Gransknings-PM AB Ekerö Bostäder 2011

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Gransknings-PM AB Ekerö Bostäder 2011"

Transkript

1 Richard Vahul Gransknings-PM AB Ekerö Bostäder Sammanfattande bedömning Inom ramen för lekmannarevisorernas årliga revision genomförs viss fördjupad granskning som ett kompletterande underlag till ställningstagandet i granskningsrapporten som avlämnas till årsstämman. Val av område sker utifrån en bedömning kring väsentlighet och risk. I 2011 års revision har en granskning prioriterats kring obligatoriska styrdokument enligt aktiebolagslagen (ABL) och följsamhet kring dessa. De dokument som granskats är ägardirektiv, styrelsens arbetsordning samt VD-instruktion om rapportering till styrelsen. Styrelseprotokollen följs upp gentemot gällande regelverk. Dessutom har årsredovisningen för 2011 samt den auktoriserade revisorns granskningsrapport avseende bokslutet 2011 och intern kontroll granskats. Detta för att bedöma måluppfyllelsen samt kvaliteten i återrapporteringen av, de i ägardirektiven, fastställda målen. Följande revisionsfrågor har legat till grund för granskningen: Har styrelsen obligatoriska styrdokument enligt gällande regelverk och är dessa ändamålsenliga? Är följsamhet till de obligatoriska styrdokumenten samt återrapportering av, de i ägardirektiven, fastställda målen för ekonomi och finansiering tillfredställande? Efter genomförd granskning är vår sammanfattande bedömning att styrelsen har tagit fram de obligatoriska styrdokumenten, att de är aktuella och samt att frekvensen i fastställandet följer lagstiftningens krav. Vi gör vidare bedömningen att både styrelsens arbetsordning och VD-instruktionerna i allt väsentligt är ändamålsenliga. Gällande följsamhet och återrapportering av måluppfyllelse i enlighet med ägardirektiven är vår sammanfattande bedömning att bolaget, med varierande grad av tydlighet, återrapporterar tre av fyra mål för ekonomi och finansiering i årsredovisningen för Vidare gör vi bedömningen att bolaget uppfyller två av målen, inte fullt ut uppfyller ett av målen samt att ett av målen ännu ej utvärderats eller återrapporterats till ägaren. Vi gör (1)

2 bedömningen att återrapporteringen av måluppfyllelsen i allt väsentligt är tillräcklig, under förutsättning att protokollet med bolagets återrapportering av måluppfyllelsen för det ännu ej avrapporterade målet kommer Kommunstyrelsen tillhanda. 2. Inledning 2.1 Bakgrund Lekmannarevisorns uppgift är att granska om bolagets verksamhet sköts på ett ändamålsenligt och ekonomiskt tillfredställande sätt och om bolagets interna kontroll är tillräcklig. Detta i enlighet med vad som stadgas i aktiebolagslagens (ABL) 10 kap. Lekmannarevisorn ska inte avge någon revisionsberättelse utan en så kallade granskningsrapport, vilken ska överlämnas till årsstämman. Inom ramen för lekmannarevisorernas årliga revisionsplan genomförs viss fördjupad granskning som ett kompletterande underlag till ställningstagande i granskningsrapporten som avlämnas till årsstämman. Val av område sker utifrån en allmän diskussion kring väsentlighet och risk. I 2011 års revision har en fördjupad granskning prioriterats kring obligatoriska styrdokument enligt aktiebolagslagen (ABL) och följsamhet kring dessa. De dokument som granskas är ägardirektiven, styrelsens arbetsordning samt VD-instruktion om rapportering till styrelsen. Styrelseprotokollen följts upp gentemot gällande regelverk. Dessutom har årsredovisningen för 2011 samt den auktoriserade revisorns granskningsrapport avseende bokslutet 2011 och intern kontroll granskats. Detta för att bedöma måluppfyllelsen samt kvaliteten i återrapporteringen av, de i ägardirektiven, fastställda målen. Mot ovanstående bakgrund och på uppdrag av bolagets lekmannarevisorer har vi genomfört denna granskning. 2.2 Revisionsfrågor och kontrollmål Revisionsfrågor Har styrelsen obligatoriska styrdokument enligt gällande regelverk och är dessa ändamålsenliga? Är följsamhet till de obligatoriska styrdokumenten samt återrapportering av, de i ägardirektiven, fastställda målen för ekonomi och finansiering tillfredställande? Kontrollmål Frekvens i fastställande av styrdokument (2)

3 Ändamålsenligt styrdokument Följsamheten till styrdokument återrapportering av, de i ägardirektiven, fastställda målen för ekonomi och finansiering 2.3 Metod och redovisning Metod Genomgång och analys har skett av upprättade styrdokument samt styrelseprotokoll för 2011 och Detta material har kompletterats bolagets årsredovisning för 2011 samt den auktoriserade revisorns granskningsrapport avseende bokslutet Redovisning Granskningsresultatet, per kontrollmål, redovisas i ett sammanhållet avsnitt med vidhängande kommentarer. Vidare finns ett allmänt avsnitt kring regelverk och styrdokument samt ett avsnitt kring sammanfattande bedömning. Det senare avsnittet återfinns först i rapporten. 3. Regelverk och styrdokument 3.1 Regelverk Allmänt I aktiebolagslagens åttonde kapitel regleras styrelsens och VD:s uppgifter samt vissa obligatoriska styrdokument enligt nedanstående sammanställning och referat av de aktuella paragraferna. Styrelsens huvuduppgifter 4 Styrelsen svarar för bolagets organisation och förvaltningen av bolagets angelägenheter. Styrelsen skall fortlöpande bedöma bolagets och, om bolaget är moderbolag i en koncern, koncernens ekonomiska situation. Styrelsen skall se till att bolagets organisation är utformad så att bokföringen, medelsförvaltningen och bolagets ekonomiska förhållanden i övrigt kontrolleras på ett betryggande sätt. Om vissa uppgifter delegeras till en eller flera av styrelsens ledamöter eller till andra, skall styrelsen handla med omsorg och fortlöpande kontrollera om delegationen kan upprätthållas. Instruktioner om rapportering till styrelsen 5 Styrelsen skall meddela skriftliga instruktioner för när och hur sådana uppgifter som behövs för styrelsens bedömning enligt 4 andra stycket skall samlas in och rapporteras till styrelsen. Instruktioner behöver dock inte meddelas om dessa med hänsyn till bolagets begränsade storlek och verksamhet skulle sakna betydelse för rapporteringen till styrelsen. (3)

4 Styrelsens arbetsordning 6 Styrelsen skall årligen fastställa en skriftlig arbetsordning för sitt arbete. I arbetsordningen skall det anges hur arbetet i förekommande fall skall fördelas mellan styrelsens ledamöter, hur ofta styrelsen skall sammanträda och i vilken utsträckning suppleanterna skall delta i styrelsens arbete och kallas till dess sammanträden. Första stycket gäller inte i fråga om bolag vars styrelse har endast en ledamot. Instruktioner om arbetsfördelningen mellan bolagsorganen 7 Styrelsen skall i skriftliga instruktioner ange arbetsfördelningen mellan å ena sidan styrelsen och å andra sidan den verkställande direktören och de andra organ som styrelsen inrättar. VD:s uppgifter 29 Den verkställande direktören skall sköta den löpande förvaltningen enligt styrelsens riktlinjer och anvisningar. Den verkställande direktören får dessutom utan styrelsens bemyndigande vidta åtgärder som med hänsyn till omfattningen och arten av bolagets verksamhet är av ovanligt slag eller av stor betydelse, om styrelsens beslut inte kan avvaktas utan väsentlig olägenhet för bolagets verksamhet. I sådana fall skall styrelsen så snart som möjligt underrättas om åtgärden. Den verkställande direktören skall vidta de åtgärder som är nödvändiga för att bolagets bokföring skall fullgöras i överensstämmelse med lag och för att medelsförvaltningen skall skötas på ett betryggande sätt. 4. Granskningsresultat 4.1 Frekvens i fastställande av styrdokument Verifiering har skett via genomgång av styrelseprotokollen för 2011 och 2012 samt de aktuella styrdokumenten. Kommentarer Bolaget har, i enlighet med gällande regelverk, följande styrdokument: Ägardirektiv (antagen av Kommunfullmäktige ) Arbetsordning för styrelsen (fastställd av styrelsen ) Instruktion för verkställande direktör (fastställd av styrelsen ) På styrelsens möte i september 2011 har således de styrdokument, som styrelsen enligt ABL ansvarar för, gåtts igenom och fastställts. I ABL finns krav på att arbetsordningen årligen ska fastställas av styrelsen, vilket inte gäller övriga styrdokument. (4)

5 Bedömning Efter genomförd granskning bedömer vi att bolagets styrdokument är aktuella och att frekvensen i fastställandet följer lagstiftningens krav. 4.2 Ändamålsenliga styrdokument Verifiering har skett via genomgång av aktuella styrdokument. Kommentarer Hur den skriftliga arbetsordning ska utformas och vad den ska innehålla säger aktiebolagslagen inget om. Lagens tanke är helt enkelt att styrelsen ska lägga ned tid på att fundera över sitt arbete, dra slutsatser från hur arbetet fungerat tidigare, vad som kan förbättras och bli effektivare. Detsamma gäller VD-instruktion och rapporteringsinstruktioner. Bedömning Efter genomförd granskning gör vi bedömningen att både styrelsens arbetsordning och VDinstruktionerna i allt väsentligt är ändamålsenliga. Av styrelsens arbetsordning framgår exempelvis: Ansvar och befogenhet Ledning Arbetsuppgifter Sammanträden och dagordning Av VD- instruktion framgår: VD ansvar inför styrelsen mål och strategi, verksamhetsplanering (lång och kort sikt), ekonomi etc. VD tar initiativ till utveckling och rationalisering VD ansvarar för bolagets redovisning VD ansvar för att av styrelsen eller ägaren fastställda regler efterlevs och lämnar rapporter enligt gällande ägardirektiv 4.3 Följsamhet till styrdokument återrapportering av, de i ägardirektiven, fastställda målen för ekonomi och finansiering Verifiering har skett genom att kontrollera hur de delar av styrdokumenten som fokuserar på återrapportering av, de i ägardirektiven, fastställda målen för ekonomi och finansiering följs i praktiken via styrelseprotokoll och årsredovisning. Detta material har kompletterats via granskning av bolagets årsredovisning för 2011, den auktoriserade revisorns granskningsrapport avseende bokslutet 2011 samt uppföljning av styrelsens protokoll under 2011 och Nedan återges målen för ekonomi och finansiering vilka framgår av (5)

6 ägardirektiven. Av ägardirektiven framgår dessutom att rapportering till ägaren bl.a. skall ske av protokoll från styrelsesammanträden, budget (löpande ekonomisk uppföljning) samt av årets utfall i förhållande till ägardirektiven. Följande mål återfinns avseende ekonomi och finansiering: 1. Avkastning på totalt kapital motsvarande statslåneräntan + 1 % 2. Soliditet på minst 10 % 3. Justerad soliditet på minst 40 % 4. Borgensavgift på 0,25 % Kommentar 1. I bolagets årsredovisning presenteras en flerårsjämförelse av finansiella nyckeltal. Enligt denna är avkastningen på totalt kapital 3,6 %. Den genomsnittliga statslåneräntan för 2011 bör enligt Skatteverket 1 anses vara 2,57 %. Med ägarens ytterligare krav på + 1 % uppfyller bolaget således målet för I årsredovisningen finns inget specifikt avsnitt för avstämning mot ägardirektiv avseende detta mål. 2. I bolagets flerårsjämförelse av finansiella nyckeltal i årsredovisningen framgår att soliditeten är 8,6 %. Således uppfyller bolaget inte fullt ut målet för Bolaget redovisar inte justerad soliditet på något ställe i årsredovisningen för 2011 varvid vi inte kan uttala oss om huruvida målet är uppfyll eller ej. 4. Bolaget redovisar inte borgensavgiftens procenttal någonstans i årsredovisningen. Av resultaträkningen framgår att bolaget betalt borgensavgift på tkr och av not 24 (ansvarsförbindelser) framgår att Ekerö kommun har ställt borgen till bolaget om totalt tkr. Vid kontrollberäkning ger detta att borgensavgift utgått med 0,244 %. Således bedöms målet i allt väsentligt som uppfyllt. I enlighet med ägardirektiven redovisar bolaget antal protokollförda sammanträden. Av styrelseprotokollen framgår att löpande ekonomisk uppföljning återkopplas till styrelsen från bolagets ekonomichef eller VD. Från styrelseprotokoll samt framgår att styrelsen noterat att bolagsordningen och ägardirektiven inte är samstämmiga och styrelsen ger presidiet i uppdrag att diskutera harmonisering av dokumenten. 1 Källa: Skatteverkets allmänna råd om den genomsnittliga statslåneräntan under år 2011, SKV A 2012:1 (6)

7 Kommentar från bolaget Bolaget diskuterade i höstas hur återrapportering av de ekonomiska målen skulle ske och kom fram till dels att ägardirektivet säger att årets utfall ska rapporteras så snart det kan ske, dels att VD- instruktionen säger att det är dennes ansvar att så sker. För 2011 kommer återrapporteringen ske via protokoll från styrelsemöte 18 april 2012 då styrelsen fastställer årsredovisningen och där bolaget samtidigt har med en punkt om ägardirektivet. Bedömning Vår sammanfattande bedömning är att bolaget, med varierande grad av tydlighet, återrapportar tre av fyra mål för ekonomi och finansiering i årsredovisningen för Vi kan, efter granskning av styrelseprotokollen för 2011 och 2012, inte se att någon ytterligare rapportering kring dessa mål skett. Vi gör bedömningen att bolaget uppfyller två av målen, inte fullt ut uppfyller ett av målen samt att ett av målen varken utvärderats eller återrapporterats till ägaren. Under förutsättning att protokollet med bolagets återrapportering av måluppfyllelsen för det ännu ej avrapporterade målet kommer Kommunstyrelsen tillhanda gör vi bedömningen att återrapporteringen är tillräcklig. Projektledare Richard Vahul (7)

Rapportering lekmannarevisionen 2017 Värmdö kommuns bolags lekmannarevisorer april 2018

Rapportering lekmannarevisionen 2017 Värmdö kommuns bolags lekmannarevisorer april 2018 www.pwc.se Rapportering lekmannarevisionen 2017 Värmdö kommuns bolags lekmannarevisorer Peter Alm Richard Vahul Bakgrund Lekmannarevisorns uppgift är att granska om bolagens verksamhet sköts på ett ändamålsenligt

Läs mer

Rapportering lekmannarevisionen 2016 Värmdö kommuns bolags lekmannarevisorer april 2017

Rapportering lekmannarevisionen 2016 Värmdö kommuns bolags lekmannarevisorer april 2017 www.pwc.se Rapportering lekmannarevisionen 2016 Värmdö kommuns bolags lekmannarevisorer Peter Alm Richard Vahul Bakgrund Lekmannarevisorns uppgift är att granska om bolagens verksamhet sköts på ett ändamålsenligt

Läs mer

Fullgörande av verksamhetsuppdrag

Fullgörande av verksamhetsuppdrag Granskningsredogörelse Fullgörande av verksamhetsuppdrag Blaikenvind AB Bo Rehnberg Cert. kommunal revisor Mars 2013 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1 2. Inledning...2 2.1. Bakgrund...2 2.2.

Läs mer

Ägardirektiv för Hällefors Bostads AB

Ägardirektiv för Hällefors Bostads AB Ägardirektiv för Hällefors Bostads AB 2(4) Ägardirektiv för verksamheten i Hällefors Bostads AB (nedan kallat bolaget) antagna av kommunfullmäktige i Hällefors kommun 2016-02-16 och fastställda av bolagsstämma

Läs mer

Kommunstyrelsen börjar direkt efter att Borås Stadshus AB avslutat sitt sammanträde. Göran Björklund

Kommunstyrelsen börjar direkt efter att Borås Stadshus AB avslutat sitt sammanträde. Göran Björklund KALLELSE 1 (2) 2015-05-12 Borås Stadshus ledamöter och ersättare kallas härmed till sammanträde i sessionssal i Stadshuset, måndagen den 25 maj kl 14.00. OBS! Kommunstyrelsen börjar direkt efter att Borås

Läs mer

Ägardirektiv för Sörmland Vatten och Avfall AB

Ägardirektiv för Sörmland Vatten och Avfall AB Styrdokument Ägardirektiv för Sörmland Vatten och Avfall AB Katrineholms kommuns författningssamling (KFS nr 5.20) Senast reviderad av kommunfullmäktige, 142 Beslutshistorik 2 (7) Utfärdade och fastställda

Läs mer

Punkt 10: Dnr 0023/16-09 VD-instruktion Försäkrings AB Göta Lejon

Punkt 10: Dnr 0023/16-09 VD-instruktion Försäkrings AB Göta Lejon 2016-06-09 Punkt 10: Dnr 0023/16-09 VD-instruktion Försäkrings AB Göta Lejon Förslag till beslut - att anta framlagd VD-instruktion för Försäkrings AB Göta Lejon FÖRSÄKRINGS AB GÖTA LEJON VD-instruktion

Läs mer

Ägardirektiv för Vadstena turism och näringsliv AB

Ägardirektiv för Vadstena turism och näringsliv AB Ägardirektiv för Vadstena turism och näringsliv AB Dessa ägardirektiv gäller för verksamheten i Vadstena turism och näringsliv AB, (organisationsnummer 559098-4208), nedan kallad bolaget, och är antagna

Läs mer

Ägardirektiv för AB Trelleborgshem

Ägardirektiv för AB Trelleborgshem Ägardirektiv för AB Trelleborgshem Dessa ägardirektiv gäller för verksamheten i AB Trelleborgshem som ägs av Trelleborgs kommun. Ägardirektiven ska vara föremål för översyn en gång per mandatperiod. Ägardirektiven

Läs mer

Styrning och kontroll av SEKAB samt återrappor- tering till ägarna

Styrning och kontroll av SEKAB samt återrappor- tering till ägarna Granskningsredogörelse Styrning och kontroll av SEKAB samt återrappor- tering till ägarna Norrlands Etanolkraft AB Linda Marklund Robert Bergman Innehållsförteckning 1. Sammanfattning 1 2. Inledning 2

Läs mer

ÄGARDIREKTIV FÖR MORAPARKEN AB

ÄGARDIREKTIV FÖR MORAPARKEN AB ÄGARDIREKTIV FÖR MORAPARKEN AB Innehållsförteckning 1. Bolaget som organ för kommunal verksamhet... 3 2. Kommunens direktivrätt... 3 5. Grundläggande principer för bolagets verksamhet... 3 6. Likställighetsprinciperna...

Läs mer

Ägarstyrning och ägardialog inom stadshuskoncernen

Ägarstyrning och ägardialog inom stadshuskoncernen www.pwc.se Granskningsredogörelse Ägarstyrning och ägardialog inom stadshuskoncernen Robert Bergman Mars 2017 Innehåll Sammanfattning...2 1. Inledning...3 1.1. Bakgrund...3 1.2. Syfte och kontrollområden...3

Läs mer

Ägardirektiv för Katrineholm Vatten och Avfall AB

Ägardirektiv för Katrineholm Vatten och Avfall AB Styrdokument Ägardirektiv för Katrineholm Vatten och Avfall AB Katrineholms kommuns författningssamling (KFS nr 5.12) Godkänd av kommunfullmäktige, 229 Beslutshistorik Godkänd av kommunfullmäktige 2008-12-15,

Läs mer

Svedala Kommuns 6:04 Författningssamling 1(6)

Svedala Kommuns 6:04 Författningssamling 1(6) Författningssamling 1(6) Ägardirektiv för Svedala Exploaterings AB SVEDAB antagen av kommunfullmäktige 2014-02-10, 23 Gäller från 2014-03-01 Detta ägardirektiv avser Svedala Exploaterings AB SVEDAB, nedan

Läs mer

Lekmannarevision 2015

Lekmannarevision 2015 www.pwc.se Lekmannarevision 2015 Robert Bergman Revisionskonsult Mars 2016 Granskning av Vilhelminabostäder AB och Vilhelmina Fastighetsförvaltning AB 1 Inledning Kommunens bolag: Lekmannarevision 2 Inledning

Läs mer

Arbetsordning. för. Styrelsen. ICTA AB (publ)

Arbetsordning. för. Styrelsen. ICTA AB (publ) Arbetsordning för Styrelsen i ICTA AB (publ) 1. Inledning 1.1 Styrelsen i ICTA AB (publ), 556056-5151, ( Bolaget ) har upprättat denna arbetsordning, som skall ses som ett komplement till reglerna i aktiebolagslagen

Läs mer

Bolagspolicy. Ä garroll och a garstyrning fo r kommunens fo retag. Vision. Program. Policy. Regler. Handlingsplan

Bolagspolicy. Ä garroll och a garstyrning fo r kommunens fo retag. Vision. Program. Policy. Regler. Handlingsplan Bolagspolicy Ä garroll och a garstyrning fo r kommunens fo retag Vision Program Policy Regler Handlingsplan Riktlinjer Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Nämnd Innehåll 1. Inledning... 3 2. Ägarroll...

Läs mer

G4 2004-03-17. VD-instruktion för ITS-Sweden AB

G4 2004-03-17. VD-instruktion för ITS-Sweden AB G4 2004-03-17 VD-instruktion för ITS-Sweden AB Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 VD Instruktion... 3 Inledning... 3 Styrelsens arbete... 4 Styrelsens Ordförande... 5 Mål och affärsstrategier...

Läs mer

Ägardirektiv för Elmen AB

Ägardirektiv för Elmen AB Kommunfullmäktige 2013-08-27 1 (5) Beslutsreferens KF 2013-09-30, 86, Dnr 2013/157 003 Elmens bolagsstämma 2013-11-05, 7 Ägardirektiv för Elmen AB 1 Styrande dokument Bolagets verksamhet regleras av kommunallagen

Läs mer

12% 1% Fastighetsbeståndet 87% Revisionsberättelse Till bolagsstämman i Uppsala Kommun Sport- och Rekreationsfastigheter AB, org.nr 556911-0744 Rapport om årsredovisningen Uttalanden

Läs mer

Ägardirektiv för Teater Halland AB

Ägardirektiv för Teater Halland AB 1(5) Datum Diarienummer 2013-02-06 RS130030 Ägardirektiv för Teater Halland AB Detta ägardirektiv ska antas av bolagsstämman i Teater Halland. Det ankommer på bolagets styrelse och verkställande direktör

Läs mer

Ägardirektiv för AB Västerås lokaltrafik (under namnändring till Sveatrafiken AB)

Ägardirektiv för AB Västerås lokaltrafik (under namnändring till Sveatrafiken AB) Ägardirektiv för AB Västerås lokaltrafik (under namnändring till Sveatrafiken AB) Organisationsnummer 556555-3350 fastställt på bolagsstämma den, efter beslut hos respektive ägare den XX och XX. 1. Bolagets

Läs mer

Ägardirektiv för Tjörns Hamnar AB

Ägardirektiv för Tjörns Hamnar AB Ägardirektiv för Tjörns Hamnar AB Reviderat senast: Kommunfullmäktige 2014-01-30 (KF 4) Bolagsstämma 2014-04-24 (THAB 15) Tjörn Möjligheternas ö För verksamheten i Tjörns Hamnar AB, org nr 556215-6033,

Läs mer

Ägarstyrning och uppsikt. Skellefteå Stadshus AB

Ägarstyrning och uppsikt. Skellefteå Stadshus AB www.pwc.se Granskningsredogörelse Ägarstyrning och uppsikt Martin Gandal Skellefteå Stadshus AB Mars 2016 Innehåll 1. Sammanfattning...2 2. Inledning...3 2.1. Bakgrund...3 2.2. Syfte och revisionsfrågor...3

Läs mer

1(8) Arbetsordning. Styrdokument

1(8) Arbetsordning. Styrdokument 1(8) Styrdokument 2(8) Styrdokument Dokumenttyp Beslutad av 2010-03-12, 23 Dokumentansvarig VD Reviderad av 3(8) Innehållsförteckning 1 Styrelsens uppgifter enligt aktiebolagslagen...4 2 Styrelseledamots

Läs mer

Ägardirektiv för Lekebergs Kommunala Holding AB. Antagen av kommunfullmäktige 2014-02-27 Dnr: 13KS46

Ägardirektiv för Lekebergs Kommunala Holding AB. Antagen av kommunfullmäktige 2014-02-27 Dnr: 13KS46 Ägardirektiv för Lekebergs Kommunala Holding AB Antagen av kommunfullmäktige 2014-02-27 Dnr: 13KS46 LEKEBERGS KOMMUN Riktlinje 2 (10) Dnr:13KS46 2014-03-04 Innehållsförteckning 1. Bolaget som organ för

Läs mer

Ägardirektiv för Tidaholms Elnät AB

Ägardirektiv för Tidaholms Elnät AB Kommunfullmäktige Ärendenr: KS 2018/11 Fastställd: 2018-03-26 Reviderad: FÖRFATTNINGSSAMLING Ägardirektiv för Tidaholms Elnät AB 2/7 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Ägardirektiv för Tidaholms

Läs mer

Ägardirektiv för Lekebergs Bostäder AB

Ägardirektiv för Lekebergs Bostäder AB Ägardirektiv för Lekebergs Bostäder AB Fastställd av: Kommunfullmäktige Datum: 2014-02-27 Ansvarig för revidering: Kommunstyrelsen Diarienummer: 13KS46 Policy Program Plan >Riktlinje Regler Riktlinje 2

Läs mer

Ägardirektiv för Tidaholms Energi AB

Ägardirektiv för Tidaholms Energi AB Kommunfullmäktige Ärendenr: KS 2016/165 Fastställd: 2016-05-30 Reviderad: FÖRFATTNINGSSAMLING Ägardirektiv för Tidaholms Energi AB 2/7 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Ägardirektiv för Tidaholms

Läs mer

2013-12-10 Ks 213/2013. Bolagspolicy ägarroll och ägarstyrning för kommunens bolag

2013-12-10 Ks 213/2013. Bolagspolicy ägarroll och ägarstyrning för kommunens bolag 2013-12-10 Ks 213/2013 Bolagspolicy ägarroll och ägarstyrning för kommunens bolag Innehållsförteckning 1. Syfte... 3 2. Tillämpningsområde... 3 3. Ägarroll... 3 3.1 Kommunfullmäktige...3 3.2 Kommunstyrelsen...4

Läs mer

Bolagspolicy för Oskarshamns kommun

Bolagspolicy för Oskarshamns kommun Fastställd av Kommunfullmäktige 2014-02-10 21 Gäller från och med 2014-02-10 Inledning - ägaridé Kommunen äger bolag och driver bolagsverksamhet för att förverkliga kommunala ändamål. Verksamheten som

Läs mer

Ägardirektiv för Tidaholms Bostad AB

Ägardirektiv för Tidaholms Bostad AB Kommunfullmäktige Ärendenr: KS 2018/11 Fastställd: 2018-03-26 Reviderad: FÖRFATTNINGSSAMLING Ägardirektiv för Tidaholms Bostad AB 2/7 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Ägardirektiv för Tidaholms

Läs mer

Ägardirektiv för Tidaholms Energi AB

Ägardirektiv för Tidaholms Energi AB Kommunfullmäktige Ärendenr: KS 2018/11 Fastställd: 2018-03-26 Reviderad: FÖRFATTNINGSSAMLING Ägardirektiv för Tidaholms Energi AB 2/8 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Ägardirektiv för Tidaholms

Läs mer

Dokumentnamn Ägardirektiv Gällivare Energi AB

Dokumentnamn Ägardirektiv Gällivare Energi AB Dokumentnamn Ägardirektiv Gällivare Energi AB Dokumenttyp Diarienummer Ägardirektiv KS/2012:525 107 Beslutad av Framtagen av Gällivare Kommunfullmäktige Nämnd- och utredningsenheten Beslutad Giltighetstid

Läs mer

Ledamöters ansvar i kommunala bolagsstyrelser. - det ansvar som granskas och bedöms av lekmannarevisorerna. norrkoping.se/revisionskontoret

Ledamöters ansvar i kommunala bolagsstyrelser. - det ansvar som granskas och bedöms av lekmannarevisorerna. norrkoping.se/revisionskontoret Ledamöters ansvar i kommunala bolagsstyrelser - det ansvar som granskas och bedöms av lekmannarevisorerna norrkoping.se/revisionskontoret Avsikten med denna skrift är att belysa det ansvar som en bolagsstyrelse

Läs mer

(Ersätter ägardirektiv antagna av fullmäktige , 117.) Bolaget som en del av den kommunala koncernen

(Ersätter ägardirektiv antagna av fullmäktige , 117.) Bolaget som en del av den kommunala koncernen Ägardirektiv Ägardirektiv för verksamheten i Burlövs Bostäder AB, (556535-5483) (nedan kallat bolaget), antagna av kommunfullmäktige Burlövs kommun 2018-03-19, 20, och fastställda av bolagsstämman 2018-04-11.

Läs mer

STYRELSENS ARBETSORDNING. jämte. Instruktion avseende arbetsfördelning mellan styrelsen och verkställande direktören. samt

STYRELSENS ARBETSORDNING. jämte. Instruktion avseende arbetsfördelning mellan styrelsen och verkställande direktören. samt + STYRELSENS ARBETSORDNING jämte Instruktion avseende arbetsfördelning mellan styrelsen och verkställande direktören samt instruktion avseende ekonomisk rapportering till styrelsen för Nacka Energi AB

Läs mer

Ägardirektiv för Vårgårda Bostäder AB

Ägardirektiv för Vårgårda Bostäder AB Ägardirektiv för Vårgårda Bostäder AB Organsitaionsnummer 556518-0738 Beslutat av: Kommunfullmäktige för beslut: 2017-11-08 För revidering ansvarar: Kommunfullmäktige Ansvarig verksamhet: Vårgårda Bostäder

Läs mer

Antagen av styrelsen den [datum] 2007

Antagen av styrelsen den [datum] 2007 ARBETSORDNING FÖR STYRELSEN I MÄLARHAMNAR AB Antagen av styrelsen den [datum] 2007 1 (7) 1. INLEDNING Styrelsens uppgifter och arbete i Mälarhamnar AB ( Bolaget ) regleras av aktiebolagslagen (2005:551)

Läs mer

Ägardirektiv för Sotenäsbostäder Kommunfullmäktige Beslut KA 2015/464 Sid 1/6

Ägardirektiv för Sotenäsbostäder Kommunfullmäktige Beslut KA 2015/464 Sid 1/6 Ägardirektiv för Sotenäsbostäder Kommunfullmäktige Beslut 2016-04-21 23 KA 2015/464 Sid 1/6 Ägardirektiv Sotenäsbostäder AB 1 Bolaget som del av den kommunala organisationen Bolaget ingår som en del i

Läs mer

Bolagspolicy 1/ , Vid behov

Bolagspolicy 1/ , Vid behov 2017-04-12 1/8 Beslutad när: 2017-05-29 116 Beslutad av Kommunfullmäktige Diarienummer: KS/2017:249-003 Ersätter: Bolagspolicy, beslutad av kommunfullmäktige 2015-12- 14 207, Gäller fr o m: 2017-07-01

Läs mer

Förändring av bolagets strategiska inriktning. Skellefteå Kraft AB

Förändring av bolagets strategiska inriktning. Skellefteå Kraft AB www.pwc.se Granskningsredogörelse Förändring av bolagets strategiska inriktning Bo Rehnberg Cert. kommunal revisor AB Mars 2017 Innehåll Sammanfattning...2 1. Inledning...3 1.1. Bakgrund...3 1.2. Syfte

Läs mer

Ägardirektiv för AB Ekerö Bostäder

Ägardirektiv för AB Ekerö Bostäder 2013-05-15 Rev. 2013-05-27 Regler och ansvar Inledning Ägardirektiv för AB Ekerö Bostäder Kommunen äger AB Ekerö Bostäder för att förverkliga kommunala ändamål. Verksamheten syftar ytterst till att skapa

Läs mer

ÄGARDIREKTIV FÖR MORAVATTEN AB

ÄGARDIREKTIV FÖR MORAVATTEN AB ÄGARDIREKTIV FÖR MORAVATTEN AB Ägardirektiv för Moravatten AB (gäller även för ev. dotterbolag) Fastställd Kommunfullmäktige 2013-05-27, 38 Bolagsstämma 2013-10-02 Daterad 2013-04-11 Reviderad - Produktion

Läs mer

Ägardirektiv för Tidaholms Bostad AB

Ägardirektiv för Tidaholms Bostad AB Kommunfullmäktige Ärendenr: KS 2016/165 Fastställd: 2016-05-30 Reviderad: FÖRFATTNINGSSAMLING Ägardirektiv för Tidaholms Bostad AB 2/7 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Ägardirektiv för Tidaholms

Läs mer

ÄGARDIREKTIV FÖR SÖLVESBORGS FJÄRRVÄRME AKTIEBOLAG

ÄGARDIREKTIV FÖR SÖLVESBORGS FJÄRRVÄRME AKTIEBOLAG U T G I V E N A V K O M M U N K A N S L I E T Nr 3.7.2 Sid 1 (6) Dnr Gäller fr. o. m. Antagen 481/2006/107 2006-12-28 Kf 2006-12-18 182 2016/49 2016-03-21 Kf 2016-03-21 ÄGARDIREKTIV FÖR SÖLVESBORGS FJÄRRVÄRME

Läs mer

Till bolagsstämman i Ortoma AB (publ), org. nr 556611-7585 Rapport om årsredovisningen Uttalanden Vi har utfört en revision av årsredovisningen för Ortoma AB (publ) för år 2016. Bolagets årsredovisning

Läs mer

Riktlinjer för styrning av Kristinehamns kommuns majoritetsägda bolag

Riktlinjer för styrning av Kristinehamns kommuns majoritetsägda bolag Riktlinjer för styrning av Kristinehamns kommuns Antagna kommunfullmäktige 10 2014-02-20 Antal sidor: 9 Innehåll 1. Inledning 1 1.1 Syftet med riktlinjerna 1 2. Lagliga förutsättningar 1 3. Förutsättningar

Läs mer

Ägardirektiv för Tjörns Bostads AB

Ägardirektiv för Tjörns Bostads AB Ägardirektiv för Tjörns Bostads AB Reviderat senast: Kommunfullmäktige 2014-01-30 (KF 4) Bolagsstämma 2014-04-24 (TBAB 15) Tjörn Möjligheternas ö Ägardirektiv Tjörns Bostadsbolag AB För verksamheten i

Läs mer

BOLAGSSTYRNINGSDOKUMENT FÖR LIDDS AB. Allmänt. Del 1 Styrelsens arbetsordning. 1. Styrelsens uppgifter

BOLAGSSTYRNINGSDOKUMENT FÖR LIDDS AB. Allmänt. Del 1 Styrelsens arbetsordning. 1. Styrelsens uppgifter BOLAGSSTYRNINGSDOKUMENT FÖR LIDDS AB Allmänt I enlighet med 8 kap. 5-7 aktiebolagslagen (2005:551) ( ABL ) har styrelsen för LIDDS AB, org. nr 556580-2856 ( Bolaget ) den 28 april 2014 fastställt detta

Läs mer

ARBOGA KOMMUN. Blad 3. Ksau 204 Dnr 418/

ARBOGA KOMMUN. Blad 3. Ksau 204 Dnr 418/ ARBOGA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum 2015-12-08 Blad 3 Ksau 204 Dnr 418/2015-107 Bolagspolicy för Arboga kommuns bolag Kommunstyrelseförvaltningen har i

Läs mer

Ägardirektiv för AB Enköpings Hyresbostäder

Ägardirektiv för AB Enköpings Hyresbostäder ENKÖPINGS NÄMNDHUS AB 2005-03-17 Ägardirektiv för AB Enköpings Hyresbostäder Ägardirektiv för verksamheten i AB Enköpings Hyresbostäder (nedan kallat bolaget) antagna av kommunfullmäktige i Enköpings kommun

Läs mer

Nya Borlänge Kommuns Förvaltnings AB

Nya Borlänge Kommuns Förvaltnings AB Protokoll fört vid styrelsesammanträde 2016-06-13 Närvarande: Beslutande Jan Bohman, ordförande Agneta Nyvall Mari Jonsson Leif Lindström Övriga: Åsa Granat, VD Anika Murphy, ekonomichef Borlänge kommun

Läs mer

Lekmannarevision Midlanda Fastigheter AB

Lekmannarevision Midlanda Fastigheter AB www.pwc.se Revisionsrapport Johan Lidström Lekmannarevision Midlanda Fastigheter AB Sundsvalls Kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1 2. Inledning... 3 2.1. Bakgrund... 3 2.2. Revisionsfråga...

Läs mer

Reglemente. Revisorerna. Mariestad. Antaget av Kommunfullmäktige Mariestad

Reglemente. Revisorerna. Mariestad. Antaget av Kommunfullmäktige Mariestad Reglemente Revisorerna Mariestad Antaget av Kommunfullmäktige Mariestad 2013-04-29 Datum: 2012-01-24 Dnr: Sida: 2 (6) Reglemente för revisorerna Kommunfullmäktiges beslut 32/13. Revisionens formella reglering

Läs mer

för verksamheten i Valbohem AB, nedan kallat bolaget, antagna av kommunfullmäktige i Färgelanda kommun, nedan kallat kommunen, den 15 maj 2013, KF 67.

för verksamheten i Valbohem AB, nedan kallat bolaget, antagna av kommunfullmäktige i Färgelanda kommun, nedan kallat kommunen, den 15 maj 2013, KF 67. ÄGARDIREKTIV för verksamheten i Valbohem AB, nedan kallat bolaget, antagna av kommunfullmäktige i Färgelanda kommun, nedan kallat kommunen, den 15 maj 2013, KF 67. 1. Bolaget som organ för kommunal bostadsförsörjning

Läs mer

LÄNSTRAFIKEN I JÄMTLANDS LÄN AB GRANSKNINGSPROMEMORIA

LÄNSTRAFIKEN I JÄMTLANDS LÄN AB GRANSKNINGSPROMEMORIA REVISIONSKONTORET LÄNSTRAFIKEN I JÄMTLANDS LÄN AB GRANSKNINGSPROMEMORIA 2015 Revisionsrapport 2 (7) Innehållsförteckning 1 INLEDNING/BAKGRUND... 3 1.1 LEKMANNAREVISORERNAS UPPDRAG... 3 2 SYFTE... 3 2.1

Läs mer

Lekmannarevision 2015

Lekmannarevision 2015 www.pwc.se Granskningsredogörelse Lekmannarevision 2015 Per Ståhlberg Cert kommunal revisor Martin Gandal April 2016 Innehåll Sammanfattning... 2 1. Inledning... 3 Bakgrund... 3 Revisionsfrågor... 3 Revisionskriterier...

Läs mer

Ägardirektiv för Utveckling i Noresund AB

Ägardirektiv för Utveckling i Noresund AB Ägardirektiv för Utveckling i Noresund AB Ägardirektiv för verksamheten i Utveckling i Noresund AB (nedan kallat bolaget), antagna av kommunfullmäktige i Eda kommun den [datum] och fastställda av bolagsstämma

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING 1 Ägardirektiv för Sollentuna Energi AB Antagna av Sollentuna kommunfullmäktige 2010-06-09, 44 Fastställda av bolagsstämman 2010-06-22 att gälla från och med 2011-01-01 Antagna av Sollentuna kommunfullmäktige

Läs mer

Arbetsordning för styrelsen

Arbetsordning för styrelsen Vaneo Capital AB Organisationsnummer 556892-8328 2015-01-01 Arbetsordning för styrelsen 1. Årsstämman Företagets högsta beslutande organ är årsstämman. Årsstämma ska normalt hållas under april månad dock

Läs mer

Granskningsredogörelse Strategisk styrning

Granskningsredogörelse Strategisk styrning www.pwc.se Granskningsredogörelse Strategisk styrning Bo Rehnberg Cert. kommunal revisor Mars 2016 Innehåll 1. Sammanfattning...2 2. Inledning...3 2.1. Bakgrund...3 2.2. Syfte och revisionsfrågor...3 2.3.

Läs mer

Styrelsearbetets uppläggning och genomförande

Styrelsearbetets uppläggning och genomförande 2015-04-15 Arbetsordning STYRELSE Styrelsearbetets uppläggning och genomförande Denna arbetsordning har antagits av styrelsen för YSTAD ENERGI AB nedan kallat bolaget den 24 mars 1997 och skall med årlig

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING 284.1

FÖRFATTNINGSSAMLING 284.1 VÄSTERVIKS KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING 284.1 VÄSTERVIKS KOMMUNS ÄGARPOLICY FÖR HEL- OCH DELÄGDA KOMMUNALA BOLAG FASTSTÄLLDA AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2010-12-20, 78 Västerviks Kommuns Förvaltnings AB är moderbolag

Läs mer

Svedala Kommuns 6:03 Författningssamling 1(7)

Svedala Kommuns 6:03 Författningssamling 1(7) Författningssamling 1(7) Ägardirektiv för Bostadsaktiebolaget Svedalahem antaget av kommunfullmäktige 2014-02-10, 23 Gäller från 2014-03-01 Detta ägardirektiv avser Bostads AB Svedalahem, nedan kallat

Läs mer

Ägardirektiv för Sollefteåforsens Aktiebolag

Ägardirektiv för Sollefteåforsens Aktiebolag Ägardirektiv för Sollefteåforsens Aktiebolag Antagen av kommunfullmäktige 2019-04-29 45 Fastställd på bolagsstämma 2019-xx-xx- x 1 (7) Innehållsförteckning 1. Verksamhet och inriktning...2 2. Ekonomiska

Läs mer

Ägardirektiv för Vetlanda Stadshus AB (moderbolaget)

Ägardirektiv för Vetlanda Stadshus AB (moderbolaget) 1 (5) Ägardirektiv för Vetlanda Stadshus AB (moderbolaget) Dokumenttyp: Ägardirektiv Beslutad av: Kommunfullmäktige (2018-05-16 51) Gäller för: Vetlanda Stadshus AB Giltig fr.o.m.: 2018-06-01 Dokumentansvarig:

Läs mer

GEMENSAMT ÄGARDIREKTIV FÖR SAMTLIGA KOMMUNÄGDA BOLAG I KONCERNEN VELLINGE KONCERN AB PRINCIPER FÖR STYRNING AV BOLAGEN

GEMENSAMT ÄGARDIREKTIV FÖR SAMTLIGA KOMMUNÄGDA BOLAG I KONCERNEN VELLINGE KONCERN AB PRINCIPER FÖR STYRNING AV BOLAGEN 2016-12-01 1 (6) GEMENSAMT ÄGARDIREKTIV FÖR SAMTLIGA KOMMUNÄGDA BOLAG I KONCERNEN VELLINGE KONCERN AB Detta ägardirektiv fastställdes av kommunfullmäktige i Vellinge kommun den 28 september 2016 131. Bolagen

Läs mer

Bolagets styrelse och verkställande direktör har att följa utfärdat direktiv. Detta ägardirektiv är ett komplement till bolagsordningen.

Bolagets styrelse och verkställande direktör har att följa utfärdat direktiv. Detta ägardirektiv är ett komplement till bolagsordningen. Författning 2.1 Antagen av kommunfullmäktige 121/15 och bolagsstämman Ägardirektiv för Staffanstorps Centrum AB Detta ägardirektiv avser Staffanstorps kommuns bolag Staffanstorps Centrum AB (556189-1622),

Läs mer

Skellefteå Kraft Energihandel

Skellefteå Kraft Energihandel Granskningsredogörelse Skellefteå Kraft Energihandel Skellefteå Kraft AB Bo Rehnberg Cert. kommunal revisor Mars 2013 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1 2. Inledning...2 2.1. Bakgrund...2 2.2.

Läs mer

I BENGTSFORS KOMMUN. Agardirektiv Majberget Utvecklings AB ÄGARDIREKTIV. Kommunledningskontoret Petra Nordwall

I BENGTSFORS KOMMUN. Agardirektiv Majberget Utvecklings AB ÄGARDIREKTIV. Kommunledningskontoret Petra Nordwall I BENGTSFORS KOMMUN Kommunledningskontoret Petra Nordwall petra.nordwall@bengtsfors.se ÄGARDIREKTIV Antagen av Kommunfullmäktige 2014.017 003 12/14 1(5) Agardirektiv '''rh,.'...,.

Läs mer

Ägardirektiv för AB Hedemorabostäder

Ägardirektiv för AB Hedemorabostäder Skapad av: Kommunjuristen STYRDOKUMENT Datum 2019-01-10 Sida 1(7) Diarienummer: KS015-15 107 Giltighet fr o m: 2015-03-31 Senast reviderad: - Godkänt/antaget av: Kommunfullmäktige 2015-03-31, 35 Dokumentansvarig:

Läs mer

Ägardirektiv för Åtvidabergs Vatten AB

Ägardirektiv för Åtvidabergs Vatten AB Ägardirektiv för Åtvidabergs Vatten AB Ägardirektiv för verksamheten i Åtvidabergs Vatten AB, 556740-1962 nedan kallat bolaget, antagna av kommunfullmäktige i 2017-04-26, 34 och fastställda av bolagsstämma

Läs mer

Ägardirektiv för Borås Lokaltrafik AB

Ägardirektiv för Borås Lokaltrafik AB Ägardirektiv för Borås Lokaltrafik AB 006:151 Ägardirektiv för Borås Lokaltrafik AB Antagna av Kommunfullmäktige 2015-03-26 samt fastställda av bolagsstämman 2015-04-01. Dessa ägardirektiv gäller för verksamheten

Läs mer

Ägardirektiv för Årjängs nät AB

Ägardirektiv för Årjängs nät AB Ägardirektiv för Årjängs nät AB Antaget av Årjängs kommunfullmäktige 2015-09-28 112. Fastställt på bolagsstämma 2016-01-13. 1. Bolaget som en del av den kommunala organisationen Bolaget ägs av Årjängs

Läs mer

Barnfonden Insamlingsstiftelse. Organisationsnummer 846003-9020. Har vid sammanträde den 23 februari 2015 beslutat fastställa denna

Barnfonden Insamlingsstiftelse. Organisationsnummer 846003-9020. Har vid sammanträde den 23 februari 2015 beslutat fastställa denna Sida 1 av 5 Barnfonden Insamlingsstiftelse Organisationsnummer 846003-9020 Har vid sammanträde den 23 februari 2015 beslutat fastställa denna INSTRUKTION FÖR GENERALSEKRETERAREN MED INSTRUKTION FÖR DEN

Läs mer

Ägardirektiv för Tjörns Kommunala Förvaltnings AB

Ägardirektiv för Tjörns Kommunala Förvaltnings AB Ägardirektiv för Tjörns Kommunala Förvaltnings AB Reviderat senast: Kommunfullmäktige 2014-01-30 (KF 4) Bolagsstämma 2014-04-24 (TFAB 15) Tjörn Möjligheternas ö Ägardirektiv Tjörns Kommunala Förvaltnings

Läs mer

Instruktion enligt ABL 8 kap 7 för Verkställande Direktören i 556852-1883

Instruktion enligt ABL 8 kap 7 för Verkställande Direktören i 556852-1883 Instruktion enligt ABL 8 kap 7 för Verkställande Direktören i Fastställd vid konstituerande styrelsesammanträde 2015-09-04 Reviderad vid styrelsemöte 2015-10-16 VD Instruktion Sida 1 1. Fastställande av

Läs mer

Ägardirektiv för Borås Kongresscenter AB

Ägardirektiv för Borås Kongresscenter AB Ägardirektiv för Borås Kongresscenter AB 006:239 Ägardirektiv för Borås Kongresscenter AB Antagna av Kommunfullmäktige 2015-03-26, samt fastställda av bolagsstämman 2015. Dessa ägardirektiv gäller för

Läs mer

ÄGARDIREKTIV FÖR AB TIMRÅBO Organisationsnummer 556109-9572

ÄGARDIREKTIV FÖR AB TIMRÅBO Organisationsnummer 556109-9572 FÖRFATTNINGSSAMLING Nr R 15 a 1 (6) ÄGARDIREKTIV FÖR AB TIMRÅBO Organisationsnummer 556109-9572 Fastställda av kommunfullmäktige 2011-06-13, 70 Reviderad av kommunfullmäktige 2015-06-15, 88 1. Bolaget

Läs mer

ÄGARDIREKTIV FÖR TIMRÅ VATTEN AB Organisationsnummer

ÄGARDIREKTIV FÖR TIMRÅ VATTEN AB Organisationsnummer FÖRFATTNINGSSAMLING Nr R 16 a 1 (5) ÄGARDIREKTIV FÖR TIMRÅ VATTEN AB Organisationsnummer 556280-9656 Fastställda av kommunfullmäktige 2009-06-15, 59 Reviderad av kommunfullmäktige 2015-06-15, 86 1. Bolaget

Läs mer

Ägardirektiv för Ljusdalshem AB och dess dotterbolag

Ägardirektiv för Ljusdalshem AB och dess dotterbolag Ägardirektiv för Ljusdalshem AB och dess dotterbolag Ägardirektivet är fastställt av Ljusdals kommun i kommunfullmäktige 2015-10-26, 210 och bekräftade vid extra bolagsstämma. 1 Generella förutsättningar

Läs mer

Kungsörs kommuns författningssamling Nr G.12

Kungsörs kommuns författningssamling Nr G.12 Bolagspolicy för styrning av koncernen Kungsörs Kommunföretag AB Antagen av kommunfullmäktige 2011-04-26, 113 Reviderad/kompletterad av kommunfullmäktige 2013-04-08, 42 (bl.a. sammanslagning med God redovisningssed)

Läs mer

Uppsikt Kommunalförbundet Norrbottens läns kollektivtrafikmyndighet

Uppsikt Kommunalförbundet Norrbottens läns kollektivtrafikmyndighet www.pwc.se Revisionsrapport Martin Gandal Revisionskonsult Per Ståhlberg Certifierad kommunal revisor Uppsikt Kommunalförbundet Norrbottens läns kollektivtrafikmyndighet Innehållsförteckning 1. Sammanfattning...

Läs mer

Bolagsordning för Nykvarns Kommunkoncern AB KS/2015:169

Bolagsordning för Nykvarns Kommunkoncern AB KS/2015:169 TJÄNSTESKRIVELSE 2015-05-06 Kommunstyrelsen Anders Sloma Utredare Telefon 08 555 010 10 anders.sloma@nykvarn.se Bolagsordning för Nykvarns Kommunkoncern AB KS/2015:169 Förvaltningens förslag till beslut

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSAMLING 1 (5) ÄGARDIREKTIV FÖR AB HÖGANÄSHEM

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSAMLING 1 (5) ÄGARDIREKTIV FÖR AB HÖGANÄSHEM KOMMUNAL FÖRFATTNINGSAMLING 1 (5) Ersätter KFS 2011:35 2014:12 ÄGARDIREKTIV FÖR AB HÖGANÄSHEM Detta ägardirektiv avser AB HÖGANÄSHEM, (556104-9551), (nedan kallat bolaget) och har fastställts på bolagsstämma

Läs mer

Ägardirektiv för Flens Kommunfastigheter AB

Ägardirektiv för Flens Kommunfastigheter AB KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2011:10-107 Ägardirektiv för Flens Kommunfastigheter AB Antagen av kommunfullmäktige 2010-11-25 108 Reviderad av kommunfullmäktige 2012-08-30 95 Reviderad av kommunfullmäktige

Läs mer

Ägardirektiv AB Vänersborgsbostäder

Ägardirektiv AB Vänersborgsbostäder Ägardirektiv AB Vänersborgsbostäder kommun nantagen av kommunfullmäktige 2013-12-11, 165 Innehållsförteckning 1. BOLAGET SOM ORGAN FÖR KOMMUNAL VERKSAMHET...1 2. SYFTE MED BOLAGETS VERKSAMHET...1 3. KOMMUNENS

Läs mer

1(9) Ägardirektiv. Styrdokument

1(9) Ägardirektiv. Styrdokument 1(9) Styrdokument 2(9) Styrdokument Dokumenttyp Beslutad av Kommunfullmäktige 2008-08-26, 84 Dokumentansvarig - Reviderad av 3(9) Innehållsförteckning för Eda Bostads AB...4 Roller...4 1. Bolaget sona

Läs mer

Extern kommunikation

Extern kommunikation Granskningsredogörelse Extern kommunikation Skelleftebostäder AB Linda Marklund Robert Bergman Innehållsförteckning 1 Sammanfattning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Revisionsfråga 2 2.3 Metod och avgränsning

Läs mer

Arbetsordning för styrelsen i OK ekonomisk förening

Arbetsordning för styrelsen i OK ekonomisk förening Arbetsordning för styrelsen i OK ekonomisk förening 1 Styrelsen ansvarar för organisationen och förvaltningen av föreningens angelägenheter i enlighet med gällande lagar och andra regler som gäller för

Läs mer

Årsmötesdirektiv för Ersta diakonisällskap

Årsmötesdirektiv för Ersta diakonisällskap Årsmötesdirektiv för Ersta diakonisällskap Val av styrelse och revisor Val och arvodering av styrelse och revisor ska beredas genom en av medlemmarna styrd, strukturerad och transparent process, som skapar

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING GEMENSAMT ÄGARDIREKTIV FÖR BOLAGEN I SPINNERSKANKONCERNEN Kf 2012-04-26, 33 Blad 1(5) Marks kommun har fyra helägda bolag Spinnerskan i Mark AB, Marks Bostads AB, Marks Fastighets AB och Mark Kraftvärme

Läs mer

Ägardirektiv för Älvkarleby Kommunhus AB, org.nr 556611-1794

Ägardirektiv för Älvkarleby Kommunhus AB, org.nr 556611-1794 1 Beslutad av kommunfullmäktige 2006-05-17 417. Dnr 27/05.107 och 2003-05-14 93. Dnr 30/03.002. (punkt 23) Ägardirektiv för Älvkarleby Kommunhus AB, org.nr 556611-1794 1. Bolaget som organ för kommunal

Läs mer

Ägardirektiv för Katrineholms Fastighets AB

Ägardirektiv för Katrineholms Fastighets AB Giltighetstid 2008-04-03 2011-12-31 Styrdokument Ägardirektiv för Katrineholms Fastighets AB Katrineholms kommuns författningssamling (KFS nr 5.07) Senast reviderad av kommunfullmäktige, 91 Antagen av

Läs mer

ÄGARPOLICY FÖR NORRKÖPINGS KOMMUN. Fastställd av kommunfullmäktige 1999-06-17, 116

ÄGARPOLICY FÖR NORRKÖPINGS KOMMUN. Fastställd av kommunfullmäktige 1999-06-17, 116 ÄGARPOLICY FÖR NORRKÖPINGS KOMMUN Fastställd av kommunfullmäktige 1999-06-17, 116 Bakgrund och syfte Kommunen bedriver verksamhet i såväl nämnd- som bolagsform. Inom kommunen skall en helhets- och samsyn

Läs mer

5. Ägardirektiv 2014 för Västervik Resort AB och Västervik Biogas AB Dnr 2014/70-107

5. Ägardirektiv 2014 för Västervik Resort AB och Västervik Biogas AB Dnr 2014/70-107 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 9 (30) 2014-02-10 Ks 5. Ägardirektiv 2014 för Västervik Resort AB och Västervik Biogas AB Dnr 2014/70-107 Västerviks kommun heläger Västervik Resort AB. Tillsammans

Läs mer

15. Ägardirektiv 2015 för Västervik Resort AB och Västervik Biogas AB Dnr 2014/571-107

15. Ägardirektiv 2015 för Västervik Resort AB och Västervik Biogas AB Dnr 2014/571-107 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 18 (35) 2014-12-01 Ks 15. Ägardirektiv 2015 för Västervik Resort AB och Västervik Biogas AB Dnr 2014/571-107 Västerviks kommun heläger Västervik Resort AB. Tillsammans

Läs mer

Ägardirektiv för Trelleborgs Hamn AB

Ägardirektiv för Trelleborgs Hamn AB Ägardirektiv för Trelleborgs Hamn AB Dessa ägardirektiv gäller för verksamheten i Trelleborgs Hamn AB som ägs av Trelleborgs kommun. Ägardirektiven ska vara föremål för översyn en gång per mandatperiod.

Läs mer

Institutet Mot Mutor. Org. nr. 802001 5882

Institutet Mot Mutor. Org. nr. 802001 5882 Institutet Mot Mutor Org. nr. 802001 5882 I. Styrelsens arbetsordning II. Instruktion för generalsekreteraren III. Instruktion för ekonomisk rapportering 1(10) I. STYRELSENS ARBETSORDNING Styrelsen för

Läs mer