Övergripande ledningssystem - förstudie

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Övergripande ledningssystem - förstudie"

Transkript

1 Revisionskontoret PM NR 5/2015 Övergripande ledningssystem - förstudie Johan Rasmusson Åsa Nilsson December 2015 Postadress: Revisionskontoret, J A Hedlunds väg 5, Kristianstad Besöksadress: Ambulansvägen, Hus 19, Centralsjukhuset Kristianstad Telefon (växel): Fax: Organisationsnummer: Internet:

2 2 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning Inledning Bakgrund och syfte Allmänt om ledningssystem Revisionskriterier Metod och genomförande Regionövergripande Iakttagelser Frågeställningar och resultat Hur är det övergripande ledningssystemet uppbyggt och vilka förväntningar finns det på systemet? På vilket sätt harmonierar det övergripande lednings-systemet med befintliga styrsystem i Region Skåne? Hur kommuniceras det övergripande ledningssystemet ut i Region Skånes verksamheter? Vilka styrkor och svagheter har Region Skånes övergripande ledningssystem? Slutsats och bedömning... 11

3 3 1. Sammanfattning Förstudiens frågeställningar är bland annat att ta reda på hur regionens övergripande ledningssystem harmonierar med befintliga styrsystem och hur arbetet fortskrider med implementeringen av ett nytt övergripande ledningssystem. Slutsatsen är att Region Skåne har ett stort antal ledningssystem som är till stöd för verksamheternas dagliga arbete men ännu så länge inte något regionövergripande verksamhetsledningssystem. Ett projekt har därför pågått en tid för att införa ett regionövergripande verksamhetsledningssystem. År 2013 beslutade koncernledningen att Region Skåne skall ha ett gemensamt verksamhetsledningssystem (VLS) där områdena kvalitet, miljö och säkerhet skall ingå. När VLS är utbyggt och implementerat i organisationen finns även utrymme för att bygga ut med ytterligare områden som till exempel arbetsmiljö, ekonomi, energi, hållbarhet, kompetensförsörjning och livsmedelssäkerhet. Tanken är att ta till vara på det utvecklingsarbete som gjorts hittills och komplettera där det finns behov. Ett nytt beslut angående tidplanen för implementeringen togs i början av november 2015 där det beslutades att avvakta med breddinförande inom område hälso- och sjukvård. Övriga delar skall vara färdigutvecklade i mars 2016 och därefter påbörjas implementeringen med start för budgetarbetet för verksamhetsåret Bedömningen är att det inte i nuläget finns någon anledning att göra en fördjupad granskning med tanke på att implementeringen av systemet inte har gjorts ännu. Däremot kan det finnas anledning att ta upp ämnet igen om ett par år. 2. Inledning 2.1 Bakgrund och syfte Revisorerna har under ett antal år och i olika sammanhang följt utvecklingen av styrmodeller och styrsystem. Verksamhetsledningssystem syftar till att tydliggöra verksamhetsdelar inom en organisation, fastställa deras samverkan samt att vara ett verktyg till ledningen för att ständigt förbättra verksamheten. Under 2015 är avsikten att närmare undersöka hur regionens övergripande ledningssystem harmonierar med befintliga styrsystem inom olika områden. Förstudien skall avse både befintliga ledningssystem men även hur arbetet fortskrider med implementeringen av ett nytt övergripande ledningssystem. Följande frågeställningar skall besvaras: 1. Hur är det övergripande ledningssystemet uppbyggt och vilka förväntningar finns det på systemet? 2. På vilket sätt harmonierar det övergripande ledningssystemet med befintliga styrsystem i Region Skåne? 3. Hur kommuniceras det övergripande ledningssystemet ut i Region Skånes verksamheter? 4. Vilka styrkor/svagheter har Region Skånes övergripande ledningssystem?

4 4 2.2 Allmänt om ledningssystem Citatet nedan är hämtat från Wikipedia om begreppet ledningssystem och har tagits med för att det på ett kärnfullt sätt beskriver vad ett ledningssystem är och hur standarder kan användas som stöd i arbetet. Ett ledningssystem kan beskrivas som en organisations policy, mål och mätkriterier samt arbetet med att nå målen. Ett ledningssystem har olika inriktning beroende på vad det syftar till. Ett miljöledningssystem syftar till att minska verksamhetens miljöpåverkan och ett kvalitetsledningssystem syftar till att säkerställa och öka verksamhetens kund- och intressentnytta. Ett arbetsmiljöledningssystem syftar till att säkra arbetsmiljöarbetet. En organisation kan ha flera ledningssystem, till exempel kvalitetsledningssystem, ledningssystem för kompetensförsörjning, ekonomiledningssystem och miljöledningssystem. Det finns flera internationella standarder som kan hjälpa en organisation att bygga upp ett ledningssystem, till exempel ISO 9000-serien för kvalitetsledning eller ISO serien för miljöledning. OHSAS som är ett ledningssystem för arbetsmiljö. Att utgå från processer istället för funktioner är en framgångsfaktor när ett ledningssystem byggs upp Skrivningen i Wikipedia ovan ger intrycket av att det är bra att ha flera olika ledningssystem men idag förekommer det ofta att man satsar på ett ledningssystem för verksamheten men att detta kan innehålla flera olika ämnesområden. 2.3 Revisionskriterier Med revisionskriterier avses de bedömningsgrunder som bildar underlag för revisionens analyser, slutsatser och bedömningar. Följande revisionskriterier har använts i denna förstudie: Verksamhetsledningssystem - Projektdirektiv, Uppföljning av projektet Verksamhetsledningssystem för Region Skåne - Rapport, Metod och genomförande Förstudien har genomförts via dokumentstudier, intervjuer med berörda personer inom Region Skåne och mejlkontakter. Rapporten är sakgranskad av berörda. Dokument som har använts i förstudien är diverse dokument, huvudprocesskarta, informationsmaterial och minnesanteckningar från styrgruppsmöte med mera. Revisorskollegiets kontaktperson har varit Rolf Bengtsson och revisionskontorets projektledare för förstudien har varit Johan Rasmusson och Åsa Nilsson.

5 5 3. Regionövergripande 3.1 Iakttagelser Region Skåne har ett stort antal ledningssystem som är till stöd för verksamheternas dagliga arbete men ännu så länge inte något regionövergripande verksamhetsledningssystem. Systemen har skapats på olika nivåer i organisationen och år 2013 beslutade koncernledningen att Region Skåne skall ha ett gemensamt verksamhetsledningssystem (VLS) fanns arton certifierade ledningssystem i Region Skåne, varav fem inom kvalitet, ett inom vårdkvalitet, ett inom medicintekniska produkter, ett inom energi, ett inom arbetsmiljö och nio inom miljö. Till detta kommer ett antal ocertifierade system samt rutiner och systemkomponenter. I projektdirektivet anges att syftet med VLS är att sammanställa ett integrerat verksamhetsledningssystem som är gemensamt och automatiskt ger en samverkan och ett unikt system för Region Skånes organisation för att på så sätt ställa krav (mål), fastställa handlingsplaner och processer samt för att följa upp verksamheten inom berörda områden. Utvecklingen av ett ledningssystem sker tillsammans med verksamheterna och befintliga processer skall i största möjliga mån utnyttjas. Av projektdirektivet framgår också att externt inhyrd verksamhet som till exempel externa vårdgivare inte förutsätts att direkt ingå i VLS utan de styrs via kravspecifikationer framtagna med hjälp av verksamhetsledningssystemet (upphandlingsprocessen). Ett beslut som fattats senare i styrgruppen har fastlagt att det i framtiden skall vara möjligt även för externa vårdgivare att nå IT-stödet för ledningssystemet. I Region Skånes VLS skall områdena kvalitet, miljö och säkerhet tas med från start. När sedan VLS är utbyggt och implementerat bör koncernledningen fastställa om ytterligare områden skall tas med. Exempel på sådana områden är: Arbetsmiljö Ekonomi Energi Hållbarhet Kompetensförsörjning Livsmedelssäkerhet VLS är ett förhållningssätt som hanterar de behov som finns hos patienter, resenärer och medborgare med flera. I VLS ingår rutinbeskrivningar och processkartor över arbetsprocesser, IT-stöd och dokumentstyrning med mera. Med ett systematiskt arbetssätt säkerställs kvaliteten och resurserna används på bästa sätt vilket också underlättar uppföljning och utvärdering av resultat.

6 6 Förhållningssätt för VLS: Gemensamma värderingar Gemensam syn på kunden Transparent och enkelt Lärandestyrd organisation Processorientering Tydlig rollfördelning mellan processägare och linjechefer. Aktiva ledare i förändringsarbetet Kulturförflyttning Gemensamt språk och enhetlig dokumentation I dagsläget är Region Skåne certifierad för ämnesområdet miljö i hela verksamheten och det är ett politiskt beslut att organisationen skall fortsätta att vara det. Beslutet togs i samband med att Miljöprogrammet för fastställdes i Regionfullmäktige i november 2009 och det har sedan diskuterats i Regionledningen att det skall fortsätta att gälla. Vid en certifiering av ett gemensamt ledningssystem som VLS är, kan man välja att certifiera ett eller flera ämnesområden dvs. ett certifikat utfärdas per ämnesområde. Ett processbaserat ledningssystem består av huvudprocesser, ledningsprocesser och stödprocesser. En fullständig certifiering omfattar alla processerna och minst ett ämnesområde (i enlighet med det politiska beslutet). Det finns även ställda krav från myndigheter och från omgivningen inom bland annat områdena patientsäkerhet och miljö. Åtgärder för att uppfylla dessa krav byggs in i VLS.

7 7 4. Frågeställningar och resultat 4.1 Hur är det övergripande ledningssystemet uppbyggt och vilka förväntningar finns det på systemet? Systemet byggs upp efter processer med utgångspunkt från en huvudprocesskarta bestående av huvudprocesser, ledningsprocesser och stödprocesser. Verksamhetsledningssystem VLS Huvudprocesskarta Bild 1: Övergripande ledningssystem indelade i huvudprocesser. Region Skåne har också ett antal verksamhetsövergripande dokument som är gemensamma för organisationen. För att ha dessa lätt åtkomliga finns flikar för definitioner, Region Skånes vision, verksamhetsidé, policy, mål och handlingsplaner, omvärldskrav och organisation, verksamhets- och verksamhetsledningssystemsbeskrivning. Huvudprocesserna består av tre delar: Bedriva hälso- och sjukvård, Bedriva kollektivtrafik och Utveckla regionen. Varje huvudprocess är i sin tur indelade i olika delprocesser.

8 8 Bild 2: Övergripande ledningssystem bestående av huvudprocesser inkl delprocesser, ledningsprocesser och stödprocesser. Stödprocesserna är indelade i områdena ekonomi, kommunikation, juridik, upphandling, HR, dokumenthantering, IT/MT och service. Ledningsprocesserna utgår från fyra olika områden: Planera, Genomföra, Studera och Agera. Bild 3: Ständigt förbättringsarbete (PDCA-cykeln).

9 9 Grunden i ett ledningssystem är att skapa en övergripande policy som tar upp de områden som berörs och sedan bryts dessa ned i specifika förbättringsmål inkluderande handlingsplaner (planering). För att sedan driva verksamheten finns det processer samt rutiner och instruktioner (genomförande). Uppföljningarna är till för att ge berörda de underlag som behövs för att fatta beslut (uppföljning). Därefter fattar ledningen beslut för att förbättra verksamheten (förbättringar). Dessa delar kallas för PDCA-cykeln (Plan, Do, Check och Act) och de utgör en grundstomme i de flesta ledningssystem. På ett koncernledningsmöte beslutades en ny tidplan för införandet av VLS. I denna tidplan bestämdes att senarelägga införandet av den del som gäller hälso- och sjukvård. Övriga delar skall vara klara för implementering i mars Efter implementering av systemet finns det enligt projektdirektivet ett antal förväntade effektmål: Ökad kundtillfredsställelse och ökat förtroende för varumärket Region Skåne (för patienter, besökare, resenärer med flera) Effektivare verksamhet med högre kvalitet och resurseffektivitet Ökad samverkan över organisationsgränser och ledningssystem Minimering av suboptimeringar alternativt delar som faller mellan verksamheter Systematisk styrning Bättre beslutsunderlag utifrån systematiska uppföljningar Ökad användbarhet genom ett system och en struktur Samlad gemensam kunskapsbank Ökad helhetssyn internt och externt Bättre beredskap för organisatoriska förändringar Färre avvikelser och klagomål Ökad kontroll på att lagkrav uppfylls och ökad följsamhet Ökad trygghet och säkerhet (för patienter, besökare, resenärer med flera) Minskad variation i processer Frigjorda resurser Underlag för ständiga förbättringar Bättre leverantörsstyrning/samverkan Bättre ordning och reda på verksamhetens dokument Det återstår alltså att se om dessa effektmål uppnås efter genomförd implementering i verksamheterna. 4.2 På vilket sätt harmonierar det övergripande ledningssystemet med befintliga styrsystem i Region Skåne? Med anledning av att det övergripande ledningssystemet ännu inte är implementerat i organisationen och därmed inte är i drift kan frågan inte besvaras i dagsläget. Enligt intervjusvar är tanken att ta till vara på det utvecklingsarbete som gjorts hittills och komplettera där det finns behov. Det är tänkt att VLS IT-stöd skall vara det system som beskriver styrande dokument. VLS IT-stöd skall ha länkar för att kunna nå andra system inom Region Skåne för det fall de inte integreras i systemet. I slutet av november 2015

10 10 är IT-systemet ännu inte kopplat till någon server men arbetet pågår och förväntas vara klart inom kort. 4.3 Hur kommuniceras det övergripande ledningssystemet ut i Region Skånes verksamheter? Det framgår att det övergripande ledningssystemet kommuniceras ut i organisationen med hjälp av basutbildningar till utvalda processägare, processdelägare och projektledare. Andra sätt att kommunicera ut VLS i verksamheterna är genom nyhetsbrev och genom goda exempel. 4.4 Vilka styrkor och svagheter har Region Skånes övergripande ledningssystem? Enligt svar via mailkonversation med berörda har arbetet med VLS identifierat olika styrkor och svagheter. Styrkor (möjligheter): Systematiserande Tydliggörande Förbättrande Förenkling Utnyttjar resurser effektivare Uppfyller krav (till exempel politiska beslut, myndighetskrav, standardkrav) Samsyn Tvärfunktionellt teamarbete Lättare att uppnå handlingsplaner och mål Kulturförändring Underlättar med samordnade insatser till exempel vid revisioner Svagheter (hot): Är ett system av alla andra Bristande engagemang hos ledning och medarbetare Bristande uthållighet och förståelse Befintlig kultur, bristande förändringsbenägenhet Otillräckliga resurser Utöver dessa identifierade styrkor och svagheter har ytterligare styrkor och svagheter framkommit enligt en genomförd internrevision i februari 2015 (Uppföljning av projektet Verksamhetsledningssystem för Region Skåne - Rapport, ). Nedan följer några exempel: Styrkor: Högsta ledningens engagemang Bra kommunikation mellan projektledare och styrgrupp

11 11 Den övergripande tidplanen har i huvudsak hållits Svagheter: Risk för att den del av ledningsgruppen som inte ingår i styrgruppen inte har samma höga engagemang Risk för parallellt utvecklingsarbete i befintliga ledningssystem Stora kommunikationsutmaningar i det fortsatta arbetet med ökad bredd och djup av VLS Definitioner i VLS inte helt fastställda och kommunicerade Projektet mycket beroende av projektledaren. Risk för förseningar om projektledaren måste ersättas 5. Slutsats och bedömning Slutsatsen är att Region Skåne har ett stort antal ledningssystem som är till stöd för verksamheternas dagliga arbete men ännu så länge inte något regionövergripande verksamhetsledningssystem. Ett projekt har därför pågått en tid för att införa ett regionövergripande verksamhetsledningssystem. År 2013 beslutade koncernledningen att Region Skåne skall ha ett gemensamt verksamhetsledningssystem (VLS) där områdena kvalitet, miljö och säkerhet skall ingå. När VLS är utbyggt och implementerat i organisationen finns även utrymme för att bygga ut med ytterligare områden som till exempel arbetsmiljö, ekonomi, energi, hållbarhet, kompetensförsörjning och livsmedelssäkerhet. Tanken är att ta till vara på det utvecklingsarbete som gjorts hittills och komplettera där det finns behov. Ett nytt beslut angående tidplanen för implementeringen togs i början av november 2015 där det beslutades att avvakta med breddinförandet inom område hälso- och sjukvård. Övriga delar skall vara implementerade i mars Bedömningen är att det inte i nuläget finns någon anledning att göra en fördjupad granskning med tanke på att implementeringen av systemet inte har gjorts ännu. Däremot kan det finnas anledning att ta upp ämnet igen inom ett par år.

Kvalitetsprocesser och nya utmaningar i ISO-certifieringar. Jana Johansson Kvalitetsansvarig CityAkuten Praktikertjänst AB

Kvalitetsprocesser och nya utmaningar i ISO-certifieringar. Jana Johansson Kvalitetsansvarig CityAkuten Praktikertjänst AB Kvalitetsprocesser och nya utmaningar i ISO-certifieringar Jana Johansson Kvalitetsansvarig CityAkuten Praktikertjänst AB CityAkuten CityAkuten är ett dotterbolag till Praktikertjänst AB, som är Sveriges

Läs mer

Serviceresor - förstudie

Serviceresor - förstudie Revisionskontoret PM NR 2/2014 Serviceresor - förstudie Helena Olsson Juni 2014 Postadress: Revisionskontoret, J A Hedlunds väg 5, 291 85 Kristianstad Besöksadress: Ambulansvägen, Hus 19, Centralsjukhuset

Läs mer

Styrning och ledning

Styrning och ledning Styrning och ledning Planeringsförutsättningar Biträdande landstingsdirektör Lars-Olof Björkqvist Styrhierarki Omvärld Risker/hinder Regionfullmäktige Regionstyrelsen Regiondirektör Nämnder Förvaltningar

Läs mer

Instruktion Stöd för processkartläggning i ett processorienterat arbetssätt för Region Skåne. Syfte

Instruktion Stöd för processkartläggning i ett processorienterat arbetssätt för Region Skåne. Syfte Instruktion Stöd för processkartläggning i ett 1 (7) Instruktion Stöd för processkartläggning i ett processorienterat arbetssätt för Region Skåne. Syfte Denna instruktion syftar till att utgöra ett stöd

Läs mer

Processtyrning, riktlinje

Processtyrning, riktlinje Riktlinje Process: 1.2.3.4 RGK Hantera processer och processtyrning Område: Giltig fr.o.m: 2018-09-17 Faktaägare: Carl Mölstad, Ekonomi- och planeringsavdelningen Fastställd av: Martin Myrskog, Regiondirektör

Läs mer

Ledningssystem för god kvalitet

Ledningssystem för god kvalitet RIKTLINJE Ledningssystem för god kvalitet Dokumentet gäller för Socialnämnden och Äldrenämnden Dokumentets syfte och mål Säkerställa att medborgare inom socialnämnden och äldrenämndens ansvarsområden får

Läs mer

Integrerat ledningssystem. Landstinget Gävleborg. Revisionsrapport. Mars 2011 Lars-Åke Ullström David Emanuelsson

Integrerat ledningssystem. Landstinget Gävleborg. Revisionsrapport. Mars 2011 Lars-Åke Ullström David Emanuelsson Integrerat ledningssystem Landstinget Gävleborg Revisionsrapport Mars 2011 Lars-Åke Ullström David Emanuelsson Innehållsförteckning 1. Sammanfattning......3 2. Inledning...4 2.1 Uppdrag och revisionsfråga......4

Läs mer

Nya föreskrifter och allmänna råd

Nya föreskrifter och allmänna råd Nya föreskrifter och allmänna råd om ledningssystem för det systematiska kvalitetsarbetet beslutade och publicerade träder i kraft den 1 januari 2012 Bakgrund Varför behövde de nuvarande föreskrifterna

Läs mer

Hjälpmedelshantering - förstudie (avseende risken att hjälpmedelsansökan kan avslås med hänvisning till brist på budgetmedel)

Hjälpmedelshantering - förstudie (avseende risken att hjälpmedelsansökan kan avslås med hänvisning till brist på budgetmedel) Revisionskontoret PM NR 8/2014 Hjälpmedelshantering - förstudie (avseende risken att hjälpmedelsansökan kan avslås med hänvisning till brist på budgetmedel) Eva Tency Nilsson September 2014 Postadress:

Läs mer

Vårt ledningssystem med Esther i fokus. Camilla Strid & Jan Sverker, Medicinkliniken, Eksjö

Vårt ledningssystem med Esther i fokus. Camilla Strid & Jan Sverker, Medicinkliniken, Eksjö Vårt ledningssystem med Esther i fokus Camilla Strid & Jan Sverker, Medicinkliniken, Eksjö Med erfarenheter från Esther. Camilla Strid & Jan Sverker, Medicinkliniken, Eksjö 2015-05-11 Varför införa ett

Läs mer

Ledningssystem vad varför hur. Ledningssystem JLL. Roland Frisdalen 2011-03-24, Version 0.2

Ledningssystem vad varför hur. Ledningssystem JLL. Roland Frisdalen 2011-03-24, Version 0.2 Ledningssystem JLL Definition ledningssystem Det är ett system av processer och rutiner som säkerställer att organisationen kan genomföra de uppgifter som är nödvändiga för att uppnå dess mål. Systemet

Läs mer

Kvalitet och verksamhetsutveckling

Kvalitet och verksamhetsutveckling RIKTLINJER Kvalitet och verksamhetsutveckling Fastställd av regiondirektören Framtagen av regionstyrelseförvaltningen Datum 2019-06-18 Gäller 2019-2021 Version 2.0 God kvalitet har aldrig varit så viktigt

Läs mer

Sjukfrånvaron i Region Skåne - förstudie

Sjukfrånvaron i Region Skåne - förstudie Revisionskontoret PM NR 1/2014 Sjukfrånvaron i Region Skåne - förstudie Greger Nyberg Juni 2014 Postadress: Revisionskontoret, J A Hedlunds väg 5, 291 85 Kristianstad Besöksadress: Ambulansvägen, Hus 19,

Läs mer

MÖJLIGHETER MED ISO 9001:2000 OCH ISO 14001 INTEGRERADE VERKSAMHETSSYSTEM. Kvalitetsledningssystemet 9000- vad har man egentligen för nytta av det?

MÖJLIGHETER MED ISO 9001:2000 OCH ISO 14001 INTEGRERADE VERKSAMHETSSYSTEM. Kvalitetsledningssystemet 9000- vad har man egentligen för nytta av det? 1(5) MÖJLIGHETER MED ISO 9001:2000 OCH ISO 14001 INTEGRERADE VERKSAMHETSSYSTEM Kvalitetsledningssystemet 9000- vad har man egentligen för nytta av det? Innebär det inte bar a en massa byråkrati och papper?

Läs mer

Projekthantering uppföljning

Projekthantering uppföljning LANDSTINGET I VÄRMLAND Revisionskontoret 2018-05-14 Johan Magnusson Rev/18006 Projekthantering uppföljning Rapport 3-18 Projekthantering uppföljning Bakgrund Landstingets revisorer ansvarar för att genomföra

Läs mer

Dokumentstyrning i Landstinget Bakgrund

Dokumentstyrning i Landstinget Bakgrund Dokumentstyrning i Landstinget Bakgrund 2005 gjordes en förstudie brister i den struktur och i det regelverk som ska klargöra hur dokument (rutiner, vårdprogram, informationsmaterial, metodbeskrivningar,

Läs mer

Regiondirektören. Chefs- och ledarkriterier i Region Skåne. Regiondirektörer beslutar i enlighet med bifogat PM. Alf Jönsson Regiondirektör BESLUT

Regiondirektören. Chefs- och ledarkriterier i Region Skåne. Regiondirektörer beslutar i enlighet med bifogat PM. Alf Jönsson Regiondirektör BESLUT Regiondirektören Alf Jönsson Tfn: +46 44 309 31 21 Mail: alf.jonsson@skane.se BESLUT Datum 2016-03-29 Dnr 1600180 1 (6) Chefs- och ledarkriterier i Regiondirektörer beslutar i enlighet med bifogat PM.

Läs mer

Utvecklingsplan för god och jämlik vård. Revisionspromemoria. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret

Utvecklingsplan för god och jämlik vård. Revisionspromemoria. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret Utvecklingsplan för god och jämlik vård Revisionspromemoria LANDSTINGETS REVISORER 2014-04-09 14REV9 2(7) Sammanfattning Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade i december 2011 om en utvecklingsplan för

Läs mer

Personal- och arbetsgivarutskottet

Personal- och arbetsgivarutskottet Personal- och arbetsgivarutskottet Carina Wirth 040-675 30 64 carina.wirth@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2013-05-22 Dnr 1202189 1 (2) Personal- och arbetsgivarutskottet Personalidén - personalpolitisk

Läs mer

Kvalitetsledningssystem inom vård- och omsorgsförvaltningen

Kvalitetsledningssystem inom vård- och omsorgsförvaltningen STYRDOKUMENT 1 (9) Vår handläggare Jan Nilsson Antaget av vård- och omsorgsnämnden 2012-10-25, 122 Kvalitetsledningssystem inom vård- och omsorgsförvaltningen STYRDOKUMENT 2 (9) Innehållsförteckning Bakgrund...

Läs mer

Erfarenhet och kunskap från avvikelserapporteringen

Erfarenhet och kunskap från avvikelserapporteringen LANDSTINGET I VÄRMLAND Revisorerna JM/AM 2010-12-23 Rev/10042 Erfarenhet och kunskap från avvikelserapporteringen Rapport 6-10 LANDSTINGET I VÄRMLAND 2010-12-23 2 Erfarenhet och kunskap från avvikelserapporteringen

Läs mer

Avvikelsehantering och kunskapsåterföring - uppföljning

Avvikelsehantering och kunskapsåterföring - uppföljning LANDSTINGET I VÄRMLAND Revisionskontoret 2017-06-15 Johan Magnusson Rev/17017 Avvikelsehantering och kunskapsåterföring - uppföljning Rapport 3-17 Avvikelsehantering och kunskapsåterföring - uppföljning

Läs mer

Produktblad VLS. Måleribranschens webbaserade VerksamhetsLedningsSystem

Produktblad VLS. Måleribranschens webbaserade VerksamhetsLedningsSystem Produktblad VLS Måleribranschens webbaserade VerksamhetsLedningsSystem Genom att göra rätt saker på rätt sätt stärker VLS-abonnenten sin position mot konkurrenterna så att marginalerna förbättras genom

Läs mer

Ärende- och dokumenthantering

Ärende- och dokumenthantering www.pwc.se Revisionsrapport Ärende- och dokumenthantering Robert Bergman Projektledare 2016 Christer Marklund Kvalitetssäkrare Mars/2017 Innehåll Sammanfattning... 2 1. Inledning... 3 1.1. Bakgrund...

Läs mer

Granskning av landstingsstyrelsens kontroll över ledningssystemet år 2016

Granskning av landstingsstyrelsens kontroll över ledningssystemet år 2016 Granskning av landstingsstyrelsens kontroll över ledningssystemet år 2016 Rapport nr 06/2016 December 2016 Eva Röste Moe, revisionskontoret Diarienummer: REV 14:2-2016 Innehåll 1. SAMMANFATTANDE ANALYS...

Läs mer

Riktlinje för ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete

Riktlinje för ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Riktlinje för ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Socialnämnden Riktlinje för ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete xx Fastställd Socialnämnden 2014-05-07 Reviderad - Produktion Socialförvaltningen

Läs mer

Internkontrollplan Stockholms Hamn AB och dess dotterbolag 2013/2014

Internkontrollplan Stockholms Hamn AB och dess dotterbolag 2013/2014 Kapitel Internkontrollplan Version 1 Datum Förslag: 2013-05-21 Framtaget av Chef Affärsstöd Godkänt av Styrelsen Sidor Sida 1 av 5 Internkontrollplan Stockholms Hamn AB och dess dotterbolag 2013/2014 Intern

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2014. Medicinsk fysik och teknik Sörmland

Kvalitetsbokslut 2014. Medicinsk fysik och teknik Sörmland Kvalitetsbokslut 2014 Medicinsk fysik och teknik Sörmland Innehållsförteckning Inledning... 3 Vår verksamhet... 3 Trygga patienter... 4 Kunderfarenheter... 4 Smidig resa genom vården... 4 Tillgänglighet...

Läs mer

Metoddokument Processorienterat arbetssätt

Metoddokument Processorienterat arbetssätt Metoddokument Processorienterat arbetssätt Varför processorienterat arbetssätt? Samsyn - Gemensam bild av mål och arbetsflöde Patientfokus - Endast aktiviteter som ger mervärde till patienten Minskad variation

Läs mer

YTTRANDE. Datum 2015-11-27 Dnr 1503169. Remiss. Uppdatering av Region Skånes miljöprogram

YTTRANDE. Datum 2015-11-27 Dnr 1503169. Remiss. Uppdatering av Region Skånes miljöprogram Kulturnämnden Margareta Olsson Verksamhetscontroller/miljösamordnare margareta.g.olsson@skane.se YTTRANDE Datum 2015-11-27 Dnr 1503169 1 (5) Regionstyrelsens arbetsutskott Remiss. Uppdatering av s miljöprogram

Läs mer

Miljöledningssystem Sammanfattande punkter

Miljöledningssystem Sammanfattande punkter Miljöledningssystem Sammanfattande punkter 2017-06-12 Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2017-06-12 1 1. Miljöutredning Definiera och beskriv verksamhetens omfattning med hänsyn till

Läs mer

SOX & ISO 9000-serien

SOX & ISO 9000-serien SOX & ISO 9000-serien Peter Hartzell SOX seminarium Hilton Slussen, 17 januari 2008 SOX & ISO 9000-serien Bröllop Bilar Hissar Träning Tennis Guld 2008-01-17 2 1 SOX + ISO 9000 = SANT! Integrera SOX-kraven

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Greger Linander Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-675 30 98 Greger.Linander@skane.se YTTRANDE Datum 2018-01-04 Dnr 1700184 1 (5) Granskning av Projekt Hälsostaden (rapport nr

Läs mer

enligt ISO 9001:2008 och ISO 14001:2004 Ett sammandrag

enligt ISO 9001:2008 och ISO 14001:2004 Ett sammandrag Manual Kvalitet och miljö enligt ISO 9001:2008 och ISO 14001:2004 Ett sammandrag har för att tydliggöra vårt kvalitets- och miljöarbete valt att arbeta enligt ett väl dokumenterat kvalitets- och miljöledningssystem

Läs mer

Revisorskollegiet. Protokoll från sammanträde. Tid: kl Plats: Rådhus Skåne, Kristianstad

Revisorskollegiet. Protokoll från sammanträde. Tid: kl Plats: Rådhus Skåne, Kristianstad Revisorskollegiet PROTOKOLL 103 119 Datum 2015-10-15 1 (6) Protokoll från sammanträde Tid: 2015-10-15 kl. 10.00-14.00 Plats: Rådhus Skåne, Kristianstad ande Lars-Erik Lövdén - ordförande Jeanette Hillding

Läs mer

Miljöledningsnytt - nya ISO 14001 & andra nyheter

Miljöledningsnytt - nya ISO 14001 & andra nyheter Miljöledningsnytt - nya ISO 14001 & andra nyheter EU - Näringslivet - Miljön 2005-01-26 (uppdaterad 2005-04-14) ENVIVE AB Pia M Berglund-Lundström www.envive.se Övergång till ISO 14001:2004 Förberedelsetid

Läs mer

Riktlinje för styrkort och ledningssystem

Riktlinje för styrkort och ledningssystem Riktlinje för styrkort och ledningssystem Fastställd av kommunfullmäktige 20xx-xx-xx Dokumentansvarig: Hållbar samhällsutveckling Gäller tillsvidare med årlig översyn och revidering vid behov 2 Innehållsförteckning

Läs mer

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Personligt ombud Sid 1 av 11 1 Information om ledningssystemet sid 3 Omfattning, uppdrag, processer, intressenter 2 Dokumentstyrning... sid 6 Styrande dokument

Läs mer

Att införa kvalitets- och miljöledning i projektform

Att införa kvalitets- och miljöledning i projektform Att införa kvalitets- och miljöledning i projektform En kort sammanfattning En kurs som ger måleriföretaget allt som krävs för att kunna driva ett bra kvalitets- och miljöarbete. Under kursen inför kursdeltagarna

Läs mer

Manual Kvalitet, Miljö och Arbetsmiljö

Manual Kvalitet, Miljö och Arbetsmiljö To t a l p r o j e k t i M ä l a r d a l e n A B Manual Kvalitet, Miljö och Arbetsmiljö enligt ISO 9001:2008, ISO 14001:2004 och OHSAS 18001:2007 Ett sammandrag Totalprojekt i Mälardalen AB har för att

Läs mer

Processbaserad verksamhetsutveckling STADSBYGGNADSKONTORET MALMÖ

Processbaserad verksamhetsutveckling STADSBYGGNADSKONTORET MALMÖ Processbaserad verksamhetsutveckling STADSBYGGNADSKONTORET MALMÖ Projektets effektmål Projektet ska leverera en processorientering som gör arbetet på SBK mer effektivt, höjer kvaliteten i beslut och ärenden,

Läs mer

Provläsningsexemplar / Preview SVENSK STANDARD SS 62 77 50 Fastställd 2003-10-24 Utgåva 1 Energiledningssystem Kravspecifikation Energy management systems Specification ICS 13.020.10 Språk: svenska Publicerad:

Läs mer

Årlig bedömning av verksamhetsledningssystemet

Årlig bedömning av verksamhetsledningssystemet TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Stina Bergström 2017-03-09 SN 2017/0147.11.01 0480-450178 Socialnämnden Årlig bedömning av verksamhetsledningssystemet Förslag till beslut Socialnämnden

Läs mer

Övergripande rutin för egenkontroll och systematisk kvalitetsuppföljning

Övergripande rutin för egenkontroll och systematisk kvalitetsuppföljning Ansvarig Bengt Gustafson, tf verksamhetschef Dokumentnamn 5.1.2 Egenkontroll och kvalitetsuppföljning Upprättad av Elisabet Olsson Gunilla Marcusson Ledningssystem Enligt SOSFS 2011:9 Berörda verksamheter

Läs mer

Remissyttrande förslag på revidering av riktlinje för styrmodell och ledningssystem. (SAN 2018/184)

Remissyttrande förslag på revidering av riktlinje för styrmodell och ledningssystem. (SAN 2018/184) 147 Remissyttrande förslag på revidering av riktlinje för styrmodell och ledningssystem. (SAN 2018/184) Beslut beslutar att godkänna förslag på remissyttrande till kommunstyrelsen med förändringen enligt

Läs mer

Strategi för innovation GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING

Strategi för innovation GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Strategi för innovation GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Innehåll 1. Syfte... 3 2. Tillämpning... 3 3. Definition... 4 3.1 Avgränsningar... 4 3.2 Beroenden till andra processerv... 4 4. Nuläge... 4

Läs mer

TJÄNSTESKRIVELSE Motion om uppdrag att utreda förutsättningarna för att införa miljöledningssystem i vissa kommunala verksamheter 2018

TJÄNSTESKRIVELSE Motion om uppdrag att utreda förutsättningarna för att införa miljöledningssystem i vissa kommunala verksamheter 2018 TJÄNSTESKRIVELSE Datum DNR: KS2016/903/06 Sida 2018-02-21 1 (2) Kommunstyrelsen Motion om uppdrag att utreda förutsättningarna för att införa miljöledningssystem i vissa kommunala verksamheter 2018 KS2016/903/06

Läs mer

Ansökan om ackreditering som certifieringsorgan

Ansökan om ackreditering som certifieringsorgan Ansökan om ackreditering som certifieringsorgan Ackrediteringssökande är införstådd med reglerna för ackrediterade certifieringsorgan och förbinder sig att uppfylla dessa samt att till Swedac rapportera

Läs mer

SwedPower:s integrerade ledningssystem

SwedPower:s integrerade ledningssystem SwedPower:s integrerade ledningssystem SIS Seminarium 2004-11-09 Ulf Andersson SwedPower Vad menar vi med ett integrerat ledningssystem? Ett system med alla planerande, styrande, uppföljande och utvärderande

Läs mer

ID-begrepp L17_8. Dokumentnamn Dokumenttyp Giltig från Kvalitetspolicy Policy 2014-01-31. Verkställande direktör 2015-02-28.

ID-begrepp L17_8. Dokumentnamn Dokumenttyp Giltig från Kvalitetspolicy Policy 2014-01-31. Verkställande direktör 2015-02-28. 1 (5) Kvalitetspolicy Inom Praktikertjänstkoncernen Antagen vid styrelsemöte den 31 januari 2014 2 (5) Innehåll 1 Kvalitet 3 2 En god och säker vård 3 2.1 Ledstjärnor för kvalitet och utveckling... 3 3

Läs mer

Införande av nytt journalsystem i Folktandvården Rapport 8-10

Införande av nytt journalsystem i Folktandvården Rapport 8-10 LANDSTINGET I VÄRMLAND Revisionskontoret 2010-12-20 Rev/10039 Införande av nytt journalsystem i Folktandvården Rapport 8-10 LANDSTINGET I VÄRMLAND 2010-12-20 2 Införande av nytt journalsystem i Folktandvården

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse. för. Hälsocentralen i Näsum

Patientsäkerhetsberättelse. för. Hälsocentralen i Näsum Patientsäkerhetsberättelse för Hälsocentralen i Näsum Datum och ansvarig för innehållet 2014-02-13 Maria Theandersson, Platschef Lideta Hälsovård Mallen är framtagen av Sveriges Kommuner och Landsting

Läs mer

Kurs Processledning. Kund- och processorientering - grunder för ett ledningssystem

Kurs Processledning. Kund- och processorientering - grunder för ett ledningssystem Kurs Processledning Del 1 Kund- och processorientering - grunder för ett ledningssystem Ingvar Johansson, Senior Advisor Institutet för Kvalitetsutveckling SIQ SIQ Institutet för Kvalitetsutveckling En

Läs mer

Likabehandlingspolicy för Region Skåne

Likabehandlingspolicy för Region Skåne Likabehandlingspolicy för Region Skåne Ingen är vaccinerad mot diskriminering. Att reagera på det faktum att någon är annorlunda är naturligt. Det är när man börjar agera utifrån en rädsla för det som

Läs mer

Lägesrapport avseende införandet av miljöledningssystem med förslag till det fortsatta arbetet.

Lägesrapport avseende införandet av miljöledningssystem med förslag till det fortsatta arbetet. Tjänsteutlåtande Kommunledningskontoret 2007-08-13 Johan Sundqvist 08-590 977 68 Dnr: Fax 08-590 733 40 KS/2006:137 Johan.Sundqvist@upplandsvasby.se /Kommunstyrelsen/ Lägesrapport avseende införandet av

Läs mer

CERTIFIERING AV ARBETSMILJÖN

CERTIFIERING AV ARBETSMILJÖN CERTIFIERING AV ARBETSMILJÖN FTF Region 8 Göteborg Oktober 2005 Jan-Olof Marberg For the benefit of business and people INNEHÅLL 1 Inledning 2 Certifiering 3 Hur går det till? 4 SAM / OHSAS 5 Erfarenheter

Läs mer

LEDNINGSSYSTEM FÖR MILJÖ. Norbergstrappan AB:s Miljöledningssystem enligt EN ISO 14001:2994 MILJÖPOLICY

LEDNINGSSYSTEM FÖR MILJÖ. Norbergstrappan AB:s Miljöledningssystem enligt EN ISO 14001:2994 MILJÖPOLICY LEDNINGSSYSTEM FÖR MILJÖ Norbergstrappan AB:s Miljöledningssystem enligt EN ISO 14001:2994 MILJÖPOLICY NORBERGSTRAPPAN AB 2 Företagsfakta Företagsnamn: Norbergstrappan AB Företagsadress: Svarvargatan 22,

Läs mer

Ledningssystem. Kartlägga, integrera, ordning och reda

Ledningssystem. Kartlägga, integrera, ordning och reda Eskilstuna Ledningssystem Kartlägga, integrera, ordning och reda Vad VI ville Processorienteringen skall stärka och kvalitetssäkra kundfokus i organisationen, inte ersätta linjen och ansvarsdelegationer,

Läs mer

Revisorsgrupp Nordväst Revisionskontoret

Revisorsgrupp Nordväst Revisionskontoret Revisionskontoret Helena Olsson Yrkesrevisor 044-309 31 03 helena.o.olsson@skane.se MINNESANTECKNINGAR Datum 2013-03-07 1 (6) Minnesanteckningar från överläggningar mellan och Helsingborgs Lasarett Tid:

Läs mer

Svar på revisionsrapport Granskning av avvikelsehantering Region Kronoberg

Svar på revisionsrapport Granskning av avvikelsehantering Region Kronoberg Regionstyrelsen Svar på revisionsrapport Granskning av avvikelsehantering Region Kronoberg Ordförandes förslag till beslut Föreslås att regionstyrelsen beslutar att godkänna svar på revisionsrapport Granskning

Läs mer

skapa ett ökat mervärde uppnå ännu bättre resultat bidra positivt till människors tillvaro

skapa ett ökat mervärde uppnå ännu bättre resultat bidra positivt till människors tillvaro RS2360:2013 1 Vår vision Att arbeta på SFK Certifiering är att identifiera sig med att arbeta för en proaktiv organisation och där allas lika värde är centralt. Vi skall på ett engagerat sätt ta ansvar

Läs mer

Innehåll. 3 Figurförteckning... 5. 4 Bilagor... 5

Innehåll. 3 Figurförteckning... 5. 4 Bilagor... 5 Sammanfattning I detta kapitel beskrivs Höganäs verksamhetsstyrning och egenkontroll. Lagstiftning som styr egenkontroll utgörs huvudsakligen av kap 26 19 i miljöbalken samt förordningar och föreskrifter

Läs mer

VAD ÄR KVALITET? Röntgenveckan 2014-09-09 Monica Kasevik

VAD ÄR KVALITET? Röntgenveckan 2014-09-09 Monica Kasevik VAD ÄR KVALITET? Verksamhetsförbättring Kvalitetskontroll är allt som görs EFTER Kvalitetsstyrning är allt som görs för att säkra kvaliteten i ett pågående arbete, dvs NU Kvalitetssäkring är allt som görs

Läs mer

Utveckling av gemensamma arbetsprocesser för högskolans verksamhetsstöd

Utveckling av gemensamma arbetsprocesser för högskolans verksamhetsstöd Dnr Mahr 19-2014/568 1 (av 10) Projektplan Beslutsdatum: Beslutande: Dokumentansvarig: 2015-03-27 Susanne Wallmark Jenny Wendle Revisionsinformation Version Datum Kommentar 1.0 150327 Slutgiltig projektplan

Läs mer

Landstingets revisorer

Landstingets revisorer 1 (5) Datum Vår beteckning Ekonomistaben 2016-05-31 LK/160509 Handläggare och telefon Ert datum Er beteckning Veronica Hedlund Lundgren, 054-61 41 38 2016-02-18 Rev/15019 Landstingets revisorer Svar på

Läs mer

Inte störst men bäst. Det är vår vision. Förbättringsarbete på Lasarettet i Ystad ISO 9001

Inte störst men bäst. Det är vår vision. Förbättringsarbete på Lasarettet i Ystad ISO 9001 Inte störst men bäst. Det är vår vision. Förbättringsarbete på Lasarettet i Ystad ISO 9001 Målet för hälso- och sjukvården är en god hälsa och en vård på lika villkor för hela befolkningen. Vården ska

Läs mer

Uppföljande granskning av landstingets strategiska råd och grupper

Uppföljande granskning av landstingets strategiska råd och grupper PROMEMORIA Uppföljande granskning av landstingets strategiska råd och grupper Augusti 2015 Eva Röste Moe, revisionskontoret Innehåll 1. SAMMANFATTANDE ANALYS... 3 1.1. BAKGRUND... 3 1.2. GRANSKNINGENS

Läs mer

DAGORDNING. Datum Information av ledningen för Musik i Syd kl

DAGORDNING. Datum Information av ledningen för Musik i Syd kl Revisorskollegiet Åsa Nilsson Bitr Yrkesrevisor 044-309 32 53 asa.v.nilsson@skane.se DAGORDNING Datum 2014-08-28 1 (6) Sammanträde i Revisorskollegiet Revisorskollegiets ledamöter och föredragande kallas

Läs mer

Ledningssystem för IT-tjänster

Ledningssystem för IT-tjänster Styrning och ledning av IT med stöd av internationella standarder Ledningssystem för IT-tjänster sixten.bjorklund@sipit.se 2013-11-05 Sip It AB, Sixten Björklund 1 Kort om Sixten Konsult i eget bolag Ledning

Läs mer

Revisorskollegiet. Protokoll från sammanträde. Tid: kl Plats: Rådhus Skåne, Kristianstad

Revisorskollegiet. Protokoll från sammanträde. Tid: kl Plats: Rådhus Skåne, Kristianstad Revisorskollegiet PROTOKOLL 40 65 Datum 2015-06-04 1 (9) Protokoll från sammanträde Tid: 2015-06-04 kl. 10.00-14.30 Plats: Rådhus Skåne, Kristianstad ande Lars-Erik Lövdén - ordförande 40-49, 52-54 Jeanette

Läs mer

Revisorskollegiet. Protokoll från sammanträde. Tid: kl Plats: Rådhus Skåne, Kristianstad

Revisorskollegiet. Protokoll från sammanträde. Tid: kl Plats: Rådhus Skåne, Kristianstad Revisorskollegiet PROTOKOLL 25 39 Datum 2015-03-12 1 (5) Protokoll från sammanträde Tid: 2015-03-12 kl. 10.00-13.00 Plats: Rådhus Skåne, Kristianstad ande Lars-Erik Lövdén - ordförande Jeanette Hillding

Läs mer

Region Skånes handlingsplan för kompetensmixplanering rätt använd kompetens

Region Skånes handlingsplan för kompetensmixplanering rätt använd kompetens Region Skånes handlingsplan för kompetensmixplanering rätt använd kompetens Fastställd av regionstyrelsen 2016-12-08, 2 Inledning Hela arbetsmarknaden och inte minst hälso- och sjukvården står inför stora

Läs mer

Internrevision miljö- och kvalitet - enligt ISO och ISO 9001

Internrevision miljö- och kvalitet - enligt ISO och ISO 9001 Internrevision miljö- och kvalitet - enligt ISO 14001 och ISO 9001 Göteborgs Stads Upphandlings AB Anna Lundeen anna.lundeen@canea.se 2016-05-17 Packhusgatan 6 SE-411 13 Göteborg Folkungagatan 49 SE-116

Läs mer

YTTRANDE. Datum Dnr Remiss. Uppdatering av Region Skånes miljöprogram

YTTRANDE. Datum Dnr Remiss. Uppdatering av Region Skånes miljöprogram Sjukvårdsnämnd Kryh Sten Velander Miljöstrateg 044-309 15 83 sten.velander@skane.se YTTRANDE Datum 2016-01-26 Dnr 1503169 1 (5) Remiss. Uppdatering av s miljöprogram Regionstyrelsens arbetsutskott beslutade

Läs mer

Samverkan för utveckling av hälsooch sjukvård samt omsorg i Blekinge. Landstingsdirektörens stab, planeringsenheten Januari 2018 Ärendenr 2018/00182

Samverkan för utveckling av hälsooch sjukvård samt omsorg i Blekinge. Landstingsdirektörens stab, planeringsenheten Januari 2018 Ärendenr 2018/00182 Samverkan för utveckling av hälsooch sjukvård samt omsorg i Blekinge Landstingsdirektörens stab, planeringsenheten Januari 2018 Ärendenr 2018/00182 Innehållsförteckning Vårdsamverkan/Fördjupad samverkan

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Ronny Wain 040-675 31 16 Ronny.Wain@skane.se YTTRANDE Datum 2015-11-17 Dnr 1500586 1 (5) Revisionsrapport. Granskning av Kompetensförsörjning - uppföljning (rapport nr 7-2015)

Läs mer

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Riktlinjer för arbete med ständiga förbättringar

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Riktlinjer för arbete med ständiga förbättringar Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Lysekils kommuns Riktlinjer för arbete med ständiga förbättringar Fastställt av: Datum: För revidering ansvarar: För ev. uppföljning och tidplan för denna

Läs mer

RU 1.1 Miljöhandbok inledning

RU 1.1 Miljöhandbok inledning Godkänt den: 2017-12-03 Ansvarig: Marta Fallgren Gäller för: Region Uppsala Miljöhandboken Denna miljöhandbok beskriver hur miljöarbetet ska bedrivas inom Region Uppsala och innefattar de övergripande

Läs mer

Hälsa && hållbarhet. Om hur vi arbetar långsiktigt med hållbar utveckling på Sophiahemmet

Hälsa && hållbarhet. Om hur vi arbetar långsiktigt med hållbar utveckling på Sophiahemmet Hälsa && hållbarhet Om hur vi arbetar långsiktigt med hållbar utveckling på Sophiahemmet Varför är det viktigt att vi arbetar med hållbar utveckling? I stort sett all vår konsumtion tär på jordens resurser

Läs mer

Granskning av landstingsstyrelsens kontroll över införandet av ett ledningssystem i landstinget

Granskning av landstingsstyrelsens kontroll över införandet av ett ledningssystem i landstinget Granskning av landstingsstyrelsens kontroll över införandet av ett ledningssystem i landstinget Rapport nr 11/2014 November 2014 Eva Röste Moe, certifierad kommunal revisor, revisionskontoret Diarienummer:

Läs mer

Revisorskollegiet. Protokoll från sammanträde. Tid: kl Plats: Regionhuset, Malmö

Revisorskollegiet. Protokoll från sammanträde. Tid: kl Plats: Regionhuset, Malmö Revisorskollegiet PROTOKOLL 380 401 Datum 2015-03-24 1 (7) Protokoll från sammanträde Tid: 2015-03-24 kl. 10.00 14.45 Plats: Regionhuset, Malmö ande Jeanette Hillding - ordförande Birgit Hansson - vice

Läs mer

BESLUT. Datum Dnr Förändring av krisberedskaps- och säkerhetsråd samt krisberedskaps- och säkerhetsforum

BESLUT. Datum Dnr Förändring av krisberedskaps- och säkerhetsråd samt krisberedskaps- och säkerhetsforum Regiondirektören Jonas Rastad +46 44 309 39 25 +46 708 46 70 67 jonas.rastad@skane.se BESLUT Datum 2015-03-31 Dnr 1500098 1 (5) Förändring av krisberedskaps- och säkerhetsråd samt krisberedskaps- och säkerhetsforum

Läs mer

Plan Ledningssystem för kvalitetsarbete

Plan Ledningssystem för kvalitetsarbete Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Plan Ledningssystem för kvalitetsarbete Arbetslivsnämnden, Individ- och familjeomsorgsnämnden, Sociala omsorgsnämnden och Vård- och äldrenämnden Borås Stads

Läs mer

DAGORDNING. Datum Plats: Elite Hotel Marina Plaza (Bredvid Knutpunkten) Adress: Kungstorget 6, Helsingborg Lokal: Salongen

DAGORDNING. Datum Plats: Elite Hotel Marina Plaza (Bredvid Knutpunkten) Adress: Kungstorget 6, Helsingborg Lokal: Salongen Revisorskollegiet Åsa Nilsson Bitr Yrkesrevisor 044-309 32 53 asa.v.nilsson@skane.se DAGORDNING Datum 2014-12-11 1(6) Sammanträde i Revisorskollegiet Revisorskollegiets ledamöter och föredragande kallas

Läs mer

Revisionsrapport Översiktlig granskning ledningssystem för systematisk kvalitetsarbete

Revisionsrapport Översiktlig granskning ledningssystem för systematisk kvalitetsarbete s revisorer Kommunstyrelsen För kännedom: Kommunfullmäktiges presidium Revisionsrapport Översiktlig granskning ledningssystem för systematisk kvalitetsarbete Revisionen har via KPMG genomfört en granskning

Läs mer

Riktlinje för styrmodell och ledningssystem

Riktlinje för styrmodell och ledningssystem Riktlinje för styrmodell och ledningssystem Fastställd av kommunfullmäktige 20xx-xx-xx Dokumentansvarig: Hållbar samhällsutveckling Gäller tillsvidare med årlig översyn och revidering vid behov 2 Innehållsförteckning

Läs mer

Datum 2010-05-07 Dnr 0900843. Handlingsplan för att stärka Region Skånes varumärke

Datum 2010-05-07 Dnr 0900843. Handlingsplan för att stärka Region Skånes varumärke Carina Wirth Personalstrateg 044-309 3058, 0768-87 06 59 carina.wirth@skane.se PM Datum 2010-05-07 Dnr 0900843 1 (5) Handlingsplan för att stärka s varumärke Vad är ett arbetsgivarvarumärke? Förstärkning

Läs mer

Datum 2015-09-15 Dnr 1502570. Strategi - Begränsa beroendet av bemanningsföretag

Datum 2015-09-15 Dnr 1502570. Strategi - Begränsa beroendet av bemanningsföretag Personalnämnden Ann-Sofi Bennheden HR-direktör Ann-Sofi.Bennheden@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-09-15 Dnr 1502570 1 (5) Personalnämnden Strategi - Begränsa beroendet av bemanningsföretag Ordförandens

Läs mer

Ledningssystem för kvalitet vid avdelningen för social omsorg

Ledningssystem för kvalitet vid avdelningen för social omsorg HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR SOCIAL OMSORG SID 1 (3) 2009-08-26 Ledningssystem för kvalitet vid avdelningen för social omsorg Inledning Av bestämmelserna i 3 kap. 3 SoL och

Läs mer

MANUAL KVALITET OCH MILJÖ

MANUAL KVALITET OCH MILJÖ MANUA KVAITET OCH MIJÖ enligt ISO 9001:2008 och ISO 14001:2004 Ett sammandrag OBS! denna skrift är endast ämnad för externt bruk har för att tydliggöra vårt kvalitets- och miljöarbete valt att arbeta enligt

Läs mer

UTKAST. Detaljbudget Patientnämnderna. Beslutsunderlag Patientnämnderna

UTKAST. Detaljbudget Patientnämnderna. Beslutsunderlag Patientnämnderna Detaljbudget 2019 Patientnämnderna UTKAST Beslutsunderlag 181101Patientnämnderna Dnr: PNN 2018-00089 Dnr: PNG 2018-00066 Dnr: PNS 2018-00065 Dnr: PNV 2018-00064 Dnr: PNÖ 2018-00066 Detaljbudget 2019 2019

Läs mer

Luleå Hamn AB är helägt av Luleå Kommunföretag AB och ansvarar för de sex hamndelarna samt hamnbogsering och isbrytning i hamnområdet.

Luleå Hamn AB är helägt av Luleå Kommunföretag AB och ansvarar för de sex hamndelarna samt hamnbogsering och isbrytning i hamnområdet. Syfte Syftet med denna manual är att ge en övergripande presentation av Luleå Hamns verksamhetssystem och processer för medarbetare, kunder, leverantörer, myndigheter och övriga intressenter. Företagspresentation

Läs mer

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2016-12-21 Sida 1 (1) Diarienr NF 2016/00203-1.3.5 Sociala nämndernas förvaltning Teresia Kjellgren Epost: teresia.kjellgren@vasteras.se Kopia till Nämnden för personer med funktionsnedsättning

Läs mer

ABC - Hur certifiera verksamheten?

ABC - Hur certifiera verksamheten? ABC - Hur certifiera verksamheten? Läser du detta så kan ett skäl vara att ni funderar på att införa ett ledningssystem i verksamheten. Det tycker vi är jättebra. En certifiering är dock ingen garanti

Läs mer

Intern kontroll och riskbedömningar. Strömsunds kommun

Intern kontroll och riskbedömningar. Strömsunds kommun www.pwc.se Revisionsrapport Intern kontroll och riskbedömningar Anneth Nyqvist Mars 2017 Innehåll Sammanfattning... 2 1. Inledning... 3 1.1. Bakgrund... 3 1.2. Syfte och Revisionsfråga... 3 1.3. Kontrollmål

Läs mer

Svensk Kvalitetsbas kravstandard (1:2016)

Svensk Kvalitetsbas kravstandard (1:2016) Svensk Kvalitetsbas kravstandard (1:2016) 1. Utfärdare 2. Revisorer 3. Verksamheter Antagen den 25 augusti 2016 www.svenskkvalitetsbas.se 1 INNEHÅLL Inledning... 3 Syfte med standarden... 3 Föreningens

Läs mer

Avvikelsehantering inom äldreomsorgen Yttrande till Stadsrevisionen

Avvikelsehantering inom äldreomsorgen Yttrande till Stadsrevisionen FARSTA STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR ÄLDR E TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2013-04-23 Handläggare: Monika Lind Telefon: 08-508 18 122 Till Farsta stadsdelsnämnd 2013-05-23 Avvikelsehantering inom äldreomsorgen

Läs mer

Tillsammans skapar vi framtidens vårdinformationsmiljö

Tillsammans skapar vi framtidens vårdinformationsmiljö Tillsammans skapar vi framtidens vårdinformationsmiljö Innehåll Verksamhetens verklighet Programmet och dess projekt Vad är en vårdinformationsmiljö Tillsammans ska vi uppnå Tidplan Information om de ingående

Läs mer

24 Riktlinje för chef- och ledarskap (KSKF/2019:106)

24 Riktlinje för chef- och ledarskap (KSKF/2019:106) Kommunstyrelsens personalutskott Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2019-04-12 Sida 1(2) 24 Riktlinje för chef- och ledarskap (KSKF/2019:106) Beslut Förslag till kommunfullmäktige 1. Riktlinje för chef-

Läs mer

LEDNINGSSYSTEM FÖR MILJÖ. Norbergstrappan AB:s Miljöledningssystem enligt EN ISO 14001:2004 MILJÖPOLICY

LEDNINGSSYSTEM FÖR MILJÖ. Norbergstrappan AB:s Miljöledningssystem enligt EN ISO 14001:2004 MILJÖPOLICY LEDNINGSSYSTEM FÖR MILJÖ Norbergstrappan AB:s Miljöledningssystem enligt EN ISO 14001:2004 MILJÖPOLICY NORBERGSTRAPPAN AB 2 Företagsfakta Företagsnamn: Norbergstrappan AB Företagsadress: Svarvargatan 22,

Läs mer