Presentationsteknik Kortfattade anteckningar

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Presentationsteknik Kortfattade anteckningar"

Transkript

1 Presentationsteknik Kortfattade anteckningar Presentationsteknik, Monika Unander. sid 1 (11)

2 Syfte & Mål Syfte Varför skall du göra presentationen och vad är det du vill förmedla? Vad har presentationen för syfte är det att inspirera, underhålla, utbilda informera, etc?! Skriv ner i korta, preciserade meningar Målet Vilket är ditt huvudbudskap? Vad skall målgruppen veta? Vad skall målgruppen känna? Vad skall målgruppen göra?! Skriv ner i korta, preciserade meningar Varför Detta gör du för att du skall fokusera på det som är viktigast. Ju tydligare du är i tanken, desto mer tydlig blir du i utformning och utförande. För att säkerställa att du får med kärnan i budskapet. Du har ett begränsat utrymme i tid och i mottagarnas hjärna. Den tiden vill du lägga på det mest väsentliga. Presentationsteknik, Monika Unander. sid 2 (11)

3 Målgrupp Inventering Hur ser deras kunskap ut? Nivå (expert/novis) Deras inställning Till tillfället Till ämnet Till talaren Deras dagsform vad påverkar dem i övrigt? Olika inlärningsstilar påverkar: Vissa föredrar att höra, andra vill läsa, några vill se och några vill göra. Mentalt avstånd Byt perspektiv Hur långt står vi från varandra i frågan med avseende på kunskap, attityd, problemuppfattning etc. Vad är de intresserade av? Hur spännande du än tycker att ditt ämne är så kommer dina åhörare ta till sig det först när det har relevans och betydelse för dem. Ju närmre du kommer vad som är viktigt för målgruppen, desto bättre.! skapa relevans för målgruppen Presentationsteknik, Monika Unander. sid 3 (11)

4 Material/Innehåll Vad jag vet (fakta) Vad jag måste ta reda på (fakta) DU Din kunskap om ämnet behöver vara större än dina åhörares. Det ger dig en trygghet i presentationen. Kan du inte tillräckligt om ett ämne så behöver du skaffa dig mer kunskap. Praktiska förutsättningar Tid Lokal hur ser den ut, hur stor är den, hur fungerar de praktiska sakerna i lokalen? Antal personer som skall komma och lyssna styr t ex vilka hjälpmedel du kan/bör använda. Etc. Att förbereda Att presentera Tid för presentationen Presentationsteknik, Monika Unander. sid 4 (11)

5 Disposition Av det du vill säga Disposition Av det du skall göra Av det du skall säga Olika dispositionsmodeller passar för olika syften och tillfällen (se exempel längst bak, bilaga 1). Av det du skall göra Olika mötestekniker för olika syften Olika aktiviteter för olika syften Olika sittningar för olika syften Se din presentation i sitt sammanhang, som en helhet Att ta hänsyn till Uppmärksamhetsspannet hos deltagarna Flödet i presentationen Tempo Röst Växlingar i presentationsform Aktiviteter Byta plats Berättelser Pauser Repetition av det viktigaste budskapet Etc. Presentationsteknik, Monika Unander. sid 5 (11)

6 En grundläggande modell Inledning Innehåll Summering Avslut Inledning Innehåll Består av två delar, dels en intresseväckare där du gör presentationens anslag det som fångar dem. Dels en del där du ger lite bakgrund: vad du skall presentera, vilket målet är, kort presentation av dig, eventuell praktisk information. Här förstår deltagarna vilka öron de skall lyssna med. Här har du också möjlighet att bygga förtroende för det du säger och dig som person. 3-5 punkter. Bygg upp punkter och innehåll som moduler som du kan ta bort/lägga till vid behov. Färglägg gärna din presentation för att göra den mer intressant. T ex med att referera till mottagarna, ställa frågor etc. Se fler alternativ under Flöde. Sammanfattning och avslutning Ta upp de punkter som sammanfattar det din presentation handlat om. Du kan även ge möjlighet till frågor. Återkoppla till målet och gör din avslutning. Markera gärna med en variation (t ex paus) att nu kommer vi in på det sista. Använd gärna markeringsord som sammanfattningsvis vill jag säga avslutningsvis, till sist etc. Inledning och avslutning bör du lära dig utantill! Presentationsteknik, Monika Unander. sid 6 (11)

7 Att formulera sig Minnet Minnet är begränsat, vi kan inte hålla hur många saker som helst i huvudet samtidigt. Vi vill få det vi berättar att flytta sig från mottagarnas korttidsminne till deras långtidsminne. Vårt minne är associativt, d v s vi minns bättre om vi kan skapa associationer. Vi kan hjälpa våra åhörare genom att använda oss av olika minneskrokar, t ex metaforer och liknelser Vi kan också lägga till berättelser till vår presentation d v s berättelser som styrker, illustrerar, exemplifierar det presentationen belyser. Vi vill tilltala flera sinnen hos våra åhörare och vi vill skapa bilder. Kom ihåg! Om du vill att det du berättat i din presentation skall stanna kvar i minnet hos dina åhörare så måste de använda sig av det du går igenom inom ca två veckor. Sedan minskar chansen att de kommer ihåg vad du sagt drastiskt. Vad du säger Tänk på att vi tolkar samma ord på olika sätt beroende på våra egna erfarenheter, kultur etc. Det som betyder en sak för dig betyder inte nödvändigtvis detsamma för någon annan. Språket för gärna vara målande. Det skall vara anpassat efter din publik underskatta inte deras intelligens och överskatta inte deras intresse. Du kan skapa dramatik/variation bara genom hur du använder din röst på olika sätt volym, styrka, tempo. Tänk även på att pauser är bra för att betona sådant som är viktigt. Den röda tråden Var sak på sin plats, tydligt och klart det underlättar för dina lyssnare. Hjälp dem gärna vidare i din presentation genom att t ex repetera/summera innan du byter avsnitt. Det finns ord som hjälper dina åhörare att för stå vad som händer/kommer t ex...för det första...för det andra... osv. Presentationsteknik, Monika Unander. sid 7 (11)

8 Framställning Välj dina hjälpmedel efter vad som förstärker det du vill säga. Dina hjälpmedel är en möjlighet för dig att betona, illustrera etc. Kom ihåg att du på ett enkelt sätt kan använda din kropp, ditt ansikte, dina armar och händer till att illustrera och förstärka det som du pratar om. Framställning i grupp Repetera Tänk på hur ni utnyttjar rummet och tiden. Det skall vara självklart varför och hur utrymme och tid fördelas. Var noga med att presentera samtliga i gruppen (och på samma sätt). Repetera din presentation, gärna i flera steg: först handlar det om inlärning, sedan om att kunna använda de valda hjälpmedlen och till sist att finslipa och klocka tiden. Är ni flera träna växlingar etc. Manus Använd gärna manus till din presentation. Ofta är det bra att utforma manuset i etapper: Först så skriver du i stort sett allt, sedan markerar du det viktigaste. Detta gör du sedan stolpar av som du tar med till presentationen. Läs inte innantill! Källförteckning och lästips: Vill du läsa mer om hur du kan lägga upp din presentation så hittar du mer i följande böcker/skrifter. Där hittar du också de olika dispositionsmodellerna: Maria Björklund och Ulf Paulsson: Att göra en presentation, Teknisk logistik, LTH, Lund Barbro Fällman: Tala & Engagera, Studentlitteratur Anders Hedin: Presentationsteknik, Studentlitteratur David JP Phillips: Framgångsrik Presentationsteknik, Liber Presentationsteknik, Monika Unander. sid 8 (11)

9 Power Point Tänk på att PowerPointen (PPT) skall fungera som ett stöd för din presentation. Det är inte PPT som är/gör presentationen det är DU! Den fungerar inte heller som dina anteckningar du skall kunna din presentation, inte läsa innantill. Kortfattade tips när det gäller utformning av PowerPoint Ett innehåll per sida Använd nyckelord eller fraser Använd konsekvent uppbyggnad Använd både VERSALER och gemener Mängden information per sida Inte för många punkter per sida, det måste vara snabbt greppbart för dem som lyssnar/tittar. Vad innebär det att vara konsekvent? Hur du placerar text och bild (bilden till vänster!) Val av font och dess storlek Bakgrund Hur du använder bilder, färg diagram etc. Generellt sett så gillar vi balans och raka linjer: Obs! Behåll en rak vänstermarginal! Presentationsteknik, november sid 9 (11)

10 Ett bra sätt att gå igenom flera punkter på en sida, men ändå ha fokus på det man talar om just nu är att släcka ner det man precis har visat. Inte så det blir svart, man skall fortfarande se vad det står, men så fokus ligger på det man pratar om: Presentationsteknik, Monika Unander. sid 10 (11)

11 Ljus och kontraster Tänk på att ögat söker sig till ljus. Kanske kan du dämpa din vita bakgrund med några procent svart? Kanske kan du använda en helsvart bakgrund? Kontraster och färgval är viktigt för din PPTs tydlighet. Eftersträva hög kontrast, framför allt viktigt när din projektor inte är så ljusstark. Typsnitt och text Har du typsnitt under 20pkt så har du troligtvis för mycket text på din sida. Testa gärna i rummet där du skall presentera vad som fungerar i det utrymmet små rum, en mindre font. Stora rum en större font. UNDVIK ATT ANVÄNDA ENBART VERSALER. DET ÄR SVÅRARE ATT LÄSA OCH (KAN) UPPFATTAS SOM OM MAN HÖJER RÖSTEN. Om du har text på din PPT som du vill att åhörarna skall läsa var tyst, så de får läsa ifred. (De läser dessutom mycket fortare än vad du pratar). Kognitiv dissonans Bilden skall visa eller vara starkt relaterad till det du pratar om. Om du pratar om annat än vad bilden visas, så blir det en dissonans mellan det vi ser och det vi hör. Kanske kan du lägga in en svart sida eller trycka på MUTE om/när det kommer eller uppstår ett tillfälle där du behöver frångå PPTs ämne/bild. Bilder Bilder kommunicerar snabbt och underlättar att vi ser och pratar om samma sak genom att visa bilder kan vi hjälpa till att styra åhörarnas associationer. Avslutningsvis Titta gärna på hur andra gör och se vad som kan passa dig. På t ex TED talks ( kan man se många olika typer av presentatörer och upplägg. Ni förväntas även använda det ni lärt er om visuella utformningen/visuell kommunikation (Christel Copp). Presentationsteknik, Monika Unander. sid 11 (11)

12 bilaga 1 Några disposi1onsmodeller Tanken är a9 väcka åhörarnas intresse, och o@a är deras uppmärksamhet störst i början. De flesta har lä9are a9 minnas budskapet om de får se helheten först men nackdelen med denna variant är a9 det kan vara svårt a9 följa den röda tråden. Tradi1onell Modell 1 Inledning Bakgrund Sy@e Metod Resultat Diskussion Slutsats Säg vad du skall säga Säg det Säg vad du har sagt 1

13 Modell 2 Modell 3 Vad? Vem? Var? När? Hur? Varför? I går I dag I morgon Modell 4 Posi1on Problem Possibili1es Proposal Den an1ka 7- stegs modellen Inledning Fakta Motargument Argument Lösning, mål Lösningskonsekvens, effekt Avslutning 2

14 I denna ordning förbereder du: 1 (5) 2 (6) 3 (4) 4 (3) 5 (2) 6 (1) 7 Lösning, mål Lösningskonsekvens, effekt Argument Motargument Fakta Inledning Avslutning 3

DD1393 Mjukvarukonstruktion. Presentationsteknik. Linda Söderlindh, ECE/Språk Universitetsadjunkt i Retorik & teknikvetenskaplig kommunikation

DD1393 Mjukvarukonstruktion. Presentationsteknik. Linda Söderlindh, ECE/Språk Universitetsadjunkt i Retorik & teknikvetenskaplig kommunikation DD1393 Mjukvarukonstruktion Presentationsteknik Linda Söderlindh, ECE/Språk Universitetsadjunkt i Retorik & teknikvetenskaplig kommunikation Kommunikation på DD1393 1,5hp Föreläsning 1 Presentationsteknik

Läs mer

Kommunikation för dataloger (DA3013)

Kommunikation för dataloger (DA3013) Kommunikation för dataloger (DA3013) - Muntligt moment 1,5hp Stockholms universitet/kth Linda Söderlindh, KTH, ECE/Språk Hösten 2016 Universitetsadjunkt Teknikvetenskaplig kommunikation Momentets upplägg

Läs mer

FILM 2 CHECKLISTA FÖRBEREDELSER

FILM 2 CHECKLISTA FÖRBEREDELSER FILM 2 CHECKLISTA FÖRBEREDELSER Lokal talarpodium, bord eller ingetdera sittning: placera stolarna lämpligt whiteboard, block och pennor belysning anteckningsmaterial och pennor vatten Teknik dator projektorduk/bildskärm

Läs mer

Retorik och Presentationsteknik. Nils Lundgren

Retorik och Presentationsteknik. Nils Lundgren Retorik och Presentationsteknik Nils Lundgren Vi börjar med Retorik som används för att... Övertyga andra om att en åsikt är riktig Sälja en produkt eller tjänst Få igenom sin vilja, skaffa makt och inflytande

Läs mer

!!!!!!!!!!!!!!!! Arbetshäfte* * Presentationsteknik*

!!!!!!!!!!!!!!!! Arbetshäfte* * Presentationsteknik* Arbetshäfte Presentationsteknik 1.Syfte&mål Varförskallpresentationengörasochvadärdetsomskallpresenteras? 1.1Presentationenssyfte:" 1.2Måletmedpresentationen: 1.3Huvudbudskap: Syfte&mål Publikenskallveta:

Läs mer

Att muntligt presentera och opponera

Att muntligt presentera och opponera Civilrätt C Juristprogrammet Uppsatsföreläsningar Att muntligt presentera och opponera Laura Carlson 2016 Presentationen/Oppositionen Studenterna kommer att presentera och opponera uppsatserna i par under

Läs mer

Reflektion. Uppgift 7. Vår reflektion om två böcker som handlar om presentationsteknik. Tärna folkhögskola HT 2010. IT Pedagogutbildning

Reflektion. Uppgift 7. Vår reflektion om två böcker som handlar om presentationsteknik. Tärna folkhögskola HT 2010. IT Pedagogutbildning Reflektion Uppgift 7 Vår reflektion om två böcker som handlar om presentationsteknik. Tärna folkhögskola HT 2010 IT Pedagogutbildning Innehåll Inledning... 1 Reflektion... 1 1. Förbered dig i god tid...

Läs mer

Presentationsteknik Tips och råd

Presentationsteknik Tips och råd Presentationsteknik Tips och råd Would you like to take a bite? Fruit For Management FFM 2015 1 Är du nervös? Alla är nervösa inför ett framträdande Det som skiljer bu eller bä är hur man hanterar anspänningen

Läs mer

IKT-UPPGIFT 2 HVISTORIA Hvitfeldtska Gymnasiet KALLA KRIGET

IKT-UPPGIFT 2 HVISTORIA Hvitfeldtska Gymnasiet KALLA KRIGET IKT-UPPGIFT 2 HVISTORIA Hvitfeldtska Gymnasiet KALLA KRIGET Innehållsförteckning 1.UPPGIFT: Kalla Kriget 6-9 grupper 2.MUNTLIG & VISUELL presentation 3. VARFÖR? För att få kunskap om Kalla Kriget IKT utbildning

Läs mer

Välkommen. Presenta/onsteknik. Konsten a2 övertyga. Henrik Mannerstråle. Powersales Communica0on. onsdag 13 november 13

Välkommen. Presenta/onsteknik. Konsten a2 övertyga. Henrik Mannerstråle. Powersales Communica0on. onsdag 13 november 13 Välkommen Presenta/onsteknik Konsten a2 övertyga Henrik Mannerstråle Presenta/onsteknik Kom ihåg a6 det är fullständigt ointressant vad du säger i din presenta0on det är vad åhörarna tror a6 du säger som

Läs mer

IKT-UPPGIFT 2 HVISTORIA Hvitfeldtska Gymnasiet MELLANKRIGSTIDEN

IKT-UPPGIFT 2 HVISTORIA Hvitfeldtska Gymnasiet MELLANKRIGSTIDEN IKT-UPPGIFT 2 HVISTORIA Hvitfeldtska Gymnasiet MELLANKRIGSTIDEN Innehållsförteckning 1.UPPGIFT: Mellankrigstiden i 7 länder 2.MUNTLIG & VISUELL presentation 3. VARFÖR? Förberedelse för genomgång av Andra

Läs mer

För mycket information! Att presentera vetenskap. Målet med föreläsningen. Planera din presentation besvara dessa frågor: Presentationens struktur

För mycket information! Att presentera vetenskap. Målet med föreläsningen. Planera din presentation besvara dessa frågor: Presentationens struktur Målet med föreläsningen tt presentera vetenskap Magister-/ Masterkurs Odontologi, VT- 16 Tülay Lindberg, nna Kats Institutionen för Odontologi 1. Lära dig mer om hur man presenterar forskning så att de

Läs mer

Presentationsteknik 2013-12- 02. Presenta.onsteknik. Presenta.onsteknik. Kom ihåg a* det är fullständigt ointressant vad du säger i din presenta7on

Presentationsteknik 2013-12- 02. Presenta.onsteknik. Presenta.onsteknik. Kom ihåg a* det är fullständigt ointressant vad du säger i din presenta7on Presentationsteknik Jonas Möller Kom ihåg a* det är fullständigt ointressant vad du säger i din presenta7on det är vad åhörarna tror a* du säger som är intressant! Hjälpmedel Dator - Power Point - OH kanon

Läs mer

Kommunikation för dataloger

Kommunikation för dataloger Kommunikation för dataloger - Muntligt moment 1,5hp Stockholms universitet Hösten 2017 Linda Söderlindh, KTH, ECE/Språk Universitetsadjunkt Teknikvetenskaplig kommunikation Momentets upplägg Föreläsning

Läs mer

Presentationsteknik. Om mig. Josef Hallberg Josef Hallberg Doktor i Medieteknik Forskningsintressen:

Presentationsteknik. Om mig. Josef Hallberg Josef Hallberg Doktor i Medieteknik Forskningsintressen: 2013-10-03 Presentationsteknik Josef Hallberg josef.hallberg@ltu.se Om mig Josef Hallberg Doktor i Medieteknik Forskningsintressen: Smarta hem Sociala nätverk Teknik för hälsovård Stor erfarenhet av att

Läs mer

Presentationsteknik. Daniel Nordström

Presentationsteknik. Daniel Nordström Presentationsteknik Daniel Nordström PRESENTATIONENS INNEHÅLL Retoriken Klassisk retorik De röda tråden Bygga upp en presentation Förberedelser Klassiskt upplägg Att tänka på Manus Visuella hjälpmedel

Läs mer

Presentationsteknik. Ökad försäljning Inspirerande ledarskap Starkare samarbeten

Presentationsteknik. Ökad försäljning Inspirerande ledarskap Starkare samarbeten Presentationsteknik Ökad försäljning Inspirerande ledarskap Starkare samarbeten Disposition för olika syften Målformulering Att planera en presentation utan att först sätta upp mål är som att kasta pil

Läs mer

Medan Aktiv inlärning

Medan Aktiv inlärning Studieteknik Mål Överblick Före Förbered för studier Planera Delta i undervisningen Medan Aktiv inlärning Lyssna och anteckna Tänk aktivt Kunskap och förståelse Efteråt Behållning av studierna Aktivera

Läs mer

Bestäm vilket av, eller vilken kombination av övertygande tillvägagångssätt (känsla, logik, förtroende) som du avser att använda i din presentation.

Bestäm vilket av, eller vilken kombination av övertygande tillvägagångssätt (känsla, logik, förtroende) som du avser att använda i din presentation. Mål Få en enkel överblick över vad du behöver tänka på före och under din presentation. Fungera som praktiska verktyg. Fungera som en tydlig sammanfattning av de absolut viktigaste punkterna. Före presentationen

Läs mer

Inledning Väcker intresse och introducerar ämnet

Inledning Väcker intresse och introducerar ämnet En muntlig informerande presentation presenterar något eller illustrerar hur något fungerar. Huvudsyftet är alltid att informera, till skillnad från en argumenterande presentation där huvudsyftet är att

Läs mer

VÅR NYA PPT-MALL BESKRIVNING AV MALLEN OCH NÅGRA TIPS PÅ VÄGEN KICKI EDGREN / CHRISTEL COPP GÖTEBORGS UNIVERSITET

VÅR NYA PPT-MALL BESKRIVNING AV MALLEN OCH NÅGRA TIPS PÅ VÄGEN KICKI EDGREN / CHRISTEL COPP GÖTEBORGS UNIVERSITET VÅR NYA PPT-MALL BESKRIVNING AV MALLEN OCH NÅGRA TIPS PÅ VÄGEN KICKI EDGREN / CHRISTEL COPP 2019-06-03 Lättare för dig bättre för dina åhörare Den nya mallen är framtagen utifrån två olika perspektiv användbarhet

Läs mer

Muntlig presentation

Muntlig presentation Muntlig presentation Kommunikationsprocessen Sändare Budskap Mottagare Syftet Överföra ra information och tankar (informativt) Uttrycka känslor k och attityder (expressivt) Påverka och förmf rmå till handling

Läs mer

Tips till dig som UTBILDARE

Tips till dig som UTBILDARE www.sisuidrottsutbildarna.se Tips till dig som UTBILDARE Innehåll Du som utbildare är viktig 3 Tydlighet i roll och uppdrag 4 Verksamhetsidé, värdegrund och vision ger dig stöd 5 Viktiga frågor i utbildningssammanhang

Läs mer

NYA POWERPOINT-MALL BESKRIVNING AV MALLEN OCH NÅGRA TIPS PÅ VÄGEN

NYA POWERPOINT-MALL BESKRIVNING AV MALLEN OCH NÅGRA TIPS PÅ VÄGEN GÖTEBORGS UNIVERSTITETS NYA POWERPOINT-MALL BESKRIVNING AV MALLEN OCH NÅGRA TIPS PÅ VÄGEN KICKI EDGREN / CHRISTEL COPP, 2019-06-04 Lättare för dig bättre för dina åhörare Den nya mallen är framtagen utifrån

Läs mer

PM avseende validering av examensarbetet

PM avseende validering av examensarbetet Högskolan i Halmstad Sektionen för hälsa och samhälle Socialt arbete ledning och organisering PM avseende validering av examensarbetet Ledarens roll inom privat respektive kommunal handikappsomsorg En

Läs mer

Text Stephan Rössner/Svenska Läkaresällskapets redaktionskommitté Illustrationer Marie Åhfeldt Tryck

Text Stephan Rössner/Svenska Läkaresällskapets redaktionskommitté Illustrationer Marie Åhfeldt Tryck Svenska Läkaresällskapet, 2000 Text Stephan Rössner/Svenska Läkaresällskapets redaktionskommitté Illustrationer Marie Åhfeldt Tryck Svenska Läkaresällskapets Handlingar, Hygiea Band 109 Häfte 1 ISSN 0349-1722

Läs mer

Innehållsförteckning. Inledning... 3. Introduktion... 4. Övrigt... 5. Presentationens innehåll... 6

Innehållsförteckning. Inledning... 3. Introduktion... 4. Övrigt... 5. Presentationens innehåll... 6 Anteckningsunderlag 2 Innehållsförteckning Inledning... 3 Introduktion... 4 Övrigt... 5 Presentationens innehåll... 6 Förutsättningar för en intressant presentation... 8 Presentationens tre delar... 9

Läs mer

Muntlig presentationsteknik. Eva Törnqvist, Tema T & CMTS eva.tornqvist@tema.liu.se 013-28 21 72 Tema-huset, rum C216

Muntlig presentationsteknik. Eva Törnqvist, Tema T & CMTS eva.tornqvist@tema.liu.se 013-28 21 72 Tema-huset, rum C216 Muntlig presentationsteknik Eva Törnqvist, Tema T & CMTS eva.tornqvist@tema.liu.se 013-28 21 72 Tema-huset, rum C216 Ibland får man se att en idé, som känns idéaktig inne i hjärnan, är helt annorlunda

Läs mer

E-LEARNING. Presentationsteknik. Kompetens Express AB Karlaväen Stockholm Tel:

E-LEARNING. Presentationsteknik. Kompetens Express AB Karlaväen Stockholm Tel: E-LEARNING Presentationsteknik Karlaväen 108 115 26 Stockholm Tel: 08-4418100 info@kompetensexpress.se www.kompetensexpress.se PRESENTATIONSTEKNIK E-LEARNING Pedagogiskt är utbildningen upplagd med filmer

Läs mer

Lokal pedagogisk planering HT- 11 V.7 Ämnesområde: Muntlig framställning

Lokal pedagogisk planering HT- 11 V.7 Ämnesområde: Muntlig framställning Lokal pedagogisk planering HT- 11 V.7 Ämnesområde: Muntlig framställning Ansvarig lärare: Thomas Dahl mail: thomas.hansson-dahl@edu.upplandvasby.se Centralt innehåll Tala, lyssna samtala: Muntliga presentationer

Läs mer

Metoder och Verktyg. Muntlig kommunikation. Det viktigaste. Innehåll

Metoder och Verktyg. Muntlig kommunikation. Det viktigaste. Innehåll Metoder och Verktyg Muntlig kommunikation Det viktigaste Vad är det viktigaste vid muntlig presentation (muntlig kommunikation)? Att få över ditt budskap till mottagaren Hur lyckas man med det? Talang?

Läs mer

KORT FÖR ATT LEDA DISKUSSIONEN

KORT FÖR ATT LEDA DISKUSSIONEN KORT FÖR ATT LEDA DISKUSSIONEN INNEHÅLL 1 Så här använder du diskussionskorten 2 Vad är dialog? 3 Förbättra din förmåga att lyssna 4 Förberedelser inför att föra en diskussion 5 Exempel ur manuset för

Läs mer

Hur kan du studera effektivt? Studieteknik

Hur kan du studera effektivt? Studieteknik Hur kan du studera effektivt? Studieteknik En resurs för att utveckla studenters språkfärdigheter Språkverkstaden Lokaler och tidsbokning Engelska parken Humanistiskt centrum Thunbergsvägen 3 L Rådgivning

Läs mer

Vältalaren PROVLEKTION: BLI EN BÄTTRE LYSSNARE

Vältalaren PROVLEKTION: BLI EN BÄTTRE LYSSNARE Vältalaren Vältalaren är en handbok i den retoriska arbetsprocessen: hur man finner övertygande stoff och argument, hur man ger struktur och språklig dräkt åt sitt budskap och hur man memorerar och framför

Läs mer

Våga tala - tips på strategier för att minska nervositeten

Våga tala - tips på strategier för att minska nervositeten Våga tala - tips på strategier för att minska nervositeten Brukar du ibland sjukskriva dig hellre än att hålla en presentation, redovisning eller delta i gruppdiskussion? Mår du illa, får black out eller

Läs mer

Kommunikation för dataloger (DA3013)

Kommunikation för dataloger (DA3013) Kommunikation för dataloger (DA3013) - Muntligt moment 1,5hp Stockholms universitet Hösten 2016 Linda Söderlindh, KTH, ECE/Språk Universitetsadjunkt Teknikvetenskaplig kommunikation Momentets upplägg Föreläsning

Läs mer

Lyssningsstrategier. En framgångsrik språkinlärare: Tror på sin förmåga att lära sig. Är motiverad. Är medveten om varför hon/han vill lära sig

Lyssningsstrategier. En framgångsrik språkinlärare: Tror på sin förmåga att lära sig. Är motiverad. Är medveten om varför hon/han vill lära sig 1 Lyssningsstrategier En framgångsrik språkinlärare: Tror på sin förmåga att lära sig Är motiverad Är medveten om varför hon/han vill lära sig Är inte rädd för att göra misstag Tar risker Är bra på att

Läs mer

Människan och Tekniken. Fö 3 Människan och tekniken. Perception. Visuell perception

Människan och Tekniken. Fö 3 Människan och tekniken. Perception. Visuell perception Fö 3 Människan och tekniken Fö1 om Användbarhet och svårigheter med det. PACT som ett ramverk för att beskriva problemet. Fö 2 om metoder för att genomföra PACT-analys, dvs användarstudie och ev. analys

Läs mer

KORT FÖR ATT LEDA DISKUSSIONEN

KORT FÖR ATT LEDA DISKUSSIONEN KORT FÖR ATT LEDA DISKUSSIONEN INNEHÅLL 1 Så här använder du diskussionskorten 2 Vad är dialog? 3 Förbättra din förmåga att lyssna 4 Förberedelser inför att föra en diskussion 5 Exempel ur manuset för

Läs mer

ATT UTBILDA MED Rätt åt dig! EN PRAKTISK & PEDAGOGISK HANDLEDNING

ATT UTBILDA MED Rätt åt dig! EN PRAKTISK & PEDAGOGISK HANDLEDNING ATT UTBILDA MED Rätt åt dig! EN PRAKTISK & PEDAGOGISK HANDLEDNING 1 INNEHÅLL I HANDLEDNINGEN INLEDNING INNAN ATT INFORMERA OM OCH TÄNKA PÅ INNAN UTBILDNINGEN UNDER TIPS OCH TRIX UNDER UTBILDNINGENS GÅNG

Läs mer

Muntligt framförande

Muntligt framförande 1 Muntligt framförande Ni ska förbereda, skriva och muntligt presentera ett tal eller en miniföreläsning (3-5 minuter). Ämnet är fritt målet är att beröra lyssnaren. Arbetsbeskrivning Del 1: Först en taldusch

Läs mer

En resurs för att utveckla studenters språkfärdigheter. Språkverkstaden

En resurs för att utveckla studenters språkfärdigheter. Språkverkstaden En resurs för att utveckla studenters språkfärdigheter Språkverkstaden Lokaler och tidsbokning Engelska parken Humanistiskt centrum Thunbergsvägen 3 L Rådgivning i svenska och engelska Boka tid sprakverkstaden@kvk.uu.se

Läs mer

Fundera på, samtala Fundera på, samtala

Fundera på, samtala Fundera på, samtala 2 Min egen berättelse Att skriva min berättelse var som en upptäcktsresa i mig själv. Det var inte alltid lätt. Ibland var det jättetungt, om jag ska vara ärlig, men det kändes alltid meningsfullt. Jag

Läs mer

PARTES-MODELLEN - EN RETORISK VERKTYGSLÅDA. Tomas Rosengren, Strömbäcks folkhögskola, Umeå

PARTES-MODELLEN - EN RETORISK VERKTYGSLÅDA. Tomas Rosengren, Strömbäcks folkhögskola, Umeå PARTES-MODELLEN - EN RETORISK VERKTYGSLÅDA Tomas Rosengren, Strömbäcks folkhögskola, Umeå www.lektion.se RETORIK EN PROCESS I SEX STEG Intellectio - har med förståelse att göra Inventio - har med innehåll

Läs mer

Studiestrategier för dig som är visuell

Studiestrategier för dig som är visuell Studiestrategier för dig som är visuell Om du har en visuell (V) lärstil är synen din starkaste kanal för att ta in ny kunskap. Prova att använda en del eller alla av följande metoder: Stryk under och

Läs mer

S A V E T H E C O M M U N I C A T I O N

S A V E T H E C O M M U N I C A T I O N S A V E T H E C O M M U N I C A T I O N Innehållsstrategi för Rädda Barnen Instagram Instagram är ett medium där vi förväntar oss att konsumtionen av innehållet ska gå snabbt. Vi föreslår att ni försöker

Läs mer

Vetenskaplig kommunikation

Vetenskaplig kommunikation Vetenskaplig kommunikation SUSANNA WHITLING LEG. LOGOPED, DOKTORAND 2015-03-12 Agenda Muntlig kommunikation: teori och praktik Verktyg - Språk: talat och ickeverbalt - Förberedelser: repetition, nerver,

Läs mer

Tips för en bra redovisning

Tips för en bra redovisning Tips för en bra redovisning Hej på er! Jag heter Antoni och jag får människor att bli bättre på att tala och samtala. Kommunikation alltså. Jag tänkte bjuda på några enkla och effektiva tips på hur du

Läs mer

Patientsäkerhetskonferensen , seminarium Förstå mig rätt minska missförstånd i patientmötet

Patientsäkerhetskonferensen , seminarium Förstå mig rätt minska missförstånd i patientmötet Patientsäkerhetskonferensen 2016-09-21, seminarium Förstå mig rätt minska missförstånd i patientmötet Deltagarnas mentometersvar på frågan: Vad tar du med dig härifrån? Det här ska jag testa o Det här

Läs mer

Presentationsteknik, 4 hp (738G28) HT 2015

Presentationsteknik, 4 hp (738G28) HT 2015 Presentationsteknik, 4 hp (738G28) HT 2015 Avsikten med kursen är att öka deltagarnas insikter om de krav som olika kommunikationssituationer ställer samt öka deras muntliga språkfärdighet. Målet är att

Läs mer

VAD VI SKA KIKA PÅ.. Tekniska verktyg Opponering

VAD VI SKA KIKA PÅ.. Tekniska verktyg Opponering VAD VI SKA KIKA PÅ.. - Grundförutsättningar för en lyckad presentation Vem presenterar jag för och var? Vad är den viktigaste informationen i det jag ska presentera? Upplägg av en presentation Att jobba

Läs mer

Professionell utveckling 4 Att förstå och presentera vetenskap. Muntlig presentationsteknik. VT2016 Emanuel Smeds

Professionell utveckling 4 Att förstå och presentera vetenskap. Muntlig presentationsteknik. VT2016 Emanuel Smeds Professionell utveckling 4 Att förstå och presentera vetenskap Muntlig presentationsteknik VT2016 Emanuel Smeds Fråga - Har ni hittat lämpliga seminarier att gå på? Outline 5-stegsmodellen för en presentation

Läs mer

Retorik & Presentationsteknik. Jeanette Svanholm, Linnéuniversitetet

Retorik & Presentationsteknik. Jeanette Svanholm, Linnéuniversitetet Retorik & Presentationsteknik Kontaktuppgifter Jeanette Svanholm Mail: jeanette.svanholm@lnu.se Tel: 0480-49 77 24 Mobil: 0709-99 69 64 Skype: jeanette.svanholm Bra länkar http://www.presentationsteknik.com/

Läs mer

Lathund för dig som utbildar

Lathund för dig som utbildar Lathund för dig som utbildar Antoni Lacinai 1 Så du utbildar? Hej Det här är en ebok som ger dig tips och verktyg för hur du utbildar andra. Så att det fastnar. Den är baserad både på mina erfarenheter

Läs mer

Lärarhandledning FÖRBEREDELSE & STRUKTUR

Lärarhandledning FÖRBEREDELSE & STRUKTUR Lärarhandledning FÖRBEREDELSE & STRUKTUR MÅL Eleven ska få en djupare förståelse för textdisposition, konstruktionen bakom både separata argument och argumentationskedjor samt vikten av att skapa argument

Läs mer

Diversa kompetensutveckling för lika möjligheter

Diversa kompetensutveckling för lika möjligheter Utvärdering - sammanställning Språk, flerspråkighet och språkinlärning, Kjell Kampe 26 mars 2012 1. Vilka förväntningar hade du på den här dagen? - Jag förväntade mig nya kunskaper kring språk och språkinlärning

Läs mer

1. Sätt upp mål och ha något roligt som morot delmål

1. Sätt upp mål och ha något roligt som morot delmål Studieteknik Studieteknik innebär hur man studerar och ska underlätta studierna. Målet är att lära sig så mycket som möjligt under den planerade tiden. Man blir effektiv, får kontroll och slipper stress!

Läs mer

Lärarguide till textkommentering

Lärarguide till textkommentering Lärarguide till textkommentering Förmågan att kunna presentera vetenskapliga resultat, teorier och resonemang på ett sätt så att den tänkta målgruppen kan ta till sig budskapet, är en uppgift som naturvetare

Läs mer

FILMA MED MOBILEN - RÖRLIG BILD RÖRLIG BILD

FILMA MED MOBILEN - RÖRLIG BILD RÖRLIG BILD FILMA MED MOBILEN - RÖRLIG BILD RÖRLIG BILD FILMA MED MOBILEN - RÖRLIG BILD ENGAGERA UTBILDA BERÄTTA FILMA MED MOBILEN - RÖRLIG BILD 2018 90% VIDEOKLIPP FILMA MED MOBILEN - RÖRLIG BILD DET FUNGERAR! FILMA

Läs mer

Presentationsteknik: Att tala till en grupp i ord och i skrift. Henning Robach

Presentationsteknik: Att tala till en grupp i ord och i skrift. Henning Robach Presentationsteknik: Att tala till en grupp i ord och i skrift Henning Robach 0704-212173 henning@robach.nu UTBILDNINGSMÅL IDAG Ökade insikter om praktisk presentationsteknik: Att tala till en grupp. Självskattning

Läs mer

Retorik - våra reflektioner. kring. Rätt sagt på rätt sätt, Berättarens handbok samt www.retorik.com

Retorik - våra reflektioner. kring. Rätt sagt på rätt sätt, Berättarens handbok samt www.retorik.com Berättare blir man genom att göra två saker så ofta som möjligt: 1. Lyssna. 2. Berätta. I den ordningen. Och omvänt. Om och om igen. Retorik - våra reflektioner kring Rätt sagt på rätt sätt, Berättarens

Läs mer

Sammandrag av kurs i Presentationsteknik

Sammandrag av kurs i Presentationsteknik Sammandrag av kurs i Presentationsteknik Inledning 2 Oavsett var i en organisation man arbetar ställs krav på att medarbetare ska kunna förmedla budskap till en större eller mindre grupp åhörare. För att

Läs mer

V.A.T lärstilstest och studieteknik

V.A.T lärstilstest och studieteknik Namn Mål och syfte V.A.T lärstilstest och studieteknik o Ökad motivation till skolarbete. o Ökad självinsikt o Ökad kunskap om studieteknik o Ökad insikt om egna behov för bäst lärande. Förslag till ämne

Läs mer

UPPLEVELSEN ÄR DIN. Om att se dans tillsammans med barn och unga

UPPLEVELSEN ÄR DIN. Om att se dans tillsammans med barn och unga UPPLEVELSEN ÄR DIN Om att se dans tillsammans med barn och unga Den här foldern vänder sig till dig som vill uppleva dansföreställningar tillsammans med barn och unga. Du kanske är lärare, leder en studiecirkel

Läs mer

Checklista utbildningar och andra möten. Best practice 2013, Mongara AB

Checklista utbildningar och andra möten. Best practice 2013, Mongara AB Checklista utbildningar och andra möten Best practice 2013, Mongara AB Vi vill med detta dokument ge dig som håller föreläsningar, informationsmöten och utbildningar några tips som ger dig möjlighet att

Läs mer

Första hjälpen år. Nyhetsrapportering s. 9 Enkätundersökning s. 10

Första hjälpen år. Nyhetsrapportering s. 9 Enkätundersökning s. 10 Första hjälpen år 7 Innehåller regler och mallar för: Muntligt framförande s. 2 Intervju s. 3 Datorskrivna arbeten s. 4 Bokrecension s. 5 Fördjupningsarbeten s. 6 Labbrapporter s. 7 Källor s. 8 Nyhetsrapportering

Läs mer

Framförandeteknik Reflektioner

Framförandeteknik Reflektioner Framförandeteknik Reflektioner Uppgift 7A Pedagogik Carin Carlberg & Benny Sund Innehåll Retorik... 1 Läran om talekonsten... 1 Rätt sagt på rätt sätt... 1 Bli en bättre talare... 2 Att tala... 2 Att övertyga...

Läs mer

Förslag på instruktioner och arbete med bedömning av muntlig presentation, från MMT-utredning 2003

Förslag på instruktioner och arbete med bedömning av muntlig presentation, från MMT-utredning 2003 Förslag på instruktioner och arbete med bedömning av muntlig presentation, från MMT-utredning 2003 Instruktioner för muntlig redovisning: Uppgift Håll ett kort föredrag (15-20 minuter presentation + 10

Läs mer

Vetenskapliga affischer. Karin Fahlquist

Vetenskapliga affischer. Karin Fahlquist Vetenskapliga affischer Karin Fahlquist En forsknings affisch/poster Sammafatta information eller forskning kortfattat och tilltalande Publicera resultat Skapa diskussion (diskussions underlag) Reklam

Läs mer

Kommunikativa färdigheter för arbetslivet

Kommunikativa färdigheter för arbetslivet Vie-98.1400 Kommunikativa färdigheter för arbetslivet 15 januari 2013 Sofia Sevón Idén Foto: Ulf Lundin/imagebank.sweden.se Du sätter dig in i olika talsituationer individuella och i grupp Du tränar på

Läs mer

Att vara ambassadör i Hjärnkoll

Att vara ambassadör i Hjärnkoll Detta dokument beskriver riktlinjerna för uppgiften som i kampanjen Hjärnkoll. Det utgör grunden för en gemensam överenskommelse som sluts mellan varje enskild och Hjärnkolls projektadministration under

Läs mer

Vetenskaplig kommunikation

Vetenskaplig kommunikation Vetenskaplig kommunikation SUSANNA WHITLING LEG. LOGOPED, DOKTORAND 2016-03-15 Agenda Muntlig kommunikation: teori och praktik Verktyg - Språk: talat och ickeverbalt - Förberedelser: repetition, nerver,

Läs mer

Språkverkstäderna vid LiU

Språkverkstäderna vid LiU Kommunikation? Ulrika Axelsson Föreståndare för LiU:s språkverkstäder Programansvarig för Aspirantutbildningen Retoriklärare på LiU, ämnet svenska ulrika.axelsson@liu.se Språkverkstäderna vid LiU Uppgifter

Läs mer

Svenska 8B v.11-13. Syfte:

Svenska 8B v.11-13. Syfte: Svenska 8B v.11-13 Syfte: att formulera sig och kommunicera i tal och skrift att läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften att anpassa språket efter olika syften, mottagare och

Läs mer

Kropp. påverka & påverkas. Röst. Kommunikation som gör dig tydlig och trovärdig. Välstämd eller ostämd? TAL

Kropp. påverka & påverkas. Röst. Kommunikation som gör dig tydlig och trovärdig. Välstämd eller ostämd? TAL Kommunikation som gör dig tydlig och trovärdig dag 4 2017-04-03 Agneta Stolpe påverka & påverkas Det händer något i mötet Hela du kommunicerar Alternativ & nyanser Vi påverkar varandra hela tiden tid tanke

Läs mer

Om stresshantering & studieteknik -tekniker för att underlätta studierna. Studier och karriär Studenthälsan

Om stresshantering & studieteknik -tekniker för att underlätta studierna. Studier och karriär Studenthälsan Om stresshantering & studieteknik -tekniker för att underlätta studierna. Studier och karriär Studenthälsan AGENDA Första tiden på högskolan Stress och tekniker att möta stressen Studieplanering Lästeknik

Läs mer

Instruktion/råd för muntlig presentation

Instruktion/råd för muntlig presentation Instruktion/råd för muntlig presentation Som läkare kommer du många gånger under ditt yrkesliv att behöva hålla muntliga presentationer. Det kan vara presentation av egen forskning på konferenser, utvecklingsarbete

Läs mer

TALA. Introduktion. Vad är det för skillnad mellan utredande och argumenterande text/tal? Inledning och avslutning

TALA. Introduktion. Vad är det för skillnad mellan utredande och argumenterande text/tal? Inledning och avslutning TALA Introduktion Enligt ämnesplanen ska du hålla en muntlig framställning inför en grupp och använda ett presentationstekniskt hjälpmedel. I svenska 2 ska framställningen vara utredande och argumenterande.

Läs mer

översikt som visar centralt innehåll i GY 11 i relation till innehåll i Ämnets syfte 1 SVENSKA RUM 1

översikt som visar centralt innehåll i GY 11 i relation till innehåll i Ämnets syfte 1 SVENSKA RUM 1 Tala & SAMTALA Ämnets syfte översikt som visar centralt innehåll i GY 11 i relation till innehåll i KURSLÄROMEDLET Svenska rum 1. Svenska rum 1, allt-i-ett-bok Kunskapskrav 1. Förmåga att tala inför andra

Läs mer

Intervjuguide - förberedelser

Intervjuguide - förberedelser Intervjuguide - förberedelser Din grundläggande förberedelse Dags för intervju? Stort grattis. Glädje och nyfikenhet är positiva egenskaper att fokusera på nu. För att lyckas på intervjun är förberedelse

Läs mer

Att presentera vetenskap i tal

Att presentera vetenskap i tal Att presentera vetenskap i tal Att tala inför publik Muntlig presentation Bilder Kvinnor får lättare förkylningar än män Var engagerande! Enkanalshypotesen Enkanalshypotesen Fysiologiska kurvan 1 Fysiologiska

Läs mer

INNEHÅLL ALLMÄNT... 2

INNEHÅLL ALLMÄNT... 2 INNEHÅLL ALLMÄNT... 2 POWERPOINT... 2 KOMMA IGÅNG MED POWERPOINT... 3 SKAPA EN PRESENTATION... 4 INFOGA... 5 Kopiera kalkylbladsceller från Microsoft Excel till en presentation...5 Dela information mellan

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Michael Dahl Vad handlar boken om? Boken handlar om Erik, som ständigt drömmer mardrömmar om att han är en drake. En dag när han vaknar ur sin mardröm, hör han en röst som han inte

Läs mer

INTERAKTIVA WORKSHOPÖVNINGAR

INTERAKTIVA WORKSHOPÖVNINGAR INTERAKTIVA WORKSHOPÖVNINGAR INLEDNING INTERAKTION: SAMVERKAN, SAMSPEL ELLER ÖMSESIDIG PÅVERKAN? Vad betyder det att något är interaktivt? Det är lite av ett modeord och många vill använda det. Många gånger

Läs mer

Mei UPPGIFT 8 - PEDAGOGIK. Framförandeteknik. Jimmie Tejne och Jimmy Larsson

Mei UPPGIFT 8 - PEDAGOGIK. Framförandeteknik. Jimmie Tejne och Jimmy Larsson Mei UPPGIFT 8 - PEDAGOGIK Framförandeteknik Jimmie Tejne och Jimmy Larsson Innehåll Inledning... 1 Retorik för lärare... 2 Rätt röst hjälper dig nå fram konsten att tala inför grupp... 3 Analys... 4 Sammanfattning:...

Läs mer

SVENSKA. Ämnets syfte

SVENSKA. Ämnets syfte SVENSKA Ämnet svenska behandlar olika former av kommunikation mellan människor. Kärnan i ämnet är språket och litteraturen. I ämnet ingår kunskaper om språket, skönlitteratur och andra typer av texter

Läs mer

VE%26courseCode%3DSVESVE01%26tos%3Dvuxgy&sv.url=12.b173ee dd0b8100d#anc hor_svesve01

VE%26courseCode%3DSVESVE01%26tos%3Dvuxgy&sv.url=12.b173ee dd0b8100d#anc hor_svesve01 Svenska 1, 100 poäng Kurskod: SVESVE01 Centralt innehåll och kunskapskrav Skolverket anger vad kursen ska innehålla och vilka kriterier som gäller för de olika betygen. Läs om detta på Skolverkets webbplats:

Läs mer

Ledare. Så här ser dagen ut! Så här ser dagen ut!

Ledare. Så här ser dagen ut! Så här ser dagen ut! Ledare utbildning ver 20190812 Så här ser dagen ut! Upprop Lunch kl.12.00-13.00 Presentation av utbildarna Att vara ledare Varför tränar barn och ungdomar Pedagogik och metodik Kommunikation Att tala med

Läs mer

Den Kreativa Nervositeten

Den Kreativa Nervositeten Den Kreativa Nervositeten Jan Alpsjö www.lentos.se tel: 0705-120206 1 DEN KREATIVA NERVOSITETEN Den Kreativa Nervositeten riktar sig till personer som skall förbereda en presentation. Syftet är att kunna

Läs mer

Primärvårdskonferens Tips på enkla verktyg för lyckade seminiarier och föreläsningar!

Primärvårdskonferens Tips på enkla verktyg för lyckade seminiarier och föreläsningar! Primärvårdskonferens 2019 Tips på enkla verktyg för lyckade seminiarier och föreläsningar! Varför då? Det är en konst att vara intressant och underhållande inför en publik. Det kan vara ännu större utmaning

Läs mer

GUIDE 5 STEG TILL FRAMGÅNGSRIK DISPLAY I DIN BUTIK

GUIDE 5 STEG TILL FRAMGÅNGSRIK DISPLAY I DIN BUTIK GUIDE 5 STEG TILL FRAMGÅNGSRIK DISPLAY I DIN BUTIK Om du är stressad och inte har tid att läsa hela texten om hur du ska lyckas med display och skyltning kan du kontakta oss direkt istället. Vi hjälper

Läs mer

PowerPoint Grunder. /Fredrik Wiberg

PowerPoint Grunder. /Fredrik Wiberg PowerPoint Grunder /Fredrik Wiberg Detta dokument beskriver grunderna i vad man skall tänka på när man skapar en presentation, och grundläggande steg för att skapa ett PowerPoint-dokument. Att skapa en

Läs mer

Vem ska jag möta, och hur kan jag vara nyfiken på och öppen för verksamhetsutövaren?

Vem ska jag möta, och hur kan jag vara nyfiken på och öppen för verksamhetsutövaren? KOMMUNIKATIONSGUIDE FÖRBERED DIG INFÖR TILLSYNSBESÖKET För att skapa bra förutsättningar just för mötet med verksamhetsutövaren och att kunna kommunicera med verksamhetsutövaren på ett bra sätt, läs och

Läs mer

Retorikplan för Ludvika kommun skriven läsåren 2010 13. Reviderad våren 2013. RETORIKPLAN för Ludvika kommun

Retorikplan för Ludvika kommun skriven läsåren 2010 13. Reviderad våren 2013. RETORIKPLAN för Ludvika kommun RETORIKPLAN för Ludvika kommun 1 Syfte och mål för våra elever Våga, vilja och kunna - tala inför andra - framföra sina åsikter - ta ställning för och emot Respektera de andra i gruppen Få stärkt självförtroende

Läs mer

LEKTIONSTIPS. Lektionstips 2:4. Skribenten vill antingen uttrycka en åsikt för att få andra att reagera, eller

LEKTIONSTIPS. Lektionstips 2:4. Skribenten vill antingen uttrycka en åsikt för att få andra att reagera, eller Lektionen är skriven av Theres Farcher lärare i svenska och svenska som andraspråk. Hon har kopplat lektionen till Svenska Direkt 7 grundbok och studiebok. Svenska Direkt är skriven av Cecilia Peña, Lisa

Läs mer

Ju tidigare du som elev lär dig ett bra sätt att lära dig desto lättare har du det i fortsättningen av din skolgång och även efter det.

Ju tidigare du som elev lär dig ett bra sätt att lära dig desto lättare har du det i fortsättningen av din skolgång och även efter det. TIPS OCH INFORMATION OM INLÄRNING vad skall du tänka på för att lättare lära dig bättre Till dig som förälder: Att lära sig är inte alltid så lätt. Som förälder bör du göra ditt bästa genom att stöda och

Läs mer

En bra presentation. - Bra inledning/presentation - Bra genomgång och eget agerande - Bra ledning av diskussion

En bra presentation. - Bra inledning/presentation - Bra genomgång och eget agerande - Bra ledning av diskussion Dokumentation Vid projektträff januari 2004 En bra presentation - Bra inledning/presentation - Bra genomgång och eget agerande - Bra ledning av diskussion Per-Arne Spiik Kompetens och Pedagogik AB Bra

Läs mer

SVENSKA SOM ANDRASPRÅK

SVENSKA SOM ANDRASPRÅK SVENSKA SOM ANDRASPRÅK Ämnet svenska som andraspråk behandlar olika former av kommunikation mellan människor. Kärnan i ämnet är språket och litteraturen. I ämnet ingår kunskaper om språket, skönlitteratur

Läs mer

Förslag den 25 september Engelska

Förslag den 25 september Engelska Engelska Det engelska språket omger oss i vardagen och används inom skilda områden som kultur, politik, utbildning och ekonomi. Kunskaper i engelska ökar individens möjligheter att ingå i olika sociala

Läs mer

Retorikplan för Ludvika kommun läsåret 2011 12. RETORIKPLAN för Ludvika kommun 2011-12

Retorikplan för Ludvika kommun läsåret 2011 12. RETORIKPLAN för Ludvika kommun 2011-12 RETORIKPLAN för Ludvika kommun 2011-12 1 Syfte och mål för våra elever Våga, vilja och kunna tala inför andra framföra sina åsikter ta ställning för och emot Respektera de andra i gruppen Få stärkt självförtroende

Läs mer