Stockholm den 25 november 2008

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Stockholm den 25 november 2008"

Transkript

1 R-2008/0961 Stockholm den 25 november 2008 Till Miljödepartementet M2008/2824/Kk Sveriges advokatsamfund har genom remiss som inkom den 8 september 2008 beretts tillfälle att avge yttrande över REACH-utredningens slutbetänkande Kemikalietillsyn organisation och finansiering, SOU 2008:73. Inledning Advokatsamfundet har i huvudsak ingen erinran mot utredningens förslag. Mot bakgrund av förslagets omfattning och detaljnivå har samfundet snarare än att granska enskilda detaljer, huvudsakligen valt att ta upp frågor av mer övergripande karaktär. Såvitt avser frågor om REACH-förordningens, Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1907/2006 om registrering, utvärdering, godkännande och begränsning av kemikalier m.m., harmoniserande verkan och utrymmet för strängare nationella bestämmelser, hänvisas till Advokatsamfundets yttrande avseende delbetänkandet REACH genomförande och sanktioner, SOU 2007:80. Allmänna synpunkter Tillsyn Enligt Advokatsamfundets uppfattning är det i hög grad önskvärt att rationalisera tillsynen och förenkla och koncentrera den enskilde verksamhetsutövarens kontakter med tillsynsmyndigheten. Det är således positivt att utredningen föreslår att s.k. dubblering av tillsynsansvaret i så stor utsträckning som möjligt tas bort. En mer effektiv tillsynsfördelning torde medföra ett i praktiken stärkt skydd för människors hälsa och miljön.

2 2 Av motsvarande skäl ställer sig Advokatsamfundet även positiv till utredningens förslag att de tillsynsmyndigheter som har kemikalietillsynsansvaret för 14 kap. miljöbalken och REACH-förordningen, även utövar tillsyn över annan kemikalielagstiftning. Detta förslag torde även innebära utveckling mot en bredare kompetens inom tillsynsmyndigheterna, vilket främjar en helhetsförståelse för kemikaliehanteringen. Advokatsamfundet ställer sig vidare positiv till att kommunernas ansvar för kemikalietillsynen minskar och att tillsynsansvaret i större utsträckning sker på statlig nivå. Detta ger förutsättningar för ökad kunskapsuppbyggnad och en mer enhetlig och konsekvent tillämpning av tillsynen. Enligt utredningen ökar behovet av tillsynsvägledning i och med att kemikalieregelverkets komplexitet ökar. Även denna aspekt talar för att den regionala och kommunala tillsynen i större utsträckning bör flyttas uppåt i tillsynshierarkin och att antalet tillsynsmyndigheter bör begränsas. Förhållandet mellan gemenskapsrätt och nationell rätt I betänkandet saknas en mer utförlig analys av vilka krav EG-rätten ställer på medlemsstaterna i samband med nationell tillsynslagstiftning som är tänkt att säkerställa efterlevnaden av en EG-förordning. Även om utredningen arbetat under tidspress är detta enligt Advokatsamfundets uppfattning en central fråga som borde ha belysts ytterligare (se vidare under avsnitt och nedan). Avsnitt 3.5 Enligt betänkandet går det inte att komma ifrån att miljökvalitetsmålen får en funktion även på EG-rättens område genom den betydelse dessa har i miljöbalkens tillsynssystem. Enligt Advokatsamfundets uppfattning kan en tillsyn över REACH-förordningen, som är påverkad och styrd av nationella miljömål, riskera att innebära ett avsteg från syftet med REACH-förordningen. Tolkningen av REACH-förordningen, och i förlängningen det nationella tillsyns- och sanktionssystem som förordningen förutsätter, ska enligt EG-rätten ske utifrån EG-rättsaktens lydelse, sammanhang och syften. De nationella tillsynsregler som fordras för REACH-förordningens nationella genomförande bör utformas och tillämpas lojalt i förhållande till REACH-förordningen. Utredningen verkar närmast föreslå att REACH-tillsynen ska utformas så att det svenska miljökvalitetsmålet Giftfri miljö kan uppnås. Om tillsynen över REACH-förordningen sker med de svenska miljökvalitetsmålen för ögonen, finns en risk att REACH-förordningens eget syfte sätts på undantag, eftersom det inte är självklart att REACH-förordningens syften och det enskilda miljömålet Giftfri miljö alltid stämmer överens med varandra. En icke enhetlig tillämpning av REACH-förordningen mellan de olika medlemsstaterna riskerar vidare att snedvrida konkurrensen mellan de företag som verkar inom kemikaliesektorn, vilket även det motverkar REACH-förordningens syfte att skapa en harmonisering av kemikalieregleringen mellan medlemsstaterna.

3 3 Det kan också ifrågasättas om utredningens starka fokus på miljömålen och hur dessa inverkar på tillämpningen av REACH-förordningen ryms inom ramen för utredningens direktiv. Avsnitt 4.4 Goldplating Den begreppsförvirring som uppstår genom att olika regelverk på kemikalieområdet använder olika begrepp, är enligt utredningen något som tillsynsmyndigheter och berörda enskilda måste hantera. S.k. goldplating innebär att de EG-rättsliga begreppen och definitionerna inom ett rättsområde tillämpas även inom ramen för rent nationell lagstiftning. Som regel är goldplating inte att rekommendera eftersom tolkningen av den nationella lagstiftningen då måste ske med utgångspunkt i tolkningen av de gemenskapsrättsliga begreppen och definitionerna. Kemikalielagstiftningen har emellertid utvecklats mot att i allt större utsträckning utgöras av gemenskapsrätt. De nya definitionerna i 14 kap. 2 förefaller också till stor del sträva efter att motsvara definitionerna i REACH-förordningen. Inom kemikalieområdet kan mot denna bakgrund enligt samfundets uppfattning övervägas att i större utsträckning tillämpa goldplating för att på ett praktiskt sätt undvika problematiken med parallella begreppsapparater. Ett exempel där goldplating skulle kunna öka begripligheten av den svenska lagstiftningen är utredningens förslag till ändring av förordning (1998:900) om tillsyn enligt miljöbalken, bilagans avsnitt D1. Här används dels det nationella begreppet tillverkare av varor, dels det gemenskapsrättsliga begreppet producent av varor. Om det gemenskapsrättsliga begreppet används även i nationell rätt kunde denna typ av begreppsdubblering undvikas. Bilaga D är mycket svårläst och anledningen till att olika begrepp används uppges vara att motsvarande begrepp används i de rättsakter till vilka bilagan hänvisar. Utredningen anför att Begreppsförvirringen är ett faktum som myndigheter och enskilda ändå måste hantera, oavsett reglering i tillsynsbestämmelserna. (s. 322). Advokatsamfundet ifrågasätter emellertid denna utgångspunkt från utredningens sida och anser att det finns goda skäl att överväga en omarbetning såväl av bilagan som de enskilda rättsakterna till vilka denna hänvisar. Dubblering av tillsynsansvaret Advokatsamfundet anser i likhet med utredningen att det är önskvärt för verksamhetsutövare att en tillsynsmyndighet och inte flera har rätt att ställa krav på produktionsprocessen. I betänkandet, s. 331, finns emellertid ett stycke som skulle kunna uppfattas som att utredningens förslag innebär en dubblering av tillsynsansvaret i fråga om tillverkning av ett ämne. Det är otydligt vad som avses med nämnda stycke. Om förslaget innebär en sådan tillsynsdubblering, ifrågasätter Advokatsamfundet lämpligheten av en sådan lösning.

4 4 Avsnitt Egenkontroll Enligt utredningen är reglerna om egenkontroll inte tillsynsregler enligt miljöbalkens synsätt. Utredningen föreslår därför att regeringen ska kunna föreskriva att reglerna om egenkontroll ska tillämpas även i fråga om EG-förordningar. På detta sätt ska egenkontrollreglerna gälla för REACH-förordningen. Enligt ingresspunkt 121 i REACH-förordningen bör medlemsstaterna inrätta effektiva övervaknings- och kontrollåtgärder. En fråga som utredningen inte belyst är emellertid huruvida egenkontroll innefattas i begreppet övervaknings- och kontrollåtgärder. Om egenkontrollen ligger utanför detta begrepp är det tveksamt om regler om egenkontroll kan tillämpas för att garantera efterlevnad av REACH-förordningen. Medlemsstaternas möjlighet att införa kompletterande nationella åtgärder på det rättsområde som REACHförordningen täcker, skulle kunna anses begränsat till enbart övervaknings- och kontrollåtgärder. Regler om egenkontroll liknar snarare sådana påbud som REACH-förordningen innehåller, än tillsynsåtgärder i form av övervaknings- och kontrollåtgärder. Reglerna om egenkontroll skulle därför kunna innebära ett nationellt intrång på ett rättsområde som EG-rätten uttömmande reglerar. (Jfr EG-domstolens dom i mål C-496/04, J. Slob mot Productschap Zuivel). I målet var de nationella kompletterande reglerna tillåtna enligt EGrätten, men tillåtligheten skulle kunna bedömas annorlunda beroende på vilket utrymme den specifika EG-rättsakten ger för kompletterande nationella åtgärder. Reglerna om egenkontroll kan även tänkas bli mindre effektiva i förhållande till EGförordningar än i förhållande till svensk miljölagstiftning eftersom hänsynsreglerna i kap. 2 miljöbalken sannolikt inte kan tillämpas för att tolka verksamhetsutövares skyldigheter enligt REACH-förordningen. Avsnitt 5 Avgifter Enligt Advokatsamfundets uppfattning finns fördelar med att låta avgiftssystemet bygga på faktorer som produktmängd och farlighet eftersom ett sådant avgiftssystem torde ge en god förutsebarhet för berörda verksamhetsutövare och kan ses som ett ekonomiskt incitament för företagen att välja produkter som är mindre farliga, dvs. en praktisk tillämpning av substitutionsprincipen. Det faktum att avgiften ibland mindre väl motsvaras av tillsynskostnaderna i det enskilda fallet torde vara av underordnad betydelse och sambandet är snarast det motsatta, dvs. mindre omfattande tillsyn är eftersträvansvärd från verksamhetsutövarens sida eftersom det är ett tecken på att verksamheten bedrivs i enlighet med gällande regler. Att ge registreringsviljan alltför stor betydelse för avgiftsuttagets utform-

5 5 ning är tveksamt. En ovilja att registrera produkter bör om så erfordras snarare stävjas genom särskilda sanktionsbestämmelser. Informationsstöd enligt artikel 124 Artikel 124 andra stycket i REACH-förordningen föreskriver att medlemsstaterna ska inrätta nationella stöd- och informationspunkter för att ge råd till tillverkare, importörer, nedströmsanvändare m.fl. om deras respektive ansvar och skyldigheter enligt förordningen. Hur denna skyldighet i praktiken kommer att uppfyllas i Sverige och om någon förändring av svenska bestämmelser och rutiner är nödvändig behandlas emellertid inte i delbetänkandet. Synpunkter på författningsförslaget Förslag till ändringar i förordning (1998:900) om tillsyn enligt miljöbalken I bilagans avsnitt D1.b.stycke 4 bör ordet primärleverantörer stå i bestämd form. Enligt bilagans avsnitt D2.b stycke 3 har länsstyrelsen inte något tillsynsansvar bl.a. avseende sådana frågor som faller under Arbetsmiljöverkets ansvar enligt arbetsmiljölagstiftningen. Det vore lämpligare att i tillsynsförordningens bilaga ange vilket tillsynsansvar Arbetsmiljöverket har över REACH-förordningen och därefter hänvisa till det eller de avsnitten (jfr D2.a stycke 2). Den föreslagna utformningen av bilagans avsnitt D2.b stycke 3 bidrar enligt Advokatsamfundets mening till en onödig oklarhet. Sista meningen i utredningens förslag avseende bilagans avsnitt D3 bör lyda enligt följande har nämnden ansvar för den operativa tillsynen för verksamheten enligt vad som anges i D2. SVERIGES ADVOKATSAMFUND Anne Ramberg

Stockholm den 14 december 2009 R-2009/1870. Till Miljödepartementet M2009/3289/R

Stockholm den 14 december 2009 R-2009/1870. Till Miljödepartementet M2009/3289/R R-2009/1870 Stockholm den 14 december 2009 Till Miljödepartementet M2009/3289/R Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 14 september 2009 beretts tillfälle att yttra sig över Kemikalieinspektionens

Läs mer

Stockholm den 20 december 2013

Stockholm den 20 december 2013 R-2013/2087 Stockholm den 20 december 2013 Till Miljödepartementet M2013/2436/Nm Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 8 oktober 2013 beretts tillfälle att avge yttrande över Vattenverksamhetsutredningens

Läs mer

Kommittédirektiv. Översyn av svensk kemikalielagstiftning. Dir. 2007:30. Beslut vid regeringssammanträde den 1 mars 2007

Kommittédirektiv. Översyn av svensk kemikalielagstiftning. Dir. 2007:30. Beslut vid regeringssammanträde den 1 mars 2007 Kommittédirektiv Översyn av svensk kemikalielagstiftning Dir. 2007:30 Beslut vid regeringssammanträde den 1 mars 2007 Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare skall se över den svenska kemikalielagstiftningen

Läs mer

Stockholm den 19 oktober 2015

Stockholm den 19 oktober 2015 R-2015/1084 Stockholm den 19 oktober 2015 Till FAR Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 2 juli 2015 beretts tillfälle att avge yttrande över Nordiska Revisorsförbundets förslag till Nordisk standard

Läs mer

Stockholm den 21 augusti 2006 R-2006/0556. Till Miljö- och samhällsbyggnadsdepartementet M2006/1831/R

Stockholm den 21 augusti 2006 R-2006/0556. Till Miljö- och samhällsbyggnadsdepartementet M2006/1831/R R-2006/0556 Stockholm den 21 augusti 2006 Till Miljö- och samhällsbyggnadsdepartementet M2006/1831/R Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 21 april 2006 beretts tillfälle att avge yttrande över

Läs mer

Kemikalietillsynen - Hur ser det kommunala ansvaret ut 2011?

Kemikalietillsynen - Hur ser det kommunala ansvaret ut 2011? Kemikalietillsynen - Hur ser det kommunala ansvaret ut 2011? FAH Höstmöte i Borås 29 september 2010 Agneta Westerberg Avdelningen Tillsyn REACH = Registration, Evaluation, Authorisation and Restriction

Läs mer

Stockholm den 10 augusti 2015

Stockholm den 10 augusti 2015 R-2015/0905 Stockholm den 10 augusti 2015 Till Justitiedepartementet Ju2015/4155/L3 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 12 maj 2015 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet Kollektiv

Läs mer

Med undantag för de förslag och synpunkter som anges nedan har Advokatsamfundet ingen erinran mot förslagen i promemorian.

Med undantag för de förslag och synpunkter som anges nedan har Advokatsamfundet ingen erinran mot förslagen i promemorian. R-2019/1224 Stockholm den 15 oktober 2019 Till Justitiedepartementet Ju2019/02372/L1 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 27 juni 2019 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian Kompletteringar

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Förslagen föranleder följande yttrande av Lagrådet:

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Förslagen föranleder följande yttrande av Lagrådet: 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-03-28 Närvarande: f.d. regeringsrådet Bengt-Åke Nilsson, regeringsrådet Stefan Ersson och justitierådet Lars Dahllöf. Ett utvidgat miljöansvar Enligt

Läs mer

Stockholm den 31 oktober 2014

Stockholm den 31 oktober 2014 R-2014/1013 Stockholm den 31 oktober 2014 Till Miljödepartementet M2014/1451/Nm Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 16 juni 2014 beretts tillfälle att avge yttrande över Vattenverksamhetsutredningens

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Närvarande: F.d. justitierådet Dag Victor samt justitieråden Lennart Hamberg och Per Virdesten.

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Närvarande: F.d. justitierådet Dag Victor samt justitieråden Lennart Hamberg och Per Virdesten. 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2012-06-05 Närvarande: F.d. justitierådet Dag Victor samt justitieråden Lennart Hamberg och Per Virdesten. En ny lag om beredskapslagring av olja Enligt en

Läs mer

Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 10 maj 2010 beretts tillfälle att avge yttrande över delbetänkandet Avtalad upphovsrätt (SOU 2010:24).

Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 10 maj 2010 beretts tillfälle att avge yttrande över delbetänkandet Avtalad upphovsrätt (SOU 2010:24). R-2010/0681 Stockholm den 1 september 2010 Till Justitiedepartementet Ju2010/3129/L3 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 10 maj 2010 beretts tillfälle att avge yttrande över delbetänkandet Avtalad

Läs mer

Stockholm den 17 september 2015

Stockholm den 17 september 2015 R-2015/1079 Stockholm den 17 september 2015 Till Justitiedepartementet Ju2015/4875/DOM Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 22 juni 2015 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet Europeisk

Läs mer

Stockholm den 9 november 2017 R-2017/1875. Till Utrikesdepartementet UD2017/15958/HI

Stockholm den 9 november 2017 R-2017/1875. Till Utrikesdepartementet UD2017/15958/HI R-2017/1875 Stockholm den 9 november 2017 Till Utrikesdepartementet UD2017/15958/HI Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 11 oktober 2017 beretts tillfälle att avge yttrande över Förslag till Europaparlamentets

Läs mer

Föredragande borgarrådet Katarina Luhr anför följande. Ärendet har remitterats till stadsledningskontoret och miljö- och hälsoskyddsnämnden.

Föredragande borgarrådet Katarina Luhr anför följande. Ärendet har remitterats till stadsledningskontoret och miljö- och hälsoskyddsnämnden. PM 2015:69 RV (Dnr 110-310/2015) Översyn av svensk lagstiftning med anledning av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 517/2014 om fluorerade växthusgaser Remiss från Miljö- och energidepartementet

Läs mer

Stockholm den 22 augusti 2018

Stockholm den 22 augusti 2018 R-2018/0998 Stockholm den 22 augusti 2018 Till Finansdepartementet Fi2018/02158/B Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 25 maj 2018 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian Tillsyn över

Läs mer

Stockholm den 12 december 2018 R-2018/1679. Till Försvarsdepartementet. Fö2018/00999/RS

Stockholm den 12 december 2018 R-2018/1679. Till Försvarsdepartementet. Fö2018/00999/RS R-2018/1679 Stockholm den 12 december 2018 Till Försvarsdepartementet Fö2018/00999/RS Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 4 september 2018 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet

Läs mer

Stockholm den 28 april 2015

Stockholm den 28 april 2015 R-2015/0430 Stockholm den 28 april 2015 Till Finansdepartementet Fi2012/4241 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 10 mars 2015 beretts tillfälle att avge yttrande över Skatteverkets promemoria

Läs mer

Stockholm den 25 november 2015 R-2015/2121. Till Justitiedepartementet. Ju2015/08545/L4

Stockholm den 25 november 2015 R-2015/2121. Till Justitiedepartementet. Ju2015/08545/L4 R-2015/2121 Stockholm den 25 november 2015 Till Justitiedepartementet Ju2015/08545/L4 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 11 november 2015 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian

Läs mer

Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 11 april 2017 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet Brottsdatalag (SOU 2017:29).

Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 11 april 2017 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet Brottsdatalag (SOU 2017:29). R-2017/0744 Stockholm den 10 juli 2017 Till Justitiedepartementet Ju2017/03283/L4 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 11 april 2017 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet Brottsdatalag

Läs mer

Stockholm den 15 augusti 2016 R-2016/1055. Till Finansdepartementet. Fi2016/02144/KO

Stockholm den 15 augusti 2016 R-2016/1055. Till Finansdepartementet. Fi2016/02144/KO R-2016/1055 Stockholm den 15 augusti 2016 Till Finansdepartementet Fi2016/02144/KO Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 2 juni 2016 beretts tillfälle att avge yttrande över kommissionens förslag

Läs mer

Stockholm den 1 oktober 2014

Stockholm den 1 oktober 2014 R-2014/1149 Stockholm den 1 oktober 2014 Till Socialdepartementet S2014/5303/RU Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 3 juli 2014 beretts tillfälle att avge yttrande över Genomförandeutredningens

Läs mer

Advokatsamfundet ställer sig positivt till slutsatsen att förändringar med anledning av Lavaldomen måste genomföras.

Advokatsamfundet ställer sig positivt till slutsatsen att förändringar med anledning av Lavaldomen måste genomföras. R-2009/0016 Stockholm den 23 mars 2009 Till Arbetsmarknadsdepartementet A2008/3541/ARM Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 17 december 2008 beretts tillfälle att yttra sig över betänkandet Förslag

Läs mer

Ärendet har remitterats till stadsledningskontoret och miljö- och hälsoskyddsnämnden.

Ärendet har remitterats till stadsledningskontoret och miljö- och hälsoskyddsnämnden. PM 2011: RVI (Dnr 001-935/2011) Ändrade straffregler i miljöbalken EU-förordningarna om kemikalieregistrering, om ämnen som bryter ned ozonskiktet och om långlivade organiska föroreningar Remiss från Miljödepartementet

Läs mer

Kommittédirektiv. Skatt på skadliga kemikalier i kläder och skor. Dir. 2019:15. Beslut vid regeringssammanträde den 18 april 2019

Kommittédirektiv. Skatt på skadliga kemikalier i kläder och skor. Dir. 2019:15. Beslut vid regeringssammanträde den 18 april 2019 Kommittédirektiv Skatt på skadliga kemikalier i kläder och skor Dir. 2019:15 Beslut vid regeringssammanträde den 18 april 2019 Sammanfattning En särskild utredare ska analysera och lämna förslag på hur

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Närvarande: F.d. justitierådet Dag Victor samt justitieråden Lennart Hamberg och Per Virdesten.

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Närvarande: F.d. justitierådet Dag Victor samt justitieråden Lennart Hamberg och Per Virdesten. 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2012-03-29 Närvarande: F.d. justitierådet Dag Victor samt justitieråden Lennart Hamberg och Per Virdesten. Auktionering av utsläppsrätter Enligt en lagrådsremiss

Läs mer

Stockholm den 11 maj 2012

Stockholm den 11 maj 2012 R-2012/0268 Stockholm den 11 maj 2012 Till Miljödepartementet M2011/3865/R M2012/113/R M2012/1005/R Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 30 januari 2012 beretts tillfälle att avge yttrande över

Läs mer

Remiss av betänkande digitalforvaltning.nu (SOU 2017:23)

Remiss av betänkande digitalforvaltning.nu (SOU 2017:23) Yttrande Diarienr 1 (6) 2017-07-05 702-2017 Ert diarienr Fi2017/01289/DF Regeringskansliet Finansdepartementet 103 33 Stockholm Remiss av betänkande digitalforvaltning.nu (SOU 2017:23) Datainspektionen

Läs mer

Remiss: EU, Sverige och den inre marknaden (SOU 2009:71)

Remiss: EU, Sverige och den inre marknaden (SOU 2009:71) 1 Landstingsstyrelsens förvaltning Landstingsstyrelsen Remiss: EU, Sverige och den inre marknaden (SOU 2009:71) Ärendet Utrikesdepartementet har berett Stockholms läns landsting möjlighet att yttra sig

Läs mer

Förslag till bestämmelser i förordning för att genomföra Nagoyaprotokollet

Förslag till bestämmelser i förordning för att genomföra Nagoyaprotokollet Promemoria 2016-05-26 M2016/01459/R Miljö- och energidepartementet Rättssekretariatet Departementssekreterare Staffan Löwhagen Förslag till bestämmelser i förordning för att genomföra Nagoyaprotokollet

Läs mer

Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 6 mars 2015 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian Billigare utbyggnad av bredbandsnät.

Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 6 mars 2015 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian Billigare utbyggnad av bredbandsnät. R-2015/0394 Stockholm den 4 juni 2015 Till Näringsdepartementet N2015/2228/ITP Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 6 mars 2015 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian Billigare utbyggnad

Läs mer

Stockholm den 29 april 2011

Stockholm den 29 april 2011 R-2011/0154 Stockholm den 29 april 2011 Till Arbetsmarknadsdepartementet A2011/533/ARM Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 28 januari 2011 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2002-04-25. Förslaget föranleder följande yttrande av Lagrådet:

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2002-04-25. Förslaget föranleder följande yttrande av Lagrådet: 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2002-04-25 Närvarande: f.d. regeringsrådet Karl-Ingvar Rundqvist, regeringsrådet Marianne Eliason, justitierådet Severin Blomstrand. Riksdagens finansutskott

Läs mer

Stockholm den 28 juni 2018

Stockholm den 28 juni 2018 R-2018/0640 Stockholm den 28 juni 2018 Till Socialdepartementet S2018/00641/FS Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 22 mars 2018 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet Framtidens

Läs mer

Prövningsmyndighet enligt EU:s hamntjänstförordning

Prövningsmyndighet enligt EU:s hamntjänstförordning Promemoria 2018-12-06 N2018/05533/SUBT Näringsdepartementet Enheten för styrning och uppföljning för bostäder och transporter Rättssekretariatet Prövningsmyndighet enligt EU:s hamntjänstförordning I denna

Läs mer

Stockholm den 22 april 2015

Stockholm den 22 april 2015 R-2015/0366 Stockholm den 22 april 2015 Till Finansdepartementet Fi2015/700 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 25 februari 2015 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet En ny svensk

Läs mer

Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 11 maj 2009 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet Moderna hyreslagar (SOU 2009:35).

Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 11 maj 2009 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet Moderna hyreslagar (SOU 2009:35). R-2009/0981 Stockholm den 14 oktober 2009 Till Justitiedepartementet Ju2009/3453/L1 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 11 maj 2009 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet Moderna

Läs mer

Advokatsamfundet tillstyrker förslaget i huvudsak, men anser att det måste kompletteras i flera avseenden.

Advokatsamfundet tillstyrker förslaget i huvudsak, men anser att det måste kompletteras i flera avseenden. R-2007/0975 Stockholm den 27 september 2007 Till Justitiedepartementet Ju2007/6426/L3 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 9 juli 2007 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian Civilrättsliga

Läs mer

Advokatsamfundet tar därmed i detta remissvar utgångspunkt i följande tre förutsättningar:

Advokatsamfundet tar därmed i detta remissvar utgångspunkt i följande tre förutsättningar: R-2015/0659 Stockholm den 28 maj 2015 Till Arbetsmarknadsdepartementet A2015/1050/ARM Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 1 april 2015 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet Tillämpningsdirektivet

Läs mer

Stockholm den 16 juni 2009 R-2009/0800. Till Justitiedepartementet. Ju2009/2268/L2

Stockholm den 16 juni 2009 R-2009/0800. Till Justitiedepartementet. Ju2009/2268/L2 R-2009/0800 Stockholm den 16 juni 2009 Till Justitiedepartementet Ju2009/2268/L2 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 23 april 2009 beretts tillfälle att avge yttrande över publikationen Avtalsslutande

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i miljötillsynsförordningen (2011:13); SFS 2014:430 Utkom från trycket den 11 juni 2014 utfärdad den 28 maj 2014. Regeringen föreskriver i fråga om miljötillsynsförordningen

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Utredningen om kameraövervakning brottsbekämpning och integritetsskydd (Ju 2015:14) Dir.

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Utredningen om kameraövervakning brottsbekämpning och integritetsskydd (Ju 2015:14) Dir. Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Utredningen om kameraövervakning brottsbekämpning och integritetsskydd (Ju 2015:14) Dir. 2016:54 Beslut vid regeringssammanträde den 16 juni 2016. Utvidgning av och

Läs mer

Betänkande av Miljötillsynsutredningens betänkande SOU 2017:63 Miljötillsyn och sanktioner en tillsyn präglad av ansvar, respekt och enkelhet

Betänkande av Miljötillsynsutredningens betänkande SOU 2017:63 Miljötillsyn och sanktioner en tillsyn präglad av ansvar, respekt och enkelhet Remissvar 1 (5) Datum Dnr/Beteckning Ert datum Er beteckning 2017-09-25 M2017/01714/Me Miljö- och energidepartementet Betänkande av Miljötillsynsutredningens betänkande SOU 2017:63 Miljötillsyn och sanktioner

Läs mer

Stockholm den 19 september 2016

Stockholm den 19 september 2016 R-2016/1320 Stockholm den 19 september 2016 Till Justitiedepartementet Ju2016/05469/L2 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 28 juli 2016 beretts tillfälle att avge yttrande över En omarbetad Bryssel

Läs mer

R 7622/ Till Näringsdepartementet

R 7622/ Till Näringsdepartementet R 7622/2001 2001-06-13 Till Näringsdepartementet Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 15 mars 2001 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian E-handelsdirektivet genomförande av direktivet

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2005-10-11

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2005-10-11 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2005-10-11 Närvarande: f.d. justitierådet Lars K Beckman, justitierådet Leif Thorsson och regeringsrådet Lars Wennerström. EU:s insolvensreglering Enligt

Läs mer

Folkhälsomyndighetens remissyttrande över Kompletterande remiss Genomförande av tobaksproduktdirektivets bestämmelser om e-cigaretter

Folkhälsomyndighetens remissyttrande över Kompletterande remiss Genomförande av tobaksproduktdirektivets bestämmelser om e-cigaretter Socialdepartementet s.registrator@regeringskansliet.se s.fs@regeringskansliet.se Handläggare Maria Svelander Vårt ärendenummer Datum 2016-12-08 1 (8) Folkhälsomyndighetens remissyttrande över Kompletterande

Läs mer

Stockholm den 30 november 2015

Stockholm den 30 november 2015 R-2015/1260 Stockholm den 30 november 2015 Till Socialdepartementet S2015/4694/FST Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 15 juli 2015 beretts tillfälle att avge yttrande över slutbetänkandet Barns

Läs mer

Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 8 mars 2006 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet Tonnageskatt (SOU 2006:20).

Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 8 mars 2006 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet Tonnageskatt (SOU 2006:20). R-2006/0355 Stockholm den 8 juni 2006 Till Finansdepartementet Fi 2006/1167 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 8 mars 2006 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet Tonnageskatt (SOU

Läs mer

Stockholm den 4 april 2018 R-2018/0461. Till Miljö- och energidepartementet. M2018/00560/Ee

Stockholm den 4 april 2018 R-2018/0461. Till Miljö- och energidepartementet. M2018/00560/Ee R-2018/0461 Stockholm den 4 april 2018 Till Miljö- och energidepartementet M2018/00560/Ee Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 1 mars 2018 beretts tillfälle att avge yttrande över Statens energimyndighets

Läs mer

Stockholm den 17 maj 2016 R-2016/0740. Till Finansdepartementet. Fi2016/01353/S3

Stockholm den 17 maj 2016 R-2016/0740. Till Finansdepartementet. Fi2016/01353/S3 R-2016/0740 Stockholm den 17 maj 2016 Till Finansdepartementet Fi2016/01353/S3 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 7 april 2016 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian Utbyte av upplysningar

Läs mer

REMISSYTTRANDE. Datum Ert datum

REMISSYTTRANDE. Datum Ert datum REMISSYTTRANDE Datum 2018-03-12 Ert datum 2018-01-24 Dnr FST 2018/4-4 och FST 2018/4-5 Ert diarienr UD2018/00831/HI Utrikesdepartementet Enheten för internationell handelspolitik och EU:s inre marknad

Läs mer

Stockholm den 21 november 2017

Stockholm den 21 november 2017 R-2017/1883 Stockholm den 21 november 2017 Till Justitiedepartementet Ju2017/07698/L4 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 6 oktober 2017 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet Brottsdatalag

Läs mer

Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 11 mars 2016 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian Anvisade elavtal.

Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 11 mars 2016 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian Anvisade elavtal. R-2016/0554 Stockholm den 7 april 2016 Till Miljö och energidepartementet M2016/00695/Ee Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 11 mars 2016 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian Anvisade

Läs mer

Sanktioner för miljöbrott på avfallsområdet. Promemorians huvudsakliga innehåll

Sanktioner för miljöbrott på avfallsområdet. Promemorians huvudsakliga innehåll Promemoria Sanktioner för miljöbrott på avfallsområdet Promemorians huvudsakliga innehåll I promemorian föreslås en ändring i 29 kap. 1 miljöbalken. Förslaget innebär att det straffbara området för miljöbrott

Läs mer

SVENSKT NÄRINGSLIV. Vår referens/dnr: 41/2015. utstationeringsdirektivet

SVENSKT NÄRINGSLIV. Vår referens/dnr: 41/2015. utstationeringsdirektivet SVENSKT NÄRINGSLIV Arbetsmarknadsdepartementet Vår referens/dnr: 41/2015 Er referens/dnr: 103 33 Stockholm A 2015/734/ARM 2015-05-29 Remissvar Tillämpningsdirektivet 2015:13) till utstationeringsdirektivet

Läs mer

Yttrande över betänkandet Mot det hållbara samhället resurseffektiv avfallshantering (SOU 2012:56)

Yttrande över betänkandet Mot det hållbara samhället resurseffektiv avfallshantering (SOU 2012:56) YTTRANDE 2012-12-19 Dnr 560/12 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Miljödepartemetet 103 33 Stockholm Yttrande över betänkandet Mot det hållbara samhället resurseffektiv avfallshantering (SOU 2012:56)

Läs mer

Förslagen föranleder följande yttrande av Lagrådet:

Förslagen föranleder följande yttrande av Lagrådet: 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2017-02-07 Närvarande: F.d. justitieråden Lennart Hamberg och Olle Stenman samt justitierådet Svante O. Johansson. Genomförande av tobaksproduktdirektivets

Läs mer

Stockholm den 27 juni 2012

Stockholm den 27 juni 2012 R-2012/0892 Stockholm den 27 juni 2012 Till Justitiedepartementet Ju2012/2869/L2 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 27 april 2012 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet Snabbare

Läs mer

Stockholm den 29 april 2013

Stockholm den 29 april 2013 R-2013/0534 Stockholm den 29 april 2013 Till Justitidepartementet Ju2010/3278/L3 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 28 mars 2013 beretts tillfälle att avge yttrande över EU-kommissionens förslag

Läs mer

Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 2 juli beretts tillfälle att avge yttrande över departementspromemorian Hyra av lös sak (Ds 2010:24).

Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 2 juli beretts tillfälle att avge yttrande över departementspromemorian Hyra av lös sak (Ds 2010:24). R-2010/0926 Stockholm den 6 december 2010 Till Justitiedepartementet Ju2010/5531/L2 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 2 juli beretts tillfälle att avge yttrande över departementspromemorian

Läs mer

R 6079/ Till Statsrådet och chefen för Justitiedepartementet

R 6079/ Till Statsrådet och chefen för Justitiedepartementet R 6079/2000 2000-05-24 Till Statsrådet och chefen för Justitiedepartementet Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 20 januari 2000 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet Ekonomisk brottslighet

Läs mer

Remiss av departementspromemorian En anpassning till dataskyddsförordningen inom Miljö- och energidepartementets verksamhetsområde (Ds 2017:54)

Remiss av departementspromemorian En anpassning till dataskyddsförordningen inom Miljö- och energidepartementets verksamhetsområde (Ds 2017:54) Yttrande Diarienr 1(6) 2017-12-01 2418-2017 Ert diarienr M2017/02676/R Miljö och energidepartementet m.registrator@regeringskansliet.se Remiss av departementspromemorian En anpassning till dataskyddsförordningen

Läs mer

Checklista Reach för Nedströmsanvändare

Checklista Reach för Nedströmsanvändare Checklista Reach för Nedströmsanvändare Checklistan tar upp frågor som berör användning av kemiska produkter i den egna verksamheten 2011-05-16 reviderad 2012-03-15 Denna checklista tar endast upp regler

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde

Utdrag ur protokoll vid sammanträde LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2018-01-25 Närvarande: F.d. justitieråden Gustaf Sandström och Lena Moore samt justitierådet Thomas Bull Ny dataskyddslag Enligt en lagrådsremiss den 21 december

Läs mer

Advokatsamfundet har ingen erinran mot förslagen i sina huvuddelar, med de reservationer och påpekanden som anges nedan i avsnitten 2-4.

Advokatsamfundet har ingen erinran mot förslagen i sina huvuddelar, med de reservationer och påpekanden som anges nedan i avsnitten 2-4. R-2010/1354 Stockholm den 15 december 2010 Till Justitiedepartementet Ju2010/7476/EMA Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 6 oktober 2010 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet EU:s

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2016-03-15 Närvarande: F.d. justitieråden Severin Blomstrand och Annika Brickman samt justitierådet Agneta Bäcklund. Ändringar i lagen om tillämpning av Europeiska

Läs mer

R 8115/2001 Stockholm den 11 oktober 2001

R 8115/2001 Stockholm den 11 oktober 2001 R 8115/2001 Stockholm den 11 oktober 2001 Till Europeiska kommissionen Meddelande om europeisk avtalsrätt Europeiska kommissionen publicerade den 11 juli 2001 Meddelande från kommissionen till rådet och

Läs mer

Förslagen föranleder följande yttrande av Lagrådet:

Förslagen föranleder följande yttrande av Lagrådet: 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2009-03-06 Närvarande: F.d. justitierådet Nina Pripp, regeringsrådet Nils Dexe och f.d. justitieombudsmannen Nils-Olof Berggren. Lag om europeiska grupperingar

Läs mer

Justitiedepartementet Stockholm

Justitiedepartementet Stockholm R2A DATUM 1 (6) Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över delbetänkandet Dataskydd vid europeiskt polisiärt och straffrättsligt samarbete (SOU 2011:20) Hovrätten har granskat delbetänkandets

Läs mer

Stockholm den 19 december 2014

Stockholm den 19 december 2014 R-2014/1742 Stockholm den 19 december 2014 Till Finansdepartementet Fi2014/3021 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 22 september 2014 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet En ny

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2002-10-25

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2002-10-25 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2002-10-25 Närvarande: f.d. justitierådet Hans Danelius, regeringsrådet Gustaf Sandström, justitierådet Dag Victor. Enligt en lagrådsremiss den 17 oktober

Läs mer

Kammarrätten har anmodats att yttra sig över rubricerade rapport och vill med anledning härav anföra följande.

Kammarrätten har anmodats att yttra sig över rubricerade rapport och vill med anledning härav anföra följande. REMISSYTTRANDE 1 (5) Datum Dnr 2009-12-03 AdmD-414-2009 Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Statens energimyndighets rapport (ER 2009:28) om ursprungsgarantier för förnybar energi (Ert dnr N2009/7486/E)

Läs mer

Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 5 april 2016 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet En ny strafftidslag (SOU 2016:18).

Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 5 april 2016 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet En ny strafftidslag (SOU 2016:18). R-2016/0744 Stockholm den 29 juni 2016 Till Justitiedepartementet Ju2016/01870/KRIM Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 5 april 2016 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet En ny

Läs mer

Beträffande övriga delar i betänkandet har Advokatsamfundet en från utredningen avvikande mening när det gäller

Beträffande övriga delar i betänkandet har Advokatsamfundet en från utredningen avvikande mening när det gäller R 7021/2000 2001-01-22 Till Socialdepartementet Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 9 oktober 2000 beretts tillfälle att avge yttrande över LVU-utredningens betänkande Omhändertagen - Samhällets

Läs mer

Remissvar avseende Framtidens biobanker (SOU 2018:4), dnr S2018/00641/FS

Remissvar avseende Framtidens biobanker (SOU 2018:4), dnr S2018/00641/FS 2018-06-27 Dnr 10.1-10747/2018-2 1(5) Avdelning öst Caroline Sundholm caroline.sundholm@ivo.se s.remissvar@regerinskansliet.se ss.fs@regerinskansliet.se Remissvar avseende Framtidens biobanker (SOU 2018:4),

Läs mer

Yttrande ang. Miljödepartementets remiss av förslag till förändring av förordning om producentansvar för däck

Yttrande ang. Miljödepartementets remiss av förslag till förändring av förordning om producentansvar för däck YTTRANDE Enheten för handel och tekniska regler 2014-10-30 Dnr 4.1.1-2014/01167-2 Miljödepartementet Endast via e-post. Yttrande ang. Miljödepartementets remiss av förslag till förändring av förordning

Läs mer

Förordning (2008:245) om kemiska produkter och biotekniska organismer

Förordning (2008:245) om kemiska produkter och biotekniska organismer Import och exportföreskrifter/kemiska produkter m.m. 1 Förordning (2008:245) om kemiska produkter och biotekniska organismer Inledande bestämmelser 1 [4231] Denna förordning är meddelad med stöd av 14

Läs mer

Remiss: Integritetskommitténs slutbetänkande Så stärker vi den personliga integriteten (SOU 2017:52)

Remiss: Integritetskommitténs slutbetänkande Så stärker vi den personliga integriteten (SOU 2017:52) 2017-11-08 2017/035875 1 (6) Ert datum Er beteckning 2017-07-07 Ju2017/05090 Enheten för juridik Tomas Isenstam, 010-730 94 24 arbetsmiljoverket@av.se Justitiedepartementet 103 33 Stockholm ju.l6@regeringskansliet.se

Läs mer

Marknadskontroll av varor och annan närliggande tillsyn (DS 2013:12) Remiss från Utrikesdepartementet

Marknadskontroll av varor och annan närliggande tillsyn (DS 2013:12) Remiss från Utrikesdepartementet PM 2013:104 RVI (Dnr 301-453/2013) Marknadskontroll av varor och annan närliggande tillsyn (DS 2013:12) Remiss från Utrikesdepartementet Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande.

Läs mer

REMISSVAR 1 (8) 2013-03-12 2013-1712-3

REMISSVAR 1 (8) 2013-03-12 2013-1712-3 0 REMISSVAR 1 (8) HEMLIG Mottagare Justitiedepartementet 103 33 Stockholm En sammanhållen svensk polis - följdändringar i författningar (SOU 2012:78) Inledande synpunkter Säkerhetspolisen konstaterar att

Läs mer

Kommittédirektiv. En effektiv Sevesolagstiftning. Dir. 2011:72. Beslut vid regeringssammanträde den 25 augusti 2011

Kommittédirektiv. En effektiv Sevesolagstiftning. Dir. 2011:72. Beslut vid regeringssammanträde den 25 augusti 2011 Kommittédirektiv En effektiv Sevesolagstiftning Dir. 2011:72 Beslut vid regeringssammanträde den 25 augusti 2011 Sammanfattning En särskild utredare ska se över regleringen av tillståndsgivning och tillsyn

Läs mer

Yttrande över betänkandet Samordnad och tydlig tillsyn av socialtjänsten (SOU 2007:82)

Yttrande över betänkandet Samordnad och tydlig tillsyn av socialtjänsten (SOU 2007:82) 1 (5) Landstingsstyrelsens förvaltning Handläggare: Annette Book Landstingsstyrelsen Yttrande över betänkandet Samordnad och tydlig tillsyn av socialtjänsten (SOU 2007:82) Ärendet Socialdepartementet har

Läs mer

Mark- och miljööverdomstolen avstyrker föreslagen ändring i 30 skogsvårdslagen.

Mark- och miljööverdomstolen avstyrker föreslagen ändring i 30 skogsvårdslagen. SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen YTTRANDE 2013-09-26 Stockholm Dnr 430/13 Miljödepartementet m.registrator@regeringskansliet.se michael.lofroth@regeringskansliet.se Remiss av betänkandet Långsiktigt

Läs mer

Entreprenad, fjärrundervisning och distansundervisning (SOU 2017:44)

Entreprenad, fjärrundervisning och distansundervisning (SOU 2017:44) 2017-10-12 Dnr 370/2017 1 (5) Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Entreprenad, fjärrundervisning och distansundervisning (SOU 2017:44) U2017/02532/GV Sammanfattning Konkurrensverket avgränsar sitt

Läs mer

R-2004/0584 Stockholm den 9 juli 2004

R-2004/0584 Stockholm den 9 juli 2004 R-2004/0584 Stockholm den 9 juli 2004 Till Finansdepartementet Inledning Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 3 maj 2004 beretts tillfälle att avge yttrande över Egendomsskattekommitténs huvudbetänkande

Läs mer

M2016/1849/R, Remissyttrande över Promemorian Miljöbedömningar (Ds 2016:25)

M2016/1849/R, Remissyttrande över Promemorian Miljöbedömningar (Ds 2016:25) 2016-10-10 Till Miljö- och energidepartementet m.registrator@regeringskansliet.se anna.berglund@regeringskansliet.se M2016/1849/R, Remissyttrande över Promemorian Miljöbedömningar (Ds 2016:25) Alrutz Advokatbyrå

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Arbetstagares medverkan vid gränsöverskridande fusioner

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Arbetstagares medverkan vid gränsöverskridande fusioner 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-09-18 Närvarande: f.d. justitierådet Nina Pripp, regeringsrådet Nils Dexe och justitierådet Lars Dahllöf. Arbetstagares medverkan vid gränsöverskridande

Läs mer

Stockholm den 1 september 2014

Stockholm den 1 september 2014 R-2014/0870 Stockholm den 1 september 2014 Till Justitiedepartementet Ju2014/2963/L1 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 16 maj 2014 beretts tillfälle att avge yttrande över delbetänkandet Genomförande

Läs mer

Kommittédirektiv. Utredning om ekonomiska styrmedel för kemikalier. Dir. 2013:127. Beslut vid regeringssammanträde den 19 december 2013.

Kommittédirektiv. Utredning om ekonomiska styrmedel för kemikalier. Dir. 2013:127. Beslut vid regeringssammanträde den 19 december 2013. Kommittédirektiv Utredning om ekonomiska styrmedel för kemikalier Dir. 2013:127 Beslut vid regeringssammanträde den 19 december 2013. Sammanfattning En särskild utredare ska analysera behovet av nya ekonomiska

Läs mer

Till Statsrådet och chefen för Finansdepartementet

Till Statsrådet och chefen för Finansdepartementet R 3944/1998 1998-03-26 Till Statsrådet och chefen för Finansdepartementet Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 29 januari 1998 beretts tillfälle att avge yttrande över Försäkringsgarantiutredningens

Läs mer

R 6634/2000 2000-09-14. Till Statsrådet och chefen för Utrikesdepartementet

R 6634/2000 2000-09-14. Till Statsrådet och chefen för Utrikesdepartementet R 6634/2000 2000-09-14 Till Statsrådet och chefen för Utrikesdepartementet Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 19 juni 2000 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet Uppehållstillstånd

Läs mer

1. Problemet och vad som ska uppnås

1. Problemet och vad som ska uppnås Dnr 581:2010/510012 Konsekvensutredning gällande förslag till föreskrifter om ändring i Läkemedelsverkets föreskrifter LVFS 2006:3 och LVFS 2006:11. 1. Problemet och vad som ska uppnås I Europeiska gemenskapen

Läs mer

Sammanfattning av Ulf Bjällås och Magnus Fröbergs rapport till Miljömålsberedningen

Sammanfattning av Ulf Bjällås och Magnus Fröbergs rapport till Miljömålsberedningen Sammanfattning av Ulf Bjällås och Magnus Fröbergs rapport 2013-03-29 till Miljömålsberedningen Är målen i EU-direktiven som rör vatten genomförda på ett juridiskt korrekt sätt i svensk rätt och kan genomförandet

Läs mer

Stockholm den 9 mars 2015

Stockholm den 9 mars 2015 R-2015/0008 Stockholm den 9 mars 2015 Till Justitiedepartementet Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 22 december 2014 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet Internationella säkerheter

Läs mer

Förslagen i rapporten

Förslagen i rapporten R-2010/0029 Stockholm den 30 mars 2010 Till Finansdepartementet Fi2009/1548 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 21 december 2009 beretts tillfälle att avge yttrande över rapporten Mervärdesskatt

Läs mer

Yttrande över Vissa ändringar i läkemedelslagen (Ds 2017:14)

Yttrande över Vissa ändringar i läkemedelslagen (Ds 2017:14) Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Yttrande över promemorian Genomförande av ändringar i batteridirektivet och ändringar i undantagen till kvicksilverförbudet

Yttrande över promemorian Genomförande av ändringar i batteridirektivet och ändringar i undantagen till kvicksilverförbudet Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

KONSEKVENSUTREDNING med anledning av ett förslag till nya föreskrifter om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism

KONSEKVENSUTREDNING med anledning av ett förslag till nya föreskrifter om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism 2012-12-18 KONSEKVENSUTREDNING med anledning av ett förslag till nya föreskrifter om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism Bakgrund Det tredje penningtvättsdirektivet, Europaparlamentets

Läs mer

Stockholm den 25 januari 2017

Stockholm den 25 januari 2017 R-2016/2441 Stockholm den 25 januari 2017 Till Justitiedepartementet Ju2016/09197/L7 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 21 december 2016 beretts tillfälle att avge yttrande över departementspromemorian

Läs mer