Arbetsliv. Rapport: Vilken arbetsmiljökompetens krävs hos chefer och skyddsombud? Mars 2008, Markör Marknad och Kommunikation AB

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Arbetsliv. Rapport: Vilken arbetsmiljökompetens krävs hos chefer och skyddsombud? Mars 2008, Markör Marknad och Kommunikation AB"

Transkript

1 Arbetsliv Rapport: Vilken arbetsmiljökompetens krävs hos chefer och skyddsombud? Mars 2008, Markör Marknad och Kommunikation AB Rapport arbetsmiljökompetens 2008 Markör Marknad och Kommunikation AB, Box 396, Örebro Telefon: Telefax

2 Uppdrag: Panelundersökning: Arbetsmiljökompetens Beställare: Prevent/Arbetsliv Kontaktperson Prevent: Andreas Alskog Projektledare Markör: Eva Entelius-Melin Undersökningsperiod: Februari 2008 Markör Marknad och Kommunikation Markör hjälper större företag och organisationer att fatta rätt beslut det gör vi genom utredningar, undersökningar och utvecklingsarbete på plats hos våra kunder. Markör Marknad och Kommunikation AB 2 (2)

3 Innehåll Bakgrund 4 Frågor 5 Om de svarande 9 Resultat Om skyddsombud Om chefer med arbetsmiljöansvar 4 Övriga frågor 7 Skillnader mellan grupper 9 Summering 20 Bilaga: Öppna svar 2 Öppna svar 2 Markör Marknad och Kommunikation AB 3 (2)

4 Bakgrund Markör Marknad och Kommunikation AB har på uppdrag av tidningen Arbetsliv, utgiven av Prevent, genomfört en webbundersökning riktad till Arbetslivs läsarpanel om arbetsmiljökompetens hos skyddsombud och chefer med arbetsmiljöansvar. Resultaten ska användas i Arbetsliv 2/2008. Urval: 426 utskick via inbjudan med e-post till paneldeltagare Fältarbetsperiod: 9 februari t o m 5 mars 2008 Metod: Webbenkät med två påminnelser (25/2, 3/3) till dem som inte besvarat enkäten. Svarsfrekvens: 45 % (92 svar) Redovisningsmetod: I diagram och tabeller redovisas resultaten på totalnivå. Maskinella avrundningar och partiella bortfall förekommer. Till rapporten hör också en bilaga med öppna svar samt en tabellbilaga. Markör Marknad och Kommunikation AB 4 (2)

5 Frågor Läsarpanel - Arbetsmiljökompetens. Finns det ett skyddsombud på din arbetsplats/arbetsställe? Ja Nej Vet ej 2. Vilken befattning har du? Chef Skyddsombud Annat Frågor till alla Nu kommer några frågor om vad du anser att ett skyddsombud bör kunna. Du kan värdera på en skala mellan och 5 hur viktigt du anser att det är att ett skyddsombud besitter vissa kunskaper. betyder att det inte är viktigt alls och 5 betyder att det är mycket viktigt. Hur viktigt är det att ett skyddsombud 3 är kunnig när det gäller lagar och regler inom arbetsmiljö? 4 är kunnig när det gäller arbetsmiljöfrågor ur ett fysiskt perspektiv? 5 är kunnig när det gäller arbetsmiljöfrågor ur ett psykosocialt perspektiv? 6 är kunnig när det gäller arbetsmiljöfrågor ur ett organisatoriskt perspektiv? 7 självständigt kan analysera fakta som kommer fram när det gäller arbetsmiljöfrågor? 8 har ett stort engagemang i arbetsmiljöfrågor? 9 har integritet och kan säga ifrån när det gäller arbetsmiljöfrågor? 0 har möjlighet att själv åtgärda arbetsmiljöproblem? är trevlig och är lätt att ha att göra med? 2 är flexibel och bra på att hitta lösningar? 3 är bra på att lyssna? 4 är bra på att informera arbetskamrater? Markör Marknad och Kommunikation AB 5 (2)

6 Frågor till dig som är skyddsombud. (Ställs endast till dem som svarat detta alternativ i fråga 2.) Nu följer några frågor till dig som är skyddsombud. Du kan svara på en skala mellan och 5 hur du upplever din roll som skyddsombud. betyder Inte alls och 5 betyder Ja, absolut. 5. Upplever du att du har lätt för att komma överens med arbetskamrater? 6. Upplever du att du har lätt för att samråda med chefer och ledning? 7. Upplever du att du vågar stoppa produktionen om det är nödvändigt? Frågor till alla Nu kommer några frågor om vad du anser att en chef med ansvar för arbetsmiljön bör kunna. Du kan värdera på en skala mellan och 5 hur viktigt du anser att det är att en chef med ansvar för arbetsmiljön besitter vissa kunskaper. betyder att det inte är viktigt alls och 5 betyder att det är mycket viktigt. Hur viktigt är det att en chef med ansvar för arbetsmiljön 8 är kunnig när det gäller lagar och regler inom arbetsmiljö? 9 är kunnig när det gäller arbetsmiljöfrågor ur ett fysiskt perspektiv? 20 är kunnig när det gäller arbetsmiljöfrågor ur ett psykosocialt perspektiv? 2 är kunnig när det gäller arbetsmiljöfrågor ur ett organisatoriskt perspektiv? 22 självständigt kan analysera fakta som kommer fram när det gäller arbetsmiljöfrågor? 23 har ett stort engagemang i arbetsmiljöfrågor? 24 har integritet och kan säga ifrån när det gäller arbetsmiljöfrågor? 25 har möjlighet att själv åtgärda arbetsmiljöproblem? 26 är trevlig och är lätt att ha att göra med? 27 är flexibel och bra på att hitta lösningar? 28 är bra på att lyssna? 29 är bra på att informera arbetskamrater? Frågor till dig som är chef med ansvar för arbetsmiljöfrågor. (Ställs endast till dem som svarat detta alternativ i fråga 2.) Nu följer några frågor till dig som är chef med ansvar för arbetsmiljöfrågor. Du kan svara på en skala mellan och 5 hur du upplever din roll som chef för dessa frågor. betyder Inte alls och 5 betyder Ja, absolut. 30. Upplever du att du har lätt för att samråda med skyddsombud? 3. Upplever du att du har lätt för att komma överens med andra chefer och ledning? 32. Upplever du att du får gehör hos andra chefer och ledning när du tar upp arbetsmiljöproblem? 33. Upplever du att du har tillräcklig kontakt med vardagsarbetsmiljön och medarbetarna för att kunna utföra ditt uppdrag som ansvarig för arbetsmiljöfrågor? 34. Upplever du att du regelbundet kan ta upp arbetsmiljöfrågor på högsta nivån? Markör Marknad och Kommunikation AB 6 (2)

7 Frågor till alla 35. Görs det regelbundna kontroller av arbetsmiljön på din arbetsplats/ditt arbetsställe? Ja Nej Vet ej 36. Arbetar din arbetsplats/ditt arbetsställe med systematiskt arbetsmiljöarbete? Ja Nej Vet ej 37. Vilken kategori upplever du som drivande i skyddskommittén? Skyddsombud Chef med ansvar för arbetsmiljöfrågor Annan, nämligen - Vet ej Några frågor om dig själv 38. Vilken huvudsaklig sysselsättning har du? Arbetar heltid Arbetar deltid Studerar Tjänstledig Sjukskriven Arbetssökande Annat 39. Är du? Man Kvinna 40. Hur gammal är du? -24 år år 3-40 år 4-50 år 5-60 år 6 år eller äldre Markör Marknad och Kommunikation AB 7 (2)

8 4. Hur många anställda finns det på din arbetsplats? Fler än 500 Vet ej Om vi vill göra en kort intervju är det då i sin ordning att vi kontaktar dig? Ja Namn: Yrke: Telefonnummer: Nej Tack för din medverkan! Resultaten presenteras i Arbetsliv nr 2 som kommer 28 april Markör Marknad och Kommunikation AB 8 (2)

9 Om de svarande Kön Man Kvinna Total Antal Procent 0 52,6 9 47, ,0 Hur gammal är du? år 3-40 år 4-50 år 5-60 år 6 år eller äldre Total Antal Procent,5 23 2, , ,6 3 6, 92 00,0 Några frågor om dig själv Vilken huvudsaklig sysselsättning har du? Arbetar heltid Arbetar deltid Sjukskriven Arbetssökande Annat Total Antal Procent 66 86,5 20 0,4 2,0,5 3, ,0 Vilken befattning har du? Chef Skyddsombud Annat Total Antal Procent 33 7,2 8 42, , ,0 Hur många anställda finns det på din arbetsplats? Fler än 500 Total Antal Procent 4 2, ,4 37 9, ,8 3 6, 92 00,0 Markör Marknad och Kommunikation AB 9 (2)

10 Finns det ett skyddsombud på din arbetsplats/arbetsställe? Ja Nej Vet ej Total Antal Procent 66 86,5 23 2,0 3, ,0 Markör Marknad och Kommunikation AB 0 (2)

11 Resultat Om skyddsombud Den viktigaste egenskapen för ett skyddsombud är enligt respondenterna att vederbörande har integritet och kan säga ifrån när det gäller arbetsmiljöfrågor. Åtta av tio har bedömt detta som mycket viktigt. Därefter är ett stort engagemang för frågan en viktig egenskap liksom förmågan att informera arbetskamrater. Lyhördhet, dvs ha en god förmåga att lyssna är också viktig hos ett skyddsombud. Kunskaper om arbetsmiljöfrågor psykosocialt, fysiskt och organisatoriskt är viktigt att skyddsombuden har men återfinns ändå något längre ner på listan över egenskaper. Skyddsombuden bör också vara trevliga, flexibla och kunniga i att analysera fakta. Däremot är det mindre viktigt att de kan åtgärda arbetsmiljöproblem. Hur viktigt är det är det att ett skyddsombud? har integritet/kan säga ifrån har stort engagemang bra på att informera är bra på att lyssna kan lagar och regler kan arbetsmiljöfrågor psykosocialt perpektiv kan arbetsmiljöfrågor fysiskt perspektiv kan arbetsmiljöfrågor organisatoriskt perspektiv är trevlig/lätt att ha att göra med är flexibel/lösninginriktad kan analysera fakta själv kan åtgärda arbetsmiljöproblem själv % 50% 00% Inte viktigt alls Mycket viktigt Vet ej I bilaga finns Öppna svar, och rapporten kompletteras även med en tabell med nedbrytningar. Markör Marknad och Kommunikation AB (2)

12 Slår man samman värde 4 och 5 på svarsskalan, viktigt och mycket viktigt kan man sammanfattningsvis konstatera avseende skyddsombuden att i stort sett samtliga anser att skyddsombudet ska ha integritet och kunna säga ifrån när det gäller arbetsmiljöfrågor ska vara bra på att informera arbetskamrater ska vara bra på att lyssna Nio av tio menar att skyddsombudet ska ska ha ett stort engagemang kunna lagar och regler kunna arbetsmiljöfrågor ur ett psykosocialt perspektiv kunna arbetsmiljöfrågor ur ett fysiskt perspektiv Åtta av tio ser det som väsentligt att skyddsombuden är flexibla och bra på att hitta lösningar kan arbetsmiljöfrågor ur ett organisatoriskt perspektiv Tre fjärdedelar lägger vikt vid skyddsombudens förmåga att.. självständigt kan analysera fakta som kommer fram när det gäller arbetsmiljöfrågor vara trevliga och lätta att ha att göra med Hälften av de svarande menar att skyddsombuden ska kunna har möjlighet att själv åtgärda arbetsmiljöproblem Markör Marknad och Kommunikation AB 2 (2)

13 De skyddsombud som besvarat frågorna i undersökningen, totalt 8 svarande, anser att de själva har lätt att komma överens med sina arbetskamrater. 63 procent instämmer absolut (värde 5) och ytterligare 3 procent har använt skalsteg 4 för att bedöma sin förmåga. Hälften av skyddsombuden menar absolut att de skulle våga stoppa produktionen om det var nödvändigt, och ytterligare 23 procent svarar med värde 4. En procent är dock tveksam till om det skulle vara möjligt. Fyra av tio skyddsombud anser att de absolut har lätt att samråda i arbetsmiljöfrågor med chefer och ledning. 35 procent instämmer delvis. Fem procent är tveksamma. Du som är skyddsombud - Instämmer du i att du... har lätt att komma överens med arbetskamrater vågar stoppa produktionen om nödvändigt har lätt att samråda med chefer och ledning % 50% 00% Inte alls Ja, absolut Har ingen uppfattning Markör Marknad och Kommunikation AB 3 (2)

14 Om chefer med arbetsmiljöansvar Chefens viktigaste egenskaper när det gäller arbetsmiljöfrågor är att informera, lyssna, ha integritet, kunna lagar och regler och särskilt ha kunskap om psykosociala arbetsmiljöfrågor. Det är också betydelsefullt att vara engagerad i frågorna och ha goda kunskaper organisatoriskt om arbetsmiljö. Minst viktigt är att chefen är trevlig och är lätt att ha att göra med. Hur viktigt är det är det att en chef med ansvar för arbetsmiljön? bra på att informera är bra på att lyssna har integritet/kan säga ifrån kan lagar och regler kan arbetsmiljöfrågor psykosocialt perpektiv har stort engagemang kan arbetsmiljöfrågor organisatoriskt perspektiv kan åtgärda arbetsmiljöproblem själv kan arbetsmiljöfrågor fysiskt perspektiv är flexibel/lösninginriktad kan analysera fakta själv är trevlig/lätt att ha att göra med % 50% 00% Inte viktigt alls Mycket viktigt Vet ej Markör Marknad och Kommunikation AB 4 (2)

15 Slår man samman värde 4 och 5 på svarsskalan, viktigt och mycket viktigt kan man sammanfattningsvis konstatera avseende chefer med arbetsmiljöansvar att i stort sett samtliga anser att en chef ska vara bra på att informera arbetskamrater kunna lagar och regler ska vara bra på att lyssna kunna arbetsmiljöfrågor ur ett psykosocialt perspektiv ska ha integritet och kunna säga ifrån när det gäller arbetsmiljöfrågor kan arbetsmiljöfrågor ur ett organisatoriskt perspektiv Nio av tio menar att chefen ska ska ha ett stort engagemang är flexibla och bra på att hitta lösningar kunna arbetsmiljöfrågor ur ett fysiskt perspektiv självständigt kan analysera fakta som kommer fram när det gäller arbetsmiljöfrågor Åtta av tio ser det som väsentligt att chefen kunna har möjlighet att själv åtgärda arbetsmiljöproblem vara trevliga och lätta att ha att göra med Markör Marknad och Kommunikation AB 5 (2)

16 Cheferna (33 svarande) upplever inte några större problem när det gäller att samråda med skyddsombud eller komma överens med andra chefer eller ledning. I det senare fallet kan man dock konstatera att tre procent har angett viss tveksamhet. Flertalet anser att de har tillräcklig kontakt med vardagsmiljö och medarbetare för att kunna ansvara för arbetsmiljöfrågor. Att ta upp arbetsmiljöproblem på högsta nivå innebär dock vissa svårigheter för nio procent. Knappt hälften instämmer absolut i att det är lätt att ta upp problem på den nivån. Sex procent är också tveksamma till om det är lätt att få gehör hos andra chefer eller ledning vid arbetsmiljöproblem. Här är endast tre av tio säkra på att få gehör. Du som är chef med ansvar för arbetsmiljöfrågor - Instämmer du i att du... har lätt att samråda med skyddsombud har tillräcklig kontakt med vardagsmiljön för att kunna ansvara har lätt att komma överens med chefer/ledning kan ta upp arbetsmiljöfrågor på högsta nivå får gehör hos chefer/ledning vid arbetsmiljöproblem % 50% 00% Inte alls Ja, absolut Har ingen uppfattning Markör Marknad och Kommunikation AB 6 (2)

17 Övriga frågor Görs det regelbundna kontroller av arbetsmiljön på din arbetsplats/ditt arbetsställe? % Ja Nej Vet ej Nästan åtta av tio uppger att det görs regelbundna kontroller av arbetsmiljön på arbetsplatsen/arbetsstället. Arbetar din arbetsplats/ditt arbetsställe med systematiskt arbetsmiljöarbete? % Ja Nej Vet ej Tre fjärdedelar uppger att arbetsplatsen arbetar i enlighet med SAM. Markör Marknad och Kommunikation AB 7 (2)

18 Vilken kategori upplever du som drivande i skyddskommittén? 00 % Skyddsombud Chef Annan, nämligen Vet ej Har ingen skyddskommitté På frågan om vilken kategori som är mest drivande i skyddskommittén menar fyra av tio att det framför allt är skyddsombudet. Hälften, 20 procent, menar att chefen är mest drivande. Värt att notera är att två av tio anger att det inte finns någon skyddskommitté. 2 2 Öppna svar Annat, nämligen se bilaga Markör Marknad och Kommunikation AB 8 (2)

19 Skillnader mellan grupper Fördelat på bakgrundsvariabler blir grupperna mycket små och några skillnader kan därför inte utläsas med säkerhet. Vissa tendenser kan dock urskiljas, vilka beskrivs nedan. Generellt kan man konstatera att kvinnor i högre utsträckning väljer att klassificera skyddsombudens och chefernas egenskaper som mycket viktiga. Fler män än kvinnor uppger att arbetsplatsen har ett systematiskt arbetsmiljöarbete. anser att skyddsombuden är den mest drivande gruppen i skyddskommittén. Generellt är det vanligare bland skyddsombuden att bedöma förmågor och egenskaper hos såväl skyddsombud som chefer med miljöansvar som mycket viktiga. Chefer anser i betydligt högre grad än skyddsombud att det är cheferna som är drivande i skyddskommittén. Skyddsombud anser i betydligt högre grad än cheferna att det är skyddsombuden som är drivande i skyddskommittén. Markör Marknad och Kommunikation AB 9 (2)

20 Summering Man kan konstatera att kraven på såväl skyddsombud som chefer är höga när det gäller de egenskaper och förmågor man bör besitta om man arbetar med arbetsmiljöfrågor. Integritetsfrågan rankas högt i båda grupperna, liksom förmågorna att lyssna och informera. Nio av tio bedömer dessa egenskaper som mycket eller ganska viktiga. Skyddsombuden antas också ha ett stort engagemang i stort sett samtliga menar att ett skyddsombud ska ha ett starkt intresse för arbetsmiljöfrågor jämfört med nio av tio som anser att denna egenskap bör känneteckna även chefer. I stort sett samtliga förutsätter att chefen ska vara kunnig i de lagar regler som gäller inom arbetsmiljö, särskilt psykosocialt och organisatoriskt. Nästan lika många, nio av tio, anser att det gäller även den fysiska miljön. Den lilla skillnaden kan möjligen förklaras av att psykosociala faktorer, inte sällan förknippade med organisatoriska dito, har fått en allt större betydelse i dagens arbetsliv. Minst viktigt, men alltjämt med höga krav, är det att det är lätt att ha att göra med chefen och att han/hon är trevlig, medan möjligheten att själv åtgärda problem rankas högt. Skyddsombuden å sin sida har krav på sig att vara trevliga, men knappt hälften av de svarande bedömer det som viktigt att de ska ha möjlighet att själv åtgärda arbetsmiljöproblem. Örebro 7 mars 2008 Markör Marknad och Kommunikation AB 20 (2)

21 Bilaga: Öppna svar Öppna svar Vilken kategori upplever du som drivande i skyddskommittén? Arbetsmiljösamordnare. (2 svar) Alla. (3 svar) Andra arbetskamrater. Arbetsmiljöingenjör. Arbetsmiljökonsult. Avdelningschef. Både chef och skyddsombud. Central samverkansgrupp. Central skyddskommitté. Chefer och skyddsombud driver frågorna aktivt tillsammans. Det formella sköts; det fundamentala ignoreras. Facket. Fackföreningsrepresentanterna. Facklig företrädare. Gemensamt chef och skyddsombud. Här har chefen ej kunskap om vad skyddskommittén har sin funktion, inga pengar? Ingen. Ingen, skyddsfrågor behandlas av en arbetsmiljökommitté som inte gör viktiga saker. Miljösamordnare. Personalen. Personalkonsult. SKO och chef. Skyddsingenjör. Skyddsombud och chef. Vaktmästarna. Markör Marknad och Kommunikation AB 2 (2)

Arbetsliv. Rapport: Lyckliga arbetsplatser. Maj 2007, Markör Marknad och Kommunikation AB. Rapport Lyckliga arbetsplatser 2007

Arbetsliv. Rapport: Lyckliga arbetsplatser. Maj 2007, Markör Marknad och Kommunikation AB. Rapport Lyckliga arbetsplatser 2007 Arbetsliv Rapport: Lyckliga arbetsplatser Maj 27, Markör Marknad och Kommunikation AB Rapport Lyckliga arbetsplatser 27 Markör Marknad och Kommunikation AB, Box 396, 71 47 Örebro Telefon: 19-16 16 16.

Läs mer

LOs frågor till skyddsombuden 2012 OBS ska bli webb enkät, ska testas på 15 skyddsombud

LOs frågor till skyddsombuden 2012 OBS ska bli webb enkät, ska testas på 15 skyddsombud LOs frågor till skyddsombuden 2012 OBS ska bli webb enkät, ska testas på 15 skyddsombud 1. Är du skyddsombud eller huvudskyddsombud? g är ensamt skyddsombud, då det inte finns något huvudskyddsombud fråga

Läs mer

Du har ansvar för arbetsmiljön

Du har ansvar för arbetsmiljön Du har ansvar för arbetsmiljön Lättläst version I den här broschyren kan du läsa om vem som har ansvar för att en arbetsmiljö är säker. Med arbetsmiljö menas den fysiska och psykiska miljön på arbetet.

Läs mer

Du har ansvar för arbetsmiljön

Du har ansvar för arbetsmiljön Du har ansvar för arbetsmiljön Lättläst version I den här broschyren kan du läsa om vem som har ansvar för att en arbetsmiljö är säker. Med arbetsmiljö menas den fysiska och sociala miljön på arbetet,

Läs mer

Skyddsombud. arbetstagarnas företrädare i frågor som rör arbetsmiljön

Skyddsombud. arbetstagarnas företrädare i frågor som rör arbetsmiljön Skyddsombud arbetstagarnas företrädare i frågor som rör arbetsmiljön Arbetsgivaren och de anställda ska samarbeta för att skapa en god arbetsmiljö. Det står i arbetsmiljölagen. Ett skyddsombud (arbetsmiljöombud)

Läs mer

Enkät Frågor om projektarbete. Frågor om hot och våld. Framtagen av projektgruppen Bättre beredd än rädd. Mars 2012

Enkät Frågor om projektarbete. Frågor om hot och våld. Framtagen av projektgruppen Bättre beredd än rädd. Mars 2012 Enkät Frågor om projektarbete. Frågor om hot och våld. Framtagen av projektgruppen Bättre beredd än rädd. Mars 2012 Inledande frågor 1. Var arbetar du? (1) Namn på arbetsplatsen (2) Namn på arbetsplatsen

Läs mer

SAM - systematiskt arbetsmiljöarbete 2014

SAM - systematiskt arbetsmiljöarbete 2014 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Ann-Christine Kittel-Olsson 2015-04-14 SKDN 2015/0096 0480-452904 Södermöre kommundelsnämnd SAM - systematiskt arbetsmiljöarbete 2014 Förslag till beslut

Läs mer

Uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet. Barn- och ungdomsförvaltningen 2018

Uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet. Barn- och ungdomsförvaltningen 2018 Handläggare Datum FHV-administratör Ann-Sofi Carlsson 2019-02-01 Uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet Barn- och ungdomsförvaltningen 2018 HR-enheten Kommunledningskontoret Adress Box 611,

Läs mer

Ett hållbart arbetsliv Till dig som medarbetare/chef i Falkenbergs kommun

Ett hållbart arbetsliv Till dig som medarbetare/chef i Falkenbergs kommun l 2014-04-01 Policy om Ett hållbart arbetsliv Till dig som medarbetare/chef i Falkenbergs kommun Inledning: Du som medarbetare/chef är kommunens viktigaste resurs, tillsammans växer vi för en hållbar framtid!

Läs mer

Fakta om ditt uppdrag som skyddsombud i Handels. Välkommen som skyddsombud

Fakta om ditt uppdrag som skyddsombud i Handels. Välkommen som skyddsombud Fakta om ditt uppdrag som skyddsombud i Handels Välkommen som skyddsombud Skyddsombuden har verkat i över 100 år med att förbättra arbetsmiljön i Sverige. En bra arbetsmiljö kräver både samverkan och

Läs mer

PARTSSAMVERKAN FÖR NYBÖRJARE. Partssamverkan för nybörjare

PARTSSAMVERKAN FÖR NYBÖRJARE. Partssamverkan för nybörjare PARTSSAMVERKAN FÖR NYBÖRJARE Partssamverkan för nybörjare Det är inte helt lätt att förstå sig på alla delar av Samverkan Göteborg om du för första gången har fått ett fackligt uppdrag. Komplexiteten beror

Läs mer

MTM. Utvärdering taltidningsspelare. Augusti Markör AB 1 (27)

MTM. Utvärdering taltidningsspelare. Augusti Markör AB 1 (27) MTM Utvärdering taltidningsspelare Augusti 216 Markör AB 1 (27) Uppdrag: Beställare: Projektledare Markör: Utvärdering taltidningsspelare MTM Peter Linsér Rapportförfattare Markör: Peter Linsér Datainsamlingsperiod:

Läs mer

Arbetsmiljöarbete.

Arbetsmiljöarbete. Arbetsmiljöarbete peter.caspersson@managementsupport.se 1 Människan är en Bio psyko social varelse 2 Diskutera Hur påverkar påståendet Arbetsmiljöarbete? 3 Juridiska Pyramiden Skall AML AMF AFS Riksdag

Läs mer

Skyddsombud. arbetsgivarens och arbetstagarnas samverkan för en bättre arbetsmiljö

Skyddsombud. arbetsgivarens och arbetstagarnas samverkan för en bättre arbetsmiljö Skyddsombud arbetsgivarens och arbetstagarnas samverkan för en bättre arbetsmiljö Arbetsgivaren och de anställda ska sam arbeta för att skapa en god arbetsmiljö. Det är fastslaget i arbetsmiljölagen. Arbetsgivaren

Läs mer

Systematiskt arbetsmiljöarbete, SAM, och uppgiftsfördelningen inom Västarvet

Systematiskt arbetsmiljöarbete, SAM, och uppgiftsfördelningen inom Västarvet SYSTEMATISKT ARBETSMILJÖARBETE Systematiskt arbetsmiljöarbete, SAM, och uppgiftsfördelningen inom Västarvet Ett väl fungerande systematiskt arbetsmiljöarbete leder till god arbetsmiljö som gynnar alla.

Läs mer

Ansvar och befogenhet i arbetsmiljön

Ansvar och befogenhet i arbetsmiljön Ansvar och befogenhet i arbetsmiljön 2 Arbetsgivaren ansvarar för arbetsmiljön Det är alltid arbetsgivaren som ansvarar för att arbetstagarna ska kunna utföra sina arbetsuppgifter utan att bli skadade

Läs mer

Bra chefer gör företag attraktiva

Bra chefer gör företag attraktiva Bra chefer gör företag attraktiva Chefens roll är på många sätt avgörande för ett företags attraktionskraft och förmåga att behålla sin personal. Det visar den senaste Manpower Work Life-undersökningen

Läs mer

Unga på arbetsmarknaden om lönebildning

Unga på arbetsmarknaden om lönebildning Novus Opinion Unga på arbetsmarknaden om lönebildning 28 maj 2009 David Ahlin Undersökning bland unga på arbetsmarknaden och bland arbetsmarknadens parter Undersökningen har genomförts av Novus Opinion

Läs mer

Uppföljning av systematiskt arbetsmiljöarbete i Sollefteå kommun 2012

Uppföljning av systematiskt arbetsmiljöarbete i Sollefteå kommun 2012 Datum 1 Sida Nämnd/styrelse/förvaltning etc. Kommunstyrelseförvaltningen Uppföljning av systematiskt arbetsmiljöarbete i Sollefteå kommun 2012 Sammanfattning Resultatet av uppföljningen av det systematiska

Läs mer

Systematiskt arbetsmiljöarbete

Systematiskt arbetsmiljöarbete Systematiskt arbetsmiljöarbete Dokumenttyp Riktlinjer Ämnesområde Personalpolitik Ägare/ansvarig Personalchef Antagen av Personalenheten 2005-03-31 Revisions datum Förvaltning KSF, stab Dnr Giltig fr.o.m.

Läs mer

Haparanda stad. Medarbetarundersökning hösten 2012 Totalt (Exklusive timanställda)

Haparanda stad. Medarbetarundersökning hösten 2012 Totalt (Exklusive timanställda) Haparanda stad Medarbetarundersökning hösten Totalt (Exklusive timanställda) Presentation Om undersökningen Svarsfrekvens per förvaltning Förklaringar Resultat - Index - Per fråga Prioriteringsdiagram

Läs mer

Vara kommun. Bibliotek Våren 2014

Vara kommun. Bibliotek Våren 2014 Vara kommun Bibliotek Våren 2014 Presentation Om undersökningen Sammanfattning Resultat NBI (Nöjd Biblioteks Index) Per fråga Om undersökningen Undersökningen riktades till personer som har bibliotekskort

Läs mer

Båstads kommuns. meda rbeta rund ersök ning 2010. en sammanfattning

Båstads kommuns. meda rbeta rund ersök ning 2010. en sammanfattning Båstads kommuns meda rbeta rund ersök ning 2010 en sammanfattning Varför en medarbetarundersökning? För andra året har Båstads kommun genomfört en medarbetarundersökning i syfte att kartlägga vad kommunens

Läs mer

Skyddsombud UPPDRAG: SKYDDSOMBUD

Skyddsombud UPPDRAG: SKYDDSOMBUD Skyddsombud UPPDRAG: SKYDDSOMBUD Skyddsombuden är till för dig! Skyddsombudet är en nyckelperson i vårt gemensamma arbetsmiljöarbete. Arbetsgivaren är ansvarig för arbetsmiljön. Skyddsombudet är arbetstagarnas

Läs mer

Arbetsmiljöverkstad Organisatorisk och social arbetsmiljö

Arbetsmiljöverkstad Organisatorisk och social arbetsmiljö Arbetsmiljöverkstad Organisatorisk och social arbetsmiljö 2 Målet med dagen är att Få en inblick i och förståelse för OSA Förstå hur dessa frågor kan integreras i ett systematiskt arbetsmiljöarbete Få

Läs mer

Rutiner för systematiskt arbetsmiljöarbete Antagen av Direktionen 010919 Reviderad av Cesam 080214

Rutiner för systematiskt arbetsmiljöarbete Antagen av Direktionen 010919 Reviderad av Cesam 080214 Rutiner för systematiskt arbetsmiljöarbete Antagen av Direktionen 010919 Reviderad av Cesam 080214 Följande rutiner finns inom Sydskånska gymnasiet för att signaler om fysisk- och psykosocial ohälsa och

Läs mer

Skyddsombudsundersökning

Skyddsombudsundersökning Skyddsombudsundersökning 2019 Cecilia Berggren Oktober 2019 Sammanfattning Den psykosociala arbetsmiljön upplevs som sämre än den fysiska arbetsmiljön i både detaljoch partihandeln. 47 % av skyddsombuden

Läs mer

SKYDDSOMBUD En enkel broschyr om ditt viktiga uppdrag och samarbete för en bra arbetsmiljö

SKYDDSOMBUD En enkel broschyr om ditt viktiga uppdrag och samarbete för en bra arbetsmiljö Skyddsombud SKYDDSOMBUD En enkel broschyr om ditt viktiga uppdrag och samarbete för en bra arbetsmiljö Arbetsmiljö Arbetsgivare och arbetstagare ska samarbeta för att det ska bli en bra arbetsmiljö. Arbetsgivare

Läs mer

Skånepanelen 1 2015 Medborgarundersökning integritet

Skånepanelen 1 2015 Medborgarundersökning integritet Skånepanelen 1 2015 Medborgarundersökning integritet Genomförd av CMA Research AB Mars 2015 Region Skåne, Integritet 2015, sida 1 Innehåll Sammanfattning 2 Fakta om undersökningen 3 Fakta om respondenterna

Läs mer

Arbetsmiljöpolicy. Arbetsmiljöpolicy 1(5)

Arbetsmiljöpolicy. Arbetsmiljöpolicy 1(5) Arbetsmiljöpolicy Arbetsmiljöpolicy 1(5) Innehållsförteckning Inledning... 3 Syfte... 3 Mål... 3 Genomförande... 3 Samverkan och delaktighet... 3 Systematiskt arbetsmiljöarbete... 4 Uppföljning... 4 Avslutning...

Läs mer

Bilaga 2 Enkät till lärare

Bilaga 2 Enkät till lärare riksrevisionen granskar: statens insatser på skolområdet Bilaga 2 Enkät till lärare I denna bilaga presenteras genomförandet av Riksrevisionens enkät till lärare samt svarsfrekvens och analys av bortfall.

Läs mer

Akademikerförbundet SSR

Akademikerförbundet SSR Akademikerförbundet SSR Socialsekreterare om hot och våld i arbetet T-110192 Akademikerförbundet SSR: TEMO AB: Stina Andersson Titti Fränkel Arne Modig Per Grenert Datum: 7 maj 2004 Sida 2 Innehållsförteckning

Läs mer

Skyddsombud arbetstagarnas företrädare i frågor som rör arbetsmiljön

Skyddsombud arbetstagarnas företrädare i frågor som rör arbetsmiljön Skyddsombud arbetstagarnas företrädare i frågor som rör arbetsmiljön Arbetsgivaren och de anställda ska samarbeta för att skapa en god arbetsmiljö. Det står i arbetsmiljölagen. Ett skyddsombud (arbetsmiljöombud)

Läs mer

arbetsgivarens och arbetstagarnas samverkan för en bättre arbetsmiljö

arbetsgivarens och arbetstagarnas samverkan för en bättre arbetsmiljö arbetsgivarens och arbetstagarnas samverkan för en bättre arbetsmiljö Arbetsgivaren och de anställda ska samarbeta för att skapa en god arbetsmiljö. Det är fastslaget i arbetsmiljölagen. Arbetsgivaren

Läs mer

Arbetsmiljöundersökning

Arbetsmiljöundersökning Arbetsmiljöundersökning 1 INNEHÅLL Sammanfattning 3 Uppdraget 4 Bakgrund och syfte 4 Undersöknings omfattning och gomförande 4 Svarsfrekvs och bortfall 4 Resultatet av datainsamling 4 Jämförelser Resultat

Läs mer

Årlig uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet. Serviceförvaltningen

Årlig uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet. Serviceförvaltningen Handläggare Datum 2016-02-02 Årlig uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet Serviceförvaltningen 2015 Sammanställt av kommunhälsan Ann-Sofi Carlsson Kommunhälsan Kommunledningskontoret Adress

Läs mer

Vara kommun Grundskoleundersökning

Vara kommun Grundskoleundersökning Stockholm, maj 0 Vara kommun Grundskoleundersökning Uppdrag: Grundskoleundersökning Vara kommun Beställare: Vara kommun Kontaktperson Vara kommun: Maria Viidas Projektledare Markör: Maria Eklund Undersökningsperiod:

Läs mer

Om ledarskapet och andra förutsättningar för en bra arbetsmiljö. En rapport från SKTF

Om ledarskapet och andra förutsättningar för en bra arbetsmiljö. En rapport från SKTF Om ledarskapet och andra förutsättningar för en bra arbetsmiljö En rapport från SKTF Juni 23 Sammanfattning och reflektioner Kännetecknande för olika yrken inom Svenska kyrkan är att de är relativt enkönade.

Läs mer

Det flexibla arbetslivets möjligheter

Det flexibla arbetslivets möjligheter Statistik Det flexibla arbetslivets möjligheter Ett arbetsliv med individen i fokus Ett arbetsliv med individen i fokus Förutsättningarna i arbetslivet har förändrats. Med moderna tekniska lösningar kan

Läs mer

EDA KOMMUN ARBETSMILJÖ- POLICY

EDA KOMMUN ARBETSMILJÖ- POLICY EDA KOMMUN ARBETSMILJÖ- POLICY 070130 Innehållsförteckning: ARBETSMILJÖPOLICY... 3 1. MÅL FÖR ARBETSMILJÖN... 3 2. EN GOD ARBETSMILJÖ INNEFATTAR:... 3 3. ORGANISATION... 3 3.1 Arbetstagarens ansvar...

Läs mer

Redovisning av fördelning av arbetsmiljöansvar och uppgifter inom exploateringskontoret

Redovisning av fördelning av arbetsmiljöansvar och uppgifter inom exploateringskontoret Dnr Sida 1 (6) 2015-03-23 Handläggare Ann-Charlotte Bergqvist 08-508 271 25 Till Exploateringsnämnden 2015-04-13 Redovisning av fördelning av arbetsmiljöansvar och uppgifter inom exploateringskontoret

Läs mer

COPYRIGHTSKYDDAD ENKÄT.

COPYRIGHTSKYDDAD ENKÄT. 1 Enkät med frågor angående arbetsskadade. Enkätsvaren sammanställs och lämnas till politiker och kontakter med tidningar. Syftet är att frågor och svar skall kunna påverka våra politiker till att förändra

Läs mer

Växjö kommun. Medarbetarundersökning 2014. Genomförd av CMA Research AB. November 2014

Växjö kommun. Medarbetarundersökning 2014. Genomförd av CMA Research AB. November 2014 Växjö kommun Medarbetarundersökning 2014 Genomförd av CMA Research AB November 2014 Läsanvisning och innehållsförteckning I denna rapport redovisas resultatet från medarbetarundersökningen 2014. För varje

Läs mer

FÖRSVARSFÖRBUNDET. TCO-förbundet nära dig FÖRSVARSFÖRBUNDET

FÖRSVARSFÖRBUNDET. TCO-förbundet nära dig FÖRSVARSFÖRBUNDET TCO-förbundet nära dig Foto: Sören Andersson VISION VÅR VISION: Vi i Försvarsförbundet ska genom vårt arbete medverka till bättre livskvalitet för medlemmarna FÖR DIG Jobbar du inom försvaret eller en

Läs mer

Suntarbetslivs arbetsmiljöutbildning. Gemensam bas för chefer och skyddsombud

Suntarbetslivs arbetsmiljöutbildning. Gemensam bas för chefer och skyddsombud Suntarbetslivs arbetsmiljöutbildning Gemensam bas för chefer och skyddsombud Varsågod en kostnadsfri utbildning för bättre arbetsmiljö! Som delaktig i arbetsmiljöarbetet finns stora möjligheter att påverka

Läs mer

Uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet

Uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Linus Hellman 2016-03-10 SKDN 2016/0030 52904 Södermöre kommundelsnämnd Uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet 2015 Förslag till beslut Södermöre

Läs mer

Lokalt kollektivavtal om arbetsmiljösamverkan vid Lunds universitet

Lokalt kollektivavtal om arbetsmiljösamverkan vid Lunds universitet AVTAL 2017-11-23 1 STYR 2017/1659 Lokalt kollektivavtal om arbetsmiljösamverkan vid Lunds universitet Syfte Detta avtal tydliggör hur arbetet med den fysiska och den organisatoriska och sociala arbetsmiljön

Läs mer

Hur fyller du i enkäten?

Hur fyller du i enkäten? Hur fyller du i enkäten? Svara spontant och snabbt på frågorna, du bör lägga ner mer tid än 5-10 minuter. Fyll gärna i frågorna på arbetsplatsen. Enkäten är helt anonym. BAAB sammanställer resultatet av

Läs mer

Checklista för årlig uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet

Checklista för årlig uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet Checklista för årlig uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet Använd checklistan så här: Syftet med den årliga uppföljningen är att undersöka om arbetsmiljöarbetet bedrivs enligt föreskriften

Läs mer

Arbetsmiljöverket Osund konkurrens Lantbruksmässa: Borgeby Fältdagar 2017

Arbetsmiljöverket Osund konkurrens Lantbruksmässa: Borgeby Fältdagar 2017 Arbetsmiljöverket Osund konkurrens Lantbruksmässa: Borgeby Fältdagar 217 Innehåll Om undersökningen Bakgrund och syfte Genomförande Resultat Beställare/Upphandlare Anbudsgivare/Arbetsgivare Arbetstagare

Läs mer

Micke Svedemar Kontaktombudsman

Micke Svedemar Kontaktombudsman Micke Svedemar Kontaktombudsman E-mail: ms@sulf.se http://www.sulf.se Äntligen måndag. Eller! Hjärnan är ett underbart organ. Det börjar arbeta så fort du vaknar på morgonen och slutar inte fungera förrän

Läs mer

Haparanda Stad. Medarbetarundersökning hösten 2012 Chef/Medarbetare

Haparanda Stad. Medarbetarundersökning hösten 2012 Chef/Medarbetare Haparanda Stad Medarbetarundersökning hösten 22 / Om undersökningen Förklaringar Resultat - Index - Per fråga Presentation Om undersökningen Metoden som använts är en kombination av webb och postala enkäter.

Läs mer

Fackliga utbildningen är bra, men mera behövs Glöm Stockholmspressen!

Fackliga utbildningen är bra, men mera behövs Glöm Stockholmspressen! Medlemsenkäten hösten 2005 Fackliga utbildningen är bra, men mera behövs Glöm Stockholmspressen! Drygt var tionde medlem har ett fackligt uppdrag. Två tredjedelar har fått en utbildning för uppdraget.

Läs mer

Lättläst. Skyddsombud Lättläst information om skyddsombud och samarbete för en bra arbetsmiljö

Lättläst. Skyddsombud Lättläst information om skyddsombud och samarbete för en bra arbetsmiljö Lättläst Skyddsombud Lättläst information om skyddsombud och samarbete för en bra arbetsmiljö Arbetsgivare och arbetstagare ska samarbeta för att det ska bli en bra arbetsmiljö. Arbetsgivare är alla företag,

Läs mer

Riktlinjer fastställda av avdelningsstyrelsen 2008-01-23.

Riktlinjer fastställda av avdelningsstyrelsen 2008-01-23. ST inom migrationsområdet Avdelningsstyrelsen Skyddsombud inom ST Riktlinjer fastställda av avdelningsstyrelsen 2008-01-23. Uppdraget som skyddsombud är ett fackligt uppdrag och ett skyddsombud har förtroendemans

Läs mer

Samverkan skall ytters stödja en fortlöpande utveckling av verksamheten så att den uppfyller kommuninnevånarnas krav på effektivitet och service.

Samverkan skall ytters stödja en fortlöpande utveckling av verksamheten så att den uppfyller kommuninnevånarnas krav på effektivitet och service. Samverkan i Sotenäs Kommun Gemensamma utgångspunkter Parterna i samverkansavtalet för är överens om att gemensamt sträva efter att: skapa ett positivt arbetsklimat och en god arbetsmiljö där inflytande,

Läs mer

IF Metalls medlemmar om kompetensutveckling

IF Metalls medlemmar om kompetensutveckling Datum: 11 december 2017 IF Metalls medlemmar om kompetensutveckling 1 Novus projekt: 14405 1 Om undersökningen Fältperiod: 2-14 november 2017 Antal genomförda intervjuer: 3 771 genomförda webbintervjuer

Läs mer

Medarbetarundersökning 2013. MEDARBETARUNDERSÖKNING 2013 Linköpings Universitet Systemteknik (ISY)

Medarbetarundersökning 2013. MEDARBETARUNDERSÖKNING 2013 Linköpings Universitet Systemteknik (ISY) MEDARBETARUNDERSÖKNING 213 LÄSVÄGLEDNING 1 I denna rapport presenteras resultaten från medarbetarundersökningen 213. Överst till vänster står namnet på enheten rapporten gäller för. Antal svar i rapporten

Läs mer

LMU, Ledar- och medarbetarbetarundersökning 2014. Karlstads kommun

LMU, Ledar- och medarbetarbetarundersökning 2014. Karlstads kommun LMU, Ledar- och medarbetarbetarundersökning 2014 Karlstads kommun Genomförd av CMA Research AB Mars 2014 Fakta om undersökningen Syfte Metod Att utveckla styrning, ledning och ge de förtroendevalda bra

Läs mer

Arbetsmiljöverket Osund konkurrens Malmömässan: Byggbranschen 2017

Arbetsmiljöverket Osund konkurrens Malmömässan: Byggbranschen 2017 Arbetsmiljöverket Osund konkurrens Malmömässan: Byggbranschen 217 Innehåll Om undersökningen Bakgrund och syfte Genomförande Resultat Beställare/Upphandlare Anbudsgivare/Arbetsgivare Arbetstagare Slutsats

Läs mer

Arbetsmiljöpolicy. Arbetsmiljöpolicy

Arbetsmiljöpolicy. Arbetsmiljöpolicy Arbetsmiljöpolicy Innehållsförteckning Kommunens målsättning 3 Definition av begreppet arbetsmiljö 3 Regelverk 3 Delegation 4 Systematiskt arbetsmiljöarbete undersöka, åtgärda och följa upp 4 Samverkan

Läs mer

Högt tempo och bristande ledarskap. Psykosocial arbetsmiljöenkät bland Hotell- och restaurangfackets medlemmar

Högt tempo och bristande ledarskap. Psykosocial arbetsmiljöenkät bland Hotell- och restaurangfackets medlemmar 1 Högt tempo och bristande ledarskap Psykosocial arbetsmiljöenkät bland Hotell- och restaurangfackets medlemmar 2 Ducka inte för ansvaret att åtgärda orsakerna till stress Anställda i hotell- och restaurangbranschen

Läs mer

Inlämningsuppgift. Fråga 1

Inlämningsuppgift. Fråga 1 Inlämningsuppgift Allmän kommentar: Hej Andreas! g heter Lena Danås och rättar dina uppgifter! På fråga 5a vill jag att du tar reda på lite mer om SACO-förneingar på din arbetsplats. Frågorna 7 a) och

Läs mer

Hälsa och balans i arbetslivet

Hälsa och balans i arbetslivet Hälsa och balans i arbetslivet 34 % tror Lorem sig inte kunna ipsumarbeta som de gör idag utan att hälsan på sikt påverkas negativt. En undersökning bland Civilekonomernas medlemmar Hälsa och balans i

Läs mer

Arbetsmiljöverket Osund konkurrens 2017 Utländska arbetsgivare. Arbetsmiljöverket, Osund konkurrens 2017

Arbetsmiljöverket Osund konkurrens 2017 Utländska arbetsgivare. Arbetsmiljöverket, Osund konkurrens 2017 Arbetsmiljöverket Osund konkurrens 2017 Utländska arbetsgivare Innehåll Sammanfattning Om undersökningen Förklaring av diagram Fakta om respondenterna Resultat Uppdragsgivare Regler Information Beteende

Läs mer

Tjänstemän om stress och press i arbetslivet. Kontakt: Åsa Märs Kontakt Novus: Mats Elzén & Freja Blomdahl Datum: 150930

Tjänstemän om stress och press i arbetslivet. Kontakt: Åsa Märs Kontakt Novus: Mats Elzén & Freja Blomdahl Datum: 150930 Tjänstemän om stress och press i arbetslivet Kontakt: Åsa Märs Kontakt Novus: Mats Elzén & Freja Blomdahl Datum: 150930 1 Bakgrund & Genomförande BAKGRUND Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag

Läs mer

Riktlinjer för. IF Metalls arbetsmiljöarbete

Riktlinjer för. IF Metalls arbetsmiljöarbete Riktlinjer för IF Metalls arbetsmiljöarbete 1 Innehållsförteckning Inledning sid. 3 Förbundets 12 målsättningar 6 Utbildning 7 Ansvarsfördelning 8 2 Riktlinjer för IF Metalls arbetsmiljöarbete Inledning

Läs mer

ARBETSMILJÖPOLICY Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd/Upprättad Version Sida Dokumentägare Dokumentansvarig Reviderad Giltighetstid

ARBETSMILJÖPOLICY Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd/Upprättad Version Sida Dokumentägare Dokumentansvarig Reviderad Giltighetstid ARBETSMILJÖPOLICY 1 av 6 INNEHÅLL GOD ARBETSMILJÖ... 3 EN GOD ARBETSMILJÖ FÖRUTSÄTTER... 3 VARJE MEDARBETARE SKA... 3 KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING... 4 ARBETSMILJÖARBETE I PRAKTIKEN... 4 ANSVAR OCH ROLLER...

Läs mer

Medarbetarundersökning Göteborgs Stad 2014

Medarbetarundersökning Göteborgs Stad 2014 Medarbetarundersökning Göteborgs Stad 2014 Precis som i förra årets medarbetarundersökning är det 2014 en gemensam enkät för chefer och medarbetare. Detta innebär att du svarar på frågorna i enkäten utifrån

Läs mer

Flexibel pension. Kontakt: Åsa Märs Kontakt Novus: Freja Blomdahl Datum: 150513

Flexibel pension. Kontakt: Åsa Märs Kontakt Novus: Freja Blomdahl Datum: 150513 Kontakt: Åsa Märs Kontakt Novus: Freja Blomdahl Datum: 150513 1 Bakgrund & Genomförande BAKGRUND Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av Unionen. Undersökningen syftar bl a till att ta reda

Läs mer

Checklista Mini www.fastighets.se

Checklista Mini www.fastighets.se Checklista Mini www.fastighets.se Fungerar det systematiska arbetsmiljöarbetet hos dig? SAM 2001:1 Din arbetsgivare har ansvar för att du har en så säker och skadefri arbetsmiljö som möjligt. Som anställd

Läs mer

Alla vill och kan skapa en bra arbetsmiljö. Informationsgruppen, distriktet i Stockholm 2014-10-17 1

Alla vill och kan skapa en bra arbetsmiljö. Informationsgruppen, distriktet i Stockholm 2014-10-17 1 Alla vill och kan skapa en bra arbetsmiljö Informationsgruppen, distriktet i Stockholm 2014-10-17 1 Adam Jansson, arbetsmiljöinspektör Region öst arbetsmiljoverket@av.se Informationsgruppen, distriktet

Läs mer

Använd verktygen för ett mänskligt arbetsliv

Använd verktygen för ett mänskligt arbetsliv Mars 2018 Använd verktygen för ett mänskligt arbetsliv 2074 skyddsombud om föreskrifterna om social och organisatorisk arbetsmiljö Fler arbetsgivare måste ta ansvar för en hälsosam arbetsmiljö Framtidens

Läs mer

Samverkansavtal Lunds kommun

Samverkansavtal Lunds kommun 1 (6) Jörgen Hultman/Jan Krantz 046-35 53 84, 046-35 59 77 jorgen.hultman@lund.se, jan.krantz@lund.se Samverkansavtal Lunds kommun Utgångspunkter och syfte Samverkansavtalet i Lunds kommun har sin avtalsmässiga

Läs mer

Arbetsklimat. Systematiskt arbetsmiljöarbete. Prevent

Arbetsklimat. Systematiskt arbetsmiljöarbete. Prevent Arbetsklimat Systematiskt arbetsmiljöarbete Prevent Prevent är en ideell förening inom arbetsmiljöområdet med Svenskt Näringsliv, LO och PTK som huvudmän. Vår uppgift är att tillsammans med huvudmännen

Läs mer

Praktikanterna Den sjätte sammanställningen av enkäter till praktikanterna

Praktikanterna Den sjätte sammanställningen av enkäter till praktikanterna den 4 maj 0 Praktikanterna Den sjätte sammanställningen av enkäter till praktikanterna Allmänt om enkäten Enkäter skickas till deltagare i FIVE cirka tre veckor efter att de har avslutat sin praktik. Om

Läs mer

Rapport: Greppa Näringen Rådgivarundersökning 2013 Kvantitativ del

Rapport: Greppa Näringen Rådgivarundersökning 2013 Kvantitativ del Rapport: Greppa Näringen Rådgivarundersökning 2013 Kvantitativ del 2013-07-03 Fredrik Askhem Markör Marknad och Kommunikation AB Bakgrund Teknisk beskrivning och om rapporten Greppa Näringen har låtit

Läs mer

Rapport årlig uppföljning SAM

Rapport årlig uppföljning SAM TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Cecilia Frid 2018-05-14 SN 2018/0296.11.01 0480-45 00 00 Socialnämnden Rapport årlig uppföljning SAM Förslag till beslut Socialnämnden fattar inget beslut

Läs mer

Arbetsmiljöverket Osund konkurrens 2016 Svenska arbetstagare. Arbetsmiljöverket, Osund konkurrens 2016_Svenska arbetstagare

Arbetsmiljöverket Osund konkurrens 2016 Svenska arbetstagare. Arbetsmiljöverket, Osund konkurrens 2016_Svenska arbetstagare Arbetsmiljöverket Osund konkurrens 2016 Svenska arbetstagare Arbetsmiljöverket, Osund konkurrens 2016_Svenska arbetstagare Innehåll Sammanfattning Om undersökningen Förklaring av diagram Fakta om respondenterna

Läs mer

ATTITYDER TILL ENTREPRENÖRSKAP PÅ HÄLSOUNIVERSITETET

ATTITYDER TILL ENTREPRENÖRSKAP PÅ HÄLSOUNIVERSITETET ATTITYDER TILL ENTREPRENÖRSKAP PÅ HÄLSOUNIVERSITETET InnovationskontorEtt Författare Gustav Pettersson Projektledare Robert Wenemark & Johan Callenfors 21 mars 2012 2012 Skill Om Skill Skill grundades

Läs mer

Uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet. Barn- och ungdomsförvaltningen 2017

Uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet. Barn- och ungdomsförvaltningen 2017 Handläggare Datum FHV-administratör Ann-Sofi Carlsson 2018-02-06 Uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet Barn- och ungdomsförvaltningen 2017 Arbetsmiljöenheten Kommunledningskontoret Adress

Läs mer

Enhetsrapport 2015. Pysslingen Förskolor - medarbetare Gläntan

Enhetsrapport 2015. Pysslingen Förskolor - medarbetare Gläntan Enhetsrapport Pysslingen Förskolor - medarbetare Gläntan Svarsfrekvens Gläntan % ( svarande/ mottagare) Svarsfrekvens Pysslingen Förskolor 8% (9 svarande/8 mottagare) Svarsfrekvens AcadeMedia totalt 8%

Läs mer

MEDARBETARUNDESÖKNING 2012 MAGELUNGEN

MEDARBETARUNDESÖKNING 2012 MAGELUNGEN MEDARBETARUNDESÖKNING 2012 MAGELUNGEN Innehållsförteckning Nöjd Medarbetar Index (NMI) Frågeområden Helhet Arbetssituation Arbetsmiljö Hälsa Kompetens och utveckling Information Mål och visioner Medarbetarsamtal

Läs mer

Haparanda Stad. Medarbetarundersökning hösten 2012 Socialförvaltningen

Haparanda Stad. Medarbetarundersökning hösten 2012 Socialförvaltningen Haparanda Stad Medarbetarundersökning hösten Socialförvaltningen Om undersökningen Förklaringar Resultat - Index - Per fråga Presentation Om undersökningen Metoden som använts är en kombination av webb

Läs mer

Rapport. Medarbetarundersökning bland kollektivanställda och tjänstemän i Göteborgs Hamn

Rapport. Medarbetarundersökning bland kollektivanställda och tjänstemän i Göteborgs Hamn Rapport Medarbetarundersökning bland kollektivanställda och tjänstemän i Göteborgs Hamn Innehållsförteckning Sida Sammanfattning och Åtgärdsarbete 3-4 Bakgrund och Syfte 5 Metod och Svarsfrekvens 5-7 Information

Läs mer

Våld och hot RIKTLINJER

Våld och hot RIKTLINJER Våld och hot RIKTLINJER RIKTLINJER 1 Syfte Syftet med riktlinjerna för våld och hot i arbetsmiljön är att skapa förutsättningar för en säker arbetsmiljö samt ett garanterat omhändertagande vid händelse.

Läs mer

Rapport till Vara kommun om undersökning inom omsorgen om personer med funktionsnedsättning

Rapport till Vara kommun om undersökning inom omsorgen om personer med funktionsnedsättning om undersökning inom omsorgen om personer med funktionsnedsättning personlig assistent år 29/21 SKOP, har på uppdrag av Vara kommun genomfört en undersökning bland personer inom kommunens omsorg om personer

Läs mer

Arbetsmiljöenkät 2011

Arbetsmiljöenkät 2011 Arbetsmiljöenkät 2011 SU total Kvalitetsområden Index Kvalitetsområden Diagrammet visar medarbetarnas omdöme på respektive kvalitets område. Bakom varje kvalitetsområde finns ett antal frågor som medarbetarna

Läs mer

Fördelning av arbetsmiljöansvar. sida 1

Fördelning av arbetsmiljöansvar. sida 1 Fördelning av arbetsmiljöansvar sida 1 sida 2 Arbetsgivaransvar För att arbetsgivaren skall kunna ta sitt ansvar krävs att det finns ansvariga personer på alla nivåer som har en överblick inom sitt verksamhetsområde.

Läs mer

RIKTLINJER FÖR DET SYSTEMATISKA ARBETSMILJÖARBETET I NORRTÄLJE KOMMUN

RIKTLINJER FÖR DET SYSTEMATISKA ARBETSMILJÖARBETET I NORRTÄLJE KOMMUN RIKTLINJER FÖR DET SYSTEMATISKA ARBETSMILJÖARBETET I NORRTÄLJE KOMMUN Norrtälje kommun vill med denna riktlinje säkerställa att det systematiska arbetsmiljöarbetet är ändamålsenligt utifrån vad lagstiftning

Läs mer

Skyddsombudet en arbetskamrat och facklig kompis

Skyddsombudet en arbetskamrat och facklig kompis Ditt skyddsombud Skyddsombudet en arbetskamrat och facklig kompis Ligger du vaken om nätterna och grubblar över hur skyddsombudet har det? Inte det? Byggnads vet i alla fall att många skyddsombud funderar

Läs mer

Arbetsmiljöverket Osund konkurrens Elmässan: Umeå 2017

Arbetsmiljöverket Osund konkurrens Elmässan: Umeå 2017 Arbetsmiljöverket Osund konkurrens Elmässan: Umeå 217 Innehåll Om undersökningen Bakgrund och syfte Genomförande Resultat Beställare/Upphandlare Anbudsgivare/Arbetsgivare Arbetstagare Slutsats Bilaga:

Läs mer

Arbetsmiljöpolicy för LSU

Arbetsmiljöpolicy för LSU Arbetsmiljöpolicy för LSU Beslutad av styrelsen för LSU: 2015-04-11/12 Syfte och innebörd LSU tror att en god fysisk och psykosocial arbetsmiljö är en viktig och grundläggande faktor för nöjda och välmående

Läs mer

Sveriges Företagshälsors nationella expertbedömning kring arbetshälsan i Sverige med fokus på orsaker

Sveriges Företagshälsors nationella expertbedömning kring arbetshälsan i Sverige med fokus på orsaker 2014:1 Arbetshälsan i Sverige Rapport från Expertpanelen Sveriges Företagshälsors nationella expertbedömning kring arbetshälsan i Sverige med fokus på orsaker Denna expertbedömning, vars data samlas in

Läs mer

Arbete och sysselsättning. Resultat från Rivkraft 20

Arbete och sysselsättning. Resultat från Rivkraft 20 Arbete och sysselsättning Resultat från Rivkraft 20 Myndigheten för delaktighet är en kunskapsmyndighet som arbetar inom funktionshindersområdet. Vi arbetar för att alla, oavsett funktionsförmåga, ska

Läs mer

RAPPORT. Eget företagande. Enkätundersökning bland medlemmar i Vårdförbundet. Resultatredovisning VÅRDFÖRBUNDET. www.vardforbundet.

RAPPORT. Eget företagande. Enkätundersökning bland medlemmar i Vårdförbundet. Resultatredovisning VÅRDFÖRBUNDET. www.vardforbundet. RAPPORT VÅRDFÖRBUNDET www.vardforbundet.se Eget företagande Enkätundersökning bland medlemmar i Vårdförbundet Resultatredovisning I sin rapportserie presenterar Vårdförbundet resultat från särskilda undersökningar

Läs mer

Arbetsmiljöavtal Infranord 2012

Arbetsmiljöavtal Infranord 2012 AVTAL Arbetsmiljöavtal Infranord 2012 1 Avtalets omfattning Avtalet omfattar de enheter inom Infranord som utgör Infranord Sverige. 2 Inledning Arbetsmiljöarbetet ska utgå från en helhetssyn där fysiska,

Läs mer

Fakta om ditt uppdrag som skyddsombud i Handels Bibi, butiksanställd

Fakta om ditt uppdrag som skyddsombud i Handels Bibi, butiksanställd Fakta om ditt uppdrag som skyddsombud i Handels Bibi, butiksanställd Välkommen som skyddsombud En bra arbetsmiljö kräver både samverkan och engagemang. Arbetslivet och arbetsuppgifterna förändras i allt

Läs mer

Landstinget Dalarnas. Rehabiliteringsoch. anpassningsarbete

Landstinget Dalarnas. Rehabiliteringsoch. anpassningsarbete Landstinget Dalarnas Rehabiliteringsoch anpassningsarbete Om ohälsa i form av sjukdom eller arbetsskada inträffar är vår målsättning att genom lämpliga insatser rehabilitera den anställda tillbaka i arbete

Läs mer

Projekt Varbergstunneln Attitydundersökning Juni 2015 Projektnummer: TRV 2013/45076 Markör

Projekt Varbergstunneln Attitydundersökning Juni 2015 Projektnummer: TRV 2013/45076 Markör Projekt Varbergstunneln Attitydundersökning Juni 215 Projektnummer: TRV 213/4576 Markör Innehåll Bakgrund Syfte, metod och urval Resultat Kännedom Attityder till projektet Kontakter med Trafikverket Information

Läs mer