Stockholm den 14 augusti 2012

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Stockholm den 14 augusti 2012"

Transkript

1 R-2012/0933 R-2012/1245 Stockholm den 14 augusti 2012 Till Kulturdepartementet Ku2012/694/MFI (Ku 2011:03) Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 14 maj 2012 beretts tillfälle att yttra sig över delbetänkandet Mindre våld för pengarna (SOU 2012:23). Advokatsamfundet har härutöver genom remiss den 29 juni 2012 även beretts tillfälle att avge yttrande över Skrivelse med anledning av riksdagens beslut om anmälningsplikt vid idrottsarrangemang. Eftersom förslagen i betänkandet och i skrivelsen hänger samman, har Advokatsamfundet valt att lämna sina synpunkter över samtliga förslag i ett och samma yttrande. Sammanfattning Advokatsamfundet har tidigare avgett remissyttranden som tar sikte på tillträdesförbud och andra åtgärder för att motverka ordningsstörningar i samband med idrottsarrangemang. 1 De synpunkter som framförs i dessa yttranden gäller alltjämt. Advokatsamfundet anser generellt att betänkandet inte i tillräcklig omfattning redovisar hur befintliga bestämmelser på området har tillämpats och bedömts, liksom att flera förslag grundas på bristfälligt (redovisade) underlag. Advokatsamfundet avstyrker i fråga om tillträdesförbud den föreslagna utvidgningen av geografiskt tillämpningsområde, liksom förslaget om att tiden för tillträdesförbud förlängs till tre år. Advokatsamfundet avstyrker även förslaget om höjd straffskala för överträdelser av tillträdesförbudet. Advokatsamfundet har dock ingen erinran mot förslagen som rör behandling av personuppgifter, förutom förslaget om gallring som samfundet avstyrker. Övriga förslag lämnar Advokatsamfundet utan erinran. 1 Se Advokatsamfundets remissyttrande den 25 juni 2008 över departementspromemorian Ytterligare åtgärder för att motverka ordningsstörningar i samband med idrottsarrangemang (Ds 2008:20), remissyttrande den 4 november 2004 över departementspromemorian Lag om tillträdesförbud (Ds 2004:40), samt remissyttrande den 9 september 2002 över departementspromemorian Tillträdesförbud (Ds 2002:25).

2 2 Avslutningsvis delar Advokatsamfundet den nationella samordnarens bedömning och förslag i den separata skrivelsen i fråga om anmälningsplikt vid idrottsarrangemang. Synpunkter på förslagen i betänkandet Betänkandet redovisar en mängd uppgifter om samverkan, strategier, åtgärder och resultat vad gäller idrottsrelaterat våld och de föreningar, nationella förbund och myndigheter, som har att handskas med detta. Advokatsamfundet begränsar emellertid sitt yttrande i huvudsak till de författningsförslag som lämnas. Ett generellt tillkortakommande i betänkandet i fråga om tillträdesförbud är avsaknaden av en redovisning av hur lagen om tillträdesförbud hittills har tillämpats och bedömts av åklagare och domstolar. Två relativt blygsamma tabeller över det totala antalet meddelade tillträdesförbud samt längden på dessa förekommer (s. 138). I övrigt saknas centrala uppgifter om t.ex. antalet misstänkta respektive lagförda överträdelser av lagen. Inte heller finns uppgifter om vilka påföljder som har dömts ut vid överträdelser av meddelade förbud, eller om påföljd alls har dömts ut. Redovisningen av ordningsläget redovisas också på ett sätt som gör det mycket svårt att förstå om, eller i vilken omfattning, våldet ökat eller minskat. I betänkandet finns en s.k. bruttolista på ett antal (18 stycken) publikproblem i samband med idrottsarrangemang, men dessa problem är anekdotiskt redovisade, utan uppgifter beträffande omfattning och svårighetsgrad. Med ett så bristfälligt underlag beträffande tillämpningen av nu gällande rätt, uppstår svårigheter vid ställningstaganden till förslag som innebär ytterligare inskränkningar i medborgarnas frioch rättigheter. Förslaget om utvidgning av tillämpningsområdet för tillträdesförbud vid idrottsarrangemang Enligt förslaget ska lagstiftningen (1 kap. 1 lagen [2005:321] om tillträdesförbud vid idrottsarrangemang) ändras så att tillträdesförbudet inte bara avser själva idrottsplatsen utan även dess närhet. I betänkandet framförs anmärkningsvärt löst grundade påståenden om hur den som är belagd med tillträdesförbud agerar i samband med match. I den tidigare omnämnda bruttolistan anges att de som har besöksförbud kan vara med och bråka utanför arenan såväl före som efter en match. Utökningen av det geografiska förbudsområdet motiveras sedan utifrån dessa påståenden. Advokatsamfundet menar att olägenheterna med den nu gällande begränsningen är otillräckligt belysta. Samfundet avstyrker därför den föreslagna utvidgningen av geografiskt tillämpningsområde.

3 3 Förslaget om utökad tillträdesförbudstid I betänkandet föreslås att tillträdesförbud, för att ge en betydande avskräckande effekt, ska kunna förordnas att gälla i upp till tre år (1 kap. 3 ). Av betänkandet framgår att 368 beslut om tillträdesförbud meddelades under åren 2009 och Utan någon underliggande redovisning av sakförhållanden, påstår utredningen att de meddelade tillträdesförbuden inte haft direkt och avhållande effekt på personerna. Det anges även att ett ettårigt tillträdesförbud i slutet av en säsong kan innebära att personen de facto endast blir avstängd under en halv säsong. Enligt Advokatsamfundet är argumenten för en förlängning av förbudstiden inte tillräckliga och för svagt grundade för att läggas till grund för någon lagändring. Förslaget om en höjning av straffskalan för överträdelse av tillträdesförbud I betänkandet föreslås en ytterligare skärpning i lagen om tillträdesförbud vid idrottsarrangemang, nämligen att straffskalan vid överträdelser av tillträdesförbudet höjs från fängelse sex månader till fängelse ett år (1 kap. 22 ). Advokatsamfundet konstaterar att det i betänkandet saknas såväl uppgifter som analys av hittills utdömda påföljder i de mål där lagen har tillämpats. Utan information om vilka straff som historiskt har utdömts liksom för närvarande utdöms, är det orimligt att skärpa straffskalorna. I den mån tillträdesförbud inte respekteras i tillräcklig omfattning (den frågan är som tidigare har påpekats inte heller utredd) är det sannolikt mer beroende på att idrottsföreningarna saknar effektiva verktyg för kontroll vid insläppen än av att påföljderna är för milda. Advokatsamfundet delar inte heller uppfattningen om att brott mot kontaktförbud och brott mot tillträdesförbud av närmast principiella skäl bör ha samma straffskalor. Förslaget om behandling av uppgifter Det framstår som sannolikt att lagen om tillträdesförbud inte kan få avsedd effekt om föreningarna och förbunden inte också har möjlighet att på ett ändamålsenligt sätt hantera information om avstängda personer också vid arenornas insläpp. Advokatsamfundet delar utredningens uppfattning om att nuvarande ordning, där varje enskild idrottsförening måste ansöka om tillstånd för att lagra personuppgifter om lagöverträdelser, tillträdesförbud och arrangörsavstängningar, inte är ändamålsenlig. Advokatsamfundet har ingen erinran mot den föreslagna tekniken för detta och inte heller att reglera undantagen i tillträdesförbudslagen i stället för i personuppgiftslagen. Inte heller har Advokatsamfundet några invändningar mot att Sveriges Riksidrottsförbund ansvarar för detta register. Advokatsamfundet har emellertid följande synpunkter på det föreslagna innehållet. Enligt förslaget ska registret omfatta även uppgifter om arrangörsavstängningar (13 ). Dessa avstängningar är civilrättsliga till sin karaktär. Till skillnad från tillträdesförbud,

4 4 vilken kan underställas domstolsprövning, har den som drabbas av en arrangörsavstängning inga effektiva rättsmedel för prövning av grunderna för en sådan avstängning. Som framgår av betänkandet (bilaga 5, stycke ) ställs inga krav på att beteendet har varit brottsligt. En arrangörsavstängning kan således meddelas exempelvis på grund av bristande respekt för de ordningsregler som finns på arenan. Advokatsamfundet har också i tidigare remissvar (se ovan) framhållit vikten av att rätten till arrangörsavstängningar inte får urholkas. Den inställningen kvarstår. Det är däremot inte rimligt att de personer som drabbas av ett sådant civilrättsligt grundat förbud, också ska behöva finna sig i att registreras i ett nationellt register. Arrangörsavstängningar beslutas per definition (3 ) av enskilda arrangörer av idrottsarrangemang, vanligen idrottsföreningar på lokal nivå. I den mån föreningen behöver upprätta ett register över sina egna beslut bör detta, enligt Advokatsamfundets mening, också föras på lokal nivå. Det kan också med fog ifrågasättas om det är lagtekniskt lämpligt att använda formuleringen de två idrottsorganisationer som idrottsarrangemanget avser. Det framgår ingen annanstans i lagen att begreppet idrottsarrangemang endast avser arrangemang med två deltagande idrottsorganisationer. Avslutningsvis ska enligt förslaget uppgift om en registrerad person gallras senast två år efter att tillträdesförbud eller arrangörsavstängning har slutat gälla (21 ). Varför en inaktuell, och således gallringsbar, registrering med lagstöd ska kunna bevaras under en så lång tid som två år, framgår inte av motiveringen (bilaga 5). Tvåårsregeln har inte heller någon motsvarighet i PUL (9 i). Eftersom det inte heller i övrigt har anförts några bärande skäl för förslaget, avstyrker Advokatsamfundet förslaget i denna del. Övriga ändringsförslag Advokatsamfundet har ingen erinran beträffande följdändringar och ålägganden i förordningen (2005:323) om tillträdesförbud vid idrottsarrangemang, utvidgning av maskeringsförbud till idrottsevenemang eller förtydligande av att vissa idrottsaktiebolag inte är ersättningsskyldiga för polisinsatser. Synpunkter på bedömningarna och förslaget i skrivelsen Den remitterade skrivelsen utgör en redovisning av det regeringsuppdrag som den nationella samordnaren mot brottslighet i samband med idrottsarrangemang fått, i fråga om hur riksdagens beslut om tillkännagivande bäst kan uppfyllas.

5 5 Utredaren redogör övertygande för de omfattande och oproportionerliga inskränkningar i den personliga friheten, som ett system med anmälningsförbud skulle medföra. Utredaren föreslår att man avvaktar med införande av anmälningsplikt. Advokatsamfundet delar den bedömningen. SVERIGES ADVOKATSAMFUND Anne Ramberg

Stockholm den 25 november 2015 R-2015/2121. Till Justitiedepartementet. Ju2015/08545/L4

Stockholm den 25 november 2015 R-2015/2121. Till Justitiedepartementet. Ju2015/08545/L4 R-2015/2121 Stockholm den 25 november 2015 Till Justitiedepartementet Ju2015/08545/L4 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 11 november 2015 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian

Läs mer

Förstärkt tillträdesförbud vid idrottsarrangemang. Mattias Larsson (Justitiedepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll

Förstärkt tillträdesförbud vid idrottsarrangemang. Mattias Larsson (Justitiedepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll Lagrådsremiss Förstärkt tillträdesförbud vid idrottsarrangemang Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 28 november 2013 Beatrice Ask Mattias Larsson (Justitiedepartementet) Lagrådsremissens

Läs mer

Stockholm den 22 augusti 2018

Stockholm den 22 augusti 2018 R-2018/0998 Stockholm den 22 augusti 2018 Till Finansdepartementet Fi2018/02158/B Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 25 maj 2018 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian Tillsyn över

Läs mer

Stockholm den 13 februari 2009 R-2008/1191. Till Justitiedepartementet. Ju2008/8198/KRIM

Stockholm den 13 februari 2009 R-2008/1191. Till Justitiedepartementet. Ju2008/8198/KRIM R-2008/1191 Stockholm den 13 februari 2009 Till Justitiedepartementet Ju2008/8198/KRIM Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 24 oktober 2008 beretts tillfälle att avge yttrande över Stalkningsutredningens

Läs mer

Stockholm den 8 augusti 2014

Stockholm den 8 augusti 2014 R-2014/0861 Stockholm den 8 augusti 2014 Till Justitiedepartementet Ju2014/3186/L4 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 8 maj 2014 beretts tillfälle att avge yttrande över departementspromemorian

Läs mer

Skrivelse med anledning av riksdagens beslut om anmälningsplikt vid idrottsarrangemang

Skrivelse med anledning av riksdagens beslut om anmälningsplikt vid idrottsarrangemang SKRIVELSE 1 (12) 2012-06-26 Nationell samordning för att motverka brottslighet i samband med idrottsarrangemang Ku 2011:03 Skrivelse med anledning av riksdagens beslut om anmälningsplikt vid idrottsarrangemang

Läs mer

Stockholm den [ ] januari 2017 ASF_MATTER_ID. Till Justitiedepartementet. Ju2016/09303/Å

Stockholm den [ ] januari 2017 ASF_MATTER_ID. Till Justitiedepartementet. Ju2016/09303/Å ASF_MATTER_ID Stockholm den [ ] januari 2017 Till Justitiedepartementet Ju2016/09303/Å Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 23 december 2016 beretts tillfälle att avge yttrande över utkast till

Läs mer

Stockholm den 12 februari 2014

Stockholm den 12 februari 2014 R-2013/2026 Stockholm den 12 februari 2014 Till Justitiedepartementet Ju2013/4950/L4 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 11 november 2013 beretts tillfälle att avge yttrande över departementspromemorian

Läs mer

Stockholm den 14 december 2009 R-2009/1870. Till Miljödepartementet M2009/3289/R

Stockholm den 14 december 2009 R-2009/1870. Till Miljödepartementet M2009/3289/R R-2009/1870 Stockholm den 14 december 2009 Till Miljödepartementet M2009/3289/R Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 14 september 2009 beretts tillfälle att yttra sig över Kemikalieinspektionens

Läs mer

Stockholm den 25 januari 2017

Stockholm den 25 januari 2017 R-2016/2441 Stockholm den 25 januari 2017 Till Justitiedepartementet Ju2016/09197/L7 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 21 december 2016 beretts tillfälle att avge yttrande över departementspromemorian

Läs mer

R 8558/2001 Stockholm den 11 januari 2002

R 8558/2001 Stockholm den 11 januari 2002 R 8558/2001 Stockholm den 11 januari 2002 Till Justitiedepartementet Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 12 november 2001 beretts tillfälle att avge yttrande över 1. Departementspromemorian Ändringar

Läs mer

Stalkning ett allvarligt brott (SOU 2008:81)

Stalkning ett allvarligt brott (SOU 2008:81) SVEA HOVRÄTT YTTRANDE 2009-02-06 Stockholm Dnr 658-08 Justitiedepartementet Kriminalpolitiska enheten 103 33 Stockholm Stalkning ett allvarligt brott (SOU 2008:81) 1. Ny lag om kontaktförbud Behov av en

Läs mer

Stockholm den 30 augusti 2017 R-2017/0912. Till Justitiedepartementet. Ju2017/04129/KRIM

Stockholm den 30 augusti 2017 R-2017/0912. Till Justitiedepartementet. Ju2017/04129/KRIM R-2017/0912 Stockholm den 30 augusti 2017 Till Justitiedepartementet Ju2017/04129/KRIM Sveriges advokatsamfund har genom remiss inkommen den 24 maj 2017 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet

Läs mer

Stockholm den 21 januari 2013

Stockholm den 21 januari 2013 R-2012/1932 Stockholm den 21 januari 2013 Till Näringsdepartementet N2012/5348/RS Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 29 oktober 2012 beretts tillfälle att avge yttrande över departementspromemorian

Läs mer

Stockholm den 16 januari 2013

Stockholm den 16 januari 2013 R-2012/1860 Stockholm den 16 januari 2013 Till Arbetsmarknadsdepartementet A2012/3134/ARM Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 16 oktober 2012 beretts tillfälle att avge yttrande över Uppsägningstvistutredningens

Läs mer

Stockholm den 18 december 2014

Stockholm den 18 december 2014 R-2014/2076 Stockholm den 18 december 2014 Till Finansdepartementet Fi2014/4044 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 19 november 2014 beretts tillfälle att avge yttrande över Utkast till lagrådsremiss

Läs mer

Stockholm den 16 december 2016

Stockholm den 16 december 2016 R-2016/1940 Stockholm den 16 december 2016 Till Socialdepartementet S2016/06189/FS Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 4 oktober 2016 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian Reglering

Läs mer

Stockholm den 1 juni 2007 R-2007/0326. Till Justitiedepartementet. Ju2007/1311/KRIM

Stockholm den 1 juni 2007 R-2007/0326. Till Justitiedepartementet. Ju2007/1311/KRIM R-2007/0326 Stockholm den 1 juni 2007 Till Justitiedepartementet Ju2007/1311/KRIM Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 14 februari 2007 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet Målsägandebiträdet

Läs mer

Stockholm den 3 maj 2005 R-2005/0340. Till Näringsdepartementet N2004/10314/NL

Stockholm den 3 maj 2005 R-2005/0340. Till Näringsdepartementet N2004/10314/NL R-2005/0340 Stockholm den 3 maj 2005 Till Näringsdepartementet N2004/10314/NL Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 4 februari 2005 beretts tillfälle att avge yttrande över Utredningens om en modernisering

Läs mer

- Ett förtydligande bör göras i 9 kap. 9 LOU/LUF om vilken information som ska finnas med i underrättelser till anbudssökande och anbudsgivare.

- Ett förtydligande bör göras i 9 kap. 9 LOU/LUF om vilken information som ska finnas med i underrättelser till anbudssökande och anbudsgivare. R-2009/1578 Stockholm den 5 oktober 2009 Till Finansdepartementet Fi2009/4872 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 30 juni 2009 beretts tillfälle att avge yttrande över departementspromemorian

Läs mer

Sammanfattning. Direktivets syfte. Stockholm den 13 mars 2008 R-2008/0035. Till Justitiedepartementet. Ju2007/9590/BIRS

Sammanfattning. Direktivets syfte. Stockholm den 13 mars 2008 R-2008/0035. Till Justitiedepartementet. Ju2007/9590/BIRS R-2008/0035 Stockholm den 13 mars 2008 Till Justitiedepartementet Ju2007/9590/BIRS Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 10 december 2007 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet Lagring

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2013-08-27. Ändringar i djurskyddslagen. Förslaget föranleder följande yttranden:

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2013-08-27. Ändringar i djurskyddslagen. Förslaget föranleder följande yttranden: 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2013-08-27 Närvarande: F.d. justitieråden Susanne Billum och Dag Victor samt justitierådet Annika Brickman. Ändringar i djurskyddslagen Enligt en lagrådsremiss

Läs mer

Kommittédirektiv. Nationell samordning för att motverka. Dir. 2011:22. Beslut vid regeringssammanträde den 24 mars 2011

Kommittédirektiv. Nationell samordning för att motverka. Dir. 2011:22. Beslut vid regeringssammanträde den 24 mars 2011 Kommittédirektiv Nationell samordning för att motverka brottslighet i samband med idrottsarrangemang Dir. 2011:22 Beslut vid regeringssammanträde den 24 mars 2011 Sammanfattning En särskild utredare ska

Läs mer

Advokatsamfundet har tidigare avgett yttrande över utredningens delbetänkande Straffskalan för mord (SOU 2007:90). 1

Advokatsamfundet har tidigare avgett yttrande över utredningens delbetänkande Straffskalan för mord (SOU 2007:90). 1 R-2008/1262 Stockholm den 9 februari 2009 Till Justitiedepartementet Ju2008/8415/L5 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 30 oktober 2008 beretts tillfälle att avge yttrande över Straffnivåutredningens

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2003-02-26 Närvarande: f.d. justitierådet Hans Danelius, regeringsrådet Gustaf Sandström, justitierådet Dag Victor. Enligt en lagrådsremiss den 13 februari

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2010-02-26. Skärpta straff för allvarliga våldsbrott m.m. Förslaget föranleder följande yttrande av Lagrådet:

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2010-02-26. Skärpta straff för allvarliga våldsbrott m.m. Förslaget föranleder följande yttrande av Lagrådet: 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2010-02-26 Närvarande: F.d. regeringsrådet Rune Lavin, justitierådet Ella Nyström och f.d. justitieombudsmannen Nils-Olof Berggren. Skärpta straff för allvarliga

Läs mer

Remiss: Processrättsliga konsekvenser av Påföljdsutredningens förslag (Ds 2012:54)

Remiss: Processrättsliga konsekvenser av Påföljdsutredningens förslag (Ds 2012:54) 1 (5) 2013-05-08 Dnr SU FV-1.1.3-0628-13 Regeringskansliet (Justitiedepartementet) 103 33 Stockholm Remiss: Processrättsliga konsekvenser av Påföljdsutredningens förslag (Ds 2012:54) Juridiska fakultetsnämnden

Läs mer

Advokatsamfundet avstyrker förslaget att införa förenklad delgivning i brottmål.

Advokatsamfundet avstyrker förslaget att införa förenklad delgivning i brottmål. R 6168/2000 2000-05-02 Till Statsrådet och chefen för Justitiedepartementet Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 15 februari 2000 beretts tillfälle att avge yttrande över Domstolsverkets promemoria

Läs mer

Remissyttrande avseende betänkandet Färre i häkte och minskad isolering (SOU 2016:52)

Remissyttrande avseende betänkandet Färre i häkte och minskad isolering (SOU 2016:52) MALMÖ TINGSRÄTT REMISSYTTRANDE 2016-12-01 Dnr 391-16 Justitiedepartementet Åklagarenheten 103 33 Stockholm Remissyttrande avseende betänkandet Färre i häkte och minskad isolering (SOU 2016:52) Inledning

Läs mer

Till detta kommer en rad materiella tillkortakommanden som anges i det följande.

Till detta kommer en rad materiella tillkortakommanden som anges i det följande. R-2008/0094 Stockholm den 27 februari 2008 Till Justitiedepartementet Ju2008/499/L5 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 19 januari 2008 beretts tillfälle att yttra sig över promemorian om Sveriges

Läs mer

Stockholm den 28 april 2015

Stockholm den 28 april 2015 R-2015/0430 Stockholm den 28 april 2015 Till Finansdepartementet Fi2012/4241 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 10 mars 2015 beretts tillfälle att avge yttrande över Skatteverkets promemoria

Läs mer

Stockholm den 31 oktober 2014

Stockholm den 31 oktober 2014 R-2014/1013 Stockholm den 31 oktober 2014 Till Miljödepartementet M2014/1451/Nm Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 16 juni 2014 beretts tillfälle att avge yttrande över Vattenverksamhetsutredningens

Läs mer

Stockholm den 28 juni 2018

Stockholm den 28 juni 2018 R-2018/0640 Stockholm den 28 juni 2018 Till Socialdepartementet S2018/00641/FS Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 22 mars 2018 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet Framtidens

Läs mer

Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 5 april 2016 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet En ny strafftidslag (SOU 2016:18).

Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 5 april 2016 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet En ny strafftidslag (SOU 2016:18). R-2016/0744 Stockholm den 29 juni 2016 Till Justitiedepartementet Ju2016/01870/KRIM Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 5 april 2016 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet En ny

Läs mer

Stockholm den 30 oktober 2014

Stockholm den 30 oktober 2014 R-2014/1112 Stockholm den 30 oktober 2014 Till Arbetsmarknadsdepartementet A2014/2170/ARM Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 27 juni 2014 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet

Läs mer

Justitiedepartementet Stockholm

Justitiedepartementet Stockholm R2A DATUM 1 (6) Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över delbetänkandet Dataskydd vid europeiskt polisiärt och straffrättsligt samarbete (SOU 2011:20) Hovrätten har granskat delbetänkandets

Läs mer

Stockholm den 20 december 2013

Stockholm den 20 december 2013 R-2013/2087 Stockholm den 20 december 2013 Till Miljödepartementet M2013/2436/Nm Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 8 oktober 2013 beretts tillfälle att avge yttrande över Vattenverksamhetsutredningens

Läs mer

R 6079/ Till Statsrådet och chefen för Justitiedepartementet

R 6079/ Till Statsrådet och chefen för Justitiedepartementet R 6079/2000 2000-05-24 Till Statsrådet och chefen för Justitiedepartementet Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 20 januari 2000 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet Ekonomisk brottslighet

Läs mer

Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 10 maj 2010 beretts tillfälle att avge yttrande över delbetänkandet Avtalad upphovsrätt (SOU 2010:24).

Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 10 maj 2010 beretts tillfälle att avge yttrande över delbetänkandet Avtalad upphovsrätt (SOU 2010:24). R-2010/0681 Stockholm den 1 september 2010 Till Justitiedepartementet Ju2010/3129/L3 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 10 maj 2010 beretts tillfälle att avge yttrande över delbetänkandet Avtalad

Läs mer

Ny påföljd efter tidigare dom

Ny påföljd efter tidigare dom Justitieutskottets betänkande 2015/16:JuU30 Ny påföljd efter tidigare dom Sammanfattning Regeringen föreslår en reform av regleringen om ny påföljdsbestämning efter tidigare dom. Syftet är att förenkla

Läs mer

Datainspektionen lämnar följande synpunkter.

Datainspektionen lämnar följande synpunkter. Yttrande Diarienr 1(7) 2017-10-11 1684-2017 Ert diarienr Ju2017/05728/L6 Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Remittering av promemorian Anpassning av lagen (2001:183) om behandling av personuppgifter

Läs mer

Advokatsamfundet tar därmed i detta remissvar utgångspunkt i följande tre förutsättningar:

Advokatsamfundet tar därmed i detta remissvar utgångspunkt i följande tre förutsättningar: R-2015/0659 Stockholm den 28 maj 2015 Till Arbetsmarknadsdepartementet A2015/1050/ARM Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 1 april 2015 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet Tillämpningsdirektivet

Läs mer

Remiss av departementspromemorian En anpassning till dataskyddsförordningen inom Miljö- och energidepartementets verksamhetsområde (Ds 2017:54)

Remiss av departementspromemorian En anpassning till dataskyddsförordningen inom Miljö- och energidepartementets verksamhetsområde (Ds 2017:54) Yttrande Diarienr 1(6) 2017-12-01 2418-2017 Ert diarienr M2017/02676/R Miljö och energidepartementet m.registrator@regeringskansliet.se Remiss av departementspromemorian En anpassning till dataskyddsförordningen

Läs mer

Stockholm den 9 mars 2015

Stockholm den 9 mars 2015 R-2015/0008 Stockholm den 9 mars 2015 Till Justitiedepartementet Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 22 december 2014 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet Internationella säkerheter

Läs mer

Stockholm den 21 november 2017

Stockholm den 21 november 2017 R-2017/1883 Stockholm den 21 november 2017 Till Justitiedepartementet Ju2017/07698/L4 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 6 oktober 2017 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet Brottsdatalag

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Förbättrat skydd mot stalkning

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Förbättrat skydd mot stalkning 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2010-09-21 Närvarande: F.d. justitierådet Bo Svensson, regeringsrådet Eskil Nord och justitierådet Ann-Christine Lindeblad. Förbättrat skydd mot stalkning

Läs mer

R 7515/ Till Justitiedepartementet

R 7515/ Till Justitiedepartementet R 7515/2001 2001-05-30 Till Justitiedepartementet Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 23 februari 2001 beretts tillfälle att avge yttrande över departementspromemorian Distansavtalslagen och fritidsevenemang,

Läs mer

Regeringens proposition 2013/14:254

Regeringens proposition 2013/14:254 Regeringens proposition 2013/14:254 Register över tillträdesförbud vid idrottsarrangemang Prop. 2013/14:254 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 4 september 2014 Jan Björklund

Läs mer

En översyn av lagstiftningen om företagsbot (SOU 2016:82) Remiss från Justitiedepartementet Remisstid den 31 mars 2017

En översyn av lagstiftningen om företagsbot (SOU 2016:82) Remiss från Justitiedepartementet Remisstid den 31 mars 2017 PM 2017: RI (Dnr 110-2144/2016) En översyn av lagstiftningen om företagsbot (SOU 2016:82) Remiss från Justitiedepartementet Remisstid den 31 mars 2017 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen

Läs mer

R 9598/2002 Stockholm den 14 oktober 2002

R 9598/2002 Stockholm den 14 oktober 2002 R 9598/2002 Stockholm den 14 oktober 2002 Till Justitiedepartementet Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 21 augusti 2002 beretts tillfälle att avge yttrande över departementspromemorian Barnperspektivet

Läs mer

Stockholm den 17 september 2015

Stockholm den 17 september 2015 R-2015/1079 Stockholm den 17 september 2015 Till Justitiedepartementet Ju2015/4875/DOM Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 22 juni 2015 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet Europeisk

Läs mer

Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 11 maj 2009 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet Moderna hyreslagar (SOU 2009:35).

Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 11 maj 2009 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet Moderna hyreslagar (SOU 2009:35). R-2009/0981 Stockholm den 14 oktober 2009 Till Justitiedepartementet Ju2009/3453/L1 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 11 maj 2009 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet Moderna

Läs mer

Kommittédirektiv. Skärpta regler för lagöverträdare år. Dir. 2017:122. Beslut vid regeringssammanträde den 13 december 2017

Kommittédirektiv. Skärpta regler för lagöverträdare år. Dir. 2017:122. Beslut vid regeringssammanträde den 13 december 2017 Kommittédirektiv Skärpta regler för lagöverträdare 18 20 år Beslut vid regeringssammanträde den 13 december 2017 Dir. 2017:122 Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare ska överväga och föreslå

Läs mer

Återställande av bestämmelse i lagen om signalspaning i försvarsunderrättelseverksamhet. Maria Hedegård (Försvarsdepartementet)

Återställande av bestämmelse i lagen om signalspaning i försvarsunderrättelseverksamhet. Maria Hedegård (Försvarsdepartementet) Lagrådsremiss Återställande av bestämmelse i lagen om signalspaning i försvarsunderrättelseverksamhet Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 1 oktober 2015 Peter Hultqvist Maria

Läs mer

R-2004/1426 Stockholm den 20 januari 2005

R-2004/1426 Stockholm den 20 januari 2005 R-2004/1426 Stockholm den 20 januari 2005 Till Justitiedepartementet Ju2004/11207/BIRS Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 7 december 2004 beretts tillfälle att yttra sig över promemorian Lag

Läs mer

Kriminologiska institutionens underlag för Stockholms universitets remissvar på Ds 2017:38, Livstidsstraff för mord.

Kriminologiska institutionens underlag för Stockholms universitets remissvar på Ds 2017:38, Livstidsstraff för mord. Kriminologiska institutionens underlag för Stockholms universitets remissvar på Ds 2017:38, Livstidsstraff för mord. Sammanfattning Kriminologiska institutionen avvisar förslaget att livstids fängelse

Läs mer

Stockholm den 4 april 2018 R-2018/0461. Till Miljö- och energidepartementet. M2018/00560/Ee

Stockholm den 4 april 2018 R-2018/0461. Till Miljö- och energidepartementet. M2018/00560/Ee R-2018/0461 Stockholm den 4 april 2018 Till Miljö- och energidepartementet M2018/00560/Ee Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 1 mars 2018 beretts tillfälle att avge yttrande över Statens energimyndighets

Läs mer

Europeisk skyddsorder

Europeisk skyddsorder Justitieutskottets betänkande 2015/16:JuU4 Europeisk skyddsorder Sammanfattning Utskottet föreslår att riksdagen antar regeringens förslag till lag om europeisk skyddsorder (prop. 2014/15:139) med två

Läs mer

En utvidgad möjlighet till uteslutning av advokater

En utvidgad möjlighet till uteslutning av advokater Justitieutskottets betänkande En utvidgad möjlighet till uteslutning av advokater Sammanfattning Utskottet föreslår att riksdagen antar regeringens förslag om en utvidgad möjlighet till uteslutning av

Läs mer

REMISSYTTRANDE 1 (6) AdmD S2009/8444/SF. Socialdepartementet Socialförsäkringsenheten Stockholm

REMISSYTTRANDE 1 (6) AdmD S2009/8444/SF. Socialdepartementet Socialförsäkringsenheten Stockholm REMISSYTTRANDE 1 (6) Datum Diarienr 2010-10-21 AdmD-291-2010 Ert datum Ert diarienr 2010-07-20 S2009/8444/SF Socialdepartementet Socialförsäkringsenheten 103 33 Stockholm Betänkandet Gränslandet mellan

Läs mer

Betänkandet Skyddet för den personliga integriteten Bedömningar och förslag (SOU 2008:3)

Betänkandet Skyddet för den personliga integriteten Bedömningar och förslag (SOU 2008:3) Yttrande Dnr 2008-06-04 446-2008 Ert Dnr Ju2008/675/L6 Regeringskansliet Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Betänkandet Skyddet för den personliga integriteten Bedömningar och förslag (SOU 2008:3)

Läs mer

Stockholm den 1 juni 2009 R-2009/0488. Till Justitiedepartementet. Ju2009/2441/PO

Stockholm den 1 juni 2009 R-2009/0488. Till Justitiedepartementet. Ju2009/2441/PO R-2009/0488 Stockholm den 1 juni 2009 Till Justitiedepartementet Ju2009/2441/PO Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 13 mars 2009 beretts tillfälle att yttra sig över promemorian Genomförandet

Läs mer

Stockholm den 16 januari 2008 R-2007/1372. Till Justitiedepartementet. Ju2007/9639/PO

Stockholm den 16 januari 2008 R-2007/1372. Till Justitiedepartementet. Ju2007/9639/PO R-2007/1372 Stockholm den 16 januari 2008 Till Justitiedepartementet Ju2007/9639/PO Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 8 november 2007 beretts tillfälle att yttra sig över promemorian om godkännande

Läs mer

I övrigt har Advokatsamfundet ingen erinran mot förslagen i promemorian.

I övrigt har Advokatsamfundet ingen erinran mot förslagen i promemorian. R-2007/0976 Stockholm den 26 oktober 2007 Till Justitiedepartementet Ju2007/6240/BIRS Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 29 juni 2007 beretts tillfälle att avge yttrande över departementspromemorian

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde En skärpt sexualbrottslagstiftning. Förslaget föranleder följande yttrande av Lagrådet:

Utdrag ur protokoll vid sammanträde En skärpt sexualbrottslagstiftning. Förslaget föranleder följande yttrande av Lagrådet: 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2013-02-13 Närvarande: F.d. justitieråden Susanne Billum och Dag Victor samt justitierådet Annika Brickman. En skärpt sexualbrottslagstiftning Enligt en lagrådsremiss

Läs mer

Yttrande över utredningen Ett särskilt straffansvar för deltagande i en terroristorganisation (Ds 2017:62)

Yttrande över utredningen Ett särskilt straffansvar för deltagande i en terroristorganisation (Ds 2017:62) Stockholm den 6 mars 2018. Justitiedepartementet Straffrättsenheten 103 33 Stockholm Ju2017/09803/L5 Yttrande över utredningen Ett särskilt straffansvar för deltagande i en terroristorganisation (Ds 2017:62)

Läs mer

Regeringskansliet Justitiedepartementet Straffrättsenheten 103 33 STOCKHOLM. Ju.L5@regeringskans1iet.se

Regeringskansliet Justitiedepartementet Straffrättsenheten 103 33 STOCKHOLM. Ju.L5@regeringskans1iet.se REMISSYTTRANDE Datum Dnr 2015-09- 21 4329-15-80 Aktbilaga ) Regeringskansliet Justitiedepartementet Straffrättsenheten 103 33 STOCKHOLM Ju.L5@regeringskans1iet.se Straffrättsliga åtgärder mot terrorismresor

Läs mer

Stockholm den 27 september 2017

Stockholm den 27 september 2017 R-2017/1121 Stockholm den 27 september 2017 Till Justitiedepartementet Ju 2017/05570/L4 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 22 juni 2017 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet Lag

Läs mer

YTTRANDE. Yttrande över betänkandet Se barnet! (SOU 2017:6) Justitieombudsmannen Lars Lindström

YTTRANDE. Yttrande över betänkandet Se barnet! (SOU 2017:6) Justitieombudsmannen Lars Lindström Justitieombudsmannen Lars Lindström YTTRANDE Datum 2017-05-23 Dnr R 10-2017 Regeringskansliet Justitiedepartementet Enheten för familjerätt och allmän förmögenhetsrätt 103 33 Stockholm Sid 1 (5) Yttrande

Läs mer

REMISSYTTRANDE; Tillstånd till offentlig danstillställning (Ds 2018:20) (Ert diarienummer Ju2018/03509/L4)

REMISSYTTRANDE; Tillstånd till offentlig danstillställning (Ds 2018:20) (Ert diarienummer Ju2018/03509/L4) Justitiedepartementet ju.remissvar@regeringskansliet.se ju.l4@regeringskansliet.se Stockholm 2018-10-12 REMISSYTTRANDE; Tillstånd till offentlig danstillställning (Ds 2018:20) (Ert diarienummer Ju2018/03509/L4)

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2013-11-27

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2013-11-27 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2013-11-27 Närvarande: F.d. justitieråden Susanne Billum och Severin Blomstrand samt justitierådet Kristina Ståhl. Erkännande och verkställighet av beslut

Läs mer

Stockholm den 14 maj 2018

Stockholm den 14 maj 2018 R-2018/0238 Stockholm den 14 maj 2018 Till Socialdepartementet S2018/00682/FST Sveriges advokatsamfund har genom remiss inkommen den 7 februari 2018 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet

Läs mer

Förslaget till lag (2018:0000) om företagshemligheter

Förslaget till lag (2018:0000) om företagshemligheter Remissyttrande 1 (6) Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Ny lag om företagshemligheter (SOU 2017:45) Helsingborgs tingsrätt har anmodats att yttra sig över rubricerat betänkande och får med anledning

Läs mer

Stockholm den 1 september 2015

Stockholm den 1 september 2015 R-2015/0956 Stockholm den 1 september 2015 Till Justitiedepartementet Ju2015/2346/L4 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 30 april 2015 beretts tillfälle att avge yttrande över departementspromemorian

Läs mer

Promemorian Författningsändringar på finansmarknadsområdet med anledning av EU:s dataskyddsförordning

Promemorian Författningsändringar på finansmarknadsområdet med anledning av EU:s dataskyddsförordning Yttrande Diarienr 1(9) 2017-11-20 2051-2017 Ert diarenummer Fi2017/03612/FPM Finansdepartementet Finansmarknadsavdelningen 103 33 Stockholm Promemorian Författningsändringar på finansmarknadsområdet med

Läs mer

Stockholm den 18 december 2007 R-2007/1126. Till Justitiedepartementet. Ju2007/7778/L3

Stockholm den 18 december 2007 R-2007/1126. Till Justitiedepartementet. Ju2007/7778/L3 R-2007/1126 Stockholm den 18 december 2007 Till Justitiedepartementet Ju2007/7778/L3 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 18 september 2007 beretts tillfälle att avge yttrande över departementspromemorian

Läs mer

Yttrande över slutbetänkandet Ökat skydd mot hedersrelaterad brottslighet (SOU 2018:69)

Yttrande över slutbetänkandet Ökat skydd mot hedersrelaterad brottslighet (SOU 2018:69) Justitieombudsmannen Thomas Norling YTTRANDE Datum 2019-05-28 Regeringskansliet Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Dnr R 21-2019 Sid 1 (5) Yttrande över slutbetänkandet Ökat skydd mot hedersrelaterad

Läs mer

Stockholm den 19 december 2014

Stockholm den 19 december 2014 R-2014/1742 Stockholm den 19 december 2014 Till Finansdepartementet Fi2014/3021 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 22 september 2014 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet En ny

Läs mer

Yttrande över betänkandet Vägen till självkörande. fordon introduktion (SOU 2018:16).

Yttrande över betänkandet Vägen till självkörande. fordon introduktion (SOU 2018:16). YTTRANDE 1 (5) Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Dnr N2018/01630/MRT Yttrande över betänkandet Vägen till självkörande fordon introduktion (SOU 2018:16) Lunds tingsrätt har fått tillfälle att yttra

Läs mer

Stockholm den 22 april 2015

Stockholm den 22 april 2015 R-2015/0366 Stockholm den 22 april 2015 Till Finansdepartementet Fi2015/700 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 25 februari 2015 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet En ny svensk

Läs mer

Hovrätten för Nedre Norrland

Hovrätten för Nedre Norrland Hovrätten för Nedre Norrland REMISSYTTRANDE Datum Dnr 2009-02-05 2008/0286 Ert datum Ert Dnr 2008-10-30 Ju2008/8415/L5 Justitiedepartementet Straffrättsenheten 103 33 Stockholm Yttrande över betänkandet

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2012-09-03. Närvarande: F.d. justitieråden Marianne Eliason och Dag Victor samt justitierådet Lennart Hamberg.

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2012-09-03. Närvarande: F.d. justitieråden Marianne Eliason och Dag Victor samt justitierådet Lennart Hamberg. 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2012-09-03 Närvarande: F.d. justitieråden Marianne Eliason och Dag Victor samt justitierådet Lennart Hamberg. Lag om uthyrning av arbetstagare Enligt en lagrådsremiss

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde

Utdrag ur protokoll vid sammanträde LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2019-03-15 Närvarande: F.d. justitieråden Eskil Nord och Lena Moore samt justitierådet Dag Mattsson Omedelbart omhändertagande av barn i vissa internationella

Läs mer

Med undantag för de invändningar som följer nedan har Advokatsamfundet ingen erinran mot de lagändringar som föreslås i betänkandet.

Med undantag för de invändningar som följer nedan har Advokatsamfundet ingen erinran mot de lagändringar som föreslås i betänkandet. R-2010/1025 Stockholm den 11 oktober 2010 Till Näringsdepartementet N2010/4944/MK Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 14 juli 2010 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet Utländsk

Läs mer

Beträffande övriga delar i betänkandet har Advokatsamfundet en från utredningen avvikande mening när det gäller

Beträffande övriga delar i betänkandet har Advokatsamfundet en från utredningen avvikande mening när det gäller R 7021/2000 2001-01-22 Till Socialdepartementet Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 9 oktober 2000 beretts tillfälle att avge yttrande över LVU-utredningens betänkande Omhändertagen - Samhällets

Läs mer

2. Förslaget att även kupongskatt ska omfattas av skatteflyktslagen

2. Förslaget att även kupongskatt ska omfattas av skatteflyktslagen R-2015/0776 Stockholm den 18 maj 2015 Till Finansdepartementet Fi2015/2314 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 21 april 2015 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian Begränsad skattefrihet

Läs mer

Remissvar gällande utkast till lagrådsremiss Ny påföljd efter tidigare dom Ju2012/4191/L5

Remissvar gällande utkast till lagrådsremiss Ny påföljd efter tidigare dom Ju2012/4191/L5 1(5) Datum Vårt diarienummer 2015-03-16 2015-3329 Justitiedepartementet Remissvar gällande utkast till lagrådsremiss Ny påföljd efter tidigare dom Ju2012/4191/L5 Kriminalvården är i huvudsak positiv till

Läs mer

Förslagen föranleder följande yttrande av Lagrådet:

Förslagen föranleder följande yttrande av Lagrådet: 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2014-02-25 Närvarande: F.d. justitieråden Dag Victor och Per Virdesten samt justitierådet Olle Stenman. Åtgärder för att hantera stora brottmål och inställda

Läs mer

Yttrande "Ett starkt straffrättsligt skydd mot köp av sexuell tjänst och utnyttjande av barn genom köp av sexuell handling m.m.

Yttrande Ett starkt straffrättsligt skydd mot köp av sexuell tjänst och utnyttjande av barn genom köp av sexuell handling m.m. Södermalms stadsdelsförvaltning Stadsdelsdirektörens stab Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-08-22 Handläggare Christina Koistinen Telefon: 08-508 12196 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2016-09-22 Yttrande

Läs mer

SKRIVELSE 2011-12-07. Yttrande över remissen En EU-rättslig anpassning av regelverket för sprutor och kanyler (Ds 2011:38)

SKRIVELSE 2011-12-07. Yttrande över remissen En EU-rättslig anpassning av regelverket för sprutor och kanyler (Ds 2011:38) Stockholms läns landsting Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2011-12-07 i (i) LS 1111-1540 Landstingsstyrelsen r tandstwgsstyrelsen 1M2-20 * 011 Yttrande över remissen En EU-rättslig anpassning av regelverket

Läs mer

R-2003/0827 Stockholm den 30 oktober 2003

R-2003/0827 Stockholm den 30 oktober 2003 R-2003/0827 Stockholm den 30 oktober 2003 Till Socialdepartementet Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 18 juli 2003 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandena Alkohol i tryckta skrifter

Läs mer

Datalagring och integritet (SOU 2015:31)

Datalagring och integritet (SOU 2015:31) Yttrande Diarienr 1 (6) 2015-08-28 902-2015 Ert diarienr Ju2015/3153/Å Justitiedepartementet Åklagarenheten 103 33 Stockholm Datalagring och integritet (SOU 2015:31) Datainspektionen har granskat betänkandet

Läs mer

Stockholm den 12 december 2018 R-2018/1679. Till Försvarsdepartementet. Fö2018/00999/RS

Stockholm den 12 december 2018 R-2018/1679. Till Försvarsdepartementet. Fö2018/00999/RS R-2018/1679 Stockholm den 12 december 2018 Till Försvarsdepartementet Fö2018/00999/RS Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 4 september 2018 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet

Läs mer

Datum Dnr Sid Justitieombudsmannen 2013-09-27 R 62-2013 1 (5) Cecilia Renfors Regeringskansliet Justitiedepartementet 103 33 Stockholm

Datum Dnr Sid Justitieombudsmannen 2013-09-27 R 62-2013 1 (5) Cecilia Renfors Regeringskansliet Justitiedepartementet 103 33 Stockholm YTTRANDE Datum Dnr Sid Justitieombudsmannen 2013-09-27 R 62-2013 1 (5) Cecilia Renfors Regeringskansliet Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Remiss av Polisorganisationskommitténs betänkande Tillsyn

Läs mer

Yttrande över betänkandet Sexualbrottslagstiftningen - utvärdering och reformförslag (SOU 2010:71)

Yttrande över betänkandet Sexualbrottslagstiftningen - utvärdering och reformförslag (SOU 2010:71) R2A YTTRANDE 1 (6) Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över betänkandet Sexualbrottslagstiftningen - utvärdering och reformförslag (SOU 2010:71) Frågan om tvång eller samtycke som grund för

Läs mer

Stockholm den 6 mars 2009 R-2009/0003. Till Justitiedepartementet. Ju2008/10605/DOM

Stockholm den 6 mars 2009 R-2009/0003. Till Justitiedepartementet. Ju2008/10605/DOM R-2009/0003 Stockholm den 6 mars 2009 Till Justitiedepartementet Ju2008/10605/DOM Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 12 december 2008 beretts tillfälle att avge yttrande över departementspromemorian

Läs mer

Brottsdatalag kompletterande lagstiftning (SOU 2017:74)

Brottsdatalag kompletterande lagstiftning (SOU 2017:74) Yttrande Diarienr 1 (13) 2017-11-22 2216-2017 Ert diarienr Ju2017/07698/L4 Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Brottsdatalag kompletterande lagstiftning (SOU 2017:74) Datainspektionen har granskat betänkandet

Läs mer

Datum Vår referens Sida 2009-05-13 Dnr: 09-1210-2 1(10)

Datum Vår referens Sida 2009-05-13 Dnr: 09-1210-2 1(10) Datum Vår referens Sida 2009-05-13 Dnr: 09-1210-2 1(10) Ert datum Er referens Nätsäkerhetsavdelningen Peder Cristvall 08-678 55 00 Peder.cristvall@pts.se Justitiedepartementet 103 33 Stockholm En mer rättssäker

Läs mer

Stockholm den 14 september 2017

Stockholm den 14 september 2017 R-2017/1139 Stockholm den 14 september 2017 Till Finansdepartementet Fi2017/02899/S3 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 29 juni 2017 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian EU:s

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2005-12-14 Närvarande: f.d. justitierådet Lars K Beckman, justitierådet Leif Thorsson och regeringsrådet Lars Wennerström. Genetisk integritet m.m. Enligt

Läs mer