Hjälpmedelshantering - förstudie (avseende risken att hjälpmedelsansökan kan avslås med hänvisning till brist på budgetmedel)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Hjälpmedelshantering - förstudie (avseende risken att hjälpmedelsansökan kan avslås med hänvisning till brist på budgetmedel)"

Transkript

1 Revisionskontoret PM NR 8/2014 Hjälpmedelshantering - förstudie (avseende risken att hjälpmedelsansökan kan avslås med hänvisning till brist på budgetmedel) Eva Tency Nilsson September 2014 Postadress: Revisionskontoret, J A Hedlunds väg 5, Kristianstad Besöksadress: Ambulansvägen, Hus 19, Centralsjukhuset Kristianstad Telefon (växel): Fax: Organisationsnummer: Internet:

2 2 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning Inledning Bakgrund, syfte och avgränsning Revisionsfrågor Revisionskriterier Metod och genomförande Regionövergripande Iakttagelser Granskningsområden och resultat Förekommer det att patienter nekas hjälpmedel med hänvisning till att det saknas budgetmedel?...7 I vilken omfattning har patienter med förskrivning nekats hjälpmedel? Iakttagelser Finns enhetliga regler för vad som gäller beträffande medicinska behandlingshjälpmedel och ortopedtekniska hjälpmedel? Iakttagelser Varför saknas systemstöd för hantering av medicinska behandlingshjälpmedel och ortopedtekniska hjälpmedel? Iakttagelser Slutsatser och bedömningar...8

3 3 1. Sammanfattning Förstudiens övergripande frågeställning har varit att granska om patienter nekats ortopedtekniska hjälpmedel och medicinska behandlingshjälpmedel trots att det finns ett medicinskt behov och det framgår av Hjälpmedelshandboken att patienten har rätt till hjälpmedlet. Övergripande kan konstateras att finns medicinska skäl att förskriva/ordinera medicinska behandlingshjälpmedel och ortopedtekniska hjälpmedel ska detta hanteras i enlighet med Hjälpmedelshandboken. Det är inte acceptabelt att hänvisa till att hjälpmedel inte kan ordineras på grund av att det saknas budgetmedel. Den sammanfattande bedömningen av förstudien visar att Det förekommer att patienter nekats medicinska behandlingshjälpmedel och ortopedtekniska hjälpmedel med motiveringen att budgetmedel saknas Information och utbildningsinsatser behöver genomföras gällande både verksamhetens personal inklusive förskrivare så att hanteringen blir rätt och att det sker en likabehandling av berörda patienter Införande av systemstöd behövs för att administrera ortopedtekniska hjälpmedel och medicinska behandlingshjälpmedel Det bör övervägas om all hjälpmedelsverksamhet inom regionen borde sammanföras i en organisation Under året har regiondirektören initierat ett uppdrag att se över nuvarande organisation av hjälpmedelsförsörjningen och även ta fram förslag på framtida organisation. Denna rapport förväntas vara klar och offentliggöras senare i höst. Resultatet av förstudien ger i avvaktan på innehållet och resultatet av denna utredning ingen anledning att för närvarande föreslå någon fördjupad granskning inom detta område. 2. Inledning 2.1 Bakgrund, syfte och avgränsning Revisorerna har för 2013 och inom ramen för redovisningsrevisionen genomfört en granskning av hjälpmedelshanteringen i Region Skåne. Då vissa hjälpmedel hanteras inom sjukhusen och då belastar respektive sjukhus budget framkom det indikationer på att patienter nekats hjälpmedel trots att det finns ett medicinskt behov och det framgår av hjälpmedelshandboken att patienten har rätt till hjälpmedlet. Revisorerna har genomfört en förstudie med det övergripande syftet att granska om dessa indikatorer stämmer.

4 4 2.2 Revisionsfrågor De frågor som ingått i granskningen är: 1. Förekommer det att patienter nekas hjälpmedel, med hänvisning till att det saknas budgetmedel? 2. I vilken omfattning har patienter med förskrivning nekats hjälpmedel? 3. Finns enhetliga regler för vad som gäller beträffande medicinska behandlingshjälpmedel och ortopedtekniska hjälpmedel? 4. Varför saknas systemstöd för hantering av dessa hjälpmedel? 2.3 Revisionskriterier Med revisionskriterier avses de bedömningsgrunder som bildar underlag för revisionens analyser, slutsatser och bedömningar. Följande revisionskriterier har använts i denna förstudie: Hälso- och sjukvårdslagen 3b och 18b som tydliggör landstingens och kommunernas (sjukvårdshuvudmännens) ansvar att tillhandahålla hjälpmedel åt personer med funktionsnedsättning Hjälpmedelshandbok Region Skåne från , reviderad juni 2012 Socialstyrelsens föreskrifter om användning av medicintekniska produkter i hälsooch sjukvården (SOSFS 2008:1) Granskning av hjälpmedelshanteringen KPMG mars Metod och genomförande Förstudien har genomförts genom dokumentstudier och intervjuer med berörda medarbetare Region Skåne. Intervjuer har genomförts med hälso- och sjukvårdsstrateg centralt, ekonomichefer, handläggare patientnämndens kansli, förskrivare på ortopedkliniker på sjukhusen och brukarrådetför ortopedtekniska hjälpmedel. Förstudien är sakgranskad av berörda inom respektive område. Revisorskollegiets kontaktperson har varit Anders Arenhag och revisionskontorets projektledare för förstudien har varit Eva Tency Nilsson. 3. Regionövergripande 3.1 Iakttagelser Hälso- och sjukvårdslagen utgör grunden för all hälso- och sjukvårdsverksamhet. I lagens 3 och 18 tydliggörs landstingens och kommunernas habiliterings- och

5 5 rehabiliteringsansvar samt deras ansvar att tillhandahålla hjälpmedel för personer med funktionsnedsättning. Region Skånes ansvar för hjälpmedel kontra kommunernas ansvar regleras i Överenskommelse om reglering av ansvar och finansiellt gränssnitt mellan kommuner och landsting i Skåne ( ). En uppdatering av överenskommelsen har gjorts Hjälpmedelsansvaret följer hälso- och sjukvårdsansvaret avseende ortopedtekniska, hörseltekniska och syntekniska hjälpmedel samt vissa definierade medicinska behandlingshjälpmedel. Hälso- och sjukvården i Region Skåne erbjuder hjälpmedel till personer inom regionen med olika typer av funktionsnedsättningar. Många olika hjälpmedel finns att tillgå för att personer med en funktionsnedsättning ska få en fungerande vardag. Det finns till exempel stöd för syn- och hörselnedsättning, rullstolar, elrullstolar, medicinska behandlingshjälpmedel och ortopedtekniska hjälpmedel. Utöver detta erbjuder också kommunerna olika typer av hjälpmedel. För att reglera hjälpmedelshanteringen finns ett regelverk som är samlat i en Hjälpmedelshandbok innehållande bland annat följande: Policy Allmänna riktlinjer Hjälpmedel till vuxna personer med funktionsnedsättning Hjälpmedel till barn och ungdomar med funktionsnedsättning Hjälpmedel till personer med synnedsättning Hjälpmedel till personer med hörselnedsättning/dövhet Ortopedtekniska hjälpmedel Medicinska behandlingshjälpmedel och kosmetiska proteser Avgifter och bidrag Informationen kring hjälpmedelshanteringen finns även tillgänglig via Region Skånes hemsida. Enligt hjälpmedelshandbokens allmänna riktlinjer kan person med funktionsnedsättning som är bosatt i Skåne vid behov förskrivas hjälpmedel i enlighet med de regler och avgifter som framgår i hjälpmedelshandboken. För att erhålla ett hjälpmedel krävs en förskrivning av läkare, fysioterapeut (sjukgymnast), arbetsterapeut eller annan yrkeskategori som har förskrivningsrätt. Speciella regler gäller för utlandssvenskar, utländska medborgare, asylsökande och utomlänspatienter. Hjälpmedel tillhandahålls i huvudsak från hjälpmedelsverksamheten inom Habilitering & Hjälpmedel som är en division i hälso- och sjukvårdsförvaltningen Skånevård Kryh. Inom hjälpmedelsverksamheten arbetar ca 80 personer och man hanterar i genomsnitt ca brukarärenden per månad. Här ligger ansvaret för alla hjälpmedel till barn och ungdomar upp till 20 år samt speciella hjälpmedel som berör alla medborgare inklusive syn- och hörselhjälpmedel. För övriga hjälpmedel till personer från och med 20 år ligger ansvaret hos kommunerna.

6 6 Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning inom koncernkontoret ansvarar för områdena medicinska behandlingshjälpmedel och ortopedtekniska hjälpmedel. Detta ansvar gäller alla medborgare oavsett ålder. Avdelningen har en funktion motsvarande ca 10 % av en heltidstjänst avsatt för detta ändamål vilket är otillräckligt enligt nuvarande befattningshavare. Medicinska behandlingshjälpmedel omfattas bland annat av andningshjälpmedel, kompressionsstrumpor, eyeliner, peruker och utrustning för smärtlindring. Exempel på ortopedtekniska hjälpmedel är proteser, ortroser och ortopediska skor. Kostnadsansvaret för hjälpmedel inom Habilitering & Hjälpmedel är centraliserat till denna division. Beträffande de medicinska behandlingshjälpmedlen och de ortopedtekniska hjälpmedlen är kostnadsansvaret decentraliserat vilket innebär att den verksamhet där förskrivaren arbetar har kostnadsansvar. Förskrivare av hjälpmedel finns inom samtliga verksamheter som bedriver hälso- och sjukvård inom Region Skåne. Utöver sjukhusen är det vårdcentraler och privata vårdgivare enligt LOU, LOV, LOL och LOS 1. Enligt intervjuer har det framkommit att flera verksamheter klagat över denna uppdelning och menar att de inte kan ordinera de hjälpmedel som egentligen personen i fråga är i behov av på grund av att verksamheten saknar budgetmedel. Detta strider mot gällande regler och lagstiftning. Det har också framkommit att verksamheter i en del fall har försökt att hänvisa patienten till annan enhet för att få förskrivet hjälpmedel och därmed kostnaden överförd till denna. I en del fall har det rört sig om vårdcentraler som inte ens har förskrivarrätt för det aktuella hjälpmedlet. Konsekvensen av detta är att patienter inte behandlas lika. För habiliterings- och hjälpmedelsverksamheten finns Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden som är det politiska organ som fattar beslut kring vissa delar av Region Skånes habiliterings- och hjälpmedelsverksamhet. För ortopedtekniska hjälpmedel och medicinska behandlingshjälpmedel finns inte motsvarande politiska organ under Hälso- och sjukvårdsnämnden. Politiska beslut avseende dessa områden, Hjälpmedelshandboken och andra beslut om hjälpmedelsverksamheten ansvarar Hälso- och sjukvårdsnämnden för medan vissa beslut som till exempel avgifter som patienter betalar fattas av Regionfullmäktige. Under året har regiondirektören initierat ett uppdrag att se över nuvarande organisation av hjälpmedelsförsörjningen och även ta fram förslag på framtida organisation. Denna rapport förväntas vara klar och offentliggöras senare i höst. 1 LOU = Lagen om offentlig upphandling, LOV = Lagen om vårdval, LOL = Lagen om läkarvårdsersättning, LOS = Lagen om ersättning till sjukgymnastik

7 7 4. Granskningsområden och resultat 4.1 Förekommer det att patienter nekas hjälpmedel med hänvisning till att det saknas budgetmedel? I vilken omfattning har patienter med förskrivning nekats hjälpmedel? Iakttagelser Att patienter nekats medicinska behandlingshjälpmedel och ortopedtekniska hjälpmedel med motiveringen att budgetmedel saknas förekommer. Enligt uppgift har enstaka patienter som är pålästa om gällande regelverk kontaktat handläggaren på avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning för att få upprättelse. Här finns dock ett mörkertal och troligtvis är det många fler patienter och främst de som inte är uppdaterade om gällande regelverk etc som inte får sitt hjälpmedelbehov tillgodosett. På grund av avsaknaden av systemstöd för dessa hjälpmedel som kan användas för att följa upp förskrivarna och analysera förskrivarmönster finns inga uppgifter om antalet patienter som nekats hjälpmedel. 4.2 Finns enhetliga regler för vad som gäller beträffande medicinska behandlingshjälpmedel och ortopedtekniska hjälpmedel? Iakttagelser Enhetliga regler kring hjälpmedelshanteringen finns i form av Hjälpmedelshandboken som även finns tillgänglig via Region Skånes hemsida. Det uppges dock att handboken är svårtillgänglig på grund av gammaldags pärmstruktur även om den finns tillgänglig i elektronisk form. Det uppges även finnas ett behov av ett tekniskt system för att kunna följa upp både förskrivning och budget. Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning ansvarar för framtagande av regler för medicinska behandlingshjälpmedel och ortopedtekniska hjälpmedel medan själva hanteringen ansvarar produktionsorganisationen för. Produktionsorganisationen har inte någon samlad övergripande organsation vilket bland annat innebär att förskrivarna inte bedöms få det stöd som de behöver. Förskrivarna behöver stöd i framtagande av lokala rutiner inom respektive verksamhet samt tolkning av gällande handboksregler. I och med denna avsaknad av stöd så saknas även enhetliga rutiner vilket får konsekvenser i form att patienter inte behandlas lika.

8 8 Det kan konstateras att kunskapen om att förskriva hjälpmedel är låg hos många förskrivare och likaså är det otydligt vem som har ansvar för utbildning och information till verksamheten och förskrivare. 4.3 Varför saknas systemstöd för hantering av medicinska behandlingshjälpmedel och ortopedtekniska hjälpmedel? Iakttagelser Varken avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning eller respektive verksamhet kan för närvarande följa upp ortopedtekniska hjälpmedel eller medicinska behandlingshjälpmedel på grund av avsaknaden av system. Enligt Socialstyrelsens föreskrift om användning av medicintekniska produkter i hälso- och sjukvården (SOSFS 2008:1) framgår bland annat att vårdgivaren ska följa upp förskrivningar. Enligt uppgift har diskussioner förts i flera år om att införa Sesam (samma system som används inom Habilitering & Hjälpmedel enligt nedan) men ännu är inget på gång. Avsaknaden av systemstöd innebär bland annat att det också saknas tillförlitlig information för kostnadsredovisning. Hjälpmedelsverksamheten inom Habilitering & Hjälpmedel använder däremot systemet Sesam från Amesto Solutions för att administrera hjälpmedelshanteringen. Systemet är etablerat och används för närvarande i 18 av Sveriges landsting. Via detta system kan varje enskilt hjälpmedel följas upp som t ex varifrån det är inköpt och vem det är utlånat till. Systemet kommunicerar med ekonomisystemet Raindance vilket även möjliggör en ekonomisk uppföljning. 4.4 Slutsatser och bedömningar Övergripande kan konstateras att finns medicinska skäl att förskriva/ordinera medicinska behandlingshjälpmedel och ortopedtekniska hjälpmedel ska detta hanteras i enlighet med Hjälpmedelshandboken. Det är inte acceptabelt att hänvisa till att hjälpmedel inte kan ordineras på grund av att det saknas budgetmedel. Den sammanfattande bedömningen av förstudien visar att Det förekommer att patienter nekats medicinska behandlingshjälpmedel och ortopedtekniska hjälpmedel med motiveringen att budgetmedel saknas Information och utbildningsinsatser behöver genomföras gällande både verksamhetens personal inklusive förskrivare så att hanteringen blir rätt och att det sker en likabehandling av berörda patienter Införande av systemstöd behövs för att administrera ortopedtekniska hjälpmedel och medicinska behandlingshjälpmedel Det bör övervägas om all hjälpmedelsverksamhet inom regionen borde sammanföras i en organisation

9 9 Under året har regiondirektören initierat ett uppdrag att se över nuvarande organisation av hjälpmedelsförsörjningen och även ta fram förslag på framtida organisation. Denna rapport förväntas vara klar och offentliggöras senare i höst. Resultatet av förstudien ger i avvaktan på innehållet och resultatet av denna utredning ingen anledning att för närvarande föreslå någon fördjupad granskning inom detta område... Eva Tency Nilsson Yrkesrevisor Certifierad kommunal revisor

Region Skåne. Hjälpmedelshantering. Granskningsrapport. Offentlig sektor KPMG AB 2014-03-18 Antal sidor: 10

Region Skåne. Hjälpmedelshantering. Granskningsrapport. Offentlig sektor KPMG AB 2014-03-18 Antal sidor: 10 Offentlig sektor KPMG AB Antal sidor: 10 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning 1 2. Syftet med granskningen 2 3. Metod 2 4. en inom 2 4.1 Vad är hjälpmedelshantering? 2 4.2 Hjälpmedelshandbok 3 4.3 Hur

Läs mer

Välkomna till oss på hjälpmedelscentralen!

Välkomna till oss på hjälpmedelscentralen! Välkomna till oss på hjälpmedelscentralen! och kompetensområde nutrition Lite om regler, ansvar och olika roller s uppdrag Specialistkompetens Information och utbildning Försörjning av hjälpmedel Uppdraget

Läs mer

Revisorskollegiet. Protokoll från sammanträde. Tid: kl Plats: Regionhuset, Malmö

Revisorskollegiet. Protokoll från sammanträde. Tid: kl Plats: Regionhuset, Malmö Revisorskollegiet PROTOKOLL 608 625 Datum 2018-05-16 1 (6) Protokoll från sammanträde Tid: 2018-05-16 kl. 10.00 11.45 Plats: Regionhuset, Malmö ande Lars-Erik Lövdén - ordförande Louise Rehn Winsborg -

Läs mer

Serviceresor - förstudie

Serviceresor - förstudie Revisionskontoret PM NR 2/2014 Serviceresor - förstudie Helena Olsson Juni 2014 Postadress: Revisionskontoret, J A Hedlunds väg 5, 291 85 Kristianstad Besöksadress: Ambulansvägen, Hus 19, Centralsjukhuset

Läs mer

Revisorskollegiet. Protokoll från sammanträde. Tid: kl Plats: Rådhus Skåne, Kristianstad

Revisorskollegiet. Protokoll från sammanträde. Tid: kl Plats: Rådhus Skåne, Kristianstad Revisorskollegiet PROTOKOLL 40 65 Datum 2015-06-04 1 (9) Protokoll från sammanträde Tid: 2015-06-04 kl. 10.00-14.30 Plats: Rådhus Skåne, Kristianstad ande Lars-Erik Lövdén - ordförande 40-49, 52-54 Jeanette

Läs mer

Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden

Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden DAGORDNING Datum 2016-03-03 1 (5) Sammanträde i habiliterings- och hjälpmedelsnämnden Ledamöter och ersättare i habiliterings- och hjälpmedelsnämnden kallas till sammanträde.

Läs mer

Datum Dnr Policy och riktlinjer gällande vård för personer från andra länder

Datum Dnr Policy och riktlinjer gällande vård för personer från andra länder Regionstyrelsen Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-675 31 25 pia.landgren@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2011-04-07 Dnr 1100466 1 (3) Regionfullmäktige Policy och riktlinjer gällande vård för personer från

Läs mer

Revisorskollegiet. Protokoll från sammanträde. Tid: kl Plats: Regionhuset, Malmö

Revisorskollegiet. Protokoll från sammanträde. Tid: kl Plats: Regionhuset, Malmö Revisorskollegiet PROTOKOLL 380 401 Datum 2015-03-24 1 (7) Protokoll från sammanträde Tid: 2015-03-24 kl. 10.00 14.45 Plats: Regionhuset, Malmö ande Jeanette Hillding - ordförande Birgit Hansson - vice

Läs mer

Sjukfrånvaron i Region Skåne - förstudie

Sjukfrånvaron i Region Skåne - förstudie Revisionskontoret PM NR 1/2014 Sjukfrånvaron i Region Skåne - förstudie Greger Nyberg Juni 2014 Postadress: Revisionskontoret, J A Hedlunds väg 5, 291 85 Kristianstad Besöksadress: Ambulansvägen, Hus 19,

Läs mer

Privata vårdgivare förstudie

Privata vårdgivare förstudie Revisionskontoret AM/KS Rev/15021 Privata vårdgivare förstudie Rapport 5-15 Privata vårdgivare, förstudie Bakgrund Landstingets revisorer har ansvar för att genomföra årlig granskning av landstingets samtliga

Läs mer

Hjälpmedelsnämnden i Värmland Policy för hjälpmedelsverksamhet

Hjälpmedelsnämnden i Värmland Policy för hjälpmedelsverksamhet Hjälpmedelsnämnden i Värmland Policy för hjälpmedelsverksamhet Beslutad av Hjälpmedelsnämnden i Värmland 2005 12 09 (Utgåva 2 rev 2007-12-07) (Utgåva 3 rev 2011-10-14) Dnr LK/111747 1(7) Hjälpmedelnämnden

Läs mer

Hälso- och sjukvård i bostad med särskild service och daglig verksamhet

Hälso- och sjukvård i bostad med särskild service och daglig verksamhet 2014-10-27 Handläggare Daniel Nilsson Kansli- och utvecklingsavdelningen 14VOS/0055 Vård- och omsorgsstyrelsen Hälso- och sjukvård i bostad med särskild service och daglig verksamhet Förslag till beslut

Läs mer

DAGORDNING. Datum 2015-03-24. Sammanträde i Revisorskollegiet gamla kollegiet

DAGORDNING. Datum 2015-03-24. Sammanträde i Revisorskollegiet gamla kollegiet Revisorskollegiet Åsa Nilsson Bitr Yrkesrevisor 044-309 32 53 asa.v.nilsson@skane.se DAGORDNING Datum 2015-03-24 1(7) Sammanträde i Revisorskollegiet gamla kollegiet Revisorskollegiets ledamöter och föredragande

Läs mer

Datum Ordföranden Lars-Erik Lövdén hälsar välkommen och förklarar sammanträdet

Datum Ordföranden Lars-Erik Lövdén hälsar välkommen och förklarar sammanträdet Revisorskollegiet PROTOKOLL 656 671 Datum 2018-09-26 1 (6) Protokoll från sammanträde Tid: 2018-09-26 kl. 10.00 11.50 Plats: Rådhus Skåne, Kristianstad ande Lars-Erik Lövdén - ordförande Louise Rehn Winsborg

Läs mer

Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden

Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden DAGORDNING Datum 2015-11-24 1 (8) Sammanträde i habiliterings- och hjälpmedelsnämnden Ledamöter och ersättare i habiliterings- och hjälpmedelsnämnden kallas till sammanträde.

Läs mer

Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden

Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden Yvonne Sommerfeldt Biträdande verksamhetschef 046-770941 Yvonne.Sommerfeldt@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-03-02 Dnr 1500031 1 (5) Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden

Läs mer

Datum Ordföranden Lars-Erik Lövdén hälsar välkommen och förklarar sammanträdet

Datum Ordföranden Lars-Erik Lövdén hälsar välkommen och förklarar sammanträdet Revisorskollegiet PROTOKOLL 701 713 Datum 2018-12-19 1 (5) Protokoll från sammanträde Tid: 2018-12-19 kl. 10.00 13.00 Plats: Regionhuset, Malmö ande Lars-Erik Lövdén - ordförande Louise Rehn Winsborg -

Läs mer

Ändring av riktlinjer för hjälpmedelsförskrivning

Ändring av riktlinjer för hjälpmedelsförskrivning Landstingsservice Bygg- och förvaltarenheten TJÄNSTESKRIVELSE 140481-A29 1(3) Landstingsfullmäktige Ändring av riktlinjer för hjälpmedelsförskrivning Förslag till beslut Landstingsfullmäktige beslutar

Läs mer

Revisorskollegiet. Protokoll från sammanträde. Tid: kl Plats: Rådhus Skåne, Kristianstad

Revisorskollegiet. Protokoll från sammanträde. Tid: kl Plats: Rådhus Skåne, Kristianstad Revisorskollegiet PROTOKOLL 25 39 Datum 2015-03-12 1 (5) Protokoll från sammanträde Tid: 2015-03-12 kl. 10.00-13.00 Plats: Rådhus Skåne, Kristianstad ande Lars-Erik Lövdén - ordförande Jeanette Hillding

Läs mer

Meddelandeblad. En ny hälso- och sjukvårdslag. Bakgrund/Allmänt. Nr 3/2017 Oktober Mottagare: Landsting, kommuner, privata vårdgivare

Meddelandeblad. En ny hälso- och sjukvårdslag. Bakgrund/Allmänt. Nr 3/2017 Oktober Mottagare: Landsting, kommuner, privata vårdgivare Meddelandeblad Mottagare: Landsting, kommuner, privata vårdgivare Nr 3/2017 Oktober 2017 En ny hälso- och sjukvårdslag Bakgrund/Allmänt I förarbetena till den nya hälso- och sjukvårdslagen (2017:30), nedan

Läs mer

Riktlinjer till genomförandet av satsningen fritt val av hjälpmedel

Riktlinjer till genomförandet av satsningen fritt val av hjälpmedel Bilaga till regeringsbeslut 2007-08-16 nr 3 Socialdepartementet Riktlinjer till genomförandet av satsningen fritt val av hjälpmedel Inledning Regeringen vill i en försöksverksamhet pröva ett system som

Läs mer

Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden

Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden Yvonne Sommerfeldt Biträdande Verksamhetschef Hjälpmedel 046-770941 Yvonne.Sommerfeldt@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-10-28 Dnr 1202124 1 (5) Habiliterings- och

Läs mer

DAGORDNING. Datum Plats: Elite Hotel Marina Plaza (Bredvid Knutpunkten) Adress: Kungstorget 6, Helsingborg Lokal: Salongen

DAGORDNING. Datum Plats: Elite Hotel Marina Plaza (Bredvid Knutpunkten) Adress: Kungstorget 6, Helsingborg Lokal: Salongen Revisorskollegiet Åsa Nilsson Bitr Yrkesrevisor 044-309 32 53 asa.v.nilsson@skane.se DAGORDNING Datum 2014-12-11 1(6) Sammanträde i Revisorskollegiet Revisorskollegiets ledamöter och föredragande kallas

Läs mer

Beslutsgång synhjälpmedel, hörseltekniska hjälpmedel, medicintekniska behandlingshjälpmedel och ortopedtekniska hjälpmedel.

Beslutsgång synhjälpmedel, hörseltekniska hjälpmedel, medicintekniska behandlingshjälpmedel och ortopedtekniska hjälpmedel. TJÄNSTESKRIVELSE 1(5) Regionkontoret Kristian Samuelsson, utvecklare VO Hälso- och sjukvårdsutveckling 035 13 48 90 Datum Diarienummer 2012-12-04 HSS12001 Hälso- och sjukvårdsstyrelsen Beslutsgång synhjälpmedel,

Läs mer

Välkomna till Hjälpmedelscentralen Förskrivarutbildning

Välkomna till Hjälpmedelscentralen Förskrivarutbildning Välkomna till Hjälpmedelscentralen Förskrivarutbildning Hjälpmedelscentralen 2016-04-13 Att förskriva hjälpmedel Att förskriva hjälpmedel Vem? Vad? Ansvar? Vem bestämmer? Var kan man läsa? Att förskriva

Läs mer

DAGORDNING. Datum

DAGORDNING. Datum Revisorskollegiet Åsa Nilsson Yrkesrevisor 044-309 32 53 asa.v.nilsson@skane.se DAGORDNING Datum 2017-12-14 1(5) Sammanträde i Revisorskollegiet Revisorskollegiets ledamöter och föredragande kallas till

Läs mer

Koncernkontoret Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning Enheten för uppdragsstyrning

Koncernkontoret Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning Enheten för uppdragsstyrning Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning Enheten för uppdragsstyrning Anna-Karin Ekman Hälso-och sjukvårdsstrateg 040-675 30 87 anna-karin.ekman@skane.se 2017-10-19 Förfrågningsunderlag och Avtal avseende

Läs mer

Kommunens ansvar för hälso- och sjukvård

Kommunens ansvar för hälso- och sjukvård SOCIALFÖRVALTNINGEN Annika Nilsson, 0554-191 56 annika.nilsson@kil.se 2013-12-06 Kommunens ansvar för hälso- och sjukvård HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSANSVAR Enligt hälso- och sjukvårdslagen (SFS 1982:763) och

Läs mer

DAGORDNING. Datum

DAGORDNING. Datum Revisorskollegiet Åsa Nilsson Yrkesrevisor 044-309 32 53 asa.v.nilsson@skane.se DAGORDNING Datum 2018-09-26 1 (5) Sammanträde i Revisorskollegiet Revisorskollegiets ledamöter och föredragande kallas till

Läs mer

Revisorskollegiet. Protokoll från sammanträde. Tid: kl Plats: Rådhus Skåne, Kristianstad

Revisorskollegiet. Protokoll från sammanträde. Tid: kl Plats: Rådhus Skåne, Kristianstad Revisorskollegiet PROTOKOLL 103 119 Datum 2015-10-15 1 (6) Protokoll från sammanträde Tid: 2015-10-15 kl. 10.00-14.00 Plats: Rådhus Skåne, Kristianstad ande Lars-Erik Lövdén - ordförande Jeanette Hillding

Läs mer

Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden

Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden Pia Edmund Divisionsekonom 040-6753685 Pia.Edmund@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-11-11 Dnr 1501787 1 (5) Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden Budget 2016 Ordförandens

Läs mer

ANVISNINGAR FÖR INKONTINENSHJÄLPMEDEL 2014

ANVISNINGAR FÖR INKONTINENSHJÄLPMEDEL 2014 Regionens och kommunernas inkontinensverksamhet, resursenheten för inkontinensfrågor, ska vila på de grunder som anges i Hälso- och sjukvårdslagen (HSL). Anvisningarna ger allmän information om inkontinenshjälpmedel

Läs mer

Förskrivning av personliga hjälpmedel, ansvar och kompetens

Förskrivning av personliga hjälpmedel, ansvar och kompetens Förskrivning av personliga hjälpmedel, ansvar och kompetens Rutin/gäller för Äldreomsorgen, Funktionshinderverksamheten Borås Stad Namn/ämne ex När brukare inte öppnar dörren 1 Ur Borås Stads Styr- och

Läs mer

Kundfordringar en uppföljande granskning

Kundfordringar en uppföljande granskning Kundfordringar en uppföljande granskning Revisionsrapport LANDSTINGETS REVISORER 2017 03 22 16REV47 2(7) Sammanfattning I vår tidigare granskning av kundfordringar uppmärksammades ett antal risker och

Läs mer

Utvecklingsplan för god och jämlik vård. Revisionspromemoria. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret

Utvecklingsplan för god och jämlik vård. Revisionspromemoria. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret Utvecklingsplan för god och jämlik vård Revisionspromemoria LANDSTINGETS REVISORER 2014-04-09 14REV9 2(7) Sammanfattning Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade i december 2011 om en utvecklingsplan för

Läs mer

Granskning av behörigheter till journalsystemet

Granskning av behörigheter till journalsystemet Granskning av behörigheter till journalsystemet Rapport nr 18/2015 Februari 2016 Jonas Hansson, revisionskontoret Diarienummer: REV 61:2 2015 Innehåll 1. SAMMANFATTANDE ANALYS... 3 1.1. REKOMMENDATIONER...

Läs mer

Utomlänsintäkter förstudie

Utomlänsintäkter förstudie Revisionskontoret AM/KS Rev/17018 Utomlänsintäkter förstudie Rapport 2-17 Utomlänsintäkter förstudie Bakgrund Landstingets revisorer har ansvar för att genomföra årlig granskning av landstingets samtliga

Läs mer

Projektplan Samverkan kring barn med behov av samordnande insatser

Projektplan Samverkan kring barn med behov av samordnande insatser 1 Projektplan Samverkan kring barn med behov av samordnande insatser En del barn och unga har behov av särskilt stöd. Det kan bero på flera orsaker så som social problematik, psykisk ohälsa, kroniska sjukdomar

Läs mer

Bra att veta om hjälpmedel. En vägledning om personliga hjälpmedel som förskrivs inom hälso- och sjukvården

Bra att veta om hjälpmedel. En vägledning om personliga hjälpmedel som förskrivs inom hälso- och sjukvården Bra att veta om hjälpmedel En vägledning om personliga hjälpmedel som förskrivs inom hälso- och sjukvården Vad är ett personligt hjälpmedel? Om du har en funktionsnedsättning eller långvarig sjukdom kan

Läs mer

Anvisningar för inkontinenshjälpmedel 2012

Anvisningar för inkontinenshjälpmedel 2012 Regionens och kommunernas inkontinensverksamhet, resursenheten för inkontinensfrågor, ska vila på de grunder som anges i Hälso- och sjukvårdslagen (HSL). En av grundprinciperna för inkontinensverksamheten

Läs mer

Kommunstyrelsen. Ärende 14

Kommunstyrelsen. Ärende 14 Kommunstyrelsen Ärende 14 Vårdutskottet SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2019-04-10 9(24) 71 Revidering av riktlinje medicinska produkter Sammanfattning Riktlinjen "" inom vård och stöd har reviderats

Läs mer

Hälso- och sjukvård i bostad med särskild service och daglig verksamhet

Hälso- och sjukvård i bostad med särskild service och daglig verksamhet Sida 1 (5) 2014-09-25 Handläggare Kjell Carlsson, Britt-Marie Johansson Telefon: 08-508 12 000 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2014-10-23 Hälso- och sjukvård i bostad med särskild service och daglig verksamhet

Läs mer

1(7) Medicintekniska produkter. Styrdokument

1(7) Medicintekniska produkter. Styrdokument 1(7) Styrdokument 2(7) Styrdokument Dokumenttyp Beslutad av Kommunstyrelsen 2015-06-02 113 Dokumentansvarig Medicinskt ansvarig sjuksköterska Reviderad Upprättad 2013-10-08 Reviderad 2014-06-26, 2015-05-04

Läs mer

Avtal som reglerar hälso- och sjukvårdsansvaret

Avtal som reglerar hälso- och sjukvårdsansvaret Avtal som reglerar hälso- och sjukvårdsansvaret mellan Västra Götalandsregionen och kommunerna i Västra Götaland Det nya avtalet Gäller från 1 april 2012 och är en uppdatering och förtydligande av det

Läs mer

Avtal som reglerar hälso- och sjukvårdsansvaret

Avtal som reglerar hälso- och sjukvårdsansvaret Avtal som reglerar hälso- och sjukvårdsansvaret mellan Västra Götalandsregionen och kommunerna i Västra Götaland Det nya avtalet Gäller från 1 april 2012 och är en uppdatering och förtydligande av det

Läs mer

Datum Ordföranden Lars-Erik Lövdén hälsar välkommen och förklarar sammanträdet

Datum Ordföranden Lars-Erik Lövdén hälsar välkommen och förklarar sammanträdet Revisorskollegiet PROTOKOLL 529 547 Datum 2017-12-14 1 (6) Protokoll från sammanträde Tid: 2017-12-14 kl. 10.00 13.20 Plats: Rådhus Skåne, Kristianstad ande Lars-Erik Lövdén - ordförande Jana Lund Anders

Läs mer

Revisorskollegiet. Protokoll från sammanträde. Tid: kl Plats: Regionhuset, Malmö

Revisorskollegiet. Protokoll från sammanträde. Tid: kl Plats: Regionhuset, Malmö Revisorskollegiet PROTOKOLL 452 469 Datum 2017-08-23 1 (7) Protokoll från sammanträde Tid: 2017-08-23 kl. 10.00 13.15 Plats: Regionhuset, Malmö ande Lars-Erik Lövdén - ordförande Louise Rehn Winsborg -

Läs mer

Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden

Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden PROTOKOLL 20--28 Datum 2013-05-21 1 (5) Protokoll från sammanträde Tid: 2013-05-21, kl 09.00 13.30. Plats: Söderportskolan, Kristianstad Beslutande: Douglas Roth (M)

Läs mer

Välkomna till Förskrivarutbildning

Välkomna till Förskrivarutbildning Välkomna till Förskrivarutbildning Hjälpmedelscentralen 2016-04-25 Att förskriva hjälpmedel Att förskriva hjälpmedel Vem? Vad? Ansvar? Vem bestämmer? Var kan man läsa? Hjälpmedel definition Författningar

Läs mer

Del 4 Ortoser och proteser 06

Del 4 Ortoser och proteser 06 Del 4 Ortoser och proteser 06 Ortopedklinikerna vid sjukhusen i Kalmar, Oskarshamn och Västervik har generellt ett delat kostnadsansvar/budget för de ortopedtekniska hjälpmedlen om inget annat anges i

Läs mer

LANDSTINGSREVISIONEN. Vård av äldre. Rapport nr 12/2016

LANDSTINGSREVISIONEN. Vård av äldre. Rapport nr 12/2016 Vård av äldre Rapport nr 12/2016 Januari 2017 Jonas Hansson, revisionskontoret Diarienummer: REV 12:2 2016 Innehåll 1 SAMMANFATTANDE ANALYS... 3 2 BAKGRUND... 4 2.1 REVISIONSFRÅGOR... 4 2.2 REVISIONSKRITERIER...

Läs mer

Riktlinje för hälso- och sjukvård i Uppsala kommun

Riktlinje för hälso- och sjukvård i Uppsala kommun Riktlinje för hälso- och sjukvård i Uppsala kommun Ett normerande dokument som Omsorgsnämnden fattade beslut om 30 augusti 2018, och som Äldrenämnden fattade beslut om 27 september 2018 Dokumentnamn Fastställd

Läs mer

Revisionsrapport Hemsjukvården Övertorneå kommun Jenny Krispinsson Anna Carlénius

Revisionsrapport Hemsjukvården Övertorneå kommun Jenny Krispinsson Anna Carlénius www.pwc.se Revisionsrapport Jenny Krispinsson Anna Carlénius Hemsjukvården Övertorneå kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattande bedömning... 1 2. Inledning... 3 2.1. Bakgrund... 3 2.2. Syfte, revisionsfråga

Läs mer

På lika villkor! - delaktighet, jämlikhet och effektivitet i hjälpmedelsförsörjningen (SOU 2017:43)

På lika villkor! - delaktighet, jämlikhet och effektivitet i hjälpmedelsförsörjningen (SOU 2017:43) YTTRANDE Vårt ärendenr: 2017-09-13 Sektionen för hälso- och sjukvård Emma Everitt Socialdepartementet 10333 STOCKHOLM På lika villkor! - delaktighet, jämlikhet och effektivitet i hjälpmedelsförsörjningen

Läs mer

Informationsöverföring. kommunikation med landstinget - uppföljande granskning

Informationsöverföring. kommunikation med landstinget - uppföljande granskning www.pwc.se Revisionsrapport Jenny Krispinsson Augusti 2015 Informationsöverföring och kommunikation med landstinget - uppföljande granskning Gällivare kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattande bedömning...

Läs mer

KONTORET FÖR HÄLSA, VÅRD OCH OMSORG. Äldrenämnden

KONTORET FÖR HÄLSA, VÅRD OCH OMSORG. Äldrenämnden Uppsala KOMMUN KONTORET FÖR HÄLSA, VÅRD OCH OMSORG Handläggare Datum Diarienummer Gunvor Nordström-Liiv 2014-03-11 ALN-2012-0232.10 Äldrenämnden Avgifter på tekniska hjälpmedel Förslag till beslut Kontoret

Läs mer

Förskrivning av hjälpmedel

Förskrivning av hjälpmedel Förskrivning av hjälpmedel Grundläggande förutsättningar Örebro läns landsting och länets kommuner har ett delat ansvar för omvårdnaden av funktionshindrade personer. Kommunen har sedan 1995 ansvar för

Läs mer

Med ändring av tidigare lämnade uppdrag inom området beslutar regeringen att Socialstyrelsen ska genomföra följande uppdrag inom hjälpmedelsområdet:

Med ändring av tidigare lämnade uppdrag inom området beslutar regeringen att Socialstyrelsen ska genomföra följande uppdrag inom hjälpmedelsområdet: Regeringsbeslut II:15 2014-12-18 S2014/8959/FST Socialdepartementet Socialstyrelsen Rålambsvägen 3 106 30 Stockholm Uppdrag inom hjälpmedelsområdet Regeringens beslut Med ändring av tidigare lämnade uppdrag

Läs mer

Revisionsrapport Hemsjukvården Kalix kommun Jenny Krispinsson Anna Carlénius

Revisionsrapport Hemsjukvården Kalix kommun Jenny Krispinsson Anna Carlénius www.pwc.se Revisionsrapport Jenny Krispinsson Anna Carlénius Hemsjukvården Kalix kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattande bedömning... 1 2. Inledning... 3 2.1. Bakgrund... 3 2.2. Syfte, revisionsfråga

Läs mer

Revisionsrapport Hemsjukvården Gällivare kommun Jenny Krispinsson Anna Carlénius

Revisionsrapport Hemsjukvården Gällivare kommun Jenny Krispinsson Anna Carlénius www.pwc.se Revisionsrapport Jenny Krispinsson Anna Carlénius Hemsjukvården Gällivare kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattande bedömning... 1 2. Inledning... 3 2.1. Bakgrund... 3 2.2. Syfte, revisionsfråga

Läs mer

Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden

Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden PROTOKOLL 7 13 Datum 2016-03-15 1 (6) Protokoll från habiliterings- och hjälpmedelsnämndens sammanträde Tid: 2016-03-15, kl 09.00-11.30 Plats: Rådhus Skåne Kristianstad

Läs mer

DAGORDNING. Datum

DAGORDNING. Datum Revisorskollegiet Åsa Nilsson Yrkesrevisor 044-309 32 53 asa.v.nilsson@skane.se DAGORDNING 1 (5) Sammanträde i Revisorskollegiet Revisorskollegiets ledamöter och föredragande kallas till sammanträde. Tid:

Läs mer

Datum Ordföranden Lars-Erik Lövdén hälsar välkommen och förklarar sammanträdet

Datum Ordföranden Lars-Erik Lövdén hälsar välkommen och förklarar sammanträdet Revisorskollegiet PROTOKOLL 588 607 Datum 1 (7) Protokoll från sammanträde Tid: Plats: Rådhus Skåne, Kristianstad ande Lars-Erik Lövdén - ordförande Louise Rehn Winsborg - vice ordförande Jana Lund Anders

Läs mer

Handbok för förskrivning av personliga hjälpmedel

Handbok för förskrivning av personliga hjälpmedel Maj 2011 Handbok Handbok för förskrivning av personliga hjälpmedel Förskrivaren ska kunna förstå och tillämpa Handbok för förskrivning av personliga hjälpmedel så att patienten möter samma förutsättningar

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Greger Linander Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-675 30 98 Greger.Linander@skane.se YTTRANDE Datum 2018-01-04 Dnr 1700184 1 (5) Granskning av Projekt Hälsostaden (rapport nr

Läs mer

INKONTINENSVÅRD RIKTLINJE FÖR INKONTINENSVÅRD, BLÅS- OCH TARMFUNKTIONSSTÖRNINGAR

INKONTINENSVÅRD RIKTLINJE FÖR INKONTINENSVÅRD, BLÅS- OCH TARMFUNKTIONSSTÖRNINGAR INKONTINENSVÅRD RIKTLINJE FÖR INKONTINENSVÅRD, BLÅS- OCH TARMFUNKTIONSSTÖRNINGAR KARLSTADS KOMMUN Beslutad i: Vård- och omsorgsförvaltningen Ansvarig: Medicinskt ansvarig sjuksköterska Uppdaterad: 2018-09-01

Läs mer

DAGORDNING. Datum Sammanträde i Revisorskollegiet - gamla kollegiet

DAGORDNING. Datum Sammanträde i Revisorskollegiet - gamla kollegiet Revisorskollegiet Åsa Nilsson Yrkesrevisor 044-309 32 53 asa.v.nilsson@skane.se DAGORDNING Datum 2019-02-14 1 (6) Sammanträde i Revisorskollegiet - gamla kollegiet Revisorskollegiets ledamöter och föredragande

Läs mer

BESLUT. Datum Dnr Förändring av krisberedskaps- och säkerhetsråd samt krisberedskaps- och säkerhetsforum

BESLUT. Datum Dnr Förändring av krisberedskaps- och säkerhetsråd samt krisberedskaps- och säkerhetsforum Regiondirektören Jonas Rastad +46 44 309 39 25 +46 708 46 70 67 jonas.rastad@skane.se BESLUT Datum 2015-03-31 Dnr 1500098 1 (5) Förändring av krisberedskaps- och säkerhetsråd samt krisberedskaps- och säkerhetsforum

Läs mer

Regionens uppföljning av externa utförare inom primärvården

Regionens uppföljning av externa utförare inom primärvården Regionens uppföljning av externa utförare inom primärvården Dnr: Rev 34-2011 Genomförd av: Revisionsenheten Vilhelm Rundquist Behandlad av Revisorskollegiet den 14 december 2011 Regionens uppföljning av

Läs mer

DAGORDNING. Datum Kaffe serveras från kl Gemensam lunch på restaurang Glasklart kl Information av Klas Öberg från IVO

DAGORDNING. Datum Kaffe serveras från kl Gemensam lunch på restaurang Glasklart kl Information av Klas Öberg från IVO Revisorskollegiet Åsa Nilsson Yrkesrevisor 044-309 32 53 asa.v.nilsson@skane.se DAGORDNING Datum 2017-05-18 1(5) Sammanträde i Revisorskollegiet Revisorskollegiets ledamöter och föredragande kallas till

Läs mer

Revisionsrapport Översiktlig granskning ledningssystem för systematisk kvalitetsarbete

Revisionsrapport Översiktlig granskning ledningssystem för systematisk kvalitetsarbete s revisorer Kommunstyrelsen För kännedom: Kommunfullmäktiges presidium Revisionsrapport Översiktlig granskning ledningssystem för systematisk kvalitetsarbete Revisionen har via KPMG genomfört en granskning

Läs mer

Betalkort. Landstingets revisorer Revisionsrapport Februari 2013

Betalkort. Landstingets revisorer Revisionsrapport Februari 2013 Betalkort Landstingets revisorer Revisionsrapport Februari 2013 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Sid 1 BAKGRUND 1 2 UPPDRAG 1 2.1 Syfte 1 2.2 Avgränsningar 1 2.3 Revisionskriterier 1 2.4 Metod 2 3 LANDSTINGETS RIKTLINJE

Läs mer

DAGORDNING. Datum Kaffe serveras från kl Gemensam lunch på restaurang Glasklart kl

DAGORDNING. Datum Kaffe serveras från kl Gemensam lunch på restaurang Glasklart kl Revisorskollegiet Åsa Nilsson Yrkesrevisor 044-309 32 53 asa.v.nilsson@skane.se DAGORDNING Datum 2016-12-05 1(6) Sammanträde i Revisorskollegiet Revisorskollegiets ledamöter och föredragande kallas till

Läs mer

DAGORDNING. Datum Information av ledningen för Musik i Syd kl

DAGORDNING. Datum Information av ledningen för Musik i Syd kl Revisorskollegiet Åsa Nilsson Bitr Yrkesrevisor 044-309 32 53 asa.v.nilsson@skane.se DAGORDNING Datum 2014-08-28 1 (6) Sammanträde i Revisorskollegiet Revisorskollegiets ledamöter och föredragande kallas

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Maria Antonsson-Anderberg Enhetschef 040-675 32 22 Maria.Antonsson-Anderberg@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2014-02-21 Dnr 1400196 1 (6) Hälso- och sjukvårdsnämnden Budget justeringar

Läs mer

Granskning av samrehabnämnden

Granskning av samrehabnämnden www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av samrehabnämnden Lars Näsström Remmi Gimborn Januari 2016 Innehåll 1. Inledning... 2 1.1. Bakgrund... 2 1.2. Granskningsteman och revisionsfrågor... 2 1.3. Revisionskriterier...

Läs mer

Datum Dnr Mål angående laglighetsprövning

Datum Dnr Mål angående laglighetsprövning Regionstyrelsen DELEGATIONSBESLUT Datum 2014-03-04 Dnr 1301134 1 (1) Mål 4053-13 angående laglighetsprövning Beslut 1. Regionstyrelsen avger yttrande till Kammarrätten enligt föreliggande förslag. Ärendebeskrivning

Läs mer

Samverkan och samarbete i vårdkedjan kring hjälpmedelsfrågor

Samverkan och samarbete i vårdkedjan kring hjälpmedelsfrågor Samverkan och samarbete i vårdkedjan kring hjälpmedelsfrågor Vårdkedjekonferens 2011-09-28 Jeanette Rehn Primärvården Göteborg Petra Nydahl Göteborgs Stad Solveig Landström SU H J Ä L P M E D E L Samarbete

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Maria Antonsson-Anderberg Enhetschef 040-675 32 22 Maria.Antonsson-Anderberg@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-01-22 Dnr 1503558 1 (8) Hälso- och sjukvårdsnämnden Initiativärende

Läs mer

Datum Ordföranden Lars-Erik Lövdén hälsar välkommen och förklarar sammanträdet

Datum Ordföranden Lars-Erik Lövdén hälsar välkommen och förklarar sammanträdet Revisorskollegiet PROTOKOLL 490 505 1 (5) Protokoll från sammanträde Tid: Plats: Bykrogen, Österlöv ande Lars-Erik Lövdén - ordförande Louise Rehn Winsborg - vice ordförande Jana Lund Marie Nielsén 501,

Läs mer

Beredningen för integritetsfrågor

Beredningen för integritetsfrågor Beredningen för integritetsfrågor Lie Lindström Handläggare 040-675 38 32 Lie.Lindstrom@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2013-08-28 Dnr 1201732 1 (5) Beredningen för integritetsfrågor Patientens direktåtkomst

Läs mer

Datum 2010-04-19 Dnr 0902202. Sjukvårdande behandling utomlands. Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden föreslår Hälso- och sjukvårdsnämnden

Datum 2010-04-19 Dnr 0902202. Sjukvårdande behandling utomlands. Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden föreslår Hälso- och sjukvårdsnämnden Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden Ulla Mårtensson 044-309 41 21 ulla.martensson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2010-04-19 Dnr 0902202 1 (4) Sjukvårdande behandling utomlands Ordförandens förslag föreslår

Läs mer

Rehabilitering och habilitering i samverkan. Riktlinje för kommunerna och landstinget i Uppsala län Fastställd i TKL

Rehabilitering och habilitering i samverkan. Riktlinje för kommunerna och landstinget i Uppsala län Fastställd i TKL Rehabilitering och habilitering i samverkan Riktlinje för kommunerna och landstinget i Uppsala län Fastställd i TKL 2015-06-05 Historik Överenskommelse om samverkan gällande hälsooch sjukvård i Uppsala

Läs mer

MEDICINTEKNISKA PRODUKTER RIKTLINJE FÖR MEDICINTEKNISKA PRODUKTER

MEDICINTEKNISKA PRODUKTER RIKTLINJE FÖR MEDICINTEKNISKA PRODUKTER MEDICINTEKNISKA PRODUKTER RIKTLINJE FÖR MEDICINTEKNISKA PRODUKTER KARLSTADS KOMMUN Beslutad i: VoF Ansvarig: Medicinskt ansvarig sjuksköterska Medicinskt ansvarig för rehabilitering Uppdaterad: 2017-11-09

Läs mer

att anta Riktlinje för kontakt med legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal

att anta Riktlinje för kontakt med legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal Uppsala * "KOMMUN KONTORET FÖR HÄLSA, VÅRD OCH OMSORG Handläggare Datum Eva Andersson 2014-11-14 Diarienummer ALN-2014-0436.37 Äldrenämnden Riktlinje för kontakt med legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal

Läs mer

Avtal som reglerar hälso- och sjukvårdsansvaret mellan Västra Götalandsregionen och kommunerna i Västra Götaland

Avtal som reglerar hälso- och sjukvårdsansvaret mellan Västra Götalandsregionen och kommunerna i Västra Götaland 2006-11-14 Avtal som reglerar hälso- och sjukvårdsansvaret mellan Västra Götalandsregionen och kommunerna i Västra Götaland Inledning 1 Grundläggande utgångspunkter Detta avtal reglerar ansvar och samverkan

Läs mer

Projektplan Samordnad vårdplanering

Projektplan Samordnad vårdplanering 1 Projektplan Samordnad vårdplanering Enligt lagstiftningen har regionen och kommunen en skyldighet att erbjuda patienterna en trygg och säker vård efter utskrivning från regionens slutna hälso- och sjukvård

Läs mer

Koncernkontoret Avdelningen för Hälso- och sjukvårdsstyrning

Koncernkontoret Avdelningen för Hälso- och sjukvårdsstyrning Koncernkontoret Avdelningen för Hälso- och sjukvårdsstyrning Marcela Adamsson Hälso- och sjukvårdsstrateg Enheten för uppdragsstyrning Datum 2014-12-05 1 (7) Förutsättningar för Ackreditering och Avtal

Läs mer

Övergripande ledningssystem - förstudie

Övergripande ledningssystem - förstudie Revisionskontoret PM NR 5/2015 Övergripande ledningssystem - förstudie Johan Rasmusson Åsa Nilsson December 2015 Postadress: Revisionskontoret, J A Hedlunds väg 5, 291 85 Kristianstad Besöksadress: Ambulansvägen,

Läs mer

Skånevård Kryh Division Habilitering och Hjälpmedel

Skånevård Kryh Division Habilitering och Hjälpmedel Skånevård Kryh Division Habilitering och Hjälpmedel Karin Gidlöf Wuttke Planerings-/utvecklingsstrateg Mobil: 0705-37 07 07 E-post: karin.wuttke@skane.se Datum 2015-05-04 Dnr 1500030 1 (5) Intern kontrollplan

Läs mer

Region Skåne. Redovisningsrevision 2012 Granskning av lönehantering vid mer än en arbetsgivare

Region Skåne. Redovisningsrevision 2012 Granskning av lönehantering vid mer än en arbetsgivare Redovisningsrevision 2012 Granskning av lönehantering vid mer än en arbetsgivare Revision KPMG AB Antal sidor: 7 Antal bilagor: 1 Innehåll 1. Sammanfattning 1 2. Bakgrund 2 3. Syfte 2 4. Avgränsning 2

Läs mer

Till dig som är i behov av eller använder hjälpmedel

Till dig som är i behov av eller använder hjälpmedel Till dig som är i behov av eller använder hjälpmedel Alla människors lika värde är grunden för Handikappförbundens verksamhet I denna broschyr har vi sammanställt information som bygger på erfarenheter

Läs mer

Granskning av sjukresor

Granskning av sjukresor Granskning av sjukresor Rapport nr 21/2012 februari 2013 Jonas Hansson, Revisor, revisionskontoret Innehåll Innehåll... 2 Sammanfattning... 3 Bakgrund... 3 Granskningens resultat... 3 2 Inledning... 5

Läs mer

Ansvarsfördelning. Kommunernas hälso- och sjukvård

Ansvarsfördelning. Kommunernas hälso- och sjukvård 2017-04-18 1 (6) Avdelningen för juridik Ellinor Englund Anna Åberg Ansvarsfördelning Kommunernas hälso- och sjukvård Kommunen har sedan den 1 januari 1992, då kommunerna övertog huvuddelen av ansvaret

Läs mer

Beredning av beslutat investeringsutrymme

Beredning av beslutat investeringsutrymme PROMEMORIA Beredning av beslutat investeringsutrymme JANUARI 2016 Jonas Hansson, revisionskontoret Västerbottens läns landsting Diarienr: REV 52:2-2015 Sidan 1 av 7 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. SAMMANFATTNING...

Läs mer

AVVIKELSE MED MEDICINTEKNISKA PRODUKTER

AVVIKELSE MED MEDICINTEKNISKA PRODUKTER AVVIKELSE MED MEDICINTEKNISKA PRODUKTER RIKTLINJE FÖR AVVIKELSE MED MEDICINTEKNISKA PRODUKTER KARLSTADS KOMMUN Beslutad i: Vård- och omsorgsförvaltningen Ansvarig: Medicinskt ansvarig sjuksköterska Medicinskt

Läs mer

DOM Meddelad i Malmö. SAKEN Rättelse enligt lagen om valfrihetssystem (2008:962) förkortad LOV FÖRVALTNINGSRÄTTENS AVGÖRANDE

DOM Meddelad i Malmö. SAKEN Rättelse enligt lagen om valfrihetssystem (2008:962) förkortad LOV FÖRVALTNINGSRÄTTENS AVGÖRANDE 2014-12- 2 2 Meddelad i Malmö Mål nr Sida 1 (5) SÖKANDE MOTPART Region Skåne 291 89 Kristianstad KONKURRENSVERKET Avd Dnr KSnr 201/4-12- 2 3 AktbH SAKEN Rättelse enligt lagen om valfrihetssystem (2008:962)

Läs mer

Hjälpmedel ökad delaktighet och valfrihet. Lättläst sammanfattning

Hjälpmedel ökad delaktighet och valfrihet. Lättläst sammanfattning Hjälpmedel ökad delaktighet och valfrihet Lättläst sammanfattning Betänkande av Utredningen om fritt val av hjälpmedel Stockholm 2011 SOU 2011:77 SOU och Ds kan köpas från Fritzes kundtjänst. För remissutsändningar

Läs mer

Granskning av landstingets hantering av personuppgifter

Granskning av landstingets hantering av personuppgifter Granskning av landstingets hantering av personuppgifter Rapport nr 25/2012 Februari 2013 Susanne Hellqvist, revisor, revisionskontoret Innehåll 1. SAMMANFATTNING... 3 1.1 REKOMMENDATIONER... 4 2. BAKGRUND...

Läs mer

Åtgärder för en bättre fortbildning. - en policy från Sveriges läkarförbund

Åtgärder för en bättre fortbildning. - en policy från Sveriges läkarförbund Vår vision för läkares kompetensutveckling Alla läkare ska ha goda förutsättningar att under hela sitt yrkesliv ta till sig ny kunskap. Läkarnas kompetens har en avgörande betydelse för sjukvårdens kvalitet

Läs mer