Remissvar. Förslag till föreskrifter och allmänna råd - Kemiska arbetsmiljörisker

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Remissvar. Förslag till föreskrifter och allmänna råd - Kemiska arbetsmiljörisker"

Transkript

1 Er beteckning RK 2014/ Arbetsmiljöverket Stockholm Remissvar Teknikföretagen har getts möjlighet att lämna synpunkter på Arbetsmiljöverkets förslag till föreskrifter och allmänna råd om kemiska arbetsmiljörisker, skyltar och signaler, gravida och ammande arbetstagare och minderårigas arbetsmiljö. Teknikföretagen är en arbetsgivarorganisation vars medlemsföretag företrädelsevis finns i tillverkningsindustrin. Våra medlemsföretag kommer därmed, i stor utsträckning, att beröras av de ändringar som föreslås. Förslag till föreskrifter och allmänna råd - Kemiska arbetsmiljörisker Upphävandet av föreskrifterna om härdplaster Teknikföretagen ser positivt på att renodla regelverket på kemiområdet. Att, som Arbetsmiljöverket föreslår, föra in föreskrifterna om härdplaster i föreskrifterna om kemiska arbetsmiljörisker är ett led i denna renodling. Förslaget pekar på den dubbelreglering som finns på området och som nu, till viss del, tas om hand. Det är bra! Dock genererar förslaget ett antal oklarheter som vi menar måste åtgärdas innan beslut om föreskrifterna kan fattas. En sådan oklarhet, som återkommer i flera av de nya paragraferna (37 d - f och till viss del 37 g ), är formuleringarna kring när arbetsgivaren ska vidta åtgärder (information, utbildning och läkarundersökningar). Osäkerhet kring när åtgärder ska vidtas kommer framför allt att uppstå vid låga exponeringar. Formuleringarna blir speciellt problematiska när det gäller 37 e då den förenas med sanktionsavgift. I 37 d f skriver Arbetsmiljöverket att åtgärder ska vidtas vid arbete som kan innebär exponering (37 e ) eller för arbete som kan medföra exponering (37 d och f ). På ett arbetsställe, säg en industri, kan det i en lokal förekomma arbete som innebär att de kemiska ämnen som räkans upp i paragraferna används eller bildas. De anställda i verksamheten kommer att exponeras i olika grad. De som utför arbetet kommer ha en typ av exponering, de som leder arbetet en annan, de som arbetar i lokalerna intill ytterligare en, den administrativa personalen en annan osv. För alla arbetstagare finns en risk att deras arbete i olika utsträckning kan innebära eller kan medföra exponering. Men till vilka arbetstagare ska arbetsgivaren vända sig med information, utbildning och läkarundersökning? Teknikföretagen Box 5510, Stockholm Storgatan 5, Stockholm Telefon Fax (6)

2 Vi menar att Arbetsmiljöverket måste ta fram skrivningar som klargör att det är risken som exponeringen medför som ska styra om åtgärder ska vidtas. Exponeringen måste relateras till en risk eller till hanterad mängd. Det är inte rimligt att bara misstanken om att en molekyl av ämnet finns i luften innebär krav på att personal ska utbildas eller erbjudas läkarundersökning (för att arbetet då kan innebära eller kan medföra exponering). Flera av de aktuella ämnena har hygieniska gränsvärden. Dessa bör relateras till då det gäller åtgärder. Åtgärder skulle till exempel kunna krävas då exponeringen ligger på en viss nivå i förhållande till gränsvärdet. Denna typ av formulering används till exempel i 50 när det gäller intervaller för periodiska mätningar men även i andra av Arbetsmiljöverkets bestämmelser. Även de riskbedömningar som Arbetsmiljöverket ställer krav på i 37 b bör utgöra underlag vad gäller krav på åtgärder om information, utbildning och läkarundersökning. Kraven i 37 d f bör alltså vara ett resultat bland annat av vad som kommer fram i riskbedömningen. Innebär exponeringen risk för ohälsa eller skada? Formuleringarna i nuvarande föreskrifter om härdplaster (AFS 2005:18) är tydligare på detta område. Om vissa förutsättningar är uppfyllda (riskbedömning som visar att det inte finns risk för ohälsa samt att hanteringen understiger 500 gram per person och år) gäller till exempel inte föreskrifterna. Dessutom krävs det arbete som kan medföra skadlig exponering för att det ska bli aktuellt med läkarundersökning. I konsekvensanalysen till förslaget skriver Arbetsmiljöverket om problemet att skadlig exponering inte definierats i nuvarande regler och att detta lämnat utrymme för olika tolkningar. Vi menar att förslagets skrivningar lämnar utrymme för än större tolkningar. Förslagets nuvarande formuleringar kan komma att innebära krav på åtgärder vars resultat inte kommer stå i proportion till kostnaderna. Pengarna skulle kunna göra större nytta på andra områden i arbetsmiljön. Ytterligare synpunkter på enskilda paragrafer 37 b Paragrafen bör formuleras på motsvarande sätt som 40. Det vill säga, det bör framgå att paragrafen gäller för de ämnen och produkter som avses i 37 a. 37 c Vad är öppen hantering? Vi efterlyser exempel, i allmänna råd eller i en vägledning på hemsidan, på vad Arbetsmiljöverket menar med öppen hantering. Vi önskar även exempel på hur skyltningen skulle kunna se ut där denna öppna hantering pågår. 2(6)

3 37 d En av anledningarna att föra ihop föreskrifterna om härdplaster och föreskrifterna om kemiska arbetsmiljörisker är att förhindra dubbellagstiftning. Vi menar att 37 d i de nya föreskrifterna inte tillför mer än det som redan sägs i d bör därför utgå. 13 är dessutom betydligt utförligare och vi frågar oss vad det är i 37 d som arbetsgivaren ytterligare ska göra än vad som redan sägs i 13. Om Arbetsmiljöverket speciellt vill peka på vikten av att inte glömma de allergiframkallande ämnena och produkterna när det gäller information och kunskap kan detta göras i de allmänna råden till 13. I 37 d och e använder Arbetsmiljöverket begreppet utföra arbete. I 37 f används begreppet sysselsätts i arbete. Vad är skillnaden? Är det ingen skillnad bör samma begrepp användas annars bör skillnaderna förklaras. 37 e Arbetsmiljöverkets definition av farlig kemisk produkt (4 ) inbegriper, som vi förstår det, inte ämnena som frigörs vid till exempel termisk nedbrytning. Med formuleringen i 37 e (vilken också används i 37 f ) skulle krav på utbildning inte gälla vid arbete där de uppräknade ämnena frigörs vid till exempel termisk nedbrytning. Är det en korrekt tolkning? Enligt Arbetsmiljöverkets definitioner skulle dessa föreningar kallas kemisk riskkälla eller möjligtvis kemiskt ämne. Om det är så att 37 e (och 37 f ) även gäller för de uppräknade ämnena då dessa avges vid till exempel termisk nedbrytning behövs råd till arbetsgivare om i vilka arbeten denna nedbrytning kan ske. 37 e är förenad med sanktionsavgift. Som vi tagit upp tidigare i remissvaret menar vi att skrivningarna kring vem som ska genomgå utbildning är allt för otydliga för att bestämmelsen ska kunna förenas med en sanktionsavgift (se ovan). Sanktionsavgiften föreslås bli kr för varje anställd som inte kan uppvisa utbildningsintyg. Vi frågar oss varför Arbetsmiljöverket valt att använda sig av fast belopp och inte av differentierad avgift? Gör man ett räkneexempel och tänker sig ett företag med 50 anställda där fem anställda saknar det utbildningsintyg de borde haft kommer sanktionsavgiften att blir kr. Hade sanktionsavgiften varit differentierad utifrån samma risknivå som att det saknas trucktillstånd hade sanktionsavgiften blivit kr. Det är även vad sanktionsavgiften skulle bli om de fem personerna saknar den tjänstbarhetsbedömning som de borde haft enligt 37 g. Hur motiverar Arbetsmiljöverket dessa stora skillnader? Med de vaga skrivningarna om vem som ska genomgå utbildning skulle man även kunna tänka sig att alla på företaget som arbetar i samma lokaler där till exempel ett svets- och sliparbete utförs skulle kunna tänkas utföra ett arbete som kan medföra exponering och därmed behöver utbildning. Är det 20 personer av de 50 på företaget som jobbar i lokalerna skulle sanktionsavgiften bli kr. 3(6)

4 Om fast belopp ska användas menar vi att det bör ligga betydligt lägre. Jämförelse kan till exempel göras med sanktionsavgiften vid utebliven utbildning för hantering av motorsåg som är kr per användare. Det bör även finnas ett tak på hur hög sanktionsavgiften kan bli för ett företag. 37 f På samma sätt som i kommentarerna till 37 e kommer inte krav på läkarundersökning att gälla vid arbete där de uppräknade ämnena frigörs vid till exempel termisk nedbrytning. Arbetsgivaren ska med det nya förslaget erbjuda istället för som idag ordna med läkarundersökning. Formuleringen är bättre men väcker ändå en hel del frågor. Är arbetstagaren skyldig att visa resultatet av läkarundersökningen för arbetsgivaren? Om läkarundersökningen visar negativt resultat men arbetstagaren vill vara kvar i arbetet, vilka skyldigheter och möjligheter har arbetsgivaren då? Och om han inte vill vara kvar, vad är skyldigheterna och möjligheterna då? I 37 f hänvisas till att läkarundersökning ska erbjudas enligt föreskrifterna om medicinska kontroller (AFS 2005:6). Föreskrifterna om medicinska kontroller har dock inte anpassats till det nya förslaget. I medicinska kontroller används fortfarande begreppet härdplaster och det är högst otydligt att det är just bestämmelserna om härdplaster som förslaget hänvisar till. Skrivningarna i medicinska kontroller måste anpassas för att hänvisningen ska bli tydlig. I föreskrifterna om medicinska kontroller står det till exempel i 33 att läkarundersökningarna ska genomföras innan arbetstagare påbörjar arbetet med härdplaster. Förutom att begreppet härdplaster måste ersättas bör det även stå att läkarundersökningen ska erbjudas och inte genomföras. 37 g Arbetsmiljöverket måste i paragraftexten, allmänna råden eller i annan typ av vägledning klargöra att tjänstbarhetsbedömning ska utföras på arbetstagare vars arbete är det som leder till exponeringen. Tjänstbarhetsbedömning är inte aktuell för andra arbetstagare, som till exempel kontorspersonal, som i och för sig kan utsättas för exponering men i nivåer som måste anses som acceptabla tillsammans med de övriga åtgärder som vidtas. Även för 37 g efterlyser vi i de allmänna råden exempel på arbeten där det bildas isocyanater vid termisk nedbrytning. Nya regler för märkning De föreskrifter som Arbetsmiljöverket tar fram måste harmoniera med annan lagstiftning på området. Enligt information om undantag på Kemikalieinspektionens hemsida behöver leveranser av blandningar som sker innan den 1 juni 2015 inte märkas om och omförpackas förrän den 1 juni Hur stämmer detta överens med Arbetsmiljöverkets införande av de nya bestämmelserna? En arbetsgivare som efter den 1 juni 2015 köper en blandning som helt enligt reglerna inte är märkt enligt de nya bestämmelserna ska inte heller behöva märka om eller omförpacka. Vi menar dessutom att det vore rimligt 4(6)

5 med ytterligare en övergångsperiod för arbetsgivare att märka om efter den 1 juni När det gäller skyltning och märkning kommer förändringen att påverka väldigt många företag och det är viktigt att förändringarna kommuniceras och att det blir lätt för företagen att förstå förändringarna och göra rätt. Vi efterlyser ett informationsmaterial som på ett enkelt sätt visar hur företag i framtiden ska skylta och märka. Ytterligare synpunkter på enskilda paragrafer 19 I paragrafen beskrivs hur behållare med farlig kemisk produkt kan märkas på två alternativa vis. I de allmänna råden visas ett exempel på det ena märkningsalternativet men vi vill även se ett exempel på det andra alternativet. I paragrafen finns två numrerade listor. Den senare, punkt 1-4, har ingen inledande text. Det behövs en förklaring eller en inledning till punkt 1-4. I punkt 1-4 räknas olika undantag upp och Arbetsmiljöverket gör klart att man inte behöver märka enligt första stycket punkt 1-3. Märkning behöver alltså inte göras enligt punkt 1-3 men behöver den göras enligt CLP? Är det hela första stycket (där punkt 1-3 ingår) som är undantaget? I de allmänna råden till 19 står det att En behållare kan bedömas vara under uppsikt om den person som använder behållaren kan upptäcka och förhindra att andra rör den. Formuleringen är konstig och kunde kanske istället vara... kommer i kontakt med den. 20 a Formuleringen av andra stycket är missvisande. Det är inte längre en varningsskylt (triangelformad skylt med svart symbol på gul botten med svart bård) som ska användas för att varna för gasflaskor utan numera ska faropiktogrammet för gas under tryck användas. För att detta ska bli riktigt tydligt skulle faropiktogrammet kunna visas i de allmänna råden. En ändring i AFS 2001:4 om gasflaskor 8 kan också behöva göras så det även där blir tydligt att det inte längre är en varningsskylt som ska användas. 41 I 41 hänvisas till 38 punkt 4-6 i första stycket. Punkt 4-6 har tagits bort i 38 i det nya förslaget. Förslag till föreskrifter och allmänna råd Skyltar och signaler En hel del skyltar försvinner i och med förslaget. Som vi skrivit ovan i avsnittet om kemiska arbetsmiljörisker efterlyser vi ett informationsmaterial som på ett enkelt sätt visar hur företag i framtiden ska skylta. I de fall gamla varningsskyltar försvinner vill vi se hur dessa kan/ska ersättas. 5(6)

6 Förslag till föreskrifter och allmänna råd - Gravida och ammande arbetstagare I kommentarerna till bilagan under rubriken kemiska ämnen har Arbetsmiljöverket lagt till en värdering Eftersom gravida är särskilt känsliga är det viktigt att halterna av kemiska ämnen i luften hålls så låga som möjligt. Vi frågar oss om det stämmer. Är det den gravida eller fostret som är särskilt känsliga, eller är ingen av dem särskilt känsliga eller beror det på vilket kemiskt ämne vi pratar om. Vi föredrar den skrivning som dagens föreskrift har, Det är viktigt att halterna av kemiska ämnen i luften hålls så låga som möjligt. Den föreslagna formuleringen skapar mer oro än nytta. Förslag till föreskrifter och allmänna råd Minderårigas arbetsmiljö I tabellen över förbjudna arbetsuppgifter skriver Arbetsmiljöverket att det är förbjudet för minderåriga att utföra arbete som medför att arbetstagaren utsätts för skadlig exponering för trädamm från lövträ. Dock är det, enligt tabellen, tillåtet att utsättas för denna skadliga exponering i de undantag som tabellen beskriver. Vi menar att formuleringen är fel. Det kan aldrig vara tillåtet att utsättas för skadlig exponering. I arbetet med detta remissvar har diskussioner förts med andra medlemsorganisationer inom Svenskt Näringsliv (till exempel IKEM, Industriarbetsgivarna, TMF, SLA och Grafiska Företagen). Vissa frågor behandlas djupare av dem och Teknikföretagen hänvisar även till deras svar. Teknikföretagen Malin Nilsson Björn Hammar 6(6)

Alla vill och kan skapa en bra arbetsmiljö

Alla vill och kan skapa en bra arbetsmiljö Alla vill och kan skapa en bra arbetsmiljö Nya och nygamla kemiregler Carola af Klinteberg 2015-06-01 1 Mitt uppdrag: Ändringar i föreskrifter från den 1 juni 2015 Förtydliga nya begrepp och lyfta fram

Läs mer

Xxxxx Kemiska arbetsmiljörisker

Xxxxx Kemiska arbetsmiljörisker AFS 2014:XX 2014:5 Xxxxx Kemiska arbetsmiljörisker Arbetsmiljöverkets föreskrifter om ändring i Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS xxxx:xx) 2011:19) om om kemiska arbetsmiljörisker Arbetsmiljöverkets

Läs mer

Under 2014 har det hittills utkommit 35 st. nya föreskrifter och alla innebär förändring i tidigare utgivna föreskrifter.

Under 2014 har det hittills utkommit 35 st. nya föreskrifter och alla innebär förändring i tidigare utgivna föreskrifter. ARBETSMILJÖVERKETS FÖRESKRIFTER 2014 och 2015 Under 2014 har det hittills utkommit 35 st. nya föreskrifter och alla innebär förändring i tidigare utgivna föreskrifter. AFS 2014:01 AFS 2014:02 AFS 2014:03

Läs mer

KONSEKVENSUTREDNING Vår beteckning 2014-05-22 2014/101263. Marianne Walding, 010 730 97 11 arbetsmiljoverket@av.se

KONSEKVENSUTREDNING Vår beteckning 2014-05-22 2014/101263. Marianne Walding, 010 730 97 11 arbetsmiljoverket@av.se KONSEKVENSUTREDNING Datum Vår beteckning 2014-05-22 2014/101263 Marianne Walding, 010 730 97 11 arbetsmiljoverket@av.se Konsekvensutredning för Arbetsmiljöverkets förslag till införlivning av föreskrifterna

Läs mer

Riktlinjer för märkning av kemiska produkter

Riktlinjer för märkning av kemiska produkter UFV 2008/759 Riktlinjer för märkning av kemiska produkter Uppsala universitet Fastställd av universitetsdirektören 2008-05-29, reviderad 2016-08-18 Innehållsförteckning Märkning av kemiska produkter 3

Läs mer

KONSEKVENSUTREDNING Vår beteckning 2014-05-22 2014/101263

KONSEKVENSUTREDNING Vår beteckning 2014-05-22 2014/101263 KONSEKVENSUTREDNING Datum Vår beteckning 2014-05-22 2014/101263 Konsekvensutredning för Arbetsmiljöverkets förslag till anpassning till ny kemikalieklassificering (CLP) genom införande av direktiv 2014/27/EU

Läs mer

Remissvar avseende Arbetsmiljöverkets förslag till nya föreskrifter om smittrisker

Remissvar avseende Arbetsmiljöverkets förslag till nya föreskrifter om smittrisker Arbetsmiljöverket Vår referens/dnr: Karin Staaf 174/2017 Enheten för kemiska, mikrobiologiska och fysikaliska faktorer Er referens/dnr: 112 79 Stockholm 2014/100863 2018-01-12 Remissvar Remissvar avseende

Läs mer

Kemiska arbetsmiljörisker

Kemiska arbetsmiljörisker Kemiska arbetsmiljörisker En översikt av de grundläggande arbetsmiljöreglerna för att minska de kemiska riskerna Alla vill och kan skapa en bra arbetsmiljö 2012-06-01 1 Kemiska ämnen är farliga på olika

Läs mer

Kemiska arbetsmiljörisker. En översikt av de grundläggande arbetsmiljöreglerna för att minska de kemiska riskerna

Kemiska arbetsmiljörisker. En översikt av de grundläggande arbetsmiljöreglerna för att minska de kemiska riskerna Kemiska arbetsmiljörisker En översikt av de grundläggande arbetsmiljöreglerna för att minska de kemiska riskerna Kemiska ämnen är farliga på olika sätt Kan orsaka direkta hälsoskador eller död Öka risken

Läs mer

Xxxxx. Gravida och ammande arbetstagare. föreskrifter Arbetsmiljöverkets (AFS xxxx:xx) föreskrifter om om ändring i Arbetsmiljöverkets

Xxxxx. Gravida och ammande arbetstagare. föreskrifter Arbetsmiljöverkets (AFS xxxx:xx) föreskrifter om om ändring i Arbetsmiljöverkets AFS 2014:XX 2014:41 Xxxxx Gravida och ammande arbetstagare Arbetsmiljöverkets föreskrifter om ändring i Arbetsmiljöverkets föreskrifter Arbetsmiljöverkets (AFS xxxx:xx) föreskrifter om om ändring i Arbetsmiljöverkets

Läs mer

ARBETSMILJÖ- LAGEN ARBETSMILJÖ- FÖRORDNINGEN ARBETSMILJÖ- VERKET. fastställer grundläggande regler. ger. rätt att ge ut föreskrifter

ARBETSMILJÖ- LAGEN ARBETSMILJÖ- FÖRORDNINGEN ARBETSMILJÖ- VERKET. fastställer grundläggande regler. ger. rätt att ge ut föreskrifter ARBETSMILJÖ- LAGEN fastställer grundläggande regler ARBETSMILJÖ- FÖRORDNINGEN ger ARBETSMILJÖ- VERKET rätt att ge ut föreskrifter 1 LAGENS SYFTE Förebygga ohälsa och olycksfall i arbetet Även i övrigt

Läs mer

Xxxxx Medicinska kontroller i arbetslivet

Xxxxx Medicinska kontroller i arbetslivet AFS 2014:XX 2014:23 Xxxxx Medicinska kontroller i arbetslivet Arbetsmiljöverkets föreskrifter om ändring i Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS xxxx:xx) om Arbetsmiljöverkets föreskrifter om ändring i

Läs mer

Riktlinjer för märkning av kemiska produkter

Riktlinjer för märkning av kemiska produkter UFV 2008/759 Riktlinjer för märkning av kemiska produkter Uppsala universitet Fastställd av universitetsdirektören 2008-05-29, reviderad 2015-12-21 Innehållsförteckning Märkning av kemiska produkter 3

Läs mer

Kemiska arbetsmiljörisker Karin Staaf Arbetsmiljöverket

Kemiska arbetsmiljörisker Karin Staaf Arbetsmiljöverket Kemiska arbetsmiljörisker Karin Staaf Arbetsmiljöverket Regler som styr kemiområdet Systematiskt arbetsmiljöarbete Systematiskt arbetsmiljöarbete ger de grundläggande kraven på arbetsmiljöarbetet. Kemiska

Läs mer

Arbeta säkert med isocyanater

Arbeta säkert med isocyanater Arbeta säkert med isocyanater elektronikindustrin Inom elektronikindustrin innebär olika arbetsmoment, som till exempel gjutning och limning, risk för exponering för isocyanater. Dessutom kan isocyanater

Läs mer

Arbetsmiljö- Arbetsmiljöförordningen. Arbetsmiljöverket. fastställer grundläggande regler. ger. rätt att ge ut föreskrifter

Arbetsmiljö- Arbetsmiljöförordningen. Arbetsmiljöverket. fastställer grundläggande regler. ger. rätt att ge ut föreskrifter Arbetsmiljö- lagen fastställer grundläggande regler Arbetsmiljöförordningen ger Arbetsmiljöverket rätt att ge ut föreskrifter 1 Lagens syfte Förebygga ohälsa och olycksfall i arbetet Även i övrigt uppnå

Läs mer

Alla vill och kan skapa en bra arbetsmiljö

Alla vill och kan skapa en bra arbetsmiljö Alla vill och kan skapa en bra arbetsmiljö Nya sanktionsavgifter den 1 juli 2014 2014-03-16 1 Innehåll Bakgrund Straffsanktion/sanktionsavgift Kriterier Exempel på föreskrifter med sanktionsavgift Differentierad

Läs mer

Preliminär konsekvensanalys med anledning av revidering av Sjöfartsverkets föreskrifter och allmänna råd (SJÖFS 2005:23) om arbetsmiljö på fartyg

Preliminär konsekvensanalys med anledning av revidering av Sjöfartsverkets föreskrifter och allmänna råd (SJÖFS 2005:23) om arbetsmiljö på fartyg 1 (6) KONSEKVENSANALYS Fartygsoperativa enheten Handläggare, direkttelefon Dnr: 010202-06-16987 Bo Vallgren, 011-19 13 94 Mikael H Andersson 011-19 12 72 Preliminär konsekvensanalys med anledning av revidering

Läs mer

Synpunkter paragraf för paragraf. 3 Ersätt ordet uppkommer till kan uppkomma. andra stycket.

Synpunkter paragraf för paragraf. 3 Ersätt ordet uppkommer till kan uppkomma. andra stycket. Er beteckning 2015/015968 Arbetsmiljöverket 11219 Stockholm Remissvar Förslag till föreskrifter om elektromagnetiska fält samt allmänna råd om tillämpningen av föreskrifterna. Medlemsorganisationerna inom

Läs mer

Införande av dir 2014/27/EU; CLP-anpassning av AFS om Kemiska arbetsmiljörisker, Skyltar och signaler, Minderåriga och Gravida

Införande av dir 2014/27/EU; CLP-anpassning av AFS om Kemiska arbetsmiljörisker, Skyltar och signaler, Minderåriga och Gravida Införa av dir 2014/27/EU; CLP-anpassning av om Kemiska arbetsmiljörisker, Skyltar och signaler, Miråriga och Gravida Ett direktiv som anpassar fem arbetsmiljödirektivtill förordning (EG) 1272/2008 om klassificering,

Läs mer

Arbeta säkert med isocyanater

Arbeta säkert med isocyanater Arbeta säkert med isocyanater sprutmålning Polyuretanfärg (PUR-färg) används framför allt på metallytor utomhus. Bilar och metallkonstruktioner som broar är några exempel där PURfärg används. PUR-färg

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2012/13:FPM88

Regeringskansliet Faktapromemoria 2012/13:FPM88 Regeringskansliet Faktapromemoria Ändring av direktiv för anpassning till förordning om klassificering och märkning av ämnen och blandningar Arbetsmarknadsdepartementet 2013-04-19 Dokumentbeteckning KOM

Läs mer

Arbetsmiljöverkets föreskrifter om smittrisker (AFS 2018:4)

Arbetsmiljöverkets föreskrifter om smittrisker (AFS 2018:4) Arbetsmiljöverkets föreskrifter om smittrisker (AFS 2018:4) Helen Karlberg Ph.D. Mikrobiolog Enheten för kemiska och mikrobiologiska faktorer Avdelningen för Regler 2018-09-14 Syfte? Förtydliga reglerna

Läs mer

Xxxxx Berg- och gruvarbete

Xxxxx Berg- och gruvarbete AFS 2014:XX 2014:10 Xxxxx Berg- och gruvarbete Arbetsmiljöverkets föreskrifter om ändring i Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS xxxx:xx) 2010:1) om om berg- och gruvarbete Arbetsmiljöverkets författningssamling

Läs mer

Arbeta säkert med isocyanater

Arbeta säkert med isocyanater Arbeta säkert med isocyanater byggindustrin Inom byggindustrin finns risk för exponering för isocyanater i en rad olika arbetsmoment. Exponering för isocyanater kan orsaka: täppt eller rinnande näsa rinnande

Läs mer

Skyltar och signaler Arbetsmiljöverkets föreskrifter om ändring i Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS 2008:13) om skyltar och signaler

Skyltar och signaler Arbetsmiljöverkets föreskrifter om ändring i Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS 2008:13) om skyltar och signaler Skyltar och signaler Arbetsmiljöverkets föreskrifter om ändring i Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS 2008:13) om skyltar och signaler Arbetsmiljöverkets författningssamling Arbetsmiljöverkets föreskrifter

Läs mer

Dokumentnamn och uppdateringsinfo

Dokumentnamn och uppdateringsinfo Arbetsmiljö allmänt SFS 1977:1160 Arbetsmiljölag (1977:1160) t.o.m. SFS 2010:1225 SFS 1977:1166 Arbetsmiljöförordning (1977:1166) t.o.m. SFS 2009:1164 AFS 2001:1 Arbetsmiljöverkets föreskrifter om systematiskt

Läs mer

Xxxxx Gravida och ammande arbetstagare

Xxxxx Gravida och ammande arbetstagare AFS 2014:XX 2014:24 Xxxxx Gravida och ammande arbetstagare Arbetsmiljöverkets föreskrifter om ändring i Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS xxxx:xx) om Arbetsmiljöverkets föreskrifter om ändring i Arbetsmiljöverkets

Läs mer

Xxxxx Rök- och kemdykning

Xxxxx Rök- och kemdykning AFS 2014:XX 2014:14 Xxxxx Rök- och kemdykning Arbetsmiljöverkets föreskrifter om ändring i Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS xxxx:xx) 2007:7) om om rök- och kemdykning Arbetsmiljöverkets författningssamling

Läs mer

Remissvar. Remiss avseende förslag till föreskrifter om arbetspiatsens utformning. Sammanfattning SVENSKT NÄRINGSLIV.

Remissvar. Remiss avseende förslag till föreskrifter om arbetspiatsens utformning. Sammanfattning SVENSKT NÄRINGSLIV. SVENSKT NÄRINGSLIV Arbetsmiljöverket Vår referens/dnr: Enheten för människa och omgivning 179/2018 Gunnar Åhlander Er referens/dnr: 11279 Stockholm 2014/116773 2019-03-15 Remissvar Remiss avseende förslag

Läs mer

Vem är ansvarig för arbetsmiljön? Med arbetsmiljö menas

Vem är ansvarig för arbetsmiljön? Med arbetsmiljö menas Vem är ansvarig för arbetsmiljön? 1 Med arbetsmiljö menas fysiska psykologiska sociala förhållanden på arbetsplatsen Vi kommer att fokusera på de fysiska arbetsmiljöriskerna och hur de åtgärdas. 2 1 Lagstiftning

Läs mer

A B C. A Precisera den planerade ändringen. B Gör riskbedömningen. C Åtgärda. för riskbedömning inför ändring i verksamheten

A B C. A Precisera den planerade ändringen. B Gör riskbedömningen. C Åtgärda. för riskbedömning inför ändring i verksamheten A B C för riskbedömning inför ändring i verksamheten A Precisera den planerade ändringen Vad består ändringarna av? Var ska ändringarna genomföras? Vilka arbetstagare eller grupper av arbetstagare berörs?

Läs mer

Riskbedömning inför ändringar i verksamheten

Riskbedömning inför ändringar i verksamheten Riskbedömning inför ändringar i verksamheten A B C för riskbedömning inför ändring i verksamheten A Precisera den planerade ändringen Vad består ändringarna av? Var ska ändringarna genomföras? Vilka arbetstagare

Läs mer

Riskbedömning inför ändringar i verksamheten

Riskbedömning inför ändringar i verksamheten Riskbedömning inför ändringar i verksamheten A B C för riskbedömning inför ändring i verksamheten A Precisera den planerade ändringen Vad består ändringarna av? Var ska ändringarna genomföras? Vilka arbetstagare

Läs mer

konsekvensutredning Datum Vår beteckning Sid 2014-05-27 RP 2014/106653 1 (8)

konsekvensutredning Datum Vår beteckning Sid 2014-05-27 RP 2014/106653 1 (8) 2014-05-27 RP 2014/106653 1 (8) Enheten för processäkerhet och rörligt arbete Peter Wikström, 010-730 9798 arbetsmiljoverket@av.se Konsekvensutredning av Arbetsmiljöverkets förslag till upphävande av Arbetsmiljöverkets

Läs mer

Sprängämnesinspektionens föreskrifter SÄIFS 1996:3 ställer i huvudsak följande krav:

Sprängämnesinspektionens föreskrifter SÄIFS 1996:3 ställer i huvudsak följande krav: samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (6) Farliga ämnen Lorens van Dam 010-2404344 lorens.van.dam@msb.se Konsekvensutredning för upphävande av Sprängämnesinspektionens föreskrifter (SÄIFS 1996:3)

Läs mer

2. Beskrivning av problemet och vad Arbetsmiljöverket vill uppnå

2. Beskrivning av problemet och vad Arbetsmiljöverket vill uppnå 2014-03-18 REP 2013/100372 1 (5) Enheten för processäkerhet och rörliga arbetsplatser Tommy Eriksson Wikén, 010-730 9931 arbetsmiljoverket@av.se Konsekvensutredning av förslaget till upphävande av Arbetarskyddsstyrelsens

Läs mer

Xxxxx Skyltar och signaler

Xxxxx Skyltar och signaler AFS 2014:XX 2014:40 Xxxxx Skyltar och signaler Arbetsmiljöverkets föreskrifter om ändring i Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS xxxx:xx) 2008:13) om om skyltar och signaler Arbetsmiljöverkets författningssamling

Läs mer

Vårt arbete är inriktat mot att klarlägga och förebygga ohälsa orsakad av faktorer i arbetsmiljön och/eller den yttre miljön

Vårt arbete är inriktat mot att klarlägga och förebygga ohälsa orsakad av faktorer i arbetsmiljön och/eller den yttre miljön Region Östergötland Arbetsmiljöövervakning (laboratorium) Patientutredningar Vårt arbete är inriktat mot att klarlägga och förebygga ohälsa orsakad av faktorer i arbetsmiljön och/eller den yttre miljön

Läs mer

Föreskrifter om arbetsanpassning

Föreskrifter om arbetsanpassning Arbetsmiljöverket arbetsmiljoverket@av.se 2018-10-11 Föreskrifter om arbetsanpassning Förhandlings- och samverkansrådet PTK har tagit del av remissen Förslag till föreskrifter om arbetsanpassning. Arbetsmiljöverkets

Läs mer

Medicinska kontroller i arbetslivet. Härdplaster, Leif Aringer

Medicinska kontroller i arbetslivet. Härdplaster, Leif Aringer Medicinska kontroller i arbetslivet Härdplaster, Leif Aringer Medicinska kontroller i arbetslivet AFS 2005:6 - Läkarundersökning - Hälsoundersökning - Biologisk exponeringskontroll - Tjänstbarhetsbedömning

Läs mer

SVENSKT NÄRINGSLIV. Vär referens/dnr: RK 2009/6943

SVENSKT NÄRINGSLIV. Vär referens/dnr: RK 2009/6943 SVENSKT NÄRINGSLIV Arbetsmiljöverket Vär referens/dnr: 11269 Stockholm 182/2014 Bodil MellbIom Er referens/dnr: RK 2009/6943 201 4-12-18 Remissvar Förslag till ändrade föreskrifter om Kvarts-stendamm 1

Läs mer

Grunden för säker utrymning

Grunden för säker utrymning Utrymning Grunden för säker utrymning Utformning och storlek på utrymningsvägar Tidig upptäckt av fara t.ex. genom larm som varnar Kunskaper om risker och hur man beter sig Brand och gas kan orsaka svåra

Läs mer

Arbeta säkert med isocyanater

Arbeta säkert med isocyanater Arbeta säkert med isocyanater fordonsverkstad I fordonsverkstäder finns risk för exponering för isocyanater i en rad olika arbetsmoment. Isocyanater kan även bildas vid en del heta arbeten, som svetsning

Läs mer

2. Beskrivning av problemet och vad Arbetsmiljöverket vill uppnå

2. Beskrivning av problemet och vad Arbetsmiljöverket vill uppnå 2014-03-18 REP 2013/100373 1 (5) Enheten för processäkerhet och rörliga arbetsplatser Tommy Eriksson Wikén, 010-730 9931 arbetsmiljoverket@av.se Konsekvensutredning av förslaget till upphävande av Arbetarskyddsstyrelsens

Läs mer

Förteckning 1 Januari över samtliga gällande författningar och allmänna råd som har beslutats av Arbetarskyddsstyrelsen och Arbetsmiljöverket

Förteckning 1 Januari över samtliga gällande författningar och allmänna råd som har beslutats av Arbetarskyddsstyrelsen och Arbetsmiljöverket Förteckning 1 Januari 2019 över samtliga gällande författningar och allmänna råd som har beslutats av Arbetarskyddsstyrelsen och Arbetsmiljöverket Förteckning över samtliga gällande författningar och allmänna

Läs mer

Kemiska arbetsmiljörisker

Kemiska arbetsmiljörisker Kemiska arbetsmiljörisker Arbetsmiljöverkets föreskrifter om ändring i Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd (AFS 2011:19) om kemiska arbetsmiljörisker Arbetsmiljöverkets författningssamling

Läs mer

Ändrade föreskrifter för användning och besiktning av trycksatta anordningar. Energi- & Industridagarna 2015 - Skadegruppens Temadag

Ändrade föreskrifter för användning och besiktning av trycksatta anordningar. Energi- & Industridagarna 2015 - Skadegruppens Temadag Ändrade föreskrifter för användning och besiktning av trycksatta anordningar Energi- & Industridagarna 2015 - Skadegruppens Temadag Innehåll En mycket kortfattad redogörelse för föreskriftsarbetet. Inget

Läs mer

Konsekvensutredning revidering av Transportstyrelsens föreskrifter om arbetsmiljö på örlogsfartyg (TSFS 2011:91)

Konsekvensutredning revidering av Transportstyrelsens föreskrifter om arbetsmiljö på örlogsfartyg (TSFS 2011:91) Konsekvensutredning 1 (8) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Christina Östberg Sjö- och luftfartsavdelningen Enheten för operatörer, fartyg och luftfartyg Sektionen för sjöfartstillsyn Norrköping Konsekvensutredning

Läs mer

ARBETSMILJÖVERKETS FÖRESKRIFTER 2014

ARBETSMILJÖVERKETS FÖRESKRIFTER 2014 ARBETSMILJÖVERKETS FÖRESKRIFTER 2014 Under 2014 har det hittills utkommit 34 s. nya föreskrifter och alla innebär förändring i tidigare utgivna föreskrifter. AFS 2014:01 AFS 2014:02 AFS 2014:03 AFS 2014:04

Läs mer

Anvisning om obligatorisk medicinsk kontroll enligt lagstiftning

Anvisning om obligatorisk medicinsk kontroll enligt lagstiftning ANVISNING Gäller från och med 2005-07-01 Anvisning om obligatorisk medicinsk kontroll enligt lagstiftning Gäller fr o m 2005-07-01 Syftet med anvisningen är Att förebygga ohälsa genom att i förebyggande

Läs mer

Konsekvensutredning av Arbetsmiljöverkets förslag till upphävande av allmänna råd om Kvicksilver och amalgam inom tandvården (AFS 1989:7)

Konsekvensutredning av Arbetsmiljöverkets förslag till upphävande av allmänna råd om Kvicksilver och amalgam inom tandvården (AFS 1989:7) 2014-12-18 RK 2014/113796 1 (7) Enheten för kemiska, mikrobiologiska och fysikaliska faktorer Christer Malmberg, 010-730 96 08 arbetsmiljoverket@av.se Konsekvensutredning av Arbetsmiljöverkets förslag

Läs mer

Riktlinjer för tjänstgöring vid graviditet. Version: 1. Ansvarig: Björn Ahlnäs

Riktlinjer för tjänstgöring vid graviditet. Version: 1. Ansvarig: Björn Ahlnäs Riktlinjer för tjänstgöring vid graviditet Ansvarig: Björn Ahlnäs Riktlinjer för tjänstgöring vid graviditet 2(9) ÄNDRINGSFÖRTECKNING Version Datum Ändring Beslutat av Datum 1. Nyutgåva Björn Ahlnäs 2009-11-30

Läs mer

Härdplast- Cyanoakrylat

Härdplast- Cyanoakrylat Härdplast- Cyanoakrylat Hur påverkas vi av kemikalier? 2 Olika upptagningsvägar 3 Diffus exponering av ämnen du möter i din vardag Olika ämnen tas upp på olika ställen i luftvägarna. 4 Fosterskador Några

Läs mer

2015-12-03. Härdplast- Cyanoakrylat. Hur påverkas vi av kemikalier? Olika upptagningsvägar HÄRDPLASTER CYANOAKRYLAT

2015-12-03. Härdplast- Cyanoakrylat. Hur påverkas vi av kemikalier? Olika upptagningsvägar HÄRDPLASTER CYANOAKRYLAT Härdplast- Cyanoakrylat Hur påverkas vi av kemikalier? 2 Olika upptagningsvägar 3 1 Diffus exponering av ämnen du möter i din vardag Olika ämnen tas upp på olika ställen i luftvägarna. 4 Fosterskador Några

Läs mer

Remisskommentarer avseende förslag till: Arbetsmiljöverkets föreskrift Arbetsplatsens utformning

Remisskommentarer avseende förslag till: Arbetsmiljöverkets föreskrift Arbetsplatsens utformning Remisskommentarer avseende förslag till: Arbetsmiljöverkets föreskrift Arbetsplatsens utformning Arbetsmiljöverkets beteckning: 2014/116773 Vi godkänner det lämnade förslaget Ja Ja, med kommentarer Nej,

Läs mer

Arbetsmiljöverkets föreskrifter om ändring i Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS xxxx:xx) 2006:1) om om asbest

Arbetsmiljöverkets föreskrifter om ändring i Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS xxxx:xx) 2006:1) om om asbest AFS 2014:XX 2014:27 Xxxxx Asbest Arbetsmiljöverkets föreskrifter om ändring i Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS xxxx:xx) 2006:1) om om asbest Arbetsmiljöverkets författningssamling Arbetsmiljöverkets

Läs mer

Nya reviderade föreskrifter om kvarts, förslag 2014-09-18. AFS 2011:19 om kemiska arbetsmiljörisker. Övriga föreskrifter

Nya reviderade föreskrifter om kvarts, förslag 2014-09-18. AFS 2011:19 om kemiska arbetsmiljörisker. Övriga föreskrifter Jämförelsetabell: Bestämmelser i föreslagna nya kvartsföreskrifter jämfört med AFS 2011:19 om kemiska arbetsmiljörisker och övriga tillämpliga föreskrifter inklusive AFS 2001:1 om systematiskt arbetsmiljöarbete.

Läs mer

Arbetsmiljörisker vid GRAVIDITET OCH AMNING. En vägledning för gravida, arbetsgivare och fackklubbar inom gruv- och stålbranschen

Arbetsmiljörisker vid GRAVIDITET OCH AMNING. En vägledning för gravida, arbetsgivare och fackklubbar inom gruv- och stålbranschen Arbetsmiljörisker vid GRAVIDITET OCH AMNING En vägledning för gravida, arbetsgivare och fackklubbar inom gruv- och stålbranschen Innehåll Inledning 3 Riskbedömning av arbetet 4 Exempel ur Arbetsmiljöverkets

Läs mer

Kemiska risker i arbetsmiljön

Kemiska risker i arbetsmiljön Kemiska risker i arbetsmiljön Information om kemireglerna På www.av.se finner du En presentation av kemiföreskrifterna. En Vägledning till reglerna om kemiska arbetsmiljörisker. Arbetsmiljöverkets föreskrifter

Läs mer

Föreskrifter om användning och kontroll av trycksatta anordningar (AFS 2017:3)

Föreskrifter om användning och kontroll av trycksatta anordningar (AFS 2017:3) Föreskrifter om användning och kontroll av trycksatta anordningar (AFS 2017:3) Skadegruppens Temadag 8 november 2017 Björn Lindberg, Arbetsmiljöverket 1 Innehåll Övergripandande förändringar Genomgång

Läs mer

Xxxxx Artificiell optisk strålning

Xxxxx Artificiell optisk strålning AFS 2014:XX 2014:8 Xxxxx Artificiell optisk strålning Arbetsmiljöverkets föreskrifter om ändring i Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS xxxx:xx) 2009:7) om om artificiell optisk strålning Arbetsmiljöverkets

Läs mer

Informationsinsatser vid upphävande av föreskrifterna om oorganisk ytbehandling (AFS 1992:7)

Informationsinsatser vid upphävande av föreskrifterna om oorganisk ytbehandling (AFS 1992:7) Gustaf Bäck Enheten för kemi och mikrobiologi Informationsinsatser vid upphävande av föreskrifterna om oorganisk ytbehandling (AFS 1992:7) Bakgrund När föreskrifterna om oorganisk ytbehandling upphävs

Läs mer

Riktlinjer för märkning av kemiska produkter

Riktlinjer för märkning av kemiska produkter UFV 2008/759 Riktlinjer för märkning av kemiska produkter Uppsala universitet Fastställd av universitetsdirektören 2008-05-29 Innehållsförteckning Märkning av kemiska produkter 3 Ansvar 3 Allmänna anvisningar

Läs mer

Strikt Anställningsprövning ang timanställning samt övertidsersättning. 14 personal våning Merkurius

Strikt Anställningsprövning ang timanställning samt övertidsersättning. 14 personal våning Merkurius 140407 Våning Merkurius Annika Stensson Enhetschef Geråshus Äldreboende ABC för riskbedömning inför ändringar i verksamheten Vad består ändringarna av? Var ska ändringarna genomföras? Vilka arbetstagare

Läs mer

Den här vägledningen riktar sig till dig som är arbetsgivare

Den här vägledningen riktar sig till dig som är arbetsgivare Den här vägledningen riktar sig till dig som är arbetsgivare Områden där det krävs medicinska kontroller är vibrationer handintensivt arbete nattarbete allergiframkallande kemiska produkter som innehåller:

Läs mer

Checklista för fransstylister Arbete med cyanoakrylatlim

Checklista för fransstylister Arbete med cyanoakrylatlim Checklista för fransstylister Arbete med cyanoakrylatlim Företag Deltagare Avdelning Datum Så här använder du checklistan Checklistan används av ansvarig chef för undersökning av arbetsmiljön. Skyddsombudet

Läs mer

Yttrande angående förslag till föreskrift om organisatorisk och social arbetsmiljö samt allmänna råd om tillämpningen av föreskrifterna

Yttrande angående förslag till föreskrift om organisatorisk och social arbetsmiljö samt allmänna råd om tillämpningen av föreskrifterna YTTRANDE Yttrande angående förslag till föreskrift om organisatorisk och social arbetsmiljö samt allmänna råd om tillämpningen av föreskrifterna Ledarna Sveriges chefsorganisation är en facklig organisation

Läs mer

SAM vid uthyrning av

SAM vid uthyrning av SAM vid uthyrning av personal Maria Morberg, Almega Lagstiftning Arbetsmiljölagen AML Arbetsmiljöförordningen AMF Arbetsmiljöverkets föreskrifter AFS Klicka här för Arbetstidslagen att ändra ATLformat

Läs mer

Förslag till nya föreskrifter

Förslag till nya föreskrifter Förslag till nya föreskrifter Användning och kontroll av trycksatta anordningar Skadegruppens Temadag 2016 Stockholm Waterfront Congress Centre, Stockholm Innehåll Övergripandande förändringar Genomgång

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning 1 (7) Författare: Uppdragsgivare: Utredning till: Miljö- och energidepartementet Jessica Fagerlönn LKAB Miljö- och energidepartementet (PDF- och wordformat) SveMin/GRAMKO D2017/01120/Ke m.registrator@regeringskansliet.se

Läs mer

Förslag till nya föreskrifter

Förslag till nya föreskrifter Förslag till nya föreskrifter Användning och kontroll av trycksatta anordningar Cisterndagarna 2017 - Göteborg Innehåll Information om föreskriftsarbetet Förändringar i regelstrukturen Genomgång av förändringar

Läs mer

Jobba rätt med epoxi Minska risken för hudeksem och allergi

Jobba rätt med epoxi Minska risken för hudeksem och allergi Jobba rätt med epoxi Minska risken för hudeksem och allergi Epoxi har en lång rad olika användningsområden som i beläggningar i till exempel industrigolv, vid relining av rör, i fogmaterial, spackel, färger,

Läs mer

Arbetsmiljöverkets synpunkter på arbetsplatsens utformning. Carola af Klinteberg

Arbetsmiljöverkets synpunkter på arbetsplatsens utformning. Carola af Klinteberg Arbetsmiljöverkets synpunkter på arbetsplatsens utformning Carola af Klinteberg Regler om brandfarlig vara - AFS 2011:19 om kemiska arbetsmiljörisker 1. Undersök och identifiera kemiska riskkällor 2. Förteckna

Läs mer

Arbeta säkert med isocyanater

Arbeta säkert med isocyanater Arbeta säkert med isocyanater heta arbeten Många arbetsmoment och i synnerhet heta arbeten innebär uppvärmning till temperaturer där plastmaterial som rörisolering, lim och lack börjar brytas ned och frigöra

Läs mer

Checklista. Riskbedömning för hantering av kemiskt ämne

Checklista. Riskbedömning för hantering av kemiskt ämne Checklista Riskbedömning för hantering av kemiskt ämne Detta är ett förslag till ett arbetssätt som kan passa för vissa hanteringar. Ibland kan man bedöma hela grupper av ämnen samtidigt. Om arbetet innebär

Läs mer

Vem är ansvarig för arbetsmiljön? Med arbetsmiljö menas

Vem är ansvarig för arbetsmiljön? Med arbetsmiljö menas Vem är ansvarig för arbetsmiljön? 1 Med arbetsmiljö menas fysiska psykologiska sociala förhållanden på arbetsplatsen Vi kommer att fokusera på de fysiska arbetsmiljöriskerna och hur de åtgärdas. 2 1 Lagstiftning

Läs mer

Mikrobiologiska arbetsmiljörisker smitta, toxinpåverkan, överkänslighet

Mikrobiologiska arbetsmiljörisker smitta, toxinpåverkan, överkänslighet Mikrobiologiska arbetsmiljörisker smitta, toxinpåverkan, överkänslighet Arbetsmiljöverkets föreskrifter om ändring i Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS 2005:1) om mikrobiologiska arbetsmiljörisker smitta,

Läs mer

Förteckning 1 Januari över samtliga gällande författningar och allmänna råd som har beslutats av Arbetarskyddsstyrelsen och Arbetsmiljöverket

Förteckning 1 Januari över samtliga gällande författningar och allmänna råd som har beslutats av Arbetarskyddsstyrelsen och Arbetsmiljöverket Förteckning 1 Januari 2017 över samtliga gällande författningar och allmänna råd som har beslutats av Arbetarskyddsstyrelsen och Arbetsmiljöverket Förteckning över samtliga gällande författningar och allmänna

Läs mer

Remissvar över Förslag till nytt allmänt råd med tillhörande vägledning om årsredovisning i mindre företag (K2)

Remissvar över Förslag till nytt allmänt råd med tillhörande vägledning om årsredovisning i mindre företag (K2) YTTRANDE AD 1057/2016 0771-670 670 2016-07-13 1 (5) 851 81 Sundsvall www.bolagsverket.se Bokföringsnämnden Box 7849 103 99 Stockholm Remissvar över Förslag till nytt allmänt råd med tillhörande vägledning

Läs mer

Förslag till upphävande av allmänna råd om kvicksilver och amalgam inom tandvården (AFS 1989:7) (3 bilagor)

Förslag till upphävande av allmänna råd om kvicksilver och amalgam inom tandvården (AFS 1989:7) (3 bilagor) REMISS Datum Vår beteckning Sid 2014-12-18 RK 2014/113796 1 (1) Enheten för kemiska, mikrobiologiska och fysikaliska faktorer Christer Malmberg, 010-730 96 08 arbetsmiljoverket@av.se Enligt sändlista Förslag

Läs mer

1. Bakgrund och problemställning. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Datum 2015-05-27

1. Bakgrund och problemställning. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Datum 2015-05-27 samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Enheten för farliga ämnen Josefine Gullö 010-240 5224 josefine.gullo@msb.se Konsekvensutredning avseende förslag till föreskrifter om ändring i Myndigheten

Läs mer

Xxxxx Minderårigas arbetsmiljö

Xxxxx Minderårigas arbetsmiljö AFS 2014:XX 2014:42 Xxxxx Minderårigas arbetsmiljö Arbetsmiljöverkets föreskrifter om ändring i Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS xxxx:xx) 2012:3) om om minderårigas arbetsmiljö Arbetsmiljöverkets författningssamling

Läs mer

Så kan du som politiker hantera arbetsmiljöfrågor. Systematiskt arbetsmiljöarbete ett bra verktyg för politiskt valda i kommun och landsting

Så kan du som politiker hantera arbetsmiljöfrågor. Systematiskt arbetsmiljöarbete ett bra verktyg för politiskt valda i kommun och landsting Så kan du som politiker hantera arbetsmiljöfrågor Systematiskt arbetsmiljöarbete ett bra verktyg för politiskt valda i kommun och landsting Arbetsmiljöarbetet i kommun och landsting Du som är politiker

Läs mer

Konsekvensutredning av förslaget till upphävande av. av Arbetarskyddsstyrelsens allmänna råd om arbete i slutet utrymme

Konsekvensutredning av förslaget till upphävande av. av Arbetarskyddsstyrelsens allmänna råd om arbete i slutet utrymme 2014-03-18 REP 2013/100374 1 (6) Enheten för processäkerhet och rörligt arbete Tommy Eriksson Wikén, 010-730 9931 arbetsmiljoverket@av.se Konsekvensutredning av förslaget till upphävande av Arbetarskyddsstyrelsens

Läs mer

Xxxxx Användning av truckar

Xxxxx Användning av truckar AFS 2014:XX 2014:20 Xxxxx Användning av truckar Arbetsmiljöverkets föreskrifter om ändring i Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS xxxx:xx) 2006:5) om om användning av truckar Arbetsmiljöverkets författningssamling

Läs mer

Rutin, Riskbedömning inför ändringar

Rutin, Riskbedömning inför ändringar Rutin, Riskbedömning inför ändringar Allmänt: Processägare: Denna rutin beskriver hur CSG ska arbeta för att leva upp till kravet på genomförande av riskbedömning inför ändring enligt AFS 2001:1 8. HR

Läs mer

Arbetsmiljö. Anders Ingwald,

Arbetsmiljö. Anders Ingwald, Arbetsmiljö Anders Ingwald, anders.ingwald@lnu.se Om.. vem som har arbetsmiljönsvaret för eleven? Huvudmannen för skolan ansvarar för att skaffa platser för det arbetsplatsförlagda lärandet och att detta

Läs mer

Cirkulärnr: 14:29 Diarienr: 14/3619 P-cirknr: 14-2:13 Nyckelord:

Cirkulärnr: 14:29 Diarienr: 14/3619 P-cirknr: 14-2:13 Nyckelord: Cirkulärnr: 14:29 Diarienr: 14/3619 P-cirknr: 14-2:13 Nyckelord: Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Sanktionsavgifter, arbetsmiljö, straffsanktion, påföljd, arbetsmiljöbrott, arbetsmiljöarbete Arbetsgivarpolitiska

Läs mer

Riskmanagement vibrationer

Riskmanagement vibrationer Riskmanagement vibrationer Kontaktdag med Metalund 2011-03-22 Istvan Balogh Arbets- och miljömedicin DAGSLÄGET Trots många års krav lever företag inte upp till de stränga regler som finns! Fastän många

Läs mer

Reglering av radon på arbetsplatser Arbetsmiljölagen. Janez Marinko Arbetsmiljöverket

Reglering av radon på arbetsplatser Arbetsmiljölagen. Janez Marinko Arbetsmiljöverket Reglering av radon på arbetsplatser Arbetsmiljölagen Janez Marinko Arbetsmiljöverket www.av.se Radon risk för ohälsa? Innebär exponering för radon risk för ohälsa? JA! Var finns radon? ÖVERALLT! Hur vet

Läs mer

Kemiska arbetsmiljörisker är fler och närmare än du tror

Kemiska arbetsmiljörisker är fler och närmare än du tror Kemiska arbetsmiljörisker är fler och närmare än du tror Kemiska arbetsmiljörisker Kemiska arbetsmiljörisker orsakas av farliga kemiska ämnen på din arbetsplats. Ämnena är ofta inköpta kemiska produkter,

Läs mer

ARBETSPLATSFÖRLAGT LÄRANDE. Ansvaret för elevernas arbetsmiljö

ARBETSPLATSFÖRLAGT LÄRANDE. Ansvaret för elevernas arbetsmiljö ARBETSPLATSFÖRLAGT LÄRANDE Ansvaret för elevernas arbetsmiljö 2 Informationen i den här broschyren gäller arbetsplatsförlagt lärande (apl) för elever inom lärlingsutbildning och skolförlagd yrkesutbildning

Läs mer

Systematiskt arbetsmiljöarbete

Systematiskt arbetsmiljöarbete Systematiskt arbetsmiljöarbete AFS 2001:1 med ändringar i AFS 2003:4 Reglerna innehåller grundläggande krav på arbetsmiljöarbetet Reglerna utvecklar och preciserar hur arbetsgivaren ska gå tillväga för

Läs mer

Välkommen 2015! Miljö- och arbetsmiljölagstiftning på Miljöbokhyllan första halvåret 2015 och vad som kan komma resten av året

Välkommen 2015! Miljö- och arbetsmiljölagstiftning på Miljöbokhyllan första halvåret 2015 och vad som kan komma resten av året WSP Natlikan Digitala verktyg och webbanpassade lösningar för e8 framsynt och resulta;nriktat hållbarhetsarbete Lagverket - Allt för din lagbevakning Interna;onell lagbevakning i 35 länder Kunniga kompetenta

Läs mer

Xxxxx Besiktning av lyftanordningar och vissa andra tekniska anordningar

Xxxxx Besiktning av lyftanordningar och vissa andra tekniska anordningar AFS 2014:XX 2014:16 Xxxxx Besiktning av lyftanordningar och vissa andra tekniska anordningar Arbetsmiljöverkets föreskrifter om ändring i Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS xxxx:xx) om Arbetsmiljöverkets

Läs mer

Checklista. Skolans kemiundervisning

Checklista. Skolans kemiundervisning Checklista Skolans kemiundervisning Ni kan använda checklistan i sin helhet eller bara för det område ni är osäkra över. Både föreskrifterna om systematiskt arbetsmiljöarbete och de om laboratoriearbete

Läs mer

Resultatet av inspektionen

Resultatet av inspektionen 2014-06-03 IRS 2014/8518 1 (1) Enheten för region syd Hans Barkenfelt, 010-730 9676 Trelleborgs kommun 231 83 TRELLEBORG Resultatet av inspektionen Ert org. nr 212000-1199 Arbetsställe Bildningsförvaltningen

Läs mer

Remissvar - Socialstyrelsens föreskrifter och aljmänna råd om vårdgivares systematiska patientsäkerhetsarbete

Remissvar - Socialstyrelsens föreskrifter och aljmänna råd om vårdgivares systematiska patientsäkerhetsarbete /(\ Inspektionen för vård och omsorg 2016-12-2 1 Dnr 10.1-37756/201 6-2 I (5) Avdelning mitt Ana Tiedennann ana.cica-tiedermann@ivo.se Socialstyrelsen 106 30 Stockholm Remissvar - Socialstyrelsens föreskrifter

Läs mer

Riskhantering vid laboratoriearbete

Riskhantering vid laboratoriearbete Anna Maria Näslund, arbetsmiljöingenjör Annie Engström, kemikaliesamordnare Enheten för miljö och fysisk arbetsmiljö Riskhantering vid laboratoriearbete Vad är risk? Några definitioner: En risk är sannolikheten

Läs mer