Informationsbehov vid ansökan till högskola/universitet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Informationsbehov vid ansökan till högskola/universitet"

Transkript

1 Informationsbehov vid ansökan till högskola/universitet April 2009, Markör Marknad och Kommunikation AB Högskoleverket, informationsbehov Markör Marknad och Kommunikation AB, Box 396, Örebro Telefon: Telefax

2 Uppdrag: Utvärdering av hur avgångsgymnasister och studenter värderar sitt informationsbehov inför ansökan till högskola/universitet. Beställare: Högskoleverket Kontaktperson: Charlotte Löfgren Projektledare Markör: Lena Adem Undersökningsperiod: Mars-april 2009 Markör Marknad och Kommunikation Markör hjälper större företag och organisationer att fatta rätt beslut det gör vi genom utredningar, undersökningar och utvecklingsarbete på plats hos våra kunder. Markör AB 2 (80)

3 Innehåll Inledning 5 Bakgrund och syfte 5 Metod, population och urval 5 Rapportens disposition 6 Resultat 7 Kapitel 1. De som ingår i undersökningen 7 Gymnasister 8 Kapitel 2. Rangordning av de områden som ingår i undersökningen 9 Flest prioriterar och få väljer bort 9 Få prioriterar och flest väljer bort 9 Kapitel 3. Viktighetsfrågor- detaljerat resultat och rangordningen 12 Rangordning av samtliga frågor i undersökningen (andelen fyror och femmor) 14 Rangordning av de högprioriterade frågorna i undersökningen (andelen femmor) 17 Kapitel 4. Övriga informationsbehov 19 Brister i nuvarande information 19 Övrigt informationsbehov 20 Kapitel 5. Skillnader i resultatet kopplat till nedbrytningsfaktorer 22 Studenter 22 Gymnasister 24 Sammanfattning 25 Rangordning av frågor tillsammans med områden 25 Högst prioriterade områden och frågor 25 Lägst prioriterade områden och frågor 26 Sammanslagen rangordning (studenter och gymnasister tillsammans) 27 Skillnader mellan olika grupper 29 Gymnasister och studenter 29 Kön, ålder och utbildning 30 Övriga informationsområden som bedöms viktiga 31 Markör AB 3 (80)

4 Bilaga 1. De som inte har en uppfattning 32 Bilaga 2. Viktighetsfrågor i diagramformat 34 Detaljerad information om utbildningen 35 Krav för att gå utbildningen 36 Utbildningens kvalitet 37 Krav för att gå utbildningen 38 Möjligheter på arbetsmarknaden efter utbildningen 39 Vad studenterna tycker om utbildningen 40 Internationalisering och utlandsstudier 41 Kontakt med arbetsliv och praktik 42 Information om lärare och studievägledare 43 Bostadsinformation 44 Vad studenterna tycker om kårliv, fritidsaktiviteter och studieort 45 Antal studenter och könsfördelning 46 Bilaga 3. Öppna svar i undersökningen Om informationen var otillräcklig, vilken slags information saknar du fortfarande? 47 Studenter 47 Gymnasister Finns det någon ytterligare information som du saknar och ser som viktig? 50 Studenter 50 Gymnasister 63 Bilaga 4. Enkät i undersökningen 72 Bilaga 5. Nedbrytningstabeller 80 Markör AB 4 (80)

5 Inledning Bakgrund och syfte Högskoleverket arbetar med att underlätta avgångsgymnasisternas val av utbildning och lärosäte. Redan idag finns mycket information tillgänglig. Högskoleverket utvecklar även en ny funktion till webbplatsen studera.nu för att underlätta valet till högskola. Tanken är att funktionen ska kunna användas för att prioritera bland olika alternativ. Med andra ord gör funktionen det möjligt att jämföra olika utbildningar och högskolor med varandra. Innan det fastslås vilken information som ska finnas kvar och vilken som ska tillkomma vill Högskoleverket kartlägga vilka behov målgruppen har, d.v.s. avgångsgymnasisterna själva. Även studenter är av intresse med hypotesen att deras bild är baserad på den faktiska upplevelsen av att ha påbörjat högskolestudier. Huvudsyftet med undersökningen är få en rangordning av de informationsområden som ingår i undersökningen. Metod, population och urval Högskoleverket har inför den nya funktionen internt kartlagt vilka områden som kan antas vara av intresse för de blivande studenterna i ansökningsskedet. För att säkerställa att detta var en heltäckande bild genomfördes också en kvalitativ förstudie i målgruppen. Sammanlagt genomfördes 20 telefonintervjuer i målgruppen jämt fördelat mellan studenter och avgångsgymnasister. Utifrån Högskoleverkets kartläggning och det som framkom i den kvalitativa förstudien skapades i samråd med uppdragsgivaren en bred enkät som har legat till grund för den slutliga enkäten i undersökningen. För att förhindra att de svarande upplever att någon för dem viktig fråga saknas, ingår också ett par öppna frågor i enkäten, där de svarande själva kan uttrycka sitt informationsbehov. Urvalet av gymnasister i undersökningen har hämtats ur CSN:s register över elever som har studiebidrag. I gruppen gymnasister ingår även studerande på Komvux och Folkhögskola. En filterfråga i enkäten har ställts för att garantera att de som ingår i undersökningen har tänkt sig att studera på högskola/universitet. Urvalet av högskolestudenter har erhållits från den senaste ansökan till program. En filterfråga har ställts för att garantera att de intervjuade verkligen studerar på högskola/universitet och inte bara har ansökt. Markör AB 5 (80)

6 Undersökningen har genomförts som en webbundersökning med studenterna. Sammanlagt har enkäten skickats ut till omkring 4000 studenter. Undersökningen har pågått till det att omkring 1000 svar har erhållits. När det gäller gymnasisterna har datainsamlingen gjorts via telefonintervjuer. Undersökningen har genomförts genom ett slumpvis överurval vilket betyder att vid vägran eller annan bortfallsanledning slumpas ny person inom bruttourvalet (4 000 gymnasister) tills det att omkring 1000 intervjuer har genomförts. Sammanlagt har 1220 intervjuer genomförts med studenter och 1007 intervjuer med avgångsgymnasister. Rapportens disposition Efter inledningskapitlet med metodbeskrivning och bakgrund till undersökningen följer resultatpresentationen. Resultatet för studenter och gymnasister presenteras parallellt i undersökningen. Kapitel 1 Kapitel 2 Kapitel 3 Kapitel 4 Kapitel 5 Beskrivning av dem som ingår i undersökningen. Diagram som visar rangordningen av de totalt elva övergripande områdena i undersökningen. Kapitlet inleds med en kort analys av resultatet utifrån bilagan med de diagram som visar samtliga svarsalternativ på de totalt 32 viktighetsfrågor som ingår i undersökningen (se sid 32-44). Sedan följer rangordningen av frågorna. Övriga informationsbehov. Skillnader i resultat kopplat till nedbrytningsfaktorerna. Rapporten avslutas med en sammanfattning där det viktigaste som framkommer i undersökningen redovisas. I bilaga till rapporten finns tabeller över dem som inte har en uppfattning i viktighetsfrågorna, diagram där viktighetsfrågornas samtliga svarsalternativ (förutom vet ej) redovisas, enkäten som har använts i undersökningen, samtliga öppna svar och nedbrytningstabeller på bakgrundsvariablerna i undersökningen. Maskinella avrundningar förekommer. Markör AB 6 (80)

7 Resultat Kapitel 1. De som ingår i undersökningen Studenter Två tredjedelar är kvinnor. Knappt tre fjärdedelar är under 28 år. Över 90 procent har inte tidigare examen från högskola och går på ett program. 75 procent har studerat mindre än tre år på högskola. Bakgrundsfrågor 1 (Studenter - Kön, ålder, tidigare examen från högskola?) Kvinna 67 Man 33 över 40 år år år år 31 Nej 92 Ja % 100 Bakgrundsfrågor 2 (Studenter - Enstaka kurs/program, hur länge har studerat?) Enstaka kurs 2 Ett program 98 Tre år eller mer år 52 Ett år eller mindre % 100 Markör AB 7 (80)

8 Gymnasister En majoritet av de intervjuade är kvinnor. Åtta av tio är 19 år eller yngre och 84 procent går på gymnasium. Två procent av de intervjuade (18 personer) uppger att de går på universitet eller högskola, trots att urvalet som använts har dragits på ett sådant sätt att de som ingår i urvalet genomför gymnasiestudier. En förklaring till detta kan vara enstaka personer som studerar på Komvux samtidigt som de går en kurs på Universitet/högskola. Bakgrundsfrågor (Gymnasister - Kön, ålder, nuvarande studieform) Kvinna 59 Man 41 upp till 19 år år eller äldre 18 Gymnasiet 84 Komvux 11 Folkhögskola 4 Universitet/ högskola % 100 Markör AB 8 (80)

9 Kapitel 2. Rangordning av de områden som ingår i undersökningen Frågorna om hur viktig olika slags information uppfattas är indelade i elva områden. I undersökningen fick de svarande dels en fråga där de fick välja bort mindre intressanta områden och dels en fråga där de fick ange de viktigaste områdena (max tre områden). Nedan följer en beskrivning av det viktigaste resultatet. På nästföljande sidor visar diagram hela rangordningen av områdena. Flest prioriterar och få väljer bort De områden som flest prioriterar och få väljer bort är följande: Studenter - Andel som valde och valde bort olika områden. Valde Valde bort Möjligheter på arbetsmarknaden efter utbildningen 58% 7% Utbildningens kvalitet 55% 4% Detaljerad information om utbildningen 54% 6% Gymnasister - Andel som valde och valde bort olika områden. Valde Valde bort Möjligheter på arbetsmarknaden efter utbildningen 44% 4% Detaljerad information om utbildningen 44% 7% Krav för att gå utbildningen 49% 5% Få prioriterar och flest väljer bort De områden som flest väljer bort och få prioriterar är istället följande: Studenter - Andel som valde och valde bort olika områden. Valde Valde bort Antal studenter och könsfördelningen 2% 78% Vad studenterna tycker om kårliv, fritidsaktiviteter och studieort 10% 56% Internationalisering och utlandsstudier 8% 50% Gymnasister - Andel som valde och valde bort olika områden. Valde Valde bort Vad studenterna tycker om kårliv, fritidsaktiviteter och studieort 14% 40% Internationalisering och utlandsstudier 13% 41% Antal studenter och könsfördelnlng 2% 74% Markör AB 9 (80)

10 Studenter Vilka av de aktuella områdena upplevs som mest intressanta? (Studenter) Möjligheter på arbetsmarknaden efter utbildningen 58 Utbildningens kvalitet Detaljerad information om utbildningen Kontakt med arbetsliv och praktik 39 Krav för att gå utbildningen 31 Vad studenterna tycker om utbildningen 19 Bostadsinformation Information om lärare och studievägledare Vad studenterna tycker om kårliv, fritidsaktiviteter och studieort Internationalisering och utlandsstudier 8 Antal studenter och könsfördelning % 100 Gymnasister Vilka av de aktuella områdena upplevs som mest intressanta? (Gymnasister) Krav för att gå utbildningen 49 Detaljerad information om utbildningen Möjligheter på arbetsmarknaden efter utbildningen Utbildningens kvalitet 35 Vad studenterna tycker om utbildningen Bostadsinformation Kontakt med arbetsliv och praktik Information om lärare och studievägledare 16 Vad studenterna tycker om kårliv, fritidsaktiviteter och studieort Internationalisering och utlandsstudier Antal studenter och könsfördelnlng % 100 Markör AB 10 (80)

11 Studenter Vilka av de aktuella områdena upplevs som mindre intressanta? (Studenter) Antal studenter och könsfördelning 78 Vad studenterna tycker om kårliv, fritidsaktiviteter och studieort 56 Internationalisering och utlandsstudier 50 Bostadsinformation 34 Information om lärare och studievägledare 26 Vad studenterna tycker om utbildningen 17 Kontakt med arbetsliv och praktik Möjligheter på arbetsmarknaden efter utbildningen 7 8 Detaljerad information om utbildningen 6 Krav för att gå utbildningen 6 Utbildningens kvalitet % 100 Gymnasister Vilka av de aktuella områdena upplevs som mindre intressanta? (Gymnasister) Antal studenter och könsfördelnlng 74 Internationalisering och utlandsstudier Vad studenterna tycker om kårliv, fritidsaktiviteter och studieort Information om lärare och studievägledare 27 Vad studenterna tycker om utbildningen 22 Bostadsinformation 14 Kontakt med arbetsliv och praktik 8 Detaljerad information om utbildningen 7 Utbildningens kvalitet 6 Krav för att gå utbildningen 5 Möjligheter på arbetsmarknaden efter utbildningen % 100 Markör AB 11 (80)

12 Kapitel 3. Viktighetsfrågor- detaljerat resultat och rangordningen I undersökningen ingår 32 frågor (som är underordnade de elva områdena områdena) om hur viktig en viss information upplevs av de svarande. Frågorna har en femgradig svarsskala. Om den svarande har angett fyra eller frem på den femgradiga skalan innebär det att frågan ses som viktig, medan de som har svarat ett eller två ser frågan som oviktig. De som har svarat tre ser varken frågan som särskilt viktig eller oviktig. Nedan följer först en beskrivning av svaren på frågorna utifrån en tabell- och diagramsammanställning över frågorna med samtliga svarsalternativ (se sida 32-44). Kapitlet avslutas med en rangordning av samtliga frågor. Beskrivning av resultatet utifrån sammanställning på sida Det förekommer en hel del variationer mellan hur viktiga de olika informationsfrågorna bedöms vara. Studenternas svar visar att huruvida de olika frågorna upplevs viktiga (fyra eller fem) varierar från mellan 14 till 93 procent. Motsvarande siffror för gymnasister är 2 till 94 procent. Generellt sett är det tydligt att gymnasisters och studenters svarsmönster påminner om varandra. I vilken grad får då informationsfrågor den högsta viktighetsgraden, fem? Tabellerna nedan visar de frågor där mer än hälften av de svarande ger 5. Det kan konstateras att studenter och gymnasister är relativt eniga. Studenter (andel som ger högsta vikt, 5) 5. Vad som krävs för att man ska kunna antas till utbildningen? 76% 1. Vilka inriktningar som finns på utbildningen på olika högskolor? 57% 8. Hur arbetsmarknaden för en viss utbildning/yrke förväntas se ut i framtiden? 57% 6. Vilka betyg som behövdes för att komma in vid förra antagningen? 54% 18. Möjligheten till praktik på din utbildning? 54% Avgångsgymnasister (andel som ger högsta vikt, 5) 5. Vad som krävs för att man ska kunna antas till utbildningen? (behörighetskrav) 73% 1. Vilka inriktningar som finns på utbildningen på olika högskolor? (vilka olika kurser som kan väljas inom en utbildning på olika högskolor) 62% 8. Hur arbetsmarknaden för en viss utbildning (ett visst yrke) förväntas se ut i framtiden? 56% 6. Vilka betyg som behövdes för att komma in vid förra antagningen? 55% Markör AB 12 (80)

13 De som inte bedömer en fråga som viktig ger i högre grad 3 (en neutral hållning) än ett eller två (oviktig fråga). Det finns dock vissa frågor som sticker ut genom att mer än 30 procent ger ett eller två. Det är således frågor som av relativt många bedöms som direkt oviktiga. De aktuella frågorna är i fallande ordning enligt tabellerna nedan. Det kan konstateras att studenterna och gymnasisterna även här är relativt överens. Studenter (andel som ger låga betyg, 1+2) 16. Andelen internationella studenter på utbildningen 56% 32. Hur könsfördelningen ser ut på olika utbildningar på olika högskolor 50% 30. Hur fördelningen av antalet studenter är mellan olika inriktningar 50% 29. Hur många studenter som går på högskolan 43% 12. Hur stor andel studenter som har hoppat av studierna under det första året 37% 31. Hur många studenter som går en viss utbildning 35% 26. Vad studenterna tycker om kulturlivet på orten 34% 24. Vad studenterna tycker om studentlivet (kårlivet) 33% Gymnasister (andel som ger låga betyg, 1+2) 32. Hur könsfördelningen ser ut på olika utbildningar på olika högskolor/universitet? 48% 16. Hur viktigt är det att veta andelen internationella studenter på utbildningen? (utbytesstudenter 45% och liknande) 29. Hur många studenter som går på högskolan/universitetet? 37% 30. Hur fördelningen av antalet studenter är mellan olika inriktningar (exempelvis teknik, 37% naturvetenskap, humaniora, samhällsvetenskap)? 12. Hur stor andel studenter som har hoppat av studierna under det första året? 36% 31. Hur många studenter som går en viss utbildning? 32% Markör AB 13 (80)

14 Rangordning av samtliga frågor i undersökningen (andelen fyror och femmor) Om vi istället ser närmare på samtliga frågor i undersökningen och deras inbördes rangordning ser resultatet ut enligt nästföljande sidor. Det framgår att de frågor där mindre än 40 procent bedömer frågan som viktig, sammanfaller med de frågor som har störst andelar ettor och tvåor både bland studenter och gymnasister (se tabell sidan 13). Totalt sett råder en ganska stor spridning för andelarna som bedömer frågorna som viktiga (14-93 procent studenter, procent gymnasister) Samtidigt är spridningen inte särskilt stor om man vill försöka skilja de högprioriterade frågorna ifrån varandra (diagrammen med höga värden). Markör AB 14 (80)

15 Rangordning studenter Rangordning av frågorna - höga värden (Studenter - andelen 4+5, endast de som har en uppfattning) 5. Vad som krävs för att man ska kunna antas till utbildningen? 1. Vilka inriktningar som finns på utbildningen på olika högskolor? 8. Hur arbetsmarknaden för en viss utbildning förväntas se ut i framtiden? 18. Möjligheten till praktik på din utbildning? 6. Vilka betyg som behövdes för att komma in vid förra antagningen? 19. Hur välutbildade lärarna på utbildningen är inom sitt ämnesområde? 7. Hur stor andel studenter som har fått arbete efter en viss utbildning på olika högskolor? 21. Lärarna på utbildningen har relevant yrkeserfarenhet? 9. Vad studenter från tidigare år tycker om utbildningens kvalitet? 17. I vilken utsträckning högskolan har ett samarbete med arbetslivet/näringslivet? 3. Hur Högskolverket har betygsatt kvaliteten på utbildningen? 10. Vad studenter från tidigare år tycker om lärarna och deras undervisning? 20. Lärarna har pedagogisk utbildning? 23. Hur bostadssituationen ser ut på orten? 22. Tillgång till studie- och yrkes-vägledning på utbildningen? 4. Hur Högskolverket har betygsatt kvaliteten på högskolan? 15. Hur viktig är information om undervisningen sker på engelska eller svenska? % 100 Rangordning av frågorna - låga värden (Studenter - andelen 4+5, endast de som har en uppfattning) 2. Hur många timmar schemalagd undervisning det är per vecka på utbildningen? 11. Hur studenter från tidigare år upplever sitt inflytande på utbildningen? Vad studenterna tycker om utbildningsorten? Möjligheten till utlandsstudier på utbildningen vid olika högskolor? 14. I vilken utsträckning universitetet/högskolan samarbetar med högskolor i andra länder? 28. Vad studenterna tycker om nöjeslivet på orten? 27. Vad studenterna tycker om motionsanläggningar/ träningsmöjligheter? Vad studenterna tycker om studentlivet? Hur stor andel studenter som har hoppat av studierna under det första året? 26. Vad studenterna tycker om kulturlivet på orten? 31. Hur många studenter som går en viss utbildning? Hur många studenter som går på högskolan? 32. Hur könsfördelningen ser ut på olika utbildningar på olika högskolor? 30. Hur fördelningen av antalet studenter är mellan olika inriktningar? Hur viktigt är det att veta andelen internationella studenter på utbildningen? % 100 Markör AB 15 (80)

16 Rangordning gymnasister Rangordning av frågorna - höga värden (Gymnasister - andelen 4+5, endast de som har en uppfattning) 5. Vad som krävs för att man ska kunna antas till utbildningen? Vilka inriktningar som finns på utbildningen på olika högskolor? Hur arbetsmarknaden för en viss utbildning förväntas se ut i framtiden? 7. Hur stor andel studenter som har fått arbete efter en viss utbildning på olika högskolor? 6. Vilka betyg som behövdes för att komma in vid förra antagningen? 23. Hur bostadssituationen ser ut på orten? 18. Möjligheten till praktik på din utbildning? 17. I vilken utsträckning högskolan har ett samarbete med arbetslivet/näringslivet? 19. Hur välutbildade lärarna på utbildningen är inom sitt ämnesområde? 9. Vad studenter från tidigare år tycker om utbildningens kvalitet? 10. Vad studenter från tidigare år tycker om lärarna och deras undervisning? 22. Tillgång till studie- och yrkes-vägledning på utbildningen? 3. Hur Högskolverket har betygsatt kvaliteten på utbildningen? 4. Hur Högskolverket har betygsatt kvaliteten på högskolan? 15. Hur viktig är information om undervisningen sker på engelska eller svenska? 2. Hur många timmar schemalagd undervisning det är per vecka på utbildningen? % Rangordning av frågorna - låga värden (Gymnasister - andelen 4+5, endast de som har en uppfattning) 21. Lärarna på utbildningen har relevant yrkeserfarenhet? 20. Lärarna har pedagogisk utbildning? Vad studenterna tycker om utbildningsorten? 28. Vad studenterna tycker om nöjeslivet på orten? 24. Vad studenterna tycker om studentlivet? 11. Hur studenter från tidigare år upplever sitt inflytande på utbildningen? 13. Möjligheten till utlandsstudier på utbildningen vid olika högskolor? I vilken utsträckning universitetet/högskolan samarbetar med högskolor i andra länder? Vad studenterna tycker om motionsanläggningar/ träningsmöjligheter? Vad studenterna tycker om kulturlivet på orten? Hur stor andel studenter som har hoppat av studierna under det första året? Hur många studenter som går en viss utbildning? Hur många studenter som går på högskolan? 16. Hur viktigt är det att veta andelen internationella studenter på utbildningen? 30. Hur fördelningen av antalet studenter är mellan olika inriktningar? 32. Hur könsfördelningen ser ut på olika utbildningar på olika högskolor? % 100 Markör AB 16 (80)

17 Rangordning av de högprioriterade frågorna i undersökningen (andelen femmor) Eftersom de högprioriterade frågorna i undersökningen ( Rangordning av frågor - höga värden ) ligger relativt jämnt när vi ser på viktighetsgraderna fyra och fem redovisas nedan fördelningen av endast fem. Genom detta förfaringssätt blir spridningen något större. Även om spridningen blir större så ändras inte rangordningen på frågorna särskilt mycket. Några frågor stiger i rang, vilket tyder på att det är något fler som bedömer dessa frågor som mycket viktiga, än viktiga. 1 I det stora hela är dock skillnaderna marginella och bland studenterna får följande frågor i högst grad femmor. Det är också de frågor som ligger i topp när man ser på fyra och fem tillsammans: Vad som krävs för att man ska kunna antas i utbildningen Hur arbetsmarknaden för en viss utbildning förväntas se ut i framtiden Vilka inriktningar som finns på utbildningen på olika högskolor Vilka betyg som behövdes för att komma in vid förra antagningen Möjligheten till praktik på utbildningen När det gäller gymnasieeleverna ligger följande frågor i topp när det gäller andel femmor såväl som när det gäller andel fyra och fem tillsammans: Vad som krävs för att man ska kunna antas till utbildningen Vilka inriktningar som finns på utbildningen på olika högskolor Hur arbetsmarknaden för en viss utbildning förväntas se ut i framtiden Vilka betyg som behövdes för att komma in vid förra antagningen Hur bostadssituationen ser ut på orten? Hur stor andel studenter som har fått arbete efter en viss utbildning på olika högskolor 1 De frågor det handlar om är för studenterna: bostadssituationen, lärarnas pedagogiska utbildning och om undervisning sker på engelska eller svenska. För gymnasisterna är det framförallt frågan om undervisningen sker på engelska eller svenska som kommer högre upp på rangordningen. Markör AB 17 (80)

18 Studenter Rangordning av frågorna - Endast höga värden (Studenter - andelen femmor där mer än 70 procent upplever frågan som viktig) 5. Vad som krävs för att man ska kunna antas till utbildningen? 8. Hur arbetsmarknaden för en viss utbildning förväntas se ut i framtiden? Vilka inriktningar som finns på utbildningen på olika högskolor? Vilka betyg som behövdes för att komma in vid förra antagningen? Möjligheten till praktik på din utbildning? Hur bostadssituationen ser ut på orten? Lärarna har pedagogisk utbildning? Hur välutbildade lärarna på utbildningen är inom sitt ämnesområde? Hur stor andel studenter som har fått arbete efter en viss utbildning på olika högskolor? Lärarna på utbildningen har relevant yrkeserfarenhet? Hur viktig är information om undervisningen sker på engelska eller svenska? Vad studenter från tidigare år tycker om utbildningens kvalitet? I vilken utsträckning högskolan har ett samarbete med arbetslivet/näringslivet? Tillgång till studie- och yrkes-vägledning på utbildningen? Hur Högskolverket har betygsatt kvaliteten på utbildningen? Vad studenter från tidigare år tycker om lärarna och deras undervisning? Hur Högskolverket har betygsatt kvaliteten på högskolan? % Endast 5 Gymnasister Rangordning av frågorna - Endast höga värden (Gymnasister - andelen femmor där mer än 70 procent upplever frågan som viktig) 5. Vad som krävs för att man ska kunna antas till utbildningen? Vilka inriktningar som finns på utbildningen på olika högskolor? Hur arbetsmarknaden för en viss utbildning förväntas se ut i framtiden? Vilka betyg som behövdes för att komma in vid förra antagningen? Hur bostadssituationen ser ut på orten? Hur stor andel studenter som har fått arbete efter en viss utbildning på olika högskolor? Möjligheten till praktik på din utbildning? Hur välutbildade lärarna på utbildningen är inom sitt ämnesområde? Hur viktig är information om undervisningen sker på engelska eller svenska? I vilken utsträckning högskolan har ett samarbete med arbetslivet/näringslivet? Vad studenter från tidigare år tycker om utbildningens kvalitet? Vad studenter från tidigare år tycker om lärarna och deras undervisning? Tillgång till studie- och yrkes-vägledning på utbildningen? Hur många timmar schemalagd undervisning det är per vecka på utbildningen? Hur Högskolverket har betygsatt kvaliteten på utbildningen? Hur Högskolverket har betygsatt kvaliteten på högskolan? % Endast 5 Markör AB 18 (80)

19 Kapitel 4. Övriga informationsbehov Brister i nuvarande information En minoritet av studenterna (17 procent) och gymnasisterna (15 procent) bedömer den information de har tagit del av för högskole-/universitetsstudier som otillräcklig. Mer än hälften av gymnasisterna ser den som tillräcklig vilket kan jämföras med 34 procent av studenterna. Om du gör en helhetsbedömning, av den information du har tagit del av, var den tillräcklig eller otillräcklig? % Student Gymnasist Tillräcklig Varken tillräcklig eller otillräcklig Otillräcklig Vet ej De som inte upplevde informationen som tillräcklig fick ange vad som saknades. Det som särskilt lyfts fram av studenter är behovet av mer detaljerad information, men inte exakt de uppgifter som har tagits upp i enkäten. Exempelvis vill man få mer information om samtliga kurser på utbildningen och hur det går att kombinera kurser. Gymnasister lyfter i hög grad fram att de har fått för lite information utan att närmare specificera vad de saknar. Några upplever också att de fick informationen för sent. Liksom studenterna efterfrågar gymnasisterna också mer detaljerad information om utbildningar/högskolor. Flera vill också ha mer information omkring ansökan. Flera har också åsikter om genom vilken kanal som information ges och vissa har frågetecken om var de ska söka information. Vad man kan jobba med efter utbildningen och hur det fungerar rent praktiskt att plugga vid högskola/universitet är andra frågor. Det finns också en viss efterfrågan på möjligheten att jämföra utbildningar och universitet med varandra. Markör AB 19 (80)

20 Övrigt informationsbehov Slutligen hade samtliga möjlighet att ange sådant de upplevde som viktigt att få information om men som inte fanns med i undersökningens frågor. Omkring 150 av studenterna och 200 av gymnasisterna gav exempel på sådana frågor. När det gäller studenterna handlar svaren framförallt om följande (i fallande ordning): Ännu mer detaljerad information om utbildningar och deras upplägg. Det är varierad information som efterfrågas och få uppger samma detaljer. Exempel är: mer om litteratur, kostnader på utbildningen, schema, ledighet, teknisk utrustning som ska användas, möjlighet till byte av utbildningsort inom ett program, vilken examen en utbildning ger, förändringar på utbildningar som planeras i framtiden, om det finns en särskild inriktning på utbildningen. Praktisk information (CSN, föräldraledighet, resmöjligheter, boende, stipendier, ekonomi) Arbetslivet efter studierna Kvalitet på utbildning och kompetens bland lärare Hur det är att studera vid högskola (studieteknik, hur man gör) Tillgångar på utbildningen/högskolan (möjlighet att se till särskilda behov etc.) Om informationssätt/kanaler som informationen ges Information om högre utbildning som möjlighet till doktorandstudier Information även från kritiska elever Det finns också flera enstaka exempel på information som efterfrågas. Ett tjugotal studenter passar också på att ta upp helt andra frågor än informationsfrågor. Se bilagan öppna svar för samtliga svar. För att generalisera ger studenternas svar intryck av att i relativt hög grad vara präglade av personliga erfarenheter i samband med studier. Markör AB 20 (80)

21 Gymnasisterna är liksom studenterna inriktade på mer detaljerad information om utbildningar/universitet. Till skillnad från studenterna ser de det också som viktigt med information kopplat till ansökan, bostäder samt mer information från andra studenter. I korthet handlar gymnasisternas övriga informationsbehov om: Praktiska frågor omkring ansökan, utbildningar, hur det är att studera vid universitet. Antagnings- och behörighetskrav, antagningsstatistik Mer detaljerad information om utbildningar, universitet etc. Bostäder och studieorten Detaljerad information om utlandsstudier Lån och bidrag Arbetsliv efter studierna Lärarna på utbildningen Mer information från studenter Behov av olika informationskanaler Det kan noteras att flera av de områden som framträder både bland studenter och gymnasister också lyftes fram i de djupintervjuer som genomfördes som en förstudie för att skapa frågeformuläret i undersökningen. Exempelvis gäller det ännu mer detaljerad information om utbildningen, arbetsmarknaden efter studierna, hur det är att studera vid högskola och olika slags praktisk information som efterfrågas. Markör AB 21 (80)

22 Kapitel 5. Skillnader i resultatet kopplat till nedbrytningsfaktorer Nedan följer en beskrivning av de skillnader som framträder mellan olika grupper i materialet. Uppgifterna är hämtade från tabellbilagans nedbrytningstabeller. De skillnader som analyseras är de som på viktighetsfrågorna svarat att en viss fråga är viktig (4 eller 5). Studenter Kvinnor anger i högre grad än män att det är viktigt med information om: vilka inriktningar som finns på utbildningen på olika högskolor hur arbetsmarknaden för en viss utbildning (ett visst yrke) förväntas se ut i framtiden hur studenter från tidigare år upplever sitt inflytande på utbildningen om undervisningen på utbildningen sker på engelska eller svenska möjligheten till praktik på utbildningen om lärarna på utbildningen har relevant yrkeserfarenhet (kopplat till ämnesområdet) vilken tillgång man har till studie- och yrkesvägledning på utbildningen Studenter som är över 28 år ser det i högre grad som viktigt att få information om: hur många timmar schemalagd undervisning det är per vecka på utbildningen hur stor andel studenter som har hoppat av studierna under det första året hur välutbildade lärarna på utbildningen är inom sitt ämnesområde lärarna har pedagogisk utbildning lärarna på utbildningen har relevant yrkeserfarenhet (kopplat till ämnesområdet) Studenter som är under 28 år ser det istället som viktigare med information om: möjligheten till utlandsstudier på utbildningen vid olika högskolor/universitet i vilken utsträckning högskolan samarbetar med högskolor/universitet i andra länder bostäder vad studenterna tycker om studentlivet (kårlivet) vad studenterna tycker om utbildningsorten vad studenterna tycker om kulturlivet på orten vad studenterna tycker om motionsanläggningar och träningsmöjligheter vad studenterna tycker om nöjeslivet på orten Markör AB 22 (80)

23 De som har studerat mindre än tre år jämfört med dem som har studerat längre, ser det som viktigare med: information om undervisningen på utbildningen sker på engelska eller svenska vad studenterna tycker om nöjeslivet på orten De som har studerat mindre än ett år jämfört med dem som har studerat längre, ser det som viktigare med information om: vad studenterna tycker om studentlivet (kårlivet) vad studenterna tycker om utbildningsorten vad studenterna tycker om motionsanläggningar och träningsmöjligheter vad studenterna tycker om nöjeslivet på orten De som inte redan har en examen från högskola/universitet ser det som viktigare med information om: vad studenter från tidigare år tycker om utbildningens kvalitet? undervisningen på utbildningen sker på engelska eller svenska? vad studenterna tycker om studentlivet (kårlivet)? vad studenterna tycker om utbildningsorten? vad studenterna tycker om nöjeslivet på orten? Eftersom så få av de intervjuade går enstaka kurser har vi inte kunnat se närmare på skillnader mellan deras informationsbehov och de som går ett program. Markör AB 23 (80)

24 Gymnasister Det finns tendenser till att kvinnor generellt sett i högre grad än män anger att den information som räknas upp är viktig. I följande fall är det särskilt tydligt: Hur många timmar schemalagd undervisning det är per vecka på utbildningen Hur studenter från tidigare år upplever sitt inflytande på utbildningen Möjligheten till utlandsstudier på utbildningen vid olika högskolor/universitet I vilken utsträckning universitetet/högskolan samarbetar med högskolor/universitet i andra länder Om undervisningen på utbildningen sker på engelska eller svenska Möjligheten till praktik på utbildningen Vilken tillgång man har till studie- och yrkesvägledning på utbildningen Vad studenterna tycker om utbildningsorten Hur många studenter som går en viss utbildning Gymnasister som är upp till 19 år ser det i högre grad som viktigt att få information om: bostäder vad studenterna tycker om studentlivet (kårlivet) vad studenterna tycker om nöjeslivet på orten Gymnasister som är över 19 år (i hög grad studerande på Komvux och folkhögskolor) ser det istället som viktigare med information om: hur många timmar schemalagd undervisning det är per vecka på utbildningen undervisningen på utbildningen sker på engelska eller svenska möjligheten till praktik på din utbildning lärarna på utbildningen har relevant yrkeserfarenhet (kopplat till ämnesområdet) De som går på gymnasium ser det i högre grad som viktigt än de som går på Komvux med information om: möjligheten till utlandsstudier på utbildningen vid olika högskolor/universitet bostadsinformation vad studenterna tycker om studentlivet (kårlivet) Markör AB 24 (80)

25 Sammanfattning Rangordning av frågor tillsammans med områden Högst prioriterade områden och frågor Nedan sammanfattas de viktigaste områdena (understrukna) tillsammans med de viktigaste frågorna (punktlista) i undersökningen. De viktigaste frågorna är de där mer än 70 procent i någon av grupperna ger viktighetsgrad fyra eller fem. Kursiverade områden betyder att frågorna som anges under området ses som viktiga av över 70 procent. Däremot tillmäts inte området som helhet lika stor vikt i relation till övriga områden i undersökningen. Möjligheter på arbetsmarknaden efter utbildningen Hur arbetsmarknaden för en viss utbildning förväntas se ut i framtiden Hur stor andel studenter som har fått arbete efter en viss utbildning på olika högskolor Utbildningens kvalitet Hur Högskolverket har betygsatt kvaliteten på utbildningen Hur Högskolverket har betygsatt kvaliteten på högskolan Detaljerad information om utbildningen Vad som krävs för att man ska kunna antas till utbildningen Vilka betyg som behövdes för att komma in vid förra antagningen Krav för att gå utbildningen Vilka inriktningar som finns på utbildningen på olika högskolor Hur många timmar schemalagd undervisning det är per vecka på utbildningen Kontakt med arbetsliv och praktik Möjligheten till praktik på din utbildning I vilken utsträckning högskolan har ett samarbete med arbetslivet/näringslivet Bostadsinformation Hur bostadssituationen ser ut på orten Markör AB 25 (80)

26 Information om lärare och studievägledare Hur välutbildade lärarna på utbildningen är inom sitt ämnesområde Om lärarna på utbildningen har relevant yrkeserfarenhet Tillgång till studie- och yrkesvägledning på utbildningen Om lärarna har pedagogisk utbildning Vad studenter tycker om utbildningen Vad studenter från tidigare år tycker om utbildningens kvalitet Vad studenter från tidigare år tycker om lärarna och deras undervisning Internationalisering om undervisningen sker på engelska eller svenska Lägst prioriterade områden och frågor De tre områden och frågor som är lägst prioriterade i undersökningen följer nedan. I sammanställningen har vi utgått från de områden som i högst grad har valts bort och frågor där mindre än 40 procent ger betyg fyra eller fem. Antal studenter och könsfördelningen Hur könsfördelningen ser ut på olika utbildningar på olika högskolor Hur fördelningen av antalet studenter är mellan olika inriktningar Hur många studenter som går på högskolan Hur många studenter som går en viss utbildning Vad studenterna tycker om kårliv, fritidsaktiviteter och studieort Hur stor andel studenter som har hoppat av studierna under det första året Internationalisering och utlandsstudier Andelen internationella studenter på utbildningen Markör AB 26 (80)

27 Sammanslagen rangordning (studenter och gymnasister tillsammans) Om man slår samman resultatet för gymnasister och studenter blir rangordningen enligt följande: Hur viktiga är information om - Rangordning av frågor, höga värden (Studenter och gymnaister, andelen som har svarat 4+5, endast de som har en uppfattning) 5. Vad som krävs för att man ska kunna antas till utbildningen? Vilka inriktningar som finns på utbildningen på olika högskolor? 8. Hur arbetsmarknaden för en viss utbildning förväntas se ut i framtiden? 6. Vilka betyg som behövdes för att komma in vid förra antagningen? 18. Möjligheten till praktik på din utbildning? 7. Hur stor andel studenter som har fått arbete efter en viss utbildning på en viss skola? 19. Hur välutbildade lärarna på utbildningen är inom sitt ämnesområde? 17. I vilken utsträckning högskolan har ett samarbete med arbetslivet? 9. Vad studenter från tidigare år tycker om utbildningens kvalitet? 23. Bostadsinformation Hur viktigt är information om Vad studenter från tidigare år tycker om lärarna och deras undervisning? 21. Lärarna på utbildningen har relevant yrkeserfarenhet? 3. Hur Högskolverket, som granskar utbildningars kvalitet, har betygsatt kvaliteten? 22. Vilken tillgång man har till studie- och yrkesvägledning på utbildningen? 4. Hur Högskolverket har betygsatt kvaliteten på högskolan? 20. Lärarna har pedagogisk utbildning? 15. Information om undervisningen på utbildningen sker på engelska/svenska? % 100 Hur viktiga är information om - Rangordning av frågor, låga värden (Studenter och gymnaister, andelen som har svarat 4+5, endast de som har en uppfattning) 2. Hur många timmar schemalagd undervisning det är per vecka? 11. Hur studenter från tidigare år upplever sitt inflytande på utbildningen? 25. Vad studenterna tycker om utbildningsorten? 13. Möjligheten till utlandsstudier på utbildningen? 28. Vad studenterna tycker om nöjeslivet på orten? 14. I vilken utsträckning högskolan samarbetar med högskolor i andra länder? 24. Vad studenterna tycker om studentlivet (kårlivet)? 27. Vad studenterna tycker om motionsanläggningar/träningsmöjligheter? 26. Vad studenterna tycker om kulturlivet på orten? 12. Hur stor andel studenter som har hoppat av studierna under det första året? 31. Hur många studenter som går en viss utbildning? 29. Hur många studenter som går på högskolan/universitetet? 32. Hur könsfördelningen ser ut på olika utbildningar på olika högskolor? 30. Hur fördelningen av antalet studenter är mellan olika inriktningar? 16. Hur viktigt är det att veta andelen internationella studenter på utbildningen? % 100 Markör AB 27 (80)

28 Vilka områden är mindre intressanta? - Bortvalda områden (studenter och gymnasister) Antal studenter och könsfördelning 76 Vad studenterna tycker om kårliv, fritidsaktiviteter och studieort 49 Internationalisering och utlandsstudier 46 Information om lärare och studievägledare 26 Bostadsinformation 25 Vad studenterna tycker om utbildningen 19 Kontakt med arbetsliv och praktik 8 Detaljerad information om utbildningen Möjligheter på arbetsmarknaden efter utbildningen Krav för att gå utbildningen Utbildningens kvalitet % 100 Vilka tre områden är särskilt intressanta? - Rangordning områden (studenter och gymnasister) Möjligheter på arbetsmarknaden efter utbildningen 52 Detaljerad information om utbildningen 49 Utbildningens kvalitet 46 Krav för att gå utbildningen 39 Kontakt med arbetsliv och praktik 30 Vad studenterna tycker om utbildningen 20 Bostadsinformation 16 Information om lärare och studievägledare Vad studenterna tycker om kårliv, fritidsaktiviteter och studieort Internationalisering och utlandsstudier Antal studenter och könsfördelning % 100 Markör AB 28 (80)

29 Skillnader mellan olika grupper Gymnasister och studenter Gymnasisterna och studenterna har generellt sett liknande svarsmönster. De finns dock också exempel på områden och frågor som skiljer sig åt. Studenter upplever följande områden som viktigare: möjligheter på arbetsmarknaden utbildningens kvalitet detaljerad information om utbildningen kontakt med arbetsliv och praktik Gymnasisterna upplever istället följande som viktigare: krav för att gå utbildningen bostadsinformation Studenterna bedömer fler områden som mindre viktiga: kårliv och fritidsaktiviteter internationalisering/ utlandsstudier bostadsinformation. Detta slår igenom på enskilda frågor och gymnasisterna bedömer följande frågor som viktigare: bostadssituationen på orten vad studenterna tycker om nöjeslivet vad studenterna tycker om studentlivet vad studenterna tycker om kulturlivet vad studenterna tycker om utbildningsorten. andelen internationella studenter på utbildningen. Studenterna upplever endast frågan om huruvida lärarna på utbildningen har relevant yrkeserfarenhet som viktigare än gymnasisterna. Markör AB 29 (80)

30 Kön, ålder och utbildning Det finns tendenser till att kvinnor i högre grad än män anger information som viktig. De punkter som återkommer som viktigare båda bland kvinnliga studenter och gymnasister är information om: inflytande på utbildningen undervisningsspråk möjligheter till praktik tillgång till studie- och yrkesvägledning För övrigt är studenter (som är kvinnor) också mer inriktade på: högskolors inriktning lärares yrkeserfarenhet arbetsmarknaden efter utbildningen. Gymnasister (som är kvinnor) är mer inriktade på: antal timmar schemalagd undervisning internationaliseringen, synen på utbildningsorten hur många studenter som går en viss utbildning Andra skillnader som kan spåras är att yngre gymnasister (under 19 år) i högre grad intresserar sig för bostadssituationen och nöjeslivet/studentlivet på orten dit de ska söka medan äldre gymnasister (över 19 år) i högre grad vill ha information om utbildningen såsom schemalagd tid, undervisningsspråk, möjlighet till praktik och lärares yrkeserfarenhet. De som går på gymnasium till skillnad från folkhögskola eller komvux ser det också som viktigare med information om bostäder och nöjesliv. De ser det också som viktigare med information om utlandsstudier. Om man jämför äldre studenter (över 28 år) med yngre (under 28 år) råder samma mönster som bland gymnasisterna. De yngre ser det i högre grad som viktigt med information om bostäder och frågor kopplat till fritid och nöjesliv på orten. De äldre intresserar sig mer för situationen på själva utbildningen såsom lärarnas kompetens och yrkeserfarenhet samt antal timmar som är schemalagda. På samma sätt framgår att de som har studerat en kortare tid ser det som mer intressant med information kopplat till fritiden. Både de som har studerat en kortare tid på högskolan och de som inte tidigare har en examen ser det som viktigare att få information om vilket språk undervisningen sker på. Markör AB 30 (80)

31 Övriga informationsområden som bedöms viktiga procent av dem som ingår i undersökningen uppger att det finns ytterligare områden de tycker är viktiga. Oftast handlar det inte om helt nya informationsområden utan om fler detaljer vad gäller exempelvis utbildningar och deras upplägg, arbetslivet efter utbildningen, kvaliteten på utbildningen, kompetensen bland lärarna, utbildningsorten och bostadssituationen. För gymnasisterna kan det också handla om behov av mer information om antagning och behörighet. De informationsområden som inte alls täcks in av undersökningen men som efterfrågas är framförallt följande: Hur det fungerar praktiskt att studera vid högskola (studieteknik, studielån, stipendier etc) Information om var man kan finna information Att de öppna svaren i hög grad anknyter till de frågor som har ställts i undersökningen och förstudien samt att inget helt nytt område med ett stort antal likadana svar har upptäckts tyder på att de frågor som ställs i undersökningen ligger relativt väl i linje med det informationsbehov som finns i målgruppen. Högskoleverket kan dock troligen genom att se närmare på de öppna svaren ytterligare nyansera bilden av den information som efterfrågas inom de olika områdena. Markör AB 31 (80)

32 Bilaga 1. De som inte har en uppfattning Tabellerna nedan visar att en försumbar del av de som ingår i undersökningen har besvarat viktighetsfrågorna med vet ej. Det betyder att ingen hänsyn behöver tas till dessa svar vid tolkningen av resultatet i undersökningen. Studenter - de som har svarat vet ej Antal % 1. Vilka inriktningar som finns på utbildningen på olika högskolor? (vilka olika kurser som kan väljas 5 0 inom en utbildning på olika högskolor) 2. Hur många timmar schemalagd undervisning det är per vecka på utbildningen? Hur Högskolverket, som granskar utbildningars kvalitet, har betygsatt kvaliteten på utbildningen? Hur Högskolverket har betygsatt kvaliteten på universitetet/högskolan? Vad som krävs för att man ska kunna antas till utbildningen? (behörighetskrav) Vilka betyg som behövdes för att komma in vid förra antagningen? Hur stor andel studenter som har fått arbete efter en viss utbildning på olika högskolor/universitet? Hur arbetsmarknaden för en viss utbildning (ett visst yrke) förväntas se ut i framtiden? Vad studenter från tidigare år tycker om utbildningens kvalitet? Vad studenter från tidigare år tycker om lärarna och deras undervisning? Hur studenter från tidigare år upplever sitt inflytande på utbildningen? Hur stor andel studenter som har hoppat av studierna under det första året? Möjligheten till utlandsstudier på utbildningen vid olika högskolor/universitet? I vilken utsträckning universitetet/högskolan samarbetar med högskolor/universitet i andra länder? Hur viktig är information om undervisningen på utbildningen sker på engelska eller svenska? Hur viktigt är det att veta andelen internationella studenter på utbildningen? (utbytesstudenter och 35 3 liknande) 17. I vilken utsträckning universitetet/högskolan har ett samarbete med arbetslivet/näringslivet? Möjligheten till praktik på din utbildning? Hur välutbildade lärarna på utbildningen är inom sitt ämnesområde? Lärarna har pedagogisk utbildning? Lärarna på utbildningen har relevant yrkeserfarenhet (kopplat till ämnesområdet)? Vilken tillgång man har till studie- och yrkesvägledning på utbildningen? Bostadsinformation Hur viktigt är information om Vad studenterna tycker om studentlivet (kårlivet)? Vad studenterna tycker om utbildningsorten? Vad studenterna tycker om kulturlivet på orten? Vad studenterna tycker om motionsanläggningar och träningsmöjligheter? Vad studenterna tycker om nöjeslivet på orten? Hur många studenter som går på högskolan/universitetet? Hur fördelningen av antalet studenter är mellan olika inriktningar (exempelvis teknik, naturvetenskap, 17 1 humaniora, samhällsvetenskap)? 31. Hur många studenter som går en viss utbildning? Hur könsfördelningen ser ut på olika utbildningar på olika högskolor/universitet? 11 1 Markör AB 32 (80)

33 Avgångsgymnasister - de som har svarat vet ej Antal % 1. Vilka inriktningar som finns på utbildningen på olika högskolor? (vilka olika kurser som kan väljas inom en utbildning på olika högskolor) Hur många timmar schemalagd undervisning det är per vecka på utbildningen? Hur Högskolverket, som granskar utbildningars kvalitet, har betygsatt kvaliteten på utbildningen? Hur Högskolverket har betygsatt kvaliteten på universitetet/högskolan? Vad som krävs för att man ska kunna antas till utbildningen? (behörighetskrav) Vilka betyg som behövdes för att komma in vid förra antagningen? Hur stor andel studenter som har fått arbete efter en viss utbildning på olika högskolor/universitet? Hur arbetsmarknaden för en viss utbildning (ett visst yrke) förväntas se ut i framtiden? Vad studenter från tidigare år tycker om utbildningens kvalitet? Vad studenter från tidigare år tycker om lärarna och deras undervisning? Hur studenter från tidigare år upplever sitt inflytande på utbildningen? Hur stor andel studenter som har hoppat av studierna under det första året? Möjligheten till utlandsstudier på utbildningen vid olika högskolor/universitet? I vilken utsträckning universitetet/högskolan samarbetar med högskolor/universitet i andra länder? Hur viktig är information om undervisningen på utbildningen sker på engelska eller svenska? Hur viktigt är det att veta andelen internationella studenter på utbildningen? (utbytesstudenter och liknande) I vilken utsträckning universitetet/högskolan har ett samarbete med arbetslivet/näringslivet? Möjligheten till praktik på din utbildning? Hur välutbildade lärarna på utbildningen är inom sitt ämnesområde? Lärarna har pedagogisk utbildning? Lärarna på utbildningen har relevant yrkeserfarenhet (kopplat till ämnesområdet)? Vilken tillgång man har till studie- och yrkesvägledning på utbildningen? Bostadsinformation Hur viktigt är information om Vad studenterna tycker om studentlivet (kårlivet)? Vad studenterna tycker om utbildningsorten? Vad studenterna tycker om kulturlivet på orten? Vad studenterna tycker om motionsanläggningar och träningsmöjligheter? Vad studenterna tycker om nöjeslivet på orten? Hur många studenter som går på högskolan/universitetet? Hur fördelningen av antalet studenter är mellan olika inriktningar (exempelvis teknik, naturvetenskap, humaniora, samhällsvetenskap)? Hur många studenter som går en viss utbildning? Hur könsfördelningen ser ut på olika utbildningar på olika högskolor/universitet? 12 1 Markör AB 33 (80)

Örebro kommun. Rapport: Kartläggning av företagens informationsbehov Markör Marknad & Kommunikation AB December 2009

Örebro kommun. Rapport: Kartläggning av företagens informationsbehov Markör Marknad & Kommunikation AB December 2009 Örebro kommun Rapport: Kartläggning av företagens informationsbehov 2009 Markör Marknad & Kommunikation AB December 2009 Bakgrund Örebro kommuns näringslivskontor ger fyra gånger per år ut tidningen Goodwill.

Läs mer

Arbetslivets nöjdhet med den kompetens som kommer från yrkeshögskolan

Arbetslivets nöjdhet med den kompetens som kommer från yrkeshögskolan Arbetslivets nöjdhet med den kompetens som kommer från yrkeshögskolan 2017 Myndigheten för yrkeshögskolan Dnr: MYH 2018/737 ISBN-nr: 978-91-88619-31-0 Västerås 180312 Diagram är utarbetade av Myndigheten

Läs mer

Fakta och information om högskolestudier. Presentationsmaterial 2008

Fakta och information om högskolestudier. Presentationsmaterial 2008 Fakta och information om högskolestudier. Presentationsmaterial 2008 Varför läsa på högskolan? En utvecklande tid med nya vänner Man lär sig att lära Lättare att få jobb Roligare jobb? Högre lön? Arbetslöshet

Läs mer

Studenter som inte slutför lärarutbildningen vart tar de vägen?

Studenter som inte slutför lärarutbildningen vart tar de vägen? Statistisk analys Ingeborg Amnéus Avdelningen för statistik och analys 08-563 088 09 ingeborg.amneus@hsv.se www.hsv.se Nummer: 2007/3 Studenter som inte slutför lärarutbildningen vart tar de vägen? En

Läs mer

Arbetsmiljöverket Osund konkurrens 2017 Utländska arbetsgivare. Arbetsmiljöverket, Osund konkurrens 2017

Arbetsmiljöverket Osund konkurrens 2017 Utländska arbetsgivare. Arbetsmiljöverket, Osund konkurrens 2017 Arbetsmiljöverket Osund konkurrens 2017 Utländska arbetsgivare Innehåll Sammanfattning Om undersökningen Förklaring av diagram Fakta om respondenterna Resultat Uppdragsgivare Regler Information Beteende

Läs mer

Brukarenkät IFO FH Myndighet 2012

Brukarenkät IFO FH Myndighet 2012 Brukarenkät IFO FH Myndighet 202 Göteborgs Stad En undersökning genomförd av Markör Marknad och Kommunikation AB Markör AB (2) Uppdrag: Brukarenkät IFO FH Myndighet 202 Beställare: Göteborgs Stad Projektledare

Läs mer

Färre nybörjare på lärarutbildningen hösten 2007

Färre nybörjare på lärarutbildningen hösten 2007 Statistisk analys Ingeborg Amnéus Avdelningen för statistik och analys 08-563 088 09 ingeborg.amneus@hsv.se www.hsv.se 2008-06-03 2008/6 Färre nybörjare på lärarutbildningen hösten 2007 Höstterminen 2007

Läs mer

Arbetsliv. Rapport: Vilken arbetsmiljökompetens krävs hos chefer och skyddsombud? Mars 2008, Markör Marknad och Kommunikation AB

Arbetsliv. Rapport: Vilken arbetsmiljökompetens krävs hos chefer och skyddsombud? Mars 2008, Markör Marknad och Kommunikation AB Arbetsliv Rapport: Vilken arbetsmiljökompetens krävs hos chefer och skyddsombud? Mars 2008, Markör Marknad och Kommunikation AB Rapport arbetsmiljökompetens 2008 Markör Marknad och Kommunikation AB, Box

Läs mer

Fakta och information om högskolan

Fakta och information om högskolan 2014-04-01 Fakta och information om högskolan Presentationsmaterial Varför läsa på högskola? En utvecklande tid med nya vänner Du lär dig lära och tänka kritiskt Lättare att få jobb Roligare jobb? Högre

Läs mer

Tjänsteskrivelse Enkät till gymnasiet åk 2, 2014

Tjänsteskrivelse Enkät till gymnasiet åk 2, 2014 VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE BARN- OCH UNGDOMSFÖRVALTNING 2014-0-19 DNR UN 2014.049 SUSANNE MALMER SID 1/1 KVALITETSHANDLÄGGARE 0-5 52 SUSANNE.MALMER@VALLENTUNA.SE UTBILDNINGSNÄMNDEN Tjänsteskrivelse

Läs mer

Bilaga 4 Utformning av enkätundersökningar samt bortfallsanalys

Bilaga 4 Utformning av enkätundersökningar samt bortfallsanalys Bilaga 4 till rapport Högre studiebidrag till arbetslösa ungdomar (2015:13) Bilaga 4 Utformning av enkätundersökningar samt bortfallsanalys Enkätundersökningar utformning och bortfall Statskontoret har

Läs mer

För dig med fokus på ett yrke eller vidare studier

För dig med fokus på ett yrke eller vidare studier Kontakta oss! Adress och telefonnummer: Skolexpedition Tel: 0500 49 77 00 Fax: 0500 49 77 05 E-post: vuxenutbildning@skovde.se Studievägledare Joakim Wetterskoog Tel: 0500 497706 E-post: studievagledning@skovde.se

Läs mer

Allt om högskolestudier på studera.nu ATT STUDERA PÅ HÖGSKOLAN. Lätt svenska

Allt om högskolestudier på studera.nu ATT STUDERA PÅ HÖGSKOLAN. Lätt svenska Allt om högskolestudier på studera.nu ATT STUDERA PÅ HÖGSKOLAN Lätt svenska ATT STUDERA PÅ HÖGSKOLAN Lätt svenska GRAFISK FORM ILLUSTRATION ÖVERSÄTTNING TRYCK TRYCKT PÅ MILJÖVÄNLIGT PAPPER Att studera

Läs mer

Slutrapport Örebro universitet. Kvalitetsutvärdering av Linje 14. 2011/2012

Slutrapport Örebro universitet. Kvalitetsutvärdering av Linje 14. 2011/2012 Slutrapport Örebro universitet Kvalitetsutvärdering av Linje 14. 2011/2012 Innehållsförteckning Inledning... 4 Metod och Urval... 4 Svarsfrekvens... 4 Disposition... 4 Resultat... 5 Fråga 1. Vilken skola...

Läs mer

TEMARAPPORT 2016:2 UTBILDNING

TEMARAPPORT 2016:2 UTBILDNING TEMARAPPORT 2016:2 UTBILDNING Gymnasieungdomars studieintresse läsåret 2015/2016 TEMARAPPORT 2016:2 UTBILDNING Gymnasieungdomars studieintresse läsåret 2015/2016 Statistics Sweden 2016 Report 2016:2 The

Läs mer

Många utländska doktorander lämnar Sverige efter examen

Många utländska doktorander lämnar Sverige efter examen STATISTISK ANALYS 1(7) Avdelning / löpnummer 2019-02-25 / 1 Analysavdelningen Universitetskanslersämbetets statistiska analyser är en Handläggare av formerna för att löpande redovisa utvecklingen inom

Läs mer

U T B I L D N I N G A R S L U T F Ö R D A

U T B I L D N I N G A R S L U T F Ö R D A UPPFÖLJNING AV VUXENUTBILDNING G Ö T E B O R G S R E G I O N E N S T O C K H O L M S S TAD M AL M Ö S TAD U T B I L D N I N G A R S L U T F Ö R D A 2 0 1 6 R A P P O R T D E C E M B E R 2 0 1 7 1 I N N

Läs mer

2006 Sammanfattning. IT i skolan Attityder, tillgång och användning EN RAPPORT FRÅN KK-STIFTELSEN

2006 Sammanfattning. IT i skolan Attityder, tillgång och användning EN RAPPORT FRÅN KK-STIFTELSEN 26 Sammanfattning IT i skolan Attityder, tillgång och användning EN RAPPORT FRÅN KK-STIFTELSEN Författare: CMA (Centrum för Marknadsanalys AB). Copyright: Upphovsrätten tillkommer KK-stiftelsen. Materialet

Läs mer

Vad ungdomar gör efter Omvårdnadsprogrammet

Vad ungdomar gör efter Omvårdnadsprogrammet Redovisningen avser ungdomar som har läst enligt det tidigare gymnasiesystemet (Lpf9/Gy2000), och som uppnått slutbetyg med grundläggande behörighet till högskola och universitet. Ungdomar som avslutade

Läs mer

Effektivare vägar mellan studier och arbetsliv

Effektivare vägar mellan studier och arbetsliv Statistik Effektivare vägar mellan studier och arbetsliv Undersökning bland nyexaminerade jurister, ekonomer, systemvetare, personalvetare och samhällsvetare Effektivare vägar mellan studier och arbetsliv

Läs mer

Praktik är ett viktigt inslag i utbildningen. - Studenter anser att praktik är viktigt

Praktik är ett viktigt inslag i utbildningen. - Studenter anser att praktik är viktigt Praktik är ett viktigt inslag i utbildningen - Studenter anser att praktik är viktigt Bakgrund Studentum är Sveriges mest använda söktjänst för eftergymnasiala studier med ca 390 000 unika besökare varje

Läs mer

Studera nu, senare eller aldrig?

Studera nu, senare eller aldrig? Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT Företagsekonomi Lars Haglund Studera nu, senare eller aldrig? 3 762 gymnasisters funderingar kring högre studier Karlstad University Studies 2008:18 Lars Haglund

Läs mer

Vad ungdomar gör efter Medieprogrammet

Vad ungdomar gör efter Medieprogrammet Redovisningen avser ungdomar som har läst enligt det tidigare gymnasiesystemet (Lpf94/Gy2000), och som uppnått slutbetyg med grundläggande behörighet till högskola och universitet. Ungdomar som avslutade

Läs mer

Vad ungdomar gör efter Barn- och fritidsprogrammet

Vad ungdomar gör efter Barn- och fritidsprogrammet Redovisningen avser ungdomar som har läst enligt det tidigare gymnasiesystemet (Lpf94/Gy2000), och som uppnått slutbetyg med grundläggande behörighet till högskola och universitet. Ungdomar som avslutade

Läs mer

Vad ungdomar gör efter Byggprogrammet

Vad ungdomar gör efter Byggprogrammet Redovisningen avser ungdomar som har läst enligt det tidigare gymnasiesystemet (Lpf94/Gy00), och som uppnått slutbetyg med grundläggande behörighet till högskola och universitet. Ungdomar som avslutade

Läs mer

Vad ungdomar gör efter Handels- och administrationsprogrammet

Vad ungdomar gör efter Handels- och administrationsprogrammet Redovisningen avser ungdomar som har läst enligt det tidigare gymnasiesystemet (Lpf94/Gy2000), och som uppnått slutbetyg med grundläggande behörighet till högskola och universitet. Ungdomar som avslutade

Läs mer

APRIL När föräldrarna själva får välja. Attityder och åsikter om barnens gymnasieval

APRIL När föräldrarna själva får välja. Attityder och åsikter om barnens gymnasieval APRIL 2018 När föräldrarna själva får välja Attityder och åsikter om barnens gymnasieval Författare: Johan Olsson Förord Gymnasievalet är ett viktigt val för ungdomar. Ofta är det första gången de, helt

Läs mer

Vad ungdomar gör efter Samhällsvetenskapsprogrammet

Vad ungdomar gör efter Samhällsvetenskapsprogrammet Redovisningen avser ungdomar som har läst enligt det tidigare gymnasiesystemet (Lpf94/Gy2000), och som uppnått slutbetyg med grundläggande behörighet till högskola och universitet. Ungdomar som avslutade

Läs mer

Bristande kvalitet i den högre utbildningen

Bristande kvalitet i den högre utbildningen Statistik Bristande kvalitet i den högre utbildningen Akademikerförbundet för jurister, ekonomer, systemvetare, personalvetare och samhällsvetare Inledning Nästan 30 procent av alla nyexaminerade säger

Läs mer

Kräftriket Hus 8c 08-674 71 44 www.fest.se uu@fest.se Roslagsvägen 101 114 19 Stockholm

Kräftriket Hus 8c 08-674 71 44 www.fest.se uu@fest.se Roslagsvägen 101 114 19 Stockholm Inledning Detta är en sammanställning av Speak-up day vårterminen 2012. Speak-up day arrangerades av Föreningen Ekonomernas Utbildningsutskott för första gången på Företagsekonomiska institutionen vid

Läs mer

INTERNATIONELLA PROGRAMKONTORET. Undersökning bland prefekter

INTERNATIONELLA PROGRAMKONTORET. Undersökning bland prefekter INTERNATIONELLA PROGRAMKONTORET Undersökning bland prefekter Projektnummer 1517353 Stockholm 2008-06-16 Ingemar Boklund UNDERSÖKNING BLAND PREFEKTER 1. Uppdraget Internationella programkontoret (IPK) har

Läs mer

Uppföljning av studerande på yrkesvux inom GR 2010

Uppföljning av studerande på yrkesvux inom GR 2010 Uppföljning av studerande på yrkesvux inom GR 2010 Mars 2011 Undersökningen är genomförd av Splitvision Research på uppdrag av Göteborgsregionens kommunalförbund Uppföljning av studerande på yrkesvux 2010

Läs mer

Vad ungdomar gör efter Naturvetenskapsprogrammet

Vad ungdomar gör efter Naturvetenskapsprogrammet Redovisningen avser ungdomar som har läst enligt det tidigare gymnasiesystemet (Lpf9/Gy2000), och som uppnått slutbetyg med grundläggande behörighet till högskola och universitet. Ungdomar som avslutade

Läs mer

Vad ungdomar gör efter Naturbruksprogrammet

Vad ungdomar gör efter Naturbruksprogrammet Redovisningen avser ungdomar som har läst enligt det tidigare gymnasiesystemet (Lpf9/Gy2000), och som uppnått slutbetyg med grundläggande behörighet till högskola och universitet. Ungdomar som avslutade

Läs mer

Vad ungdomar gör efter Hantverksprogrammet

Vad ungdomar gör efter Hantverksprogrammet Redovisningen avser ungdomar som har läst enligt det tidigare gymnasiesystemet (Lpf94/Gy2000), och som uppnått slutbetyg med grundläggande behörighet till högskola och universitet. Ungdomar som avslutade

Läs mer

Vad ungdomar gör efter Teknikprogrammet

Vad ungdomar gör efter Teknikprogrammet Redovisningen avser ungdomar som har läst enligt det tidigare gymnasiesystemet (Lpf9/Gy2000), och som uppnått slutbetyg med grundläggande behörighet till högskola och universitet. Ungdomar som avslutade

Läs mer

INGENJÖRSPROGRAMMET FÖR PROJEKTLEDNING, 120 POÄNG Programme for Project Management in Engineering, 120 points

INGENJÖRSPROGRAMMET FÖR PROJEKTLEDNING, 120 POÄNG Programme for Project Management in Engineering, 120 points UTBILDNINGSPLAN INGENJÖRSPROGRAMMET FÖR PROJEKTLEDNING, 120 POÄNG Programme for Project Management in Engineering, 120 points Utbildningsplanen är fastställd av fakultetsnämnden för medicin, naturvetenskap

Läs mer

Om gymnasievalet 2019/2020

Om gymnasievalet 2019/2020 Om gymnasievalet 2019/2020 Studie- och yrkesvägledare - Marie Nilsson om gymnasievalet Behörighet Tidplan Yrkes- och högskoleförberedande Efter gymnasiet Hur stödja ungdomarna i valet Det första valet

Läs mer

Sammanställning av svar från Early Alert-enkäten En jämförelse avseende åren med en diagrampresentation avseende åren

Sammanställning av svar från Early Alert-enkäten En jämförelse avseende åren med en diagrampresentation avseende åren Sammanställning av svar från Early Alert-enkäten En jämförelse avseende åren 1997-2011 med en diagrampresentation avseende åren 2005-2011 Att notera i svaren: 1. 1997 ingår endast V, Bi, L, E och D Programmen

Läs mer

ATT LÄRA SIG ARBETA. Studenter vid Göteborgs universitet bedömer arbetslivsanpassningen

ATT LÄRA SIG ARBETA. Studenter vid Göteborgs universitet bedömer arbetslivsanpassningen Studenter vid Göteborgs universitet bedömer arbetslivsanpassningen av undervisningen Daniel Berlin/Enheten för analys och utvärdering RAPPORT: 2014:03 Dnr: V 2014/306 GÖTEBORGS UNIVERSITET Enheten för

Läs mer

Instruktioner för sökande till bedömning av reell kompetens för grundläggande och/eller särskild behörighet

Instruktioner för sökande till bedömning av reell kompetens för grundläggande och/eller särskild behörighet 2018-11-05 Instruktioner för sökande till bedömning av reell kompetens för grundläggande och/eller särskild behörighet Reell kompetens vad är det? Om du saknar formella meriter för grundläggande behörighet,

Läs mer

modern teknik värdering av källor och påståenden

modern teknik värdering av källor och påståenden 1 2 kreativitet fältstudier kommunikation argumentation hållbar utveckling analytiskt tänkande modern teknik värdering av källor och påståenden experiment och laborationer idéhistoriskt perspektiv 3 4

Läs mer

Studentuppföljning 2018 Högskolan i Halmstad

Studentuppföljning 2018 Högskolan i Halmstad Studentuppföljning 2018 Högskolan i Halmstad sammanställning och kommentarer Mats Lind, har genomfört undersökningen Johannes Sandén, har sammanställt resultatet 2018-03-21 Avser studenter som var registrerade

Läs mer

Enkät i gymnasieskolan

Enkät i gymnasieskolan Enkät i gymnasieskolan Rapporten innehåller totalresultatet för åk i Stockholms stad för både kommunala och fristående skolor /1/ SIDAN 1 Fakta om undersökningen På uppdrag av nästan samtliga länets kommuner

Läs mer

utvärderingsavdelningen 2015-03-17 Dnr 2014:01149 1 (40)

utvärderingsavdelningen 2015-03-17 Dnr 2014:01149 1 (40) PM utvärderingsavdelningen Dnr 2014:01149 1 (40) Beskrivande statistik om elever i försöksverksamhet med riksrekyterande gymnasial spetsutbildning. Förstaårselever i årskullarna 2011/2012, 2012/2013 och

Läs mer

Nacka gymnasium. Välkommen till Nacka gymnasium och teknikprogrammet! Nacka gymnasium 1

Nacka gymnasium. Välkommen till Nacka gymnasium och teknikprogrammet! Nacka gymnasium 1 Nacka gymnasium Välkommen till Nacka gymnasium och teknikprogrammet! 2019-02-06 Nacka gymnasium 1 Nacka gymnasium Jarl Axelsson, rektor Krister Bergström, bitr rektor Verner Gerholm, bitr rektor 2019-02-06

Läs mer

Om bloggar. InternetExplorers Delrapport 3. Håkan Selg Nationellt IT-användarcentrum NITA. Redovisning av enkätsvar Juni 2008

Om bloggar. InternetExplorers Delrapport 3. Håkan Selg Nationellt IT-användarcentrum NITA. Redovisning av enkätsvar Juni 2008 Delrapport 3 Om bloggar Håkan Selg Redovisning av enkätsvar Juni 2008 Internetanvändare i svenska universitet och högskolor 2007 En framsyn av morgondagens Internetanvändning Ett projekt finansierat av

Läs mer

Statistik om Västerås. Utbildningsnivå och studiedeltagande i Västerås. Inledning. Definitioner och förklaringar. Befolkningens utbildningsnivå

Statistik om Västerås. Utbildningsnivå och studiedeltagande i Västerås. Inledning. Definitioner och förklaringar. Befolkningens utbildningsnivå Utbildningsnivå och studiedeltagande i Västerås Inledning I denna artikel presenteras statistik över utbildningsnivå och studiedeltagande för befolkningen som bor i Västerås. Underlaget kommer från Statistiska

Läs mer

Vad ungdomar gör efter Energiprogrammet

Vad ungdomar gör efter Energiprogrammet Redovisningen avser ungdomar som har läst enligt det tidigare gymnasiesystemet (Lpf94/Gy00), och som uppnått slutbetyg med grundläggande behörighet till högskola och universitet. Ungdomar som avslutade

Läs mer

Haningeborna tycker om stadskärnan 2014

Haningeborna tycker om stadskärnan 2014 Haningeborna tycker om stadskärnan 204 Förord Innehåll En attraktiv stadskärna växer fram Den här rapporten är en redovisning och en analys av hur Haningeborna ser på stadskärnan. Haningebornas tankar

Läs mer

Enheten för bedömning av utländsk akademisk utbildning

Enheten för bedömning av utländsk akademisk utbildning Enheten för bedömning av utländsk akademisk utbildning ENIC-NARIC Sverige 2015-04-22 Malin Jönsson, Cecilia George Avdelningen för bedömning av utländsk utbildning Enheten för bedömning av utländsk gymnasieutbildning,

Läs mer

Vad ungdomar gör efter Omvårdnadsprogrammet

Vad ungdomar gör efter Omvårdnadsprogrammet Redovisningen avser ungdomar som har läst enligt det tidigare gymnasiesystemet (Lpf94/Gy000), och som uppnått slutbetyg med grundläggande behörighet till högskola och universitet. Ungdomar som avslutade

Läs mer

MEDIE- OCH KOMMUNIKATIONSVETENSKAPLIGT PROGRAM MED INTERNATIONELL INRIKTNING 120/160 POÄNG International Communications Programme, 120/160 points

MEDIE- OCH KOMMUNIKATIONSVETENSKAPLIGT PROGRAM MED INTERNATIONELL INRIKTNING 120/160 POÄNG International Communications Programme, 120/160 points HUMANISTISKA INSTITUTIONEN UTBILDNINGSPLAN MEDIE- OCH KOMMUNIKATIONSVETENSKAPLIGT PROGRAM MED INTERNATIONELL INRIKTNING 120/160 POÄNG International Communications Programme, 120/160 points Utbildningsplanen

Läs mer

Vad ungdomar gör efter Elprogrammet

Vad ungdomar gör efter Elprogrammet Redovisningen avser ungdomar som har läst enligt det tidigare gymnasiesystemet (Lpf94/Gy2000), och som uppnått slutbetyg med grundläggande behörighet till högskola och universitet. Ungdomar som avslutade

Läs mer

Information. Mattecentrum i korthet

Information. Mattecentrum i korthet Elevenkät 2017 Information Det här är en sammanställning av enkätsvaren som riktade sig till alla studenter som besöker Mattecentrums räknestugor. Enkäten genomfördes mellan v.47-48 2017 och nådde ut till

Läs mer

Vad ungdomar gör efter Fordonsprogrammet

Vad ungdomar gör efter Fordonsprogrammet Redovisningen avser ungdomar som har läst enligt det tidigare gymnasiesystemet (Lpf94/Gy2000), och som uppnått slutbetyg med grundläggande behörighet till högskola och universitet. Ungdomar som avslutade

Läs mer

Komvux. Det här kan du göra på komvux: Vem får läsa på komvux? Rätt till utbildning på grundläggande nivå SVENSKA

Komvux. Det här kan du göra på komvux: Vem får läsa på komvux? Rätt till utbildning på grundläggande nivå SVENSKA Komvux Kommunal vuxenutbildning (komvux) är för dig som behöver läsa kurser på grundläggande eller gymnasial nivå. Du kan läsa en eller flera kurser, för att sedan exempelvis fortsätta studera på högskolan,

Läs mer

Fortsatt hög andel av nybörjarna vid universitet och högskolor har studerat i kommunal vuxenutbildning (komvux)

Fortsatt hög andel av nybörjarna vid universitet och högskolor har studerat i kommunal vuxenutbildning (komvux) STATISTIK & ANALYS Torbjörn Lindqvist 2004-02-16 Fortsatt hög andel av nybörjarna vid universitet och högskolor har studerat i kommunal vuxenutbildning (komvux) Nära hälften av de nya studenterna vid universitet

Läs mer

ATTITYDER TILL ENTREPRENÖRSKAP PÅ HÄLSOUNIVERSITETET

ATTITYDER TILL ENTREPRENÖRSKAP PÅ HÄLSOUNIVERSITETET ATTITYDER TILL ENTREPRENÖRSKAP PÅ HÄLSOUNIVERSITETET InnovationskontorEtt Författare Gustav Pettersson Projektledare Robert Wenemark & Johan Callenfors 21 mars 2012 2012 Skill Om Skill Skill grundades

Läs mer

Hej! Detta dokument syftar till att ge allmän information inför elevernas individuella val.

Hej! Detta dokument syftar till att ge allmän information inför elevernas individuella val. Hej! Detta dokument syftar till att ge allmän information inför elevernas individuella val. Studie- och yrkesvägledarna har informerat eleverna om förutsättningarna inför det individuella valet, men det

Läs mer

Rapport 2006:19 R. Ansökningar om andra behörighetskrav än standardbehörigheter år 2005

Rapport 2006:19 R. Ansökningar om andra behörighetskrav än standardbehörigheter år 2005 Rapport 2006:19 R Ansökningar om andra behörighetskrav än standardbehörigheter år 2005 Högskoleverket Luntmakargatan 13 Box 7851, 103 99 Stockholm tfn 08-563 085 00 fax 08-563 085 50 e-post hsv@hsv.se

Läs mer

Vad ungdomar gör efter Livsmedelsprogrammet

Vad ungdomar gör efter Livsmedelsprogrammet Redovisningen avser ungdomar som har läst enligt det tidigare gymnasiesystemet (Lpf94/Gy2000), och som uppnått slutbetyg med grundläggande behörighet till högskola och universitet. Ungdomar som avslutade

Läs mer

Södra sjukvårdsregionen

Södra sjukvårdsregionen Södra sjukvårdsregionen Regionalt samarbete Medborgarundersökning Mars 2018 Genomförd av Institutet för kvalitetsindikatorer (Indikator) Innehåll Sammanfattning Om undersökningen Om respondenterna Resultat

Läs mer

Småföretagen + högskolan. =en outnyttjad potential?

Småföretagen + högskolan. =en outnyttjad potential? Småföretagen + högskolan =en outnyttjad potential? Rapport från Företagarna mars 2011 Innehåll Sammanfattning... 3 Så gjordes undersökningen... 4 Få småföretag har kontakt med högskolan... 4 Östergötland

Läs mer

Anvisningar för ansökan om bedömning av reell kompetens för grundläggande och/eller särskild behörighet

Anvisningar för ansökan om bedömning av reell kompetens för grundläggande och/eller särskild behörighet Malmö högskola / Gemensamt verksamhetsstöd Studentcentrum 1(5) Mars 2015 Anvisningar för ansökan om bedömning av reell kompetens för grundläggande och/eller särskild behörighet Reell kompetens vad är det?

Läs mer

Enkät i gymnasiesärskolan 2017

Enkät i gymnasiesärskolan 2017 Enkät i gymnasiesärskolan Rapporten innehåller totalresultatet för elever i gymnasiesärskola. // SIDAN 1 Fakta om undersökningen Undersökningen genomfördes under vecka - år och kommunalt drivna gymnasiesärskolor

Läs mer

Statistik om Västerås. Utbildningsnivå och studiedeltagande i Västerås. Inledning. Definitioner och förklaringar. Befolkningens utbildningsnivå

Statistik om Västerås. Utbildningsnivå och studiedeltagande i Västerås. Inledning. Definitioner och förklaringar. Befolkningens utbildningsnivå Utbildningsnivå och studiedeltagande i Västerås Inledning I denna artikel presenteras statistik över utbildningsnivå och studiedeltagande för befolkningen som bor i Västerås. Underlaget kommer från Statistiska

Läs mer

Alumnstudie: Civilingenjörsutbildningen i molekylär bioteknik och bioinformatik (X)

Alumnstudie: Civilingenjörsutbildningen i molekylär bioteknik och bioinformatik (X) Alumnstudie: Civilingenjörsutbildningen i molekylär bioteknik och bioinformatik (X) Appendix C - Jämförelse: Doktorand/disputerad och övriga Enkätundersökning riktad till de med godkänt examensarbete i

Läs mer

Handledning: Att söka till högskolan

Handledning: Att söka till högskolan Sida 1 av 5 Handledning: Att söka till högskolan Du kan med stöd av denna Power Point-serie göra en grundlig beskrivning av de regler för behörighet och urval som gäller för högskolan för elever som läser

Läs mer

P1115 UPPSALA STUDENTKÅR UNDERSÖKNING OM TIDIGA STUDIEAVHOPP VID UPPSALA UNIVERSITET P1115

P1115 UPPSALA STUDENTKÅR UNDERSÖKNING OM TIDIGA STUDIEAVHOPP VID UPPSALA UNIVERSITET P1115 UPPSALA STUDENTKÅR UNDERSÖKNING OM TIDIGA STUDIEAVHOPP VID UPPSALA UNIVERSITET P1115 Vintern 2010 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. INLEDNING... 3 1.1 Bakgrund... 3 1.2 Syfte... 3 1.3 Målgrupper... 3 1.4 Metod...

Läs mer

IT och. lärarstuderande. Attityder, tillgång och användning EN RAPPORT FRÅN KK-STIFTELSEN

IT och. lärarstuderande. Attityder, tillgång och användning EN RAPPORT FRÅN KK-STIFTELSEN 2005 Pressmaterial 2005-10-30 IT och lärarstuderande Attityder, tillgång och användning EN RAPPORT FRÅN KK-STIFTELSEN KK-stiftelsen arbetar för att stärka Sveriges konkurrenskraft genom att stödja: forskning

Läs mer

Brukarundersökning 2010 Särvux

Brukarundersökning 2010 Särvux TNS SIFO 114 78 Stockholm Sweden Visiting address Vasagatan 11 tel +46 (0)8 507 420 00 fax +46 (0)8 507 420 01 www.tns-sifo.se Brukarundersökning 2010 Särvux En undersökning genomförd av TNS SIFO på uppdrag

Läs mer

ANNORLUNDA. En rapport om studenters erfarenheter av etnisk diskriminering. Mars 2006 ETT FACKLIGT SAMARBETE MELLAN HTF, SKTF OCH ST FÖR STUDENTER.

ANNORLUNDA. En rapport om studenters erfarenheter av etnisk diskriminering. Mars 2006 ETT FACKLIGT SAMARBETE MELLAN HTF, SKTF OCH ST FÖR STUDENTER. ANNORLUNDA En rapport om studenters erfarenheter av etnisk diskriminering. Mars 26 ETT FACKLIGT SAMARBETE MELLAN HTF, SKTF OCH ST FÖR STUDENTER. Bakgrund Undersökningen är genomförd genom en webbaserad

Läs mer

UHR:s främjandeuppdrag

UHR:s främjandeuppdrag UHR:s främjandeuppdrag 12 Myndigheten ska 1. stimulera intresset för högskoleutbildning, och 2. främja breddad rekrytering till högskolan. 13 Myndigheten ska inom högskolan motverka diskriminering och

Läs mer

Information om försöksverksamhet med riksrekryterande gymnasial spetsutbildning

Information om försöksverksamhet med riksrekryterande gymnasial spetsutbildning PM Utbildningsavdelningen 1 (6) Information om försöksverksamhet med riksrekryterande gymnasial spetsutbildning Faktaruta Syftet med gymnasial spetsutbildning är att elever i ökad studietakt ska fördjupa

Läs mer

Deskriptiv statistik av intervjuer med nyblivna pensionärer med statlig tjänstepension

Deskriptiv statistik av intervjuer med nyblivna pensionärer med statlig tjänstepension 2019-01-14 1(16) Helén Högberg, 060 18 76 60 Deskriptiv statistik av intervjuer med nyblivna pensionärer med statlig tjänstepension Två studenter från Mittuniversitetet har praktiserat hos SPV under hösten

Läs mer

Utbildningsförvaltningen i Stockholms stad Rapport: Vux Studerandeundersökning, våren 2011. Juni 2011, Markör Marknad och Kommunikation AB

Utbildningsförvaltningen i Stockholms stad Rapport: Vux Studerandeundersökning, våren 2011. Juni 2011, Markör Marknad och Kommunikation AB Utbildningsförvaltningen i Stockholms stad Rapport: Vux Studerandeundersökning, våren 2011 Juni 2011, Markör Marknad och Kommunikation AB 1 Uppdrag: Beställare: Kontaktperson: Projektledare Markör: Kvalitetsundersökning

Läs mer

5s4. 1. Tjänsteskrivelse, zo13-o5-r6 2. Rapport - Enkätundersökning till elever i g lmnasiet årskurs 2,2ots VALLENTUNA KOMMUN

5s4. 1. Tjänsteskrivelse, zo13-o5-r6 2. Rapport - Enkätundersökning till elever i g lmnasiet årskurs 2,2ots VALLENTUNA KOMMUN VALLENTUNA KOMMUN Utbildningsnämndens arbetsutskott Sa m ma nträd esp rotokol I 2013-06-04 10 (17) 5s4 Enkätundersökning till elever i gymnas et i åk 2 (UN 20t3.109) Beslut Arbetsutskottet föreslår att:

Läs mer

Studie- och yrkesvägledarenkät 2013

Studie- och yrkesvägledarenkät 2013 Studie- och yrkesvägledarenkät 2013 Syftet med enkäten är att få veta var, de studenter som tar ut en studie- och yrkesvägledare examen, tar vägen efter utbildningen. I en tidigare undersökning, gjord

Läs mer

Gymnasieungdomars studieintresse. läsåret 2017/18

Gymnasieungdomars studieintresse. läsåret 2017/18 Gymnasieungdomars studieintresse läsåret 2017/18 Temarapport Utbildning 2018:2 Gymnasieungdomars studieintresse läsåret 2017/18 Theme report Education 2018:2 Higher education plans of upper secondary

Läs mer

Ungdomssatsning på utbildning i Luleå

Ungdomssatsning på utbildning i Luleå Kommunstyrelsen 2009-12-07 233 607 Arbets- och personalutskottet 2009-11-16 245 531 Dnr 09.672-613 deckf14 Ungdomssatsning på utbildning i Luleå Bilaga: Sammanställning över kurser Ärendebeskrivning I

Läs mer

Skolenkäten våren 2016

Skolenkäten våren 2016 Dnr 2015:7261 Skolenkäten våren 2016 Fördjupad analys om respekt mellan elever och lärare www.skolinspektionen.se Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besök: Sveavägen 159 Telefon: 08-586 080

Läs mer

Bilaga 3: Ja mfö relser mellan 2003 a rs öch 2015 a rs enka t. La rare i a rskurs 9 söm genömfö rt a mnespröven i engelska, matematik öch svenska

Bilaga 3: Ja mfö relser mellan 2003 a rs öch 2015 a rs enka t. La rare i a rskurs 9 söm genömfö rt a mnespröven i engelska, matematik öch svenska Systemutvärdering Monica Zetterman 1 (18) : Ja mfö relser mellan 2003 a rs öch 2015 a rs enka t. La rare i a rskurs 9 söm genömfö rt a mnespröven i engelska, matematik öch svenska Innehåll 1 Bakgrundsvariabler...

Läs mer

Välkommen till Nacka gymnasium. Teknikprogrammet (TE)

Välkommen till Nacka gymnasium. Teknikprogrammet (TE) Välkommen till Nacka gymnasium Teknikprogrammet (TE) Natur & Teknik Jarl Axelsson, rektor Eva Rejnevall Nord, bitr rektor Krister Bergström, bitr rektor Kvällens Agenda Hänt sedan senast och vad är på

Läs mer

Välkomna till Nacka gymnasium

Välkomna till Nacka gymnasium Välkomna till Nacka gymnasium Nacka gymnasium Ekonomi och samhälle Samhälle och medier Natur och Teknik Ekonomi och samhälle Ekonomiprogrammet Samhällsvetenskapsprogrammet Handels- och administrationsprogrammet

Läs mer

Vara Kommun. Invånarenkät. Hösten 2015

Vara Kommun. Invånarenkät. Hösten 2015 Vara Kommun Invånarenkät Hösten Markör Örebro Markör Stockholm Kungsgatan 1, 01 Örebro Virkesvägen, 10 0 Stockholm Tel: 01-, Fax:01-1 Tel: 01-, Fax: 0-1 info@markor.se www.markor.se Innehållsförteckning

Läs mer

U P P F Ö L J N I N G AV V U X E N U T B I L D N I N G I G Ö T E B O R G S R E G I O N E N, M A L M Ö S TA D O C H S T O C K H O L M S S TA D

U P P F Ö L J N I N G AV V U X E N U T B I L D N I N G I G Ö T E B O R G S R E G I O N E N, M A L M Ö S TA D O C H S T O C K H O L M S S TA D U P P F Ö L J N I N G AV V U X E N U T B I L D N I N G I G Ö T E B O R G S R E G I O N E N, M A L M Ö S TA D O C H S T O C K H O L M S S TA D U T B I L D N I N G A R S L U T F Ö R D A 2 0 1 5 T E K N I

Läs mer

Att söka till högskolan

Att söka till högskolan Att söka till högskolan Vilka förkunskaper som krävs och hur dina betyg räknas Inger Ek Studievägledare Det svenska utbildningssystemet 2013-05-03 Kolla att du har rätt förkunskaper 3 Du behöver ha rätt

Läs mer

Studiemedel för utlandsstudier

Studiemedel för utlandsstudier Studiemedel för utlandsstudier Innehållsförteckning 1. Vad krävs för att man ska få CSN för sina utlandsstudier? 2. Hur mycket pengar kan man få? 3. Hur skaffar man ett finansieringsintyg från CSN? 5.

Läs mer

KBU Gymnasiet 2017 Totalrapport

KBU Gymnasiet 2017 Totalrapport Totalrapport Om undersökningen Undersökningen är genomförd som en webbenkät för elever i gymnasieklass årskurs. Eleverna genomförde enkäten under lektionstid genom att logga in på enkäten med unika användaruppgifter.

Läs mer

Ansökan om tillstånd för annan platsfördelning och alternativt urval till verksamhetsintegrerat grundlärarprogram 4-6 vid Karlstads universitet

Ansökan om tillstånd för annan platsfördelning och alternativt urval till verksamhetsintegrerat grundlärarprogram 4-6 vid Karlstads universitet Karlstads universitet 651 88 Karlstad Analys, främjande och tillträdesfrågor Petra Brundell BESLUT 2018-04-23 Reg. Nr. 411-00009-18 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm Besöksadress Wallingatan 2 111

Läs mer

Enkät i gymnasiesärskolan 2016

Enkät i gymnasiesärskolan 2016 Enkät i gymnasiesärskolan Rapporten innehåller totalresultatet för elever i gymnasiesärskola. /1/ SIDAN 1 Fakta om undersökningen På uppdrag av Stockholm stad har Markör AB genomfört den årliga totalundersökningen

Läs mer

Vad ungdomar gör efter Teknikprogrammet

Vad ungdomar gör efter Teknikprogrammet Redovisningen avser ungdomar som har läst enligt det tidigare gymnasiesystemet (Lpf94/Gy2000), och som uppnått slutbetyg med grundläggande behörighet till högskola och universitet. Ungdomar som avslutade

Läs mer

Vad ungdomar gör efter Livsmedelsprogrammet

Vad ungdomar gör efter Livsmedelsprogrammet Redovisningen avser ungdomar som har läst enligt det tidigare gymnasiesystemet (Lpf94/Gy2000), och som uppnått slutbetyg med grundläggande behörighet till högskola och universitet. Ungdomar som avslutade

Läs mer

Denna undersökning är en kund- och brukarundersökning (KBU) som avser skolorna i Karlstads kommun. Undersökningen är genomförd våren 2012.

Denna undersökning är en kund- och brukarundersökning (KBU) som avser skolorna i Karlstads kommun. Undersökningen är genomförd våren 2012. Denna undersökning är en kund- och brukarundersökning (KBU) som avser skolorna i Karlstads kommun. Undersökningen är genomförd våren 2012. Kontaktperson på Karlstads kommun är Sofia Nylander. Undersökningen

Läs mer

INLEDNING... 3 SYFTE... 3 METOD... 3 URVAL OCH INSAMLING AV INFORMATION... 3 FRÅGEFORMULÄR... 3 SAMMANSTÄLLNING OCH ANALYS... 4

INLEDNING... 3 SYFTE... 3 METOD... 3 URVAL OCH INSAMLING AV INFORMATION... 3 FRÅGEFORMULÄR... 3 SAMMANSTÄLLNING OCH ANALYS... 4 INLEDNING... 3 SYFTE... 3 METOD... 3 URVAL OCH INSAMLING AV INFORMATION... 3 FRÅGEFORMULÄR... 3 SAMMANSTÄLLNING OCH ANALYS... 4 BORTFALLREDOVISNING... 4 Bortfall... 4 RESULTAT SAMTLIGA RESPONDENTER...

Läs mer

KBU Gymnasiet 2017 Praktiska gymnasiet

KBU Gymnasiet 2017 Praktiska gymnasiet KBU Gymnasiet 201 Om undersökningen Undersökningen är genomförd som en webbenkät för elever i gymnasieklass årskurs 1. Eleverna genomförde enkäten under lektionstid genom att logga in på enkäten med unika

Läs mer

KBU Gymnasiet 2016 Klara gymnasium Karlstad

KBU Gymnasiet 2016 Klara gymnasium Karlstad Om undersökningen Undersökningen är genomförd som en webbenkät för elever i gymnasieklass årskurs. Eleverna genomförde enkäten under lektionstid genom att logga in på enkäten med unika användaruppgifter.

Läs mer

KBU Gymnasiet 2016 Thoren Business School

KBU Gymnasiet 2016 Thoren Business School Om undersökningen Undersökningen är genomförd som en webbenkät för elever i gymnasieklass årskurs 1. Eleverna genomförde enkäten under lektionstid genom att logga in på enkäten med unika användaruppgifter.

Läs mer

GRvux. Rapport: Uppföljning av deltagare som avslutat yrkesvuxstudier andra halvåret 2010

GRvux. Rapport: Uppföljning av deltagare som avslutat yrkesvuxstudier andra halvåret 2010 GRvux Rapport: Uppföljning av deltagare som avslutat yrkesvuxstudier andra halvåret 010 Beställare: Kenneth Ardehed, GRvux Projektledare: Peter Linsér, Markör Augusti 011 Markör Örebro Kungsgatan 1 701

Läs mer