Remiss av betänkandena Samordnade bullerregler för att underlätta bostadsbyggandet (SOU 2013:57) och Flygbuller och bostadsbyggande (SOU 2013:67)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Remiss av betänkandena Samordnade bullerregler för att underlätta bostadsbyggandet (SOU 2013:57) och Flygbuller och bostadsbyggande (SOU 2013:67)"

Transkript

1 SVEA HOVRÄTT YTTRANDE Stockholm Dnr Socialdepartementet Remiss av betänkandena Samordnade bullerregler för att underlätta bostadsbyggandet (SOU 2013:57) och Flygbuller och bostadsbyggande (SOU 2013:67) Regeringskansliets dnr S2013/5977/PBB Bullersamordningsutredningen har i ovan angivna betänkanden lämnat förslag till ändringar i miljöbalken (1998:808), plan- och bygglagen (2010:900) (PBL) och plan- och byggförordningen (2011:338). Utredningen har också lämnat förslag till en ny förordning om flyg- och industribuller vid bostäder. Det problem som utredningen har haft i uppdrag att bemöta är den osäkerhet som i vissa fall finns i fråga om hur buller från väg-, spår- och flygtrafik samt industriverksamhet ska hanteras vid planering och byggande av nya bostäder. En stor del av osäkerheten synes vara hänförlig till de s.k. riktvärden som används både vid planläggning och lovgivning enligt PBL och vid tillståndsprövning och tillsyn enligt MB. Svea hovrätts granskning av remissen har inriktats på frågan om de föreslagna reglerna kan bidra till ökad tydlighet, förutsebarhet och rättssäkerhet vid prövning av frågor om buller enligt PBL och miljöbalken. Svea hovrätt avstyrker förslagen, i första hand därför att de föreslagna ändringarna i lagstiftningen inte kan antas bidra till en tydligare reglering eller en mer förutsebar planerings- och prövningsprocess. Förslagen kan enligt hovrätten snarare bidra till en ökad osäkerhet, främst beträffande hur riktvärden ska användas. Förslagen kan därför i förlängningen inte heller antas bidra till att underlätta planering och byggande av bostäder i bullerutsatta miljöer. Hovrätten har också invändningar mot den strukturella utformningen av förslagen. Dessa invändningar styrker ytterligare uppfattningen att förslagen inte bidrar till ett tydligt regelverk som leder till förutsebarhet och rättssäkerhet. Slutligen lämnas några synpunkter på vissa konsekvenser av förslagen.

2 2 En förbättring skulle istället kunna uppnås genom en tydligare vägledning om vilka bullernivåer för olika verksamhetstyper som är att anse som god miljö i omgivningen. Sådan vägledning bör kunna utgöra utgångspunkt både vid prövning av detaljplaner och bygglov enligt PBL och vid prövning av krav på verksamhetsutövare enligt miljöbalken. Detta arbete ankommer i första hand på berörda myndigheter men kan behöva stödjas av regering eller riksdag, exempelvis genom miljökvalitetsmålet God bebyggd miljö. Det bör kunna lösas utan författningsändringar. Skulle författningsändringar vara nödvändigt är det av avgörande betydelse att frågan om riktvärdenas utformning och rättsliga innebörd behandlas mer ingående. Ytterligare ett sätt att underlätta planering av bostäder och samtidigt tillförsäkra verksamhetsutövare rättssäkerhet är att förändra hur villkor för buller från industriverksamheter formuleras. Hovrättens utgångspunkter Som anges i direktivet kan ett av hindren för bostadsbyggande vara den osäkerhet som i vissa fall finns i fråga om hur buller från bl.a. trafik ska hanteras vid planering och byggande av bostäder. Frågan är om denna osäkerhet kommer sig av att det saknas lagstiftning, alternativt att den befintliga har brister. Plan- och bygglagstiftningen Plan- och bygglagstiftningen syftar till att möjliggöra ändrad markanvändning genom en avvägning av olika intressen, såväl allmänna som enskilda. Av 2 kap. 5 punkt 4 PBL framgår att det är ett allmänt intresse att lokalisera bebyggelse till mark som är lämpad för ändamålet med hänsyn till möjligheterna att förebygga bland annat bullerstörningar. Möjligheterna att bedriva en befintlig verksamhet kan även utgöra ett enskilt intresse, i synnerhet i de fall verksamhetsutövaren har ett givet tillstånd enligt miljöbalken. I 1 kap. 2 anges vidare att det är en kommunal angelägenhet att planlägga användningen av mark och vatten. Länsstyrelsen ska enligt 11 kap. 10 överpröva kommunens antagande av en detaljplan eller områdesbestämmelser om beslutet kan antas innebära att en bebyggelse blir olämplig med hänsyn till människors hälsa. Härigenom avses en samordning ske mellan beslut enligt PBL respektive miljöbalken. Om länsstyrelsen accepterar en bebyggelse utifrån statens intressen går beslutet inte att överklaga. Om länsstyrelsen upphäver ett beslut på grund av alltför stor bullerstörning kan kommunen överklaga till regeringen. Mark- och miljööverdomstolen saknar därför erfarenhet av denna typ av prövning. Även enskilda kan överklaga kommunala PBL-beslut med hänvisning till alltför störande buller med hänsyn till såväl allmänna som enskilda

3 3 intressen. Mark- och miljööverdomstolen har prövat ett antal sådana fall se bilaga. Miljöbalken Miljöbalkens syfte är att främja en hållbar utveckling som innebär att nuvarande och kommande generationer tillförsäkras en hälsosam och god miljö. Miljöbalken innehåller olika verktyg för att uppfylla syftet. Av störst betydelse när det gäller utredningens frågor är dels möjligheten att vid tillståndsprövning och tillsyn ställa krav på verksamhetsutövare att begränsa störningar, dels systemet med miljökvalitetsnormer som avser att förhindra en oacceptabel miljökvalitet. Miljöbalkens mest väsentliga materiella regler återfinns i 2 kap. Stöd för att ställa krav på verksamhetsutövare att begränsa störningar finns främst i 2 kap. 3 och 7 som förenklat uttryckt innebär att en verksamhetsutövare ska vidta åtgärder som är tekniskt möjliga, ekonomiskt rimliga och miljömässigt motiverade för att begränsa störningar. Reglerna är desamma oavsett typ av störning eller olägenhet; de gäller således för utsläpp till luft och vatten likväl som för buller. Allmänt sett utgör riksdagens miljökvalitetsmål och de centrala verkens råd och riktlinjer hjälpmedel för att utvärdera vilka krav som är miljömässigt motiverade. När det gäller buller får i de flesta fall infrastrukturpropositionens (prop. 1996/97:53) och de centrala verkens råd och riktlinjer anses motsvara en god miljö. De krav som ställs på verksamhetsutövaren i form av ett tillsynsföreläggande eller villkor i ett tillståndsbeslut väger samman både de tekniska möjligheterna att begränsa bullret, kostnaderna för detta och miljömässiga hänsyn. Om det finns tekniska och ekonomiska förutsättningar att klara de nivåer som bedöms motsvara god miljö finns det inte anledning att ställa mer långtgående krav, vilket är skälet till att många förelägganden och villkor baseras på de bullernivåer som anges i råd och riktlinjer. Nivåerna som anges i råd och riktlinjer och som visar vad som är att anse som god miljö kan således aldrig uttryckas som bindande värden, eftersom miljöbalkens bestämmelser alltid förutsätter att även tekniska och ekonomiska förutsättningar vägs in vid kravformuleringen. Systemet med miljökvalitetsnormer har ett annat perspektiv. Där är utgångspunkten vilken miljökvalitet som totalt sett ska klaras, oavsett hur många verksamhetsutövare och annat som bidrar till störningarna. Om en miljökvalitetsnorm inte följs gäller särskilda regler vid prövningen av enskilda verksamheter, vilket framgår av 2 kap. 7. Hur planerings- och prövningsprocessen för nya bostäder i bullerutsatta miljöer kan förbättras Tydligare vägledning om god miljö i bullerhänseende Vid Mark- och miljööverdomstolens prövning av mål enligt plan- och bygglagstiftningen har lagstiftningen i sig inte visat sig vara bristfällig på sådant sätt att den skapat problem för prövningen.

4 4 Osäkerheten har snarare sin grund i de allmänna råd samt synpunkter i de enskilda fallen som lämnats av berörda centrala verk och som i vissa avseenden har varit motstridiga. Härtill kommer att avgränsningen av domstolens prövningsram i förhållande till kommunernas handlingsutrymme inte är entydig beträffande vare sig buller eller andra allmänna intressen. Det finns också olika uppfattningar om på vilket sätt domstolen ska pröva frågan om huruvida en bebyggelse blir olämplig med hänsyn till människors hälsa, en fråga som länsstyrelsen - i likhet med andra statliga intressen - redan bedömt i sin prövning enligt 11 kap. PBL. Frågan om domstolens prövningsram och hur lämplighet med hänsyn till hälsa ska prövas är föremål för praxisutveckling och har prövats av Mark- och Miljööverdomstolen senast i mål nr P Utredningen lämnar inte några förslag till ändringar av miljöbalkens grundläggande materiella regler, dvs. 2 kap. miljöbalken. Det innebär att övervägandena om vad som är tekniskt möjligt, ekonomiskt rimligt och miljömässigt motiverat även med utredningens förslag kommer att bli desamma som tidigare. Utifrån ett miljöbalksperspektiv vore det önskvärt med en tydligare vägledning om vilka bullernivåer för olika verksamhetstyper som är att anse som god miljö i omgivningen. Sådan vägledning bör kunna utgöra utgångspunkt både vid prövning av detaljplaner och bygglov enligt PBL och vid prövning av krav på verksamhetsutövare enligt miljöbalken. Boverket har regeringens uppdrag att utarbeta ett vägledande underlag med allmänna råd för planering för och byggande av bostäder enligt PBL inom områden som är utsatta för buller från hamnar, industrier m.m. Detta uppdrag ska samordnas med Naturvårdsverkets uppdrag att utarbeta en vägledning om hur buller från miljöfarlig verksamhet kan hanteras vid prövning och tillsyn enligt miljöbalken. Enligt Mark- och miljööverdomstolens uppfattning saknas skäl att ändra lagstiftningen innan uppdragen är utförda. Domstolen vill samtidigt understryka vikten av att det sker en samordning av de centrala verkens bedömningar av hur bullerproblemen ska hanteras i tillämpningen. Det bör kunna ske utan att lagstiftningen ändras. Om en sådan samordning trots allt inte kommer till stånd får arbetet istället ankomma på riksdag eller regering, exempelvis genom utveckling av miljökvalitetsmålet God bebyggd miljö. Förändrad villkorsformulering Förutom behovet av ny vägledning om vad som är att anse som god miljö från bullersynpunkt anser hovrätten att det också finns behov av ny vägledning om hur villkor om buller i tillståndsbeslut ska formuleras. En verksamhetsutövare med tillstånd enligt miljöbalken bör ha en viss säkerhet att kunna bedriva den tillståndsgivna verksamheten under förutsättning att villkoren klaras. Bullervillkor i deras nu vanligaste utformning skiljer sig från villkor rörande andra störningar genom att de föreskrivs som immissionsvärden och inte som emissionsvärden. Immissionsvärdena föreskrivs dessutom gälla vid bostäder.

5 5 En tydligare villkorsreglering av bullret som dessutom på ett riktigare sätt skulle avspegla prövningen enligt 2 kap. miljöbalken skulle kunna vara att antingen reglera bulleremissionen (t.ex. från vindkraftverk) eller att byta punkten vid vilken bullerimmissionen ska klaras från bostäder till fasta referenspunkter som inte påverkas av eventuella förändringar av bostadsbebyggelsen i omgivningen. Varje verksamhet skulle då få ett fast påverkansområde och det skulle bli en fråga för bostadsbyggandet i vilken utsträckning man kan tänka sig att etablera bostäder inom detta påverkansområde. Lagstiftningen anger vilka kravnivåer som ska klaras, men ger inga anvisningar om hur villkor ska formuleras. Det finns således inget som hindrar nya utformningar av bullervillkor. Bullervillkor där immissionsvärden anges i fasta referenspunkter finns för övrigt redan idag för vissa verksamheter. Vägledning till en sådan tydligare villkorsreglering kan ges t.ex. av Naturvårdsverket genom allmänna råd. Slutsats Sammantaget är hovrättens slutsats att det inte finns behov av lagändringar för att underlätta planering och byggande av bostäder i bullerutsatta miljöer. Det finns i stället behov av ny och samlad vägledning om vad som i bullerhänseende är att anse som god miljö samt ny vägledning beträffande utformning av bullervillkor i tillståndsbeslut. Den strukturella utformningen av förslagen Hovrätten har följande invändningar när det gäller förslagens övergripande struktur och hur de kan samordnas med systematiken i befintliga lagstiftningar. De redovisade strukturella svårigheterna understryker enligt hovrättens mening slutsatsen att frågorna inte bör lösas genom lagändringar. Särreglering av buller Både plan- och bygglagstiftningen och miljöbalken är integrerade lagstiftningar som täcker alla slag av störningar och påverkan. Mot den bakgrunden är det olämpligt att särreglera buller. Buller bör behandlas som en olägenhet av många och behandlas i ett sammanhang tillsammans med övriga. Det finns annars en risk för prioriteringar som är olämpliga från både ekonomiska och miljömässiga utgångspunkter. De nya generella föreskrifterna och rättskraften i gällande tillstånd Den föreslagna nya förordningen om flyg- och industribuller vid bostäder är tänkt att utfärdas med stöd av bemyndigandet i 9 kap. 5 miljöbalken. Den kommer således att få formen av en generell föreskrift som enligt 24 kap. 1 bryter igenom rättskraften i meddelade tillstånd. För alla tillståndsgivna verksamheter för vilka det gäller bullervillkor kommer alltså det strängaste av antingen det individuellt fastställda villkoret eller den nya generella föreskriften att gälla.

6 6 Konsekvenserna av detta är svåra att fullt ut överblicka, särskilt med hänsyn till de vagt formulerade bestämmelserna i de föreslagna föreskrifterna. Hovrätten vill dock peka på att det finns ett antal verksamheter typiskt sett äldre bruksmiljöer med exempelvis metallurgisk industri eller träindustri i mindre orter som inte klarar de nivåer som anges i den föreslagna förordningen och som baserar sig på Naturvårdsverkets riktlinjer för externt industribuller för nyetablerad industri. Villkoren för dessa verksamheter ligger på en högre ibland ganska mycket högre nivå. Skärpta krav genom föreslagna generella föreskrifter kan innebära kostnader som gör det omöjligt att driva verksamheterna vidare. För flygplatser blir konsekvenserna särskilt svåra att överblicka. I tillståndsbeslut regleras normalt buller genom villkor om flygvägar, tider för trafikering av flygplatsen, krav för olika flygplanstyper, krav på bullerisolering av hus som utsätts för bullerpåverkan o.s.v. Såvitt hovrätten känner till föreskrivs det aldrig som i den föreslagna förordningen vilken bullernivå som inte får överskridas vid bostäder. Skrivningen baseras på Naturvårdsverkets riktlinjer för buller från flygplatser, som hittills använts enbart som stöd vid bedömning i tillståndsprövningar av vad som är att anse som god miljö. Förordningar som anger riktvärden Förslaget till ändringar i plan- och byggförordningen liksom förslaget till en ny förordning om flyg- och industribuller vid bostäder innehåller bestämmelser som riktvärden, definierade som värden som ska eftersträvas. Det kan ifrågasättas om det är lämpligt att ange detta slag av vaga värden i en förordning som kommer att gälla generellt. I begreppet riktvärden ligger som nämnts ovan att värdena inte utgör gränser för vad som är tillåtet, utan endast utgör en utgångspunkt vid planläggning, lovgivning, tillsyn etc. Trots det anges i förordningarna när undantag från värdena är tillåtet. Begreppen blir således motstridiga. Det blir även oklart vilken skärpa dessa värden har i förhållande till tidigare gällande villkor i tillståndsavgöranden. Det är också svårt att se hur de förhåller sig till straffbestämmelserna i 29 kap. miljöbalken. Miljökvalitetsnormer? Med den föreslagna reglering får angivna bullernivåer en karaktär som är snarlik miljökvalitetsnormer. Om det är önskvärt med lagstiftning på området skulle det vara av värde att utreda om regleringen av miljökvalitetsnormer som aktualiseras både vid prövning enligt PBL och miljöbalken skulle kunna utgöra en utgångspunkt. Regler om omprövning av villkor Utredningen har föreslagit att en kommun ska kunna ansöka om en lindring av en verksamhets bullervillkor och därför lämnat förslag till en ändring av 24 kap. 5 miljöbalken. Bestämmelsen tar dock sikte på myndigheters möjligheter att begära omprövning av tillstånd eller villkor i skärpande riktning. Mildring av villkor hanteras genom 24 kap. 8

7 7 och då efter initiativ av verksamhetsutövaren. Att företrädare för allmänna intressen skulle ansöka om lindring av villkor för en verksamhetsutövare framstår överlag som systemfrämmande. Vidare föreslås ingen ändring av vilka företrädare som får ansöka om en sådan omprövning, vilket leder till att kommunen endast skulle kunna ansöka om kommunen är tillsynsmyndighet för den verksamhet som omprövningen avser. I övriga fall synes förslaget utgå från att länsstyrelsen ska vara sökande. Att länsstyrelsen skulle ansöka om villkorsändring till förmån för en verksamhetsutövare i ett mål där en kommun har det egentliga intresset av villkorslindringen visar enligt Mark- och miljööverdomstolen ytterligare på att den prövning som avses inte passar in i systemet. Synpunkter på vissa konsekvenser av de föreslagna bestämmelserna Genom den nya förordningen om flyg- och industribuller vid bostäder ska prövning och tillsyn av industriell verksamhet ske mot nya riktvärden. Så ska dock bara ske under vissa förutsättningar enligt p. 2 i bestämmelserna om ikraftträdande. Detta leder till att tillsyn över industribuller ska ske utifrån två parallella system och att två intillliggande bostäder kan komma att bedömas på olika sätt. Detta kan inte anses bidra till vare sig tydlighet eller förutsebarhet. Det kan avslutningsvis konstateras att förslaget innebär en stor ökning av tillåtna bullernivåer genom utökade möjligheter till undantag från de huvudsakliga riktvärdena. Om en så stor förändring är motiverad utifrån bostadsbristen i vissa städer och tätorter är snarast en politisk fråga. Det kan dock konstateras att såsom förslaget är utformat kommer undantagen inte vara tillämpliga endast i städer och tätorter och alldeles oavsett hur stor bristen är på bostäder och alternativa lokaliseringar med lägre bullernivåer. Det kan också noteras att Naturvårdsverket bedömer att främst mindre kommuner redan i dagsläget överutnyttjar möjligheterna att göra undantag från riktvärdena för buller från väg- och spårtrafik, en bedömning som Mark- och miljööverdomstolen inte finner skäl att ifrågasätta. I handläggningen av detta ärende har deltagit hovrättspresidenten Fredrik Wersäll, hovrättslagmannen Lars Dirke, tekniska råden Carl-Gustaf Hagander och Anna-Lena Rosengardten samt tf. hovrättsassessorn Helen Blomberg, föredragande. Fredrik Wersäll Helen Blomberg

8 8 Mål prövade av MÖD enligt plan- och bygglagen där bullerstörning varit central Mål nummer Målbeskrivning? P P P P P P Kommunen hade antagit en detaljplan för bostäder i ett bullerutsatt område beläget mellan en väg och en järnväg. Av planbestämmelserna framgick att det skulle finnas en skalfasad på en sida av bostadshuset. Någon närmare reglering eller beskrivning av skalfasaden fanns inte. Inte heller fanns någon bedömning av vilka konsekvenser för boendemiljön som skalfasaden kunde medföra. De var därför, enligt Mark- och miljööverdomstolen, inte möjligt att bedöma om en skalfasad skulle medföra en acceptabel boendemiljö. Underlaget för kommunfullmäktiges ställningstagande var i detta avseende bristfälligt och det var inte utrett i målet om detaljplanen såsom den utformats med skalfasad mot en sida skulle medföra en acceptabel boendemiljö. Mark- och miljööverdomstolen upphävde därför detaljplanen. Fråga om bygglov för bebyggelse i Linköping kan skada SAAB:s intresse bedriva fortsatt verksamhet på Linköpings flygplats. Fråga om vilka bullerkrav som ska gälla för detaljplan i Linköping mot bakgrund av SAAB:s användning av Linköpings flygplats. Fråga om detaljplan för bebyggelse i Linköping kan skada SAAB:s intresse bedriva fortsatt verksamhet på Linköpings flygplats. Fråga om förhandsbesked för bebyggelse i Linköping kan skada SAAB:s intresse bedriva fortsatt verksamhet på Linköpings flygplats. Nekat bygglov för nybyggnad av fritidshus då fastigheten är belägen inom ett område som av Trafikverket utpekats som riksintresse för kommunikation (3 kap. 8 miljöbalken) och som utsätts för bullernivåer som överstiger de riktvärden som anges i infrastrukturpropositionen (prop. 1996/97:53) Ej ventil Ej PT Ej PT Ej PT Ej PT Ej ventil P Mark- och miljööverdomstolen har fastställt kommunens beslut att anta planen vilket innebär att mark- och miljödomstolens dom ändras. Mark- och miljööverdomstolen har bl.a. godtagit kommunens tillämpning av den s.k. Stockholmsmodellen i detta PT-frågan ännu ej avgjord

9 fall dvs. för bebyggelse inom tät stadsmiljö i centrala Stockholm. Mark- och miljööverdomstolen har även gjort bedömningen att de avvägningar som kommunen gjort mellan intresset av att inte påverka befintlig kulturmiljö och intresset av att bygga bostäder, får godtas med hänsyn till det handlingsutrymme som kommunen har 9

Utblick buller. Jenny Nordvoll Miljöskyddshandläggare Länsstyrelsen Västerbotten

Utblick buller. Jenny Nordvoll Miljöskyddshandläggare Länsstyrelsen Västerbotten Utblick buller Jenny Nordvoll Miljöskyddshandläggare Länsstyrelsen Västerbotten jenny.nordvoll@lansstyrelsen.se Ljud är önskvärt, oljud är inte det Oönskat ljud är buller Bullrets störande verkan beror

Läs mer

Miljöbalken och plan- och bygglagen, samverkar eller motverkar de varandra? Tomas Underskog

Miljöbalken och plan- och bygglagen, samverkar eller motverkar de varandra? Tomas Underskog Miljöbalken och plan- och bygglagen, samverkar eller motverkar de varandra? Tomas Underskog Stockholm den 31 januari 2018 Samordnade bullerregler för att underlätta bostadsbyggandet SOU 2013:57 Utredarens

Läs mer

Buller vid prövning enligt planoch bygglagen och tillsyn enligt miljöbalken Åsa Borgardt, länsjurist

Buller vid prövning enligt planoch bygglagen och tillsyn enligt miljöbalken Åsa Borgardt, länsjurist Buller vid prövning enligt planoch bygglagen och tillsyn enligt miljöbalken 2016-03-15 Åsa Borgardt, länsjurist God bebyggd miljö Städer, tätorter och annan bebyggd miljö ska utgöra en god och hälsosam

Läs mer

Pågående ändringar av reglerna för buller från trafik och industrier

Pågående ändringar av reglerna för buller från trafik och industrier Pågående ändringar av reglerna för buller från trafik och industrier Kommunerna och miljön 16-17 april 2015 Kerstin Blom Bokliden, miljöexpert SKL, kerstin.blom.bokliden@skl.se, tel: 08-452 78 60 Regelhierarki

Läs mer

Sveriges Kommuner och Landsting (SKL)

Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) SKL är en politiskt styrd arbetsgivar- och medlemsorganisation för landets kommuner, landsting och regioner SKL arbetar med intressebevakning, verksamhetsutveckling,

Läs mer

Kommittédirektiv. Samordning av planläggning och lovgivning enligt plan- och bygglagen med prövning och tillsyn enligt miljöbalken i fråga om buller

Kommittédirektiv. Samordning av planläggning och lovgivning enligt plan- och bygglagen med prövning och tillsyn enligt miljöbalken i fråga om buller Kommittédirektiv Samordning av planläggning och lovgivning enligt plan- och bygglagen med prövning och tillsyn enligt miljöbalken i fråga om buller Dir. 2013:5 Beslut vid regeringssammanträde den 24 januari

Läs mer

Förslag till beslut Nämnden överlämnar förvaltningens yttrande som sitt svar på remisserna.

Förslag till beslut Nämnden överlämnar förvaltningens yttrande som sitt svar på remisserna. 1 (7) HANDLÄGGARE Stefan Törnqvist 08-535 364 14 stefan.tornqvist@huddinge.se Samhällsbyggnadsnämnden Miljönämnden Remisser: Samordnade bullerregler för att underlätta bostadsbyggandet (SOU 2013:57) samt

Läs mer

Yttrande över betänkandet Effektiv och rättssäker PBL-överprövning (SOU 2014:14)

Yttrande över betänkandet Effektiv och rättssäker PBL-överprövning (SOU 2014:14) REMISSYTTRANDE 1 (5) Mark- och miljööverdomstolen Socialdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över betänkandet Effektiv och rättssäker PBL-överprövning (SOU 2014:14) Regeringskansliets diarienummer S2014/2509/PBB

Läs mer

Upplägg. Bakgrund Lagändringar Förordning Vägledningar industribuller Frågor och diskussion. Näringsdepartementet

Upplägg. Bakgrund Lagändringar Förordning Vägledningar industribuller Frågor och diskussion. Näringsdepartementet Upplägg Bakgrund Lagändringar Förordning Vägledningar industribuller Frågor och diskussion Näringsdepartementet 1990-2012 1990-talet stor osäkerhet Stopp vid Leq 65 dba Prop 1996/97:53 Boverkets regeringsuppdrag

Läs mer

Bullersamordningsutredningen. Höstkonferens i Örebro oktober, 2013 Kerstin Blom Bokliden, miljöexpert SKL

Bullersamordningsutredningen. Höstkonferens i Örebro oktober, 2013 Kerstin Blom Bokliden, miljöexpert SKL Bullersamordningsutredningen Höstkonferens i Örebro 10-11 oktober, 2013 Kerstin Blom Bokliden, miljöexpert SKL Uppdraget Öka samordningen mellan PBL och MB Underlätta bostadsbyggande i bullerutsatta miljöer

Läs mer

Buller och bostadsbyggande

Buller och bostadsbyggande Buller och bostadsbyggande 8 november 2013 Bullernätverket Stockholm Anders Lillienau Regeringens utredare Varför en utredning? Stor inflyttning till städer Gällande lagar inte tillräckligt samordnade

Läs mer

Remiss Promemorian Miljöbedömningar (Ds 2016:25)

Remiss Promemorian Miljöbedömningar (Ds 2016:25) YTTRANDE 2016-10-10 Dnr: 2016/641 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Miljö- och energidepartementet 103 33 Stockholm Remiss Promemorian Miljöbedömningar (Ds 2016:25) Mark- och miljööverdomstolen

Läs mer

Aktuellt inom miljöområdet

Aktuellt inom miljöområdet Aktuellt inom miljöområdet FAH den 2-3 april 2014 i Stockholm Kerstin Blom Bokliden, miljöexpert SKL, kerstin.blom.bokliden@skl.se, 08 452 78 60 Aktuellt inom miljöområdet Proposition om buller Förslag

Läs mer

BULLER Tydligare och generösare regler om undantag från riktvärden för buller från väg- och spårtrafik samt flyg

BULLER Tydligare och generösare regler om undantag från riktvärden för buller från väg- och spårtrafik samt flyg BULLER 1. 2. En ökad samordning av planoch bygglagen och miljöbalken En ändring i plan- och bygglagen som motsvarar miljöbalkens krav Tillsyn enligt miljöbalken som utgår från den bedömning som Tydligare

Läs mer

Remissvar över promemorian Nya steg för en effektivare plan- och bygglag (Ds 2014:31)

Remissvar över promemorian Nya steg för en effektivare plan- och bygglag (Ds 2014:31) YTTRANDE 1 (5) Mark- och miljööverdomstolen Socialdepartementet 103 33 Stockholm Remissvar över promemorian Nya steg för en effektivare plan- och bygglag (Ds 2014:31) Regeringskansliets dnr S2014/6634/PBB

Läs mer

Regelverk för omgivningsbuller vad gäller?

Regelverk för omgivningsbuller vad gäller? Regelverk för omgivningsbuller vad gäller? magnus.lindqvist@boverket.se Upplägg Bakgrund 1990-2012 prop 2012/13:25 > idag Förordning Innehåll i bullerutredningar Vad händer nu 1990-2012 1990-talet stor

Läs mer

Samordnad prövning av buller enligt miljöbalken och plan- och bygglagen

Samordnad prövning av buller enligt miljöbalken och plan- och bygglagen Civilutskottets betänkande Samordnad prövning av buller enligt miljöbalken och plan- och bygglagen Sammanfattning I betänkandet behandlar utskottet proposition 2013/14:128 Samordnad prövning av buller

Läs mer

YTTRANDE Ärendenr: NV Regeringskansliet Socialdepartementet. s.registrator(a)jegeringskansliet.se s.pbb(g),regeringskansliet.

YTTRANDE Ärendenr: NV Regeringskansliet Socialdepartementet. s.registrator(a)jegeringskansliet.se s.pbb(g),regeringskansliet. 1(5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY YTTRANDE 2013-11-07 Ärendenr: NV-06882-13 Regeringskansliet Socialdepartementet s.registrator(a)jegeringskansliet.se s.pbb(g),regeringskansliet.se Yttrande

Läs mer

YTTRANDE 2014-09-25 Ärendenr: NV-05012-14. Socialdepartementet s.registrator@regeringskansliet.se s.pbb@regeringskansliet.

YTTRANDE 2014-09-25 Ärendenr: NV-05012-14. Socialdepartementet s.registrator@regeringskansliet.se s.pbb@regeringskansliet. 1(5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY YTTRANDE 2014-09-25 Ärendenr: NV-05012-14 Socialdepartementet s.registrator@regeringskansliet.se s.pbb@regeringskansliet.se S2014/5195/PBB Yttrande över Socialdepartementets

Läs mer

Naturvårdsverket Stockholm

Naturvårdsverket Stockholm Naturvårdsverket 106 48 Stockholm Remissvar Naturvårdsverkets förslag till vägledning om begränsning av externt buller från industrier och likartad miljöfarlig verksamhet, Dnr 546-2206-09 Skogsindustrierna

Läs mer

Tillväxt- och regionplaneringsutskottet föreslår landstingsstyrelsen besluta

Tillväxt- och regionplaneringsutskottet föreslår landstingsstyrelsen besluta Stockholms läns landsting 1 (5) Landstingsstyrelsens förvaltning Tillväxt, miljö och regionplanering Handläggare: Ulrika Palm Landstingsstyrelsens tillväxt- och regionplaneringsutskott Ankom Stockholms

Läs mer

Regelverk för omgivningsbuller vad gäller?

Regelverk för omgivningsbuller vad gäller? Regelverk för omgivningsbuller vad gäller? magnus.lindqvist@boverket.se Upplägg Intro 1990-2012 prop 2012/13:25 > idag Förordning Innehåll i bullerutredningar Vad händer nu 1990-2012 1990-talet kännetecknades

Läs mer

Buller i planeringen Hur kan kommuner och länsstyrelse verka för en god bebyggd miljö?

Buller i planeringen Hur kan kommuner och länsstyrelse verka för en god bebyggd miljö? Buller i planeringen Hur kan kommuner och länsstyrelse verka för en god bebyggd miljö? Plan-, bygg och bostadsdagar i Norrbottens län 21-22 november 2012 Karin Kallioniemi plansamordnare Länsstyrelsen

Läs mer

Remiss: Förslag till förordning om riktvärden för trafikbuller yttrande till kommunstyrelsen

Remiss: Förslag till förordning om riktvärden för trafikbuller yttrande till kommunstyrelsen TJÄNSTEUTLÅTANDE 7 augusti 2014 MN 2014-1147 SB 2014/755.807 1 (5) HANDLÄGGARE Samhällsbyggnadsnämnden Miljönämnden Remiss: Förslag till förordning om riktvärden för trafikbuller yttrande till kommunstyrelsen

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS. 2. Naturskyddsföreningen i Stockholms län Norrbackagatan 80 113 41 Stockholm. Ombud: Advokat ÅL och advokat MW

HÖGSTA DOMSTOLENS. 2. Naturskyddsföreningen i Stockholms län Norrbackagatan 80 113 41 Stockholm. Ombud: Advokat ÅL och advokat MW Sida 1 (9) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 23 februari 2010 T 4783-08 KLAGANDE 1. Naturvårdsverket 106 48 Stockholm 2. Naturskyddsföreningen i Stockholms län Norrbackagatan 80 113

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 23 juni 2015 SÖKANDE 1. AA 2. BB KLANDRAT AVGÖRANDE Regeringens (Socialdepartementet) beslut den 28 maj 2014, S2013/4676/PBB, i fråga om

Läs mer

En ny instansordning enligt Plan- och bygglagen (SOU 2007:111)

En ny instansordning enligt Plan- och bygglagen (SOU 2007:111) SVEA HOVRÄTT Miljööverdomstolen YTTRANDE 2008-08-26 Stockholm Miljödepartementet 103 33 STOCKHOLM Dnr 312/08 Delbetänkandena En ny instansordning för mål enligt Plan- och bygglagen (SOU 2007:111) och Miljödomstolarna;

Läs mer

PM Miljöfarlig verksamhet

PM Miljöfarlig verksamhet 1 (6) Mark- och miljödomstolarna PM Miljöfarlig verksamhet I detta PM redovisas huvuddragen av hur handläggningen vid mark- och miljödomstolen går till för ansökningar om tillstånd till miljöfarlig verksamhet

Läs mer

Information om fördjupad översiktsplan Ljungsbro/Berg

Information om fördjupad översiktsplan Ljungsbro/Berg 1 (3) Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen 2014 06 10 Dnr Sbn Samhällsbyggnadsnämnden Information om fördjupad översiktsplan Ljungsbro/Berg Länk till planddokumenten: http://www.linkoping.se/bygga-bo/planer-och-projekt/oversiktlig-

Läs mer

Bedömning av flygbuller Skå-Edeby flygplats för planområde vid Mörby, Ekerö kommun, revidering med högst 7 000 flygrörelser per årsmedeldygn.

Bedömning av flygbuller Skå-Edeby flygplats för planområde vid Mörby, Ekerö kommun, revidering med högst 7 000 flygrörelser per årsmedeldygn. 1 (5) Handläggare: Bengt Simonsson, Antal sidor 5 Antal bilagor Beställare: Järntorget bostads AB gm Bengt Jansson Malmö 2014-02-21 rev. 2014-04-24 Bedömning av flygbuller Skå-Edeby flygplats för planområde

Läs mer

Förslag till förordning om riktvärden för trafikbuller

Förslag till förordning om riktvärden för trafikbuller YTTRANDE Vårt dnr 2014-09-19 Avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad Kerstin Blom Bokliden Socialdepartementet 103 33 Stockholm Förslag till förordning om riktvärden för trafikbuller Sammanfattning

Läs mer

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG FASTIGHETEN BÖLJAN 3 CENTRUM, HELSINGBORGS STAD 1(5) Dnr 1146/2013 UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG SÖKANDE JM fastighets AB SYFTE Detaljplanen upprättat för att pröva möjligheten att uppföra två flerbostadshus

Läs mer

REMISSVAR FÖRORDNING OM RIKTVÄRDEN FÖR TRAFIKBULLER, S2014/5195/PBB

REMISSVAR FÖRORDNING OM RIKTVÄRDEN FÖR TRAFIKBULLER, S2014/5195/PBB 2014-09-23 1 (5) Till: Socialdepartementet 103 33 Stockholm Ansvarig tjänsteman: Magnus Ulaner Miljö- och hållbarhetschef HSB Riksförbund 010-442 03 51 magnus.ulaner@hsb.se REMISSVAR FÖRORDNING OM RIKTVÄRDEN

Läs mer

Miljööverdomstolen har anhållit om Naturvårdsverkets skriftliga yttrande i rubricerat mål.

Miljööverdomstolen har anhållit om Naturvårdsverkets skriftliga yttrande i rubricerat mål. 1 (5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Kyriakos Zachariadis Tel: 08-698 1683 kyriakos.zachariadis @naturvardsverket.se YTTRANDE 2008-04-10 Dnr 544-2824-08 Rv SVEA HOVRÄTT Miljööverdomstolen Box

Läs mer

Redovisning av bullerisoleringsvillkoret för Bromma flygplats

Redovisning av bullerisoleringsvillkoret för Bromma flygplats Miljöförvaltningen Plan och miljö Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2014-10-01 Handläggare Jörgen Bengtsson Telefon: 08-508 28 934 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2014-10-21 p. 15 Redovisning av bullerisoleringsvillkoret

Läs mer

Miljöbedömningar Ett nytt 6 kap. MB

Miljöbedömningar Ett nytt 6 kap. MB 1 Miljöbedömningar Ett nytt 6 kap. MB T O V E A N D E R S S O N & T O V E S K Ä R B L O M 2 Agenda Bakgrund Nya ord och uttryck Strategiska miljöbedömningar Specifika miljöbedömningar Olika typer av samråd

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (8) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 21 juni 2004 T 2223-03 KLAGANDE Stora Enso Hylte Aktiebolag, 556127-7954, 314 81 HYLTEBRUK Ombud: bolagsjuristen UJ MOTPART Naturvårdsverket,

Läs mer

6 kap. Miljökonsekvensbeskrivningar och annat beslutsunderlag

6 kap. Miljökonsekvensbeskrivningar och annat beslutsunderlag [Denna lydelse var gällande fram till 2018-01-01.] 6 kap. Miljökonsekvensbeskrivningar och annat beslutsunderlag När det krävs en miljökonsekvensbeskrivning 6 kap. 1 En miljökonsekvensbeskrivning ska ingå

Läs mer

Planering av markanvändning

Planering av markanvändning Planering av markanvändning Föreläsare: Signe Lagerkvist, signe.lagerkvist@jus.umu.se År 1100-1300? Bjärköarätten 1874 års Byggnadsstadga 1907 års Stadsplanelag 1947 års Byggnadslag 2 1987 års Lag om hushållning

Läs mer

NYA DETALJPLANERREGLER I PLAN OCH BYGGLAGEN M.M.

NYA DETALJPLANERREGLER I PLAN OCH BYGGLAGEN M.M. NYA DETALJPLANERREGLER I PLAN OCH BYGGLAGEN M.M. 23 JANUARI 2019 Pia Pehrson Advokat/Partner Foyen Advokatfirma FÖRTYDLIGANDE AV PBL GÄLLANDE KRAVEN PÅ DETALJPLAN Proposition 2017/18:167 Ett tydligare

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i plan- och bygglagen (2010:900) Utfärdad den 15 november 2018 Publicerad den 23 november 2018 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om plan- och bygglagen

Läs mer

Sammanfattning. Bilaga

Sammanfattning. Bilaga Bilaga Miljöprocessutredningen har genom tilläggsdirektiv fått i uppdrag att se över de rättsregler som gäller för utbyggnad av vindkraft. Bakgrunden är krav på en snabbare och enklare process från projektering

Läs mer

Planering av markanvändning. Föreläsare: Signe Lagerkvist,

Planering av markanvändning. Föreläsare: Signe Lagerkvist, Planering av markanvändning Föreläsare: Signe Lagerkvist, signe.lagerkvist@jus.umu.se År 1100-1300? Bjärköarätten 1874 års Byggnadsstadga 1907 års Stadsplanelag 1947 års Byggnadslag 2 1987 års Lag om hushållning

Läs mer

Trafikbullerförordningen

Trafikbullerförordningen Trafikbullerförordningen Det finns mitt i skogen en oväntad glänta som bara kan hittas av den som gått vilse. ~ Tomas Tranströmer Mats Hammarqvist, ÅF Ljud & Vibrationer 2015-03-26 1 Presentation Ljud

Läs mer

Yttrande över betänkandet Mot det hållbara samhället resurseffektiv avfallshantering (SOU 2012:56)

Yttrande över betänkandet Mot det hållbara samhället resurseffektiv avfallshantering (SOU 2012:56) YTTRANDE 2012-12-19 Dnr 560/12 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Miljödepartemetet 103 33 Stockholm Yttrande över betänkandet Mot det hållbara samhället resurseffektiv avfallshantering (SOU 2012:56)

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060102 DOM 2015-12-29 Stockholm Mål nr M 6320-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2015-06-17 i mål nr M 5901-14, se bilaga KLAGANDE Länsstyrelsen

Läs mer

Introduktion till miljöbalken

Introduktion till miljöbalken Introduktion till miljöbalken Många lagar har betydelse för miljön Miljöbalken Miljökvalitet Skydd av natur, djur och växter Artskyddsförordningen Miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Förorenade områden

Läs mer

YTTRANDE 1 (5) DATUM DIARIENR. Inledning. undvika. fördyrande reglerna. sällan om. regler om

YTTRANDE 1 (5) DATUM DIARIENR. Inledning. undvika. fördyrande reglerna. sällan om. regler om YTTRANDE 1 (5) Mark- och miljödomstolen Miljö- och energidepartementett Remiss angående betänkande av Utredningen om ekologisk kompensation, SOU 2017: 34 (ert dnr M2017/01115/Nm) Inledning Ekologisk kompensation

Läs mer

Avstyrker med synpunkter: Länsstyrelsen i Västmanlands län och Swedavia AB

Avstyrker med synpunkter: Länsstyrelsen i Västmanlands län och Swedavia AB 1(8) Remissammanställning Inkomna synpunkter på NV:s remitterade förslag om upphävande av Naturvårdsverkets allmänna råd om riktvärden för flygtrafikbuller och om tillståndsprövning av flygplatser (NV

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm SVEA HOVRÄTT Rotel 060205 DOM 2012-11-30 Stockholm Mål nr P 78-12 Sid 1 (6) Dok.Id 1035782 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2011-12-14 i mål nr P 3189-11, se bilaga

Läs mer

Buller i planeringen. Lotta Sahlin Skoog Miljöskyddsavdelningen Länsstyrelsen i Västra Götaland

Buller i planeringen. Lotta Sahlin Skoog Miljöskyddsavdelningen Länsstyrelsen i Västra Götaland Buller i planeringen Lotta Sahlin Skoog Miljöskyddsavdelningen Länsstyrelsen i Västra Götaland Trafikbullerförordningen (2015:216) 3 Buller från spårtrafik och vägar bör inte överskrida 1. 55 dba ekvivalent

Läs mer

Tillsynsmyndigheter och prövning av ärenden. Tillsynsmyndigheter och prövning av miljöärenden En kort sammanfattning för motorklubbar

Tillsynsmyndigheter och prövning av ärenden. Tillsynsmyndigheter och prövning av miljöärenden En kort sammanfattning för motorklubbar Tillsynsmyndigheter och prövning av miljöärenden En kort sammanfattning för motorklubbar 1 Innehåll 1 Kommunen... 3 1.2 Överklaga kommunala beslut... 3 1.2.1 Förvaltningsbesvär... 3 1.2.2 Laglighetsprövning

Läs mer

Trafikbuller i Stockholm

Trafikbuller i Stockholm Trafikbuller i Stockholm Miljöförvaltningen 2017-09-29 Kartläggningar Vad har vi gjort i Stockholm? Bullerskyddsgruppen Sthlms läns bullernätverk Projekt: EU, regionalt, lokalt Samverkan: univ, hög-skolor,

Läs mer

Ändring av villkor om bullerisoleringsåtgärder runt Bromma flygplats

Ändring av villkor om bullerisoleringsåtgärder runt Bromma flygplats MILJÖFÖRVALTNINGEN PLAN OCH MILJÖ SID 1 (5) 2012-11-05 Handläggare: Jörgen Bengtsson Telefon: 08-508 28 934 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2012-11-20 p 20 Ändring av villkor om bullerisoleringsåtgärder

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060203 DOM 2015-02-18 Stockholm Mål nr M 5308-14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, slutliga beslut 2014-05-07 i mål nr M 1555-14, se bilaga KLAGANDE

Läs mer

DOM 2014-06-04 Stockholm

DOM 2014-06-04 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060108 DOM 2014-06-04 Stockholm Mål nr P 11053-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, slutliga beslut 2013-11-12 i mål nr P 871-13, se bilaga A KLAGANDE

Läs mer

M a r k - o c h m i l j ö ö v e r d o m s t o l e n MÖD 2015:5

M a r k - o c h m i l j ö ö v e r d o m s t o l e n MÖD 2015:5 M a r k - o c h m i l j ö ö v e r d o m s t o l e n MÖD 2015:5 Målnummer: M5308-14 Avdelning: 6 Avgörandedatum: 2015-02-18 Rubrik: Lagrum: Klagorätt ----- Mark- och miljööverdomstolen (MÖD) fann att organisationen

Läs mer

DOM meddelad i Nacka strand

DOM meddelad i Nacka strand 1 NACKA TINGSRÄTT Mark- och miljödomstolen DOM 2017-03-03 meddelad i Nacka strand Mål nr P 4847-16 KLAGANDE 1. Birgitta Adolfsson birgitta@badolfssondesign.se 2. Nätverket Årstafältet c/o ombudet Ombud:

Läs mer

Planering och beslut för hållbar utveckling (SOU 2015:99)

Planering och beslut för hållbar utveckling (SOU 2015:99) SVENSKA KRAFTNÄT Generaldirektören Miljö- och energidepartementet Natur milj ö enheten 103 33 Stockholm m.registrator@regeringskansliet.se 2017-02-13 2016/2072 REMISSVAR Planering och beslut för hållbar

Läs mer

Trafikbuller i Stockholm

Trafikbuller i Stockholm Trafikbuller i Stockholm Miljöförvaltningen 2018-01-23 Kartläggningar Bullerskyddsgruppen Sthlms läns bullernätverk Projekt: EU, regionalt, lokalt Samverkan: univ, högskolor, forskning, EU Synergieffekter:

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i miljöbalken; SFS 2004:606 Utkom från trycket den 22 juni 2004 utfärdad den 10 juni 2004. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 i fråga om miljöbalken dels

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till utredningen om ökad kommunal planläggning för bostadsbyggande och ökat utbud av markanvisningar (S 2014:07)

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till utredningen om ökad kommunal planläggning för bostadsbyggande och ökat utbud av markanvisningar (S 2014:07) Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till utredningen om ökad kommunal planläggning för bostadsbyggande och ökat utbud av markanvisningar (S 2014:07) Dir. 2014:130 Beslut vid regeringssammanträde den 4 september

Läs mer

DOM 2014-12-11 Stockholm

DOM 2014-12-11 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060102 DOM 2014-12-11 Stockholm Mål nr P 5065-14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2014-04-30 i mål nr P 4148-13, se

Läs mer

Dnr N2015/08971/PUB YTTRANDE SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen

Dnr N2015/08971/PUB YTTRANDE SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen YTTRANDE 2016-03-31 Dnr N2015/08971/PUB SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Remissvar, Bättre samarbete mellan stat och kommun, SOU 2015:109 Dnr: N2015/08971/PUB Mark- och miljööverdomstolen kommer

Läs mer

Plan och marklagstiftning

Plan och marklagstiftning Plan och marklagstiftning Miljöbalken och plan- och bygglagen Föreläsare: Signe Lagerkvist, signe.lagerkvist@jus.umu.se År 1100-1300? Bjärköarätten 1874 års Byggnadsstadga 1907 års Stadsplanelag 1947 års

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (9) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 3 november 2016 T 260-15 KLAGANDE OR Ombud: Advokat JA och jur. kand. MK MOTPART Bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden i Värmdö kommun 134

Läs mer

BESLUT Stockholm

BESLUT Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060108 BESLUT 2017-05-31 Stockholm Mål nr M 4876-16 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2016-05-13 i mål nr M 5863-15, se bilaga A KLAGANDE Miljö-

Läs mer

Ett fall där Miljöprövningsdelegationen (MPD) beslutat att ompröva ljudvillkoret trots mätningar som visar att 40 dba klaras med marginal

Ett fall där Miljöprövningsdelegationen (MPD) beslutat att ompröva ljudvillkoret trots mätningar som visar att 40 dba klaras med marginal Ett fall där Miljöprövningsdelegationen (MPD) beslutat att ompröva ljudvillkoret trots mätningar som visar att 40 dba klaras med marginal Göran Fagerström, handläggare 010-224 13 55, 076-800 23 17, goran.fagerstrom@lansstyrelsen.se

Läs mer

Bilaga 5. Miljökonsekvensbeskrivning Översiktsplan för vindkraft

Bilaga 5. Miljökonsekvensbeskrivning Översiktsplan för vindkraft Bilaga 5. Miljökonsekvensbeskrivning Översiktsplan för vindkraft Tillägg till Översiktsplan för Kungsbacka kommun, ÖP06. Antagen av kommunfullmäktige 2012-04-10, 89 Sammanfattning Översiktsplan för vindkraft

Läs mer

I fråga om utredningens särskilda förslag vill Mark- och miljööverdomstolen anföra följande.

I fråga om utredningens särskilda förslag vill Mark- och miljööverdomstolen anföra följande. YTTRANDE 2014-10-24 Dnr 466-14 SVEA HOVRÄTT Mark och miljööverdomstolen Yttrande över betänkandet I vått och torrt förslag till ändrade vattenrättsliga regler (SOU 2014:35) (M2014/1451/Nm) Vattenverksamhetsutredningen

Läs mer

YTTRANDE 2008-09-04 Stockholm. Dnr 410/08. SVEA HOVRÄTT Miljööverdomstolen. Miljödepartementet 103 33 STOCKHOLM

YTTRANDE 2008-09-04 Stockholm. Dnr 410/08. SVEA HOVRÄTT Miljööverdomstolen. Miljödepartementet 103 33 STOCKHOLM SVEA HOVRÄTT Miljööverdomstolen YTTRANDE 2008-09-04 Stockholm Miljödepartementet 103 33 STOCKHOLM Dnr 410/08 Kommissionens förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om industriutsläpp (samordnade

Läs mer

Boverket Plan- och bygglagen

Boverket Plan- och bygglagen Boverket Plan- och bygglagen Innehållsförteckning 3 Detaljplan 4 Vad är en detaljplan? 5 Hur används en detaljplan? 6 Intervju med Lennart Bohlin 7 Vad är syftet med en detaljplan? 8 Vad är nyttan med

Läs mer

DOM meddelad i Växjö

DOM meddelad i Växjö 1 VÄXJÖ TINGSRÄTT DOM 2018-05-31 meddelad i Växjö Mål nr P 1093-18 PARTER Klagande 1. Fredrik Johansson Rapsgatan 37 262 53 Ängelholm 2. Marie Johansson Rapsgatan 37 262 53 Ängelholm Motpart Ängelholms

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060205 DOM 2013-10-30 Stockholm Mål nr P 6781-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2013-06-18 i mål nr P 4336-12, se

Läs mer

Skogsindustrierna motsätter sig förslagen som rör industriell verksamhet i rubricerade betänkanden då Skogsindustrierna anser att:

Skogsindustrierna motsätter sig förslagen som rör industriell verksamhet i rubricerade betänkanden då Skogsindustrierna anser att: Diarienr: Dnr S52013/5977/PBB Socialdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över betänkandet Samordnade bullerregler för att underlätta bostadsbyggandet (SOU 2013:57) samt Flygplansbuller och bostadsbyggande

Läs mer

Yttrande över Detaljplanekravet (SOU 2017:64)

Yttrande över Detaljplanekravet (SOU 2017:64) Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

PM Underlag till beslut om aktualisering av Kungsbacka översiktsplan Kungsbacka

PM Underlag till beslut om aktualisering av Kungsbacka översiktsplan Kungsbacka PM Underlag till beslut om aktualisering av Kungsbacka översiktsplan 2006 Kungsbacka 2018-10-03 1 Inledning Aktualiseringen avser översiktsplanen för Kungsbacka kommun, här kallad ÖP06. Översiktsplanen

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm SVEA HOVRÄTT 060104 DOM 2019-03-08 Stockholm Mål nr P 6741-18 Sid 1 (4) ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2018-06-19 i mål nr P 1456-18, se bilaga A PARTER Klagande Miljö-

Läs mer

DETALJPLAN FÖR VÄTTLANDS VERKSAMHETSOMRÅDE VID SKEE I STRÖMSTADS KOMMUN

DETALJPLAN FÖR VÄTTLANDS VERKSAMHETSOMRÅDE VID SKEE I STRÖMSTADS KOMMUN 1(8) DETALJPLAN FÖR VÄTTLANDS VERKSAMHETSOMRÅDE VID SKEE I STRÖMSTADS KOMMUN STRÖMSTADS KOMMUN detaljplan Göteborg FB ENGINEERING AB Skärgårdsgatan 1, Göteborg Postadress: Box 12076, 402 41 GÖTEBORG Telefon:

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 15 februari 2018 SÖKANDE AA Ombud: Advokat Rebecca Sofiadotter Lepic Advokatfirman Wilensky & Partners HB Stora Nygatan 59 211 37 Malmö

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060110 DOM 2014-11-04 Stockholm Mål nr P 2337-14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2014-02-12 i mål nr P 4406-13, se

Läs mer

Sicklaön 73:10, Skuruparken Ansökan om bygglov för nybyggnad av fritidshus, stuga 35

Sicklaön 73:10, Skuruparken Ansökan om bygglov för nybyggnad av fritidshus, stuga 35 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Sicklaön 73:10, Skuruparken Ansökan om bygglov för nybyggnad av fritidshus, stuga 35 Förslag till beslut Nämnden ger bygglov med stöd av 9 kap. 31

Läs mer

Yttrande över betänkandet Vägen till självkörande fordon - introduktion (SOU 2018:16)

Yttrande över betänkandet Vägen till självkörande fordon - introduktion (SOU 2018:16) YTTRANDE 1 (5) Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över betänkandet Vägen till självkörande fordon - introduktion (SOU 2018:16) (N2018/01630/MRT) Svea hovrätt har beretts tillfälle att yttra

Läs mer

Samråd enligt 6 kap. miljöbalken inför nytt miljötillstånd för verksamheten vid Stockholm-Arlanda Airport

Samråd enligt 6 kap. miljöbalken inför nytt miljötillstånd för verksamheten vid Stockholm-Arlanda Airport 1 (6) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY YTTRANDE 2010-06-15 Dnr 542-3334-10 Rv Stockholm-Arlanda Airport Swedavia Att: Anette Näs 190 45 Stockholm-Arlanda Samråd enligt 6 kap. miljöbalken inför nytt

Läs mer

Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslås besluta översända enligt i ärendet upprättat förslag på yttrande till Socialdepartementet.

Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslås besluta översända enligt i ärendet upprättat förslag på yttrande till Socialdepartementet. SIGNERAD 2013-10-24 Malmö stad Stadskontoret 1 (8) Datum 2013-10-24 Vår referens Ulrika Lagergren Utvecklingssekreterare Tjänsteskrivelse ulrika.lagergren@malmo.se Betänkandet Samordnade bullerregler för

Läs mer

Miljökvalitetsnormer för vatten. - Vad är det och hur fungerar de?

Miljökvalitetsnormer för vatten. - Vad är det och hur fungerar de? Miljökvalitetsnormer för vatten - Vad är det och hur fungerar de? Stockholm den 22 mars 2010 Henrik Pernmyr, Vattenmyndigheten för Södra Östersjöns vattendistrikt 1 Miljökvalitetsnormer i svensk rätt Miljökvalitetsnormer

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060205 DOM 2013-03-22 Stockholm Mål nr P 9387-12 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2012-10-04 i mål nr P 2536-12,

Läs mer

Ökat bostadsbyggande och samordnade miljökrav genom enhetliga och förutsägbara byggregler (SOU 2012:86)

Ökat bostadsbyggande och samordnade miljökrav genom enhetliga och förutsägbara byggregler (SOU 2012:86) Till: Socialdepartementet 103 33 Stockholm YTTRANDE Ökat bostadsbyggande och samordnade miljökrav genom enhetliga och förutsägbara byggregler (SOU 2012:86) SABOs synpunkter SABO instämmer i regeringens

Läs mer

Promemorian Miljöbedömningar (Ds 2016:25)

Promemorian Miljöbedömningar (Ds 2016:25) Sveriges Arkitekter Storgatan 41 Box 5027 102 41 Stockholm kansli@arkitekt.se 08-505 577 00 www.arkitekt.se Miljö- och energidepartementet m.registrator@regeringskansliet.se anna.berglund@regeringskansliet.se

Läs mer

Stockholm den 20 december 2013

Stockholm den 20 december 2013 R-2013/2087 Stockholm den 20 december 2013 Till Miljödepartementet M2013/2436/Nm Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 8 oktober 2013 beretts tillfälle att avge yttrande över Vattenverksamhetsutredningens

Läs mer

Klagomål på bullerstörningar vid Mariebergsvägen i Gammelstad

Klagomål på bullerstörningar vid Mariebergsvägen i Gammelstad Miljönämndens arbetsutskott 2010 04 15 27 1 Dnr 2009 2276 Klagomål på bullerstörningar vid Mariebergsvägen i Gammelstad Bilagor: Krav på bullerplank vid Mariebergsvägen, 09 2276 Tekniska förvaltningens

Läs mer

Författningsförslag, implementering av art. 4.1 och art. 4.7 ramdirektivet för vatten (2000/60/EG)

Författningsförslag, implementering av art. 4.1 och art. 4.7 ramdirektivet för vatten (2000/60/EG) Sida 1 (6) Författningsförslag, implementering av art. 4.1 och art. 4.7 ramdirektivet för vatten (2000/60/EG) Miljöbalken (1998:808) 2 kap. 7 Kraven i 2-5 och 6 första stycket gäller i den utsträckning

Läs mer

Remiss - Effektivare identifiering, beskrivning och bedömning av miljökonsekvenser

Remiss - Effektivare identifiering, beskrivning och bedömning av miljökonsekvenser 2012-08-27 1 (7) Stadsbyggnads- och miljönämnden Remiss - Effektivare identifiering, beskrivning och bedömning av miljökonsekvenser Beslutsunderlag s skrivelse, den 27 augusti 2012. Sammanfattning Sundbybergs

Läs mer

Yttrande över Energimyndighetens och Naturvårdsverkets rapport om kommunal tillstyrkan av vindkraft Ert dnr M2017/01633/Ee

Yttrande över Energimyndighetens och Naturvårdsverkets rapport om kommunal tillstyrkan av vindkraft Ert dnr M2017/01633/Ee YTTRANDE 1 (6) Miljö- och energidepartementet m.registrator@regeringskansliet.se Yttrande över Energimyndighetens och Naturvårdsverkets rapport om kommunal tillstyrkan av vindkraft Ert dnr M2017/01633/Ee

Läs mer

Bilaga 1 Författningstext avseende miljökvalitetsnormer

Bilaga 1 Författningstext avseende miljökvalitetsnormer Bilaga 1 Yttrande SOU 2005:59 1 Bilaga 1 Författningstext avseende miljökvalitetsnormer 2 kap. 7 Kraven på hänsyn enligt 2-6 gäller i den utsträckning det inte kan anses orimligt att uppfylla dem. Vid

Läs mer

Mark- och miljööverdomstolen Svea Hovrätt. Tommy Åström, tekniskt råd

Mark- och miljööverdomstolen Svea Hovrätt. Tommy Åström, tekniskt råd Mark- och miljööverdomstolen Svea Hovrätt Tommy Åström, tekniskt råd Intressanta och aktuella rättsfall från MÖD Grunderna för prövning av bebyggelsen Att bygga på jordbruksmark - vad avgör om marken är

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT 060105 DOM 2012-10-30 Stockholm Mål nr P 4796-12 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2012-05-04 i mål nr P 352-12, se bilaga A KLAGANDE Miljö- och byggnadsnämnden

Läs mer

Au 455 Dnr Byggnadsnämnden överlämnar nedan lämnade synpunkter till kommunstyrelsen.

Au 455 Dnr Byggnadsnämnden överlämnar nedan lämnade synpunkter till kommunstyrelsen. PROTOKOLL 1(5) Byggnadsnämnden 2008-11-19 Byggnadsnämndens arbetsutskott Au 455 Dnr 85233 Delbetänkande PRÖVNING AV VINDKRAFT (20U 2008:86) Remiss från KS2008/461-40 BESLUT Byggnadsnämnden överlämnar nedan

Läs mer

Remiss av Naturvårdsverkets skrivelse Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära läge

Remiss av Naturvårdsverkets skrivelse Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära läge Remiss 1(5) Regeringskansliet m.remissvar@regeringskansliet.se Märta Alsén Planhandläggare 010 2233424 marta.alsen@lansstyrelsen.se m.naturmiljoenheten@regeringskansliet.se Remiss av Naturvårdsverkets

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT 060202 DOM 2017-04-07 Stockholm Mål nr P 9703-16 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2016-10-20 i mål nr P 1771-16, se bilaga A KLAGANDE 1. B-M M 2. Dödsboet

Läs mer