YTTRANDE Stockholm. Dnr 410/08. SVEA HOVRÄTT Miljööverdomstolen. Miljödepartementet STOCKHOLM

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "YTTRANDE 2008-09-04 Stockholm. Dnr 410/08. SVEA HOVRÄTT Miljööverdomstolen. Miljödepartementet 103 33 STOCKHOLM"

Transkript

1 SVEA HOVRÄTT Miljööverdomstolen YTTRANDE Stockholm Miljödepartementet STOCKHOLM Dnr 410/08 Kommissionens förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om industriutsläpp (samordnade åtgärder för att förebygga och begränsa föroreningar) KOM(2007)844 (M2008/2594/Mk) Det föreslagna nya direktivet syftar till en samlad rättsakt som ska ersätta det nuvarande IPPC-direktivet, VOC-direktivet, direktivet om avfallsförbränning, direktivet om stora avfallsförbränningsanläggningar, samt tre direktiv om avfall från titandioxidindustri. De tre sistnämnda direktiven bedöms inte vara av omedelbart intresse för svenskt vidkommande, eftersom det inte finns några anläggningar för tillverkning av titandioxid i Sverige. IPPC-direktivet är av central betydelse för tillståndsprövning enligt miljöbalken och de övriga tre direktiven har stor betydelse för prövningen av verksamheter inom respektive sektor. Miljööverdomstolen har inte detaljstuderat de ändringar som föreslås i det nya direktivet, men vill lyfta fram bland annat följande punkter som bedöms vara av större betydelse eller som efter en närmare analys kan visa sig innebära svårigheter vid det senare införandet i den svenska lagstiftningen. Om inte annat anges, hänvisar artikelnumren nedan till det föreslagna nya direktivet. 1. En närmare knytning av BAT till BAT-referensdokument Kommissionen ska enligt art. 14 anta BAT-referensdokument som beskriver vad som är BAT, baserat på de kriterier som anges i bilaga III. Tillståndsmyndigheten ska sedan fastställa utsläppsgränsvärden som normalt motsvarar minst vad som anges i BAT-referensdokumentet (art. 16, punkt 2). Den närmare knytningen av BAT till BAT-referensdokument bör inte innebära några svårigheter i svensk tillämpning. Nuvarande BREFdokument används redan som en del av underlaget vid fastställande av villkor. En svårighet vid tillämpningen av de nuvarande dokumenten är dock att de ofta saknar entydiga uppgifter om utsläppsnivåer.

2 2 Genom att BAT-dokumenten enligt förslaget ska antas av kommissionen (och inte, som nu, enbart publiceras av EIPPCB - European Integrated Pollution Prevention and Control Bureau) finns en risk att trögheten i systemet ökar och att det blir svårare att hålla dokumenten aktuella med hänsyn till teknikutvecklingen. De centrala bestämmelserna för att fastställa vilka krav som kan och ska ställas på verksamheter finns i art. 12 och i bilaga III. Enligt det nu gällande IPPC-direktivet är det tillståndsmyndigheten som direkt har att tillämpa motsvarande bestämmelser (art. 3, art 2, punkt 11 sista stycket samt bilaga IV; allt i gällande direktiv). För att inte den föreslagna nya ordningen ska bli konserverande, vore det lämpligt om det även i det nya direktivet fanns bestämmelser som medför att tillståndsmyndigheten också direkt ska beakta kriterierna i bilaga III; inte enbart via kommissionens BAT-referensdokument. 2. Statusrapport och avhjälpande av föroreningsskada En verksamhetsutövare ska utarbeta en rapport om markens och grundvattnets status innan en anläggning tas i drift eller ett tillstånd uppdateras. När verksamheten upphört ska verksamhetsutövaren återställa mark och grundvatten till denna status (art. 23). Förslaget underlättar krav på sanering och efterbehandling av industrimark. Det ligger i linje med domar som Miljööverdomstolen meddelat på senare tid, se t.ex. bifogade dom om Volvo Powertrain AB, punkterna 1 och 2 i domslutet. 3. Miljökvalitetsnormer Det finns inga egentliga förslag till förändringar i den bestämmelse som kopplar ihop IPPC-direktivet med de direktiv som anger miljökvalitetsnormer (art. 19). Enligt bestämmelsen ska högre krav än BAT ställas på verksamheter om en miljökvalitetsnorm så kräver. Både nuvarande och föreslagen reglering innebär samma slag av problem som redovisats beträffande miljöbalkens motsvarande bestämmelser i Miljöbalkskommitténs betänkande Miljöbalken; miljökvalitetsnormer, miljöorganisationerna i miljöprocessen och avgifter, SOU 2005:59, kapitel 2. Det är olyckligt om bestämmelserna tolkas så att den IPPCverksamhet som råkar vara föremål för prövning ska bära hela bördan av att begränsa utsläpp av de ämnen som anges i miljökvalitetsnormen. Det är viktigt att bördan i stället fördelas på ett kostnadseffektivt sätt på de verksamheter som bidrar. Ofta är det då verksamheter och åtgärder som inte är tillståndspliktiga enligt IPPC-direktivet eller miljöbalken som är viktigast för normöverskridandena. Det finns behov av att både i EG-rätt och svensk rätt utveckla hur bestämmelserna om miljökvalitetsnormer respektive individuell prövning ska samverka.

3 3 4. Begreppen verksamhetsutövare, tillstånd och anläggning Det har inte gjorts någon ändring av betydelse i definitionen av verksamhetsutövare (art. 3, punkt 10). Däremot finns en ny bestämmelse i art. 5 att två eller flera fysiska personer gemensamt kan vara verksamhetsutövare för en anläggning. Det har också gjorts ändringar i definitionen av tillstånd (art. 3 punkt 7) och anläggning (art. 3. punkt 3). I art. 4 anges att om ett tillstånd gäller flera anläggningar ska varje anläggning fylla kraven i direktivet. De tre begreppen är centrala vid tillämpningen av miljöbalken och det är svårt att nu fullt ut genomskåda konsekvenserna av de föreslagna ändringarna för det fordras en noggrann analys. I vilken mån de föreslagna förändringarna av de tre begreppen bör/ska avspeglas i miljöbalkens bestämmelser blir en fråga för den kommande implementeringen. En reflexion är att det för tillståndsprövningen kan vara en fördel om flera verksamhetsutövare kan ha ett gemensamt tillstånd. Det kan vara lämpligt exempelvis när flera bolag driver verksamhet inom ett industriområde och verksamheterna är miljömässigt och tekniskt integrerade t.ex. genom att de har gemensam vattenrening eller avfallshantering. Det kan ofta förekomma efter bolagisering av divisioner inom ett företag eller efter det att vissa verksamheter (t.ex. värmecentralen eller vissa processenheter) brutits ut ur ett tidigare bolag och sålts till ny ägare. Det kan i detta sammanhang också ifrågasättas varför förbränningsanläggning, avfallsförbränningsanläggning och samförbränningsanläggning måste specificeras separat (som exempelvis i definitionerna av tillstånd och verksamhetsutövare ); samtliga är också anläggningar enligt art. 3 punkt 3 och bilaga I. 5. Krav på kontroll Det ställs redan i gällande IPPC-direktiv krav på att tillstånd ska innehålla krav för utsläppskontroll med angivande av exempelvis mätmetod och mätfrekvens (art. 9 punkt 5 i gällande direktiv; implementerade i miljöbalken genom 22 kap. 25 punkt 3). I det föreslagna nya direktivet stramas kraven på kontroll upp ytterligare (art. 15 punkt 1, c och d samt art. 17). Om det inte finns särskilda skäl, behandlas i svensk praxis mer detaljerade kontrollfrågor (som frågor om mätmetod, mätfrekvens, exakt provtagningspunkt o.s.v.) i kontrollprogram och inte i tillståndsavgörandet. Kontrollen är således en fråga där det är

4 4 tillsynsmyndigheten inte tillståndsmyndigheten som fattar beslut genom förelägganden. Den praxis som gäller har en praktisk bakgrund. Med det system vi har i Sverige där tillståndsavgöranden har en omfattande rättsverkan och en giltighet som oftast inte är tidsbegränsad, är en omprövning av villkor hos tillståndsmyndigheten en ganska omfattade process. Sättet att utföra kontrollen kan behöva ändras enligt ett enklare förfarande. Exempelvis kan det vara befogat att öka mätfrekvensen under en period då ett utsläpp ligger nära begränsningsvärdet, medan frekvensen kan vara lägre om marginalerna är stora. En ändring av kontrollen i samråd med tillsynsmyndigheten fungerar då smidigare. Det är inte helt klart i vilken utsträckning det nya direktivet faktiskt ställer krav på att kontrollen ska regleras genom villkor för tillståndsbeslutet. I den nya art. 15 punkt 1, c har Tillståndet skall innehålla utgått, men i art. 17 punkt 2 anges att frekvensen av den periodiska kontrollen ska fastställas i ett tillstånd för varje enskild anläggning eller i generella bindande regler. Regler som innebär att detaljer om kontrollen måste anges i villkor för varje tillstånd, skulle i Sverige leda till ett mycket tungrott system och förutsätter för att det ska fungera att rättskraftsreglerna görs om. 6. Möjligheten till generella regler Möjligheten att ersätta individuellt fastställda villkor med generella regler har utvecklats i det förslagna nya direktivet (art. 18). Generella regler innebär en förenkling och effektivisering av prövningen, och ett antagande av flera sådana välkomnas därför. En förutsättning är att de generella reglerna ska ange miniminivåer och att kraven i enskilda fall kan skärpas om det finns behov. Även om en bransch till sin helhet regleras genom generella föreskrifter, kommer det dock att i svensk lagstiftning behövas en individuell tillståndsprövning, bland annat för att bedöma lokaliseringen och om de generella föreskrifterna ger en tillräcklig skyddsnivå i det enskilda fallet. 7. Avfallskategorier Kravet på att i tillstånd till avfallsförbränningsanläggningar ange en förteckning över de avfallskategorier som får förbrännas föreslås få en ändrad lydelse (art. 40). Det är viktigt att kravet på förteckning av avfallskategorier inte utformas så att förteckningen måste bli onödigt detaljrik och exempelvis ange avfallskategori ned till en den sexställiga avfallskoden enligt bilaga 2 till avfallsförordningen (2001:1063). Miljööverdomstolen har i ett antal

5 5 domar fastställt att en lägre detaljeringsnivå är tillräcklig. Exempelvis har i förteckningen tillämpats den tvåställiga koden från bilaga 2 till avfallsförordningen, tillsammans med uppgifter om de specificerade avfallsslag (med sexställig kod) som inte får förbrännas. en är, på samma sätt som redovisats i punkten 5 ovan, att det är alltför omständligt att genomföra ett nytt tillståndsförfarande så snart en ny avfallstyp med egenskaper som inte skiljer sig mycket från tidigare tillståndsgivna - ska börja förbrännas i en anläggning som är väl anpassad och utrustad för att bränna ett brett register av avfallsslag. 8. Definitionen av ämne I det föreslagna IPPC-direktivet definieras ämne som varje kemiskt grundämne och dess föreningar (art.3, punkt 1). I gällande direktiv definieras ämne som varje kemiskt ämne och dess föreningar Definitionen i direktivets svenska version har en utformning som är svårförståelig från tekniska utgångspunkter, eftersom begreppet kemiskt grundämne är okänt. Det verkar som om definitionen avser varje grundämne och dess föreningar (eller möjligen varje grundämne och dess kemiska föreningar ). (Jämför den engelska versionen 'substance' means any chemical element and its compounds ) I handläggningen av detta ärende har deltagit hovrättspresidenten Fredrik Wersäll, hovrättslagmannen Ulf Bjällås, miljöråden Rolf Svedberg och Anna-Lena Rosengardten samt hovrättsrådet Liselotte Rågmark. Fredrik Wersäll Anna-Lena Rosengardten

RP 51/2002 rd. användningen av utsläppsgränsvärdet i tillståndsvillkoren.

RP 51/2002 rd. användningen av utsläppsgränsvärdet i tillståndsvillkoren. Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av miljöskyddslagen I denna proposition föreslås att miljöskyddslagen ändras så, att ordalydelsen i den nu gällande lagen exaktare

Läs mer

IED-direktivet analys, konsekvenser och utmaningar

IED-direktivet analys, konsekvenser och utmaningar IED-direktivet analys, konsekvenser och utmaningar Gasdagarna 2013 PIA PEHRSON Advokat/partner 1 Nya förordningar Industriutsläppsförordningen (2013:250) Miljöprövningsförordningen (2013:251) Förordning

Läs mer

Kommittédirektiv. Reglering av industriutsläpp. Dir. 2010:113. Beslut vid regeringssammanträde den 21 oktober 2010

Kommittédirektiv. Reglering av industriutsläpp. Dir. 2010:113. Beslut vid regeringssammanträde den 21 oktober 2010 Kommittédirektiv Reglering av industriutsläpp Dir. 2010:113 Beslut vid regeringssammanträde den 21 oktober 2010 Sammanfattning En särskild utredare ska föreslå hur Europaparlamentets och rådets direktiv

Läs mer

Industriemissionsdirektivet (IED) - betydelse för verksamhtsutövarna?

Industriemissionsdirektivet (IED) - betydelse för verksamhtsutövarna? 1 Näringslivets miljöchefer Malmö 13 februari 2014 Industriemissionsdirektivet (IED) - betydelse för verksamhtsutövarna? Advokat Anders Linnerborg, Setterwalls Advokatbyrå AB Vad ska vi göra åt IED? Bakgrund

Läs mer

Industriutsläppsdirektivet (IED)

Industriutsläppsdirektivet (IED) Page 1 of 5 Industriutsläppsdirektivet (IED) Riksdagen har beslutat om hur EU:s industriutsläppsdirektiv, IED, ska införlivas i svensk lagstiftning. Regeringen planerar att besluta om nya och ändrade förordningar

Läs mer

Yttrande över betänkandet Mot det hållbara samhället resurseffektiv avfallshantering (SOU 2012:56)

Yttrande över betänkandet Mot det hållbara samhället resurseffektiv avfallshantering (SOU 2012:56) YTTRANDE 2012-12-19 Dnr 560/12 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Miljödepartemetet 103 33 Stockholm Yttrande över betänkandet Mot det hållbara samhället resurseffektiv avfallshantering (SOU 2012:56)

Läs mer

Innehåll. INDUSTRI- UTSLÄPPS- BESTÄMMELSER Genomförandet av IED i Sverige. Naturvårdsverket Oktober Naturvårdsverket Oktober 2017

Innehåll. INDUSTRI- UTSLÄPPS- BESTÄMMELSER Genomförandet av IED i Sverige. Naturvårdsverket Oktober Naturvårdsverket Oktober 2017 INDUSTRI- UTSLÄPPS- BESTÄMMELSER Genomförandet av IED i Sverige Naturvårdsverket Oktober 2017 Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2017-10-31 1 Innehåll Det svenska genomförandet Naturvårdsverket

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i miljöbalken; SFS 2012:907 Utkom från trycket den 21 december 2012 utfärdad den 13 december 2012. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 i fråga om miljöbalken

Läs mer

Industriutsläppsdirektivet (IED)

Industriutsläppsdirektivet (IED) Industriutsläppsdirektivet (IED) Svenskt genomförande Industriutsläppsförordningen (2013:250) Miljöprövningsförordningen (2013:251) Förordn. om stora förbränningsanläggningar (2013:252) Förordn. om avfallsförbränning

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Förslagen föranleder följande yttrande av Lagrådet:

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Förslagen föranleder följande yttrande av Lagrådet: 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-03-28 Närvarande: f.d. regeringsrådet Bengt-Åke Nilsson, regeringsrådet Stefan Ersson och justitierådet Lars Dahllöf. Ett utvidgat miljöansvar Enligt

Läs mer

Verksamhetskoder vid förbränning av avfall

Verksamhetskoder vid förbränning av avfall 1(6) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Elin Sieurin elin.sieurin@naturvardsverket.se PM 2019-03-22 Verksamhetskoder vid förbränning av avfall Naturvårdsverket bedömer att en förbränningsanläggning,

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060307 DOM 2016-04-27 Stockholm Mål nr M 7575-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2015-08-04 i mål nr M 1974-15, se bilaga KLAGANDE Länsstyrelsen

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om avfallsförbränning; SFS 2002:1060 Utkom från trycket den 20 december 2002 utfärdad den 12 december 2002. Regeringen föreskriver 1 följande. 1 Syftet med denna förordning

Läs mer

DOM 2011-09-20 meddelad i Nacka Strand

DOM 2011-09-20 meddelad i Nacka Strand 1 NACKA TINGSRÄTT Mark- och miljödomstolen DOM 2011-09-20 meddelad i Nacka Strand Mål nr M 6466-10 KLAGANDE 1. L.E., 2. M.E., ombud för 1 och 2: jur. kand. Å.A. MOTPART Länsstyrelsen i Stockholms län Box

Läs mer

REDOVISNING AV MILJÖFÖRPLIKTELSER. led-verksamheters skyldighet att redovisa miljöförpliktelsei den finansiella redovisningen MARK- & MILJÖRÄTTSBYRÅN

REDOVISNING AV MILJÖFÖRPLIKTELSER. led-verksamheters skyldighet att redovisa miljöförpliktelsei den finansiella redovisningen MARK- & MILJÖRÄTTSBYRÅN REDOVISNING AV MILJÖFÖRPLIKTELSER led-verksamheters skyldighet att redovisa miljöförpliktelsei den finansiella redovisningen MARK- & MILJÖRÄTTSBYRÅN REDOVISNING AV MILJÖFÖRPLIKTELSER IED-verksamheters

Läs mer

Remiss av promemorian Verksamheter som kan undantas från tillstånds- och anmälningsplikt Ert dnr M2018/01322/R

Remiss av promemorian Verksamheter som kan undantas från tillstånds- och anmälningsplikt Ert dnr M2018/01322/R YTTRANDE 1 (5) Miljö- och energidepartementet m.remissvar@regeringskansliet.se Remiss av promemorian Verksamheter som kan undantas från tillstånds- och anmälningsplikt Ert dnr M2018/01322/R Sammanfattning

Läs mer

IED -VAD INNEBÄR DET FÖR ER?

IED -VAD INNEBÄR DET FÖR ER? GENDIATUR, QUE REIUNT EXPLABO. UT ASINCTIIS DE VOLLACCAB ISUNT ET EOS QUATIANDANDI DELLECU LLUPTIIST IED -VAD INNEBÄR DET FÖR ER? 1 2016-05-03 IED Industriutsläppsdirektivet, i kraft inom EU årsskiftet

Läs mer

Remiss Promemorian Miljöbedömningar (Ds 2016:25)

Remiss Promemorian Miljöbedömningar (Ds 2016:25) YTTRANDE 2016-10-10 Dnr: 2016/641 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Miljö- och energidepartementet 103 33 Stockholm Remiss Promemorian Miljöbedömningar (Ds 2016:25) Mark- och miljööverdomstolen

Läs mer

Miljöbedömningar Ett nytt 6 kap. MB

Miljöbedömningar Ett nytt 6 kap. MB 1 Miljöbedömningar Ett nytt 6 kap. MB T O V E A N D E R S S O N & T O V E S K Ä R B L O M 2 Agenda Bakgrund Nya ord och uttryck Strategiska miljöbedömningar Specifika miljöbedömningar Olika typer av samråd

Läs mer

I fråga om utredningens särskilda förslag vill Mark- och miljööverdomstolen anföra följande.

I fråga om utredningens särskilda förslag vill Mark- och miljööverdomstolen anföra följande. YTTRANDE 2014-10-24 Dnr 466-14 SVEA HOVRÄTT Mark och miljööverdomstolen Yttrande över betänkandet I vått och torrt förslag till ändrade vattenrättsliga regler (SOU 2014:35) (M2014/1451/Nm) Vattenverksamhetsutredningen

Läs mer

DOM 2012-07-04 Stockholm

DOM 2012-07-04 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060207 DOM 2012-07-04 Stockholm Mål nr M 3321-12 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2012-03-21 i mål nr M 3518-11, se

Läs mer

En ny instansordning enligt Plan- och bygglagen (SOU 2007:111)

En ny instansordning enligt Plan- och bygglagen (SOU 2007:111) SVEA HOVRÄTT Miljööverdomstolen YTTRANDE 2008-08-26 Stockholm Miljödepartementet 103 33 STOCKHOLM Dnr 312/08 Delbetänkandena En ny instansordning för mål enligt Plan- och bygglagen (SOU 2007:111) och Miljödomstolarna;

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060103 DOM 2018-04-18 Stockholm Mål nr M 8110-17 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2017-08-22 i mål nr M 2021-17, se bilaga

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 26 mars 2012 T 2052-10 KLAGANDE JM Värmdöstrand AB, 556001-6213 169 82 Stockholm Ombud: Advokat VD MOTPART Kustbostäder i Oxelösund Aktiebolag,

Läs mer

Implementeringen av IED i svensk lagstiftning. Skövde 21 mars 2012

Implementeringen av IED i svensk lagstiftning. Skövde 21 mars 2012 Implementeringen av IED i svensk lagstiftning Skövde 21 mars 2012 Vad är industriemissionsdirektivet? Titandioxid VOC IPPC Varför? När? Lagstiftningen ska vara på plats 7 januari 2013 Olika övergångsregler

Läs mer

Trender? och förändringar att vänta i miljötillståndsärenden

Trender? och förändringar att vänta i miljötillståndsärenden Trender? och förändringar att vänta i miljötillståndsärenden Staffan Asplind Naturvårdsverket Åf Industrikonferens - Värme- och Kraftkonferensen 10 november 2010 Budskap Ja visst ändras BMT! Ja visst ändras

Läs mer

KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEBESLUT

KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEBESLUT 19.12.2012 Europeiska unionens officiella tidning L 349/57 KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEBESLUT av den 12 december 2012 om fastställande av typ, format och periodicitet för den information som medlemsstaterna

Läs mer

Författningsförslag, implementering av art. 4.1 och art. 4.7 ramdirektivet för vatten (2000/60/EG)

Författningsförslag, implementering av art. 4.1 och art. 4.7 ramdirektivet för vatten (2000/60/EG) Sida 1 (6) Författningsförslag, implementering av art. 4.1 och art. 4.7 ramdirektivet för vatten (2000/60/EG) Miljöbalken (1998:808) 2 kap. 7 Kraven i 2-5 och 6 första stycket gäller i den utsträckning

Läs mer

Förslag till ändringar i regler om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism

Förslag till ändringar i regler om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism 2013-09-09 R E M I S S P R O M E M O R I A FI Dnr 13-6295 Förslag till ändringar i regler om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan

Läs mer

Mark- och miljööverdomstolen avstyrker föreslagen ändring i 30 skogsvårdslagen.

Mark- och miljööverdomstolen avstyrker föreslagen ändring i 30 skogsvårdslagen. SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen YTTRANDE 2013-09-26 Stockholm Dnr 430/13 Miljödepartementet m.registrator@regeringskansliet.se michael.lofroth@regeringskansliet.se Remiss av betänkandet Långsiktigt

Läs mer

Yttrande. Remiss från Miljö- och energidepartementet - Förbättrat genomförande av två direktiv på avfallsområdet

Yttrande. Remiss från Miljö- och energidepartementet - Förbättrat genomförande av två direktiv på avfallsområdet Malmö stad Kommunstyrelsens arbetsutskott 1 (6) Datum 2018-02-09 Adress August Palms Plats 1 Diarienummer STK-2017-1402 Yttrande Till Miljö- och energidepartementet Remiss från Miljö- och energidepartementet

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (2004:1205) om handel med utsläppsrätter; SFS 2007:742 Utkom från trycket den 23 oktober 2007 utfärdad den 11 oktober 2007. Regeringen föreskriver

Läs mer

Stockholm den 20 december 2013

Stockholm den 20 december 2013 R-2013/2087 Stockholm den 20 december 2013 Till Miljödepartementet M2013/2436/Nm Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 8 oktober 2013 beretts tillfälle att avge yttrande över Vattenverksamhetsutredningens

Läs mer

Myndighetens roll vid tillsyn av egenkontroll utgående från MKN

Myndighetens roll vid tillsyn av egenkontroll utgående från MKN Myndighetens roll vid tillsyn av egenkontroll utgående från MKN Myndigheter som bedriver operativ tillsyn enligt miljöbalken kontrollerar att lagkrav följs, bland annat gällande verksamhetsutövarnas egenkontroll

Läs mer

Yttrande över promemorian Konkurrensskadelag (Ds 2015:50) (N2015/04860/KSR)

Yttrande över promemorian Konkurrensskadelag (Ds 2015:50) (N2015/04860/KSR) 1 (5) Näringsdepartementet Enheten för konkurrens, statsstöd och ramvillkor 103 33 Stockholm Yttrande över promemorian Konkurrensskadelag (Ds 2015:50) (N2015/04860/KSR) Inledande kommentarer Hovrätten,

Läs mer

Trender i kommunalt tillsynsarbete Dave Borg. 1 av 31

Trender i kommunalt tillsynsarbete Dave Borg. 1 av 31 1 av 31 UPPLÄGG Presentation Miljöbalken Organisation - Miljöförvaltningen i Malmö Utformningen av tillsynen Uppföljning av tillsynen Vad väntar runt hörnet? 2 av 31 Miljöbalken 3 viktiga paragrafer för

Läs mer

vattenmiljö och vattenkraft

vattenmiljö och vattenkraft vattenmiljö och vattenkraft Förslag till ändrade bestämmelser energiöverenskommelsen, tillkännagivande och genomförande av ramdirektivet för vatten Miljö- och energidepartementet 1 Ramdirektivet för vatten

Läs mer

YTTRANDE 2013-09-26 Ärendenr: NV-06297-13. Mark- och miljööverdomstolen Box 2290 103 17 Stockholm

YTTRANDE 2013-09-26 Ärendenr: NV-06297-13. Mark- och miljööverdomstolen Box 2290 103 17 Stockholm 1(5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY YTTRANDE 2013-09-26 Ärendenr: NV-06297-13 Mark- och miljööverdomstolen Box 2290 103 17 Stockholm Yttrande i mål M 6274-13 angående föreläggande att ansöka om

Läs mer

Regeringens proposition 2012/13:35

Regeringens proposition 2012/13:35 Regeringens proposition 2012/13:35 Nya regler för industriutsläpp Prop. 2012/13:35 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 18 oktober 2012 Carl Bildt Lena Ek (Miljödepartementet)

Läs mer

Miljööverdomstolen MÖD 2005:29

Miljööverdomstolen MÖD 2005:29 Miljööverdomstolen MÖD 2005:29 Målnummer: M3079-04 Avdelning: 13 Avgörandedatum: 2005-05-17 Rubrik: Föreläggande enligt miljöbalken att följa villkor i beslut om tillstånd enligt miljöskyddslagen-----ett

Läs mer

Miljöbalken är en ramlag som trädde i kraft den 1 jan 1999. Balken innehåller 33 kapitel.

Miljöbalken är en ramlag som trädde i kraft den 1 jan 1999. Balken innehåller 33 kapitel. 1 Miljöbalken SFS 1998:808 Tillämpning på tandklinikers verksamhet. Miljöbalken är en ramlag som trädde i kraft den 1 jan 1999. Balken innehåller 33 kapitel. 1 kap. Miljöbalkens mål Miljöbalken syftar

Läs mer

Naturvårdsverkets författningssamling

Naturvårdsverkets författningssamling Naturvårdsverkets författningssamling ISSN 1403-8234 Naturvårdsverkets allmänna råd till 38-42 förordningen (2001:512) om deponering av avfall; NFS 2002:17 Utkom från trycket den 25 juni 2002 beslutade

Läs mer

Hur Svensk vattenlagstiftning förhåller sig till EU-lagstiftning. Monica Bergsten

Hur Svensk vattenlagstiftning förhåller sig till EU-lagstiftning. Monica Bergsten Hur Svensk vattenlagstiftning förhåller sig till EU-lagstiftning Monica Bergsten EU-lagstiftning - generellt Förordning = en bindande rättsakt som alla EU-länder ska tillämpa i sin helhet; Direktiv = sätter

Läs mer

1 Problemet. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (8) Datum 2015-04-14

1 Problemet. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (8) Datum 2015-04-14 samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (8) Enheten för farliga ämnen Narges Teimore 0102405402 Narges.teimore@msb.se Konsekvensutredning avseende förslag till myndigheten för samhällskydd och

Läs mer

Tillstånd för verksamheter som inte är tillståndspliktiga

Tillstånd för verksamheter som inte är tillståndspliktiga TVL-info 2016:2 Tillsynsvägledning från Länsstyrelsen Skåne Tillstånd för verksamheter som inte är tillståndspliktiga Länsstyrelsen har noterat att det finns över 60 verksamheter i länet som har tillstånd

Läs mer

Förslag till ändring i 2 kap. 24 industriutsläppsförordningen (2013:250) för att genomföra BAT-slutsatser för massa, papper och kartong

Förslag till ändring i 2 kap. 24 industriutsläppsförordningen (2013:250) för att genomföra BAT-slutsatser för massa, papper och kartong Promemoria 2018-02-13 M2018/00441/R Miljö- och energidepartementet Rättssekretariatet Henrik Jonsson 08-405 53 08 Henrik.J.Jonsson@regeringskansliet.se Förslag till ändring i 2 kap. 24 industriutsläppsförordningen

Läs mer

6 kap. Miljökonsekvensbeskrivningar och annat beslutsunderlag

6 kap. Miljökonsekvensbeskrivningar och annat beslutsunderlag [Denna lydelse var gällande fram till 2018-01-01.] 6 kap. Miljökonsekvensbeskrivningar och annat beslutsunderlag När det krävs en miljökonsekvensbeskrivning 6 kap. 1 En miljökonsekvensbeskrivning ska ingå

Läs mer

SKRIVELSE: Förslag till författningsändringar - 40, 43 och 45 förordning (2013:253) om förbränning av avfall

SKRIVELSE: Förslag till författningsändringar - 40, 43 och 45 förordning (2013:253) om förbränning av avfall Miljö- och energidepartementet 103 33 Stockholm Naturvårdsverket 106 48 Stockholm Malmö den 31 augusti 2017 SKRIVELSE: Förslag till författningsändringar - 40, 43 och 45 förordning (2013:253) om förbränning

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS. 2. Naturskyddsföreningen i Stockholms län Norrbackagatan 80 113 41 Stockholm. Ombud: Advokat ÅL och advokat MW

HÖGSTA DOMSTOLENS. 2. Naturskyddsföreningen i Stockholms län Norrbackagatan 80 113 41 Stockholm. Ombud: Advokat ÅL och advokat MW Sida 1 (9) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 23 februari 2010 T 4783-08 KLAGANDE 1. Naturvårdsverket 106 48 Stockholm 2. Naturskyddsföreningen i Stockholms län Norrbackagatan 80 113

Läs mer

Remiss - Effektivare identifiering, beskrivning och bedömning av miljökonsekvenser

Remiss - Effektivare identifiering, beskrivning och bedömning av miljökonsekvenser 2012-08-27 1 (7) Stadsbyggnads- och miljönämnden Remiss - Effektivare identifiering, beskrivning och bedömning av miljökonsekvenser Beslutsunderlag s skrivelse, den 27 augusti 2012. Sammanfattning Sundbybergs

Läs mer

Yttrande över betänkandet Vägen till självkörande fordon - introduktion (SOU 2018:16)

Yttrande över betänkandet Vägen till självkörande fordon - introduktion (SOU 2018:16) YTTRANDE 1 (5) Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över betänkandet Vägen till självkörande fordon - introduktion (SOU 2018:16) (N2018/01630/MRT) Svea hovrätt har beretts tillfälle att yttra

Läs mer

Informationssäkerhet för samhällsviktiga och digitala tjänster

Informationssäkerhet för samhällsviktiga och digitala tjänster Informationssäkerhet för samhällsviktiga och digitala tjänster Betänkande av Utredningen om genomförande av NIS-direktivet Stockholm 2017 SOU 2017:36 Sammanfattning Bakgrund I juli 2016 antog Europaparlamentet

Läs mer

DOM 2015-06-15 Stockholm

DOM 2015-06-15 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060203 DOM 2015-06-15 Stockholm Mål nr M 1046-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2014-11-27 i mål nr M 4324-14, se bilaga KLAGANDE OCH MOTPARTER

Läs mer

Betänkande av Miljötillsynsutredningens betänkande SOU 2017:63 Miljötillsyn och sanktioner en tillsyn präglad av ansvar, respekt och enkelhet

Betänkande av Miljötillsynsutredningens betänkande SOU 2017:63 Miljötillsyn och sanktioner en tillsyn präglad av ansvar, respekt och enkelhet Remissvar 1 (5) Datum Dnr/Beteckning Ert datum Er beteckning 2017-09-25 M2017/01714/Me Miljö- och energidepartementet Betänkande av Miljötillsynsutredningens betänkande SOU 2017:63 Miljötillsyn och sanktioner

Läs mer

KOMMISSIONENS BESLUT. av den

KOMMISSIONENS BESLUT. av den EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 30.6.2016 C(2016) 3942 final KOMMISSIONENS BESLUT av den 30.6.2016 om Republiken Finlands anmälan av en ändrad nationell övergångsplan som avses i artikel 32.6 i Europaparlamentets

Läs mer

B A T Vad innebär de nya kraven teknikmässig? Henrik Lindståhl Utvecklingsingenjör, Tekniska Verken i Linköping Medlem i LCP TWG för Euroheat & Power

B A T Vad innebär de nya kraven teknikmässig? Henrik Lindståhl Utvecklingsingenjör, Tekniska Verken i Linköping Medlem i LCP TWG för Euroheat & Power B A T Vad innebär de nya kraven teknikmässig? Henrik Lindståhl Utvecklingsingenjör, Tekniska Verken i Linköping Medlem i LCP TWG för Euroheat & Power Meny Något om vad BAT och BREF är (4 bilder) Den svenska

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm SVEA HOVRÄTT Rotel 0615 DOM 2011-05-31 Stockholm Mål nr Sid 1 (6) ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, miljödomstolen, dom 2010-09-30 i mål nr M 3654-09, se bilaga A KLAGANDE Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i miljöbalken; SFS 2004:606 Utkom från trycket den 22 juni 2004 utfärdad den 10 juni 2004. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 i fråga om miljöbalken dels

Läs mer

MOTPART Miljönämnden i Örebro kommun, Box 33200, 701 35 Örebro

MOTPART Miljönämnden i Örebro kommun, Box 33200, 701 35 Örebro NACKA TINGSRÄTT DOM Mål nr M 2756-11 Mark- och milj ödomstolen 2011-10-31 meddelad i Nacka Strand KLAGANDE Närkes Kils Bil & Plåt AB, MOTPART Miljönämnden i Örebro kommun, Box 33200, 701 35 Örebro SAKEN

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060106 DOM 2015-03-09 Stockholm Mål nr M 216-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, slutliga beslut 2014-12-12 i mål nr M 4623-14, se bilaga KLAGANDE OCH

Läs mer

Så genomförs industriutsläppsdirektivet

Så genomförs industriutsläppsdirektivet Så genomförs industriutsläppsdirektivet Sofia Hedelius Bruu Naturvårdsverket 1 EU:s direktiv om industriutsläpp 2010/75/EU Omarbetning av IPPC och sex sektorsdirektiv Tillämpas fr.o.m. den 7 januari 2013

Läs mer

Yttrande över betänkandet Ny Patentlag (SOU 2015:41) (Ju:2012:12)

Yttrande över betänkandet Ny Patentlag (SOU 2015:41) (Ju:2012:12) YTTRANDE 1 (6) Yttrande över betänkandet Ny Patentlag (SOU 2015:41) (Ju:2012:12) Allmänna synpunkter Hovrätten välkomnar förslaget om en ny patentlag och tillstyrker i allt väsentligt de förslag som lämnas

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (2004:1199) om handel med utsläppsrätter; SFS 2009:1324 Utkom från trycket den 11 december 2009 utfärdad den 3 december 2009. Enligt riksdagens beslut

Läs mer

Föreskrifter om miljökvalitetsnormer

Föreskrifter om miljökvalitetsnormer Föreskrifter om miljökvalitetsnormer 22 FS 2015:xx Utkom från trycket den xx december 2015 Länsstyrelsen i X läns (Vattenmyndigheten i Y vattendistrikts) föreskrifter om kvalitetskrav för vattenförekomster

Läs mer

Stockholm den 21 augusti 2006 R-2006/0556. Till Miljö- och samhällsbyggnadsdepartementet M2006/1831/R

Stockholm den 21 augusti 2006 R-2006/0556. Till Miljö- och samhällsbyggnadsdepartementet M2006/1831/R R-2006/0556 Stockholm den 21 augusti 2006 Till Miljö- och samhällsbyggnadsdepartementet M2006/1831/R Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 21 april 2006 beretts tillfälle att avge yttrande över

Läs mer

Yttrande gällande remissen M2018/01322/R Verksamheter som kan undantas från anmälnings- och tillståndsplikt

Yttrande gällande remissen M2018/01322/R Verksamheter som kan undantas från anmälnings- och tillståndsplikt YTTRANDE 1 (5) 2019-01-02 550-8251-18 m.remissvar@regeringskansliet.se Yttrande gällande remissen M2018/01322/R Verksamheter som kan undantas från anmälnings- och tillståndsplikt Naturvårdsverket har på

Läs mer

Nedan lämnas rubricerade rapport i enlighet med det frågeformulär som antagits genom Kommissionens beslut 1999/391/EG av den 31 maj 1999.

Nedan lämnas rubricerade rapport i enlighet med det frågeformulär som antagits genom Kommissionens beslut 1999/391/EG av den 31 maj 1999. Sveriges rapportering enligt artikel 16 (3) i Rådets direktiv 96/61/EG av den 24 september 1996 om samordnade åtgärder för att förebygga och begränsa föroreningar (IPPC-direktivet) Nedan lämnas rubricerade

Läs mer

BILAGOR. till förslaget. till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV

BILAGOR. till förslaget. till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 18.12.2013 COM(2013) 919 final ANNEXES 1 to 4 BILAGOR till förslaget till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV om begränsning av utsläpp till luften av visa föroreningar

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i miljötillsynsförordningen (2011:13); SFS 2014:430 Utkom från trycket den 11 juni 2014 utfärdad den 28 maj 2014. Regeringen föreskriver i fråga om miljötillsynsförordningen

Läs mer

Yttrande över betänkandet Effektiv och rättssäker PBL-överprövning (SOU 2014:14)

Yttrande över betänkandet Effektiv och rättssäker PBL-överprövning (SOU 2014:14) REMISSYTTRANDE 1 (5) Mark- och miljööverdomstolen Socialdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över betänkandet Effektiv och rättssäker PBL-överprövning (SOU 2014:14) Regeringskansliets diarienummer S2014/2509/PBB

Läs mer

Checklista för kontrollprogram

Checklista för kontrollprogram 2017-09-22 1(5) Checklista för kontrollprogram Denna checklista är tänkt att underlätta arbetet med kontrollprogram för verksamheter som har tillstånd enligt miljöbalken och att ge kontrollprogrammen för

Läs mer

Yttrande över betänkandet Sexualbrottslagstiftningen - utvärdering och reformförslag (SOU 2010:71)

Yttrande över betänkandet Sexualbrottslagstiftningen - utvärdering och reformförslag (SOU 2010:71) R2A YTTRANDE 1 (6) Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över betänkandet Sexualbrottslagstiftningen - utvärdering och reformförslag (SOU 2010:71) Frågan om tvång eller samtycke som grund för

Läs mer

Sammanfattning. Bilaga

Sammanfattning. Bilaga Bilaga Miljöprocessutredningen har genom tilläggsdirektiv fått i uppdrag att se över de rättsregler som gäller för utbyggnad av vindkraft. Bakgrunden är krav på en snabbare och enklare process från projektering

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i miljöbalken; Utkom från trycket den 22 juli 2003 utfärdad den 10 juli 2003. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 i fråga om miljöbalken dels att 19 kap. 5,

Läs mer

Förordning (2010:1075) om brandfarliga och explosiva varor

Förordning (2010:1075) om brandfarliga och explosiva varor Import och exportföreskrifter/vapen och explosiva varor 1 Inledande bestämmelser 1 [7531] Denna förordning gäller brandfarliga och explosiva varor enligt lagen (2010:1011) om brandfarliga och explosiva

Läs mer

Från torrt till vått. Prövning enligt miljöbalken

Från torrt till vått. Prövning enligt miljöbalken Från torrt till vått Prövning enligt miljöbalken Kammarkollegiet är en myndighet som för det allmännas talan i miljödomstolen. Talan gäller tillståndsprövningar, omprövningar och återkallelser av tillstånd

Läs mer

DOM 2013-08-21 Stockholm

DOM 2013-08-21 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060108 DOM 2013-08-21 Stockholm Mål nr M 2275-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2013-02-28 i mål nr M 134-13, se

Läs mer

Anmälan om miljöfarlig verksamhet 1 (8)

Anmälan om miljöfarlig verksamhet 1 (8) Anmälan om miljöfarlig verksamhet 1 (8) Sökande Verksamhetens namn Organisationsnummer Besöksadress Fastighetsbeteckning (där verksamheten bedrivs) Utdelningsadress Faktureringsadress Kontaktperson Telefon

Läs mer

ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, miljödomstolen, dom i mål nr M , se bilaga

ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, miljödomstolen, dom i mål nr M , se bilaga SVEA HOVRÄTT DOM Mål nr Miljööverdomstolen 2010-02-18 M 2967-08 Rotel 1314 Stockholm Sid 1 (4) ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, miljödomstolen, dom 2008-03-06 i mål nr M 2421-07, se bilaga

Läs mer

Dokument: Dokument inför rådsmötet har ej ännu inkommit. Tidigare dokument: KOM(2006) 397 slutlig, Fakta-PM Miljödepartementet 2006/07:FPM 12

Dokument: Dokument inför rådsmötet har ej ännu inkommit. Tidigare dokument: KOM(2006) 397 slutlig, Fakta-PM Miljödepartementet 2006/07:FPM 12 Bilaga Rådspromemoria 007-06-1 Miljödepartementet Enheten för naturresurser Rådets möte den 8 juni 007 Dagordningspunkt Rubrik: Europaparlamentets och rådets direktiv om miljökvalitetsnormer inom vattenpolitikens

Läs mer

STATUSRAPPORT ENLIGT IED

STATUSRAPPORT ENLIGT IED STATUSRAPPORT ENLIGT IED Naturvårdsverket Oktober 2017 Foto Darkangels, flickr.com Danish Crown, Horsens DK, Foto M Enroth Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2016-09-01 1 Vad är en

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Miljööverdomstolen Rotel 060202 DOM 2011-03-23 Stockholm Mål nr M 3546-10 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Umeå tingsrätts, miljödomstolen, dom 2010-03-26 i mål nr M 2818-09, se bilaga A KLAGANDE Ragn-Sells

Läs mer

Hur påverkas tillståndsprövning av verksamheter enligt 9 och 11 kap MB av miljökvalitetsnormer för vatten?

Hur påverkas tillståndsprövning av verksamheter enligt 9 och 11 kap MB av miljökvalitetsnormer för vatten? Hur påverkas tillståndsprövning av verksamheter enligt 9 och 11 kap MB av miljökvalitetsnormer för vatten? Karin Wall Länsstyrelsen Västra Götalands län Vattenmyndigheten Västerhavet Varför? Vatten är

Läs mer

DOM 2007-05-29 meddelad i Växjö

DOM 2007-05-29 meddelad i Växjö VÄXJÖ TINGSRÄTT DOM 2007-05-29 meddelad i Växjö Mål nr M 2297-06 Rotel 10 Sid 1 (8) KLAGANDE Saab AB, 581 88 LINKÖPING Ombud: Advokat MB, Alrutz' Advokatbyrå AB, Box 7493, 103 92 STOCKHOLM MOTPART Länsstyrelsen

Läs mer

Förslag till regelförenklingar på miljöområdet

Förslag till regelförenklingar på miljöområdet Miljödepartementet Rättsenheten Kristin Eckardt 103 33 Stockholm Stockolm 2007-03-12 Förslag till regelförenklingar på miljöområdet Inledning Miljölagstiftningen är ett av de mest betungande och kostnadskrävande

Läs mer

DOM 2012-05-10 meddelad i Växjö

DOM 2012-05-10 meddelad i Växjö DOM 2012-05-10 meddelad i Växjö Sid 1 (3) KLAGANDE Ytmetall AB i likvidation, 556153-4685 c/o Advokat GW Ombud: IM MOTPART Länsstyrelsen i Blekinge län 371 86 Karlskrona ÖVERKLAGAT BESLUT Länsstyrelsen

Läs mer

Sanktioner för miljöbrott på avfallsområdet. Promemorians huvudsakliga innehåll

Sanktioner för miljöbrott på avfallsområdet. Promemorians huvudsakliga innehåll Promemoria Sanktioner för miljöbrott på avfallsområdet Promemorians huvudsakliga innehåll I promemorian föreslås en ändring i 29 kap. 1 miljöbalken. Förslaget innebär att det straffbara området för miljöbrott

Läs mer

Önskemål om ändring av 32 förordning (2013:253) om förbränning av avfall

Önskemål om ändring av 32 förordning (2013:253) om förbränning av avfall Stockholm 2017-05-30 Raziyeh Khodayari Raziyeh.khodayari@energiföretagen.se Jakob Sahlén jakob.sahlen@avfallsverige.se Miljö- och energidepartementet m.registrator@regeringskansliet.se Naturvårdsverket

Läs mer

Import och exportföreskrifter/kemiska produkter m.m. 1. Förordning (2014:425) om bekämpningsmedel Uppdaterad:

Import och exportföreskrifter/kemiska produkter m.m. 1. Förordning (2014:425) om bekämpningsmedel Uppdaterad: Import och exportföreskrifter/kemiska produkter m.m. 1 1 kap. Gemensamma bestämmelser 1 [4301] Denna förordning innehåller bestämmelser om godkännande och hantering av bekämpningsmedel i form av växtskyddsmedel

Läs mer

Lennart Karlsson Den Svenska Modellen och IED

Lennart Karlsson Den Svenska Modellen och IED Lennart Karlsson Den Svenska Modellen och IED Lennart Karlsson 010-505 5460; lennart.karlsson@afconsult.com Jobbat hela mitt professionella liv med miljö sedan jag började 1973 på IVL Första tillståndsärendet

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm SVEA HOVRÄTT Miljööverdomstolen Rotel 1308 DOM 2008-02-25 Stockholm Mål nr M 1813-07 Sid 1 (5) ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Stockholms tingsrätts, miljödomstolen, deldom den 8 februari 2007 i mål nr M 28110-05,

Läs mer

M2016/1849/R, Remissyttrande över Promemorian Miljöbedömningar (Ds 2016:25)

M2016/1849/R, Remissyttrande över Promemorian Miljöbedömningar (Ds 2016:25) 2016-10-10 Till Miljö- och energidepartementet m.registrator@regeringskansliet.se anna.berglund@regeringskansliet.se M2016/1849/R, Remissyttrande över Promemorian Miljöbedömningar (Ds 2016:25) Alrutz Advokatbyrå

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2002-12-09 Närvarande: f.d. justitierådet Hans Danelius, regeringsrådet Gustaf Sandström, justitierådet Dag Victor. Enligt en lagrådsremiss den 28 november

Läs mer

Ändringar i regler om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism

Ändringar i regler om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism 2013-11-12 BESLUTSPROMEMORIA Ändringar i regler om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism FI Dnr 13-6295 Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan 3] Tel +46 8 787 80

Läs mer

En lag om upphandling av koncessioner (SOU 2014:69)

En lag om upphandling av koncessioner (SOU 2014:69) FÖRSLAG TILL YTTRANDE Vårt dnr: Bilaga 2014-12-12 JU Förbundsjurist Eva Sveman Adress En lag om upphandling av koncessioner (SOU 2014:69) Sammanfattning SKL tillstyrker att koncessioner regleras i en särskild

Läs mer

Deponering av avfall. Handbok med allmänna råd till förordningen (2001:512) om deponering av avfall

Deponering av avfall. Handbok med allmänna råd till förordningen (2001:512) om deponering av avfall Deponering av avfall Handbok till 38-42 förordningen (2001:512) om deponering av avfall Handbok 2002:2 Utgåva 2 Juli 2002 MILJÖBALKEN Utgåva 2 Beställningsadress: Naturvårdsverket Kundtjänst 106 48 Stockholm

Läs mer

Seveso III och dess påverkan på olika lagstiftningar. Erica Nobel / Partner / Advokat Christian Härdgård / Senior Associate / Advokat

Seveso III och dess påverkan på olika lagstiftningar. Erica Nobel / Partner / Advokat Christian Härdgård / Senior Associate / Advokat Seveso III och dess påverkan på olika lagstiftningar Erica Nobel / Partner / Advokat Christian Härdgård / Senior Associate / Advokat Bakgrund Förändringarna i Sevesolagstiftningen har sin grund i Seveso

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060105 DOM 2014-10-01 Stockholm Mål nr P 3075-14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2014-03-11 i mål nr P 1948-13, se

Läs mer

Konsekvensutredning gällande förslag till nya föreskrifter om behörighet att utföra vissa arbetsuppgifter i social barn- och ungdomsvård

Konsekvensutredning gällande förslag till nya föreskrifter om behörighet att utföra vissa arbetsuppgifter i social barn- och ungdomsvård 2014-03-10 Dnr 1301/2014 1(6) Avdelning för regler och behörighet Monica Jacobson Monica.jacobson@socialstyrelsen.se Konsekvensutredning gällande förslag till nya föreskrifter om behörighet att utföra

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (2004:660) om förvaltning av kvaliteten på vattenmiljön; SFS 2016:734 Utkom från trycket den 21 juni 2016 utfärdad den 9 juni 2016. Regeringen

Läs mer