Avstyrker med synpunkter: Länsstyrelsen i Västmanlands län och Swedavia AB

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Avstyrker med synpunkter: Länsstyrelsen i Västmanlands län och Swedavia AB"

Transkript

1 1(8) Remissammanställning Inkomna synpunkter på NV:s remitterade förslag om upphävande av Naturvårdsverkets allmänna råd om riktvärden för flygtrafikbuller och om tillståndsprövning av flygplatser (NV 2008:6) Bakgrund Naturvårdsverket har remitterat ett förslag om upphävande av Naturvårdsverkets allmänna råd om riktvärden för flygtrafikbuller och om tillståndsprövning av flygplatser (NV 2008:6). Urval av remissmyndigheter Remissen har gått ut till länsstyrelser och de centrala myndigheter som har ansvar för frågor kopplade till omgivningsbuller. Remissen har också skickats till ett antal särskilt berörda aktörer som bedriver verksamhet kopplad till flygsektorn. För kommuner har avgränsningen skett så att remissen har skickats till de kommuner inom vilka det finns en flygplats som ingår på Luftfartsverkets lista över svenska flygplatser eller som annars har bedömts berörda av en sådan flygplats. Avgränsningen av remissmyndigheter har, med några tillägg av remissmyndigheter, skett på samma sätt som för tidigare remisser i ärendet. Det innebär att de remissmyndigheter som ingått i någon av de tidigare remissomgångarna även inkluderats som mottagare av den här remissen. Sammanfattning av synpunkter Remissinstanserna är till största del positivt inställda till att upphäva de allmänna råden. Flera av myndigheterna har i sina remissvar uttryckt önskemål om att Naturvårdsverket fortsätter att utveckla vägledning om flygbuller och andra flygplatsrelaterade tillsynsfrågor. Två remissinstanser har avstyrkt förslaget om att upphäva de allmänna råden. De menar att Naturvårdsverket även fortsättningsvis bör vägleda genom allmänna råd. Tillstyrker: Länsstyrelsen i Västerbottens län, Länsstyrelsen i Skåne län, Länsstyrelsen i Gotlands län, Länsstyrelsen i Västernorrlands län och Boverket. Tillstyrker och lämnar synpunkter: Folkhälsomyndigheten, Transportstyrelsen, Trafikverket, Länsstyrelsen i Stockholms län, Länsstyrelsen i Uppsala län, Länsstyrelsen i Jönköpings län, Länsstyrelsen i Jämtlands län, Länsstyrelsen i Blekinge län, Länsstyrelsen i Västra Götalands län, Länsstyrelsen i Kalmar län, Trelleborgs kommun, Örnsköldsviks kommun, Sundbybergs kommun, Växjö kommun, Skellefteå kommun, Sollentuna kommun, Linköpings kommun, Västerås kommun och Sveriges kommuner och landsting. Avstyrker med synpunkter: Länsstyrelsen i Västmanlands län och Swedavia AB Avstår från att lämna synpunkter: Länsstyrelsen i Hallands län, Länsstyrelsen i Dalarnas län, Länsstyrelsen i Kronobergs län, Ljungby kommun, Helsingborgs kommun, Jönköpings kommun, Norrköpings kommun, Statens energimyndighet, Försvarsinspektören för hälsa och miljö och Totalförsvarets forskningsinstitut. Avstår från att yttra sig i ärendet: Länsstyrelsen i Gävleborgs län, Uppsala kommun, Kristianstads kommun, Umeå kommun, Borlänge kommun, Malmö kommun, Vilhelmina kommun, Havs- och vattenmyndigheten och Socialstyrelsen.

2 2(8) Lämnade remissvar Synpunkter Skellefteå kommun tillstyrker förslaget och lämnar följande synpunkter. Av konsekvensutredningen framgår att Naturvårdsverket tänker utveckla sin vägledning. Ett komplement till vägledning på hemsidan är att genomföra seminariedagar om flygets miljöpåverkan, juridik och aktuell forskning på exempelvis PFAS etc. för den operativa tillsynen. För några år sedan hölls seminariedagar för den operativa tillsynen. Dessa dagar höll hög kvalitet och gav nyttig information. Det är önskvärt att dessa dagar återkommer och att Naturvårdsverket prioriterar det i sin kommande verksamhet. Folkhälsomyndigheten tillstyrker upphävandet av de allmänna råden. I och med upphävandet blir det tydligare att det är riktvärdena i Folkhälsomyndighetens allmänna råd om buller inomhus (FoHMFS 2014:13) som bör tillämpas. Detta framgår också av Naturvårdsverkets reviderade vägledning om buller från flygtrafik och flygplatser. Folkhälsomyndigheten föreslår dessutom att framtida ändringar av Naturvårdsverkets vägledning om buller från flygtrafik och flygplatser bör ske i samråd med Folkhälsomyndigheten. Anledningen till det är att det är viktigt att vägledningarna är samordnade då både Naturvårdsverket och Folkhälsomyndigheten har ansvar för tillsynsvägledning om flygtrafikbuller. Transportstyrelsen välkomnar att de allmänna råden ersätts med vägledning. Angående konsekvensutredningen önskar Transportstyrelsen ett förtydligande. Transportstyrelsen framför att det vore önskvärt att remissmyndigheterna även ombeds komma med synpunkter på vägledningen då konsekvensutredningen ger uttryck för att det inte är fastlagt vilket innehåll den kommande vägledningen får. Naturvårdsverkets kommentar förslagen till det fortsatta arbetet med vägledning. Naturvårdsverket ser positivt på en fortsatt samverkan mellan myndigheter, bl.a. inom ramen för den nationella bullersamordningen. Konsekvensutredningen har begränsats till att omfatta förslaget att upphäva de allmänna råden. När det gäller vägledningen har Naturvårdsverket för avsikt att uppdatera den kontinuerligt allt eftersom rättsläget utvecklas. Naturvårdsverket tar gärna emot synpunkter på vägledningen.

3 3(8) Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) välkomnar att Naturvårdsverket reviderar det allmänna rådet och istället tillgodoser stöd genom utvecklad vägledning. Med tanke på ändringar i lagstiftningen är det särskilt angeläget att upphäva det allmänna rådet från SKL välkomnar också Naturvårdsverkets ambitioner att bidra till att förtydliga och förenkla tillämpningen av bullerreglerna. Länsstyrelsen i Stockholms län tillstyrker att Naturvårdsverket upphäver de allmänna råden och anför huvudsakligen följande. Det är viktigt att riktvärden och vägledningar är enhetliga. Förordningen (2015:216) om trafikbuller vid bostadsbyggnader, trafikbullerförordningen, har medfört att Naturvårdsverkets allmänna råd inte längre kan användas i sin helhet. Länsstyrelsen bedömer att en fördjupad tillsynsvägledning bör kunna bli ett bättre stöd till landets tillsynsmyndigheter och bidra till att synen på flygbuller blir tydligare för andra berörda. Länsstyrelsen i Uppsala län stöder Naturvårdsverkets förslag att det allmänna rådet upphävs och att detta kan ersättas med en utvecklad vägledning. I tillämpningen av ett allmänt råd hanteras ofta innehållet som kravnivåer, trots att rådet inte är bindande. Länsstyrelsen anser därför att det är lämpligare att Naturvårdsverket istället utvecklar och fördjupar sin vägledning, både avseende den som ges via verkets hemsida och även genom att uppdatera handboken 2008:1. Länsstyrelsen bedömer att det finns en risk att innehållet även i en vägledning avseende ljudnivåer för flygtrafikbuller kan komma att tillämpas som kravnivåer. Därför är det viktigt att Naturvårdsverket gör det tydligt i sin vägledning att en bedömning ska ske i varje enskilt fall och att det är möjligt för både tillstånds- och tillsynsmyndigheter att ställa krav som går längre än trafikbullerförordningen. Till exempel kan en tillståndsmyndighet meddela villkor som är strängare än förordningens riktvärden. Länsstyrelsen ser därför ett behov av att Naturvårdsverket utvecklar och fördjupar sin vägledning om flygbuller avseende tillämpningen av de allmänna hänsynsreglerna i 2 kap. MB. Länsstyrelsen saknar även definitioner av vissa begrepp som FBN, ekvivalent och maximal förslagen till utveckling av vägledning inför det fortsatta arbetet. Naturvårdsverket har ännu inte tagit ställning till om handboken med allmänna råd för flygplatser (2008:1) ska uppdateras eller om vägledning ska ske på annat sätt i de delar som är relevanta.

4 4(8) ljudnivå osv. på verkets hemsida. De definitioner som finns i handbok 2008:1 behöver uppdateras. Sollentuna kommun är positiv till att få lämna synpunkter på Naturvårdsverkets förslag om upphävande av de allmänna råden. Kommunen bedömer att det är bra att de allmänna råden istället för att revideras upphävs och att behovet av riktlinjer för flygbuller istället tillgodoses genom utvecklad vägledning. Detta tydliggör och underlättar för kommunens arbete med planer och program för bostadsbyggande, handläggning av bygglov och tillsynsärenden och planering för hur kommunens skyddsvärda naturområden, parker och människors hälsa och miljö kan värnas från flygbuller. Kommunen har tidigare lämnat synpunkter på revidering av allmänna råd om riktvärden för flygtrafikbuller och om tillståndsprövning av flygplatser. Vid det tillfället hade kommunen inget att erinra mot förslaget. I övrigt har Sollentuna kommun inget att erinra. Länsstyrelsen i Jönköpings län tillstyrker upphävandet utifrån aspekten att råden inte längre överensstämmer med andra regler och vill också framhäva vikten av fortsatt vägledning inom området. önskemålet inför framtida Länsstyrelsen i Jämtlands län anser att den konsekvensutredning Naturvårdsverket tagit fram väl beskriver dagens situation med ändrad lagstiftning och anser att de allmänna råden har spelat ut sin roll. Trelleborgs kommun har inga invändningar mot förslaget baserat på den konsekvensutredning som genomförts som bland annat förtydligar att upphävandet av Naturvårdsverkets allmänna råd bidrar till att underlätta tillämpningen av den aktuella lagstiftningen. Länsstyrelsen i Blekinge län ser positivt på att vägledningen om flygtrafikbuller blir mer utförlig och har inga ytterligare synpunkter att redovisa. Örnsköldsviks kommun har inga synpunkter på att de allmänna råden upphävs och framför att det är bra om Naturvårdsverket är snabbt att vägleda när det kommer ny lagstiftning, praxis etc. önskemålet inför framtida

5 5(8) Västerås kommun konstaterar att Naturvårdsverket gör rätt i att upphäva de allmänna råden eftersom de inte längre är förenliga med trafikbullerförordningen och att den hänvisar till lagstiftning som inte längre gäller. Staden vill dock understryka vikten av att ny vägledning kommer inom kort samt att den blir tydligt utformad. Länsstyrelsen i Kalmar Län har inga synpunkter på att de allmänna råden upphävs. Länsstyrelsen anser att den nya vägledningen som finns på Naturvårdsverkets hemsida kan ge bra förutsättningar för bedömningar gällande tillsyn och prövning efter de nya direktiven. Fördjupad vägledning bör finnas inom vissa områden bl.a. kring kontrollprogram, utsläpp och risker. Vägledningen förväntas uppdateras vid behov och ge aktuell information och praxis. Länsstyrelsen i Västra Götaland har inget att erinra beträffande konsekvensutredningen eller att det allmänna rådet upphävs. Vi vill dock betona vikten av att den vägledning som Naturvårdsverket tillhandahåller på sin hemsida utvecklas i takt med att nya behov uppstår och att rättsläget förändras. Sundbybergs kommun har inga invändningar mot förslaget och vill framföra vikten av en god kommunicering vid eventuell ny vägledning då bullerproblematiken i stadsmiljö är en viktig fråga för människors hälsa och välmående. förslagen inför det fortsatta arbetet med vägledning. önskemålet inför framtida önskemålet inför framtida Växjö kommun har inget att erinra angående Naturvårdsverkets förslag. Övergång från tillämpning av de allmänna råden till en vägledning bedöms inte innebära någon märkbar förändring i praktiken utan kommer snarare att underlätta tillämpning av aktuell lagstiftning.

6 6(8) Trafikverket har inga synpunkter på upphävandet av de allmänna råden. Trafikverket framför samtidigt att den vägledning som ersatt de allmänna råden har brister. Trafikverket vill påminna om det tidigare yttrande verket lämnat i remissvar avseende förslag till revidering av de allmänna råden ( ) där Trafikverket bl.a. påpekar att - förslaget med riktvärde för friluftsområden på 40 dba FBN under dag- och kvällstid (kl ) riskerar att innebära restriktioner för flygtrafiken inklusive riksintressen för flygtrafik och att - tillämpningen av riktvärden vid bostadsbyggnader behöver ses över då de avviker från trafikbullerförordningen. Linköpings kommun är positiv till att inga allmänna råd om riktvärden tas fram för flygbuller och tillståndsprövningar av flygplatser. Kommunen är fortsatt kritisk till den vägledning som publicerats på Naturvårdsverkets hemsida. Synpunkterna rör bl.a. vägledningens förenlighet med trafikbullerförordningen. Linköpings kommun saknar också en konsekvensutredning som beskriver konsekvenserna av förslaget till ny vägledning Länsstyrelsen i Västmanlands län har framfört följande synpunkter på förslaget. Trafikbullerförordningen har tagits fram för att öka möjligheten att bygga i bullerutsatta miljöer och vara en förutsättning vid prövning av flygplatser. Av förordningen framgår att paragraferna 3 8 specifikt ska användas vid planläggning, i ärenden om bygglov, och i ärenden om förhandsbesked samt vid prövning av flygplatser och bestämmelser meddelade med stöd av balken. Skulle syftet med synpunkterna inför kommande Naturvårdsverket ser, som tidigare lyfts fram, positivt på samverkan mellan myndigheter. Samverkan mellan de myndigheter som vägleder underlättar för dem som ska tillämpa reglerna. Naturvårdsverket vill samtidigt lyfta fram att det ibland är ofrånkomligt att olika myndigheter gör olika tolkningar eller vägleder på olika sätt utifrån de olika uppdrag myndigheterna har. synpunkterna inför kommande uppdateringar och kommer att överväga om det finns anledning att göra några förtydliganden av Naturvårdsverkets ställningstaganden i vägledningen. Det är riktigt att konsekvensutredningen inte omfattar publicerandet av vägledning. Det beror främst på att förordningen (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning inte omfattar vägledning i den formen. Att vägledning i annan form än genom allmänna råd kan anses innebära en försvagning är något Naturvårdsverket har beaktat och även fortsättningsvis kommer att beakta vid vägledningsinsatser. Ett skäl till att vägleda i annan form än genom allmänna råd är att

7 7(8) trafikbullerförordningen vara att även reglera tillsynsärenden enligt miljöbalken i befintlig miljö så hade detta framgått av författningstexten. De allmänna råden har ett bredare tillämpningsområde som även innefattar befintliga mindre flygplatser och befintlig bebyggelse som inte berörs av de i förordningen uppräknade fallen. Att upphäva de allmänna råden skapar ett glapp i stödet till tillsynsmyndigheten, speciellt i tillsynen över de flygplatser med beteckningen C i miljöprövningsförordningen. Detta då de i normalfallet aldrig genomgår en tillståndsprövning. Naturvårdsverket föreslår här att ersätta de allmänna råden med vägledning på sin hemsida. Allmänna råd definieras och regleras genom författningssamlingsförordningen (1976:725). Förordningen reglerar formalia kring allmänna råd och hur de ska förtecknas, publiceras och tillhandahållas. Denna reglering saknas för en mer generell vägledning som tillhandahålls på en hemsida. Allmänna råd finns upptaget i handboken i författningsskrivning till skillnad mot vägledning. Detta sammantaget borde antyda att de allmänna råden har en högre status. I det fall de allmänna råden upphävs och ersätts av vägledning på Naturvårdsverkets hemsida skapas en försvagning i stödet för att arbeta med bullerfrågor vid flygplatser. Sammanfattningsvis anser Länsstyrelsen att det finns ett värde av att uttrycka viss vägledning genom allmänna råd men att dessa då bör omfatta de områden som inte berörs av trafikbullerförordningen. Swedavia AB framför följande. Naturvårdsverket har under flera års tid arbetat med att ta fram nya allmänna råd beträffande riktvärden för flygtrafikbuller. Flera remissinstanser, bl.a. Swedavia, har haft omfattande synpunkter på de genom åren presenterade förslagen. Naturvårdsverket avser nu, istället för att anta nya reviderade allmänna råd, att vägleda i frågan genom publicering av text på verkets hemsida. Swedavia ställer sig mycket tveksamt till Naturvårdsverkets valda handlingssätt. Genom att vägledningen inte remitteras kommer vägledningen sakna förankring bland berörda parter. Risken är också stor att viktig kunskap och erfarenhet inte tillförs eller beaktas i vägledningen. Swedavia anser inte att det valda handlingssättet är rättssäkert, transparent och förenligt med den det ger möjlighet att vägleda mer utförligt. Naturvårdsverkets förhoppning är att sådan vägledning kommer att ge ett starkare stöd till bl.a. tillsynsmyndigheter. de behov av vägledning kring icke tillståndspliktiga flygplatser som lyfts fram i yttrandet. Naturvårdsverket kommer att verka för att berörda aktörer ges möjlighet att lämna synpunkter på vägledningens innehåll och vägledningsbehov även då vägledning ges i andra former än allmänna råd.

8 demokratiska beslutsprocessen som vanligtvis tillämpas i Sverige i samband med antagandet av allmänna råd. Enligt Swedavias uppfattning bör befintliga allmänna råd istället revideras. 8(8)

Sveriges Kommuner och Landsting (SKL)

Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) SKL är en politiskt styrd arbetsgivar- och medlemsorganisation för landets kommuner, landsting och regioner SKL arbetar med intressebevakning, verksamhetsutveckling,

Läs mer

Pågående ändringar av reglerna för buller från trafik och industrier

Pågående ändringar av reglerna för buller från trafik och industrier Pågående ändringar av reglerna för buller från trafik och industrier Kommunerna och miljön 16-17 april 2015 Kerstin Blom Bokliden, miljöexpert SKL, kerstin.blom.bokliden@skl.se, tel: 08-452 78 60 Regelhierarki

Läs mer

Remiss om ändring i Naturvårdsverkets föreskrifter NFS 2009:5 om registrering av beslut enligt 7 kap. miljöbalken

Remiss om ändring i Naturvårdsverkets föreskrifter NFS 2009:5 om registrering av beslut enligt 7 kap. miljöbalken 1(5) Remiss om ändring i Naturvårdsverkets föreskrifter NFS 2009:5 om registrering av beslut enligt 7 kap. miljöbalken Sammanställning av remissvar Totalt inkom 27 svar på remissen. Inga synpunkter Länsstyrelsen

Läs mer

har du råd med höjd bensinskatt? har du råd med höjd bensinskatt?

har du råd med höjd bensinskatt? har du råd med höjd bensinskatt? 82 535 000 kronor dyrare med bensin för invånarna här i Blekinge län. 82 535 000 kronor dyrare med bensin för invånarna här i Blekinge län. 82 535 000 kronor dyrare med bensin för invånarna här i Blekinge

Läs mer

Uppdatering av plan för tillsynsvägledning enligt miljöbalken 2018

Uppdatering av plan för tillsynsvägledning enligt miljöbalken 2018 Uppdatering av plan för tillsynsvägledning enligt miljöbalken 2018 Uppdatering av aktivitetskalender för 2018 och uppföljning av 2017 års plan för tillsynsvägledning Uppdatering av plan för tillsynsvägledning

Läs mer

Antal anmälda dödsfall i arbetsolyckor efter län, där arbetsstället har sin postadress

Antal anmälda dödsfall i arbetsolyckor efter län, där arbetsstället har sin postadress Antal anmälda dödsfall i arbetsolyckor efter län, där arbetsstället har sin postadress 2015 1 01 Stockholm 4-1 - - - 5-03 Uppsala - - - - - - - - 04 Södermanland 1 - - - - - 1-05 Östergötland 2 - - - -

Läs mer

Utblick buller. Jenny Nordvoll Miljöskyddshandläggare Länsstyrelsen Västerbotten

Utblick buller. Jenny Nordvoll Miljöskyddshandläggare Länsstyrelsen Västerbotten Utblick buller Jenny Nordvoll Miljöskyddshandläggare Länsstyrelsen Västerbotten jenny.nordvoll@lansstyrelsen.se Ljud är önskvärt, oljud är inte det Oönskat ljud är buller Bullrets störande verkan beror

Läs mer

Remiss: Förslag till förordning om riktvärden för trafikbuller yttrande till kommunstyrelsen

Remiss: Förslag till förordning om riktvärden för trafikbuller yttrande till kommunstyrelsen TJÄNSTEUTLÅTANDE 7 augusti 2014 MN 2014-1147 SB 2014/755.807 1 (5) HANDLÄGGARE Samhällsbyggnadsnämnden Miljönämnden Remiss: Förslag till förordning om riktvärden för trafikbuller yttrande till kommunstyrelsen

Läs mer

Vattenmyndigheterna och åtgärdsprogrammens betydelse för dricksvattnet

Vattenmyndigheterna och åtgärdsprogrammens betydelse för dricksvattnet Vattenmyndigheterna och åtgärdsprogrammens betydelse för dricksvattnet Mats Wallin Vattenvårdsdirektör Norra Östersjöns vattendistrikt Länsstyrelsen Västmanland Vatten ska användas och värnas samtidigt!

Läs mer

Buller i planeringen Hur kan kommuner och länsstyrelse verka för en god bebyggd miljö?

Buller i planeringen Hur kan kommuner och länsstyrelse verka för en god bebyggd miljö? Buller i planeringen Hur kan kommuner och länsstyrelse verka för en god bebyggd miljö? Plan-, bygg och bostadsdagar i Norrbottens län 21-22 november 2012 Karin Kallioniemi plansamordnare Länsstyrelsen

Läs mer

Upplägg. Bakgrund Lagändringar Förordning Vägledningar industribuller Frågor och diskussion. Näringsdepartementet

Upplägg. Bakgrund Lagändringar Förordning Vägledningar industribuller Frågor och diskussion. Näringsdepartementet Upplägg Bakgrund Lagändringar Förordning Vägledningar industribuller Frågor och diskussion Näringsdepartementet 1990-2012 1990-talet stor osäkerhet Stopp vid Leq 65 dba Prop 1996/97:53 Boverkets regeringsuppdrag

Läs mer

Miljöbalken och plan- och bygglagen, samverkar eller motverkar de varandra? Tomas Underskog

Miljöbalken och plan- och bygglagen, samverkar eller motverkar de varandra? Tomas Underskog Miljöbalken och plan- och bygglagen, samverkar eller motverkar de varandra? Tomas Underskog Stockholm den 31 januari 2018 Samordnade bullerregler för att underlätta bostadsbyggandet SOU 2013:57 Utredarens

Läs mer

8 Regeringskansliet. Remiss av SOU 2019: 11 Biojet för flyget. Remissinstanser sekretariatet. Arvidsjaurs kommun.

8 Regeringskansliet. Remiss av SOU 2019: 11 Biojet för flyget. Remissinstanser sekretariatet. Arvidsjaurs kommun. 8 Regeringskansliet Remiss 2019-06-03 12019/01357/E Infrastrukturdepartementet Energienheten Andreas Kannesten 08 405 14 98 Remiss av SOU 2019: 11 Biojet för flyget Remissinstanser 2030-sekretariatet Arvidsjaurs

Läs mer

8 Regeringskansliet. Betänkandet: En gemensam bild av bostadsbyggnadsbehovet (SOU 2017:73) 1 Justitieombudsmannen 2 Länsstyrelsen i Blekinge län

8 Regeringskansliet. Betänkandet: En gemensam bild av bostadsbyggnadsbehovet (SOU 2017:73) 1 Justitieombudsmannen 2 Länsstyrelsen i Blekinge län 8 Regeringskansliet Remiss 2017-11-17 N2017/06026-1/PBB Näringsdepartementet Avdelningen för bostäder och transporter, Enheten för plan-, bygg- och bostadsfrågor Betänkandet: En gemensam bild av bostadsbyggnadsbehovet

Läs mer

Betänkandet Ett gemensamt bostadsförsörjningsansvar (SOU

Betänkandet Ett gemensamt bostadsförsörjningsansvar (SOU e Regeringskansliet Remiss 2018-06-01 N2018/02915/BB Näringsdepartementet Avdelningen för bostäder och transporter Departementssekreterare Danielle Zachrisson 08-405 39 04 Betänkandet Ett gemensamt bostadsförsörjningsansvar

Läs mer

Remiss av förslag om att ändra Naturvårdsverkets föreskrifter (NFS 2006:9) om miljörapport och ersätta dessa med nya föreskrifter

Remiss av förslag om att ändra Naturvårdsverkets föreskrifter (NFS 2006:9) om miljörapport och ersätta dessa med nya föreskrifter 1(5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Linda Sjöö Tel: 010-6981150 linda.sjoo @naturvardsverket.se MISSIV 2016-06-29 Ärendenr: NV-01427-16 Enligt sändlista Utskick endast per e-post Remiss av förslag

Läs mer

Förändring av förordning (2015:216) om trafikbuller vid bostadsbyggnader

Förändring av förordning (2015:216) om trafikbuller vid bostadsbyggnader Promemoria Datum 2016-12-29 Diarienummer 4873/2016 Näringsdepartementet Förändring av förordning (2015:216) om trafikbuller vid bostadsbyggnader Boverket har fått i uppdrag av regeringen att redovisa konsekvenser

Läs mer

Bullersamordningsutredningen. Höstkonferens i Örebro oktober, 2013 Kerstin Blom Bokliden, miljöexpert SKL

Bullersamordningsutredningen. Höstkonferens i Örebro oktober, 2013 Kerstin Blom Bokliden, miljöexpert SKL Bullersamordningsutredningen Höstkonferens i Örebro 10-11 oktober, 2013 Kerstin Blom Bokliden, miljöexpert SKL Uppdraget Öka samordningen mellan PBL och MB Underlätta bostadsbyggande i bullerutsatta miljöer

Läs mer

Vilken är din dröm? Redovisning av fråga 1 per län

Vilken är din dröm? Redovisning av fråga 1 per län Vilken är din dröm? Redovisning av fråga 1 per län Vilken är din dröm? - Blekinge 16 3 1 29 18 1 4 Blekinge Bas: Boende i aktuellt län 0 intervjuer per län TNS SIFO 09 1 Vilken är din dröm? - Dalarna 3

Läs mer

Buller i planeringen. Lotta Sahlin Skoog Miljöskyddsavdelningen Länsstyrelsen i Västra Götaland

Buller i planeringen. Lotta Sahlin Skoog Miljöskyddsavdelningen Länsstyrelsen i Västra Götaland Buller i planeringen Lotta Sahlin Skoog Miljöskyddsavdelningen Länsstyrelsen i Västra Götaland Trafikbullerförordningen (2015:216) 3 Buller från spårtrafik och vägar bör inte överskrida 1. 55 dba ekvivalent

Läs mer

Kammarkollegiet 2013-02-27 Bilaga 2 Statens inköpscentral Prislista Personaluthyrning Dnr 96-107-2011:010

Kammarkollegiet 2013-02-27 Bilaga 2 Statens inköpscentral Prislista Personaluthyrning Dnr 96-107-2011:010 Kammarkollegiet 2013-02-27 Bilaga 2 Statens inköpscentral Region: 1 Län: Norrbottens län Västerbottens län Enheten för upphandling av Varor och Tjänster Region: 2 Län: Västernorrlands län Jämtlands län

Läs mer

REMISSVAR FÖRORDNING OM RIKTVÄRDEN FÖR TRAFIKBULLER, S2014/5195/PBB

REMISSVAR FÖRORDNING OM RIKTVÄRDEN FÖR TRAFIKBULLER, S2014/5195/PBB 2014-09-23 1 (5) Till: Socialdepartementet 103 33 Stockholm Ansvarig tjänsteman: Magnus Ulaner Miljö- och hållbarhetschef HSB Riksförbund 010-442 03 51 magnus.ulaner@hsb.se REMISSVAR FÖRORDNING OM RIKTVÄRDEN

Läs mer

1 Av paragrafen framgår att förordningen är meddelad med stöd av regeringens s.k. restkompetens.

1 Av paragrafen framgår att förordningen är meddelad med stöd av regeringens s.k. restkompetens. Promemoria 2011-02-28 Miljödepartementet Rättsenheten Kansliråd Malin Wik Telefon 08-405 24 17 E-post malin.wik@environment.ministry.se Koncentration av miljöprövningsdelegationerna Bakgrund I proposition

Läs mer

Levnadsvanor diskuteras i samband med besök i primärvården

Levnadsvanor diskuteras i samband med besök i primärvården 1 Alkoholvanor diskuterades Ålder 44 år eller yngre 24 22,7-24,7 18 17,3-18,5 20 19,1-20,1 45-64 år 29 * 28,4-29,8 17 16,6-17,5 22 * 21,2-22,1 65-74 år 25 23,8-25,3 14 * 13,6-14,7 19 18,3-19,2 75 år och

Läs mer

Förslag till förordning om riktvärden för trafikbuller

Förslag till förordning om riktvärden för trafikbuller YTTRANDE Vårt dnr 2014-09-19 Avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad Kerstin Blom Bokliden Socialdepartementet 103 33 Stockholm Förslag till förordning om riktvärden för trafikbuller Sammanfattning

Läs mer

Förrättare av vigsel och partnerskapsregistrering

Förrättare av vigsel och partnerskapsregistrering Lagrådsremiss Förrättare av vigsel och partnerskapsregistrering Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 10 november 2005 Thomas Bodström Dag Mattsson (Justitiedepartementet) Lagrådsremissens

Läs mer

Remiss av Trafikanalys rapport 2017:12 Ny målstyrning för trafiksäkerheten

Remiss av Trafikanalys rapport 2017:12 Ny målstyrning för trafiksäkerheten Promemoria 2017-10-13 N2017/01927/TS Näringsdepartementet Avdelningen för bostäder och transporter Anna Ullström 08-4058446 Remiss av Trafikanalys rapport 2017:12 Ny målstyrning för trafiksäkerheten Remissinstanser

Läs mer

2012-08-17 M2012/2031/R

2012-08-17 M2012/2031/R Remiss 2012-08-17 M2012/2031/R Miljödepartementet Promemoria Identifiering, beskrivning och bedömning av miljökonsekvenser Remissinstanser: 1. Svea hovrätt Mark- och miljööverdomstolen 2. Förvaltningsrätten

Läs mer

Kvinnors andel av sjukpenningtalet

Kvinnors andel av sjukpenningtalet Vägen till ett sjukpenningtal på 9,0 Kvinnors andel av sjukpenningtalet Redovisning 2016-12-27 Sid 1 December 2016 Vägen till 9,0 Kvinnors andel av sjp-talet 6,5 6,2 7,3 8,3 7,9 7,3 6,8 6,8 6,8 6,8 8,3

Läs mer

Remittering av slutbetänkandet Förbättrat skydd för totalförsvaret (SOU 2019:34)

Remittering av slutbetänkandet Förbättrat skydd för totalförsvaret (SOU 2019:34) Remiss 2019-06-27 Fö2019/00661/RS Försvarsdepartementet Rättssekretariatet Remittering av slutbetänkandet Förbättrat skydd för totalförsvaret (SOU 2019:34) Remissinstanser Affärsverket svenska kraftnät

Läs mer

Flygbuller Dagsbergs skola, Norrköping

Flygbuller Dagsbergs skola, Norrköping Uppdragsnr: 10215816 1 (5) PM Flygbuller Dagsbergs skola, Norrköping WSP Akustik har genomfört bedömningar av flygbullerpåverkan vid Dagsbergs skola öster om Norrköping. Flygplatsen är utpekad som riksintresse

Läs mer

Pressmeddelande för Västerbotten. juli 2015

Pressmeddelande för Västerbotten. juli 2015 Pressmeddelande för Västerbotten juli 2015 Uppsala Halland Gotland Norrbotten Stockholm Jönköping Dalarna Västerbotten Västra Götaland Kalmar Jämtland Värmland Örebro Kronoberg Västernorrland Östergötland

Läs mer

HaV. Maria Hübinette Havs- och vattenmyndigheten Västerås maj 2012

HaV. Maria Hübinette Havs- och vattenmyndigheten Västerås maj 2012 HaV Maria Hübinette Havs- och vattenmyndigheten Västerås maj 2012 1 SwAM Maria Hübinette Havs- och vattenmyndigheten Västerås maj 2012 2 HaVs vision: - Levande hav, sjöar och vattendrag till glädje och

Läs mer

Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om statliga myndigheters informationssäkerhet

Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om statliga myndigheters informationssäkerhet samhällsskydd och beredskap REMISS 1 (5) Avdelningen för risk- och sårbarhetsreducerande arbete Verksamheten för samhällets informations- och cybersäkerhet Ert datum Er referens Helena Andersson 073-026

Läs mer

Olika former av vägledning till miljöbalken

Olika former av vägledning till miljöbalken 1 (6) 2014-10-08 Olika former av vägledning till miljöbalken Tillsyns- och föreskriftsrådet (rådet) har under 2013 och 2014 drivit ett projekt om allmänna råd och andra former av vägledning. Syftet med

Läs mer

För ytterligare information: Stefan Håkansson, pressekreterare Svenska kyrkan, E post:

För ytterligare information: Stefan Håkansson, pressekreterare Svenska kyrkan, E post: Andel som känner sig mycket eller ganska stressad inför julen. Andel som får lite eller mycket sämre humör i julruschen Gotland 22 Stockholm 30 Stockholm 21 Södermanland 30 Uppsala 21 Västernorrland 30

Läs mer

BULLER Tydligare och generösare regler om undantag från riktvärden för buller från väg- och spårtrafik samt flyg

BULLER Tydligare och generösare regler om undantag från riktvärden för buller från väg- och spårtrafik samt flyg BULLER 1. 2. En ökad samordning av planoch bygglagen och miljöbalken En ändring i plan- och bygglagen som motsvarar miljöbalkens krav Tillsyn enligt miljöbalken som utgår från den bedömning som Tydligare

Läs mer

Förslag till beslut Nämnden överlämnar förvaltningens yttrande som sitt svar på remisserna.

Förslag till beslut Nämnden överlämnar förvaltningens yttrande som sitt svar på remisserna. 1 (7) HANDLÄGGARE Stefan Törnqvist 08-535 364 14 stefan.tornqvist@huddinge.se Samhällsbyggnadsnämnden Miljönämnden Remisser: Samordnade bullerregler för att underlätta bostadsbyggandet (SOU 2013:57) samt

Läs mer

Uppdatering av plan för tillsynsvägledning enligt miljöbalken

Uppdatering av plan för tillsynsvägledning enligt miljöbalken Uppdatering av plan för tillsynsvägledning enligt miljöbalken 2017 2018 Uppdatering av aktivitetskalender för 2017 2018 och uppföljning av 2016 års aktiviteter Uppdatering av plan för tillsynsvägledning

Läs mer

Boverket och riksintressena. Otto Ryding

Boverket och riksintressena. Otto Ryding Boverket och riksintressena Otto Ryding Boverkets roll Allmän uppsikt över hushållningen med mark- och vattenområden Uppsikt över hushållningen med mark- och vattenområden enligt 4 kap. MB Verka för samordning

Läs mer

Förstärkt arbete med vattenkraft och dammar. Anders Skarstedt

Förstärkt arbete med vattenkraft och dammar. Anders Skarstedt Förstärkt arbete med vattenkraft och dammar Anders Skarstedt anders.skarstedt@havochvatten.se Anslag 1:11 Villkor 13 25 000 000 kr ska användas till förstärkt arbete med vägledning, tillsyn, prövning och

Läs mer

Trafikbullerförordningen

Trafikbullerförordningen Trafikbullerförordningen Det finns mitt i skogen en oväntad glänta som bara kan hittas av den som gått vilse. ~ Tomas Tranströmer Mats Hammarqvist, ÅF Ljud & Vibrationer 2015-03-26 1 Presentation Ljud

Läs mer

Uppföljning av plan- och bygglagstiftningens tillämpning Linda Pettersson planeringsarkitekt, Boverket

Uppföljning av plan- och bygglagstiftningens tillämpning Linda Pettersson planeringsarkitekt, Boverket Uppföljning av plan- och bygglagstiftningens tillämpning 2015 Linda Pettersson planeringsarkitekt, Boverket Uppföljningsarbetet Insamling av material: enkäter till länsstyrelser (100 %) och kommuner (92

Läs mer

N2014/1779/TE, m.fl. Trafikverket Borlänge. m.fl. 6 bilagor

N2014/1779/TE, m.fl. Trafikverket Borlänge. m.fl. 6 bilagor Regeringsbeslut III 4 Näringsdepartementet 2014-04-03 N2014/1779/TE, m.fl. se bilaga 1 Trafikverket 781 89 Borlänge m.fl. Fastställelse av nationell trafikslagsövergripande plan för utveckling av transportsystemet

Läs mer

8 Regeringskansliet. Remiss av betänkandet Moderna tillståndsprocesser för elnät (SOU 2019:30) Remissinstanser

8 Regeringskansliet. Remiss av betänkandet Moderna tillståndsprocesser för elnät (SOU 2019:30) Remissinstanser 8 Regeringskansliet Remiss 2019-06-25 12019/01809/E Infrastrukturdepartementet Departementssekreterare Filip Vestling 08-405 88 66 076-525 53 10 Remiss av betänkandet Moderna tillståndsprocesser för elnät

Läs mer

Sammanställning av remissvar angående förslag till nya föreskrifter angående EU:s system för handel med utsläppsrätter

Sammanställning av remissvar angående förslag till nya föreskrifter angående EU:s system för handel med utsläppsrätter 1 (8) EvaLinda Sederholm Tel: 010-698 1264 EvaLinda Sederholm. @naturvardsverket.se PM 2012-11-07 Dnr NV-04455-12 Sammanställning av remissvar angående förslag till nya föreskrifter angående EU:s system

Läs mer

Yttrande över innehåll i överklagan om förbud mm för. miljöfarlig verksamhet på fastigheten Luleå Rutvik 17:8.

Yttrande över innehåll i överklagan om förbud mm för. miljöfarlig verksamhet på fastigheten Luleå Rutvik 17:8. 92 Yttrande över innehåll i överklagan om förbud mm för miljöfarlig verksamhet på fastigheten Luleå Rutvik 17:8 Ärendenr M 2016 1201 Miljö och byggnadsnämndens beslut Miljö och byggnadsnämnden beslutar

Läs mer

Dnr M2016/01073/R

Dnr M2016/01073/R Remiss 2016-04-15 Dnr M2016/01073/R Miljö- och energidepartementet Rättssekretariatet Anna Berglund Telefon 08-405 49 58 E-post anna.berglund@regeringskansliet.se Informationsansvar enligt det s.k. Inspiredirektivet;

Läs mer

Buller vid prövning enligt planoch bygglagen och tillsyn enligt miljöbalken Åsa Borgardt, länsjurist

Buller vid prövning enligt planoch bygglagen och tillsyn enligt miljöbalken Åsa Borgardt, länsjurist Buller vid prövning enligt planoch bygglagen och tillsyn enligt miljöbalken 2016-03-15 Åsa Borgardt, länsjurist God bebyggd miljö Städer, tätorter och annan bebyggd miljö ska utgöra en god och hälsosam

Läs mer

Pressmeddelande för Norrbotten. december 2013

Pressmeddelande för Norrbotten. december 2013 Pressmeddelande för Norrbotten december 2013 Procent 20 Norrbottens län Inskrivna arbetslösa i procent av arbetskraften* januari 1994 - - december oktober 2013 15 10 5 0 1994 1996 1998 2000 2002 2004 2006

Läs mer

Stöd för installation av solceller

Stöd för installation av solceller Dokumentets innehåll: Sid 1: Trendrapport från bidragets start Sid 2: Beviljade bidrag, svis på karta Sid 3: Detaljrapport från bidragets start Sid 4: Trendrapport senaste året Sid 5: Detaljrapport för

Läs mer

Remiss av betänkandet Framtidens specialistsjuksköterska ny roll, nya möjligheter (SOU 2018:77)

Remiss av betänkandet Framtidens specialistsjuksköterska ny roll, nya möjligheter (SOU 2018:77) Remiss 2018-12-06 U2018/04219/UH Utbildningsdepartementet Universitets- och högskoleenheten Lisa Midlert 08-405 99 91 lisa.midlert@regeringskansliet.se Remiss av betänkandet Framtidens specialistsjuksköterska

Läs mer

Regelverk för omgivningsbuller vad gäller?

Regelverk för omgivningsbuller vad gäller? Regelverk för omgivningsbuller vad gäller? magnus.lindqvist@boverket.se Upplägg Bakgrund 1990-2012 prop 2012/13:25 > idag Förordning Innehåll i bullerutredningar Vad händer nu 1990-2012 1990-talet stor

Läs mer

Transportolycksfall med fordon företrädesvis avsedda för vägtrafik

Transportolycksfall med fordon företrädesvis avsedda för vägtrafik Appendix 1 till rapporten Statistik över skador bland barn i Sverige avsiktliga och oavsiktliga. Socialstyrelsen, Epidemiologiskt Centrum, februari 2007 Barn, 0-17 år, som vårdats inskrivna på sjukhus

Läs mer

YTTRANDE 2014-09-25 Ärendenr: NV-05012-14. Socialdepartementet s.registrator@regeringskansliet.se s.pbb@regeringskansliet.

YTTRANDE 2014-09-25 Ärendenr: NV-05012-14. Socialdepartementet s.registrator@regeringskansliet.se s.pbb@regeringskansliet. 1(5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY YTTRANDE 2014-09-25 Ärendenr: NV-05012-14 Socialdepartementet s.registrator@regeringskansliet.se s.pbb@regeringskansliet.se S2014/5195/PBB Yttrande över Socialdepartementets

Läs mer

Föreskrifter om ändring av Kemikalieinspektionens föreskrifter (KIFS 2008:2) om kemiska produkter och biotekniska organismer

Föreskrifter om ändring av Kemikalieinspektionens föreskrifter (KIFS 2008:2) om kemiska produkter och biotekniska organismer Juridiska sekretariatet Nadia Heiligers, Jurist 2014-06-30 Föreskrifter om ändring av s föreskrifter (KIFS 2008:2) om kemiska produkter och biotekniska organismer Denna promemoria avser ändringarna i 5

Läs mer

REGERINGSKANSLIET 2012-01-30 M2011/3865/R M2012/113/R. Miljödepartementet

REGERINGSKANSLIET 2012-01-30 M2011/3865/R M2012/113/R. Miljödepartementet äm REGERINGSKANSLIET Remiss 2012-01-30 M2011/3865/R M2012/113/R Miljödepartementet Rättssekretariatet Karin Sparrman Telefon 08-405 38 11 Genomförande av industriutsläppsdirektivet Det remitterade materialet

Läs mer

Redovisning av regeringsuppdrag om industri- och annat verksamhetsbuller

Redovisning av regeringsuppdrag om industri- och annat verksamhetsbuller 1(8) SKRIVELSE 2014-04-24 Ärendenr: NV-01190-13 Bov 20121-542/2013 Miljödepartementet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Redovisning av regeringsuppdrag om industri- och annat verksamhetsbuller Boverkets

Läs mer

2012-10-05 M2012/2031/R

2012-10-05 M2012/2031/R Remiss 2012-10-05 M2012/2031/R Miljödepartementet Rättssekretariatet Leo Jager Telefon 08-405 12 20 leocard.jager@environment.ministry.se Promemoria Följdändringar med anledning av ändringar i 6 kap. miljöbalken

Läs mer

PM Underlag till beslut om aktualisering av Kungsbacka översiktsplan Kungsbacka

PM Underlag till beslut om aktualisering av Kungsbacka översiktsplan Kungsbacka PM Underlag till beslut om aktualisering av Kungsbacka översiktsplan 2006 Kungsbacka 2018-10-03 1 Inledning Aktualiseringen avser översiktsplanen för Kungsbacka kommun, här kallad ÖP06. Översiktsplanen

Läs mer

Antal hyreshusenehter per län för hyreshustaxeringen 2016

Antal hyreshusenehter per län för hyreshustaxeringen 2016 Antal hyreshusenehter per län för hyreshustaxeringen 2016 Länsnamn Beskrivning Antal Blekinge län Hyreshusenhet, tomtmark. 74 Blekinge län Hyreshusenhet, med saneringsbyggnad 2 Blekinge län Hyreshusenhet,

Läs mer

HKI - Holmbergs kommunindex och KPNI - kommunpolitiskt nöjdhetsindex Sören Holmberg

HKI - Holmbergs kommunindex och KPNI - kommunpolitiskt nöjdhetsindex Sören Holmberg SOM HKI - Holmbergs kommunindex och KPNI - kommunpolitiskt nöjdhetsindex Sören Holmberg februari 2008 s a m h ä l l e o p i n i o n m a s s m e d i a Nöjd med hur demokratin fungerar i den kommun där

Läs mer

och rådets direktiv 2002/30/EG hänvisas till vad som sagts i denna promemoria.

och rådets direktiv 2002/30/EG hänvisas till vad som sagts i denna promemoria. PM 2012:24 RI (Dnr 001-2611/2011) Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om regler och förfaranden för att av bullerskäl införa driftsrestriktioner vid flygplatser i unionen inom en väl

Läs mer

Länsstyrelsernas handläggningstider. skl granskar

Länsstyrelsernas handläggningstider. skl granskar Länsstyrelsernas handläggningstider skl granskar Förord Den 2 maj 2011 fick Sverige en ny plan- och bygglag. Målet var att reglerna för bygglov och planering skulle förenklas. Man ville snabba upp bygglovsprocessen

Läs mer

Företagarpanelen Q Dalarnas län

Företagarpanelen Q Dalarnas län Företagarpanelen Q4 2014 s län Produktionen/försäljningsvolymen Produktionen/försäljningsvolymen, idag/för 6 mån sedan 100 90 6 4 80 33 31 70 60 Vet ej/ej svar 50 40 42 41 Högre Oförändrat Lägre 30 20

Läs mer

PM till förslag till stödordning för om avgiftsfri kollektivtrafik för ungdomar

PM till förslag till stödordning för om avgiftsfri kollektivtrafik för ungdomar Promemoria 2018-01-15 N2018/00192/SUBT PM till förslag till stödordning för om avgiftsfri kollektivtrafik för ungdomar Innehåll Inledning... 2 Förslag till förordning... 2 Inledande bestämmelser... 2...

Läs mer

Regionfrågan- vad händer nu? 6 december 2016

Regionfrågan- vad händer nu? 6 december 2016 Regionfrågan- vad händer nu? 6 december 2016 Att ro i land en reform så omfattande som regionindelningen kräver en politisk vilja bortom nästa opinionsmätning. I dagens läge är det mer troligt att Jesus

Läs mer

Comenius fortbildning omg 2, april 2012

Comenius fortbildning omg 2, april 2012 Comenius fortbildning omg 2, april 2012 Beviljas med svenska medel Kön M/F Kommun Län Beviljat belopp i EUR Dnr Projekt/aktivitet Poäng Land 2012:2304 Jobbskuggning 101 F Karlskrona Blekinge län 1 434

Läs mer

Vilken beredskap har kommunerna för nya bostäder?

Vilken beredskap har kommunerna för nya bostäder? Vilken beredskap har kommunerna för nya bostäder? Förord SKL har i en enkätstudie ställt frågor till ett sextiotal kommuner om deras beredskap med planer för nya bostäder. Kommunerna har också fått frågor

Läs mer

Granskningsutlåtande - Antagandehandling

Granskningsutlåtande - Antagandehandling KS15.508 Ändring av byggnadsplan LB33 för del av fastigheten Assmundtorp 9:1, i Lerums kommun Granskningsutlåtande - Antagandehandling Sektor samhällsbyggnad Planenheten 2018-03-28 Innehåll 1 Hur granskningen

Läs mer

Sida 1 av 8. Barn berörda av verkställd avhysning, jan-mars 2013 Källa: Kronofogden

Sida 1 av 8. Barn berörda av verkställd avhysning, jan-mars 2013 Källa: Kronofogden Sida av 8 Barn berörda av verkställd avhysning, jan-mars 0 Källa: Kronofogden Blekinge Sölvesborg 0 0 Blekinge Totalt 0 0 Gotland Gotland 0 0 Gävleborg Gävle 0 0 Gävleborg Totalt 0 0 Halland Laholm 0 0

Läs mer

Pressmeddelande för Västerbotten. maj 2015

Pressmeddelande för Västerbotten. maj 2015 Pressmeddelande för Västerbotten maj 2015 Uppsala Stockholm Halland Stockholm Halland Västerbotten Jönköping Västerbotten Jönköping Dalarna Västra Götaland Norrbotten Kalmar Norrbotten Jämtland Kalmar

Läs mer

Kommittédirektiv. Samordning av planläggning och lovgivning enligt plan- och bygglagen med prövning och tillsyn enligt miljöbalken i fråga om buller

Kommittédirektiv. Samordning av planläggning och lovgivning enligt plan- och bygglagen med prövning och tillsyn enligt miljöbalken i fråga om buller Kommittédirektiv Samordning av planläggning och lovgivning enligt plan- och bygglagen med prövning och tillsyn enligt miljöbalken i fråga om buller Dir. 2013:5 Beslut vid regeringssammanträde den 24 januari

Läs mer

Remiss Promemorian Miljöbedömningar (Ds 2016:25)

Remiss Promemorian Miljöbedömningar (Ds 2016:25) YTTRANDE 2016-10-10 Dnr: 2016/641 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Miljö- och energidepartementet 103 33 Stockholm Remiss Promemorian Miljöbedömningar (Ds 2016:25) Mark- och miljööverdomstolen

Läs mer

Remittering av Riksintresseutredningens betänkande Planering och beslut för hållbar utveckling (SOU 2015:99)

Remittering av Riksintresseutredningens betänkande Planering och beslut för hållbar utveckling (SOU 2015:99) _, R E G ER I N G S KAN S LI E T Remiss 2016-10-18 1\12015/04128/~lll Miljö- och energidepartementet Naturmiljöenheten Linnea Rosenlöf Telefon 08-405 37 89 Remittering av Riksintresseutredningens betänkande

Läs mer

Spelet om hälsan. - vinst eller förlust?

Spelet om hälsan. - vinst eller förlust? Spelet om hälsan Vägval för neurosjukvården - vinst eller förlust? Landsting Sjukhus Aktuellt väntetidsläge Aktuellt väntetidsläge till neurologisk specialistsjukvård Väntetider i vården. SKLs hemsida.

Läs mer

Stöd för installation av solceller

Stöd för installation av solceller Dokumentets innehåll: Sid 1: Trendrapport från bidragets start Sid 2: Beviljade bidrag, svis på karta Sid 3: Detaljrapport från bidragets start Sid 4: Trendrapport senaste året Sid 5: Detaljrapport för

Läs mer

Stöd för installation av solceller

Stöd för installation av solceller Dokumentets innehåll: Sid 1: Trendrapport från bidragets start Sid 2: Beviljade bidrag, svis på karta Sid 3: Detaljrapport från bidragets start Sid 4: Trendrapport senaste året Sid 5: Detaljrapport för

Läs mer

Stöd för installation av solceller

Stöd för installation av solceller Dokumentets innehåll: Sid 1: Trendrapport från bidragets start Sid 2: Beviljade bidrag, svis på karta Sid 3: Detaljrapport från bidragets start Sid 4: Trendrapport senaste året Sid 5: Detaljrapport för

Läs mer

Koncentration av miljöprövningsdelegationerna Remiss från Miljödepartementet Remisstid 26 maj 2011

Koncentration av miljöprövningsdelegationerna Remiss från Miljödepartementet Remisstid 26 maj 2011 PM 2011:89 RVI (Dnr 001-508/2011) Koncentration av miljöprövningsdelegationerna Remiss från Miljödepartementet Remisstid 26 maj 2011 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande.

Läs mer

Buller och studentlägenheter

Buller och studentlägenheter MILJÖFÖRVALTNINGEN PLAN OCH MILJÖ TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2013-02-24 Handläggare: Magnus Lindqvist Telefon: 08-50828937 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2013-03-12 p 19 Skrivelse från C, M, Fp, Per

Läs mer

Regionalt utvecklingsansvar i Östergötlands, Kronobergs och Jämtlands län

Regionalt utvecklingsansvar i Östergötlands, Kronobergs och Jämtlands län Konstitutionsutskottets betänkande Regionalt utvecklingsansvar i Östergötlands, Kronobergs och Jämtlands län _ Sammanfattning I betänkandet behandlas regeringens proposition 2013/14:122 Regionalt utvecklingsansvar

Läs mer

Redovisning av Uppföljning av strandskyddet 2016

Redovisning av Uppföljning av strandskyddet 2016 SKRIVELSE 2017-03-30 Ärendenr: NV-00056-17 Redovisning av Uppföljning av strandskyddet 2016 Regeringsuppdrag i RB 2017 B E SÖ K: ST O C K H O LM - V ALH AL L AV ÄG E N 195 Ö ST E R SU N D F O R SK AR E

Läs mer

Trafikverkets rapport. Längre lastbilar på det svenska vägnätet för mer hållbara transporter

Trafikverkets rapport. Längre lastbilar på det svenska vägnätet för mer hållbara transporter Remiss 2019-06-10 I2019/01058/TM Infrastrukturdepartementet Transportmarknadsenheten Ämnesråd Stefan Andersson 08-405 34 30 070-220 95 14 Trafikverkets rapport. Längre lastbilar på det svenska vägnätet

Läs mer

Kömiljard 1 (jan., feb., mars) 2010: ersättning per landsting

Kömiljard 1 (jan., feb., mars) 2010: ersättning per landsting Kömiljard 1 (jan., feb., mars) 2010: ersättning per landsting Besök Behandling/operation Total Rangording kömiljard kömiljard Resultat per Resultat per per Landsting 1 Halland 96% 4 816 269 16 97% 4 684

Läs mer

Remissinstanser. Remiss U2017/00778/UH. Utbildningsdepartementet Universitets- och högskoleenheten

Remissinstanser. Remiss U2017/00778/UH. Utbildningsdepartementet Universitets- och högskoleenheten Remiss 2017-05-04 U2017/00778/UH Utbildningsdepartementet Universitets- och högskoleenheten Remiss av Universitetskanslersämbetets rapport Förslag till examensbeskrivning för yrkesexamen för kuratorer

Läs mer

Enkätundersökning om länsstyrelsens roll i kommunal avfallsplanering

Enkätundersökning om länsstyrelsens roll i kommunal avfallsplanering Bilaga 4 PM Enkätundersökning om länsstyrelsens roll i kommunal avfallsplanering 1 Bakgrund Naturvårdsverket arbetar med revidering av föreskrifter och allmänna råd om innehållet i kommunal avfallsplan.

Läs mer

Blekinge. Vilket speciellt resmål eller plats skulle ni helst åka till i Sverige under sommaren?

Blekinge. Vilket speciellt resmål eller plats skulle ni helst åka till i Sverige under sommaren? Blekinge Dalarna Östergötland Örebro Västra Götaland Västmanland Västernorrland Västerbotten Värmland Uppsala Södermanland Stockholm Skåne Norrbotten Kronoberg Kalmar Jönköping Jämtland Halland Gävleborg

Läs mer

Remiss av Klimatanpassningsutredningens betänkande SOU 2017:42 Vem har ansvaret?

Remiss av Klimatanpassningsutredningens betänkande SOU 2017:42 Vem har ansvaret? Remiss 2017-06-07 M2017/01407/Kl Miljö- och energidepartementet Klimatenheten Remiss av Klimatanpassningsutredningens betänkande SOU 2017:42 Vem har ansvaret? Remissinstanser 1 Översiktsplanutredningen

Läs mer

lndelningskommittens betänkande Myndighetsgemensam indelning - samverkan på regional nivå (2018: 10)

lndelningskommittens betänkande Myndighetsgemensam indelning - samverkan på regional nivå (2018: 10) e Regeringskansliet Remiss 2018-03-26 Fi2018/00966/K Finansdepartementet Avdelningen för offentlig förvaltning, Kommunenheten Kansliråd Henrik Källsbo 08-4054350 lndelningskommittens betänkande Myndighetsgemensam

Läs mer

Beslut om förteckning enligt artikel 35.4 i EU:s allmänna dataskyddsförordning 2016/679

Beslut om förteckning enligt artikel 35.4 i EU:s allmänna dataskyddsförordning 2016/679 Datum Diarienr 1 (6) 2019-01-16 DI-2018-13200 Beslut om förteckning enligt artikel 35.4 i EU:s allmänna dataskyddsförordning 2016/679 Beslut Datainspektionen beslutar i enlighet med artikel 35.4 i EU:s

Läs mer

Samtliga 21 landsting och regioner

Samtliga 21 landsting och regioner Samtliga 21 landsting och regioner Antal timmar övertid/mertid/fyllnadstid under 2016, samt vad det kostar och motsvarar i tjänster Övertidstimmar: 2 741 964 Snittkostnad/timme 333,19 kronor Totalkostnad:

Läs mer

Comenius fortbildning, april 2013

Comenius fortbildning, april 2013 Comenius fortbildning, april 2013 Beviljade Dnr Projekt/aktivitet Poäng Kön M/F Kommun Län Beviljat belopp i euro 2151-2013 Konferens 115 M Ängelholm Skåne län 1310 PT 2374-2013 Allmän fortbildningskurs

Läs mer

Kategorisering av verksamheter och åtgärder utifrån krav på miljökonsekvensbeskrivning

Kategorisering av verksamheter och åtgärder utifrån krav på miljökonsekvensbeskrivning PM Rotel V (Dnr KS 2018/1027) Kategorisering av verksamheter och åtgärder utifrån krav på miljökonsekvensbeskrivning Remiss från Miljö - och energidepartementet Remisstid den 26 oktober 2018 B orgarrådsberedningen

Läs mer

Yttrande över betänkandet En utvecklad översiktsplanering. Del 1: Att underlätta efterföljande planering (SOU 2018:46)

Yttrande över betänkandet En utvecklad översiktsplanering. Del 1: Att underlätta efterföljande planering (SOU 2018:46) KOMMUNSTYRELSEN Handläggare Andersson Johan Lundholm Maria Datum 2018-10-04 Diarienummer KSN-2018-2386 Näringsdepartementet N2018/03415/SPN n.remissvar@regeringskansliet.se helene.lassi@regeringskansliet.se

Läs mer

Företagarpanelen om el och energi Januari 2016

Företagarpanelen om el och energi Januari 2016 Företagarpanelen om el och energi Januari 2016 Är det viktigt för ditt företag med el till konkurrenskraftiga priser? 100, 90, 80, 70, 60, 50, 40, 30, 2 3 20, 10, 0, Ja, det har en avgörande betydelse

Läs mer

Remissammanställning Förslag till förordning om riktvärden för trafikbuller

Remissammanställning Förslag till förordning om riktvärden för trafikbuller Promemoria 2014-10-23 Dnr S2014/5195/PBB Socialdepartementet Plan-, bygg- och bostadsenheten Remissammanställning Förslag till förordning om riktvärden för trafikbuller Innehåll Inledning och sammanfattning

Läs mer

Stärkt kompetens i vård och omsorg (SOU 2019:20) slutbetänkande från utredningen Reglering av yrket undersköterska

Stärkt kompetens i vård och omsorg (SOU 2019:20) slutbetänkande från utredningen Reglering av yrket undersköterska Remiss 2019-05-31 S2019/02078/FS Socialdepartementet Stärkt kompetens i vård och omsorg (SOU 2019:20) slutbetänkande från utredningen Reglering av yrket undersköterska Remissinstanser Akademikerförbundet

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (2009:92) om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism; SFS 2017:675 Utkom från trycket den 30 juni 2017 utfärdad den 22 juni

Läs mer

Konsekvensutredning H 15. Ändring av Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2011:12) om hissar och vissa andra motordrivna anordningar

Konsekvensutredning H 15. Ändring av Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2011:12) om hissar och vissa andra motordrivna anordningar Konsekvensutredning H 15 Ändring av Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2011:12) om hissar och vissa andra motordrivna anordningar Konsekvensutredning H 15 Ändring av Boverkets föreskrifter och allmänna

Läs mer