Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet"

Transkript

1 1 (10) MÖTESANTECKNINGAR Kopia: Enligt förteckning i slutet av dokumentet Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet Tid: Torsdag 9 oktober kl. 10:00 16:00 Plats: Närvarande: Frånvarande SKL, Stockholm Marianne Leckström, SKL Maria Palme, SKL Martina Olsson, Lunds kommun (repr. KLM) Lars Malmestål, Järfälla kommun (repr. KFF) Lars Robertsson, Borlänge kommun Anders Sandin, Lantmäteriet, div I Anders Lundquist, Lantmäteriet, div F Peter Nylén, Lantmäteriet, div I Ulf Björnsson, Lantmäteriet, div F Pär Hedén, Lantmäteriet, div I Ulf Eriksson, Lantmäteriet, div I Daniel Antonsson, SKL Matilda Sörell, Lantmäteriet, div I fr.o.m. lunch ordförande sekreterare pkt 7 pkt 5 och 6 1 Föregående minnesanteckningar Ändring i lagen om lägenhetsregister Enligt Lantmäteriet chefsjurist Tomas Öhrn skickades en gemensam framställan undertecknad av SKL:s direktör och Lantmäteriets Gd in till finansdepartementet i september. Ny PBL-normaltaxa Nytt underlag utskickat i juni, uppdrags- och vidareutnyttjanderättsdelarna återstår, kommer före årsskiftet. - Enl. Lars R är den nya taxan svår att använda för kommunerna jämfört med tidigare taxa. ELF ELF-arbetet inom Norden går framåt, sämre inom övriga områden. Eurogeographics har därför ställt krav på resp. kartmyndighet för att kunna gå i mål under Ulf Eriksson Lantmäteriet Division Informationsförsörjning E-post: ulf.eriksson@lm.se Mobiltel:

2 Lantmäteriet Lägesrapporter 2.1 Tjänstebaserad uppdatering Tjänstebaserad uppdatering innebär ett gränssnitt för informationsutbyte system till system. Ingående tjänsterna har olika funktionalitet, t.ex. söka och hämta, uppdatera samt hämta förändringar. Tjänstebaserad uppdatering innebär en effektivare insamling genom att den skapar möjligheter för kommuner att uppdatera byggnader, adresser och lägenheter direkt från sina egna handläggningssystem, t.ex. bygglovssystem, istället för att gå via LINA och geometrileveranser. Det blir aktuellare information genom att t.ex. geometrierna uppdateras direkt, istället för att skickas på fil två gånger/år. Är idag 11 kommuner som gått med i tjänstebaserad uppdatering och fler är på gång. Första ESRI-kommun (Geosecma) som gått med är Trelleborg. Vad Lantmäteriet och kommunerna t.ex. kan göra tillsammans för att få med fler kommuner är: - Information till systemleverantörer och till alla kommuner - Ta fram goda exempel på kommunens egna processer, t.ex. Hässleholm - Ta fram en gemensam bild över nyttor (fördelar/nackdelar) - Införandeprojekt liknande ERS inom Svensk geoprocess Någon form av incitament behövs, ett förslag är att ersätta kommunerna med en engångsersättning, lika stor för alla. Det skulle vara för utveckling/ anpassning av kommunens kartsystem mot gränssnittet. Ersättningsfrågan bereds av den finansieringsgrupp som ska jobba med övriga frågor kring framtida gemensam affärsmodell samt öppna geodata. 2.2 Öppna geodata och framtida affärsmodeller Peter och Marianne redovisade från det gemensamma föredrag som Lantmäteriet, SKL och kommunerna hade på GeoInfo i Gävle den 1/10. Det arbete som nu pågår i den gemensamma arbetsgruppen handlar om att gå vidare med de fyra aktiviteter som är beskrivna i handlingsplanen. A. Vilka geodata bör/kan öppnas upp? B. Hur kan öppna geodata och ajourhållningssamverkan finansieras (finansieringsformer/ affärsmodeller)? C. Hur säkrar vi nyttan av att öppna geodata (hinder/åtgärder)? D. Hur kommunicerar vi med politikerna kring behoven, nyttorna och möjligheterna med öppna geodata? Ansvarig för aktivitet A. är Allan Almquist Malmö stad, för aktivitet B. Åsa Sjödin Lantmäteriet och för aktivitet D. Elisabeth Argus Stockholms stad.

3 Lantmäteriet Aktivitet C kommer att startas upp i ett senare skede. Det blir gemensam bemanning för aktivitet A och B, den s.k. finansieringsgruppen som Samverkansgrupp SKL-LM tillsatt tidigare. För aktivitet D är inte bemanningen klar. Första uppgift för resp. ansvarig är att ta fram ett projektdirektiv till nästa möte i arbetsgruppen den 20 oktober. En längre diskussion följde kring det gemensamma arbetet om öppna geodata utifrån vad som är viktigt; vilka geodata ska ingå, förlorade intäkter för respektive part, ersättning (incitament) till kommunerna m.m. 3 Samverkan KFF 3.1 Registerkarte-GML Ulf B redovisar en konceptidé för säkrare utbyte mellan LM och kommunerna. Registerkarte-GML är tänkt att förbättra dataöverföringen i närtid när det gäller fastigheter och rättigheter för KLM- och KFF- kommuner samt för alla kommuner när det gäller planer. Idag används en mängd olika format, där olika mängd/antal attribut ingår. Registerkarte-GML hanterar alla informationsslag och attribut som Lantmäteriet har i grunddata (GDB-alfa) och dessutom cirkelbågar. Kan även hantera förändringsdata. Två exempel på hur det kan se ut: - Kommunen utför mätning och levererar koordinatförteckning och skiss till SLM genom Registerkarte-GML, SLM registrerar och för in ny registerbeteckning och uppdaterar DRK. Efter lagakraft uppdaterar kommunen sin databas - Kommunen utför mätning och levererar förrättningskarta till SLM genom Registerkarte-GML, SLM registrerar och läser in basen, gör förrättningskarta och uppdaterar DRK. Kommunen har ingen egen fastighetsbas utan hämtar uppdaterad kopia av DRK varje natt via Registerkarte-GML. Tester Dataöverföring med anpassad modell för KFF i Järfälla Datautbyte med Registerkarte-GML för KFF i Falun Återföring av data med Registerkarte-GML diskuteras med KLM i Göteborg och KLM i Karlstad Planinformation Test med fyra kommuner i Dalarna samt Länsstyrelsen och SLM i Falun. Planen ska vara visualiserad och sökbar i den gemensamma kartan, så att berörda parter kan koppla sig till berörd kommuns hemsida där handlingarna ligger på ett specificerat sätt

4 Lantmäteriet Enhetlig leverans av plangeometri via Registerkarte-GML för inläggning i den gemensamma kartan Leverans av handlingar för registrering och arkivering samt geometrier via Registerkarte-GML som även innehåller användnings- och egenskapsgränser Planhandlingarna ligger kvar hos kommunen till lagakraft OBS! Registerkarte-GML omfattar fastighetsindelning samt viss fastighetsinformation, information som ej ingår i Svensk geoprocess. Normalavtal KFF Arbete med översyn av normalavtal KFF pågår i en gemensam grupp mellan SKL och division Fastighetsbildning, där ska man tänka nytt/framåt och ej enbart utgå från dagens samverkan. Den 9 december har SKL kallat alla KFF-kommuner till en träff i Stockholm där även Lantmäteriet deltar. 3.2 Registerkartan Järfälla kommun Järfälla kommun levererar färdig förrättningskarta till SLM i Stockholm och vid återföring till Järfällas s.k. skuggbas har de upptäckt misstämningar. Mycket arbete har lagts ner för att hitta anledningen till misstämningarna, både från Lantmäteriet och kommunen. Det har skrivits en rapport med förslag till en ny process för säkrare överföring från kommunen till Lantmäteriet och tillbaka till kommunen. Viktigt att nu ta fram en tydlig plan och roller hur vi går vidare enligt samma koncept för övriga landet, förslag att testa i Lidingö och Solna. För Järfälla kommer de gamla rättningarna att bli klara under hösten, fortlöpande möten med SLM i Stockholm och Kiruna (div I) för bl.a. processkartläggning och att ta fram typfall. Marianne var med vid det senaste mötet och påpekar vikten av att kontrollera även övriga kommuner. Vilka är orsakerna till att fel uppstår? Lantmäteriet har ett stort intresse i att informationen i FR inkl. DRK håller hög kvalitet och de måste ta lärdom och utveckla bra rutiner. Måste lära från problemen i Järfälla och och gå vidare över hela landet. Sammanfattning Arbetet med rättningarna i Järfälla går nu bra, klart till årsskiftet. Förutsättningar finns för Järfälla att använda nya Registerkarte-GML efter årsskiftet. Kostnaden för Järfälla har blivit mycket stor p.g.a. omfattande arbete, vill ha någon form av kompensation. Lantmäteriet planerar för kontroll ( skanning ) över hela landet Lantmäteriet återkommer under nästa vecka till SKL om hur de går vidare med att gå igenom övriga kommuner.

5 Lantmäteriet Samverkan KLM KLM-kommunerna vill se en utveckling av Trossen till ett modernt stödsystem som även innefattar geometridelen. Idag är kostnaden för Trossen stor samtidigt som utvecklingen av en ersättare är lagd på is. Martina som representant för KLM påpekar att det borde göras en teknisk analys vad nyutveckling kostar jämfört med att fortsätta använda Trossen. Vid överflyttning av FR till ny miljö vill man ha ett nytt handläggningsstöd. Anders L påpekar att Lantmäteriet nu lägger alla utvecklingsresurser på att gå ur ett antal åldersstigna system i stordatormiljön. Inskrivning är precis klart och nu kommer vi att gå vidare med FR och pantbrev. Vi på SLM har precis samma önskemål som KLM, men kan inget göra. Vore olyckligt om KLM utvecklade ett eget handläggningsstöd som kanske måste bytas ut när det nya lagringssystemet är i drift. Martina påpekar att kommunpolitikerna inte vill ta denna stora kostnad, Anders erbjuder sig att specificera kostnaderna bättre för att få förståelse. Det som saknas är också en tidplan, då är det enklare att få förståelse menar Marianne, idag finns inget att gå på. Inskrivningsprogrammet är nu i klart vilket ger möjlighet för Lantmäteriet att mer i detalj börja planera för nästa steg. Viktigt att det nya systemet som utvecklas är moduluppbyggt. KLM erbjuder sig att vara med i utvecklingen, ses positivt från Lantmäteriet. 5 ABT-avtal Uppföljning av ABT-avtalen sker i samverkan med kommunerna enligt en väl dokumenterad process. För 2014 ser det i nuläget ut enligt nedan: Kommuner som har fått åtgärd vid uppföljning uppföljning sker 15 februari och 1 september Adress feb. 23 kommuner sep. 11 kommuner Byggnad feb. 8 kommuner sep. 6 kommuner (fastighetsbildningsärenden, feb. 12 kommuner, sep. 4 kommuner) Övrig topografi feb. 21 kommuner sep. 7 kommuner Sänkning (som det ser ut nu) - 7 kommuner kommer att få sänkning på Byggnad - 9 kommuner kommer att få sänkning på Adress - 7 kommuner kommer att få sänkning på Övrig topografi (det kan vara samma kommun som får sänkning på en eller flera delar)

6 Lantmäteriet Höjning Inför årsskiftet så är det 54 kommuner har önskat höjning på någon del - Uppföljning ej genomförd ännu. Haninge Marianne frågar hur Lantmäteriet kommunicerar ev. sänkningar av avtalsnivå. Haninge kommun har hört av sig till Lantmäteriet via ett brev där de menar att de nu har kommit igång bra med rättningar av brister för adress. Lantmäteriet har svarat att Haninge får på sig till 1 december att visa det. 6 Svensk geoprocess 6.1 Korta statusrapporter Enhetliga geodataspecifikationer - Flygbild/Ortofoto avslutas november Hydrografi arbete pågår - Markanvändning arbete pågår - Markdetaljer arbete pågår - Laserdata/Höjdmodell arbete pågår Karlstad geodatademo är nu publicerad på hemsidan ERS (Enhetliga referenssystem) Arbete pågår med både SWEREF99 och RH2000 Finansiering Svensk geoprocess finansiering för 2015 och 2016 är inte fullt ut säkrad. Externa medel har återigen äskats från MSB. Förhoppningen är också att departementet kommer att bidra med ytterligare medel. 6.2 Införandeprojekt Projektet Svensk geoprocess önskar att Samverkansgrupp SKL-LM tar ansvar för att initiera införandeaktiviteter/-projekt, se punkter nedan. Ge förslag på förvaltning, en s.k. virtuell organisation bestående av medverkande berörda samverkansparter med Lantmäteriet i sin samordningsroll som nav. Initiera ett införandeprojekt med Samverkansgrupp SKL-LM som beställare, en eller flera kommuner som referensobjekt, medverkan från IT/Geodata-leverantör. En styrgrupp behöver utses. Definiera införandeprojektet genom att hålla en workshop.

7 Lantmäteriet Diskussion Lantmäteriet måste ha ansvaret för förvaltningsorganisationen men i samverkan med kommunerna. Behövs en överenskommelse? Systemleverantörerna måste vara informerade och med i arbetet vid införande och förvaltning Lantmäteriet ansvarar för en operativ grupp, men måste finnas en mer övergripande grupp där även kommuner och systemleverantörer ingår Vi måste sträva efter enkelhet, ej bygga upp en stor organisation. Liknande modell för alla teamuppdrag. Frågan om införandeprojekt och förvaltning tas upp vid nästa möte igen 6.3 Förstudie Planerad markanvändning Matilda Sörell, LM Vid mötet i juni beslutade samverkansgruppen att Svensk geoprocess ska genomföra Teamuppdrag Befintlig markanvändning, men för planerad markanvändning (planinformation) genomföra en förstudie. En förstudie är nu genomförd och resultatet utgör underlag och bidrag till att inleda arbete med att ta fram riktlinjer även för planinformation. Förstudien innehåller en rapport med utkast till projektdirektiv och underlag för ev. beslut att genomföra ett Temauppdrag Planerad markanvändning i enlighet med övriga teamuppdrag inom Svensk geoprocess. Effektmål (enl. förstudien) Lätt tillgänglig planinformation med rätt kvalitet som möjliggör effektivare och enklare bygglovshantering, fastighetsbildning och annan myndighetsutövning. Väl beskriven och enhetlig planinformation över kommungränser som ger ökade möjligheter till samverkan och utbyte av information mellan kommuner, myndigheter, byggherrar och medborgare. Kostnadseffektiviseringar hos producenter och slutanvändare. Projektmål (enl. förstudien) 1. Ta fram samverkansprocesser och specifikationer för hur detaljplaninformation ska hanteras digitalt med syfte att: - effektivisera samverkan mellan aktörer i planeringsprocessen - förenkla hantering och tillhandahållande av gällande planinformation 2. Ta fram plan för implementering av specifikationer och processer Förslag till tidplan (enl. förstudien) - Nov 2014 Ta fram uppdragsbeställning och bemanna projektet - Jan 2015 Uppstart. - Maj 2015 Ver. 0.5, samverkansprocess klar, förankring påbörjas. - Sep 2015 Ver.1.0, samverkansprocessen klar.

8 Lantmäteriet Okt 2015 Avslutas, resultatet lämnas till mottagande förvaltning. Diskussion En del av de kommunala representanterna har uttryckt att de inte är intresserade av Teamuppdrag markanvändning om ej planinformation ingår Detta arbete/projekt ses som ett komplement till det som Ulf B beskrev under punkt 3.1 Registerkarte-GML Finns ingen ekonomi inom Svensk geoprocess för detta arbete/projekt Bra förslag i förstudien, men vem är huvudman? SKL eller Boverket? Om ej inom Svensk geoprocess, hur gå vidare? Anders S tar frågan 7 Nytt från resp. organisation SKL Ny sektionschef SKL Maria Palme som från 1 juni är ny chef för sektionen Infrastruktur och Fastigheter på SKL presenterade sig. - Det är mycket att lära och sätta sig in i när man börjar ett nytt jobb. Jag var tidigare förhandlingschef på Hyresgästföreningen och innan det jobbade jag på SABO. Genom dessa jobb har jag haft mycket kontakter med kommuner och landsting, men ej i kart- och GIS-frågor. dpbl Daniel Antonsson SKL Daniel jobbade tidigare med Sammanhållet bygglov som pågick parallellt med SPF-projektet. När dessa projekt avslutades så bestämdes att gå vidare med dpbl som nu är i en uppstartsfas med Boverket som huvudman, Daniel är med från SKL. dpbl har tagit med upp de kundfrågor (scenarios) som kom fram inom Sammanhållet bygglov. Nyckeln till mycket är standarder Anm: För mer information läs Statskontorets rapport Från analog till digital Projektet dpbl fokuserar på den information som flödar mellan processerna, strategiskt viktigt att först lösa informationsförsörjningen. En fråga är varför Lantmäteriet inte är med i projektet, endast som intressent, fastighetsbildningen är en viktig del i arbetet. Lantmäteriet Information från division Fastighetsbildning Anders L Fastighetsbildningsutmaningen är den stora frågan utifrån en mycket bekymmersam kompetenssituation, närmare 50 förrättningslantmätare har slutat under året och bara idag fick jag besked om två till.

9 Lantmäteriet Vi arbetar med produktionsutjämning, standardiserat arbetssätt, styra ärendetillströmningen, dimensioneringsplaner, mätpooler etc. Under 2015 har vi lagt ner 15 kontor, idag verksamhet på 50 platser. - Olika reaktion från berörda kommuner, uppföljning sker. Eva-Marie Engström, tidigare chef på region Syd, är ny chef på enheten för ledningsstöd på divisionen, även ställföreträdande divisionschef. - Ulrika Ekebjär ny chef på region Syd. Ulf Björnsson går i pension under våren Information från division Informationsförsörjning Ny organisation från 1/ OBS: Namnen på divisionen och de fem enheterna är inte bestämda! 3D-projektet Projektets slutrapport lämnades till regeringskansliet den 15/9 Regeringen har gett Lantmäteriet ett tilläggsuppdrag att utreda hur skalbara modeller för utbyte av geografiska informationsobjekt i 3D kan tas fram. Det går ut på att visa hur Lantmäteriet skulle kunna skapa en nationell modell för att hantera geografisk information i tre dimensioner med skalbarhet. Det är ett korttidsuppdrag på tre månader och kommer att inriktas på att ta fram en metodik om hur och med vilka andra Lantmäteriet skulle kunna samarbeta. Uppdraget kan ses som en grund för regeringen att utgå från vid en kommande mer omfattande beställning. Offentligt åtagande Ett arbete som nu genomförs på div Informationsförsörjning är att se över Lantmäteriets offentliga åtagande, det definieras idag av ett antal lagar och förordningar samt instruktion och regleringsbrev. Dessa

10 Lantmäteriet beskriver vad Lantmäteriet ska göra, men svarar inte på allt och lämnar utrymme till tolkning. Det är viktigt för Lantmäteriet att göra det klart och tydligt hur man ska agera och var gränsen faktiskt går, speciellt utifrån att det finns mycket synpunkter på hur Lantmäteriet ska agera, både internt och externt. Inskrivningsprogrammet Arbetet med Inskrivningsprogrammet har hållit på i flera år men nu är nya system och nya rutinerna för hantering av inskrivningsinformation äntligen i drift. Totalt handlar det om system i hela kedjan som är beroende av varandra och måste fungera tillsammans. Från och med torsdag 2 oktober sker ärenderegistreringen i full skala igen på alla Lantmäteriets inskrivningskontor. Översyn FRL Behov finns att göra en översyn av fastighetsregisterlagstiftningen och arbete pågår nu att prioritera och beskriva de juridiska problemen med lagen och förordningen om fastighetsregister. Det handlar om att beskriva de förändringsbehov som finns inom: - Åtkomst (tillåta fler behandlinger, ta bort begränsningar) - Innehåll (lägga till/tabort information i FR) - Ansvar (omdefiniera och omfördela ansvar för uppbyggnad, ajourhållning, lagring och tillhandahållande) En enkät är utskickad till bl.a. alla kommuner för synpunkter Förslagen kommer att presenteras för justitiedepartementet den 21/11 8 Kommunikation Inget nytt. 9 Kommande möten Onsdag 10 december kl på SKL i Stockholm (fika från 9:30) Första möte 2015 i månadsskiftet februari mars, som telefonmöte Ulf skickar Doddle -förfrågan Kopia til Närvarande Frånvarande

Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet

Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet 1 (5) M ÖTE SAN TECKNINGAR 2015-03-24 Kopia: Enligt förteckning i slutet av dokumentet Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet Tid: Torsdag 26 februari kl. 9:00 10:30 Plats: Närvarande: Frånvarande Lync

Läs mer

Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet

Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet 1 (6) M ÖTE SAN TECKNINGAR 2015-01-20 Kopia: Enligt förteckning i slutet av dokumentet Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet Tid: Onsdag 10 december kl. 10:00 16:00 Plats: Närvarande: Frånvarande SKL,

Läs mer

Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet

Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet L A N T M Ä T E R I E T 1 (7) M ÖTE SAN TECKNINGAR 2014-03-26 Kopia: Enligt förteckning i slutet av dokumentet Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet Tid: Måndag 3 mars kl. 10:00 12:15 Plats: Närvarande:

Läs mer

Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet

Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet L A N T M Ä T E R I E T 1 (10) M ÖTE SAN TECKNINGAR 2014-08-12 Kopia: Enligt förteckning i slutet av dokumentet Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet Tid: Tisdag 3 juni kl. 13:00 onsdag 4 juni 12:00

Läs mer

Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet

Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet M Ö TESAN T E C K N I N G A R 2017-11-20 1 (5) Kopia: Enligt förteckning i slutet av dokumentet Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet Tid: Torsdag 2 november kl. 10:00 12:00 Plats: Närvarande: Frånvarande

Läs mer

Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet

Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet 1 (11) M ÖTE SAN TECKNINGAR 2015-06-25 Kopia: Enligt förteckning i slutet av dokumentet Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet Tid: Plats: Närvarande: Frånvarande Tisdag 3 juni kl. 12:00 onsdag 3 juni

Läs mer

Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet

Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet L A N T M Ä T E R I E T 1 (5) M ÖTE SAN TECKNINGAR 2013-10-24 Kopia: Enligt förteckning i slutet av dokumentet Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet Tid: Måndag 10 oktober kl. 10:00 12:00 Plats: Närvarande:

Läs mer

Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet

Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet M Ö TESAN T E C K N I N G A R 2018-05-09 1 (5) Kopia: Enligt förteckning i slutet av dokumentet Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet Tid: Fredag 13 april kl. 13:00 15:00 Plats: Närvarande: Frånvarande

Läs mer

L a n t m ä t e r i e t

L a n t m ä t e r i e t 1 (8) M ÖTE SAN TECKNINGAR 2015-11-02 Kopia: Enligt förteckning i slutet av dokumentet Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet Tid: Onsdag 14 oktober 2015 kl. 10:00 16:00 Plats: Närvarande: Frånvarande

Läs mer

Välkommen till en information om Svensk geoprocess

Välkommen till en information om Svensk geoprocess Välkommen till en information om Vi kommer att använda oss av några få mentometerfrågor. Du använder din telefon. Du aktivera nu tjänsten före sessionen startar med: Via appen Position 2015 under program

Läs mer

3 Ny samverkansmodell LM och SKL/kommunerna

3 Ny samverkansmodell LM och SKL/kommunerna M Ö TESAN T E C K N I N G A R 2016-11-15 1 (6) Kopia: Enligt förteckning i slutet av dokumentet Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet Tid: Tisdag 25 oktober kl. 13:00 14:45 Plats: Närvarande: Frånvarande

Läs mer

Samverkansprojektet Svensk geoprocess

Samverkansprojektet Svensk geoprocess Samverkansprojektet Svensk geoprocess Intensifierad samverkan mellan Sveriges kommuner, SKL och Lantmäteriet Allan Almkvist, Malmö stad Peter Lundin, Agima Management Agenda Presentation deltagare Syfte

Läs mer

Samverkansprojektet Svensk geoprocess

Samverkansprojektet Svensk geoprocess Samverkansprojektet Svensk geoprocess Senaste nytt från samverkansprojektet Svensk geoprocess. Hur är dagsläget och vad händer härnäst inom projektet? Allan Almqvist, stadsingenjör, Malmö stad 1. Målen

Läs mer

Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet

Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet M Ö TESAN T E C K N I N G A R 2018-01-18 1 (7) Kopia: Enligt förteckning i slutet av dokumentet Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet Tid: Torsdag 7 december kl. 10:00 15:00 Plats: Närvarande: Frånvarande

Läs mer

Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet

Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet M Ö TESAN T E C K N I N G A R 2018-03-13 1 (8) Kopia: Enligt förteckning i slutet av dokumentet Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet Tid: Torsdag 15 februari kl. 10:00 15:00 Plats: Närvarande: Frånvarande

Läs mer

Samverkansprojektet Svensk geoprocess

Samverkansprojektet Svensk geoprocess En lägesrapport över projektet och redovisning av arbetet med Samhällsbyggnadskartor Allan Almqvist Senior advisor Malmö Stad Varför? För att bidra till effektivare försörjning av geodata! Vision ska möjliggöra

Läs mer

Projektdirektiv samverkansprojektet Svensk geoprocess

Projektdirektiv samverkansprojektet Svensk geoprocess Projektdirektiv 201 2014-03-12 Sida: 1 (6) Projektdirektiv samverkansprojektet Svensk geoprocess 2014-03-12 Sida: 2 (6) Innehåll 1 Bakgrund... 3 2 Resultat och effekter... 3 3 Styrning och dokumentation...

Läs mer

Svensk geoprocess GIS samverkan Dalarna november 2015

Svensk geoprocess GIS samverkan Dalarna november 2015 Svensk geoprocess GIS samverkan Dalarna november 2015 Senaste nytt från projektet Etableringen av mottarverksamheten fortsättningen efter 2016 ES-team och ERS-team Mätningsanvisningar Demomiljöer Svensk

Läs mer

Agenda Tjänstebaserad uppdatering Avtalsläge ABT (Adress, Byggnad, Övrig Topografi) Svensk geoprocess

Agenda Tjänstebaserad uppdatering Avtalsläge ABT (Adress, Byggnad, Övrig Topografi) Svensk geoprocess Agenda Tjänstebaserad uppdatering Avtalsläge ABT (Adress, Byggnad, Övrig Topografi) Svensk geoprocess Ulrika Roos, Geografisk information, division Geodata Division Geodata, Geografisk Information Tjänstebaserad

Läs mer

Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet

Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet M Ö TESAN T E C K N I N G A R 2016-10-24 1 (7) Kopia: Enligt förteckning i slutet av dokumentet Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet Tid: Fredag 30 september kl. 10:00 14:45 Plats: Närvarande: Frånvarande

Läs mer

Avslutas senast juni 2016! Samverkansprojektet Svensk geoprocess

Avslutas senast juni 2016! Samverkansprojektet Svensk geoprocess Avslutas senast juni 2016! Samverkansprojektet Svensk geoprocess 1. Målen 2. Läget december 2014 3. Hemsidan Bidra till enklare och effektivare myndighetsutövning! Samverkansprojektet Svensk geoprocess

Läs mer

LANTMÄTERIET OCH KOMMUNERNA MOT ÖPPNA GEODATA. GeoInfo Gasklockorna, Gävle

LANTMÄTERIET OCH KOMMUNERNA MOT ÖPPNA GEODATA. GeoInfo Gasklockorna, Gävle LANTMÄTERIET OCH KOMMUNERNA MOT ÖPPNA GEODATA GeoInfo 2014-10-01 Gasklockorna, Gävle Öppna geodata allt viktigare Öppna geodata skapar stor potential för såväl företagande som e-förvaltning Offentliga

Läs mer

Uppdragsledning Samverkan Svensk geoprocess

Uppdragsledning Samverkan Svensk geoprocess Mötesanteckningar 2017-02-27 1(7) MÖ TE S AN TE C K NI NG A R Kopia till Närvarande, Projectplace.se, projektets hemsida Uppdragsledning Samverkan Svensk geoprocess Tid: 1 februari 2017 kl. 10:00-15:30

Läs mer

Tjänstebaserad uppdatering Byggnader Adresser - Lägenheter

Tjänstebaserad uppdatering Byggnader Adresser - Lägenheter Version 5.1 Tjänstebaserad uppdatering Byggnader Adresser - Lägenheter Division Geodata, Geografisk insamling 2016-10-12 Varför Tjänstebaserad uppdatering Version 5.1 Bidrar till en effektivare insamling

Läs mer

Samverkansprojektet Svensk geoprocess

Samverkansprojektet Svensk geoprocess Samverkansprojektet Svensk geoprocess A. I samverkan tas enhetliga specifikationer och samverkansprocesser fram Pär Hedén, Lantmäteriet Lars Malmestål, Järfälla kommun B. Nationella geodetiska referenssystem

Läs mer

Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet

Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet M Ö TESAN T E C K N I N G A R 2017-01-20 1 (7) Kopia: Enligt förteckning i slutet av dokumentet Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet Tid: Fredag 16 december kl. 10:00 15:00 Plats: Närvarande: Frånvarande

Läs mer

Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet

Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet M I N N E S A N T E C K N I N G A R 2018-01-18 1 (8) Kopia: Enligt förteckning i slutet av dokumentet Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet Tid: Fredag 14 december kl. 10:00 15:00 Plats: Närvarande:

Läs mer

Aktuellt från SKL Marianne Leckström. Nya samverkansmodeller för Lantmäteriet och kommunerna

Aktuellt från SKL Marianne Leckström. Nya samverkansmodeller för Lantmäteriet och kommunerna Aktuellt från SKL Marianne Leckström Nya samverkansmodeller för Lantmäteriet och kommunerna Samverkansavtal ABT, DRK, NDRK Samverkan regleras idag i avtal som bygger på ett ramavtal tecknat mellan Lantmäteriet

Läs mer

Svensk geoprocess. Uppdragsbeställning Temauppdrag Markanvändning. Utgåva A. Temauppdrag Markanvändning. Lantmäteriet, SKL & kommuner i samverkan

Svensk geoprocess. Uppdragsbeställning Temauppdrag Markanvändning. Utgåva A. Temauppdrag Markanvändning. Lantmäteriet, SKL & kommuner i samverkan Karin Bergström 2014-09-17 Sida: 1 (7) Uppdragsbeställning Temauppdrag Markanvändning Karin Bergström 2014-09-17 Sida: 2 (7) Utgåvehistorik för dokumentet Utgåva Datum Kommentar PA1 2014-03-28 Utkast till

Läs mer

Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet

Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet M Ö TESAN T E C K N I N G A R 2017-10-11 1 (9) Kopia: Enligt förteckning i slutet av dokumentet Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet Tid: Fredag 8 september kl. 10:00 15:00 Plats: Närvarande: Frånvarande

Läs mer

Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet

Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet M Ö TESAN T E C K N I N G A R 2018-08-14 1 (10) Kopia: Enligt förteckning i slutet av dokumentet Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet Tid: Torsdag 28/6 kl. 13:00 fredag 29/6 kl. 12:00 Plats: Närvarande:

Läs mer

Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet

Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet M I N N E S A N T E C K N I N G A R 2018-10-11 1 (7) Kopia: Enligt förteckning i slutet av dokumentet Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet Tid: Torsdag 20 september kl. 10:00 15:00 Plats: Närvarande:

Läs mer

Aktuellt från Sveriges Kommuner och Landsting. Lars Malmestål

Aktuellt från Sveriges Kommuner och Landsting. Lars Malmestål Aktuellt från Sveriges Kommuner och Landsting Lars Malmestål Öppna geodata Vissa är på gång Några kommuner har öppnat geodata eller är på gång - Stockholm m. fl. har öppnat vissa geodata - Ca 10 kommuner

Läs mer

Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet

Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet M Ö TESAN T E C K N I N G A R 2017-05-18 1 (9) Kopia: Enligt förteckning i slutet av dokumentet Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet Tid: Tisdag 25 april 2017 kl. 10:00 15:30 Plats: Närvarande: Frånvarande

Läs mer

Tjänstebaserad uppdatering Byggnader Adresser - Lägenheter

Tjänstebaserad uppdatering Byggnader Adresser - Lägenheter Verson 5.4 Tjänstebaserad uppdatering Byggnader Adresser - Lägenheter Division Geodata, Geografisk Information, 2018-11-23 Varför Tjänstebaserad uppdatering Version 5.4 Bidrar till en effektivare insamling

Läs mer

Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet

Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet M I N N E S A N T E C K N I N G A R 2019-03-22 1 (9) Kopia: Enligt förteckning i slutet av dokumentet Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet Tid: Måndag 18 februari kl. 10:00 15:00 Plats: Närvarande:

Läs mer

Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet

Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet M Ö TESAN T E C K N I N G A R 2017-08-14 1 (7) Kopia: Enligt förteckning i slutet av dokumentet Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet Tid: Torsdag 1 juni kl. 10:00 fredag 2 juni kl. 12:00 Plats: Närvarande:

Läs mer

Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet

Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet M Ö TESAN T E C K N I N G A R 2016-06-16 1 (11) Kopia: Enligt förteckning i slutet av dokumentet Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet Tid: Tisdag 24 maj kl. 13:00 till onsdag 25 maj kl. 15:00 Plats:

Läs mer

Svensk geoprocess. Uppdragsbeställning. Geodatademo Samhällsbyggnadskartor. Utgåva A. Lantmäteriet, SKL & kommuner i samverkan

Svensk geoprocess. Uppdragsbeställning. Geodatademo Samhällsbyggnadskartor. Utgåva A. Lantmäteriet, SKL & kommuner i samverkan Fastställd av styrgruppen 015-04- 015-05-1 Sida: 1 (6) Uppdragsbeställning Geodatademo Filnamn: 15051 Uppdragsbeställning Geodatademo 3 A.docx Fastställd av styrgruppen 015-04- 015-05-1 Sida: (6) Historik

Läs mer

Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet

Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet M I N N E S A N T E C K N I N G A R 2019-05-28 1 (10) Kopia: Enligt förteckning i slutet av dokumentet Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet Tid: Plats: Närvarande: Frånvarande Tisdag 14 maj kl. 13:00

Läs mer

Lantmäteriet, SKL och kommunerna jobbar vidare mot öppna geodata. KSL:s Geodataråds höstkonferens Lars Malmestål SKL & Järfälla kommun

Lantmäteriet, SKL och kommunerna jobbar vidare mot öppna geodata. KSL:s Geodataråds höstkonferens Lars Malmestål SKL & Järfälla kommun Lantmäteriet, SKL och kommunerna jobbar vidare mot öppna geodata KSL:s Geodataråds höstkonferens 2015-11-06 Lars Malmestål SKL & Järfälla kommun Öppna geodata allt viktigare Öppna geodata skapar stor potential

Läs mer

Gemensam ajourhållning av ett sammanhållet byggnadsobjekt

Gemensam ajourhållning av ett sammanhållet byggnadsobjekt Gemensam ajourhållning av ett sammanhållet byggnadsobjekt Kommunala Lantmäteridagar Göteborg 18-19 maj 2011 Ulrika Johansson, Ulrika Roos 2011-05-20, Kommunala Lantmäteridagar 2011 Gemensam ajourhållning

Läs mer

Handlingsplan Öppna geodata

Handlingsplan Öppna geodata version 1.0 Handlingsplan Öppna geodata Lantmäteriet SKL Kommunerna Bakgrund Lantmäteriet och kommunerna verkar på geodatamarknaden och ombesörjer tillsammans att det finns rikstäckande högkvalitativ geodata

Läs mer

Svensk geoprocess. Uppdragsbeställning Temauppdrag Byggnad. Utgåva A. Temauppdrag Byggnad. Lantmäteriet, SKL & kommuner i samverkan

Svensk geoprocess. Uppdragsbeställning Temauppdrag Byggnad. Utgåva A. Temauppdrag Byggnad. Lantmäteriet, SKL & kommuner i samverkan Ulrika Roos/Linn Varhaugvik 20-06-01 Sida: 1 (8) Fastställd av styrgruppen 20-02-10 Uppdragsbeställning Temauppdrag Byggnad Ulrika Roos/Linn Varhaugvik 20-06-01 Sida: 2 (8) Fastställd av styrgruppen 20-02-10

Läs mer

Uppdragsledning Samverkan Svensk geoprocess

Uppdragsledning Samverkan Svensk geoprocess Mötesanteckningar 2016-10-17 1(6) M ÖTE SAN TECKNINGAR Kopia till Närvarande, Projectplace.se, projektets hemsida Uppdragsledning Samverkan Svensk geoprocess Tid: 21 september 2016 kl. 10:15-15:00 Plats:

Läs mer

Öppna geodata på Lantmäteriet

Öppna geodata på Lantmäteriet Öppna geodata på Lantmäteriet GeoInfo 2014-10-01 Gasklockorna, Gävle Lantmäteriets syn Lantmäteriet ser behov av en ny finansieringsmodell för geodata Lantmäteriet vill öppna upp sina geografiska data

Läs mer

Årsplan 2018 Samt översiktlig plan Samverkan Bild/Höjd

Årsplan 2018 Samt översiktlig plan Samverkan Bild/Höjd Årsplan Samverkan Bild/Höjd 2018 Sida: 1 (8) Årsplan 2018 Samt översiktlig plan 2019 2020 Samverkan Bild/Höjd Möllerännan, Åhus Årsplan Samverkan Bild/Höjd 2018 Sida: 2 (8) Innehåll 1 Bakgrund... 3 2 Syfte

Läs mer

Svensk geoprocess. Uppdragsbeställning Temauppdrag Kommunikation (Väg/Järnväg) Utgåva A. Temauppdrag Kommunikation

Svensk geoprocess. Uppdragsbeställning Temauppdrag Kommunikation (Väg/Järnväg) Utgåva A. Temauppdrag Kommunikation Karin Bergström/Suzana Velevska 20-06-01 Sida: 1 (8) Uppdragsbeställning Temauppdrag Kommunikation (Väg/Järnväg) Karin Bergström/Suzana Velevska 20-06-01 Sida: 2 (8) Utgåvehistorik för dokumentet Utgåva

Läs mer

Svensk geoprocess. Vad är Svensk geoprocess? Status & Vad görs nu fram till juli 2016? Projektmål & definitioner

Svensk geoprocess. Vad är Svensk geoprocess? Status & Vad görs nu fram till juli 2016? Projektmål & definitioner Svensk geoprocess Vad är Svensk geoprocess? Status & Vad görs nu fram till juli 2016? Projektmål & definitioner Exempel på olika samverkansformer kommuner, Lantmäteriet & andra berörda Vad händer efter

Läs mer

Svensk geoprocess. Uppdragsbeställning Temauppdrag Adress. Utgåva A. Temauppdrag Adress. Lantmäteriet, SKL & kommuner i samverkan

Svensk geoprocess. Uppdragsbeställning Temauppdrag Adress. Utgåva A. Temauppdrag Adress. Lantmäteriet, SKL & kommuner i samverkan Ulrika Roos/Anna Wallin 20-06-01 Sida: 1 (7) Uppdragsbeställning Temauppdrag Adress Ulrika Roos/Anna Wallin 20-06-01 Sida: 2 (7) Utgåvehistorik för dokumentet Utgåva Datum Kommentar PA1 20-01-14 Utkast

Läs mer

Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet

Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet 1 (12) M Ö TESAN T E C K N I N G A R 2016-04-04 Kopia: Enligt förteckning i slutet av dokumentet Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet Tid: Onsdag 9 mars 2016 kl. 10:00 15:30 Plats: Närvarande: Frånvarande

Läs mer

Svensk geoprocess. Uppdragsbeställning Temauppdrag Laserdata/Höjdmodell. Utgåva A. Temauppdrag Laserdata/Höjdmodell

Svensk geoprocess. Uppdragsbeställning Temauppdrag Laserdata/Höjdmodell. Utgåva A. Temauppdrag Laserdata/Höjdmodell Karin Bergström 2014-09-17 Sida: 1 (8) Temauppdrag Laserdata/Höjdmodell Filnamn: Laserdata Höjdmodell A.docx Karin Bergström 2014-09-17 Sida: 2 (8) Utgåvehistorik för dokumentet Utgåva Datum Kommentar

Läs mer

Markdetaljer. Version 1.0 2015-05-11 PROCESSBESKRIVNING. Flygbild/ Ortofoto. Laserdata/ Höjdmodell. Hydrografi Markanvändning Markdetaljer

Markdetaljer. Version 1.0 2015-05-11 PROCESSBESKRIVNING. Flygbild/ Ortofoto. Laserdata/ Höjdmodell. Hydrografi Markanvändning Markdetaljer PROCESSBESKRIVNING Markdetaljer Version Flygbild/ Ortofoto Hydrografi Markanvändning Markdetaljer Laserdata/ Höjdmodell Kommunikation Byggnad Adress Stompunkter Markdetaljer_ 1(12) UPPHOVSMAN Svensk geoprocess

Läs mer

Svensk geoprocess. - bidrar till ett effektivare samhälle. Geodatasamverkan Skåne Simrishamn, 19 maj 2017

Svensk geoprocess. - bidrar till ett effektivare samhälle. Geodatasamverkan Skåne Simrishamn, 19 maj 2017 Svensk geoprocess - bidrar till ett effektivare samhälle Geodatasamverkan Skåne Simrishamn, 19 maj 2017 Agenda Introduktion Lantmäteriets införande Arbetet i samverkansområdena Hur kan kommunerna förbereda

Läs mer

Ersättningsmodell till Ramavtal 2003 om Fördjupad samverkan inom lantmäteriområdet mellan det statliga Lantmäteriet och kommunerna

Ersättningsmodell till Ramavtal 2003 om Fördjupad samverkan inom lantmäteriområdet mellan det statliga Lantmäteriet och kommunerna 1 (7) BILAGA 1 TILL RAMAVTAL 2003-12-19 Dnr 106-2003/2410 Ersättningsmodell till Ramavtal 2003 om Fördjupad samverkan inom lantmäteriområdet mellan det statliga Lantmäteriet och kommunerna Ersättningsmodellen

Läs mer

Svensk geoprocess. Uppdragsbeställning Temauppdrag Markdetaljer. Utgåva A. Temauppdrag Markdetaljer. Lantmäteriet, SKL & kommuner i samverkan

Svensk geoprocess. Uppdragsbeställning Temauppdrag Markdetaljer. Utgåva A. Temauppdrag Markdetaljer. Lantmäteriet, SKL & kommuner i samverkan Karin Bergström/Ingela Nilsson/Linn Varhaugvik 2014-09-17 Sida: 1 (7) Uppdragsbeställning Temauppdrag Markdetaljer Karin Bergström/Ingela Nilsson/Linn Varhaugvik 2014-09-17 Sida: 2 (7) Utgåvehistorik för

Läs mer

Samverkansplan Samverkan Svensk geoprocess Sida: 1 (13) Version 0.9. Samverkansplan. Samverkan Svensk geoprocess

Samverkansplan Samverkan Svensk geoprocess Sida: 1 (13) Version 0.9. Samverkansplan. Samverkan Svensk geoprocess Samverkansplan Samverkan Svensk geoprocess Sida: 1 (13) Samverkansplan Samverkan Svensk geoprocess Samverkansplan Samverkan Svensk geoprocess Sida: 2 (13) Innehåll 1 Godkännande av samverkansplan... 3

Läs mer

Uppdragsbeställning Svensk geoprocess Svensk geoprocess Uppdragsbeställning Temauppdrag Flygbild/Ortofoto

Uppdragsbeställning Svensk geoprocess Svensk geoprocess Uppdragsbeställning Temauppdrag Flygbild/Ortofoto Karin Bergström/Anna Wallin 201-09-17 Sida: 1 (7) Uppdragsbeställning Temauppdrag Flygbild/Ortofoto Karin Bergström/Anna Wallin 201-09-17 Sida: 2 (7) Utgåvehistorik för dokumentet Utgåva Datum Kommentar

Läs mer

Svensk geoprocess. -bidrar till ett effektivare samhälle. Linn Varhaugvik Arto, Lantmäteriet Operativ uppdragsledare Topografiska data

Svensk geoprocess. -bidrar till ett effektivare samhälle. Linn Varhaugvik Arto, Lantmäteriet Operativ uppdragsledare Topografiska data Svensk geoprocess -bidrar till ett effektivare samhälle Linn Varhaugvik Arto, Lantmäteriet Operativ uppdragsledare Topografiska data Alla behöver aktuella geodata Dagens utmaningar Många aktörer producerar

Läs mer

Slutrapport. Enhetliga specifikationer. Tema Adress. Tema Adress SKL, kommunerna & Lantmäteriet Version 1.0 Ulrika Roos och Anna Wallin

Slutrapport. Enhetliga specifikationer. Tema Adress. Tema Adress SKL, kommunerna & Lantmäteriet Version 1.0 Ulrika Roos och Anna Wallin Ulrika Roos och Anna Wallin i samverkan Sida: 1 (6) Slutrapport Enhetliga specifikationer Tema Adress Ulrika Roos och Anna Wallin i samverkan Sida: 2 (6) Innehåll Innehåll 1 Bakgrund... 3 2 Arbetsform

Läs mer

Strategi för 3D-geodata

Strategi för 3D-geodata Strategi för 3D-geodata ett strategiskt projekt inom Smart Built Environment Allan Almqvist, senior advisor, Malmö stadsbyggnadskontor 3D-strategi för Malmö stad Utmaningar Ja, det här funkar ju

Läs mer

Strategi för 3D-geodata

Strategi för 3D-geodata Strategi för 3D-geodata ett strategiskt projekt inom Smart Built Environment Allan Almqvist, senior advisor, Malmö stadsbyggnadskontor Så arbetar vi idag med 3D i kommunerna Vad har vi för utmaningar?

Läs mer

Nationell geodatastrategi

Nationell geodatastrategi Nationell geodatastrategi Vetenskapsrådet den 17 januari Ewa Rannestig Lantmäteriet Geodataråd Regeringen har tillsatt Geodatarådet för att bereda frågor som rör Lantmäteriverkets samordnande roll. Rådet

Läs mer

Slutrapport. Enhetliga specifikationer. Tema Väg och Järnväg

Slutrapport. Enhetliga specifikationer. Tema Väg och Järnväg i samverkan Sida: 1 (6) Slutrapport Enhetliga specifikationer Tema Väg och Järnväg i samverkan Sida: 2 (6) Innehåll 1 Bakgrund... 3 2 Arbetsform och resultat... 3 2.1 Genomförande... 3 2.1.1 Specifikationsarbetet...

Läs mer

Samverkansprojektet Svensk geoprocess i mål juni 2016

Samverkansprojektet Svensk geoprocess i mål juni 2016 Samverkansprojektet Svensk geoprocess i mål juni 2016 Intensifierad samverkan mellan Sveriges kommuner, SKL och Lantmäteriet Karin Bergström, Lantmäteriet Olov Johansson, Metria AB Anna Wallin, Lantmäteriet

Läs mer

Presentation av resultatet från temauppdrag Markdetaljer i Svensk geoprocess Ingela Nilsson, Linn Varhaugvik och Johan Linjer

Presentation av resultatet från temauppdrag Markdetaljer i Svensk geoprocess Ingela Nilsson, Linn Varhaugvik och Johan Linjer Presentation av resultatet från temauppdrag Markdetaljer i Svensk geoprocess 2015-05-27 Ingela Nilsson, Linn Varhaugvik och Johan Linjer Arbetsgrupp DPS och samverkansprocess Arbetsgrupp: Katarina Lönnqvist,

Läs mer

Positionera LINA. 1. Introduktion. 2. Samverkan kring BAL över tiden

Positionera LINA. 1. Introduktion. 2. Samverkan kring BAL över tiden POSITIONERA LINA 1(5) Positionera LINA 1. Introduktion Det är angeläget att samsyn råder mellan och kommunerna om hur samverkan kring BAL (byggnads- adress- och lägenhetsinformation) ska bedrivas över

Läs mer

Fokus på blåljus. RäddningsGIS 6 maj 2010. Ulf Eriksson, Lantmäteriet

Fokus på blåljus. RäddningsGIS 6 maj 2010. Ulf Eriksson, Lantmäteriet Fokus på blåljus RäddningsGIS 6 maj 2010 Ulf Eriksson, Lantmäteriet Användargrupper Övergripande mål Öka och bredda användningen av geodata i samhället Vi förstår kundens behov Kunden förstår sina möjligheter

Läs mer

SPF - sammanhållen detaljplanerings- och fastighetsbildningsprocess - ett samverkansprogram mellan Lantmäteriet och Boverket INFLYTTNING

SPF - sammanhållen detaljplanerings- och fastighetsbildningsprocess - ett samverkansprogram mellan Lantmäteriet och Boverket INFLYTTNING SPF - sammanhållen detaljplanerings- och fastighetsbildningsprocess - ett samverkansprogram mellan Lantmäteriet och Boverket INFLYTTNING SPF - sammanhållen detaljplanerings- och fastighetsbildningsprocess

Läs mer

Styrgrupp Svensk geoprocess

Styrgrupp Svensk geoprocess Mötesanteckningar 2013-10-17 1(6) MÖTESANTECKNINGAR Kopia till Närvarande, Projectplace.se, Projektets hemsida Styrgrupp Svensk geoprocess Tid: 2013-10-08, kl. 10:15 16.30 Plats: Närvarande: Frånvarande:

Läs mer

Rapport Förstudie Planerad markanvändning

Rapport Förstudie Planerad markanvändning 2014-10-03 Sida: 1 (11) Rapport Förstudie Planerad markanvändning temauppdrag Planinformation 2014-10-03 Sida: 2 (11) Innehåll 1 Läsanvisning 3 2 Sammanfattning och rekommendationer 3 3 Om förstudieuppdraget

Läs mer

Geodataavtal med ledningsägare/infrastrukturbyggare

Geodataavtal med ledningsägare/infrastrukturbyggare Geodataavtal med ledningsägare/infrastrukturbyggare Bakgrund - Uppsägningar av befintliga MBK-avtal - Behov att förnya avtalen Workshop med Infrastrukturbyggare okt 2010 Deltagare: Fortum, Eon, Stokab,

Läs mer

Framtida tillhandahållande av Fastighetsinformation

Framtida tillhandahållande av Fastighetsinformation Framtida tillhandahållande av Fastighetsinformation Kundreferensgruppsmöte 14 juni 2017 Mål och syfte med mötet är att informera och ta in synpunkter från er kunder Föredragande: Mats Gustafsson Projektledare

Läs mer

Minnesanteckningar från NVDB-råd 24 september 2013

Minnesanteckningar från NVDB-råd 24 september 2013 MINNESANTECKNINGAR 1 (5) Fastställt av (i förekommande fall) Ev. ärendenummer Ev. projektnummer [Fastställt av (personlista)] [Ärendenummer] [Projektnummer] Dokumenttitel Minnesanteckningar från NVDB-råd

Läs mer

Nuläge i Europa. Nationella geodata i 3D

Nuläge i Europa. Nationella geodata i 3D Nationella geodata i 3D SAMGIS Västernorrland, 2016-02-24 Nuläge i Europa Så gott som all forskning om och användning av geodata i 3D fokuserar på specifika projekt eller tätorter För geodata i 3D på nationell

Läs mer

NORMALAVTAL DRK Datum:

NORMALAVTAL DRK Datum: 1 (5) NORMALAVTAL DRK Datum: 2007-10-03 Lantmäteriets dnr: Kommunens dnr: NORMALAVTAL Detta normalavtal avser samverkan beträffande uppbyggnad, kvalitetsförbättring och nyttjande av digital registerkarta

Läs mer

Kravspecifikation - Boknings- och bidragssystem för kultur och fritidsverksamheten. Del 3 - Upphandling

Kravspecifikation - Boknings- och bidragssystem för kultur och fritidsverksamheten. Del 3 - Upphandling Daniel Antonsson Sida: 1 (6) Kravspecifikation - Boknings- och bidragssystem för kultur och fritidsverksamheten Del 3 - Upphandling Jag vill Vad finns? Projektdirektiv Daniel Antonsson Sida: 2 (6) 1 Projektnamn/identitet

Läs mer

Kravspecifikation - Boknings- och bidragssystem. för kultur och fritidsverksamheten. Förberedelse av upphandling

Kravspecifikation - Boknings- och bidragssystem. för kultur och fritidsverksamheten. Förberedelse av upphandling Daniel Antonsson Sida: 1 (5) Kravspecifikation - för kultur och fritidsverksamheten Förberedelse av upphandling Projektdirektiv Daniel Antonsson Sida: 2 (5) Godkännande av projektdirektiv och bilagor Beställare/Projektägare:

Läs mer

Analys. Samverkansprocess. tema Markanvändning och Marktäcke

Analys. Samverkansprocess. tema Markanvändning och Marktäcke samverkansprocess Tema Markanvändning/Marktäcke SKL, kommunerna & Lantmäteriet Version 1.0 Jimmy Svensson i samverkan Sida: 1 (11) Analys Samverkansprocess tema Markanvändning och Marktäcke samverkansprocess

Läs mer

Samverkansprojektet Svensk geoprocess

Samverkansprojektet Svensk geoprocess Samverkansprojektet Svensk geoprocess A. I samverkan tas enhetliga specifikationer och samverkansprocesser fram Pär Hedén, Lantmäteriet Lars Malmestål, Järfälla kommun B. Nationella geodetiska referenssystem

Läs mer

Tidplan för kompetenssatsning om digitaliseringens möjligheter i plan- och byggprocessen

Tidplan för kompetenssatsning om digitaliseringens möjligheter i plan- och byggprocessen 2018 08 31 Dnr 119-2018/5989 RAPPORT Tidplan för kompetenssatsning om digitaliseringens möjligheter i plan- och byggprocessen Lantmäteriet, 801 82 Gävle BESÖKSADRESS Lantmäterigatan 2 C, TELEFON 0771-63

Läs mer

13.00 Inledning Uppföljning från träff med KLM Samverkan för en effektiv samhällsbyggnadsprocess Detaljplane-bygglovsprocessen

13.00 Inledning Uppföljning från träff med KLM Samverkan för en effektiv samhällsbyggnadsprocess Detaljplane-bygglovsprocessen Välkomna! Program 12.00-13.00 Lunch 13.00 Inledning Uppföljning från träff med KLM Samverkan för en effektiv samhällsbyggnadsprocess Detaljplane-bygglovsprocessen 14.30-15.00 Fika 15.00 Fastighetsbildningsprocessen

Läs mer

Årsplan Samverkan Topografiska data

Årsplan Samverkan Topografiska data Årsplan Samverkan Topografiska data Sida: 1 (6) Årsplan 2018 Samverkan Topografiska data Årsplan Samverkan Topografiska data Sida: 2 (6) Innehåll 1 Bakgrund... 3 2 Resultat och effekter... 3 3 Mål 2018

Läs mer

Ersättningsmodell till Ramavtal 2007; Fördjupad samverkan inom lantmäteriområdet mellan Lantmäteriet och kommunerna

Ersättningsmodell till Ramavtal 2007; Fördjupad samverkan inom lantmäteriområdet mellan Lantmäteriet och kommunerna 1(9) Ersättningsmodell till Ramavtal 2007; Fördjupad samverkan inom lantmäteriområdet mellan Lantmäteriet och kommunerna Ersättningsmodellen Ersättningsmodellen är en vidareutveckling av den ersättningsmodell

Läs mer

Byggnad. Version PROCESSBESKRIVNING. Flygbild/ Ortofoto. Laserdata/ Höjdmodell. Hydrografi Markanvändning Markdetaljer

Byggnad. Version PROCESSBESKRIVNING. Flygbild/ Ortofoto. Laserdata/ Höjdmodell. Hydrografi Markanvändning Markdetaljer PROCESSBESKRIVNING Byggnad Version Flygbild/ Ortofoto Hydrografi Markanvändning Markdetaljer Laserdata/ Höjdmodell Kommunikation Byggnad Adress Stompunkter 2(15) UPPHOVSMAN Svensk geoprocess DOKUMENTANSVARIG

Läs mer

Öppna geodata på Lantmäteriet. Seminarium öppna geodata på SKL den augusti

Öppna geodata på Lantmäteriet. Seminarium öppna geodata på SKL den augusti Öppna geodata på Lantmäteriet Seminarium öppna geodata på SKL den 28 29 augusti Lantmäteriinstruktionen Avgiftsfinansieringens omfattning Avgiftsfinansieringen är jämförelsevis stor internationellt sett.

Läs mer

Ersättningsmodell till Ramavtal 2007; Fördjupad samverkan inom lantmäteriområdet mellan Lantmäteriet och kommunerna

Ersättningsmodell till Ramavtal 2007; Fördjupad samverkan inom lantmäteriområdet mellan Lantmäteriet och kommunerna LANTMÄTERIVERKET SVERIGES KOMMUNER OCH LANDSTING 1 (8) BILAGA 1 TILL RAMAVTAL 2007-05-14 Ersättningsmodell till Ramavtal 2007; Fördjupad samverkan inom lantmäteriområdet mellan Lantmäteriet och kommunerna

Läs mer

FÖRDJUPAD SAMVERKAN INOM LANTMÄTERIOMRÅDET MELLAN DET STATLIGA LANTMÄTERIET OCH KOMMUNERNA...1 0. SAMMANFATTNING...4 1. SYFTET MED RAMAVTALET...

FÖRDJUPAD SAMVERKAN INOM LANTMÄTERIOMRÅDET MELLAN DET STATLIGA LANTMÄTERIET OCH KOMMUNERNA...1 0. SAMMANFATTNING...4 1. SYFTET MED RAMAVTALET... 2007-05-14 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING FÖRDJUPAD SAMVERKAN INOM LANTMÄTERIOMRÅDET MELLAN DET STATLIGA LANTMÄTERIET OCH KOMMUNERNA...1 0. SAMMANFATTNING...4 1. SYFTET MED RAMAVTALET...4 2. BEHOVET AV SAMVERKAN,

Läs mer

Regionalt befolkningsnav Utgåva P 1.0.0 Anders Henriksson Sida: 1 (6) 2011-09-20. Projektdirektiv

Regionalt befolkningsnav Utgåva P 1.0.0 Anders Henriksson Sida: 1 (6) 2011-09-20. Projektdirektiv Anders Henriksson Sida: 1 (6) Projektdirektiv Regionala nav för identitetsuppgifter och hantering av autentiserings- och auktorisationsuppgifter Anders Henriksson Sida: 2 (6) 1 Projektnamn/identitet Regionala

Läs mer

Kommunikationsplan Samverkansprojektet Svensk geoprocess. 2014-04-09 Sida: 1 (9) Version PA

Kommunikationsplan Samverkansprojektet Svensk geoprocess. 2014-04-09 Sida: 1 (9) Version PA 2014-04-09 Sida: 1 (9) Kommunikationsplan samverkansprojektet Svensk geoprocess 2014-04-09 Sida: 2 (9) Innehåll 1 INFORMATIONSSPRIDNING 3 2 MÅLGRUPPER 3 2.1 PROJEKTINTERN KOMMUNIKATION 3 2.2 KOMMUNIKATION

Läs mer

Några initiativ som bidrar till ökad samhällsnytta

Några initiativ som bidrar till ökad samhällsnytta Några initiativ som bidrar till ökad samhällsnytta Svensk geoprocess Digitalisering Digitalt först Effektivare samhällsbyggnadsprocess Öppna geodata Övergång till 3D Smart Build Environment Ökat byggande

Läs mer

Framtida tillhandahållande av Fastighetsinformation

Framtida tillhandahållande av Fastighetsinformation Framtida tillhandahållande av Fastighetsinformation Kundreferensgruppsmöte 12 december 2018 Mål och syfte med mötet är att informera och ta in synpunkter från er kunder Vår önskan är att resan mot det

Läs mer

Styrgrupp Svensk geoprocess

Styrgrupp Svensk geoprocess Mötesanteckningar 2013-04-25 1(7) MÖTESANTECKNINGAR Kopia till Närvarande, Projectplace.se Styrgrupp Svensk geoprocess Tid: 2013-04-10, kl. 10.00 16.00 Plats: Närvarande: SKL Stockholm Marianne Leckström

Läs mer

Geodatastrategin Geodatarådets handlingsplan 2017 Nationella basdata Geodatarådets handlingsplan SGUs bidrag till handlingsplanen Två

Geodatastrategin Geodatarådets handlingsplan 2017 Nationella basdata Geodatarådets handlingsplan SGUs bidrag till handlingsplanen Två Geodatastrategin Geodatarådets handlingsplan 2017 Nationella basdata Geodatarådets handlingsplan 2018 2020 SGUs bidrag till handlingsplanen Två regeringsuppdrag med koppling till handlingsplanen Geodatarådets

Läs mer

Styrgrupp Svensk geoprocess

Styrgrupp Svensk geoprocess Mötesanteckningar 2013-06-17 1(7) MÖTESANTECKNINGAR Kopia till Närvarande, Projectplace.se Styrgrupp Svensk geoprocess Tid: 2013-05-15, kl. 10.15 15.30 Plats: Närvarande: Lantmäteriet Gävle Marianne Leckström

Läs mer

VERKSTAD. Jobbat med geodata sedan 80-talet Mitt fokus idag är på geodata som en resurs i digitaliseringen

VERKSTAD. Jobbat med geodata sedan 80-talet Mitt fokus idag är på geodata som en resurs i digitaliseringen VERKSTAD VERKSTAD Mats Elfström geodataperson i Tomelilla Jobbat med geodata sedan 80-talet Mitt fokus idag är på geodata som en resurs i digitaliseringen Uppdraget i Lantmäteriets regleringsbrev Lantmäteriverket

Läs mer

Lantmäteriets promemoria Förslag om ändringar i redovisningsstrukturen för byggnader och adresser i fastighetsregistret

Lantmäteriets promemoria Förslag om ändringar i redovisningsstrukturen för byggnader och adresser i fastighetsregistret PM 2009:121 RIII (Dnr 001-968/2009) Lantmäteriets promemoria Förslag om ändringar i redovisningsstrukturen för byggnader och adresser i fastighetsregistret Remiss från Justitiedepartementet Borgarrådsberedningen

Läs mer

VÄGEN MOT EN DIGITAL SAMHÄLLSBYGGNADSPROCESS. Digitalt först Målbild 2025 Färdplan Utgångsläge 2018 Fokusområden

VÄGEN MOT EN DIGITAL SAMHÄLLSBYGGNADSPROCESS. Digitalt först Målbild 2025 Färdplan Utgångsläge 2018 Fokusområden VÄGEN MOT EN DIGITAL SAMHÄLLSBYGGNADSPROCESS Digitalt först Målbild 2025 Färdplan Utgångsläge 2018 Fokusområden 2018-2021 Digitalt först för en smartare samhällsbyggnadsprocess Uppdraget: Möjligheter till

Läs mer

NORMALAVTAL DRK 2007-10-03 Reviderad 2013-04-02. Lantmäteriets dnr: Kommunens dnr:

NORMALAVTAL DRK 2007-10-03 Reviderad 2013-04-02. Lantmäteriets dnr: Kommunens dnr: 1 (5) NORMALAVTAL DRK Lantmäteriets dnr: Kommunens dnr: NORMALAVTAL Detta normalavtal avser samverkan beträffande uppbyggnad, kvalitetsförbättring och nyttjande av digital registerkarta i kommuner där

Läs mer

Aktuellt från Sveriges Kommuner och Landsting

Aktuellt från Sveriges Kommuner och Landsting Aktuellt från Sveriges Kommuner och Landsting Marianne Leckström marianne.leckstrom@skl.se Hans Lovén hans.loven@live.se www.skl.se/gis 1 Ny medarbetare fr.o.m. 1 maj: Ewa Rannestig Kommunförbundet Skåne

Läs mer