkning är faktiskt utfall 28 miljoner kronor. Ett enkelt sätt att på kort sikt mäta hur lyckosam bolagiseringen har varit hittills är, enligt bolagets ledning, att studera den ekonomiska utvecklingen. För år 2014 nådde Folktandvården Skåne ett resultat efter finansiella poster på 74,4 Mkr. Såväl resultatsom produktivitetsutvecklingen har varit god. År 2013 redovisade Folktandvården (förvaltningsform) ett resultat efter finansiella poster på 52,5 Mkr. Det är viktigt att en grundlig analys av resultaträkningens olika poster görs framöver för att kunna jämföra verksamheten före och efter bolagiseringen. 4.2 Vilken nytta, utifrån kvalitetsperspektivet, kan påvisas gentemot medborgaren av att verksamheten drivs i bolagsform? Har bolagsformen bidragit till mer eller mindre nytta? Iakttagelser Återigen påtalar ledningen att det kan vara svårt att påvisa att vissa insatser har lett till vissa resultat. Däremot framhäver de att sedan verksamheten bolagiserades har det skett viktiga åtgärder som har vidtagits i syfte att höja patientsäkerheten ännu mer än vad som gjordes redan innan bolagiseringen. Utifrån deras patientsäkerhetsberättelse år 2014 och erhållna intervjusvar redovisas följande åtgärder och resultat som exempel på att riktade insatser ger effekt utifrån ett kvalitetsperspektiv och i slutledet gentemot medborgaren: Antibiotikaförskrivning Åtgärd Utbildning i antibiotikaförskrivning för alla nyanställda tandläkare och chefer under år Mål avseende minskad förskrivning formulerat i styrkort på bolags- och kliniknivå. Månadsvis uppföljning och återkoppling av förskrivning. Resultat Minskad antibiotikaförskrivning med 5 % jämfört med år 2013 Vårdhygien Åtgärd Utbildning inom området vårdhygien för alla hygienombud och kliniksamordnare under år Mål avseende ökad följsamhet till hygien- och klädregler. Månadsvis uppföljning och återkoppling av resultat.

9 9 Resultat Ökad följsamhet till såväl hygienregler som till klädregler jämfört med år Avvikelser/Klagomål Åtgärd Utbildning i avvikelsehantering för nyanställda chefer och kliniksamordnare år Mål avseende ökad rapportering eftersom avvikelserapporterna är ett viktigt underlag för att förbättra kvaliteten och patientsäkerheten i verksamheten. Kvartalsvis uppföljning och återkoppling av resultat. Resultat Ökat antal registrerade avvikelser jämfört med år Alla medarbetare kan rapportera förbättringsförslag, risker, tillbud och negativa händelser via registreringsprogrammet MedControl. Antal avvikelser som har Lex Maria bedömts har ökat jämfört med år 2013 men antalet ärenden som har anmälts enligt Lex Maria är färre år 2014 än år Det är viktigt i detta sammanhang att påtala att redan innan bolagiseringen bedrevs en verksamhet med tydlig ledning och styrning och som uppvisade goda resultat genom förbättringsinsatser inom ovannämnda områden. 4.3 Vilka effekter har dokumenterats och konstaterats till följd av övergången och hur väl överensstämmer detta med ursprungliga förväntade kalkyler? Iakttagelser Politikens intention med bolagiseringen var som sagts ovan att skapa bättre förutsättningar på en konkurrensutsatt marknad genom bland annat tydlig ansvarsfördelning och flexiblare verksamhet med snabbare beslutsprocesser. Enligt de intervjuade arbetar verksamheten frekvent med detta och de insatser som beskrivits tidigare i förstudien har lett till positiva resultat. I Region Skånes egen utredning av bolagiseringen Folktandvården Skåne , uppgavs som mål att behålla såväl anställda som befintliga kunder. Ett annat mål var också att öka antalet friskvårdsavtal. För att på ett översiktligt sätt kunna svara på ovanstående frågan visas nedanstående mål och mått före och efter bolagiseringen: Antal anställda År 2012, 1400 anställda År 2013, 1350 anställda År 2014, 1286 anställda År 2015, 1343 anställda

10 10 Antal listade kunder/patienter År 2012, barn och ungdomar samt vuxna patienter År 2013, barn och ungdomar samt vuxna patienter År 2014, barn och ungdomar samt vuxna patienter År 2015, barn och ungdomar samt vuxna patienter Antal friskvårdsavtal År 2012, mål att teckna friskvårdsavtal, uppnåddes november 2012 År 2013, mål att teckna friskvårdsavtal, uppnåddes december 2013 År 2014, mål att öka antalet friskvårdsavtal, uppnåddes, avtal År 2015, hittills avtal Beträffande effekten av mervärdesskatten och dess påverkan för medborgaren i slutändan är det viktigt att följa upp bolagets ekonomiska utveckling för att kunna synliggöra hur det stämmer överens med ursprungliga förväntade kalkyler. 4.5 Slutsatser och bedömningar Den 1 januari 2014 övergick Folktandvården Skåne från att vara en förvaltning inom Region Skåne till att bli ett koncernbolag med namnet Folktandvården Skåne AB. Förstudiens övergripande syfte har varit att undersöka vilken skillnad det har blivit för medborgaren och patienten till följd av övergången från förvaltning till bolag. Denna förstudie har kommit fram till att det, i det kortsiktiga perspektivet, från bolagiseringen och fram till nu, inte lett till någon påvisad skillnad för patienten till följd av övergången. Det är viktigt att nämna att det är en översiktlig bedömning utifrån den begränsade granskning som har utförts i denna förstudie. De förbättringar som har skett för patienten och som nämns i förstudien kan antingen påvisas från de insatser som gjordes redan innan bolagiseringen och som har gett genomslagskraft efter bolagiseringen eller kan det vara de riktade insatser som bolaget Folktandvården Skåne har inlett och som har gett effekt direkt. Ur ett medborgarperspektiv är det viktigt att politiskt fattade beslut och de skäl som låg till grund för bolagiseringen följs upp så att den politiska viljan omsätts i faktiska åtgärder. Den sammanfattande bedömningen är att det är svårt, på så kort tid, att påvisa tydliga effekter av vilken skillnad det har blivit för medborgaren till följd av övergången från förvaltning till bolag. Det är också viktigt att utifrån medborgarperspektivet följa upp den totala ekonomiska effekten för Region Skåne utifrån ett samhällsperspektiv samt hur eventuell avkastning från bolaget till Region Skåne som koncern i framtiden kommer att se ut. Regionens egen utredning inför bolagiseringen visade nämligen på en total effekt i ökade kostnader för regionen, gällande mervärdesskatt, jämfört med om verksamheten fortsatt skulle drivas i förvaltningsform samtidigt som bolaget förväntades ge produktivitetshöjningar på lång sikt.

11 11 En viktig faktor för att få effektivitet i en verksamhet handlar, oavsett driftsform, om en tydlig, ledning och styrning. Förstudien resulterar i uppfattningen att det råder tydlig, ledning och styrning inom bolaget Folktandvården Skåne. Förstudien föranleder ingen fördjupad granskning i nuläget men för att kunna följa verksamhetens utveckling samt Region Skånes uppföljning och utvärdering av bolagiseringsbeslutet bör en fördjupad granskning ske inom cirka två år. Johan Rasmusson Revisionsdirektör Certifierad kommunal revisor.. Helena Olsson Yrkesrevisor Certifierad kommunal revisor

Serviceresor - förstudie

Serviceresor - förstudie Revisionskontoret PM NR 2/2014 Serviceresor - förstudie Helena Olsson Juni 2014 Postadress: Revisionskontoret, J A Hedlunds väg 5, 291 85 Kristianstad Besöksadress: Ambulansvägen, Hus 19, Centralsjukhuset

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Fredrik Johansson Nämndsekreterare 044-309 31 13 Fredrik.A.Johansson@skane.se MOTIONSSVAR Datum 2018-06-07 Dnr 1704049 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden Motion. Laga de största

Läs mer

Förändrad ledning och styrning av Folktandvården Skåne - avsiktsförklaring

Förändrad ledning och styrning av Folktandvården Skåne - avsiktsförklaring s kansli Tandvårdschef Helena Ozolins helena.ozolins@skane.se Datum 2011-08-15 1 (6) Förändrad ledning och styrning av - avsiktsförklaring Bakgrund I Tandvårdslagen SFS 1985:125 framgår att det ska finnas

Läs mer

Granskning av årsredovisning 2016 samt landstingsstyrelsens styrning, uppföljning och interna kontroll

Granskning av årsredovisning 2016 samt landstingsstyrelsens styrning, uppföljning och interna kontroll Landstingets revisorer 2017-03-28 Rev/17010 Revisionskontoret Karin Selander Anders Marmon Johan Magnusson Granskning av årsredovisning 2016 samt landstingsstyrelsens styrning, uppföljning och interna

Läs mer

Avvikelsehantering och kunskapsåterföring - uppföljning

Avvikelsehantering och kunskapsåterföring - uppföljning LANDSTINGET I VÄRMLAND Revisionskontoret 2017-06-15 Johan Magnusson Rev/17017 Avvikelsehantering och kunskapsåterföring - uppföljning Rapport 3-17 Avvikelsehantering och kunskapsåterföring - uppföljning

Läs mer

Revisorskollegiet. Protokoll från sammanträde. Tid: kl Plats: Rådhus Skåne, Kristianstad

Revisorskollegiet. Protokoll från sammanträde. Tid: kl Plats: Rådhus Skåne, Kristianstad Revisorskollegiet PROTOKOLL 103 119 Datum 2015-10-15 1 (6) Protokoll från sammanträde Tid: 2015-10-15 kl. 10.00-14.00 Plats: Rådhus Skåne, Kristianstad ande Lars-Erik Lövdén - ordförande Jeanette Hillding

Läs mer

Hjälpmedelshantering - förstudie (avseende risken att hjälpmedelsansökan kan avslås med hänvisning till brist på budgetmedel)

Hjälpmedelshantering - förstudie (avseende risken att hjälpmedelsansökan kan avslås med hänvisning till brist på budgetmedel) Revisionskontoret PM NR 8/2014 Hjälpmedelshantering - förstudie (avseende risken att hjälpmedelsansökan kan avslås med hänvisning till brist på budgetmedel) Eva Tency Nilsson September 2014 Postadress:

Läs mer

Sjukfrånvaron i Region Skåne - förstudie

Sjukfrånvaron i Region Skåne - förstudie Revisionskontoret PM NR 1/2014 Sjukfrånvaron i Region Skåne - förstudie Greger Nyberg Juni 2014 Postadress: Revisionskontoret, J A Hedlunds väg 5, 291 85 Kristianstad Besöksadress: Ambulansvägen, Hus 19,

Läs mer

Revisorskollegiet. Protokoll från sammanträde. Tid: kl Plats: Rådhus Skåne, Kristianstad

Revisorskollegiet. Protokoll från sammanträde. Tid: kl Plats: Rådhus Skåne, Kristianstad Revisorskollegiet PROTOKOLL 40 65 Datum 2015-06-04 1 (9) Protokoll från sammanträde Tid: 2015-06-04 kl. 10.00-14.30 Plats: Rådhus Skåne, Kristianstad ande Lars-Erik Lövdén - ordförande 40-49, 52-54 Jeanette

Läs mer

Folktandvården Skåne. Bolagisering

Folktandvården Skåne. Bolagisering Vårdproduktionsberedningen Louise Roberts 040-675 31 17 Louise.Roberts@skane.se Beslutsförslag Datum 2012-09-25 Dnr 1202015 1 (5 ) Vårdproduktionsberedningen Folktandvården Skåne. Bolagisering Ordförandens

Läs mer

Resultatdelning 2015 inom Folktandvården Västra Götaland

Resultatdelning 2015 inom Folktandvården Västra Götaland 1(9) Tjänsteutlåtande Folktandvården Datum 2014-11-05 Handläggare: Kjell Einarsson Diarienummer FTV 30-2014 Telefon 0707-95 33 51 E-post: kjell.einarsson@vgregion.se Till Tandvårdsstyrelsen Resultatdelning

Läs mer

Granskning av årsredovisning 2015 samt landstingsstyrelsens styrning, uppföljning och interna kontroll

Granskning av årsredovisning 2015 samt landstingsstyrelsens styrning, uppföljning och interna kontroll Landstingets revisorer 2016-04-12 Rev/16015 Revisionskontoret Karin Selander Anders Marmon Johan Magnusson Granskning av årsredovisning 2015 samt landstingsstyrelsens styrning, uppföljning och interna

Läs mer

Revisorskollegiet. Protokoll från sammanträde. Tid: kl Plats: Rådhus Skåne, Kristianstad

Revisorskollegiet. Protokoll från sammanträde. Tid: kl Plats: Rådhus Skåne, Kristianstad Revisorskollegiet PROTOKOLL 25 39 Datum 2015-03-12 1 (5) Protokoll från sammanträde Tid: 2015-03-12 kl. 10.00-13.00 Plats: Rådhus Skåne, Kristianstad ande Lars-Erik Lövdén - ordförande Jeanette Hillding

Läs mer

Erfarenhet och kunskap från avvikelserapporteringen

Erfarenhet och kunskap från avvikelserapporteringen LANDSTINGET I VÄRMLAND Revisorerna JM/AM 2010-12-23 Rev/10042 Erfarenhet och kunskap från avvikelserapporteringen Rapport 6-10 LANDSTINGET I VÄRMLAND 2010-12-23 2 Erfarenhet och kunskap från avvikelserapporteringen

Läs mer

Revisorskollegiet. Protokoll från sammanträde. Tid: kl Plats: Regionhuset, Malmö

Revisorskollegiet. Protokoll från sammanträde. Tid: kl Plats: Regionhuset, Malmö Revisorskollegiet PROTOKOLL 380 401 Datum 2015-03-24 1 (7) Protokoll från sammanträde Tid: 2015-03-24 kl. 10.00 14.45 Plats: Regionhuset, Malmö ande Jeanette Hillding - ordförande Birgit Hansson - vice

Läs mer

Personal- och arbetsgivarutskottet

Personal- och arbetsgivarutskottet Personal- och arbetsgivarutskottet Carina Wirth 040-675 30 64 carina.wirth@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2013-05-22 Dnr 1202189 1 (2) Personal- och arbetsgivarutskottet Personalidén - personalpolitisk

Läs mer

Mall för yttrande till nämnder och beredningar Utifrån regionstyrelsens direktiv för budget och verksamhetsplan 2016 med plan för åren 2017 till 2018

Mall för yttrande till nämnder och beredningar Utifrån regionstyrelsens direktiv för budget och verksamhetsplan 2016 med plan för åren 2017 till 2018 Koncernkontoret Koncernstab för ekonomistyrning Åsa Adolfsson Enheten för budget, redovisning och finans Datum version 2015-05-19 Mall för yttrande till nämnder och beredningar Utifrån regionstyrelsens

Läs mer

Samordningsförbundet Norra Dalsland. Revisionsrapport Styrelsens ansvar KPMG AB. Antal sidor: 6. FörvrevRapport08.doc

Samordningsförbundet Norra Dalsland. Revisionsrapport Styrelsens ansvar KPMG AB. Antal sidor: 6. FörvrevRapport08.doc ABCD Samordningsförbundet Norra Dalsland Styrelsens ansvar KPMG AB Antal sidor: 6 FörvrevRapport08.doc 2009 KPMG AB, a Swedish limited liability company and a member firm of the KPMG network of independent

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Greger Linander Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-675 30 98 Greger.Linander@skane.se YTTRANDE Datum 2018-01-04 Dnr 1700184 1 (5) Granskning av Projekt Hälsostaden (rapport nr

Läs mer

Populärversion. Årsredovisning. Folktandvården Skåne

Populärversion. Årsredovisning. Folktandvården Skåne Populärversion Årsredovisning 2012 Folktandvården Skåne 2012 präglades av en omfattande förändring av Folktandvården Skånes klinikstruktur. Förändringarna grundades på omvärldens krav på moderna kliniker

Läs mer

DAGORDNING. Datum Information av ledningen för Musik i Syd kl

DAGORDNING. Datum Information av ledningen för Musik i Syd kl Revisorskollegiet Åsa Nilsson Bitr Yrkesrevisor 044-309 32 53 asa.v.nilsson@skane.se DAGORDNING Datum 2014-08-28 1 (6) Sammanträde i Revisorskollegiet Revisorskollegiets ledamöter och föredragande kallas

Läs mer

Extern kommunikation

Extern kommunikation Granskningsredogörelse Extern kommunikation Skelleftebuss AB Linda Marklund Robert Bergman Innehållsförteckning 1 Sammanfattning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Revisionsfråga 2 2.3 Metod och avgränsning

Läs mer

Övergripande ledningssystem - förstudie

Övergripande ledningssystem - förstudie Revisionskontoret PM NR 5/2015 Övergripande ledningssystem - förstudie Johan Rasmusson Åsa Nilsson December 2015 Postadress: Revisionskontoret, J A Hedlunds väg 5, 291 85 Kristianstad Besöksadress: Ambulansvägen,

Läs mer

Projekthantering uppföljning

Projekthantering uppföljning LANDSTINGET I VÄRMLAND Revisionskontoret 2018-05-14 Johan Magnusson Rev/18006 Projekthantering uppföljning Rapport 3-18 Projekthantering uppföljning Bakgrund Landstingets revisorer ansvarar för att genomföra

Läs mer

Granskning av årsredovisning samt revisionsberättelse Regionfullmäktige Östen Högman, revisionens ordförande

Granskning av årsredovisning samt revisionsberättelse Regionfullmäktige Östen Högman, revisionens ordförande Granskning av årsredovisning samt revisionsberättelse 2018 Regionfullmäktige 2019-04-11 Östen Högman, revisionens ordförande 2015-2018 Mandatperioden rapporter, 2015-2018 Antal skriftliga rapporter: 98

Läs mer

Journalföring i tandvården. Revisionsrapport. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret

Journalföring i tandvården. Revisionsrapport. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret Journalföring i tandvården Revisionsrapport LANDSTINGETS REVISORER 2017-06-14 17REV24 2(11) Sammanfattning Syftet med att föra patientjournal är i första hand att bidra till en god och säker vård av patienten.

Läs mer

Revisionsrapport: Förebyggande arbete mot mutor och jäv

Revisionsrapport: Förebyggande arbete mot mutor och jäv Revisorerna 2014-11-19 1 (1) Styrelsen i Ånge Fastighets- & Industri AB Kommunstyrelsen För kännedom: Kommunfullmäktiges presidium Revisionsrapport: Förebyggande arbete mot mutor och jäv KPMG har på uppdrag

Läs mer

Uppföljning av revisionsrapporten "Investeringsprocessen Bollnäs Kommun

Uppföljning av revisionsrapporten Investeringsprocessen Bollnäs Kommun www.pwc.se Revisionsrapport Malin Liljeblad Uppföljning av revisionsrapporten "Investeringsprocessen Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och revisionell bedömning... 1 2. Bakgrund, uppdrag och metod...3

Läs mer

Revisionsrapport Avtalstrohet

Revisionsrapport Avtalstrohet www.pwc.se Revisionsrapport Helena Carlson Avtalstrohet Ljusdal Energi AB Innehållsförteckning 1. Bakgrund och uppdrag... 1 1.1. Syfte och revisionsfråga... 1 1.2. Avgränsning...2 1.2.1. Kommunala bolag...2

Läs mer

GRANSKNINGSREDOGÖRELSE ÅR 2014 FÖR FOLKTANDVÅRDEN SÖRMLAND AB

GRANSKNINGSREDOGÖRELSE ÅR 2014 FÖR FOLKTANDVÅRDEN SÖRMLAND AB GRANSKNINGSREDOGÖRELSE ÅR 2014 FÖR FOLKTANDVÅRDEN SÖRMLAND AB Sammanfattning Jag bedömer sammantaget att bolagets verksamhet i allt väsentligt har skötts på ett ändamålsenligt och från ekonomisk synpunkt

Läs mer

Basgranskning av valnämnden 2012

Basgranskning av valnämnden 2012 Basgranskning av valnämnden 2012 KOMMUNREVISIONEN REVISIONSRAPPORT 1(6) Dnr KR-10/2012 007 Handläggare, titel, telefon Gabriella Karlsson, sakkunnig Revisionsrapport Valnämnden Innehållsförteckning 1.

Läs mer

DAGORDNING. Datum 2015-03-24. Sammanträde i Revisorskollegiet gamla kollegiet

DAGORDNING. Datum 2015-03-24. Sammanträde i Revisorskollegiet gamla kollegiet Revisorskollegiet Åsa Nilsson Bitr Yrkesrevisor 044-309 32 53 asa.v.nilsson@skane.se DAGORDNING Datum 2015-03-24 1(7) Sammanträde i Revisorskollegiet gamla kollegiet Revisorskollegiets ledamöter och föredragande

Läs mer

LÄNSTRAFIKEN I JÄMTLANDS LÄN AB GRANSKNINGSPROMEMORIA

LÄNSTRAFIKEN I JÄMTLANDS LÄN AB GRANSKNINGSPROMEMORIA REVISIONSKONTORET LÄNSTRAFIKEN I JÄMTLANDS LÄN AB GRANSKNINGSPROMEMORIA 2015 Revisionsrapport 2 (7) Innehållsförteckning 1 INLEDNING/BAKGRUND... 3 1.1 LEKMANNAREVISORERNAS UPPDRAG... 3 2 SYFTE... 3 2.1

Läs mer

Revisionsrapport basgranskning av arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden

Revisionsrapport basgranskning av arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden REVISIONSRAPPORT 1(8) KR-2014/ 0007 Handläggare, titel, telefon Caroline Nyman, stadsrevisor 011-15 17 99 Revisionsrapport basgranskning av arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden Innehållsförteckning

Läs mer

Införande av nytt journalsystem i Folktandvården Rapport 8-10

Införande av nytt journalsystem i Folktandvården Rapport 8-10 LANDSTINGET I VÄRMLAND Revisionskontoret 2010-12-20 Rev/10039 Införande av nytt journalsystem i Folktandvården Rapport 8-10 LANDSTINGET I VÄRMLAND 2010-12-20 2 Införande av nytt journalsystem i Folktandvården

Läs mer

Revisorskollegiet. Protokoll från sammanträde. Tid: kl Plats: Regionhuset, Malmö

Revisorskollegiet. Protokoll från sammanträde. Tid: kl Plats: Regionhuset, Malmö Revisorskollegiet PROTOKOLL 608 625 Datum 2018-05-16 1 (6) Protokoll från sammanträde Tid: 2018-05-16 kl. 10.00 11.45 Plats: Regionhuset, Malmö ande Lars-Erik Lövdén - ordförande Louise Rehn Winsborg -

Läs mer

Tillgänglighet i vården Rapport 12-10

Tillgänglighet i vården Rapport 12-10 LANDSTINGET I VÄRMLAND 2011-03-22 Rev/10049 Revisorerna Johan Magnusson Tillgänglighet i vården Rapport 12-10 Tillgänglighet i vården Bakgrund Landstingets revisorer ansvarar för att genomföra årlig granskning

Läs mer

Datum Ordföranden Lars-Erik Lövdén hälsar välkommen och förklarar sammanträdet

Datum Ordföranden Lars-Erik Lövdén hälsar välkommen och förklarar sammanträdet Revisorskollegiet PROTOKOLL 701 713 Datum 2018-12-19 1 (5) Protokoll från sammanträde Tid: 2018-12-19 kl. 10.00 13.00 Plats: Regionhuset, Malmö ande Lars-Erik Lövdén - ordförande Louise Rehn Winsborg -

Läs mer

Lekmannarevisionsrapport, Bollnäs Energi AB och granskning av koncernnyttan.

Lekmannarevisionsrapport, Bollnäs Energi AB och granskning av koncernnyttan. Lekmannarevisionsrapport, Bollnäs Energi AB och granskning av koncernnyttan. Bollnäs kommun 2018-02-22 Micaela Hedin och Mattias Ljungqvist Holm, PwC Sammanfattning Lekmannarevisorerna i Bollnäs Energi

Läs mer

Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet

Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet Revisionsrapport 2015 Genomförd på uppdrag av revisorerna september 2015 Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet Granskning av delårsrapport 2015 Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Inledning... 3 3. Förbundets

Läs mer

DAGORDNING. Datum

DAGORDNING. Datum Revisorskollegiet Åsa Nilsson Yrkesrevisor 044-309 32 53 asa.v.nilsson@skane.se DAGORDNING Datum 1(7) Sammanträde i Revisorskollegiet Revisorskollegiets ledamöter och föredragande kallas till sammanträde.

Läs mer

Extern kommunikation

Extern kommunikation Granskningsredogörelse Extern kommunikation Skelleftebostäder AB Linda Marklund Robert Bergman Innehållsförteckning 1 Sammanfattning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Revisionsfråga 2 2.3 Metod och avgränsning

Läs mer

Hälsofrämjande förhållningssätt - uppföljning

Hälsofrämjande förhållningssätt - uppföljning Rev/19006 Revisionskontoret Johan Magnusson Hälsofrämjande förhållningssätt - uppföljning Rapport 2-19 2 Hälsofrämjande förhållningssätt - uppföljning Bakgrund Regionens revisorer ansvarar för att genomföra

Läs mer

Revisionsrapport. Marknadsföring. Skellefteå City Airport AB. Bo Rehnberg Cert. kommunal revisor. Robert Bergman

Revisionsrapport. Marknadsföring. Skellefteå City Airport AB. Bo Rehnberg Cert. kommunal revisor. Robert Bergman Revisionsrapport Marknadsföring Skellefteå City Airport AB Bo Rehnberg Cert. kommunal revisor Robert Bergman Innehållsförteckning 1. Sammanfattning 1 2. Inledning 2 2.1. Bakgrund 2 2.2. Revisionsfråga

Läs mer

Tandvårdstaxor 2019, barntandvårdspeng, karensbelopp och procentuell avsättning av barntandvårdspengen för riskfond 1 och fri tandvård t.o.m.

Tandvårdstaxor 2019, barntandvårdspeng, karensbelopp och procentuell avsättning av barntandvårdspengen för riskfond 1 och fri tandvård t.o.m. TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer 2018-09-17 RS180761 Regionkontoret Ekonomiavdelningen Rickard Ekdal Controller Hälso och sjukvårdsavdelningen Gunnel Håkansson Tandvårdsstrateg Regionstyrelsen Tandvårdstaxor

Läs mer

Granskning av Delårsrapport 2 2015

Granskning av Delårsrapport 2 2015 Landstingets revisorer 2015-10-14 Rev/15036 Revisionskontoret Karin Selander Anders Marmon Johan Magnusson Granskning av Delårsrapport 2 2015 Rapport 4-15 1 Granskning av måluppfyllelsen i Delårsrapport

Läs mer

Regiondirektören. Chefs- och ledarkriterier i Region Skåne. Regiondirektörer beslutar i enlighet med bifogat PM. Alf Jönsson Regiondirektör BESLUT

Regiondirektören. Chefs- och ledarkriterier i Region Skåne. Regiondirektörer beslutar i enlighet med bifogat PM. Alf Jönsson Regiondirektör BESLUT Regiondirektören Alf Jönsson Tfn: +46 44 309 31 21 Mail: alf.jonsson@skane.se BESLUT Datum 2016-03-29 Dnr 1600180 1 (6) Chefs- och ledarkriterier i Regiondirektörer beslutar i enlighet med bifogat PM.

Läs mer

Lekmannarevision Mitthem AB

Lekmannarevision Mitthem AB www.pwc.se Revisionsrapport Johan Lidström Lekmannarevision Mitthem AB Sundsvalls Kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1 2. Inledning... 3 2.1. Bakgrund... 3 2.2. Revisionsfråga... 3 2.3. Revisionskriterier...

Läs mer

Datum Ordföranden Lars-Erik Lövdén hälsar välkommen och förklarar sammanträdet

Datum Ordföranden Lars-Erik Lövdén hälsar välkommen och förklarar sammanträdet Revisorskollegiet PROTOKOLL 529 547 Datum 2017-12-14 1 (6) Protokoll från sammanträde Tid: 2017-12-14 kl. 10.00 13.20 Plats: Rådhus Skåne, Kristianstad ande Lars-Erik Lövdén - ordförande Jana Lund Anders

Läs mer

Revisionsrapport Styrning och ledning av psykiatrin

Revisionsrapport Styrning och ledning av psykiatrin Revisionsrapport Styrning och ledning av psykiatrin Christel Eriksson Cert. kommunal revisor Mars 2014 Sammanfattning PwC har fått uppdrag av de förtroendevalda revisorerna i Region Halland att granska

Läs mer

Riktlinje för riskanalys och intern kontroll

Riktlinje för riskanalys och intern kontroll KOMMUNLEDNINGSKONTORET Riktlinje för riskanalys och intern kontroll Ett normerande dokument som kommunstyrelsen fattade beslut om 17 juni 2015. Dokument-ID Dokumentnamn Fastställd av Gäller från Sida [XX-00-00]

Läs mer

Ägardirektiv för Hällefors Bostads AB

Ägardirektiv för Hällefors Bostads AB Ägardirektiv för Hällefors Bostads AB 2(4) Ägardirektiv för verksamheten i Hällefors Bostads AB (nedan kallat bolaget) antagna av kommunfullmäktige i Hällefors kommun 2016-02-16 och fastställda av bolagsstämma

Läs mer

Gransknings-PM AB Ekerö Bostäder 2011

Gransknings-PM AB Ekerö Bostäder 2011 2012-03-29 Richard Vahul Gransknings-PM AB Ekerö Bostäder 2011 1. Sammanfattande bedömning Inom ramen för lekmannarevisorernas årliga revision genomförs viss fördjupad granskning som ett kompletterande

Läs mer

Granskning av hur landstingsstyrelsen redovisar måluppfyllelse i årsredovisningen 2013

Granskning av hur landstingsstyrelsen redovisar måluppfyllelse i årsredovisningen 2013 Granskning av hur landstingsstyrelsen redovisar måluppfyllelse i årsredovisningen 2013 Rapport nr 37/2013 April 2014 Richard Norberg, revisionskontoret Innehåll 1. Sammanfattande analys... 3 2. Inledning...

Läs mer

Utvecklingsplan för god och jämlik vård. Revisionspromemoria. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret

Utvecklingsplan för god och jämlik vård. Revisionspromemoria. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret Utvecklingsplan för god och jämlik vård Revisionspromemoria LANDSTINGETS REVISORER 2014-04-09 14REV9 2(7) Sammanfattning Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade i december 2011 om en utvecklingsplan för

Läs mer

Revisorskollegiet. Protokoll från sammanträde. Tid: kl Plats: Dockplatsen 26, Malmö

Revisorskollegiet. Protokoll från sammanträde. Tid: kl Plats: Dockplatsen 26, Malmö Revisorskollegiet PROTOKOLL 382 398 Datum 2017-02-16 1 (6) Protokoll från sammanträde Tid: 2017-02-16 kl. 10.00 14.15 Plats: Dockplatsen 26, Malmö ande Lars-Erik Lövdén - ordförande Louise Rehn Winsborg

Läs mer

BOLAGSSTYRNING I HELSINGBORGS STAD

BOLAGSSTYRNING I HELSINGBORGS STAD SID 1(6) BOLAGSSTYRNING I HELSINGBORGS STAD 1. Bakgrund En stor del av stadens verksamhet drivs i aktiebolagsform. En grundförutsättning för stadens bolagsverksamhet är att den liksom stadens övriga verksamhet

Läs mer

Ägarstyrning och ägardialog inom stadshuskoncernen

Ägarstyrning och ägardialog inom stadshuskoncernen www.pwc.se Granskningsredogörelse Ägarstyrning och ägardialog inom stadshuskoncernen Robert Bergman Mars 2017 Innehåll Sammanfattning...2 1. Inledning...3 1.1. Bakgrund...3 1.2. Syfte och kontrollområden...3

Läs mer

Verksamhetsplan. för internationellt arbete. Diarienummer: Ks2018/ Gäller från:

Verksamhetsplan. för internationellt arbete. Diarienummer: Ks2018/ Gäller från: Diarienummer: Ks2018/0200.143 Verksamhetsplan för internationellt arbete Gäller från: 2018-08-14 Gäller för: Ljungby kommun Globalt mål: Samtliga Fastställd av: Kommunstyrelsen Utarbetad av: Arbetsgruppen

Läs mer

DAGORDNING. Datum Plats: Elite Hotel Marina Plaza (Bredvid Knutpunkten) Adress: Kungstorget 6, Helsingborg Lokal: Salongen

DAGORDNING. Datum Plats: Elite Hotel Marina Plaza (Bredvid Knutpunkten) Adress: Kungstorget 6, Helsingborg Lokal: Salongen Revisorskollegiet Åsa Nilsson Bitr Yrkesrevisor 044-309 32 53 asa.v.nilsson@skane.se DAGORDNING Datum 2014-12-11 1(6) Sammanträde i Revisorskollegiet Revisorskollegiets ledamöter och föredragande kallas

Läs mer

DAGORDNING. Datum

DAGORDNING. Datum Revisorskollegiet Åsa Nilsson Yrkesrevisor 044-309 32 53 asa.v.nilsson@skane.se DAGORDNING 1 (5) Sammanträde i Revisorskollegiet Revisorskollegiets ledamöter och föredragande kallas till sammanträde. Tid:

Läs mer

Lekmannarevisionsrapport, Orsa Vatten och Avfall AB, långsiktig finansiell analys

Lekmannarevisionsrapport, Orsa Vatten och Avfall AB, långsiktig finansiell analys Lekmannarevisionsrapport, Orsa Vatten och Avfall AB, långsiktig finansiell analys Orsa kommun 2018-04-17 Linnéa Grönvold och Anneth Nyqvist, PwC Sammanfattning Lekmannarevisorerna i Orsa Vatten och Avfall

Läs mer

Granskning av Delårsrapport

Granskning av Delårsrapport Landstingets revisorer 2016-10-18 Rev/16032 Revisionskontoret Karin Selander Anders Marmon Johan Magnusson Granskning av Delårsrapport 2 2016 Rapport 11-16 1 Granskning av måluppfyllelsen i Delårsrapport

Läs mer

JAMTLAND HARJEDALEN. Granskning av Regionala utvecklingsnämnden 2015 REVISIONSKONTORET REVISIONSRAPPORT REGION. Dnr: REV/29/2015

JAMTLAND HARJEDALEN. Granskning av Regionala utvecklingsnämnden 2015 REVISIONSKONTORET REVISIONSRAPPORT REGION. Dnr: REV/29/2015 Dnr: REV/29/2015 REGION JAMTLAND HARJEDALEN REVISIONSKONTORET REVISIONSRAPPORT Granskning av Regionala utvecklingsnämnden 2015 Ansvarig: Ulf Rubensson 2 (5) 1 SAMMANFATTNING Regionala utvecklings nämnden

Läs mer

Riktlinje för nämndernas och bolagsstyrelsernas verksamhetsplanering och uppföljning samt interna kontroll

Riktlinje för nämndernas och bolagsstyrelsernas verksamhetsplanering och uppföljning samt interna kontroll Riktlinje för nämndernas och bolagsstyrelsernas verksamhetsplanering och uppföljning samt interna kontroll Ett normerande dokument som kommunstyrelsen fattade beslut om 14 september 2016. Dokumentnamn

Läs mer

Ägarstyrning och uppsikt. Skellefteå Stadshus AB

Ägarstyrning och uppsikt. Skellefteå Stadshus AB www.pwc.se Granskningsredogörelse Ägarstyrning och uppsikt Martin Gandal Skellefteå Stadshus AB Mars 2016 Innehåll 1. Sammanfattning...2 2. Inledning...3 2.1. Bakgrund...3 2.2. Syfte och revisionsfrågor...3

Läs mer

Datum Ordföranden Lars-Erik Lövdén hälsar välkommen och förklarar sammanträdet

Datum Ordföranden Lars-Erik Lövdén hälsar välkommen och förklarar sammanträdet Revisorskollegiet PROTOKOLL 656 671 Datum 2018-09-26 1 (6) Protokoll från sammanträde Tid: 2018-09-26 kl. 10.00 11.50 Plats: Rådhus Skåne, Kristianstad ande Lars-Erik Lövdén - ordförande Louise Rehn Winsborg

Läs mer

Årsrapport NU-sjukvården Diarienummer REV

Årsrapport NU-sjukvården Diarienummer REV Årsrapport NU-sjukvården 2017 Diarienummer REV 2017 00067 Behandlad av revisorskollegiet den 14 mars 2018 Årsrapport NU-sjukvården, 2018-02-23 2 (6) Innehåll Årets granskning... 3 Styrelsens ansvar...

Läs mer

Revisorskollegiet. Protokoll från sammanträde. Tid: kl Plats: Regionhuset, Malmö

Revisorskollegiet. Protokoll från sammanträde. Tid: kl Plats: Regionhuset, Malmö Revisorskollegiet PROTOKOLL 452 469 Datum 2017-08-23 1 (7) Protokoll från sammanträde Tid: 2017-08-23 kl. 10.00 13.15 Plats: Regionhuset, Malmö ande Lars-Erik Lövdén - ordförande Louise Rehn Winsborg -

Läs mer

Övergripande granskning av kommunstyrelsens styrning och uppföljning av ekonomi och verksamhet (styrmodell)

Övergripande granskning av kommunstyrelsens styrning och uppföljning av ekonomi och verksamhet (styrmodell) www.pwc.se Revisionsrapport Louise Cedemar Linnea Grönvold December/2017 Övergripande granskning av kommunstyrelsens styrning och uppföljning av ekonomi och verksamhet (styrmodell) Innehåll Sammanfattning...2

Läs mer

Datum Rikard Larsson utses att jämte ordföranden justera protokollet.

Datum Rikard Larsson utses att jämte ordföranden justera protokollet. Personalberedningen PROTOKOLL 21--24 Datum 2007-09-10 1 (2) Protokoll från sammanträde Tid: 2007-09-10, kl. 14.00 16.15 Plats: Skånehuset, Kristianstad Beslutande Katarina Erlingsson (c), ordförande Rikard

Läs mer

Program Strategi Policy Riktlinje. Riktlinjer för politiska styrdokument

Program Strategi Policy Riktlinje. Riktlinjer för politiska styrdokument Program Strategi Policy Riktlinje Riktlinjer för politiska styrdokument Dokumentnamn: Riktlinjer för politiska styrdokument Berörd verksamhet: Alla nämnder och förvaltningar Fastställd av: 2017-12-19 242

Läs mer

Grundläggande granskning av fullmäktiges beredningar 2017

Grundläggande granskning av fullmäktiges beredningar 2017 Grundläggande granskning av fullmäktiges beredningar 2017 Revisionsrapport REGIONENS REVISORER 2018-04-13 18REV11 2(9) Sammanfattning Syftet är bedöma om fullmäktigeberedningarnas verksamhet sköts på ett

Läs mer

Landstingets ärende- och beslutsprocess - uppföljning

Landstingets ärende- och beslutsprocess - uppföljning Revisionskontoret AM/KS Rev/17008 Landstingets ärende- och beslutsprocess - uppföljning Rapport 4-17 2 Landstingets ärende- och beslutsprocess uppföljning Bakgrund Landstingets revisorer har ansvar för

Läs mer

Granskningsredogörelse Fastighetsunderhåll

Granskningsredogörelse Fastighetsunderhåll www.pwc.se Granskningsredogörelse Fastighetsunderhåll Skelleftebostäder AB Bo Rehnberg Cert. kommunal revisor Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1 2. Inledning...2 2.1. Bakgrund...2 2.2. Syfte och

Läs mer

Revisionsrapport. Revision Samordningsförbundet Pyramis. Per Ståhlberg Cert. kommunal revisor. Robert Bergman Revisionskonsult

Revisionsrapport. Revision Samordningsförbundet Pyramis. Per Ståhlberg Cert. kommunal revisor. Robert Bergman Revisionskonsult Revisionsrapport Revision 2011 Per Ståhlberg Cert. kommunal revisor Samordningsförbundet Pyramis Robert Bergman Revisionskonsult April 2012 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1 2. Inledning... 2

Läs mer

Granskningsredogörelse Stadsrevisionen. Göteborg & Co Träffpunkt AB granskning av verksamhetsåret goteborg.

Granskningsredogörelse Stadsrevisionen. Göteborg & Co Träffpunkt AB granskning av verksamhetsåret goteborg. Granskningsredogörelse Stadsrevisionen Göteborg & Co Träffpunkt AB granskning av verksamhetsåret 2015 goteborg.se/stadsrevisionen 2 Januari 2016 Göteborg & Co Träffpunkt AB. Granskning av verksamhetsåret

Läs mer

Mariestads kommun. Övergripande granskning Socialnämnden Rapport. KPMG AB 2013-03-15 Antal sidor: 3

Mariestads kommun. Övergripande granskning Socialnämnden Rapport. KPMG AB 2013-03-15 Antal sidor: 3 ABCD Mariestads kommun Övergripande granskning Socialnämnden Rapport KPMG AB 2013-03-15 Antal sidor: 3 2013 KPMG AB, a Swedish limited liability company and a member firm of the KPMG network of independent

Läs mer

Intern kontroll och riskbedömningar. Strömsunds kommun

Intern kontroll och riskbedömningar. Strömsunds kommun www.pwc.se Revisionsrapport Intern kontroll och riskbedömningar Anneth Nyqvist Mars 2017 Innehåll Sammanfattning... 2 1. Inledning... 3 1.1. Bakgrund... 3 1.2. Syfte och Revisionsfråga... 3 1.3. Kontrollmål

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse Colosseum Sverige 1 mars (6)

Patientsäkerhetsberättelse Colosseum Sverige 1 mars (6) Patientsäkerhetsberättelse Colosseum Sverige 1 mars 2013 1 (6) 2 (6) Sammanfattning Colosseum Sverige arbetar systematiskt och engagerat med kvalitets - och patientsäkerhetsfrågor. Under 2012 har fokus

Läs mer

Lekmannarevision 2015

Lekmannarevision 2015 www.pwc.se Lekmannarevision 2015 Robert Bergman Revisionskonsult Mars 2016 Granskning av Vilhelminabostäder AB och Vilhelmina Fastighetsförvaltning AB 1 Inledning Kommunens bolag: Lekmannarevision 2 Inledning

Läs mer

DAGORDNING. Datum

DAGORDNING. Datum Revisorskollegiet Åsa Nilsson Yrkesrevisor 044-309 32 53 asa.v.nilsson@skane.se DAGORDNING Datum 2017-12-14 1(5) Sammanträde i Revisorskollegiet Revisorskollegiets ledamöter och föredragande kallas till

Läs mer

Granskning av målstyrning enligt god ekonomisk hushållning

Granskning av målstyrning enligt god ekonomisk hushållning www.pwc.se Jörn Wahlroth 21 januari 2014 Granskning av målstyrning enligt god ekonomisk hushållning Torsås kommun Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 1.1. Bakgrund... 1 1.2. Revisionsfråga... 1 1.2.1.

Läs mer

Intern kontroll i kommunen och dess företag. Sollefteå kommun

Intern kontroll i kommunen och dess företag. Sollefteå kommun Revisionsrapport Intern kontroll i kommunen och dess företag Anita Agefjäll December/2015 Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Inledning... 3 2.1. Bakgrund... 3 2.2. Syfte och Revisionsfrågor... 3 2.3. Revisionskriterier...

Läs mer

Ansvarsutövande: Lantmäterinämnden Sundsvalls kommun

Ansvarsutövande: Lantmäterinämnden Sundsvalls kommun www.pwc.se Revisionsrapport Anders Haglund Cert. kommunal revisor Johan Lidström Revisor Ansvarsutövande: Lantmäterinämnden Sundsvalls kommun Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 1.1. Bakgrund... 1 1.2.

Läs mer

Utomlänsintäkter förstudie

Utomlänsintäkter förstudie Revisionskontoret AM/KS Rev/17018 Utomlänsintäkter förstudie Rapport 2-17 Utomlänsintäkter förstudie Bakgrund Landstingets revisorer har ansvar för att genomföra årlig granskning av landstingets samtliga

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING 1 Ägardirektiv för Sollentuna Energi AB Antagna av Sollentuna kommunfullmäktige 2010-06-09, 44 Fastställda av bolagsstämman 2010-06-22 att gälla från och med 2011-01-01 Antagna av Sollentuna kommunfullmäktige

Läs mer

Revisionsrapport. Revision Samordningsförbundet Consensus. Per Ståhlberg Cert. kommunal revisor. Robert Bergman Revisionskonsult

Revisionsrapport. Revision Samordningsförbundet Consensus. Per Ståhlberg Cert. kommunal revisor. Robert Bergman Revisionskonsult Revisionsrapport Revision 2011 Per Ståhlberg Cert. kommunal revisor Samordningsförbundet Consensus Robert Bergman Revisionskonsult Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1 2. Inledning... 2 2.1. Bakgrund...

Läs mer

Kommunstyrelsen Granskningsplan för 2016

Kommunstyrelsen Granskningsplan för 2016 Stadsrevisionen Kommunstyrelsen Granskningsplan för 2016 goteborg.se/stadsrevisionen 2 K O M M U N S T Y R E L S E N Granskningsplan för 2016 Stadsrevisionens uppdrag är att granska och pröva om kommunstyrelsens

Läs mer

Revisionsrapport: Uppföljning av rapport Genomlysning av IFO

Revisionsrapport: Uppföljning av rapport Genomlysning av IFO Revisorerna Socialnämnden För kännedom: Kommunstyrelsen Kommunfullmäktiges presidium Revisionsrapport: Uppföljning av rapport Genomlysning av IFO Revisionen har genom KPMG genomfört en uppföljning av rapporten

Läs mer

Uppföljning. Kultur- och fritidsnämnden

Uppföljning. Kultur- och fritidsnämnden www.pwc.se Uppföljning Jörn Wahlroth Pär Sturesson 20 november 2013 Kultur- och fritidsnämnden Konst, kravrutin och föreningsbidrag Kalmar Kommun Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 1.1. Bakgrund...

Läs mer

Förord. Maria Lönnbark VD

Förord. Maria Lönnbark VD Varumärkesbok Förord I varje möte med omvärlden bygger vi tillsammans bilden av Folktandvården Gävleborg. För att vi ska kunna skapa en tydlig och attraktiv bild finns en varumärkesplattform som ger oss

Läs mer

Landstingets internkontrollarbete år 2012

Landstingets internkontrollarbete år 2012 Landstingets internkontrollarbete år 2012 Rapport nr 33/2012 Mars 2013 Richard Norberg, Certifierad kommunal revisor, revisionskontoret Innehåll Innehåll... 2 1 Sammanfattning... 3 2 Bakgrund... 4 2.1

Läs mer

Revisionsplan för Linnéuniversitetet 2015

Revisionsplan för Linnéuniversitetet 2015 Ärende 11 Universitetsstyrelsen Datum: 2015-02-19 Dnr: 2015/32-1.2 Föredragande: Carina Rydstedt Revisionsplan för Linnéuniversitetet 2015 1. Inledning Internrevisionen vid Linnéuniversitetet bedrivs enligt

Läs mer

Revisionsrapport Revision 2012 Samordningsförbundet Activus Linda Marklund Per Ståhlberg

Revisionsrapport Revision 2012 Samordningsförbundet Activus Linda Marklund Per Ståhlberg www.pwc.se Revisionsrapport Linda Marklund Per Ståhlberg Revision 2012 Samordningsförbundet Activus Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och revisionell bedömning... 1 2. Inledning... 2 2.1. Bakgrund...

Läs mer

Göteborg Energi AB. Självdeklaration 2012 Verifiering av inköpsprocessen Utförd av Deloitte. 18 december 2012

Göteborg Energi AB. Självdeklaration 2012 Verifiering av inköpsprocessen Utförd av Deloitte. 18 december 2012 Göteborg Energi AB Självdeklaration 2012 Verifiering av inköpsprocessen Utförd av Deloitte 18 december 2012 1 Sammanfattning Med start hösten 2010 har Deloitte, Ernst & Young och PwC på uppdrag av Göteborgs

Läs mer

Granskningsredogörelse Strategisk styrning

Granskningsredogörelse Strategisk styrning www.pwc.se Granskningsredogörelse Strategisk styrning Bo Rehnberg Cert. kommunal revisor Mars 2016 Innehåll 1. Sammanfattning...2 2. Inledning...3 2.1. Bakgrund...3 2.2. Syfte och revisionsfrågor...3 2.3.

Läs mer

GRANSKNINGSRAPPORT FÖR HÅLLBARHETSNÄMNDEN ÅR 2013

GRANSKNINGSRAPPORT FÖR HÅLLBARHETSNÄMNDEN ÅR 2013 GRANSKNINGSRAPPORT FÖR HÅLLBARHETSNÄMNDEN ÅR 2013 Sammanfattning Vår bedömning är att Hållbarhetsnämnden i stort bedrivit verksamhet utifrån fullmäktiges mål och beslut. Bedömningen är att årets bokslut

Läs mer

Datum Förslag till Idéburet offentligt partnerskap/iop mellan Region Skåne och Nätverket Idéburen Sektor Skåne

Datum Förslag till Idéburet offentligt partnerskap/iop mellan Region Skåne och Nätverket Idéburen Sektor Skåne Koncernkontoret Regional utveckling Område samhällsplanering Ann-Christine Lundqvist Strateg 044-309 32 38 ann-christine.lundkvist@skane.se Datum 2015-11-02 1 (5) Förslag till Idéburet offentligt partnerskap/iop

Läs mer

angående risk för förtroendeskada har bolagens hantering och efterlevnad av

angående risk för förtroendeskada har bolagens hantering och efterlevnad av 1(4) Stadsledningskontoret»n Ekonomiavdelningen Datum Er Referens 20 l 5-07-01 Landskrona stod Handläggare Vår Referens tf. ekonomichef "7/zc% Jonas Lundqvist Kommunstyrelsen 2014 Lekmannarevision Ärendebeskrivning

Läs mer