Yttrande avseende Naturvårdsverkets förslag till vägledning om begränsning av externt buller från industrier och likartad miljöfarlig verksamhet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Yttrande avseende Naturvårdsverkets förslag till vägledning om begränsning av externt buller från industrier och likartad miljöfarlig verksamhet"

Transkript

1 Naturvårdsverket NV Diarienummer att Jard Gidlund Stockholm Elinor Kruse Yttrande avseende Naturvårdsverkets förslag till vägledning om begränsning av externt buller från industrier och likartad miljöfarlig verksamhet Bland Teknikföretagens medlemmar finns många små och medelstora företag och flera riktigt stora och komplexa industrianläggningar. Uppkomst av utomhusbuller är en viktig miljöaspekt för många företag. Viktiga källor till buller är lastning och lossning av gods, interna och externa transporter men även snöröjning av arbetsytor. I viss mån alstras buller även från fläktar och annan verksamhet, men det är inte ovanligt att dessa bullerkällor används för att uppfylla andra ur miljösynpunkt viktiga åtgärder, t.ex. fläktar till reningsutrustning. När den tidigare versionen av förslag till allmänna råd om buller var på remiss 2005 yttrade sig Teknikföretagen. Detta yttrande daterat är fortfarande högst relevant och vi vidhåller det vi då framförde. Att ställa kravet på 40 dba som begränsningsvärde för befintlig industri är att kraftigt särbehandla industrin före andra bulleralstrande verksamheter i samhället. Det skulle leda till omfattande och kostsamma bulleråtgärder. Införandet av begränsningsvärde i vägledningen innebär enligt vår uppfattning att kraven skärps ytterligare. Det är orimligt att överskridande av ett bullervillkor ska vara direkt straffsanktionerat. I detta sammanhang vill vi poängtera att buller mäts i en logaritmiskskala, 3 enheter i bullerskalan är en halvering/dubblering av ljudet. Det är helt oacceptabelt att konkurrensutsatt industri, som i dagsläget är tvingade till stora personalminskningar på grund av den globala ekonomiska krisen, ska behöva lägga ner stora ekonomiska resurser på att reducera buller till nivåer långt understigande vad verksamheter som samhället finansierar måste göra, exempelvis buller alstrat från statliga vägar, tågtrafik och inte minst flygtrafik. Det är vår uppfattning att det behövs en statlig utredning om hur bullerfrågorna ska hanteras i samhället, oberoende av vilken källa som alstrar bullret. Teknikföretagen har tagit del av Riksrevisionens rapport och stödjer i stort dess slutsatser. Vi anser att Naturvårdsverket ska vänta med att publicera remitterat förslag till vägledning om externt buller från industriell verksamhet. Man bör avvakta Regeringens ställningstagande till Riksrevisionens rekommendationer. Till sist anser vi att det är arbetsgivarens roll och ansvar att planera verksamheten. Det är inte acceptabelt att Naturvårdsverket genom att normera Teknikföretagen Box 5510, Stockholm Storgatan 5, Stockholm Telefon Fax (9)

2 tidsbegränsningar för helgaftnar d.v.s. dag före röd dag kl indirekt begränsar företagens driftstider. Även fast vi anser att publiceringen av en ny vägledning för externt industribuller ska anstå i avvaktan på direktiv från regeringen, lämnar vi detaljerade synpunkter på aktuell remiss i bilagan. Utöver vad som framförs i bilagan delar vi även Gjuteriföreningens synpunkter. Åke Danemar Elinor Kruse 2(9)

3 Bilaga till yttrande från Teknikföretagen om allmänt råd om industribuller Riksrevisionen konstaterar bl.a. att Naturvårdsverkets krav på bullernivåer vid befintlig och nyetablerad industri är betydligt strängare än Boverkets krav på buller och järnväg. Eftersom Riksrevisionen rekommenderar regeringen att klargöra hur buller ska bedömas vid planläggande och byggande av bostäder anser vi att regeringens ställningstagande ska beaktas i samband med att vägledningen om industribuller publiceras. Teknikföretagen ger här ändå detaljerade synpunkter på det remitterade förslaget. Flera av dessa är argument som motiverar vår ståndpunkt att det behövs en utredning om hur samhället ska hantera buller. Det är vår bedömning att en ny vägledning ska utgöras av ett dokument och formen bör vara en handbok. Att kräva 40 dba för befintlig industri är oskäligt Teknikföretagen ifrågasätter motiven för en skärpning av de allmänna råden avseende buller. Skärpningen av vägledningen baserar sig på hur samhället och industrin såg ut för 20 år sen, före införandet av miljöbalken och miljömålet en god bebyggd miljö. Det är visserligen så att omgivningsbullret i stor utsträckning har ökat sedan dess och området har också blivit mer komplext. Det är också odiskutabelt att buller kan leda till hälsorisker. Trots att det nu 20 år senare, inte är industrin som står för den största ökningen av bullret ställer förslaget till vägledning de hårdaste kraven avseende på buller. Det är oskäligt och orimligt. Det är vår uppfattning att bullerkraven mot industrin inte bidrar till den samhällsnytta som eftersträvas. I praktiken leder det till osäkerhet för företagen och ökade kostnader för beräkningar, mätningar och i vissa fall även kostsamma investeringar. Vi accepterar vägledningens normerande krav på 40 dba nattetid för befintlig industri. Bland Teknikföretagens medlemmar är det många företag som har klarat nuvarande allmänna råden för befintlig industri. Att använda detta som ett argument för att då kan alla klara en övergång av rättviseskäl är inte gångbart. Att flertalet större befintliga industrier idag har 45 db(a) eller mer som riktvärde nattetid är resultatet av den sakliga prövning som domstolarna gjort i samband med tillståndsprövningen. Det innebär att åtgärder som går längre i de flesta fall bedömts som orimliga. Naturvårdsverkets anvisningar i form av allmänna råd eller handböcker kan inte ändra på dessa objektiva förhållanden för dessa anläggningar. Vägledningen kommer i stor utsträckning påverka mindre verksamheter som inte domstolsprövas vilket leder till att verksamheter sannolikt regelmässigt kommer att åläggas att investera i vissa fall ekonomiskt orimliga åtgärder. I de allra flesta fall påverkar inte dessa industrier bullersituationen för de kringboende alls eftersom, då andra källor bidrar med mer buller. 3(9)

4 Vägledningen har för högt ställda krav om det regelmässigt leder till att företagen överklagar sina tillståndsbeslut. Teknikföretagens slutsats är att tabellen för befintlig industri ska kvarstå i en framtida vägledning. Kostnader för mätning är mycket kännbara Det är uppenbart att Naturvårdsverket inte förstår hur kännbara kostnaderna för mätning och beräkning av buller är för företagen. Med de skärpta kraven krävs mätningar/beräkningar ned till motsvarande 37 db för att företagen med säkerhet ska klara en nattgräns på 40 dba. WSP Akustik belyser detta mycket pedagogiskt i sitt remissyttrande, som vi stödjer. Att vidta åtgärder för att reducera bullernivåerna till dessa nivåer är i många fall tekniskt komplicerat och kostsamt. Den juridiska situationen för tillståndspliktig verksamhet är mycket osäker Ett antal beslut av miljödomstolen av praxisbildande karaktär har nyligen publicerats, dessa förändrar tillämpningen av regelverket på många sätt. Effekterna av dessa domar för kommande villkor rent generellt är oklara. Vad gäller buller är det mycket viktigt att villkor föreskrivs som riktvärden - som inte får överskridas. Om värdet skulle överskridas ska problemet åtgärdas för att förhindra ett upprepande. Ett enstaka överskridande av ett bullerriktvärde kan inte anses vara sådan störning att det ska kunna leda till straffbarhet. Det är ingen bestående störning varken för miljön eller för människorna. I samband kontroll av överensstämmelse mot bullervillkor kan ibland buller behöva alstras. Detta kan temporärt leda till högre bullernivåer än vad villkoren medger. Enstaka mätningar som görs under kort tid får inte utgöra grund för straffansvar. Vid mätningar i omgivningen går det inte alltid med säkerhet att fastställa vad som kommer från olika källor. Det är inte helt säkert att ett uppmätt bullervärde härrör från verksamheten. Detta särskilt ju lägre bidraget från verksamheten tillåts vara. I många fall ligger företagen nära motorvägar, järnvägar eller annan bulleralstrande verksamhet som skapar ljudmattor som gör mätningen praktiskt svår. Naturvårdsverkets förslag tolkar vi som att begräsningsvärden för buller införs, vilket dels enligt ovan är rättsligt problematiskt samtidigt som det innebär en skärpning av bullerkraven. Införandet av begränsningsvärdena i vägledningen talar för att bullernivåerna i vägledningen bör höjas. Regelverken kring etablering av bostäder nära industriområden är otydliga och spretiga Frågan om bostäder i anslutning till industrier är mycket angelägen och regelverket avseende byggandet av nya bostäder är snårigt. För Teknikföretagen finns det två viktiga principer; 4(9)

5 1, industriområden måste få förbli industriområden och 2, i de fall detaljplanen hanterat bullerfrågan ska personer som bor i bostäder som är byggda enligt beslut i detaljplanen inte kunna driva krav mot verksamhet med miljötillstånd att ytterligare reducera bullerkällor. Teknikföretagen anser således att vägledningen ska kunna tillämpas i samband med plan och byggärende. Det finns medlemsföretag som köper närliggande villabebyggelse för att vara säkra på att det ska finnas ett rimligt avstånd till bostäder. Detta kan förstås bara stora företag ha råd med, det synliggör problematiken. Vad gäller tillämpningsområdet för vägledningen är det därför Teknikföretagens uppfattning att vägledningen ska användas i samband med prövning av tillståndspliktig verksamhet. I samband med tillsynen anser vi att den enbart ska användas för två fall, dels när bullerfrågan inte är avgjord genom ett laga kraft vunnet beslut och dels när det är uppenbart att företaget har svårigheter att innehålla bullervillkoren. Det måste klargöras att för företag som har tillstånd, enligt miljöskyddslagen eller miljöbalken och där bullerfrågan prövats kan inte vägledningen användas som argument för att t.ex. förelägga om minskning av bullerstörningarna. Vi vill uppmärksamma Naturvårdsverket på att kommuner i Sverige snöröjer gator och vägar under nätterna och invånarna är glada för detta. När företag snöröjer sina arbetsytor utomhus tidigt på morgonen gör man det för att man ska hinna färdigt innan kl då personalen börjar komma. Detta leder ibland till klagomål från grannarna. Det är därför Teknikföretagens uppfattning att snöröjning bör undantas från begreppet buller som orsakas av normal verksamhet. Transporter till och från verksamheten ska bedömas enligt riktlinjer för vägtrafik Kringboende upplever bullerproblem från framförallt externa transporter, tillfälliga fel i utrustning och andra tillfälliga ljud. Med hjälp kvalificerad tillsyn kan säkert fler bullerkällor reduceras, utan att nya förelägganden behövs, t.ex. ett lager som har skurit sig låter lika illa på en bullerdämpad fläkt som på en gammal odämpad fläkt. I många fall ligger vägarna mellan bostäderna och de industriella anläggningarna, det skapar ytterligare problem. Det är också Teknikföretagens uppfattning att när det gäller bedömningen av en bullersituation vid samtidig påverkan av olika typer av ljud t.ex. buller från en väg, järnväg och miljöfarlig verksamhet så måste de vägledningen beskriva hur denna bedömning ska ske. Det är Teknikföretagens uppfattning att interna och externa transporter på verksamheternas arbetsområden innanför grindarna ska bedömas enligt riktlinjer för trafikbuller. Det är mycket anmärkningsvärt och oskäligt att t.ex. lastbilar får köras på vägen till ett företag, men den får inte köras innanför grinden, om nyetableringstabellens bullervärden skulle gälla för verksamheten. 5(9)

6 Samsyn kring bullermått och riktvärden men även tidsenheter krävs Det är viktigt att samhället tillämpar samma typer av bullermått och tidsindelningar, den utredning vi efterfrågar bör komma fram till slutsatser inom detta område. Teknikföretagen vidhåller tidigare uppfattning att dag ska definieras från kl Många processer startar ännu tidigare för att möjliggöra start kl Begreppet fritidsbebyggelse är inte definierat, Det kan skapa problem vid tillämpningen. Avsnittet om skälighetsbedömning är ett steg i rätt riktning Teknikföretagen konstaterar att Naturvårdsverket hörsammat bl.a. Teknikföretagens tidigare önskemål om att vägledningen skulle kompletteras med en skälighetsbedömning. Det är som vi ser det problematiskt att kriterierna för denna skälighetsbedömning enbart finns i handboken. Den individuella prövningen får en underordnad betydelse eftersom skälighetsbedömningen i vägledningen betraktas som avsteg från normalfallet Det är Teknikföretagens erfarenhet att skälighetsbedömningar varierar oerhört mycket och att Miljöbalken ger ett stort utrymme för subjektiva bedömningar. Det finns exempel på osäkra handläggare hos kommuner och länsstyrelser som tar i extra beträffande tillämpning av kraven för att vara på säkra sidan och slippa kritik i efterhand. Det är lättare att hantera ett ärende med ett enskilt företag än att bemöta kritik från allmänheten. Alla undantag från tabellen kommer att betraktas som avsteg från en normalfallet som ges av tabellen och därmed bedömas mycket kritiskt. Att de allmänna råden dessutom anger en övergångsperiod för att sedan efter 10 år uppnå tabellvärdena kommer att leda till att avstegen uppfattas som något tillfälligt och något företaget får på nåder temporärt. Till sist anser vi att det är arbetsgivarens roll och ansvar att planera verksamheten. Det är inte acceptabelt att Naturvårdsverket genom att normera tidsbegränsningar för helgaftnar d.v.s. dag före röd dag kl indirekt begränsar företagens driftstider. Samtidig påverkan från flera industrier Enligt förslaget ska lägre bullervärden än vad som anges vägledningen kunna ställas som krav på företagen i industriområden där flera företag ger bidrag till bullersituationen Det kan slå mycket hårt mot industrier på dåligt lokaliserade industriområden där kommunen i grunden är ansvarig för att bostadsbebyggelsen kommit närmare industriområdena. Olika industrier ofta har olika bullervillkor pga. att deras tillstånd beviljats vid olika tidpunkter, eller att de enskilda förutsättningarna skiljer sig åt mellan företagen. 6(9)

7 Vi är kritiska till detta och anser att denna skrivning ska utgå, dels för att det är orimligt och dels för att vi inte kan se att det finns lagrum för detta. Vid en tillståndsprövning prövas endast den enskilda verksamheten och villkor för andra verksamheter ingår inte. Konsekvensanalysen är bristfällig Det är anmärkningsvärt att Naturvårdsverket inte redogör för de konsekvenser som redovisats i remissomgången Trots att många påtalade brister i konsekvensanalysen i 2005 års remissutgåva och i samband med detta erhöll underlag avseende konsekvenserna för industrin, har man inte redogjort för konsekvenserna i denna version. Det saknas en beskrivning av hur stor bullerreducering som kan uppnås i industrin i relation till vad som redan uppnåtts med hjälp av de allmänna råden. Konsekvensanalysen skulle vara mycket bra och den dessutom redovisade miljönyttan och hälsonyttan som uppnås i Sverige totalt sett med de skärpta kraven på industrin med avseende på för buller. Vi saknar också en analys av effekten av att begränsningsvärden införs istället för villkor som riktvärden. Detaljerade kommentarer på konsekvensbeskrivningen Problemanalysen Enligt problemanalysen framgår att det finns en stor efterfrågan på vägledning om externt industribuller, men motiven till dessa önskemål framgår inte.. Det framgår att man redan 1978 konstaterade att det var förenat med praktiska svårigheter för befintlig industri att nå ner till värdena man införde för nyindustri. Sedan 1978 har tillståndspliktig verksamhet i mycket stor omfattning arbetat med bullerreducerande åtgärder, det finnas en tydlig problemanalys som redovisar fakta avseende vad som uppnåtts inom industrin sedan Det finns många tillståndsbeslut och många omprövningar att analysera och redovisa i sammanhanget. Sedan 1978 har också, som vi tidigare påpekat, bullret från andra samhällsfunktioner ökat i förhållande till industribullret. Kopplingen till miljökvalitetsmålen Skrivningarna här är summariska och diskuterar inte alls vilket bidrag en uppdatering skulle ge för att miljökvalitetsmålet en god bebyggd miljö nås. För att miljömålet en god bebyggs miljö ska uppnås krävs troligen kraftfulla åtgärder inom flera samhällsektorer. Det är tveksamt om Miljöbalken är rätt instrument för att uppnå miljömålet. Miljöbalken kan enbart användas för en liten del av det buller som alstras, industribullret. Vi ifrågasätter därför att man använder Miljöbalken som redskap för att ytterligare skärpa kraven mot industrin utan att analysera vilken effekt det ger i relation till miljömålet. 7(9)

8 När regeringens förlängda arm, Länsstyrelsen har yttrat sig om de allmänna råden är det i många fall miljöskyddsavdelningen och miljövårdsdirektörerna som yttrat sig. Det finns således en risk att Länsstyrelsen och Kommuner har lämnat partsinlagor till Naturvårdsverket och att inte myndigheternas sammanvägda bedömning vad gäller konsekvenserna på t.ex. plan och bygg processerna finns med i bedömningen. Alternativbeskrivning och val av alternativ för ny vägledning Nollalternativ brukar utgöras av att ingen åtgärd vidtas alls och konsekvenserna av detta. I detta fall anser vi att noll-alternativet innebär att de allmänna råden i nuvarande form bibehålls. Nollalternativet innebär således att de allmänna råden är 30 år gamla och hänvisar till miljöskyddslagen. Att vägledningen skulle vara föråldrad för att den är utgiven med stöd av gammal lagstiftning innebär inte i sak att det som vägledningen behandlar är föråldrat. Det skulle kunna vara en ren teknikalitet att uppdatera ett allmänt råd av detta skäl. Kap 2 i miljöbalken, de allmänna hänsynsreglerna är inte heller skäl för att motivera skärpta krav mot industrin när industrin inte står för det mesta bullret i samhället. Alternativ 1 är aktuell remiss. Det framgår att översynen och anpassningen sker till gällande praxis, gällande praxis redovisas inte. Konsekvenser av den nya vägledningen Naturvårdsverket skriver i detta avsnitt att man är mycket medveten om att industrin anser att det är omotiverade skärpningar för befintlig industri. De motiverar sina beslut med att det finns stöd för föreslagna nattvärden i WHO Night Noise Guidelines (NNGL) for Europe. Men det framgår inte att WHO rapporten inte omfattar industribuller, utan enbart väg och trafikbuller. Det hade också varit rimligt att sammanfatta resultaten i rapporten och relatera dessa till vägledningen. Naturvårdsverket anger att vägledningen förväntas ge resursvinster, både hos myndigheter och hos verksamhetsutövare. Det finns inte några fakta redovisade som stödjer detta. Enligt konsekvensanalysen kommer vägledningen bidra till en enhetlig rättstillämpning, men den diskuterar inte nyligen publicerade domar från miljööverdomstolen i detta sammanhang. Vi saknar en analys av effekten av att begränsningsvärden införs istället för villkor som riktvärden. Kommentarer på själva konsekvensutredningen: 1. Punkten är redan kommenterad under avsnitt problemanalys 2. Punkten är redan kommenterad under alternativbeskrivningen 3. Det är mycket svävande att enbart skriva att alla som bedriver industriell verksamhet och annan likartad verksamhet och ger upphov till externt buller. En rimlig beskrivning vore att analysera antalet anläggningar i befintlig industri som anses behöva skärpta krav och hur stor minskning av samhällsbullret detta skulle leda till, en beskrivning av hur många anläggningar som redan uppnått kraven för nyetablerad industri. 8(9)

9 4. Detta är en summarisk beskrivning utan fakta, fakta finns redovisat från remissinstanserna En analys av EU arbetet inom detta område hade varit rimligt. 6. Här borde man redovisa en analys av konsekvenserna av MÖD domarna i relation till vägledningen Texten besvarar inte frågan. 2. Man skriver ingen skillnad mot idag enligt vår bedömning leder de nya allmänna råden till stora skillnader i administration, utredningsarbete och mätning. 3. Texten besvarar inte frågan. 4. Man tar inte hänsyn till att företagen agerar på den inre marknaden och inte bara i Sverige. Analysen har enbart ett svenskt perspektiv som är förlegat. Trots att remissinstanserna tidigare poängterat detta. 5. Man svarar genom att skriva se ovan vad menas med det? 6. Man svarar nej, utan att ens fundera från ett företags perspektiv, man redovisar inte ens att man haft någon dialog eller frågat. 9(9)

Naturvårdsverket Stockholm

Naturvårdsverket Stockholm Naturvårdsverket 106 48 Stockholm Remissvar Naturvårdsverkets förslag till vägledning om begränsning av externt buller från industrier och likartad miljöfarlig verksamhet, Dnr 546-2206-09 Skogsindustrierna

Läs mer

DETALJPLAN FÖR VÄTTLANDS VERKSAMHETSOMRÅDE VID SKEE I STRÖMSTADS KOMMUN

DETALJPLAN FÖR VÄTTLANDS VERKSAMHETSOMRÅDE VID SKEE I STRÖMSTADS KOMMUN 1(8) DETALJPLAN FÖR VÄTTLANDS VERKSAMHETSOMRÅDE VID SKEE I STRÖMSTADS KOMMUN STRÖMSTADS KOMMUN detaljplan Göteborg FB ENGINEERING AB Skärgårdsgatan 1, Göteborg Postadress: Box 12076, 402 41 GÖTEBORG Telefon:

Läs mer

Miljöbalken och plan- och bygglagen, samverkar eller motverkar de varandra? Tomas Underskog

Miljöbalken och plan- och bygglagen, samverkar eller motverkar de varandra? Tomas Underskog Miljöbalken och plan- och bygglagen, samverkar eller motverkar de varandra? Tomas Underskog Stockholm den 31 januari 2018 Samordnade bullerregler för att underlätta bostadsbyggandet SOU 2013:57 Utredarens

Läs mer

För att kunna samexistera Hamn och Stad

För att kunna samexistera Hamn och Stad För att kunna samexistera Hamn och Stad H+ Fakta H+ Utveckling fram till år 2035 Yta: 100 hektar, 1 000 000 m 2 Antal lägenheter: 4 000-5 000 Antal boende: 11 000, 9 500 nya invånare Verksamhetsyta: 35

Läs mer

Klagomål på bullerstörningar vid Mariebergsvägen i Gammelstad

Klagomål på bullerstörningar vid Mariebergsvägen i Gammelstad Miljönämndens arbetsutskott 2010 04 15 27 1 Dnr 2009 2276 Klagomål på bullerstörningar vid Mariebergsvägen i Gammelstad Bilagor: Krav på bullerplank vid Mariebergsvägen, 09 2276 Tekniska förvaltningens

Läs mer

Upplägg. Bakgrund Lagändringar Förordning Vägledningar industribuller Frågor och diskussion. Näringsdepartementet

Upplägg. Bakgrund Lagändringar Förordning Vägledningar industribuller Frågor och diskussion. Näringsdepartementet Upplägg Bakgrund Lagändringar Förordning Vägledningar industribuller Frågor och diskussion Näringsdepartementet 1990-2012 1990-talet stor osäkerhet Stopp vid Leq 65 dba Prop 1996/97:53 Boverkets regeringsuppdrag

Läs mer

Utblick buller. Jenny Nordvoll Miljöskyddshandläggare Länsstyrelsen Västerbotten

Utblick buller. Jenny Nordvoll Miljöskyddshandläggare Länsstyrelsen Västerbotten Utblick buller Jenny Nordvoll Miljöskyddshandläggare Länsstyrelsen Västerbotten jenny.nordvoll@lansstyrelsen.se Ljud är önskvärt, oljud är inte det Oönskat ljud är buller Bullrets störande verkan beror

Läs mer

BULLER Tydligare och generösare regler om undantag från riktvärden för buller från väg- och spårtrafik samt flyg

BULLER Tydligare och generösare regler om undantag från riktvärden för buller från väg- och spårtrafik samt flyg BULLER 1. 2. En ökad samordning av planoch bygglagen och miljöbalken En ändring i plan- och bygglagen som motsvarar miljöbalkens krav Tillsyn enligt miljöbalken som utgår från den bedömning som Tydligare

Läs mer

Pågående ändringar av reglerna för buller från trafik och industrier

Pågående ändringar av reglerna för buller från trafik och industrier Pågående ändringar av reglerna för buller från trafik och industrier Kommunerna och miljön 16-17 april 2015 Kerstin Blom Bokliden, miljöexpert SKL, kerstin.blom.bokliden@skl.se, tel: 08-452 78 60 Regelhierarki

Läs mer

Angående bemötande av yttranden avseende

Angående bemötande av yttranden avseende Author Lennart Karlsson Phone +46 10 505 00 00 Mobile +46 705 464681 E-mail lennart.karlsson@afconsult.com Client Höganäs AB Date 2015-05-29 Project ID 708689 Angående bemötande av yttranden avseende buller

Läs mer

Buller och bostadsbyggande

Buller och bostadsbyggande Buller och bostadsbyggande 8 november 2013 Bullernätverket Stockholm Anders Lillienau Regeringens utredare Varför en utredning? Stor inflyttning till städer Gällande lagar inte tillräckligt samordnade

Läs mer

Regelverk för omgivningsbuller vad gäller?

Regelverk för omgivningsbuller vad gäller? Regelverk för omgivningsbuller vad gäller? magnus.lindqvist@boverket.se Upplägg Bakgrund 1990-2012 prop 2012/13:25 > idag Förordning Innehåll i bullerutredningar Vad händer nu 1990-2012 1990-talet stor

Läs mer

Ett fall där Miljöprövningsdelegationen (MPD) beslutat att ompröva ljudvillkoret trots mätningar som visar att 40 dba klaras med marginal

Ett fall där Miljöprövningsdelegationen (MPD) beslutat att ompröva ljudvillkoret trots mätningar som visar att 40 dba klaras med marginal Ett fall där Miljöprövningsdelegationen (MPD) beslutat att ompröva ljudvillkoret trots mätningar som visar att 40 dba klaras med marginal Göran Fagerström, handläggare 010-224 13 55, 076-800 23 17, goran.fagerstrom@lansstyrelsen.se

Läs mer

BULLERUTLÅTANDE V ROSERSBERG - VERKSAMHETER

BULLERUTLÅTANDE V ROSERSBERG - VERKSAMHETER PM BULLERUTLÅTANDE V ROSERSBERG - VERKSAMHETER 2016-05-16 SAMMANFATTNING Tyréns akustikavdelning har givits i uppdrag att utreda den framtida bullersituationen från det planerade verksamhetsområdet, Västra

Läs mer

1 Bakgrund och uppdrag

1 Bakgrund och uppdrag MEMO TITEL DATUM 27. januari 2017 TILL KOPIA FRÅN PROJEKTNR. Åsenvägen, Lerum - Bedömning av trafikbullersituationen Lerums kommun A093503 Kristoffer Hultberg, krhu@cowi.se A093503 ADRESS COWI AB Skärgårdsgatan

Läs mer

Remiss: Förslag till förordning om riktvärden för trafikbuller yttrande till kommunstyrelsen

Remiss: Förslag till förordning om riktvärden för trafikbuller yttrande till kommunstyrelsen TJÄNSTEUTLÅTANDE 7 augusti 2014 MN 2014-1147 SB 2014/755.807 1 (5) HANDLÄGGARE Samhällsbyggnadsnämnden Miljönämnden Remiss: Förslag till förordning om riktvärden för trafikbuller yttrande till kommunstyrelsen

Läs mer

711632 RAPPORT B 1 (7)

711632 RAPPORT B 1 (7) 711632 RAPPORT B 1 (7) Handläggare Johanna Åström Tel +46 (0) 10 505 46 139 Mobil +46 (0)70 661 50 21 Fax +46 10 505 00 10 Johanna.astrom@afconsult.com Datum 2015-10-30 Håbo kommun Emma Zetterman Centrumleden

Läs mer

Miljömedicinsk bedömning gällande trafikbuller samt etablering av återvinningscentral i Svenljunga

Miljömedicinsk bedömning gällande trafikbuller samt etablering av återvinningscentral i Svenljunga Miljömedicinsk bedömning gällande trafikbuller samt etablering av återvinningscentral i Svenljunga Peter Molnár Miljöfysiker Mikael Ögren Akustiker Göteborg den 28 maj 2014 Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Läs mer

Konsekvenser av nya regelverk om industri- och trafikbuller Bullernätverket 5 november 2014. Lisa Johansson

Konsekvenser av nya regelverk om industri- och trafikbuller Bullernätverket 5 november 2014. Lisa Johansson Konsekvenser av nya regelverk om industri- och trafikbuller Bullernätverket 5 november 2014 Lisa Johansson Problem med dagens riktvärden och praxis Buller lyfts ofta fram som ett hinder för bostadsbyggande

Läs mer

Remiss av betänkandena Samordnade bullerregler för att underlätta bostadsbyggandet (SOU 2013:57) och Flygbuller och bostadsbyggande (SOU 2013:67)

Remiss av betänkandena Samordnade bullerregler för att underlätta bostadsbyggandet (SOU 2013:57) och Flygbuller och bostadsbyggande (SOU 2013:67) SVEA HOVRÄTT YTTRANDE 2013-11-11 Stockholm Dnr 561-13 Socialdepartementet Remiss av betänkandena Samordnade bullerregler för att underlätta bostadsbyggandet (SOU 2013:57) och Flygbuller och bostadsbyggande

Läs mer

Yttrande över innehåll i överklagan om förbud mm för. miljöfarlig verksamhet på fastigheten Luleå Rutvik 17:8.

Yttrande över innehåll i överklagan om förbud mm för. miljöfarlig verksamhet på fastigheten Luleå Rutvik 17:8. 92 Yttrande över innehåll i överklagan om förbud mm för miljöfarlig verksamhet på fastigheten Luleå Rutvik 17:8 Ärendenr M 2016 1201 Miljö och byggnadsnämndens beslut Miljö och byggnadsnämnden beslutar

Läs mer

BULLERUTREDNING GÄLLANDE INDUSTRIBULLER TILL NYTT PLANERAT BOSTADSOMRÅDE INOM FASTIGHETEN TÅSTORP 7:7, FALKÖPINGS KOMMUN.

BULLERUTREDNING GÄLLANDE INDUSTRIBULLER TILL NYTT PLANERAT BOSTADSOMRÅDE INOM FASTIGHETEN TÅSTORP 7:7, FALKÖPINGS KOMMUN. Rapport 15-242-R1 2016-01-14 4 sidor, 4 Bilagor Akustikverkstan AB, Fabriksgatan 4, 531 30 Lidköping, tel. 0510-911 44 anders.grimmehed@akustikverkstan.se Direkt: 070-231 72 25 BULLERUTREDNING GÄLLANDE

Läs mer

PM, J D Stenqvist, Nissafors

PM, J D Stenqvist, Nissafors Soundcon AB Järnvägsgatan 9, 553 15 Jönköping, Sweden Phone +46 (0)36-440 98 80 www.soundcon.se Strandudden AB Jönköping 2017-03-13 Algustorp 8 330 27 Hestra Er referens: Mikael Eliasson Vår referens:

Läs mer

PROJEKTRAPPORT Ekhagen 2:1, Jönköping Mätning av ljudnivåer från industriområde. Rapport doc Antal sidor: 8 Bilagor:

PROJEKTRAPPORT Ekhagen 2:1, Jönköping Mätning av ljudnivåer från industriområde. Rapport doc Antal sidor: 8 Bilagor: PROJEKTRAPPORT 12361 Ekhagen 2:1, Jönköping Mätning av ljudnivåer från industriområde Rapport 12361-17100200.doc Antal sidor: 8 Bilagor: Uppdragsansvarig Torbjörn Appelberg Kvalitetsgranskare Magnus Ingvarsson

Läs mer

Datum 2015-10-02. Genomgång, med avseende på trafikbuller för nyproduktion av ett vårdboende/boende och tre bostadshus.

Datum 2015-10-02. Genomgång, med avseende på trafikbuller för nyproduktion av ett vårdboende/boende och tre bostadshus. 709578 RAPPORT A 1 (8) Handläggare Samuel Tuvenlund Tel +46 (0) 10 505 52 13 Mobil +46 (0)70 184 74 85 Fax +46 10 505 00 10 samuel.tuvenlund@afconsult.com Datum 2015-10-02 Skanska Stefan Canderyd Vår referens

Läs mer

Regelverk för omgivningsbuller vad gäller?

Regelverk för omgivningsbuller vad gäller? Regelverk för omgivningsbuller vad gäller? magnus.lindqvist@boverket.se Upplägg Intro 1990-2012 prop 2012/13:25 > idag Förordning Innehåll i bullerutredningar Vad händer nu 1990-2012 1990-talet kännetecknades

Läs mer

Innebär nya regler för industribuller ökad lågfrekvensproblematik?

Innebär nya regler för industribuller ökad lågfrekvensproblematik? Innebär nya regler för industribuller ökad lågfrekvensproblematik? Olivier Fégeant Sweco Leonard Kolman Sweco Bullernätverket 20180518 En utvärdering av rapport 2015:21 Vår uppgift var bland annat att

Läs mer

Nyköping resecentrum

Nyköping resecentrum Nyköping resecentrum 3314731320 INDIKATIVA TRAFIKBULLERMÄTNINGAR I BOSTÄDER VID NYKÖPINGS RESECENTRUM SWECO ENVIRONMENT AB OLOF ÖHLUND OLIVIER FÉGEANT Uppdragsledare Granskare Sammanfattning Nyköpings

Läs mer

Brandholmens reningsverk. Mätning av industribuller. Rapport nummer: 2012-069 r01 Datum: 2012-06-26. Att: Erik Timander Box 1146 221 05 LUND

Brandholmens reningsverk. Mätning av industribuller. Rapport nummer: 2012-069 r01 Datum: 2012-06-26. Att: Erik Timander Box 1146 221 05 LUND Rapport nummer: 2012-069 r01 Datum: 2012-06-26 Brandholmens reningsverk Mätning av industribuller L:\2012\2012-069 LH Brandholmen, Läckeby water AB PURAC\Rapporter\2012-069 r01.docx Beställare: Läckeby

Läs mer

Sveriges Kommuner och Landsting (SKL)

Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) SKL är en politiskt styrd arbetsgivar- och medlemsorganisation för landets kommuner, landsting och regioner SKL arbetar med intressebevakning, verksamhetsutveckling,

Läs mer

ÖVERKLAGANDE AV BESLUT OM ATT LÄMNA KLAGOMÅL PÅ FLÄKTBULLER UTAN YTTERLIGARE ÅTGÄRD, VALHALLAVÄGEN 126

ÖVERKLAGANDE AV BESLUT OM ATT LÄMNA KLAGOMÅL PÅ FLÄKTBULLER UTAN YTTERLIGARE ÅTGÄRD, VALHALLAVÄGEN 126 MILJÖFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE Catrine Eckers Miljö- och hälsoskyddsinspektör Telefon 08-508 28 904 catrine.eckers@stockholm.se Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden SID 1 (5) 2010-12-20 MHN 2011-01-18

Läs mer

Trafikbullerberäkning för Detaljplan Melby 3:3 mfl, Finspångs kommun

Trafikbullerberäkning för Detaljplan Melby 3:3 mfl, Finspångs kommun Författare Johanna Åström Telefon 010-505 46 19 Mobil +46706615021 E-post johanna.astrom@afconsult.com Mottagare Marika Östemar Finspångs Kommun Datum 29/11/2016 Projekt ID 726969 Trafikbullerberäkning

Läs mer

Bullernätverket Stockholms län - Ett nätverk för samverkan i bullerfrågor

Bullernätverket Stockholms län - Ett nätverk för samverkan i bullerfrågor Bullernätverket Stockholms län - Ett nätverk för samverkan i bullerfrågor Charlotta Eriksson, Med. Dr., Handläggare Centrum för Arbets- och Miljömedicin Stockholms läns landsting Samordningsgruppen Magnus

Läs mer

RAPPORT BULLERUTREDNING HJÄRTAT 1. Bullerutredning för detaljplan Hjärtat 1, Halmstads kommun

RAPPORT BULLERUTREDNING HJÄRTAT 1. Bullerutredning för detaljplan Hjärtat 1, Halmstads kommun Handläggare Elisabeth Persson Telefon 010-505 25 52 Mobil 072-505 18 43 E-post elisabeth.persson@afconsult.com Beställare Halmstads kommun Niklas Lidström niklas.lidstrom@halmstad.se 070-364 13 04 Datum

Läs mer

FAH - vårmöte april 2011

FAH - vårmöte april 2011 FAH - vårmöte april 2011 Bullerfrågorna hur ser rättspraxis ut? Ulf Bjällås Regelverket 1. 2 kap. 3 och 7, 2 kap. 6, 9 kap. 3, 9 kap. 6, 26 kap. 9, 14, 17, 18, 21, 22 (miljöbalken) 2. Förordning om omgivningsbuller

Läs mer

Buller i planeringen. Lotta Sahlin Skoog Miljöskyddsavdelningen Länsstyrelsen i Västra Götaland

Buller i planeringen. Lotta Sahlin Skoog Miljöskyddsavdelningen Länsstyrelsen i Västra Götaland Buller i planeringen Lotta Sahlin Skoog Miljöskyddsavdelningen Länsstyrelsen i Västra Götaland Trafikbullerförordningen (2015:216) 3 Buller från spårtrafik och vägar bör inte överskrida 1. 55 dba ekvivalent

Läs mer

Trafikbuller i Stockholm

Trafikbuller i Stockholm Trafikbuller i Stockholm Miljöförvaltningen 2017-09-29 Kartläggningar Vad har vi gjort i Stockholm? Bullerskyddsgruppen Sthlms läns bullernätverk Projekt: EU, regionalt, lokalt Samverkan: univ, hög-skolor,

Läs mer

Förslag till förordning om riktvärden för trafikbuller

Förslag till förordning om riktvärden för trafikbuller YTTRANDE Vårt dnr 2014-09-19 Avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad Kerstin Blom Bokliden Socialdepartementet 103 33 Stockholm Förslag till förordning om riktvärden för trafikbuller Sammanfattning

Läs mer

_ìääéêìíêéçåáåö=^ååéä î=twnq=

_ìääéêìíêéçåáåö=^ååéä î=twnq= Diarienummer 225/003.313-03 _ìääéêìíêéçåáåö^ååéä îtwnq OMMVJMUJNMIêÉîOMNMJMOJMU rqpqûiikfkd Landskrona stad Teknik- och stadsbyggnadskontoret 261 80 Landskrona Besöksadress Drottninggatan 7 Tfn 0418-47

Läs mer

H+ ett strategiskt stadsutvecklingsprojekt för hela staden! 2012-05-07 Avvägning mellan förtätning och ljudmiljö i Helsingborg exemplet H+

H+ ett strategiskt stadsutvecklingsprojekt för hela staden! 2012-05-07 Avvägning mellan förtätning och ljudmiljö i Helsingborg exemplet H+ H+ ett strategiskt stadsutvecklingsprojekt för hela staden! 2012-05-07 Avvägning mellan förtätning och ljudmiljö i Helsingborg exemplet H+ H+ Fakta H+ Utveckling fram till år 2035 Yta: 100 hektar, 1 000

Läs mer

Praktisk tillämpning av lagstiftning på bullerområdet. Intern remiss. Exempel buller från uteservering på innergård M

Praktisk tillämpning av lagstiftning på bullerområdet. Intern remiss. Exempel buller från uteservering på innergård M Praktisk tillämpning av lagstiftning på bullerområdet Intern remiss Kan gälla både miljöbalken och PBL Alltid specifika frågor Natalii Back Enheten för miljöskydd Tillgång till hela akten Svarar så fort

Läs mer

Buller i planeringen Hur kan kommuner och länsstyrelse verka för en god bebyggd miljö?

Buller i planeringen Hur kan kommuner och länsstyrelse verka för en god bebyggd miljö? Buller i planeringen Hur kan kommuner och länsstyrelse verka för en god bebyggd miljö? Plan-, bygg och bostadsdagar i Norrbottens län 21-22 november 2012 Karin Kallioniemi plansamordnare Länsstyrelsen

Läs mer

REMISSVAR FÖRORDNING OM RIKTVÄRDEN FÖR TRAFIKBULLER, S2014/5195/PBB

REMISSVAR FÖRORDNING OM RIKTVÄRDEN FÖR TRAFIKBULLER, S2014/5195/PBB 2014-09-23 1 (5) Till: Socialdepartementet 103 33 Stockholm Ansvarig tjänsteman: Magnus Ulaner Miljö- och hållbarhetschef HSB Riksförbund 010-442 03 51 magnus.ulaner@hsb.se REMISSVAR FÖRORDNING OM RIKTVÄRDEN

Läs mer

Ett av Sveriges mest spännande stadsförnyelseprojekt!

Ett av Sveriges mest spännande stadsförnyelseprojekt! Ett av Sveriges mest spännande stadsförnyelseprojekt! Resan FÖP H+ Kommunfullmäktige 2011 - Beslut om inriktning för markanvändning. Klargör förutsättningar för buller, risk, lukt Bullerpolicy remissversion

Läs mer

Stockholms Hamn AB:s prövotidsredovisning avseende bulleremissioner från hamnverksamheten och tågtrafiken i Värtahamnen-Frihamnen

Stockholms Hamn AB:s prövotidsredovisning avseende bulleremissioner från hamnverksamheten och tågtrafiken i Värtahamnen-Frihamnen Miljöförvaltningen Plan- och miljö Tjänsteutlåtande Sida 1 (8) 2014-05-05 Handläggare Anna Mróz Telefon: 08-508 28 182 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2014-05-20 p. 21 Stockholms Hamn AB:s prövotidsredovisning

Läs mer

Kommittédirektiv. Samordning av planläggning och lovgivning enligt plan- och bygglagen med prövning och tillsyn enligt miljöbalken i fråga om buller

Kommittédirektiv. Samordning av planläggning och lovgivning enligt plan- och bygglagen med prövning och tillsyn enligt miljöbalken i fråga om buller Kommittédirektiv Samordning av planläggning och lovgivning enligt plan- och bygglagen med prövning och tillsyn enligt miljöbalken i fråga om buller Dir. 2013:5 Beslut vid regeringssammanträde den 24 januari

Läs mer

PM Buller Håby-Lycke. Kund. Konsult. Kontaktpersoner. Stora blå fastighets AB

PM Buller Håby-Lycke. Kund. Konsult. Kontaktpersoner. Stora blå fastighets AB PM Buller Håby-Lycke Kund Stora blå fastighets AB Konsult WSP Environmental Box 13033 402 51 Göteborg Besök: Rullagergatan 4 Tel: +46 10 722 50 00 WSP Sverige AB Org nr: 556057-4880 Styrelsens säte: Stockholm

Läs mer

RAPPORT R Kv. Dalmasen 4, Blackeberg, Stockholm. Kompletterande ljudutredning. Antal sidor: 10

RAPPORT R Kv. Dalmasen 4, Blackeberg, Stockholm. Kompletterande ljudutredning. Antal sidor: 10 RAPPORT R2012264-2 Beställare: Primula Byggnads AB, Sveavägen, Stockholm Vår referens: Torleif Falk tele: 0730-70 05 49 Antal sidor: 10 Datum: 2012-10-23 Uppdragsnummer: 2012264 Uppdragsledare: Lars Högberg,,

Läs mer

Bålsta 50:2, Håbo kommun

Bålsta 50:2, Håbo kommun 701300 RAPPORT B 1 (7) Handläggare Johanna Åström Tel +46 (0) 10 505 46 19 Mobil +46 (0)70 661 50 21 Fax +46 10 505 00 10 Johanna.astrom@afconsult.com Datum 2015-10-06 Håbo Kommun Domagoj Lovas Vår referens

Läs mer

och rådets direktiv 2002/30/EG hänvisas till vad som sagts i denna promemoria.

och rådets direktiv 2002/30/EG hänvisas till vad som sagts i denna promemoria. PM 2012:24 RI (Dnr 001-2611/2011) Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om regler och förfaranden för att av bullerskäl införa driftsrestriktioner vid flygplatser i unionen inom en väl

Läs mer

BULLERUTREDNING GÄLLANDE INDUSTRIBULLER TILL NYTT PLANERAT BOSTADSOMRÅDE INOM FASTIGHETEN TÅSTORP 7:7, FALKÖPINGS KOMMUN.

BULLERUTREDNING GÄLLANDE INDUSTRIBULLER TILL NYTT PLANERAT BOSTADSOMRÅDE INOM FASTIGHETEN TÅSTORP 7:7, FALKÖPINGS KOMMUN. Rapport 15-242-R1a 2016-05-30 5 sidor, 4 Bilagor Akustikverkstan AB, Fabriksgatan 4, 531 30 Lidköping, tel. 0510-911 44 anders.grimmehed@akustikverkstan.se Direkt: 070-231 72 25 BULLERUTREDNING GÄLLANDE

Läs mer

Datum. Svedala 15:11, Svedala kommun Bullerutredning för nya byggnader innehållande bostäder och butiker Frank Andersson Uppdragsansvarig

Datum. Svedala 15:11, Svedala kommun Bullerutredning för nya byggnader innehållande bostäder och butiker Frank Andersson Uppdragsansvarig RAPPORT 1 (6) Handläggare Frank Andersson Tel +46 (0)10 505 52 14 Mobil +46 (0)70 184 74 88 Fax +46 10 505 38 01 frank.andersson@afconsult.com Datum 2013-01-28 ICA Fastigheter Sverige AB Bertil Zachrisson

Läs mer

RAPPORT. Kv. Snickeriet, Oskarshamn Bullerutredning för kv. Rödhaken 2013-01-17. Upprättad av: Elin Delvéus

RAPPORT. Kv. Snickeriet, Oskarshamn Bullerutredning för kv. Rödhaken 2013-01-17. Upprättad av: Elin Delvéus RAPPORT Kv. Snickeriet, Oskarshamn 2013-01-17 Upprättad av: Elin Delvéus RAPPORT Kv. Snickeriet, Oskarshamn Kund Oskarshamns kommun Håkan Johansson Konsult WSP Samhällsbyggnad Box 34 371 21 Karlskrona

Läs mer

FÖRTYDLIGANDE AV SKYDDSZONER

FÖRTYDLIGANDE AV SKYDDSZONER Dnr: LKS 2011-095 Datum: 2018-10-19 FÖRTYDLIGANDE AV SKYDDSZONER Skyddszonen för Brofjordens industriområde Skyddszonen som ligger inom gränsen av riksintresse för industriell produktion pekas ut i gällande

Läs mer

Miljööverdomstolen har anhållit om Naturvårdsverkets skriftliga yttrande i rubricerat mål.

Miljööverdomstolen har anhållit om Naturvårdsverkets skriftliga yttrande i rubricerat mål. 1 (5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Kyriakos Zachariadis Tel: 08-698 1683 kyriakos.zachariadis @naturvardsverket.se YTTRANDE 2008-04-10 Dnr 544-2824-08 Rv SVEA HOVRÄTT Miljööverdomstolen Box

Läs mer

YTTRANDE 2014-09-25 Ärendenr: NV-05012-14. Socialdepartementet s.registrator@regeringskansliet.se s.pbb@regeringskansliet.

YTTRANDE 2014-09-25 Ärendenr: NV-05012-14. Socialdepartementet s.registrator@regeringskansliet.se s.pbb@regeringskansliet. 1(5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY YTTRANDE 2014-09-25 Ärendenr: NV-05012-14 Socialdepartementet s.registrator@regeringskansliet.se s.pbb@regeringskansliet.se S2014/5195/PBB Yttrande över Socialdepartementets

Läs mer

Naturvårdsverkets författningssamling

Naturvårdsverkets författningssamling Naturvårdsverkets författningssamling ISSN 1403-8234 Naturvårdsverkets allmänna råd till 38-42 förordningen (2001:512) om deponering av avfall; NFS 2002:17 Utkom från trycket den 25 juni 2002 beslutade

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anders Bramme

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anders Bramme PM 725887 rev. B 2016-12-22 1 (8) Kund: Leverantör: Trelleborgs Kommun ÅF Infrastructure AB Samhällsbyggnadsförvaltningen frank.andersson@afconsult.com Anders Bramme 070-1847488 Kv Herkules inkl. gårdshus

Läs mer

Remissvar. Förslag till föreskrifter och allmänna råd - Kemiska arbetsmiljörisker

Remissvar. Förslag till föreskrifter och allmänna råd - Kemiska arbetsmiljörisker Er beteckning RK 2014/101263 2014-09-09 Arbetsmiljöverket 112 79 Stockholm Remissvar Teknikföretagen har getts möjlighet att lämna synpunkter på Arbetsmiljöverkets förslag till föreskrifter och allmänna

Läs mer

Omprövning av tillstånd och tillståndstider

Omprövning av tillstånd och tillståndstider Omprövning av tillstånd och tillståndstider Vilken befattning har du? Handläggare/jurist 9 56,2 Chef 5 31,2 Annan befattning: 2 12,5 Annan befattning: Miljösakkunnig i MPD Miljöskyddsspecialist Har ni

Läs mer

Utredning externt industribuller

Utredning externt industribuller Utredning externt industribuller Kv Freden Större, Sundbyberg Uppdragsgivare: PROFI FASTIGHETER Referens: Anna Westman Vårt referensnummer: - Antal sidor + bilagor: + Rapportdatum: 0-0- Handläggande akustiker

Läs mer

Industribullerutredning

Industribullerutredning Industribullerutredning Förutsättningar för Storängen i Huddinge Uppdragsgivare: JM Bostad Stockholm Förvärv Referens: Lars Borgman Uppdragsnummer: P.062294.1.4.4 Antal sidor: 9 Rapportdatum: 2015-06-10

Läs mer

Kv Tornet 1 och 4, Norsborg. Botkyrka kommun Trafikbullerutredning för detaljplan

Kv Tornet 1 och 4, Norsborg. Botkyrka kommun Trafikbullerutredning för detaljplan Handläggare Åsa Lindkvist RAPPORT A 1 (7) Datum 2011-03-10 Revision 1: 2011-06-09 Uppdragsnr 562099 Tel 010-5056041 Bilagor: A01-A06 Mobil 070-1845741 Kristofer Uddén Fax 010-5051183 Botkyrka kommun asa.lindkvist@afconsult.com

Läs mer

Trafikbullerförordningen

Trafikbullerförordningen Trafikbullerförordningen Det finns mitt i skogen en oväntad glänta som bara kan hittas av den som gått vilse. ~ Tomas Tranströmer Mats Hammarqvist, ÅF Ljud & Vibrationer 2015-03-26 1 Presentation Ljud

Läs mer

Remissyttrande gällande definitioner av riktvärden för trafikbuller 2004-03-29. Miljödepartementet Att: Gisela Köthnig

Remissyttrande gällande definitioner av riktvärden för trafikbuller 2004-03-29. Miljödepartementet Att: Gisela Köthnig Föreningen boende mot buller i Sollentuna C/o Nora Woodward Norrgårdsvägen 6B 192 69 Sollentuna Föreningen Väsbybor mot Flygbuller C/o Nicklas Blidmo Stallgatan 9B 194 32 Upplands-Väsby Miljödepartementet

Läs mer

Flygbuller Dagsbergs skola, Norrköping

Flygbuller Dagsbergs skola, Norrköping Uppdragsnr: 10215816 1 (5) PM Flygbuller Dagsbergs skola, Norrköping WSP Akustik har genomfört bedömningar av flygbullerpåverkan vid Dagsbergs skola öster om Norrköping. Flygplatsen är utpekad som riksintresse

Läs mer

PROJEKTRAPPORT Kv Flodhästen, Kalmar Externbullerutredning. Rapport doc Antal sidor: 8 Bilagor: 4

PROJEKTRAPPORT Kv Flodhästen, Kalmar Externbullerutredning. Rapport doc Antal sidor: 8 Bilagor: 4 PROJEKTRAPPORT 12126 Kv Flodhästen, Kalmar Externbullerutredning Rapport 12126-17050400.doc Antal sidor: 8 Bilagor: 4 Uppdragsansvarig Torbjörn Appelberg Kvalitetsgranskare Magnus Ingvarsson Datum 2017-05-04

Läs mer

Trafikbuller i Stockholm

Trafikbuller i Stockholm Trafikbuller i Stockholm Miljöförvaltningen 2018-01-23 Kartläggningar Bullerskyddsgruppen Sthlms läns bullernätverk Projekt: EU, regionalt, lokalt Samverkan: univ, högskolor, forskning, EU Synergieffekter:

Läs mer

Smultronet 4, Nyköping

Smultronet 4, Nyköping RAPPORT 14109 C 1 (5) Kund EUU Jens Albrektsson Box 545 611 10 Nyköping Datum Uppdragsnummer 14109 Bilagor C01 2015-02-26 Rapport C Smultronet 4, Nyköping Buller- och vibrationsutredning för detaljplan

Läs mer

Orren 1 och 10, TBU Trafikbullerutredning Bjerking AB

Orren 1 och 10, TBU Trafikbullerutredning Bjerking AB 17U32060 och 10, TBU Trafikbullerutredning Bjerking AB Strandbodgatan 1, Uppsala. Hornsgatan 174, Stockholm. Växel 010-211 80 00. bjerking.se Uppdrag nr. 17U32060 Sida 1 (5) Trafikbullerutredning Uppdragsnamn

Läs mer

Hagsätra Rågsved. Bullerutredning. Mars Mars Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor , Dnr (6)

Hagsätra Rågsved. Bullerutredning. Mars Mars Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor , Dnr (6) Hagsätra Rågsved Bullerutredning Mars 017 Mars 017 memo0.docx 01-03-814 Sweco Environment AB 1 (6) PM BULLER HAGSÄTRA RÅGSVED 017-0-16 Översiktlig studie av ljudmiljö Bedömningarna i denna PM är baserade

Läs mer

Detaljplan för Älvsby 1:13 m. fl. Älvsby industriområde - sydost Värmdö kommun Industribullerutredning

Detaljplan för Älvsby 1:13 m. fl. Älvsby industriområde - sydost Värmdö kommun Industribullerutredning Beställare: Samhällsbyggnadkontoret 134 22 Gustavsberg Beställarens representant: Björn Wallgren Konsult: Uppdragsledare Handläggare Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Johanna Gervide Johanna Gervide,

Läs mer

YTTRANDE 2009-02-05 Dnr 548 8680-08. Nacka tingsrätt Miljödomstolen Box 1104 131 26 Nacka Strand

YTTRANDE 2009-02-05 Dnr 548 8680-08. Nacka tingsrätt Miljödomstolen Box 1104 131 26 Nacka Strand 1 (5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY YTTRANDE 2009-02-05 Dnr 548 8680-08 Nacka tingsrätt Miljödomstolen Box 1104 131 26 Nacka Strand Yttrande i mål M 1452-07 beträffande Kapellskärs Hamn AB:s

Läs mer

HANDLÄGGARE DATUM REVIDERAD RAPPORTNUMMER Olivier Fégeant :1

HANDLÄGGARE DATUM REVIDERAD RAPPORTNUMMER Olivier Fégeant :1 AKUSTIK HANDLÄGGARE DATUM REVIDERAD RAPPORTNUMMER Olivier Fégeant 29-7-9 --- 6129934617:1 Beställare: Att: Infra City AB Arne Månsson Objekt: Infra City Öst, Upplands Väsby Uppdrag: Utredning av buller

Läs mer

Yttrande. Remiss från Miljö- och energidepartementet - Förbättrat genomförande av två direktiv på avfallsområdet

Yttrande. Remiss från Miljö- och energidepartementet - Förbättrat genomförande av två direktiv på avfallsområdet Malmö stad Kommunstyrelsens arbetsutskott 1 (6) Datum 2018-02-09 Adress August Palms Plats 1 Diarienummer STK-2017-1402 Yttrande Till Miljö- och energidepartementet Remiss från Miljö- och energidepartementet

Läs mer

ÖVERKLAGANDE AV BESLUT OM ATT LÄMNA KLAGOMÅL PÅ BULLER FRÅN RESTAURANG GÖTA ARK UTAN YTTERLIGARE ÅTGÄRD

ÖVERKLAGANDE AV BESLUT OM ATT LÄMNA KLAGOMÅL PÅ BULLER FRÅN RESTAURANG GÖTA ARK UTAN YTTERLIGARE ÅTGÄRD MILJÖFÖRVALTNINGEN BOSTAD OCH MILJÖ TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2011-08-15 Handläggare: Josefin Andersson Telefon: 08-508 28 960 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden MHN 2011-08-30 p. 14 ÖVERKLAGANDE AV BESLUT

Läs mer

Kommentarer till kompletteringsbegäran rörande buller

Kommentarer till kompletteringsbegäran rörande buller Författare Niklas Carlsson Telefon +46 10 505 07 86 Mobiltelefon +46 70 682 89 98 E-mail niklas.j.carlsson@afconsult.com Kund SMA Mineral AB Datum 2019-03-27 Projektnummer 741983 PM 01 Klintebys stenbrott,

Läs mer

NYA BULLERREGLER i bygg- och miljölagstiftningen. Stadsjurist Andrea Hjärne Dalhammar, Miljöförvaltningen, Malmö stad

NYA BULLERREGLER i bygg- och miljölagstiftningen. Stadsjurist Andrea Hjärne Dalhammar, Miljöförvaltningen, Malmö stad NYA BULLERREGLER i bygg- och miljölagstiftningen Stadsjurist Andrea Hjärne Dalhammar, Miljöförvaltningen, Malmö stad Plan- och bygglagstiftning Exploateringslag Markens lämplighet för ändamålet Byggnadernas

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS. 2. Naturskyddsföreningen i Stockholms län Norrbackagatan 80 113 41 Stockholm. Ombud: Advokat ÅL och advokat MW

HÖGSTA DOMSTOLENS. 2. Naturskyddsföreningen i Stockholms län Norrbackagatan 80 113 41 Stockholm. Ombud: Advokat ÅL och advokat MW Sida 1 (9) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 23 februari 2010 T 4783-08 KLAGANDE 1. Naturvårdsverket 106 48 Stockholm 2. Naturskyddsföreningen i Stockholms län Norrbackagatan 80 113

Läs mer

RAPPORT R Björknäs 1:1, Kocktorpsvägen i Nacka kommun. Beräkning av industribuller från Björknäs Bussdepå.

RAPPORT R Björknäs 1:1, Kocktorpsvägen i Nacka kommun. Beräkning av industribuller från Björknäs Bussdepå. RAPPORT R2016450-1 Beställare: Nacka kommun, Granitvägen 15, Nacka stadshus, 131 40 Nacka Att: Peter Bertilsson Antal sidor: 17 Datum: 2016-11-15 Uppdragsnummer: 2016450 Uppdragsledare: Lars Högberg, Tel:

Läs mer

Innehåll. 1. Underlag. 2. Bakgrund

Innehåll. 1. Underlag. 2. Bakgrund Innehåll 1. Underlag... 2 2. Bakgrund... 2 3. Riktvärden för ljud från industriverksamhet... 3 4. Riktvärden för ljud från trafik... 3 5. Riktvärden för byggbuller... 4 6. Förutsättningar... 5 6.1. Trafikuppgifter...

Läs mer

Vad säger miljöbalken om buller i och kring bostäder?

Vad säger miljöbalken om buller i och kring bostäder? Vad säger miljöbalken om buller i och kring bostäder? 1 Buller Utbrett miljö- och folkhälsoproblem Miljöstörning som påverkar flest antal människor i Sverige Samhällsbuller består av ljud från exempelvis

Läs mer

Stockholm den 20 december 2013

Stockholm den 20 december 2013 R-2013/2087 Stockholm den 20 december 2013 Till Miljödepartementet M2013/2436/Nm Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 8 oktober 2013 beretts tillfälle att avge yttrande över Vattenverksamhetsutredningens

Läs mer

Uppdrag nr. 15U27853. Banangränd. Buller från varutransporter. www.bjerking.se

Uppdrag nr. 15U27853. Banangränd. Buller från varutransporter. www.bjerking.se Banangränd Buller från varutransporter www.bjerking.se Sida 1 (4) Buller från varutransporter Uppdragsnamn Banangränd Viksjö 3:577 Lena Granqvist Plan- och exploateringsförvaltningen 177 80 Järfälla Uppdragsgivare

Läs mer

Helsingborgg den 26 mars 2015

Helsingborgg den 26 mars 2015 HELSINGBORGS STAD Stadsbyggnadsnämnden 26 mars 2015 Ärende nr Handläggare: Carl Welin, 042-10 60 68 Stadsbyggnadsnämnden Tillägg tilll detaljplan (akt 1283K 16036) för del av fastigheten Rya 1:30, Rydebäck,

Läs mer

RAPPORT. Fastighet Krogsta 16:1 Rosersberg Prediktering av verksamhetsbuller från underhållsoch servicedepå för järnvägsbuller Littera: 10154887.

RAPPORT. Fastighet Krogsta 16:1 Rosersberg Prediktering av verksamhetsbuller från underhållsoch servicedepå för järnvägsbuller Littera: 10154887. RAPPORT Fastighet Krogsta 16:1 Rosersberg Prediktering av verksamhetsbuller från underhållsoch servicedepå för järnvägsbuller Littera: 10154887.01 2012-02-14 Reviderad 2012-02-21 Upprättad av: Peter Comnell

Läs mer

MÄTNING AV INDUSTRIBULLER FRÅN RENINGSVERKET, MARIESTAD

MÄTNING AV INDUSTRIBULLER FRÅN RENINGSVERKET, MARIESTAD Rapport 07-32 2007-04-26 4 sidor, 2 Bilagor Akustikverkstan AB, Fabriksg 4, 531 30 Lidköping, tel. 070-2317225 anders.bertilsson@akustikverkstan.se MÄTNING AV INDUSTRIBULLER FRÅN RENINGSVERKET, MARIESTAD

Läs mer

Riktlinjer för bullerreducering mellan restauranger och bostäder

Riktlinjer för bullerreducering mellan restauranger och bostäder Linköpings kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Sida Miljönämnden 2001-06-20 91 58 Riktlinjer för bullerreducering mellan restauranger och bostäder ÄRENDE I dagsläget är många människor i Linköping

Läs mer

Kv Bänkskåpet, Högdalen. Stockholms stad

Kv Bänkskåpet, Högdalen. Stockholms stad Handläggare Victor Wetterblad Telefon 010-505 60 81 Mobil 072-227 64 59 E-post victor.wetterblad @afconsult.com Datum 2015-11-11 Uppdragsnummer 703146 PM 01_rev1 Beställare Josefina Blomberg, Riksbyggen

Läs mer

Granskningsredogörelse, efter andra granskningen, för förslag till ny detaljplan för Skruv 15:13 m.fl.

Granskningsredogörelse, efter andra granskningen, för förslag till ny detaljplan för Skruv 15:13 m.fl. 1(7) 2018-11-14 Antagandehandling Granskningsredogörelse, efter andra granskningen, för förslag till ny detaljplan för Skruv 15:13 m.fl. Planområdets ungefärliga lokalisering Innehållsförteckning 2(7)

Läs mer

4 MILJÖKONSEKVENSER 4.1 BULLER OCH VIBRATIONER. MKB DANVIKSLÖSEN INFRASTRUKTUR inklusive spår Fåfängan-Varvsbranten 13 (57)

4 MILJÖKONSEKVENSER 4.1 BULLER OCH VIBRATIONER. MKB DANVIKSLÖSEN INFRASTRUKTUR inklusive spår Fåfängan-Varvsbranten 13 (57) 4 MILJÖKONSEKVENSER 4.1 BULR OCH VIBRATIONER När man talar om buller används ofta begreppen ekvivalent ljudnivå, som är den genomsnittliga ljudnivån under ett dygn och maximal ljudnivå, som är den högsta

Läs mer

Karlslund 3:4, Östersund

Karlslund 3:4, Östersund Karlslund 3:4, Östersund Bullerutredning Uppdragsnummer: 170664 Beställare: Östersunds kommun, Samhällsbyggnad Att: Johanna Westgard Dokument: R170664-1 Datum: 2017-01-20 Antal sidor: 6 Handläggare: Granskare:

Läs mer

Kummelnäs 1:500, Kummelnäs varv, Pråmvägen 6 Föreläggande om utredning, undersökning och åtgärder

Kummelnäs 1:500, Kummelnäs varv, Pråmvägen 6 Föreläggande om utredning, undersökning och åtgärder 2013-10-23 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE M2013-638 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Kummelnäs 1:500, Kummelnäs varv, Pråmvägen 6 Föreläggande om utredning, undersökning och åtgärder Förslag till beslut Miljö-

Läs mer

DOM meddelad i Växjö

DOM meddelad i Växjö VÄXJÖ TINGSRÄTT DOM 2012-07-27 meddelad i Växjö Sid 1 (4) Mål nr M 2015-12 KLAGANDE Trafikverket 781 89 Borlänge MOTPART Samhällsbyggnadsnämnden i Kalmar kommun Box 610 391 26 Kalmar ÖVERKLAGAT BESLUT

Läs mer

Årlig tillsynsrapport för flyg

Årlig tillsynsrapport för flyg MILJÖFÖRVALTNINGEN Årlig tillsynsrapport för flyg November 2009 till och med oktober 2010 www.stockholm.se/miljoforvaltningen En rapport från Miljöförvaltningen Jörgen Bengtsson November 2010 www.stockholm.se/miljoforvaltningen

Läs mer

ÄNDRING DETALJPLAN OMFATTANDE FASTIGHETERNA MOLNBY 1:5 OCH MOLNBY 1:6 I VALLENTUNA KOMMUN, STOCKHOLMS LÄN.

ÄNDRING DETALJPLAN OMFATTANDE FASTIGHETERNA MOLNBY 1:5 OCH MOLNBY 1:6 I VALLENTUNA KOMMUN, STOCKHOLMS LÄN. KS 2016.503 UPPRÄTTAD 2017-02-02 REVIDERAD 2017-04-10 ÄNDRING DETALJPLAN PLANBESKRIVNING Molnbydepån OMFATTANDE FASTIGHETERNA MOLNBY 1:5 OCH MOLNBY 1:6 I VALLENTUNA KOMMUN, STOCKHOLMS LÄN. UPPRÄTTAD ENLIGT

Läs mer

Skogsindustrierna motsätter sig förslagen som rör industriell verksamhet i rubricerade betänkanden då Skogsindustrierna anser att:

Skogsindustrierna motsätter sig förslagen som rör industriell verksamhet i rubricerade betänkanden då Skogsindustrierna anser att: Diarienr: Dnr S52013/5977/PBB Socialdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över betänkandet Samordnade bullerregler för att underlätta bostadsbyggandet (SOU 2013:57) samt Flygplansbuller och bostadsbyggande

Läs mer

Yttrande över tillämpning av villkor i miljötillstånd för Arlanda flygplats, Sigtuna kommun (Er beteckning )

Yttrande över tillämpning av villkor i miljötillstånd för Arlanda flygplats, Sigtuna kommun (Er beteckning ) Tjänsteutlåtande Tillväxt- och utvecklingschef 2016-05-30 Gösta Norén 08-590 970 28 Dnr: Gosta.noren@upplandsvasby.se KS/2015:84 31933 Kommunstyrelsen Yttrande över tillämpning av villkor i miljötillstånd

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Tomas Burén 2015-09-08 2015-3403 0480-45 03 42. Motion om etablering av skyddsavstånd för vindkraftverk

Handläggare Datum Ärendebeteckning Tomas Burén 2015-09-08 2015-3403 0480-45 03 42. Motion om etablering av skyddsavstånd för vindkraftverk Handläggare Datum Ärendebeteckning Tomas Burén 2015-09-08 2015-3403 0480-45 03 42 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Ärende: Motion om etablering av skyddsavstånd för vindkraftverk Förslag till beslut Samhällsbyggnadsnämnden

Läs mer

Bussdepå, Tomteboda, Solna

Bussdepå, Tomteboda, Solna RAPPORT 12175 B 1 (8) Kund Solna kommun c/o Iterio Datum Uppdragsnummer 12175 Bilagor 2016-10-14 Rapport B Tomteboda bussdepå, Solna Bullerutredning för planerade bostäder Rapport 12175 B Bussdepå, Tomteboda,

Läs mer