Stockholm den 20 december 2013

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Stockholm den 20 december 2013"

Transkript

1 R-2013/2087 Stockholm den 20 december 2013 Till Miljödepartementet M2013/2436/Nm Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 8 oktober 2013 beretts tillfälle att avge yttrande över Vattenverksamhetsutredningens delbetänkande Ny tid ny prövning förslag till ändrade vattenrättsliga regler (SOU 2013:69). Sammanfattning Advokatsamfundet avstyrker utredningens förslag, förutom i den del som avser ändring av bestämmelserna om miljörapport. I delbetänkandet saknas utredning av alternativa sätt att uppnå det önskade syftet samt en tillräcklig utredning av konsekvenserna av förslaget, såväl på en samhällsekonomisk nivå som för enskilda verksamhetsutövare. Förslaget möjliggör dessutom långtgående ingrepp i enskildas rättigheter och det kan ifrågasättas om den föreslagna regleringen är förenlig med Europakonventionen. Syftet med förändringarna borde kunna uppnås genom betydligt mindre ingripande ändringar i miljöbalken än vad som föreslagits av utredningen.

2 2 Utredningens förslag till nyprövning Inledning En grundläggande utgångspunkt i svensk miljölagstiftning är att den som erhållit ett tillstånd att utföra en anläggning och bedriva en verksamhet vid denna, i rimlig utsträckning ska åtnjuta skydd mot senare myndighetsingripanden. Vattenverksamhetsutredningens uppdrag är att se över reglerna om vattenverksamhet i miljöbalken och bland annat föreslå lagändringar som ger miljörättens grundläggande principer genomslag även för vattenverksamheter. Bland annat ska omprövningsbestämmelserna ses över så att ett effektivt system för omprövning av vattenverksamheter kan åstadkommas. I dag innehåller miljöbalken bestämmelser om förändring av tillstånd genom omprövning i vissa tydligt angivna situationer (jfr 24 kap. 3 och 5 ). Enligt övergångsbestämmelser till miljöbalken ska äldre tillstånd fortsätta att gälla oförändrat och anses meddelade med stöd av motsvarande bestämmelser i miljöbalken. Utredningen föreslår en ordning med nyprövning av tillstånd till vattenanläggningar och vattenverksamheter som inte har tillstånd som meddelats enligt miljöbalken, dvs. verksamheter som erhållit tillstånd med stöd av den lagstiftning som gällde fram till den 1 januari Enligt utredningens egna uppgifter omfattar detta i princip samtliga svenska vattenkraftverk. Enligt Advokatsamfundet saknar emellertid betänkandet en analys av möjligheten att åstadkomma anpassning av tillstånden för berörda verksamheter och anläggningar genom tillämpning och eventuell förändring av nuvarande omprövningsbestämmelser i miljöbalken. Detta får anses anmärkningsvärt med hänsyn till förslagets genomgripande konsekvenser för enskilda verksamhetsutövare. Berörda verksamheter blir således underkastade en fullständig tillståndsprövning, trots att de vid införandet av miljöbalken ansetts inneha rättskraftiga tillstånd. Ett förslag som innebär så stora konsekvenser för enskilda verksamhetsutövare borde ha föregåtts av en djupare analys och konsekvensutredning. Syftet med förslaget Betänkandet innehåller en allmän redogörelse för miljöbalkens mål och hänsynsregler samt gällande EU-rätt inom området, och det får förstås som att dessa utgör en viktig orsak till de långtgående förslag som presenteras. Det framgår emellertid inte på vilket sätt miljöbalken och EU-rätten kräver den systemförändring som det nu är fråga om. Enligt kommittédirektiven ska utredningen föreslå hur man på ett samhällsekonomiskt effektivt sätt kan se till att vattenanläggningar och vattenverksamheter enligt äldre tillstånd och rättigheter bedrivs på ett sådant sätt att miljöbalkens hänsynsregler och EUrättens krav i förhållande till vattenkvalitet och påverkan på djur och växtliv uppfylls. Det finns emellertid inte några krav på ny tillståndsprövning av verksamheter för att uppnå detta mål.

3 3 Redan i dag finns mycket goda möjligheter att ompröva verksamheter som inte uppfyller kraven enligt EU-rätten med stöd av miljöbalkens omprövningsbestämmelser. Det finns också en uttrycklig skyldighet för tillsynsmyndigheterna att fortlöpande bedöma om villkoren för en verksamhet är tillräckliga (jfr 26 kap. 2 andra stycket miljöbalken). Om tillsynsmyndigheten finner att så inte är fallet har myndigheten skyldighet att ansöka om omprövning och även kräva att tillståndshavaren tillhandahåller underlag för omprövningen (jfr 26 kap. 21 och 22 ). Tillsynsmyndigheten har således en lagstadgad skyldighet att vara verksam för att anpassa villkor efter nya krav och tillräckligt lagstöd finns för detta. Att utredningen inte berör detta förhållande mer utförligt (jfr s ) är anmärkningsvärt. Uppenbarligen föreslås det nya regelverket för att komma till rätta med en påtaglig resurs- och kompetensbrist hos tillsynsmyndigheterna. Det rimliga sättet att uppnå det angivna syftet med förslaget om nyprövning och samtidigt ta erforderlig hänsyn till enskilda intressen hade emellertid, enligt Advokatsamfundets uppfattning, varit att tillämpa nuvarande bestämmelser samt tillskjuta erforderliga resurser till tillsynsmyndigheterna. Vissa justeringar av nuvarande omprövningsbestämmelser skulle kunna vara befogade för att åstadkomma anpassning av äldre vattenanläggningar till nya förhållanden. Exempelvis skulle omprövningsbestämmelsen i 24 kap. 5 miljöbalken kunna ändras på så sätt att denna utöver omprövning av tillståndet när det gäller verksamhetens omfattning, även möjliggör omprövning av tillståndet när det gäller en anläggnings utformning. Vidare skulle tillsynsmyndigheternas möjligheter att begära in underlag från verksamhetsutövarna kunna förstärkas. Ersättningsbestämmelser Utredningen föreslår att de rådighetsinskränkningar som kan bli aktuella i huvudsak ska kunna genomföras utan att ersättning betalas till berörda verksamhetsutövare. Så långtgående inskränkning av äganderätten i förhållande till de verksamheter och värden som berörs kräver en betydligt grundligare analys av Europakonventionens bestämmelser om äganderätten än den som har presenterats av utredningen. Det är olämpligt att dra så långtgående och generaliserande slutsatser utifrån ett rättsfall från Europadomstolen, som i sin tur avser en verksamhet som bär mycket få likheter med de vattenverksamheter som betänkandet riktar sig mot. Att överlåta åt tillsynsmyndigheterna att avgöra vilken verksamhetsutövare som ska komma i åtnjutande av ersättning, genom att styra vilka anläggningar som ska nyprövas inom en tioårsperiod är enligt Advokatsamfundets uppfattning mycket tveksamt och det kan ifrågasättas om en sådan ordning är förenlig med grundläggande svenska och internationella rättsliga principer.

4 4 Konsekvenser Utredningen tar anmärkningsvärt lätt på frågan om konsekvenserna av förslaget för såväl enskilda verksamhetsutövare som ur samhällsekonomisk synvinkel. Utifrån de uppgifter som presenteras i utredningen kan emellertid konstateras att kostnaderna för enskilda verksamhetsutövare vid en nyprövning kan bli mycket stora, vilket också kan leda till samhällsekonomiska effekter. Den föreslagna nya ordningen kommer även att innebära stora påfrestningar för de ytterligare parter som berörs av nyprövningen, i första hand prövningsmyndigheterna och remissmyndigheterna. Redan i dag föreligger betydande kompetensbrist inom det vattenrättsliga området och utan ytterligare resursförstärkning kommer det inte att vara möjligt att genomföra eftersträvade förändringar på ett rättssäkert sätt. Utredningens förslag i övrigt Samlad prövning Utredningen föreslår att den nuvarande bestämmelsen om ändringstillstånd för miljöfarlig verksamhet utvidgas så att den även omfattar vattenverksamhet, samtidigt som möjligheten att erhålla ändringstillstånd inskränks genom att det anges att en prövning normalt ska omfatta hela verksamheten. Utredningen förefaller emellertid bortse från senare tids utveckling rörande miljöfarlig verksamhet och de skillnader som föreligger mellan vattenverksamhet och miljöfarlig verksamhet. Det är inte korrekt att huvudregeln i praxis är att en tillståndsprövning av en miljöfarlig verksamhet ska avse hela verksamheten. Detta kan sägas ha varit fallet innan 16 kap. 2 miljöbalken ändrades till sin nuvarande lydelse, just i syfte att underlätta genomförandet av miljöförbättrande åtgärder inom industrin. Med utnyttjande av de omprövningsbestämmelser som finns i dag, och de eventuella förändringar som relativt enkelt skulle kunna åstadkommas, är det svårt att se nyttan av förslaget till ändring av prövningsbestämmelsen. Snarare riskerar förslaget att medföra onödig belastning på prövningssystemet samt riskera att angelägna dammsäkerhetshöjande åtgärder inte kommer till stånd. Vid industriella anläggningar kan också ifrågasättas om det är förenat med en miljönytta att som huvudregel ompröva t.ex. intag av processvatten i samband med omprövning av den industriella verksamheten. Tidsbegränsade tillstånd Utredningen föreslår att tillstånd till vissa vattenverksamheter alltid ska tidsbegränsas. Enligt Advokatsamfundet kan skälen för utredningens förslag ifrågasättas i olika hänseenden. Tillståndsprövning tar i anspråk stora resurser hos verksamhetsutövare såväl som hos prövningsmyndigheterna. Med hänsyn till möjligheterna att ompröva tillstånd och villkor,

5 5 bland annat med hänsyn till förändrade förhållanden i omgivningen, förefaller det onödigt att alltid tidsbegränsa vissa vattenverksamheter. Angreppssättet kan även ifrågasättas ur systematisk synvinkel, då utvecklingen inom miljöområdet snarare går mot ökad tillsyn och vikten av verksamhetsutövares egenkontroll. En bättre väg att gå vore att öka tillsynsmyndigheternas resurser för att hantera omprövningar så att en ändamålsenlig arbetsfördelning mellan tillstånds- och tillsynsmyndigheter kan säkerställas. Tidsbegränsade tillstånd kan säkerligen vara befogade i vissa fall, såsom exempelvis vid grundvattenuttag inom utsatta områden. Det finns emellertid redan i dag tillräckliga möjligheter för prövningsmyndigheterna att göra denna bedömning i det enskilda fallet. Generella föreskrifter Utredningen föreslår att regeringen ges möjlighet att införa generella föreskrifter även för vattenverksamheter. En sådan ordning är dock svårare att införa för vattenverksamheter än vad som är fallet för miljöfarlig verksamhet, eftersom det inte på samma sätt är relevant med utsläppsvärden eller liknande begränsningar. Möjligheten till generella föreskrifter behöver också sannolikt vara förenad med begränsningar, exempelvis i fråga om tredje mans intressen. Enligt Advokatsamfundet bör frågan utredas ytterligare innan förslaget antas. Miljörapport Advokatsamfundet delar utredningens slutsats att vattenverksamheter såväl som miljöfarliga verksamheter bör omfattas av bestämmelserna om miljörapporter. SVERIGES ADVOKATSAMFUND Anne Ramberg

Stockholm den 31 oktober 2014

Stockholm den 31 oktober 2014 R-2014/1013 Stockholm den 31 oktober 2014 Till Miljödepartementet M2014/1451/Nm Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 16 juni 2014 beretts tillfälle att avge yttrande över Vattenverksamhetsutredningens

Läs mer

Delbetänkande av vattenverksamhetsutredningen. Tina Buckland Länsstyrelsen Västerbotten

Delbetänkande av vattenverksamhetsutredningen. Tina Buckland Länsstyrelsen Västerbotten Delbetänkande av vattenverksamhetsutredningen Tina Buckland Länsstyrelsen Västerbotten Nu finns det hopp om fler glada laxar. DN Svensk vattenkraft i fara SvD Näringsliv Förslagen [ ] kommer att äventyra

Läs mer

YTTRANDE AVSEENDE BETÄNKANDET NY TID FÖR PRÖVNING - FÖRSLAG TILL ÄNDRADE VATTEN- RÄTTSLIGA REGLER (SOU 2013:69)

YTTRANDE AVSEENDE BETÄNKANDET NY TID FÖR PRÖVNING - FÖRSLAG TILL ÄNDRADE VATTEN- RÄTTSLIGA REGLER (SOU 2013:69) 2013-12-19 Miljödepartementet 103 33 Stockholm Diarienr: M2013/2436/Nm YTTRANDE AVSEENDE BETÄNKANDET NY TID FÖR PRÖVNING - FÖRSLAG TILL ÄNDRADE VATTEN- RÄTTSLIGA REGLER (SOU 2013:69) SAMMANFATTNING Skogsindustrierna

Läs mer

Vattenverksamhetsutredningen

Vattenverksamhetsutredningen Vattenverksamhetsutredningen Delbetänkande 2013:69 Slutbetänkande 2014:35 Anders Skarstedt anders.skarstedt@havochvatten.se Ny definition av tillståndsplikten för vattenverksamhet Tillståndsplikten för

Läs mer

Stockholm den 25 november 2008

Stockholm den 25 november 2008 R-2008/0961 Stockholm den 25 november 2008 Till Miljödepartementet M2008/2824/Kk Sveriges advokatsamfund har genom remiss som inkom den 8 september 2008 beretts tillfälle att avge yttrande över REACH-utredningens

Läs mer

Från torrt till vått. Prövning enligt miljöbalken

Från torrt till vått. Prövning enligt miljöbalken Från torrt till vått Prövning enligt miljöbalken Kammarkollegiet är en myndighet som för det allmännas talan i miljödomstolen. Talan gäller tillståndsprövningar, omprövningar och återkallelser av tillstånd

Läs mer

Remiss om förslag till ändrade bestämmelser för vattenmiljö och vattenkraft

Remiss om förslag till ändrade bestämmelser för vattenmiljö och vattenkraft Yttrande 1 (5) Miljö och energidepartementet m.registrator@regeringskansliet.se Remiss om förslag till ändrade bestämmelser för vattenmiljö och vattenkraft Ert dnr M2017/01639/R Sammanfattning Länsstyrelsen

Läs mer

Vattenverksamhetsutredningen En ändamålsenlig reglering, eller..? Ulf Wickström, LRF Hydrotekniska sällskapets årsmöte, Uppsala 3 februari 2015

Vattenverksamhetsutredningen En ändamålsenlig reglering, eller..? Ulf Wickström, LRF Hydrotekniska sällskapets årsmöte, Uppsala 3 februari 2015 Vattenverksamhetsutredningen En ändamålsenlig reglering, eller..? Ulf Wickström, LRF Hydrotekniska sällskapets årsmöte, Uppsala 3 februari 2015 Disposition Inledning Utredningens förslag i korthet Närmare

Läs mer

Erfarenheter prövning av vattenverksamheter. Ett myndighetsperspektiv. Karolina Ardesjö Lundén Juni 2014

Erfarenheter prövning av vattenverksamheter. Ett myndighetsperspektiv. Karolina Ardesjö Lundén Juni 2014 Erfarenheter prövning av vattenverksamheter Ett myndighetsperspektiv Karolina Ardesjö Lundén Juni 2014 Kammarkollegiet Kammarkollegiets uppgift är att föra talan för att ta till vara miljöintressen och

Läs mer

Stockholm den 14 december 2009 R-2009/1870. Till Miljödepartementet M2009/3289/R

Stockholm den 14 december 2009 R-2009/1870. Till Miljödepartementet M2009/3289/R R-2009/1870 Stockholm den 14 december 2009 Till Miljödepartementet M2009/3289/R Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 14 september 2009 beretts tillfälle att yttra sig över Kemikalieinspektionens

Läs mer

Stockholm den 30 oktober 2014

Stockholm den 30 oktober 2014 R-2014/1112 Stockholm den 30 oktober 2014 Till Arbetsmarknadsdepartementet A2014/2170/ARM Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 27 juni 2014 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet

Läs mer

Lagstiftning för restaurering av vattendrag? Örebro mars 2015

Lagstiftning för restaurering av vattendrag? Örebro mars 2015 Lagstiftning för restaurering av vattendrag? Örebro mars 2015 Kammarkollegiet Kammarkollegiets uppgift är att föra talan för att ta till vara miljöintressen och andra allmänna intressen i enlighet med

Läs mer

Stockholm den 27 september 2017

Stockholm den 27 september 2017 R-2017/1138 Stockholm den 27 september 2017 Till Miljö- och energidepartementet Dnr M2017/01639/R Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 29 juni 2017 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian

Läs mer

Omprövning av tillstånd och tillståndstider

Omprövning av tillstånd och tillståndstider Omprövning av tillstånd och tillståndstider Vilken befattning har du? Handläggare/jurist 9 56,2 Chef 5 31,2 Annan befattning: 2 12,5 Annan befattning: Miljösakkunnig i MPD Miljöskyddsspecialist Har ni

Läs mer

M2013/2436/Nm Vattenverksamhetsutredningens delbetänkande Ny tid ny prövning förslag till ändrade vattenrättsliga regler (SOU 2013:69)

M2013/2436/Nm Vattenverksamhetsutredningens delbetänkande Ny tid ny prövning förslag till ändrade vattenrättsliga regler (SOU 2013:69) Gunvor Axelsson, ordförande 0708 727216 gunvor.axelsson@svenskvattenkraft.se Datum 2013 12 22 1 (5) Miljödepartementet 103 30 STOCKHOLM M2013/2436/Nm Vattenverksamhetsutredningens delbetänkande Ny tid

Läs mer

Nya bestämmelser på vattenrättens område, nya uppdrag?

Nya bestämmelser på vattenrättens område, nya uppdrag? Nya bestämmelser på vattenrättens område, nya uppdrag? Renare marks vårmöte 2019 20 mars 2019 NYA REGLER, NYA UPPDRAG? 3 Nya bestämmelser på vattenrättens område Den 1 januari 2019 infördes ett flertal

Läs mer

Beträffande övriga delar i betänkandet har Advokatsamfundet en från utredningen avvikande mening när det gäller

Beträffande övriga delar i betänkandet har Advokatsamfundet en från utredningen avvikande mening när det gäller R 7021/2000 2001-01-22 Till Socialdepartementet Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 9 oktober 2000 beretts tillfälle att avge yttrande över LVU-utredningens betänkande Omhändertagen - Samhällets

Läs mer

Stockholm den 16 januari 2013

Stockholm den 16 januari 2013 R-2012/1860 Stockholm den 16 januari 2013 Till Arbetsmarknadsdepartementet A2012/3134/ARM Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 16 oktober 2012 beretts tillfälle att avge yttrande över Uppsägningstvistutredningens

Läs mer

Med undantag för de invändningar som följer nedan har Advokatsamfundet ingen erinran mot de lagändringar som föreslås i betänkandet.

Med undantag för de invändningar som följer nedan har Advokatsamfundet ingen erinran mot de lagändringar som föreslås i betänkandet. R-2010/1025 Stockholm den 11 oktober 2010 Till Näringsdepartementet N2010/4944/MK Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 14 juli 2010 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet Utländsk

Läs mer

Remissvar. Delbetänkande av vattenverksamhetsutredningen, SOU 2013:69 Ny tid ny prövning förslag till ändrade vattenrättsliga regler

Remissvar. Delbetänkande av vattenverksamhetsutredningen, SOU 2013:69 Ny tid ny prövning förslag till ändrade vattenrättsliga regler 2014-01-10 sid 1 (6) Remissvar Miljödepartementet Naturmiljöenheten Helene Lager Er ref: M2013/2436/Nm Delbetänkande av vattenverksamhetsutredningen, SOU 2013:69 Ny tid ny prövning förslag till ändrade

Läs mer

Stockholm den 22 augusti 2018

Stockholm den 22 augusti 2018 R-2018/0998 Stockholm den 22 augusti 2018 Till Finansdepartementet Fi2018/02158/B Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 25 maj 2018 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian Tillsyn över

Läs mer

Stockholm den 25 januari 2017

Stockholm den 25 januari 2017 R-2016/2441 Stockholm den 25 januari 2017 Till Justitiedepartementet Ju2016/09197/L7 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 21 december 2016 beretts tillfälle att avge yttrande över departementspromemorian

Läs mer

R 6079/ Till Statsrådet och chefen för Justitiedepartementet

R 6079/ Till Statsrådet och chefen för Justitiedepartementet R 6079/2000 2000-05-24 Till Statsrådet och chefen för Justitiedepartementet Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 20 januari 2000 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet Ekonomisk brottslighet

Läs mer

Stockholm den 19 december 2014

Stockholm den 19 december 2014 R-2014/1742 Stockholm den 19 december 2014 Till Finansdepartementet Fi2014/3021 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 22 september 2014 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet En ny

Läs mer

Yttrande över remiss Promemoria Vattenmiljö och vattenkraft

Yttrande över remiss Promemoria Vattenmiljö och vattenkraft Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-09-19 Diarienummer 1052/17 Stadsutveckling Henrik Levin, Anna Cognell Telefon 031-368 03 90 E-post: anna.cognell@stadshuset.goteborg.se Yttrande över remiss Promemoria Vattenmiljö

Läs mer

I fråga om utredningens särskilda förslag vill Mark- och miljööverdomstolen anföra följande.

I fråga om utredningens särskilda förslag vill Mark- och miljööverdomstolen anföra följande. YTTRANDE 2014-10-24 Dnr 466-14 SVEA HOVRÄTT Mark och miljööverdomstolen Yttrande över betänkandet I vått och torrt förslag till ändrade vattenrättsliga regler (SOU 2014:35) (M2014/1451/Nm) Vattenverksamhetsutredningen

Läs mer

Stockholm den 16 december 2016

Stockholm den 16 december 2016 R-2016/1940 Stockholm den 16 december 2016 Till Socialdepartementet S2016/06189/FS Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 4 oktober 2016 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian Reglering

Läs mer

Yttrande över Miljödepartementets remiss av Vattenverksamhetsutredningens slutbetänkande I vått och torrt förslag till ändrade vattenrättsliga regler

Yttrande över Miljödepartementets remiss av Vattenverksamhetsutredningens slutbetänkande I vått och torrt förslag till ändrade vattenrättsliga regler Regelrådet är ett av regeringen utsett oberoende organ vars huvuduppgifter är att: 1. Ta ställning till om nya eller ändrade regler är utformade så att de uppnår regelgivarens syfte på ett enkelt sätt

Läs mer

Kammarkollegiet. Smoltkompensationsmöte Hur kan utfasningen, helt eller delvis, av kompensationsutsättningar hanteras rättsligt?

Kammarkollegiet. Smoltkompensationsmöte Hur kan utfasningen, helt eller delvis, av kompensationsutsättningar hanteras rättsligt? Kammarkollegiet Smoltkompensationsmöte 2016-02-25 Hur kan utfasningen, helt eller delvis, av kompensationsutsättningar hanteras rättsligt? Henrik Malmberg och Torgny Norberg Kammarkollegiet och miljörätt

Läs mer

Stockholm den 8 augusti 2014

Stockholm den 8 augusti 2014 R-2014/0861 Stockholm den 8 augusti 2014 Till Justitiedepartementet Ju2014/3186/L4 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 8 maj 2014 beretts tillfälle att avge yttrande över departementspromemorian

Läs mer

Stockholm den 11 maj 2012

Stockholm den 11 maj 2012 R-2012/0268 Stockholm den 11 maj 2012 Till Miljödepartementet M2011/3865/R M2012/113/R M2012/1005/R Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 30 januari 2012 beretts tillfälle att avge yttrande över

Läs mer

Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 11 maj 2007 beretts tillfälle att avge yttrande över Promemorian Vissa kapitalbeskattningsfrågor.

Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 11 maj 2007 beretts tillfälle att avge yttrande över Promemorian Vissa kapitalbeskattningsfrågor. R-2007/0688 Stockholm den 26 juni 2007 Till Finansdepartementet Fi2007/4031 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 11 maj 2007 beretts tillfälle att avge yttrande över Promemorian Vissa kapitalbeskattningsfrågor.

Läs mer

R-2003/0827 Stockholm den 30 oktober 2003

R-2003/0827 Stockholm den 30 oktober 2003 R-2003/0827 Stockholm den 30 oktober 2003 Till Socialdepartementet Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 18 juli 2003 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandena Alkohol i tryckta skrifter

Läs mer

Stockholm den 19 oktober 2015

Stockholm den 19 oktober 2015 R-2015/1084 Stockholm den 19 oktober 2015 Till FAR Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 2 juli 2015 beretts tillfälle att avge yttrande över Nordiska Revisorsförbundets förslag till Nordisk standard

Läs mer

Stockholm den 28 april 2015

Stockholm den 28 april 2015 R-2015/0430 Stockholm den 28 april 2015 Till Finansdepartementet Fi2012/4241 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 10 mars 2015 beretts tillfälle att avge yttrande över Skatteverkets promemoria

Läs mer

Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 5 april 2016 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet En ny strafftidslag (SOU 2016:18).

Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 5 april 2016 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet En ny strafftidslag (SOU 2016:18). R-2016/0744 Stockholm den 29 juni 2016 Till Justitiedepartementet Ju2016/01870/KRIM Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 5 april 2016 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet En ny

Läs mer

Mark- och miljödomstolen tillstyrker förslagen, med nedanstående undantag och kommentarer.

Mark- och miljödomstolen tillstyrker förslagen, med nedanstående undantag och kommentarer. Remissyttrande 1 (6) Miljö- och energidepartementet 103 33 Stockholm Promemorian Vattenmiljö och vattenkraft Dnr M2017/01639R Mark- och miljödomstolen tillstyrker förslagen, med nedanstående undantag och

Läs mer

Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 20 december 2007 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian Börsers regelverk.

Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 20 december 2007 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian Börsers regelverk. R-2008/0032 Stockholm den 28 januari 2008 Till Finansdepartementet Fi2007/9999 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 20 december 2007 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian Börsers

Läs mer

Promemoria vattenmiljö och vattenkraft

Promemoria vattenmiljö och vattenkraft 1(5) YTTRANDE 2017-09-28 Dnr 4.1.17-11523/17 Divisionen för främjande och förvaltning Regeringskansliet Miljö- och energidepartementet m.registrator@regeringskansliet.se Promemoria vattenmiljö och vattenkraft

Läs mer

Advokatsamfundet är således positiv till det framlagda förslaget men vill oaktat detta framföra vissa synpunkter.

Advokatsamfundet är således positiv till det framlagda förslaget men vill oaktat detta framföra vissa synpunkter. R-2008/0247 Stockholm den 30 maj 2008 Till Finansdepartementet Fi2007/4949 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 20 februari 2008 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian Prissättningsbesked

Läs mer

Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 10 maj 2010 beretts tillfälle att avge yttrande över delbetänkandet Avtalad upphovsrätt (SOU 2010:24).

Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 10 maj 2010 beretts tillfälle att avge yttrande över delbetänkandet Avtalad upphovsrätt (SOU 2010:24). R-2010/0681 Stockholm den 1 september 2010 Till Justitiedepartementet Ju2010/3129/L3 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 10 maj 2010 beretts tillfälle att avge yttrande över delbetänkandet Avtalad

Läs mer

vattenmiljö och vattenkraft

vattenmiljö och vattenkraft vattenmiljö och vattenkraft Förslag till ändrade bestämmelser energiöverenskommelsen, tillkännagivande och genomförande av ramdirektivet för vatten Miljö- och energidepartementet 1 Vägen hit Tillkännagivande

Läs mer

Juridiska aspekter vid åtgärder i vatten

Juridiska aspekter vid åtgärder i vatten Juridiska aspekter vid åtgärder i vatten 2014-01-16 Vattenverksamhet i 11 kap miljöbalken uppförande, ändring, lagning och utrivning av dammar eller andra anläggningar i vattenområden, fyllning och pålning

Läs mer

EUROPARÄTTSLIGA PRINCIPER FÖR VATTENVERKSAMHETER..?

EUROPARÄTTSLIGA PRINCIPER FÖR VATTENVERKSAMHETER..? EUROPARÄTTSLIGA PRINCIPER FÖR VATTENVERKSAMHETER..? Seminarium på Stockholms miljörättscentrum den 9 juni 2014 Jan Darpö Juridicum/Uppsala universitet Det slutna rummet.. x Den vattenrättsliga debatten

Läs mer

Stockholm den 21 augusti 2006 R-2006/0556. Till Miljö- och samhällsbyggnadsdepartementet M2006/1831/R

Stockholm den 21 augusti 2006 R-2006/0556. Till Miljö- och samhällsbyggnadsdepartementet M2006/1831/R R-2006/0556 Stockholm den 21 augusti 2006 Till Miljö- och samhällsbyggnadsdepartementet M2006/1831/R Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 21 april 2006 beretts tillfälle att avge yttrande över

Läs mer

Stockholm den 27 juni 2012

Stockholm den 27 juni 2012 R-2012/0892 Stockholm den 27 juni 2012 Till Justitiedepartementet Ju2012/2869/L2 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 27 april 2012 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet Snabbare

Läs mer

Hur påverkas tillståndsprövning av verksamheter enligt 9 och 11 kap MB av miljökvalitetsnormer för vatten?

Hur påverkas tillståndsprövning av verksamheter enligt 9 och 11 kap MB av miljökvalitetsnormer för vatten? Hur påverkas tillståndsprövning av verksamheter enligt 9 och 11 kap MB av miljökvalitetsnormer för vatten? Karin Wall Länsstyrelsen Västra Götalands län Vattenmyndigheten Västerhavet Varför? Vatten är

Läs mer

Yttrande över förslag till ändrade bestämmelser för vattenmiljö och vattenkraft

Yttrande över förslag till ändrade bestämmelser för vattenmiljö och vattenkraft Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Myndighetens roll vid tillsyn av egenkontroll utgående från MKN

Myndighetens roll vid tillsyn av egenkontroll utgående från MKN Myndighetens roll vid tillsyn av egenkontroll utgående från MKN Myndigheter som bedriver operativ tillsyn enligt miljöbalken kontrollerar att lagkrav följs, bland annat gällande verksamhetsutövarnas egenkontroll

Läs mer

M2016/1849/R, Remissyttrande över Promemorian Miljöbedömningar (Ds 2016:25)

M2016/1849/R, Remissyttrande över Promemorian Miljöbedömningar (Ds 2016:25) 2016-10-10 Till Miljö- och energidepartementet m.registrator@regeringskansliet.se anna.berglund@regeringskansliet.se M2016/1849/R, Remissyttrande över Promemorian Miljöbedömningar (Ds 2016:25) Alrutz Advokatbyrå

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om införande av miljöbalken; SFS 1998:811 Utkom från trycket den 7 juli 1998 utfärdad den 11 juni 1998. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande. Allmänna bestämmelser

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Förslagen föranleder följande yttrande av Lagrådet:

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Förslagen föranleder följande yttrande av Lagrådet: 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-03-28 Närvarande: f.d. regeringsrådet Bengt-Åke Nilsson, regeringsrådet Stefan Ersson och justitierådet Lars Dahllöf. Ett utvidgat miljöansvar Enligt

Läs mer

Remissyttrande anga ende promemorian Vattenmiljo och vattenkraft

Remissyttrande anga ende promemorian Vattenmiljo och vattenkraft Miljö- och energidepartementet m.registrator@regeringskansliet.se anna.josefsson@regeringskansliet.se Endast per e-post Er referens: dnr M2017/01639/R Remissyttrande anga ende promemorian Vattenmiljo och

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2012-05-16 Närvarande: F.d. justitieråden Marianne Eliason och Peter Kindlund samt justitierådet Kerstin Calissendorff. Sekretess vid samarbete mellan europeiska

Läs mer

Stockholm den 9 mars 2015

Stockholm den 9 mars 2015 R-2015/0008 Stockholm den 9 mars 2015 Till Justitiedepartementet Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 22 december 2014 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet Internationella säkerheter

Läs mer

R 8558/2001 Stockholm den 11 januari 2002

R 8558/2001 Stockholm den 11 januari 2002 R 8558/2001 Stockholm den 11 januari 2002 Till Justitiedepartementet Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 12 november 2001 beretts tillfälle att avge yttrande över 1. Departementspromemorian Ändringar

Läs mer

Kommittédirektiv. Vattenverksamheter. Dir. 2012:29. Beslut vid regeringssammanträde den 4 april 2012

Kommittédirektiv. Vattenverksamheter. Dir. 2012:29. Beslut vid regeringssammanträde den 4 april 2012 Kommittédirektiv Vattenverksamheter Dir. 2012:29 Beslut vid regeringssammanträde den 4 april 2012 Sammanfattning En särskild utredare ska se över reglerna om vattenverksamhet i miljöbalken och lagen (1998:812)

Läs mer

Kommittédirektiv. Reglering av industriutsläpp. Dir. 2010:113. Beslut vid regeringssammanträde den 21 oktober 2010

Kommittédirektiv. Reglering av industriutsläpp. Dir. 2010:113. Beslut vid regeringssammanträde den 21 oktober 2010 Kommittédirektiv Reglering av industriutsläpp Dir. 2010:113 Beslut vid regeringssammanträde den 21 oktober 2010 Sammanfattning En särskild utredare ska föreslå hur Europaparlamentets och rådets direktiv

Läs mer

Stockholm den 14 augusti 2012

Stockholm den 14 augusti 2012 R-2012/0933 R-2012/1245 Stockholm den 14 augusti 2012 Till Kulturdepartementet Ku2012/694/MFI (Ku 2011:03) Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 14 maj 2012 beretts tillfälle att yttra sig över

Läs mer

Stockholm den 12 februari 2015

Stockholm den 12 februari 2015 R-2014/2272 Stockholm den 12 februari 2015 Till Finansdepartementet Fi2014/4440 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 12 december 2014 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian Ändring

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i miljöbalken; SFS 2010:882 Utkom från trycket den 13 juli 2010 utfärdad den 1 juli 2010. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om miljöbalken dels att

Läs mer

Regelförenkling för småskalig vattenkraft

Regelförenkling för småskalig vattenkraft Enskild motion Motion till riksdagen 2016/17:558 av Cecilie Tenfjord-Toftby och Sten Bergheden (båda M) Regelförenkling för småskalig vattenkraft Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Överlåtbara fiskerättigheter

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Överlåtbara fiskerättigheter 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2009-02-25 Närvarande: F.d. regeringsrådet Rune Lavin, justitierådet Marianne Lundius och regeringsrådet Karin Almgren. Överlåtbara fiskerättigheter Enligt

Läs mer

Förslagen i rapporten

Förslagen i rapporten R-2010/0029 Stockholm den 30 mars 2010 Till Finansdepartementet Fi2009/1548 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 21 december 2009 beretts tillfälle att avge yttrande över rapporten Mervärdesskatt

Läs mer

Stockholm den 1 juni 2007 R-2007/0326. Till Justitiedepartementet. Ju2007/1311/KRIM

Stockholm den 1 juni 2007 R-2007/0326. Till Justitiedepartementet. Ju2007/1311/KRIM R-2007/0326 Stockholm den 1 juni 2007 Till Justitiedepartementet Ju2007/1311/KRIM Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 14 februari 2007 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet Målsägandebiträdet

Läs mer

Stockholm den 13 februari 2009 R-2008/1191. Till Justitiedepartementet. Ju2008/8198/KRIM

Stockholm den 13 februari 2009 R-2008/1191. Till Justitiedepartementet. Ju2008/8198/KRIM R-2008/1191 Stockholm den 13 februari 2009 Till Justitiedepartementet Ju2008/8198/KRIM Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 24 oktober 2008 beretts tillfälle att avge yttrande över Stalkningsutredningens

Läs mer

Yttrande över betänkandet Ett fönster av möjligheter stärkt barnrättsperspektiv för barn i skyddat boende (SOU 2017:112)

Yttrande över betänkandet Ett fönster av möjligheter stärkt barnrättsperspektiv för barn i skyddat boende (SOU 2017:112) YTTRANDE Justitieombudsmannen Thomas Norling Datum 2018-05-15 Regeringskansliet, Socialdepartementet 103 33 Stockholm Dnr R 18-2018 Sid 1 (5) Yttrande över betänkandet Ett fönster av möjligheter stärkt

Läs mer

Stockholm den 10 augusti 2015

Stockholm den 10 augusti 2015 R-2015/0905 Stockholm den 10 augusti 2015 Till Justitiedepartementet Ju2015/4155/L3 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 12 maj 2015 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet Kollektiv

Läs mer

Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 6 mars 2015 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian Billigare utbyggnad av bredbandsnät.

Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 6 mars 2015 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian Billigare utbyggnad av bredbandsnät. R-2015/0394 Stockholm den 4 juni 2015 Till Näringsdepartementet N2015/2228/ITP Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 6 mars 2015 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian Billigare utbyggnad

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Närvarande: F.d. justitierådet Dag Victor samt justitieråden Lennart Hamberg och Per Virdesten.

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Närvarande: F.d. justitierådet Dag Victor samt justitieråden Lennart Hamberg och Per Virdesten. 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2012-03-29 Närvarande: F.d. justitierådet Dag Victor samt justitieråden Lennart Hamberg och Per Virdesten. Auktionering av utsläppsrätter Enligt en lagrådsremiss

Läs mer

Stockholm den 4 april 2018 R-2018/0461. Till Miljö- och energidepartementet. M2018/00560/Ee

Stockholm den 4 april 2018 R-2018/0461. Till Miljö- och energidepartementet. M2018/00560/Ee R-2018/0461 Stockholm den 4 april 2018 Till Miljö- och energidepartementet M2018/00560/Ee Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 1 mars 2018 beretts tillfälle att avge yttrande över Statens energimyndighets

Läs mer

Tillämpning av miljökvalitetsnormer för vatten

Tillämpning av miljökvalitetsnormer för vatten Tillämpning av miljökvalitetsnormer för vatten Vattenmyndigheten för Bottenhavets vattendistrikt Joakim Kruse Skellefteå den 18 maj 2011 Vattenförvaltningens MKN Miljökvalitetsnormer (MKN) inom vattenförvaltningen

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor; SFS 1999:381 Utkom från trycket den 14 juni 1999 utfärdad den 27 maj 1999. Enligt riksdagens

Läs mer

SVERIGES BERGMATERIALINDUSTRI Tel Box 55684, Stockholm Besök: Storgatan 19

SVERIGES BERGMATERIALINDUSTRI Tel Box 55684, Stockholm Besök: Storgatan 19 2016-02-01 Miljödepartementet m.registrator@regeringskansliet.se johan.fallenius@regeringskansliet.se. Svar på remiss M2015/02675/R Prövning av miljöfarlig verksamhet Sveriges Bergmaterialindustri, SBMI,

Läs mer

SOU 2014:67 Inbyggd integritet inom Inspektionen för socialförsäkringen

SOU 2014:67 Inbyggd integritet inom Inspektionen för socialförsäkringen Yttrande Diarienr 1 (6) 2015-02-26 2529-2014 Ert diarienr S2014/6786/SF Socialdepartementet Regeringskansliet 103 33 STOCKHOLM SOU 2014:67 Inbyggd integritet inom Inspektionen för socialförsäkringen Sammanfattning

Läs mer

Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 11 mars 2016 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian Anvisade elavtal.

Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 11 mars 2016 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian Anvisade elavtal. R-2016/0554 Stockholm den 7 april 2016 Till Miljö och energidepartementet M2016/00695/Ee Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 11 mars 2016 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian Anvisade

Läs mer

Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 11 april 2017 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet Brottsdatalag (SOU 2017:29).

Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 11 april 2017 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet Brottsdatalag (SOU 2017:29). R-2017/0744 Stockholm den 10 juli 2017 Till Justitiedepartementet Ju2017/03283/L4 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 11 april 2017 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet Brottsdatalag

Läs mer

Bilaga 1 Författningstext avseende miljökvalitetsnormer

Bilaga 1 Författningstext avseende miljökvalitetsnormer Bilaga 1 Yttrande SOU 2005:59 1 Bilaga 1 Författningstext avseende miljökvalitetsnormer 2 kap. 7 Kraven på hänsyn enligt 2-6 gäller i den utsträckning det inte kan anses orimligt att uppfylla dem. Vid

Läs mer

Nya skärpta bestämmelser - för att leva upp till vattendirektivets krav - för att miljöanpassa vattenkraften. Lunchseminarium 28 september 2018

Nya skärpta bestämmelser - för att leva upp till vattendirektivets krav - för att miljöanpassa vattenkraften. Lunchseminarium 28 september 2018 Nya skärpta bestämmelser - för att leva upp till vattendirektivets krav - för att miljöanpassa vattenkraften Lunchseminarium 28 september 2018 Vattenkraft och vattenmiljö (prop. 2017/18:243) genomföra

Läs mer

Stockholm den 3 september 2013

Stockholm den 3 september 2013 R-2013/0997 Stockholm den 3 september 2013 Till Finansinspektionen FI Dnr 11-5610 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 25 juni 2013 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian Förslag

Läs mer

Stockholm den 21 november 2017

Stockholm den 21 november 2017 R-2017/1883 Stockholm den 21 november 2017 Till Justitiedepartementet Ju2017/07698/L4 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 6 oktober 2017 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet Brottsdatalag

Läs mer

Advokatsamfundet vill inledningsvis hänvisa till de synpunkter som förs fram av experten Annika Fritsch i ett särskilt yttrande.

Advokatsamfundet vill inledningsvis hänvisa till de synpunkter som förs fram av experten Annika Fritsch i ett särskilt yttrande. R-2017/2283 Stockholm den 5 mars 2018 Till Finansdepartementet Fi2017/04533/S3 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 11 december 2017 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet Beräkning

Läs mer

YTTRANDE 1 (5) DATUM DIARIENR. Inledning. undvika. fördyrande reglerna. sällan om. regler om

YTTRANDE 1 (5) DATUM DIARIENR. Inledning. undvika. fördyrande reglerna. sällan om. regler om YTTRANDE 1 (5) Mark- och miljödomstolen Miljö- och energidepartementett Remiss angående betänkande av Utredningen om ekologisk kompensation, SOU 2017: 34 (ert dnr M2017/01115/Nm) Inledning Ekologisk kompensation

Läs mer

Stockholm den 19 september 2016

Stockholm den 19 september 2016 R-2016/1320 Stockholm den 19 september 2016 Till Justitiedepartementet Ju2016/05469/L2 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 28 juli 2016 beretts tillfälle att avge yttrande över En omarbetad Bryssel

Läs mer

Författningsförslag, implementering av art. 4.1 och art. 4.7 ramdirektivet för vatten (2000/60/EG)

Författningsförslag, implementering av art. 4.1 och art. 4.7 ramdirektivet för vatten (2000/60/EG) Sida 1 (6) Författningsförslag, implementering av art. 4.1 och art. 4.7 ramdirektivet för vatten (2000/60/EG) Miljöbalken (1998:808) 2 kap. 7 Kraven i 2-5 och 6 första stycket gäller i den utsträckning

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Kerstin Lindell Medicinsk rådgivare 040-6753025 Kerstin.H.Lindell@skane.se YTTRANDE Datum 2018-04-04 Dnr 1800326 1 (5) Remiss. För barnets bästa? Utredningen om tvångsåtgärder

Läs mer

Advokatsamfundet ställer sig positivt till slutsatsen att förändringar med anledning av Lavaldomen måste genomföras.

Advokatsamfundet ställer sig positivt till slutsatsen att förändringar med anledning av Lavaldomen måste genomföras. R-2009/0016 Stockholm den 23 mars 2009 Till Arbetsmarknadsdepartementet A2008/3541/ARM Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 17 december 2008 beretts tillfälle att yttra sig över betänkandet Förslag

Läs mer

Miljöbalkens krav på fria vandringsvägar. Anders Skarstedt anders.skarstedt@havochvatten.se

Miljöbalkens krav på fria vandringsvägar. Anders Skarstedt anders.skarstedt@havochvatten.se Miljöbalkens krav på fria vandringsvägar Anders Skarstedt anders.skarstedt@havochvatten.se Allmänna hänsynsreglerna i 2 kap miljöbalken Hänsynsreglerna gäller alla som vidtar en åtgärd eller bedriver en

Läs mer

2. Förslaget att även kupongskatt ska omfattas av skatteflyktslagen

2. Förslaget att även kupongskatt ska omfattas av skatteflyktslagen R-2015/0776 Stockholm den 18 maj 2015 Till Finansdepartementet Fi2015/2314 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 21 april 2015 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian Begränsad skattefrihet

Läs mer

Tillsyn av energihushållning

Tillsyn av energihushållning Tillsyn av energihushållning Vad är det som gäller? För dig som vill veta mer om miljöbalkens krav på energihushållning. För en hållbar framtid Vi lever i en tid med klimatförändringar och vi måste alla

Läs mer

Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 2 juli beretts tillfälle att avge yttrande över departementspromemorian Hyra av lös sak (Ds 2010:24).

Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 2 juli beretts tillfälle att avge yttrande över departementspromemorian Hyra av lös sak (Ds 2010:24). R-2010/0926 Stockholm den 6 december 2010 Till Justitiedepartementet Ju2010/5531/L2 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 2 juli beretts tillfälle att avge yttrande över departementspromemorian

Läs mer

Så genomförs industriutsläppsdirektivet

Så genomförs industriutsläppsdirektivet Så genomförs industriutsläppsdirektivet Sofia Hedelius Bruu Naturvårdsverket 1 EU:s direktiv om industriutsläpp 2010/75/EU Omarbetning av IPPC och sex sektorsdirektiv Tillämpas fr.o.m. den 7 januari 2013

Läs mer

Lag (1998:811) om införande av miljöbalken

Lag (1998:811) om införande av miljöbalken Lag (1998:811) om införande av miljöbalken Svensk författningssamling 1998:811 t.o.m. SFS 2011:337 FS nr: 1998:811 Departement/myndighet: Miljö- och energidepartementet Utfärdad: 1998-06-11 Ändrad: t.o.m.

Läs mer

LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND

LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND REMISSYTTRANDE 2016-10-10 Dnr 2015/7652 Er ref M2016/1849/R Ert datum 2015-07-08 Regeringskansliet Miljö- och energidepartementet 103 33 STOCKHOLM Miljöbedömningar, Ds 2016:25

Läs mer

DOM 2014-11-19 Stockholm

DOM 2014-11-19 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060101 DOM 2014-11-19 Stockholm Mål nr M 7192-14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2014-07-01 i mål nr M 2232-14,

Läs mer

KOMMENTARER Sida 1 av 5 TILL MN:s YTTRANDE Myndighetsnämndens yttrande på internremiss angående vattenskyddsföreskrifter för Alsjöholms vattentäkt

KOMMENTARER Sida 1 av 5 TILL MN:s YTTRANDE Myndighetsnämndens yttrande på internremiss angående vattenskyddsföreskrifter för Alsjöholms vattentäkt KOMMENTARER Sida 1 av 5 Myndighetsnämndens yttrande på internremiss angående vattenskyddsföreskrifter för Alsjöholms vattentäkt 2 Enskild brunnsanläggning De föreslagna skyddsföreskrifterna anger, Primär

Läs mer

Vattenverksamhetsutredningens delbetänkande Ny tid ny prövning förslag till ändrade vattenrättsliga regler (SOU 2013:69)

Vattenverksamhetsutredningens delbetänkande Ny tid ny prövning förslag till ändrade vattenrättsliga regler (SOU 2013:69) SVE100 v2.0 2008-04-09 SVENSK ENERGI Gun Åhrling-Rundström 08-677 28 12, 073-433 82 45 gun.ahrling-rundstrom@svenskenergi.se Lennart Sandebjer 08-6772653, 070-5507781 lennart.sandebjer@svenskenergi.se

Läs mer

Stockholm den 12 februari 2014

Stockholm den 12 februari 2014 R-2013/2026 Stockholm den 12 februari 2014 Till Justitiedepartementet Ju2013/4950/L4 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 11 november 2013 beretts tillfälle att avge yttrande över departementspromemorian

Läs mer

Remiss - Havs- och vattenmyndighetens redovisning av regeringsuppdrag om enskilda avlopp - styrmedel för att nå en hållbar åtgärdstakt

Remiss - Havs- och vattenmyndighetens redovisning av regeringsuppdrag om enskilda avlopp - styrmedel för att nå en hållbar åtgärdstakt Dnr KS-2014-57 Dpl 25 sid 1 (5) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Verksamhetsstyrning Tjänsteyttrande 2014-03-26 Elin Mlakar, 054-540 10 35 elin.mlakar@karlstad.se Remiss - Havs- och vattenmyndighetens redovisning

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Gränsen mellan enskilt och allmänt vatten

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Gränsen mellan enskilt och allmänt vatten 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2017-12-19 Närvarande: F.d. justitierådet Karin Almgren samt justitieråden Johnny Herre och Dag Mattsson. Gränsen mellan enskilt och allmänt vatten Enligt

Läs mer